31982D0742

82/742/EØF: Kommissionens beslutning af 29. oktober 1982 vedrørende en procedure i medfør af EØF-traktatens artikel 85 (IV/30.517 - Amersham Buchler) (Kun den engelske og tyske udgave er autentisk)

EF-Tidende nr. L 314 af 10/11/1982 s. 0034 - 0038


*****

KOMMISSIONENS BESLUTNING

af 29. oktober 1982

vedroerende en procedure i medfoer af EOEF-traktatens artikel 85 (IV/30.517 - Amersham Buchler)

(Den engelske og den tyske tekst er de eneste autentiske)

(82/742/EOEF)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE

FAELLESSKABER HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det europaeiske oekonomiske Faellesskab, saerlig artikel 85,

under henvisning til Raadets forordning nr. 17 af 6. februar 1962 (1), saerlig artikel 6 og 8,

under henvisning til anmeldelse og anmodning om negativattest indgivet til Kommissionen den 21. december 1981 af Amersham International Ltd paa dette selskabs og Buchler GmbH's vegne vedroerende oprettelse af et faellesforetagende,

under henvisning til offentliggoerelse af anmeldelsen i hovedtraek (2) i medfoer af artikel 19, stk. 3, i forordning nr. 17, hvortil Kommissionen ikke modtog nogen bemaerkninger fra tredjemand,

under henvisning til udtalelse af 7. september 1982 fra Det raadgivende Udvalg for Monopol- og Kartelspoergsmaal i henhold til artikel 10 i forordning nr. 17, og

ud fra foelgende betragtninger:

I. FAKTISKE OMSTAENDIGHEDER

A. AFTALERNE

1. Den 21. december 1981 anmeldte det engelske selskab, Amersham International Ltd (»Amersham«) foelgende aftaler:

1. Amersham Buchler GmbH & Co KG's selskabskontrakt af 16. august 1971, afloest af Amersham Buchler GmbH & Co KG's selskabskontrakt af 29. november 1974;

2. Amersham Buchler GmbH's selskabskontrakt af 16. august 1971, som aendret den 20. december 1971, og afloest af Amersham Buchler GmbH's selskabskontrakt af 18. december 1972;

3. Aftale mellem Buchler & Co og Amersham Buchler GmbH & Co KG af 13. oktober 1971, afloest af aftalen mellem The Radiochemical Centre Ltd (»TRC Ltd«), The Radiochemical Centre GmbH (»TRC GmbH«), Buchler & Co KG og Amersham Buchler GmbH & Co KG af 20. december 1978; og

4. Eneforhandlingsaftalen mellem The Radiochemical Centre Ltd og Amersham Buchler GmbH & Co KG af 20. december 1978.

Aftalerne under 1. og 2. blev indgaaet med henblik paa oprettelse af et faellesforetagende under betegnelsen Amersham Buchler GmbH & Co KG med Amersham Buchler GmbH som komplementar.

Aftalerne under 3. gaar ud paa, at faellesforetagendet skal overtage Buchlers virksomhed vedroerende radioaktive produkter, og at det skal have overdraget know-how og ekspertise fra Amersham og Buchler. Ved aftalen under 4. udnaevnes faellesforetagendet til Amershams eneforhandler i Forbundsrepublikken Tyskland, inklusive Vestberlin.

Med hensyn til disse anmodede Amersham Kommissionen om en negativattest, subsidiaert en dispensation i medfoer af artikel 85, stk. 3.

2. Faellesforetagendet blev oprettet i faellesskab af

a) TRC GmbH, der er et af Amersham (tidligere TRC Ltd) 100 % ejet datterselskab, og

b) Buchler GmbH (tidligere Buchler GmbH & Co KG).

TRC GmbH og Buchler ejer henholdsvis 60 % og 40 % af faellesforetagendes kapital. Formaalet med aftalerne er at oprette et faellesforetagende til fremstilling og markedsfoering af radioaktive stoffer og produkter, navnlig radiokemiske produkter til forskningsformaal, radiofarmaceutiske produkter samt straalekilder.

Det bestemmes i aftalerne, at stifterne ikke maa konkurrere med faellesforetagendet. Saafremt en konkurrent opnaar kontrol med en af parternes selskaber, kan den anden part kraeve, at foerstnaevnte traekker sig ud af faellesforetagendet.

