32001D0051

2001/51/EF: Rådets beslutning af 20. december 2000 om et EF-handlingsprogram vedrørende fællesskabsstrategien for ligestilling mellem mænd og kvinder (2001-2005)

EF-Tidende nr. L 017 af 19/01/2001 s. 0022 - 0029


Rådets beslutning

af 20. december 2000

om et EF-handlingsprogram vedrørende fællesskabsstrategien for ligestilling mellem mænd og kvinder (2001-2005)

(2001/51/EF)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 13,

under henvisning til forslag fra Kommissionen(1),

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet(2),

under henvisning til udtalelse fra Det Økonomiske og Sociale Udvalg(3),

under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget(4), og

ud fra følgende betragtninger:

(1) Princippet om ligestilling mellem mænd og kvinder er et grundlæggende princip i fællesskabsretten, og de direktiver og andre retsakter, der er blevet udstedt i overensstemmelse med det, har bidraget afgørende til at forbedre kvindernes situation.

(2) Erfaringerne med gennemførelsen af aktioner på fællesskabsplan har vist, at hvis indsatsen for at fremme ligestillingen mellem kvinder og mænd skal have nogen virkning i praksis, er det nødvendigt at kombinere forskellige foranstaltninger, herunder især lovgivningsmæssige foranstaltninger og konkrete aktioner, som er således udformet, at de understøtter hinanden indbyrdes. Erfaringen har også vist, at Fællesskabets indsats på dette område bør fortsætte med en kombination af integration af kønsaspektet og de specifikke aktioner. Den har desuden vist, at mandens rolle er vigtig med henblik på at opnå ligestilling mellem kønnene.

(3) Den fortsatte strukturelle diskrimination på grundlag af køn, den dobbelte - og ofte flerdobbelte - diskrimination, som mange kvinder er udsat for, samt fortsatte kønsspecifikke uligheder er endnu ikke udryddet, og der er derfor god grund til at fortsætte og udbygge Fællesskabets indsats på området og benytte nye metoder og tilgange.

(4) Europa-Parlamentet har i sin beslutning om den foreløbige beretning fra Kommissionen om gennemførelse af Fællesskabets handlingsprogram på mellemlang sigt for lige muligheder for mænd og kvinder (1996-2000)(5) opfordret Kommissionen til at fremsætte forslag til et femte handlingsprogram.

(5) Rådet understregede i sine konklusioner af 22. oktober 1999 nødvendigheden af et nyt handlingsprogram til fremme af ligestilling mellem mænd og kvinder.

(6) På den fjerde verdenskonference om kvinder, den 15. september 1995 i Beijing, blev der vedtaget en erklæring og et handlingsprogram med opfordring til regeringerne, det internationale samfund og civilsamfundet til at træffe strategiske foranstaltninger med henblik på at afskaffe diskriminationen imod kvinder og fjerne hindringerne for ligestilling mellem mænd og kvinder. I slutdokumentet fra opfølgningsmødet og i den evaluering, der blev udarbejdet på De Forenede Nationers Generalforsamling den 5.-9. juni 2000 i New York (Beijing + 5), blev erklæringen og handlingsprogrammet bekræftet, og visse dele af handlingsprogrammet blev styrket. Nødvendigheden af en fuldstændig og hurtig gennemførelse af handlingsprogrammet blev ligeledes bekræftet igen.

(7) Alle medlemsstater og ansøgerlande har undertegnet og ratificeret De Forenede Nationers konvention om afskaffelse af alle former for diskrimination imod kvinder (CEDAW).

(8) Det Europæiske Råd den 23. og 24. marts 2000 i Lissabon og den 19. og 20. juni 2000 i Santa Maria de Feira opfordrede Kommissionen og medlemsstaterne til at fremme alle aspekter af lige muligheder i beskæftigelsespolitikken, for eksempel ved mindskelse af kønsopdelingen på arbejdsmarkedet og skabelse af bedre muligheder for at forene arbejds- og familieliv, navnlig ved at fastsætte nye kriterier for evaluering af forbedringer af mulighederne for børnepasning. Det fastsatte ligeledes kvantitative mål for bl.a. at øge kvindernes beskæftigelsesfrekvens fra de nuværende 51 % til 60 % senest i 2010.

