31991L0630

Rådets direktiv 91/630/EØF af 19. november 1991 om fastsættelse af mindstekrav med hensyn til beskyttelse af svin

EF-Tidende nr. L 340 af 11/12/1991 s. 0033 - 0038
den finske specialudgave: kapitel 3 bind 39 s. 0202
den svenske specialudgave: kapitel 3 bind 39 s. 0202


RAADETS DIREKTIV

af 19. november 1991

om fastsaettelse af mindstekrav med hensyn til beskyttelse af svin

(91/630/EOEF)

RAADET FOR DE EUROPAEISKE

FAELLESSKABER HAR -

under henvisning til Traktaten om Oprettelse af Det Europaeiske OEkonomiske Faellesskab, saerlig artikel 43,

under henvisning til forslag fra Kommissionen (1),

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet, (2),

under henvisning til udtalelse fra Det OEkonomiske og Sociale udvalg (3), og

ud fra foelgende betragtninger:

Alle medlemsstater har ratificeret den europaeiske konvention om beskyttelse af dyr under opdraet; Faellesskabet har ogsaa godkendt konventionen ved afgoerelse 78/923/EOEF (4) og har deponeret godkendelsesinstrumentet;

Europa-Parlamentet har ved beslutning af 20. februar 1987 om politikken vedroerende dyrs velfaerd (5) anmodet Kommissionen om at fremsaette forslag til mindstekrav med hensyn til intensivt opdraet af slagtesvin;

svin er som levende dyr anfoert paa listen over varer i Traktatens bilag II;

svineopdraet udgoer en integrerende del af landbrugets aktiviteter; det er en indkomstkilde for en del af landbrugsbefolkningen;

forskelle, som kan fordreje konkurrencevilkaarene, hindrer, at den faelles markedsordning for svin og afledte produkter kan fungere tilfredsstillende;

der boer derfor fastsaettes faelles mindstekrav med hensyn til beskyttelse af avls- og fedesvin for at sikre en rationel produktionsudvikling;

de officielle myndigheder, producenterne, forbrugerne og andre boer holdes underrettet om udviklingen paa dette omraade; Kommissionen boer foelgelig paa grundlag af en rapport fra Den Videnskabelige Veterinaerkomité aktivt fortsaette den videnskabelige forskning for at finde frem til det eller de opdraetssystemer, som bedst kan sikre svinenes velfaerd; der boer derfor fastlaegges en foreloebig periode, inden for hvilken Kommissionen kan udfoere denne opgave -

UDSTEDT FOELGENDE DIREKTIV:

Artikel 1

I dette direktiv fastsaettes mindstekrav med hensyn til beskyttelse af svin, der holdes indelukket med henblik paa avl og opfedning.

Artikel 2

I dette direktiv forstaas ved:

1) »svin«: et svin i enhver alder, uanset om det opdraettes til avl eller opfedning

2)

»orne«: et handyr efter puberteten, bestemt til avl

3)

»gylt«: et hundyr efter puberteten og inden faring

4)

»so«: et hundyr efter foerste faring

5)

»diegivende so«: et hundyr fra perinatalperiode til fravaenning af pattegrisene

6)

»goldso og draegtig so«: en so mellem fravaenning og perinatal periode

7)

»pattegris«: en gris fra foedsel til fravaenning

8)

»fravaennet gris«: en fravaennet gris paa indtil ti uger

9)

»avls-/fedesvin«: et svin fra ti uger indtil slagtning eller avlsbrug

10)

»kompetent myndighed«: den kompetente myndighed som defineret i artikel 2, nr. 6, i direktiv 90/425/EOEF (6).

Artikel 3

Medlemsstaterne soerger for, at foelgende bestemmelser overholdes:

1) - fra den 1. januar 1994 skal alle nyopfoerte eller genopfoerte bedrifter og/eller bedrifter, der tages i brug for foerste gang efter denne dato, mindst opfylde foelgende krav:

Der skal vaere et frit gulvareal til hver fravaennet gris eller hvert avls-/fedesvin, der opdraettes i flok, paa mindst:

- 0,15 m$ til svin med en gennemsnitsvaegt paa 10 kg eller derunder

- 0,20 m$ til svin med en gennemsnitsvaegt paa mellem 10 kg og 20 kg

- 0,30 m$ til svin med en gennemsnitsvaegt paa mellem 20 kg og 30 kg

- 0,40 m$ til svin med en gennemsnitsvaegt paa mellem 30 kg og 50 kg

- 0,55 m$ til svin med en gennemsnitsvaegt paa mellem 50 kg og 85 kg

- 0,65 m$ til svin med en gennemsnitsvaegt paa mellem 85 kg og 110 kg.

