31977L0541

Rådets direktiv 77/541/EØF af 28. juni 1977 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om sikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger i motordrevne køretøjer

EF-Tidende nr. L 220 af 29/08/1977 s. 0095 - 0143
den finske specialudgave: kapitel 13 bind 7 s. 0235
den græske specialudgave: Kapitel 13 bind 6 s. 0234
den svenske specialudgave: kapitel 13 bind 7 s. 0235
den spanske specialudgave: Kapitel 13 bind 8 s. 0003
den portugisiske specialudgave: Kapitel 13 bind 8 s. 0003


++++

RAADETS DIREKTIV

af 28 . juni 1977

om indbyrdes tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om sikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger i motordrevne koeretoejer

( 77/541/EOEF )

RAADET FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det europaeiske oekonomiske Faellesskab , saerlig artikel 100 ,

under henvisning til forslag fra Kommissionen ,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet ( 1 ) ,

under henvisning til udtalelse fra Det oekonomiske og sociale Udvalg ( 2 ) , og

ud fra foelgende betragtninger :

De tekniske forskrifter , som motorkoeretoejer skal opfylde i henhold til de enkelte staters lovgivning , vedroerer blandt andet sikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger ;

disse forskrifter er forskellige fra medlemsstat til medlemsstat ; det er derfor noedvendigt , at alle medlemsstater - enten ved siden af eller i stedet for deres nuvaerende forskrifter - gennemfoerer ensartede bestemmelser navnlig med henblik paa , at EOEF-standardtypegodkendelse i overensstemmelse med Raadets direktiv 70/156/EOEF af 6 . februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivninger om godkendelse af motordrevne koeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil ( 3 ) kan anvendes paa enhver type af koeretoejer ;

faelles forskrifter vedroerende kabinens indre bortset fra indvendige foererspejle , betjeningsorganernes udformning , taget eller skydetaget , ryglaenene og bagsiden af saederne er fastsat i direktiv 74/60/EOEF ( 4 ) ; faelles forskrifter vedroerende den indvendige indretning med henblik paa foererens beskyttelse mod styreapparatet i tilfaelde af sammenstoed er fastsat i direktiv 74/297/EOEF ( 5 ) ; faelles forskrifter vedroerende saedernes modstandsdygtighed og forankring er fastsat i direktiv 74/408/EOEF ( 6 ) ; faelles forskrifter vedroerende sikkerhedsselernes forankringer er fastsat ved direktiv 76/115/EOEF ( 7 ) ; faelles forskrifter vedroerende koeretoejets indre indretning og specielt vedroerende nakkestoetter og identifikation af betjeningsorganerne vil blive fastsat senere ;

retsforskrifterne vedroerende sikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger omfatter ikke blot forskrifter vedroerende disse anordningers fremstilling , men ogsaa vedroerende deres forankring i koeretoejet ;

ved harmoniseret fremgangsmaade for godkendelse af sikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger konstaterer den enkelte medlemsstat , om de faelles bestemmelser for fremstilling og afproevning er overholdt , og underretter de andre medlemsstater herom ved fremsendelse af en ko * i af den typegodkendelsesattest , der udstedes for den enkelte type ; anbringelse af et EOEF-typegodkendelsesmaerke paa alle typer , der er fremstillet i overensstemmelse med den godkendte type , overfloediggoer en teknisk kontrol med disse i de andre medlemsstater ;

de harmoniserede forskrifter har som hovedformaal af foroege faerdselssikkerheden , og der boer derfor indfoejes en pligt til at udstyre de i dette direktiv omhandlede koeretoejer med sikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger ;

indbrydes tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning vedroerende motordrevne koeretoejer omfatter en anerkendelse medlemsstaterne imellem af den kontrol , som udfoeres af hver af dem paa grundlag af de faelles forskrifter -

UDSTEDT FOELGENDE DIREKTIV :

Artikel 1

1 . Den enkelte medlemsstat meddeler EOEF-komponenttypegodkendelse for alle typer af 3-punkts - eller hoftesikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger , der er i overensstemmelse med fremstillings - og afproevningsforskrifterne i bilag I , pkt . 2 , og i bilag IV til XIV .

2 . En medlemsstat , der har meddelt EOEF-komponenttypegodkendelse , traeffer - om fornoedent i samarbejde med de kompetente myndigheder i de oevrige medlemsstater - de noedvendige foranstaltninger til at sikre , at produktionen er i overensstemmelse med den godkendte type .

3 . Til gennemfoerelse af stk . 2 er det tilstraekkeligt , at medlemsstaten sikrer sig , at fabrikanten i hvert fald foretager den i pkt . 2.8.1 i bilag I foreskrevne kvalitetskontrol .

Hvis kontrollen imidlertid udoeves direkte af medlemsstaten eller af statsanerkendte laboratorier , skal de anvendte metoder vaere af en saadan art , at * ultaterne mindst har samme vaerdi som de resultater , der ville vaere opnaaet ved at anvende de i foregaaende afsnit foreskrevne fremgangsmaader . Den i pkt . 2.8.2 i bilag I omhandlede fremgangsmaade er en egnet metode .

Artikel 2

Medlemsstaterne tildeler fabrikanten eller dennes befuldmaegtigede et EOEF-typegodkendelsesmaerke som vist i bilag III for hver type af sikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger , som de godkender i medfoer af artikel 1 .

Medlemsstaterne traeffer alle passende foranstaltninger for at hindre , at der anvendes godkendelsesmaerker , der kan medfoere forveksling af sikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger , for hvilke der er meddelt typegodkendelse i henhold til artikel 1 , med andre anordninger .

Artikel 3

1 . Medlemsstaterne kan ikke forbyde salg af sikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger under henvisning til deres udfoerelse eller funktion , naar disse er forsynet med EOEF-typegodkendelsesmaerke .

2 . Medlemsstaterne kan dog forbyde salg af sikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger , der er forsynet med EOEF-typegodkendelsesmaerke , men som systematisk afviger fra den godkendte type .

Den paagaeldende medlemsstat underretter omgaaende de oevrige medlemsstater og Kommissionen om de trufne foranstaltninger og begrunder samtidig sin beslutning .

Artikel 4

De kompetente myndigheder i den enkelte medlemsstat fremsender inden en maaned til de kompetente myndigheder i de andre medlemsstater kopier af typegodkendelsesskemaer , af hvilken et eksempel er vist i bilag II , for hver type sikkerhedsseler eller fastholdelsesanordninger , som de meddeler eller naegter typegodkendelse for .

Artikel 5

1 . Konstaterer en medlemsstat , der har meddelt en EOEF-komponenttypegodkendelse , at flere med samme typegodkendelsesmaerke forsynede sikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger ikke er i overensstemmelse med den type , den har meddelt typegodkendelse for , traeffer den de noedvendige foranstaltninger for at sikre , at produktionen bringes i overensstemmelse med den godkendte type . De kompetente myndigheder i den paagaeldende medlemsstat underretter de kompetente myndigheder i de oevrige medlemsstater om de trufne foranstaltninger , der , hvis uoverensstemmelserne er systematiske , vil kunne medfoere inddragelse af EOEF-typegodkendelsen . Disse myndigheder traeffer de samme foranstaltninger , naar de af de kompetente myndigheder i en anden medlemsstat underrettes om en saadan manglende overensstemmelse .

2 . De kompetente myndigheder i medlemsstaterne skal inden en maaned underrette hinanden om inddragelse af en meddelt EOEF-komponenttypegodkendelse og om grundene hertil .

3 . Bestrider den medlemsstat , der har meddelt EOEF-typegodkendelsen , rigtigheden af den til den indberettede manglende overensstemmelse skal de paagaeldende medlemsstater bestraebe sig paa at bilaegge uoverensstemmelsen . Kommissionen holdes loebende underrettet herom . Om fornoedent foranstalter den konsultationer med henblik paa at naa frem til en loesning .

Artikel 6

Enhver afgoerelse truffet paa grundlag af de til gennemfoerelse af dette direktiv udstedte bestemmelser , hvorved en typegodkendelse naegtes eller inddrages , eller hvorved der udstedes forbud mod salg eller benyttelse , skal noeje begrundes . Saadanne afgoerelser skal meddeles de paagaeldende med oplysning om de i medlemsstaterne gaeldende retsmidler og om fristerne for disses anvendelse .

Artikel 7

Medlemsstaterne kan ikke naegte EOEF-komponenttypegodkendelse eller national godkendelse af et koeretoej under henvisning til dettes sikkerhedsseler eller fastholdelsesanordninger , saafremt disse er forsynet med EOEF-typegodkendelsesmaerke og monteret i overensstemmelse med de i bilag I , pkt . 3 , fastsatte forskrifter .

Artikel 8

Medlemsstaterne kan ikke naegte eller forbyde salg , registrering , ibrugtagen eller brug af koeretoejer under henvisning til sikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger , dersom disse er forsynet med EOEF-typegodkendelsesmaerke og monteret i overensstemmelse med de i bilag I , pkt . 3 , fastsatte forskrifter .

Artikel 9

Ved koeretoejer forstaas i dette direktiv alle motordrevne koeretoejer af klasse M 1 defineret i bilag I til direktiv 70/156/EOEF , der er bestemt til faerdsel paa vej , og som har mindst 4 hjul og en * konstruktivt bestemt maksimalhastighed over 25 km/t .

Artikel 10

AEndringer , der er noedvendige for at tilpasse forskrifterne i bilagene til den tekniske udvikling , gennemfoeres i overensstemmelse med den fremgangsmaade , der er fastsat i artikel 13 i direktiv 70/156/EOEF .

Artikel 11

1 . Medlemsstaterne saetter de noedvendige retsforskrifter og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv inden 18 maaneder efter dets meddelelse og underretter straks Kommissionen herom .

2 . Medlemsstaterne tilstiller Kommissionen ordlyden af de vaesentligste nationale bestemmelser , som fastsaettes paa det omraade , der omfattes af dette direktiv .

Artikel 12

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne .

Udfaerdiget i Luxembourg , den 28 . juni 1977 .

Paa Raadets vegne

W . RODGERS

Formand

( 1 ) EFT nr . C 76 af 7 . 4 . 1975 , s . 37 .

( 2 ) EFT nr . C 263 af 17 . 11 . 1975 , s . 37 .

( 3 ) EFT nr . L 42 af 23 . 2 . 1970 , s . 1 .

( 4 ) EFT nr . L 38 af 11 . 2 . 1974 , s . 2 .

( 5 ) EFT nr . L 165 af 20 . 6 . 1974 , s . 16 .

( 6 ) EFT nr . L 221 af 12 . 8 . 1974 , s . 1 .

( 7 ) EFT nr . L 24 af 30 . 1 . 1976 , s . 6 .

BILAG I

ANVENDELSESOMRAADE , DEFINITIONER , EOEF-KOMPONENTTYPEGODKENDELSE OG MONTERINGSVEJLEDNING

0 . ANVENDELSESOMRAADE

Dette direktiv finder anvendelse paa sikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger til montering i koeretoejer , der er i overensstemmelse med definitionen i artikel 9 , og som skal bruges enkeltvis , dvs . som individuel udrustning , for foereren og voksne passagerer i fremadrettede saeder .

1 . DEFINITIONER

I dette direktiv forstaas ved :

1.1 . " sikkerhedssele ( sele ) " arrangement af gjorde med lukkebeslag , justeringsanordninger og befaestigelsesbeslag , som kan forankres i et koeretoej , og som er konstrueret til at hindre eller formindske risiko for kvaestelser for brugeren under pludselig reduktion af koeretoejets hastighed eller sammenstoed , idet det begraenser , kroppens bevaegelsesmuligheder ; dette arrangement betegnes under et som et " saet " ; denne betegnelse indbefatter ogsaa enhver anordning som virker energiabsorberende samt retractorer ;

1.1.1 . " hoftesele " en sele , som passerer over baererens hofter ;

1.1.2 . " diagonalsele " en sele , som passerer tvaers over baererens brystkasse fra hofte til modsatte skulder ;

1.1.3 . " 3-punktsele " alle saet , der er forankret i tre punkter , bestaaende af en hoftesele og en diagonalsele ;

1.1.4 . " H-sele " saet bestaaende af hoftesele og to skuldergjorde .

