32004D0216

2004/216/EF: Kommissionens beslutning af 1. marts 2004 om ændring af Rådets direktiv 82/894/EØF om anmeldelse af dyresygdomme inden for Fællesskabet med henblik på at optage visse sygdomme hos dyr af hestefamilien og hos bier på listen over anmeldelsespligtige sygdomme (EØS-relevant tekst) (meddelt under nummer K(2004) 578)

EU-Tidende nr. L 067 af 05/03/2004 s. 0027 - 0030


Kommissionens beslutning

af 1. marts 2004

om ændring af Rådets direktiv 82/894/EØF om anmeldelse af dyresygdomme inden for Fællesskabet med henblik på at optage visse sygdomme hos dyr af hestefamilien og hos bier på listen over anmeldelsespligtige sygdomme

(meddelt under nummer K(2004) 578)

(EØS-relevant tekst)

(2004/216/EF)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Rådets direktiv 82/894/EØF af 21. december 1982 om anmeldelse af dyresygdomme inden for Fællesskabet(1), særlig artikel 5, stk. 2, første led, og

ud fra følgende betragtninger:

(1) I Rådets direktiv 90/426/EØF af 26. juni 1990 om dyresundhedsmæssige betingelser for enhovede dyrs bevægelser og indførsel af enhovede dyr fra tredjelande(2) er afrikansk hestepest, vesikulær stomatitis, snive, dourine, hesteencephalitis (i alle former), equin infektiøs anæmi, rabies og miltbrand defineret som anmeldelsespligtige sygdomme.

(2) Bilag I til Rådets direktiv 82/894/EØF, der indeholder en liste over sygdomme, hvis forekomst skal anmeldes til Kommissionen og andre medlemsstater, omfatter af sygdomme hos dyr af hestefamilien kun afrikansk hestepest og vesikulær stomatitis.

(3) Afrikansk hestepest, vesikulær stomatitis, snive, dourine, equin infektiøs anæmi og diverse former af hesteencephalitis optræder på en liste udformet af Verdensorganisationen for Dyresundhed (OIE).

(4) OIE-medlemslandene har pligt til at anmelde bekræftet første forekomst eller fornyet forekomst af en sygdom på listen, hvis landet eller området i landet tidligere har været anset for at være fri for den pågældende sygdom, eller hvis sygdommen kan få zoonotiske konsekvenser og sygdomsudviklingen kan påvirke den internationale handel.

(5) For øjeblikket er afrikansk hestepest, vesikulær stomatitis, snive, dourine og de fleste former af viral hesteencephalitis ukendte i Fællesskabet. Der indberettes lejlighedsvis tilfælde af equin infektiøs anæmi og visse former af hesteencephalitis i visse dele af Fællesskabet.

(6) Lille stadebille og Tropilaelaps-miden er eksotiske parasitter, der gør skade på honningbier, og de er så vidt vides hidtil ikke forekommet i Fællesskabet. Hvis de imidlertid kommer ind i Fællesskabet, kunne de få ødelæggende virkninger for honningbiers sundhedstilstand og for biavlen; derfor blev de optaget på EF-listen over anmeldelsespligtige sygdomme.

(7) Hurtig anmeldelse af og information om forekomst af sådanne sygdomme i Fællesskabet er af afgørende betydning for bekæmpelsen af en ny sygdom og for transport af og handel med dyr af hestefamilien og bier, når visse af de pågældende sygdommes potentielle zoonotiske konsekvenser tages i betragtning.

(8) Med udvidelsen af Fællesskabet og forskellige miljøvirkninger for vektorer, der overfører nogle af de pågældende sygdomme, er det muligt, at situationen i Fællesskabet for disse sygdomme vil forandre sig.

(9) Derfor bør snive, dourine, equin infektiøs anæmi, alle former af hesteencephalitis, lille stadebille og Tropilaelaps-mide optages på listen i bilag I til Rådets direktiv 82/894/EØF, og bilag II til Rådets direktiv 82/894/EØF bør ændres for at tage hensyn til den måde, bier holdes på.

(10) De i denne beslutning fastsatte foranstaltninger er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed -

VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

Bilag I og II til direktiv 82/894/EØF affattes som angivet i bilaget til denne beslutning.

Artikel 2

Denne beslutning anvendes fra den 25. marts 2004.

Artikel 3

Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 1. marts 2004.

På Kommissionens vegne

David Byrne

Medlem af Kommissionen

(1) EFT L 378 af 31.12.1982, s. 58. Senest ændret ved forordning (EF) nr. 807/2003 (EUT L 122 af 16.5.2003, s. 36).

