2010R0092 — DA — 19.08.2016 — 001.001


Denne tekst tjener udelukkende som dokumentationsværktøj og har ingen retsvirkning. EU's institutioner påtager sig intet ansvar for dens indhold. De autentiske udgaver af de relevante retsakter, inklusive deres betragtninger, er offentliggjort i den Europæiske Unions Tidende og kan findes i EUR-Lex. Disse officielle tekster er tilgængelige direkte via linkene i dette dokument

►B

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 92/2010

af 2. februar 2010

om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 471/2009 om fællesskabsstatistikker over varehandelen med tredjelande, for så vidt angår dataudveksling mellem toldmyndighederne og de nationale statistikmyndigheder, udarbejdelse af statistikker og kvalitetsvurdering

(EØS-relevant tekst)

(EUT L 031 af 3.2.2010, s. 4)

Ændret ved:

 

 

Tidende

  nr.

side

dato

►M1

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/1253 af 29. juli 2016

  L 205

12

30.7.2016




▼B

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 92/2010

af 2. februar 2010

om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 471/2009 om fællesskabsstatistikker over varehandelen med tredjelande, for så vidt angår dataudveksling mellem toldmyndighederne og de nationale statistikmyndigheder, udarbejdelse af statistikker og kvalitetsvurdering

(EØS-relevant tekst)



▼M1

Artikel 1

Bestemmelser om dataudveksling mellem toldmyndighederne og de nationale statistikmyndigheder

1.  I denne forordning forstås ved:

a)

»centraliseret toldbehandling i overgangsperioden« : centraliseret toldbehandling som omhandlet i artikel 179 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen ( 1 ) (»EU-toldkodeksen«), som involverer toldmyndigheder i mere end én medlemsstat, og hvor midlerne til udveksling af oplysninger mellem toldmyndighederne er omfattet af artikel 18 i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/341 ( 2 )

b)

»automatiseret centraliseret toldbehandling« : centraliseret toldbehandling, som involverer toldmyndigheder i mere end én medlemsstat, og hvor midlerne til udveksling af oplysninger mellem toldmyndighederne er omfattet af det transnationale elektroniske system til centraliseret toldbehandling for indførsel eller udførsel som angivet i det arbejdsprogram, der er omhandlet i artikel 280 i EU-toldkodeksen ( 3 ).

2.  De nationale toldmyndigheder indsender straks og senest måneden efter den måned, i hvilken toldangivelserne blev godkendt eller gjort til genstand for toldafgørelser, til de nationale statistikmyndigheder registreringer om indførsel og udførsel baseret på toldangivelser

a) som er indgivet til disse myndigheder, eller

b) for hvilke den supplerende angivelse i henhold til artikel 225 i Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2015/2447 ( 4 ) er tilgængelig for disse toldmyndigheder gennem direkte elektronisk adgang i bevillingshaverens system.

Toldmyndighederne indsender til de nationale statistikmyndigheder reviderede indførsels- og udførselsregistreringer, hvis de allerede indsendte data rettes eller ændres.

Forpligtelsen til at indsende registreringer fra toldangivelserne til de nationale statistikmyndigheder gælder ikke for toldangivelser, der er omfattet af den automatiserede centraliserede toldbehandling, og som skal sendes til en anden medlemsstat i henhold til stk. 3.

Første afsnit berører ikke de nationale statistikmyndigheders ret til adgang til administrative registre og til at anvende disse registre som omhandlet i artikel 17a i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 223/2009 ( 5 ).

