31995L0001

Europa-Parlamentet og Rådets direktiv 95/1/EF af 2. februar 1995 om konstruktivt bestemt maksimalhastighed samt motorens maksimale drejningsmoment og nettoeffekt for to- og trehjulede motordrevne køretøjer

EF-Tidende nr. L 052 af 08/03/1995 s. 0001 - 0040


EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDETS DIREKTIV 95/1/EF af 2. februar 1995 om konstruktivt bestemt maksimalhastighed samt motorens maksimale drejningsmoment og nettoeffekt for to- og trehjulede motordrevne køretøjer

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 100 A,

under henvisning til Rådets direktiv 92/61/EØF af 30. juni 1992 om standardtypegodkendelse af to- og trehjulede motordrevne køretøjer (),

under henvisning til forslag fra Kommissionen (),

under henvisning til udtalelse fra Det Økonomiske og Sociale Udvalg (),

i henhold til fremgangsmåden i traktatens artikel 189 B (), og

ud fra følgende betragtninger:

Det indre marked indebærer et område uden indre grænser med fri bevægelighed for varer, personer, tjenesteydelser og kapital; det er nødvendigt at vedtage foranstaltninger i denne forbindelse;

metoderne til måling af konstruktivt bestemt maksimalhastighed og af motorens maksimale nettoeffekt og drejningsmoment for to- og trehjulede motordrevne køretøjer er forskellige fra den ene medlemsstat til den anden og udgør derved en hindring for Fællesskabets indre samhandel;

hindringerne for det indre markeds funktion kan fjernes, hvis medlemsstaterne indfører de samme forskrifter i stedet for de nuværende nationale bestemmelser;

gennemførelse af fremgangsmåderne i direktiv 92/61/EØF for standardtypegodkendelse og typegodkendelse af alle typer to- og trehjulede motordrevne køretøjer forudsætter harmoniserede forskrifter for metoder til måling af konstruktivt bestemt maksimalhastighed og af motorens maksimale drejningsmoment og nettoeffekt for disse køretøjer -

UDSTEDT FØLGENDE DIREKTIV:

Artikel 1

Dette direktiv omhandler metoder til måling af konstruktivt bestemt maksimalhastighed, af motorens maksimale drejningsmoment og af motorens maksimale nettoeffekt for alle motordrevne køretøjer, som er defineret i artikel 1 i direktiv 92/61/EØF.

Artikel 2

Fremgangsmåden for meddelelse af typegodkendelse af to- eller trehjulet motordrevetkøretøj for så vidt angår konstruktivt bestemt maksimalhastighed, motorens maksimale drejningsmoment og motorens maksimale nettoeffekt (målemetoder) samt betingelserne for fri bevægelighed for nævnte køretøjer er de samme som de i direktiv 92/61/EØF fastsatte.

Artikel 3

Senest to år efter vedtagelsen af dette direktiv gennemfører Kommissionen en omfattende ny undersøgelse af forbindelsen mellem ulykker og en maksimal motornettoeffekt på over 74 kW. I denne undersøgelse indgår indsamling og evaluering af den videnskabelige forsknings seneste resultater og gennemførelse af hensigtsmæssig ny forskning med henblik på opstilling af endelige politiske retningslinjer på dette område. Kommissionen vil på grundlag af undersøgelsens konklusioner om nødvendigt fremsætte forslag til nye lovforanstaltninger.

Artikel 4

Ændringer, der er nødvendige for tilpasning af bilag I og II til den tekniske udvikling, vedtages efter fremgangsmåden i artikel 13 i direktiv 70/156/EØF ()

Artikel 5

1. Medlemsstaterne vedtager og offentliggør de nødvendige love og administrative bestemmelser for at efterkomme dette direktiv inden den 2. august 1996 og underretter straks Kommissionen herom.

Når medlemsstaterne vedtager disse bestemmelser, skal de indeholde en henvisning til dette direktiv, eller de skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. De nærmere regler for denne henvisning fastsættes af medlemsstaterne.

Fra ovennævnte dato må medlemsstaterne ikke længere forbyde den første ibrugtagning af køretøjer, der opfylder dette direktivs bestemmelser.

De anvender disse bestemmelser fra 2. februar 1997.

2. Medlemsstaterne meddeler Kommissionen de vigtigste nationale retsforskrifter, som de udsteder på det område, der er omfattet af dette direktiv.

Artikel 6

De nationale lovgivninger kan tillade medlemsstaterne at nægte den første registrering samt efterfølgende registreringer på deres område af køretøjer med en maksimal motornettoeffekt på over 74 kW.

Artikel 7

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 2. februar 1995.

På Europa-Parlamentets vegne

K. HÄNSCH

Formand

På Rådets vegne

A. JUPPÉ

Formand

() EFT nr. L 225 af 10. 8. 1992, s. 72.

() EFT nr. C 93 af 13. 4. 1992, s. 116.

() EFT nr. C 313 af 30. 11. 1992, s. 7.

() Europa-Parlamentets udtalelse af 11. februar 1993 (EFT nr. C 72 af 15. 3. 1993, s. 128), Rådets fælles holdning af 28. 6. 1993 (endnu ikke offentliggjort Tidende) og Europa-Parlamentets afgørelse af 4. maj 1994 (EFT nr. C 205 af 25. 7. 1994, s. 159; Forligsudvalgets fælles udkast af 13. december 1994).

() EFT nr. L 42 af 23. 2. 1970. Direktivet er senest ændret ved direktiv 92/53/EØF (EFT nr. L 225 af 10. 8. 1992, s. 1).

BILAG I

FORSKRIFTER FOR MÅLING AF KONSTRUKTIVT BESTEMT MAKSIMALHASTIGHED

1. FORSKRIFTER

1.1. Måling af køretøjets konstruktivt bestemte maksimalhastighed skal ske efter følgende forskrifter.

2. FORBEREDELSE AF KØRETØJET

2.1. Køretøjet skal være rent, og kun udstyr, som er nødvendigt for afprøvningens gennemførelse, skal være i funktion.

2.2. Indstillingen af benzintilførsel og tænding, viskositeten af olien til mekaniske dele i funktion samt dæktrykket skal være i overensstemmelse med fabrikantens anvisninger.

2.3. Motor, kraftoverføring og dæk skal være tilkørt efter fabrikantens anvisninger.

2.4. Ved afprøvningens begyndelse skal alle køretøjets dele være i termisk ligevægt ved normal arbejdstemperatur.

2.5. Køretøjets masse skal være massen i køreklar stand.

2.6. Vægtfordelingen på hjulene skal være den af fabrikanten foreskrevne.

3. FØRER

3.1. Køretøjer uden kabine

3.1.1. Massen af føreren skal være 75 ± 5 kg, og førerens højde 1,75 ± 0,05 m. Disse tolerancer er for knallert dog kun henholdsvis ± 2 kg og ± 0,02 m.

3.1.2. Føreren skal være iført motorcykeldragt eller lignende.

3.1.3. Føreren skal være placeret på førersædet med fødderne på pedaler eller fodhviler, og med normalt strakte arme. For køretøjer, for hvilke maksimalhastigheden er over 120 km/h med siddende fører, skal føreren være iført det udstyr og indtage den stilling, der foreskrives af fabrikanten. Dog skal kørestillingen tillade føreren til stadighed at kontrollere køretøjet under afprøvningen. Kørestillingen skal være den samme under hele prøvens; stillingen skal beskrives eller afbildes ved et fotografi i rapporten.

3.2. Køretøjer med kabine

3.2.1. Førerens masse skal være 75 ± 5 kg. Denne tolerance er for knallert dog kun ± 2 kg.

4. BESKRIVELSE AF PRØVEBANEN

4.1. Afprøvningen skal foretages på en vej:

4.1.1. som tillader, at køretøjet holder sin maksimalhastighed over en måledistance som angivet i punkt 4.2. Indkørslen til målestrækningen skal være af samme art som denne med hensyn til belægning og længdeprofil, og lang nok til at køretøjet kan nå sin maksimalhastighed

4.1.2. som er ren, jævn, tør, og belagt med asfalt eller tilsvarende

4.1.3. med højst 1 % hældning i længderetningen og højst 3 % i tværretningen. Højdeforskellen mellem to vilkårlige punkter af banen må ikke overstige 1 m.

4.2. Mulige udformninger af målestrækningen er illustreret i punkt 4.2.1, 4.2.2 og 4.2.3.

4.2.1. Formel 1

>REFERENCE TIL EN FILM>

4.2.2. Formel 2

>REFERENCE TIL EN FILM>

4.2.3. Formel 3

>REFERENCE TIL EN FILM>

4.2.3.1. De to måledistancer L skal have samme længde og være praktisk talt parallelle.

4.2.3.2. Er de to måledistancer uanset bestemmelserne i punkt 4.1.3 slyngede, skal centrifugalkraftens virkning i kurverne ophæves af vejbanens tværprofil.

