30.4.2004   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 116/20


RÅDETS RESOLUTION

af 29. april 2004

om en standardprotokol med henblik på etablering i medlemsstaterne af partnerskaber mellem den offentlige og den private sektor for at begrænse skadevirkningerne af organiseret kriminalitet

(2004/C 116/07)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION —

som tager følgende i betragtning:

(1)

Et af Den Europæiske Unions mål er at give borgerne et højt tryghedsniveau i et område med frihed, sikkerhed og retfærdighed.

(2)

Dette mål skal nås ved at forebygge og bekæmpe organiseret kriminalitet gennem tættere samarbejde mellem medlemsstaternes politi og andre kompetente myndigheder.

(3)

I EU-strategien for begyndelsen af det nye årtusind vedrørende forebyggelse og bekæmpelse af organiseret kriminalitet, og især i punkt 2.3, opfordres der til at styrke forebyggelsen af organiseret kriminalitet og partnerskaber mellem det strafferetlige system og civilsamfundet.

(4)

I anbefalingerne i EU's rapport fra 2003 om organiseret kriminalitet bakkes der op om partnerskaber mellem offentlige og private organisationer som en vigtig strategi til forebyggelse af kriminalitet.

(5)

I anbefaling 8 i den endelige rapport om anden runde af de gensidige evalueringer opfordres medlemsstaterne til at overveje at udvikle instrumenter, der skal bane vej for formelle aftaler mellem de retshåndhævende myndigheder og private virksomheder.

(6)

Spørgsmålet omhandles også i resultaterne fra konferencen »Udvikling af partnerskaber som led i bekæmpelsen af organiseret kriminalitet« (den 20.-21. november 2003 i Dublin), der blev medfinansieret af Det Europæiske Fællesskabs Agis-program, og som var tilrettelagt af det kommende irske formandskab for Rådet i samarbejde med det efterfølgende nederlandske formandskab med støtte fra Europol og Kommissionen.

(7)

Hvis den organiserede kriminalitet forbliver ukontrolleret, vil den gradvis få alvorlige sociale og økonomiske skadevirkninger for det offentlige og erhvervslivet, samtidig med at den også vil forringe borgernes livskvalitet i betydelig grad.

(8)

Samfundet som helhed har interesse i at forebygge den organiserede kriminalitets fremtrængen og infiltrering og dette må gribes an på lokalt, nationalt og EU-niveau.

(9)

Den private og den offentlige sektor har en fælles interesse i sammen at udvikle måder, hvorpå man kan fastslå og forebygge skadevirkningerne af den organiserede kriminalitet. Partnerskabsarrangementer til bekæmpelse af organiseret kriminalitet er allerede på plads eller på forskellige måder under udvikling i nogle medlemsstater og har givet positive resultater. Sådanne arrangementer omfatter partnerskaber mellem den offentlige og den private sektor, der fungerer udmærket på et uformelt grundlag.

(10)

Partnerskabsarrangementer, der etableres som led i denne resolution, berører ikke de forpligtelser, der ifølge love og forskrifter påhviler den private sektor med hensyn til bekæmpelse af organiseret kriminalitet, navnlig bekæmpelse af hvidvaskning af penge.

(11)

De vellykkede partnerskabsstrukturer på toldområdet har ført til bedre efterretning og færre omkostninger for erhvervslivet —

OPFORDRER medlemsstaternes regeringer

til, hvor det er relevant, at fremme brugen af standardprotokollen i bilaget til denne resolution hos de af deres kompetente myndigheder, der ønsker at etablere eller udvikle partnerskaber mellem den private og den offentlige sektor, baseret på gensidig tillid og et fælles mål om at begrænse de skadevirkninger, organiseret kriminalitet medfører for samfundet.

Udfærdiget i Luxembourg, den 29. april 2004.

På Rådets vegne

M. McDOWELL

Formand


BILAG

STANDARDPROTOKOL MED HENBLIK PÅ ETABLERING AF PARTNERSKABER MELLEM DEN OFFENTLIGE OG DEN PRIVATE SEKTOR FOR AT BEGRÆNSE SKADEVIRKNINGERNE AF ORGANISERET KRIMINALITET

Nationale protokoller med henblik på etablering af partnerskaber mellem den offentlige og den private sektor kunne indeholde, men behøver ikke at være begrænset til, bestemmelser vedrørende følgende spørgsmål:

A.   Struktur og medlemskab

Hvad angår struktur og medlemskab af partnerskaber mellem den offentlige og den private sektor kunne medlemsstaterne overveje følgende elementer:

National platform til overvågning af partnerskabsprocessen

1.

Medlemmer af den nationale platform kan bl.a. være relevant personale fra de retshåndhævende myndigheder, medlemmer af brancheorganisationer og/eller førende firmaer/selskaber/industrier, forbrugerorganisationer, folkevalgte repræsentanter, tjenestemænd fra relevante regeringsdepartementer og statslige organer, repræsentanter for ofrene og for ikke-statslige organisationer. Hvis der er enighed herom, vil også repræsentanter for universitets- eller andre forskningsorganer med ekspertise inden for organiseret kriminalitet og forebyggelse heraf kunne være medlemmer.

