32000Y0518(01)

Meddelelse fra Kommissionen til medlemsstaterne af 14. april 2000 om retningslinjer for EU-initiativet vedrørende udvikling af landdistrikterne - (Leader+)

EF-Tidende nr. C 139 af 18/05/2000 s. 0005 - 0013


Meddelelse fra Kommissionen til medlemsstaterne

af 14. april 2000

om retningslinjer for EU-initiativet vedrørende udvikling af landdistrikterne - (Leader+)

(2000/C 139/05)

1. Ved artikel 20, stk. 1, litra c), i Rådets forordning (EF) nr. 1260/1999 af 21. juni 1999 om vedtagelse af generelle bestemmelser for strukturfondene(1), i det følgende benævnt "den generelle forordning", iværksættes der et initiativ vedrørende udvikling af landdistrikterne, i det følgende benævnt Leader+.

2. I henhold til nævnte forordnings artikel 21, stk. 1, vedtog Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber den 14. april 2000 de retningslinjer, der er indeholdt i denne meddelelse, og som for det pågældende initiativ beskriver målene, anvendelsesområder og gennemførelsesbestemmelserne.

3. I henhold til artikel 21, stk. 3, i den generelle forordning udarbejder medlemsstaterne forslag til initiativprogrammer under Leader+ efter retningslinjerne i denne meddelelse og forelægger dem for Kommissionen til godkendelse, således at den kan træffe afgørelse om støtte fra EUGFL, Udviklingssektionen.

I. BAGGRUND OG MÅL

Baggrund

4. Landdistrikterne i EU står over for en række problemer, som kan påvirke deres levedygtighed ganske alvorligt. Heriblandt kan nævnes den aldrende landbobefolkning og afvandringen, som fortsat gør sig gældende i nogle landdristrikter, samt tabet af arbejdspladser.

Nogle landdistrikter har dog haft held med at løse disse problemer. Det er lykkedes dem at udløse en lokal dynamik, der viser, at de er i stand til at finde nye løsninger, som svarer til de udfordringer, som de udsættes for.

5. Leader I dannede optakten til et nyt tiltag inden for politikken for udvikling af landdistrikterne baseret på lokale forhold, integrerede foranstaltninger og lokal deltagelse.

Med leader II generaliseredes Leader I-tiltaget, idet vægten blev lagt på, at projekterne skulle være nyskabende.

Blandt Leaders stærke sider kan nævnes:

- lokale aktører mobiliseres til at reflektere over og påtage sig ansvaret for deres områdes fremtid

- der anvendes en decentraliseret, integreret strategi baseret på lokale forhold og græsrodstiltag

- landdistrikterne åbnes mod andre områder ved udveksling og overførsel af erfaringer via oprettelsen af net

- der er mulighed for at medtage mere beskedne foranstaltninger, når der findes administrative, tekniske og finansielle mellemled, som kan støtte mindre projekter.

I flere medlemsstater har det dog ikke været uden vanskeligheder at iværksætte Leader II. Som eksempler kan nævnes forsinket udvælgelse af støttemodtagere og dermed forsinket igangsættelse af programmer, indgåelse af uholdbare partnerskaber, når rollerne ikke er veldefinerede, overlappende procedurer, spredning af de finansielle midler mellem et meget stort antal lokale aktionsgrupper (LAG) med det resultat, at interventionerne ikke bliver særligt effektive.

6. Disse problemer har dog ikke ændret det generelt meget positive billede af Leader, og det er fortsat opfattelsen, at det initiativ, der blev iværksat i 1991 bør videreføres og uddybes. Dette er så meget mere ønskeligt, som landdistrikterne i de kommende år bliver nødt til at tilpasse deres samfundsstruktur for at klare de udfordringer og pres, som opstår i forbindelse med:

- forandringerne på landbrugsområdet som følge af reformen af den fælles landbrugspolitik og forbrugernes øgede krav til produkternes kvalitet

- den almindelige hensyntagen til miljøproblemer

- den øgede integrering inden for verdensøkonomien

- den tiltagende udbredelse og anvendelse af nye teknologier.

For landdistrikterne synes bedre udnyttelse af deres særlige ressourcer baseret på en integreret fremgangsmåde i forbindelse med en relevant områdestrategi tilpasset de lokale forhold i stadig højere grad at være vejen til at skabe og/eller bevare konkurrence- og bæredygtige produkter og tjenesteydelser.

