2007R0716 — DA — 20.08.2008 — 001.001


Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

►B

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 716/2007

af 20. juni 2007

om EF-statistikker over udenlandske datterselskabers struktur og aktiviteter

(EØS-relevant tekst)

(EFT L 171, 29.6.2007, p.17)

Ændret ved:

 

 

Tidende

  No

page

date

►M1

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 747/2008 af 30. juli 2008

  L 202

20

31.7.2008




▼B

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 716/2007

af 20. juni 2007

om EF-statistikker over udenlandske datterselskabers struktur og aktiviteter

(EØS-relevant tekst)



EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 285, stk. 1,

under henvisning til forslag fra Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Den Europæiske Centralbank ( 1 ),

efter proceduren i traktatens artikel 251 ( 2 ), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Regelmæssige EF-statistikker af god kvalitet over udenlandske datterselskabers struktur og aktiviteter i hele økonomien er en væsentlig forudsætning for en tilfredsstillende vurdering af udenlandsk kontrollerede foretagenders indflydelse på Den Europæiske Unions økonomi. Sådanne statistikker vil gøre det lettere at overvåge det indre markeds effektivitet og økonomiernes gradvise integrering som led i globaliseringen. Multinationale selskaber spiller i denne forbindelse en fremtrædende rolle, men små og mellemstore virksomheder kan også blive berørt af udenlandsk kontrol.

(2)

Gennemførelsen og revision af den almindelige overenskomst om handel med tjenesteydelser (General Agreement on Trade in Services) (GATS) og aftalen om handelsrelaterede intellektuelle ejendomsrettigheder (TRIPs) samt de igangværende og fremtidige forhandlinger om nye aftaler kræver, at der tilvejebringes relevante statistiske oplysninger.

(3)

Når der som led i liberaliseringsprocessen skal udarbejdes politikker inden for økonomi, konkurrence, erhvervsområdet, forskning, teknologisk udvikling og beskæftigelse, er det nødvendigt at råde over statistikker over udenlandske datterselskaber for at kunne måle den udenlandske kontrols direkte og indirekte virkninger for beskæftigelsen, lønningerne og produktiviteten i bestemte lande og sektorer.

(4)

De oplysninger, der skal gives i henhold til den eksisterende fællesskabslovgivning, eller som foreligger i medlemsstaterne, er utilstrækkelige, uhensigtsmæssige eller ikke tilstrækkeligt sammenlignelige til at kunne anvendes som grundlag for Kommissionens arbejde.

(5)

I forordning (EF) nr. 184/2005 ( 3 ) fastsættes fælles regler for systematisk udarbejdelse af fællesskabsstatistikker over betalingsbalance, international handel med tjenester og udenlandske direkte investeringer. Da betalingsbalancestatistikkerne kun delvis omfatter de data, som indgår i GATS, er det vigtigt, at der regelmæssigt udarbejdes detaljerede statistikker over udenlandske datterselskaber.

(6)

I Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 58/97 af 20. december 1996 om statistik over erhvervsstrukturer ( 4 ) og Rådets forordning (EØF) nr. 696/93 af 15. marts 1993 om de statistiske enheder til observation og analyse af det produktive system i Det Europæiske Fællesskab ( 5 ) er der fastlagt fælles regler for indsamling, udarbejdelse, indberetning og evaluering af EF-statistikker over de europæiske virksomheders struktur og aktiviteter.

(7)

Opstillingen af nationalregnskaber efter Rådets forordning (EF) nr. 2223/96 af 25. juni 1996 om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Det Europæiske Fællesskab ( 6 ) kræver sammenlignelige, fuldstændige og pålidelige virksomhedsstatistikker over udenlandske datterselskaber.

(8)

Generelle regler for udarbejdelse af internationale sammenlignelige statistikker over udenlandske datterselskaber er samlet i De Forenede Nationers manual om statistikker over international handel med tjenester, Den Internationale Valutafonds betalingsbalancemanual (5. udgave) og Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udviklings benchmark-definition af udenlandske direkte investeringer.

(9)

Udarbejdelsen af specifikke EF-statistikker er omfattet af bestemmelserne i Rådets forordning (EF) nr. 322/97 af 17. februar 1997 om EF-statistikker ( 7 ).

(10)

Målet for denne forordning, nemlig indførelsen af fælles statistiske standarder for udarbejdelse af sammenlignelige statistikker over udenlandske datterselskaber, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne og kan derfor på grund af foranstaltningens omfang og virkninger bedre nås på fællesskabsplan. Fællesskabet kan derfor træffe foranstaltninger i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet, jf. traktatens artikel 5. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå dette mål.

(11)

De nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af denne forordning bør vedtages i overensstemmelse med Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen ( 8 ).

(12)

Kommissionen bør navnlig tillægges beføjelser til at tilpasse definitionerne i bilag I og II og detaljeringsniveauet i bilag III såvel som til at foretage de heraf følgende ændringer af bilag I og II, til at gennemføre resultaterne af pilotundersøgelserne og til at fastsætte passende fælles kvalitetsstandarder og regler om kvalitetsrapporternes indhold og hyppighed. Da der er tale om generelle foranstaltninger, der har til formål at ændre ikke-væsentlige bestemmelser i denne forordning eller at supplere denne forordning med nye ikke-væsentlige bestemmelser, bør foranstaltningerne vedtages efter forskriftsproceduren med kontrol i artikel 5a i afgørelse 1999/468/EF.

(13)

Udvalget for Det Statistiske Program, nedsat i henhold til Rådets afgørelse 89/382/EØF, Euratom ( 9 ), og Udvalget for Penge-, Kreditmarkeds- og Betalingsbalancestatistik, nedsat i henhold til Rådets afgørelse 2006/856/EF ( 10 ), er blevet hørt —

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:



Artikel 1

Formål

Denne forordning fastlægger fælles retningslinjer for systematisk udarbejdelse af EF-statistikker over udenlandske datterselskabers struktur og aktiviteter.

