32003R0405

Rådets forordning (EF) nr. 405/2003 af 27. februar 2003 om overvågning på fællesskabsplan af indførslerne af stenkul med oprindelse i tredjelande (EØS-relevant tekst)

EU-Tidende nr. L 062 af 06/03/2003 s. 0001 - 0003


Rådets forordning (EF) nr. 405/2003

af 27. februar 2003

om overvågning på fællesskabsplan af indførslerne af stenkul med oprindelse i tredjelande

(EØS-relevant tekst)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 284,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

ud fra følgende betragtninger:

(1) EU er i stigende grad blevet afhængig af den eksterne forsyning af primære energikilder. I henhold til grønbogen "På vej mod en europæisk energiforsyningssikkerhed", som Kommissionen vedtog den 29. november 2000, dækkes 50 % af EU's energibehov på nuværende tidspunkt gennem import, og frem til 2030 vil det blive mere end 70 %, hvis den nuværende tendens holder.

(2) En afgørende sikkerhedsfaktor i forbindelse med energiforsyningen er spredningen af leverandørerne og energikilder. Det er derfor vigtigt, at Fællesskabet råder over et system til overvågning af indførsler af stenkul med oprindelse i tredjelande.

(3) Den 23. juli 2002 udløb EKSF-traktaten og de bestemmelser, der er vedtaget til dens gennemførelse, bl.a. afgørelse 77/707/EKSF, truffet af repræsentanterne for regeringerne for Det Europæiske Kul- og Stålfællesskabs medlemsstater, forsamlet i Rådet, af 7. november 1977 om overvågning på fællesskabsplan af indførslerne af stenkul med oprindelse i tredjelande(1).

(4) Kommissionens beslutning nr. 341/94/EKSF af 8. februar 1994 om gennemførelse af beslutning nr. 3632/93/EKSF om fællesskabsordningen for statsstøtte til kulindustrien(2), som gør det muligt for Kommissionen at fastslå prisen på kul fra tredjelande beregnet til forsyning af højovne og inden for denne ramme at indsamle de væsentligste oplysninger om køb af kul, kokskul eller koks med oprindelse i tredjelande, udløb også den 23. juli 2002.

(5) Oplysningerne om de vejledende priser på kul med oprindelse i tredjelande, beregnet til fremstilling af elektricitet, og på stenkul beregnet til jern- og stålindustrien er nødvendige, for at det indre marked kan fungere tilfredsstillende, og bl.a. for at der kan føres kontrol med den statsstøtte, der ydes til Fællesskabets kulsektor.

(6) Det er derfor ønskeligt, at der indføres en fællesskabsprocedure for information og konsultation om udgifterne til ekstern forsyning med stenkul og vejledende priser på indført stenkul beregnet til fremstilling af elektricitet og på stenkul til jern- og stålindustrien.

(7) Denne procedure kræver, at Kommissionen med regelmæssige mellemrum får visse oplysninger fra medlemsstaterne om udgifterne til ekstern forsyning af stenkul og prisen på stenkul fra tredjelande, der er beregnet til produktion af elektricitet og til jern- og stålindustrien, i en ensartet form. De indsamlede oplysninger skal gøre det muligt at foretage en sammenligning af udviklingen i udgifterne og de priser, der er anvendt ved import af stenkul i Fællesskabet.

(8) I overensstemmelse med den nuværende praksis bør medlemsstaterne fortsat fremsende priserne på stenkul fra tredjelande til Kommissionen. Medlemsstaterne kan opretholde deres nuværende system eller skabe nye procedurer vedrørende indsamlingen af oplysninger.

(9) De indsamlede oplysninger og resultaterne af de analyser, som Kommissionen foretager, offentliggøres på fællesskabsplan for at sikre markedets gennemsigtighed, uden at det derved bliver muligt at føre enkeltoplysningerne vedrørende indførsler tilbage til bestemte virksomheder, og der holdes samråd mellem medlemsstaterne og Kommissionen.

(10) Hvis Kommissionen konstaterer uregelmæssigheder eller manglende sammenhæng i de tal, den får tilsendt, skal den kunne få andre oplysninger fra den pågældende medlemsstat.

(11) For at Kommissionen i henhold til de opgaver, der er pålagt Fællesskabet, kan styre alle interesserede parters indsats og for at kunne fastlægge sin egen indsats på de vilkår, der er fastsat i traktaten, gennemfører Kommissionen en permanent undersøgelse af udviklingen på markederne for fast brændsel og pristendenserne.

(12) Kommissionen skal offentliggøre de undersøgelser og oplysninger, som den indsamler i forbindelse med gennemførelsen af denne forordning, uden at det bliver muligt at identificere enkelte indførsler eller individuelle virksomheder. Det er nødvendigt, at den præciserer, hvorledes oplysningerne skal fremsendes.

(13) Denne forordning bør finde anvendelse med tilbagevirkende kraft regnet fra EKSF-traktatens udløb, så det sikres, at dens bestemmelser udnyttes fuldt ud -

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

Artikel 1

Denne forordning fastlægger et system til overvågning af indførslerne af stenkul med oprindelse i tredjelande.

Artikel 2

Medlemsstaterne fremsender oplysninger til Kommissionen om indførslerne af stenkul og priserne på indførslerne af stenkulsprodukter beregnet til fremstilling af elektricitet og til Fællesskabets jern- og stålindustri.

