31978L0317

Rådets direktiv 78/317/EØF af 21. december 1977 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning vedrørende afrimnings- og afdugningsanordninger til ruder i biler

EF-Tidende nr. L 081 af 28/03/1978 s. 0027 - 0048
den finske specialudgave: kapitel 13 bind 8 s. 0082
den græske specialudgave: Kapitel 13 bind 7 s. 0067
den svenske specialudgave: kapitel 13 bind 8 s. 0082
den spanske specialudgave: Kapitel 13 bind 8 s. 0129
den portugisiske specialudgave: Kapitel 13 bind 8 s. 0129


++++

RAADETS DIREKTIV

af 21 . december 1977

om indbyrdes tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning vedroerende afrimnings - og afdugningsanordninger til ruder i biler

( 78/317/EOEF )

RAADET FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det europaeiske oekonomiske Faellesskab , saerlig artikel 100 ,

under henvisning til forslag fra Kommissionen ,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet ( 1 ) ,

under henvisning til udtalelse fra Det oekonomiske og sociale Udvalg ( 2 ) , og

ud fra foelgende betragtninger :

De tekniske forskrifter , som biler skal opfylde i henhold til de enkelte staters lovgivning , vedroerer blandt andet afrimning og afdugning af ruderne i biler ;

disse forskrifter er forskellige fra medlemsstat til medlemsstat ; det er derfor noedvendigt , at alle medlemsstater - enten ved siden af eller i stedet for deres nuvaerende ordninger - gennemfoerer ensartede bestemmelser , navnlig med henblik paa , at EOEF-standardtypegodkendelse i henhold til Raadets direktiv 70/156/EOEF af 6 . februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af motordrevne koeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil ( 3 ) , som aendret ved direktiv 78/315/EOEF ( 4 ) , kan anvendes paa alle biltyper ;

det vil vaere hensigtsmaessigt at affatte de tekniske forskrifter saaledes , at de tager sigte paa det samme maal , som Den oekonomiske kommission for Europa under FN tager sigte paa i sit arbejde paa dette omraade ;

disse forskrifter gaelder for motorkoeretoejer af klasse M1 i den internationale klasseinddeling af motorkoeretoejer , som fremgaar af bilag I til direktiv 70/156/EOEF ;

indbyrdes tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning vedroerende biler medfoerer en anerkendelse medlemsstaterne imellem af den kontrol , der udfoeres af hver af disse , paa grundlag af de faelles forskrifter -

UDSTEDT FOELGENDE DIREKTIV :

Artikel 1

Ved bil forstaas i dette direktiv alle motordrevne koeretoejer af klasse M1 , som defineret i bilag I til direktiv 70/156/EOEF , der er bestemt til faerdsel paa vej , og som har mindst fire hjul og en konstruktivt bestemt maksimalhastighed over 25 km/t .

Artikel 2

Medlemsstaterne kan ikke af grunde , der vedroerer afrimnings - og afdugningsanordninger , naegte EOEF-standardtypegodkendelse eller national godkendelse af en bil , dersom den opfylder forskrifterne i bilag I , II , III , IV og V .

Artikel 3

Medlemsstaterne kan ikke af grunde , der vedroerer afrimnings - og afdugningsanordninger , naegte registrering eller forbyde salg , ibrugtagning eller brug af biler , dersom disse opfylder forskrifterne i bilag I , II , III , IV og V .

Artikel 4

Den medlemsstat , der har meddelt godkendelsen , traeffer de noedvendige foranstaltninger for at holde sig underrettet om enhver aendring af en af de dele eller specifikationer , der er omhandlet i bilag I , punkt 2.2 . De kompetente myndigheder i denne medlemsstat afgoer , om den aendrede biltype skal underkastes en ny afproevning , og om der skal udarbejdes en ny afproevningsrapport . Saafremt afproevningen viser , at dette direktivs forskrifter ikke er overholdt , godkendes aendringen ikke .

Artikel 5

AEndringer , som er noedvendige for tilpasning af forskrifterne i bilag I , II , III , IV , V og VI til den tekniske udvikling , vedtages i overensstemmelse med den fremgangsmaade , der er fastsat i artikel 13 i direktiv 70/156/EOEF .

Denne fremgangsmaade finder dog ikke anvendelse paa aendringer , der tager sigte paa at indfoere forskrifter vedroerende afrimnings - og afdugningsanordninger til andre ruder end forruden .

Artikel 6

1 . Medlemsstaterne saetter de noedvendige bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv inden 18 maaneder efter dets meddelelse og underretter straks Kommissionen herom .

2 . Medlemsstaterne drager omsorg for at meddele Kommissionen teksten til de vigtigste nationale retsforskrifter , som de vedtager paa det omraade , der er omfattet af dette direktiv .

Artikel 7

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne .

Udfaerdiget i Bruxelles , den 21 . december 1977 .