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning forstås ved:

a) »udenlandsk datterselskab«: et foretagende, som er beliggende i det indberettende land, og som kontrolleres af en institutionel enhed, der ikke er beliggende i det indberettende land, eller et foretagende, som ikke er beliggende i det indberettende land, og som kontrolleres af en institutionel enhed, der er beliggende i det indberettende land

b) »kontrol«: mulighed for at fastlægge et foretagendes generelle politik ved om nødvendigt at vælge en passende bestyrelse. I den forbindelse anses foretagende A for at være kontrolleret af en institutionel enhed B, når B enten direkte eller indirekte kontrollerer over halvdelen af aktionærernes stemmerettigheder eller over halvdelen af aktierne

c) »udenlandsk kontrol«: den kontrollerende institutionelle enhed er beliggende i et land, som er forskelligt fra det land, hvor den kontrollerede institutionelle enhed er beliggende

d) »afdelinger«: lokale enheder, som ikke har nogen selvstændig juridisk personlighed, og som er underlagt udenlandsk kontrollerede foretagender. De betragtes som kvasiforetagender som defineret i nr. 3, litra f), i de forklarende bemærkninger til afdeling III (B) i bilaget til forordning (EØF) nr. 696/93

e) »statistik over udenlandske datterselskaber«: statistiske oplysninger om udenlandske datterselskabers generelle aktiviteter

f) »statistik over udenlandske datterselskaber i indlandet«: statistiske oplysninger om de aktiviteter, som udøves af udenlandske datterselskaber, der er beliggende i det indberettende land

g) »statistik over udenlandske datterselskaber i udlandet«: statistiske oplysninger om de aktiviteter, som udøves af de datterselskaber i udlandet, der kontrolleres af en interinstitutionel enhed, der er beliggende i det indberettende land

h) »øverste kontrollerende institutionelle enhed«: den institutionelle enhed, som i kæden af enheder, der udøver kontrol over et udenlandsk datterselskab, ikke kontrolleres af nogen anden institutionel enhed

i) »foretagende«, »lokal enhed« og »institutionel enhed«: de samme definitioner som i forordning (EØF) nr. 696/93.

Artikel 3

Indberetning af oplysninger

Medlemsstaterne indberetter data til Kommissionen (Eurostat) om de udenlandske datterselskaber for så vidt angår de variabler, de økonomiske aktiviteter og den geografiske opdeling, som er omhandlet i bilag I, II og III.

Artikel 4

Datakilder

1.  Medlemsstaterne indsamler under anvendelse af alle de kilder, de anser for relevante og hensigtsmæssige, og under overholdelse af de i artikel 6 omhandlede kvalitetskrav de oplysninger, der kræves i medfør af denne forordning.

2.  Indberetningspligtige fysiske og juridiske personer overholder ved indberetningen de tidsfrister og følger de definitioner, der i overensstemmelse med denne forordning er fastlagt af de nationale institutioner, som er ansvarlige for indsamlingen af data i medlemsstaterne.

3.  Hvis det er urimeligt omkostningskrævende at indsamle de krævede data, kan der indberettes bedste skøn, herunder nulværdier.

Artikel 5

Pilotundersøgelser

1.  Kommissionen udarbejder et program for pilotundersøgelser, der på frivillig basis gennemføres af de nationale myndigheder som defineret i artikel 2 i forordning (EF) nr. 322/97 om yderligere variabler og niveauer i statistikkerne over udenlandske datterselskaber i ind- og udland.

2.  Pilotundersøgelserne gennemføres for at vurdere, om det er relevant og muligt at indsamle data, samtidig med at fordelene ved at råde over disse data afvejes mod omkostningerne ved det statistiske system og den byrde, der pålægges virksomhederne.

3.  Kommissionens program for pilotundersøgelser skal være i overensstemmelse med bilag I og II.

4.  På grundlag af konklusionerne af disse pilotundersøgelser vedtager Kommissionen efter forskriftsproceduren med kontrol i artikel 10, stk. 3, de nødvendige gennemførelsesforanstaltninger for statistikker over udenlandske datterselskaber i ind- og udland.

5.  Pilotundersøgelserne skal være afsluttet senest den 19. juli 2010.

Artikel 6

Kvalitetskriterier og -rapporter

1.  Medlemsstaterne træffer alle nødvendige foranstaltninger for at sikre, at kvaliteten af de fremsendte oplysninger opfylder de fælles kvalitetsstandarder.

2.  Medlemsstaterne forelægger en rapport for Kommissionen (Eurostat) om kvaliteten af de fremsendte oplysninger (»kvalitetsrapport«).

3.  De fælles kvalitetsstandarder samt kvalitetsrapporternes indhold og hyppighed fastlægges af Kommissionen efter forskriftsproceduren med kontrol i artikel 10, stk. 3.

4.  Kommissionen vurderer kvaliteten af de indberettede data.

Artikel 7

Vejledning

I nært samarbejde med medlemsstaterne offentliggør Kommissionen en vejledning, som indeholder de relevante definitioner og yderligere retningslinjer for de EF-statistikker, der udarbejdes i henhold til denne forordning.

Artikel 8

Tidsplan og undtagelser

1.  Medlemsstaterne udarbejder dataene i overensstemmelse med tidsplanen i bilag I og II.

2.  I en overgangsperiode på højst fire år fra det første referenceår, jf. bilag I og II, kan Kommissionen efter forskriftsproceduren i artikel 10, stk. 2, indrømme medlemsstaterne undtagelser fra denne forordnings bestemmelser i en begrænset periode, hvis deres nationale statistiske systemer kræver store tilpasninger.

Artikel 9

Gennemførelsesforanstaltninger

1.  Følgende foranstaltninger til gennemførelse af denne forordning vedtages efter forskriftsproceduren i artikel 10, stk. 2:

a) fastsættelse af passende format og fremgangsmåde i forbindelse med medlemsstaternes indberetning af resultater,

og

b) indrømmelse af undtagelser for medlemsstater, hvis deres nationale systemer kræver store tilpasninger, herunder indrømmelse af yderligere undtagelser fra alle nye krav i tilknytning til pilotundersøgelserne i henhold til artikel 8, stk. 2.

