31972L0306

Rådets direktiv 72/306/EØF af 2. august 1972 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om foranstaltninger mod emissionen af forurenende stoffer fra dieselmotorer til fremdrift af køretøjer

EF-Tidende nr. L 190 af 20/08/1972 s. 0001 - 0023
den finske specialudgave: kapitel 13 bind 2 s. 0142
den danske specialudgave: serie I kapitel 1972(III) s. 0846
den svenske specialudgave: kapitel 13 bind 2 s. 0142
den engelske specialudgave: serie I kapitel 1972(III) s. 0889 - 0908
den græske specialudgave: Kapitel 13 bind 2 s. 0033
den spanske specialudgave: Kapitel 13 bind 2 s. 0154
den portugisiske specialudgave: Kapitel 13 bind 2 s. 0154


++++

RAADETS DIREKTIV

af 2 . august 1972

om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om foranstaltninger mod emissionen af forurenende stoffer fra dieselmotorer til fremdrift af koeretoejer

( 72/306/EOEF )

RAADET FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER HAR

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det europaeiske oekonomiske Faellesskab , saerlig artikel 100 ,

under henvisning til forslag fra Kommissionen ,

under henvisning til udtalelse fra Det europaeiske Parlament ,

under henvisning til udtalelse fra Det oekonomiske og sociale Udvalg , og

ud fra foelgende betragtninger :

De tekniske forskrifter , som motordrevne koeretoejer skal opfylde i henhold til de enkelte staters lovgivning , angaar ogsaa emissionen af forurenende stoffer fra dieselmotorer til fremdrift af koeretoejer ;

disse forskrifter er forskellige fra medlemsstat til medlemsstat ; det er derfor noedvendigt , at alle medlemsstater - enten ved siden af eller i stedet for deres nuvaerende ordning - gennemfoerer ensartede bestemmelser , navnlig med henblik paa , at EOEF-standardtypegodkendelse i henhold til Raadets direktiv af 6 . februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af motordrevne koeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil ( 1 ) kan anvendes paa enhver koeretoejstype ;

de tekniske forskrifter , der er godkendt af ECE i regulativ nr . 24 boer overtages ( ensartede forskrifter for godkendelse af motorkoeretoejer med dieselmotor med hensyn til emission af luftforurenende luftarter fra motoren ) ; dette regulativ er som bilag vedfoejet aftalen om gennemfoerelse af ensartede betingelser for godkendelse af udrustningsgenstande og dele af motorkoeretoejer og om gensidig anerkendelse af godkendelse af 20 . marts 1958 ( 2 ) ,

UDSTEDT FOELGENDE DIREKTIV :

Artikel 1

Ved koeretoejer forstaas i dette direktiv alle motordrevne koeretoejer med dieselmotor , med eller uden karrosseri , der er bestemt til faerdsel paa vej , og som har mindst fire hjul og en konstruktivt bestemt maksimalhastighed paa mere end 25 km/t , med undtagelse af skinnekoeretoejer , landbrugstraktorer og -arbejdsredskaber samt andre arbejdsredskaber .

Artikel 2

Medlemsstaterne kan ikke naegte EOEF-standardtypegodkendelse eller national godkendelse af et koeretoej af grunde , der vedroerer luftforurening fra udstoedningsgas fra koeretoejets dieselmotor , saafremt dette opfylder forskrifterne i bilag I , II , III , IV og VI .

Artikel 3

Den medlemsstat , der har meddelt godkendelsen , traeffer de noedvendige foranstaltninger med henblik paa at blive underrettet om enhver aendring , der vedroerer en konstruktionsdel eller en specifikation i henhold til bilag I , punkt 2.2 . De kompetente myndigheder i denne medlemsstat traeffer afgoerelse med hensyn til , om den aendrede prototype skal underkastes ny afproevning , og om der skal udarbejdes en ny proevningsrapport . AEndringen godkendes ikke , saafremt afproevningen viser , at forskrifterne i dette direktiv ikke er overholdt .

Artikel 4

AEndringer , der er noedvendige for at tilpasse bilagenes forskrifter til den tekniske udvikling , gennemfoeres i overensstemmelse med den fremgangsmaade , der er fastsat i artikel 13 i Raadets direktiv af 6 . februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af motordrevne koeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil .

Artikel 5

1 . Medlemsstaterne saetter de noedvendige bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv inden atten maaneder efter dets meddelelse og giver straks Kommissionen underretning herom .

2 . Efter meddelelsen af dette direktiv underretter medlemsstaterne Kommissionen om alle senere forslag til de vigtigste administrativt eller ved lov fastsatte bestemmelser , som de paataenker at udstede paa det omraade , der er omfattet af dette direktiv , i saa god tid , at den kan fremsaette bemaerkninger hertil .

Artikel 6

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne .

Udfaerdiget i Bruxelles , den 2 . august 1972 .

Paa Raadets vegne

T . WESTERTERP

Formand

( 1 ) EFT nr . L 42 af 23 . 2 . 1970 , s . 1 .

( 2 ) Dok . E/ECE/324 - E/ECE/TRANS/505 . Rev . 1/Add . 23 af 23 . 8 . 1971 .

BILAG I ( 1 )

DEFINITIONER , ANSOEGNING OM EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSE , MARKERING AF DEN KORRIGEREDE VAERDI AF ABSORPTIONSKOEFFICIENTEN , FORSKRIFTER OG AFPROEVNINGER , PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE

( 1 . )

2 . DEFINITIONER

I dette direktiv forstaas ved :

( 2.1 . )

2.2 . " Koeretoejstype med hensyn til begraensningen af emissionen af forurenende stoffer fra motoren " motorkoeretoejer , der ikke er vaesentligt forskellige fra hinanden ; saadanne forskelle kan isaer vedroere koeretoejets og motorens specifikationer i henhold til bilag II ;

2.3 . " Dieselmotor " en motor , der arbejder efter princippet " kompressionstaending " ;

2.4 . " Koldstartanordning " en anordning , der , efter at den er sat i funktion , midlertidigt oeger den braendstofmaengde , der tilfoeres motoren , og tjener til at lette starten af motoren ,

2.5 . " Roegtaethedsmaaleapparat " et apparat , der tjener til forstsat at maale absorptionskoefficienten for den udstoedsgas , der emitteres fra koeretoejet .