4.2.3.3. I stedet for de to målestrækninger L i punkt 4.2.3.1 kan målestrækningen udgøres af hele ringbanen. I så fald skal kurverne have en radius på mindst 200 m, og centrifugalkraftens virkning i kurverne skal ophæves af vejbanens tværprofil.

4.3. Målestrækningens længde L skal vælges på grundlag af nøjagtigheden af måleapparatur og -metode, som anvendes til bestemmelse af køretiden t, således at den faktiske hastighed kan måles med en nøjagtighed på ± 1 %. Er måleudstyret af manuel type, skal målestrækningen være mindst 500 m. Vælges en målebane af type 2, skal der anvendes elektronisk måleudstyr til bestemmelse af tiden t.

5. VEJRFORHOLD

Atmosfæretryk: 97 ± 6 kPa.

Temperatur: mellem 278 og 308 K.

Relativ luftfugtighed: 30 til 90 %.

Største vindhastighed: 3 m/s.

6. FREMGANGSMÅDE VED AFPRØVNINGEN

6.1. Der skal anvendes det gear, som giver køretøjet dets maksimale hastighed på vandret vej. Gasforbindelsen skal vedholdende være indstillet på fuld gas, og brændstofsystemets tilskudsanordninger skal være ude af funktion.

6.2. På køretøjer uden kabine skal føreren indtage den i punkt 3.1.3 angivne kørestilling.

6.3. Køretøjet skal ved påbegyndelse af målestrækningen have nået stabil hastighed. For strækninger af type 1 og type 2 skal strækningen gennemkøres i begge retninger.

6.3.1. For baner af type 2 kan det godkendes, at strækningen kun gennemføres i den ene retning såfremt køretøjet som følge af banens egenskaber ikke kan nå op på sin maksimalhastighed i begge retninger. I sådanne tilfælde gælder følgende:

6.3.1.1. strækningen skal gennemkøres fem gange umiddelbart efter hinanden

6.3.1.2. vindens aksiale komponent må ikke overstige 1 m/s.

6.4. For målestrækninger af type 3 skal de to strækninger L gennemkøres umiddelbart efter hinanden i samme retning uden afbrydelse.

6.4.1. Såfremt målestrækningen netop er ringbanens totale længde, skal den gennemkøres mindst to gange i samme retning. Den største forskel i køretid må ikke overstige 3 %.

6.5. Som brændstof og smøremiddel skal anvendes det af fabrikanten foreskrevne.

6.6. Totaltiden t til gennemkørsel af målestrækningen i begge retninger skal bestemmes med en nøjagtighed på 0,7 %.

6.7. Bestemmelse af gennemsnitshastighed.

Gennemsnitshastigheden V (km/h) ved afprøvningen bestemmes således:

6.7.1. målestrækninger af type 1 og af type 2

V = >NUM>3,6 × 2 L >DEN>t = >NUM>7,2 L >DEN>t

hvor:

L = målestrækningens længde (m)

t = total tid (s) til gennemkørsel af begge målestrækninger L (m)

6.7.2. målestrækninger af type 2, som gennemføres i en retning

V = Va

hvor:

Va = Hastighed målt ved hver gennemkørsel (km/h) = >NUM>3,6 L >DEN>t

hvor t = tiden (s) til gennemkørsel af målestrækningen L (m)

6.7.3. målestrækning af type 3

6.7.3.1. målestrækning bestående af to afsnit L (se punkt 4.2.3.1)

V = >NUM>3,6 × 2 L >DEN>t = >NUM>7,2 L >DEN>t

hvor:

L = målestrækning (m)

t = total tid (s) til gennemkørsel af begge målestrækninger L (m)

6.7.3.2. målestrækning, hvis længde svarer til ringbanens totale længde (se punkt 4.2.3.3)

V = Va . k

hvor:

Va = målt hastighed (km/h) = >NUM>3,6 L >DEN>t

hvor:

L = længden af den effektivt gennemkørte distance på ringbanen (m)

t = tid (s), som bruges til gennemkørsel af en hel omgang

t = >NUM>1 >DEN>n . Ói=1n . ti

hvor:

n = antal omgange

ti = tid (s) til gennemkørsel af hver omgang

k = korrektionsfaktor (1,00 ≤ k ≤ 1,05); denne faktor afhænger af den anvendte ringbane og skal bestemmes eksperimentelt som angivet i tillæg 1.

6.8. Måling af gennemsnitshastigheden skal udføres mindst to på hinanden følgende gange.

7. MAKSIMALHASTIGHED

Køretøjets maksimalhastighed skal udtrykkes i kilometer/time afrundet til nærmeste hele værdi af det aritmetiske gennemsnit af de målte hastigheder ved to på hinanden følgende prøver; disse må indbyrdes højst afvige 3 %.

Er det aritmetiske gennemsnit nøjagtig midt mellem to hele værdier, afrundes det til den højeste af disse værdier.

8. TOLERANCER FOR MÅLING AF MAKSIMALHASTIGHED

8.1. Den maksimalhastighed, som den tekniske tjeneste finder ved målingen, må højst afvige ± 5 % fra den af fabrikanten angivne værdi.

8.2. Maksimalhastigheden bestemt ved overensstemmelseskontrol af produktionen må højst afvige ± 5 % fra den ved typegodkendelsen bestemte værdi. Denne tolerance er dog ± 10 % for knallert med en konstruktivt bestemt maksimalhastighed på ≤ 30 km/h.

Tillæg 1

Fremgangsmåde ved bestemmelse af korrektionsfaktor for ringformet prøvebane

1. Faktoren k for ringformet bane skal bestemmes ved hastigheder indtil den maksimalt tilladte.

2. Faktoren k skal bestemmes ved forskellige hastigheder, idet forskellen mellem to på hinanden følgende hastigheder ikke må være over 30 km/h.

3. For hver af de valgte hastigheder skal prøven gennemføres efter bestemmelserne i dette direktiv, hvilket kan ske på to måder:

3.1. Hastighed målt på lige strækning: Vd, og

3.2. Hastighed målt på ringbane: Va.

4. For hver målt hastighed skal værdierne Va og Vd indføres i et diagram (fig. 1), og de på hinanden følgende punkter forbindes med rette linjer.

>REFERENCE TIL EN FILM>

Fig. 1

5. For hver af de målte hastigheder er faktoren k givet ved:

k = >NUM>Vd >DEN>Va

Tillæg 2 Oplysningsskema for køretøjets hovedspecifikationer med indvirkning på den konstruktivt bestemte maksimalhastighed

(Vedlægges ansøgningen om typegodkendelse, hvis denne ikke indgives samtidig med ansøgningen om standardtypegodkendelse af køretøjet)

>START GRAFIK>

Løbenummer (tildelt af ansøgeren): ...

Ansøgning om typegodkendelse af to- eller trehjulet motordrevet køretøj for så vidt angår konstruktivt bestemt maksimalhastighed skal ledsages af de oplysninger, der er nævnt under afsnit A i bilag II til direktiv 92/61/EØF, punkt:

0.1

0.2

0.4 til 0.6

2.1 til 2.2.1

3.0 til 3.1.1

4.1 til 4.6

5.2

5.2.2.

>SLUT GRAFIK>

Tillæg 3

Myndighed Typegodkendelsesattest for to- eller trehjulet motordrevet køretøj for så vidt angår konstruktivt bestemt maksimalhastighed

>START GRAFIK>

EKSEMPEL

Rapport nr. ... fra teknisk tjeneste ... dato ...

Typegodkendelse nr....Udvidelse nr....

1. Køretøjets mærke: ...

2. Køretøjets type: ...

3. Fabrikantens navn og adresse: ...

4. Navn og adresse på den eventuelle repræsentant: ...

5. Køretøj fremstillet til prøvning den: ...

6. Maksimalhastighed: ...km/h

7. Typegodkendelse meddelt/afslået ()

8. Sted: ...

9. Dato:...

10. Underskrift ...

() Det ikke gældende overstreges.

>SLUT GRAFIK>

BILAG II

FORSKRIFTER FOR MÅLING AF MOTORENS MAKSIMALE DREJNINGSMOMENT OG NETTOEFFEKT

1. ALMINDELIGE BESTEMMELSER

1.1. Til bestemmelse af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt af knallertmotor (med styret tænding) benyttes fremgangsmåden i tillæg 1.

1.2. Til bestemmelse af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt af motor (med styret tænding) for to- og trehjulet motorcykel benyttes fremgangsmåden i tillæg 2.

1.3. Til bestemmelse af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt af motor med kompressionstænding benyttes fremgangsmåden i tillæg 3.

Tillæg 1

Bestemmelse af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt af knallertmotor

med styret tænding

1. DEFINITIONER

I dette direktiv forstås ved:

1.1. Nettoeffekt

Effekt afgivet til prøvebænken fra enden af krumtapakslen eller tilsvarende, ved den af fabrikanten fastlagte motorhastighed og med det i tabel 1 anførte motorudstyr. Kan måling kun foretages, når gearkassen er monteret på motoren, skal gearkassens virkningsgrad tages i betragtning.

