32001R1651

Kommissionens forordning (EF) nr. 1651/2001 af 14. august 2001 om ændring af forordning (EØF) nr. 1274/91 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EØF) nr. 1907/90 om handelsnormer for æg

EF-Tidende nr. L 220 af 15/08/2001 s. 0005 - 0011


Kommissionens forordning (EF) nr. 1651/2001

af 14. august 2001

om ændring af forordning (EØF) nr. 1274/91 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EØF) nr. 1907/90 om handelsnormer for æg

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Rådets forordning (EØF) nr. 1907/90 af 26. juni 1990 om handelsnormer for æg(1), senest ændret ved forordning (EF) nr. 5/2001(2), særlig artikel 10, stk. 3, og artikel 20, stk. 1 og 4, og

ud fra følgende betragtninger:

(1) Ved Kommissionens forordning (EØF) nr. 1274/91(3), senest ændret ved forordning (EF) nr. 505/98(4), fastsættes de bestemmelser, der er nødvendige for gennemførelsen af handelsnormerne for æg.

(2) For at gøre det lettere at spore æg og gøre pakkeriernes datoangivelser mere nøjagtige bør bestemmelserne om identifikation af producenternes ægleverancer til pakkerierne skærpes, især med hensyn til angivelse af læggedato eller læggeperiode på ægbeholderne på produktionsstedet og forsendelse af usorterede æg fra det ene pakkeri til det andet.

(3) I forbindelse med automatiserede gennemlysningsanlæg bør medlemsstaterne bemyndiges til at dispensere fra kravet om kontinuerlig betjening.

(4) For at sikre overholdelse af de gældende vægtklasser, der omfatter vægtintervaller på 10 g, bør bestemmelserne skærpes for at forebygge, at vægtklasserne splittes op i to ved hjælp af forskellige farver på emballagen eller symboler og forskellig prisstruktur, hvilket er til skade for ordentlig markedsføring og klar forbrugerinformation.

(5) Erfaringen har vist, at det ikke er nødvendigt at sammenkæde leveringsafstanden med undtagelsesbestemmelsen, der tillader levering af uemballerede æg i små mængder direkte fra pakkeriet til detailhandelen. Forpligtelsen til at angive sorteringsdatoen skal afløses af forpligtelsen til at angive mindst holdbar til-datoen.

(6) Definitionerne af mindst holdbar til-datoen og den anbefalede sidste salgsdato bør tydeliggøres og knyttes sammen med den maksimumsfrist på 21 dage, fra æggene er lagt, til de leveres til forbrugerne, som er fastsat i Rådets beslutning 94/371/EF af 20. juni 1994 om særlige hygiejnebetingelser for afsætning af visse ægtyper(5), hvilket indebærer, at der højst må være et interval på 28 dage fra lægningen til mindst holdbar til-datoen.

(7) På grundlag af erfaringen og efter vedtagelsen af Rådets direktiv 1999/74/EF af 19. juli 1999 om mindstekrav til beskyttelse af æglæggende høner(6) bør de nærmere bestemmelser om fakultativ angivelse af de forskellige produktionsmetoder tilpasses for at reducere antallet af metoder og omdefinere de betegnelser, som må anvendes på de forskellige EF-sprog, især i forbindelse med burhønsehold. Endvidere bør mindstekravene, som fjerkræbedrifter skal opfylde i forbindelse med de forskellige produktionsmetoder, bringes i overensstemmelse med direktiv 1999/74/EF, selv om der bør fastsættes yderligere kriterier for æg fra frilandshøns for at forebygge misbrug af udendørsarealer. Der bør også fastsættes nærmere bestemmelser for producenternes bogføring for at forbedre kontrollen med produktstrømmen. Endelig bør den fakultative angivelse af produktionsmetoder også gælde for æg til forarbejdning for at fremme afsætningen og kontrollen af ægprodukter, der er fremstillet af forskellige ægtyper.