3 . ANSOEGNING OM EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSE

3.1 . Ansoegning om standardtypegodkendelse indgives af koeretoejsfabrikanten eller dennes befuldmaegtigede .

3.2 . Ansoegningen skal bilaegges foelgende i tre eksemplarer :

3.2.1 . En beskrivelse af motorkonstruktionen , der indeholder alle oplysninger i henhold til bilag II ,

3.2.2 . tegninger af forbraendingsrum og stempeltop .

3.3 . Til indbygning i det koeretoej , der soeges godkendt stilles en motor og dens udrustningsdele i henhold til bilag II til raadighed for den myndighed , der er ansvarlig for gennemfoerelse af afproevningerne i henhold til punkt 5 . Efter ansoegning fra fabrikanten kan proeven dog , naar den kompetente myndighed , der er ansvarlig for gennemfoerelse af afproevningerne , tillader det , foretages paa et koeretoej , der er repraesentativt for den koeretoejstype , der oenskes godkendt .

3.A . EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSE

Blanketten til meddelelse af EOEF-standardtypegodkendelse vedfoejes en blanket som eksemplet i bilag X .

4 . MARKERING AF DEN KORRIGEREDE VAERDI AF ABSORPTIONSKOEFFICIENTEN

( 4.1 . )

( 4.2 . )

( 4.3 . )

4.4 . Paa ethvert koeretoej , der er i overensstemmelse med en type , der er godkendt i henhold til dette direktiv , anbringes synligt og paa et let tilgaengeligt sted , der skal angives i bilaget til EOEF-standardtypegodkendelse i henhold til bilag X , en rektangulaer markering af den korrigerede vaerdi for den absorptionskoefficient , der i forbindelse med standardtypegodkendelsen opnaaedes ved afproevningen ved fri acceleration , angivet i m-1 , og som konstateredes ved godkendelsen i henhold til den fremgangsmaade , der er beskrevet i punkt 3.2 . i bilag IV .

4.5 . Markeringen skal vaere tydeligt laeselig og maa ikke kunne slettes .

4.6 . Bilag IX viser et eksempel paa denne markering .

5 . FORSKRIFTER OG AFPROEVNINGER

5.1 . Almindelige forhold

De dele , der kan have indflydelse paa emissionen af forurenende stoffer , skal vaere udformet , konstrueret og anbragt saaledes , at koeretoejet under normale koerebetingelser trods de svingninger , det er udsat for , opfylder de tekniske forskrifter i dette direktiv .

5.2 . Bestemmelser om koldstartanordningerne

5.2.1 . Koldstartanordningen skal vaere af en saadan beskaffenhed , at den hverken kan aktiveres eller fortsat fungere , naar motoren er i gang under normale koerebetingelser .

5.2.2 . Punkt 5.2.1 . gaelder ikke , naar mindst en af foelgende betingelser er opfyldt :

5.2.2.1 . Naar udstoedningsgassens absorptionskoefficient ved aktiveret koldstartanordning og ved konstante omdrejningstal - maalt efter fremgangsmaaden , der er naevnt i bilag III - ikke overskrider de i bilag VI angivne graenser .

5.2.2.2 . Naar den omstaendighed , at koldstartanordningen er aktiveret vedvarende , inden for en passende frist har til foelge , at motoren gaar i staa .

5.3 . Bestemmelser om emissionen af forurenende stoffer

5.3.1 . Maalingen af emissionen af forurenende stoffer fra et koeretoej af den type , der blev fremvist i forbindelse med tildeling af standardtypegodkendelsen , foretages i overensstemmelse med de to fremgangsmaader , der er naevnt i bilag III og IV , idet det ene bilag vedroerer afproevning ved konstante omdrejningstal og det andet afproevning ved fri acceleration ( 2 ) .

5.3.2 . Den vaerdi for emissionen af forurenende stoffer , der maales efter den fremgangsmaade , der er angivet i bilag III , maa ikke overskride de graenser , der er angivet i bilag VI .

5.3.3 . For motorer med turbolader maa den vaerdi for absorptionskoefficienten , der maales ved fri acceleration , hoejst vaere lig med den stoerrelsesvaerdi , der i henhold til bilag VI er fastsat for den nominelle vaerdi for luftgennemstroemningen , der svarer til den hoejeste absorptionskoefficient , der er maalt ved afproevningen ved konstante omdrejningstal , forhoejet med 0,5 m-1 .

5.4 . Ligevaerdige maaleapparater kan benyttes . Anvendes et andet apparat end et apparat som angivet i bilag VII , skal det dokumenteres , at det er lige saa egnet for den paagaeldende motor .

( 6 . )

7 . PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE

7.1 . Ethvert koeretoej i serien skal vaere i overensstemmelse med den godkendte koeretoejstype med hensyn til konstruktionsdele , der kan have indflydelse paa emissionen af forurenende stoffer fra motoren .

( 7.2 . )

7.3 . I almindelighed skal produktionens overensstemmelse med hensyn til begraensningen af emissionen af forurenende stoffer fra dieselmotoren kontrolleres paa grundlag af beskrivelsen i bilaget til EOEF-standardtypegodkendelsen i henhold til bilag X .

7.3.1 . Ved kontrol af et koeretoej , der er udtaget af en serie , er fremgangsmaaden saaledes :

7.3.1.1 . Et endnu ikke tilkoert koeretoej underkastes afproevningen ved fri acceleration i henhold til bilag IV . Koeretoejet anses som vaerende i overensstemmelse med den godkendte type , naar den konstaterede vaerdi af absorptionskoefficienten ikke overskrider den i markeringen angivne vaerdi med mere end 0,5 m-1 .

7.3.1.2 . Naar den vaerdi , der er konstateret ved afproevningen efter punkt 7.3.1.1 . , overskrider den i markeringen angivne vaerdi med mere end 0,5 m-1 , skal et koeretoej af den paagaeldende type eller dettes motor underkastes en afproevning ved forskellige konstante omdrejningstal under fuld last i henhold til bilag III . Emissionsvaerdien maa ikke overskride graensevaerdierne i henhold til bilag VI .

( 8 . )

( 9 . )

( 1 ) Ordlyden af bilagene er i overensstemmelse med ECE's regulativ nr . 24 ; isaer er opdelingen i punkter den samme ; er et punkt i regulativ nr . 24 ikke modsvaret af et saadant i dette direktiv , er tallet anfoert i parentes .

