31992R3911

Rådets forordning (EØF) nr. 3911/92 af 9. december 1992 om udførsel af kulturgoder

EF-Tidende nr. L 395 af 31/12/1992 s. 0001 - 0005
den finske specialudgave: kapitel 2 bind 8 s. 0161
den svenske specialudgave: kapitel 2 bind 8 s. 0161


RAADETS FORORDNING (EOEF) Nr. 3911/92 af 9. december 1992 om udfoersel af kulturgoder

RAADET FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER HAR -

under henvisning til Traktaten om Oprettelse af Det Europaeiske OEkonomiske Faellesskab, saerlig artikel 113,

under henvisning til forslag fra Kommissionen (1),

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet (2),

under henvisning til udtalelse fra Det OEkonomiske og Sociale Udvalg (3), og

ud fra foelgende betragtninger:

Med henblik paa gennemfoerelsen af det indre marked boer der indfoeres regler for handel med tredjelande for at sikre beskyttelsen af kulturgoder;

i overensstemmelse med Raadets konklusioner af 19. november 1990 synes det navnlig noedvendigt at indfoere foranstaltninger, der kan sikre ensartet kontrol med udfoersel af kulturgoder ved Faellesskabets ydre graenser;

en saadan ordning boer udformes som en forpligtelse til at forelaegge en tilladelse udstedt af den kompetente medlemsstat inden udfoersel af kulturgoder, som falder ind under denne forordnings anvendelsesomraade; dette forudsaetter en noejagtig definition af det materielle anvendelsesomraade for de omtalte foranstaltninger og de naermere regler for gennemfoerelsen af dem; anvendelsen af ordningen skal vaere saa enkel og effektiv som muligt; der boer nedsaettes et udvalg til at bistaa Kommissionen ved udoevelsen af dens kompetence i medfoer af naervaerende forordning;

under hensyn til de erfaringer, som medlemsstaternes myndigheder har opnaaet i forbindelse med anvendelsen af Raadets forordning (EOEF) nr. 1468/81 af 19. maj 1981 om gensidig bistand mellem medlemsstaternes administrative myndigheder og om samarbejde mellem disse og Kommissionen med henblik paa at sikre den rette anvendelse af told- og landbrugsbestemmelserne (4), boer naevnte forordning finde anvendelse i denne sammenhaeng;

formaalet med bilaget til denne forordning er at praecisere, hvilke kategorier af kulturgoder der skal nyde saerlig beskyttelse i samhandelen med tredjelande, men det skal ikke foregribe medlemsstaternes definition af kulturgoder, der har karakter af nationale skatte i den i Traktatens artikel 36 anvendte betydning -

UDSTEDT FOELGENDE FORORDNING:

Artikel

1

Med forbehold af medlemsstaternes kompetence i henhold til Traktatens artikel 36 forstaas i denne forordning ved »kulturgoder« de kulturgenstande, der er opfoert i bilaget.

AFSNIT 1

Udfoerselstilladelse

Artikel

2

1. Udfoersel af kulturgoder til lande uden for Faellesskabets toldomraade kan kun finde sted mod forelaeggelse af en udfoerselstilladelse.

2. Udfoerselstilladelsen udstedes efter anmodning fra den paagaeldende:

- af en kompetent myndighed i den medlemsstat, hvor det paagaeldende kulturgode lovligt og definitivt befandt sig den 1. januar 1993

- eller senere af en kompetent myndighed i den medlemsstat, hvor kulturgodet befinder sig efter lovlig og definitiv overfoersel fra en anden medlemsstat eller indfoersel fra et tredjeland eller genindfoersel fra et tredjeland efter lovlig overfoersel fra en medlemsstat til dette land.

Med forbehold af stk. 4 kan den medlemsstat, der er kompetent i henhold til stk. 1, foerste og andet led, imidlertid ikke kraeve udfoerselstilladelse for de kulturgoder, der er naevnt i foerste og andet led i kategori A. 1 i bilaget, hvis disse er af begraenset arkaeologisk eller videnskabelig interesse, og saafremt de ikke stammer direkte fra udgravninger, fund eller arkaeologiske steder i en medlemsstat, og de lovligt findes paa markedet.