Denne fremgangsmåde bliver endnu mere effektiv, fordi den kommer til at indgå i en EF-politik og i nationale og regionale politikker, som kan skabe den ramme, de værktøjer og impulser, der er nødvendige for, at landbobefolkningen og landdistrikterne bliver i stand til at udnytte udviklingsmulighederne og siden hen realisere dem ved hjælp af tilpassede midler og strukturer.

7. Rådets forordning (EF) nr. 1257/1999 af 17. maj 1999 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Udviklings- og Garantifond for Landbruget (EUGFL) og om ændring og ophævelse af visse forordninger(2) indeholder et sæt foranstaltninger, der skal støtte landdistrikterne i at føre en politik, som ikke indskrænker sig til at øge landbrugets konkurrenceevne, men som også støtter udviklingen af nye aktiviteter og beskæftigelsesmuligheder, for at landdistrikterne fortsat kan udgøre et sundt og dynamisk socialt og økonomisk hele.

Set ud fra dette synspunkt bliver udviklingen af landdistrikterne den anden søjle inden for den fælles landbrugspolitik og forbliver et vigtigt element i den økonomiske og sociale samhørighedspolitik.

Dog kan de store programmer, der iværksættes i henhold til forordning (EF) nr. 1257/1999 og forordningerne om strukturfondene vanskeligt i sig selv løse alle landbosamfundenes problemer, fordi de er af lokal art og det er nødvendigt at tage mere hensyn til lokalbefolkningernes initiativer.

Mål

8. Det nye initiativ supplerer "mainstream"-programmerne ved at tilskynde til anvendelse af integrerede tiltag, der udformes og iværksættes af aktive partnerskaber, som arbejder på lokalt plan.

Formålet med Leader+ er at tilskynde de interesserede parter i landdistrikterne til at se på, hvilket potentiale deres område har på længere sigt. Initiativet skal tilskynde til iværksættelse af originale strategier for integreret bæredygtig udvikling af høj kvalitet med det formål at afprøve nye former for:

- udnyttelse af natur- og kulturarven

- styrkelse af det økonomiske miljø for at bidrage til at skabe arbejdspladser

- forbedring af deres samfunds organisationsevne.

"Samarbejde" bliver i ordets brede forstand et grundlæggende element i Leader+. Kommissionen vil støtte indgåelsen af kvalitetspartnerskaber mellem forskellige aktører. Dette samarbejde skal kunne finde sted i landdistrikter, mellem landdistrikter i samme medlemsstat og mellem landdistrikter i flere forskellige meldemsstater og eventuelt derudover.

Følgelig kommer Leader+ fortsat til at fungere som laboratorium for udvikling og afprøvning af nye integrerede bæredygtige udviklingstiltag, der skal påvirke, supplere og/eller forbedre EF's politik for udvikling af landdistrikterne. Medlemsstaterne opfordres til, når de fremsætter deres forslag, at deltage i dette forsøg.

De nye modeller for udvikling af landdistrikterne vil blive udnyttet og formidlet via omfattende networking.

II. STRUKTUR OG FORANSTALTNINGER

Geografisk anvendelse

9. I modsætning til Leader I og II er alle landdistrikter støtteberettigede under Leader+. For at koncentrere EU-midlerne om de mest lovende forslag og for at lade dem få størst mulig virkning, vil der dog kun blive ydet EU-støtte til et begrænset antal landdistrikter i henhold til punkt 1 og 2, og de vil blive udvalgt efter en åben procedure og faste regler.

10. Med henblik herpå skal de nationale myndigheder fremsætte forslag til udvælgelsesprocedurer og -kriterier. Udvælgelseskriterierne i denne meddelelse udgør et minimumsgrundlag, der skal suppleres med specifikke kriterier, som eventuelt tilpasses efter vilkårene i landdistrikterne under hensyntagen til miljøforholdene i regionen og de særlige mål, som søges realiseret i disse områder med iværksættelsen af Leader+. Disse kriterier, der skal udgøre en integrerende del af det program, som forelægges for Kommissionen, skal godkendes af denne.

Hvis Leader+ vedrører landdistrikter, der ikke tidligere har været støtteberettigede under Leader I og/eller II, skal der fastsættes særlige bestemmelser for dem, for at de kan få adgang til dette EU-initiativ på lige fod med andre landdistrikter.

11. Medlemsstaterne kan begrænse anvendelsen af Leader+ til visse landdistrikter, hvis de begrunder denne begrænsning ud fra kriterier, der er i ovensstemmelse med målene for deres politik for udvikling af landdistrikterne, jf. dog de øvrige betingelser i denne meddelelse.