2.  Følgende foranstaltninger til ændring af ikke-væsentlige bestemmelser i denne forordning, herunder ved supplering af denne med nye ikke-væsentlige bestemmelser vedtages efter forskriftsproceduren med kontrol i artikel 10, stk. 3:

a) tilpasning af definitioner i bilag I og II og tilpasning af detaljeringsniveauet i bilag III såvel som heraf følgende ændringer af bilag I og II

b) gennemførelse af resultaterne af pilotundersøgelserne i henhold til artikel 5, stk. 4,

og

c) fastsættelse af passende fælles kvalitetsstandarder og regler om kvalitetsrapporternes indhold og hyppighed i henhold til artikel 6, stk. 3.

3.  Der skal tages særligt hensyn til princippet om, at fordelene ved sådanne foranstaltninger skal opveje udgifterne ved disse, og princippet om, at enhver yderligere økonomisk byrde for medlemsstater eller virksomheder skal holdes på et rimeligt niveau.

Artikel 10

Udvalg

1.  Kommissionen bistås af Udvalget for det Statistiske Program (herefter benævnt »udvalget«).

2.  Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 5 og 7 i afgørelse 1999/468/EF, jf. dennes artikel 8.

Perioden i artikel 5, stk. 6, i afgørelse 1999/468/EF, fastsættes til tre måneder.

3.  Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 5a, stk. 1-4, og artikel 7 i afgørelse 1999/468/EF, jf. dennes artikel 8.

4.  Den Europæiske Centralbank og de nationale centralbanker kan deltage i udvalgets møder som observatører.

Artikel 11

Samarbejde med Udvalget for Penge-, Kreditmarkeds- og Betalingsbalancestatistik

Ved gennemførelsen af denne forordning indhenter Kommissionen udtalelse fra Udvalget for Penge-, Kreditmarkeds- og Betalingsbalancestatistik i alle spørgsmål, som falder ind under udvalgets kompetenceområde, navnlig angående foranstaltninger til tilpasning til økonomiske og tekniske ændringer i indsamlingen og den statistiske bearbejdning af data og bearbejdningen og indberetningen af resultater.

Artikel 12

Rapport om gennemførelsen

Senest den 19. juli 2012 forelægger Kommissionen en rapport for Europa-Parlamentet og Rådet om forordningens gennemførelse. Rapporten skal bl.a. indeholde:

a) en vurdering af kvaliteten af de udarbejdede statistikker

b) en vurdering af de producerede statistikkers nytteværdi for Fællesskabet, medlemsstaterne, leverandørerne og brugerne af de statistiske oplysninger i forhold til omkostningerne ved at udarbejde dem

c) en vurdering af fremgangen i pilotundersøgelserne og af gennemførelsen heraf,

og

d) en redegørelse for mulige forbedringer og ændringer, der anses for nødvendige på baggrund af de opnåede resultater, og de omkostninger, der er forbundet hermed.

Artikel 13

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.




BILAG I

FÆLLES MODUL FOR STATISTIK OVER UDENLANDSKE DATTERSELSKABER I INDLANDET

AFSNIT 1

Statistisk enhed

De statistiske enheder omfatter foretagender og alle afdelinger, som er under udenlandsk kontrol, jf. definitionerne i artikel 2.

▼M1

AFSNIT 2

Variabler

Der udarbejdes data om følgende variabler i overensstemmelse med definitionerne i bilaget til Kommissionens forordning (EF) nr. 2700/98 af 17. december 1998 om definitioner af variabler til brug for udarbejdelse af statistik over erhvervsstrukturer ( 11 ):



Kode

Titel

11 11 0

Antal firmaer

12 11 0

Omsætning

12 12 0

Produktionsværdi

12 15 0

Værditilvækst i faktorpriser

13 11 0

Samlet køb af varer og tjenesteydelser

13 12 0

Køb af varer og tjenesteydelser med henblik på videresalg uden omdannelse

13 31 0

Personaleudgifter

15 11 0

Bruttoinvestering i materielle anlægsaktiver

16 11 0

Antal beskæftigede

Følgende data vil også blive udarbejdet af medlemsstaterne for referenceåret 2009 og efterfølgende år:



Kode

Anvendelsesområde og definitioner

22 11 0

Samlede udgifter til intern FoU (1)

Forskning og eksperimentel udvikling omfatter kreativt arbejde, der udføres på systematisk basis for at forøge videngrundlaget, herunder viden om mennesket, kulturen og samfundet, og anvendelsen af dette videngrundlag til udtænkning af nye anvendelser.

Interne udgifter er alle udgifter til FoU (forskning og udvikling), der udføres inden for enheden, uanset hvorfra midlerne hidrører.

Der skal skelnes mellem udgifter til FoU og udgifter til en lang række beslægtede aktiviteter. Således omfatter FoU-udgifter ikke følgende:

— udgifter til almen uddannelse og erhvervsuddannelse

— udgifter til andre videnskabelige og teknologiske aktiviteter (f.eks. informationstjenester, prøvning og standardisering, feasibilityundersøgelser)

— udgifter til andre industrielle aktiviteter (f.eks. industriel innovation i.a.n.)

— udgifter til rene finansieringsaktiviteter (administration og andre indirekte støtteaktiviteter medregnes).

Udgifter til forskning og udvikling kan, afhængigt af den nationale lovgivning, registreres som: bevægelser i immaterielle anlægsaktiver, bevægelser i materielle anlægsaktiver eller driftsudgifter.

Hvis udgifterne i henhold til national lovgivning kan kapitaliseres helt eller delvist, henregnes de til de bevægelser i immaterielle anlægsaktiver, der i virksomhedsregnskaber registreres under anlægsaktiver — immaterielle anlægsaktiver — forsknings- og udviklingsomkostninger.