1.2 . " type seler " , seler som ikke er indbyrdes forskellige paa vaesentlige punkter som f.eks . :

1.2.1 . de stive dele ( lukkebeslag , befaestigelsesbeslag , retractorer osv . ) ;

1.2.2 . materiale , vaevning , maal , farve af gjordene ;

1.2.3 . saettets udformning ;

1.3 . " gjord " en boejelig bestanddel , der skal holde kroppen tilbage og overfoere paavirkninger til forankringsbeslagene ;

1.4 . " lukkebeslag " beslag af en type med hurtig udloesning , som sikrer , at baereren fastholdes af sikkerhedsselen ; det kan indeholde en justeringsanordning ;

1.5 . " justeringsanordning " anordning , der goer det muligt at tiipasse sikkerhedsselen til den enkelte baerer og til saedets stilling ; justeringsanordningen kan vaere en del af lukkebeslaget eller vaere en retractor ;

1.6 . " befaestigelsesbeslag " de dele af saettet samt de noedvendige fastgoerelsesdele , som goer det muligt at faestne dette til forankringerne ;

1.7 . " energiafledende anordning " en anordning beregnet til at bortlede energi uafhaengigt af gjorden eller sammen med denne , og som er en del af et saet ;

1.8 . " retractor " en anordning til oprulning af en del af eller hele sikkerhedsselens gjord ;

1.8.1 . " retractor uden laasemekanisme " ( type 1 ) en retractor , hvoraf gjorden i hele sin laengde udrulles ved et let traek udefra , og som ikke tillader justering af den udrullede gjords laengde ;

1.8.2 . " manuel retractor " ( type 2 ) en retractor , som brugeren laaser op ved hjaelp af en haandbetjent anordning for at kunne rulle den oenskede laengde gjord ud , og som automatisk laases , naar brugeren ophoerer med at betjene denne anordning ;

1.8.3 . " automatisk retractor " ( type 3 ) en retractor , som goer det muligt at rulle den oenskede laengde gjord ud , og som automatisk tilpasser gjorden til brugeren , naar selen er laast ; yderligere udrulning kan kun finde sted ved brugerens forsaetlige indgriben ;

1.8.4 . " inerti-retractor " ( type 4 ) en retractor , som under normale koerselsforhold ikke hae * mer bevaegelsesfriheden for baereren ; retractoren indeholder en laengdejusteringsanordning , som automatisk tilpasser selen til baereren samt en laasemekanisme , der aktiveres af :

1.8.4.1 . en reduktion af koeretoejets hastighed eller et traek i gjorden ud af retractoren eller ved andet automatisk middel ( enkeltvirkende ) , eller

1.8.4.2 . en kombination af flere af disse faktorer ( dobbeltvirkende ) ;

1.9 . " forankringer " de dele af koeretoejets eller saedets opbygning eller enhver anden del af koeretoejet , hvortil sikkerhedsselerne fastgoeres ;

1.10 . " koeretojstype " med hensyn til sikkerhedsseler og fastholdelsesanordninger i motordrevne koeretoejer , som ikke udviser vaesentlige indbyrdes forskelle navnlig med hensyn til dimensioner , form og materiale af de dele , der indgaar i koeretoejets eller saedets opbygning eller andre dele af koeretoejet , hvortil sikkerhedsselerne eller fastholdelsesanordningerne faestnes ;

1.11 . " fastholdelsesanordning " en anordning , der er en kombination af et saede , som er faestnet til koeretoejets stel paa passende maade , og en sikkerhedssele , hvoraf mindst ét forankringspunkt er faestnet til saedet ;

1.12 . " saede " én opbygning med polstring , uanset om den indgaar som del i koeretoejets opbygning , der tjener som siddeplads for en voksen person , idet betegnelsen daekker saavel et enkelt saede som den del af et udelt saede , der svarer til en siddeplads ;

1.13 . " sammenhaengende saeder " enten et udelt saede eller adskilte saeder , der er monteret side om side ( dvs . fastgjort paa en saadan maade , at et af saedernes forterste forankringer flugter med et andet saedes forreste eller bageste forankringer eller befinder sig mellem dettes forankringer ) og tjener som siddeplads til en eller flere voksne personer ;

1.14 . " udelt saede " en opbygning , komplet med beslag , der tjener som siddeplads for mindst to voksne personer ;

1.15 . " indstillingsanordning " den anordning , der goer det muligt at indstille saedet eller dets bestanddele , saaledes at det passer til den siddendes legemsform ; denne indstillingsanordning kan navnlig muliggoere :

1.15.1 . en laengdeindstilling ,

1.15.2 . en hoejdeindstilling ,

1.15.3 . en vinkelindstilling ;

1.16 . " saedets forankring " de anordninger , hvormed hele saedet er fastgjort til koeretoejet , herunder de deraf beroerte dele af koeretoejet ;

1.17 . " saedetype " en kategori af saeder , der ikke udviser forskelle indbyrdes paa vaesentlige omraader som f.eks . :

1.17.1 . saedets opbygning , udformning , dimensioner og de materialer , der er fremstillet af ,

1.17.2 . indstillingsanordningernes og sparreanordningernes type og dimensioner ,

1.17.3 . type og dimensioner af sikkerhedsselernes forankringer paa saedet , af saedets forankring og de deraf beroerte dele af koeretoejets stel ;

1.18 . " forskydningsanordning " en anordning , der for at lette adgangen for passagererne goer det muligt at foretage en vinkel - eller laengdeforskydning af saedet eller dets bestanddele uden fast mellemstilling ;

1.19 . " spaerreanordning " en anordning , der sikrer fastholdelse af saedet og dele deraf i enhver brugsstilling .

2 . EOEF-KOMPONENTTYPEGODKENDELSE

2.1 . Begaering om udstedelse af EOEF-komponenttypegodkendelse

2.1.1 . Begaering om udstedelse af EOEF-komponenttypegodkendelse for en type sikkerhedsseler indgives af indehaveren af fabriksmaerket eller firmamaerket eller af dennes befuldmaegtigede .

For saa vidt angaar fastholdelsesanordninger indgives begaeringen om udstedelse af EOEF-komponenttypegodkendelsen for en type fastholdelsesanordninger af indehaveren af fabriksmaerket eller dennes befuldmaegtigede eller af fabrikanten af det koeretoej , den skal anvendes til , eller dennes befuldmaegtigede .

2.1.2 . Med begaeringen skal foelge :

2.1.2.1 . en detaljeret teknisk beskrivelse udfaerdiget i tre eksemplarer af seletypen med oplysninger om gjordene og de stive dele , ledsaget af tegninger af saettets dele og i paakommende tilfaelde monteringsanvisninger for retractorer ; tegningerne angiver det sted , hvor EOEF-komponenttypegodkendelsesmaerket skal anbringes ; i beskrivelsen skal opgives farven paa det eksemplar , der forelaegges til godkendelse , samt hvilken ( hvilke ) koeretoejstype(r ) , denne ( disse ) seletype(r ) er beregnet til ; for saa vidt angaar fastholdelsesanordninger skal beskrivelsen omfatte tegninger af koeretoejet i en passende maalestok samt saedernes opbygning , justeringsanordninger og befaestigelsesbeslag , som tilstraekkelig detaljeret angiver placeringen af saedernes og selernes befaestigelse og forstaerkninger samt specifikation af materialer , der kan have indflydelse paa modstandsdygtigheden af saeders og selers forankringer ; derudover en teknisk beskrivelse af forankringspunkter for saeder og seler ;

2.1.2.2 . fem proeveeksemplarer af seletyper uden retractorer ;

2.1.2.3 . seks proeveeksemplarer for seletyper med retractorer ;

2.1.2.4 . ti meter af hvert type gjord , der er anvendt i selen ;

2.1.3 . for saa vidt angaar fastholdelsesanordninger , skal ansoegeren til den proeveanstalt , der foretager afproevningerne til typegodkendelse , levere to proeveeksemplarer , der kan omfatte to af de i pkt . 2.1.2.2 naevnte proeveeksemplarer samt efter eget valg enten et koeretoej , der er repraesentativt for den type , der skal godkendes , eller de dele af koeretoejet , der af den tekniske tjeneste betragtes som vaesentlige for afproevning af fastholdelsesanordningen .

2.2 . Paaskrifter

Proeveeksemplarerne af en seletype eller af en type fastholdelsesanordninger , som indgives til EOEF-komponenttypegodkendelse i overensstemmelse med pkt . 2.1 , skal vaere forsynet med foelgende letlaeselige paaskrifter , der ikke maa kunne udslettes : fabrikantens navn eller fabriks - eller firmamaerke .

2.3 . Almindelige forskrifter

2.3.1 . Hvert proeveeksemplar , som fremlaegges i overensstemmelse med pkt . 2.1 , skal overholde de forskrifter , der er angivet i pkt . 2.3 - 2.7 .

2.3.2 . Sikkerhedsselen eller fastholdelsesanordningen skal vaere konstrueret og fremstillet saaledes , at disse , naar de er korrekt monteret og korrekt anvendt af brugeren , fungerer effektivt og formindsker risikoen for kvaestelser i tilfaelde af ulykker .

2.4 . Stive dele

2.4.1 . Almindelige bemaerkninger

2.4.1.1 . Sikkerhedsselens stive dele , som lukkebeslag , justeringsanordninger , befaestigelsesbeslag osv . , maa ikke have skarpe kanter , der kan fremkalde slid eller brud paa gjordene ved gnidning .

2.4.1.2 . Alle de dele af et saet , der kan udsaettes for korrosion , skal vaere passende korrosionsbeskyttede . Efter korrosionsproeven , som de skal underkastes i henhold til til pkt . 2.7.2 , maa der hverken vise sig forandringer , som kan skade anordningens gode funktion , eller tegn paa betydelig korrosion , naar delene undersoeges med det blotte oeje af en sagkyndig iagttager .

2.4.1.3 . Stive dele , der skal aflede energi eller underkastes eller viderefoere en belastning , maa ikke vaere skroebelige .

2.4.1.4 . Sikkerhedsselens stive dele og dele fremstillet af plast skal anbringes og monteres saaledes , at de ved normal brug af et motorkoeretoej ikke bliver fastklemt under et forskydeligt saede eller i doeren paa dette koeretoej . Saafremt en af disse dele ikke er i overensstemmelse med ovennaevnte krav , skal den underkastes slagsejhedsafproevning som angivet i pkt . 2.7.6.4 . Hvis plastovertraek eller -daeksler efter afproevningen udviser synlige brud , skal disse plastdele fjernes , og det skal kontrolleres , hvor vidt de oevrige dele stadig yder samme sikkerhed . Hvis de oevrige dele af saettet fortsat yder sikkerhed , og hvis der ikke konstateres syntige brud , skal det paa ny kontrolleres , om saettet opfylder kravene i pkt . 2.4.2 , 2.4.3 og 2.6 .

2.4.2 . Lukkebeslaget

2.4.2.1 . Lukkebeslaget skal vaere konstrueret saaledes , at ukorrekt anvendelse er udelukket . Dette betyder bl.a . , at lukkebeslaget ikke maa kunne vaere halvlaast . Maaden , det aabnes paa , skal vaere helt indlysende . Hvor lukkebeslaget kan komme i beroering med baereren , skal dets overflade mindst have en bredde paa 46 mm .

2.4.2.2 . Lukkebeslaget skal forblive lukket uanset dets stilling , ogsaa naar det ikke er belastet . Det maa ikke kunne aabnes ved en belastning paa mindre end 1 daN .

Lukkebeslaget skal vaere konstrueret , saa det er let at bruge og gribe , og skal forblive lukket ved den i pkt . 2.7.9.2 angivne belastning .

Lukkebeslaget skal aabnes ved tryk paa en trykknap eller ved lignende anordning . Overflader , som skal udsaettes for dette tryk , skal i aaben position vaere :

- mindst 4,5 cm2 med en mindste bredde paa 15 mm for indbyggede anordninger ;

- mindst 2,5 cm2 med en mindste bredde paa 10 mm for ikke-indbyggede anordninger .

Det paagaeldende omraade skal vaere roedt . ingen anden del af beslaget maa have denne farve .

2.1.2.3 . Lukkebeslaget skal kunne modstaa gentagen brug og skal aabes og lukkes 500 gange , foer det underkastes den dynamiske afproevning i pkt . 2.7.8 . Lukkebeslagets fjedre skal desuden aabnes og lukkes 4 500 gange under samme vilkaar som ved normal brug .

2.4.2.4 . Lukkebeslage ; skal fungere normalt , naar det udsaettes for den i pkt . 2.7.6.3 angivne afproevning .

2.4.2.5 . Den til aabning af lukkebeslaget noedvendige kraft under afproevningen i pkt . 2.7.9 maa ikke overstige 6 daN .

2.4.2.6 . Lukkebeslaget skal afproeves for modstandsdygtighed i henhold til pkt . 2.7.6.1 og i paakommende tilfaelde 2.7.6.5 . Det maa ikke brydes , deformeres vaesentligt eller aabne sig ved den foreskrevne belastning .

2.4.2.7 . Saafremt der i et lukkebeslag indgaar en komponent , som er faelles for to saet , skal de i punkt 2.7.8 og 2.7.9 naevnte afproevninger for modstandsdygtighed og aabning foretages for begge koblingsmulighederes vedkommende , dersom det i praksis er muligt at koble lukkebeslaget til koblingsanordningen i det ene eller det andet saet .

2.4.3 . Justeringsanordninger

2.4.3.1 . To proeveeksemplarer af hver justeringsanordning skal underkastes afproevning i overensstemmelse med pkt . 2.7.4 . Gjorden maa ikke glide mere end 25 mm i den enkelte justeringsanordning , og den totale maalte glidning maa ikke overstige 40 mm for samtlige justeringsanordninger i en sele .

2.4.3.2 . Alle justeringsanordninger skal afproeves for modstandsdygtighed i overensstemmelse med pkt . 2.7.6.1 . De maa hverken brydes eller gaa loes ved den foreskrevne belastning .