1.2. Maksimal nettoeffekt

Den største nettoeffekt, målt ved fuld last på motoren.

1.3. Drejningsmoment

Drejningsmomentet, målt ved de i punkt 1.1 anførte betingelser.

1.4. Maksimalt drejningsmoment

Det største drejningsmoment, målt ved fuld last på motoren.

1.5. Motorudstyr

De i tabel 1 anførte aggregater og anordninger.

1.6. Standardudstyr

Alt udstyr, som af fabrikanten foreskrives til en given anvendelse.

1.7. Motortype

De motorer, der ikke indbyrdes frembyder grundlæggende forskelle, hvad angår de karakteristika, som er defineret i undertillæg 1.

2. NØJAGTIGHED AF DREJNINGSMOMENT- OG EFFEKTMÅLING VED FULD LAST PÅ MOTOREN

2.1. Drejningsmoment

Målt drejningsmoment ± 2 %.

2.2. Omdrejningshastighed

Målenøjagtigheden skal være ± 1 %.

2.3. Brændstofforbrug

± 2 % for samtlige anvendte apparater.

2.4. Temperatur af motorens indsugningsluft

± 2 K.

2.5. Atmosfæretryk

± 70 Pa.

2.6. Tryk ved udstødningen og undertryk ved indsugningen

± 25 Pa.

3. MÅLING AF MOTORENS MAKSIMALE DREJNINGSMOMENT OG MAKSIMALE NETTOEFFEKT

3.1. Motorudstyr

3.1.1. Motorudstyr, som skal medtages

Under afprøvningen skal der i prøvebænken monteres sådant motorudstyr (som angivet i tabel 1), som er nødvendigt for den pågældende anvendelse af motoren; udstyret skal så vidt muligt placeres på samme måde, som det ville blive placeret ved den pågældende anvendelse.

3.1.2. Motorudstyr, som ikke skal medtages

Motorudstyr, som udelukkende er nødvendigt for anvendelse af selve køretøjet, men som kan være monteret på motoren, skal afmonteres inden afprøvningen.

For motorudstyr, som ikke kan afmonteres, skal dettes effektforbrug uden belastning bestemmes og lægges til den målte effekt.

>TABELPOSITION>

3.2. Motorens indstilling

I tabel 2 er angivet, hvorledes motoren skal være indstillet under måling af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt.

>TABELPOSITION>

3.3. Afprøvningsbetingelser

3.3.1. Afprøvningen til bestemmelse af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt skal udføres ved fuldt åbent gasspjæld, og motoren skal være udstyret som angivet i tabel 1.

3.3.2. Målingerne skal foretages under normale og stabiliserede funktionsbetingelser; motorens lufttilførsel skal være tilstrækkelig. Motoren skal være tilkørt på den af fabrikanten foreskrevne måde. Forbrændingskamrene må indeholde belægninger, men i begrænset mængde.

Afprøvningsbetingelserne, såsom indsugningsluftens temperatur, skal vælges så nær som muligt til standardbetingelserne (jf. punkt 4.2) for at nedsætte korrektionsfaktoren.

3.3.3. Temperaturen af motorens indsugningsluft (den omgivende luft) skal måles højst 0,15 m før luftfilterets indtag, eller, hvis filter ikke forefindes, 0,15 m før luftindtagsrøret. Termometer eller termoelement skal beskyttes mod strålevarme og skal være anbragt direkte i luftstrømmen. Endvidere skal disse dele være beskyttet mod forstøvet brændstof. Der skal anvendes et tilstrækkeligt antal positioner til at give en repræsentativ gennemsnitstemperatur på indsugningsluften.

3.3.4. Før enhver måling skal drejningsmoment, omdrejningshastighed og temperaturer have været praktisk talt konstante i mindst 30 sekunder.

3.3.5. Til målingerne skal der vælges en motorhastighed, som skal overholdes med en nøjagtighed på ± 2 %.

3.3.6. Målingerne af bremsebelastning og temperatur af indsugningsluften skal foretages samtidigt, og som resultat skal gælde gennemsnittet af to stabiliserede, på hinanden følgende målinger; for bremsebelastning gælder, at disse to målinger indbyrdes ikke må afvige mere end 2 %.

3.3.7. Når der til måling af omdrejningshastighed og forbrug anvendes en anordning med automatisk udløsning, skal målingen strække sig over mindst 10 sekunder; sker betjeningen af måleanordningen manuelt, skal måleperioden være mindst 20 sekunder.

3.3.8. Temperaturen af kølervæsken ved udløbet fra motoren skal være den af fabrikanten specificerede øvre termostatindstilling ± 5 K. Har fabrikanten ikke specificeret denne temperatur, skal den være 353 K ± 5 K.

For luftkølede motorer skal temperaturen i et af fabrikanten angivet punkt holde den af fabrikanten ved standardbetingelserne foreskrevne maksimaltemperatur +0/- 20 K.

3.3.9. Brændstoftemperaturen skal måles ved indgangen til karburator eller indsprøjtningssystem og skal være inden for de af fabrikanten fastsatte grænser.

3.3.10. Smøremidlets temperatur, målt i bundkarret eller ved afgangen fra eventuel oliekøler, skal være inden for de af fabrikanten fastsatte grænser.

3.3.11. Afgangstemperaturen af udstødningsgassen skal måles ved flangen (flangerne) af udstødningsmanifolden (-erne) eller ved udstødningsåbningerne.

3.3.12. Brændstof

Der anvendes et brændstof, som fås i handelen, uden røgdæmpende tilsætningsstoffer ().

3.4. Prøvernes udførelse

Målingerne skal udføres ved et sådant antal forskellige motorhastigheder, at effektkurven i området mellem den af fabrikanten anbefalede laveste og højeste motorhastighed kan bestemmes korrekt. Dette hastighedsområde skal indbefatte den motorhastighed, hvor motoren afgiver sin største effekt og opnår sit maksimale drejningsmoment. For hver hastighed beregnes gennemsnittet af mindst to stabiliserede målinger.

3.5. Data, som skal registreres, er anført i undertillæg 1.

4. KORREKTIONSFAKTORER FOR DREJNINGSMOMENT OG EFFEKT

4.1. Definition af faktorerne á1 og á2

Faktorer, som det målte drejningsmoment og den målte effekt skal ganges med for at bestemme en motors drejningsmoment og effekt i forhold til de atmosfæriske standardbetingelser beskrevet i punkt 4.2 og den mekaniske virkningsgrad af kraftoverføringen beskrevet i punkt 4.5.

4.2. Atmosfæriske standardbetingelser

4.2.1. Temperatur

25 °C (298 K).

4.2.2. Tørt standardtryk (Pso)

99 kPa (990 mbar).

4.3. Korrektionsformlens anvendelsesområde

Korrektionsformlen kan kun anvendes, når korrektionsfaktoren er mellem 0,93 og 1,07.

Såfremt de anførte grænseværdier er overskredet, skal man angive den korrigerede værdi, og prøverapporten skal nøje beskrive afprøvningsomstændighederne (temperatur og tryk).

Bemærk:

Afprøvningen kan foretages i en hal med klimaanlæg, der muliggør styring af temperatur mv.

4.4. Bestemmelse af korrektionsfaktoren á1

Inden for de i punkt 4.3. anførte grænseværdier beregnes korrektionsfaktoren efter formlen:

á1 = (>NUM>99 >DEN>Ps)1,2 . (>NUM>T >DEN>298)0,6

hvor:

T = den absolutte temperatur af motorens indsugningsluft, i Kelvin

P = det totale atmosfæretryk, i kilopascal

PV = vandets damptryk, i kilopascal

PS = P - PV.

Denne formel gælder det drejningsmoment og den effekt, der aflæses på bremsen, uden at motorens mekaniske virkningsgrad er taget i betragtning.

4.5. Bestemmelse af korrektionsfaktoren for den mekaniske virkningsgrad af kraftoverføringen á2

Bestemmelse af faktoren á2.

- Såfremt måling sker direkte på krumtapakslen, skal faktoren sættes til 1.

- Såfremt der ikke måles direkte på krumtapakslen, skal faktoren beregnes ved hjælp af formlen:

á2 = >NUM>1 >DEN>nt

hvor nt er virkningsgraden for kraftoverføringen mellem krumtapakslen og målepunktet.

Kraftoverføringens virkningsgrad nt bestemmes ved produktet (multiplikationen) af virkningsgraden nj og de enkelte elementer i kraftoverføringen:

nt = n1 x n2 x ... x nj

Virkningsgraden nj af hvert af de elementer, som udgør kraftoverføringen, er anført i følgende tabel:

>TABELPOSITION>

5. PRØVERAPPORT

Prøverapporten skal indeholde resultater og alle beregninger, som kræves til bestemmelse af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt som angivet i undertillæg 2, samt motorens specifikationer som angivet i undertillæg 1.

