32001D0279

2001/279/EF: Kommissionens beslutning af 5. april 2001 om ændring af beslutning 2001/246/EF om fastlæggelse af betingelserne for bekæmpelse og udryddelse af mund- og klovesyge i Nederlandene i henhold til artikel 13 i direktiv 85/511/EØF (EØS-relevant tekst) (meddelt under nummer K(2001) 1070)

EF-Tidende nr. L 096 af 06/04/2001 s. 0019 - 0029


Kommissionens beslutning

af 5. april 2001

om ændring af beslutning 2001/246/EF om fastlæggelse af betingelserne for bekæmpelse og udryddelse af mund- og klovesyge i Nederlandene i henhold til artikel 13 i direktiv 85/511/EØF

(meddelt under nummer K(2001) 1070)

(EØS-relevant tekst)

(2001/279/EF)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Rådets direktiv 90/425/EØF af 26. juni 1990 om veterinærkontrol og zooteknisk kontrol i samhandelen med visse levende dyr og produkter inden for Fællesskabet med henblik på gennemførelse af det indre marked(1), senest ændret ved direktiv 92/118/EØF(2), særlig artikel 10,

under henvisning til Rådets direktiv 85/511/EØF af 18. november 1985 om fællesskabsforanstaltninger til bekæmpelse af mund- og klovesyge(3), senest ændret ved akten vedrørende Østrigs, Sveriges og Finlands tiltrædelse, særlig artikel 13, stk. 3, og

ud fra følgende betragtninger:

(1) På grundlag af et program for anvendelse af forebyggende vaccination, som er blevet forelagt af de ansvarlige myndigheder i Nederlandene, vedtog Kommissionen beslutning 2001/246/EF(4) om fastlæggelse af betingelserne for bekæmpelse og udryddelse af mund- og klovesyge i Nederlandene i henhold til artikel 13 i direktiv 85/511/EØF.

(2) På grundlag af et program for anvendelse af beskyttende vaccination, som er blevet forelagt af de ansvarlige myndigheder i Det Forenede Kongerige, vedtog Kommissionen beslutning 2001/257/EF(5) om fastlæggelse af betingelserne for bekæmpelse og udryddelse af mund- og klovesyge i Det Forenede Kongerige i henhold til artikel 13 i direktiv 85/511/EØF

(3) De ansvarlige myndigheder i Nederlandene har nu forelagt Kommissionen et program for anvendelse af beskyttende vaccination som supplement til foranstaltningerne i beslutning 2001/246/EF som et yderligere middel til at bekæmpe og udrydde mund- og klovesyge under hensyntagen til den epidemiologiske situation og den store belægningsgrad i visse dele af området, når det gælder modtagelige dyr.

(4) Ifølge principperne i artikel 13 i direktiv 85/511/EØF skal beslutningen om at indføre vaccination afvejes i forhold til de grundlæggende EF-interesser, som ikke må bringes i fare.

(5) Enhver form for vaccination er uundgåeligt til skade for mund- og klovesygestatus i den internationale handel, ikke blot for den medlemsstat eller den del af en medlemsstat, der vaccinerer.

(6) Kommissionen må, inden den træffer afgørelse om nødvaccination, sikre sig, at de foranstaltninger, der skal træffes, mindst indbefatter dem, der er fastsat i artikel 13, stk. 3, første til sjette led, i direktiv 85/511/EØF.

(7) Formålet med denne beslutning er at fastlægge betingelserne for Nederlandenes anvendelse af nødvaccination, uden at dette berører Kommissionens beslutning 2001/223/EF(6), som senest ændret.

(8) De i denne beslutning fastsatte foranstaltninger er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Veterinærkomité -

VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

I beslutning 2001/246/EF foretages følgende ændringer:

1) I artikel 1 indsættes som nr. 3:

"3. 'beskyttende vaccination' er lig med nødvaccination af kvæg på identificerede bedrifter i vaccinationsområdet, der udelukkende foretages i forbindelse med forebyggende aflivning af visse kategorier af andre dyr af modtagelige arter som defineret i nr. 1, også i forbindelse med forebyggende vaccination som defineret i nr. 2.

Formålet er hurtigt at reducere mængden af virus, der cirkulerer, og risikoen for, at virusset spredes uden for området, men vaccinationen sker på den betingelse, at dyr af modtagelige arter, der vaccineres i henhold til betingelserne for beskyttende vaccination, ikke bliver aflivet som en forebyggende foranstaltning."

2) Artikel 2 affattes således:

"Artikel 2

1. Uanset Rådets direktiv 85/511/EØF, særlig artikel 4, 5 og 9, kan Nederlandenes ansvarlige myndigheder beslutte at foretage nødvaccination på de i bilagene fastsatte betingelser.