Hvis udgifterne i henhold til national lovgivning kun kan kapitaliseres delvist eller overhovedet ikke kan kapitaliseres, er de løbende udgifter en del af råvarer og hjælpematerialer, andre eksterne udgifter, personaleudgifter og andre driftsudgifter, og investeringsomkostningerne henregnes til de bevægelser i de materielle anlægsaktiver, der i virksomhedsregnskaber registreres under anlægsaktiver — materielle anlægsaktiver.

22 12 0

Samlet personale inden for FoU (1)

Forskning og eksperimentel udvikling omfatter kreativt arbejde, der udføres på systematisk basis for at forøge videngrundlaget, herunder viden om mennesket, kulturen og samfundet, og anvendelsen af dette videngrundlag til udtænkning af nye anvendelser.

Til denne variabel henregnes alle personer, der beskæftiger sig direkte med forskning og udvikling (FoU), samt personer, der yder direkte tjenester, såsom FoU-ledere, sagsbehandlere og kontorpersonale. Personer, der yder indirekte tjenester, såsom kantine- og sikkerhedspersonale, skal ikke medregnes, selv om deres lønninger inkluderes i målingen af udgifterne som generalomkostninger.

Der skal skelnes mellem FoU-personale og personale inden for en lang række beslægtede aktiviteter. Således omfatter FoU-personale ikke følgende:

— personale, der beskæftiger sig med almen uddannelse og erhvervsuddannelse

— personale, der beskæftiger sig med andre videnskabelige og teknologiske aktiviteter (f.eks. informationstjenester, prøvning og standardisering, feasibilityundersøgelser)

— personale, der beskæftiger sig med andre industrielle aktiviteter (f.eks. industriel innovation i.a.n.)

— personale, der beskæftiger sig med administration og andre indirekte støtteaktiviteter.

Forbindelse med virksomhedsregnskaberVariablen samlet personale inden for FoU kan ikke identificeres separat i virksomhedsregnskaber. Den er en del af antal beskæftigede, der registreres i noterne til virksomhedsregnskaber (artikel 43, stk. 8).Forbindelse med andre variablerEn del af antal beskæftigede (16 11 0).

(1)   Variablerne 22 11 0 og 22 12 0 indberettes hvert andet år. Hvis den samlede omsætning eller antallet af beskæftigede inden for en hovedgruppe i NACE rev. 2, hovedafdeling B-F, i en medlemsstat udgør under 1 % af EU-totalen, er det i medfør af denne forordning ikke nødvendigt at indsamle data til udarbejdelse af de statistiske oplysninger vedrørende variabel 22 11 0 og 22 12 0.

Hvis antallet af beskæftigede ikke foreligger, anvendes i stedet antallet af lønmodtagere (kode 16 13 0).

Variablen »samlede udgifter til intern FoU« (kode 22 11 0) og »samlet personale inden for FoU« (kode 22 12 0) skal kun udarbejdes for aktiviteterne i NACE under hovedafdeling B, C, D, E og F. Frem til referenceår 2009 skal medlemsstaterne udarbejde disse variabler som defineret i bilaget til forordning (EF) nr. 2700/98.

For hovedafdeling K i NACE udarbejdes kun data om antal firmaer, omsætning ( 12 ) og antal beskæftigede (eller i stedet antal lønmodtagere).

▼B

AFSNIT 3

Detaljeringsniveau

Dataene leveres efter »øverste kontrollerende institutionelle enhed« på niveau 2-IN i den geografiske opdeling kombineret med niveau 3 i aktivitetsopdelingen som angivet i bilag III og niveau 3 i den geografiske opdeling kombineret med erhvervsøkonomi.

AFSNIT 4

Første referenceår og indberetningshyppighed

1. Det første referenceår, for hvilket der skal udarbejdes årlige statistikker, er det kalenderår, hvor denne forordning træder i kraft.

2. Medlemsstaterne leverer herefter data for hvert kalenderår.

3. Det første referenceår, for hvilket der skal indhentes variable samlede udgifter til intern FoU (kode 22 11 0) og samlet personale inden for FoU (kode 22 12 0) er 2007.

AFSNIT 5

Indberetning af resultater

Resultaterne indberettes senest 20 måneder efter udløbet af referenceåret.

AFSNIT 6

Rapporter og pilotundersøgelser

1. Medlemsstaterne forelægger Kommissionen en rapport om definitionen, strukturen og tilgængeligheden af de statistiske data, som skal udarbejdes i forbindelse med dette fælles modul.

2. Angående det detaljeringsniveau, der anvendes i dette bilag, iværksætter Kommissionen i henhold til artikel 5 i nærværende forordning pilotundersøgelser, som foretages af de nationale myndigheder, som defineret i artikel 2 i forordning (EF) nr. 322/97.

3. Pilotundersøgelserne foretages for at vurdere, om det er gennemførligt at tilvejebringe sådanne data, samtidig med at fordelene ved at råde over disse data afvejes mod omkostningerne ved dataindsamlingen og den byrde, der pålægges virksomhederne.

4. Der vil blive foretaget pilotundersøgelser af følgende variabler:



Kode

Titel

 

Eksport af varer og tjenester

 

Import af varer og tjenester

 

Eksport af varer og tjenesteydelser inden for gruppen

 

Import af varer og tjenesteydelser inden for gruppen

Eksport, import, eksport inden for gruppen og import inden for gruppen opdeles i varer og tjenesteydelser.

5. Der vil også blive gennemført pilotundersøgelser for at fastslå, om det er muligt at udarbejde data om aktiviteterne i hovedafdeling M, N og O i NACE og data vedrørende variablerne »samlede udgifter til intern FoU« (kode 22 11 0) og »samlet personale inden for FoU« (kode 22 12 0) for så vidt angår aktiviteterne i hovedafdeling G, H, I, K, M, N og O i NACE. Der vil også blive foretaget pilotundersøgelser for at vurdere relevansen og gennemførligheden af samt omkostningerne ved den i afsnit 2 nævnte opdeling af data i størrelsesklasser på basis af antallet af beskæftigede.