(8) Der skal fastsættes nærmere regler for fakultativ angivelse på æg og emballager af, hvordan æglæggerne fodres, herunder bestemmelser, der kan bruges til kontrol af ægstrømmen fra høns, der fodres med en bestemt type foder. Disse regler bør garantere et minimumsindhold af korn, hvis der henvises til, at der er anvendt korn i foderet til æglæggere, i hvilken forbindelse medlemsstaterne kan fastsætte strengere krav udelukkende for deres egne producenter, uden at det er til hinder for samhandelen med æg i EF. Kontrollen med, at reglerne overholdes, kan overdrages til instanser, der er uafhængige af producenterne, og som bør kunne få deres kontrolomkostninger dækket af de erhvervsdrivende, som gør brug af angivelserne af, hvordan deres høns fodres, og hvilken produktionsmetode der er anvendt, i betragtning af, at angivelserne er fakultative.

(9) Ifølge artikel 28 i forordning (EØF) nr. 1274/91 skal mærkningen på æg og pakninger ved salg til den endelige forbruger være affattet på et eller flere sprog, der let kan forstås af køberne i den medlemsstat, hvor produkternes sælges en detail. Denne bestemmelse bør udgå, fordi artikel 16 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/13/EF af 20. marts 2000 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om mærkning af og præsentationsmåder for levnedsmidler samt om reklame for sådanne levnedsmidler(7) finder anvendelse.

(10) Der bør derfor foretages ændringer i forordning (EØF) nr. 1274/91.

(11) Med henblik på en gnidningsfri overgang til den nye ordning bør regler fra før 1. juli 2001 om angivelser af, hvordan høns fodres, fortsat anvendes indtil den dato, hvor forordningen tages i anvendelse. For andre produktionssystemer end nybyggede eller ombyggede alternative produktionssystemer bør de minimumskrav, der er fastsat i litra c) og d) i bilag II til forordning (EØF) nr. 1274/91, og som gjaldt før nærværende forordnings ikrafttrædelse, fortsat anvendes, indtil de datoer, der er fastsat i artikel 4 i direktiv 1999/74/EF.

(12) Forvaltningskomitéen for Fjerkrækød og Æg har ikke afgivet udtalelse inden for den af formanden fastsatte frist -

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

Artikel 1

I forordning (EØF) nr. 1274/91 foretages følgende ændringer:

1) Artikel 1, stk. 5, affattes således: "5. Hver beholder skal, før den forlader produktionsstedet, identificeres med producentvirksomhedens navn og adresse eller registreringsnummer, læggedato eller -periode og afsendelsesdato.

Når det drejer sig om pakkerier, der får leverancer af æg, som ikke er i beholdere, fra deres egne produktionsenheder, som ligger på samme sted, skal identifikationen foretages på pakkeriet.

Hvis der sendes usorterede æg fra det første pakkeri til andre pakkerier i andre beholdere, skal hver beholder mærkes med disse oplysninger, før de forlader pakkeriet.

Angives læggeperioden, skal mindst holdbar til-datoen og den anbefalede sidste salgsdato bestemmes i henhold til artikel 14, stk. 1, litra a), og artikel 16, stk. 2, regnet fra periodens første dag."

2) Artikel 3, stk. 3, litra a) affattes således: "a) et passende gennemlysningsanlæg, der, så længe det er i drift, til stadighed betjenes, og ved hjælp af hvilket hvert enkelt ægs kvalitet kan undersøges særskilt. Hvis der benyttes et automatisk anlæg til gennemlysning og sortering i kvalitets- og vægtklasser, skal udstyret omfatte en selvstændigt virkende gennemlysningslampe. I forbindelse med automatiserede anlæg kan myndighederne dispensere fra kravet om, at apparatet til stadighed skal betjenes".