(9) Rådet understregede i sin resolution af 29. juni 2000(6) betydningen af en afbalanceret deltagelse af mænd og kvinder i familie- og arbejdsliv.

(10) Fællesskabets nye rammestrategi for ligestilling mellem mænd og kvinder omfatter alle Fællesskabets aktioner, hvormed det i henhold til traktatens artikel 3, stk. 2, tilstræbes at fjerne uligheder og fremme ligestilling mellem mænd og kvinder. Under støtteprogrammet fastlægges strukturen for de tværgående og koordinerende aktiviteter, som er nødvendige for at sikre sammenhæng og synergi i forbindelse med gennemførelsen af rammestrategien.

(11) Med henblik på at styrke fællesskabsaktionens tillægsværdi bør Kommissionen i samarbejde med medlemsstaterne sikre, at der på alle niveauer er sammenhæng og komplementaritet mellem de aktioner, der gennemføres i henhold til denne beslutning, og andre relevante fællesskabspolitikker, -instrumenter og -aktioner, bl.a. sådanne som vedrører en samordnet beskæftigelsesstrategi, arbejdsmarkeds- og socialpolitik, Den Europæiske Socialfond, uddannelse, erhvervsuddannelse og ungdom.

(12) De tiltag, der skal styrke hovedaktørerne i arbejdet med fremme af ligestilling mellem mænd og kvinder, bør omfatte udveksling af oplysninger, erfaringer og god praksis mellem netværkene, herunder netværket mellem medlemsstaternes og Europa-Parlamentets parlamentariske udvalg for udvalg for ligestilling mellem mænd og kvinder, samt Kommissionens net af eksperter. Synergien mellem medlemmerne af netværkene bør prioriteres.

(13) Kommissionen og medlemsstaterne bør bestræbe sig på, at alle tekster, retningslinjer og indkaldelser af tilbud, der offentliggøres som led i dette program, er affattet i et klart, enkelt og ligefremt sprog.

(14) Det er en nødvendig forudsætning for et positivt udfald af enhver fællesskabsindsats, at resultaterne kontrolleres og evalueres i forhold til målene.

(15) De nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af denne beslutning vedtages i overensstemmelse med Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen(7).

(16) Aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS-aftalen) omhandler et øget samarbejde på det sociale område mellem Det Europæiske Fællesskab og dets medlemsstater på den ene side og de lande i Den Europæiske Frihandelssammenslutning, der deltager i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EFTA/EØS) på den anden side. Det bør være muligt for ansøgerlandene i Central- og Østeuropa at deltage i programmet på de betingelser, der er fastsat i Europaaftalerne, i tillægsprotokollerne til disse aftaler og i de afgørelser, som er truffet af de respektive associeringsråd, for Cypern, Malta og Tyrkiet gennem finansiering med tillægsbevillinger i henhold til procedurer, der fastlægges sammen med disse lande.

(17) I forbindelse med gennemførelsen af dette program vil det arbejde, der udføres af andre internationale organisationer, især De Forenede Nationer, Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, Den Internationale Arbejdsorganisation samt Europarådet, være af særlig interesse.

(18) I overensstemmelse med punkt 34 i den interinstitutionelle aftale mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen af 6. maj 1999 om budgetdisciplin og forbedring af budgetproceduren(8) indsættes der i denne beslutning et referencebeløb for hele programmets løbetid, uden at dette berører budgetmyndighedens traktatfæstede kompetence.