BILAG II

FÆLLES MODUL FOR STATISTIK OVER UDENLANDSKE DATTERSELSKABER I UDLANDET

AFSNIT 1

Statistisk enhed

De statistiske enheder omfatter foretagender og alle afdelinger i udlandet, som kontrolleres af en institutionel enhed, der er beliggende i det indberettende land, jf. definitionerne i artikel 2.

AFSNIT 2

Variabler

Der udarbejdes data om følgende variabler, som er defineret i bilaget til forordning (EF) nr. 2700/98:



Kode

Titel

12 11 0

Omsætning

16 11 0

Antal beskæftigede

11 11 0

Antal firmaer

Hvis antallet af beskæftigede ikke foreligger anvendes i stedet antallet af lønmodtagere (kode 16 13 0).

AFSNIT 3

Detaljeringsniveau

Dataene leveres opdelt efter værtsland og det udenlandske datterselskabs aktivitet som angivet i bilag III. Opdelingen efter værtsland og efter aktivitet kombineres på følgende måde:

 Niveau 1 i den geografiske opdeling kombineres med niveau 2 i aktivitetsopdelingen.

 Niveau 2-OUT i den geografiske opdeling kombineres med niveau 1 i aktivitetsopdelingen.

 Niveau 3 i den geografiske opdeling kombineres kun med data om aktiviteten i alt.

AFSNIT 4

Første referenceår og indberetningshyppighed

1. Det første referenceår, for hvilket der skal udarbejdes årlige statistikker, er det kalenderår, hvor denne forordning træder i kraft.

2. Medlemsstaterne leverer herefter data for hvert kalenderår.

AFSNIT 5

Indberetning af resultater

Resultaterne indberettes senest 20 måneder efter udløbet af referenceåret.

AFSNIT 6

Rapporter og pilotundersøgelser

1. Medlemsstaterne forelægger Kommissionen en rapport om definitionen, strukturen og tilgængeligheden af de statistiske data, som skal udarbejdes i forbindelse med dette fælles modul.

2. Angående det detaljeringsniveau, der anvendes i dette bilag, iværksætter Kommissionen i henhold til artikel 5 i nærværende forordning pilotundersøgelser, som foretages af de nationale myndigheder som defineret i artikel 2 i forordning (EF) nr. 322/97.

3. Pilotundersøgelserne foretages for at vurdere, om det er relevant og gennemførligt at tilvejebringe sådanne data, samtidig med at fordelene ved at råde over disse data afvejes mod omkostningerne ved dataindsamlingen og den byrde, der pålægges virksomhederne.

4. Der vil blive foretaget pilotundersøgelser af følgende variabler:



Kode

Titel

13 31 0

Personaleudgifter

 

Eksport af varer og tjenesteydelser

 

Import af varer og tjenesteydelser

 

Eksport af varer og tjenesteydelser inden for gruppen

 

Import af varer og tjenesteydelser inden for gruppen

12 15 0

Værditilvækst i faktorpriser

15 11 0

Bruttoinvesteringer i materielle anlægsaktiver.




BILAG III

NIVEAUER I DEN GEOGRAFISKE OPDELING OG AKTIVITETSOPDELINGEN



Geografisk opdeling

Niveau 1

 

Niveau 2-OUT

(Niveau 1 + 24 lande)

V2

Extra-EU-27

V2

Extra-EU-27

 
 

IS

Island

 
 

LI

Liechtenstein

 
 

NO

Norge

CH

Schweiz

CH

Schweiz

 
 

HR

Kroatien

RU

Rusland

RU

Rusland

 
 

TR

Tyrkiet

 
 

EG

Egypten

 
 

MA

Marokko

 
 

NG

Nigeria

 
 

ZA

Sydafrika

CA

Canada

CA

Canada

US

USA

US

USA

 
 

MX

Mexico

 
 

AR

Argentina

BR

Brasilien

BR

Brasilien

 
 

CL

Chile

 
 

UY

Uruguay

 
 

VE

Venezuela

 
 

IL

Israel

CN

Kina

CN

Kina

HK

Hong Kong

HK

Hong Kong

IN

Indien

IN

Indien

 
 

ID

Indonesien

JP

Japan

JP

Japan

 
 

KR

Sydkorea

 
 

MY

Malaysia

 
 

PH

Filippinerne

 
 

SG

Singapore

 
 

TW

Taiwan

 
 

TH

Thailand

 
 

AU

Australien

 
 

NZ

New Zealand

Z8

Extra EU-27 (ikke opdelt)

Z8

Extra EU-27 (ikke opdelt)

C4

Offshore-finanscentre

C4

Offshore-finanscentre

Z7

Ligelig fordelt kontrol af UCI's (1) i mere end én medlemsstat

Z7

Ligelig fordelt kontrol af UCI's (1) i mere end én medlemsstat

(1)   Et datterselskabs øverste kontrollerende institutionelle enhed.



Niveau 2-IN

A1

Verden i alt (alle enheder inkl. indberettende land)

Z9

Den øvrige verden (ekskl. indberettende land)

A2

Kontrolleret af det indberettende land

V1

EU-27 (Intra-EU-27) ekskl. indberettende land

BE

Belgien

BG

Bulgarien

CZ

Den Tjekkiske Republik

DK

Danmark

DE

Tyskland

EE

Estland

GR

Grækenland

ES

Spanien

FR

Frankrig

IE

Irland

IT

Italien

CY

Cypern

LV

Letland

LT

Litauen

LU

Luxembourg

HU

Ungarn

MT

Malta

NL

Nederlandene

AT

Østrig

PL

Polen

PT

Portugal

RO

Rumænien

SI

Slovenien

SK

Slovakiet

FI

Finland

SE

Sverige

UK

Det Forenede Kongerige

Z7

Ligelig fordelt kontrol af UCI's (1) i mere end én medlemsstat

V2

Extra-EU-27

AU

Australien

CA

Canada

CH

Schweiz

CN

Kina

HK

Hong Kong

IL

Israel

IS

Island

JP

Japan

LI

Liechtenstein

NO

Norge

NZ

New Zealand

RU

Rusland

TR

Tyrkiet

US

USA

C4

Offshore-finanscentre

Z8

Extra EU-27 (ikke opdelt)

(1)   Et datterselskabs øverste kontrollerende institutionelle enhed.