3) Artikel 8, stk. 2, affattes således: "2. På pakningerne skal vægtklasserne angives med de respektive bogstaver eller de respektive betegnelser som anført i stk. 1 eller ved en kombination af disse to angivelser, eventuelt suppleret med modsvarende vægtintervaller. Vægtintervallerne i stk. 1 må ikke underopdeles ved hjælp af forskellige farver på emballagen, symboler, varebetegnelser eller andre angivelser."

4) Artikel 12, stk. 4, affattes således: "4. Den undtagelse, der omhandles i artikel 11, stk. 2, i forordning (EØF) nr. 1907/90, gælder ved daglig levering af under 3600 æg pr. leverance og under 360 æg pr. køber. Pakkeriets navn, adresse og nummer samt antallet af æg, kvalitet, vægtklasser og mindst holdbar til-dato angives på ledsagedokumenterne."

5) I artikel 14 indsættes som stk. 1a: "1a. Mindst holdbar til-datoen er den dato, frem til hvilken æg i klasse A bevarer de kendetegn, der er beskrevet i artikel 5, stk. 1, hvis de er korrekt opbevaret. Den fastsættes til højst 28 dage efter lægningen."

6) Artikel 16, stk. 2, affattes således: "2. Den anbefalede sidste salgsdato må ikke overskride den maksimale tidsfrist for levering af æg til forbrugerne på 21 dage efter lægningen som fastsat i artikel 3, stk. 1, i Rådets beslutning 94/371/EF(8)."

7) I artikel 18 foretages følgende ændringer:

a) Stk. 1 affattes således: "1. Æg og pakninger med æg må kun forsynes med nedenstående påskrifter og de tilsvarende betegnelser på andre EF-sprog, der er nævnt i bilag II, til angivelse af produktionsmetoden som nævnt i artikel 7 og artikel 10, stk. 3, i forordning (EØF) nr. 1907/90, dog med undtagelse af økologisk landbrug som omhandlet i Rådets forordning (EØF) nr. 2092/91(9), hvis de relevante betingelser i bilag III er opfyldt:

>TABELPOSITION>

Disse påskrifter kan suppleres med angivelser, der henviser til de forskellige produktionsmetoders særlige kendetegn.

Påskrifterne på æg kan erstattes af en kode, der angiver producentens kontrolnummer, så produktionsmetoden kan fastslås, forudsat at det på pakningen forklares, hvordan koden skal forstås.

Ved løssalg må produktionsmetoden kun angives, hvis de enkelte æg er mærket på bedriften eller pakkeriet med den respektive påskrift eller producentkoden, forudsat at produktionsmetoden kan fastslås ved hjælp af denne kode, og det på et særligt skilt er forklaret, hvordan koden skal forstås.

Har medlemsstaterne tildelt producentvirksomheder, der er omfattet af Rådets direktiv 1999/74/EF(10), et kodenummer som nævnt i samme direktivs artikel 7, anvendes der ikke andre koder.

Beslutter en medlemsstat også at tildele virksomheder, der ikke falder ind under direktiv 1999/74/EF, et kodenummer, anvendes der ikke andre koder."

b) I stk. 2, første afsnit, affattes indledningen således: "2. Pakkerier med tilladelse til at anvende påskrifterne i stk. 1 skal i mindst seks måneder, efter at producenten er ophørt med at levere æg, eller efter at flokken er afhændet, for hver produktionsmetode opbevare en særskilt fortegnelse:"

c) Stk. 4 affattes således: "4. Æg som omhandlet i stk. 1 leveres til pakkerier og levnedsmiddelvirksomheder, der er autoriseret i henhold til direktiv 89/437/EØF, i beholdere forsynet med en af de i stk. 1 anførte påskrifter på et eller flere EF-sprog. Beholderne skal, før de forlader produktionsstedet, identificeres med producentens navn og adresse eller registreringsnummer, ægtypen, antallet af æg eller deres vægt og afsendelsesdatoen. Pakkerier og levnedsmiddelvirksomheder opbevarer fortegnelser over leveringsdato og alle oplysninger på beholdere og ugentlige lageropgørelser i mindst seks måneder."