( 2 ) Afproevningen ved fri acceleration foretages isaer , for at der kan tilvejebringes en referencevaerdi for de myndigheder , der benytter denne fremgangsmaade til kontrol af de koeretoejer , der allerede er i brug .

BILAG II

KOERETOEJETS OG MOTORENS VIGTIGSTE SPECIFIKATIONER OG OPLYSNINGER OM AFPROEVNINGENS GENNEMFOERELSE ( 1 )

1 . Beskrivelse af motoren

1.1 . Maerke : ...

1.2 . Type : ...

1.3 . Arbejdsmaade : firetakt/totakt ( 2 ) ...

1.4 . Boring : ... mm

1.5 . Slaglaengde : ... mm

1.6 . Antal cylindre : ...

1.7 . Slagvolumen : ... cm3 ;

1.8 . Kompressionsforhold ( 3 ) : ...

1.9 . Koelingens art : ...

1.10 . Turboladning med/uden ( 2 ) beskrivelse af systemet : ...

1.11 . Luftfilter : tegninger eller maerker og typer : ...

2 . Andre anordninger til reduktion af udstoedningsforureningen ( saafremt de findes og ikke er omfattet af et andet punkt )

Beskrivelse og skitser : ...

3 . Braendstof-foedesystem

3.1 . Beskrivelse og skitser af indsugningsledninger med tilbehoer ( forvarmer , dash potspjaelddaemper o.s.v . ) : ...

3.2 . Braendstoftilfoersel

3.2.1 . Braendstofpumpe

tryk ( 3 ) ... eller karakteristisk diagram ( 3 ) ...

3.2.2 . Indsproejtningsanordning : ...

3.2.2.1 . Pumpe

3.2.2.1.1 . Maerke(r ) : ...

3.2.2.1.2 . Type(r ) : ...

3.2.2.1.3 . Indsproejtningsmaengde : ... mm3 ; pr . slag ved ... pumpe-omdr./min ( 2 ) ved fuld levering eller karakteristisk diagram ( 1 ) ( 2 ) : ...

Angivelse af den anvendte fremgangsmaade : paa motoren/paa pumpeproevestanden ( 1 )

3.2.2.1.4 . Indsproejtningstidspunkt : ...

3.2.2.1.4.1 . Indstillingskurve for pumpen : ...

3.2.2.1.4.2 . Indstilling af indsproejtningstidspunktet : ...

3.2.2.2 . Indproejtningsledninger

3.2.2.2.1 . Laengde : ...

3.2.2.2.2 . Indvendig diameter : ...

3.2.2.3 . Indsproejtningsdyse(r )

3.2.2.3.1 . Maerke(r ) : ...

3.2.2.3.2 . Type(r ) : ...

3.2.2.3.3 . Indsproejtningstryk : ... bar ( 3 )

eller indsproejtningsdiagram ( 2 ) ( 3 ) : ...

3.2.2.4 . Regulator

3.2.2.4.1 . Maerke(r ) : ...

3.2.2.4.2 . Type(r ) : ...

3.2.2.4.3 . Omdrejningstal ved begyndelsen af nedreguleringen under belastning : ... omdr./min .

3.2.2.4.4 . Stoerste omdrejningstal uden belastning : ... omdr./min .

3.2.2.4.5 . Omdrejningstal i tomgang : ... omdr./min .

3.3 . Koldstartanordning

3.3.1 . Maerke(r ) : ...

3.3.2 . Type(r ) : ...

3.3.3 . Beskrivelse : ...

4 . Ventiler

4.1 . Maksimale ventilloeftehoejder og aabnings - og lukkevinkler , i forhold til doedpunkterne : ...

4.2 . Proeve - og/eller indstillingsspil ( 2 ) : ...

5 . Udstoedningssystem

5.1 . Beskrivelse og skitser : ...

5.2 . Gennemsnitligt modtryk ved stoerste ydelse : ... mm vandsoejle

6 . Krafttransmission

6.1 . Motorsvinghjulets inertimoment : ...

6.2 . Yderligere inertimoment , naar gearet er i frigear-stilling : ...

7 . Andre oplysninger om afproevningsbetingelserne

7.1 . Anvendt smoeremiddel

7.1.1 . Maerke : ...

7.1.2 . Type : ... ( Er der tilsat braendstoffet et smoeremiddel , maa procentdelen af olie angives )

8 . Motorens data

8.1 . Omdrejningstal i tomgang : ... omdr./min . ( 3 )

8.2 . Omdrejningstal ved maksimal ydelse : ... omdr./min . ( 3 )

8.3 . Ydelse ved de seks maalepunkter i henhold til punkt 2.1 . i bilag III

8.3.1 . Motorens ydelse paa proevestanden : ( efter BSI - CUNA - DIN - GOST - IGM - ISO - SAE - osv . norm ) ( 2 )

8.3.2 . Ydelse ved koeretoejets hjul

Omdrejningstal ( n ) omdr./min . * Ydelse HK *

1 . ... * ... *

2 . ... * ... *

3 . ... * ... *

4 . ... * ... *

5 . ... * ... *

6 . ... * ... *

( 1 ) For ukonventionelle motorer eller systemer gives de paagaeldende oplysninger af fabrikanten .

( 2 ) Det , der ikke gaelder , udstreges .

( 3 ) Tolerance angives .

BILAG III

AFPROEVNING VED DE FORSKELLIGE KONSTANTE OMDREJNINGSTAL UNDER FULD BELASTNING

1 . INDLEDNING

1.1 . Dette bilag beskriver fremgangsmaaden ved gennemfoerelse af motorafproevningen ved forskellige konstante omdrejningstal under fuld belastning .

1.2 . Afproevningen kan enten foretages paa et koertetoej eller paa en motor .

2 . MAALEMETODE

2.1 . Udstoedningsgassens forurening maales ved konstante omdrejningstal under fuld belastning af motoren . Der foretages 6 maalinger , der fordeles ensartet mellem motorens omdrejningstal ved maksimal ydelse og det stoerste af foelgende motoromdrejningstal :

- 45 % omdrejningstallet ved maksimal ydelse

- 1000 omdr./min .