2. Inden den forebyggende og den beskyttende vaccination påbegyndes på de betingelser, der er fastsat i henholdsvis bilag I og II, sørger Nederlandene for, at medlemsstaterne og Kommissionen officielt får nærmere oplysninger om den geografiske og administrative afgrænsning af vaccinationsområdet, antallet af bedrifter og dyr af berørte arter og tidspunktet for påbegyndelsen og afslutningen af vaccinationen og omstændighederne, der har ført til beslutningen om at gennemføre foranstaltningerne.

Dernæst sørger Nederlandene for, at de oplysninger, der gives i henhold til første afsnit, snarest muligt suppleres med oplysninger om de aflivede eller vaccinerede dyr, navnlig antallet af aflivede dyr, antallet af berørte bedrifter og dyr, tidspunktet for aflivningens afslutning og ændringer af restriktionerne i de pågældende områder med hensyn til forebyggende vaccination, som er gennemført på de i bilag I fastsatte betingelser, og opretholdelsen af restriktioner på flytning af levende dyr og visse produkter fra dyr, som har undergået beskyttende vaccination, der er gennemført på de i bilag II fastsatte betingelser."

3) Bilaget affattes som anført i bilagene til nærværende beslutning.

Artikel 2

Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 5. april 2001.

På Kommissionens vegne

David Byrne

Medlem af Kommissionen

(1) EFT L 224 af 18.8.1990, s. 29.

(2) EFT L 62 af 15.3.1993, s. 49.

(3) EFT L 315 af 26.11.1985, s. 11.

(4) EFT L 88 af 28.3.2001, s. 21.

(5) EFT L 91 af 31.3.2001, s. 98.

(6) EFT L 82 af 22.3.2001, s. 29.

BILAG I

Betingelser for anvendelse af forebyggende vaccination til bekæmpelse og udryddelse af mund- og klovesyge i henhold til artikel 13, stk. 3, i direktiv 85/511/EØF

>TABELPOSITION>

BILAG II

Betingelser for anvendelse af beskyttende vaccination til bekæmpelse og udryddelse af mund- og klovesyge i henhold til artikel 13, stk. 3, i direktiv 85/511/EØF

>TABELPOSITION>

BILAG III

A) Område med forebyggende vaccination:

Områder i provinserne Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant og Flevoland i Nederlandene som meddelt og beskrevet i henhold til artikel 2, stk. 2.

B) Område med beskyttende vaccination:

Et område på ca. 25 km omkring Oene som meddelt og beskrevet i henhold til artikel 2, stk. 2.

BILAG IV

FORANSTALTNINGER I VACCINATIONSOMRÅDET FOR KVÆG, DER ER VACCINERET PÅ DE BETINGELSER, DER GÆLDER FOR BESKYTTENDE VACCINATION

1. Nederlandene sørger for, at følgende foranstaltninger anvendes i vaccinationsområdet i perioden fra vaccinationens start indtil mindst 30 dage efter vaccinationens afslutning:

a) Flytning af levende vaccinerede kreaturer inden for og ud af vaccinationsområdet er forbudt.

Som undtagelse fra ovennævnte forbud og efter en klinisk undersøgelse af de pågældende dyr og af oprindelsesbesætningen eller den besætning, de er afsendt fra, kan myndighederne tillade direkte transport af levende kreaturer til omgående slagtning på et af myndighederne udpeget slagteri, som ligger i vaccinationsområdet eller i undtagelsestilfælde, som hver gang skal godkendes af myndighederne, fortrinsvis tæt på dette område.

b) Fersk kød fra vaccinerede dyr, som er slagtet i løbet af den i dette punkt nævnte periode, skal være forsynet med det mærke, der er fastsat i artikel 5a i direktiv 72/461/EØF, og skal oplagres og transporteres særskilt fra kød, som ikke er forsynet med dette mærke, og derefter transporteres til en af myndighederne udpeget virksomhed i plomberede beholdere til behandling i henhold til bilag V.

c) Mælk og mejeriprodukter, der er fremstillet af vaccinerede dyr i den i dette punkt nævnte periode, kan afsættes i eller uden for vaccinationsområdet, hvis mindst en af de behandlinger, der er nævnt i bilag VII-A og VII-B, er blevet foretaget i en virksomhed, som ligger i vaccinationsområdet eller i undtagelsestilfælde, som hver gang skal godkendes af myndighederne, uden for dette område. Denne behandling skal være godkendt af veterinærmyndighederne.

d) Opsamling af sæd til inseminering fra tyre, der holdes på stationer i vaccinationsområdet, suspenderes.

