31998D0235

98/235/EF: Kommissionens afgørelse af 11. marts 1998 om de rådgivende komitéer inden for den fælles landbrugspolitik og deres virkemåde

EF-Tidende nr. L 088 af 24/03/1998 s. 0059 - 0071


KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 11. marts 1998 om de rådgivende komitéer inden for den fælles landbrugspolitik og deres virkemåde (98/235/EF)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, og

ud fra følgende betragtninger:

Det er nødvendigt for Kommissionen at få kendskab til erhvervskredsenes og forbrugernes syn på eventuelle problemer i forbindelse med de fælles markedsordninger og andre områder, som reguleres af den fælles landbrugspolitik;

alle erhverv, som berøres direkte af de fælles markedsordninger og beslutningerne som led i den fælles landbrugspolitik, samt forbrugerne bør kunne deltage i udarbejdelsen af de udtalelser, som Kommissionen anmoder om;

de berørte erhvervsorganisationer og forbrugersammenslutningerne i medlemsstaterne har oprettet organisationer på EF-plan, der kan repræsentere de forskellige interessegrupper i alle medlemsstater;

i den forbindelse er der ved flere kommissionsafgørelser (1) oprettet en række rådgivende landbrugskomitéer siden 1962;

reformen af den fælles landbrugspolitik i 1992 har gjort det nødvendigt at sammenlægge en række komitéer og at oprette nye;

en undersøgelse af de rådgivende komitéers arbejde har vist, at det er muligt at foretage visse organisatoriske forbedringer; en række procedurer og definitioner, fordelingen af pladser mellem de repræsenterede grupper og reglerne for udskiftning af komitémedlemmer bør derfor ændres;

da bestemmelserne om de rådgivende landbrugskomitéer er blevet ændret flere gange og er fordelt på 27 forskellige tekster, er de blevet vanskelige at anvende; de bør derfor kodificeres i en enkelt afgørelse -

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

Artikel 1

1. Ved Kommissionen nedsættes følgende rådgivende komitéer:

- Den Rådgivende Komité for Den Fælles Landbrugspolitik

- Den Rådgivende Komité for Markafgrøder

- Den Rådgivende Komité for Nonfoodafgrøder og Fibre

- Den Rådgivende Komité for Animalsk Produktion

- Den Rådgivende Komité for Frugt, Grøntsager og Blomster

- Den Rådgivende Komité for Specialafgrøder

- Den Rådgivende Komité for Skovbrug, herunder Korkproduktion

- Den Rådgivende Komité for Kvalitet og Sundhed i Landbrugsproduktionen

- Den Rådgivende Komité for Udvikling af Landdistrikterne

- Den Rådgivende Komité for Landbrug og Miljø.

2. Komitéerne kan høres af Kommissionen om alle problemer vedrørende den fælles landbrugspolitik og politikken for landdistrikterne og vedrørende gennemførelsen heraf, blandt andet vedrørende de fælles markedsordninger og de foranstaltninger, Kommissionen skal træffe som led i disse ordninger.

3. Formanden for hver komité kan på eget initiativ eller efter anmodning fra en af de i den pågældende komité repræsenterede socioøkonomiske grupper foreslå Kommissionen at høre komitéen om et anliggende, der falder ind under dens kompetenceområde.

Artikel 2

Komitéerne består af repræsentanter for følgende interessegrupper: landbrugsproducenter, landbrugskooperativer, landbrugs- og levnedsmiddelindustri, landbrugsprodukt- og levnedsmiddelhandel, arbejdstagere inden for landbrug og levnedsmiddelindustri samt forbrugere. Repræsentanter for andre interessegrupper kan udpeges i særlige tilfælde. Komitéernes sammensætning fremgår af bilagene til denne afgørelse.

Artikel 3

En komité har højst 40 medlemmer afhængigt af den pågældende sektors betydning, med undtagelse af Den Rådgivende Komité for Den Fælles Landbrugspolitik og Den Rådgivende Komité for Udvikling af Landdistrikterne som hver har 60 medlemmer. Antallet af pladser og deres fordeling mellem de forskellige europæiske organisationer, der er omhandlet i artikel 4, stk. 1, er for hver komité fastsat i bilagene til denne afgørelse.

Artikel 4

1. Komitéernes medlemmer udnævnes af Kommissionen efter forslag fra de socioøkonomiske organisationer, som er oprettet på EF-plan og opført i Kommissionens fortegnelse over interessegrupper. Disse organisationer skal være de mest repræsentative for de i artikel 2 omhandlede interessegrupper, og deres aktiviteter skal falde inden for rammerne af den fælles landbrugspolitik, den pågældende fælles markedsordning eller det pågældende område.

