EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0382

Kommissionens forordning (EU) 2021/382 af 3. marts 2021 om ændring af bilagene til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 om fødevarehygiejne for så vidt angår håndtering af fødevareallergener, omfordeling af fødevarer og fødevaresikkerhedskultur (EØS-relevant tekst)

C/2021/1312

OJ L 74, 4.3.2021, p. 3–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/382/oj

4.3.2021   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 74/3


KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2021/382

af 3. marts 2021

om ændring af bilagene til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 om fødevarehygiejne for så vidt angår håndtering af fødevareallergener, omfordeling af fødevarer og fødevaresikkerhedskultur

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 852/2004 af 29. april 2004 om fødevarehygiejne (1), særlig artikel 13, stk. 1, litra c) og d), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ved forordning (EF) nr. 852/2004 fastsættes der generelle hygiejnebestemmelser for fødevarer gældende for ledere af fødevarevirksomheder, idet der tages hensyn til princippet om, at der er behov for fødevaresikkerhed igennem hele fødevarekæden fra og med primærproduktionen. Ledere af fødevarevirksomheder skal derfor overholde de almindelige hygiejnebestemmelser i bilag I og II til nævnte forordning.

(2)

Den 30. oktober 2014 ajourførte Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (»autoriteten«) sin videnskabelige rådgivning om evaluering af allergifremkaldende fødevarer og fødevareingredienser med henblik på mærkning (2), hvoraf det fremgår, at forekomsten af fødevareallergier i hele Europa er blevet anslået til 3-4 % for både voksne og børn. Autoriteten konkluderede, at selv om fødevareallergier berører en forholdsvis lille del af befolkningen, kan en allergisk reaktion være alvorlig, endog dødelig, og at det i stigende grad kan konstateres, at folk med fødevareallergier eller intolerans oplever en meget betydelig forringelse af deres livskvalitet.

(3)

I september 2020 vedtog Codex Alimentarius-Kommissionen en adfærdskodeks om håndtering af fødevareallergener for ledere af fødevarevirksomheder (CXC 80-2020), herunder henstillinger om begrænsning af fødevareallergener ved hjælp af en harmoniseret tilgang i fødevarekæden baseret på generelle hygiejnekrav.

(4)

I betragtning af vedtagelsen af den globale standard CXC 80-2020 og forbrugernes og handelspartnernes forventninger om, at fødevarer, der er produceret i EU, som minimum er i overensstemmelse med en sådan global standard, er det nødvendigt at indføre krav om god hygiejnepraksis for at forhindre eller begrænse forekomsten af stoffer, der forårsager allergier eller intolerans, jf. bilag II til forordning (EU) nr. 1169/2011, i udstyr, transportmidler og/eller containere, der anvendes til høst, transport eller oplagring af fødevarer. Da forurening af fødevarer kan ske både i primærproduktionen og på senere stadier, bør både bilag I og II til forordning (EF) nr. 852/2004 ændres.

(5)

Jord til bord-strategien for et fair, sundt og miljøvenligt fødevaresystem, der er vedtaget af Kommissionen, er et centralt element i initiativet om en europæisk grøn pagt. Reduktion af madspild er et af målene i jord til bord-strategien, som også vil bidrage til at opnå en cirkulær økonomi. Omfordeling af fødevareoverskud til konsum, navnlig gennem fødevaredonationer, hvor dette er sikkert, sikrer den højeste nytteværdi af spiselige fødevareressourcer, og samtidig forhindres madspild.

(6)

Den 27. september 2018 vedtog autoriteten en ny videnskabelig udtalelse om fareanalysemetoder for visse små detailforretninger og fødevaredonationer (3). Det hedder i udtalelsen, at fødevaredonationer indebærer flere nye udfordringer i forbindelse med fødevaresikkerhed i detailleddet, og den indeholder derfor en anbefaling om flere supplerende generelle hygiejnekrav. Der er derfor behov for at fastsætte visse krav for at fremme og lette omfordelingen af fødevarer, samtidig med at sikkerheden for forbrugerne sikres.