- 1,00 m$ til svin med en gennemsnitsvaegt paa over 110 kg

- fra den 1. januar 1998 skal ovennaevnte mindstekrav gaelde for alle bedrifter

2) opfoerelse eller indretning af anlaeg, hvor soeer og gylter er bundet, er forbudt efter den 31. december 1995.

Den kompetente myndighed kan dog paa grundlag af resultaterne af den i artikel 7, stk. 1, omhandlede kontrol tillade anvendelse af anlaeg, der er opfoert inden den 1. januar 1996, og som ikke opfylder kravene i nr. 1, for en periode, der under ingen omstaendigheder maa straekke sig ud over den 31. december 2005.

Denne artikel gaelder ikke for bedrifter med under seks svin eller fem soeer med deres pattegrise.

Artikel 4

1. Medlemsstaterne soerger for, at svineopdraet sker i overensstemmelse med de almindelige bestemmelser, der er fastsat i bilaget.

Indtil den 30. juni 1995 kan medlemsstaternes kompetente myndigheder dog tillade, at kapitel I, punkt 3, 5, 8 og 11, i bilaget fraviges.

2. Inden dette direktiv traeder i kraft, fastsaetter Kommissionen desuden i samarbejde med medlemsstaterne - i form af en henstilling - eventuelle yderligere mindstekrav som supplement til kravene i bilaget med henblik paa beskyttelse af svin.

Artikel 5

Forskrifterne i bilaget kan aendres efter fremgangsmaaden i artikel 10 for at tage hensyn til den videnskabelige udvikling.

Artikel 6

Senest den 1. oktober 1997 forelaegger Kommissionen Raadet en rapport udarbejdet paa grundlag af en udtalelse fra Den Videnskabelige Veterinaerkomité om det eller de intensive opdraetsystemer, der ud fra et patologisk, zooteknisk, fysiologisk og adfaerdsmaessigt synspunkt opfylder kravene til svins velfaerd, samt om de forskellige systemers samfundsoekonomiske foelgevirkninger. Denne rapport skal navnlig omhandle velfaerd for soeer opdraettet i forskellige grader af indelukning og i flok, og den skal vaere ledsaget af relevante forslag, der bygger paa rapportens konklusioner.

Raadet traeffer afgoerelse med kvalificeret flertal om disse forslag senest tre maaneder efter deres forelaeggelse.

Artikel 7

1. Medlemsstaterne soerger for, at der foeres kontrol under den kompetente myndigheds ansvar for at sikre, at bestemmelserne i dette direktiv og i bilaget overholdes.

Denne kontrol, som kan finde sted i forbindelse med kontrol i andet oejemed, skal hvert aar omfatte et antal statistisk repraesentative stikproever af de forskellige produktionssystemer i hver medlemsstat.

2. Kommissionen opstiller efter fremgangsmaaden i artikel 10 en kodeks med regler for gennemfoerelse af den i stk. 1 omhandlede kontrol.

3. Medlemsstaterne underretter hver andet aar inden den sidste arbejdsdag i april, og foerste gang inden den 30. april 1996, Kommissionen om resultaterne af den kontrol, der er gennemfoert i de foregaaende to aar i overensstemmelse med denne artikel, herunder antallet af kontrolbesoeg i forhold til antallet af bedrifter paa deres omraade.

Artikel 8

For at kunne indfoeres i Faellesskabet skal dyr fra tredjelande ledsages af et certifikat udstedt af den kompetente myndighed i det paagaeldende land, hvorved det attesteres, at de mindst har faaet en lige saa god behandling som den, der i henhold til dette direktiv skal gives dyr af faellesskabsoprindelse.