Støttemodtagere

12. Støtten fra Leader+ vil blive ydet til en række partnere, de såkaldte "lokale aktionsgrupper" (LAG).

LAG fastlægger udviklingsstrategien og er ansvarlige for at iværksætte den.

LAG skal udgøre en harmonisk helhed, der er repræsentativ for partnerne i landdistriktets forskellige samfundsgrupper. På beslutningsplanet skal arbejdsmarkedets parter og sammenslutningerne repræsentere mindst 50 % af det lokale partnerskab.

Medlemmerne af LAG skal dokumentere, at de er i stand til sammen at definere og iværksætte en udviklingsstrategi for landdistriktet.

Partnerskabet skal vurderes for at afgøre, om det er relevant og operationelt, navnlig med hensyn til åbenhed og klarhed i forbindelse med rolle- og ansvarsfordelingen. Der skal være garanti for, at partnerne er i stand til at påtage sig de opgaver, de har fået tildelt, samt at forvaltningen og beslutningstagningen er effektiv.

Medlemmerne af LAG skal være lokalt etableret, og:

- skal vælge en administrativ og finansiel leder, der er i stand til at forvalte offentlige tilskud, og denne leder skal sørge for, at partnerskabet fungerer, eller

- være sammensluttet i en retligt anerkendt fælles struktur, hvis vedtægter garanterer, at partnerskabet fungerer og er i stand til at forvalte offentlige tilskud.

Punkter

13. Leader+ inddeles i følgende tre punkter:

- Punkt 1: støtte til integrerede pilotstrategier for udvikling af landdistrikterne baseret på græsrodstiltag og horisontale partnerskaber

- Punkt 2: støtte til samarbejde på tværs af landdistrikter og landegrænser

- Punkt 3: tilslutning af alle EU's landdistrikter til nettet, uanset om de modtager støtte fra Leader+, samt tilslutning af alle partnere, der er involveret i udvikling af landdistrikterne.

Punkt 1 - "Integrerede pilotstrategier for udvikling af landdistrikterne"

14. Under punkt 1 støttes de landdistrikter, der viser vilje og evne til at udforme og iværksætte en integreret, bæredygtig pilotstrategi, dokumenteret ved fremlæggelse af en udviklingsplan, som er baseret på et repræsentativt partnerskab og vedrører et centralt emne, der er karakteristisk for landdistriktets identitet.

De enkelte medlemsstater skal afhængigt af de særlige forhold, der gør sig gældende for deres landdistrikter i deres land, opstille kriterier for udvælgelse ved indkaldelse af forslag, af udviklingsplaner udarbejdet af LAG under hensyntagen til følgende elementer:

14.1 De berørte landdistrikter

Initiativet Leader+ tager sigte på mindre landdistrikter, der udgør et homogent hele set ud fra et fysisk (geografisk), økonomisk og socialt synspunkt.

De udvalgte landdistrikter skal i alle tilfælde være sammenhængende og have en tilstrækkelig kritisk masse i form af menneskelige, finansielle og økonomiske ressourcer for at kunne bære en levedygtig udviklingsstrategi.

Det kan være, at anvendelsen af disse kriterier resulterer i en afgrænsning, der ikke falder sammen med en national administrativ opdeling eller med en områdeinddeling, som er fastsat med henblik på intervention i henhold til strukturfondenes mål 1 og 2.

For at garantere det lokale og landbrugsmæssige aspekt må landdistrikterne som hovedregel ikke have en befolkning på over 100000 indbyggere, når det gælder de tættest befolkede områder (ca. 120 indbyggere/km2), og som hovedregel ikke på under 10000 indbyggere. For de tættest og tyndest befolkede områders vedkommende, f.eks. visse nordeuropæiske områder, kan der dog i begrundede tilfælde accepteres undtagelser fra disse kriterier.

Under alle omstændigheder tages kunstige områdeinddelinger, der ikke er sammenhængende, ikke i betragtning.

14.2 Udviklingsstrategien

For den udviklingsstrategi, som LAG foreslår i deres udviklingsplaner, gælder følgende:

a) Udviklingsstrategien skal være integreret, dvs. global, samordnet og baseret på samspil mellem involverede partnere, sektorer og projekter omkring et centralt emne, der er karakteristisk for landdistriktets identitet og/eller ressourcer og/eller særlige knowhow, og være samlende for alle involverede partnere of projekter for diverse områder udviklingsstrategien.

