EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R0340

Kommissionens forordning (EU) 2015/340 af 20. februar 2015 om fastsættelse af tekniske krav og administrative procedurer for flyveledercertifikater i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 216/2008 og om ændring af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 923/2012 og om ophævelse af Kommissionens forordning (EU) nr. 805/2011 EØS-relevant tekst

OJ L 63, 6.3.2015, p. 1–122 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 07/11/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/340/oj

6.3.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 63/1


KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/340

af 20. februar 2015

om fastsættelse af tekniske krav og administrative procedurer for flyveledercertifikater i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 216/2008 og om ændring af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 923/2012 og om ophævelse af Kommissionens forordning (EU) nr. 805/2011

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 216/2008 af 20. februar 2008 om fælles regler for civil luftfart og om oprettelse af et europæisk luftfartssikkerhedsagentur, og om ophævelse af Rådets direktiv 91/670/EØF, forordning (EF) nr. 1592/2002 og direktiv 2004/36/EF (1), særlig artikel 8c, stk. 10, og artikel 10, stk. 5, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Flyveledere, samt personer og organisationer der beskæftiger sig med deres uddannelse, testning, kontrol, lægeundersøgelse og lægelige vurdering, skal opfylde de relevante væsentlige krav i bilag Vb til forordning (EF) nr. 216/2008. De bør bl.a. tildeles certifikater, når de har påvist, at de overholder de væsentlige krav.

(2)

Det europæiske certifikat har vist sig at være et effektivt middel til at anerkende og certificere kompetencer hos flyveledere, der som erhvervsgren spiller en enestående rolle med hensyn til at gøre flyvekontrollen sikker. EU-kompetencestandarden har reduceret opsplitningen på dette område og dermed bidraget til at effektivisere tilrettelæggelsen af arbejdet i lyset af vor tids tiltagende regionale samarbejde mellem luftfartstjenesteudøverne. Vedligeholdelse og forbedring af den fælles certificeringsordning for flyveledere, der arbejder i Unionen, er en vigtig del af det europæiske flyvekontrolsystem. Til dette formål bør der nu fastsættes tekniske krav og administrative procedurer angående flyveledercertifikater under hensyntagen til den nyeste tekniske viden på området.

(3)

Udøvelse af luftfartstjeneste kræver højt kvalificeret personale, bl.a. flyveledere, hvis kompetence påvises i kraft af et certifikat udstedt på grundlag af de udførlige krav, der er fastsat ved denne forordning. Den kategori, der er anført på et certifikat, bør angive, hvilken type lufttrafiktjeneste en flyveleder er beføjet til at udøve. Påtegningerne på certifikatet bør afspejle både flyvelederens særlige kompetencer og autorisationen fra de kompetente myndigheder til at udøve tjeneste for en særlig sektor, gruppe af sektorer og/eller arbejdspositioner.

(4)

De myndigheder, der fører tilsyn med overholdelsen af denne forordning, bør være tilstrækkeligt uafhængige af flyveledere, når de udsteder certifikater og forlænger gyldigheden af påtegninger, eller når de inddrager eller tilbagekalder certifikater, kategorier eller påtegninger i tilfælde, hvor betingelserne for udstedelsen ikke længere er opfyldt. Disse myndigheder bør ligeledes være tilstrækkeligt uafhængige af luftfartstjenesteudøvere og uddannelsesorganisationer. De bør til stadighed kunne udføre deres opgaver effektivt. Den eller de kompetente myndigheder, der har fået til opgave at varetage det ansvar, som er fastsat ved denne forordning, kan være det eller de samme organer, der er udpeget eller oprettet i henhold til artikel 4 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 549/2004 (2). Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (i det følgende benævnt »agenturet«) bør fungere som den kompetente myndighed for udstedelse og fornyelse af certifikater, som indehaves af flyvelederuddannelsesorganisationer, der befinder sig uden for medlemsstaternes territorium, og, hvor det er relevant, deres personale. I den egenskab bør det opfylde de samme krav.