2. For hver plads, som skal besættes, indstiller de socioøkonomiske organisationer efter anmodning fra Kommissionen tre kandidater af forskellig nationalitet. I deres forslag tager de hensyn til de forskellige interesser, der skal repræsenteres i deres sektor.

3. Komitéernes medlemmer udnævnes for fem år. Genudnævnelse kan finde sted. Deres arbejde er ulønnet.

Efter mandatperiodens udløb fungerer komitéens medlemmer, indtil deres mandat forlænges, eller deres efterfølgere udpeges. I tilfælde af fratræden, dødsfald eller anmodning om udskiftning fra den organisation, der har indstillet et medlem, finder udskiftningen sted efter proceduren i stk. 1.

4. Listen over medlemmer offentliggøres af Kommissionen i De Europæiske Fællesskabers Tidende, serie C, efter hver nyudnævnelse.

Artikel 5

1. Under en komité kan der oprettes: en eller flere stående grupper og/eller en eller flere ekspertgrupper. En stående gruppe består af repræsentanter eller eksperter, der udnævnes af Kommissionen efter forslag fra de socioøkonomiske organisationer. Gruppen behandler med regelmæssige mellemrum sektorspecifikke spørgsmål.

2. Efter anmodning fra en rådgivende komité kan Kommissionen ændre sammensætningen af de interessegrupper, der er repræsenteret i en stående gruppe.

3. Efter anmodning fra en rådgivende komité kan der oprettes en ekspertgruppe. Den består af eksperter på området, der udnævnes af Kommissionen efter høring af de pågældende socioøkonomiske organisationer.

4. Kan et medlem af en gruppe ikke deltage i et møde, kan vedkommende afløses af en anden. Den socioøkonomiske organisation, som det pågældende medlem repræsenterer, foreslår eventuelt gruppens sekretariat en stedfortræder.

Artikel 6

1. Efter høring af Kommissionen vælger hver komité en formand blandt sine medlemmer. Formanden vælges med et flertal på to tredjedele af de tilstedeværende medlemmer ved første afstemning og med simpelt flertal af de tilstedeværende medlemmer ved senere afstemninger. I tilfælde af stemmelighed varetager Kommissionen midlertidigt formandskabet.

Komitéen kan bestemme, at der skal vælges en anden formand, når halvdelen af mandatperioden er udløbet.

2. Hver komité vælger to næstformænd. Næstformændene vælges blandt repræsentanter for andre socioøkonomiske grupper end den, som formanden tilhører. Valget finder sted efter proceduren i stk. 1.

Efter samme procedure kan hver komité nedsætte et forretningsudvalg, som ud over formanden består af en repræsentant for hver af komitéens socioøkonomiske grupper.

Forretningsudvalget forbereder og tilrettelægger komitéens arbejde. Et medlem af forretningsudvalget, kaldet referenten, udarbejder et referat efter hvert komitémøde.

3. En stående gruppe vælger en formand og en næstformand blandt sine medlemmer. Valget finder sted efter proceduren i stk. 1. Formanden og næstformanden må ikke tilhøre samme socioøkonomiske gruppe. Formanden for en gruppe udarbejder et referat og forelægger resultaterne på det næste møde i den berørte rådgivende komité.

Artikel 7

1. Kun komitéens medlemmer eller deres stedfortrædere, Kommissionens repræsentanter og de i henhold til stk. 3, 4 og 6 indbudte personer kan deltage i komitéens møder.

2. Kun gruppens medlemmer eller deres stedfortrædere, komitéens formand, Kommissionens repræsentanter og de i henhold til stk. 4 og 6 indbudte personer kan deltage i gruppens møder.

3. Hvis et komitémedlem får forfald, kan den eller de organisationer, der er tildelt en plads, udpege en stedfortræder, som vælges fra en liste opstillet af Kommissionen og den eller de berørte organisationer efter fælles aftale. Listen skal indeholde et antal navne svarende til det samlede antal medlemmer, som repræsenterer den eller de berørte organisationer, dog højst ti personer.

Udpeges der en stedfortræder, underrettes komitéens sekretariat herom senest tre arbejdsdage før mødet.

4. Efter anmodning fra en organisation med en eller flere pladser i en komité eller gruppe kan komitéens eller gruppens formand efter aftale med Kommissionen opfordre generalsekretæren til som observatør at overvære komitéens eller gruppens møder.

I tilfælde af forfald kan generalsekretæren for den pågældende organisation overdrage sin observatørplads til en person, han selv udpeger.

5. Observatører har ikke taleret. Formanden kan dog efter aftale med Kommissionen give dem denne ret.

6. Efter anmodning fra en organisation med en eller flere pladser kan komitéens eller gruppens formand, når emnerne på dagsordenen er af meget teknisk karakter, efter aftale med Kommissionen opfordre en eller flere eksperter til at deltage i komitéens eller gruppens arbejde.