Artikel 9

Veterinaersagkyndige fra Kommissionen kan, hvis det er noedvendigt for den ensartede gennemfoerelse af dette direktiv, foretage kontrol paa stedet i samarbejde med de kompetente myndigheder. Ved denne lejlighed skal de personer, der udfoerer kontrollen, selv ivaerksaette saerlige hygiejneforanstaltninger for at udelukke enhver risiko for overfoersel af sygdomme.

Den medlemsstat, paa hvis omraade der foretages kontrol, skal paa enhver maade bistaa de sagkyndige i den udstraekning, det er noedvendigt for udfoerelsen af disses opgaver. Kommissionen underretter den paagaeldende medlemsstats kompetente myndighed om resultatet af den foretagne kontrol.

Den paagaeldende medlemsstats kompetente myndighed skal traeffe de fornoedne foranstaltninger, som maatte vise sig noedvendige i betragtning af resultaterne af den foretagne kontrol.

For saa vidt angaar forbindelserne med tredjelande gaelder bestemmelserne i kapitel III i direktiv 91/496/EOEF (1).

De almindelige gennemfoerelsesbestemmelser til denne artikel fastsaettes efter fremgangsmaaden i artikel 10.

Artikel 10

1. Naa der henvises til fremgangsmaaden i denne artikel indbringer formanden omgaaende sagen for Den Staaende Veterinaerkomité, nedsat ved afgoerelse 68/361/EOEF (2), i det foelgende benaevnt »komitéen«, enten paa eget initiativ eller efter anmodning fra en medlemsstats repraesentant.

2. Kommissionens repraesentant forelaegger komitéen et udkast til de foranstaltninger, der skal traeffes. Komitéen afgiver udtalelse om dette udkast inden for en frist, som formanden kan fastsaette under hensyn til, hvor meget sagen haster. Udtalelsen vedtages med det flertal, som er fastsat i Traktatens artikel 148, stk. 2, for vedtagelse af de afgoerelser, som Raadet skal traeffe paa forslag af Kommissionen. Under afstemningen i komitéen tildeles de stemmer, der afgives af repraesentanterne for medlemsstaterne, den vaegt, der er fastsat i naevnte artikel. Formanden deltager ikke i afstemningen.

3. Kommissionen vedtager de paataenkte foranstaltninger, naar de er i overensstemmelse med komitéens udtalelse.

4. Naar de paataenkte foranstaltninger ikke er i overensstemmelse med komitéens udtalelse, eller naar der ikke er afgivet nogen udtalelse, forelaegger Kommissionen omgaaende Raadet et forslag til de foranstaltninger, der skal traeffes. Raadet traeffer afgoerelse med kvalificeret flertal.

Saafremt Raadet ikke har truffet nogen afgoerelse inden udloebet af en frist paa tre maaneder fra den dato, paa hvilken det har faaet sagen forelagt, vedtages de foreslaaede foranstaltninger af Kommissionen, medmindre Raadet med simpelt flertal har udtalt sig imod de paagaeldende foranstaltninger.

Artikel 11

1. Medlemsstaterne saetter de noedvendige love og administrative bestemmelser, herunder eventuelle sanktioner, i kraft for at efterkomme dette direktiv senest den 1. januar 1994. De underretter straks Kommissionen herom.

Naar medlemsstaterne vedtager disse love og administrative bestemmelser, skal de indeholde en henvisning til dette direktiv, eller de skal ved den officielle offentliggoerelse ledsages af en saadan henvisning. De naermere regler for denne henvisning fastsaettes af medlemsstaterne.

2. Dog kan medlemsstaterne for saa vidt angaar beskyttelse af svin paa deres omraade fra den i stk. 1 naevnte dato og under overholdelse af Traktatens almindelige bestemmelser opretholde eller indfoere strengere bestemmelser end dette direktivs bestemmelser. De underretter Kommissionen om enhver saadan foranstaltning.

Artikel 12

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

Udfaerdiget i Bruxelles, den 19. november 1991.

Paa Raadets vegne

P. BUKMAN

Formand

(1) EFT nr. C 214 af 21. 8. 1989, s. 31.

(2) EFT nr. C 113 af 7. 5. 1990, s. 183.

(3) EFT nr. C 62 af 12. 3. 1990, s. 40.

(4) EFT nr L 323 af 17. 11. 1978, s. 12.

(5) EFT nr. C 76 af 23. 3. 1987, s. 185.