2.

Der oprettes ekspertundergrupper, der kan være branchespecifikke eller specifikke for bestemte former for organiseret kriminalitet (f.eks. forfalskning), og som skal aflægge rapport til den nationale platform. Et vigtigt hensyn i denne forbindelse er bl.a. muligheden for at afhjælpe manglende viden eller ekspertise på områder såsom retsøkonomisk regnskabsanalyse, finansielle spørgsmål, informationsteknologi osv.

3.

Medlemmer af ekspertundergrupperne kunne være repræsentanter for de retshåndhævende myndigheder og medlemmer af specifikke branche- eller erhvervsorganisationer eller større virksomheder, der opererer inden for det relevante område. Hvor der findes regeludstedende myndigheder, vil også de kunne være medlemmer.

B.   Opgaver og rolle

a)

Den nationale platform kunne have til opgave

1.

at lette samarbejdet, kontakter og udveksling af information og erfaringer mellem medlemsstaternes offentlige myndigheder og den private sektor

2.

at drøfte og fastlægge prioriteter for ekspertundergrupperne

3.

at overvåge ekspertundergruppernes arbejde

4.

at behandle regelmæssige statusrapporter fra ekspertundergrupperne

5.

at behandle initiativer, som ekspertundergrupperne foreslår

6.

på grundlag af en gennemgang og drøftelse af ekspertundergruppernes rapporter at udarbejde nationale strategier for forebyggelse af den organiserede kriminalitets skadevirkninger.

b)

Ekspertundergrupperne kunne have til opgave

1.

at drøfte spørgsmål af fælles interesse vedrørende det specifikke branche- eller erhvervsområde

2.

at udvikle fælles efterretningsmodeller og udveksle efterretninger på grundlag af disse modeller under hensyn til parternes juridiske forpligtelser og relevante nationale og internationale bestemmelser om beskyttelse af personoplysninger samt om tavshedspligt

3.

at udveksle oplysninger om specifikke tilfælde, hvor virksomheder har været udsat for kriminalitet og især organiseret kriminalitet

4.

at udveksle information og data, der er indsamlet i løbet af offentlige undersøgelser og erhvervslivets undersøgelser af de forskellige sektorers sårbarhed

5.

at vedtage arrangementer for opfølgning af udvekslingen af oplysninger, herunder forebyggende foranstaltninger i den private sektor

6.

at fastlægge, hvordan bedste praksis kan formidles inden for hele den private sektor

7.

at fastlægge forebyggende foranstaltninger, der kan gennemføres af virksomheder, som er ramt af organiseret kriminalitet

8.

at fastlægge foranstaltninger til kriminalpræventiv vurdering, der skal bidrage til at beskytte produkter og tjenesteydelser mod organiserede kriminelle aktiviteter

9.

at bidrage til at udvikle vurderinger af de økonomiske skadevirkninger

10.

at bidrage til at udvikle bevidstgørelsesprogrammer, der skal gøre medlemmer af offentligheden opmærksomme på farerne ved organiseret kriminalitet og på, hvordan den kan bekæmpes

11.

at indkredse/undersøge muligheder for fælles uddannelseskurser, f.eks. vedrørende bankprocedurer med henblik på tjenestemænd, der efterforsker hvidvaskning af penge

12.

at udarbejde strategier for gennemførelse af fastlagte foranstaltninger til forebyggelse af kriminalitet.

C.   Procedurer

1.

Oplysningerne skal behandles som fortrolige, hvis en af parterne i den nationale platform eller en ekspertundergruppe anmoder herom. Oplysninger kan også udveksles på grundlag af anonymitet, f.eks. kunne et repræsentativt organ videregive oplysninger om et af sine medlemmer uden at angive virksomhedens eller personens navn.

2.

Repræsentanter for private virksomheder eller erhvervslivet, der ønsker at videregive oplysninger om forbrydelser, som de har været udsat for, og som ikke tidligere har været anmeldt til de relevante retshåndhævende myndigheder, bør ikke kunne idømmes sanktioner af grunde, der f.eks. vedrører tavshedspligt om kunderne eller tillidsbrud.

3.

Ingen af parterne i den nationale platform eller i en ekspertundergruppe bør have pligt til at udlevere oplysninger. Udveksling af oplysninger bør ske på et frivilligt grundlag, men oplysningerne vil kunne benyttes af de retshåndhævende myndigheder i efterforskningsøjemed.

D.   Sektorer, som ekspertgrupperne skal dække

Finans og bankvæsen

Informationsteknologi og internettet

Designartikler

Musikindustrien

Lægemiddelindustrien

Bilindustrien

Transportsektoren

Våbenindustrien

Detailbranchen

Servicesektoren (underholdningsindustrien, hoteller, restauranter)

Tobaksindustrien, og

enhver anden relevant sektor.