(19) Målene for Fællesskabets påtænkte indsats, at fremme ligestilling mellem mænd og kvinder, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, bl.a. fordi den kræver multilaterale partnerskaber, tværnational udveksling af informationer og fællesskabsdækkende formidling af god praksis, og målene kan derfor i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet, jf. traktatens artikel 5, på grund af den påtænkte handlings omfang og virkninger bedre gennemføres på fællesskabsplan. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne beslutning ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå disse mål -

VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

Vedtagelse af et støtteprogram

Ved denne beslutning fastlægges der for perioden 1. januar 2001-31. december 2005 et EF-handlingsprogram vedrørende fællesskabsstrategien for ligestilling mellem mænd og kvinder, i det følgende benævnt "programmet". Programmet tilsigter at fremme ligestilling mellem mænd og kvinder, navnlig ved at understøtte Fællesskabets rammestrategi.

Artikel 2

Principper

1. Programmet er et af de nødvendige instrumenter til gennemførelse af Fællesskabets samlede strategi for ligestilling mellem mænd og kvinder, der omfatter alle fællesskabspolitikker og aktioner, som indgår i bestræbelserne på at virkeliggøre ligestillingsmålsætningen, herunder politikker, som tager hensyn til ligestillingsaspektet, og specifikke aktioner rettet mod kvinder.

2. Gennem programmet koordineres, støttes og finansieres gennemførelsen af tværgående aktiviteter på de indsatsområder, der indgår i Fællesskabets rammestrategi på ligestillingsområdet. Det drejer sig om følgende områder: det økonomiske liv, deltagelse og repræsentation, sociale rettigheder, borgerlige rettigheder samt kønsrollemønstre og fordomme. Ligestillingsprincippet i forbindelse med EU's udvidelse og kønsaspektet i Fællesskabets forbindelser med tredjelande og i udviklingssamarbejdet bør være til stede på alle indsatsområderne i Fællesskabets rammestrategi.

Artikel 3

Målsætning

Programmet har følgende mål inden for rammerne af principperne i artikel 2, idet der tages hensyn til lovgivningstiltag, når det er hensigtsmæssigt:

a) at fremme og udbrede de værdier og adfærdsnormer, der er en forudsætning for ligestilling mellem kvinder og mænd

b) at forbedre kendskabet til forhold, som er forbundet med ligestilling mellem mænd og kvinder, herunder direkte eller indirekte kønsdiskriminering, herunder diskriminering mod kvinder baseret på flere faktorer, ved at undersøge effektiviteten af politik og praksis gennem en forudgående analyse, opfølgning af gennemførelsen og evaluering af virkningerne

c) at forberede aktørerne, således at de er bedre rustet til at varetage deres opgaver i ligestillingens interesse effektivt, navnlig gennem støtte til udveksling af informationer og praktiske erfaringer og til etablering at netværkssamarbejde på EF-plan.

Artikel 4

Fællesskabsforanstaltninger

1. Med henblik på at nå de mål, der er fastsat i artikel 3, iværksættes følgende foranstaltninger i tværnationalt regi:

a) Oplysning, primært ved at fremhæve fællesskabsdimensionen i indsatsen til fremme af ligestilling mellem mænd og kvinder og ved at offentliggøre resultaterne af programmet, især gennem publikationer, kampagner og arrangementer.

b) Analyse af ligestillingsfaktorer og -politik, herunder indsamling af statistisk materiale, undersøgelser, kønsspecifik konsekvensanalyse, redskaber og mekanismer, opstilling af referencepunkter og indikatorer og effektiv resultatformidling. Dette omfatter også kontrol af iværksættelsen og gennemførelsen af fællesskabsretten inden for ligestillingsområdet for på grundlag af evalueringer af lovgivning og praksis at vurdere, hvor effektive og gennemslagskraftige ligestillingsbestræbelserne er.

c) Tværnationalt samarbejde mellem aktørerne gennem tilskyndelse til etablering af netværk og udveksling af erfaringer på fællesskabsplan.