Med forbehold af regionale særegenheder finder Kommissionen, af følgende overordnede emner er af særlig interesse for EF in betragtning af landdistrikternes muligheder og begrænsninger:

- anvendelse af ny knowhow og nye teknologier for at gøre landdistrikternes produkter og tjenesteydelser mere konkurrencedygtige

- forbedring af livskvaliteten i landdistrikterne

- profilering af lokale produkter ved gennem kollektive tiltag at lette adgangen til markederne for mindre produktionsvirksomheder

- udnyttelse af naturlige og kulturelle ressourcer, herunder de Natura 2000-adresser, der er af interesse for Fællesskabet.

Den foreslåede strategi i udviklingsplanerne skal have relation til et af ovennævnte emner. Vedrører den mere end et emne, skal det godtgøres, at den stadig er sammenhængende. Under alle omstændigheder skal det dokumenteres, at der ikke blot er tale om en sammenlægning af projekter eller en simpel samordning af interventioner for flere sektorer.

Kommissionen, der går ind for ligestilling og mener, at unge og kvinder er et aktiv for udviklingen i landdistrikterne, ønsker først og fremmest at støtte strategier, der går ud på at forbedre beskæftigelses- og/eller aktivitetsmulighederne for disse målgrupper. De bedømmelseskriterier, som medlemsstaterne udarbejder for udvælgelse af pilotstrategierne, skal derfor afspejle dette ønske.

Medlemsstaterne kan udvide listen over overordnede emner og målgrupper for at tage højde for særlige forhold i den enkelte medlemsstat.

b) Det skal dokumenteres, at udviklingsstrategien er velfunderet og sammenhængende for landdistriktet, bl.a. i samfundsøkonomisk henseende. Den skal være økonomisk levedygtig og bæredygtig i den forstand, at ressourcerne udnyttes på en sådan måde, at det ikke bliver til skade for de kommende generationer.

c) Det skal påvises, at der er tale om en pilotudviklingsstrategi.

Under Leader I og Leader II engagerede et stort antal landdistrikter sig i innoverende græsrodstiltag inden for lokal udvikling. I en række tilfælde er disse tiltag så gennemarbejdet, at de nu kan medtages i "mainstream"-programmer for udvikling af landdistrikterne.

Under Leader+ agter Kommissionen at støtte originale og ambitiøse tiltag for udvikling af landdistrikterne, som kan fortsætte den forsøgsrække, der blev påbegyndt under Leader I og II.

Vurderingen af, om der er tale om en pilotstrategi, vil ske på grundlag af den udviklingsstrategi, der er beskrevet i hver udviklingsplan. Den skal omfatte midler til en bæredygtig udvikling, som er ny i forhold til tidligere praksis for det pågældende landdistrikt og i forhold til de foranstaltninger, der indgår i "mainstream"-programmerne.

Kommissionen har opstillet en ikke-udtømmende liste over kriterier til illustration af, hvad der ifølge dens opfattelse kan forstås ved begrebet "pilot":

- fremkomst af nye produkter og tjenesteydelser, der inkorporerer regionale særegenheder

- nye metoder, hvorefter et områdes menneskelige, naturlige og/eller økonomiske ressourcer kan kombineres med hinanden, så områdets endogene potentiale kan udnyttes bedre

- sammenkædning af økonomiske sektorer, der traditionelt er adskilt fra hinanden

- originale former for organisering og implicering af lokalbefolkningen i beslutningsprocessen og gennemførelsen af projektet.

Der gøres opmærksom på, at "pilot"-aspektet under ingen omstændigheder, selv ikke for de nye landdistrikter, kan indskrænkes til Leader-metoden.

d) Det skal dokumenteres, at de metoder, der foreslås i udviklingsstrategien, er reproducerbare, idet de projektansvarlige har pligt til at stille deres arbejdsmetoder og resultater til rådighed for nettet.

e) Udviklingsstrategien skal udvise komplementaritet i forhold til interventionerne under de "mainstream"-programmer, der finder anvendelse i det pågældende område og landdistrikt.

Punkt 2 - Støtte til samarbejde mellem landdistrikter

15. Formålet med dette punkt er at tilskynde til og støtte samarbejde mellem landdistrikterne:

a) i samme medlemsstat (samarbejde på tværs af landdistrikter)

b) i flere medlemsstater (tværnationalt samarbejde)

Dette samarbejde skal bibringe landdistriktet en reel merværdi.