d) Stk. 6 affattes således: "6. Pakkerier som omhandlet i stk. 2 fører særskilte fortegnelser over den daglige kvalitets- og vægtsortering og salget af æg og små pakninger, der er mærket i henhold til stk. 1, herunder over købernes navn og adresse, antallet af pakninger, antallet og/eller vægten af solgte æg efter vægtklasse og leveringsdatoen samt ugentlige lagre. I stedet for at føre salgsfortegnelser kan de dog samle fakturaer eller følgesedler og anføre de i stk. 1 omhandlede angivelser herpå. Fortegnelserne og papirerne skal opbevares i mindst seks måneder."

e) I stk. 6a, første afsnit, affattes indledningen således: "6a. Ægsamlere og engroshandlere skal opbevare registre over køb og salg samt lagre af æg som nævnt i stk. 1, litra a) og b), i mindst seks måneder."

f) Stk. 7a affattes således: "7a. Bestemmelserne i stk. 2 til 6a gælder ikke, når betegnelsen i stk. 1, litra c), anvendes."

g) Følgende indsættes som stk. 7b: "7b. Pakninger med æg til levnedsmiddelvirksomheder, der er autoriseret i henhold til direktiv 89/437/EØF, kan mærkes med de angivelser, der er nævnt i stk. 1, såfremt æggene er produceret på fjerkræbedrifter, der opfylder kravene i bilag III, og kontrolforanstaltningerne i stk. 2 til 6 er anvendt."

8) Artikel 18a, stk. 1, affattes således: "1. Medlemsstaterne træffer alle egnede foranstaltninger for at sikre, at de oplysninger, som er tilvejebragt i medfør af artikel 17, artikel 18, stk. 2, artikel 18c, stk. 1, og artikel 19, stk. 2, forbliver fortrolige for så vidt angår fysiske personer."

9) Artikel 18b affattes således: "Artikel 18b

Tilsyn med angivelser af de anvendte produktionsmetoder, jf. artikel 18, stk. 1, herunder angivelser vedrørende de enkelte produktionsmetoders særlige kendetegn, og angivelser af, hvordan de æglæggende høner fodres, jf. artikel 18c, kan uddelegeres til instanser, der udpeges af medlemsstaterne, og som har den nødvendige uafhængighed i forhold til de pågældende producenter, og som skal opfylde kriterierne i den gældende europæiske standard nr. EN 45011.

Disse instanser skal have licens og skal overvåges af den pågældende medlemsstats myndigheder.

Instansernes kontrolomkostninger skal afholdes af de erhvervsdrivende, som anvender ovennævnte angivelser."

10) Følgende indsættes som artikel 18c: "Artikel 18c

Hvis æg i klasse A og pakninger med sådanne æg er forsynet med en angivelse af, hvordan de æglæggende høner fodres, gælder følgende betingelser tillige med betingelserne i bilag IV:

1. Pakkerier, der anvender sådanne angivelser, fører en detaljeret fortegnelse over leverancerne med angivelse af producentens navn og adresse eller registreringsnummer, antallet af æg eller deres vægt og leveringsdatoen. Producenten fører en løbende fortegnelse over de fodermængder og -typer, der leveres og blandes på bedriften, leveringsdatoen og foderfabrikantens eller -leverandørens navn, antallet af æglæggende høner og deres alder samt antallet af æg, der produceres og leveres, afsendelsesdatoen og købernes navn.

Disse fortegnelser skal opbevares i mindst seks måneder, efter at producenten er ophørt med at levere æg, eller efter at flokken er afhændet.

2. Foderfabrikanter og -leverandører opbevarer fortegnelser over sammensætningen af det foder, der er leveret til producenter som nævnt i stk. 1, i mindst seks måneder, efter at det er afsendt.