2.4.3.3 . Efter at afproevningen er udfoert i overensstemmelse med pkt . 2.7.6.6 , maa den noedvendige kraft til at betjene justeringsanordningen manuelt ikke overstige 5 daN .

2.4.4 . Befaestigelsesbelag

Befaestigelsesbelagene skal afproeves for modstandsdygtighed i overensstemmelse med pkt . 2.7.6.1 . og 2.7.6.2 . De maa hverken brydes eller gaa loes ved den foreskrevne belastning .

2.4.5 . Retractor

Retractorerne skal opfylde foelgende forskrifter : indbefattet afproevningerne foreskrevet i pkt . 2.7.6.1 og 2.7.6.2 .

2.4.5.1 . Automatisk retractor

2.4.5.1.1 . Gjorden i en sikkerhedssele med automatisk retractor maa ikke bevaege sig mere end 30 mm mellem retractorens laasestillinger . Bevaeger baereren sig bagud , skal sikkerhedsselen enten forblive i sin udgangsstilling eller automatisk vende tilbage til denne stilling , naar baereren paany bevaeger sig fremad .

2.4.5.1.2 . Saafremt retractoren er monteret med en hoftesele , skal tilbagetraekningskraften paa gjorden ikke vaere under 0,7 daN maalt i henhold til pkt . 2.7.7.4 paa den frie laengde mellem attrappen og retractoren . Saafremt retractoren er monteret med diagonalgjorden , skal tilbagetraekningskraften paa gjorden vaere mindst 0,2 daN og hoejst 0,7 daN maalt paa tilsvarende maade . Saafremt gjorden gaar igennem en boejle eller en rulle , skal tilbagetraekningskraften maales paa den frie laengde mellem attrappen og boejlen eller rullen . Saafremt saetter indeholder en manuel eller automatisk mekanisme , som forhindrer gjorden i at blive trukket helt tilbage , skal denne mekanisme saettes ud af funktion , naar tilbagetraekningskraften maales .

2.4.5.1.3 . Gjorden skal traekkes ud og rulles op igen 5 000 gange , saaledes som beskrevet i pkt . 2.7.7.1 . Retractoren underkastes derefter den i pkt . 2.7.2 anfoerte korrosionsafproevning og den i pkt . 2.7.7.3 anfoerte stoevafproevning . Heret * er skal den paa tilfredsstillende maade traekkes ud og rulles op igen yderligere 5 000 gange , hvorefter den stadig skal opfylde kravene i pkt . 2.4.5.1.1 og 2.4.5.1.2 . Efter ovennaevnte afproevninger skal retractoren stadig fungere korrekt og uden vanskelighed rulle gjorden op .

2.4.5.2 . Inerti-retractor

2.4.5.2.1 . En enerti-retractor skal opfylde foelgende krav , naar den afproeves i henhold til forskrifterne i pkt . 2.7.7.2 :

2.4.5.2.1.1 . den skal have laast , naar reduktionen af koeretoejets hastighed naar 0,45 g ;

2.4.5.2.1.2 . den maa ikke laase ved en acceleration af gjorden i traekretningen , som er under 0,8 g ;

2.4.5.2.1.3 . den maa ikke laase , naar den har en haeldning paa 12 * eller derunder i alle retninger i forhold til den af fabrikanten angivne monteringsretning ;

2.4.5.2.1.4 . den skal laase , naar den afviger 27 * eller derover i en hvilken som helst retning fra den af fabrikanten angivne monteringsstilling .

2.4.5.2.2 . En doppeltvirkende inerti-retractor , der aktiveres af gjorden , skal , naar den afproeves under de i pkt . 2.7.7.2 angivne vilkaar , tilfredsstille ovennaevnte krav og skal desuden laase , hvis gjordens acceleration er over eller lig med 1,5 g , idet accelerationen maales i udtraekningsretningen .

2.4.5.2.3 . Under de i pkt . 2.4.5.2.1 og 2.4.5.2.2 angivne afproevninger maa hoejst 50 mm gjord kunne rulles ud udover den i pkt . 2.7.7.2.1 fastsatte laengde , foer retractoren laaser . En retractor anses for at opfylde forskrifterne under pkt . 2.4.5.2.1.2 , saafremt den ved de under dette punkt foreskrevne vaerdier for gjordens acceleration ikke laaser , foer mindst de foerste 50 mm af gjorden er udrullet ud over den under pkt . 2.7.7.2.1 fastsatte laengde .

2.4.5.2.4 . Saafremt retractoren er monteret med en hoftesele , maa tilbagetraekningskraften paa gjorden ikke vaere under 0,7 daN maalt i henhold til pkt . 2.7.7.4 , paa den frie laengde mellem attrappen og retractoren . Saafremt retractoren er monteret med diagonalgjorden , skal tilbagetraekningskraften paa gjorden vaere mindst 0,2 daN og hoejst 0,7 daN maalt paa tilsvarende maade . Saafremt gjorden gaar igennem en boejle eller en rulle , skal tilbagetraekningskraften maales paa den frie laengde mellem attrappen og boejlen eller rullen . Saafremt saetter indeholder en manuel eller automatisk mekanisme , som forhindrer gjorden i at blive trukket helt tilbage , skal denne mekanisme saettes ud af funktion , naar tilbagetraekningskraften maales .

2.4.5.2.5 . Gjorden skal traekkes ud og rulles op igen 40 000 gange , som beskrevet i pkt . 2.7.7.1 . Retractoren underkastes derefter den i pkt . 2.7.2 anfoerte korrosionsafproevning , og den i pkt . 2.7.7.3 anfoerte stoevafproevning . Derefter skal den yderligere paa tilfredsstillende maade traekkes ud og rulles op igen 5 000 gange , hvorefter den stadig skal tilfredsstille de i pkt . 2.4.5.2.1 , 2.4.5.2.2 , 2.4.5.2.3 , og 2.4.5.2.4 angivne krav . Efter de naevnte afproevninger skal retractoren stadig fungere korrekt og uden vanskelighed kunne rulle gjorden op igen .

2.5 . Gjorde

2.5.1 . Almindelige bemaerkninger

2.5.1.1 . Gjordene skal vaere udformet saaledes , at det tryk , de udoever paa baererens krop , fordeles saa jaevnt som muligt i hele deres bredde og saaledes at de selv under belastning ikke vrides rundt . De skal vaere i bes * ddelse af energiabsorberende og energiafledende egenskaber .

2.5.1.2 . Ved en belastning paa 980 daN skal gjordens bredde vaere mindst 46 mm . Denne maaling foretages under brudbelastningsafproevningen efter pkt . 2.7.5 og uden at standse proevningsmaskinen .

2.5.2 . Modstandsdygtighed efter konditionering i omgivende temperatur og luftfugtighed

For de to proever af gjorden , der er konditioneret i overensstemmelse med pkt . 2.7.3.1 , maa brudbelastningen bestemt i overensstemmelse med pkt . 2.7.5 ikke vaere under 1 470 daN . Forskellen mellem brudbelastningerne for de to proever maa ikke vaere stoerre end 10 % af den hoejeste maalte brudbelastning .

2.5.3 . Modstandsdygtighed efter saerlig konditionering

Brudbelastningen for de to proever af gjorden , der er konditioneret i overensstemmelse med en af bestemmelserne i pkt . 2.7.3 undtagen bestemmelsen i pkt . 2.7.3.1 , skal mindst vaere 75 % af den gennemsnitlige belastning bestemt ved afproevningen efter pkt . 2.5.2 , dog ikke under 1 470 daN . Den kompetente tekniske tjeneste kan undlade en eller flere af disse afproevninger , hvis det anvendte materiales sammensaetning eller de til raadighed vaerende oplysninger goer dem overfloedige .

2.6 . Saettet eller fastholdelsesanordningen

2.6.1 . Forskrifter for dynamisk afproevning

2.6.1.1 . Saettet eller fastholdelsesanordningen skal underkastes dynamisk afproevning i overensstemmelse med bestemmelserne i pkt . 2.7.8 .

2.6.1.2 . Den dynamiske afproevning skal udfoeres paa to saet , der ikke foer har vaeret udsat for belastning , med mindre saettet indgaar i en fastholdelsesanordning ; i saa fald skal den dynamiske afproevning udfoeres paa fastholdelsesanordningerne for en gruppe saeder , som ikke tidligere har vaeret udsat for belastning . Lukkebeslagene til de saet , der skal afproeves , skal opfylde kravene i pkt . 2.4.2.3 . Saafremt sikkerhedsselerne er udstyret med retractorer , skal retractorerne have vaeret underkastet afproevninger af retractormekanismens holdbarhed efter pkt . 2.7.7.1 , af modstandsdygtigheden over for korrosion efter pkt . 2.7.2 samt over for stoev efter pkt . 2.7.7.3 . Under afproevningen skal det sikres , at foelgende krav opfyldes :

2.6.1.2.1 . ingen del af et saet eller en fastholdelsesanordning , der skal sikre fastholdelse af de personer , som befinder sig i koeretoejet , maa briste , og intet lukkebeslag eller spaerreanordning eller forskydningsanordning maa lukke sig op , og

2.6.1.2.2 . for hofteseler skal attrappens stillingsaendring fremad vaere mellem 80 og 200 mm ; for andre typer sikkerhedsseler skal stillingsaendringen fremad vaere mellem 80 og 200 mm i hoftehoejde og mellem 100 og 300 mm i brysthoejde ; disse stillingsaendringer maales ved de i bilag VIII , fig . 6 , angivne maalepunkter .

2.6.1.3 . For fastholdelsesanordning

2.6.1.3.1 . kan brystkassens referencepunkt udfoere en stoerre bevaegelse end angivet i pkt . 2.6.1.2.2 , hvis det ved beregninger eller yderligere afproevninger er godtgjort , at ingen del af overkroppen eller hovedet paa den attrap , der anvendes i det dynamiske forsoeg , kan stoede mod nogen af koeretoejets stive dele , dog maa brystkassen stoede mod styreapparatet , hvis dette opfylder kravene i direktiv 74/297/EOEF , og hvis beroering finder sted ved en hastighed paa hoejst 24 km/t . Naar denne bedoemmelse finder sted , skal saedet vaere i den i pkt . 2.7.8.1.5 foreskrevne stilling .

2.6.1.3.2 . I et todoers koeretoej skal forskydningsanordningerne og spaerreanordningerne , der goer det muligt for bagsaedepassagerer at stige ud af bilen , stadig kunne haandbetjenes efter den dynamiske afproevning .

2.6.2 . Modstandsdygtighed efter konditionering ved slid

2.6.2.1 . Brudbelastningen for de to proever , der er konditioneret i overensstemmelse med pkt . 2.7.3.6 , skal bestemmes efter pkt . 2.5.2 og 2.7.6 . Den skal vaere mindst 75 % af den gennemsnitlige brudbelastning , der er konstateret under afproevninger af nye gjorde , og maa ikke vaere mindre end den foreskrevne minimumsbelastning for de afproevede stykker . Forskellen mellem de to proevers brudbelastninger maa ikke vaere over 20 % af den stoerst maalte brudbelastning .

2.6.2.2 . Nedenstaaende skema angiver de dele , som skal konditioneres ved slid , og hvilken konditionering de skal gennemgaa . Ved hver konditionering anvendes et nyt proevestykke

* Konditionering type 1 * Konditionering type 2 * Konditionering type 3 *

Befaestigelsesbeslag * - * - * X *

Sideboejle * - * X * - *

Lukkebeslag * - * X * X *

Justeringsanordning * X * X * X *

Dele som er faestnet til gjorden * - * - * X *

2.7 . Afproevninger

2.7.1 . Anvendelsen af de proeveeksemplarer , der indsendes til EOEF-komponenttypegodkendelse af en type sikkerhedssele eller fastholdelsesanordning ( se bilag XIV )

2.7.1.1 . Der skal bruges to saet til afproevning af saettet , til afproevning af lukkebeslaget og til slagsejhedsproeve .

2.7.1.2 . Et saet anvendes til udtagning af proever til korrosionsafproevning og til afproevning lukkebeslagets modstandsdygtighed .

2.7.1.3 . To saet anvendes til konditionering ved slid og kontrol af glidning .

2.7.1.4 . Det ekstra saet , der er omhandlet i pkt . 2.1.2.3 , skal anvendes til korrosionsaf proevningen .

2.7.1.5 . En gjordproeve anvendes til bestemmelse af gjordens brudbelastning . En del af denne proeve skal opbevares , saa laenge typegodkendelsen gaelder .

2.7.1.6 . Den tekniske tjeneste , der foretager afproevningerne til typegodkendelsen , har ret til at anmode om proeveeksemplarer ud over de i pkt . 2.1.2.2 , 2.1.2.3 og 2.1.2.4 naevnte .

2.7.2 . Korrosionsafproevning

2.7.2.1 . Et helt saet anbringes i et proevningskammer , som angivet i bilag XIII . Hvis der er monteret en retractor paa saettet , skal gjorden traekkes ud i sin fulde laengde minus 300 mere eller mindre 3 mm . Bortset fra korte afbrydelser , der kan vise sig noedvendige , f.eks . til kontrol og supplering af saltoploesningen , skal afproevningen fortsaette uden afbrydelse i 50 timer .