Paa Raadets vegne

J . CHABERT

Formand

( 1 ) EFT nr . C 118 af 16 . 5 . 1977 , s . 33 .

( 2 ) EFT nr . C 114 af 11 . 5 . 1977 , s . 9 .

( 3 ) EFT nr . L 42 af 23 . 2 . 1970 , s . 1 .

( 4 ) Se side 1 i denne Tidende .

BILAGSFORTEGNELSE

Bilag I : Anvendelsesomraade , definitioner , begaering om EOEF-standardtypegodkendelse , EOEF-standardtypegodkendelse , forskrifter , fremgangsmaader ved afproevning (*)

Bilag II : Fremgangsmaade til bestemmelse af H-punktet og ryglaenets faktiske haeldningsvinkel samt til kontrol af R - og H-punkternes indbyrdes position og af forholdet mellem ryglaenets konstruktive bestemte og faktiske haeldningsvinkel (*)

Bilag III : Fremgangsmaade til bestemmelse af det stoerrelsesmaessige forhold mellem bilens primaere referencepunkter og det tredimensionale referencesystem (*)

Bilag IV : Fremgangsmaade til bestemmelse af synsfelterne gennem forruderne paa koeretoejer af klasse M1 i forhold til V-punkterne (*)

Bilag V : Dampgenerator (*)

Bilag VI : Tillaeg til standardtypegodkendelses-skemaet for en biltype for saa vidt angaar afrimnings - og afdugningsanordninger til forruden

(*) De tekniske forskrifter i dette bilag er i overensstemmelse med tilsvarende krav i udkast til regulativ fra FN-organet Den oekonomiske kommission for Europa ; saaledes svarer tillige inddelingen i punkter til den i naevnte regulativ benyttede . Hvis et punkt i udkastet til regulativet ikke har noget tilsvarende punkt i bilagene til direktivet , angives dets nummer i parentes pro memoria .

Bilag : Se EFT

BILAG I

ANVENDELSESOMRAADE , DEFINITIONER , BEGAERING OM EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSE , EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSE , FORSKRIFTER , FREMGANGSMAADE VED AFPROEVNING

1 . ANVENDELSESOMRAADE

1.1 . Dette direktiv gaelder for foererens synsfelt over 180 i fremadrettet retning i M1-koeretoejer .

1.1.1 . Det tilsigter at sikre en god sigtbarhed under visse forhold ved at fastsaette forskrifter angaaende afrimnings - og afdugningsordninger til forruden paa koeretoejer af klasse M1 .

1.2 . Forskrifterne i dette direktiv , saadan som de er udformet , anvendes paa koeretoejer af klasse M1 , i hvilke foererpladsen er i venstre side . For koeretoejer af klasse M1 , i hvilke foererpladsen er i hoejre side , kan disse forskrifter anvendes med de noedvendige aendringer ved omvendt brug af de foreskrevne kriterier .

2 . DEFINITIONER

( 2.1 . )

2.2 . Biltype for saa vidt angaar afrimnings - og afdugningsanordninger til forruden

Ved " biltype for saa vidt angaar afrimnings - og afdugningsanordninger " forstaas biler , som ikke indbyrdes er forskellige for saa vidt angaar de nedenfor naevnte vaesentlige enkeltheder :

2.2.1 . ydre og indre form og indretning , som inden for det under pkt . 1 definerede synsfelt kan paavirke udsynet ;

2.2.2 . forrudens form , kendetegn og dimensioner og dens montering ;

2.2.3 . afrimnings - og afdugningsanordningernes kendetegn ;

2.2.4 . antal siddepladser .

2.3 . Tredimensionalt referencesystem

Ved " tredimensionalt referencesystem " forstaas et referencesystem , som bestaar af et lodret laengdeplan x-z , et vandret plan x-y og et lodret tvaerplan y-z ( se bilag III , figur 2 ) , og som tjener til at bestemme de relative afstande mellem punkternes fastsatte placering i planerne og deres virkelige placering paa bilen . Den metode , der goer det muligt at placere bilen i forhold til de tre planer , angives i bilag III ; alle de koordinater , som er fastlagt med nulpunkt henfoert til jorden , skal beregnes for en bil i koereklar stand , som defineret under pkt . 2.6 . i bilag I til direktiv 70/156/EOEF , med en passager paa forsaedet med en masse paa 75 kg mere aller mindre 1 % .

2.3.1 . Biler med ophaengning , som goer det muligt at regulere frihoejden , afproeves under normale brugsforhold , som naermere angivet af fabrikanten .

2.4 . Primaere referencepunkter

Ved " primaere referencepunkter " forstaas huller , flader , maerker paa bilens karrosseri . Den anvendte type referencepunkt og positionen for hvert referencepunkt ( i koordinater x , y og z i det tredimensionale referencesystem ) samt deres afstand i forhold til et teoretisk plan , som repraesenterer jordoverfladen , skal angives af fabrikanten . Disse referencepunkter kan vaere dem , som anvendes ved montering af karrosseriet .