2. De nærmere bestemmelser for gennemførelsen af de aktioner, der er omhandlet i denne artikel, fremgår af bilaget.

Artikel 5

Programmets gennemførelse og samarbejde med medlemsstaterne

1. Kommissionen:

a) sørger for iværksættelsen af de fællesskabsforanstaltninger, der er omfattet af dette program

b) udveksler regelmæssigt synspunkter med medlemmerne af det udvalg, der er omhandlet i artikel 7, med repræsentanter for arbejdsmarkedets parter på fællesskabsplan og ikke-statslige organisationer om programmets gennemførelse og opfølgning og om beslægtede politiske tiltag. Med henblik herpå stiller Kommissionen de relevante oplysninger til rådighed for ikke-statslige organisationer og arbejdsmarkedets parter. Kommissionen underretter nævnte udvalg om de pågældende parters synspunkter

c) fremmer et aktivt samarbejde og en aktiv dialog mellem alle de i programmet involverede parter, bl.a. for at tilskynde til en integreret og samordnet strategi for fremme af ligestilling

2. Kommissionen træffer i samarbejde med medlemsstaterne de nødvendige foranstaltninger til:

a) at fremme alle involverede parters deltagelse i programmet

b) at sikre formidlingen af resultaterne af de foranstaltninger, der iværksættes som led i programmet

c) give lettilgængelige oplysninger og i passende sikre omfang offentliggørelse og opfølgning vedrørende de foranstaltninger, der modtager støtte fra programmet.

Artikel 6

Gennemførelsesforanstaltninger

1. De nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af denne beslutning vedtages i overensstemmelse med forvaltningsproceduren i artikel 7, stk. 2, for så vidt angår følgende emneområder:

a) de overordnede retningslinjer for gennemførelsen af programmet

b) den årlige arbejdsplan for gennemførelsen af programmets foranstaltninger

c) den finansielle støtte, der skal ydes af Fællesskabet

d) det årlige budget og fordelingen af midler mellem programmets forskellige foranstaltninger

e) retningslinjerne for udvælgelse af de foranstaltninger, der støttes af Fællesskabet, samt Kommissionens udkast til liste over foranstaltninger, der skal omfattes af en sådan støtte

f) kriterierne for opfølgning og evaluering af programmet samt navnlig omkostningseffektiviteten og retningslinjerne for formidling af resultaterne.

2. I forbindelse med alle andre spørgsmål vedtages de foranstaltninger, der er nødvendige for gennemførelse af denne beslutning i overensstemmelse med rådgivningsproceduren i artikel 7, stk. 3.

Artikel 7

Udvalg

1. Kommissionen bistås af et udvalg.

2. Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 4 og 7 i afgørelse 1999/468/EF.

Perioden i artikel 4, stk. 3, i afgørelse 1999/468/EF, fastsættes til to måneder.

3. Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 3 og 7 i afgørelse 1999/468/EF.

4. Udvalget fastsætter selv sin forretningsorden.

Artikel 8

Samarbejde med andre udvalg

For at sikre programmets sammenhæng og komplementaritet med de andre foranstaltninger, som er nævnt i artikel 9, holder Kommissionen udvalget løbende underrettet om andre fællesskabsforanstaltninger, der bidrager til fremme af ligestilling. Kommissionen etablerer i givet fald et regelmæssigt og struktureret samarbejde mellem dette udvalg og de tilsynsudvalg, der er nedsat vedrørende andre relevante politikker, instrumenter og foranstaltninger.

Artikel 9

Sammenhæng og komplementaritet

1. Kommissionen sikrer i samarbejde med medlemsstaterne den overordnede sammenhæng med andre unions- og fællesskabspolitikker, -instrumenter og -foranstaltninger, bl.a. ved at etablere passende mekanismer og redskaber, såsom kønsspecifik konsekvensanalyse, opfølgningsredskaber og kriterier for præstationsevaluering, for at samordne programmets aktiviteter med aktiviteter, der er af særlig interesse for kvinders fremgang, navnlig vedrørende forskning, beskæftigelse, bekæmpelse af forskelsbehandling, bekæmpelse af fattigdom og social udstødelse, sundhed, uddannelse, ungdomspolitik, kultur, retlige og indre anliggender og vedrørende udvidelsen og Fællesskabets forbindelser med tredjelande (herunder Fællesskabets indsats i tredjelande på menneskerettighedsområdet).