(2) EFT L 224 af 18.8.1990, s. 42. Senest ændret ved forordning (EF) nr. 806/2003 (EUT L 122 af 16.5.2003, s. 1).

BILAG

"BILAG I

Anmeldelsespligtige sygdomme

Afrikansk hestepest

Afrikansk svinepest

Aviær influenza (tidligere fowl plague)

Bluetongue

Bovin spongiform encephalopati

Klassisk svinepest

Oksens ondartede lungesyge

Dourine

Hesteencephalitis (i alle former, herunder også venezuelansk hesteencephalitis)

Equin infektiøs anæmi

Mund- og klovesyge

Snive

Infektiøs hæmatopoietisk nekrose

Infektiøs lakseanæmi

Lumpy skin disease

Newcastle disease

Fåre- og gedepest

Porcin enteroviral encephalomyelitis (tidligere Teschenersyge)

Rift valley fever

Kvægpest

Fåre- og gedekopper (Capripox)

Lille stadebille (Aethina tumida)

Smitsomt blæreudslæt hos svin

Tropilaelaps-mide

Vesikulær stomatitis

Egtvedsyge

BILAG II

Oplysninger, der i henhold til artikel 3 og 4 skal gives i forbindelse med anmeldelsen af primær- og sekundærudbrud af de i bilag I anførte sygdomme:

1. Afsendelsesdato.

2. Afsendelsestidspunkt.

3. Oprindelsesland.

4. Sygdommens navn og eventuelt virustype.

5. Udbruddets løbenummer.

6. Udbrudstype.

7. Referencenummer på udbrud, der står i forbindelse med dette udbrud.

8. Region og bedriftens geografiske beliggenhed.

9. Andre regioner, der er berørt af restriktionerne.

10. Dato for bekræftelse.

11. Dato for mistanke.

12. Skønnet dato for første angreb.

13. Sygdommens oprindelse.

14. Bekæmpelsesforanstaltninger.

15. Antal modtagelige dyr på bedriften a) kvæg, b) svin, c) får, d) geder, e) fjerkræ, f) dyr af hestefamilien, g) fisk, h) opdrættet vildt og i) ved sygdomme hos bier: antallet af modtagelige stader.

16. Antal klinisk berørte dyr på bedriften a) kvæg, b) svin, c) får, d) geder, e) fjerkræ, f) dyr af hestefamilien, g) fisk, h) opdrættet vildt og i) ved sygdomme hos bier: antallet af klinisk berørte stader.

17. Antal dyr, der er døde på bedriften a) kvæg, b) svin, c) får, d) geder, e) fjerkræ, f) dyr af hestefamilien, g) fisk og h) opdrættet vildt.

18. Antal slagtede dyr a) kvæg, b) svin, c) får, d) geder, e) fjerkræ, f) dyr af hestefamilien, g) fisk og h) opdrættet vildt.

19. Antal destruerede slagtekroppe a) kvæg, b) svin, c) får, d) geder, e) fjerkræ, f) dyr af hestefamilien, g) fisk, h) opdrættet vildt og i) ved sygdomme hos bier: antallet af destruerede stader.

20. (Skønnet) dato for fuldført aflivning.

21. (Skønnet) dato for fuldført destruktion.

Når det gælder svinepest, gives følgende supplerende oplysninger:

1. Afstand til nærmeste svinebedrift.

2. Antal og type svin (avlssvin, fedesvin, smågrise(1)) på de inficerede steder.

3. Antal og type klinisk berørte svin (avlssvin, fedesvin, smågrise(2)) på de inficerede steder.

4. Diagnosticeringsmetode.

5. Hvis sygdommen ikke er blevet bekræftet på stedet, om det så er sket på et slagteri eller et transportmiddel.

6. Bekræftelse af primærtilfælde(3) hos vildtlevende svin.

Når det gælder fiskesygdomme:

Smitte med infektiøs hæmatopoietisk nekrose, infektiøs lakseanæmi og egtvedsyge skal, når disse sygdomme bekræftes på akvakulturbrug eller i områder, der er godkendt eller sygdomsfri, anmeldes som primærudbrud. Navnet på og en beskrivelse af det godkendte brug eller område skal stå i den frie tekst.

(1) Dyr under ca. tre måneder.

(2) Dyr under ca. tre måneder.

(3) Ved primærtilfælde hos vildtlevende svin forstås tilfælde, der opstår i frie områder, dvs. uden for områder, hvor der er restriktioner vedrørende klassisk svinepest hos vildtlevende svin."