9.12.2022   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 317/1


EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2022/2399

af 23. november 2022

om oprettelse af Den Europæiske Unions kvikskrankemiljø på toldområdet og om ændring af forordning (EU) nr. 952/2013

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 33, 114 og 207,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (1),

efter den almindelige lovgivningsprocedure (2), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Toldunionen har været en af hjørnestenene i Den Europæiske Union, som er en af de største handelsblokke i verden. Toldunionen er af grundlæggende betydning for en vellykket integration i Unionen og for et velfungerende indre marked til gavn for erhvervslivet og forbrugerne.

(2)

Unionens internationale handel er underlagt både toldlovgivningen og anden lovgivning end toldlovgivning. Sidstnævnte gælder for specifikke varer inden for politikområder som sundhed og sikkerhed, miljø, landbrug, fiskeri, kulturarv og markedsovervågning. En af de vigtigste opgaver, som pålægges toldmyndighederne i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 (3), er at garantere Unionens og dens indbyggeres sikkerhed og miljøbeskyttelse, hvor det er relevant i tæt samarbejde med andre myndigheder. Den manglende overensstemmelse mellem toldrelaterede og ikketoldrelaterede EU-formaliteter fører til komplekse og byrdefulde rapporteringsforpligtelser for erhvervsdrivende og ineffektiv toldbehandling af varer, der nemt giver anledning til fejl og svig, og ekstra omkostninger for de økonomiske operatører. Den manglende interoperabilitet mellem de systemer, der anvendes af disse toldmyndigheder og andre myndigheder, er en væsentlig hindring for fremskridt med hensyn til gennemførelsen af det digitale indre marked for så vidt angår toldkontrol. For at gøre noget ved den fragmenterede interoperabilitet mellem toldmyndighederne og de kompetente partnermyndigheder ved forvaltningen af toldbehandlingen af varer og koordinere indsatsen på dette område har Kommissionen og medlemsstaterne gennem årene påtaget sig en række forpligtelser til at udarbejde kvikskrankeinitiativer i forbindelse med toldbehandling af varer.

(3)

Medlemsstaterne og Kommissionen skal i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets beslutning 70/2008/EF (4) tilstræbe at oprette og igangsætte en ramme for kvikskranketjenester, der sikrer en gnidningsløs datastrøm mellem økonomiske operatører og toldmyndigheder, mellem toldmyndigheder og Kommissionen, mellem toldmyndigheder og andre forvaltninger eller agenturer og mellem et toldsystem og et andet i hele Unionen. Visse elementer i denne beslutning er enten blevet erstattet eller er ikke konkrete nok til at opmuntre og tilskynde til yderligere fremskridt, navnlig fremskridt med hensyn til kvikskrankeinitiativet. I forlængelse heraf og i overensstemmelse med Kommissionens endelige rapport af 21. januar 2015 om evalueringen af gennemførelsen af elektronisk toldbehandling i EU godkendte Rådet i sine konklusioner af 17. december 2014 om gennemførelse af elektronisk toldbehandling og kvikskranker i Den Europæiske Union Venedigerklæringen af 15. oktober 2014 og opfordrede Kommissionen til at fremsætte et forslag om revision af beslutning nr. 70/2008/EF.

(4)

Den 1. oktober 2015 vedtog Rådet afgørelse (EU) 2015/1947 (5) om indgåelse på Unionens vegne af aftalen om handelslettelser, som trådte i kraft den 22. februar 2017. Denne aftale udgør den mest omfattende indsats for at lette samhandelen og reformere toldsystemet inden for rammerne af Verdenshandelsorganisationen. Den indeholder bestemmelser, der har til formål at foranledige en væsentlig forbedring af toldbehandlingen og af det effektive samarbejde mellem toldmyndighederne og andre tilsynsmyndigheder om spørgsmål vedrørende handelslettelser og overholdelse af toldbestemmelser. I henhold til aftalens artikel 10, stk. 4, skal medlemmerne bestræbe sig på at etablere eller opretholde et enkelt kontaktpunkt, der gør erhvervsdrivende i stand til at fremlægge dokumentation og/eller datakrav til import, eksport eller transit af varer via et enkelt kontaktpunkt til de deltagende myndigheder eller agenturer. Hvis det anses for hensigtsmæssigt, og hvis der er hjemmel hertil i anden EU-lovgivning end toldlovgivningen, bør medlemsstaterne også kunne give erhvervsdrivende mulighed for at fremlægge dokumentation og/eller datakrav for varer under midlertidig opbevaring, via dette fælles kontaktpunkt.

(5)

Handelslettelser og sikkerhed vedrører alle myndigheder, der er involveret i toldbehandlingen af varer over Unionens grænser. Den hurtige stigning i den internationale handel og e-handel har øget behovet for at opnå bedre samarbejde og koordinering mellem disse myndigheder. Den igangværende digitaliseringsproces gør det muligt at håndtere denne situation mere effektivt ved at forbinde toldmyndighedernes og de kompetente partnermyndigheders systemer og muliggøre en integreret, tilgængelig og systematisk, automatiseret informationsudveksling mellem dem med det formål at styrke samarbejdet om toldprocedurer. Den nuværende ramme for overholdelse af reguleringen er som sådan ikke tilstrækkelig til at understøtte et effektivt samspil mellem toldmyndighederne og de kompetente partnermyndigheder, hvis systemer og procedurer er kendetegnet ved fragmentering og redundans. En fuldt koordineret og effektiv toldbehandling af varer kræver et strømlinet EU-regelsæt for international handel, der giver langsigtede fordele for Unionen og dens indbyggere på alle politikområder, støtter det indre markeds effektivitet og funktionsdygtighed og sikrer forbrugerbeskyttelsen.

(6)

Den Europæiske Revisionsrets særberetning nr. 4/2021 med titlen »Toldkontrol: Utilstrækkelig harmonisering skader EU’s finansielle interesser« og Rådets konklusioner af 28. juni 2021 om denne særberetning bør tages i betragtning ved implementeringen af denne forordning, da det indre markeds og toldunionens funktionsdygtighed kræver tilstrækkelige ressourcer og tilstrækkeligt personale.

(7)

EU-handlingsplanen for e-forvaltning 2016-2020, jf. Kommissionens meddelelse af 19. april 2016, har til formål at gøre de offentlige tjenester mere effektive ved at fjerne eksisterende digitale barrierer, mindske den administrative byrde og forbedre kvaliteten af samspillet mellem de nationale myndigheder. Denne handlingsplan knæsætter navnlig principper som »digital betjening som standard«, »engangsrapportering« og »grænseoverskridende som standard«, som har til formål at lette mobiliteten inden for det digitale indre marked. Den knæsætter også princippet om »interoperabilitet som standard«, som har til formål at sikre, at offentlige tjenester fungerer gnidningsløst hen over hele det indre marked, og at personoplysninger og IT-sikkerhed er pålidelige.

(8)

I overensstemmelse med den vision, der er fastsat i EU-handlingsplanen for e-forvaltning 2016-2020, og de bredere bestræbelser på at forenkle og digitalisere rapporteringsprocesserne for den internationale handel med varer har Kommissionen udviklet et frivilligt pilotprojekt kaldet »EU-kvikskrankemiljøet til udveksling af certifikater på toldområdet«. Det pågældende projekt gør det muligt for toldmyndighederne automatisk at kontrollere overholdelsen af et begrænset antal ikketoldrelaterede formaliteter og muliggør udveksling af oplysninger mellem de deltagende medlemsstaters toldsystemer og de respektive ikketoldrelaterede EU-systemer, der varetager ikketoldrelaterede formaliteter. Selv om projektet har forbedret toldbehandlingsprocedurerne, begrænser dets frivillige karakter klart dets potentiale med hensyn til at skabe væsentlige fordele for toldmyndighederne, de kompetente partnermyndigheder og de økonomiske operatører. De potentielle fordele ved projektet er begrænsede, navnlig fordi der ikke foreligger et samlet overblik over al import til og eksport fra Unionen, og fordi det har begrænset virkning med hensyn til at reducere den administrative byrde for de økonomiske operatører.

(9)

For at opnå et fuldt digitalt miljø og effektiv toldbehandling af varer for alle de parter, der er beskæftiget med international handel, er det nødvendigt at fastsætte fælles regler for et harmoniseret og integreret EU-kvikskrankemiljø på toldområdet. Dette system bør omfatte et sæt fuldt integrerede elektroniske tjenester, der indføres på EU-plan og nationalt plan for at lette informationsudvekslingen og det digitale samarbejde mellem toldmyndighederne og de kompetente partnermyndigheder og strømline toldbehandlingen af varer for økonomiske operatører. EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet bør udvikles i overensstemmelse med mulighederne for troværdig identifikation og autentifikation i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 910/2014 (6) og, hvor det er relevant, engangsprincippet som gentaget i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1724 (7). For at gennemføre EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet er det på grundlag af pilotprojektet nødvendigt at indføre et system til udveksling af certifikater, nemlig den elektroniske EU-kvikskranke for udveksling af certifikater på toldområdet (EU CSW-CERTEX), der sammenkobler de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet og de ikketoldrelaterede EU-systemer, der varetager specifikke ikketoldrelaterede formaliteter. Det er også nødvendigt at harmonisere de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet, integrere disse miljøer i EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet og fastlægge et sæt regler for digitalt administrativt samarbejde inden for rammerne af EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet.

(10)

EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet bør tilpasses og gøres så interoperabelt som muligt med andre eksisterende eller fremtidige toldrelaterede systemer såsom centraliseret toldbehandling i henhold til forordning (EU) nr. 952/2013. Hvor det er relevant, bør der tilstræbes synergier mellem det europæiske søfartsmiljø med ét kontaktpunkt, der er oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1239 (8), og EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet.

(11)

Denne forordning bør navnlig føre til bedre beskyttelse af borgerne og nedbringelse af den administrative byrde for de økonomiske operatører og toldmyndighederne.

