31992R0684

Rådets forordning (EØF) nr. 684/92 af 16. marts 1992 om fælles regler for international personbefordring med bus

EF-Tidende nr. L 074 af 20/03/1992 s. 0001 - 0009
den finske specialudgave: kapitel 6 bind 3 s. 0117
den svenske specialudgave: kapitel 6 bind 3 s. 0117


RAADETS FORORDNING (EOEF) Nr. 684/92 af 16. marts 1992 om faelles regler for international personbefordring med bus

RAADET FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER HAR -

under henvisning til Traktaten om Oprettelse af Det Europaeiske OEkonomiske Faellesskab, saerlig artikel 75,

under henvisning til forslag fra Kommissionen (1),

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet (2),

under henvisning til udtalelse fra Det OEkonomiske og Sociale Udvalg (3), og

ud fra foelgende betragtninger:

I henhold til Traktatens artikel 75, stk. 1, litra a), skal der som led i den faelles transportpolitik bl.a. fastsaettes faelles regler for international personbefordring ad landevej;

saadanne regler er fastsat ved forordning nr. 117/66/EOEF (4), forordning (EOEF) nr. 516/72 (5) og forordning (EOEF) nr. 517/72 (6), og naervaerende forordning anfaegter ikke den grad af liberalisering, som er opnaaet ved naevnte forordninger;

fri bevaegelighed for tjenesteydelser er et grundlaeggende princip i den faelles transportpolitik og indebaerer, at transportvirksomheder fra alle medlemsstaterne uden forskelsbehandling paa grundlag af nationalitet eller hjemsted skal have adgang til de internationale transportmarkeder;

der boer paa visse betingelser indfoeres en fleksibel ordning for pendulkoersel med indlogering, for speciel rutekoersel og for visse former for lejlighedsvis koersel, saaledes at markedets krav kan imoedekommes;

rutekoersel og pendulkoersel uden indlogering boer fortsat kun kunne udfoeres paa grundlag af tilladelser, men med visse aendringer, navnlig for saa vidt angaar fremgangsmaaden for meddelelse af tilladelse;

det boer sikres, at Traktatens konkurrenceregler overholdes;

de administrative formaliteter boer lettes i videst muligt omfang, uden at kontrol- og straffeforanstaltninger, som kan sikre den korrekte anvendelse af denne forordning, dog opgives;

medlemsstaterne boer traeffe de noedvendige foranstaltninger til gennemfoerelsen af denne forordning;

Kommissionen skal forelaegge en rapport om anvendelse af denne forordning, og der boer paa grundlag af denne rapport traeffes afgoerelse om eventuelle fremtidige foranstaltninger paa omraadet -

UDSTEDT FOELGENDE FORORDNING: AFDELING I ALMINDELIGE BESTEMMELSER

Artikel 1

Anvendelsesomraade 1. Denne forordning finder anvendelse paa international personbefordring med bus paa Faellesskabets omraade, som udfoeres for andres eller for egen regning af transportvirksomheder, der er etableret i en medlemsstat i overensstemmelse med denne stats lovgivning, med koeretoejer, der er registreret i samme medlemsstat, og som ved deres indretning og udstyr er egnede og bestemt til at befordre mere end ni personer, foereren indbefattet, samt paa tomkoersel i forbindelse med disse former for befordring.

Den omstaendighed, at koerslen afbrydes af en straekning, der tilbagelaegges med en anden transportform, eller hvor der skiftes koeretoej, beroerer ikke anvendelsen af denne forordning.

2. I forbindelse med befordring fra en medlemsstat til et tredjeland og omvendt finder denne forordning anvendelse paa den straekning, der tilbagelaegges paa optagnings- eller afsaetningsmedlemsstatens omraade, saa snart den noedvendige aftale mellem Faellesskabet og det paagaeldende tredjeland er indgaaet.

3. Indtil der er indgaaet aftaler mellem Faellesskabet og de paagaeldende tredjelande, beroerer denne forordning ikke bestemmelser vedroerende den i stk. 2 omhandlede transport, som henhoerer under bilaterale aftaler mellem en medlemsstat og de paagaeldende tredjelande. Medlemsstaterne bestraeber sig dog paa at justere disse aftaler med henblik paa overholdelse af princippet om, at der ikke maa ske forskelsbehandling af transportvirksomheder i Faellesskabet.