Udfoerselstilladelsen kan naegtes i medfoer af denne forordning, saafremt de paagaeldende kulturgoder er omfattet af en lovgivning til beskyttelse af nationale skatte af kunstnerisk, historisk eller arkaeologisk vaerdi i den paagaeldende medlemsstat.

Den i foerste afsnit, andet led, naevnte myndighed retter om noedvendigt henvendelse til de kompetente myndigheder i den medlemsstat, det paagaeldende kulturgode hidroerer fra, navnlig de kompetente myndigheder i henhold til Raadets direktiv 93/. . ./EOEF af . . . om tilbagelevering af kulturgoder, som ulovligt er fjernet fra en medlemsstats omraade (1).

3. Udfoerselstilladelsen er gyldig i alle medlemsstaterne.

4. Uanset bestemmelserne i denne artikel henhoerer direkte udfoersel fra Faellesskabets toldomraade af nationale skatte af kunstnerisk, historisk eller arkaeologisk vaerdi, som ikke er kulturgoder i henhold til denne forordning, under den eksporterende medlemsstats nationale lovgivning.

Artikel

3

1. Medlemsstaterne sender Kommissionen en fortegnelse over de myndigheder, der er befoejede til at udstede udfoerselstilladelser for kulturgoder.

2. Kommissionen offentliggoer en fortegnelse over disse myndigheder og enhver aendring af denne liste i C-udgaven af De Europaeiske Faellesskabers Tidende.

Artikel

4

Ved toldbehandlingen med henblik paa udfoersel forelaegges udfoerselstilladelsen til stoette for udfoerselsangivelsen for det toldsted, der har befoejelse til at godkende denne angivelse.

Artikel

5

1. Medlemsstaterne kan begraense antallet af toldsteder, der er befoejede til at foretage toldbehandling i forbindelse med udfoersel af kulturgoder.

2. Hvis medlemsstaterne benytter sig af muligheden i stk. 1, meddeler de Kommissionen, hvilke toldsteder der har denne befoejelse.

Kommissionen offentliggoer disse oplysninger i C-udgaven af De Europaeiske Faellesskabers Tidende.

AFSNIT 2

Administrativt samarbejde

Artikel

6

Med henblik paa anvendelsen af denne forordning finder bestemmelserne i forordning (EOEF) nr. 1468/81 tilsvarende anvendelse, herunder navnlig bestemmelserne om, at meddelte oplysninger er fortrolige.

Foruden samarbejdet i henhold til stk. 1 traeffer medlemsstaterne alle relevante forholdsregler til i deres indbyrdes forbindelser at etablere et samarbejde mellem toldmyndighederne og de kompetente myndigheder, der er omhandlet i artikel 4 i direktiv 93/. . ./EOEF (2).

AFSNIT 3

Generelle og afsluttende bestemmelser

Artikel

7

De bestemmelser, der er noedvendige for anvendelsen af denne forordning, herunder navnlig bestemmelserne om den formular, der skal anvendes (f.eks. model og tekniske karakteristika), vedtages efter fremgangsmaaden i artikel 8, stk. 2.

Artikel

8

1. Kommissionen bistaas af et udvalg, der bestaar af repraesentanter for medlemsstaterne, og som har Kommissionen repraesentant som formand.

Udvalget behandler ethvert spoergsmaal vedroerende gennemfoerelsen af denne forordning, som rejses af dets formand enten paa eget initiativ eller efter anmodning fra en medlemsstats repraesentant.

2. Kommissionens repraesentant forelaegger udvalget et udkast til de foranstaltninger, der skal traeffes. Udvalget afgiver en udtalelse om dette udkast inden for en frist, som formanden kan fastsaette under hensyn til, hvor meget det paagaeldende spoergsmaal haster, i givet fald ved afstemning.