(12)

Det er nødvendigt, at EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet integrerer løsninger med høj cybersikkerhed for så vidt muligt at forebygge angreb, der kan forstyrre de toldrelaterede og ikketoldrelaterede systemer, skade handelssikkerheden eller skade Unionens økonomi. Standarderne for cybersikkerhed bør udformes, så de udvikler sig i samme tempo som de reguleringsmæssige krav til netværksinformationssikkerhed. Kommissionen og medlemsstaterne bør i forbindelse med udviklingen, driften og vedligeholdelsen af EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet følge passende retningslinjer fra Den Europæiske Unions Agentur for Cybersikkerhed (ENISA) vedrørende cybersikkerhed.

(13)

Udvekslingen af digitale oplysninger gennem EU CSW-CERTEX bør omfatte de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er fastsat i anden EU-lovgivning end toldlovgivningen, men som det er toldmyndighedernes opgave at håndhæve. Ikketoldrelaterede EU-formaliteter omfatter alle transaktioner, der skal udføres af en fysisk person, en økonomisk operatør eller en kompetent partnermyndighed med henblik på internationale varebevægelser, herunder den del af transporten, der foregår mellem medlemsstater, når det er påkrævet. Disse formaliteter indebærer forskellige forpligtelser for import, eksport eller transit af bestemte varer, og kontrollen med dem gennem toldmæssige kontrolmekanismer er af grundlæggende betydning for, at EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet kan fungere effektivt. EU CSW-CERTEX bør omfatte de digitaliserede formaliteter, der er fastlagt i EU-lovgivningen og forvaltes af de kompetente partnermyndigheder i de elektroniske ikketoldrelaterede EU-systemer, og lagre relevante oplysninger fra samtlige medlemsstater, der er nødvendige for toldbehandlingen. Det er derfor hensigtsmæssigt at identificere, hvilke ikketoldrelaterede EU-formaliteter og respektive ikketoldrelaterede EU-systemer, der bør være omfattet af et digitalt samarbejde gennem EU CSW-CERTEX.

Navnlig bør definitionen af ikketoldrelaterede EU-systemer være bred og omfatte de forskellige situationer og retlige formuleringer i de retsakter, der har muliggjort eller vil muliggøre oprettelse og anvendelse af disse systemer. Desuden bør man også præcisere datoerne for, hvornår det specifikke ikketoldrelaterede EU-system, der omfatter en ikketoldmæssig EU-formalitet, og de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet bør være sammenkoblet med EU CSW-CERTEX. Disse datoer bør afspejle de datoer, der i anden EU-lovgivning end toldlovgivningen er fastsat for opfyldelse af den specifikke ikketoldrelaterede EU-formalitet, for at muliggøre overholdelse gennem EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet. EU CSW-CERTEX bør navnlig i første omgang dække sundhedsmæssige og plantesundhedsmæssige krav, regler for import af økologiske produkter, miljøkrav til fluorholdige drivhusgasser og ozonnedbrydende stoffer samt formaliteter i forbindelse med import af kulturgenstande.

(14)

EU CSW-CERTEX bør lette informationsudvekslingen mellem de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet og de ikketoldrelaterede EU-systemer. Følgelig bør toldmyndighederne og de kompetente partnermyndigheder, når en økonomisk operatør indgiver en toldangivelse eller reeksportangivelse, der indebærer krav om opfyldelse af ikketoldrelaterede EU-formaliteter, automatisk og effektivt kunne udveksle og verificere de oplysninger, der er påkrævet med henblik på toldbehandlingen. Et forbedret digitalt samarbejde og en bedre koordinering mellem toldmyndighederne og de kompetente partnermyndigheder bør føre til mere integrerede, hurtigere og enklere papirløse procedurer for toldbehandling af varer og bedre håndhævelse af og overholdelse af de ikketoldrelaterede EU-formaliteter.

(15)

Kommissionen bør i samarbejde med medlemsstaterne udvikle, integrere og drive EU CSW-CERTEX, herunder tilbyde medlemsstaterne passende uddannelse i dets funktionsmåde og implementering. Med henblik på at levere hensigtsmæssige, harmoniserede og standardiserede kvikskranketjenester på EU-plan til ikketoldrelaterede EU-formaliteter bør Kommissionen forbinde hvert af de ikketoldrelaterede EU-systemer med EU CSW-CERTEX. Medlemsstaterne bør have ansvaret for at forbinde deres nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet med EU CSW-CERTEX, om nødvendigt bistået af Kommissionen.

(16)

Enhver behandling af personoplysninger og andre data end personoplysninger i EU CSW-CERTEX bør finde sted i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 (9) (»GDPR«) og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1725 (10) (»IDPR«) og berører ikke Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1807 (11) (»forordningen om fri udveksling af andre data end personoplysninger«). Den bør finde sted i et sikkert og trygt miljø, der er beskyttet mod cybertrusler. Med henblik herpå bør der anvendes passende organisatoriske og tekniske cybersikkerhedsforanstaltninger såsom kryptering. Den bør desuden give mulighed for udveksling af oplysninger mellem de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet og ikketoldrelaterede EU-systemer uden nogen lagring af personoplysninger med undtagelse af tekniske logfiler, der er nødvendige for at identificere de data, der sendes til et givent system. Den bør om nødvendigt også konvertere data for at muliggøre informationsudveksling mellem begge digitale områder. Den IT-infrastruktur, der anvendes til konverteringen af data, bør være beliggende i Unionen.

(17)

De elektroniske oplysninger, der skal udveksles via EU CSW-CERTEX, kan afhængigt af typen af ikketoldrelaterede formaliteter indeholde forskellige kategorier af registrerede og deres personoplysninger, som er nødvendige for indgivelse af toldangivelsen eller reeksportangivelsen eller for anmodning om dokumentation. Toldangivelser eller reeksportangivelser kan indeholde personoplysninger om flere kategorier af registrerede, herunder eksportører, importører, modtagere og andre aktører i forsyningskæden. Dokumentationen kan indeholde de samme oplysninger for andre kategorier af registrerede såsom afsendere, eksportører, modtagere, importører og licenstagere. En tredje kategori af registrerede, hvis personoplysninger kan blive behandlet i EU CSW-CERTEX, omfatter autoriserede medarbejdere hos toldmyndigheder, kompetente partnermyndigheder eller ethvert andet godkendt organ samt Kommissionens personale og eventuelle tredjepartsleverandører, der handler på Kommissionens vegne og er involveret i driften og vedligeholdelsen af EU CSW-CERTEX.

(18)

Hvis personoplysninger behandles af to eller flere instanser, der i fællesskab fastlægger formålet med og hjælpemidlerne til behandling, er de pågældende instanser fælles dataansvarlige. Eftersom Kommissionen og medlemsstaternes toldmyndigheder og kompetente partnermyndigheder er ansvarlige for driften af EU CSW-CERTEX, bør de være fælles dataansvarlige for behandling af personoplysninger i EU CSW-CERTEX i overensstemmelse med forordning (EU) 2016/679 og (EU) 2018/1725.

(19)

EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet bør omfatte fejlsikre instrumenter og udformes med henblik på at bidrage til og fremme toldmyndighedernes dataanalysekapacitet, herunder ved hjælp af værktøjer understøttet af kunstig intelligens til afsløring af overtrædelser, der er undergivet toldkontrol, eller som efterforskes af toldmyndighederne, herunder for så vidt angår varers sikkerhed og beskyttelse af Unionens finansielle interesser.

(20)

Den øgede digitalisering af de formaliteter på toldområdet og ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der finder anvendelse på den internationale handel, har skabt nye muligheder for, at medlemsstaterne kan forbedre det digitale samarbejde mellem toldmyndigheder og kompetente partnermyndigheder. For at udnytte disse muligheder og føre disse prioriteter ud i livet er flere medlemsstater begyndt at udarbejde rammer for de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet. Disse initiativer varierer betydeligt afhængig af den eksisterende toldinformations teknologistruktur, prioriteter og omkostningsstrukturer. Det er derfor nødvendigt at stille krav til medlemsstaterne om at oprette og anvende nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet til de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er omfattet af EU CSW-CERTEX, med et minimumssæt af funktioner, der gør det muligt at udnytte alle data i de ikketoldrelaterede EU-systemer, der anvendes af kompetente partnermyndigheder. Disse nationale kvikskrankemiljøer bør udgøre de nationale komponenter af EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet for at muliggøre informationsudveksling og samarbejde ad elektronisk vej mellem toldmyndigheder, kompetente partnermyndigheder og økonomiske operatører med henblik på at sikre overholdelse og effektiv håndhævelse af toldlovgivningen og de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er omfattet af EU CSW-CERTEX. I overensstemmelse med dette mål bør de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet sætte toldmyndighederne i stand til automatisk at verificere de formaliteter, for hvilke der overføres data fra det ikketoldrelaterede EU-system gennem EU CSW-CERTEX.

Det nationale kvikskrankemiljø på toldområdet bør også sætte de kompetente partnermyndigheder i stand til at overvåge og kontrollere de mængder af godkendte varer (»mængdemæssig forvaltning«), som toldmyndighederne har frigivet i Unionen. Dette bør sikres ved at stille de nødvendige toldbehandlingsoplysninger til rådighed for de ikketoldrelaterede EU-systemer ved hjælp af EU CSW-CERTEX. I praksis er der behov for mængdemæssig forvaltning på EU-plan for at opnå bedre håndhævelse af de ikketoldrelaterede formaliteter ved automatisk og konsekvent at overvåge brugen af tilladte mængder med henblik på frigivelse af varer, undgåelse af overdreven brug eller fejlhåndtering. Ved at forbinde de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet med EU CSW-CERTEX vil man lette en effektiv mængdemæssig forvaltning på EU-plan.