De yderste maalepunkter skal ligge ved yderpunkterne af det foran angivne maaleomraade .

2.2 . For dieselmotorer med turbolader , der kan indskydes , naar det oenskes , og for hvilke anvendelsen af turboladeren automatisk medfoerer en foroegelse af indsproejtningsmaengden , foretages maalingerne med og uden turboladning .

For hvert omdrejningstal anses den stoerste vaerdi , der faas , som maalevaerdi .

3 . AFPROEVNINGSBETINGELSER

3.1 . Koeretoej eller motor

3.1.1 . Motoren eller koeretoejet skal forefoeres i god mekanisk tilstand .

Motoren skal vaere tilkoert .

3.1.2 . Motoren afproeves med udrustning i henhold til bilag II .

3.1.3 . Motoren skal vaere indstillet efter fabrikantens oplysninger og i henhold til bilag II .

3.1.4 . Udstoedningsanlaegget maa ikke have nogen laek , der kan medfoere , at udstoedningsgassen fortyndes .

3.1.5 . Motoren skal have de normale koerebetingelser , der er angivet af fabrikanten . Specielt skal koelevandet og olien have den normale temperatur , der er angivet af fabrikanten .

3.2 . Braendstof

Som braendstof skal benyttes det referencebraendstof , der opfylder de tekniske data i bilag V .

3.3 . Afproevningsrum

3.3.1 . Afproevningsrummets absolutte temperatur T i grader kelvin og det atmosfaeriske tryk H i torr konstateres . Derefter udledes faktoren F , der bestemmes som foelger :

F = 750 0,65/H gange T0,5/298

3.3.2 . En afproevning godkendes kun , naar 0,98 * F * 1,02 .

3.4 . Opsamlings - og maaleapparater

Udstoedningsgassens absorptionskoefficient bestemmes ved hjaelp af et roegtaethedsmaaleapparat , der opfylder forskrifterne i bilag VII og er konstrueret i henhold til bilag VIII .

4 . GRAENSEVAERDIER

4.1 . For hvert af de 6 omdrejningstal , ved hvilke der foretages maalinger af absorptionskoefficienten i henhold til punt 2.1 , beregnes den nominelle vaerdi for luftgennemstroemningen G i liter/sekund efter foelgende formler

- for totaktmotorer G = Vn/60

- for firetaktmotorer G = Vn/120

V : slagvolumen i liter ,

n : omdrejningstal i omdr./min .

4.2 . For hvert omdrejningstal , maa udstoedningsgassens absorptionskoefficient ikke overskride graensevaerdien efter tabellen i bilag VI . Er luftgennemstroemningsvaerdien ikke i overensstemmelse med nogen af de i denne tabel angivne vaerdier , gaelder den graensevaerdi , der konstateres ved linear interpolation .

BILAG IV

AFPROEVNING VED FRI ACCELERATION

1 . AFPROEVNINGSBETINGELSER

1.1 . Afproevningen foretages paa et koeretoej eller paa en motor , der har vaeret underkastet afproevning efter bilag III .

1.1.1 . Foretages afproevningen paa en motor paa proevestanden , skal den finde sted hurtigst muligt efter forureningsproeven under fuld belastning og ved konstante omdrejningstal . Specielt skal koelevandet og olien have den normale temperatur , der er angivet af fabrikanten .

1.1.2 . Foretages proeven paa et koeretoej , der staar stille , skal motoren forinden ved koersel paa gade eller vej bringes op paa normale koerebetingelser . Proeven skal foretages hurtigst muligt efter afslutningen af denne koersel .

1.2 . Forbraendingsrummet maa ikke afkoeles eller tilsmudses foer proeven som foelge af tomgang af laengere varighed .

1.3 . Afproevningsbetingelserne i henhold til punkterne 3.1 , 3.2 og 3.3 i bilag III er gaeldende .

1.4 . Paa opsamlings - og maaleapparaterne finder betingelserne i henhold til punkt 3.4 i bilag III anvendelse .

2 . AFPROEVNINGENS GENNEMFOERELSE

2.1 . Foretages proeven paa en proevestand , skal motoren frigoeres fra bremsen ; denne skal enten erstattes af de dele af gearkassen , der drejer sig i frigearstilling , eller af en svingmasse , der svarer saa noejagtigt som muligt til disse dele .

2.2 . Foretages afproevningen paa et koeretoej , skal gearkassen vaere i frigearstilling og motoren vaere tilkoblet .

2.3 . Med motoren i tomgang skal speederen hurtigt og uden stoed traedes helt ned , saaledes at der opnaas den stoerste leveringsmaengde til indsproejtningspumpen . Denne stilling fastholdes , indtil motorens hoejeste omdrejningstal er naaet , slippes speederen , indtil motoren igen gaar i tomgang og roegtaethedsmaaleapparatet igen befinder sig i tilvarende stilling .

2.4 . Fremgangsmaaden i henhold til punkt 2.3 gentages mindst seks gange , for at udstoedningsanlaegget kan blive renset og apparaterne eventuelt blive justeret . De maksimale forureningsvaerdier fastholdes ved hver af de paa hinanden foelgende accelerationer , indtil man faar konstante vaerdier . De vaerdier , der forekommer under motorens tomgang efter den enkelte acceleration , tages ikke i betragtning . De aflaeste vaerdier anses som konstante , naar 4 paa hinanden foelgende vaerdier ligger inden for en margin af 0,25 -1 , og der ikke herved kan konstateres noget varigt fald . Den absorptionskoefficient X M , der skal fastholdes , er det aritmetiske gennemsnit af disse 4 vaerdier .

2.5 . For motorer med turbolader , gaelder foelgende saerlige bestemmelser :

2.5.1 . For motorer med turbolader , der er mekanisk tilkoblet motoren eller drives mekanisk af denne , og som kan frakobles , gennemfoeres der 2 fuldstaendige maaleserier med forudgaaende accelerationer , saaledes at turboladeren foerste gang er tilkoblet og anden gang frakoblet . Det maaleresultat , der skal fastholdes , er det hoejeste fra de to maaleserier .

2.5.2 . For motorer med turbolader , der ved shunt ( By-pass ) kan frakobles fra foerersaedet , foretages proeven med og uden shunt . Det maaleresultat , der skal fastholdes , er det hoejeste fra de to maaleserier .