2.7.2.2 . Til slut skal saettet vaskes forsigtigt eller skylles i rindende vand ved en temperatur ikke over 38 * C for at fjerne eventuelle saltaflejringer , og derefter laegges det til toerre i stuetemperatur i 24 timer foer undersoegelse i henhold til pkt . 2.4.1.2 .

2.7.3 . Konditionering af gjordene til afproevning af brudbelastning

Proever , der udtages af den i pkt . 2.1.2.4 omhandlede gjord , skal konditioneres paa foelgende maade :

2.7.3.1 . Konditionering ved stuetemperatur og normal luftfugtighed

Gjorden konditioneres i mindst 24 timer i en atmosfaere med en temperatur paa 20 mere eller mindre 5 * C og 65 mere eller mindre 5 % relativ fugtighed . Hvis afproevningen ikke paabegyndes straks efter konditioneringen , anbringes stykket i en hermetisk lukket beholder indtil afproevningens begyndelse . Brudbelastningen skal bestemmes mindre end fem minutter efter , at proeven er taget ud af konditioneringsatmosfaeren eller beholderen .

2.7.3.2 . Konditionering med lys

2.7.3.2.1 . Forskrifterne i recommandation ISO/R 105-1959 " Test for colour fastness of textile * udvidet ved addendum I ( ISO/R 105-1959/A1-1963 ) og addendum II ( ISO/R 105/II-1963 ) anvendes . Gjorden udsaettes for lys , indtil der et fremkommet en aendring af blaa standardtype nr . 7 , der svarer til grad 4 paa graaskalaen .

2.7.3.2.2 . Efter at vaere udsat for lys skal gjorden konditioneres i mindst 24 timer i en atmosfaere med en temperatur paa 20 mere eller mindre 5 * C og 65 mere eller mindre 5 % relativ fugtighed . Brudbelastningen skal bestemmes inden fem minutter efter , at proeven er taget ud af konditioneringsatmosfaeren .

2.7.3.3 . Konditionering med kulde

2.7.3.3.1 . Gjorden skal konditioneres i mindst 24 timer i en atmosfaere med en temperatur paa 20 mere eller mindre 5 * C og 65 mere eller mindre 5 % relativ fugtighed .

2.7.3.3.2 . Gjorden anbringes derefter i halvanden time paa en plan flade i en lufttemperatur paa - 30 mere eller mindre 5 * C . Derefter foldes proeven og folden belastes med en masse paa 2 kg , som ogsaa er afkoelet til - 30 mere eller mindre 5 * C . Efter endnu 30 minutters belastning ved - 30 * C fjernes massen og brudbelastningen bestemmes inden fem minutter efter , at proeven er taget ud af fryserummet .

2.7.3.4 . Konditionering med varme

2.7.3.4.1 . Gjorden anbringes i tre timer i varmeskab i en atmosfaere med en temperatur paa 60 mere eller mindre 5 * C og med en relativ fugtighed paa 65 mere eller mindre 5 % .

2.7.3.4.2 . Brudbelastningen bestemmes inden fem minutter efter , at proevestykket er taget ud af varmeskabet .

2.7.3.5 . Konditionering med vand

2.7.3.5.1 . Gjorden nedsaenkes helt i tre timer i destilleret vand med 20 mere eller mindre 5 * C tilsat en anelse aktiverende stof ( befugtningsmiddel ) . Der kan anvendes alle typer befugtningsmidler , som er egnede for det paagaeldende gjordemateriale .

2.7.3.5.2 . Brudbelastningen bestemmes inden ti minutter efter , at proevestykket er taget op af vandet .

2.7.3.6 . Konditionering ved slid

2.7.3.6.1 . Konditionering ved slid skal foretages ved alle de anordninger , hvor gjorden er i direkte kontrakt med en af sikkerhedsselens stive dele . Det er imidlertid ikke noedvendigt ved justeringsanordningen at foretage konditionering ved slid af type 1 ( punkt 2.7.3.6.4.1 ) i det tilfaelde , hvor det af afproevningen for glidning ( punkt 2.7.4 ) fremgaar , at gjorden glider mindre end halvt saa langt som den foreskrevne vaerdi . Monteringen paa proevningsanordningen skal tilnaermelsesvis svare til den virkelige kontraktflade .

2.7.3.6.2 . Proeverne opbevares i mindst 24 timer foer konditioneringen i en atmosfaere med en temperatur paa 20 mere eller mindre 5 * C og 65 mere eller mindre 5 % relativ fugtighed . Konditioneringen udfoeres ved en temperatur mellem 15 og 30 * C .

2.7.3.6.3 . Skemaet angiver de almindelige vilkaar for hver konditionering .

* Belastning i daN * Frekvens i Hz * Antal cykler * Forskydning i mm *

Konditionering type 1 * 2,5 * 0,5 * 5 000 * 300 mere eller mindre 20 *

Konditionering type 2 * 0,5 * 0,5 * 45 000 * 300 mere eller mindre 20 *

Konditionering type 3 ( 1 ) * 0 - 5 * 0,5 * 45 000 * - *

( 1 ) Se punkt 2.7.3.6.4.3 .

Den forskydning , der angives i femte kolonne i skemaet , er laengden af gjordens frem - og tilbagegaaende bevaegelse .

2.7.3.6.4 . Saerlige vilkaar for konditioneringen

2.7.3.6.4.1 . Konditionering type 1 : i tilfaelde , hvor gjorden passerer gennem en justeringsanordning .

Belastningen paa 2,5 daN anbringes lodret paa den ene sektion af gjorden .

Den anden vandrette sektion faestnes til en anordning , som bevaeger gjorden frem og tilbage i vandret retning .

Justeringsanordningen indstilles saaledes , at den vandrette sektion af gjorden forbliver strakt ( se bilag XII - fig . 1 ) .

2.7.3.6.4.2 . Konditionering type 2 : til de tilfaelde , hvor gjorden skifter retning ved at passere gennem en stiv del .

Under konditioneringen skal vinklerne mellem gjordens to sektioner vaere i overensstemmelse med fig . 2 , bilag XII .

Der paafoeres en konstant belastning paa 0,5 daN .

2.7.3.6.4.3 . Konditionering type 3 : for tilfaelde , hvor gjorden er faestnet til et beslag ved syning eller lignende .

Den samlede forskydning er paa 300 mere eller mindre 20 mm og belastningen paa 5 daN paafoeres kun i en periode , der svarer til en straekning paa 100 mere eller mindre 20 mm pr halvcyklus ( se bilag XII - fig . 3 ) .

2.7.4 . Afproevning for glidning ( se bilag XII - fig . 3 )

2.7.4.1 . De proever eller anordninger , der skal underkastes glideafproevning , anbringes forinden i mindst 24 timer i en atmosfaere med en temperatur paa 20 mere eller mindre 5 * C og 65 mere eller mindre 5 % relativ fugtighed .

Afproevningen udfoeres ved en temperatur mellem 15 og 30 * C .

2.7.4.2 . Paa afproevningsstanden skal det kontrolleres , at den frie ende af justeringsanordningen vender opad eller nedad som i koeretoejet .

2.7.4.3 . Den nederste ende belastes med 5 daN .

Den anden ende skal bevaeges frem og tilbage med en amplitude paa 300 mere eller mindre 20 mm ( se figur ) .

2.7.4.4 . Dersom der er en loes ende , som danner en reserve af gjord , maa den under ingen omstaendigheder faestnes eller klemmes fast i fastholdelsesanordningen ved den strakte ende .

2.7.4.5 . Paa afproevningsstanden skal det kontrolleres at gjordens konkavitet , naar den ikke er stramr * i forhold til justeringsanordningen , vendes i samme retning , som naar den er monteret i koeretoejer .

Afproevningsstandens belastning paa 5 daN skal paafoeres i lodret retning for at undgaa , at belastningen svinger og at gjorden snos .

Befaestigelsesanordningen skal faestnes til belastningen paa 5 daN som i koeretoejet .

2.7.4.6 . Foer den endelige afproevning paabegyndes foretages 20 cykler , for at den selvstrammende anordning kan virke korrekt .

2.7.4.7 . Der skal gennemfoeres 1 000 cykler ved frekvensen 0,5 pr . sekund med amplitude 300 mere eller mindre 20 mm . Belastningen paa 5 daN paafoeres kun i et tidsrum , som svarer til den tid , det tager at gennemloebe 100 mere eller mindre 20 mm pr . halve cyklers .

2.7.5 . Bestemmelse af gjordens brudbelastning ( statisk afproevning )

2.7.5.1 . Afproevningerne skal hver gang foretages paa to nye proever , af passende laengde , som er konditioneret i overensstemmelse med bestemmelserne i pkt . 2.7.3 .

2.7.5.2 . Hver af proeverne monteres i indspaendingshovedet paa en traekproevningsmaskine . Indspaendingshovederne skal vaere konstrueret saaledes , at brud paa gjorden inde i disse eller i naerheden af dem ikke finder sted . Bevaegelseshastigheden skal vaere ca . 100 mm i minuttet . Ved afproevningens begyndelse skal gjordens fri laengde mellem indspaendingshovederne vaere 200 mm mere eller mindre 40 mm .

2.7.5.3 . Naar belastningen naar 980 daN , maales gjordens bredde uden at standse maskinen

2.7.5.4 . Derefter oeges belastningen , indtil gjorden brydes og brudbelastningen registreres .

2.7.5.5 . Hvis proeven glider eller brydes i indspaendingshovederne eller brydes mindre end 10 mm fra et af disse , skal den paagaeldende afproevning lades ude af betragtning og ny proeve afproeves .

2.7.6 . Statisk afproevning af selens enkelte dele , heri indbefattet de stive dele

2.7.6.1 . Lukkebeslaget og justeringsanordningen forbindes med traekproevningsmaskinen ved de dele , som de normalt er faestnet til , hvorefter belastningen oeges indtil 980 daN . Hvis lukkebeslaget eller justeringsanordningen indgaar i et befaestigelsesbeslag , afproeves det paagaeldende lukkebeslag eller justeringsanordning sammen med befaestigelsesbeslaget i overensstemmelse med pkt . 2.7.6.2 , med undtagelse af retractorer , der faestnes til doerstolper . Under afproevning af retractorer som justeringsanordninger skal et stykke af gjorden forblive oprullet i retractoren , som svarer til blokering , naar gjorden er udrullet mest muligt minus 450 mm .

2.7.6.2 . Befaestigelsesbeslagene skal afproeves som angivet i pkt . 2.7.6.1 , dog skal belastningen vaere 1 470 daN og paafoeres med forbehold af bestemmelserne i andet punktum i pkt . 2.7.8.1 , og under de mest ugunstige omstaendigheder , der kan forekomme , naar selen er korrekt monteret i koeretoejet . For retractorer skal afproevningen finde sted , naar gjorden er helt udrullet .

2.7.6.3 . To proever af saettet anbringes i et fryserum ved en temperatur af - 10 mere eller mindre 1 * C i to timer . Efter at vaere taget ud af fryserummet skal lukkebeslagets dele lukkes manuelt .

2.7.6.4 . To hele proevesaet anbringes i et fryserum ved en temperatur af - 10 mere eller mindre 1 * C i to timer . De beslag og plasticdele , der underkastes afproevningen , anbringes efter tur paa en flad staalplade ( som er anbragt i fryserummet samtidig med proevestykkerne ) ; pladen anbringes vandret paa en fast blok belastet med mindst 100 kg ; inden 30 sekunder efter , at proeverne er taget ud af fryserummet , skal en masse paa 18 kg falde ned paa disse fra en hoejde af 300 mm . Denne masses anslagsflade skal have en haardhed paa mindst 45 HRC og vaere konveks med en krumningsradius paa 10 mm i den tvaergaaende akses plan og en radius i laengdeaksens plan paa 150 mm . For den ene af proeverne udfoeres afproevningen med anslag paa langs af gjorden og paa den anden proeve udfoeres proevningen paa tvaers .

2.7.6.5 . Lukkebeslag , som har dele faelles for to sikkerhedsseler , underkastes en belastning , der simulerer normale brugsvilkaar i et koeretoej , hvor saederne er indstillet til deres midterstilling . Belastningen paafoeres i den i pkt . 2.7.8.1 angivne retning . En belastning paa 1 470 daN paafoeres begge selerne samtidig . I bilag XI findes beskrivelsen af apparaturet til ovennaevnte proevning .

2.7.6.6 . Under afproevning af haandbetjente justeringsanordninger skal gjorden traekkes ud af anordningen paa normal maade under hensyntagen til normale brugsvilkaar ved en hastighed af ca . 100 mm/s , og maksimumsbelastningen maales med en tolerance paa 0,1 daN , efter at de foerste 25 mm gjord er udtrukket . Gjordens bevaegelse gennem justeringsanordningen afproeves i begge retninger , og gjorden skal gennemfoere 10 cykler foer maalingen .