2. Kommissionen og medlemsstaterne sikrer sammenhæng og komplementaritet mellem foranstaltninger, der iværksættes under dette program, og andre relevante EU- og fællesskabsforanstaltninger, som f.eks. dem, der iværksættes under Daphne-, Stop-, Phare- og Meda-programmerne, rammeprogrammet for forskning, programmet for bekæmpelse af social marginalisering, den sociale dagsorden og handlingsprogrammet til bekæmpelse af forskelsbehandling (2001-2006).

I forbindelse med dette program skal der tages hensyn til de specifikke aktioner for ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse og arbejde, der måtte blive iværksat af Fællesskabet under strukturfondene, fællesskabsinitiativet EQUAL, eller foranstaltninger, der skal tilskynde til samarbejde om styrkelse af beskæftigelsesstrategien.

3. Medlemsstaterne letter og bestræber sig bedst muligt på at sikre, at aktiviteterne under dette program hænger sammen med og supplerer de aktiviteter, der gennemføres på nationalt, regionalt og lokalt plan.

Artikel 10

Deltagelse af EFTA/EØS-lande, de associerede lande i Central- og Østeuropa, Cypern, Malta og Tyrkiet

Følgende lande kan deltage i programmet:

a) EFTA/EØS-landene i overensstemmelse med de betingelser, der er fastsat i EØS-aftalen

b) ansøgerlandene i Central- og Østeuropa i overensstemmelse med betingelserne i Europaaftalerne, i tillægsprotokollerne til disse aftaler og i de afgørelser, der er truffet af de respektive associeringsråd

c) Cypern, Malta og Tyrkiet på grundlag af supplerende bevillinger, der tilvejebringes efter procedurer, der aftales med de enkelte lande.

Artikel 11

Finansiering

1. Det finansielle referencebeløb til gennemførelsen af dette program er for perioden 2001-2005 på 50 mio. EUR.

2. De årlige bevillinger godkendes af budgetmyndigheden inden for rammerne af det finansielle overslag.

Artikel 12

Tilsyn og evaluering

1. Kommissionen fører løbende tilsyn med programmet i samarbejde med det i artikel 7 omhandlede udvalg.

2. Kommissionen foretager med bistand fra uafhængige eksperter en midtvejsevaluering af programmet og en evaluering ved programmets afslutning. Ved denne evaluering vurderes relevansen, effektiviteten og omkostningseffektiviteten i forbindelse med de foranstaltninger, der iværksættes med henblik på de i artikel 3 nævnte mål. Ved evalueringen gennemgås ligeledes programmets samlede virkninger.

Ved evalueringen gennemgås desuden komplementariteten mellem indsatsen under programmet og den indsats, der gøres i forbindelse med andre relevante fællesskabspolitikker, -instrumenter og -foranstaltninger.

3. Senest den 31. december 2003 forelægger Kommissionen en foreløbig evalueringsrapport for Europa-Parlamentet, Rådet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget.

4. Senest den 31. december 2006 forelægger Kommissionen en endelig evalueringsrapport om rammestrategien og programmet for Europa-Parlamentet, Rådet, Det Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget.

5. De i stk. 3 og 4 nævnte evalueringsrapporter angiver, i hvilket omfang der er stillet midler til rådighed for Kommissionen, medlemsstaterne, offentlige myndigheder og ikke-statslige organisationer.

Artikel 13

Adressater

Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 20. december 2000.

På Rådets vegne

É. Guigou

Formand

(1) EFT C 337 E af 28.11.2000, s. 196.

(2) Udtalelse afgivet den 15.11.2000 (ikke endnu offentliggjort i EFT).