2.5 . Ryglaenets haeldningsvinkel

( Se bilag II )

2.6 . Ryglaenets faktiske haeldningsvinkel

( Se bilag II )

2.7 . Ryglaenets konstruktivt bestemte haeldningsvinkel

( Se bilag II )

2.8 . V-punkter

Ved " V-punkter " forstaas de punkter , hvis placering i kabinen bestemmes af lodrette laengdeplaner , der gaar gennem midtpunkterne for de yderste forsaedesiddepladser , og i forhold til R-punktet og ryglaenets konstruktivt bestemte haeldningsvinkel ; disse punkter tjener til at kontrollere overensstemmelsen med kravene for synsfeltet ( se bilag IV ) .

2.9 . R-punktet eller referencepunkt for siddeplads

( Se bilag II )

2.10 . H-punktet

( Se bilag II )

2.11 . Forrudens referencepunkter

Ved " forrudens referencepunkter " forstaas skaeringspunkterne mellem forruden og linjer , der ud fra V-punkterne gaar fremad indtil forrudens ydre overflade .

2.12 . Forrudens gennemsigtige omraade

Ved " forrudens gennemsigtige omraade " paa forruden eller en anden rude forstaas den del af dette omraade , hvor lystransmissionsfaktoren maalt vinkelret paa omraadet er mindst 70 % .

2.13 . Foerersaedets vandrette indstillingsomraade

Ved " foerersaedets vandrette indstillingsomraade " forstaas det omraade , der omfatter de normale foererpositioner , som fabrikanten har indrettet til at indstille parallelt med x-aksen ( se punkt 2.3 . ) .

2.14 . Ekstra omraade for forskydning af saedet

Ved " ekstra omraade for forskydning af saedet " forstaas det omraade , der af fabrikanten er indrettet med henblik paa en forskydning af saedet i x-aksens retning ( se punkt 2.3 ) , ud over omraadet for de normale under punkt 2.13 . naevnte foererpositioner , og som anvendes ved omdannelse af saederne til liggepladser eller med henblik paa at lette indstigningen i koeretoejet .

2.15 . Afrimningsanordning

Ved " afrimningsanordning " forstaas en anordning , der er bestemt til at smelte rim eller is paa forrudens overflade og saaledes genskabe udsynet .

2.16 . Afrimning

Ved " afrimning " forstaas fjernelse af det lag af rim eller is , der daekker ruderne ved hjaelp af afrimningsanordningen og ruderviskerne .

2.17 . Afrimet omraade

Ved " afrimet omraade " forstaas den del af ruderne , der frembyder en overflade , der er toer eller daekket af smeltet eller delvis smeltet rim ( fugtig ) , der kan fjernes udvendigt af rudeviskeren , men ikke den del af forruden , der er daekket af toer rim .

2.18 . Afdugningsanordning

Ved " afdugningsanordning " forstaas en anordning , der er bestemt til at fjerne et duglag fra den indvendige side af forruden og saaledes genskabe udsynet .

2.19 . Dug

Ved " dug " forstaas et lag kondensat paa den indvendige side af ruderne .

2.20 . Afdugning

Ved " afdugning " forstaas fjernelse af dug , der daekker ruderne , ved hjaelp af afdugningsanordningen .

3 . BEGAERING OM EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSE

3.1 . Begaering om standartypegodkendelse for en biltype for saa vidt angaar afrimnings - og afdugningsanordninger til forruden forelaegges af bilens fabrikant eller af dennes befuldmaegtigede .

3.2 . Med begaeringen skal foelge nedenstaaende dokumenter i tre eksemplarer og foelgende angivelser :

3.2.1 . beskrivelser af bilen for saa vidt angaar de under punkt 2.2 . naevnte kriterier ledsaget af maalskitser og enten et fotografi eller en spraengskitse af kabinen . Numre og/eller symboler til identifikation af biltypen skal angives naermere ;

3.2.2 . tilstraekkeligt detaljerede oplysninger vedroerende de primaere referencepunkter , til at disse hurtigt kan identificeres , og til at placeringen af hvert af dem i forhold til de andre og til R-punktet kan kontrolleres ;

3.2.3 . teknisk beskrivelse af afrimnings - og afdugningsanordningerne ledsaget af relevante , tilstraekkeligt detaljerede oplysninger .

3.3 . En bil , der er repraesentativ for den biltype , der skal godkendes , skal fremstilles for den tekniske tjeneste , som varetager godkendelsesafproevningerne .

4 . EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSE

( 4.1 . )

( 4.2 . )

4.3 . Et skema som eksemplet i bilag VI vedfoejes EOEF-standardtypegodkendelses-skemaet .