Niveau 3

AD

Andorra

EE

Estland (1)

KZ

Kasakhstan

QA

Qatar

AE

De Forenede Arabiske Emirater

EG

Egypten

LA

Den Demokratiske Folkerepublik Laos

RO

Rumænien (1)

AF

Afghanistan

ER

Eritrea

LB

Libanon

RS

Serbien

AG

Antigua og Barbuda

ES

Spanien (1)

LC

Saint Lucia

RU

Rusland

AI

Anguilla

ET

Etiopien

LI

Liechtenstein

RW

Rwanda

AL

Albanien

FI

Finland (1)

LK

Sri Lanka

SA

Saudi-Arabien

AM

Armenien

FJ

Fiji

LR

Liberia

SB

Salomonøerne

AN

De Nederlandske Antiller

FK

Falklandsøerne

LS

Lesotho

SC

Seychellerne

AO

Angola

FM

Sammenslutningen af Mikronesiske Stater

LT

Litauen (1)

SD

Sudan

AQ

Antarktis

FO

Færøerne

LU

Luxembourg (1)

SE

Sverige (1)

AR

Argentina

FR

Frankrig (1)

LV

Letland (1)

SG

Singapore

AS

Amerikansk Samoa

GA

Gabon

LY

Den Folkesocialistiske Libyske Arabiske Jamahiriya

SH

Saint Helena

AT

Østrig (1)

GD

Grenada

MA

Marokko

SI

Slovenien (1)

AU

Australien

GE

Georgien

MD

Republikken Moldova

SK

Slovakiet (1)

AW

Aruba

GG

Guernsey

ME

Montenegro

SL

Sierra Leone

AZ

Aserbajdsjan

GH

Ghana

MG

Madagaskar

SM

San Marino

BA

Bosnien-Hercegovina

GI

Gibraltar

MH

Marshalløerne

SN

Senegal

BB

Barbados

GL

Grønland

MK (3)

Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien

SO

Somalia

BD

Bangladesh

GM

Gambia

ML

Mali

SR

Surinam

BE

Belgien (1)

GN

Guinea

MM

Myanmar

ST

São Tomé og Principe

BF

Burkina Faso

GQ

Ækvatorialguinea

MN

Mongoliet

SV

El Salvador

BG

Bulgarien (1)

GR

Grækenland (1)

MO

Macao

SY

Den Syriske Arabiske Republik

BH

Bahrain

GS

South Georgia og De Sydlige Sandwichøer

MP

Nordmarianerne

SZ

Swaziland

BI

Burundi

GT

Guatemala

MR

Mauretanien

TC

Turks- og Caicosøerne

BJ

Benin

GU

Guam

MS

Montserrat

TD

Tchad

BM

Bermudaøerne

GW

Guinea-Bissau

MT

Malta (1)

TF

De Franske Besiddelser i Det Sydlige Indiske Ocean

BN

Negara Brunei Darussalam

GY

Guyana

MU

Mauritius

TG

Togo

BO

Bolivia

HK

Hong Kong

MV

Maldiverne

TH

Thailand

BR

Brasilien

HM

Heard Island and McDonald Islands

MW

Malawi

TJ

Tadsjikistan

BS

Bahamaøerne

HN

Honduras

MX

Mexico

TK

Tokelauøerne

BT

Bhutan

HR

Kroatien

MY

Malaysia

TM

Turkmenistan

BV

Bouvetøen

HT

Haiti

MZ

Mozambique

TN

Tunesien

BW

Botswana

HU

Ungarn (1)

NA

Namibia

TO

Tonga

BY

Belarus

ID

Indonesien

NC

Ny Caledonien

TP

Østtimor

BZ

Belize

IE

Irland (1)

NE

Niger

TR

Tyrkiet

CA

Canada

IL

Israel

NF

Norfolk Island

TT

Trinidad og Tobago

CC

Cocosøerne (Keelingøerne)

IM

Isle of Man

NG

Nigeria

TV

Tuvalu

CD

Congo (Den Demokratiske Republik)

IN

Indien

NI

Nicaragua

TW

Taiwan

CF

Centralafrikanske Republik, Den

IO

Britiske områder i Det Indiske Ocean

NL

Nederlandene (1)

TZ

Tanzania (Den Forenede Republik)

CG

Republikken Congo

IQ

Irak

NO

Norge

UA

Ukraine

CH

Schweiz

IR

Iran, Den Islamiske Republik

NP

Nepal

UG

Uganda

CI

Elfenbenskysten

IS

Island

NR

Nauru

UK

Det Forenede Kongerige (1)

CK

Cookøerne

IT

Italien (1)

NU

Niueøen

UM

Mindre øer fjernt fra USA

CL

Chile

JE

Jersey

NZ

New Zealand

US

USA

CM

Cameroun

JM

Jamaica

OM

Oman

UY

Uruguay

CN

Kina

JO

Jordan

PA

Panama

UZ

Usbekistan

CO

Colombia

JP

Japan

PE

Peru

VA

Pavestolen (Vatikanstaten)

CR

Costa Rica

KE

Kenya

PF

Fransk Polynesien

VC

Saint Vincent og Grenadinerne

CU

Cuba

KG

Kirgisistan

PG

Papua Ny Guinea

VE

Venezuela

CV

Kap Verde

KH

Cambodja

PH

Filippinerne

VG

De Britiske Jomfruøer

CX

Juleøen

KI

Kiribati

PK

Pakistan

VI

De Amerikanske Jomfruøer

CY

Cypern (1)

KM

Comorerne

PL

Polen (1)

VN

Vietnam

CZ

Den Tjekkiske Republik (1)

KN

St Kitts og Nevis

PN

Pitcairn

VU

Vanuatu

DE

Tyskland (1)

KP

Nordkorea

PS

Det besatte palæstinensiske område

WF

Wallis og Futuna

DJ

Djibouti

KR

Sydkorea

PT

Portugal (1)

WS

Samoa

DK

Danmark (1)

KW

Kuwait

PW

Palau

YE

Yemen

DM

Dominica

KY

Caymanøerne

PY

Paraguay

 
 

DO

Den Dominikanske Republik

 
 
 
 

ZA

Sydafrika

DZ

Algeriet

 
 
 
 

ZM

Zambia

EC

Ecuador

Z8

Extra EU-27 (ikke opdelt)

 
 

ZW

Zimbabwe

A2

Kontrolleret af det indberettende land

Z7

Ligelig fordelt kontrol af UCI’s i mere end en medlemsstat (2)

 
 
 
 

(1)   Kun udenlandske datterselskaber i indlandet.