Artikel 2

Definitioner I denne forordning anvendes foelgende definitioner:

1. Rutekoersel

1.1. Ved rutekoersel forstaas personbefordring efter faste tidsintervaller og i en bestemt trafikforbindelse, hvor paa- og afstigning kan ske ved forud fastsatte stoppesteder. Rutekoersel kan benyttes af alle, uanset om der eventuelt skal foretages reservation.

1.2. Uanset hvem der organiserer befordringen, betragtes befordring af bestemte kategorier af passagerer, hvorved andre passagerer udelukkes, ligeledes som rutekoersel, saafremt den finder sted paa de i nr. 1.1 anfoerte betingelser. Den paagaeldende befordring betegnes som »speciel rutekoersel«.

Speciel rutekoersel omfatter bl.a.:

a) befordring af arbejdstagere mellem bopael og arbejde

b) befordring af skoleelever og studerende mellem bopael og uddannelsesinstitution

c) befordring af militaerpersonale og dets familie mellem oprindelsesstat og kaserneomraade

d) graenseoverskridende bytransport.

Det forhold, at den specielle koersel tilrettelaegges efter brugernes varierende behov, aendrer ikke dens karakter af rutekoersel.

1.3. Tilrettelaeggelse af parallel eller midlertidig koersel for samme passagerkreds som for den eksisterende rutekoersel, indsaettelse af ekstra koeretoejer og koersel med mindre intervaller samt den omstaendighed, at den eksisterende rutekoersel foretages uden stop ved visse stoppesteder eller med stop ved yderligere stoppesteder, er underkastet de samme regler som den eksisterende rutekoersel.

2. Pendulkoersel

2.1. Ved pendulkoersel forstaas befordring, der er tilrettelagt med henblik paa ved flere ud- og tilbageture at bringe en gruppe passagerer, der er organiseret paa forhaand, fra samme afgangsomraade til samme bestemmelsesomraade. Disse grupper, der er sammensat af passagerer, der har tilbagelagt udturen, bringes ved en senere tur tilbage til afgangsstedet. Ved afgangs- og bestemmelsesomraade forstaas henholdsvis afgangs- og bestemmelsesstedet samt steder beliggende inden for en radius af 50 m herfra.

Uden for afgangs- og bestemmelsesomraadet kan grupper henholdsvis tages op eller saettes af paa hoejst tre forskellige steder.

Afgangs- eller bestemmelsesomraadet og de oevrige optagnings- og afsaetningssteder kan daekke et eller flere medlemsstaters omraade.

2.2. Pendulkoersel med indlogering omfatter ud over transporten indlogering, med eller uden maaltider, paa bestemmelsesstedet og eventuelt under rejsen, af mindst 80 % af passagererne.

Passagerernes ophold paa bestemmelsesstedet skal omfatte mindst to naetter.

Pendulkoersel med indlogering kan udfoeres af en gruppe transportvirksomheder, der handler paa samme ordregivers vegne, og passagererne kan:

- foretage hjemrejsen med en anden transportvirksomhed fra samme gruppe end paa udrejsen

- eller undervejs tage en tilsluttende forbindelse med en anden transportvirksomhed fra samme gruppe paa et af medlemsstaternes omraader.

Disse transportvirksomheders navne samt tilslutningspunkterne undervejs meddeles til vedkommende medlemsstaters kompetente myndigheder efter naermere regler, som Kommissionen fastsaetter efter hoering af medlemsstaterne.

2.3. I naervaerende nr. 2 forstaas ved en gruppe, som er organiseret paa forhaand, en gruppe, for hvem en ansvarlig organisation eller person i overensstemmelse med hjemstedsstatens regler har paataget sig at indgaa aftalen eller forestaa den samlede betaling af ydelsen, eller fra hvem denne organisation eller person har modtaget alle bestillinger og betalinger inden afrejsen.

3. Lejlighedsvis koersel

3.1. Ved lejlighedsvis koersel forstaas befordring, der hverken svarer til definitionen af rutekoersel eller definitionen af pendulkoersel.