(3) Udtalelse afgivet den 28.11.2000 (ikke endnu offentliggjort i EFT).

(4) Udtalelse afgivet den 23.10.2000 (ikke endnu offentliggjort i EFT).

(5) EFT C 279 af 1.10.1999, s. 88.

(6) EFT C 218 af 31.7.2000, s. 5.

(7) EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23.

(8) EFT C 172 af 18.6.1999, s. 1.

BILAG

I. INDSATSOMRÅDER

I overensstemmelse med de principper, der er omhandlet i artikel 2, kan der inden for rammerne af Fællesskabets traktatfæstede beføjelser opereres med følgende indsatsområder under programmet:

1) Det økonomiske liv

Der fokuseres her på de resterende forskelle mellem mænds og kvinders vilkår på arbejdsmarkedet og på, hvad der kan gøres for at rette op på situationen. Foranstaltningerne består i at øge kvindernes erhvervsfrekvens og nedbringe arbejdsløsheden blandt kvinder samt at fremme en bedre sammenhæng mellem mænds og kvinders arbejds- og familieliv.

Spørgsmålene vedrørende det kønsopdelte arbejdsmarked, herunder den vertikale kønsopdeling (glasloftet) og lønforskellene mellem kønnene, der hovedsagelig omfattes af de i artikel 9, stk. 2, omhandlede EF-programmer, kan søges løst ved det foreliggende program, såfremt der er tale om at sikre en integreret fremgangsmåde i forbindelse med de forskellige områder, det dækker, eller aktionstyper, der ikke finansieres via de nævnte programmer.

2) Lige deltagelse og repræsentation

Der er ikke tilstrækkelig mange kvinder i beslutningstagende organer. Der er derfor behov for strategier og instrumenter, som kan sikre kvinderne større indflydelse og repræsentation i sammenhænge på alle niveauer, hvor der træffes beslutninger om politiske, økonomiske og sociale anliggender, bl.a. i forbindelserne med tredjelande og i udviklingssamarbejdet (f.eks. kvinders rolle og deltagelse i internationale opgaver).

3) Sociale rettigheder

Hvis indsatsen skal have nogen virkning, er det nødvendigt at inddrage kønsaspektet i politikkerne på alle områder, som kvinder er i berøring med i deres dagligdag, f.eks. transport, sundhed og bekæmpelse af andre former for forskelsbehandling. Aktionerne vil blive koordineret med aktionerne under Fællesskabets handlingsprogram for bekæmpelse af forskelsbehandling og andre relevante EF-handlingsprogrammer. Aktionerne tager sigte på at forbedre forvaltningen af fællesskabsbestemmelserne, navnlig vedrørende social sikring, forældreorlov, barselsorlov og arbejdstid, og finde frem til, hvordan det er muligt at skabe større sammenhæng mellem familie- og arbejdsliv, bl.a. ved at fastsætte kriterier for præstationsevaluering i forbindelse med en forbedring af børnepasnings- og ældreplejestrukturerne.

4) Borgerlige rettigheder

Indsatsen på dette område gælder håndhævelsen af kvindernes menneskerettigheder. Aktionerne tjener til at fremme anerkendelse af kvinders menneskerettigheder, håndhæve retten til lige muligheder og styrke indsatsen mod vold mod kvinder og handel med kvinder.

5) Kønsrollemønstre og fordomme

Indsatsen her angår de stereotype roller, som mænd og kvinder tillægges, og behovet for at ændre adfærdsmønstre, holdninger, normer og værdier i samfundet under hensyn til ændringen af kønsrollemønstrene. Aktionerne tilstræber, at kønsaspektet tilgodeses i navnlig uddannelses-, kultur-, videnskabs-, medie-, ungdoms- og idrætspolitikken.