3.  Med virkning fra datoen for gennemførelsen af ordningen for elektronisk dataudveksling, jf. artikel 7, stk. 2, i forordning (EF) nr. 471/2009, dvs. så snart de respektive medlemsstater anvender automatiseret centraliseret toldbehandling, gælder følgende:

Hvis en toldangivelse er omfattet af automatiseret centraliseret toldbehandling, skal de toldmyndigheder, som toldangivelsen indgives til, sikre, at kopier af dataene fra disse toldangivelser videresendes inden for samme frist som angivet i stk. 2, første afsnit, til toldmyndighederne i den medlemsstat, hvor varerne befinder sig på tidspunktet for indledningen af toldproceduren. Forpligtelsen til at videresende dataene skal også gælde for en toldangivelse, hvor den supplerende angivelse i henhold til artikel 225 i gennemførelsesafgørelse (EU) 2015/2447 er tilgængelig gennem direkte elektronisk adgang i bevillingshaverens system.

Videresendelse anses for sikret og fristen for overholdt, hvis videresendelsen mellem medlemsstaterne finder sted i henhold til bestemmelserne i artikel 231 og 232 i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

De modtagende toldmyndigheder videresender straks dataene til deres nationale statistikmyndigheder. Dette berører dog ikke de nationale statistikmyndigheders ret til adgang til administrative registre og til at anvende disse registre som omhandlet i artikel 17a i forordning (EF) nr. 223/2009.

4.  Toldmyndighederne kontrollerer på anmodning af de nationale statistikmyndigheder, om de indførsels- og udførselsregistreringer, de har indsendt, er korrekte og fuldstændige.

▼B

Artikel 2

Udarbejdelse af europæiske statistikker over indførsel og udførsel af varer

1.  De nationale statistikmyndigheder udarbejder månedlige statistikker på grundlag af:

▼M1

a) indførsels- og udførselsregistreringerne, som toldmyndighederne har indsendt i henhold til de i artikel 1 omhandlede forpligtelser

▼B

b) data forelagt af den erhvervsdrivende i tilfælde af forenklede toldformaliteter i henhold til artikel 4, stk. 2, i forordning (EF) nr. 471/2009

c) datakilder om særlige varer eller særlige varebevægelser i henhold til artikel 4, stk. 4, i forordning (EF) nr. 471/2009.

2.  De nationale statistikmyndigheder udarbejder statistikker over handelen med tredjelande opdelt efter:

a) udarbejdende medlemsstat under angivelse af den medlemsstat, der har indsendt statistikker over handelen med tredjelande til Eurostat

b) referenceperiode

c) handelsstrøm

d) statistisk værdi i national valuta uden decimaler

e) mængde udtrykt i kg uden decimaler

f) mængde udtrykt i supplerende enheder

g) varekode

h) medlemsstat, i hvilken toldangivelsen indgives

i) bestemmelsesmedlemsstaten ved indførsel. For de indførselsregistreringer, hvor der ikke foreligger tolddata om bestemmelsesmedlemsstaten, bør landekoden QV imidlertid angives, når det må antages, at bestemmelsesmedlemsstaten ikke er den samme som den, hvor toldangivelsen indgives

j) den egentlige udførselsmedlemsstat ved udførsel. For de udførselsregistreringer, hvor der ikke foreligger tolddata om den egentlige udførselsmedlemsstat, bør landekoden QV imidlertid angives, når det må antages, at den egentlige udførselsmedlemsstat ikke er den samme som den, hvor toldangivelsen indgives

k) oprindelsesland ved indførsel

l) afsendelsesland ved indførsel. Hvis afsendelseslandet er en medlemsstat, skal oprindelseslandet dog angives, hvis der er tale om tredjelandsoprindelse, og i modsat fald skal landekoden QW anvendes

m) det sidst kendte bestemmelsesland ved udførsel

n) statistisk procedure

o) kode for transaktionens art, enten med et eller to cifre. For de registreringer, hvor der ikke foreligger tolddata om transaktionen art, bør koden 0 angives på etcifret niveau

p) præferencekode ved indførsel

q) transportform ved grænsen

r) transportform inden for Fællesskabet

s) containere.