Saadan befordring omfatter:

a) rundture, dvs. koersel, der udfoeres med ét og samme koeretoej, som befordrer en eller flere grupper af passagerer, der er organiseret paa forhaand, og bringer hver gruppe tilbage til afgangsstedet

b) koersel

- med grupper af passagerer, som er organiseret paa forhaand, og hvor passagererne ikke bringes tilbage til afgangsstedet under samme rejse, og

- som i tilfaelde af, at der er et ophold paa bestemmelsesstedet, ligeledes omfatter indlogering eller andre turisttjenesteydelser, som ikke har tilknytning til befordringen eller indlogeringen

c) koersel, der tilrettelaegges i forbindelse med saerlige begivenheder saasom seminarer, konferencer samt kultur- og sportsarrangementer, og som ikke svarer til definitionerne i litra a) og b)

d) koersel, der er naevnt i bilaget til denne forordning

e) koersel, der ikke opfylder kriterierne i litra a) til d) kaldet oevrige former for koersel.

3.2. I naervaerende nr. 3 forstaas ved en gruppe, som er organiseret paa forhaand, en gruppe

a) for hvem en ansvarlig organisation eller person i overensstemmelse med hjemstedsstatens regler har paataget sig at indgaa aftalen eller forestaa den samlede betaling af ydelsen, eller fra hvem denne organisation eller person har modtaget alle bestillinger og betalinger inden afrejsen, og

b) som mindst bestaar af:

- enten tolv personer

- eller et antal personer, der svarer til 40 % eller mere af koeretoejets kapacitet, foereren ikke indbefattet.

3.3. Koersel som omhandlet i naervaerende nr. 3 mister ikke sin karakter af lejlighedsvis koersel, fordi den foretages med en vis regelmaessighed.

3.4. Lejlighedsvis koersel kan udfoeres af en gruppe transportvirksomheder, der handler paa samme ordregivers vegne, og passagererne kan tage en forbindelse undervejs paa et af medlemsstaternes omraader med en anden transportvirksomhed fra samme gruppe.

Disse transportvirksomheders navne samt tilslutningspunkterne undervejs meddeles til vedkommende medlemsstaters kompetente myndigheder efter naermere regler, som Kommissionen fastsaetter efter hoering af medlemsstaterne.

4. Personbefordring for egen regning

Ved personbefordring for egen regning forstaas personbefordring, som en virksomhed udfoerer for sine egne arbejdstagere, eller som en sammenslutning, der ikke arbejder med gevinst for oeje, udfoerer for sine medlemmer inden for rammerne af sit formaal, forudsat

- at personbefordring kun udgoer en biaktivitet for virksomheden eller sammenslutningen

- at de benyttede koeretoejer er virksomhedens eller sammenslutningens ejendom, er koebt paa afbetaling af den eller er omfattet af en langvarig leasing-aftale og foeres af en ansat i virksomheden eller et medlem af sammenslutningen.

Artikel 3

Fri udoevelse af befordringsvirksomhed 1. En transportvirksomhed, der udfoerer personbefordring for andres regning i henhold til artikel 1, kan udfoere denne befordring, som defineret i artikel 2, uden forskelsbehandling paa grundlag af nationalitet eller hjemsted, hvis den

- i den medlemsstat, hvor den har hjemsted, har tilladelse til at udfoere personbefordring med bus i form af rutekoersel, pendulkoersel eller lejlighedsvis koersel

- opfylder betingelserne i faellesskabsbestemmelserne om adgang til erhvervet med personbefordring ad landevej i indenlandsk og international transport

- overholder bestemmelserne om trafiksikkerhed gaeldende for koeretoejer og foerere heraf.

2. En transportvirksomhed, der udfoerer personbefordring for egen regning i henhold til artikel 1, kan udfoere befordring, som defineret i artikel 13, uden forskelsbehandling paa grundlag af nationalitet eller hjemsted, hvis den:

- i den medlemsstat, hvor den har hjemsted, har tilladelse til at udfoere personbefordring med bus paa de betingelser for adgang til markedet, der er fastsat i national lovgivning

- overholder bestemmelserne om trafiksikkerhed gaeldende for koeretoejer og foerere heraf. Artikel 4 Adgang til markedet 1. Der kraeves ingen tilladelse for pendulkoersel med indlogering, som defineret i artikel 2, nr. 2.2, og for lejlighedsvis koersel, som defineret i artikel 2, nr. 3.1, litra a), b), c) og d).

2. Der kraeves ingen tilladelse for speciel rutekoersel, som defineret i artikel 2, nr. 1.2, andet afsnit, litra a), b), c) og d), hvis den er omfattet af en kontrakt mellem den, der har tilrettelagt koerslen, og transportvirksomheden.