Prøverapporten skal endvidere indeholde følgende oplysninger:

Afprøvningsbetingelser

>START GRAFIK>

Trykmålinger foretaget ved maksimaleffekt

atmosfæretryk: ... kPa

damptryk: ... kPa

ved udstødningen (): ... kPa

vakuum ved indsugningen (): ... kPa

Temperaturmålinger foretaget ved motorens maksimalydelse

af indsugningsluften: ... K af kølervæsken

ved motorens kølervæskeafgang: ... K ()

for luftkølet motor ved referencepunktet: ... K ()

af olien: ... K (angiv, hvor måling er foretaget)

af brændstoffet

ved indgang til karburator/indsprøjtningspumpe (): ...K

i anordningen til måling af brændstofforbruget: ...K

af udstødningen, målt ved udstødningsmanifoldens (-manifoldernes) flange(r) () ...K

Specifikationer for dynamometeret

Mærke:...

Type:...

Brændstof

For motorer med styret tænding og flydende brændstof:

Mærke: ...

Specifikation: ...

Tilsætningsstof til modvirkning af tændingsbanken (bly osv.)

Type: ...

Indhold, mg/l: ...

Oktantal

RON: ...

MON: ...

Massefylde: ved 15 °C: ... ved 4 °C: ...

Brændværdi: ... kJ/kg

Smøremiddel

Mærke: ...

Specifikation: ...

Viskositet SAE: ...

() Måling foretages, når der ikke anvendes originale indsugningssystemer.

() Det ikke gældende overstreges.

() Positionen angives.

>SLUT GRAFIK>

De enkelte måleresultater Motorens effekt

>START GRAFIK>

Motorhastighed, min-1

Dynamometerbremsens rotationshastighed, min-1

Belastning af dynamometerbremse, N

Drejningsmoment, målt på krumtapaksel, Nm

Målt effekt, kW

Prøvningsbetingelser Atmosfæretryk, kPa

Indsugningsluftens temperatur, K

Damptryk, kPa

Atmosfærisk korrektionsfaktor, á1

Mekanisk korrektionsfaktor, á2

Korrigeret drejningsmoment ved krumtapaksel, Nm

Korrigeret effekt, kW

Specifikt brændstofforbrug (), g/kWh

Temperatur af motorens kølervæske, K ()

Olietemperatur i målepunktet, K

Udstødningens temperatur, K

Luftens temperatur efter kompressoren, K

Tryk efter kompressoren, kPa

() Uden korrektion af effekten på grund af den atmosfæriske faktor.

() Målepunktets placering angives: måling foretaget (det ikke fældende overstreges):

a) ved kølervæskeafgangen

b) ved tændrørets pakning

c) anden placering (anføres).

>SLUT GRAFIK>

6. TOLERANCER FOR MÅLING AF MAKSIMALT DREJNINGSMOMENT OG MAKSIMAL NETTOEFFEKT

6.1. Det maksimale drejningsmoment og den maksimale nettoeffekt, som den tekniske tjeneste finder ved målingen, må højst afvige 10 % fra de af fabrikanten angivne værdier, hvis den målte effekt er ≤ 1 kW, og ± 5 %, hvis den målte effekt er > 1 kW, med en tolerance på 1,5 % for motorens omdrejningshastighed.

6.2. Det maksimale drejningsmoment og den maksimale nettoeffekt, bestemt ved overensstemmelseskontrol af produktionen, må højst afvige ± 20 % fra de ved typegodkendelsen bestemte værdier, hvis den målte effekt er ≤ 1 kW, og ± 10 %, hvis den målte effekt er > 1 kW.

Undertillæg 1

Oplysningsskema for motorens hovedspecifikationer () med indvirkning på dens maksimale drejningsmoment og maksimale nettoeffekt

>START GRAFIK>

(Knallertmotor med styret tænding)

(Vedlægges ansøgningen om typegodkendelse, hvis denne ikke indgives samtidig med ansøgningen om standardtypegodkendelse af køretøjet)

Løbenummer (tildelt af ansøgeren): ...

Ansøgning om typegodkendelse af knallert for så vidt angår maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt skal ledsages af de oplysninger, der er nævnt under afsnit A i bilag II til direktiv 92/61/EØF, punkt:

0.1

0.2

0.4 til 0.6

3 til 3.2.2

3.2.4 til 3.2.4.1.5.

3.2.4.3 til 3.2.12.2.1

3.5 til 3.6.3.1.2.

>SLUT GRAFIK>

Undertillæg 2

Myndighed Typegodkendelsesattest for knallert for så vidt angår motorens maksimale drejningsmoment og maksimale nettoeffekt

>START GRAFIK>

EKSEMPEL

Rapport nr. ... fra teknisk tjeneste ... dato...

Typegodkendelse nr. ... Udvidelse nr. ...

1. Køretøjets mærke: ...

2. Køretøjets type: ...

3. Fabrikantens navn og adresse: ...

4. Navn og adresse på den eventuelle repræsentant: ...

5. Køretøj fremstillet til prøvning den: ...

6. Maksimalt drejningsmoment: ... Nm ved ... min-1

7. Maksimal nettoeffekt: ... kW ved ... min-1

8. Typegodkendelse meddelt/afslået () ...

9. Sted: ...

10. Dato: ...

11. Underskrift ... () Det ikke gældende overstreges.

>SLUT GRAFIK>

Tillæg 2

Bestemmelse af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt af motor med styret tænding for to- og trehjulet motorcykel

1. DEFINITIONER

I dette direktiv forstås ved

1.1. Nettoeffekt

Effekt afgivet til prøvebænken fra enden af krumtapakslen eller tilsvarende, ved den af fabrikanten fastlagte motorhastighed og med det i tabel 1 anførte motorudstyr. Kan måling kun foretages, når gearkassen er monteret på motoren, skal gearkassens virkningsgrad tages i betragtning.

1.2. Maksimal nettoeffekt

Den største nettoeffekt, målt ved fuld last på motoren.

1.3. Drejningsmoment

Drejningsmomentet, målt ved de i punkt 1.1 anførte betingelser.

1.4. Maksimalt drejningsmoment

Det største drejningsmoment, målt ved fuld last på motoren.

1.5. Motorudstyr

De i tabel 1 anførte aggregater og anordninger.

1.6. Standardudstyr

Alt udstyr, som af fabrikanten foreskrives til en given anvendelse.

1.7. Motortype

De motorer, der ikke indbyrdes frembyder grundlæggende forskelle med hensyn til de karakteristika, som er defineret i undertillæg 1.

2. NØJAGTIGHED AF DREJNINGSMOMENT- OG EFFEKTMÅLING VED FULD LAST PÅ MOTOREN

2.1. Drejningsmoment

Målt drejningsmoment ± 1 % ().

2.2. Omdrejningshastighed

Målenøjagtigheden skal være ± 1 %.

2.3. Brændstofforbrug

± 1 % for samtlige anvendte apparater.

2.4. Temperatur af motorens indsugningsluft

± 1 K.

2.5. Atmosfæretryk

± 70 Pa.

2.6. Tryk ved udstødningen og undertryk af indsugningsluften

± 25 Pa

3. MÅLING AF MOTORENS MAKSIMALE DREJNINGSMOMENT OG MAKSIMALE NETTOEFFEKT

3.1. Motorudstyr

3.1.1. Motorudstyr, som skal medtages

Under afprøvningen skal der i prøvebænken monteres sådant motorudstyr (angivet i tabel 1), som er nødvendigt for den pågældende anvendelse af motoren; udstyret skal så vidt muligt placeres på samme måde, som det ville blive placeret ved den pågældende anvendelse.

3.1.2. Motorudstyr, som ikke skal medtages

Motorudstyr, som udelukkende er nødvendigt for anvendelse af selve køretøjet, men som kan være monteret på motoren, skal afmonteres inden afprøvningen.

For motorudstyr, som ikke kan afmonteres, skal effektforbruget uden belastning bestemmes og tillægges den målte effekt.

>TABELPOSITION>

3.2. Motorens indstilling

I tabel 2 er angivet, hvorledes motoren skal være indstillet under måling af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt.

>TABELPOSITION>

3.3. Afprøvningsbetingelser

3.3.1. Afprøvningen til bestemmelse af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt skal udføres ved fuldt åbent gasspjæld, og motoren skal være udstyret som angivet i tabel 1.

3.3.2. Målingerne skal foretages under normale og stabiliserede funktionsbetingelser; motorens lufttilførsel skal være tilstrækkelig. Motoren skal være tilkørt på den af fabrikanten foreskrevne måde. Forbrændingskamrene må indeholde belægninger, men i begrænset mængde.

Afprøvningsbetingelserne, såsom indsugningsluftens temperatur, skal vælges så nær som muligt til standardbetingelserne (jf. punkt 4.2) for at nedsætte korrektionsfaktoren.

Såfremt prøvebænkens kølesystem tilfredsstiller minimumskravene til en god opstilling, men ikke giver mulighed for tilvejebringelse af tilfredsstillende køleforhold for motoren og dermed normale og stabile funktionsforhold under målingerne, kan den i undertillæg 1 beskrevne metode benyttes.