Som undtagelse fra ovennævnte forbud kan myndighederne tillade opsamling af tyresæd til fremstilling af frossen sæd, der skal anvendes i vaccinationsområdet på tyrestationer i vaccinationsområdet, hvis det garanteres, at den sæd, der opsamles i denne periode, oplagres særskilt i mindst 30 dage og ikke afsendes, før følgende foranstaltninger er truffet:

1) donordyrene er blevet vaccineret efter en negativ prøve for antistoffer mod mund- og klovesygevirus og

2) alle modtagelige dyr på stationen på det pågældende tidspunkt har reageret negativt på en virusisolationsundersøgelse eller en godkendt prøve for antistof mod non-strukturelle proteiner, efter at den karantæneperiode, der er indført for sæden, er udløbet.

e) Opsamling af æg og embryoner fra donorkreaturer er forbudt.

2. Nederlandene sørger for, at følgende foranstaltninger anvendes i vaccinationsområdet, efter at foranstaltningerne i punkt 1 er afsluttet, og indtil restriktionerne for vaccinationsområdet ophæves:

a) Samhandelen i EF med kreaturer, der er vaccineret mod mund- og klovesyge, er forbudt.

b) Samhandelen i EF med sæd, æg og embryoner fra kreaturer, der er vaccineret mod mund- og klovesyge, er forbudt.

c) Opsamling af æg er forbudt.

d) Kreaturer må kun flyttes på følgende betingelser:

1) Tidligst 3 måneder efter, at al vaccination er afsluttet, kan der i henhold til direktiv 85/511/EØF gives tilladelse til, at andre ikke-vaccinerede kreaturer end dem, der er nævnt i punkt 3), flyttes ud af vaccinationsområdet.

Som undtagelse fra første afsnit kan Nederlandene tillade transport af ikke-vaccinerede kreaturer til et slagteri uden for vaccinationsområdet til omgående slagtning, hvis kødet skal behandles som nævnt i bilag VI.

2) Det er forbudt at flytte vaccinerede kreaturer ud af vaccinationsområdet, medmindre der er gået 12 måneder, efter at foranstaltningerne i punkt 1 er afsluttet, eller 12 måneder efter det sidste udbrud i området, alt efter hvilket der er det sidste tidspunkt.

Som undtagelse fra første afsnit kan Nederlandene tillade transport af vaccinerede kreaturer til et udpeget slagteri uden for vaccinationsområdet til direkte slagtning, hvis kødet skal behandles som nævnt i bilag VI.

3) Vaccinerede moderdyrs ikke-vaccinerede afkom må ikke forlade oprindelsesbedriften, medmindre det enten transporteres:

i) til et slagteri til omgående slagtning og kødet behandles som nævnt i bilag VI eller

ii) til en anden bedrift i vaccinationsområdet eller

iii) til en bedrift, efter at en serologisk prøve for antistof mod mund- og klovesygevirus har givet negativt resultat.

e) Restriktionerne for fersk kød, der er fremstillet af vaccinerede kreaturer som fastsat i bilag VI, og for kødprodukter som fastsat i bilag V, gælder, indtil flytningsrestriktionerne for vaccinerede kreaturer er blevet ophævet i henhold til artikel 16 i direktiv 85/511/EØF, og under alle omstændigheder i mindst 12 måneder efter, at vaccinationen er afsluttet, eller 12 måneder efter det sidste udbrud i vaccinationsområdet, alt efter hvilket der er det sidste tidspunkt, eller 3 måneder efter slagtningen af det sidst vaccinerede kreatur.

f) Restriktionerne for frisk mælk fra vaccinerede kreaturer og mejeriprodukter fremstillet af denne mælk som fastsat i bilag VII-A og VII-B gælder, indtil flytningsrestriktionerne for vaccinerede kreaturer er blevet ophævet i henhold til artikel 16 i direktiv 85/511/EØF, og under alle omstændigheder i mindst 12 måneder efter, at vaccinationen er afsluttet, eller 12 måneder efter det sidste udbrud i vaccinationsområdet, alt efter hvilket der er det sidste tidspunkt, eller 3 måneder efter slagtningen af det sidst vaccinerede kreatur.

BILAG V

BEHANDLING AF KØD FOR AT TILINTETGØRE MUND- OG KLOVESYGEVIRUS

>TABELPOSITION>

"+": Anerkendt effektivitet

BILAG VI

BEHANDLING AF FERSK KØD

1. Udbenet fersk kød:

Kød som defineret i artikel 2, litra a), i Rådets direktiv 64/433/EØF og mellemgulv, men eksklusive slagteaffald, hvorfra knogler og de vigtigste tilgængelige lymfekirtler er blevet fjernet.