II. ADGANG TIL PROGRAMMET

Programmet er på de betingelser og i henhold til de gennemførelsesbestemmelser, der er omhandlet i dette bilag, åbent for alle de offentlige og/eller private organisationer og institutioner, der beskæftiger sig med ligestilling mellem mænd og kvinder, herunder:

a) medlemsstaterne

b) lokale og regionale myndigheder

c) organer til fremme af ligestillingen mellem mænd og kvinder

d) arbejdsmarkedets parter

e) ikke-statslige organisationer

f) universiteter og forskningsinstitutter

g) nationale statistiske kontorer

h) medierne.

III. AKTIONSTYPER

Følgende foranstaltninger kan i tværnationalt regi understøttes af programmet:

Kategori 1 - Oplysning

1. Afholdelse af konferencer, seminarer og arrangementer på europæisk plan.

2. Afholdelse i medlemsstaterne og ansøgerlandene i overensstemmelse med artikel 10 af et stort årligt europæisk arrangement, der drejer sig om et af programmets prioriterede emner.

3. Gennemførelse af europæiske mediekampagner og -arrangementer til støtte for tværnational udveksling af informationer samt afdækning og formidling af god praksis, herunder uddeling af en årlig pris til virksomheder, som har formået at træffe udbytterige ligestillingsforanstaltninger, og for at gøre ligestillingsproblematikken mere synlig.

4. Udgivelse af publikationer med henblik på at formidle programmets resultater, herunder etablering af et web-sted med eksempler på god praksis, et forum for udveksling af idéer, en database over potentielle partnere til tværnationale udvekslingsforanstaltninger og links til eksisterende relevante web-steder i medlemsstaterne.

5. Iværksættelse af tværnationale initiativer så som møder, seminarer, kampagner osv. om bestemte emner, som fastlægges årligt efter drøftelse med det i artikel 7 nævnte udvalg. Formålet med disse aktiviteter er at understøtte og forbedre synergien mellem nationale ligestillingspolitikker og tilføre en ekstra effekt via fællesskabsindsatsen.

6. Tilrettelæggelse af seminarer og udsendelse af oplysningsmateriale, der vedrører og bidrager til gennemførelsen af fællesskabsbestemmelserne på ligestillingsområdet, idet der særlig lægges vægt på behovene og kravene i ansøgerlandene.

Kategori 2 - Analyse og evaluering

1. Udarbejdelse og formidling af sammenlignelige statistikker, fordelt efter køn og om muligt alder, og statistiske serier om mænds og kvinders stilling på forskellige politiske områder.

2. Udvikling og formidling af metoder og indikatorer til evaluering af effektiviteten af politiske tiltag og praksis på ligestillingsområdet (benchmarking).

3. Kvindens stilling på arbejdsmarkedet, gennemførelse af ligestillingslovgivning i medlemsstaterne, de sociale sikringsforholds og beskatningens betydning for mænd og kvinder og kvinders mulighed for at blive forfremmet til beslutningstagende niveauer vil blive analyseret, og resultaterne og de indhøstede erfaringer vil blive videreformidlet.

4. Indsamling, evaluering og formidling af opdaterede oplysninger om og erfaringer med vellykkede initiativer, metoder og teknikker vedrørende kvinder og medier, herunder til nedbrydelse af fordomme og til at fremme en positiv og diversificeret portrættering af mænd og kvinder i medierne.

5. Offentliggørelse af en årsberetning om ligestilling i EU, hvori der redegøres for de fremskridt, der sket i retning af at opfylde de fastsatte benchmarks, og en evaluering af de opnåede resultater.

6. Gennemførelse og formidling af temaundersøgelser vedrørende målområderne, som sammenholder ligheder og forskelle i de fremgangsmåder, der er anvendt i medlemsstaterne og i ansøgerlandene.

7. Analyse ved hjælp af en projektvurdering af de betingelser, som skal være til stede for at oprette et europæisk institut af denne art.