Minimumskravene til prøveopstillingen og mulighederne for at gennemføre disse efter undertillæg 1 er følgende:

V1 = køretøjets maksimalhastighed

V2 = maksimalhastigheden af køleluftstrømmen ved afgangen fra blæseren

Ø = tværsnittet af køleluftstrømmen.

Hvis V2 ≥ V1 og Ø ≥ 0,25 m², er minimumskravene opfyldt. Kan der derved ikke opnås stabile driftsforhold, skal den i undertillæg 1 beskrevne metode anvendes.

Hvis V2 < V1 og/eller Ø < 0,25 m²:

a) benyttes den i punkt 3.3 angivne metode, hvis stabile driftsforhold kan opnås

b) såfremt stabile driftsforhold ikke kan opnås:

i) opfylder prøveopstillingen minimumskravene, hvis V2 ≥ 120 km/h og Ø ≥ 0,25 m², og den i tillæg 1 beskrevne metode kan anvendes

ii) opfylder prøveopstillingen ikke minimumskravene hvis V2 < 120 km/h og/eller Ø < 0,25 m², og prøveudstyrets kølesystem skal forbedres.

I dette tilfælde kan prøven imidlertid også udføres ved hjælp af den metode, som er beskrevet i undertillæg 1, med fabrikantens og myndighedernes samtykke.

3.3.3. Temperaturen af motorens indsugningsluft (den omgivende luft) skal måles højst 0,15 m før luftfilterets indtag, eller, hvis filter ikke forefindes, 0,15 m før luftindtagsrøret. Termometer eller termoelement skal beskyttes mod strålevarme og skal være anbragt direkte i luftstrømmen. Endvidere skal disse dele være beskyttet mod forstøvet brændstof.

Der skal anvendes et tilstrækkeligt antal positioner til at give en repræsentativ gennemsnitstemperatur på indsugningsluften.

3.3.4. Før enhver måling skal drejningsmoment, omdrejningshastighed og temperaturer have været praktisk talt konstante i mindst 30 sekunder.

3.3.5. Til målingerne skal der vælges en motorhastighed, som skal overholdes med en nøjagtighed på ± 1 %.

3.3.6. Målingerne af bremsebelastning og temperatur af indsugningsluften skal foretages samtidigt, og som resultat skal gælde gennemsnittet af to stabiliserede, på hinanden følgende målinger; for bremsebelastning gælder, at disse to målinger indbyrdes ikke må afvige mere end 2 %.

3.3.7. Temperaturen af kølervæsken ved udløbet fra motoren skal være den af fabrikanten specificerede øvre termostatindstilling ± 5 K. Har fabrikanten ikke specificeret denne temperatur, skal den være 353 K ± 5 K.

For luftkølede motorer skal temperaturen i et af fabrikanten angivet punkt holde den af fabrikanten ved standardbetingelserne foreskrevne maksimaltemperatur + 0/- 20 K.

3.3.8. Brændstoftemperaturen skal måles ved indgangen til karburator eller indsprøjtningssystem og skal være inden for de af fabrikanten fastsatte grænser.

3.3.9. Temperaturen af smøremidlet, målt i bundkarret eller ved afgangen fra eventuel oliekøler, skal være inden for de af fabrikanten fastsatte grænser.

3.3.10. Afgangstemperaturen af udstødningsgassen skal måles ved flangen (flangerne) af udstødningsmanifolden (-erne) eller ved udstødningsåbningerne.

3.3.11. Når der til måling af omdrejningshastighed og forbrug anvendes en anordning med automatisk udløsning, skal målingerne strække sig over mindst 10 sekunder; sker betjeningen af måleanordningen manuelt, skal måleperioden være mindst 20 sekunder.

3.3.12. Brændstof

(se punkt 3.3.12 i tillæg 1).

3.3.13. Såfremt den normale lyddæmper ikke kan anvendes, skal der ved afprøvningen anvendes en anordning, som er forenelig med motorens normale omdrejningsområde, i overensstemmelse med fabrikantens specifikation.

Navnlig må prøvelaboratoriets system til udsugning af udstødningsgas med motoren i gang ikke forårsage en trykafvigelse på mere end ± 740 Pa (7,40 mbar) fra atmosfæretrykket i det punkt, hvor systemet er tilsluttet køretøjets udstødningssystem, med mindre fabrikanten udtrykkeligt før afprøvningen har specificeret modtrykket, i hvilket tilfælde den mindste af de to værdier skal være gældende.

3.4. Prøvernes udførelse

Målingerne skal udføres ved et sådant antal forskellige motorhastigheder, at effektkurven i området mellem den af fabrikanten anbefalede laveste og højeste motorhastighed kan bestemmes korrekt. Dette hastighedsområde skal indbefatte den motorhastighed, hvor motoren afgiver sin største effekt og opnår sit maksimale drejningsmoment. for hver hastighed beregnes gennemsnittet af mindst to stabiliserede målinger.

3.5. Data, som skal registreres

Data, som skal registreres, er anført i undertillæg 2.

4. KORREKTIONSFAKTORER FOR DREJNINGSMOMENT OG EFFEKT

4.1. Definition af faktorerne á1 og á2

Faktorer, som det målte drejningsmoment og den målte effekt skal ganges med, for dels at korrigere motoreffekten for virkningsgraden af den ved afprøvningen eventuelt anvendte kraftoverføring (faktor á2), dels at henføre drejningsmoment og effekt til de atmosfæriske standardbetingelser beskrevet i punkt 4.2.1 (faktor á1).

Korrektionen af effekten sker ved brug af formlen:

P° = á1 × á2 × P

hvor:

P° = den korrigerede effekt (effekt ved enden af krumtapakslen under standardbetingelserne)

á2 = korrektionsfaktoren for transmissionens virkningsgrad

á1 = korrektionsfaktoren for de atmosfæriske standardbetingelser

P = den målte effekt (observerede effekt).

4.2. Atmosfæriske forhold

4.2.1. Standardbetingelser

4.2.1.1. Standardtemperatur (T0):

298 K (25 °C).

4.2.1.2. Tørt standardtryk (Ps0)

99 kPa.

4.2.2. Atmosfæriske forhold ved afprøvningen

Under afprøvningen skal følgende grænser være overholdt:

4.2.2.1. Afprøvningstemperatur (T)

283 K < T < 318 K.

4.3. Beregning af korrektionsfaktorerne

4.3.1. Bestemmelse af faktor á2

- Såfremt måling sker direkte på krumtapakslen, skal faktoren sættes til 1.

- Såfremt der ikke måles direkte på krumtapakslen, skal faktoren beregnes ved hjælp af formlen:

á2 = >NUM>1 >DEN>nt

Hvor nt er virkningsgraden for kraftoverføringen mellem krumtapakslen og målepunktet.

Kraftoverføringens virkningsgrad nt beregnes som produktet (multiplikationen) af virkningsgraden nj og de enkelte elementer i kraftoverføringen:

nt = n1 × n2 × ... × nj

Virkningsgraden nj af kraftoverføringens enkelte elementer er anført i følgende tabel:

>TABELPOSITION>

4.3.2. Beregning af korrektionsfaktoren á1 ()

4.3.2.1. Definition af de fysiske størrelser T, Ps, som indgår i korrektionsfaktoren á1

T = den absolutte temperatur af motorens indsugningsluft

Ps = det tørre atmosfæretryk i kilopascal (kPa), dvs. det totale barometertryk minus vanddamptrykket.

4.3.2.2. Faktoren á1

Korrektionsfaktoren á1 beregnes efter formlen:

á1 = (>NUM>99 >DEN>Ps)1,2 . (>NUM>T >DEN>298)0,6

Denne formel kan kun anvendes, hvis 0,93 ≤ á1 ≤ 1,07.

Overskrides de anførte grænseværdier, skal den beregnede korrigerede værdi angives og afprøvningsbetingelserne (temperatur og tryk) nøje anføres i prøverapporten.

5. PRØVERAPPORT

Prøverapporten skal indeholde resultater og alle beregninger, som kræves til bestemmelse af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt som angivet i undertillæg 3, samt motorens specifikationer som angivet i undertillæg 2.

Prøverapporten skal endvidere indeholde følgende oplysninger:

Afprøvningsbetingelser

>START GRAFIK>

Trykmålinger foretaget ved maksimaleffekt

atmosfæretryk: ... kPa

damptryk: ...kPa

ved udstødningen (): ... kPa

vakuum ved indsugningen (): ... kPa

Temperaturmålinger foretaget ved motorens maksimalydelse

af indsugningsluften: ... K

af kølervæsken

ved motorens kølervæskeafgang: ... K ()

for luftkølet motor ved referencepunktet: ... K ()

af olien: ... K (angiv hvor måling er foretaget)

af brændstoffet

ved indgang til karburator/indsprøjtningspumpe (): ... K

i anordningen til måling af brændstofforbruget: ... K

af udstødningen, målt ved udstødningsmanifoldens (-manifoldernes) flange(r) (): ... K

Specifikationer for dynamometeret

Mærke: ...