2.7.7 . Supplerende afproevninger af retractorer

2.7.7.1 . Retractormekanismens holdbarhed

2.7.7.1.1 . Gjorden udtraekkes og oprulles det foreskrevne antal gange med hoejst 30 frem - og tilbagegaaende bevaegelser i minuttet . Ved inertiretractorer gives der gjorden et ryk , der laaser retractoren ved hver femte bevaegelse . Samme antal ryk paafoeres 5 forskellige stedet paa gjorden , henholdsvis naar denne er trukket ud til 90 % , 80 % , 75 % , 70 % og 65 % af gjordens totale laengde . Er gjorden imidlertid laengere end 900 mm , saettes de forannaevnte procenttal i forhold til de 900 mm gjord , der er tilbage i retractoren .

2.7.7.1.2 . I bilag IV findes beskrivelse af et apparatur beregnet paa de i pkt . 2.7.7.1.1 angivne afproevninger .

2.7.7.2 . Afproevning for laasning af inertiretractorer

2.7.7.2.1 . Retractoren afproeves mens 300 mere eller mindre 3 mm gjord stadig er oprullet i retractoren .

2.7.7.2.1.1 . Naar laasningen af en inertiretractor fremkaldes ved en accelererende bevaegelse af gjorden , skal udtraekningen af gjorden ske i den retning , den normalt forekommer , naar retractoren er monteret i et koeretoej .

2.7.7.2.1.2 . Naar retractorernes foelsomhed over for en reduktion af koeretoejets hastighed maales , skal udtraekningen ske efter to paa hinanden vinkelrette vandrette akser , hvis retractoren er monteret i et koeretoej efter fabrikantens angivelse for den paagaeldende sikkerhedssele . En af akserne skal vaere den , som af den tekniske tjeneste , der foretager afproevningen for typegodkendelse , anses for at fremkalde de daarligst mulige vilkaar for laasemekanismens funktion .

2.7.7.2.2 . I bilag V findes en beskrivelse af passende apparatur til de i pkt . 2.7.7.2.1 angivne afproevninger . Apparaturet skal vaere udfoert saaledes , at den foreskrevne acceleration naar en middeltilvaekst paa mindst 10 g/sekund .

2.7.7.2.3 . For at kontrollere overensstemmelse med forskrifterne i pkt . 2.4.5.2.1.3 og 2.4.5.2.1.4 monteres retractoren paa en vandret plade , og denne vippes med en hastighed af hoejst 2 * i sekundet , indtil retractoren laaser . Afproevningen gentages i andre retninger for at sikre , at kravene er opfyldte .

2.7.7.3 . Modstandsdygtighed imod stoev

2.7.7.3.1 . Retractoren anbringes i et proevningskammer som vist i bilag VI , saaledes at den vender samme vej , som naar den er monteret i koeretoejet . Proevningskammeret indeholder stoev , der svarer til specifikationerne i pkt . 2.7.7.3.2 . Retractorens gjord traekkes 500 mm ud og holdes udtrukket saaledes , undtagen efter hver stoevblaesning hvor gjorden rulles op og traekkes ud 10 gange i loebet af 1 - 2 minutter . I fem timer blaeses stoevet i 5 sekunder hvert tyvende minut op mod retractoren ved hjaelp af trykluft , der er toer og fri for olie og fedt , med et overtryk paa 5,5 gange 10 5 Pa mere eller mindre 0,5 gange 10 5 Pa gennem en dyse med en diameter paa 1,5 mere eller mindre 0,1 mm .

2.7.7.3.2 . Det stoev , der anvendes ved afproevningen i pkt . 2.7.7.3.1 , bestaar af omkring 1 kg toert kvarts . Formalingsgraden skal vaere som foelger :

a ) 99 - 100 % sigtegennemgang ved 150 mm maskeaabning og traaddiameter 104 mm ;

b ) 76 - 86 % sigtegennemgang ved 105 mm maskeaabning og traaddiameter 64 mm ;

c ) 60 - 70 % sigtegennemgang ved 75 mm maskeaabning og traaddiameter 52 mm .

2.7.7.4 . Udtraeknings - og oprulningskraft

2.7.7.4.1 . Udtraeknings - og oprulningskraft maales paa et saet , som anbringes paa den attrap , som benyttes til den dynamiske afproevning efter pkt . 2.7.8 . Spaendingen i gjorden maales i det punkt , der netop er fri af attrappen ( men saa naer ved denne som muligt ) , mens gjorden rulles op med en hastighed paa omkring 0,6 m/min .

2.7.8 . Dynamiske afproevninger af saettet eller fastholdelsesanordningen

2.7.8.1 . Saettet anbringes paa en proevningsvogn udstyret med saede og de i bilag VII angivne forankringer . Saafremt saettet er beregnet til et bestemt koeretoej eller til bestemte koeretoejstyper , skal afstandene mellem attrappen og forankringerne fastsaettes af den tekniske tjeneste , der foretager afproevningerne , i henhold til enten vejledningerne for selens montering eller oplysninger fra koeretoejets fabrikant .

2.7.8.1.1 . Saafremt saettet indgaar i en fastholdelsesanordning , monteres dette paa den del af koeretoejets opbygning , det normalt skal monteres paa , og denne del fastgoeres paa proevningsvognen paa foelgende maade .

2.7.8.1.2 . Metoden , der anvendes til fastholdelse af koeretoejet under afproevning , maa ikke virke forstaerkende paa saedernes eller sikkerhedsselernes forankringspunkter eller formindske opbygningens normale deformation .

Ingen del af koeretoejets forparti maa medtages under forsoeget , hvis det ved at begraense attrappens fremadrettede bevaegelse , naar der ses bort fra foedderne , kunne taenkes at formindske den belastning , der paafoeres fastholdelsesanordningen . De manglende dele kan erstattes af dele af en tilsvarende modstandsdygtighed paa betingelse af , at disse ikke forhindrer attrappens fremadrettede bevaegelse .

2.7.8.1.3 . Et befaestigelsesbeslag anses for tilfredsstillende , saafremt det ikke har nogen indvirkning paa en overflade , der daekker hele opbygningens bredde , og saafremt koeretoejet eller opbygningen blokeres eller standses * oran i en afstand paa mindst 500 mm fra fastholdelsesanordningens forankringspunkt . Bagtil skal opbygningen faestnes tilstraekkeligt langt fra forankringspunkterne til at kravene i pkt . 2.7.8.1.2 . opfyldes .

2.7.8.1.4 . Saederne skal indstilles og anbringes i den koerselsstilling , der af den tekniske tjeneste , som foretager afproevningerne til standardtypegodkendelse , anses for at give de mindst fordelagtige vilkaar for modstandsdygtighed , og som kan forenes med attrappens anbringelse i koeretoejet . Saedernes stilling angives i afproevningsrapporten . Hvis saedet har indstilleligt ryglaen anbringes dette i overensstemmelse med fabrikantens angivelse ; saafremt saadanne ikke findes , fastlaases det saaledes , at den vinkel , det danner med saedet , ligger saa naer 25 * som muligt .

2.7.8.1.5 . Til bedoemmelse af kravene i pkt . 2.6.1.3.1 skal saedet anses for vaerende i den laengst fremskudte koerselsstilling , som attrappens dimensioner tillader .

2.7.8.1.6 . Alle siddepladser i samme gruppe skal afproeves samtidig .

2.7.8.2 . Saettet anbringes paa foelgende maade paa den i bilag VIII beskrevne attrap . Et braet med en tykkelse paa 25 mm anbringes mellem attrappens ryg og saedets ryg . Selen spaendes stramt paa attrappen . Derefter fjernes braettet , og attrappen anbringes saaledes , at dens ryg er i kontakt med saederyggen i hele sin laengde . Hvis lukkebeslaget er af excentrik-type , skal lukningen sikres alene ved fjederens kraft ; det maa ikke skulle presses eller smaekkes . Hvis lukkebeslaget er af typen metal mod metal , maa det kontrolleres , at sammensaetningsmaaden for dets to dele ikke nedsaetter lukkesikkerheden eller beslagets modstandsdygtighed .

2.7.8.3 . De frie ender af gjordene skal vaere foert gennem justeringsanordningerne i tilstraekkelig laengde til at kunne optage glidningen .

2.7.8.4 . Vognen skubbes derefter fremad , saaledes at dens frie hastighed ved sammenstoedet er 50 mere eller mindre 1 km/t , og saaledes at attrappen forbliver ubevaeglig . Vognens standsselaengde skal vaere 400 mere eller mindre 50 mm . Vognen skal forblive i vandret stilling under hastighedsredaktionen . Vognens * stighedsreduktion opnaas ved at anvende den i bilag VII beskrevne anordning eller enhver anden anordning , der giver samme resultat . Proevningsapparaturet skal vaere i overensstemmelse med de i bilag IX angivne specifikationer .

2.7.8.5 . Vognens hastighed umiddelbart foer anslaget og attrappens maksimale bevaegelse fremad maales .

2.7.8.6 . Efter anslaget skal saettet eller fastholdelsesanordningen og dets beslag undersoeges visuelt uden at lukkebeslaget aabnes for at afgoere om der er fejl eller brud . For fastholdelsesanordninger kontrolleres ligeledes efter afproevningen , hvorvidt de dele af koeretoejets opbygning , der er fastgjort til vognen , er varigt deformerede . Hvis saadanne deformeringer iagttages , vil der blive taget hensyn til dem ved udregningen i henhold til pkt . 2.6.1.3.1 .

2.7.9 . Afproevning af lukkebeslagets aabningsmekanisme

2.7.9.1 . Til denne afproevning anvendes de saet , der allerede har vaeret underkastet den dynamiske afproevning i pkt . 2.7.8 .

2.7.9.2 . Saettet afmonteres proevningsvognen uden at lukkebeslaget aabnes . Lukkebeslaget paafoeres en direkte traekbelastning paa 30 daN . Hvis lukkebeslaget er forbundet med en stiv del , paafoeres kraften under hensyntagen til den vinkel , som lukkebeslaget og den stive del dannede under den dynamiske afproevning . Ved en hastighed paa 400 mm/min . mere eller mindre 20 mm paafoeres det geometriske centrum for den trykknap , hvormed lukkemekanismen aabnes , en normalbelastning . Denne belastning paafoeres i en konstant retning . Under paafoeringen af den til aabning af lukkebeslaget kraevede kraft skal beslaget hvile paa et stift underlag . Den ovenfor omhandlede normalbelastning maa ikke overstige den i pkt . 2.4.2.5 fastsatte graense . Afproevningsapparaturets kontaktflade skal vaere sfaerisk med en radius paa 2,5 mere eller mindre 0,1 mm . Dets overflade skal vaere blankpoleret metal .

2.7.9.3 . Den til aabning af lukkebeslaget kraevede kraft paafoeres ved hjaelp af en fjedervaegt eller en anden maaleanordning paa samme maade og i samme retning som ved normal aabning .

2.7.9.4 . Denne kraft maales , og enhver svaghed ved lukkebeslaget noteres .

2.7.9.5 . Efter afproevningen af lukkebeslagets aabningsmekanisme undersoeges alle de dele , der indgaar i saettet eller fastholdelsesanordningen , og som har vaeret underkastet afproevningerne i pkt . 2.7.8 , og omfanget af skader eller fejl , saettet eller fastholdelsesanordningen er blevet paafoert under den dynamiske afproevning , opfoeres i afproevningsrapporten .

2.7.10 . Afproevningsrapport

Afproevningsrapporten skal indeholde resultatet af de i pkt . 2.7 fastsatte afproevninger , bl . a . proevningsvognens hastighed , attrappens maksimale fremadrettede bevaegelse , lukkebeslagets anbringelse samt alle skader eller brud . Er de i bilag VII fastsatte forankringer ikke benyttet i overensstemmelse med pkt . 2.7.8.1 , skal afproevningsrapport * indeholde en beskrivelse af saettets eller fastholdelsessystemets montering samt vaesentlige vinkler og maal . Afproevningsrapporten skal ligeledes beskrive alle deformationer eller brud paa lukkebeslaget som foelge af afproevningen .

For fastholdelsesanordninger skal afproevningsrapporten ligeledes angive den maade , paa hvilken koeretoejets opbygning er fastgjort til proevningsvognen , saedernes anbringelse og ryglaenenes haeldning . Hvis attrappens fremadrettede bevaegelse gaar ud over de i pkt . 2.6.1.2.2 angivne vaerdier , skal afproevningsrapporten angive , hvorvidt kravene i pkt . 2.6.1.3.1 er opfyldt .

2.8 . Overensstemmelseskontrol

2.8.1 . Mindstekrav til overensstemmelseskontrol

2.8.1.1 . Fabrikanten eller den befuldmaegtigede , der er indehaver af EOEF-godkendelsesmaerket , er forpligtet til at udoeve eller lade udoeve en stadig kvalitetskontrol , som sikrer , at saettene produceres ensartet og i overensstemmelse med bestemmelserne i dette direktiv .

2.8.1.2 . Fabrikanten eller dennes befuldmaegtigede er navnlig forpligtet til at soerge for foelgende :

a ) fremgangsmaader ved kvalitetskontrol ,

b ) det noedvendige kontroludstyr til overensstemmelseskontrol ,

c ) registrering af afproevningsresultaterne samt tilhoerende afproevningsrapporter og dokumenter ,

d ) udnyttelse af afproevningsresultaterne , som goer det muligt at kontrollere og sikre stabiliteten i de producerede saets data under hensyntagen til de tilladelige spredninger af industrifabrikation .