(21)

For yderligere at forenkle toldbehandlingen af varer for økonomiske operatører bør de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet blive en fælles kanal, som, uden at det berører anvendelsen af andre eksisterende kommunikationskanaler, kan anvendes af økonomiske operatører til kommunikation med toldmyndigheder og kompetente partnermyndigheder. De pågældende miljøer bør dog hverken begrænse eller hindre andre former for samarbejde mellem toldmyndigheder og kompetente partnermyndigheder. De ikketoldrelaterede EU-formaliteter, som er underkastet denne supplerende foranstaltning, indgår i de overordnede formaliteter, der er omfattet af EU CSW-CERTEX. Kommissionen bør gradvist udpege disse formaliteter ved at vurdere opfyldelsen af et sæt kriterier, der er relevante for lettelse af samhandelen, under hensyntagen til gennemførligheden i teknisk og juridisk henseende. For yderligere at fremme handelslettelserne og forbedre kontrollernes effektivitet bør det være muligt at anvende de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet som en platform til koordinering af kontrolmekanismer mellem toldmyndigheder og kompetente partnermyndigheder i overensstemmelse med artikel 47, stk. 1, i forordning (EU) nr. 952/2013.

(22)

Den enkelte medlemsstat bør udpege en eller flere kompetente myndigheder til at fungere som dataansvarlige for de databehandlingsprocesser, der finder sted i dens nationale kvikskrankemiljø på toldområdet. Disse databehandlingsprocesser bør udføres i overensstemmelse med forordning (EU) 2016/679. Da nogle af de data, der udgår fra det nationale kvikskrankemiljø på toldområdet, skal udveksles med ikketoldrelaterede EU-systemer gennem EU CSW-CERTEX, bør hver medlemsstat være forpligtet til uden unødig forsinkelse at underrette Kommissionen om brud på persondatasikkerheden, der kompromitterer sikkerheden, fortroligheden, tilgængeligheden eller integriteten af de personoplysninger, der behandles i dens nationale kvikskrankemiljø på toldområdet og udveksles via EU CSW-CERTEX.

(23)

En fuldt koordineret toldbehandling af varer kan kun opnås gennem en ordning, der støtter digitalt samarbejde og informationsudveksling mellem toldmyndigheder, kompetente partnermyndigheder og økonomiske operatører med henblik på at opfylde og håndhæve de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er omfattet af EU CSW-CERTEX. Ved interoperabilitet forstås i den forbindelse evnen til at afvikle sådanne processer uden problemer på tværs af systemer på og uden for toldområdet uden at miste sammenhængen eller betydningen af de udvekslede data. For at muliggøre en fuldautomatisk verifikation af ikketoldrelaterede EU-formaliteter bør EU CSW-CERTEX sikre, at teknikken er interoperabel, og at de relevante datas betydning anvendes konsekvent. Det er vigtigt at ensrette den toldrelaterede og den ikketoldrelaterede terminologi for at sikre, at de udvekslede data og oplysninger bevares og forstås i alle led af udvekslingerne mellem ikketoldrelaterede EU-systemer og nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet. For at sikre harmoniseret håndhævelse af de ikketoldrelaterede EU-formaliteter i hele Unionen bør EU CSW-CERTEX desuden identificere den toldprocedure eller den reeksport, for hvilken dokumentationen kan anvendes, på grundlag af den administrative afgørelse, som den kompetente partnermyndighed har angivet i dokumentationen. Ud fra et teknisk synspunkt bør EU CSW-CERTEX gøre told- og ikketoldrelaterede data kompatible ved at ændre deres format eller struktur, når det viser sig nødvendigt, uden at ændre deres indhold.

(24)

I betragtning af, hvilke af ikketoldrelaterede EU-formaliteter der er dækket, bør EU CSW-CERTEX tjene flere formål. Den bør stille de relevante data til rådighed for toldmyndighederne, så de bedre kan håndhæve de ikketoldrelaterede EU-reguleringspolitikker gennem automatiseret kontrol af disse formaliteter. Den bør også videregive de relevante data til de kompetente partnermyndigheder, så de kan overvåge og bestemme den resterende mængde godkendte varer, som toldmyndighederne ikke har afskrevet i forbindelse med klareringen af andre forsendelser. Endvidere bør den støtte implementeringen af »one-stop-shop«-princippet for gennemførelse af kontrolmekanismer, jf. artikel 47, stk. 1, i forordning (EU) nr. 952/2013, ved at lette integrationen af toldprocedurer og ikketoldrelaterede EU-procedurer for at opnå en fuldt automatiseret toldbehandling af varer. Visse EU-retsakter kræver, at der overføres data mellem de nationale toldsystemer og det informations- og kommunikationssystem, der er oprettet i den relevante retsakt.

EU CSW-CERTEX bør derfor bane vej for enhver automatiseret udveksling af oplysninger mellem toldmyndigheder og kompetente partnermyndigheder, når disse retsakter foreskriver det, uden at samarbejdet begrænses til kun at omfatte disse dataudvekslinger. I det omfang EU-retten ikke indeholder bestemmelser herom, definerer medlemsstaterne det operationelle aspekt af samarbejdet mellem toldmyndigheder og ikketoldmyndigheder på nationalt plan. Medlemsstaterne kan således anvende alle EU CSW-CERTEX-funktionaliteter til en fuldt automatiseret opfyldelse af formaliteter og enhver anden automatiseret dataoverførsel mellem toldmyndighederne og de relevante kompetente partnermyndigheder, som kræves i henhold til EU-lovgivning om ikketoldrelaterede EU-formaliteter.

(25)

De nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet bør for at oprette en fælles kommunikationskanal med de myndigheder, der er involveret i toldbehandlingen af varer, give de økonomiske operatører mulighed for at indgive de data, der kræves i henhold til toldlovgivning og ikketoldrelateret EU-lovgivning, ét enkelt sted og for at modtage elektronisk feedback med alle relevante oplysninger fra de myndigheder, der er direkte involveret, det pågældende sted. En sådan feedback kan omfatte meddelelser om toldafgørelser. Det bør være muligt kun at anvende den fælles kommunikationskanal til de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, som er omfattet af EU CSW-CERTEX, og som anses for at være egnede til yderligere lettelsesforanstaltninger.

(26)

Der er et væsentligt overlap mellem dataene i toldangivelsen eller reeksportangivelsen og dataene i den dokumentation, der kræves i forbindelse med de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er opført i bilaget. For at muliggøre genbrug af data, så de økonomiske operatører ikke behøver at indgive de samme data mere end én gang, er det nødvendigt at harmonisere og rationalisere datakravene til toldformaliteter og til de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er omfattet af EU CSW-CERTEX. Kommissionen bør derfor udpege, hvilke dataelementer der både indgår i toldangivelsen eller reeksportangivelsen og i den dokumentation, der kræves i forbindelse med de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er opført i bilaget (»fælles datasæt«). Kommissionen bør også udpege, hvilke dataelementer der kun kræves i henhold til den ikketoldrelaterede EU-lovgivning (»datasæt fra kompetente partnermyndigheder«). Det fælles datasæt, datasættet fra den kompetente partnermyndighed og det datasæt, der kun kræves af toldmyndighederne, bør udgøre et integreret datasæt, der indeholder alle de klareringsrelaterede oplysninger, som er nødvendige for at opfylde de toldformaliteter og de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er omfattet af EU CSW-CERTEX.

(27)

For at gøre det muligt at opfylde told- og ikketoldrelaterede formaliteter, der påvirker de samme varebevægelser, bør de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet, for så vidt angår obligatoriske ikketoldrelaterede EU-systemer, eller kan de, for så vidt angår frivillige ikketoldrelaterede EU-systemer, gøre det muligt for økonomiske operatører at indgive alle de data, som flere tilsynsmyndigheder har brug for til at henføre varer under toldprocedurer eller reeksportere dem, ved hjælp af et integreret datasæt. Afhængigt af den specifikke ikketoldrelaterede EU-formalitet bør det være muligt at indgive sådanne data på forskellige tidspunkter og sammen med den toldangivelse eller reeksportangivelse, der indgives inden varernes forventede frembydelse for toldmyndighederne, jf. artikel 171 i forordning (EU) nr. 952/2013. Sådanne indgivelser vil muliggøre overholdelse af engangsprincippet. De nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet bør anvende det integrerede datasæt til at overføre det fælles datasæt og datasættet fra den kompetente partnermyndighed til EU CSW-CERTEX og de fælles og specifikke data, som kræves af toldmyndighederne, til disse myndigheder.

(28)

For at oplysningerne fra de økonomiske operatører kan sendes gennem de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet til alle berørte myndigheder, bør EU CSW-CERTEX muliggøre den nødvendige informationsudveksling mellem toldområder og andre områder. EU CSW-CERTEX bør navnlig kunne modtage de data, der er nødvendige for at kunne opfylde de gældende ikketoldrelaterede EU-formaliteter fra de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet, og sende dem til det respektive ikketoldrelaterede EU-system. Denne udveksling bør gøre det muligt for de kompetente partnermyndigheder at gennemgå de oplysninger, der sendes til de respektive ikketoldrelaterede EU-systemer, og træffe deres beslutninger om toldbehandling, som bør sendes til toldmyndighederne via EU CSW-CERTEX. Toldmyndighederne bør for deres vedkommende sende disse oplysninger til de økonomiske operatører gennem de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet. De økonomiske operatørers registrerings- og identifikationsnummer (»EORI-nummer«) bør anvendes som identifikator ved deling af og krydshenvisning til oplysninger i forbindelse med denne udveksling.

(29)

I overensstemmelse med artikel 9 i forordning (EU) nr. 952/2013 tildeles der et EORI-nummer til alle økonomiske operatører, der er beskæftiget med toldaktioner, der fungerer som identifikator for alle kontakter med toldmyndigheder i Unionen. Kommissionen administrerer et centralt EORI-system til lagring og håndtering af EORI-relaterede data. For at lette samarbejdet mellem de forskellige myndigheder, der er involveret i toldbehandlingen af varer, bør de kompetente partnermyndigheder have adgang til EORI-systemet for at validere EORI-nummeret, som de kan anmode de økonomiske operatører om i forbindelse med deres formaliteter.