Type: ...

Brændstof

For motorer med styret tænding og flydende brændstof:

Mærke: ...

Specifikation: ...

Tilsætningsstof til modvirkning af tændingsbanken (bly osv.)

Type: ...

Indhold, mg/l: ...

Oktantal

RON: ...

MON: ...

Massefylde: ved 15 °C: ... ved 4 °C: ...

Brændværdi: ... kJ/kg

Smøremiddel

Mærke: ...

Specifikation: ...

Viskositet SAE: ...

() Måling foretages, når der ikke anvendes originale indsugningssystemer.

() Det ikke gældende overstreges.

() Positionen angives.

>SLUT GRAFIK>

De enkelte måleresultater

>START GRAFIK>

Motorens effekt

Motorhastighed, min-1

Dynamometerets rotationshastighed, min-1

Belastning af dynamometerbremse, N

Drejningsmoment, målt på krumtapaksel, Nm

Målt effekt, kW

Prøvningsbetingelser Atmosfæretryk, kPa

Indsugningsluftens temperatur, K

Damptryk, kPa

Atmosfærisk korrektionsfaktor, á1

Mekanisk korrektionsfaktor, á2

Korrigeret drejningsmoment ved krumtapaksel, Nm

Korrigeret effekt, kW

Specifikt brændstofforbrug (), g/kWh

Temperatur af motorens kølervæske, K ()

Olietemperatur i målepunktet, K

Udstødningens temperatur, K

Luftens temperatur efter kompressoren, K

Tryk efter kompressoren, kPa

() Uden korrektion af effekten på grund af den atmosfæriske faktor.

() Målepunktets placering angives: måling foretaget (det ikke gældende overstreges):

a) ved kølervæskeafgangen

b) ved tændrørets pakning

c) anden placering (anføres).

>SLUT GRAFIK>

6. TOLERANCER FOR MÅLING AF MAKSIMALT DREJNINGSMOMENT OG MAKSIMAL NETTOEFFEKT

6.1. Det maksimale drejningsmoment og den maksimale nettoeffekt, som den tekniske tjeneste finder ved målingen, må højst afvige ± 5 % fra de af fabrikanten angivne værdier, hvis den målte effekt er ≤ 11 kW og ± 2 %, hvis den målte effekt er > 11 kW, med en tolerance på 1,5 % for motorens omdrejningshastighed.

6.2. Det maksimale drejningsmoment og den maksimale nettoeffekt, bestemt ved overensstemmelseskontrol af produktionen, må højst afvige ± 10 % fra de ved typegodkendelsen bestemte værdier, hvis den målte effekt er ≤ 11 kW og ± 5 %, hvis den målte effekt er > 11 kW.

Undertillæg 1

Måling af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt ved motortemperaturmetoden

1. AFPRØVNINGSBETINGELSER

1.1. Afprøvningen til bestemmelse af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt skal udføres ved fuldt åbent gasspjæld, og motoren skal være udstyret som angivet i tabel 1.

1.2. Målingerne skal foretages under normale funktionsbetingelser; motorens lufttilførsel skal være tilstrækkelig. Motoren skal være tilkørt på den af fabrikanten foreskrevne måde. Forbrændingskamrene må indeholde belægninger, men i begrænset mængde.

Afprøvningsbetingelserne, såsom indsugningsluftens temperatur, skal vælges så nær som muligt til standardbetingelserne (jf. punkt 4.2.1) for at nedsætte korrektionsfaktoren.

1.3. Temperaturen af motorens indsugningsluft (den omgivende luft) skal måles højst 0,15 m før luftfilterets indtag, eller, hvis filter ikke forefindes, 0,15 m før luftindtagsrøret. Termometer eller termoelement skal beskyttes mod strålevarme og skal være anbragt direkte i luftstrømmen. Endvidere skal disse dele være beskyttet mod forstøvet brændstof. Der skal anvendes et tilstrækkeligt antal positioner til at give en repræsentativ gennemsnitstemperatur på indsugningsluften.

1.4. Til målingerne skal der vælges en motorhastighed, som skal overholdes med en nøjagtighed på ± 1 %.

1.5. Målingerne af bremsebelastningen skal aflæses på dynamometeret i det øjeblik, hvor temperaturen for motoren når op på reguleringstemperaturen, medens motorhastigheden holdes tilnærmelsesvis konstant.

1.6. Målingerne af bremsebelastningen, brændstofforbrug og temperatur af indsugningsluften skal foretages samtidigt, og som resultat skal gælde gennemsnittet af to stabiliserede, på hinanden følgende målinger; for bremsebelastning og brændstofforbrug gælder, at disse to målinger indbyrdes ikke må afvige mere end 2 %.

1.7. Aflæsningen af brændstofforbruget skal indledes, når motoren med sikkerhed har nået den specificerede hastighed.

Når der til måling af omdrejningshastighed og forbrug anvendes en anordning med automatisk udløsning, skal målingerne strække sig over mindst 10 sekunder; sker betjeningen af måleanordningen manuelt, skal måleperioden være mindst 20 sekunder.

1.8. For væskekølede motorer skal temperaturen af kølervæsken ved udløbet fra motoren være den af fabrikanten specificerede øvre termostatindstilling ± 5 K. Har fabrikanten ikke specificeret denne temperatur, skal den være 353 K ± 5 K.

For luftkølede motorer skal temperaturen, målt ved tændrørets pakning, være den af fabrikanten ved standardbetingelserne foreskrevne maksimaltemperatur ± 10 K.

1.9. For luftkølede motorer skal måling af temperaturen ved tændrørspakningen foretages ved hjælp af et termometer med termoelement og pakning.

1.10. Brændstoftemperaturen, målt ved indgangen til karburator eller indsprøjtningssystem, skal være inden for de af fabrikanten angivne grænser.

1.11. Smøremidlets temperatur, målt i bundkarret eller ved afgangen fra eventuel oliekøler, skal være inden for de af fabrikanten foreskrevne grænser.

1.12. Afgangstemperaturen af udstødningsgassen skal måles ved flangen (flangerne) af udstødningsmanifolden (-erne) eller ved udstødningsåbningerne.

1.13 Der skal anvendes et brændstof som omhandlet i punkt 3.3.12 i bilag I.

1.14. Såfremt den normale lyddæmper ikke kan anvendes, skal der ved afprøvningen anvendes en anordning, som er forenelig med motorens normale omdrejningsområde, i overensstemmelse med fabrikantens specifikation. Navnlig gælder, at når motoren er i gang, må prøvelaboratoriets system til udsugning af udstødningsgas ikke forårsage en afvigelse fra atmosfæretrykket på mere end ± 740 Pa (7,40 mbar) i det punkt, hvor systemet er tilsluttet køretøjets udstødningssystem, med mindre fabrikanten udtrykkelig før afprøvningen har specificeret modtrykket, i hvilket tilfælde den mindste af de to værdier skal være gældende.

Undertillæg 2

Oplysningsskema for motorens hovedspecifikationer () med indvirkning på dens maksimale drejningsmoment og maksimale nettoeffekt

>START GRAFIK>

(Motor med styret tænding for to- og trehjulet motorcykel)

(Vedlægges ansøgningen om typegodkendelse, hvis denne ikke indgives samtidig med ansøgningen om standardtypegodkendelse af køretøjet)

Løbenummer (tildelt af ansøgeren). ...

Ansøgning om typegodkendelse for to- eller trehjulet motorcykel for så vidt angår motorens maksimale drejningsmoment og maksimale nettoeffekt skal ledsages af de oplysninger, der er nævnt under afsnit A i bilag II til direktiv 92/61/EØF, punkt:

0.1

0.2

0.4 til 0.6

3 til 3.2.2

3.2.4 til 3.2.4.1.5

3.2.4.3 til 3.2.12.2.1

3.5 til 3.6.3.1.2.

>SLUT GRAFIK>

Undertillæg 3

Myndighed Typegodkendelsesattest for to- eller trehjulet motorcykel for så vidt angår motorens maksimale drejningsmoment og maksimale nettoeffekt

>START GRAFIK>

EKSEMPEL

Rapport nr. ... fra teknisk tjeneste ... dato ...

Typegodkendelsesnr. ... Udvidelse nr. ...

1. Køretøjets mærke: ...

2. Køretøjets type: ...

3. Fabrikantens navn og adresse: ...

...

4. Navn og adresse på den eventuelle repræsentant: ...

...

5. Køretøj fremstillet til prøvning den: ...

6. Maksimalt drejningsmoment: ... Nm ved ... min-1

7. Maksimalt nettoeffekt: ... kW ved ... min-1

8. Typegodkendelse meddelt/afslået ().

9. Sted: ...

10. Dato: ...

11. Underskrift: ...

() Det ikke gældende overstreges.

