1991L0689 — DA — 24.02.2006 — 002.001


Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

►B

RÅDETS DIREKTIV

af 12. december 1991

om farligt affald

(91/689/EØF

(EFT L 377, 31.12.1991, p.20)

Ændret ved:

 

 

Tidende

  No

page

date

►M1

RÅDETS DIREKTIV 94/31/EF af 27. juni 1994

  L 168

28

2.7.1994

►M2

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 166/2006 af 18. januar 2006

  L 33

1

4.2.2006




▼B

RÅDETS DIREKTIV

af 12. december 1991

om farligt affald

(91/689/EØF



RÅDET FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

under henvisning til Traktaten om Oprettelse af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab, særlig artikel 130 S,

under henvisning til forslag fra Kommissionen ( 1 ),

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet ( 2 ),

under henvisning til udtalelse fra Det Økonomiske og Sociale Udvalg ( 3 ), og

ud fra følgende betragtninger:

Rådets direktiv 78/319/EØF af 20. marts 1978 om giftigt og farligt affald ( 4 ) fastlagde fællesskabsbestemmelser om bortskaffelse af farligt affald; under hensyn til de erfaringer, der er indvundet i forbindelse med medlemsstaternes gennemførelse af dette direktiv, er det nødvendigt at tilpasse bestemmelserne og erstatte direktiv 78/319/EØF med nærværende direktiv;

i Rådets resolution af 7. maj 1990 om affaldspolitik ( 5 ) og i De Europæiske Fællesskabers handlingsprogram på miljøområdet, som var genstand for resolutionen vedtaget af Rådet for De Europæiske Fællesskaber og af repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet, den 19. oktober 1987, om videreførelse og gennemførelse af en politik og et handlingsprogram for De Europæiske Fællesskaber på miljøområdet (1987—1992) ( 6 ), foreslås fællesskabsforanstaltninger til forbedring af de forhold, hvorunder farligt affald bortskaffes og behandles;

de generelle bestemmelser om behandling af affald, der er fastsat i Rådets direktiv 75/442/EØF af 15. juli 1975 om affald ( 7 ), som ændret ved direktiv 91/156/EØF ( 8 ), finder ligeledes anvendelse på farligt affald;

den korrekte behandling af farligt affald kræver supplerende og strengere bestemmelser, hvorved der tages hensyn til dette affalds særlige karakter;

for at gøre behandlingen af farligt affald i Fællesskabet mere effektiv er det nødvendigt at anvende en præcis og ensartet definition af farligt affald, der er baseret på erfaring;

det er nødvendigt at sikre, at bortskaffelse og nyttiggørelse af farligt affald overvåges i størst muligt omfang;

det skal være muligt hurtigt at tilpasse nærværende direktivs bestemmelser til den videnskabelige og tekniske udvikling, og det udvalg, der er nedsat ved direktiv 75/442/EØF, skal ligeledes have beføjelse til at tilpasse nærværende direktivs bestemmelser til denne udvikling —

UDSTEDT FØLGENDE DIREKTIV:



Artikel 1

1.  Dette direktiv, der er udarbejdet i medfør af artikel 2, stk. 2, i direktiv 75/442/EØF, tager sigte på indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om kontrolleret håndtering af farligt affald.

2.  Medmindre andet er bestemt i nærværende direktiv, gælder direktiv 75/442/EØF for farligt affald.

3.  »Affald« samt de øvrige udtryk, der anvendes i nærværende direktiv, defineres som i direktiv 75/442/EØF.

4.  I nærværende direktiv forstås ved »farligt affald«:

 affald, der er opført på en liste, som senest seks måneder før tidspunktet for nærværende direktivs iværksættelse udarbejdes efter fremgangsmåden i artikel 18 i direktiv 75/442/EØF og på grundlag af bilag I og II til nærværende direktiv; dette affald skal have en eller flere af de egenskaber, der er opregnet i bilag III; ved listens udarbejdelse tages der hensyn til affaldets oprindelse og sammensætning og, når det er relevant, grænseværdierne for koncentration; listen gennemgås med regelmæssige mellemrum og revideres om fornødent efter samme fremgangsmåde

 al anden form for affald, hvorom en medlemsstat mener, at det udviser en eller flere af de egenskaber, der er opregnet i bilag III; sådanne tilfælde meddeles Kommissionen og gennemgås efter fremgangsmåden i artikel 18 i direktiv 75/442/EØF med henblik på tilpasning af listen.