(5)

I lyset af de særlige forhold, der kendetegner Unionens lufttrafik, bør fælles kompetencestandarder for flyveledere, der er ansat af luftfartstjenesteudøvere, indføres og anvendes effektivt for derigennem at sikre offentligheden lufttrafikstyring og luftfartstjenester (ATM/ANS).

(6)

Medlemsstaterne bør gives mulighed for at anvende denne forordnings principper på deres militære personale, der udøver tjenester til offentligheden, jf. artikel 1, stk. 2, litra c), i forordning (EF) nr. 216/2008.

(7)

Mangelfuld kommunikation er ofte en væsentlig medvirkende årsag til hændelser og havarier. Der bør derfor fastsættes udførlige krav til flyvelederes sprogfærdigheder. Disse krav tager udgangspunkt i de krav, som Organisationen for International Civil Luftfart (ICAO) har vedtaget, og skaber et grundlag for at håndhæve disse internationalt accepterede standarder. Principperne om ikke-forskelsbehandling, gennemskuelighed og proportionalitet opretholdes med hensyn til sprogfærdigheder for at fremme arbejdstagernes frie bevægelighed, samtidig med at sikkerheden garanteres. En sprogpåtegnings gyldighedsperiode bør stå i et rimeligt forhold til det færdighedsniveau, der er fastlagt ved denne forordning.

(8)

Fælles regler for udstedelse og vedligeholdelse af certifikater til flyveledere er afgørende for at styrke medlemsstaternes tillid til andre medlemsstaters systemer. For at sikre det højeste sikkerhedsniveau bør der derfor indføres ensartede krav til flyvelederes uddannelse, kvalifikationer og kompetence. Dette skal også tjene til at garantere en sikker flyvekontroltjeneste af høj kvalitet, og det bidrager til anerkendelse af certifikater i hele Unionen, hvorved flyvelederes frie bevægelighed styrkes, og deres disponibilitet forbedres.

(9)

Den Europæiske Organisation for Luftfartens Sikkerhed (Eurocontrol) har fastsat passende standarder for grunduddannelse, der findes i specifikationen for ATCO Common Core Content Initial Training (fælles kernemoduler og grunduddannelse). Af hensyn til den videnskabelige og tekniske udvikling og for at lette en ensartet tilgang til grunduddannelse, der har central betydning for at sikre mobilitet blandt flyveledere, bør disse standarder nu fastsættes i EU-lovgivningen. Der bør også fastsættes krav til uddannelse ved en enhed og opfriskningsuddannelse under hensyn til de gældende væsentlige krav, der er nævnt i artikel 8c i forordning (EF) nr. 216/2008. Medlemsstaterne kan fortsat anvende standarder, som er opstillet af ICAO, medmindre der findes europæiske uddannelsesstandarder.

(10)

I samråd med en ekspertgruppe opstillede Eurocontrol krav til lægelig vurdering af flyveledere, som medlemsstaterne allerede har anvendt sammen med ICAO bilag 1. Disse krav bør nu omsættes i EU-lovgivningen for at sikre, at de anvendes på en ensartet måde i alle medlemsstater.

(11)

For at sikre, at medlemsstaterne opfylder deres flyvesikkerhedsmæssige ansvar og forpligtelser korrekt og på en struktureret måde ved hjælp af det administrations- og forvaltningssystem, der føres af de kompetente myndigheder og organisationer, der handler på deres vegne, i overensstemmelse med ICAO's statslige sikkerhedsprogram, bør der i denne forordning fastsættes krav, som de kompetente myndigheder skal anvende.

(12)

Certificering af uddannelsesorganisationer bidrager som en af hovedfaktorerne til flyvelederuddannelsens kvalitet og dermed til udøvelsen af sikker flyvekontrol. Kravene til uddannelsesorganisationer bør derfor strammes op. Det bør være muligt at certificere uddannelse efter uddannelsestype, som en pakke af uddannelsestjenester eller en pakke af uddannelses- og luftfartstjenester, idet de særlige kendetegn ved den uddannelse, som hver enkelt organisation udbyder, stadig holdes for øje.