3. Foer Amersham (dengang The Radiochemical Centre) indgik disse aftaler, fungerede selskabet som en handelsafdeling under United Kingdom Atomic Energy Authority (UKAEA) (et statskontrolleret organ), hvor det varetog forskning, udvikling, fremstilling, anvendelse og fjernelse af radioisotoper. I 1971 blev UKAEAs handelsmaessige virksomhed vedroerende radioisotoper overdraget til et nyligt oprettet selskab, The Radiochemical Centre Ltd (TRC Ltd), som senere skiftede navn til Amersham International Ltd. UKAEA sikrede TRC Ltd adgang til sine kernefaciliteter og gav TRC Ltd ret til at optraede som handelsagent i forbindelse med de radioaktive produkter, der hidroerte fra UKAEA's anlaeg, og som kunne udnyttes kommercielt.

Buchler havde vaeret Amershams eneforhandler i Forbundsrepublikken Tyskland siden 1960. Oprindelig havde Buchler fremstillet radioaktive kilder paa grundlag af naturligt forekommende radioaktive stoffer, navnlig radium. Endvidere har selskabet bl.a. fremstillet og fremstiller stadig udstyr til straalingsbeskyttelse, bestraalingsanlaeg til medicinske formaal og til forsknings- og erhvervsformaal samt kinidinsalte og kinidin.

4. I 1971 vedtog Amersham (dengang TRC Ltd) og Buchler at oprette Amersham Buchler GmbH & Co KG. Buchler overdrog sin virksomhed vedroerende radioaktive produkter til faellesforetagendet, men varetog stadig selv sin oevrige produktion.

Faellesforetagendet har som hovedopgave at afsaette Amershams produkter i Tyskland. Det skal sikre en saa hoej sikkerhedsstandard i forbindelse med transport og oplagring, som haandtering af radioaktive produkter kraever. Desuden skal faellesforetagendet i vid udstraekning varetage fjernelsen af det radioaktive affald, som de fleste kunder ellers ikke kan skaffe af vejen. Amersham saelger sine produkter i andre medlemsstater gennem andre forhandlere.

B. MARKEDET

5. Amersham Buchler samlede salg i regnskabsaaret 1980/81 beloeber sig til . . . (1). Dette udgoer en skoennet andel af det tyske marked for radioaktive produkter paa 17,8 %, medens hele markedet beloebsmaessigt ansaettes til . . . . . . Amersham Buchlers stoerste konkurrenter paa dette marked er . . . . . . og . . . . . . med skoensmaessige markedsandele paa henholdsvis 13,5 %, 11,5 % og 11,3 %. De resterende 45,9 % er fordelt paa mere end 17 andre selskaber.

II. RETLIG VURDERING

A. ANVENDELSE AF ARTIKEL 85, STK. 1

6. De af Amersham anmeldte aftaler har til formaal eller til foelge at hindre, begraense eller fordreje konkurrencen inden for Faellesmarkedet. Forbundet i artikel 85, stk. 1, kan imidlertid erklaeres uanvendeligt i dette tilfaelde i medfoer af artikel 85, stk. 3.

7. Aftalerne om oprettelse af faellesforetagendet falder ind under artikel 85, stk. 1, fordi de begraenser konkurrencen mellem Amersham og Buchler. Foer 1971 havde disse virksomheder vaeret konkurrenter, om end ikke inden for alle deres respektive produkter. Amersham fremstillede en lang raekke radioaktive produkter, herunder radiofarmaceutiske produkter, kemiske reagenter, radiokemiske produkter og straalekilder hidroerende fra kernereaktorer eller selskabet egen cyclotron.

Kun en del af Buchlers omsaetning kunne paa den anden side henfoeres til produktionen af radioaktive stoffer, og denne del bestod hovedsagelig af radioaktive kilder paa grundlag af naturligt forekommende radioaktive stoffer, som f.eks. radium. Saa der var kun tale om et sammenfald inden for et af de fire omraader, hvor Amersham er aktiv, nemlig straalekilder.

8. Med hensyn til den potentielle konkurrence var Buchler ikke i stand til at udvide sin aktivitet til at omfatte de af Amersham fremstillede produkter. Buchlers radioaktive kilde, anlaeg og udstyr var i vid udstraekning foraeldede og Buchler manglede de finansielle ressourcer, der var noedvendige for at modernisere denne del af driften. Derfor udeluk

kede oprettelsen af faellesforetagendet for Buchlers vedkommende ikke en potentiel konkurrence i betydelig udstraekning. Med hensyn til Amersham kan samarbejdet med Buchler have svaekket virksomhedens interesse for at udvide aktiviteten til f.eks. at omfatte straalebeskyttelsesudstyr, men dette produkt er ikke taet knyttet til Amersham produktion. Saa sandsynligheden for ekspansion inden for dette omraade var ikke saerlig stor.