Det kan have to formål, som ofte kan være komplementære:

- at nå den kritiske masse, der er nødvendig for et fælles projekts levedygtighed

- at søge komplementaritet.

16. Samarbejdet består i at være fælles om knowhow og/eller menneskelige og finansielle ressourcer, der er spredt i de enkelte landdistrikter. Det skal indgå i de tematiske retningslinjer, som LAG klart har defineret i deres udviklingsplaner.

Det er ikke nok, at samarbejdet består i en simpel udveksling af erfaringer; det skal omfatte gennemførelse af en fælles aktion eventuelt understøttet af en fælles struktur.

17. Under dette punkt finansieres den fælles aktion og de udgifter, der er afholdt forinden, i forbindelse med teknisk bistand til samarbejde.

18. Dette punkt under Leader+ gælder for landdistrikter, der er udvalgt under initiativets punkt 1. Det gennemføres med en LAG-leder som ansvarlig. Følgende særlige bestemmelser finder anvendelse:

- Samarbejde på tværs af landdistrikter

Som led i samarbejdet mellem landdistrikterne inden for den samme medlemsstat kan det ud over de landdistrikter, der er udvalgt under Leader+, også omfatte landdistrikter udvalgt under Leader I og II eller andre landdistrikter, der er organiseret i henhold til Leader-strategien og anerkendt af medlemsstaten. Bortset fra de foranstaltninger, der svarer til et ganske bestemt emne, og til hvis iværksættelse der kræves et større område end de pågældende LAG's område, er det kun foranstaltninger vedrørende landdistrikter, der er udvalgt under Leader+, som er berettigede til EU-samfinansiering. Aktiveringsudgifterne bliver dog støtteberettigede for alle de involverede landdistrikter.

- Tværnationalt samarbejde

Det tværnationale samarbejde kommer til at omfatte LAG fra mindst to medlemsstater.

Hvis et landdistrikt, der er uvalgt under Leader+, indleder et samarbejde i overensstemmelse med dette punkt med et landdistrikt fra et land uden for EF, som er organiseret efter Leader-strategien, bliver de udgifter, der vedrører landdistriktet under Leader+, dog støtteberettigede.

Punkt 3 - Tilslutning til nettet

19. Udveksling af erfaringer og knowhow mellem alle interesserede parter i EU var højt prioriteret under Leader II og vil fortsat være det under Leader+.

20. Der vil blive ydet støtte til tilslutning af alle landdistrikter til nettet, uanset om de får støtte i henhold til initiativet, og af alle organisationer og myndigheder, der er impliceret i disse udviklingstiltag, herunder regionale EU-informationscentre, ikke blot med henblik på udveksling og overførsel af erfaringer, men også:

- for at stimulere og etablere samarbejde mellem landdistrikter og

- for at informere om og tage ved lære af udviklingen i landdistrikterne.

21. Det vil være obligatorisk for alle støttemodtagere under Leader+, at de deltager aktivt i nettet. De skal således stille alle nødvendige oplysninger til rådighed om igangværende og gennemførte aktioner samt opnåede resultater, og om på hvilken måde de er impliceret i de forskellige aktiviteter.

De øvrige deltagere i nettet, som er med i disse udviklingstiltag, uden at de er LAG, opfordres også til at lade deres erfaringer, knowhow og projekter komme nettet til gode.

22. Hver enkelt medlemsstat foreslår bestemmelser for etablering af den struktur, der er nødvendig for igangsætning af nettet.

Kommissionen anbefaler, at følgende aktiviteter varetages af nettets igangsætnings-"enhed":

- lokalisering og analyse af samt informering på nationalt plan om god reproducerbar praksis

- igangsætning af nettet

- tilrettelæggelse af udveksling af erfaringer og knowhow til fordel for mindre udviklede landdistrikter, der skal kunne drage fordel af de resultater, som mere erfarne LAG har opnået

- teknisk bistand til samarbejde mellem landdistrikter i samme medlemsstat og tværnationalt samarbejde.

23. I EF vil et "observatorium for udvikling af landdistrikterne" styret af Kommissionen varetage tilslutningen til nettet og igangsætningen heraf.