(2)   Et datterselskabs øverste kontrollerende institutionelle enhed.

(3)   Foreløbig kode, der ikke berører landets endelige benævnelse, der anvendes efter afslutningen af de forhandlinger, der for øjeblikket finder sted i FN-regi.

▼M1



Aktivitetsopdelingen på niveau 1 og 2 til statistik over udenlandske datterselskaber i udlandet

Niveau 1

Niveau 2

NACE rev. 2

AKTIVITETEN I ALT

AKTIVITETEN I ALT

(hovedafd. B-S undt. O)

RÅSTOFINDVINDING

RÅSTOFINDVINDING

hovedafd. B

Indvinding af råolie og naturgas og serviceydelser i forbindelse med råstofindvinding

hovedgr. 06, 09

FREMSTILLINGSVIRKSOMHED

FREMSTILLINGSVIRKSOMHED

hovedafd. C

Fødevarer, drikkevarer og tobaksprodukter

hovedgr. 10, 11, 12

Tekstil- og træaktiviteter I ALT

hovedgr. 13, 14, 16, 17, 18

Tekstiler og beklædningsartikler

hovedgr. 13, 14

Træ, papir, trykning og reproduktion

hovedgr. 16, 17, 18

Olieprodukter, kemiske produkter, farmaceutiske produkter, gummi- og plastprodukter

Olieprodukter, kemiske produkter, farmaceutiske produkter, gummi- og plastprodukter I ALT

hovedgr. 19, 20, 21, 22

Koks og raffinerede mineralolieprodukter

hovedgr. 19

Kemiske produkter

hovedgr. 20

Gummi- og plastprodukter

hovedgr. 22

Metalprodukter og maskiner I ALT

hovedgr. 24, 25, 26, 28

Metal og færdige metalprodukter

hovedgr. 24, 25

Computere, elektroniske og optiske produkter

Computere, elektroniske og optiske produkter

hovedgr. 26

Maskiner og udstyr i.a.n.

hovedgr. 28

Køretøjer og andre transportmidler

Køretøjer og andre transportmidler I ALT

hovedgr. 29, 30

Motorkøretøjer, påhængsvogne og sættevogne

hovedgr. 29

Andre transportmidler

hovedgr. 30

Anden fremstillingsvirksomhed I ALT

hovedgr. 15, 23, 27, 31, 32, 33

EL-, GAS- OG FJERNVARMEFORSYNING

EL-, GAS- OG FJERNVARMEFORSYNING

hovedafd. D

VANDFORSYNING; KLOAKVÆSEN, AFFALDSHÅNDTERING OG RENSNING AF JORD OG GRUNDVAND

VANDFORSYNING; KLOAKVÆSEN, AFFALDSHÅNDTERING OG RENSNING AF JORD OG GRUNDVAND

hovedafd. E

Vandforsyning

hovedgr. 36

Kloakvæsen, affaldshåndtering og rensning af jord og grundvand

hovedgr. 37, 38, 39

BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED

BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED

hovedafd. F

TJENESTER I ALT

TJENESTER I ALT

hovedafd. G, H, I, J, K, L, M, N, P, Q, R, S

ENGROSHANDEL OG DETAILHANDEL; REPARATION AF MOTORKØRETØJER OG MOTORCYKLER

ENGROSHANDEL OG DETAILHANDEL; REPARATION AF MOTORKØRETØJER OG MOTORCYKLER

hovedafd. G

Engroshandel og detailhandel med motorkøretøjer og motorcykler og reparation heraf

hovedgr. 45

Engroshandel undtagen med motorkøretøjer og motorcykler

hovedgr. 46

Detailhandel undtagen med motorkøretøjer og motorcykler

hovedgr. 47

TRANSPORT OG GODSHÅNDTERING

TRANSPORT OG GODSHÅNDTERING

hovedafd. H

Transport og godshåndtering I ALT

hovedgr. 49, 50, 51, 52

Landtransport; rørtransport

hovedgr. 49

Skibsfart

hovedgr. 50

Lufttransport

hovedgr. 51

Hjælpevirksomhed i forbindelse med transport

hovedgr. 52

Post- og kurertjenester

hovedgr. 53

OVERNATNINGSFACILITETER OG RESTAURATIONSVIRKSOMHED

OVERNATNINGSFACILITETER OG RESTAURATIONSVIRKSOMHED

hovedafd. I

INFORMATION OG KOMMUNIKATION

INFORMATION OG KOMMUNIKATION

hovedafd. J

Produktion af film, video- og tv-programmer, anden underholdning

hovedgr. 59, 60

Telekommunikation

hovedgr. 61

Anden informations- og kommunikationsvirksomhed

hovedgr. 58, 62, 63

PENGEINSTITUT- OG FINANSVIRKSOMHED, FORSIKRING

PENGEINSTITUT- OG FINANSVIRKSOMHED, FORSIKRING

hovedafd. K

Pengeinstitut- og finansieringsvirksomhed undtagen forsikring og pensionsforsikring

hovedgr. 64

—  Holdingselskabers virksomhed

gr. 64.2

Forsikring, genforsikring og pensionsforsikring undtagen lovpligtig socialforsikring