( 4.4 . )

( 4.5 . )

( 4.6 . )

( 4.7 . )

5 . FORSKRIFTER

5.1 . Afrimning af forruden

5.1.1 . Enhver bil skal vaere udstyret med en anordning , som goer det muligt at fjerne rim og is , der daekker forrudens overflader . Afrimningsanordningen , skal vaere virkningsfuld nok til at sikre et tilstraekkeligt udsyn gennem forruden i koldt vejr .

5.1.2 . Anordningens effektivitet kontrolleres ved efter start af motoren med bestemte mellemrum at bestemme forrudens afrimede overflade efter at bilen i forvejen har vaeret hensat i et koldt rum i en vis tid .

5.1.3 . Afproevningen efter forskrifterne i punkterne 5.1.1 . og 5.1.2 foretages efter den metode , der er beskrevet i punkt 6.1 .

5.1.4 . Foelgende krav skal opfyldes :

5.1.4.1 . Det omraade , der er defineret i punkt 2.2 . i bilag IV ( synsfelt A ) , skal vaere afrimet 80 % tyve minutter efer proevningsperiodens begyndelse .

5.1.4.2 . Femogtyve minutter efter proevningsperiodens begyndelse skal forrudens afrimede omraade paa passagersiden vaere som det , der er i specificeret i punkt 5.1.4.1 for foerersiden .

5.1.4.3 . Det omraade , der er defineret i punkt 2.3 . i bilag IV ( synsfelt B ) , skal vaere afrimet 95 % fyrre minutter efter proevningsperiodens begyndelse .

( 5.1.5 . )

5.2 . Afdugning af forruden

5.2.1 . Enhver bil skal vaere udstyret med en anordning , som goer det muligt at fjerne dug , der daekker forrudens indvendige overflade .

5.2.2 . Afdugningsanordningen skal vaere tilstraekkelig virkningsfuld til at genskabe udsynet gennem forruden i fugtigt vejr . Dens effektivitet kontrolleres i overensstemmelse med den fremgangsmaade , der er beskrevet i punkt 6.2 .

5.2.3 . Foelgende krav skal opfyldes :

5.2.3.1 . Det omraade , der er defineret i punkt 2.2 i bilag IV ( synsfelt A ) , skal vaere afdugget 90 % paa ti minutter .

( 5.2.3.2 . )

5.2.3.3 . Det omraade , der er defineret i punkt 2.3 . i bilag IV ( synsfelt B ) , skal vaere afdugget 80 % paa ti minutter .

( 5.2.4 . )

6 . FREMGANGSMAADE VED AFPROEVNING

6.1 . Afrimning af forruden

6.1.1 . Afproevningerne udfoeres ved nedenstaaende temperaturer : - 8 * C mere aller mindre 2 * C eller - 18 * C mere aller mindre 3 * C efter fabrikantens valg .

6.1.2 . Afproevningen foretages i et koldt rum , der er stort nok til at rumme hele bilen og udstyret til at opretholde en af de temperaturer , der er anfoert i pkt . 6.1.1 . , under hele afproevningens varighed , og til at lade kold luft cirkulere . Rummet holdes paa en afproevningstemperatur , som er lavere end eller lig med den foreskrevne , i mindst 24 timer foer bilen udsaettes for kulden .

6.1.3 . De indre og ydre overflader af forruden affedtes fuldstaendigt foer afproevningen med metylalkohol eller et tilsvarende affedtningsmiddel . Naar ruden er toer , paafoeres en ammoniakoploesning paa mindst 3 % og hoejst 10 % . Naar fladerne atter er toerre , toerres de efter med en toer bomuldsklud .

6.1.4 . Med standset motor holdes bilen i mindst ti timer ved afproevningstemperaturen .

6.1.4.1 . Denne periode kan afkortes , hvis der er instrumenter til raadighed til at fastslaa , at temperaturerne i motorens koelervaeske og i smoereolien er stabiliseret ved den foreskrevne afproevningstemperatur .

6.1.5 . Efter at bilen har vaeret udsat for den naevnte temperatur i den i punkt 6.1.4 . foreskrevne periode , paafoeres et ensartet lag is paa 0,044 g/cm2 over hele forrudens ydre overflade ved hjaelp af en vandpistol med et arbejdstryk paa 3,5 bar mere aller mindre 0,2 bar .

6.1.5.1 . Pistoldysen , der er indstillet til en saa udbredt og kraftig straaling som muligt , holdes vinkelret paa glasoverfladen i en afstand af 200-250 mm fra denne og foeres saaledes , at der dannes et ensartet lag is fra den ene side til den anden af forruden .

6.1.5.1.1 . For at efterkomme forskrifterne i naervaerende punkt kan der benyttes en vandpistol med en dyse med en diameter paa 1,7 mm og en kapacitet paa 0,395 l/min . og som kan frembringe en straale paa 300 mm i diameter paa glasoverfladen fra en afstand af 200 mm fra denne . Ethvert andet apparat , der svarer til disse forskrifter , kan ligeledes anvendes .

6.1.6 . Efter paafoeringen af isen paa forruden holdes bilen i det kolde rum i mindst 30 minutter og i hoejst 40 minutter .