3 . KONSTATERING AF DEN KORRIGEREDE VAERDI AF ABSORPTIONSKOEFFICIENTEN

3.1 . Betegnelser

X M vaerdien af absorptionskoefficienten , maalt ved fri acceleration i henhold til punt 2.4 ;

X L den korrigerede vaerdi af absorptionskoefficienten ved fri acceleration ;

S M vaerdien af absorptionskoefficienten , maalt ved konstante omdrejningstal ( punkt 2.1 i bilag III ) , der kommer den graensevaerdi naermest , der er foreskrevet ved samme luftgennemstroemning ;

S L den vaerdi af absorptionskoefficienten , der i henhold til punkt 4.2 i bilag III er foreskrevet for den luftgennemstroemning , der svarer til det maalepunkt , der foerte til vaerdien S M ;

L den effektive laengde af lysstraalen i roegtaethedsmaaleapparatet .

3.2 . Er absorptionskoefficienterne udtrykt i m-1 og lysstraalens effektive laengde i meter , er den korrigerede vaerdi X L det mindste af de to foelgende udtryk :

X' L = S L/S M * X M eller X L = X M + 0,5

BILAG V

TEKNISKE SPECIFIKATIONER FOR BRAENDSTOFFET TIL AFPROEVNING I FORBINDELSE MED MEDDELELSE AF STANDARTYPEGODKENDELSE OG TIL KONTROL AF PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE

* Graensevaerdier og enheder * Fremgangsmaade *

Taethed 15/4 * C * 0,830 mere eller mindre 0,005 * ASTM D 1298-67 *

Destillation * * ASTM D 86-67 *

50 % * min . 246 * C * *

90 % * 330 mere eller mindre 10 * C * *

Slutpunkt * maks . 370 * C * *

Cetantal * 54 mere eller mindre 3 * ASTM X 976/66 *

Kinematisk viskositet ved 100 * F * 3 mere eller mindre 0,5 cst * ASTM D 445-65 *

Svovlindhold * 0,4 mere eller mindre 0,1 vaegt % * ASTM D 129-64 *

Flammepunkt * min . 55 * C * ASTM D 93-71 *

Forureningspunkt * maks . - 7 * C * ASTM D 2500-66 *

Anilinpunkt * 69 mere eller mindre 5 * C * ASTM D 611-64 *

Kulstofindhold , naar der er 10 % rest * maks . 0,2 vaegt % * ASTM D 524-64 *

Askeindhold * maks . 0,01 vaegt % * ASTM D 482-63 *

Vandindhold * maks . 0,05 vaegt % * ASTM D 95-70 *

Kobberlamelkorrosion ved 100 * C * maks . 1 * ASTM D 130-68 *

Laveste braendvaerdi * 10250 mere eller mindre 100 kcal/kg * ASTM D 2-68 ( ap . VI ) *

* 18450 mere eller mindre 180 BTU/1b * *

Syretal * nul mg KOH/g * ASTM D 974-64 *

Anmaerkning : Braendstoffet maa kun vaere udvundet ved direkte destillation ; det behoever ikke at vaere afsvovlet ; det maa ikke indeholde additiver .

BILAG VI

GRAENSEVAERDI FOR AFPROEVNINGEN VED KONSTANTE OMDREJNINGSTAL

Nominelle vaerdier for luftgennemstroemningen G liter/sekund * Absorptionskoefficient k m-1 *

* 42 * 2,26 *

45 * 2,19 *

50 * 2,08 *

55 * 1,985 *

60 * 1,90

65 * 1,84 *

70 * 1,775 *

75 * 1,72 *

80 * 1,665 *

85 * 1,62 *

90 * 1,575 *

95 * 1,535 *

100 * 1,495 *

105 * 1,465 *

110 * 1,425 *

115 * 1,395 *

120 * 1,37 *

125 * 1,345 *

130 * 1,32 *

135 * 1,30 *

140 * 1,27 *

145 * 1,25 *

150 * 1,225 *

155 * 1,205 *

160 * 1,19 *

165 * 1,17 *

170 * 1,155 *

175 * 1,14 *

180 * 1,125 *

185 * 1,11 *

190 * 1,095 *

* 195 * 1,08 *

200 * 1,065 *

Anmaerkning : Foranstaaende vaerdier er afrundet til 0.01 eller 0,005 ; dette betyder dog ikke , at maalingerne skal gennemfoeres med denne noejagtighed .

BILAG VII

ROEGTAETHEDSMAALEAPPARATERNES KARAKTERISTIKA

1 . ANVENDELSESOMRAADE

I dette bilag er fastlagt de betingelser , som roegtaethedsmaaleapparaterne , der benyttes til afproevning i henhold til bilag III og IV , skal opfylde .

2 . GRUNDSPECIFIKATIONER FOR ROEGTAETHEDSMAALEAPPARATERNE

2.1 . Gassen , der skal maales , skal befinde sig i et kammer , hvis inderflader ikke er reflekterende .

2.2 . Den effektive laengde for lysabsorptionsvejen bestemmes under hensyntagen til eventuel indflydelse fra beskyttelsesanordninger for lyskilden og for fotocellen . Denne effektive laengde angives paa apparatet .

2.3 . Roegtaethedsmaaleapparatet skal have to skalaer . Den ene skal vise absolutte enheder for lysabsorptionen fra 0 til * ( m-1 ) , og den anden skal vaere inddelt lineaert fra 0 til 100 ; begge skalaer skal straekke sig fra vaerdien 0 for total lysgennemgang til skalaernes maksimale vaerdi for total lysspaerre .

3 . KONSTRUKTIONSFORSKRIFTER

3.1 . Almindelige forhold

Roegtaethedsmaaleapparater skal vaere af en saadan beskaffenhed , at roegkammeret er fyldt med roeg af ens forurening , naar de anvendes ved konstante omdrejningstal .

3.2 . Roegtaethedsmaaleapparatets roegkammer og hus

3.2.1 . Den utilsigtede lysstraaling , der falder paa fotocellen , og som stammer fra den indre reflektion eller fra lysspredning , skal vaere begraenset til et minimum ( f.eks . ved , at inderfladerne har en matsort overflade , og ved en almindeligt egnet anordning ) .