(13)

De generelle betingelser for at opnå certifikat med hensyn til alders- og helbredskrav samt grunduddannelse bør ikke berøre indehavere af eksisterende certifikater. For at bevare eksisterende certifikatrettigheder og sikre en smidig overgang for alle certifikatindehavere og de kompetente myndigheder bør certifikater og helbredsgodkendelser, der er udstedt af medlemsstaterne i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/23/EF (3) og Kommissionens forordning (EU) nr. 805/2011 (4), betragtes som værende udstedt i overensstemmelse med nærværende forordning.

(14)

Af hensyn til sammenhængen bør definitionen af psykoaktivt stof i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 923/2012 (5) ændres.

(15)

Selv om denne forordning bygger på tidligere resultater og EU's lovgivningsmæssige krav, bør forordning (EU) nr. 805/2011 af klarhedshensyn ophæves.

(16)

I overensstemmelse med artikel 17, stk. 2, litra b), og artikel 19, stk. 1, i forordning (EF) nr. 216/2008 har agenturet bistået Kommissionen ved udarbejdelsen af foranstaltningerne i denne forordning.

(17)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra det udvalg, der er nedsat ved artikel 65 i forordning (EF) nr. 216/2008 —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Genstand og anvendelsesområde

1.   Ved denne forordning fastsættes nærmere bestemmelser for:

a)

betingelserne for udstedelse, inddragelse og tilbagekaldelse af flyvelederes og flyvelederelevers certifikater og de dertil knyttede kategorier og påtegninger samt de rettigheder og det ansvar, der tillægges indehaverne

b)

betingelserne for udstedelse, begrænsning, inddragelse og tilbagekaldelse af flyvelederes og flyvelederelevers helbredsgodkendelser samt de rettigheder og det ansvar, der tillægges indehaverne

c)

certificering af flyvelæger og flyvemedicinske centre for flyveledere og flyvelederelever

d)

certificering af flyvelederuddannelsesorganisationer

e)

betingelserne for godkendelse, forlængelse, fornyelse og anvendelse af sådanne certifikater, kategorier og påtegninger.

2.   Denne forordning finder anvendelse på:

a)

flyvelederelever og flyveledere, der varetager deres funktioner inden for anvendelsesområdet af forordning (EF) nr. 216/2008

b)

personer og organisationer, der beskæftiger sig med certificering, uddannelse, testning, kontrol samt lægeundersøgelser og lægelige vurderinger af ansøgere i overensstemmelse med denne forordning.

Artikel 2

Overholdelse af krav og procedurer

1.   Flyvelederelever, flyveledere og personer, der beskæftiger sig med certificering, uddannelse, testning, kontrol samt lægeundersøgelser og lægelige vurderinger af ansøgere, der er nævnt i artikel 1, stk. 2, litra a) og b), skal være kvalificeret og certificeres i henhold til bestemmelserne i bilag I, III og IV af den kompetente myndighed, der nævnes i artikel 6.

2.   De organisationer, der er nævnt i artikel 1, stk. 2, litra b), skal være kvalificeret i henhold til de tekniske krav og administrative procedurer, der er fastsat i bilag I, III og IV, og certificeres af den kompetente myndighed, der nævnes i artikel 6.

3.   Helbredsgodkendelsen af de personer, der er omhandlet i artikel 1, stk. 2, litra a) og b), skal være i overensstemmelse med de tekniske krav og administrative procedurer, der er fastsat i bilag III og IV.

4.   Flyveledere, som er ansat af luftfartstjenesteudøvere, der udøver lufttrafiktjenester i luftrummet over det område, som traktaten gælder for, og har deres hovedaktivitetssted og eventuelle vedtægtsmæssige hjemsted uden for det område, der er omfattet af traktatens bestemmelser, skal anses for at være certificeret i overensstemmelse med stk. 1, forudsat at de opfylder begge følgende betingelser:

a)

de er indehaver af et flyveledercertifikat, der er udstedt af et tredjeland i henhold til Chicago-konventionens bilag 1

b)

de har overfor den kompetente myndighed, jf. artikel 6, påvist, at de har gennemgået uddannelse og bestået eksaminationer og bedømmelser svarende til dem, der kræves i del ATCO, subpart D, afsnit 1-4, som fastsat i bilag I.