Observatoriet har følgende formål:

- indsamling, udarbejdelse og formidling af oplysninger om EF-aktioner for udvikling af landdistrikterne

- indsamling, konsolidering og formidling af oplysninger i EF om god praksis inden for lokal udvikling af landdistrikter

- informering af aktørerne i landdistrikterne om de store udviklingstendenser inden for EF's landdistrikter og landene uden for EF

- møder på EF-plan mellem støttemodtagere under initiativet, stimulering af tværnationalt samarbejde

- bistand til nationale og regionale myndigheder for at lette udvekslingen af sagskundskab

- bistand til nationale myndigheder for at hjælpe dem med igangsætningen og kontakten til støttemodtagerne under initiativet, så der kan etableres et samarbejde

- udarbejdelse af rapporter om iværksættelsen og gennemførelsen af Leader+ i EF

- analyse af erfaringerne med Leader+ og konsekvenserne for politikken for udvikling af landdistrikterne.

III. GENNEMFØRELSE

Udarbejdelse og forelæggelse af programforslag under initiativet Leader+

24. På grundlag af vejledende rammebevillinger for hver medlemsstat, som Kommissionen vedtager og meddeler medlemsstaterne, sender medlemsstaterne Kommissionen deres programforslag i forbindelse med initiativet Leader+.

Programmerne udarbejdes af de af medlemsstaten udpegede myndigheder på det geografiske niveau, der forekommer mest hensigtsmæssigt under hensyntagen til den administrative struktur og planlagte gennemførelses- og forvaltningsordninger.

Medlemsstaterne kan med henblik på gennemførelsen af disse programmer vælge operative programmer eller globaltilskud.

Ifølge artikel 8, stk. 1 og 2, i den generelle forordning, høres de mest repræsentative partnere på nationalt, regionalt og lokalt plan forinden.

25. Programmerne har et indhold svarende til enhedsprogrammeringsdokumentet, som er beskrevet i artikel 19, stk. 3, i den generelle forordning, og deres struktur er angivet i bilaget.

Baggrund og gennemførelsesstrategi, udvælgelsesprocedurer, finansiering

26. Af programmet skal det tydeligt fremgå, hvilke fortrin, svagheder og potentiale der er ved det område, som programmet gælder for, hvilke særlige mål der tilsigtes med gennemførelsen af Leader+, deres forbindelse med den politik for udvikling af landdistrikterne, der føres og/eller skal føres i den pågældende medlemsstat eller region, den strategi, der planlægges for at nå målene, sammenhængen mellem og fordelen ved de foreslåede tiltag samt deres konsekvenser for miljøet. For hvert enkelt punkt anføres følgende: målene, de emner, der skal opføres under punkt 1, listen over og beskrivelsen af foranstaltningerne til gennemførelse af de enkelte punkter samt den forventede virkning.

Denne analyse skal være i overensstemmelse med resultaterne af den forhåndsevaluering af programmet, der foretages i henhold til artikel 41, stk. 2, i den generelle forordning. Forhåndsevalueringen udgør en integrerende del af programmet.

27. Udvælgelseskriterierne og procedurerne skal være klart defineret og garantere ægte konkurrence mellem de forskellige LAG.

Ved fremlæggelsen af programmet meddeler medlemsstaten Kommissionen, hvor mange LAG den agter at udvælge. Den kan vælge at foretage en national eller regional udvælgelse. Under alle omstændigheder skal procedurerne være åbne og konkurrencevilkårene mellem de enkelte LAG tilfredsstillende.

Medlemsstaten kan indkalde tilbud mere end en gang, især hvis nye landdistrikter, som kan indrømmes længere frister, får adgang til Leader+. Sådanne tilfælde skal belyses og begrundes. Under alle omstændigheder skal ansøgerlanddistrikter under punkt 1 udvælges senest to år efter, at udvælgelseskriterierne er godkendt.

I programforslaget redegør medlemsstaten for sin metode til udvælgelse af tværnationale og tværregionale samarbejdsprojekter. De foreslåede bestemmelser skal sikre, at LAG får regelmæssig og stadig større adgang til disse samarbejdsformer. De skal sikre programmerings- og finansieringsvilkår, der gør det muligt at gennemføre dette punkt effektivt inden for de frister, der er fastsat i partnerskab med Kommissionen.

28. Der opstilles en vejledende finansieringsplan for hvert prioriteret felt for hvert år og hver finansieringskilde i overensstemmelse med artikel 28 og 29 i den generelle forordning. De tre punkter betragtes som prioriterede felter, hvortil kommer et fjerde felt, der skal finansiere forvaltnings-, overvågnings- og evalueringsomkostningerne ved programmet. Finansieringssatsen for de foranstaltninger, der vedrører det fjerde felt, skal anføres.