>SLUT GRAFIK>

Tillæg 3

Bestemmelse af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt af motor med kompressionstænding for to- og trehjulet køretøj

1. DEFINITIONER

I dette direktiv forstås ved:

1.1. Nettoeffekt

Effekt afgivet til prøvebænken fra enden af krumtapakslen eller tilsvarende, ved den af fabrikanten fastlagte motorhastighed og med det i tabel 1 anførte motorudstyr. Kan måling kun foretages, når gearkassen er monteret på motoren, skal gearkassens virkningsgrad tages i betragtning.

1.2. Maksimal nettoeffekt

Den største nettoeffekt, målt ved fuld last på motoren.

1.3. Drejningsmoment

Drejningsmomentet, målt ved de i punkt 1.1 anførte betingelser.

1.4. Maksimalt drejningsmoment

Det største drejningsmoment, målt ved fuld last på motoren.

1.5. Motorudstyr

De i tabel 1 anførte aggregater og anordninger.

1.6. Standardudstyr

Alt udstyr, som af fabrikanten foreskrives til en given anvendelse.

1.7. Motortype

De motorer, der ikke indbyrdes frembyder grundlæggende forskelle med hensyn til de karakteristika, som er defineret i undertillæg 1.

2. NØJAGTIGHED AF DREJNINGSMOMENT- OG EFFEKTMÅLING VED FULD LAST PÅ MOTOREN

2.1. Drejningsmoment

Målt drejningsmoment ± 1 % ().

2.2. Omdrejningshastighed

Målenøjagtigheden skal være ± 1 %. Omdrejningshastigheden skal fortrinsvis måles med automatisk synkroniseret omdrejningstæller og tidstæller.

2.3. Brændstofforbrug

± 1 % for samtlige anvendte apparater.

2.4. Brændstoffets temperatur

± 2 K.

2.5. Temperatur af motorens indsugningsluft

± 2 K.

2.6. Atmosfæretryk

± 100 Pa.

2.7. Tryk i indsugningssystemet

± 50 Pa (jf. fodnote 1 a) til tabel 1).

2.8. Tryk i udstødningssystemet

± 200 Pa (jf. fodnote 1 b) til tabel 1).

3. MÅLING AF MOTORENS MAKSIMALE DREJNINGSMOMENT OG MAKSIMALE NETTOEFFEKT

3.1. Motorudstyr

3.1.1. Motorudstyr, som skal medtages

Under afprøvningen skal der i prøvebænken monteres sådant motorudstyr (angivet i tabel 1), som er nødvendigt for den pågældende anvendelse af motoren; udstyret skal så vidt muligt placeres på samme måde, som det ville blive placeret ved den pågældende anvendelse.

3.1.2. Motorudstyr, som ikke skal medtages

Motorudstyr, som udelukkende er nødvendigt for anvendelse af selve køretøjet, men som kan være monteret på motoren, skal afmonteres inden afprøvningen, eksempelvis

- luftkompressor til bremser

- pumper til servostyring

- pumpe til affjedringssystem

- luftkonditioneringssystem.

For motorudstyr, som ikke kan afmonteres, skal effektforbruget uden belastning bestemmes og tillægges den målte effekt.

3.1.3. Udstyr til start af motorer med kompressionstænding

Der er følgende to muligheder:

a) elektrisk start: generatoren er monteret og føder, om nødvendigt, det til motorens funktion krævede udstyr

b) ikke elektrisk start: hvis der er udstyr, som er nødvendigt for motorens funktion og som fødes elektrisk, tilsluttes generatoren og føder udstyret. I modsat fald fjernes den.

I begge tilfælde skal det system, som producerer og opsamler den nødvendige startenergi, være monteret og fungere i ubelastet stand.

>TABELPOSITION>

3.2. Motorens indstilling

I tabel 2 er angivet, hvorledes motoren skal være indstillet under måling af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt.

>TABELPOSITION>

3.3. Afprøvningsbetingelser

3.3.1. Afprøvningen til bestemmelse af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt skal udføres med indsprøjtningspumpen i maksimumsstilling, og motoren skal være udstyret som angivet i tabel 1.

3.3.2. Målingerne skal foretages under normale og stabiliserede funktionsbetingelser; motorens lufttilførsel skal være tilstrækkelig. Motoren skal være tilkørt på den af fabrikanten foreskrevne måde. Forbrændingskamrene må indeholde belægninger, men i begrænset mængde.

Afprøvningsbetingelserne, såsom indsugningsluftens temperatur, skal vælges så nær som muligt til standardbetingelserne (jf. punkt 4.2) for at nedsætte korrektionsfaktoren.

3.3.3. Temperaturen af motorens indsugningsluft (den omgivende luft) skal måles højst 0,15 m før luftfilterets indtag, eller, hvis filter ikke forefindes, 0,15 m før luftindtagsrøret. Termometer eller termoelement skal beskyttes mod strålevarme og skal være anbragt direkte i luftstrømmen. Endvidere skal disse dele være beskyttet mod forstøvet brændstof. Der skal anvendes et tilstrækkeligt antal positioner til at give en repræsentativ gennemsnitstemperatur på indsugningsluften.

3.3.4. Før enhver måling skal drejningsmoment, omdrejningshastighed og temperaturer have været praktisk talt konstante i mindst 30 sekunder.

3.3.5. Til målingerne skal der vælges en motorhastighed, som skal overholdes med en nøjagtighed på ± 1 % eller ± 10 min-1 i forhold til den valgte hastighed, idet den største værdi er gældende.

3.3.6. Målingerne af bremsebelastning og temperatur af indsugningsluften skal foretages samtidig, og som resultat skal gælde gennemsnittet af to stabiliserede, på hinanden følgende målinger; for bremsebelastning gælder, at disse to målinger indbyrdes ikke må afvige mere end 2 %.

3.3.7. Temperaturen af kølervæsken ved udløbet fra motoren skal være den af fabrikanten specificerede øvre termostatindstilling ± 5 K. Har fabrikanten ikke specificeret denne temperatur, skal den være 353 K ± 5 K.

For luftkølede motorer skal temperaturen i et af fabrikanten angivet punkt holde den af fabrikanten ved standardbetingelserne foreskrevne maksimaltemperatur + 0/- 20 K.

3.3.8. Brændstoftemperaturen skal måles ved indgangen til indsprøjtningssystem og skal være inden for de af motorens fabrikant fastsatte grænser.

3.3.9. Temperaturen af smøremidlet, målt i bundkarret eller ved afgangen fra eventuel oliekøler, skal være inden for de af motorens fabrikant fastsatte grænser.

3.3.10. Der kan anvendes et ekstra reguleringssystem, hvis dette er nødvendigt for at holde temperaturen inden for de i punkt 3.3.7, 3.3.8 og 3.3.9 angivne grænser.

3.3.11. Brændstof

(Se punkt 3.3.12 i bilag I).

3.4. Prøvernes udførelse

Målingerne skal udføres ved et sådant antal forskellige motorhastigheder, at effektkurven i området mellem den af fabrikanten anbefalede laveste og højeste motorhastighed kan bestemmes korrekt. Dette hastighedsområde skal indbefatte den motorhastighed, hvor motoren afgiver sin største effekt. For hver hastighed beregnes gennemsnittet af mindst to stabiliserede målinger.

3.5. Måling af røgindeks

Motorer med kompressionstænding skal under prøven kontrolleres for udstødningsgassernes overensstemmelse med forskrifterne om foranstaltninger mod luftforurening, når disse bringes i anvendelse.

4. KORREKTIONSFAKTORER FOR DREJNINGSMOMENT OG EFFEKT

4.1. Definition

Korrektionsfaktoren for drejningsmoment og effekt er den faktor, som det målte drejningsmoment og den målte effekt skal ganges med, for at bestemme en motors drejningsmoment og effekt i forhold til de atmosfæriske standardbetingelser beskrevet i punkt 4.2:

P0 = á . P

hvor:

P0 = den korrigerede effekt (effekt henført til standardbetingelserne)

á = korrektionsfaktoren (áa eller ád)

P = den målte effekt (observerede effekt).

4.2. Atmosfæriske standardbetingelser

4.2.1. Temperatur T0

298 K (25 °C).

4.2.2. Tørt tryk (Pso)

99 kPa.

Bemærk:

Det tørre standardtryk er baseret på et totaltryk på 100 kPa og et vanddamptryk på 1 kPa.

4.3. Atmosfæriske betingelser ved afprøvningen

Under afprøvningen skal følgende grænser være overholdt:

4.3.1. Temperatur (T)

283 K ≤ T ≤ 318 K.

4.3.2. Tryk (Ps)

80 kPa ≤ Ps ≤ 110 kPa.

4.4. Beregning af korrektionsfaktorerne áa og ád ()

Effektkorrektionsfaktoren ád for motorer med kompressionstænding ved konstant brændstofgennemstrømningshastighed fås ved anvendelse af følgende formel:

ád = (fa) fm

hvor:

fa = den atmosfæriske faktor

fm = karakteristikparameteren for hver motortype og indstilling.