Disse oplysninger fremkommer ved en aggregering af de oplysninger, der er modtaget i henhold til artikel 4, og fremlægges på en sådan måde, at de giver et så sandt billede som muligt af Fællesskabets stenkulsmarked.

Artikel 3

I denne forordning forstås ved:

a) "indført stenkul": enhver mængde stenkulsprodukter fra tredjelande, som kommer ind i Fællesskabet, ikke er i transit, og som er bestemt til elproduktion og forsyning af koksovne i en medlemsstat

b) "indførselspris": prisen, franko grænse, for de stenkulsprodukter fra tredjelande, som kommer ind i Fællesskabets toldområde, udtrykt i tons kulækvivalent (tce) for stenkul til kraftværker og i en standardkvalitet for stenkul til koksovne.

Artikel 4

Personer eller virksomheder, der indfører et af de i artikel 5 nævnte stenkulsprodukter fra tredjelande, skal give den medlemsstat, hvori personen eller virksomheden har bopæl eller er hjemmehørende, meddelelse om de forhold, der kendetegner denne indførsel.

Enhver indførsel, der er opdelt i flere sendinger af transporthensyn, skal betragtes som en enkelt indførsel, hvis den foretages til en enkelt pris.

Når en indførsel af det samme produkt angives at være opdelt i flere sendinger, svarende til forskellige priser, udarbejdes der en særskilt angivelse for hver sending.

Artikel 5

1. De forhold, der kendetegner hver indførsel af stenkulsprodukter i en medlemsstat, skal omfatte:

a) stenkulsproduktets betegnelse

b) mængden angivet i metriske tons og for dampkul desuden angivet som den gennemsnitlige lave brændværdi

c) indhold af aske, vand, flygtigt stof og svovl for stenkul til koksproduktion, jf. stk. 2, litra b)

d) den faktisk betalte pris.

2. Listen over de stenkulsprodukter, der skal gives meddelelse om, er følgende:

a) stenkul til elproduktion eller til kraftvarmeproduktion

b) stenkul til koksproduktion til forsyning af højovne i jern- og stålindustrien.

3. Medlemsstaterne kan anmode deres toldmyndigheder om oplysninger, der er nødvendige for at opfylde de forpligtelser, der fremgår af denne forordning.

Artikel 6

De oplysninger, som medlemsstaterne skal fremsende til Kommissionen i henhold til artikel 2, fremsendes inden for en frist på to måneder fra udløbet af hver periode, der ikke overstiger seks måneder. Disse oplysninger fremkommer for hver type stenkulsprodukter ved en sammenfatning af de data, som medlemsstaterne modtager fra personerne og virksomhederne. Oplysningerne omfatter for hver type stenkulsprodukter:

a) mængden og de kendetegn med henblik på harmonisering, der nævnes i artikel 5, stk. 1, litra b) og c)

b) indførselspriserne.

Artikel 7

På grundlag af de oplysninger, som Kommissionen modtager i medfør af denne forordning, offentliggøres følgende i en egnet form:

a) hvert halvår priserne, sammenholdt på fællesskabsniveau, for al indførsel af stenkul bestemt til elproduktion eller kraftvarmeproduktion, eksklusive skatter og afgifter

b) hvert halvår priserne, sammenholdt på fællesskabsniveau, for al indførsel af stenkul bestemt til produktion af koks til højovne, eksklusive skatter og afgifter

c) i løbet af det første kvartal i hvert år en rapport om markedet for fast brændsel i Fællesskabet for det foregående år og udsigterne for markedet for det indeværende år.

Artikel 8

Medlemsstaterne og Kommissionen holder regelmæssigt samråd efter anmodning fra en medlemsstat eller på Kommissionens initiativ. Disse samråd vedrører særlig de i artikel 6 og 7 nævnte meddelelser.

Der afholdes samråd med internationale organisationer og med tredjelande, der har indført tilsvarende oplysningsordninger.

Artikel 9

Alle oplysninger, som Kommissionen modtager i henhold til denne forordning, er omfattet af de regler, der fastlægges i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 af 30. maj 2001 om aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter(3).

Medlemsstaterne kan undlade at forelægge enkeltoplysninger vedrørende enkelte virksomheder.

Artikel 10

Såfremt Kommissionen i de oplysninger, som medlemsstaterne meddeler den, finder uregelmæssigheder eller uoverensstemmelser, kan den anmode medlemsstaterne om at blive gjort bekendt med de beregnings- eller vurderingsmåder, der ligger til grund for de aggregerede oplysninger.

Artikel 11

Kommissionen fastsætter gennemførelsesbestemmelserne for denne forordning for så vidt angår form, indhold og andre kendetegn ved de meddelelser, der er omhandlet i artikel 2.

Artikel 12

Denne forordning træder i kraft på dagen for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra og med den 24. juli 2002 til og med den 31. december 2010.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 27. februar 2003.

På Rådets vegne

M. Chrisochoïdis

Formand

(1) EFT L 292 af 16.11.1977, s. 11. Ændret ved afgørelse 85/161/EKSF (EFT L 63 af 2.3.1985, s. 20).

(2) EFT L 49 af 19.2.1994, s. 1.

(3) EFT L 145 af 31.5.2001, s. 43.