Udtalelsen optages i moedeprotokollen; derudover har hver medlemsstat ret til at anmode om, at dens holdning indfoeres i moedeprotokollen.

Kommissionen tager stoerst muligt hensyn til udvalgets udtalelse. Den underretter udvalget om, hvorledes den har taget hensyn til dets udtalelse.

Artikel

9

Hver medlemsstat fastsaetter de sanktioner, der skal bringes i anvendelse ved overtraedelse af denne forordnings bestemmelser. Disse sanktioner skal vaere tilstraekkelig strenge til at tilskynde til overholdelse af disse bestemmelser.

Artikel

10

Hver medlemsstat underretter Kommissionen om de foranstaltninger, den traeffer i medfoer af denne forordning.

Kommissionen meddeler de oevrige medlemsstater disse oplysninger.

Kommissionen sender hvert tredje aar Europa-Parlamentet, Raadet og Det OEkonomiske og Sociale Udvalg en beretning om gennemfoerelsen af denne forordning.

Raadet vurderer, efter at forordningen har vaeret anvendt i tre aar, om den fungerer effektivt, og foretager de fornoedne tilpasninger paa forslag af Kommissionen.

Under alle omstaendigheder foretager Raadet hvert tredje aar paa forslag af Kommissionen en gennemgang og efter omstaendighederne ajourfoering af de beloeb, der er anfoert i bilaget paa baggrund af de oekonomiske og monetaere indekstal i Faellesskabet.

Artikel

11

Denne forordning traeder i kraft paa tredjedagen efter offentliggoerelsen i De Europaeiske Faellesskabers Tidende af direktiv 93/. . ./EOEF (1).

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gaelder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfaerdiget i Bruxelles, den 9. december 1992.

Paa Raadets vegne

W. WALDEGRAVE

Formand

(1) EFT nr. C 53 af 28. 2. 1992, s. 8.

(2) EFT nr. C 176 af 13. 7. 1992, s. 31.

(3) EFT nr. C 223 af 31. 8. 1992, s. 10.

(4) EFT nr. L 144 af 2. 6. 1981, s. 1. Forordningen er aendret ved forordning (EOEF) nr. 945/87 (EFT nr. L 90 af 2. 4. 1987, s. 3).

(1) Endnu ikke vedtaget paa tidspunktet for offentliggoerelsen af denne tekst; i overensstemmelse med artikel 11 traeder denne forordning i kraft paa tredjedagen efter offentliggoerelsen af direktivet i De Europaeiske Faellesskabers Tidende.

(2) Jf. fodnoten til artikel 2, stk. 2.

(1) Det direktiv, der er omhandlet i artikel 2, stk. 2, og i artikel 6, om tilbagelevering af kulturgoder, som ulovligt er fjernet fra en medlemsstats omraade, er endnu ikke vedtaget paa tidspunktet for offentliggoerelsen af denne tekst.

BILAG

KATEGORIER AF KULTURGENSTANDE OMHANDLET I ARTIKEL 1

A. 1. Arkaeologiske genstande, der er over 100 aar gamle, og som hidroerer fra:

- udgravninger og fund paa landjorden eller under vandet

9705 00 00

- arkaeologiske fundsteder

9706 00 00

- arkaeologiske samlinger.

2. Dele, der udgoer en integrerende del af kunstneriske, historiske eller religioese mindesmaerker, og som er fjernet derfra, saafremt de er over 100 aar gamle.

9705 00 00

9706 00 00

3. Malerier, der udelukkende er fremstillet som haandarbejde, uanset underlagets og materialernes art. (1)

9701

4. Mosaikker, der ikke hoerer ind under kategori 1 eller 2, samt tegninger, der udelukkende er fremstillet som haandarbejde, uanset underlagets og materialernes art. (1)

6914

9701

5. Originale stik, tryk, serigrafier og litografier og de paagaeldende matricer samt originalplakater. (1)

kapitel 49

9702 00 00

8442 50 99

6. Originale statuer og skulpturer og kopier heraf, der er fremstillet efter samme fremgangsmaade som originalen (1), og som ikke hoerer ind under kategori 1.