3.2.2 . De optiske egenskaber skal sikre , at sprednings - og reflektionsvaerdien tilsammen ikke overskrider en enhed paa den lineaere skala , naar roegkammeret er fyldt med roeg med en absorptionskoefficient paa 1,7 m-1 .

3.3 . Lyskilde

Lyskilden skal bestaa af en gloedelampe , hvis farvetemperatur ligger mellem 2800 og 3250 * K .

3.4 . Modtager

3.4.1 . Modtageren skal bestaa af en fotocelle , hvis spektrale foelsomhed er tilpasset det menneskelige oejes lysfoelsomhedskurve . ( Maksimale foelsomhed inden for omraadet 550/570 nm , mindre end 4 % af denne maksimale foelsomhed under 430 nm og over 680 nm ) .

3.4.2 . Det elektriske kredsloeb inklusive viseranordningen skal vaere af en saadan art , at fotocellens udgangsstroem er en linear funktion af intensiteten af det modtagne lys inden for fotocellens arbejds-temperaturomraade .

3.5 . Skalaer

3.5.1 . Absorptionskoefficienten k beregnes efter formlen F = F o * e -kL , hvori L er den effektive laengde af lysabsorptionsstraekningen , F o den incidente lysstroem og F den emergente lysstroem . Kan den effektive laengde for en roegtaethedsmaaleapparat-type ikke umiddelbart bestemmes udfra dennes geometri , bestemmes den effektive laengde L

- enten efter den i punkt 4 beskrevne fremgangsmaade

- eller ved sammenligning med en anden roegtaethedsmaaleapparat-type , hvis effektive laengde er kendt .

3.5.2 . Sammenhaengen mellem den lineaere skala med inddelingen 0 til 100 og absorptionskoefficienten k er givet af formlen

K = - 1/L log e ( 1 - N/100 )

Her betyder N en aflaesningsvaerdi paa den lineaere skala og k den tilsvarende vaerdi af absorptionskoefficienten .

3.5.3 . Roegtaethedsmaaleapparatets viseranordning skal goere det muligt at aflaese en absorptionskoefficent paa 1,7 m-1 med en noejagtighed af 0,025 m-1 .

3.6 . Indstilling og afproevning af maaleapparatet

3.6.1 . Det elektriske kredsloeb , der omfatter fotocellen og viserinstrumentet , skal vaere justerbart , for at viseren kan nulstilles , naar lysstroemmen gaar gennem det med ren luft fyldte roegkammer eller et kammer med de samme egenskaber .

3.6.2 . Med slukket lampe og aaben eller kortsluttet elektrisk kredsloeb skal angivelsen paa skalaen for absorptionskoefficienten vaere * , og naar kredsloebet sluttes igen , skal viseren blive staaende ved * .

3.6.3 . Der foretages foelgende kontrol : I roegkammeret indfoeres et filter , der indeholder en gas med en kendt absorptionskoefficient k , der , maalt i henhold til punkt 3.5.1 . , udgoer mellem 1,6 m-1 og 1,8 m-1 . Vaerdien k skal vaere kendt med en noejagtighed af 0,025 m-1 . Kontrollen gaar ud paa at konstatere , at denne vaerdi ikke afgiver mere end 0,05 m-1 fra den paa viserinstrumentet aflaeste vaerdi , naar filtret anbringes mellem lyskilde og fotocelle .

3.7 . Roegtaethedsmaaleapparatets reaktionstid

3.7.1 . Reaktionstiden for det elektriske maalekredsloeb , angivet som den tid , inden for hvilken viseren naar 90 % af skalaslutvaerdien , naar en fuldstaendig lystaet skaerm anbringes foran fotocellen , skal ligge mellem 0,9 og 1,1 sekund .

3.7.2 . Daempningen af det elektriske maalekredsloeb skal vaere saaledes , at den foerste oversvingning over den endelige konstante angivelse efter hver pludselig aendring i indgangsvaerdien ( f.eks . indsaetning af proevefiltret ) ikke udgoer mere end 4 % af denne vaerdi i enheder af den lineaere skala .

3.7.3 . Roegtaethedsmaaleapparatets reaktionstid , betinget af fysiske tilstande i roegkammeret , er den tid , der gaar mellem begyndelsen af gassens indtraeden i maaleapparatet , og den fuldstaendige fyldning af roegkammeret ; den maa ikke overskride 0,4 sekunder .

3.7.4 . Disse bestemmelser gaelder kun for roegtaethedsmaaleapparater , der benyttes til forureningsmaalinger ved fri acceleration .

3.8 . Trykket af den gas , der skal maales , og af skylleluften

3.8.1 . Udstoedningsgassens tryk i roegkammeret maa ikke afvige mere end 75 mm vandsoejle fra omgivelsestrykket .

3.8.2 . Tryksvingningerne for den gas , der skal maales , og for skylleluften maa ikke fremkalde stoerre aendring i absorptionskoefficienten end 0,05 m-1 ved en gas , som skal maales , og som har en absorptionskoefficient paa 1,7 m-1

3.8.3 . Roegtaethedsmaaleapparatet skal vaere forsynet med egnede anordninger til maaling af trykket i roegkammeret .

3.8.4 . Graenserne for de tilladte tryksvingninger for gassen og skylleluften i roegkammeret skal angives af apparatets fabrikant .

3.9 . Gassens temperatur

3.9.1 . Gassens temperatur skal paa ethvert punkt i roegkammeret ligge mellem 70 * C og en maksimal temperatur , der er angivet af roegtaethedsmaaleapparatets fabrikant , saaledes at aflaesningerne inden for dette temperaturomraade ikke svinger mere end 0,1 m-1 , naar kammeret er fyldt med en gas , der har en absorptionskoefficient paa 1,7 m-1 .

3.9.2 . Roegtaethedsmaaleapparatet skal vaere forsynet med egnede anordninger til temperaturmaaling i roegkammeret .

4 . DEN EFFEKTIVE LAENGDE " L " FOR ROEGTAETHEDSMAALEAPPARATET

4.1 . Almindelige forhold

4.1.1 . I nogle typer roegtaethedsmaaleapparater har gassen mellem lyskilden og fotocellen eller mellem de transparente dele , der beskytter lyskilden og fotocellen , ikke nogen jaevn forurening . I saadanne tilfaelde er den faktiske laengde L laengden for en gassoejle med jaevn forurening , der medfloerer samme lysabsorption som den , der konstateres , naar gassen gaar normalt gennem roegtaethedsmaaleapparatet .