3. Pakkerier som omhandlet i stk. 1 opbevarer særskilte fortegnelser over den daglige kvalitets- og vægtsortering og salget af æg og små pakninger, der er mærket med de i stk. 1 nævnte påskrifter, herunder over købernes navn og adresse, antallet eller vægten af solgte æg og leveringsdatoen, samt ugentlige lageropgørelser i mindst seks måneder.

I stedet for at føre salgsfortegnelser kan pakkerierne samle fakturaer eller følgesedler, hvorpå det er angivet, hvordan de æglæggende høner fodres.

4. Store pakninger, der indeholder æg eller små pakninger, hvorpå der er angivet, hvordan de æglæggende høner fodres, skal være forsynet med den samme angivelse. Ved løssalg må angivelserne kun anvendes, hvis de enkelte æg er mærket med de pågældende betegnelser.

5. Mindst én gang om året føres der kontrol med angivelsernes rigtighed på bedriften og hos foderfabrikanten.

6. Bestemmelserne i stk. 1 til 4 medfører ikke nogen indskrænkning af nationale tekniske foranstaltninger, der er mere vidtgående end minimumskravene i bilag IV, og som kun gælder for producenter i den pågældende medlemsstat, hvis sådanne foranstaltninger er forenelige med EF-retten og i overensstemmelse med de fælles handelsnormer for æg.

7. De nationale foranstaltninger i stk. 6 meddeles Kommissionen.

8. Medlemsstaterne skal til enhver tid efter anmodning fra Kommissionen give alle de oplysninger, der er nødvendige for at vurdere, om de i denne artikel omhandlede foranstaltninger er forenelige med EF-retten og i overensstemmelse med de fælles handelsnormer for æg."

11) Artikel 19, stk. 2, affattes således: "2. Pakkerier, der anvender de i stk. 1 nævnte påskrifter og/eller symboler, fører en detaljeret fortegnelse over leverancerne efter oprindelse, med angivelse af producentens navn og adresse eller registreringsnummer, antallet af æg eller deres vægt og leveringsdatoen. Producenterne fører en løbende fortegnelse over antallet af æglæggende høner og deres alder, antallet af æg, der produceres og leveres, afsendelsesdatoen og købernes navn. Disse fortegnelser skal opbevares i mindst seks måneder, efter at producenten er ophørt med at levere æg, eller efter at flokken er afhændet."

12) Artikel 19, stk. 3, affattes således: "3. Pakkerier som omhandlet i stk. 2 opbevarer særskilte fortegnelser over den daglige kvalitets- og vægtsortering og salget af æg og små pakninger, der er mærket med de i stk. 1 nævnte påskrifter og/eller symboler, herunder over købernes navn og adresse, antallet eller vægten af solgte æg og leveringsdatoen, samt ugentlige lageropgørelser i mindst seks måneder. I stedet for at føre fortegnelser kan pakkerierne dog samle fakturaer eller følgesedler og anføre de i stk. 1 omhandlede påskrifter herpå."

13) Artikel 20, stk. 1, andet led, affattes således: "- meddelelse hvert år inden den 1. april om det gennemsnitlige antal æglæggende høner (1), antallet eller vægten af leverede æg som registreret i henhold til artikel 18, stk. 2 og stk. 7, litra b), og om antallet eller vægten af solgte æg som registreret i henhold til artikel 18, stk. 6, i det forløbne kalenderår."

14) Artikel 28 udgår.

15) I bilag I, punkt 1. "Dato for mindste holdbarhed:" ændres "Cons. de pref. antes de" til "Cons. pref.".

16) Bilag II affattes som angivet i bilag I til denne forordning.

17) Bilag II og III til denne forordning indsættes som bilag III og IV.

Artikel 2

Denne forordning træder i kraft på tredjedagen efter offentliggørelsen i De Europæiske Fællesskabers Tidende.

Artikel 1 anvendes fra den 1. januar 2002. Regler fra før 1. juli 2001 om angivelser af, hvordan æglæggende høner fodres, forbliver i kraft indtil den 31. december 2001.