(30)

Der er behov for et tæt samarbejde mellem Kommissionen og medlemsstaterne for at koordinere alle de aktiviteter, der er nødvendige for, at EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet kan fungere effektivt. Dette vil også bidrage til at lukke gabet mellem forskellige niveauer af digitalisering og digitalt beredskab og dermed forebygge potentielle forvridninger. I betragtning af disse aktiviteters brede og forskelligartede natur er det nødvendigt, at hver medlemsstat udpeger en kompetent myndighed som national koordinator. Uden at det berører de nationale administrationers interne organisation, bør den nationale koordinator være kontaktpunkt for Kommissionen, fremme samarbejdet på nationalt plan og samtidig sikre, at systemerne er interoperable. Kommissionen bør sørge for den nødvendige koordinering og bidrage til at sikre effektiv håndhævelse af de ikketoldrelaterede EU-formaliteter.

(31)

Udviklingen af EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet indebærer forskellige gennemførelsesomkostninger. Det er vigtigt at fordele disse omkostninger mellem Kommissionen og medlemsstaterne på den mest hensigtsmæssige måde afhængigt af, hvilken type tjenester der leveres. Kommissionen bør afholde omkostningerne forbundet med udvikling, vedligeholdelse og drift af EU CSW-CERTEX som den centrale komponent i EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet og omkostningerne forbundet med tilvejebringelse af dens grænseflader til ikketoldrelaterede EU-systemer. Medlemsstaterne bør afholde omkostningerne knyttet til deres rolle i tilvejebringelsen af grænseflader til EU CSW-CERTEX og udvikle, vedligeholde og drive det nationale kvikskrankemiljø på toldområdet.

(32)

Der er behov for detaljeret planlægning for gradvist at integrere de forskellige ikketoldrelaterede EU-formaliteter fra forskellige politikområder i EU CSW-CERTEX. Kommissionen bør med henblik herpå udarbejde et arbejdsprogram for at indarbejde disse formaliteter i EU CSW-CERTEX og skabe forbindelser mellem de ikketoldrelaterede EU-systemer, der behandler disse formaliteter, og EU CSW-CERTEX. Hovedformålet med arbejdsprogrammet bør være at støtte driftskravene og tidsplanen for gennemførelsen af disse aktiviteter, idet der tages særligt hensyn til den IT-udvikling, der er nødvendig i bl.a. de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet. Arbejdsprogrammet bør gennemgås regelmæssigt for at vurdere de samlede fremskridt med at anvende denne forordning og bør opdateres mindst hvert tredje år.

(33)

Kommissionen bør holde løbende overvåge udviklingen af EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet og potentialet for yderligere at udvide anvendelsen heraf. Med henblik herpå bør Kommissionen udarbejde en årlig rapport om status for gennemførelsen af EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet og de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet med henvisning til arbejdsprogrammet. Rapporten bør desuden også indeholde en detaljeret oversigt over de eksisterende ikketoldrelaterede EU-formaliteter og dem, der indgår i Kommissionens lovgivningsforslag, med henblik på at give et klart overblik over, hvor langt man er kommet med digitaliseringen af formaliteterne ved grænsen. Rapporten bør desuden mindst hvert tredje år indeholde resultaterne af den løbende overvågning af, hvordan EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet fungerer. Sideløbende med overvågningen bør Kommissionen også evaluere EU CSW-CERTEX' præstation for at sikre en effektiv håndhævelse af de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, som er omfattet af EU CSW-CERTEX. Kommissionen bør fremlægge regelmæssige vurderingsrapporter for Europa-Parlamentet og Rådet om, hvordan EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet fungerer. Disse rapporter bør gøre status over de opnåede fremskridt, identificere områder, som bør styrkes, og foreslå fremtidige anbefalinger i lyset af de fremskridt, der er gjort hen imod et forbedret digitalt samarbejde mellem toldmyndighederne og de kompetente partnermyndigheder, der er involveret i toldbehandling af varer, for at sikre forenklede processer for økonomiske operatører og effektiv håndhævelse af ikketoldrelaterede EU-formaliteter. Disse rapporter bør også tage relevante oplysninger fra medlemsstaterne om bl.a. deres nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet i betragtning. Kommissionen bør organisere og vedligeholde en løbende dialog med medlemsstaterne, relevante økonomiske operatører og andre relevante parter med henblik på overvågning og rapportering.

(34)

Udviklingen af nye og opdateringen af eksisterende IT-systemer kræver en betydelig indsats i form af finansielle og menneskelige investeringer, navnlig i IT som sådan. Denne forordning lukker gabene mellem toldmyndigheder og kompetente partnermyndigheder og skaber en ramme for digitalt samarbejde, som skal implementeres i hele Unionen. For at sikre passende planlægning og tidsfrister opfordres medlemsstaterne derfor til at foretage konsekvensanalyser af deres nationale systemer, processer og planlægning og til rettidigt at give Kommissionen de nødvendige oplysninger med henblik på at fremme bedre lovgivning, navnlig med hensyn til delegerede retsakter og gennemførelsesretsakter, i overensstemmelse med målene i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning (12).

(35)

For at sikre, at EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet fungerer effektivt, bør beføjelsen til at vedtage retsakter delegeres til Kommissionen i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde med hensyn til at ændre listen over de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er omfattet af EU CSW-CERTEX, i bilaget; supplere denne forordning ved at præcisere de dataelementer, der skal udveksles via EU CSW-CERTEX; og supplere denne forordning ved at identificere det fælles datasæt sammen med datasættet fra den kompetente partnermyndighed for hver relevant EU-retsakt, der finder anvendelse på ikketoldrelaterede EU-formaliteter, som er integreret i EU CSW-CERTEX. Ved ændring af listen over ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er omfattet af EU CSW-CERTEX, bør Kommissionen også fastsætte datoerne for, hvornår de respektive ikketoldrelaterede EU-systemer og de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet senest bør være forbundet med EU CSW-CERTEX.

Disse datoer bør fastsættes under hensyntagen til to faktorer: for det første de datoer, hvor visse forpligtelser i henhold til EU-lovgivningen skal være opfyldt, for at sikre, at EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet kan anvendes til dette formål, og for det andet de indførelsesintervaller, der almindeligvis anvendes for toldsystemer. Medlemsstaterne kan forbinde visse ikketoldrelaterede EU-systemer og de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet med EU CSW-CERTEX tidligere end de datoer, der er fastsat i bilaget. Det er navnlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under sit forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau, og at disse høringer gennemføres i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning. For at sikre lige deltagelse i forberedelsen af delegerede retsakter modtager Europa-Parlamentet og Rådet navnlig alle dokumenter på samme tid som medlemsstaternes eksperter, og deres eksperter har systematisk adgang til møder i Kommissionens ekspertgrupper, der beskæftiger sig med forberedelse af delegerede retsakter.

(36)

For at sikre ensartede betingelser for gennemførelsen af nærværende forordning bør Kommissionen tillægges gennemførelsesbeføjelser for så vidt angår fastlæggelsen af de fælles dataansvarliges respektive ansvar for overholdelse af forpligtelserne i henhold til forordning (EU) 2016/679 og (EU) 2018/1725; vedtagelsen af specifikke regler for informationsudveksling, der skal behandles via EU CSW-CERTEX, herunder, hvor det er relevant, særlige regler til beskyttelse af personoplysninger; fastlæggelsen af, hvilke af de i EU CSW-CERTEX integrerede ikketoldrelaterede EU-formaliteter som kan blive genstand for yderligere digitalt samarbejde; vedtagelsen af proceduremæssige ordninger for yderligere informationsudveksling, der behandles via EU CSW-CERTEX, herunder, hvor det er relevant, særlige regler for beskyttelse af personoplysninger og vedtagelse af et arbejdsprogram til støtte for gennemførelsen af de bestemmelser, der vedrører de relevante ikketoldrelaterede EU-systemers tilkobling til EU CSW-CERTEX og integration af de respektive ikketoldrelaterede EU-formaliteter. Disse beføjelser bør udøves i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 (13).

(37)

Eftersom nærværende forordning indfører en mekanisme, der gør det muligt for toldmyndighederne at håndhæve formaliteter, der påvirker toldbehandlingen af varer, er det nødvendigt at medtage den med sine tillægs- og gennemførelsesbestemmelser i den definition af toldlovgivning, der er fastsat i artikel 5, nr. 2, i forordning (EU) nr. 952/2013. Denne tilgang er i overensstemmelse med nævnte forordnings artikel 3, som pålægger toldmyndighederne at værne om sikkerheden for Unionen og dens indbyggere i tæt samarbejde med andre myndigheder, hvor det er relevant, og samtidig lette handelen. Forordning (EU) nr. 952/2013 bør derfor ændres, således at EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet opføres på listen over toldlovgivning deri. Det fastslås i artikel 163, stk. 1, i forordning (EU) nr. 952/2013, at den dokumentation, der er nødvendig for at kunne anvende bestemmelserne for den pågældende toldprocedure eller reeksport, skal være i klarererens besiddelse og stilles til rådighed for toldmyndighederne på det tidspunkt, hvor toldangivelsen eller reeksportangivelsen indgives. Da toldmyndighederne gennem EU CSW-CERTEX kan få adgang til de data, der er nødvendige i forbindelse med ikketoldrelaterede EU-formaliteter, bør denne forpligtelse anses for at være opfyldt. For bedre at integrere toldprocedurer og ikketoldrelaterede EU-procedurer, således at de kan fungere samtidigt, bør artikel 163, stk. 1, i forordning (EU) nr. 952/2013 derfor ændres i overensstemmelse hermed.

(38)

Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse er blevet hørt i overensstemmelse med artikel 42, stk. 1, i forordning (EU) 2018/1725 og afgav en udtalelse den 20. november 2020.