2. Afpudset slagteaffald:

- hjerter, hvorfra lymfekirtler, bindevæv og vedhængende fedt er helt fjernet

- levere, hvorfra lymfekirtler, vedhængende bindevæv og fedt er helt fjernet

- hele tyggemuskler efter snit i henhold til kapitel VIII, punkt 41, litra Aa), i bilag I til direktiv 64/433/EØF, hvorfra lymfekirtler, bindevæv og vedhængende fedt er helt fjernet

- tunger med epitel og uden knogler, brusk og tonsiller

- lunger, hvorfra luftrøret, hovedbronchierne og de mediastinale og bronchiale lymfekirtler er fjernet

- andet slagteaffald uden ben eller brusk, hvorfra lymfekirtler, bindevæv, vedhængende fedt og slim er helt fjernet.

3. Modning

- modning af slagtekroppe ved en temperatur på over + 2 °C i mindst 24 timer

- pH-værdien i midten af Longissimus dorsi skal være registreret som mindre end 6,0.

4. Der skal være anvendt effektive foranstaltninger til at undgå krydskontamination.

BILAG VII-A

BEHANDLING FOR AT TILINTETGØRE MUND- OG KLOVESYGEVIRUS I KONSUMMÆLK

Mælken skal behandles i henhold til punkt 1, og der skal i alle tilfælde træffes de nødvendige forholdsregler til at undgå, at mælken eller mejeriprodukterne kommer i kontakt med en potentiel kilde til mund- og klovesygevirus efter behandlingen.

1. Konsummælk skal mindst undergå en af følgende behandlinger:

1.1. sterilisation til en F0-værdi på mindst 3,00

1.2. enkelt UHT(1)-behandling

1.3. dobbelt HTST(2)-behandling af mælk med en pH-værdi på over 7,0

1.4. enkelt HTST-behandling af mælk med en pH-værdi på under 7,0

1.5. enkelt HTST-behandling kombineret med en anden fysisk behandling, der består i

1.5.1. endnu en varmebehandling, så mælken efter behandlingen giver en negativ peroxydaseprøve, eller

1.5.2. nedsættelse af pH-værdien til < 6 i mindst en time eller

1.5.3. yderligere opvarmning til mindst 72 °C kombineret med tørring.

2. Mælkebaserede produkter skal være fremstillet af mælk, der har gennemgået den i punkt 1 nævnte behandling.

(1) UHT = Behandling ved ultrahøj temperatur (130 °C i 2-3 sek.).

(2) HTST = Pasteurisering i kort tid ved høj temperatur (72 °C i 15-17 sek.) eller tilsvarende pasteuriseringseffekt, der giver en negativ reaktion på en fosfataseprøve.

BILAG VII-B

BEHANDLING FOR AT TILINTETGØRE MUND- OG KLOVESYGEVIRUS I ANDEN MÆLK END KONSUMMÆLK OG I MÆLK TIL FODERBRUG

Mælk og mælkebaserede produkter skal behandles i henhold til punkt 1-3 alt efter, hvad mælken eller de mælkebaserede produkter skal bruges til, og der skal i alle tilfælde træffes de nødvendige forholdsregler til at undgå, at mælken eller de mælkebaserede produkter kommer i kontakt med en potentiel kilde til mund- og klovesygevirus efter behandlingen.

1. Anden mælk end konsummælk og mælk til foderbrug skal mindst undergå en af følgende behandlinger:

1.1. sterilisation til en F0-værdi på mindst 3,00

1.2. enkelt UHT(1) kombineret med en anden fysisk behandling som nævnt i punkt 1.4.1 eller 1.4.2

1.3. dobbelt HTST(2)

1.4. enkelt HTST kombineret med en anden fysisk behandling, som enten består i

1.4.1. nedsættelse af pH-værdien < 6 i mindst en time eller

1.4.2. yderligere opvarmning til mindst 72 °C kombineret med tørring.

2. Mælkebaserede produkter, der ikke er bestemt til konsum, skal være fremstillet af mælk, som har gennemgået de i punkt 1 nævnte behandlinger.

3. Mælkebaserede produkter til foderbrug skal være fremstillet af mælk, som har gennemgået en af de i punkt 1.1, 1.2 eller 1.4 nævnte behandlinger.

4. Valle, der skal anvendes til fodring af svin, og som er fremstillet af mælk, der er behandlet i henhold til punkt 1, skal indsamles mindst 16 timer efter koagulering af mælken, og dens pH-værdi skal registreres som < 6,0, inden den transporteres til svinebedrifterne.

(1) UHT = Behandling ved ultrahøj temperatur (130 °C i 2-3 sek.).

(2) HTST = Pasteurisering i kort tid ved høj temperatur (72 °C i 15-17 sek.) eller tilsvarende pasteuriseringseffekt, der giver en negativ reaktion på en fosfataseprøve.