4.1.2 . Den effektive laengde af lysabsorptionsstraekningen faar man ved , at man sammenligner angivelsen N for det normalt arbejdende roegtaethedsmaaleapparat med angivelsen No , der er opnaaet med roegtaethedsmaaleapparatet aendret saaledes , at proevegassen fylder en noejagtigt defineret laengde L o .

4.1.3 . Til korrektion af nulpunktet benyttes hurtigt paa hinanden foelgende sammenligningsangivelser .

4.2 . Fremgangsmaade til bestemmelse af den effektive laengde L

4.2.1 . Proevegassen skal vaere udstoedningsgas med konstant forurening eller absorberende gas , hvis taethed naesten svarer til udstoedningsgassens .

4.2.2 . For roegtaethedsmaaleapparatet bestemmes med noejagtighed en soejle med laengde L o , der kan fyldes samlet med proevegas , og hvis grundflader er naesten vinkelret paa lysstraalernes retning . Denne laengde L o boer ikke afvige vaesentligt fra den antagne effektive laengde for roertaethedsmaaleapparatet .

4.2.3 . Proevegassens gennemsnitstemperatur i roegkammeret skal maales .

4.2.4 . Om noedvendigt kan der til daempning af svingningerne indbygges en tilstraekkelig stor , kompakt opbygget ekspansionsbeholder i opsamlingsledningerne , saa naer opsamlingssonden som muligt . Ogsaa en koeleanordning kan indbygges . Ved indbygningen af ekspansionsbeholderen og koeleren maa udstoedningsgassens sammensaetning ikke paavirkes i vaesentlig grad .

4.2.5 . Afproevningen til bestemmelse af den effektive laengde bestaar i , at man foerst foerer en proeve af proevegassen gennem det normalt arbejdende roegtaethedsmaaleapparat og derefter gennem det samme apparat , der er blevet aendret som angivet i punkt 4.1.2 .

4.2.5.1 . De af roegtaethedsmaaleapparatet angivne vaerdier noteres under proeven ved hjaelp af en skriver , hvis reaktionstid hoejst er lig med reaktionstider , for roegtaethedsmaaleapparatet .

4.2.5.2 . Ved normalt arbejdende roegtaethedsmaaleapparater angiver den lineaere skala vaerdien N , og angivelsen af gassens gennemsnitstemperatur er T i grader kelvin .

4.2.5.3 . Ved kendt laengde L o , fyldt med samme proevegas , angiver den lineaere skala vaerdien N o , og angivelsen af gassens gennemsnitstemperatur er T o i grader kelvin .

4.2.6 . Den effektive laengde bliver derefter

L = L o T/T o ( log ( 1 - N/100 ) ) / ( log ( 1 - N/100 ) )

4.2.7 . Proeven skal gentages med mindst 4 proevegasser , saaledes at den foerer til vaerdier , der paa den lineaere skala med regelmaessige afstande ligger mellem 20 og 80 .

4.2.8 . Den effektive laengde L for roegtaethedsmaaleapparatet er den aritmetiske middelvaerdi af de effektive laengder , der faas med hver enkelt af proevegasserne i henhold til punkt 4.2.6 .

BILAG VIII

ROEGTAETHEDSMAALEAPPARATETS KONSTRUKTION OG ANVENDELSE

1 . ANVENDELSESOMRAADE

I dette bilag er fastlagt konstruktion og anvendelse af de roegtaethedsmaaleapparater , der benyttes til afproevning i henhold til bilag III og IV .

2 . DELSTROEMS-ROEGTAETHEDSMAALEAPPARAT

2.1 . Opbygning til afproevning ved konstante omdrejningstal

2.1.1 . Forholdet mellem sondens tvaersnit og udstoedningsroerets tvaersnit skal udgoere mindst 0,05 . Det maalte modtryk i udstoedningsroeret ved sondeindgangen maa ikke udgoere mere end 75 mm vandsoejle .

2.1.2 . Sonden skal bestaa af et roer , hvis forreste ende er aaben , og som ligger i udstoedningsroerets eller det eventuelt noedvendige forlaengelsesroers akse . Den skal befinde sig paa et sted , hvor roegens fordeling er tilnaermelsesvis jaevn . Desuden skal den placeres saa naer udstoedningsroerets ende som muligt eller eventuelt i et forlaengelsesroer , saaledes at sondens ende ligger i en retlinjet del , der - naar D er udstoedningsroerets diameter ved dets ende - har en laengde af mindst 6 D i stroemningsretningen foran opsamlingspunktet og 3 D bag dette punkt . Beynttes et forlaengelsesroer , maa der ikke indtraenge fremmedluft paa forbindelsesstedet .

2.1.3 . Trykket i udstoedningsroeret og trykfaldet i opsamlingsledningerne skal vaere saaledes , at sonden opsamler en proeve , der i det vaesentlige er ligevaerdig med en proeve ved isokinetisk opsamling .

2.1.4 . Om noedvendigt kan der til daempning af svingningerne indbygges en tilstraekkelig stor , kompakt opbygget ekspansionsbeholder i opsamlingsledningen , saa naer opsamlingssonden som muligt . Ogsaa en koeleanordning kan indbygges . Udstoedningsgassens sammensaetning maa ikke paavirkes i vaesentlig grad som foelge af ekspansionsbeholderens og koelerens karakter .

2.1.5 . Et spjaeld eller et andet middel til foroegelse af trykket for den opsamlede gas kan indbygges i udstoedningsroeret bag opsamlingssonden i en afstand fra denne paa mindst 3 D i stroemningsretningen .

2.1.6 . Ledningerne mellem sonde , koeleanordning , ekspansionsbeholder ( om noedvendigt ) og roegtaethedsmaaleapparat skal vaere saa korte som muligt og opfylde betingelserne med hensyn til tryk og temperatur i henhold til punkt 3.8 . og punkt 3.9 . i bilag VII . Ledningen skal have stigning fra opsamlingspunktet til roegtaethedsmaaleapparatet ; skarpe knaek , hvor der kunne samle sig sod , skal undgaas . Har roegtaethedsmaaleapparatet ikke nogen shunt ( By-pass-ventil ) , skal en saadan indbygges foran dette .