5.  Bestemmelserne i dette direktiv gælder ikke for husholdningsaffald. Rådet fastlægger senest ved udgangen af 1992 på forslag af Kommissionen specifikke regler, der tager hensyn til husholdningsaffaldets særlige karakter.«

Artikel 2

1.  Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger til at kræve, at der på alle steder, hvor der deponeres (bortskaffes) farligt affald, foretages en registrering og identificering af dette affald.

2.  Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger til at kræve, at anlæg og virksomheder, der varetager bortskaffelse, nyttiggørelse, indsamling eller transport af farligt affald, ikke blander forskellige kategorier farligt affald eller blander farligt affald med ikke-farligt affald.

3.  Uanset stk. 2 kan blanding af farligt affald med andet farligt affald eller med andre former for affald, stoffer eller materialer tillades, men kun såfremt betingelserne i artikel 4 i dette direktiv 75/442/EØF er overholdt, og især hvis det sker for at forbedre sikkerheden under bortskaffelsen eller nyttiggørelsen. Sådanne transaktioner må kun udføres, hvis der er givet tilladelse hertil i overensstemmelse med artikel 9, 10 og 11 i direktiv 75/442/EØF.

4.  Når affald allerede er blandet med andre former for affald, stoffer eller materialer, skal det adskilles fra disse, hvis det er teknisk og økonomisk muligt, og hvis det kræves for at efterkomme artikel 4 i direktiv 75/442/EØF.

Artikel 3

1.  Den undtagelse fra kravet om tilladelse for anlæg eller virksomheder, der selv varetager bortskaffelsen af deres eget affald, jf. artikel 11, stk. 1, litra a) i direktiv 75/442/EØF, gælder ikke for farligt affald, der er omfattet af nærværende direktiv.

2.  I henhold til artikel 11, stk. 1, litra b), i direktiv 75/442/EØF kan en medlemsstat fravige artikel 10 i samme direktiv i forbindelse med anlæg eller virksomheder, der nyttiggør affald, som nærværende direktiv finder anvendelse på:

 hvis medlemsstaten vedtager generelle regler, hvori opregnes arten og mængden af det pågældende affald og fastlægges de særlige betingelser (grænseværdier for indholdet af farlige stoffer i affaldet, grænseværdier for emission aktivitetstype) samt de øvrige krav, der skal overholdes i forbindelse med forskellige former for nyttiggørelse, og

 hvis arten eller mængden af affaldet og metoderne til nyttiggørelse sikrer, at betingelserne i artikel 4 i direktiv 75/442/EØF overholdes.

3.  De i stk. 2 nævnte anlæg og virksomheder skal registreres hos de kompetente myndigheder.

4.  Hvis en medlemsstat agter at gøre brug af bestemmelserne i stk. 2, meddeles de deri omhandlede regler Kommissionen senest tre måneder før deres ikrafttræden. Kommissionen konsulterer medlemsstaterne. Kommissionen foreslår på baggrund af denne konsultation, at reglerne vedtages endeligt efter fremgangsmåden i artikel 18 i direktiv 75/442/EØF.

Artikel 4

1.  Artikel 13 i direktiv 75/442/EØF finder ligeledes anvendelse på producenter af farligt affald.

2.  Artikel 14 i direktiv 75/442/EØF finder ligeledes anvendelse på producenter af farligt affald og på alle anlæg og virksomheder, der transporterer farligt affald.