3. Der kraeves ligeledes ingen tilladelse for tomkoersel i forbindelse med den koersel, der er omhandlet i stk. 1 og 2.

4. Rutekoersel og pendulkoersel uden indlogering kraever tilladelse efter artikel 5 til 10. OEvrige former for lejlighedsvis koersel, der er defineret i artikel 2, nr. 3.1, litra e), samt anden rutekoersel eller speciel rutekoersel end den i stk. 2 i naervaerende artikel naevnte, kraever ligeledes tilladelse efter disse artikler.

5. Ordningen for befordring for egen regning er fastlagt i artikel 13. AFDELING II RUTEKOERSEL OG PENDULKOERSEL UDEN INDLOGERING OG ANDEN KOERSEL, DER KRAEVER TILLADELSE

Artikel 5

Tilladelsens art 1. Tilladelsen udstedes i transportvirksomhedens navn og kan ikke overdrages. Den virksomhed, der har faaet tilladelsen, kan dog med den i artikel 6, stk. 1, naevnte myndigheds samtykke udfoere befordringen gennem en underleverandoer. I saa fald angives navnet paa sidstnaevnte virksomhed og dens rolle som underleverandoer paa tilladelsen. Underleverandoeren skal opfylde kravene i artikel 3, stk. 1.

Hvis rutekoersel eller pendulkoersel uden indlogering udfoeres af flere virksomheder i forening, udstedes tilladelsen i alle de deltagende virksomheders navn. Den udleveres til den ledende virksomhed med kopi til de oevrige virksomheder. Navnene paa samtlige virksomheder angives paa tilladelsen.

2. Tilladelserne gaelder for hoejst fem aar for rutekoersel og hoejst to aar for pendulkoersel uden indlogering. Der kan fastsaettes en kortere gyldighedsperiode enten paa anmodning af ansoegeren, eller efter faelles overenskomst mellem de kompetente myndigheder i de medlemsstater, paa hvis omraade passagerer tages op eller saettes af.

3. Tilladelserne skal indeholde foelgende oplysninger:

a) koerslens art

b) ruten, navnlig afgangs- og bestemmelsessted

c) tilladelsens gyldighedsperiode

d) for rutekoersel stoppesteder og koereplaner.

4. Tilladelserne skal svare til en model, der er fastlagt af Kommissionen efter hoering af medlemsstaterne.

5. Tilladelsen giver transportvirksomheden eller -virksomhederne ret til at udfoere rutekoersel og pendulkoersel uden indlogering i alle de medlemsstater, hvis omraade ruten passerer.

Artikel 6

Indgivelse af ansoegning om tilladelse 1. Ansoegning om tilladelse indgives til de kompetente myndigheder i den medlemsstat, paa hvis omraade udgangspunktet er beliggende, i det foelgende benaevnt »den tilladelsesudstedende myndighed«.

I forbindelse med rutekoersel forstaas ved udgangspunkt en af rutens endestationer.

2. Ansoegningerne skal svare til en model, der er fastlagt af Kommissionen efter hoering af medlemsstaterne.

3. Ansoegeren afgiver til stoette for sin ansoegning om tilladelse alle yderligere oplysninger, som han skoenner relevante, eller som den tilladelsesudstedende myndighed anmoder om.

Artikel 7

Procedure for udstedelse af tilladelser 1. Tilladelse gives efter aftale med de kompetente myndigheder i alle de medlemsstater, paa hvis omraade passagerer tages op eller saettes af. Den tilladelsesudstedende myndighed sender de paagaeldende medlemsstater og de kompetente myndigheder i de medlemsstater, hvis omraade der koeres igennem, uden at passagerer tages op eller saettes af, en kopi af ansoegningen samt af eventuelle andre relevante dokumenter og anfoerer sin egen vurdering.

2. De kompetente myndigheder i de medlemsstater, der er blevet anmodet om at give deres samtykke, meddeler den tilladelsesudstedende myndighed deres beslutning i loebet af to maaneder. Denne frist regnes fra dagen for modtagelse af anmodningen. Har den tilladelsesudstedende myndighed ikke modtaget svar inden for naevnte frist, anses de paagaeldende myndigheder for at have givet deres godkendelse.