(7)

I september 2020 vedtog Codex Alimentarius-Kommissionen en revision af sin globale standard for generelle principper for levnedsmiddelhygiejne (CXC 1-1969). Med den reviderede CXC-1-1969 indføres begrebet »fødevaresikkerhedskultur« som et generelt princip. Fødevaresikkerhedskultur øger fødevaresikkerheden ved at øge bevidstheden og forbedre adfærden blandt medarbejderne i fødevarevirksomheder. Denne indvirkning på fødevaresikkerheden er blevet påvist i flere videnskabelige publikationer.

(8)

I betragtning af revisionen af den globale standard og forbrugernes og handelspartnernes forventninger om, at fødevarer, der er produceret i EU, som minimum er i overensstemmelse med en sådan global standard, er det nødvendigt at medtage generelle krav til fødevaresikkerhedskultur i forordning (EF) nr. 852/2004.

(9)

Forordning (EF) nr. 852/2004 bør ændres i overensstemmelse hermed.

(10)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Bilag I og II til forordning (EF) nr. 852/2004 ændres som angivet i bilaget til nærværende forordning.

Artikel 2

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 3. marts 2021.

På Kommissionens vegne

Ursula VON DER LEYEN

Formand


(1)  EUT L 139 af 30.4.2004, s. 1.

(2)  http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/consultation/140523.pdf.

(3)  EFSA Journal 2018; 16(11):5432.


BILAG

1)   

I bilag I til forordning (EF) nr. 852/2004 foretages følgende ændringer:

I del A, afsnit II, indsættes som punkt 5a:

»5a.

Udstyr, transportmidler og/eller containere, der anvendes til høst, transport eller oplagring af et af de stoffer eller produkter, der forårsager allergier eller intolerans, som er omhandlet i bilag II til forordning (EU) nr. 1169/2011, må ikke anvendes til høst, transport eller oplagring af fødevarer, der ikke indeholder det pågældende stof eller produkt, medmindre udstyret, transportmidlerne og/eller containerne er blevet renset og som minimum kontrolleret for fravær af synlige rester af det pågældende stof eller produkt.«

2)   

I bilag II til forordning (EF) nr. 852/2004 foretages følgende ændringer:

a)

Indledningen affattes således:

»INDLEDNING

Kapitel V, Va, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XIa og XII omfatter alle led i produktionen, forarbejdningen og distributionen af fødevarer. De resterende kapitler finder anvendelse som følger:

Kapitel I gælder for alle fødevarefaciliteter undtagen dem, som er omfattet af kapitel III.

Kapitel II gælder for alle lokaler, hvor der tilberedes, behandles eller forarbejdes fødevarer, bortset fra spiseområder og faciliteter, der er omfattet af kapitel III.

Kapitel III gælder for de faciliteter, der er nævnt i samme kapitels overskrift.

Kapitel IV gælder for al transport.«

b)

Følgende kapitel Va indsættes efter kapitel V:

»KAPITEL Va

Omfordeling af fødevarer

Ledere af fødevarevirksomheder kan omfordele fødevarer til fødevaredonation på følgende betingelser:

1.

Ledere af fødevarevirksomheder kontrollerer rutinemæssigt, at fødevarer, der henhører under deres ansvar, ikke er sundhedsskadelige og er egnede til konsum, jf. artikel 14, stk. 2, i forordning (EF) nr. 178/2002 (*1). Hvis den udførte kontrol er tilfredsstillende, kan lederne af fødevarevirksomheder omfordele fødevarerne i overensstemmelse med stk. 2:

for fødevarer, for hvilke der er anvendt en »sidste anvendelsesdato«, jf. artikel 24 i forordning (EU) nr. 1169/2011, inden denne dato udløber

for fødevarer, for hvilke der gælder en dato for mindste holdbarhed, jf. artikel 2, stk. 2, litra r), i forordning (EU) nr. 1169/2011, inden og efter denne dato, eller

for fødevarer, for hvilke der ikke kræves en dato for mindste holdbarhed, jf. punkt 1, litra d), i bilag X til forordning (EU) nr. 1169/2011, på ethvert tidspunkt.

2.