3.  Statistikkerne skal indeholde tilpasninger vedrørende forsinkede eller ufuldstændige registreringer. I tilpasningerne skal angives den statistiske værdi, som minimum med en opdeling efter partnerland, varekode på kapitelniveau i den kombinerede nomenklatur og månedlig referenceperiode. Tilpasningerne skal foretages på grundlag af en kompetent vurdering eller videnskabelige metoder.

4.   ►M1  Medlemsstaterne kan udarbejde mindre detaljerede statistikker end fastlagt i artikel 6, stk. 1, i forordning (EF) nr. 471/2009 for enkelttransaktioner under den statistiske tærskel. ◄ Der skal dog som minimum til Kommissionen (Eurostat) indberettes data om den samlede månedlige statistiske værdi af både indførsler og udførsler.

5.  Statistikkerne skal indeholde data, der er omfattet af fortrolighedsbestemmelser i den udarbejdende medlemsstat. De nationale statistikmyndigheder forsyner data, der skal anses som fortrolige, med en etiket, således at så mange oplysninger som muligt kan offentliggøres, som minimum på kapitelniveau i den kombinerede nomenklatur, forudsat at fortroligheden hermed er sikret.

Artikel 3

Kvalitetsvurdering

1.  I overensstemmelse med de kvalitetskriterier, der er fastlagt i artikel 9, stk. 1, i forordning (EF) nr. 471/2009, gennemfører Kommissionen (Eurostat) en årlig kvalitetsvurdering baseret på kvalitetsindikatorer og krav, som der på forhånd er indgået aftale om med de nationale statistikmyndigheder.

2.  Kommissionen (Eurostat) udarbejder et delvist udfyldt udkast til kvalitetsrapport for hver medlemsstat. Udkast til kvalitetsrapporter sendes til medlemsstaterne senest den 30. november efter referenceåret.

3.  Medlemsstaterne indsender deres udfyldte kvalitetsrapporter til Kommissionen (Eurostat) inden otte uger efter modtagelsen af de delvist udfyldte udkast til kvalitetsrapporter.

4.  Kommissionen (Eurostat) vurderer kvaliteten af de indberettede statistikker på grundlag af data og kvalitetsrapporter indsendt af medlemsstaterne og udarbejder en evalueringsrapport for hver medlemsstat.

5.  Kommissionen (Eurostat) udarbejder og offentliggør en sammenfattende kvalitetsrapport dækkende alle medlemsstaterne. I rapporten skal indgå de vigtigste kvalitetsindikatorer og de oplysninger, der er indsamlet ved hjælp af kvalitetsrapporterne.

Artikel 4

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra den 1. januar 2010.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.



( 1 ) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen (EUT L 269 af 10.10.2013, s. 1).

( 2 ) Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/341 af 17. december 2015 til supplering af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 med overgangsregler angående visse bestemmelser i EU-toldkodeksen, hvor de relevante elektroniske systemer endnu ikke er operationelle, og om ændring af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/2446 (EUT L 69 af 15.3.2016, s. 1).

( 3 ) Den seneste er Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2016/578 af 11. april 2016 om fastlæggelsen af arbejdsprogrammet vedrørende udviklingen og indførelsen af de elektroniske systemer, der er omhandlet i EU-toldkodeksen (EUT L 99 af 15.4.2016, s. 6).

( 4 ) Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447 af 24. november 2015 om gennemførelsesbestemmelser til visse bestemmelser i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen (EUT L 343 af 29.12.2015, s. 558).

( 5 ) Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 223/2009 af 11. marts 2009 om europæiske statistikker og om ophævelse af forordning (EF, Euratom) nr. 1101/2008 om fremsendelse af fortrolige statistiske oplysninger til De Europæiske Fællesskabers Statistiske Kontor, Rådets forordning (EF) nr. 322/97 om EF-statistikker og Rådets afgørelse 89/382/EØF, Euratom om nedsættelse af et udvalg for De Europæiske Fællesskabers statistiske program (EUT L 87 af 31.3.2009, s. 164).