Myndighederne i de medlemsstater, hvis omraade der koeres igennem, uden at passagerer tages op eller saettes af, kan meddele den tilladelsesudstedende myndighed deres bemaerkninger inden for den i foerste afsnit fastsatte frist.

3. Den tilladelsesudstedende myndighed traeffer afgoerelse om ansoegningen inden tre maaneder efter dagen for modtagelse af ansoegningen, jf. dog stk. 7 og 8.

4. a) Ansoegningen kan afslaas,

- hvis ansoegeren ikke er i stand til at udfoere den koersel, for hvilken der ansoeges om tilladelse, med materiel, som han har direkte raaderet over

- hvis ansoegeren tidligere har overtraadt nationale eller internationale regler om vejtransport, herunder navnlig betingelser og krav i forbindelse med en tilladelse til at udfoere international personbefordring, eller har begaaet alvorlige overtraedelser af bestemmelserne om trafiksikkerhed, isaer vedroerende koeretoejer og foerernes koere- og hviletid

- hvis betingelserne for udstedelse af tilladelse ikke er opfyldt i forbindelse med en ansoegning om fornyelse af en tilladelse

b) ansoegningen kan ligeledes afslaas,

i) hvis det paavises, at den koersel, for hvilken der ansoeges om tilladelse, direkte vil kunne true en virksomhed, der udfoerer rutekoersel, for hvilken der allerede er givet tilladelse, bortset fra det tilfaelde, hvor den paagaeldende rutekoersel kun udfoeres af en enkelt transportvirksomhed eller gruppe af transportvirksomheder; eller

ii) hvis det paavises, at naevnte koersel i alvorlig grad vil true levedygtigheden af tilsvarende jernbanekoersel paa de paagaeldende direkte forbindelser

iii) hvis det viser sig, at der kun ansoeges om tilladelse til at udfoere den mest indbringende af de koerselsformer, der findes paa de paagaeldende forbindelser.

Den omstaendighed, at en transportvirksomhed tilbyder priser, der er lavere end de priser, som andre vej- eller jernbanetransportvirksomheder tilbyder, eller den omstaendighed, at andre vej- eller jernbanetransportvirksomheder allerede udfoerer koersel paa den paagaeldende forbindelse, kan ikke i sig selv begrunde, at ansoegningen afslaas.

5. Den tilladelsesudstedende myndighed kan kun afslaa ansoegninger af grunde, der er forenelige med denne forordning.

6. Hvis der paa grundlag af den i stk. 1 naevnte procedure ikke opnaas den noedvendige enighed, kan sagen forelaegges for Kommissionen inden for den i stk. 3 fastsatte frist.

7. Efter at have hoert de beroerte medlemsstater traeffer Kommissionen inden seks uger en beslutning, som faar virkning senest 30 dage efter, at den er meddelt de beroerte medlemsstater.

8. Kommissionens beslutning er gyldig, indtil der opnaas enighed mellem de beroerte medlemsstater.

9. Naar proceduren i denne artikel er afsluttet, giver den tilladelsesudstedende myndighed alle de i stk. 1 naevnte myndigheder meddelelse herom og sender dem eventuelt en kopi af tilladelsen; de kompetente myndigheder i transitstaterne kan give afkald paa denne meddelelse.

Artikel 8

Udstedelse og fornyelse af tilladelse 1. Naar proceduren i artikel 7 er afsluttet, giver den tilladelsesudstedende myndighed tilladelse eller afslaar ansoegningen formelt.

2. Afslag paa en ansoegning skal begrundes. Medlemsstaterne sikrer, at transportvirksomhederne har mulighed for at forsvare deres interesser, hvis deres ansoegning afslaas.

3. Artikel 7 finder tilsvarende anvendelse paa ansoegninger om fornyelse af en tilladelse eller om aendring af de betingelser, hvorunder den paagaeldende koersel skal udfoeres.

I tilfaelde af en mindre aendring af betingelserne for koerslen, navnlig tilpasning af takster og koereplan, er det tilstraekkeligt, at den tilladelsesudstedende myndighed meddeler de oevrige beroerte medlemsstater disse oplysninger.

De beroerte medlemsstater kan desuden aftale, at den tilladelsesudstedende myndighed paa egen haand kan traeffe beslutning om aendring af betingelserne for koerslen.