Forvaltnings-, kontrol-, overvågnings- og evalueringsbestemmelser

29. Bestemmelserne i den generelle forordning, navnlig afsnit III og IV, kapitel I, II og III finder anvendelse. Anvendelsen af disse bestemmelser skal belyses i programmet og opfylde kriterierne i denne meddelelse.

30. Ordningerne for gennemførelse og forvaltning af de forskellige initiativpunkter bør tilsigte forenkling, uden at det går ud over princippet med sund og korrekt forvaltning.

31. Hvad angår den finansielle forvaltning skal programmet klart beskrive, hvilke forvaltningsregler og procedurer der gælder for tilvejebringelsen af pengestrømmene og deres cirkulation, samt de vigtigste etaper i EU-finansieringen fra betalingsmyndigheden til den endelige modtager. Ved forhåndsevalueringen kontrolleres det, om gennemførelsesbestemmelserne er relevante.

32. Ud over de normale procedurer, der gælder for alle udgifter, skal det beskrives, hvilke særlige bestemmelser, metoder, regler og procedurer der gælder for kontrollen af det pågældende program.

33. Overvågningen

- af LAG

- af de nationale/regionale programmer

foregår ved hjælp af finansielle og fysiske indikatorer, der er defineret i forbindelse med programmet. Disse indikatorer skal gøre det muligt at følge med i, hvordan programmerne skrider frem med hensyn til finansiel gennemførelse, fysisk realisering og virkninger.

Fremsendelse af resultaterne til det europæiske observatorium og konsolidering af dem vil bidrage til overvågningen af initiativet på europæisk plan.

I overensstemmelse med artikel 35 i den generelle forordning vil der for hvert initiativprogram blive nedsat et overvågningsudvalg, hvis sammensætning og rolle skal defineres.

Der vil blive nedsat et styringsudvalg under Kommissionens ledelse bestående af repræsentanter for myndighederne og repræsentanter for de nationale og regionale net. Det samles mindst en gang om året for at drøfte, hvordan initiativet skrider frem. Det bliver endvidere det organ, der er ansvarligt for på EF-plan at overvåge samarbejdspunktet.

34. Evalueringsbestemmelserne i den generelle forordning om strukturfondene og retningslinjerne for evaluering af udviklingen af landdistrikterne gælder, hvis de er relevante, for interventioner under Leader+.

Under hensyntagen til Leaders særpræg vil evalueringen, der er baseret på fysiske og finansielle indikatorer, blive suppleret med særlige indikatorer, der bl.a. vedrører det integrerede tiltag for landdistriktet, aktionernes pilotkarakter, partnerskabets funktion, de administrative strukturers opbygning og rolle, tilslutningen til nettet og indflydelsen på miljøet.

Godkendelse af interventionerne

35. Kommissionen godkender EU-initiativprogrammerne under Leader+ senest fem måneder efter at have modtaget interventionsansøgningen og træffer afgørelse om tilskud fra EUGFL, Udviklingssektionen, i henhold til artikel 28 i den generelle forordning.

Hvis medlemsstaten vælger det operative program, skal der tre måneder efter godkendelsen af programmet forelægges et programtillæg som defineret i artikel 9, litra m), i den generelle forordning for Kommissionen til orientering. I artikel 18, stk. 3, i den generelle forordning er det beskrevet, hvad det skal indeholde.

Kommissionen går ind for, at der anvendes globaltilskud, jf. artikel 9, litra i), og artikel 27 i den generelle forordning.

Aktioner, der er berettigede til EU-samfinansiering

36. Alle foranstaltninger der kan finansieres af EUGFL, Udviklingssektionen, EFRU eller ESF, er berettigede til EU-samfinansiering.

37. Leader+ skal først og fremmest støtte pilotstrategier for udvikling af landdistrikternes endogene potentiale. Infrastrukturinvesteringer bortset fra mindre aktioner, der skal defineres i partnerskab, er derfor ikke støtteberettigede under dette initiativ, og det samme gælder erhvervsinvesteringer, der ligger over et loft, som skal fastsættes i partnerskab.

38. Udgifter til erhvervelse af kompetence som defineret i forbindelse med Leader II (dvs. udgifter til igangsætning og/eller undersøgelser, der går forud for LAG's udarbejdelse af en udviklingsplan for landdistriktet) er støtteberettigede under puntk 1, hvis det drejer sig om nye landdistrikter, hvor Leader-metoden ikke før har været anvendt.