hovedgr. 65

Andre finansielle tjenester

hovedgr. 66

FAST EJENDOM

hovedafd. L

LIBERALE, VIDENSKABELIGE OG TEKNISKE TJENESTEYDELSER

LIBERALE, VIDENSKABELIGE OG TEKNISKE TJENESTEYDELSER

hovedafd. M

Juridisk bistand, bogføring og revision

hovedgr. 69

—  Juridisk bistand

gr. 69.1

—  Bogføring og revision; skatterådgivning

gr. 69.2

Hovedsæders virksomhed; virksomhedsrådgivning

hovedgr. 70

—  Hovedsæders virksomhed

gr. 70.1

—  Virksomhedsrådgivning

gr. 70.2

Arkitekt- og ingeniørvirksomhed; teknisk afprøvning og analyse

hovedgr. 71

Videnskabelig forskning og udvikling

Videnskabelig forskning og udvikling

hovedgr. 72

Reklame og markedsanalyse

hovedgr. 73

—  Reklame

gr. 73.1

—  Markedsanalyser og offentlig meningsmåling

gr. 73.2

Andre liberale, videnskabelige og tekniske tjenesteydelser, dyrlægevirksomhed

hovedgr. 74, 75

ADMINISTRATIVE TJENESTEYDELSER OG HJÆLPETJENESTER

hovedafd. N

Udlejning og leasing

hovedgr. 77

Andre administrative tjenesteydelser og hjælpetjenester

hovedgr. 78, 79, 80, 81, 82

UNDERVISNING

hovedafd. P

SUNDHEDSVÆSEN OG SOCIALE FORANSTALTNINGER

hovedafd. Q

KULTUR, FORLYSTELSER OG SPORT

KULTUR, FORLYSTELSER OG SPORT

hovedafd. R

Kreative aktiviteter, kunst og forlystelser

hovedgr. 90

Biblioteker, arkiver, museer og anden kulturel virksomhed

hovedgr. 91

Sport og andre fritidsaktiviteter; lotteri- og anden spillevirksomhed

hovedgr. 92, 93

ANDRE SERVICEYDELSER

hovedafd. S

Organisationer og foreninger

hovedgr. 94

Reparation af computere og varer til personlig brug og husholdningsbrug, andre personlige serviceydelser

hovedgr. 95, 96

Ikke opdelt

 



Aktivitetsopdelingen på niveau 3 til statistik over udenlandske datterselskaber i indlandet

Niveau 3 (NACE rev. 2)

Beskrivelse

Krævet detaljeringsniveau

Erhvervsøkonomi

Hovedafdeling B-N undtagen K

RÅSTOFINDVINDING

Hovedafdeling B

FREMSTILLINGSVIRKSOMHED

Hovedafdeling C

Alle hovedgrupper 10-33

EL-, GAS- OG FJERNVARMEFORSYNING

Hovedafdeling D

Hovedgruppe 35

VANDFORSYNING; KLOAKVÆSEN, AFFALDSHÅNDTERING OG RENSNING AF JORD OG GRUNDVAND

Hovedafdeling E

Alle hovedgrupper 36-39

BYGGE- OG ANLÆGSVIRKSOMHED

Hovedafdeling F

Alle hovedgrupper 41-43

Alle grupper 41.1 og 41.2, 42.1-42.9, 43.1-43.9

ENGROSHANDEL OG DETAILHANDEL; REPARATION AF MOTORKØRETØJER OG MOTORCYKLER

Hovedafdeling G

Alle hovedgrupper 45-47

Alle grupper 45.1-45.2, 46.1-46.9, 47.1-47.9

TRANSPORT OG GODSHÅNDTERING

Hovedafdeling H

Alle hovedgrupper 49-53

Gruppe 49.1-49.5

OVERNATNINGSFACILITETER OG RESTAURATIONSVIRKSOMHED

Hovedafdeling I

Alle hovedgrupper 55-56

Alle grupper 55.1-55.9, 56.1-56.3

INFORMATION OG KOMMUNIKATION

Hovedafdeling J

Alle hovedgrupper 58-63

Gruppe 58.1, 58.2, 63.1, 63.9

PENGEINSTITUT- OG FINANSVIRKSOMHED, FORSIKRING

Hovedafdeling K

Alle hovedgrupper 64-66

FAST EJENDOM

Hovedafdeling L

Hovedgruppe 68

LIBERALE, VIDENSKABELIGE OG TEKNISKE TJENESTEYDELSER

Hovedafdeling M

Alle hovedgrupper 69-75

ADMINISTRATIVE TJENESTEYDELSER OG HJÆLPETJENESTER

Hovedafdeling N

Alle hovedgrupper 77-82

Gruppe 77.1-77.4



( 1 ) EUT C 144 af 14.6.2005, s. 14.

( 2 ) Europa-Parlamentets udtalelse af 12.12.2006 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 25.5.2007.

( 3 ) EUT L 35 af 8.2.2005, s. 23. Ændret ved Kommissions forordning (EF) nr. 602/2006 (EUT L 106 af 19.4.2006, s. 10).

( 4 ) EFT L 14 af 17.1.1997, s. 1. Senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1893/2006 (EUT L 393 af 30.12.2006, s. 1).

( 5 ) EFT L 76 af 30.3.1993, s. 1. Senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1882/2003 (EUT L 284 af 31.10.2003, s. 1).

( 6 ) EFT L 310 af 30.11.1996, s. 1. Senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1267/2003 (EUT L 180 af 18.7.2003, s. 1).

( 7 ) EFT L 52 af 22.2.1997, s. 1. Ændret ved forordning (EF) nr. 1882/2003.

( 8 ) EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23. Ændret ved afgørelse 2006/512/EF (EUT L 200 af 22.7.2006, s. 11).

( 9 ) EFT L 181 af 28.6.1989, s. 47.

( 10 ) EUT L 332 af 30.11.2006, s. 21.

( 11 ) EFT L 344 af 18.12.1998, s. 49. Senest ændret ved forordning (EF) nr. 1670/2003 (EUT L 244 af 29.9.2003, s. 74).

( 12 ) For hovedgruppe 64 i NACE rev. 2 vil omsætningen blive erstattet af produktionsværdien.