2.8.1.3 . De proever , der udtages til overensstemmelseskontrol , skal underkastes de afproevninger , der er defineret i forstaaelse med den kompetente myndighed , blandt de i pkt . 2.6 og 2.7 beskrevne afproevninger .

2.8.1.4 . Isaer skal foelgende mindstekrav overholdes :

2.8.1.4.1 . Alle saet med inerti-pretractor skal kontrolleres saaledes , at de opfylder kravene i pkt . 2.4.5.2.1.1 i overensstemmelse med de saerlige forskrifter i pkt . 2.4.5.2.3 .

2.8.1.4.2 . Kontrollen af modstandsdygtigheden for proeveeksemplarer af producerede sikkerhedsseler under den dynamiske afproevning udfoeres i henhold til bestemmelserne i pkt . 2.7.8 . Denne kontrol udfoeres paa statistisk grundlag og ved udtagning af stikproever , og under alle omstaendigheder med en hyppighed paa 1 ud af 25 000 producerede sikkerhedsseler eller 1 pr . produktionsmaaned , idet den stoerste hyppighed laegges til grund .

For typer , hvis aarlige produktion er hoejst 5 000 saet , tillades en minimumshyppighed paa 1 pr . aar .

Ved afproevningen efter sammenstoedet underkastes saettet en visuel undersoegelse uden at lukkebeslaget aabnes for at fastslaa , om der foreligger svigt eller brud . Saafremt afproevningen er mangelfuld , er fabrikanten forpligtet til at foretage en ny proeveudtagning og traeffe alle foranstaltninger til at sikre , at den tilsvarende produktion er i overensstemmelse hermed .

2.8.2 . Mindstekrav til stikproevekontrol udfoert af medlemsstaterne

2.8.2.1 . Kontrolhyppigheden for stikproever skal vaelges saaledes , at mindst ét saet ud af 5 000 sikkerhedsseler eller fastholdelsesanordninger , der produceres af hver godkendt type , underkastes de under pkt . 2.8.2.2 omhandlede kontrolafproevninger med en minimumshyppighed paa 1 og en maksimumshyppighed paa 50 for hver 12 produktionsmaaneder .

2.8.2.2 . De seler , der udtages til kontrol af , at de er i overensstemmelse med en godkendt type , skal underkastes kontrolafproevninger , som den kompetente myndighed udvaelger blandt de i pkt . 2.6 og 2.7 beskrevne afproevninger .

Mindst 10 % af de seler , der udtages til overensstemmelseskontrol , men mindst 1 og hoejst 5 for hver 12 produktionsmaaneder , underkastes dynamisk afproevning .

2.8.2.3 . Hvis ét af proeveeksemplarerne ikke bestaar den afproevning , det underkastes , gennemfoeres en ny afproevning med tre andre proeveeksemplarer .

Hvis ét af disse tre proeveeksemplarer ikke bestaar denne afproevning , tages artikel 3 stk . 2 , i anvendelse .

2.8.2.4 . Til kontrol udtages seler , som markedsfoeres , eller som skal markedsfoeres .

2.9 . Vejledning

Alle sikkerhedsseler skal ledsages af den i bilag X givne vejledning .

3 . MONTERINGSVEJLEDNING

3.1 . Koeretoejernes udstyr

Alle koeretoejer , der omhandles af artikel 9 , skal vaere udstyret med sikkerhedsseler eller fastholdelsesanordninger ( til hvilke retractorer uden laasemekanisme ( punkt 1.8.1 ) og manuelle retractorer ( punkt 1.8.2 ) imidlertid ikke kan anvendes ) , der har foelgende form :

3.1.1 . til sideforsaederne : tre-punktsseler forsynet med dobbeltvirkende inerti-retractorer ( punkt 1.8.4 ) ; dog er paa passagersaedet automatiske retractorer ( punkt 1.8.3 ) tilladt ;

3.1.2 . til de forreste midterpladser : tre-punktsseler , eventuelt forsynet med retractorer ;

3.1.2.1 . dog anses til de forreste midterpladser hofteseler , eventuelt forsynet med retractorer , som tilstraekkelige , hvis forruden ligger uden for den i bilag II til direktiv 74/60/EOEF definerede referencezone ;

for saa vidt angaar selerne , betragtes forruden som en del af referencezonen , hvis den kan komme i statisk kontakt med afproevningsanordningen efter den i bilag II til direktiv 74/60/EOEF beskrevne metode ;

3.1.2.2 . uanset forskrifterne i pkt . 3.1.2 og 3.1.2.1 og indtil den 1 . januar 1979 kan hver af de forreste midterpladser vaere forsynet med kun én hoftesele , eventuelt med retractorer .

3.1.3 . Til bagsaederne : hofteseler eller tre-punktsseler , eventuelt forsynet med retractorer .

3.1.4 . Ved tre-punktsseler forsynet med retractorer skal mindst én retractor virke paa diagonalgjorden .

3.2 . Almindelige forskrifter

3.2.1 . Sikkerhedsselerne og fastholdelsesanordningerne skal faestnes til forankringer , der opfylder forskrifterne i direktiv 76/115/EOEF .

3.2.2 . Sikkerhedsselerne eller fastholdelsesanordningerne skal monteres saaledes , at de , naar de baeres korrekt af brugeren , virker efter hensigten og formindsker risiko for kvaestelser ved ulykkestilfaelde . I saerdeleshed skal de vaere monteret saaledes :

3.2.2.1 . at sikkerhedsselernes eller fastholdelsesanordningernes gjorde ikke kan udsaette baereren for farer ;

3.2.2.2 . at muligheden for , at gjorden glider ned over baererens skulder , naar den baeres korrekt , er minimal ;

3.2.2.3 . at risikoen for , at gjorden oedelaegges ved kontakt med koeretoejets stive , fremspringende dele eller saedets stel , er minimal .

3.3 . Saerlige forskrifter for de stive dele , der indgaar i sikkerhedsselerne eller fastholdelsesanordningerne ( beslag mm . )

3.3.1 . Stive dele som lukkebeslag , justeringsanordninger , befaestigelsesbeslag osv . , maa ikke foroege risikoen for kvaestelser ved ulykkestilfaelde for baereren .

3.3.2 . Lukkebeslagets aabningsmekanisme skal vaere synlig og let tilgaengelig for baereren og maa ikke kunne aabne ; ved uagtsomhed eller uforsaetligt . Lukkebeslaget skal vaere anbragt saaledes , at det er let tilgaengeligt for en tredjemand , som skal kunne loesne baereren i tilfaelde af fare .

Lukkebeslaget skal monteres saaledes , at det kan lukkes op af baereren , baade naar det er ubelastet , og naar det er belastet med dennes vaegt , med en enkelt bevaegelse i én enkelt retning og med den ene eller den anden haand . For sikkerhedsseler eller fastholdelsesanordninger ved de forreste sidesaeder skal lukkebeslaget kunne lukkes paa samme maade .

Det skal kontrolleres , at saafremt lukkebeslaget er i kontakt med baereren , er kontaktfladen ikke smallere end 46 mm .

3.3.3 . Naar selen anvendes af baereren , skal den enten justeres automatisk eller vaere konstrueret paa en saadan maade , at den manuelle justeringsanordning er let tilgaengelig for baereren i siddende stilling og let at anvende . Den skal kunne strammes med én haand for at tilpasses baererens stoerrelse og saedets stilling i koeretoejet .

3.3.4 . De sikkerhedsseler eller fastholdelsesanordninger , der er forsynet med retractorer , skal monteres saaledes , at retractorerne kan fungere korrekt og uden vanskelighed rulle gjorden op .

BILAG II

EKSEMPEL PAA EOEF-KOMPONENTTYPEGODKENDELSESSKEMA

Maksimalt format A 4 ( 210 gange 297 mm )

Myndighedens navn

Oplysning vedroerende meddelelse , naegtelse , inddragelse af EOEF-komponenttypegodkendelse eller meddelelse , naegtelse , inddragelse af udvidelse af EOEF-komponenttypegodkendelse for en sikkerhedssele eller en fastholdelsesanordning

Typegodkendeisesnummer ...

1 . Fastholdelsesanordning / tre-punktssele / hoftesele / specialsele / sele med energiafledende mekanisme / sele med retractor / sele med automatisk retractor , sele med inerti-retractor ( 1 )

2 . Fabriks - eller firmamaerke ...

3 . Fabrikantens typebetegnelse for sikkerhedsselen eller fastholdelsesanordningen ...

4 . Fabrikantens navn og adresse ...

5 . Navn og adresse paa fabrikantens eventuelle befuldmaegtigede ...

6 . Fremstillet til EOEF-typegodkendelse , den ...

7 . Teknisk tjeneste , som varetager EOEF-godkendelsesafproevningerne ...

8 . Afproevningsrapportens dato ...

9 . Afproevningsrapportens nummer ...

10 . Typegodkendelsen er meddelt / naegtet ( 1 ) til generel anvendelse / til brug i et bestemt koeretoej eller i bestemte typer af koeretoejer ( 1 ) ( se eventuelt tillaegget )

11 . Maerkningens art og placering ...

12 . Sted ...

13 . Dato ...

14 . Underskrift ...

15 . Foelgende materiale , der er forsynet med ovennaevnte EOEF-typegodkendelsesnummer , er vedlagt som bilag :

... tegninger og skitser , der viser selen samt alle energiafledende anordninger eller alle retractorer dertil ;

... tegninger og skitser , der viser fastholdelsessystemet , koeretoejets struktur og saedets struktur samt indstillingsanordninger og befaestigelsesbeslag , heri indbefattet alle energiafledende anordninger eller alle retractorer dertil ;

... fotografier af selen .

( 1 ) Det ikke gaeldende overstreges .

BILAG III

EOEF-KOMPONENTTYPEGODKENDELSESMAERKE

1 . ALMINDELIGT

1.1 . Enhver sikkerhedssele og fastholdelsesanordning , som er i overensstemmelse med den godkendte type i henhold til dette direktiv , skal vaere forsynet med et EOEF-typegodkendelsesmaerke .

EOEF-typegodkendelsesmaerket bestaar af foelgende dele :

1.1.1 . et rektangel hvori staar bogstavet " e " efterfulgt af kendingsnummer eller kendingsbogstaver for den medlemsstat , der har meddelt typegodkendelsen :

1 for Tyskland ,

2 for Frankrig ,

3 for Italien ,

4 for Nederlandene ,

6 for Belgien ,

11 for Det forenede Kongerige ,

13 for Luxembourg ,

18 for Danmark ,

IRL for Irland ;

1.1.2 . typegodkendelsesnummeret anbragt under rektanglet ;

1.1.3 . et eller flere af nedenstaaende yderligere symboler anbragt oven over rektanglet :

1.1.3.1 . " A " for en tre-punktssele , " B " for en hoftesele og " S " for en special type sikkerhedssele .

1.1.3.2 . Symbolerne i punkt 1.1.3.1 . suppleres med foelgende :

1.1.3.2.1 . " e " for en sele med en energiafledende anordning ,

1.1.3.2.2 . " r " for en sele med retractor , samt typenummeret paa den anvendte retractor i overensstemmelse med punkt 1.8 i bilag I , og bogstavet " m " hvis retractoren er en dobbeltvirkende inerti-retractor .

1.1.3.3 . Saafremt selen indgaar i en fastholdelsesanordning anbringes bogstavet " Z " foran symbolerne i punkt 1.1.3.1 .

1.2 . Angivelserne i punkt 1.1 skal enten ved hjaelp af en maerkat eller direkte maerkning paa selen anbringes let laeseligt , og saaledes at de ikke kan udslettes . Maerkaten eller maerkningen skal kunne taale dagligt brug .

2 . EKSEMPLER PAA EOEF-KOMPONENTTYPEGODKENDELSESMAERKE

2.1 . Figur : JFR . EFT

Den sele , som er forsynet med ovenstaaende typegodkendelsesmaerke , er en trepunktssele ( A ) med en en rgiafledende anordning ( e og typegodkendt i Neder landene ( e 4 ) med typegodkendelsesnummer 2439

2.2 . Figur : JFR . EFT

Den sele , som er forsynet med ovenstaaende typegodkendelsesmaerke , er en hoftesele ( B ) forsynet med dobbeltvirkende retractor af 4-typen og typegodkendt i Nederlandene ( e 4 ) med typegodkendelsesnummer 2439 .

2.3 . Figur : JFR . EFT

Den sele , som er forsynet med ovenstaaende typegodkendelsesmaerke , er en speciel type sikkerhedssele ( S ) forsynet med en energiafledende anordning ( e ) , som indgaar i en fastholdelsesanordning ( Z ) og typegodkendt i Nederlandene ( e 4 ) med typegodkendelsesnummer 2439 .

Bemaerkning :

Typegodkendelsesnummeret og symbolerne skal anbringes i naerheden af rektanglet , over eller under bogstavet " e " eller til hoejre eller venstre for dette . Tallene i typegodkendelsesnummeret anbringes paa samme side af " e " og vender samme vej . Det eller de oevrige symboler anbringes modsat nummeret . Romertal for typegodkendelsesnumre boer undgaas for at udelukke forveksling med de oevrige symboler .

