31996D0469

96/469/EF: Kommissionens Afgørelse af 30. juli 1996 om nedsættelse af et rådgivende udvalg vedrørende kræftforebyggelse (Tekst af betydning for EØS)

EF-Tidende nr. L 192 af 02/08/1996 s. 0031 - 0032


KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 30. juli 1996 om nedsættelse af et rådgivende udvalg vedrørende kræftforebyggelse (Tekst af betydning for EØS) (96/469/EF)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, og

ud fra følgende betragtninger:

Fællesskabet bidrager til at sikre et højt sundhedsbeskyttelsesniveau for befolkningen ved at fremme samarbejdet mellem medlemsstaterne og eventuelt støtte deres indsats;

Fællesskabets indsats skal sigte mod at forebygge sygdomme, herunder kræft, ved at fremme forskning i sygdommens årsager og overførsel samt sundhedsoplysning og -undervisning;

der har siden 1986 været afholdt møder for kræftspecialister på højt plan i forbindelse med programmet »Europa mod Kræft«; disse kræftspecialister har dannet en gruppe, der rådgiver Kommissionen med de videnskabelige aspekter af kræftforebyggelse;

i Rådets resolution af 7. juli 1986 (1) blev der i forbindelse med forberedelsen af den første handlingsplan til bekæmpelse af kræft (2) taget hensyn til ad hoc-kræftspecialistudvalgets konklusioner;

i Rådets afgørelse 90/238/Euratom, EKSF, EØF truffet af Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet, den 17. maj 1990 om vedtagelse af en handlingsplan for 1990-1994 i forbindelse med programmet »Europa mod Kræft« (3) blev det fastsat, at Kommissionen under gennemførelsen af handlingsplanen skal arbejde tæt sammen med specialister inden for kræftforebyggelse;

Europa-Parlamentet og Rådets afgørelse nr. 646/96/EF (4) om vedtagelse af den tredje handlingsplan 1996-2000 for kræftbekæmpelse sigter mod at forebygge kræft, hvilket er i overensstemmelse med kravene i artikel 3, litra o), og artikel 129 i traktaten;

i betragtningerne til afgørelsen fastsættes det, at Kommissionen samarbejder med en række videnskabelige specialister for at få alle nødvendige videnskabelige oplysninger;

det er vigtigt at styrke det videnskabelige grundlag, på hvilket Kommissionen træffer beslutninger;

for at skabe klarhed og af hensyn til retssikkerheden er det nødvendigt, at dette udvalg nedsættes formelt;

ved sammensætningen af udvalget skal der tages hensyn til udviklingen for så vidt angår sigtet med og omfanget af programmet »Europa mod Kræft« på baggrund af den tredje handlingsplan for kræftbekæmpelse;

der skal hele tiden være adgang til videnskabelig rådgivning fra fremtrædende europæiske kræftspecialister gennem et rådgivende udvalg, der nedsættes af Kommissionen -

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

Artikel 1

Kommissionen nedsætter herved et rådgivende udvalg vedrørende kræftforebyggelse, herefter benævnt »udvalget«.

Udvalget har maksimalt femten medlemmer.

Artikel 2

Kommissionen kan høre udvalget i forbindelse med alle spørgsmål vedrørende følgende:

- oplysninger om kræft, herunder epidemiologi

- tidlig diagnosticering af og screening for kræft

- informering af befolkningen om forebyggelse af kræft

- kræftrelaterede aspekter af sundhedsundervisningen i skolerne

- kvalitetssikringsprocedurer i forbindelse med kræftbehandlingen (herunder problemet med kræftpatienters livskvalitet og palliativ behandling)

- de forebyggende foranstaltninger, der kan udvikles på grundlag af resultaterne af grundforskning og klinisk forskning i kræft i forbindelse med BIOMED-programmet og andre forskningsinitiativer

- uddannelse af fagfolk på sundhedsområdet i kræftrelaterede spørgsmål.

Artikel 3

1. Udvalgets drøftelser skal vedrøre en anmodning om en udtalelse fra repræsentanter for Kommissionens tjenestegrene. Når repræsentanterne for Kommissionens tjenestegrene anmoder udvalget om at afgive udtalelse, kan de fastsætte den frist, inden for hvilken udtalelsen skal afgives.