(39)

Integrationen af ikketoldrelaterede EU-formaliteter i EU CSW-CERTEX kræver, at der gennemføres en ny IT-infrastruktur for at skabe forbindelser mellem de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet og ikketoldrelaterede EU-systemer, der identificerer de data, der skal udveksles, og at der udarbejdes tekniske og funktionelle specifikationer. Den timing, der er nødvendig for at fremme denne udvikling på EU-plan og nationalt plan, bør derfor tages i betragtning i forbindelse med anvendelsen af denne forordning. Gennemførelsen af yderligere digitale samarbejdsforanstaltninger forventes desuden at tage væsentligt længere tid, da det kræver forudgående identifikation af de pågældende ikketoldrelaterede EU-formaliteter og den relevante tekniske udvikling. Det er derfor nødvendigt at udskyde anvendelsen af visse bestemmelser i denne forordning.

(40)

Målet for denne forordning, nemlig at forbedre håndhævelsen af Unionens reguleringsmæssige krav på tværs af Unionens grænser og fremme international handel, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne på grund af varebevægelsernes iboende grænseoverskridende karakter og dets kompleksitet, men kan på grund af handlingens omfang og virkninger bedre nås på EU-plan; Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå dette mål —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Kapitel I

Almindelige bestemmelser

Artikel 1

Genstand

Ved denne forordning indføres Den Europæiske Unions kvikskrankemiljø på toldområdet (»EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet«), som leverer et integreret sæt interoperable elektroniske tjenester på EU-plan og nationalt plan gennem Den Europæiske Unions kvikskrankemiljø for systemet til udveksling af certifikater på toldområdet med henblik på at støtte interaktion og styrke informationsudveksling mellem de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet og de ikketoldrelaterede EU-systemer, der er omhandlet i bilaget.

Der fastlægges regler for de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet og regler om digitalt administrativt samarbejde og informationsudveksling via interoperable datasæt inden for EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet.

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning forstås ved:

1)

»toldmyndigheder«: »toldmyndigheder« som defineret i artikel 5, nr. 1), i forordning (EU) nr. 952/2013

2)

»toldlovgivning«: »toldlovgivning« som defineret i artikel 5, nr. 2), i forordning (EU) nr. 952/2013

3)

»økonomisk operatør«: »økonomisk operatør« som defineret i artikel 5, nr. 5), i forordning (EU) nr. 952/2013

4)

»toldformaliteter«: »toldformaliteter« som defineret i artikel 5, nr. 8), i forordning (EU) nr. 952/2013

5)

»toldangivelse«: toldangivelse som defineret i artikel 5, nr. 12), i forordning (EU) nr. 952/2013

6)

»reeksportangivelse«: »reeksportangivelse« som defineret i artikel 5, nr. 13), i forordning (EU) nr. 952/2013

7)

»klarerer«: »klarerer« som defineret i artikel 5, nr. 15), i forordning (EU) nr. 952/2013

8)

»toldprocedure«: »toldprocedure« som defineret i artikel 5, nr. 16), i forordning (EU) nr. 952/2013

9)

»nationalt kvikskrankemiljø på toldområdet«: et sæt elektroniske tjenester, som en medlemsstat etablerer for at sætte dens toldmyndighed, de kompetente partnermyndigheder og økonomiske operatører i stand til at udveksle oplysninger med hinanden

10)

»kompetent partnermyndighed«: enhver medlemsstats myndighed eller Kommissionen, der er bemyndiget til at udføre en bestemt funktion i forbindelse med opfyldelsen af relevante ikketoldrelaterede EU-formaliteter

11)

»ikketoldrelateret EU-formalitet«: alle de transaktioner, som skal udføres af en økonomisk operatør eller af en kompetent partnermyndighed for internationale varebevægelser, som fastsat i anden EU-lovgivning end toldlovgivningen

12)

»dokumentation«: ethvert påkrævet dokument udstedt af en kompetent partnermyndighed eller udarbejdet af en økonomisk operatør eller enhver påkrævet oplysning leveret af en økonomisk operatør for at bekræfte, at ikketoldrelaterede EU-formaliteter er opfyldt

13)

»mængdemæssig forvaltning«: overvågning og forvaltning af den mængde varer, der er godkendt af de kompetente partnermyndigheder i overensstemmelse med anden EU-lovgivning end toldlovgivningen ud fra oplysninger fra toldmyndighederne

14)

»ikketoldrelateret EU-system«: et elektronisk EU-system, der er oprettet af, anvendes med henblik på at nå målene i eller henvises til i EU-lovgivningen med henblik på at lagre oplysninger om opfyldelsen af den respektive ikketoldrelaterede EU-formalitet

15)

»økonomiske operatørers registrerings- og identifikationsnummer (EORI-nummer)«: »økonomiske operatørers registrerings- og identifikationsnummer (EORI-nummer)« som defineret i artikel 1, nr. 18), i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/2446 (14)

16)

»EORI-system«: det system, der er indført med henblik på artikel 9 i forordning (EU) nr. 952/2013.

Artikel 3

Oprettelse af et EU-kvikskrankemiljø på toldområdet

1.   Der oprettes et EU-kvikskrankemiljø på toldområdet. Det omfatter:

a)

et elektronisk EU-kvikskrankemiljø til systemet for udveksling af certifikater på toldområdet

b)

nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet

c)

de ikketoldrelaterede EU-systemer, der er omhandlet i bilagets del A, og hvis anvendelse er obligatorisk i henhold til EU-retten

d)

de ikketoldrelaterede EU-systemer, der er omhandlet i bilagets del B, og hvis anvendelse er frivillig i henhold til EU-retten.

2.   EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet og dets komponenter skal udformes, sammenkobles og drives i overensstemmelse med EU-retten om beskyttelse af personoplysninger, fri udveksling af andre data end personoplysninger og cybersikkerhed ved hjælp af de mest hensigtsmæssige teknologier under hensyntagen til de pågældende specifikke datas og elektroniske systemers særlige karakteristika og formålene med disse systemer.

Kapitel II

EU-kvikskrankemiljø for systemet for udveksling af certifikater på toldområdet

Artikel 4

Oprettelse af det elektroniske EU-kvikskrankemiljø for systemet til udveksling af certifikater på toldområdet

Det elektroniske EU-kvikskrankemiljø for systemet til udveksling af certifikater på toldområdet (EU CSW-CERTEX) oprettes for at muliggøre udveksling af oplysninger, jf. kapitel IV. EU CSW-CERTEX skal forbinde de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet med de ikketoldrelaterede EU-systemer, der er omhandlet i bilaget.

Artikel 5

Roller og ansvar under EU CSW-CERTEX

1.   Kommissionen udvikler, integrerer og driver EU CSW-CERTEX i samarbejde med medlemsstaterne.

2.   Kommissionen skal:

a)

koble de ikketoldrelaterede EU-systemer, der er omhandlet i bilaget, til EU CSW-CERTEX senest på de datoer, der er angivet i bilaget, og gøre det muligt at udveksle oplysninger om de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er omhandlet deri

b)

yde rettidig vejledning og bistand til medlemsstaterne, når de tilkobler sig EU CSW-CERTEX, jf. stk. 4 og 5.

3.   Hvis Kommissionen tilbyder uddannelse i EU CSW-CERTEX, skal den gøre det i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/444 (15).

4.   Medlemsstaterne skal, om nødvendigt med bistand fra Kommissionen, koble de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet til EU CSW-CERTEX senest på de datoer, der er anført i bilagets del A, og gøre det muligt at udveksle oplysninger om de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er omhandlet i del A deri.

5.   Medlemsstaterne kan, om nødvendigt med bistand fra Kommissionen, koble de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet til EU CSW-CERTEX og gøre det muligt at udveksle oplysninger om de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er omhandlet i bilagets del B.

6.   Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 21 med henblik på at ændre bilagets del A for så vidt angår ikketoldrelaterede EU-formaliteter, deres respektive ikketoldrelaterede EU-systemer som fastsat i anden EU-lovgivning end toldlovgivningen og datoen for de koblinger, der er omhandlet i nærværende artikels stk. 2 og 4.

7.   Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 21 med henblik på at ændre bilagets del B for så vidt angår:

a)

ikketoldrelaterede EU-formaliteter og deres respektive frivillige ikketoldrelaterede EU-systemer fastsat i anden EU-lovgivning end toldlovgivningen, hvor anvendelsen af EU CSW-CERTEX er fastsat i nævnte lovgivning

b)

ikketoldrelaterede EU-formaliteter og -systemer i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/821 (16) og Rådets forordning (EF) nr. 2173/2005 (17) og (EF) nr. 338/97 (18) og

c)

datoen for den i nærværende artikels stk. 2, litra a), omhandlede tilkobling af de ikketoldrelaterede EU-systemer, der er omhandlet i nærværende stykkes litra a) og b).

Artikel 6

Behandling af personoplysninger i EU CSW-CERTEX

1.   Personoplysninger må kun behandles i EU CSW-CERTEX med henblik på følgende:

a)

at muliggøre udveksling af oplysninger mellem de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet og de ikketoldrelaterede EU-systemer, der er omhandlet i bilaget, hvad angår de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er opført deri

b)

at foretage den i artikel 10, stk. 2, omhandlede erhvervsmæssige og tekniske konvertering af oplysninger, hvor dette er nødvendigt med henblik på at muliggøre den informationsudveksling, der er omhandlet i nærværende stykkes litra a).

2.   Personoplysninger må kun behandles i EU CSW-CERTEX i forbindelse med følgende kategorier af registrerede:

a)

fysiske personer, hvis personlige oplysninger er indeholdt i toldangivelsen eller reeksportangivelsen

b)

fysiske personer, hvis personlige oplysninger er indeholdt i dokumentationen eller i andre supplerende dokumenter, der er nødvendige for at opfylde de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er opført i bilaget

c)

bemyndiget personale hos toldmyndigheder, kompetente partnermyndigheder eller enhver anden relevant myndighed eller ethvert andet bemyndiget organ, hvis personlige oplysninger er indeholdt i dokumenter, der er omhandlet i litra a) og b)

d)

Kommissionens personale og tredjepartsleverandører, der handler på Kommissionens vegne og udfører EU CSW-CERTEX-relaterede aktiviteter og vedligeholdelsesaktiviteter.