BILAG IV

EKSEMPEL PAA APPARATUR TIL AFPROEVNING AF RETRACTORERS HOLDBARHED : JFR . EFT

BILAG V

EKSEMPEL PAA APPARATUR TIL AFPROEVNING AF LAASEMEKANISMEN I INERTI-RETRACTORER

Tegningen viser apparatur , som er egnet til disse afproevninger . Det bestaar af en motor med kamskive , hvis kamfoelger ved snoretraek staar i forbindelse med en lille vogn paa skinner . I kamfoelgeren indgaar en " bevaegelsesabsorberende " anordning , der optager yderligere bevaegelse , naar tromlen laases , foer kamfoelgerens bevaegelse er afsluttet . Kamskivens form og motorens hastighed er afpasset til at give den i pkt . 2.7.7.2.2 i bilag I angivne acceleration ; proevestraekningen skal vaere stoerre end gjordens tilladte maksimale udtraekslaengde foer laasning .

Paa vognen er anbragt et underlag , der kan dreje rundt , saaledes at retractoren kan monteres i forskellige positioner i forhold til vognens bevaegelsesretning .

Til afproevning af retractormekanismens foelsomhed over for gjordens bevaegelser monteres retractoren paa et fast underlag , og gjorden faestnes til vognen .

Ved ovennaevnte afproevninger kan underlag eller andre dele leveret af fabrikanten eller dennes befuldmaegtigede indgaa i proeveopstillingen for saa realistisk som muligt at simulere montering i et koeretoej .

Underlag og andre noedvendige dele til simulering af montering i et koeretoej skal stilles til raadighed af fabrikanten eller dennes befuldmaegtigede : JFR . EFT

BILAG VI

EKSEMPEL PAA APPARATUR TIL STOEVPROEVNING AF RETRACTORER : JFR . EFT

BILAG VII

BESKRIVELSE AF VOGNEN , SAEDET , FORANKRINGERNE OG STOPANORDNING

1 . VOGNEN

Under afproevningen af sikkerhedsselerne skal massen af den vogn , som baerer saedet , vaere 400 kg mere eller mindre 20 kg . Under afproevningen af fastholdelsesanordninger skal vognens masse tilsammen med den del af vognens struktur , der er fastgjort til det , vaere 800 kg . Om noedvendigt kan totalmassen af vognen og vognens struktur dog foroeges med multipla af 200 kg . I intet tilfaelde maa totalmassen afvige fra den nominelle masse med mere end mere eller mindre 40 kg .

2 . SAEDET

Saedet skal vaere af stiv konstruktion og have en glat overflade , dog ikke for afproevninger af fastholdelsesanordninger . Maalangivelserne i fig . 1 skal overholdes , og det skal iagttages , at ingen metaldele kommer i kontakt med selen .

3 . FORANKRINGER

Forankringerne skal anbringes i henhold til anvisningerne i fig . 1 . De punkter , der svarer til anbringelsen af forankringerne , angiver , hvor selens ender skal faestes paa stellet eller i paakommende tilfaelde paa maaleanordningerne . Den struktur , der baerer forankringerne , skal vaere stiv . Den oevre forankring maa ikke flytte sig mere end 0,2 mm i laengderetningen , hvis den paavirkes med 98 daN . Vognen skal vaere udfoert saaledes , at der ikke sker nogen blivende deformering af de dele , som baerer forankringerne under proevningen .

4 . STOPANORDNING

Denne anordning bestaar af to ens energiafledende anordninger , der monteres parallelt ; for fastholdelsesanordninger monteres dog 4 energiafledende anordninger for nominel masse paa 800 kg . Om noedvendigt anvendes en ekstra energiafledende anordning for hver 200 kg , den nominelle masse foroeges med .

Hver energiafledende anordning bestaar af foelgende :

- en kappe bestaaende af et staalroer ,

- et energiafledende roer af polyuretan ,

- en aflang knop af blankpoleret staal , der gaar ind i anordningen ,

- en stang og en anslagsplade .

Paa tegningerne i fig . 2 , 3 og 4 ses maalene paa anordningens forskellige dele . Det afledende materiales kendetegn er angivet omstaaende . Umiddelbart foer hver afproevning skal roerene holdes ved en temperatur mellem 15 og 30 * C og ikke benyttes i mindst 12 timer . De krav , stopanordningen skal opfylde , angives i bilag IX . Enhver anordning , som giver lignende resultater , kan anvendes .

DET AFLEDENDE MATERIALES KENDETEGN

( Metode ASTM D 735 , medmindre andet angives )

- Shore-haardhed A : 95 mere eller mindre 2

- Brudbelastning : R o * 343 daN/cm2

- Minimumsforlaengelse : A o * 400 %

Modul for 100 % forlaengelse * 108 daN/cm2

Modul for 300 % forlaengelse * 235 daN/cm2

- Koldskoerhed ( Metode ASTM D 736 ) :

5 timer ved - 55 * C

- Kompression ( Metode B ) :

22 timer ved 70 * C * 45 %

- Massefylde ved 25 * C : 1,05 - 1,10

- AEldning ( Metode ASTM D 573 ) :

70 timer ved 100 * C

- Shore-haardhed A : variation mere eller mindre 3 max .

- brudbelastning : formindskelse < 10 % af R o

- forlaengelse : formindskelse < 10 % af A o

- masse : formindskelse < 1 %

- Neddypning i olie ( Metode ASTM nr . 1 Oil ) .

70 timer ved 100 * C

- Shore-haardhed A : variation mere eller mindre 4 max .

- brudbelastning : formindskelse < 15 % af R o

- forlaengelse : formindskelse < 10 % af A o

- volumen : kvaelning < 5 %

- Neddypning i olie ( Metode ASTM nr . 3 Oil ) :

70 timer ved 100 * C

- brudbelastning : formindskelse < 15 % af R o

- forlaengelse : formindskelse < 15 % af A o

- volumen : kvaelning < 20 %

- Neddypning i destilleret vand :

1 uge ved 70 * C

- brudbelastning : formindskelse < 35 % af R o

- forlaengelse : foroegelse < 20 % af A o

Figur 1 , 2 , 3 og 4 : JFR . EFT

BILAG VIII

BESKRIVELSE AF ATTRAPPEN

1 . SPECIFIKATION AF ATTRAPPEN

1.1 . Almindeligt

Denne attraps vaesentligste kendetegn er angivet i foelgende tegninger og skemaer :

Fig . 1 : Set fra siden - hoved , hals og torso .

Fig . 2 : Set forfra - hoved , hals og torso .

Fig . 3 : Set fra siden - baekken , laar og ben .

Fig . 4 : Set forfra - baekken , laar og ben .

Fig . 5 : De vigtigste maalangivelser .

Fig . 6 : Attrap i siddende stilling med angivelse :

- af tyngdepunkter ,

- anbringelse af maalepunkterne ,

- skulderhoejden .

Skema 1 : Noegle til benaevnelser og vaesentligste maal for attrappens enkelte dele .

Skema 2 : Massen af hoved , hals , torso , laar og ben .

1.2 . Beskrivelse af attrappen

1.2.1 . Benets konstruktion ( se fig . 3 og 4 )

Benet er sammensat af tre dele :

- plade som fodsaal ( 30 ) ,

- selve benroeret ( 29 ) ,

- knaeroeret ( 26 ) .

Det roer , der udgoer knaet , har to stopanordninger , som begraenser benets bevaegelse inde i laaret .

Fra udstrakt stilling kan benet dreje ca . 120 * bagud .

1.2.2 . Laarets konstruktion ( se fig . 3 og 4 )

Laaret bestaar af tre dele :

- knaeroer ( 22 ) ,

- laarstang ( 21 ) ,

- baekkenroer ( 20 ) .

For at haemme knaeets bevaegelser er der i knaeroeret ( 22 ) to udskaeringer , som griber ind i oejer i benet .

1.2.3 . Torsoens konstruktion ( se fig . 1 og 2 )

Torsoen bestaar af foelgende dele :

- baekkenroer ( 2 )

- rullekaede ( 4 )

- ribben ( 6 og 7 )

- brystben ( 8 )

- kaedens faestelse i ( 3 ) samt delvis i ( 7 og 8 )

1.2.4 . Hals ( se fig . 1 og 2 )

Halsen dannes af syv plader af polyurethan ( 9 ) . Halsen kan goeres mere eller mindre stiv ved hjaelp af en reguleringsanordning til kaeden .

1.2.5 . Hoved ( se fig . 1 og 2 )

Hovedet ( 15 ) er hult ; polyurethanet er forstaerket med staalplader ( 17 ) . Kaedens reguleringsanordning , der goer det muligt at regulere halsen , bestaar af en blok polyamid ( 10 ) , et roer til at holde afstand ( 11 ) og en spaendeanordning ( 12 og 13 ) .

Hovedet kan dreje i foerste og andet led ( leddene ved atlas-hvirvelen og taphvirvelen ) som omfatter spaendeanordningen ( 14 og 18 ) , afstandsroerer ( 16 ) og polyamidblokken ( 10 ) .

1.2.6 . Forbindelsen i knaeleddet ( se fig . 4 )

Benet og laarene er forbundet med roer ( 27 ) og spaendeanordningen ( 28 ) .

1.2.7 . Forbindelse i hofteleddet ( se fig . 4 )

Laarene og torsoen er forbundet af roeret ( 23 ) , friktionspladerne ( 24 ) og spaendeanordningen ( 25 ) .

1.2.8 . Polyurethan

Type : PU 123 CH Compound .

Haardhed : 50 - 60 Shore A .

1.2.9 . Beklaedning

Attrappen er beklaedt med specielt materiale .

2 . KORRIGERING AF MASSEN

For at kunne justere attrappen efter bestemte vaerdier og dens totale masse , justeres massefordelingen ved hjaelp af seks korrigerende belastninger paa hver 1 kg , som kan saettes fast paa baekkenleddet . Seks andre belastninger af polyuretan paa 1 kg hver kan anbringes paa torsoens ryg .

3 . PUDE

En speciel pude anbringes mellem attrappens torso og beklaedningen . Puden skal vaere fremstillet af polyethylenskum og opfylde foelgende forskrifter :

haardhed : 7 - 10 Shore A ,

tykkelse : 25 mere eller mindre 5 mm .

Den skal kunne udskiftes .

4 . JUSTERING AF LEDDENE

4.1 . Almindeligt

For at resultaterne skal vaere reproducerbare , er det noedvendigt at specificere og kontrollere friktionen i de forskellige led .

4.2 . Knaeled

Knaeled regulere .

Laar og ben anbringes lodret .

Benet drejes 30 * .

Skruen i spaenddelen loesnes meget langsomt , indtil benet falder paa grund af sin egen vaegt .

Moetrikken fastskrues i denne stilling .

4.3 . Hofteleddene

Hofteleddene reguleres ved at skrue dem helt fast .

Laarene anbringes vandret og torsoen lodret .

Torsoen drejes fremad , indtil den danner en vinkel paa 60 * med laarene .

Spaendeindretningen loesnes meget langsomt , indtil torsoen falder paa grund af sin egen vaegt .

Moetrikken fastskrues i denne stilling .

4.4 . Leddet , ringhvirvel-taphvirvel

Dette led skal reguleres saaledes , at det lige netop modstaar sin egen vaegt i retningerne fremad og bagud .

4.5 . Hals

Halsen skal reguleres ved hjaelp af kaedens reguleringsanordning ( 13 ) . Naar halsen er indstillet korrekt , flytter den oeverste del af spaenddelen sig mellem 40 og 60 mm , naar der paafoeres den en vandret paavirkning paa 10 daN .