6.1.7 . Naar perioden , der er fastsat i punkt 6.1.6 . , er forloebet , kan bilens motor om fornoedent startes ved ydre midler , efter at een eller to observatoerer har taget plads i bilen . Den egentlige afproevning begynder fra det oejeblik , motoren gaar i gang .

6.1.7.1 . Under de foerste fem minutter af afproevningsperioden kan motoren vaere i gang ved det eller de omdrejningstal , som er anbefalet af fabrikanten til opvarmning af motoren ved start i koldt vejr .

6.1.7.2 . Under de sidste 35 minutter af afproevningsperioden ( eller under hele dens varighed , hvis opvarmningsperioden paa fem minutter ikke anvendes ) , skal motoren rotere :

6.1.7.2.1 . ved et omdrejningstal , der ikke overstiger 50 % af omdrejningstallet ved maksimal effekt ; ydermere

( 6.1.7.2.2 . )

6.1.7.2.3 . skal batteriet vaere fuldt opladet ;

6.1.7.2.4 . kan spaendingen paa afrimningsanordningens klemmer , inden for en graense af 20 % , vaere hoejere end installationens nominelle spaending ;

6.1.7.2.5 . maales temperaturen i afproevningslokalet i hoejde med midten af forruden paa et saadant sted , at den ikke bliver foeleligt paavirket af varmen fra koeretoejet ;

6.1.7.2.6 . skal den horisontale hastighed af den luft , som afkoeler rummet , vaere saa svag som muligt og i alle tilfaelde under 8 km/t foran forruden maalt umiddelbart foer afproevningen paa et punkt i bilens symmetriplan , 300 mm foran forrudens nederste kant og i hoejde med midten af forruden ;

6.1.7.2.7 . skal motorhjaelm , doere og aabninger for luftfornyelse med undtagelse af varme - og ventilationsanlaeggets indsugnings - og udblaesningsaabninger vaere lukkede ; et eller to vinduer kan , hvis fabrikanten anmoder derom , vaere aabne i en samlet hoejde , der ikke overstiger 25 mm ;

6.1.7.2.8 . skal betjeningsorganet for afrimningsorganets temperaturregulering saettes i stillingen " maksimum " ;

6.1.7.2.9 . kan viskeren benyttes under afproevningen , forudsat den kan starte og fortsaette med at virke uden manuelt indgreb ;

6.1.7.2.10 . startes den af fabrikanten foreskrevne afrimningsanordning med bilen indstillet som foreskrevet af fabrikanten for en tilfredsstillende funktion ved lav temperatur .

6.1.8 . Hvert femte minut at regne fra begyndelsen af afproevningen afmaerker observatoeren eller observatoererne det afrimede omraade paa den indvendige side af forruden .

6.1.9 . Naar afproevningen er afsluttet i overensstemmelse med forskrifterne i punkt 6.1.8 . afmaerkes det afrimede omraades omrids paa den indvendige side forruden og foerersiden stedfaestes .

6.2 . Afdugning af forruden

6.2.1 . Den indvendige overflade af forruden affedtes fuldstaendigt foer afproevningen med metylalkohol eller et tilsvarende affedtningsmiddel . Naar ruden er toer paafoeres en ammoniakoploesning paa mindst 3 % og hoejst 10 % . Naar ruden atter er toer , toerres den efter med en toer bomuldsklud .

6.2.2 . Afproevningen foretages i et konditioneringsrum , der er stort nok til at rumme hele bilen og i stand til at frembringe og opretholde en afproevningstemperatur paa - 3 * C mere aller mindre 1 * C under hele afproevningen .

6.2.2.1 . Temperaturen i afproevningslokalet maales i hoejde med midten af forruden og paa et saadant sted , at den ikke bliver foeleligt paavirket af varmen fra bilen .

6.2.2.2 . Den horisontale hastighed af den luft , der afkoeler rummet , skal vaere saa svag som muligt og i alle tilfaelde under 8 km/t foran forruden maalt umiddelbart foer afproevningen paa et punkt i bilens symmetriplan , 300 mm foran forrudens nederste kant og i hoejde med midten af forruden .

6.2.2.3 . Motorhjaelm , doere og aabninger for luftfornyelse med undtagelse af varme - og ventilationsanlaeggets indsugnings - og udblaesningsaabninger skal vaere lukkede ; et eller to vinduer kan , hvis fabrikanten anmoder derom vaere aabne i en samlet hoejde , der ikke overstiger 25 mm .

6.2.3 . Duggen frembringes ved hjaelp af den i bilag V beskrevne vanddampgenerator . Generatoren skal indeholde vand nok til at frembringe mindst 70 mere aller mindre 5 g/t damp pr . siddeplads angivet af fabrikanten i en omgivende temperatur paa - 3 * C mere aller mindre 1 * C .