3.  Det i artikel 14 i direktiv 75/442/EØF omhandlede register skal opbevares mindst tre år; anlæg og virksomheder, der transporterer farligt affald, skal dog kun opbevare registret i mindst tolv måneder. Dokumentation for, at håndteringen er foretaget, skal forelægges på anmodning af de kompetente myndigheder eller en tidligere indehaver.

Artikel 5

1.  For så vidt angår indsamling, transport og midlertidig oplagring af affald træffer medlemsstaterne de nødvendige foranstaltninger til, at affaldet emballeres hensigtsmæssigt og forsynes med mærkning i overensstemmelse med gældende internationale og fællesskabsstandarder.

2.  For så vidt angår farligt affald skal kontrollen af indsamling og transport i henhold til artikel 13 i direktiv 75/442/EØF mere specielt vedrøre det farlige affalds oprindelse og bestemmelsessted.

3.  Hvis farligt affald overføres, skal det ledsages af en identifikationsformular, som indeholder de oplysninger, der er anført i afsnit A i bilag I til Rådets direktiv 84/631/EØF af 6. december 1984 om overvågning af og kontrol inden for Fællesskabet med grænseoverskridende overførsel af farligt affald ( 9 ), som senest ændret ved direktiv 86/279/EØF ( 10 ).

Artikel 6

1.  I overensstemmelse med artikel 7 i direktiv 75/442/EØF udarbejder de kompetente myndigheder, enten separat eller som led i deres almindelige planer for affaldshåndtering, planer for håndtering af farligt affald og offentliggør disse planer.

2.  Kommissionen foretager en sammenlignende vurdering af planerne, især med hensyn til metoderne for bortskaffelse og nyttiggørelse. Kommissionen stiller på begæring disse oplysninger til rådighed for medlemsstaternes kompetente myndigheder.

Artikel 7

I nødsituationer eller ved alvorlig fare træffer medlemsstaterne alle nødvendige foranstaltninger, herunder i givet fald midlertidige undtagelser fra dette direktiv, for at sikre, at farligt affald ikke udgør en trussel mod befolkningen eller miljøet. Medlemsstaterne underretter Kommissionen om disse undtagelser.

Artikel 8

1.  Sammen med den i artikel 16, stk. 1, i direktiv 75/442/EØF omhandlede rapport og på grundlag af et spørgeskema, der er udarbejdet i overensstemmelse med samme artikel, sender medlemsstaterne Kommissionen en rapport om gennemførelsen af dette direktiv.

2.  Foruden den i artikel 16, stk. 2, i direktiv 75/442/EØF omhandlede sammenfattende beretning sender Kommissionen hvert tredje år Europa-Parlamentet og Rådet en beretning om gennemførelsen af dette direktiv.

▼M2 —————

▼B

Artikel 9

Ændringer med henblik på at tilpasse bilagene til dette direktiv til den videnskabelige og tekniske udvikling samt revidere den i artikel 1, stk. 4, omhandlede liste over affald vedtages efter fremgangsmåden i artikel 18 i direktiv 75/442/EØF.

▼M1

Artikel 10

1.  Medlemsstaterne sætter de nødvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv inden den 27. juni 1995. De underretter straks Kommissionen herom.

▼B

2.  Når medlemsstaterne vedtager disse love og administrative bestemmelser, skal de indeholde en henvisning til dette direktiv, eller de skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. De nærmere regler for denne henvisning fastsættes af medlemsstaterne.

3.  Medlemsstaterne meddeler Kommissionen teksten til de vigtigste nationale retsforskrifter, som de udsteder på det område, der er omfattet af dette direktiv

▼M1

Artikel 11

Direktiv 78/319/EØF ophæves med virkning fra den 27. juni 1995.

▼B

Artikel 12

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.