9703 00 00

7. Fotografier, film og disses negativer. (1)

3704

3705

3706

4911 91 80

8. Inkunabler og manuskripter, herunder geografiske kort og musikpartiturer, enkeltvis eller samlet. (1)

9702 00 00

9706 00 00

4901 10 00

4901 99 00

4904 00 00

4905 91 00

4905 99 00

4906 00 00

9. Boeger, som er over 100 aar gamle, enkeltvis eller som samlinger.

9705 00 00

9706 00 00

10. Trykte geografiske kort, som er over 200 aar gamle.

9706 00 00

11. Arkivalier af enhver art, som omfatter elementer, der er over 50 aar gamle, uanset materialets art.

3704

3705

3706

4901

4906

9705 00 00

9706 00 00

12. a) Zoologiske, botaniske, mineralogiske eller anatomiske samlinger (2) og samlerobjekter;

9705 00 00

b) Samlinger (2) der frembyder historisk, palaeontologisk, etnografisk eller numismatisk interesse.

9705 00 00

13. Befordringsmidler, der er over 75 aar gamle.

9705 00 00

kapitel 86-89

14. Andre antikviteter, der ikke hoerer ind under kategori A.1 til A.13, og

a) som er mellem 50 og 100 aar gamle:

- legetoej, spil

kapitel 95

- glasvarer

7013

- guld- og soelvsmedearbejder

7114

- moebler og moebleringsgenstande

kapitel 94

- optiske, fotografiske og kinematografiske instrumenter

kapitel 90

- musikinstrumenter

kapitel 92

- ure og dele dertil

kapitel 91

- vaerker af trae

kapitel 44

- keramiske produkter

kapitel 69

- tapisserier

5805 00 00

- gulvtaepper

kapitel 57

- tapet

4814

- vaaben

kapitel 93

b) som er over 100 aar gamle

9706 00 00

Kulturgoder, der henhoerer under kategori A.1 til A.14, omfattes kun af naervaerende forordning, hvis deres vaerdi svarer til eller overstiger de under B omhandlede oekonomiske taerskler.

B. OEkonomiske taerskler for visse af kategorierne under A (ecu)

Vaerdi: 0 (nul)

- 1 (arkaeologiske genstande)

- 2 (dele fjernet fra monumenter)

- 8 (inkunabler og manuskripter)

- 11 (arkivalier)

15 000

- 4 (mosaikker og tegninger)

- 5 (stik)

- 7 (fotografier)

- 10 (trykte geografiske kort)

50 000

- 6 (statuer)

- 9 (boeger)

- 12 (samlinger)

- 13 (befordringsmidler)

- 14 (alle andre genstande)

150 000

- 3 (malerier)

Overholdelsen af betingelserne med hensyn til de oekonomiske vaerdier skal bedoemmes paa det tidspunkt, hvor anmodningen om udfoerselstilladelse fremsaettes. Genstandens oekonomiske vaerdi er den vaerdi, som genstanden har i den medlemsstat, der omhandles i forordningens artikel 2, stk. 2.

Datoen for omregning til national valuta af vaerdier udtrykt i ecu i bilaget er den 1. januar 1993.

(1) som er over 50 aar gamle og ikke tilhoerer ophavsmanden selv.

(2) som defineret af Domstolen i afgoerelse nr. 252/84, der lyder saaledes: »Ved samlerobjekter henhoerende under Den Faelles Toldtarifs pos. 97.05 forstaas genstande, der opfylder betingelserne for at kunne optages i en samling, dvs. genstande der er forholdsvis sjaeldne, normalt ikke anvendes i overensstemmelse med deres oprindelige formaal, er genstand for en specialiseret handel, der finder sted uden for den normale omsaetning af lignende, brugbare genstande, samt har en betydelig vaerdi.«