6.2.4 . Den indvendige overflade af forruden renses som foreskrevet i punkt 6.2.1 . , og bilen anbringes i konditioneringsrummet . Den omgivende lufts temperatur saenkes indtil temperaturen i motorens koelervaeske , i smoereolien og i luften inde i bilen er stabiliseret ved - 3 * C mere aller mindre 1 * C .

6.2.5 . Dampgeneratoren anbringes saaledes , at dens udblaesningsaabninger befinder sig i koeretoejets symmetriplan i en hoejde af 580 mm mere aller mindre 80 mm over foerersaedets " R " -punkt . Generatoren anbringes principielt umiddelbart bag forsaedets ryglaen , der indstilles til den konstruktivt bestemte haeldningsvinkel , hvis det kan reguleres . Hvis dette ikke er muligt som foelge af bilens indre udformning , kan generatoren anbringes fortil i en hensigtsmaessig stilling saa lig den foran beskrevne som muligt .

6.2.6 . Efter at generatoren har fungeret i fem minutter inde i bilen , tager én eller to observatoerer plads paa forsaedet . Generatorens udstroemning reduceres da med 70 mere aller mindre 5 g/t pr . observatoer .

6.2.7 . Et minut efter at observatoeren eller observatoererne har taget plads i bilen , startes motoren efter fabrikantens forskrifter . Afproevningens begyndelse regnes fra det tidspunkt , da motoren gaar i gang .

6.2.7.1 . Motoren skal holdes i gang under hele afproevningen

6.2.7.1.1 . med et omdrejningstal , der ikke overstiger 50 % af omdrejningstallet ved maksimal effekt ; ydermere ,

( 6.2.7.1.2 . )

6.2.7.1.3 . indstilles betjeningsorganet for afdugningsanordningen i bilen efter de anvisninger , bilens fabrikant har givet for afproevningstemperaturen ;

6.2.7.1.4 . skal batteriet vaere fuldt opladet ;

6.2.7.1.5 . kan spaendingen paa afdugningsanordningens klemmer , inden for en graense af 20 % , vaere hoejere en installationens nominelle spaending .

6.2.8 . Straks efter afslutningen af afproevningen afmaerkes det afduggede omraades omrids .

( 7 . )

( 8 . )

( 9 . )

( 10 . )

( 11 . )

( 12 . )

BILAG II

FREMGANGSMAADE TIL BESTEMMELSE AF H-PUNKTET OG RYGLAENETS FAKTISKE HAELDNINGSVINKEL SAMT TIL KONTROL AF R - OG H-PUNKTERNES INDBYRDES POSITION OG AF FORHOLDET MELLEM RYGLAENETS KONSTRUKTIVT BESTEMTE OG FAKTISKE HAELDNINGSVINKEL

Bilag III til Raadets direktiv 77/649/EOEF af 27 . september 1977 om indbyrdes tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning vedroerende foererens synsfelt i motordrevne koeretoejer ( 1 ) finder anvendelse .

( 1 ) EFT nr . L 267 af 19 . 10 . 1977 , s . 1 .

BILAG III

FREMGANGSMAADE TIL BESTEMMELSE AF DET STOERRELSESMAESSIGE FORHOLD MELLEM BILENS PRIMAERE REFERENCEPUNKTER OG DET TREDIMENSIONALE REFERENCESYSTEM

1 . FORHOLDET MELLEM REFERENCESYSTEMET OG BILENS PRIMAERE REFERENCEPUNKTER

Naar data for indvendige og udvendige maal paa en bil , der er fremstillet til godkendelse , skal kontrolleres i overensstemmelse med dette direktiv , er det , for at de saerlige punkter , der fremgaar af fabrikantens tegninger , kan findes paa den til godkendelse indleverede bil , som er fabrikeret efter disse tegninger , noedvendigt noejagtigt at fastsaette forholdet mellem koordinaterne i det tredimensionale referencesystem givet i punkt 2.3 i bilag I , og som er blevet fastlagt i den indledende konstruktionsfase , og positionen for de i punkt 2.4 i bilag I givne primaere referencepunkter .

2 . FREMGANGSMAADE TIL BESTEMMELSE AF FORHOLDET MELLEM REFERENCESYSTEMET OG REFERENCEPUNKTER

Til brug ved bestemmelse af dette forhold afmaerkes et referenceplan paa jorden med x - og y-akser , der er forsynet med maalangivelser . Paa figur 3 i tillaegget til dette bilag er vist den metode , der skal benyttes til dette formaal . Referenceplanet udgoer en fast , jaevn og vandret flade , hvorpaa bilen staar , og hvor der solidt er fastgjort to maaleskalaer , der er inddelt i millimeter , og som har en laengde paa mindst 8 meter for x-aksens vedkommende og 4 meter for y-aksens . De skal vaere vinkelret paa hinanden som vist paa figur 3 i tillaegget til dette bilag . Aksernes skaeringspunkt er " nulpunktet ved jord " .