SKEMA 1

Tal * Benaevnelse * Materiale * Maal *

1 * Kroppens materiale * Polyurethan * - *

2 * Baekkenroer * Staal * 76 gange 70 gange 100 mm *

3 * Fastgoerelse af kaeden * Staal * 25 gange 10 gange 70 mm *

4 * Rullekaede * Staal * 3/4 mm *

5 * Skulderplade * Polyurethan * - *

6 * Profil * Staal * 30 gange 30 gange 3 gange 250 mm *

7 * Ribben * Perforeret staalplade * 400 gange 85 gange 1,5 mm *

8 * Brystben * Perforeret staalplade * 250 gange 90 gange 1,5 mm *

9 * Skiver ( seks ) * Polyurethan * diam . 90 gange 20 mm *

* * * diam . 80 gange 20 mm *

* * * diam . 75 gange 20 mm *

* * * diam . 70 gange 20 mm *

* * * diam . 65 gange 20 mm *

* * * diam . 60 gange 20 mm *

10 * Blok * Polyamid * 60 gange 60 gange 25 mm *

11 * Afstandsroer * Staal * 40 gange 40 gange 2 gange 50 mm *

12 * Spaendeindretningens bolt * Staal * M 16 gange 90 mm *

13 * Spaendeindretningens moetrik * Staal * M 16 mm *

14 * Leddets spaendeindretning A-A * Staal * diam . 12 gange 130 ( M 12 ) mm *

15 * Hoved * Polyurethan * - *

16 * Afstandsroer * Staal * diam . 18 gange 13 gange 17 mm *

17 * Forstaerkningsplade * Staal * 30 gange 3 gange 500 mm *

18 * Spaendeanordningens moetrikker * Staal * M 12 *

19 * Laar * Polyurethan * - *

20 * Baekkenroer * Staal * 76 gange 70 gange 80 mm *

21 * Laarstang * Staal * 30 gange 30 gange 440 mm *

Tal * Benaevnelse Materiale * Maal *

22 * Knaeroer * Staal * 52 gange 46 gange 40 mm *

23 * Forbindelsesroer til hoften * Staal * 70 gange 64 gange 250 mm *

24 * Friktionsskive ( fire ) * Staal * 160 gange 75 gange 1 mm *

25 * Spaendeindretning * Staal * M 12 gange 320 mm skiver og moetrikker *

26 * Knaeroer * Staal * 52 gange 46 gange 160 mm *

27 * Forbindelsesroer til knaeet * Staal * 44 gange 39 gange 190 mm *

28 * Skive for spaendeindretning * Staal * diam . 70 gange 4 mm *

29 * Benroer * Staal * 50 gange 50 gange 2 gange 460 mm *

30 * Plade som fodsaal * Staal * 100 gange 170 gange 3 mm *

31 * Korrigerende masse til torsoen ( 6 ) * Polyurethan * hver paa 1 kg *

32 * Korrigerende pude * Polyethylenskum * 350 gange 250 gange 25 mm *

33 * Beklaedning * Bomuld og strimler af polyamid * - *

34 * Korrigerende belastninger i hofteleddet ( 6 ) * Staal * hver paa 1 kg *

SKEMA 2

Attrappens enkelte dele * Masse i kilogram *

Hoved + hals * 4,6 mere eller mindre 0,3 *

Torso og arme * 40,3 mere eller mindre 1,0 *

Laar * 16,2 mere eller mindre 0,5 *

Ben + fod * 9,0 mere eller mindre 0,5 *

Samlet masse iberegnet korrigerende belastninger * 74,5 mere eller mindre 1,0 *

Figur 1 , 2 , 3 , 4 , 5 og 6 : JFR . EFT

BILAG IX

BESKRIVELSE AF AFPROEVNINGSVOGNENS DECELERATIONSKURVE SOM FUNKTION AF TIDEN

( Kontrolkurve for stoppeanordningerne )

Figur : JFR . EFT

Decelerationskurven skal for afproevningsvognen belastet med en ubevaegelig masse for at naa en totalmasse paa 455 mere eller mindre 20 kg i tilfaelde af afproevning af sikkerhedsseler og 910 mere eller mindre 40 kg i tilfaelde af afproevning af fastholdelsesanordninger , naar den nominelle vaegt af afproevningsvognens og dennes struktur er 800 kg , ligge i det foran viste skraverede omraade . Om noedvendigt kan den nominelle masse af afproevningsvognen med struktur foroeges for hvert trin paa 200 kg , i hvilket tilfaelde en yderligere masse paa 28 kg tilfoejes pr . trin . I intet tilfaelde maa afproevningsvognens samlede masse , den ubevaegelige masse og afproevningsvognens struktur afvige fra den nominelle vaerdi for justeringsproevninger med mere end mere eller mindre 40 kg . Bremselaengden under justeringen af afproevningsvognen er 400 mere eller mindre 20 mm .

I de to ovenfor anfoerte tilfaelde skal maalemateriellet have et tilnaermelsesvis lineaert udslag indtil 60 Hz med afskaering ved 100 Hz . De mekaniske resonanser stammende fra monteringen af fanganordningen maa ikke medfoere yderligere fordrejninger . Der skal ved frekvensudslaget tages hensyn til kablets laengde og temperaturen ( 1 ) .

( 1 ) Disse forskrifter svarer til SAE-rekommandation nr . J 211 a . De vil senere blive erstattet af henvisning til en ISO-norm som er under udarbejdelse .

BILAG X

VEJLEDNING

Hver sikkerhedssele skal ledsages af vejledning vedroerende de efterfoelgende punkter udformet paa det eller de sprog , som anvendes i den medlemsstat , i hvilket den paaregnes udbudt til salg :

1 . Monteringsforskrifter ( unoedvendige , dersom fabrikanten leverer koeretoejet med sikkerhedsseler ) , som angiver for hvilke koeretoejstyper saettet passer og den korrekte metode for fastgoerelse af saettet i koeretoejet saavel som anvisninger vedroerende undgaaelse af slid paa gjordene .

2 . Brugsanvisning ( denne kan fremgaa af instruktionsbogen for koeretoejet , dersom fabrikanten leverer koeretoejet med sikkerhedsseler ) , som giver naermere vejledning til sikring af , at brugeren faar stoerst udbytte af sikkerhedsselen . I disse instruktioner boer foelgende angives :

a ) betydningen af altid at tage selen paa ;

b ) den rigtige maade at tage sikkerhedsselen paa og isaer :

- den foreskrevne placering af lukkeanordningen ,

- noedvendigheden af at selerne er strammet ,

- den korrekte placering af selegjordene og noedvendigheden af , at de ikke snos ,

- at hver sele skal benyttes af en enkelt person , og at selen ikke maa spaendes om et barn , som sidder paa skoedet af en passager ;

c ) hvorledes lukkeanordningen aabnes og lukkes ;

d ) hvorledes selen indstilles ;

e ) brugen af retractorerne , som kan vaere indbygget i saettet , og hvorledes det er muligt at kontrollere , at de er laast ;

f ) anbefalede metoder for rengoering af selen og for samling af den efter rengoering , dersom dette er paakraevet ;

g ) noedvendigheden af at udskifte selen , naar den har vaeret i brug ved en alvorlig ulykke , eller hvis den baerer spor af losning eller har skaar ;

h ) at selen absolut ikke maa omdannes eller aendres , idet saadanne aendringer kan goere selen virkningsloes , og specielt , dersom konstruktionen goer det muligt at adskille selen i dens bestanddele , vejledning til sikring af korrekt samling igen ;

i ) at selen er konstrueret til at bruges af voksne ;

j ) oprulning af selen , naar den ikke er i brug .

BILAG XI OG XII : JFR . EFT

BILAG XIII

KORROSIONSAFPROEVNING

1 . AFPROEVNINGSAPPARATUR

1.1 . Apparatet bestaar af et salttaagekammer , en beholder til saltoploesningen , en tilfoersel af komprimeret luft tilpasset formaalet , en eller flere forstoeverdyser , holdere for proeveeksemplarerne , en anordning til opvarmning af kammeret og de noedvendige kontrolmidler . Dimensioner og konstruktionsdetaljer for apparatet skal vaere valgfri , naar blot afproevningsforskrifterne overholdes .

1.2 . Det er vigtigt at sikre , at draaber af oploesningen , som samler sig paa kammerets daeksel , ikke falder ned paa proeveeksemplaret , og

1.3 . at draaber af oploesningen , som falder fra det proeveeksemplar , der afproeves , ikke foeres tilbage til beholderen og derefter forstoeves paany .

1.4 . Apparatet maa ikke vaere fremstillet af materialer , som har indflydelse paa salttaagens korroderende egenskaber .

2 . DE AFPROEVEDE EKSEMPLARERS STILLING I TAAGEKAMMERET

2.1 . Proeveeksemplarerne med undtagelse af retractorerne skal fastholdes eller vaere udspaendt mellem 15 og 30 * i forhold til lodret og saa vidt muligt parallelt med den vandrette salttaagestroems hovedretning bestemt i forhold til den overflade , der fortrinsvis skal afproeves .

2.2 . Retractorerne skal vaere understoetter eller udspaendt paa en saadan maade , at aksler i ruller til genoprulning af gjorden er vinkelrette paa den vandrette salttaagestroems hovedretning i kammeret . Den aabning , som er bestemt til selens indgang i retractoren , skal vende mod denne hovedretning .

2.3 . Alle proeveeksemplarer skal vaere placeret paa en saadan maade , at taagen frit kan laegge sig paa dem .

2.4 . Proeverne skal vaere anbragt saaledes , at det forhindres , at saltoploesning drypper fra den ene proeve paa den anden .

3 . SALTOPLOESNING

3.1 . Saltoploesningen skal tilberedes , ved at 5 mere eller mindre 1 massedel af natriumklorid oploeses i 95 dele destilleret vand . Dette salt skal vaere natriumklorid naesten frit for nikkel eller kobber og maa i toer tilstand ikke indeholde mere end 0,1 % natriumjodsalt og ikke mere end 0,3 % urenheder i det hele .

3.2 . Oploesningen skal vaere saaledes , at den opsamlede oploesning har en pH-vaerdi mellem 6,5 og 7,2 naar den forstoeves ved 35 * C .

4 . TILFOERSEL AF LUFT

Luft til dyse eller dyser , som muliggoer forstoevning af oploesninger skal vaere fri for olie og urenheder og holdes under et tryk mellem 70 kN/m2 og 170 kN/m2 .

5 . OPSTILLINGEN I SALTTAAGEKAMMERET

5.1 . Anbringelseszonen i salttaagekammeret skal holdes paa en temperatur af 35 mere eller mindre 5 * C . Mindst to egentlige taageopsamlere skal vaere anbragt i anbringelseszonen for at undgaa en ophobning af draaber fra oploesningen kommende fra proeveeksemplarerne eller fra andre kilder . Opsamlerne skal vaere placeret taet ved proeveeksemplarerne , den ene saa naer som muligt ved dyserne og den anden saa langt vaek som muligt fra dyserne . Taagen skal vaere saaledes , at der paa hver del paa 80 cm2 af den vandrette opsamlingszone i hver opsamler gennemsnitligt opsamles mellem 1,0 og 2,0 ml oploesning pr . time , naar maalingerne gennemfoeres over mindst 16 timer .

5.2 . Dysen ( eller dyserne ) skal vaere rettet eller forskudt paa en saadan maade , at forstoevningen ikke direkte slaar imod proeveeksemplarerne .

BILAG XIV

KRONOLOGISK ORDEN FOR AFPROEVNINGERNE

Referencebestemmelser * Afproevning * Proeveeksemplarer *

* * Baelte * Gjordproeve *

* * 1 * 2 * 3 * 4 * 5 * 6 * 1 * 2 * 3 * 4 * 5 * 6 * 7 * 8 * 9 * 10 *

2.2 , 2.3.2 , 2.4.1.1 , 2.4.2.1 , 2.5.1.1 * Inspektion af saettet * X * * * * * * * * * * * * * * * *

2.4.2.2 * Inspektion af lukkebeslaget * X * X * X * X * X * X * * * * * * * * * * *

2.4.1.2 , 2.7.2 * Korrosionsafproevning af alle de faste dele * * * X * * * * * * * * * * * * * *

2.4.3.2 , 2.7.5.1 * Justeringsanordningens modstandsdygtighed * * * X * * * * * * * * * * * * * *

2.4.3.1 , 2.4.3.3 , 2.7.5.6 * Lethed af justering * * * X * * * * * * * * * * * * * *

2.4.4 , 2.7.5.2 * Fastgoeringsdelenes modstandsdygtighed * * * X * * * * * * * * * * * * * *

2.4.2.3 * Lukkebeslagets holdbarhed * X * X * * * * * * * * * * * * * * *

2.4.2.4 , 2.7.5.3 * Lukkebeslagets funktionering under kulde * X * X * * * * * * * * * * * * * * *

2.4.2.6 , 2.7.5.1 , 2.7.5.5 * Lukkebeslagets modstandsdygtighed * * * X * * * * * * * * * * * * * *

2.4.1.4 , 2.7.5.4 * Slagproevning af faste dele * X * X * * * * * * * * * * * * * * *

2.4.5 , 2.7.6.1 , 2.7.2 , 2.7.6.3 , 2.7.6.2 , 2.7.6.4 * Retractorens funktion * * * * * * X * * * * * * * * * * *

2.5.1.2 , 2.7.5 * Kontrol af gjordens bredde * * * * * * * X * * * * * * * * * *

2.5.2 , 2.7.3.1 , 2.7.4 * Modstandsdygtighed for gjord efter konditionering ved omgivelsernes temperatur og fugtighed * * * * * * * * X * * * * * * * * *

2.5.3 , 2.7.4 * Modstandsdygtighed for gjord efter saerlig konditionering * * * * * * * * * * * * * * * * *

2.7.3.2 * - lys * * * * * * * * * X * X * * * * * * *

2.7.3.3 * - kulde * * * * * * * * * * * X * X * * * * *

2.7.3.4 * - varme * * * * * * * * * * * * * X * X * * *

2.7.3.5 * - vand * * * * * * * * * * * * * * * X * X *

2.6.2 , 2.7.3.6 * Slid * * * * X * X * * * * * * * * * * * *

2.4.3 , 2.7.3.7 * Glidning * * * * X * X * * * * * * * * * * * *

2.4.2.7 , 2.6.1 , 2.4.2.6 , 2.7.2 , 2.7.6.3 , 2.7.7 * Dynamisk afproevning af saettet * X * X * * * * * * * * * * * * * * *

2.4.2.5 , 2.4.2.7 , 2.7.8 * Afproevning af aabning af lukkebeslag * X * X * * * * * * * * * * * * * * *

Bemaerkning : Yderligere kraeves et proeveeksemplar af sikkerhedsselen af referencehensyn .