2.1.7 . Under proeven skal det sikres , at forskrifterne i bilag VII , punkt 3.8 . om trykket og forskrifterne i bilag VII , punkt 3.9 . om temperaturen i maalekammeret er opfyldt .

2.2 . Opbygning til afproevning ved fri acceleration

2.2.1 . Forholdet mellem sondens tvaersnit og udstoedningsroerets tvaersnit skal udgoere mindst 0,05 . Det maalte modtryk i udstoedningsroeret ved sondeindgangen maa ikke udgoere mere end 75 mm vandsoejle .

2.2.2 . Sonden skal bestaa af et roer , hvis forreste ende er aaben , og som ligger i udstoedningsroerets eller det eventuelt noedvendige forlaengelsesroers akse . Den skal befinde sig paa et sted , hvor roegens fordeling er tilnaermelsesvis jaevn . Desuden skal den vaere placeret saa naer udstoedningsroerets ende som muligt eller eventuelt i et forlaengelsesroer , saaledes at sondens ende ligger i en retlinjet del , der - naar D er udstoedningsroerets diameter ved dets ende - har en laengde af mindst 6 D i stroemningsretingen foran opsamlingspunktet og 3 D bag dette punkt . Benyttes et forlaengelsesroer , maa der ikke indtraenge fremmedluft paa forbindelsesstedet .

2.2.3 . Ved proeveopsamlingen skal proevetrykket i roegtaethedsmaaleapparatet ved alle motoromdrejningstal ligge inden for graenserne , som er angivet i punkt 3.8.2 . i bilag VII . Dette skal kontrolleres ved konstatering af proevetrykket ved tomgang og ved det maksimale omdrejningstal i ubelastet tilstand . Alt efter roegtaethedsmaaleapparatets karakteristika kan proevetrykket reguleres ved en trykformindsker eller et spjaeld i udstoedningsroeret eller i forlaengelsesroeret . Uafhaengigt af fremgangsmaaden maa det maalte modtryk i udstoedningsroeret ved sonde-indgangen ikke udgoere mere end 75 mm vandsoejle .

2.2.4 . Forbindelsesledningerne til roegtaethedsmaaleapparatet skal vaere saa korte som muligt . Ledningen skal fra opsamlingspunktet til roegtaethedsmaaleapparatet vaere stigende ; skarpe knaek , hvor der kunne samle sig sod , skal undgaas . Der kan foran roegtaethedsmaaleapparatet vaere indbygget en shunt ( By-pass-ventil ) , for at det kan frigoeres fra udstoedningsstroemmen , naar der ikke foretages maaling .

3 . FULDSTROEMS-ROEGTAETHEDSMAALEAPPARAT

For afproevning baade ved konstante omdrejningstal og ved fri acceleration gaelder :

3.1 . Forbindelsesledningerne mellem udstoedningen og roegtaethedsmaaleapparatet maa ikke give adgang for fremmedluft .

3.2 . Forbindelsesledningerne til roegtaethedsmaaleapparatet skal , som ved delstroems-maaleapparaterne , vaere saa korte som muligt . Ledningerne skal have stigning fra udstoedningen til maaleapparatet ; skarpe knaek , hvor der kunne samle sig sod , skal undgaas . Der kan foran roegtaethedsmaaleapparatet vaere indbygget en shunt ( By-pass-ventil ) , for at det kan frigoeres fra udstoedningsstroemmen , naar der ikke foretages maaling .

3.3 . Der kan foran roegtaethedsmaaleapparatet benyttes en koeleanordning .

BILAG IX

EKSEMPEL PAA MARKERING AF DEN KORRIGEREDE VAERDI AF ABSORPTIONSKOEFFICIENTEN

Mindstemaal for b = 5,6 mm

Den viste markering betyder , at den korrigerede vaerdi af absorptionskoefficienten udgoer 1,30 m-1 .

BILAG X

Myndighed ...

BILAG TIL EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSEN VEDROERENDE EMISSIONEN AF FORURENENDE STOFFER FRA DIESELMOTORER

( Artikel 4 , stk . 2 og artikel 10 i Raadets direktiv af 6 . februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om standardtypegodkendelse for motorkoeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil )

EOEF-standardtypegodkendelsens nr . for koeretoejstypen : ( 1 ) ...

Registreringsnr . : ( 1 ) ...

1 . Maerke ( firmabetegnelse ) : ...

2 . Koeretoejets type og handelsbetegnelse : ...

3 . Fabrikantens navn og adresse : ...

4 . Eventuelt navn og adresse paa fabrikantens befuldmaegtigede : ...

5 . Emissionsvaerdier

5.1 . ved konstante omdrejningstal

Omdrejningstal omdr./min . * Nominel vaerdi for luftgennemstroemningen G ( 1/s ) * Graensevaerdier for absorptionen ( m-1 ) * Maalt absorptionsvaerdi ( m-1 ) *

1 . ... * ... * ... * ... *

2 . ... * ... * ... * ... *

3 . ... * ... * ... * ... *

4 . ... * ... * ... * ... *

5 . ... * ... * ... * ... *

6 . ... * ... * ... * ... *

5.2 . ved fri acceleration

5.2.1 . maalt absorptionsvaerdi : ... m-1

5.2.2 . korrigeret absorptionsvaerdi : ... m-1

6 . Roegtaethedsmaaleapparatets maerke og type : ...

7 . Motor forefoert med henblik paa standardtypegodkendelse den : ...

8 . Inspektionssted ansvarlig for afproevningen med henblik paa typegodkendelse ...

9 . Dato for inspektionsstedets proeveprotokol : ...

10 . Proeveprotokollens nr . : ...

11 . Standardtypegodkendelse med hensyn til emissionen af forurenende stoffer fra motoren meddeles/naegtes ( 1 ) : ...

12 . Anbringelsessted paa koeretoejet for markering af absorptionskoefficientens korrigerede vaerdi : ...

13 . Sted : ...

14 . Dato : ...

15 . Underskrift : ...

16 . Foelgende bilag , der er paafoert det forannaevnte nummer paa EOEF-standardtypegodkendelsen eller registreringsnummer : ...

1 eksemplar af bilag II , fuldstaendig udfyldt , med de anfoerte tegninger og skitser .

... fotografi(er ) af motoren .

( 1 ) Det , der ikke gaelder , udstreges .