3.   Personoplysninger må kun behandles i EU CSW-CERTEX i forbindelse med følgende kategorier af personoplysninger:

a)

navn, adresse, landekode og identifikationsnummer for de fysiske personer, der er omhandlet i stk. 2, litra a) og b), i overensstemmelse med toldlovgivningen eller anden EU-lovgivning end toldlovgivningen for at opfylde toldrelaterede formaliteter og ikketoldrelaterede EU-formaliteter

b)

navn og underskrift på det i stk. 2, litra c) og d), omhandlede personale.

4.   Med undtagelse af tekniske logfiler, der angiver den udvekslede dokumentation og strømmen af en sådan udveksling, må EU CSW-CERTEX ikke lagre nogen af de oplysninger, der udveksles mellem de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet og ikketoldrelaterede EU-systemer.

5.   De personoplysninger, der er omhandlet i stk. 1, litra b), konverteres ved hjælp af IT-infrastruktur beliggende i Unionen.

Artikel 7

Fælles dataansvar for EU CSW-CERTEX

1.   For så vidt angår behandlingen af personoplysninger i EU CSW-CERTEX er Kommissionen fælles dataansvarlig i den betydning, der er fastlagt i artikel 28, stk. 1, i forordning (EU) 2018/1725, og toldmyndighederne og medlemsstaternes kompetente partnermyndigheder med ansvar for de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er opført i bilaget, er fælles dataansvarlige i den betydning, der er fastlagt i artikel 26, stk. 1, i forordning (EU) 2016/679.

2.   Kommissionen vedtager gennemførelsesretsakter, der fastlægger de fælles dataansvarliges respektive ansvar for at overholde forpligtelserne i forordning (EU) 2016/679 og (EU) 2018/1725. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i nærværende forordnings artikel 22, stk. 2.

3.   De fælles dataansvarlige:

a)

samarbejder om rettidig behandling af anmodninger fra den eller de registrerede

b)

bistår hinanden med at identificere og håndtere eventuelle brud på persondatasikkerheden i forbindelse med fælles behandling

c)

udveksler de relevante oplysninger, der er nødvendige for at informere de registrerede i henhold til kapitel III, afdeling 2, i forordning (EU) 2016/679 og kapitel III, afdeling 2, i forordning (EU) 2018/1725

d)

sikrer og værner om sikkerheden, integriteten, tilgængeligheden og fortroligheden af de personoplysninger, der behandles i fællesskab i henhold til artikel 32 i forordning (EU) 2016/679 og artikel 33 i forordning (EU) 2018/1725.

Kapitel III

Nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet

Artikel 8

Etablering af nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet

1.   Hver medlemsstat etablerer et nationalt kvikskrankemiljø på toldområdet og er ansvarlig for dets udvikling, integration og drift.

2.   De nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet skal muliggøre informationsudveksling og samarbejde ad elektronisk vej mellem toldmyndigheder, kompetente partnermyndigheder og økonomiske operatører gennem EU CSW-CERTEX med henblik på overholdelse og effektiv håndhævelse af toldlovgivningen og de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er opført i bilaget.

3.   For de ikketoldrelaterede EU-formaliteter og -systemer, der er opført i bilagets del A, skal de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet indeholde følgende funktioner:

a)

en fælles kommunikationskanal for økonomiske operatører, der kan anvende den med henblik på at opfylde de relevante toldformaliteter og ikketoldrelaterede EU-formaliteter, som er genstand for yderligere digitalt samarbejde i overensstemmelse med artikel 12

b)

mængdemæssig forvaltning i forbindelse med de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, hvis det er relevant, og

c)

automatisk kontrol af overholdelsen af de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er opført i bilaget, på grundlag af de data, som toldmyndighederne modtager fra ikketoldrelaterede EU-systemer via EU CSW-CERTEX.

4.   For hver af de ikketoldrelaterede EU-formaliteter og -systemer, der er opført i bilagets del B, og hvis det nationale kvikskrankemiljø på toldområdet er koblet til EU CSW-CERTEX i overensstemmelse med artikel 5, stk. 5, skal det pågældende nationale kvikskrankemiljø på toldområdet indeholde alle de funktioner, der er anført i nærværende artikels stk. 3.

5.   De nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet kan anvendes som en platform til at koordinere kontrolmekanismer foretaget i overensstemmelse med artikel 47, stk. 1, i forordning (EU) nr. 952/2013.

Artikel 9

Behandling af personoplysninger i de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet

1.   Behandlingen af personoplysninger i de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet i overensstemmelse med forordning (EU) 2016/679 skal foretages adskilt fra de typer behandling, der er omhandlet i nærværende forordnings artikel 6.

2.   hver enkelt medlemsstat udpeger en eller flere kompetente myndigheder til at fungere som den dataansvarlige for de databehandlingsprocesser, der finder sted i dens nationale kvikskrankemiljø på toldområdet.

3.   Med undtagelse af brud, der ikke vedrører data udvekslet med EU CSW-CERTEX, underretter hver medlemsstat Kommissionen om brud på persondatasikkerheden, der kompromitterer sikkerheden, fortroligheden, tilgængeligheden eller integriteten af de personoplysninger, der behandles i dens nationale kvikskrankemiljø på toldområdet.

Kapitel IV

Digitalt samarbejde — informationsudveksling og andre procedureregler

AFDELING 1

DIGITALT SAMARBEJDE RELATERET TIL IKKETOLDMÆSSIGE EU-FORMALITETER

Artikel 10

Oplysninger udvekslet og behandlet gennem EU CSW-CERTEX og anvendelsen heraf

1.   For hver af de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er opført i bilaget, skal EU CSW-CERTEX muliggøre informationsudveksling mellem de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet og de relevante ikketoldrelaterede EU-systemer med henblik på følgende:

a)

at stille de relevante data til rådighed for toldmyndighederne, således at de kan foretage den nødvendige kontrol af disse formaliteter i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 952/2013 på en automatiseret måde

b)

at stille de relevante data til rådighed for de kompetente partnermyndigheder, således at de kan udføre mængdemæssig forvaltning af godkendte varer i de ikketoldrelaterede EU-systemer på grundlag af de varer, der er angivet til toldmyndighederne og frigivet af de pågældende myndigheder

c)

at lette og støtte integreringen af procedurer mellem toldmyndigheder og kompetente partnermyndigheder, således at der kan ske fuldt automatiseret opfyldelse af de formaliteter, der er nødvendige for at henføre varerne under en toldprocedure eller reeksportere dem, og samarbejde om koordinering af kontrol i overensstemmelse med artikel 47, stk. 1, i forordning (EU) nr. 952/2013, uden at dette berører den nationale gennemførelse af disse procedurer

d)

at muliggøre enhver anden automatisk dataoverførsel mellem toldmyndigheder og de relevante kompetente partnermyndigheder i henhold til EU-lovgivning om fastsættelse af ikketoldrelaterede EU-formaliteter, uden at det berører den nationale anvendelse af disse data.

2.   For hver af de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er opført i bilaget, skal EU CSW-CERTEX indeholde følgende funktioner:

a)

om muligt ensrette den toldrelaterede og den ikketoldrelaterede terminologi og udpege, hvilken toldprocedure eller reeksport dokumentationen kan anvendes til, på grundlag af den administrative afgørelse, som den i dokumentationen anførte kompetente partnermyndighed har truffet, og

b)

om nødvendigt konvertere formatet af de data, der er nødvendige for at opfylde de relevante ikketoldrelevante EU-formaliteter på toldområdet, til et dataformat, der er kompatibelt med toldangivelsen eller reeksportangivelsen og omvendt, uden at ændre dataenes indhold.

3.   Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 21 med henblik på at supplere denne forordning ved at præcisere de dataelementer, der skal udveksles gennem EU CSW-CERTEX i overensstemmelse med nærværende artikels stk. 1.

4.   Kommissionen vedtager gennemførelsesretsakter, der fastsætter særlige regler for informationsudveksling som omhandlet i nærværende artikels stk. 1 og 2, herunder, hvis det er relevant, særlige regler til at sikre beskyttelse af personoplysninger. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 22, stk. 2.

AFDELING 2

YDERLIGERE DIGITALT SAMARBEJDE RELATERET TIL IKKETOLDMÆSSIGE EU-FORMALITETER

Artikel 11

Strømlining af opfyldelsen af toldformaliteter og ikketoldrelaterede EU-formaliteter

1.   For ikketoldrelaterede EU-formaliteter og -systemer, der er opført i bilagets del A, skal de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet indeholde følgende funktioner:

a)

give økonomiske operatører mulighed for at fremlægge de relevante oplysninger, der er nødvendige for at opfylde gældende toldformaliteter og ikketoldrelaterede EU-formaliteter, og

b)

give økonomiske operatører meddelelse om elektronisk feedback fra toldmyndigheder og kompetente partnermyndigheder vedrørende opfyldelsen af toldformaliteter og ikketoldrelaterede EU-formaliteter.

2.   For ikketoldrelaterede EU-formaliteter og -systemer, der er opført i bilagets del B, kan de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet indeholde de funktioner, der er anført i stk. 1. I så fald skal det samme sæt af funktioner som de i stk. 1 anførte stilles til rådighed.

Artikel 12

Ikketoldrelaterede EU-formaliteter, som er genstand for yderligere digitalt samarbejde

1.   En ikketoldrelateret EU-formalitet, der er opført i bilaget, er omfattet af artikel 8, stk. 3, litra a), og artikel 11, 13, 14 og 15, forudsat at Kommissionen i overensstemmelse med nærværende artikels stk. 2 har fastslået, at den pågældende formalitet opfylder kriterierne i nævnte stykke.