39. Udgifter til netdeltagelse, igangsætning, informering, forvaltning, overvågning og evaluering af programmet kan samfinansieres af EU. De foreslås ved programforelæggelsen. Deltagelsen i finansieringen af evalueringsudgifterne i medlemsstaterne begrænser sig dog til de evalueringer, som bidrager effektivt til evalueringen af Leader+ på EU-plan som følge af deres anvendelsesområde og deres kvalitet, der skal bedømmes på grundlag af Kommissionens retningslinjer på området.

40. Ved styringen af det europæiske observatorium bistås Kommissionen af eksterne tjenesteydende virksomheder, der udvælges ved offentligt udbud, som offentliggøres i De Europæiske Fællesskabers Tidende. Der afsættes et vejledende beløb på højst 2 % af det samlede tilskud fra EUGFL, Udviklingssektionen til EU-initiativet Leader+ til dette formål. Udgifterne til disse aktiviteter, der iværksættes på Kommissionens initiativ, finansieres 100 %.

IV. EU-TILSKUD TIL FINANSIERING AF LEADER+

41. Leader+ finansieres af medlemsstaten og EU i fællesskab.

Det samlede tilskud fra EUGFL, Udviklingssektionen, til Leader+ for 2000-2006 er på 2020 mio. EUR i 1999-priser. I overensstemmelse med artikel 7, stk. 7, i den generelle forordning indeksreguleres Udviklingssektionens tilskud til hvert program med 2 % om året indtil 2003 og fastsættes i 2003-priser for 2004-2006. Senest den 31. december 2003 fastsætter Kommissionen indeksreguleringen for 2004-2006.

Artikel 29 i den generelle forordning om tilskudssatserne finder anvendelse. Tilskuddet fra EUGFL, Udviklingssektionen, er på højst 75 % af de samlede støtteberettigede udgifter i mål 1-områder og højst 50 % af de samlede støtteberettigede udgifter i områder uden for mål 1.

V. TIDSPLAN

42. Kommissionen opfordrer medlemsstaterne til at fremsætte deres forslag til initiativprogrammer under Leader+ senest seks måneder efter offentliggørelsen af denne meddelelse i De Europæiske Fællesskabers Tidende.

Medlemsstaternes interventionsansøgninger og al korrespondance vedrørende denne meddelelse bedes sendt til: Generaldirektøren Generaldirektoratet for Landbrug Europa-Kommissionen Rue de la Loi/Wetstraat 200 B - 1049 Bruxelles/Brussel.

Udfærdiget i Bruxelles, den 14. april 2000.

(1) EFT L 161 af 26.6.1999, s. 1.

(2) EFT L 160 af 26.6.1999, s. 80.

BILAG

STRUKTUREN I EU-INITIATIVPROGRAMFORSLAG UNDER LEADER+

1. Definition af de områder, som initiativet skal gælde for, anvendte kriterier.

2. Analyse af forholdene i det/de pågældende område/r.

3. Forhåndsevaluering i overensstemmelse med artikel 41, stk. 2, i den generelle forordning.

4. De tilsigtede mål med iværksættelsen af initiativet, strategien for at nå dem, sammenhæng med andre programmer for udvikling af landdistrikterne.

5. For hvert af punkterne: mål, overordnede emner for punkt 1, kort beskrivelse af iværksættelsesforanstaltningerne, herunder de informationer, der er nødvendige for at kontrollere, om der er overensstemmelse med de tre initiativpunkters støtteordninger, virkning.

6. Finansieringsplan for hvert prioriteret felt, hvert år og hver finansieringskilde. Eventuelt oplysning om den forventede EU-finansiering i mål 1- og 2-områderne. Fondens årlige bidrag skal være foreneligt med de finansielle overslag.

7. Kriterier for udvælgelse af LAG, procedurer og tidsplan.

8. Regler for informering af potentielle støttemodtagere og i forbindelse med iværksættelsen, regler for informering af offentligheden.

9. Bestemmelser for og myndigheder udpeget af medlemsstaten til iværksættelse og forvaltning, herunder økonomisk forvaltning og overvågning

- af strategierne for udvikling af landdistrikterne

- af samarbejdet

- af, hvordan nettene fungerer og deres forbindelse med det europæiske observatorium.

10. Administrative bestemmelser, regler og procedurer for kontrol af interventionerne.

11. Evalueringsbestemmelser.

12. Rapport om de bestemmelser, der er iværksat for at høre partnerne om programmet, og om de bestemmelser, der er iværksat for at høre partnerne om deres deltagelse i overvågningsudvalget.

13. Interventionens forenelighed med de øvrige EU-politikker.