Artikel 9

Tilladelsens ophoer 1. En tilladelse til rutekoersel ophoerer ved gyldighedsperiodens udloeb eller tre maaneder efter, at den tilladelsesudstedende myndighed fra indehaveren af tilladelsen har modtaget meddelelse om, at han agter at ophoere med at drive ruten, jf. dog artikel 14 i forordning (EOEF) nr. 1191/69 (7). Meddelelsen skal begrundes.

2. Bortfalder transportbehovet, nedsaettes fristen i stk. 1 til en maaned.

3. Den tilladelsesudstedende myndighed underretter de kompetente myndigheder i de andre beroerte medlemsstater om tilladelsens ophoer.

4. En tilladelse til pendulkoersel uden indlogering ophoerer paa det tidspunkt, som indehaveren har anfoert i meddelelsen til den tilladelsesudstedende myndighed.

5. Indehaveren af tilladelsen skal ved passende bekendtgoerelse og med en maaneds varsel underrette brugerne om, at koerslen indstilles.

Artikel 10

Transportvirksomhedernes forpligtelser 1. En transportvirksomhed, der udfoerer rutekoersel, skal, undtagen i tilfaelde af force majeure og indtil tilladelsesperiodens udloeb, traeffe de noedvendige foranstaltninger for at sikre, at befordringen opfylder kravene med hensyn til kontinuitet, regelmaessighed og kapacitet samt de oevrige vilkaar, som er fastsat af den kompetente myndighed i overensstemmelse med artikel 5, stk. 3.

2. Transportvirksomheden skal bekendtgoere rute, stoppesteder, koereplan, takster og de oevrige vilkaar for driften, i det omfang disse ikke er fastsat i lovgivningen, saaledes at oplysningerne er let tilgaengelige for alle brugere.

3. Med forbehold af forordning (EOEF) nr. 1191/69 kan de beroerte medlemsstater, efter faelles overenskomst og efter aftale med tilladelsens indehaver, aendre vilkaarene for driften af en rute. AFDELING III LEJLIGHEDSVIS KOERSEL, PENDULKOERSEL MED INDLOGERING OG ANDEN KOERSEL, DER IKKE KRAEVER TILLADELSE

Artikel 11

Kontroldokument 1. De former for koersel, der er naevnt i artikel 4, stk. 1, finder sted i henhold til et kontroldokument.

2. Kontroldokumentet bestaar af et koerselsblad og et haefte med oversaettelserne af koerselsbladet.

3. Transportvirksomheder, der udfoerer lejlighedsvis koersel, pendulkoersel med indlogering og anden koersel, der ikke kraever tilladelse, skal udfylde et koerselsblad inden hver tur.

4. Koerselsbladet skal mindst indeholde foelgende oplysninger:

a) koerslens art

b) hovedruten

c) i tilfaelde af pendulkoersel med indlogering varighed, dato eller ugedag for ud- og hjemrejse, afgangs- og bestemmelsesomraadet samt de steder, hvor passagerer tages op og saettes af

d) den eller de beroerte transportvirksomheder.

5. Koerselsbladshaefterne udleveres af de kompetente myndigheder i den medlemsstat, hvor transportvirksomheden har hjemsted, eller af et andet af disse myndigheder udpeget organ.

6. Kommissionen fastlaegger efter hoering af medlemsstaterne en model for kontroldokumentet samt de naermere bestemmelser for anvendelsen af dette dokument.

Artikel 12

Lokale udflugter I forbindelse med international pendulkoersel med indlogering og international lejlighedsvis koersel kan en transportvirksomhed udfoere lejlighedsvis koersel (lokale udflugter) i en anden medlemsstat end den, hvori den har hjemsted.

Denne koersel skal foregaa med passagerer, som ikke har bopael i den paagaeldende stat, og som forudgaaende er blevet befordret af samme transportvirksomhed i en af de i stk. 1 naevnte former for international koersel, og skal foretages med samme koeretoej eller et koeretoej fra samme transportvirksomhed eller gruppe af transportvirksomheder. AFDELING IV BEFORDRING FOR EGEN REGNING

Artikel 13

1. Befordring ad vej for egen regning som defineret i artikel 2, nr. 4, er fritaget for enhver ordning med tilladelser og er underkastet en ordning med attester.

