31983D0331

83/331/EØF: Rådets afgørelse af 28. juni 1983 om vedtagelse af den forsøgsmæssige fællesskabsforanstaltning til stimulering af effektiviteten af Det europæiske økonomiske Fællesskabs videnskabelige og tekniske potentiel

EF-Tidende nr. L 181 af 06/07/1983 s. 0020


*****

RAADETS AFGOERELSE

af 28. juni 1983

om vedtagelse af den forsoegsmaessige faellesskabsforanstaltning til stimulering af effektiviteten af Det europaeiske oekonomiske Faellesskabs videnskabelige og tekniske potentiel

(83/331/EOEF)

RAADET FOR DE EUROPAEISKE

FAELLESSKABER HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det europaeiske oekonomiske Faellesskab, saerlig artikel 235,

under henvisning til forslag fra Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet (1),

under henvisning til udtalelse fra Det oekonomiske og sociale Udvalg (2), og

ud fra foelgende betragtninger:

I henhold til traktatens artikel 2 har Faellesskabet blandt andet til opgave at fremme en harmonisk udvikling af den oekonomiske virksomhed i Faellesskabet som helhed, en varig og afbalanceret ekspansion og en hurtigere hoejnelse af levestandarden; maalsaetningerne for Faellesskabets virke i saa henseende er angivet i traktatens artikel 3;

ved resolution af 14. januar 1974 om samordning af den nationale politik og om definition af aktioner af faellesskabsinteresse paa det videnskabelige og teknologiske omraade (3) har Raadet givet Kommissionen til opgave at fastlaegge aktioner af faellesskabsinteresse og vaelge egnede metoder og midler til gennemfoerelse af disse aktioner;

den overordnede faellesskabsstrategi omfatter planlaegning og ivaerksaettelse af et generelt rammeprogram for de faelles videnskabelige og tekniske aktiviteter;

blandt de grundlaeggende emneomraader, som Kommissionen har foreslaaet for rammeprogrammet, og som blev gunstigt modtaget af Raadet den 8. marts 1982, kraever emneomraadet »effektivisering af Faellesskabets videnskab og teknik« saerlige aktionsformer;

Raadet erkendte den 30. juni 1982 betydningen af en stimulerende faellesskabsforanstaltning til supplering af de allerede eksisterende nationale og internationale aktioner;

Raadet fastlagde den 4. november 1982 en faelles holdning med henblik paa en afgoerelse om vedtagelse af en faellesskabsforanstaltning til stimulering af Faellesskabets videnskabelige og tekniske potentiel, forsoegsfase 1983/1984;

under disse omstaendigheder boer der forsoegsmaessigt vedtages en stimulerende faellesskabsforanstaltning, der aabner mulighed for at praecisere retningslinjerne for en senere aktion, som skal indgaa i et rammeprogram, samt

under hensyntagen til den udtalelse, som Udvalget for videnskabelig og teknisk Forskning (CREST) har afgivet om Kommissionens forslag -

TRUFFET FOELGENDE AFGOERELSE:

Artikel 1

En forsoegsmaessig faellesskabsforanstaltning til stimulering af effektiviteten af Det europaeiske oekonomiske Faellesskabs videnskabelige og tekniske potentiel, i det foelgende benaevnt »forsoegsaktionen«, saaledes som den er fastlagt i bilaget, vedtages herved for en periode paa to aar fra den 1. juli 1983.

Forsoegsaktionen omfatter aktiviteter, der tager sigte paa at afproeve Faellesskabets metoder og fremgangsmaader til stimulering, navnlig inden for de i bilaget anfoerte syv omraader.

Artikel 2

De midler, der skoennes noedvendige til forsoegsaktionens gennemfoerelse, anslaas til 7 mio ECU, herunder udgifter til et personale paa tre.

Artikel 3

Kommissionen varetager gennemfoerelsen af forsoegsaktionen paa grundlag af forskningsbevillinger, stoette til parvist samarbejde mellem laboratorier, udviklingskontrakter samt stoette til forskerhold, seminarer og studieophold.

Den bistaas af Udvalget for europaeisk udvikling af videnskab og Teknologi (CODEST), nedsat ved afgoerelse 82/835/EOEF (4), og af konsulenter.

Artikel 4

Ved udgangen af det foerste aar i den i artikel 1 omhandlede periode foretager Kommissionen en metodologisk evaluering af forsoegsaktionen. Kommissionen fremsender en rapport om denne evaluering til Raadet og Europa-Parlamentet.

Artikel 5

Udbredelsen af den viden, der erhverves i forbindelse med forsoegsaktionens gennemfoerelse, sker i overensstemmelse med Raadets forordning (EOEF) nr. 2380/74 af 17. september 1974 om den ordning om udbredelse af viden, der skal gaelde for forskningsprogrammerne for Det europaeiske oekonomiske Faellesskab (1).

