32001D0079

2001/79/FUSP: Rådets afgørelse af 22. januar 2001 om nedsættelse af Den Europæiske Unions Militærkomité

EF-Tidende nr. L 027 af 30/01/2001 s. 0004 - 0006


Rådets afgørelse

af 22. januar 2001

om nedsættelse af Den Europæiske Unions Militærkomité

(2001/79/FUSP)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 28, stk. 1,

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 207,

idet det erindrer om artikel 25 i traktaten om Den Europæiske Union, og

ud fra følgende betragtninger:

(1) Som led i styrkelsen af den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP) og navnlig den fælles europæiske sikkerheds- og forsvarspolitik, jf. artikel 17 i traktaten om Den Europæiske Union, nåede Det Europæiske Råd på mødet i Nice den 7.-11. december 2000 til enighed om at nedsætte Den Europæiske Unions Militærkomité og fastlagde dens opgaver og funktioner, herunder formandens opgaver og funktioner.

(2) I henhold til retningslinjerne fra Det Europæiske Råd skal denne komité sættes i stand til at påbegynde sit arbejde -

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

Artikel 1

Der nedsættes en militærkomité for Den Europæiske Union (EUMC), herefter benævnt "komitéen", sammensat af medlemsstaternes forsvarschefer repræsenteret af deres militære delegerede.

Komitéen mødes på forsvarschefplan, når det er nødvendigt.

Artikel 2

Komitéens opgaver og funktioner er beskrevet i bilag IV til formandskabets rapport, som blev godkendt på Det Europæiske Råds møde i Nice, og som er gengivet i bilaget til denne afgørelse.

Artikel 3

1. Formanden for komitéen (herefter benævnt "formanden"), udnævnes af Rådet på anbefaling af komitéen på forsvarschefplan.

2. Formandens embedsperiode er på tre år, medmindre Rådet træffer anden afgørelse. Formandens opgaver og funktioner er ligeledes beskrevet i ovennævnte bilag.

Artikel 4

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Artikel 5

1. Med forbehold af artikel 3, stk. 1, finder denne afgørelse anvendelse fra den dato, hvor den første formand udnævnes, dog ikke senere end datoen for anvendelsen af afgørelsen om oprettelse af Den Europæiske Unions Militærstab(1) og i princippet inden udgangen af juni 2001.

2. Det midlertidige militære organ, der er oprettet ved Rådets afgørelse 2000/144/FUSP(2), udfører sine opgaver indtil datoen for anvendelsen af denne afgørelse.

Artikel 6

Denne afgørelse offentliggøres i EF-Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 22. januar 2001.

På Rådets vegne

A. Lindh

Formand

(1) Rådets afgørelse 2001/80/FUSP (jf. side 7 i denne EFT).

(2) Rådets afgørelse 2000/144/FUSP af 14. februar 2000 om oprettelse af Det Midlertidige Militære Organ (EFT L 49 af 22.2.2000, s. 2).

BILAG

DEN EUROPÆISKE UNIONS MILITÆRKOMITÉ (EUMC)

1. Indledning

I Helsingfors besluttede Det Europæiske Råd, at der inden for Rådet skulle oprettes nye stående politiske og militære organer, der giver EU mulighed for at opfylde sine forpligtelser i forbindelse med alle de konfliktforebyggelses- og krisestyringsopgaver, der er fastlagt i EU-traktaten, Petersberg-opgaverne.

Ifølge Helsingfors-rapporten er Den Europæiske Unions Militærkomité (EUMC), der er "oprettet inden for Rådet", sammensat af forsvarscheferne repræsenteret af deres militære delegerede. EUMC mødes på forsvarschefplan, hvis og når det er nødvendigt. Komitéen yder militær rådgivning, udarbejder anbefalinger til Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité og giver EU's Militærstab (EUMS) militære retningslinjer. Formanden for EUMC overværer Rådets samlinger, når der træffes beslutninger, der har indvirkning på forsvarsområdet.

EUMC er det højeste militære organ inden for Rådet.

Med henblik herpå kan EUMC's mandat i hovedtræk beskrives således:

2. Opgaver

EUMC har ansvaret for at yde militær rådgivning og udarbejde anbefalinger til Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité om alle militære spørgsmål i EU. Den giver militære retningslinjer vedrørende alle militære aktiviteter inden for EU's rammer.

3. Funktioner

Den leverer militær rådgivning på grundlag af konsensus.

Den er forum for militært samråd og samarbejde mellem EU's medlemsstater for så vidt angår konfliktforebyggelse og krisestyring.