(6) EFT nr. L 224 af 18. 8. 1990, s. 29. Direktivet er senest aendret ved direktiv 91/496/EOEF (EFT nr. L 268 af 24. 9. 1991, s. 56).

(1) EFT nr. L 268 af 24. 9. 1991, s. 56.

(2) EFT nr. 255 af 18. 10. 1968, s. 23.

BILAG

KAPITEL I ALMINDELIGE BESTEMMELSER

1. De materialer, der anvendes til stalde, navnlig bokse og inventar, som svinene kan komme i kontakt med, maa ikke vaere skadelige for dem og skal kunne rengoeres og desinficeres effektivt.

2.

Indtil der er indfoert faellesskabsbestemmelser paa omraadet, skal de elektriske installationer vaere anbragt i overensstemmelse med gaeldende nationale bestemmelser for at undgaa, at svinene faar elektriske stoed.

3.

Bygningens isolering, opvarmning og ventilation skal sikre, at luftcirkulation, stoevindhold, temperatur, relativ luftfugtighed og koncentrationer af luftarter holdes paa et niveau, som ikke er skadeligt for svinene.

4.

Alt automatiseret eller mekanisk udstyr, der er af betydning for svinenes sundhed og velfaerd, skal kontrolleres mindst én gang dagligt. Hvis der opdages defekter, skal disse straks udbedres, og hvis det ikke lader sig goere, skal der traeffes passende foranstaltninger til at sikre svinenes sundhed og velfaerd, indtil defekten er udbedret, bl.a. ved hjaelp af alternative metoder til fodring og bevarelse af et tilfredsstillende miljoe. Anvendes der et kunstigt ventilationssystem, skal der forefindes et egnet reservesystem, saaledes at der kan ske tilstraekkelig luftfornyelse til at beskytte svinenes sundhed og velfaerd, hvis systemet svigter, og der skal vaere installeret et alarmsystem til at advare opdraetteren om svigtet. Alarmsystemet skal afproeves jaevnligt.

5.

Svinene maa ikke til stadighed holdes i moerke. For at imoedekomme svinenes adfaerdsmaessige og fysiologiske behov skal der saaledes, under hensyn til medlemsstaternes forskellige klimaforhold, forefindes en passende naturlig eller kunstig belysning, som i sidstnaevnte tilfaelde mindst skal svare til varigheden af den normale naturlige belysning mellem kl. 9 og kl. 17. Desuden skal der vaere en passende (fast eller mobil) lyskilde af tilstraekkelig styrke til, at svinene til enhver tid kan tilses.

6.

Alle svin, der opdraettes i flok eller i bokse, skal tilses mindst én gang dagligt af ejeren eller den, der er ansvarlig for dyrene. Hvis et svin viser sig at vaere sygt eller at vaere kommet til skade, skal det omgaaende behandles. Syge eller tilskadekomne svin skal om fornoedent kunne isoleres i egnede stalde forsynet med toer og bekvem stroeelse. En dyrlaege skal konsulteres hurtigst muligt, hvis de enkelte svin ikke reagerer paa opdraetterens pleje.

7.

Hvis svinene er opstaldet flokvis, skal der traeffes foranstaltninger til at forhindre slagsmaal, der gaar ud over normal adfaerd. Svin, der udviser vedholdende aggressivitet over for andre dyr, eller som er ofre for denne aggressivitet, skal isoleres eller holdes paa afstand af flokken.

8.

Svinestaldene skal vaere saaledes indrettet, at hvert svin kan

- laegge sig, hvile og rejse sig uden besvaer

- anvende rene lejearealer

- se andre svin.

9.

Hvis der anvendes bindsler, maa disse ikke skade svinene, og de skal kontroleres jaevnligt og om noedvendigt reguleres for at sidde bekvemt. Hvert bindsel skal vaere langt nok til, at svinene kan bevaege sig i overensstemmelse med nr. 8. De skal vaere udformet saaledes, at der saavidt muligt ikke er risiko for, at svinene kan blive kvalt eller komme til skade.

10.

Stalde, stier, inventar og redskaber til svin skal regelmaessigt rengoeres og desinficeres for at forebygge krydsinfektion og tilstedevaerelse af sygdomsbaerende organismer. Ekskrementer, urin og uspist foder eller spildfoder skal fjernes saa ofte som muligt, for at forhindre lugt, der kan tiltraekke fluer eller rotter og mus.