Ledere af fødevarevirksomheder, der håndterer fødevarer omhandlet i punkt 1, vurderer, om fødevarer er sundhedsskadelige eller ej og egnede til konsum, idet der som minimum tages hensyn til følgende:

datoen for mindste holdbarhed eller »sidste anvendelsesdato«, så der sikres en resterende holdbarhedsperiode, der er tilstrækkelig til, at fødevarerne kan omfordeles og anvendes på sikker vis af den endelige forbruger

emballagens integritet, hvis det er relevant

korrekt oplagrings- og transportbetingelser, herunder gældende temperaturkrav

datoen for nedfrysning i overensstemmelse med afsnit IV, punkt 2, litra b), i bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 (*2), hvis det er relevant

de organoleptiske betingelser

sporbarhedsgaranti i overensstemmelse med Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 931/2011 (*3), hvis der er tale om animalske produkter.«

(*1)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed (EFT L 31 af 1.2.2002, s. 1)."

(*2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 af 29. april 2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer (EUT L 139 af 30.4.2004, s. 55)."

(*3)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 931/2011 af 19. september 2011 om de sporbarhedskrav, der i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 gælder for animalske fødevarer (EUT L 242 af 20.9.2011, s. 2)."

c)

I kapitel IX tilføjes følgende punkt 9:

»9.

Udstyr, transportmidler og/eller containere, der anvendes til forarbejdning, håndtering, transport eller oplagring af et af de stoffer eller produkter, der forårsager allergier eller intolerans, som er omhandlet i bilag II til forordning (EU) nr. 1169/2011, må ikke anvendes til forarbejdning, håndtering, transport eller oplagring af fødevarer, der ikke indeholder det pågældende stof eller produkt, medmindre udstyret, transportmidlerne og/eller containerne er blevet renset og som minimum kontrolleret for fravær af synlige rester af det pågældende stof eller produkt.«

d)

Efter kapitel XI indsættes som kapitel XIa:

»KAPITEL XIa

Fødevaresikkerhedskultur

1.

Ledere af fødevarevirksomheder skal etablere, vedligeholde og fremlægge dokumentation for en passende fødevaresikkerhedskultur ved at opfylde følgende krav:

a)

engagement hos ledelsen, jf. punkt 2, og alle medarbejdere i sikker produktion og distribution af fødevarer

b)

lederskab med henblik på produktion af sikre fødevarer og inddragelse af alle medarbejdere i virksomhedens praksis med hensyn til fødevaresikkerhed

c)

bevidsthed om farer i forbindelse med fødevaresikkerhed og om betydningen af fødevaresikkerhed og -hygiejne hos alle virksomhedens medarbejdere

d)

åben og klar kommunikation mellem alle virksomhedens medarbejdere inden for en aktivitet og mellem på hinanden følgende aktiviteter, herunder meddelelse om afvigelser og forventninger

e)

adgang til tilstrækkelige ressourcer til at garantere sikker og hygiejnisk håndtering af fødevarer.

2.

Ledelsens engagement omfatter:

a)

at sikre, at roller og ansvar kommunikeres klart inden for hver enkelt aktivitet i fødevarevirksomheden

b)

at bevare fødevarehygiejnesystemets integritet, når der planlægges og gennemføres ændringer

c)

at verificere, at der rettidigt og effektivt gennemføres kontroller, og at dokumentationen er ajourført

d)

at sikre, at der er passende uddannelse og tilsyn på plads for personalet

e)

at sikre overholdelse af de relevante lovkrav

f)

at fremme løbende forbedringer af virksomhedens system til styring af fødevaresikkerheden, hvis det er relevant, under hensyntagen til udviklingen inden for videnskab, teknologi og bedste praksis.

3.

Gennemførelsen af fødevaresikkerhedskulturen sker under hensyntagen til fødevarevirksomhedens art og størrelse.«

(*1)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørende fødevaresikkerhed (EFT L 31 af 1.2.2002, s. 1).

(*2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 af 29. april 2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer (EUT L 139 af 30.4.2004, s. 55).

(*3)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 931/2011 af 19. september 2011 om de sporbarhedskrav, der i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 gælder for animalske fødevarer (EUT L 242 af 20.9.2011, s. 2).«


Top