BILAG I

KATEGORIER ELLER TYPER FARLIGT AFFALD, KENDETEGNET VED DERES ART ELLER DEN VIRKSOMHED, HVORVED DE ER BLEVET FREMSTILLET ( 11 ) (FLYDENDE, SLAMFORMIGT ELLER FAST)




BILAG I. A

Affald, der har en eller flere af de i bilag III anførte egenskaber, og som består af:

1) anatomiske stoffer; specielt sygehusaffald

2) medicinalvarer, lægemidler, veterinærmedicinske produkter

3) træimprægneringsmidler

4) biocider og fytofarmaceutiske stoffer

5) reststoffer fra produkter, der er anvendt som opløsningsmidler

6) halogenerede organiske stoffer, der ikke er anvendt som opløsningsmidler, bortset fra inaktive polymeriserede stoffer

7) cyanidholdige overfladebehandlingsvæsker

8) mineralolier og olieholdige stoffer (f.eks. skæreslam)

9) olie/vand- eller kulbrinte/vand-blandinger, emulsioner

10) stoffer indeholdende PCB og/eller PCT (f.eks. elektrisk isolerende materialer)

11) tjæreholdige stoffer hidrørende fra raffinering, destillation eller pyrolyse (f.eks. destillationsbundfald)

12) blæk, farvestoffer, pigmenter, malinger, lakker, fernis

13) harpikser, latex, plasticeringsmidler, lim

14) ikke-identificerede og/eller nye kemiske stoffer, som hidrører fra forsknings-, udviklings og undervisningsaktiviteter, og hvis virkninger på mennesker og/eller miljø ikke kendes (f.eks. laboratorieaffald)

15) fyrværkeriartikler og andre eksplosive stoffer

16) produkter fra fotografiske værksteder

17) ethvert stof, der er forurenet af et produkt fra gruppen polychlorerede dibenzofuraner

18) ethvert stof, der er forurenet af et produkt fra gruppen polychlorerede dibenzo-para-dioxiner




BILAG I. B

Affald, der indeholder et eller flere af de i bilag II nævnte stoffer, besidder en eller flere af de i bilag III nævnte egenskaber, og består af:

19) animalske eller vegetabilske sæber, fedtstoffer og voks

20) ikke-halogenerede organiske stoffer, der ikke er anvendt som opløsningsmidler

21) uorganiske stoffer uden indhold af metaller eller metalforbindelser

22) aske og/eller slagger

23) jord, sand, eller ler herunder klapmateriale

24) ikke-cyanidholdige overfladebehandlingsvæsker

25) metalstøv, pulver

26) brugte katalysatorer

27) væsker eller slam indeholdende metaller metalforbindelser

28) affald fra rensningsbehandling (f. eks. støv fra luftfiltre), bortset fra 29, 30 og 33

29) slam fra gasvaskning

30) slam fra vandrensningsanlæg

31) restsoffer fra afkarbonisering

32) restsoffer fra ionbyttersøjler

33) slam fra rensningsanlæg, ubehandlet og uanvendeligt i landbruget

34) restsoffer fra rensning af beholdere eller materiel

35) forurenet materiel

36) forurenede beholdere (f.eks. pakninger, gasflasker osv.), som har indeholdt et eller flere af de i bilag II anførte stoffer

37) akkumulatorer og batterier

38) planteolier

39) materiale, der hidrører fra selektiv indsamling fra husholdninger, og som besidder en eller flere af de i bilag III anførte egenskaber

40) enhver anden form for affald, der indeholder et eller flere af de i bilag II anførte stoffer eller besidder en eller flere af de i bilag III nævnte egenskaber.




BILAG II

STOFFER, DER GØR DET I BILAG I. B NÆVNTE AFFALD FARLIGT, NÅR DET HAR DE I BILAG III NÆVNTE EGENSKABER ( 12 )

Affald, som indeholder:

C1

beryllium, berylliumforbindelser

C2

vanadiumforbindelser

C3

chrom-6-forbindelser

C4

cobaltforbindelser

C5

nikkelforbindelser

C6

kobberforbindelser

C7

zinkforbindelser

C8

arsen, arsenforbindelser

C9

selen, selenforbindelser

C10

sølvforbindelser

C11

cadmium, cadmiumforbindelser

C12

tinforbindelser

C13

antimon, antimonforbindelser

C14

tellur, tellurforbindelser

C15

bariumforbindelser, bortset fra bariumsulfat

C16

kviksølv, kviksølvforbindelser

C17

thallium, thalliumforbindelser

C18

bly, blyforbindelser

C19

uorganiske sulfider

C20

uorganiske fluorforbindelser, bortset fra calciumfluorid

C21

uorganiske cyanider

C22

følgende alkaliske jordmetaller: lithium, natrium, kalium, calcium, magnesium i ikke-sammensat form

C23

sure opløsninger eller syrer i fast form

C24

basiske opløsninger eller baser i fast form

C25

asbest (støv og fibre)

C26

phosphor, phosphorforbindelser, bortset fra mineralske phosphater

C27

carbonylmetaller

C28

peroxider

C29

chlorater

C30

perchlorater

C31

azider

C32

PCB og/eller PCT

C33

farmaceutiske eller veterinærmedicinske forbindelser

C34

biocider og fytofarmaceutiske stoffer (f.eks. pesticider osv.)

C35

smittefarlige stoffer

C36

creosoter

C37

isocyanater, thiocyanater

C38

organiske cyanider (f.eks. nitriler)

C39

phenoler, phenolforbindelser

C40

halogenerede opløsningsmidler

C41

organiske ikke-halogenerede opløsningsmidler

C42

organiske halogenforbindelser, bortset fra inaktive polymere stoffer samt andre stoffer, der er omhandlet i dette bilag

C43

aromatiske forbindelser; polycykliske og heterocykliske organiske forbindelser

C44

alifatiske aminer

C45

aromatiske aminer

C46

ethere

C47

eksplosive stoffer, bortset fra stoffer nævnt andetsteds i dette bilag

C48

organiske svovlforbindelser

C49

alle stoffer fra gruppen polychlorerede dibenzofuraner

C50

alle stoffer fra gruppen polychlorerede dibenzo-paradioxiner

C51

kulbrinter og iltede, kvælstofholdige og/eller svovlholdige forbindelser heraf, som ikke er medtaget andetsteds i dette bilag.




BILAG III

EGENSKABER, DER GØR AFFALD FARLIGT

H1

eksplosiv: stoffer og præparater, der kan eksplodere under flammepåvirkning, eller som er mere følsomme over for stød og gnidning end dinitrobenzol

H2

brandnærende: stoffer og præparater, der ved berøring med andre stoffer, især brandbare stoffer, reagerer stærkt varmeudviklende

H3-A

letantændelig:

 flydende stoffer og præparater, som har et flammepunkt på under 21° C (herunder yderst letantændelige væsker)

 stoffer og præparater, som ved kontakt med luften ved normal temperatur og uden energitilførsel kan udvikle varme og derefter antændes

 faste stoffer og præparater, som let kan antændes ved kortvarig påvirkning fra en antændelseskilde, og som efter dennes fjernelse fortsætter med at brænde eller gløde

 gasformige stoffer og præparater, som kan antændes i luften under normalt tryk

 stoffer og præparater, som ved kontakt med vand eller fugtig luft udvikler letantændelige gasser i farlige mængder

H3-B

antændelig: flydende stoffer og præparater, som har et flammepunkt på mindst 21° C og højst 55° C

H4

lokalirritierende: ikke-ætsende stoffer og præparater, der ved direkte, langvarig og gentagende berøring med huden eller slimhinderne kan fremkalde betændelse

H5

sundhedsskadelig: stoffer og præparater, der ved indånding eller indtagelse, eller hvis de trænger gennem huden, kan indebære risici af begrænset farlighed

H6

giftig: stoffer og præparater (herunder meget giftige stoffer og præparater), der ved indånding eller indtagelse, eller hvis de trænger gennem huden, kan fremkalde alvorlige akutte eller kroniske skader eller endog døden

H7

kræftfremkaldende: stoffer og præparater, der ved indånding eller indtagelse, eller hvis de trænger gennem huden, kan fremkalde kræft eller øge forekomsten af kræft