2. Kræftspecialistudvalget skal ikke på eget initiativ udtale sig om forhold, der henhører under et ansvarsområde, der er tildelt andre videnskabelige udvalg, som er tilknyttet Kommissionen.

3. Udvalget skal på alle måder bestræbe sig på at formulere sine udtalelser på konsensusbasis. Udvalgets drøftelser skal ikke følges op af en afstemning.

4. Når udvalgets medlemmer er helt enige i en udtalelse, de er blevet anmodet om at afgive, skal de fastlægge en række fælles konklusioner. Hvis der ikke er fuld enighed, skal de forskellige holdninger, der er kommet til udtryk under drøftelserne, refereres i en rapport, der udarbejdes på foranledning af repræsentanterne for Kommissionens tjenestegrene.

Artikel 4

Udvalgets medlemmer udnævnes af Kommissionen blandt specialister på højt plan, der har kompetence på de i artikel 2 omhandlede områder.

Artikel 5

Udvalget udpeger en formand og to næstformand blandt sine medlemmer. Valget sker ved to tredjedeles flertal blandt de tilstedeværende medlemmer.

Artikel 6

1. Medlemmernes mandat er på tre år. Det kan fornys. Formanden og næstformændene må imidlertid ikke genvælges umiddelbart efter at have haft disse poster i to på hinanden følgende treårsperioder.

Efter udløbet af den treårige periode forbliver udvalgets medlemmer i deres mandat, indtil det meddeles, om de fortsætter eller afløses af andre.

De opgaver, der udføres, aflønnes ikke.

2. Såfremt et medlem af udvalget er forhindret i at udføre sine opgaver eller selv vælger at trække sig tilbage, afløses den pågældende i resten af mandatets varighed i overensstemmelse med den procedure, der er omhandlet i enten artikel 4 og 5 afhængig af situationen.

Artikel 7

Kommissionen offentliggør til orientering hvert tredje år listen over medlemmerne i De Europæiske Fællesskabers Tidende.

Artikel 8

1. Udvalget kan danne arbejdsgrupper, der behandler særlige aspekter inden for de i artikel 2 omhandlede områder, og som ledes af et af medlemmerne og højst består af fem højt kvalificerede personer. Antallet af arbejdsgrupper må til enhver tid højst være på fem.

2. Udvalget fastlægger arbejdsgruppernes mandat.

Artikel 9

1. Udvalget og arbejdsgrupperne træder sammen efter indkaldelse af en repræsentant for Kommissionen, normalt det sted, hvor Kommissionen har sæde.

2. Kommissionens repræsentant samt andre tjenestemænd og ansatte i Kommissionen kan deltage i udvalgets og arbejdsgruppernes møder.

3. Kommissionens repræsentant kan invitere enkeltpersoner med særlig ekspertise på det område, der drøftes, til at deltage i møderne som midlertidige eller faste observatører.

4. Kommissionens tjenestegrene forestår udvalgets og arbejdsgruppernes sekretariatsopgaver.

Artikel 10

Med forbehold af bestemmelserne i artikel 214 i traktaten er udvalgets medlemmer forpligtet til ikke at videregive oplysninger, der kommer til deres kendskab som følge af arbejdet i udvalget, når Kommissionens repræsentant informerer dem om, at den krævede udtalelse vedrører materiale af fortrolig art.

I så tilfælde deltager kun udvalgets medlemmer og Kommissionens repræsentanter i møderne.

Artikel 11

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for offentliggørelsen i De Europæiske Fællesskabers Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 30. juli 1996.

På Kommissionens vegne

Pádraig FLYNN

Medlem af Kommissionen

(1) EFT nr. C 184 af 23. 7. 1986, s. 19.

(2) Rådets afgørelse 88/351/EØF, EFT nr. L 160 af 28. 6. 1988, s. 52.

(3) EFT nr. L 137 af 30. 5. 1990, s. 31.

(4) EFT nr. L 95 af 16. 4. 1996, s. 9.