Den yder militær rådgivning og udarbejder anbefalinger til Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité på anmodning af denne eller på eget initiativ inden for rammerne af retningslinjer, som Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité har fremlagt, navnlig for så vidt angår:

- udviklingen af et overordnet koncept for krisestyring med hensyn til de militære aspekter

- de militære aspekter i forbindelse med politisk kontrol og strategisk ledelse af krisestyringsoperationer og krisesituationer

- risikovurdering af potentielle kriser

- den militære dimension i en krisesituation og dens konsekvenser, især under den efterfølgende styring; med henblik herpå modtager den output fra situationscentret

- udformning, vurdering og revision af kapacitetsmål i overensstemmelse med vedtagne procedurer

- EU's militære forhold til europæiske NATO-lande, der ikke er medlem af EU, til andre kandidater til tiltrædelse af EU, til andre stater og organisationer, herunder NATO

- det finansielle overslag for operationer og øvelser.

a) I krisestyringssituationer

Efter anmodning fra Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité fremsender den et iværksættelsesdirektiv til generaldirektøren for Den Europæiske Unions Militærstab med henblik på udarbejdelse og forelæggelse af militærstrategiske valgmuligheder.

Den vurderer de militærstrategiske valgmuligheder, som EUMS har udarbejdet, og fremsender dem til Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité sammen med sin vurdering og militære rådgivning.

På grundlag af den militære valgmulighed, som Rådet har valgt, godkender den et indledende planlægningsdirektiv til operationens øverstbefalende.

På grundlag af vurderingen fra EUMS yder den rådgivning og udarbejder anbefalinger til Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité om:

- operationskonceptet, som øverstbefalende for operationen har udarbejdet

- udkastet til operationsplan, som øverstbefalende for operationen har udarbejdet.

Den rådgiver Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité om valgmulighederne i forbindelse med afslutningen af en operation.

b) Under en operation

EUMC overvåger, at militæroperationerne udføres korrekt under operationens øverstbefalendes ansvar.

EUMC's medlemmer har sæde i eller er repræsenteret i Udvalget af Bidragydere.

4. Formanden for Den Europæiske Unions Militærkomité

EUMC har en fast formand, hvis ansvarsområde beskrives nedenfor.

Formanden for militærkomitéen skal ved udnævnelsen være en firestjernet officer, helst en tidligere forsvarschef fra en EU-medlemsstat.

Han udvælges af medlemsstaternes forsvarschefer i henhold til godkendte procedurer og udnævnes af Rådet på anbefaling fra EUMC på forsvarschefplan.

Hans embedsperiode er i princippet tre år, undtagen under særlige omstændigheder.

Han har bemyndigelse fra EUMC, som han er ansvarlig over for. I internationale sammenhænge repræsenterer EUMC-formanden EUMC i Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité og i Rådet, når det er hensigtsmæssigt.

Som formand for EUMC:

- leder han møderne i EUMC, både når de militære repræsentanter og når forsvarscheferne træder sammen

- er han EUMC's talsmand, og i denne egenskab:

- deltager han, når det er hensigtsmæssigt, i Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité med ret til at bidrage til debatten, og i rådsmøder, når der skal træffes beslutninger, der har indvirkning på forsvarsområdet, og

- fungerer han som militærrådgiver for generalsekretæren/den højtstående repræsentant i alle militære spørgsmål, navnlig for at sikre sammenhæng inden for EU's krisestyringsstruktur

- udfører han EUMC's opgaver upartisk og for at afspejle konsensus

- handler han på EUMC's vegne, når der udstedes direktiver og retningslinjer til generaldirektøren for Den Europæiske Unions Militærstab

- fungerer han som det primære kontaktpunkt for operationens øverstbefalende under EU's militære operationer

- fungerer han som forbindelsesofficer til formandskabet i forbindelse med udvikling og iværksættelse af dets arbejdsprogram.

EUMC-formanden har sin personlige stab og bistås af EUMS, især hvad angår den administrative støtte inden for Generalsekretariatet for Rådet.

Når EUMC-formanden er fraværende erstattes han af:

- den faste næstformand for EUMC, hvis det besluttes at oprette og besætte stillingen

- formandskabets repræsentant, eller

- doyenen for det diplomatiske korps.

5. Diverse

De forbindelser, der skal oprettes mellem EUMC og NATO's militære myndigheder, er beskrevet i dokumentet om de permanente ordninger mellem EU og NATO. Forbindelserne mellem EUMC og de europæiske NATO-lande, der ikke er medlem af EU og andre lande, der er kandidater til at tiltræde EU, er fastlagt i dokumentet om EU's forbindelser med tredjelande.

EUMC støttes af en militær arbejdsgruppe, af EUMS og af andre afdelinger og tjenester efter behov.