4.4.1. Atmosfærisk faktor fa

Denne faktor angiver omgivelsernes (tryk, temperatur og luftfugtighed) indvirkning på motorens indsugningsluft. Formlen for den atmosfæriske faktor er forskellig fra motortype til motortype.

4.4.1.1. Karburatormotorer og mekanisk trykladede motorer

fa = (>NUM>99 >DEN>Ps) . (>NUM>T >DEN>298)0,7

4.4.1.2. Turboladede motorer (trykladede) med eller uden ladeluftkøling

fa = (>NUM>99 >DEN>Ps)0,7 . (>NUM>T >DEN>298)1,5

4.4.2. Motorfaktor fm

fm er en funktion af qc (korrigeret brændstofforbrug) som følger:

fm = 0,036 . qc - 1,14

hvor:

qc = q/r

hvor:

q = brændstofforbruget i milligram pr. motorcyklus pr. liter samlet slagvolumen (mg/(l . motorcyklus))

r = trykforholdet mellem kompressorudgang og kompressorindsugning (r = 1 for karburatormotorer).

Denne formel er gyldig for qc-værdier mellem 40 mg/(l . motorcyklus) og 65 mg/(l . motorcyklus), begge tal inklusive.

Ved qc-værdier under 40 mg/(l . motorcyklus) vil fm blive sat til en konstant værdi på 0,3 (fm = 0,3).

Ved qc-værdier under 65 mg/(l . motorcyklus) vil fm blive sat til en konstant værdi på 1,2 (fm = 1,2) (se figuren).

>REFERENCE TIL EN FILM>

4.4.3. Betingelser, der skal opfyldes i laboratoriet

En prøve er kun gyldig, dersom det for korrektionsfaktoren ád gælder, at:

0,9≤ ád ≤ 1,1

Overskrides de anførte grænseværdier, skal den beregnede korrigerede værdi angives, og afprøvningsbetingelserne (temperatur og tryk) nøje anføres i prøverapporten.

5. PRØVERAPPORT

Prøverapporten skal indeholde resultater og alle beregninger, som kræves til bestemmelse af maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt som angivet i undertillæg 2, samt motorens specifikationer som angivet i undertillæg 1.

Prøverapporten skal endvidere indeholde følgende oplysninger:

Afprøvningsbetingelser

>START GRAFIK>

Trykmålinger foretaget ved maksimaleffekt

atmosfæretryk: ...kPa

ved udstødningen: ...kPa

vakuum ved indsugningen: ... kPa, målt ved motorens indsugningssystem: ...

Temperaturmålinger foretaget ved motorens maksimalydelse

af indsugningsluften: ...°C

af kølervæsken ... ved motorens kølervæskeafgang: ...°C ()

for luftkølet motor: ved referencepunktet: ...°C ()

af olien: ...°C (angiv, hvor måling er foretaget)

af brændstoffet

ved indgang til karburator/indsprøjtningspumpe (): ... °C

i anordningen til måling af brændstofforbruget: ... °C

af udstødningen, målt ved udstødningsmanifoldens (-manifoldernes) flange(r) ... °C

Specifikationer for dynamometeret

Mærke: ...

Type: ...

Brændstof

For motorer med styret tænding og flydende brændstof:

Mærke: ...

Specifikation: ...

Tilsætningsstof til modvirkning af tændingsbanken (bly osv.)

Type: ...

Indhold, mg/l: ...

Oktantal

RON: ...

MON: ...

Massefylde: ved 15 °C: ...ved 4 °C ...

Brændværdi: ...kJ/kg

Smøremiddel

Mærke: ...

Specifikation: ...

Viskositet SAE:...

() Det ikke gældende overstreges.

>SLUT GRAFIK>

De enkelte måleresultater

>START GRAFIK>

Motorens effekt

Motorhastighed, min-1

Dynamometerets rotationshastighed, min-1

Belastning af dynamometerbremse, N

Drejningsmoment, målt på krumtapaksel, Nm

Målt effekt, kW

Prøvningsbetingelser Atmosfæretryk, kPa

Indsugningsluftens temperatur, K

Korrektionsfaktor

Korrigeret drejningsmoment ved krumtapaksel, Nm

Korrigeret effekt, kW

Specifikt brændstofforbrug (), g/kWh

Temperatur af motorens kølervæske, K ()

Olietemperatur i målepunktet, K

Udstødningens temperatur, K

Luftens temperatur efter kompressoren, K

Tryk efter kompressoren, kPa

() Uden korrektion af effekten.

() Målepunktets placering angives: måling foretaget (det ikke gældende overstreges):

a) ved kølervæskeafgangen

b) ved tændrørets pakning

c) anden placering (anføres).

>SLUT GRAFIK>

6. TOLERANCER FOR MÅLING AF MAKSIMALT DREJNINGSMOMENT OG MAKSIMAL NETTOEFFEKT

6.1. Det maksimale drejningsmoment og den maksimale nettoeffekt, som den tekniske tjeneste finder ved målingen, må højst afvige ± 5 % fra de af fabrikanten angivne værdier, hvis den målte effekt er ≤ 11 kW og ± 2 %, hvis den målte effekt er ≥ 11 kW, med en tolerance på 1,5 % for motorens omdrejningshastighed.

6.2. Det maksimale drejningsmoment og den maksimale nettoeffekt, bestemt ved overensstemmelseskontrol af produktionen, må højst afvige ± 10 % fra de ved typegodkendelsen bestemte værdier, hvis den målte effekt er ≤ 11 kW, og ± 5 %, hvis den målte effekt er ≥ 11 kW.

Undertillæg 1

Oplysningsskema for motorens hovedspecifikationer () med indvirkning på dens maksimale drejningsmoment og maksimale nettoeffekt

>START GRAFIK>

(Motor med kompressionstænding for to- og trehjulet motordrevet køretøj)

(Vedlægges ansøgningen om typegodkendelse, hvis denne ikke indgives samtidig med ansøgningen om standardtypegodkendelse af køretøjet)

Løbenummer (tildelt af ansøgeren): ...

Ansøgning om typegodkendelse af to- eller trehjulet motordrevet køretøj for så vidt angår maksimalt drejningsmoment og maksimal nettoeffekt skal ledsages af de oplysninger, der er nævnt under afsnit A i bilag II til direktiv 92/61/EØF, punkt:

0.1

0.2

0.4 til 0.6

3 til 3.2.1.5

3.2.2

3.2.4.2 til 3.2.4.2.8.3

3.2.5 til 3.2.6.8

3.2.7 til 3.2.12.2.1

3.5 til 3.6.3.1.2.

>SLUT GRAFIK>

Undertillæg 2

Myndighed

>START GRAFIK>

Typegodkendelsesattest for to- eller trehjulet motordrevetkøretøj for så vidt angår motorens maksimale drejningsmoment og maksimale nettoeffekt

EKSEMPEL

Rapport nr. ... fra teknisk tjeneste ... dato ...

Typegodkendelse nr. ... Udvidelse nr. ...

1. Køretøjets mærke: ...

2. Køretøjets type: ...

3. Fabrikantens navn og adresse: ...

4. Navn og adresse på den eventuelle repræsentant: ...

5. Køretøj fremstillet til prøvning den: ...

6. Maksimalt drejningsmoment: ......... Nm ved ... min-1

7. Maksimal nettoeffekt: ......... kW ved ... min-1

8. Typegodkendelse meddelt/afslået ().

9. Sted: ...

10. Dato: ...

11. Underskrift: ...

() Det ikke gældende overstreges.

>SLUT GRAFIK>

() Dette brændstof erstattes af det referencebrændstof, som er beskrevet i forskrifterne om foranstaltninger mod luftforurening fra to- og trehjulede motordrevne køretøjer, når disse finder anvendelse.

() For motorer eller systemer af ikke sædvanlig type skal fabrikanten angive data svarende til nedennævnte.

() Anordningen til måling af drejningsmomentet skal være kalibreret med hensyntagen til tab ved friktion. Nøjagtigheden heraf kan være ± 2 % ved målinger udført ved en effekt på mindre end 50 % af maksimaleffekten, men skal være ± 1 % ved måling ved det maksimale drejningsmoment.

() Prøvningen kan finde sted i en hal med klimastyring, hvor de atmosfæriske forhold kan reguleres.

() For motorer eller systemer af ikke sædvanlig type skal fabrikanten angive data svarende til nedennævnte.

() Anordningen til måling af drejningsmomentet skal være kalibreret med hensyntagen til tab ved friktion. Tilladt unøjagtighed i nederste halvdel af måleskalaen på prøvebænken: ± 2 % af det målte drejningsmoment.

() Prøvningen kan finde sted i en hal med klimastyring, hvor de atmosfæriske forhold kan reguleres.

() For motorer eller systemer af ikke sædvanlig type skal fabrikanten angive data svarende til nedennævnte.