2.   Kommissionen vedtager gennemførelsesretsakter, der fastlægger, hvilke af de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er opført i bilaget, som opfylder følgende kriterier:

a)

der er et vist overlap mellem de oplysninger, der skal indgå i toldangivelsen eller reeksportangivelsen, og de data, der skal indgå i den dokumentation, der kræves for de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er opført i bilaget

b)

antallet af dokumenter, der udstedes i Unionen i forbindelse med den specifikke formalitet, er ikke ubetydelig

c)

det tilsvarende ikketoldrelaterede EU-system, der er omhandlet i bilaget, kan identificere de økonomiske operatører ved hjælp af deres EORI-nummer

d)

den gældende anden EU-lovgivning end toldlovgivningen gør det muligt at opfylde den specifikke formalitet via de nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet i overensstemmelse med artikel 11.

Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 22, stk. 2.

Artikel 13

Harmonisering og rationalisering af data

1.   Kommissionen identificerer det fælles datasæt, der kræves til toldangivelsen eller reeksportangivelsen og til den dokumentation, der er nødvendig i forbindelse med de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er opført i bilaget (»fælles datasæt«).

2.   Kommissionen identificerer også de yderligere dataelementer, der udelukkende er omfattet af anden EU-lovgivning end toldlovgivningen. Disse yderligere dataelementer identificeres ved det tilsvarende akronym for den ikketoldrelaterede EU-formalitet, der er opført i bilaget, efterfulgt af suffikset »datasæt for kompetent partnermyndighed«.

3.   De fælles datasæt, de yderligere dataelementer, der er omhandlet i stk. 2, og de datasæt, som er nødvendige for at henføre varerne under en bestemt toldprocedure eller for at reeksportere dem, skal udgøre et integreret datasæt, der indeholder alle de data, som toldmyndighederne og de kompetente partnermyndigheder har brug for.

4.   Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 21, med henblik på at supplere denne forordning ved at identificere dels dataelementerne i det fælles datasæt, der er omhandlet i nærværende artikels stk. 1, dels de yderligere dataelementer, der er omhandlet i nærværende artikels stk. 2, for hver af de relevante EU-retsakter, der finder anvendelse på de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er opført i bilaget.

Artikel 14

Økonomiske operatørers indgivelse af told- og ikketoldrelaterede data

1.   Med henblik på artikel 11, stk. 1, litra a), kan nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet give økonomiske operatører mulighed for at indsende et integreret datasæt som omhandlet i artikel 13, stk. 3, inklusive den toldangivelse eller reeksportangivelse, der indgives, inden varerne frembydes i henhold til artikel 171 i forordning (EU) nr. 952/2013.

2.   Det integrerede datasæt, der er indgivet i henhold til stk. 1, skal anses for at udgøre toldangivelsen eller reeksportangivelsen, alt efter hvad der er relevant, og indgivelsen af data, der kræves af kompetente partnermyndigheder til de ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er opført i bilaget.

Artikel 15

Yderligere informationsudveksling foretaget gennem EU CSW-CERTEX

1.   EU CSW-CERTEX skal muliggøre den nødvendige informationsudveksling mellem nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet og ikketoldrelaterede EU-systemer med henblik på følgende:

a)

at overføre de data, der er blevet identificeret som de fælles datasæt i henhold til artikel 13, stk. 1, samt de relevante yderligere dataelementer, der er identificeret i henhold til artikel 13, stk. 2, (»datasæt fra kompetente partnermyndigheder«), og som sætter de kompetente partnermyndigheder i stand til at udføre deres opgaver i forbindelse med de relevante formaliteter i overensstemmelse med anden EU-lovgivning end toldlovgivningen

b)

at videregive eventuel feedback fra kompetente partnermyndigheder, der er opført i de relevante ikketoldrelaterede EU-systemer, til økonomiske operatører med henblik på artikel 11, stk. 1, litra b).

2.   Når en økonomisk operatør er registreret hos toldmyndighederne i overensstemmelse med artikel 9 i forordning (EU) nr. 952/2013, anvendes EORI-nummeret til at udveksle de oplysninger, der er omhandlet i nærværende artikels stk. 1.

3.   Kommissionen vedtager gennemførelsesretsakter, der fastlægger den procedure for informationsudveksling, der er omhandlet i nærværende artikels stk. 1, herunder, hvis det er relevant, særlige regler for beskyttelse af personoplysninger. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 22, stk. 2.

AFDELING 3

ANDRE PROCEDUREREGLER

Artikel 16

Kompetente partnermyndigheders brug af EORI-systemet

I forbindelse med udførelsen af deres opgaver skal de kompetente partnermyndigheder have adgang til EORI-systemet med henblik på at validere de relevante data om økonomiske operatører, der er lagret i dette system.

Artikel 17

Nationale koordinatorer

Hver medlemsstat udpeger en national koordinator for EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet. Den nationale koordinator varetager følgende opgaver for at støtte gennemførelsen af denne forordning:

a)

fungere som nationalt kontaktpunkt for Kommissionen for alle anliggender vedrørende gennemførelsen af denne forordning

b)

fremme og støtte samarbejdet på nationalt plan mellem toldmyndighederne og de kompetente nationale partnermyndigheder

c)

koordinere aktiviteterne vedrørende forbindelsen mellem nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet og EU CSW-CERTEX og tilvejebringelse oplysninger i overensstemmelse med artikel 20, stk. 4.

Kapitel V

Omkostninger forbundet med EU CSW-CERTEX, arbejdsprogram samt overvågning og rapportering

Artikel 18

Omkostninger

1.   Omkostningerne forbundet med udviklingen, integrationen og driften af EU CSW-CERTEX og dens grænseflader til ikketoldrelaterede EU-systemer afholdes over Unionens almindelige budget.

2.   Hver medlemsstat afholder omkostningerne forbundet med udvikling, integration og drift af det nationale kvikskrankemiljø på toldområdet og forbindelsen mellem det nationale kvikskrankemiljø på toldområde og EU CSW-CERTEX.

Artikel 19

Arbejdsprogram

Kommissionen vedtager gennemførelsesretsakter, der fastlægger et arbejdsprogram til at støtte gennemførelsen af denne forordning i forbindelse med sammenkobling af de ikketoldrelaterede EU-systemer, der er omhandlet i bilaget til EU CSW-CERTEX, og integration af de respektive ikketoldrelaterede EU-formaliteter. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 22, stk. 2.

Det arbejdsprogram, der er omhandlet i stk. 1, revideres og ajourføres regelmæssigt og mindst en gang hvert tredje år for at vurdere og forbedre den overordnede gennemførelse af denne forordning.

Artikel 20

Overvågning og rapportering

1.   Kommissionen overvåger regelmæssigt den måde, hvorpå EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet fungerer, idet den bl.a. tager hensyn til oplysninger, der er relevante for overvågningen, og som stilles til rådighed af medlemsstaterne, herunder oplysninger om, hvordan deres nationale kvikskrankemiljøer på toldområdet fungerer.

2.   Kommissionen evaluerer regelmæssigt resultaterne af EU CSW-CERTEX. Denne evaluering skal omfatte en vurdering af effektiviteten, produktiviteten, sammenhængen, relevansen og EU-merværdien af EU CSW-CERTEX.

3.   Senest den 31. december 2027 og derefter hvert år forelægger Kommissionen en rapport om denne forordnings gennemførelse for Europa-Parlamentet og Rådet. Denne rapport skal indeholde:

a)

en oversigt over ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der indgår i EU-lovgivningen og Kommissionens lovgivningsforslag

b)

en detaljeret oversigt over, hvor langt de enkelte medlemsstater er nået med deres nationale kvikskrankemiljø på toldområdet i forbindelse med implementeringen af denne forordning, og

c)

en detaljeret oversigt over de generelle fremskridt i EU-kvikskrankemiljøet på toldområdet i forbindelse med det arbejdsprogram, der er omhandlet i artikel 19.

Senest den 31. december 2027 og derefter hvert tredje år skal den i første afsnit omhandlede rapport også indeholde oplysninger om den overvågning og evaluering, der er gennemført i overensstemmelse med henholdsvis stk. 1 og 2, herunder indvirkningen på de økonomiske operatører og navnlig på små og mellemstore virksomheder.

4.   Medlemsstaterne forelægger på Kommissionens anmodning oplysninger om gennemførelsen af denne forordning, der er nødvendige for den i stk. 3 omhandlede rapport.

Kapitel VI

Procedurer for vedtagelse af gennemførelsesretsakter og delegerede retsakter, ændringer af forordning (EU) nr. 952/2013 og afsluttende bestemmelser

Artikel 21

Udøvelse af delegerede beføjelser

1.   Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen på de i denne artikel fastlagte betingelser.

2.   Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 5, stk. 6 og 7, artikel 10, stk. 3, og artikel 13, stk. 4, tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra den 12. december 2022.

3.   Den i artikel 5, stk. 6 og 7, artikel 10, stk. 3, og artikel 13, stk. 4, omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af den beføjelse, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af delegerede retsakter, der allerede er i kraft.

4.   Inden vedtagelsen af en delegeret retsakt hører Kommissionen eksperter, som er udpeget af hver enkelt medlemsstat, i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning.

5.   Så snart Kommissionen vedtager en delegeret retsakt, giver den samtidigt Europa-Parlamentet og Rådet meddelelse herom.

6.   En delegeret retsakt vedtaget i henhold til artikel 5, stk. 6 og 7, artikel 10, stk. 3, eller artikel 13, stk. 4, træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har underrettet Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med to måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.

Artikel 22

Udvalgsprocedure

1.   Kommissionen bistås af Toldkodeksudvalget, der er nedsat ved forordning (EU) nr. 952/2013. Dette udvalg er et udvalg som omhandlet i forordning (EU) nr. 182/2011.