Indtil de datoer, der er fastsat i artikel 4 i direktiv 1999/74/EF, jf. bilag II til denne forordning, anvendes de minimumskrav, der er nævnt i litra c) og d) i bilag II til forordning (EØF) nr. 1274/91, og som gjaldt før nærværende forordnings ikrafttrædelse, fortsat, hvis andre produktionssystemer end nybyggede eller ombyggede produktionssystemer endnu ikke er bragt i overensstemmelse med denne artikel.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 14. august 2001.

På Kommissionens vegne

Franz Fischler

Medlem af Kommissionen

(1) EFT L 173 af 6.7.1990, s. 5.

(2) EFT L 2 af 5.1.2001, s. 1.

(3) EFT L 121 af 16.5.1991, s. 11.

(4) EFT L 63 af 4.3.1998, s. 16.

(5) EFT L 168 af 2.7.1994, s. 34.

(6) EFT L 203 af 3.8.1999, s. 53.

(7) EFT L 109 af 6.5.2000, s. 29.

(8) EFT L 163 af 2.7.1994, s. 34.

(9) EFT L 198 af 22.7.1991, s. 1.

(10) EFT L 203 af 3.8.1999, s. 53.

BILAG I

"BILAG II

Betegnelser for ægproduktionstyper: a) på pakninger, b) på æg

>TABELPOSITION>"

BILAG II

"BILAG III

Minimumskrav, som bedrifter skal opfylde i forbindelse med de forskellige ægproduktionsmetoder

a) "Frilandsæg" skal være produceret på bedrifter, der mindst opfylder betingelserne i artikel 4 i direktiv 1999/74/EF, med virkning fra de datoer, der er nævnt i den artikel, og hvor

- hønsene til stadighed har adgang til et udendørs areal om dagen, medmindre veterinærmyndighederne har indført midlertidige restriktioner

- de udendørsarealer, som hønsene har adgang til, i overvejende grad er dækket af vegetation og ikke anvendes til andre formål end til frugtdyrkning, skovbrug og græsning, hvis myndighederne tillader det sidstnævnte

- udendørsarealerne mindst skal opfylde betingelserne i artikel 4, stk. 1, nr. 3, litra b), nr. ii), i direktiv 1999/74/EF, idet belægningstætheden ikke må overstige 2500 høns pr. hektar areal, hønsene har adgang til, dvs. en høne pr. 4 m2 til enhver tid, og arealerne ikke strækker sig ud over en radius på 150 m fra bygningens nærmeste udgangsåbning; der tillades en radius på op til 350 m fra bygningens nærmeste udgangsåbning, hvis der findes tilstrækkeligt mange steder, hvor hønsene kan søge ly og drikketrug som omhandlet i nævnte bestemmelse jævnt fordelt over hele udendørsarealet med mindst fire steder med ly pr. hektar.

b) "Skrabeæg" skal være produceret på bedrifter, der mindst opfylder betingelserne i artikel 4 i direktiv 1999/74/EF med virkning fra de datoer, der er nævnt i den artikel.

c) "Buræg" skal være produceret på bedrifter, der mindst opfylder:

- betingelserne i direktiv 88/166/EØF indtil den 31. december 2002

- betingelserne i artikel 5 i direktiv 1999/74/EF fra den 1. januar 2003 indtil den 31. december 2011, eller

- betingelserne i artikel 6 i direktiv 1999/74/EF fra den 1. januar 2002."

BILAG III

"BILAG IV

Der må kun henvises til følgende særlige foderingredienser, hvis

der for korns vedkommende indgår mindst 60 vægtprocent korn i den foderblanding, der gives, og som højst omfatter 15 % biprodukter af korn; henvises der til en særlig kornart, skal denne udgøre mindst 30 % af foderblandingen, hvis der kun nævnes én kornart, og mindst 5 %, hvis der nævnes flere kornarter."