9. Derfor er faellesforetagendets konkurrencebegraensende paavirkning ikke saerlig stor, selv om den er maerkbar.

10. Aftalerne paavirker handelen mellem medlemsstater, eftersom de blev indgaaet mellem et britisk og et tysk selskab og vedroerer en betragtelig eksport fra Det forenede Kongerige til Forbundsrepublikken Tyskland. Foer oprettelsen af faellesforetagendet, f.eks. i regnskabsaaret 1969/70, androg Amershams salg i Tyskland 409 000 £. I 1980/81 var virksomhedens salg i Tyskland steget til 3,1 mio £ eller 6,7 % af markedet.

B. ANVENDELSE AF ARTIKEL 85, STK. 3

11. Aftalerne opfylder de i artikel 85, stk. 3, fastlagte kriterier.

Af de i dette afsnit og i afsnit 13 anfoerte grunde bidrager faellesforetagendet til at forbedre produktionen og fordelingen af varerne, eftersom det saetter Amersham i stand til at producere og markedsfoere et langt stoerre produktudbud i Tyskland end foer. Radioaktive produkter kraever en hoejt udviklet know-how inden for fremstilling og markedsfoering. Det er forgaengelige produkter, som har en begraenset levetid paa nogle faa dage eller uger. De fleste af dem kan ikke oplagres, saa der maa tilvejebringes et hurtigt og effektivt system for accept og udfoerelse af ordrer. Desuden skal produkterne opfylde strenge nationale og internationale krav med hensyn til indpakning, etikettering, transport og oplagring. Endelig forventer kunderne, at producenten tager deres radioaktive affaldtilbage og skaffer det sikkert af vejen. Paa grund af disse faktorer kunne Amersham ikke laengere blot benytte sig af en almindelig forhandler, eftersom en saadan forhandler ikke kunne forventes at praestere de noedvendige ydelser og investere betydelige beloeb i bortskaffelse af affald. Oprettelse af faellesforetagendet loeste disse problemer og satte Amersham i stand til at traenge bedre ind paa markedet, saaledes at der markedsfoeres et stoerre antal produkter i Tyskland.

12. Det kan forventes, af forbrugeren faar en rimelig andel af fordelen herved, eftersom det konkurrencemaessige pres - som oeges ved Amershams forbedrede muligheder for at traenge ind paa markedet - vil sikre, at i hvert fald en del af fordelen herved kommer forbrugeren til gode. Amersham Buchlers markedsandel paa ca. 18 % af det tyske marked goer det ikke muligt for denne virksomhed at forhindre, at fordelene kommer forbrugerne til gode, isaer da virksomheden staar over for meget staerke konkurrenter, som . . . og andre med markedsandele med henholdsvis 13,5 %, 11,5 % og 11,3 %.

13. De som foelge af oprettelse af faellesforetagendet opstaaede konkurrencebegraensninger er noedvendige for at naa de i afsnit 11 og 12 ovenfor beskrevne maal.

Indtil det tidspunkt, hvor aftalerne blev indgaaet havde Amersham hovedsagelig vaeret et statskontrolleret organ, snarere end en handelsvirksomhed. Faellesforetagendet gjorde det muligt for Amersham at komme ind paa det tyske marked hurtigere og mere effektivt og med lavere omkostninger, end det ellers ville have vaeret tilfaeldet, hvis virksomheden selv havde oprettet et datterselskab. Buchler havde vaeret Amershams forhandler i Tyskland siden 1960 og havde skaffet alle de tyske kunder. Det ville have vaeret en bekostelig affaere (og maaske endog have betydet betaling af store erstatningsbeloeb), hvis Amersham havde afbrudt forretningsforbindelsen med Buchler og oprettet et datterselskab for selv at opbygge forbindelser til tyske koebere. Buchler bidrog med en etableret salgsstyrke, produktionsfaciliteter og et godt kendskab til det tyske marked. Virksomheden havde veletablerede kontakter med kunder saasom hospitaler, industrien og forskere, og den var fuldt orienteret om disses individuelle tekniske behov: inden for denne industri skal produkter tilpasses de enkelte koeberes behov. Desuden var Buchler bekendt med den tyske lovgivnings strenge krav til oplagring og haandtering af radioaktive produkter. Det ville have vaeret vanskeligt og omkostningskraevende for Amersham at opfylde disse krav og at oprette en salgsstyrke og produktionsfaciliteter, der kan sammenlignes med Buchlers. Den tilsigtede forbedring af produktionen og distributionen kunne saaledes ikke have vaeret opnaaet paa anden maade. I dette tilfaelde bidrager ikke-konkurrenceklausulen ikke til den normale ikke-konkurrence effekt, der ligger implicit i et faellesforetagende af denne slags. Den sikrer, at Amersham og Buchler ikke bringer faellesforetagendets funktion eller amortiseringen af investeringerne i fare. Paa den anden side er parterne ikke forhindret i at ekspandere ind paa de af den anden parts produktionsomraader, som ikke er omfattet af aftalerne, f.eks. kan Amersham frit paabegynde produktion af straalebeskyttelsesudstyr.