H8

ætsende: stoffer og præparater, der ved berøring med levende væv kan ødelægge dette

H9

smitsom: stoffer, der indeholder levedygtige mikroorganismer eller disses toksiner, hvorom det vides eller kan formodes, at de fremkalder sygdom hos mennesket eller andre levende organismer

H10

teratogen: stoffer og præparater, der ved indånding eller indtagelse, eller hvis de trænger gennem huden, kan fremkalde medfødte, ikke-arvelige misdannelser eller øge forekomsten heraf

H11

mutagen: stoffer og præparater, der ved indånding eller indtagelse, eller hvis de trænger gennem huden, kan forårsage arvelige genetiske skader eller øge forekomsten heraf

H12

stoffer og præparater, der ved berøring med vand, luft eller syre frigør giftige eller meget giftige luftarter

H13

stoffer og præparater, der efter bortskaffelse kan resultere i et andet stof, f.eks. et udvaskningsprodukt, med en af de ovenfor anførte egenskaber

H14

økotoksisk: stoffer og præparater, der indebærer eller kan indebære øjeblikkelige eller efterfølgende risici for en eller flere miljøsektorer.

Noter

1.

Tillæggelse af de farlige egenskaber »giftig« (og »meget giftig«), »sundhedsskadelig«, »ætsende« og »lokalirriterende« sker efter kriterierne i bilag VI, del I.A og II.B til Rådets direktiv 67/548/EØF af 27. juni 1967 om tilnærmelse af lovgivning om klassificering, emballering og etikettering af farlige stoffer ( 13 ), som ændret ved Rådets direktiv 79/831/EØF ( 14 ).

2.

Hvad angår tillæggelse af egenskaberne »kræftfremkaldende«, »teratogen« og »mutagen« er der under hensyntagen til den nuværende viden på området angivet yderligere oplysninger i vejledningen i klassificering og etikettering i bilag VI (del II.D) til direktiv 67/548/EØF, som ændret ved Kommissionens direktiv 83/467/EØF ( 15 ).

Afprøvningsmetoder

Afprøvningsmetoderne tager sigte på at give definitonerne i bilag III en specifik betydning.

De metoder, der skal anvendes, er beskrevet i bilag V til direktiv 67/548/EØF, som ændret ved Kommissionens direktiv 84/449/EØF ( 16 ) eller ved Kommissionens senere direktiver om tilpasning af direktiv 67/548/EØF til den tekniske udvikling. Disse metoder er igen baseret på undersøgelser og henstillinger fra internationale organer, navnlig OECD.



( 1 ) EFT nr. C 295 af 19. 11. 1988, s. 8, og EFT nr. C 42 af 22. 2. 1990, s. 19.

( 2 ) EFT nr. C 158 af 26. 6. 1989, s. 238.

( 3 ) EFT nr. C 56 af 6. 3. 1989, s. 2.

( 4 ) EFT nr. L 84 af 31. 3. 1978, s. 43.

( 5 ) EFT nr. C 122 af 18. 5. 1990, s. 2.

( 6 ) EFT nr. C 328 af 7. 12. 1987, s. 1.

( 7 ) EFT nr. L 194 af 25. 7. 1975, s. 47.

( 8 ) EFT nr. L 78 af 26. 3. 1991, s. 32.

( 9 ) EFT nr. L 326 af 13. 12. 1984, s. 31.

( 10 ) EFT nr. L 181 af 4. 7. 1986, s. 13.

( 11 ) Visse gentagelser i forhold til rubrikkerne i bilag II er tilsigtede.

( 12 ) Visse gentagelser af affaldstyper, der er anført i bilag I, er tilsigtede.

( 13 ) EFT nr. L 196 af 16. 8. 1967, s. 1

( 14 ) EFT nr. L 259 af 15. 10. 1979, s. 10.

( 15 ) EFT nr. L 257 af 16. 9. 1983, s. 1

( 16 ) EFT nr. L 251 af 19. 9. 1984, s. 1