3 . KONTROL AF REFERENCEPLANET

For at tage hensyn til ujaevnheder i referenceplanet eller afproevningsfladen er det noedvendigt at maale afvigelserne i forhold til nulpunktet ved jord for hver 250 mm langs x - og y-maaleskalaerne og at registrere maaleresultaterne , saaledes at de noedvendige korrektioner kan foretages under kontrollen af bilen .

4 . NOEJAGTIG OPSTILLING TIL AFPROEVNING

For at tage mindre afvigelser i ophaengningshoejde osv . i betragtning er der noedvendigt , at have et middel til foer maalingerne foretages , at bringe referencepunkterne paa plads svarende til de koordinater , der er blevet fastlagt under konstruktionsfasen . Yderligere maa der kunne foretages mindre forskydninger af bilen i side - og/eller laengderetning , saaledes at den kan blive placeret korrekt i forhold til referenceplanerne .

5 . RESULTATER

Naar bilen er blevet placeret korrekt i forhold til referencesystemet og i den under konstruktionsfasen bestemte position , er det let af bestemme placeringen af de punkter , der er noedvendige for undersoegelsen af udsynet fremefter .

Ved denne undersoegelse kan der benyttes teodolitter , lyskilder , afskaermningsanordninger eller enhver anden anordning , der kan paavises at give tilsvarende resultater .

Figur 1 : JFR . EFT

BILAG IV

FREMGANGSMAADE TIL BESTEMMELSE AF SYNSFELTERNE GENNEM FORRUDERNE PAA KOERETOEJER AF KLASSE M1 I FORHOLD TIL V-PUNKTERNE

1 . V-PUNKTERNES POSITION

1.1 . Tabellerne I og II angiver V-punkternes position i forhold til R-punktet , saadan som den fremgaar af deres koordinater x , y , z i det tredimensionale referencesystem .

1.2 . Tabel I angiver de grundlaeggende koordinater for en konstruktivt bestemt haeldingsvinkel for ryglaenet paa 25 * . Koordinaternes positivretning er angivet i figur 1 i bilag III .

TABEL I

V-Punkt * x * y * z *

V1 * 68 mm * - 5 mm * 665 mm *

V2 * 68 mm * - 5 mm * 589 mm *

1.3 . Korrektion af andre konstruktivt bestemte haeldningsvinkler for ryglaenet end 25 * .

1.3.1 . Tabel II angiver de yderligere korrektioner , der skal foretages af koordinaterne x og z for hvert V-punkt , naar den konstruktivt bestemte haeldningsvinkel for ryglaenet afviger fra 25 * . Koordinaternes positivretning er angivet i figur 1 i bilag III .

TABEL II

Ryglaenets haeldningsvinkel ( grader ) * Vandrette koordinater Dx * Lodrette koordinater Dz *

5 * - 186 mm * 28 mm *

6 * - 177 mm * 27 mm *

7 * - 167 mm * 27 mm *

8 * - 157 mm * 27 mm *

9 * - 147 mm * 26 mm *

10 * - 137 mm * 25 mm *

11 * - 128 mm * 24 mm *

12 * - 118 mm * 23 mm *

13 * - 109 mm * 22 mm *

14 * - 99 mm * 21 mm *

15 * - 90 mm * 20 mm *

16 * - 81 mm * 18 mm *

17 * - 72 mm * 17 mm *

18 * - 62 mm * 15 mm *

19 * - 53 mm * 13 mm *

20 * - 44 mm * 11 mm *

21 * - 35 mm * 9 mm *

22 * - 26 mm * 7 mm *

Ryglaenets haeldningsvinkel ( grader ) * Vandrette koordinater Dx * Lodrette koordinater Dz *

23 * - 18 mm * 5 mm *

24 * - 9 mm * 3 mm *

25 * 0 mm * 0 mm *

26 * 9 mm * - 3 mm *

27 * 17 mm * - 5 mm *

28 * 26 mm * - 8 mm *

29 * 34 mm * - 11 mm *

30 * 43 mm * - 14 mm *

31 * 51 mm * - 18 mm *

32 * 59 mm * - 21 mm *

33 * 67 mm * - 24 mm *

34 * 76 mm * - 28 mm *

35 * 84 mm * - 32 mm *

36 * 92 mm * - 35 mm *

37 * 100 mm * - 39 mm *

38 * 108 mm * - 43 mm *

39 * 115 mm * - 48 mm *

40 * 123 mm * - 52 mm

2 . SYNSFELTER

2.1 . To synsfelter bestemmes ud fra V-punkterne .

2.2 . Synsfelt A er det omraade af forrudens ydre , synlige overflade , som begraenses af foelgende fire planer , der udgaar fra V-punkterne i fremadrettet retning ( se figur 1 ) :

- el lodret plan gaaende gennem V1 og V2 , som til venstre danner en vinkel paa 13 * med x-aksen ,

- et plan parallelt med y-aksen gaaende gennem V1 , og som opadtil danner en vinkel paa 3 * med x-aksen ,

- et plan parallelt med y-aksen gaaende gennem V2 , og som nedadtil danner en vinkel paa 1 * med x-aksen ,

- et lodret plan gaaende gennem V1 og V2 , som til hoejre danner en vinkel paa 20 * med x-aksen .