2.   Når der henvises til dette stykke, finder artikel 5 i forordning (EU) nr. 182/2011 anvendelse.

Artikel 23

Ændringer af forordning (EU) nr. 952/2013

I forordning (EU) nr. 952/2013 foretages følgende ændringer:

1)

I artikel 5, nr. 2), tilføjes følgende litra:

»e)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2022/2399 (*1) og de bestemmelser, der supplerer eller gennemfører den

(*1)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2022/2399 af 23. november 2022om oprettelse af Den Europæiske Unions kvikskrankemiljø på toldområdet og om ændring af forordning (EU) nr. 952/2013 (EUT L 317, af 9.12.2022, s. 1).«"

2)

I artikel 163, stk. 1, tilføjes følgende afsnit:

»Dokumentation for de gældende ikketoldrelaterede EU-formaliteter, der er anført i bilaget til forordning (EU) 2022/2399, anses for at være i klarererens besiddelse og til rådighed for toldmyndighederne på det tidspunkt, hvor toldangivelsen indgives, forudsat at disse myndigheder kan indhente de nødvendige oplysninger fra de relevante ikketoldrelaterede EU-systemer gennem EU-kvikskrankemiljøet for systemet til udveksling af certifikater på toldområdet i overensstemmelse med nævnte forordnings artikel 10, stk. 1, litra a) og c).«

Artikel 24

Ikrafttræden og anvendelse

Denne forordning træder i kraft på tredjedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 8, stk. 3, litra a), artikel 11, artikel 13, stk. 1, 2 og 3, artikel 14 og artikel 15, stk. 1 og 2, finder anvendelse fra den 13. december 2031.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Strasbourg, den 23. november 2022.

På Europa-Parlamentets vegne

R. METSOLA

Formand

På Rådets vegne

M. BEK

Formand


(1)  EUT C 220 af 9.6.2021, s. 62.

(2)  Europa-Parlamentets holdning af 4.10.2022 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 24.10.2022.

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen (EUT L 269 af 10.10.2013, s. 1).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 70/2008/EF af 15. januar 2008 om papirløse rammer for told og handel (EUT L 23 af 26.1.2008, s. 21).

(5)  Rådets afgørelse (EU) 2015/1947 af 1. oktober 2015 om indgåelse på vegne af Den Europæiske Union af protokollen om ændring af Marrakeshoverenskomsten om oprettelse af Verdenshandelsorganisationen (EUT L 284 af 30.10.2015, s. 1).

(6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 910/2014 af 23. juli 2014 om elektronisk identifikation og tillidstjenester til brug for elektroniske transaktioner på det indre marked og om ophævelse af direktiv 1999/93/EF (EUT L 257 af 28.8.2014, s. 73).

(7)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1724 af 2. oktober 2018 om oprettelse af en fælles digital portal, der giver adgang til oplysninger, procedurer og bistands- og problemløsningstjenester, og om ændring af forordning (EU) nr. 1024/2012 (EUT L 295 af 21.11.2018, s. 1).

(8)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1239 af 20. juni 2019 om oprettelse af et europæisk søfartsmiljø med ét kontaktpunkt og om ophævelse af direktiv 2010/65/EU (EUT L 198 af 25.7.2019, s. 64).

(9)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 af 27. april 2016 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af direktiv 95/46/EF (generel forordning om databeskyttelse) (EUT L 119 af 4.5.2016, s. 1).

(10)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1725 af 23. oktober 2018 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger i Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af forordning (EF) nr. 45/2001 og afgørelse nr. 1247/2002/EF (EUT L 295 af 21.11.2018, s. 39).

(11)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1807 af 14. november 2018 om en ramme for fri udveksling af andre data end personoplysninger i Den Europæiske Union (EUT L 303 af 28.11.2018, s. 59).

(12)  EUT L 123 af 12.5.2016, s. 1.

(13)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser (EUT L 55 af 28.2.2011, s. 13).

(14)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/2446 af 28. juli 2015 til supplering af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 med nærmere regler angående visse bestemmelser i EU-toldkodeksen (EUT L 343 af 29.12.2015, s. 1).

(15)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/444 af 11. marts 2021 om oprettelse af toldprogrammet for samarbejde på toldområdet og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1294/2013 (EUT L 87 af 15.3.2021, s. 1).

(16)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/821 af 20. maj 2021 om en EU-ordning for kontrol med eksport, mæglervirksomhed, teknisk bistand, transit og overførsel i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse (EUT L 206 af 11.6.2021, s. 1).

(17)  Rådets forordning (EF) nr. 2173/2005 af 20. december 2005 om indførelse af en FLEGT-licensordning for import af træ til Det Europæiske Fællesskab (EUT L 347 af 30.12.2005, s. 1).

(18)  Rådets forordning (EF) nr. 338/97 af 9. december 1996 om beskyttelse af vilde dyr og planter ved kontrol af handelen hermed (EFT L 61 af 3.3.1997, s. 1).


BILAG

Del A

Ikketoldrelaterede EU-formaliteter og obligatoriske ikketoldrelaterede EU-systemer

Ikketoldrelateret EU-formalitet

Akronym

Ikketoldrelateret EU-system

Relevant EU-lovgivning

Anvendelsesdato

Fælles sundhedsimportdokument for dyr

CHED-A

TRACES

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/625 (1)

3. marts 2025

Fælles sundhedsimportdokument for produkter

CHED-P

TRACES

Forordning (EU) 2017/625

3. marts 2025

Fælles sundhedsimportdokument for ikkeanimalske foderstoffer og fødevarer

CHED-D

TRACES

Forordning (EU) 2017/625

3. marts 2025

Fælles sundhedsimportdokument for planter og planteprodukter

CHED-PP

TRACES

Forordning (EU) 2017/625

3. marts 2025

Kontrolattest

COI

TRACES

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/848 (2)

3. marts 2025

Ozonnedbrydende licens

ODS

ODS 2-licensudstedelsessystem

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1005/2009 (3)

3. marts 2025

Fluorholdige drivhusgasser

F-GAS

F-GAS-portal og HFC-licensudstedelsessystem

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 517/2014 (4)

3. marts 2025

Importlicens for kulturgenstande

ICG-L

TRACES

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/880 (5)

3. marts 2025

Importørerklæring for kulturgenstande

ICG-S

TRACES

Forordning (EU) 2019/880

3. marts 2025

Generel beskrivelse af kulturgenstande

ICG-D

TRACES

Forordning (EU) 2019/880

3. marts 2025

Del B

Ikketoldrelaterede EU-formaliteter og frivillige ikketoldrelaterede EU-systemer, hvor anvendelsen af EU CSW-CERTEX er fastsat i EU-lovgivning

Ikketoldrelateret EU-formalitet

Akronym

Ikketoldrelateret EU-system

Relevant anden EU-lovgivning end toldlovgivningen

Forbindelse senest

Importlicens til retshåndhævelse, god forvaltningspraksis og handel på skovbrugsområdet

FLEGT

TRACES

Rådets forordning (EF) nr. 2173/2005 (6)

3. marts 2025

EU-ordning for kontrol med eksport, mæglervirksomhed, teknisk bistand, transit og overførsel i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse

DuES

e-licensudstedelsessystem

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/821 (7)

3. marts 2025

Certifikat om international handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter

CITES

TRACES

Rådets forordning (EF) nr. 338/97 (8)

1. oktober 2025

Informations- og kommunikationssystem for markedsovervågning

ICSMS

ICSMS

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1020 (9)

16. december 2025


(1)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/625 af 15. marts 2017 om offentlig kontrol og andre officielle aktiviteter med henblik på at sikre anvendelsen af fødevare- og foderlovgivningen og reglerne for dyresundhed og dyrevelfærd, plantesundhed og plantebeskyttelsesmidler, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 999/2001, (EF) nr. 396/2005, (EF) nr. 1069/2009, (EF) nr. 1107/2009, (EU) nr. 1151/2012, (EU) nr. 652/2014, (EU) 2016/429 og (EU) 2016/2031, Rådets forordning (EF) nr. 1/2005 og (EF) nr. 1099/2009 samt Rådets direktiv 98/58/EF, 1999/74/EF, 2007/43/EF, 2008/119/EF og 2008/120/EF og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 854/2004 og (EF) nr. 882/2004, Rådets direktiv 89/608/EØF, 89/662/EØF, 90/425/EØF, 91/496/EØF, 96/23/EF, 96/93/EF og 97/78/EF og Rådets afgørelse 92/438/EØF (forordningen om offentlig kontrol) (EUT L 95 af 7.4.2017, s. 1).

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/848 af 30. maj 2018 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 (EUT L 150 af 14.6.2018, s. 1).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1005/2009 af 16. september 2009 om stoffer, der nedbryder ozonlaget (EUT L 286 af 31.10.2009, s. 1).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 517/2014 af 16. april 2014 om fluorholdige drivhusgasser og om ophævelse af forordning (EF) nr. 842/2006 (EUT L 150 af 20.5.2014, s. 195).

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/880 af 17. april 2019 om indførsel og import af kulturgenstande (EUT L 151 af 7.6.2019, s. 1).

(6)  Rådets forordning (EF) nr. 2173/2005 af 20. december 2005 om indførelse af en FLEGT-licensordning for import af træ til Det Europæiske Fællesskab (EUT L 347 af 30.12.2005, s. 1).

(7)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/821 af 20. maj 2021 om en EU-ordning for kontrol med eksport, mæglervirksomhed, teknisk bistand, transit og overførsel i forbindelse med produkter med dobbelt anvendelse (EUT L 206 af 11.6.2021, s. 1).

(8)  Rådets forordning (EF) nr. 338/97 af 9. december 1996 om beskyttelse af vilde dyr og planter ved kontrol af handelen hermed (EFT L 61 af 3.3.1997, s. 1).

(9)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1020 af 20. juni 2019 om markedsovervågning og produktoverensstemmelse og om ændring af direktiv 2004/42/EF og forordning (EF) nr. 765/2008 og (EU) nr. 305/2011 (EUT L 169 af 25.6.2019, s. 1).