Ved gennemførelsen af dette indsatsområde vil Kommissionen navnlig sikre, at der er overensstemmelse og komplementaritet i forhold til de foranstaltninger, der iværksættes af andre af Kommissionens tjenestegrene eller af europæiske agenturer, herunder især Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene og Fællesskabets rammeprogram for forskning og teknologisk udvikling samt Det Europæiske Center for Udvikling af Erhvervsuddannelse (CEDEFOP).

Kategori 3 - Forberedelse af aktører

Følgende foranstaltninger kan støttes med henblik på at forbedre kapaciteten og effektiviteten hos centrale aktører, der beskæftiger sig med at fremme ligestilling.

Tværnationale udvekslingsforanstaltninger, der involverer forskellige aktører fra mindst tre medlemsstater, og som består i formidling af informationer, erfaringer og god praksis. Sådanne foranstaltninger kan iværksættes af ngo'er eller arbejdsmarkedets parter på EU-plan og af tværnationale netværk bestående af regionale eller lokale myndigheder og af organisationer, der har til formål at fremme ligestilling.

Foranstaltningerne kan omfatte sammenligning af effektiviteten af processer, metoder og redskaber i relation til de valgte temaer, gensidig formidling og anvendelse af god praksis, udveksling af personale, fælles udvikling af produkter, processer, strategier og metoder, tilpasning af metoder, midler og processer, der er identificeret som god praksis, til forskellige sammenhænge, og/eller fælles formidling af resultater, informationsmateriale og arrangementer.

IV. FORELÆGGELSE AF ANSØGNINGER OM STØTTE

Kategori 1 Foranstaltning 2, 3 og 4 i denne kategori vil blive gennemført på baggrund af et offentligt udbud. Foranstaltning 5 og 6 skal gennemføres af medlemsstaterne eller af ligestillingsorganer og kan få støtte på grundlag af begrænsede udbud rettet til medlemsstaterne.

Kategori 2 Foranstaltninger under denne kategori gennemføres via Kommissionen, sædvanligvis efter udbud. Foranstaltning 1 vil blive gennemført i overensstemmelse med de relevante Eurostat-procedurer.

Kategori 3 Kategori 3 gennemføres efter offentlige indkaldelser af tilbud, organiseret af Kommissionen, som gennemgår forslagene. Foranstaltningerne kan iværksættes af ngo'er eller arbejdsmarkedets parter på EU-plan og af tværnationale netværk bestående af regionale eller lokale myndigheder eller af tværnationale netværk bestående af organisationer, der har til formål at fremme ligestilling.

V. GENNEMFØRELSE AF FORANSTALTNINGERNE

1. De foranstaltninger, der gennemføres, kan finansieres ved tjenesteydelseskontrakter efter udbud eller ved bidrag til samfinansiering med andre kilder. I sidstnævnte tilfælde kan Kommissionens økonomiske bidrag normalt ikke overstige 80 % af de udgifter, der faktisk afholdes af modtageren.

2. Ved gennemførelsen af programmet kan Kommissionen anvende supplerende midler, herunder ekspertbistand. Sådanne behov afgøres i forbindelse med Kommissionens løbende evaluering af ressourceallokeringen.

3. Ved gennemførelsen af programmet kan Kommissionen benytte teknisk og/eller administrativ bistand til gavn for såvel Kommissionen som modtagerne, med henblik på kortlægning, forberedelse, forvaltning, tilsyn, revision og kontrol.

4. Kommissionen kan desuden gennemføre aktiviteter med henblik på oplysning, omtale og formidling. Den kan endvidere iværksætte evalueringsundersøgelser og arrangere seminarer, kollokvier eller andre ekspertmøder.

5. Kommissionen udarbejder årlige arbejdsplaner med angivelse af prioriteringerne og de foranstaltninger, der skal iværksættes. Desuden gør den rede for de ordninger og kriterier, der gælder ved udvælgelsen og finansieringen af foranstaltninger under programmet. I den forbindelse hører Kommissionen udvalget, jf. artikel 7.

6. Foranstaltningerne skal fuldt ud overholde principperne om databeskyttelse.