2. Der kraeves tilladelse som omhandlet i artikel 5 til 10 for befordring ad vej for egen regning bortset fra de former for befordring, som er defineret i artikel 2, nr. 4.

3. De i stk. 1 omhandlede attester udstedes af den kompetente myndighed i den medlemsstat, hvor koeretoejet er registreret, og gaelder for hele straekningen, herunder transitstraekningen.

De skal svare til en model, der er fastlagt af Kommissionen efter hoering af medlemsstaterne. AFDELING V KONTROL OG SANKTIONER

Artikel 14

Rejsehjemmel 1. Passagerer, som benytter rutekoersel eller pendulkoersel, med undtagelse af speciel rutekoersel, skal under hele turen medfoere en individuel eller kollektiv rejsehjemmel med angivelse af:

- afgangs- og bestemmelsessted, og i givet fald om der er tale om en returbillet

- rejsehjemlens gyldighedsperiode

- takst og for passagerer, der har betalt for indlogering, turens samlede pris inklusive indlogering, samt hotellets navn.

2. Den i stk. 1 omhandlede rejsehjemmel forevises paa forlangende for enhver hertil bemyndiget kontrolloer.

Artikel 15

Kontrol under befordringen og i virksomhederne 1. Tilladelsen eller kontroldokumentet medfoeres i koeretoejet og forevises paa forlangende for enhver bemyndiget kontrolloer.

I de i artikel 4, stk. 2, naevnte tilfaelde erstatter kontrakten eller en bekraeftet kopi heraf kontroldokumentet.

2. Transportvirksomheder, der udfoerer international personbefordring med bus, skal tillade kontrol med henblik paa at sikre, at driften udfoeres forskriftsmaessigt, saerlig med hensyn til koere- og hviletider. Som led i gennemfoerelsen af denne forordning er kontrolloererne bemyndiget til:

a) at kontrollere boeger og andre dokumenter vedroerende virksomhedens drift

b) at tage kopier eller uddrag af boeger og dokumenter paa stedet

c) at faa adgang til alle virksomhedens kontorer, anlaeg og koeretoejer

d) at faa udleveret alle oplysninger, der findes i boeger, dokumenter og databanker.

Artikel 16

Gensidig assistance 1. Medlemsstaterne giver paa anmodning hinanden enhver relevant oplysning, de er i besiddelse af, om:

- overtraedelser af denne forordning og af andre faellesskabsregler om international personbefordring med bus, begaaet paa deres eget omraade af en transportvirksomhed fra en anden medlemsstat, samt om ivaerksatte sanktioner

- sanktioner, der er ivaerksat over for egne transportvirksomheder for overtraedelser begaaet paa en anden medlemsstats omraade.

2. Den tilladelsesudstedende myndighed tilbagekalder en tilladelse, hvis indehaveren ikke laengere opfylder de betingelser, som har vaeret bestemmende for udstedelsen af denne tilladelse i medfoer af denne forordning, og navnlig hvis anmodning herom fremsaettes af den medlemsstat, hvor transportvirksomheden har hjemsted. Den tilladelsesudstedende myndighed underretter omgaaende de kompetente myndigheder i den paagaeldende medlemsstat.

3. Medlemsstaternes kompetente myndigheder forbyder en transportvirksomhed at udfoere international personbefordring efter denne forordning, hvis virksomheden gentagne gange har begaaet alvorlige overtraedelser af bestemmelserne om trafiksikkerhed, isaer vedroerende koeretoejer og foerernes koere- og hviletid. AFDELING VI OVERGANGSBESTEMMELSER OG AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

Artikel 17

Overgangsbestemmelser Tilladelser til koersel, som allerede er givet paa tidspunktet for denne forordnings ikrafttraeden, gaelder fortsat indtil deres udloeb, for saa vidt der kraeves tilladelse for den paagaeldende koersel.

Artikel 18

Aftaler mellem medlemsstater 1. Medlemsstaterne kan indgaa bilaterale og multilaterale aftaler med henblik paa stoerre liberalisering af den virksomhed, der er omfattet af denne forordning, navnlig for saa vidt angaar ordningen med tilladelser og forenklingen af eller fritagelsen for kontroldokumenter.

2. Medlemsstaterne underretter Kommissionen om aftaler, der indgaas i henhold til stk. 1.

Artikel 19

Gennemfoerelse Medlemsstaterne traeffer inden den 1. juni 1992 og efter hoering af Kommissionen de foranstaltninger, der er noedvendige til gennemfoerelse af denne forordning, og meddeler disse til Kommissionen.