Udfaerdiget i Luxembourg, den 28. juni 1983.

Paa Raadets vegne

H. RIESENHUBER

Formand

(1) EFT nr. C 161 af 20. 6. 1983, s. 174.

(2) EFT nr. C 90 af 5. 4. 1983, s. 5.

(3) EFT nr. C 7 af 29. 1. 1974, s. 2.

(4) EFT nr. L 350 af 10. 12. 1982, s. 45.

(1) EFT nr. L 255 af 20. 9. 1974, s. 1.

BILAG

Forsoegsmaessig faellesskabsforanstaltning til stimulering af effektiviteten af Det europaeiske oekonomiske Faellesskabs videnskabelige og tekniske potentiel

Forsoegsaktionen omfatter multi- eller tvaerfaglige aktiviteter, for hvilke et arbejde udfoert i faellesskab paa multinationalt plan er noedvendigt eller hensigtsmaessigt.

Aktionsplanen fastlaegges som anfoert i det foelgende.

1. Tre aktivitetstyper har prioritet ved ydelse af stoette:

- aktiviteter, for hvilke et snaevert samvirke (inden for en eller flere discipliner) mellem forskerhold er fordelagtigt eller uomgaengelig noedvendigt.

Samvirke inden for en enkelt disciplin tager sigte paa tilnaermelse mellem forskerhold, der arbejder inden for samme fag, men i forskellige medlemsstater. Et saadant samarbejde vil i visse tilfaelde aabne mulighed for at naa det niveau, der er noedvendigt for fuld udfoldelse af kreativiteten hos de enkelte forskerhold.

Samvirke mellem forskellige discipliner sigter paa at forene forskerhold, der arbejder inden for forskellige discipliner og i forskellige medlemsstater.

Begge former for samvirke tager sigte paa at udnytte den rigdom paa metoder og resultater, der findes spredt i Europa;

- aktiviteter, der goer det muligt at bistaa kvalificerede forskerhold, der paa grund af deres arbejdes nyhedspraeg endnu ikke modtager den stoette, som deres vaerdi og den potentielle betydning af deres arbejde berettiger til;

- aktiviteter, der oeger kommunikation og spredning af information inden for videnskab og teknik.

Disse aktiviteter beroerer foerst og fremmest foelgende syv omraader, der goeres til genstand for droeftelser med Codest:

- Farmakobiologi: anvendelse af ny viden inden for cellebiologi og molekylaer biologi.

- Faststoffysik: struktureringsfaenomener og processer til fremstilling af kompositmaterialer.

- Optik: anvendelse af moderne teknikker inden for matematisk analyse paa forskellige problemer i forbindelse med optik.

- Forbraending: undersoegelse af forbraendingsfaenomener (legemers udvikling under forbraending).

- Fotometri - fotoakustik: anvendelse paa ikke-destruktiv analyse.

- Klimatologi: overgangsfaenomener.

- Graensefladefaenomener.

2. Inden for de under nr. 1 anfoerte omraader skal afproeves forskellige typer stimuleringsaktioner, der har vaerdi som eksempel: Forsknings, parvist samarbejde mellem laboratorier, mobilitet for saa vidt angaar forskere samt stoette til forskerhold. Der ivaerksaettes endvidere et specifikt projekt omfattende flere discipliner, til hvis gennemfoerelse forskerhold fra forskellige medlemsstater faar mulighed for at arbejde i faellesskab.

3. Valget af stimuleringsaktioner og af de videnskabelige og tekniske forskerhold, som beroeres heraf, finder sted paa foelgende maade:

- Kommissionen underretter de nationale videnskabelige og tekniske kredse om mulighederne for faellesskabsforanstaltninger paa de valgte omraader; den afventer tilbud.

- Udvaelgelsen af tilbud foretages af Kommissionen, som med bistand fra Codest anvender et »peer review« -system til vurdering dels af den videnskabelige og tekniske interesse af de foreslaaede aktiviteter dels af de forslagstillende forskerholds kvalitetsniveau. De valgte interventioner faar multinational karakter (forskeres mobilitet mellem medlemsstaterne; hold sammensat af forskere fra flere medlemsstater; projekter, der udfoeres i faellesskab af flere forskerhold fra forskellige medlemsstater) og vedroerer aktiviteter af den under nr. 1 fastsatte type; interventionerne skal supplere andre videnskabelige og tekniske faellesskabsaktiviteter, og vaere i overensstemmelse med disse.

4. En raekke undersoegelser, hoeringer, enqueter og seminarer, gennemfoert i samarbejde med nationale videnskabelige og tekniske kredse i Faellesskabet, skal goere det muligt at analysere og vurdere de videnskabelige og tekniske behov og muligheder med henblik paa fremover at praecisere indholdet af de aarlige stimuleringsplaner, der skal indgaa i rammeprogrammet.