14. Aftalerne giver ikke parterne mulighed for at udelukke konkurrencen for en vaesentlig del af de paagaeldende varer. Deres markedsandel paa det tyske marked er paa omkring 18 %, og de kan paafoeres konkurrence af en raekke staerke selskaber (jf. pkt. 12). Til sammenligning kan det naevnes , at . . . . . . en af Amersham Buchlers staerkeste konkurrenter, havde aktiver (i 1981) paa i alt 2 063 mio $, medens Amersham Buchlers samlede aktiver beloeb sig til . . . . . ., Amerham's til 87,6 mio $ og Buchlers til 17,5 mio $. I betragtning af konkurrenternes omfattende finansielle ressourcer er det ikke muligt for Amersham Buchler at udelukke konkurrencen paa dette omraade.

Paa baggrund af alle disse omstaendigheder vejer aftalens objektive fordele tungere end dens forholdsvis begraensede indflydelse paa konkurrencen.

C. ARTIKEL 6 OG 8 I FORORDNING NR. 17

15. I henhold til artikel 6 i forordning nr. 17 faar denne beslutning virkning fra anmeldelsesdatoen, dvs. fra den 21. december 1981.

16. I betragtning af den forholdsvis stabile markedssituation og den forholdsvis begraensede indflydelse, som oprettelsen af faellesforetagendet vil faa paa konkurrencevilkaarene i faellesmarkedet, er der grundlag for at indroemme en fritagelse for en periode af 15 aar i medfoer af artikel 8, stk. 1, i forordning nr. 17.

17. For at Kommissionen kan konstatere, om betingelserne for anvendelse af artikel 85, stk. 3, fortsat er opfyldt i fritagelsesperioden, skal parterne forpligtes til at underrette Kommissionen om eventuelle vaesentlige aendringer af de anmeldte aftaler, om indgaaelse af eventuelle nye aftaler mellem dem og om en eventuel udvidelse af deres samarbejde, jf. artikel 8, stk. 1, i forordning nr. 17 -

VEDTAGET FOELGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

I medfoer af artikel 85, stk. 3, i traktaten om oprettelse af Det europaeiske oekonomiske Faellesskab erklaeres bestemmelserne i artikel 85, stk. 1, uanvendelige paa foelgende aftaler i perioder fra den 21. december 1981 til den 20. december 1996:

1. Amersham Buchler GmbH & Co KG's selskabskontrakt af 29. november 1974,

2. Amersham Buchler GmbH's selskabskontrakt af 18. december 1972,

3. aftalen, der er indeholdt i en kontrakt vedroerende know-how og ekspertise, indgaaet mellem The Radiochemical Centre Ltd, The Radiochemical Centre GmbH, Buchler & Co KG og Amersham Buchler GmbH & Co KG af 20. december 1978, og

4. eneforhandlingsaftalen mellem The Radiochemical Centre Ltd, og Amersham Buchler GmbH & Co KG af 20. december 1978.

Artikel 2

De virksomheder, som denne beslutning er rettet til, underretter omgaaende Kommissionen om enhver vaesentlig aendring af eller tilfoejelse til de anmeldte aftaler, om indgaaelse af eventuelle nye aftaler mellem dem og om en eventuel udvidelse af samarbejdet mellem dem.

Artikel 3

Denne beslutning er rettet til foelgende virksomheder:

1. Amersham International Ltd,

White Lion Road,

Amersham Buckinghamshire, HP7 9LL,.

Det forenede Kongerige.

2. The Radiochemical Centre GmbH

Gieselweg 1,

D-3300 Braunschweig.

3. Buchler GmbH,

Harxbuetteler Strasse 3,

D-3300 Branschweig, 4. Amersham Buchler GmbH,

Gieselweg 1,

D-3300 Braunschweig.

5. Amersham Buchler GmbH & Co KG,

Gieselweg 1,

D-3300 Braunschweig.

Udfaerdiget i Bruxelles, den 29. oktober 1982.

Paa Kommissionens vegne

Frans ANDRIESSEN

Medlem af Kommissionen

(1) EFT nr. 13 af 21. 2. 1962, s. 204/62.

(2) EFT nr. C 110 af 1. 5. 1982, s. 3.

(1) I den offentliggjorte udgave af denne beslutning er visse tal og navne paa virksomheder udeladt i medfoer af bestemmelserne i artikel 21, stk. 2, i forordning nr. 17 vedroerende beskyttelse af forretningshemmeligheder.