Medlemsstaterne traeffer navnlig foranstaltninger vedroerende midler til kontrol samt sanktioner ved overtraedelse. De sikrer, at alle saadanne foranstaltninger gennemfoeres uden forskelsbehandling paa grundlag af transportvirksomhedens nationalitet eller hjemsted.

Artikel 20

Rapport og forslag fra Kommissionen 1. Kommissionen aflaegger rapport til Raadet inden den 1. juli 1995 om gennemfoerelsen af denne forordning. Inden den 1. januar 1996 forelaegger den Raadet et forslag til forordning om forenkling af procedurerne, herunder - afhaengigt af rapportens konklusioner - afskaffelse af tilladelserne.

2. Raadet traeffer afgoerelse med kvalificeret flertal inden den 1. januar 1997 paa grundlag af det i stk. 1 naevnte forslag fra Kommissionen.

Artikel 21

Ophaevelse 1. Forordning nr. 117/66/EOEF, (EOEF) nr. 516/72 og (EOEF) nr. 517/72 ophaeves.

2. Henvisninger til de ophaevede forordninger skal anses for henvisninger til naervaerende forordning.

Artikel 22

Ikrafttraeden og anvendelse Denne forordning traeder i kraft paa tredjedagen efter offentliggoerelsen i De Europaeiske Faellesskabers Tidende.

Den anvendes fra den 1. juni 1992. Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gaelder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfaerdiget i Bruxelles, den 16. marts 1992. Paa Raadets vegne

Jorge BRAGA DE MACEDO

Formand

(1) EFT nr. C 120 af 6. 5. 1987, s. 9, EFT nr. C 301 af 26. 11. 1988, s. 5, og EFT nr. C 31 af 7. 2. 1989, s. 9. (2) EFT nr. C 94 af 11. 4. 1988, s. 126. (3) EFT nr. C 356 af 31. 12. 1987, s. 62. (4) EFT nr. 147 af 9. 8. 1966, s. 2688/66. (5) EFT nr. L 67 af 20. 3. 1972, s. 13. Forordningen er senest aendret ved forordning (EOEF) nr. 2778/78 (EFT nr. L 333 af 30. 11. 1978, s. 4). (6) EFT nr. L 67 af 20. 3. 1972, s. 19. Forordningen er senest aendret ved forordning (EOEF) nr. 1301/78 (EFT nr. L 158 af 16. 6. 1978, s. 1). (7) Raadets forordning (EOEF) nr. 1191/69 af 26. juni 1969 om medlemsstaternes fremgangsmaade med hensyn til de med begrebet offentlig tjeneste forbundne forpligtelser inden for sektoren for transporter med jernbane, ad landeveje og sejlbare vandveje (EFT nr. L 156 af 28. 6. 1969, s. 1). Forordningen er senest aendret forordning (EOEF) nr. 1893/91 (EFT nr. L 169 af 29. 6. 1991, s. 1).

BILAG

Koersel som omhandlet i artikel 2, nr. 3.1, litra d)

Saadan koersel omfatter

1) rundture uden optagning af nye passagerer undervejs, dvs. koersel, der udfoeres med ét og samme koeretoej, som paa hele straekningen befordrer den samme gruppe passagerer og bringer den tilbage til afgangsstedet

2) koersel, der omfatter koersel med passagerer fra et afgangssted til et bestemmelsessted efterfulgt af tomkoersel til koeretoejets afgangssted

3) koersel med forudgaaende tomkoersel fra en medlemsstat til en anden medlemsstat, paa hvis omraade der finder optagning og afsaetning af passagerer sted, forudsat at disse passagerer:

- er grupperet efter befordringsaftaler, som er indgaaet inden deres ankomst til det land, hvor optagningen eller afsaetningen finder sted, eller

- tidligere af samme transportvirksomhed er blevet befordret paa de i punkt 2 ovenfor fastsatte betingelser i det land, hvor de er taget op, og befordret ud af dette land, eller

- er blevet inviteret til at tage til en anden medlemsstat, idet befordringsudgifterne afholdes af den inviterende person. Passagererne skal udgoere en homogen gruppe, som ikke udelukkende maa vaere dannet med henblik paa denne rejse.