Kommissionen kan på eget initiativ opfordre personer, der har særligt kendskab til et af de på dagsordenen opførte emner, til at deltage i komitéens eller den stående gruppes drøftelser som ekspert. Eksperter deltager dog kun i drøftelser om de spørgsmål, som er begrundelsen for deres tilstedeværelse.

Artikel 8

Hver komité og hver stående gruppe kan efter aftale med Kommissionen nedsætte arbejdsgrupper for at lette arbejdet.

Artikel 9

1. Hver komité og hver gruppe træder normalt sammen på Kommissionens tjenestested efter indkaldelse fra denne. Forretningsudvalget træder sammen efter indkaldelse fra formanden efter aftale med Kommissionen.

2. Repræsentanter for de berørte tjenestegrene i Kommissionen kan deltage i de enkelte komitéers, forretningsudvalgs og gruppers møder.

3. Komitéernes, forretningsudvalgenes og gruppernes sekretariatsforretninger varetages af Kommissionen.

Artikel 10

Formanden underretter Kommissionen om de punkter, han ønsker opført på komitémødets dagsorden, senest tolv arbejdsdage inden komitémødet. Kommissionen sender, helst pr. elektronisk post, mødeindkaldelse og dagsorden til medlemmerne senest otte arbejdsdage inden mødet.

Artikel 11

1. Komitéen drøfter spørgsmål, som Kommissionen ønsker en udtalelse om. Afstemning finder ikke sted. Når Kommissionen anmoder komitéen om en udtalelse, kan den fastsætte en frist for afgivelsen af denne udtalelse.

Er komitéens udtalelse enstemmig, drager komitéen fælles konklusioner, som vedlægges mødereferatet. Kommissionen fremsender resultaterne af komitéens drøftelser til Rådet, hvis komitéen foreslår dette.

2. Det standpunkt, som komitéens forskellige interessegrupper hver for sig har indtaget, anføres i et mødereferat, som sendes til Kommissionen.

Artikel 12

Uanset bestemmelserne i traktatens artikel 214 er medlemmerne af en komité og af de deraf afhængige grupper og de øvrige deltagere i møderne forpligtet til ikke at videregive oplysninger, som de gennem deres arbejde i komitéen og nævnte grupper har fået kendskab til, hvis Kommissionen over for komitéen eller disse grupper har tilkendegivet, at den ønskede udtalelse eller det behandlede spørgsmål er af fortrolig karakter. I så fald deltager kun komitéens og gruppens medlemmer eller deres stedfortrædere og repræsentanterne for Kommissionen i møderne.

Artikel 13

Kommissionens afgørelse 81/195/EØF, 87/70/EØF til 87/93/EØF, 89/567/EØF og 90/351/EØF ophæves.

Artikel 14

Denne afgørelse træder i kraft den 1. april 1998.

Udfærdiget i Bruxelles, den 11. marts 1998.

På Kommissionens vegne

Franz FISCHLER

Medlem af Kommissionen

(1) -Kommissionens afgørelse 87/70/EØF til 87/93/EØF af 7. januar 1987 om oprettelse af rådgivende komitéer (EFT L 45 af 14. 2. 1987, s. 1 til 68).

-Kommissionens afgørelse 89/567/EØF af 20. oktober 1989 om nedsættelse af Den Rådgivende Komité for Bomuld (EFT L 309 af 26. 10. 1989, s. 39).

-Kommissionens afgørelse 81/195/EØF af 16. marts 1981 om oprettelse af en særlig sektion »Tilnærmelse af lovgivningerne« under Den Rådgivende Komité for Frø (EFT L 88 af 2. 4. 1981, s. 42).

-Kommissionens afgørelse 90/351/EØF af 29. juni 1990 om nedsættelse af Den Rådgivende Komité for Kork (EFT L 172 af 5. 7. 1990, s. 33).