11.

Gulvene maa hverken vaere glatte eller ujaevne, saa der er risiko for, at svinene kommer til skade, og de skal vaere konstrueret saaledes, at svin, der staar eller ligger paa dem, ikke kommer til skade eller lider. De skal vaere tilpasset svinenes stoerrelse og vaegt og danne en haard, jaevn og stabil overflade. Lejearealet skal vaere bekvemt, rent og passende draenet og maa ikke kunne skade svinene. Hvis der udlaegges stroeelse, skal dette vaere rent, toert og uskadeligt for svinene.

12.

Alle svin skal have adgang til foder, der passer til deres alder, vaegt og adfaerdsmaessige og fysiologiske behov af hensyn til deres sundhed og velfaerd.

13.

Alle svin skal fodres mindst én gang dagligt. Hvis svinene opdraettes flokvis og ikke fodres efter aedelyst eller ved hjaelp af automatisk fodringssystem, skal hvert dyr have adgang til foder paa samme tid som de andre i flokken.

14.

Svin paa over to uger skal have fri adgang til frisk vand i tilstraekkelig maengde eller kunne stille deres vaeskebehov paa anden maade.

15.

Udstyr til fodring og vanding skal vaere udformet, fremstillet, placeret og vedligeholdt paa en saadan maade, at der er mindst mulig risiko for forurening af svinenes foder og vand.

16.

Ud over de foranstaltninger, der normalt traeffes for at forhindre halebidning og andre uvaner, samt for at svinenes adfaerdsmaessige behov skal kunne tilfredsstilles, skal der til alle svin - under hensyn til det omgivende miljoe og belaegningen - vaere udlagt halm eller andet materiale eller egnede genstande.

KAPITEL II SAERLIGE BESTEMMELSER FOR FORSKELLIGE KATEGORIER AF SVIN

I. ORNER

Ornestier skal vaere placeret og konstrueret saaledes, at ornen kan vende sig, hoere, lugte og se andre svin og har et rent lejeareal. Lejearealet skal vaere toert og bekvemt. Desuden skal stien til en voksen orne vaere paa mindst 6 m$. Arealet skal dog vaere stoerre, naar stierne anvendes til bedaekning.

III.

SOEER OG GYLTE

1. Draegtige soeer og gylte skal om noedvendigt vaere behandlet mod eksterne og interne parasitter. Draegtige soeer og gylte skal goeres rene, naar de anbringes i fareafsnittet.

2.

De skal have rent, veldraenet og bekvemt lejeareal og skal om fornoedent have adgang til egnet redebygningsmateriale.

3.

Der skal vaere et frit areal bag ved soen eller gylten for at lette naturlig eller hjulpen faring.

4.

Fareafsnit, hvor soeer holdes loese, skal vaere forsynet med en beskyttelsesanordning til pattegrisene som f.eks. farestaenger.

III.

PATTEGRISE

1.

Om noedvendigt skal pattegrise have en varmekilde og et fast, toert og bekvemt leje adskilt fra soen, hvor de alle kan hvile samtidig.

2.

Hvis der anvendes en fareboks, skal pattegrisene have tilstraekkelig plads til at die uden vanskelighed.

3.

Hvis der foretages kastration, skal kastration af handyr paa over fire uger foretages under bedoevelse af en dyrlaege eller en person, der er kvalificeret i henhold til national lovgivning.

4.

Klipning af hale og taender maa ikke foretages rutinemaessigt, men kun hvis der paa bedriften er sket skader paa soeers patter eller svins oerer eller haler som foelge af, at denne klipning ikke er foretaget. Hvis det viser sig noedvendigt at klippe taender, skal dette ske inden for syv dage efter foedslen.

5.

Pattegrise maa ikke vaennes fra soen, foer de er mindst tre uger gamle, medmindre det ellers ville gaa ud over moderdyrets eller pattegrisenes velfaerd eller sundhed.

IV.

FRAVAENNEDE GRISE OG AVLS-/FEDESVIN

Svinene inddeles i flokke snarest muligt efter fravaenningen. Svinene boer holdes i stabile flokke og blandes saa lidt som muligt.