2.3 . Synsfelt B er det omraade af forrudens ydre overflade , som ligger i mere end 25 mm's afstand fra sidekanten af den gennemsigtige overflade , og som begraenses af skaeringslinjen mellem forrudens ydre overflade og foelgende fire planer ( se figur 2 ) :

- et plan rettet 7 * opad i forhold til x-aksen , gaaende gennem V1 og parallelt med y-aksen ,

- et plan rettet 5 * nedad i forhold til x-aksen , gaaende gennem V2 og parallelt med y-aksen ,

- et lodret plan gaaende gennem V1 og V2 , som til venstre danner en vinkel paa 17 * med x-aksen ,

- et plan symmetrisk med det foregaaende i forhold til bilens symmetriplan i laengderetningen .

BILAG V

DAMPGENERATOR

Generatoren , der bruges under afproevningen , skal have foelgende kendetegn :

a ) en vandbeholder der rummer mindst 2,25 l . ;

b ) varmetabet ved kogepunktet maa ikke overstige 75 W ved en omgivende temperatur paa - 3 * C mere aller mindre 1 * C ;

c ) ventilatoren skal have en kapacitet fra 0,07 m3/min til 0,10 m3/min ved et statisk tryk paa 0,5 m bar ;

d ) seks udstroemningsaabninger for dampen med 6,3 mm diameter anbringes paa generatorens oeverste del ;

e ) dampgeneratoren justeres ved - 3 * C mere aller mindre 1 * C , saaledes at udstroemningen kan reguleres i trin paa 70 g/t mere aller mindre 5 g/t indtil et maksimum paa " n " gange denne vaerdi hvor " n " er det af fabrikanten angivne antal siddepladser .

Tegning af dampgeneratoren : JFR . EFT

Dampgeneratorens dimensioner og kendetegn

Del af generatoren * Dimensioner * Materiale *

Dyse * a ) laengde 10 cm * Messing *

* b ) indre diameter 1,5 cm * *

Dispersionskammer * a ) laengde 11,5 cm * Messingroer *

* b ) diameter 7,5 cm * vaegtykkelse 0,38 mm *

* c ) 6 huller paa 0,63 cm , ligeligt fordelt i 2,5 cm's hoejde over kammerets bund * *

BILAG VI

MODEL

( Stoerste format : A 4 ( 210 gange 297 mm ) )

Myndighedens navn

TILLAEG TIL EOEF-TYPEGODKENDELSES-SKEMA FOR EN BILTYPE FOR SAA VIDT ANGAAR AFRIMNINGS - OG AFDUGNINGSANORDNINGER TIL FORRUDEN

( art . 4 , stk . 2 , og art . 10 i Raadets direktiv 70/156/EOEF af 6 . februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af motordrevne koeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil )

EOEF-typegodkendelse nr . ...

1 . Bilens fabriks - eller handelsmaerke ...

2 . Biltype ...

3 . Fabrikantens navn og adresse ...

4 . Navn og adresse paa fabrikantens befuldmaegtigede ( eventuelt ) ...

5 . Kort beskrivelse af bilen ...

6 . Antal siddepladser ...

7 . Kort beskrivelse af afrimnings - og afdugningsanordningerne ...

8 . Afproevningstemperatur for afrimning : - 8 * C mere aller mindre 2 * C / - 18 * C mere aller mindre 3 * C (*)

9 . Nominel spaending i den elektriske installation ...

10 . Forrudens kendetegn :

lamineret/haerdet (*) de forskellige deles tykkelse : ... mm

11 . Naermere beskrivelse af forrudens montagedele ...

12 . Oplysninger , der goer det muligt at identificere referencepunktet R for foererens siddeposition i forhold til de primaere maalepunkter ...

13 . Identifikation , placering og de primaere maalepunkters relative position ...

14 . Dato for bilens fremstilling til godkendelse ...

15 . Teknisk tjeneste som varetager godkendelsesproevningen ...

16 . Afproevningsrapportens dato ...

17 . Afproevningsrapportens nummer ...

18 . Typegodkendelse for saa vidt angaar afrimnings - og afdugningsanordninger til forruden meddelesafslaas (*)

19 . Sted ...

20 . Dato ...

21 . Underskrift ...

22 . Foelgende dokumenter , der er forsynet med det ovenfor angivne typegodkendelsesnummer , vedlaegges denne meddelelse :

... maalskitser

... spraengskitse eller fotografi af kabinen

... afrimningsanordningens kendetegn

... afdugningsanordningens kendetegn

23 . Eventuelle bemaerkninger ...

(*) Det ikke gaeldende overstreges .