BILAG I

DEN RÅDGIVENDE KOMITÉ FOR DEN FÆLLES LANDBRUGSPOLITIK

1. REPRÆSENTEREDE INTERESSEGRUPPER (artikel 2)

>TABELPOSITION>

BILAG II

DEN RÅDGIVENDE KOMITÉ FOR MARKAFGRØDER

1. REPRÆSENTEREDE INTERESSEGRUPPER (artikel 2)

>TABELPOSITION>

2. STÅENDE GRUPPER OG DERES SAMMENSÆTNING

a) Den Stående Gruppe for Korn

>TABELPOSITION>

b) Den Stående Gruppe for Olie- og Proteinholdige Planter

>TABELPOSITION>

c) Den Stående Gruppe for Tørret Foder

>TABELPOSITION>

d) Den Stående Gruppe for Sukker

>TABELPOSITION>

e) Den Stående Gruppe for Ris

>TABELPOSITION>

f) Den Stående Gruppe for Stivelse

>TABELPOSITION>

BILAG III

DEN RÅDGIVENDE KOMITÉ FOR NONFOODAFGRØDER OG FIBRE

1. REPRÆSENTEREDE INTERESSEGRUPPER (artikel 2)

>TABELPOSITION>

2. STÅENDE GRUPPER OG DERES SAMMENSÆTNING

a) Den Stående Gruppe for Vedvarende Energikilder

>

TABELPOSITION>

b) Den Stående Gruppe for Bomuld

>TABELPOSITION>

c) Den Stående Gruppe for Hør og Hamp

>TABELPOSITION>

BILAG IV

DEN RÅDGIVENDE KOMITÉ FOR ANIMALSK PRODUKTION

1. REPRÆSENTEREDE INTERESSEGRUPPER (artikel 2)

>TABELPOSITION>

2. STÅENDE GRUPPER OG DERES SAMMENSÆTNING

a) Den Stående Gruppe for Mælk

>TABELPOSITION>

b) Den Stående Gruppe for Oksekød

>TABELPOSITION>

c) Den Stående Gruppe for Fåre- og Gedekød

>TABELPOSITION>

d) Den Stående Gruppe for Svinekød

>TABELPOSITION>

e) Den Stående Gruppe for Fjerkrækød og Æg

>TABELPOSITION>

BILAG V

DEN RÅDGIVENDE KOMITÉ FOR FRUGT, GRØNTSAGER OG BLOMSTER

1. REPRÆSENTEREDE INTERESSEGRUPPER (artikel 2)

>TABELPOSITION>

2. STÅENDE GRUPPER OG DERES SAMMENSÆTNING

a) Den Stående Gruppe for Friske Frugter og Grøntsager

>TABELPOSITION>

b) Den Stående Gruppe for Forarbejdede Frugter og Grøntsager

>TABELPOSITION>

c) Den Stående Gruppe for Blomsterdyrkning og Prydplanter

>TABELPOSITION>

BILAG VI

DEN RÅDGIVENDE KOMITÉ FOR SPECIALAFGRØDER

1. REPRÆSENTEREDE INTERESSEGRUPPER (artikel 2)

>TABELPOSITION>

2. STÅENDE GRUPPER OG DERES SAMMENSÆTNING

a) Den Stående Gruppe for Vin

>TABELPOSITION>

b) Den Stående Gruppe for Spiritus

>TABELPOSITION>

c) Den Stående Gruppe for Oliven og Olivenprodukter

>TABELPOSITION>

d) Den Stående Gruppe for Biavl

>TABELPOSITION>

e) Den Stående Gruppe for Humle

>TABELPOSITION>

f) Den Stående Gruppe for Tobak

>TABELPOSITION>

BILAG VII

DEN RÅDGIVENDE KOMITÉ FOR SKOVBRUG, HERUNDER KORKPRODUKTION

1. REPRÆSENTEREDE INTERESSEGRUPPER (artikel 2)

>TABELPOSITION>

BILAG VIII

DEN RÅDGIVENDE KOMITÉ FOR KVALITET OG SUNDHED I LANDBRUGSPRODUKTIONEN

1. REPRÆSENTEREDE INTERESSEGRUPPER (artikel 2)

>TABELPOSITION>

2. STÅENDE GRUPPER OG DERES SAMMENSÆTNING

a) Den Stående Gruppe for Økologisk Landbrug

>

TABELPOSITION>

b) Den Stående Gruppe for Veterinærspørgsmål

>TABELPOSITION>

c) Den Stående Gruppe for Plantesundhed

>TABELPOSITION>

d) Den Stående Gruppe for Salgsfremmende foranstaltninger

>TABELPOSITION>

e) Den Stående Gruppe for Dyrevelfærd

>TABELPOSITION>

f) Den Stående Gruppe for Frø

>TABELPOSITION>

g) Den Stående Gruppe for Foder

>TABELPOSITION>

BILAG IX

DEN RÅDGIVENDE KOMITÉ FOR UDVIKLING AF LANDDISTRIKTERNE

1. REPRÆSENTEREDE INTERESSEGRUPPER (artikel 2)

>TABELPOSITION>

2. STÅENDE GRUPPER OG DERES SAMMENSÆTNING

a) Den Stående Gruppe for Kvinder i Landdistrikterne

>

TABELPOSITION>

BILAG X

DEN RÅDGIVENDE KOMITÉ FOR LANDBRUG OG MILJØ

1. REPRÆSENTEREDE INTERESSEGRUPPER (artikel 2)

>TABELPOSITION>