De opgaver og funktioner, der påhviler flyveledere som nævnt i første afsnit, må ikke gå videre end de rettigheder, der er knyttet til det certifikat, som er udstedt af tredjelandet.

5.   Praktiske instruktører og bedømmere, der er ansat af en uddannelsesorganisation, som er beliggende uden for medlemsstaternes område, skal anses for at være kvalificeret i henhold til stk. 1, hvis de opfylder begge følgende betingelser:

a)

de er indehaver af et flyveledercertifikat, der er udstedt af et tredjeland i henhold til Chicago-konventionens bilag I, med en kategori og i givet fald en kategoripåtegning svarende til det niveau, på hvilket de er autoriseret til at instruere eller afholde praktisk prøve

b)

de har over for den kompetente myndighed, jf. artikel 6, påvist, at de har gennemgået uddannelse og bestået eksaminationer og bedømmelser svarende til dem, der kræves i del ATCO, subpart D, afsnit 5, som fastsat i bilag I.

De i første afsnit omhandlede rettigheder skal specificeres i det certifikat, der udstedes af et tredjeland, og de skal begrænses til instruktion og bedømmelse for uddannelsesorganisationer, der er beliggende uden for medlemsstaternes territorium.

Artikel 3

Udøvelse af flyvekontroltjeneste

1.   Flyvekontroltjeneste må kun udøves af flyveledere, der er kvalificeret og certificeret i overensstemmelse med denne forordning.

2.   I henhold til artikel 1, stk. 3, i forordning (EF) nr. 216/2008 skal medlemsstaterne, så vidt det er praktisk gennemførligt, sikre, at tjenester, der udøves af eller stilles til rådighed for offentligheden af militært personale, og som er nævnt i den forordnings artikel 1, stk. 2, litra c), frembyder et sikkerhedsniveau, som mindst svarer til det niveau, der kræves ifølge de væsentlige krav i forordningens bilag Vb.

3.   Medlemsstaterne kan anvende denne forordning på deres militære personale, der udøver tjenester til offentligheden.

Artikel 4

Definitioner

I denne forordning forstås ved:

1)   »unormal situation«: omstændigheder, herunder driftsforstyrrelser, som hverken forekommer rutinemæssigt eller tilbagevendende, og over for hvilke flyveledere ikke har udviklet indlærte færdigheder

2)   »acceptable måder for overensstemmelse (AMC)«: ikke-bindende standarder, som agenturet har vedtaget med henblik på at illustrere, hvordan overensstemmelse med forordning (EF) nr. 216/2008 og gennemførelsesbestemmelserne kan sikres

3)   »flyvekontroltjeneste (ATC)«: en tjeneste, som har til opgave:

a)

at forebygge sammenstød:

mellem luftfartøjer og

mellem luftfartøjer og hindringer på manøvreområdet, og

b)

at fremme og opretholde en velordnet regulering af lufttrafikken

4)   »flyvekontrolenhed«: en fællesbetegnelse for kontrolcentral, indflyvningskontrolenhed og kontroltårn

5)   »alternative måder for overensstemmelse (AMOC)«: alternative måder til de eksisterende AMC eller nye måder, hvorpå der fastslås overensstemmelse med forordning (EF) nr. 216/2008 og de tilknyttede gennemførelsesbestemmelser, for hvilke agenturet ikke har vedtaget tilhørende AMC

6)   »bedømmelse«: en vurdering af de praktiske færdigheder, som fører til udstedelsen af certifikatet, kategorien og/eller en eller flere påtegninger samt forlængelse og/eller fornyelse heraf, bl.a. af adfærd og praktisk anvendelse af viden og forståelse hos den person, der bedømmes

7)   »bedømmerpåtegning«: den autorisation, der er anført på og udgør en del af et certifikat, og som angiver, at indehaveren har beføjelse til at bedømme flyvelederelevens og flyvelederens praktiske færdigheder

8)   »kritisk hændelse-stress«: en usædvanlig og/eller ekstrem følelsesmæssig, fysisk og/eller adfærdsmæssig reaktion hos et individ efter en uventet episode, et havari eller en hændelse eller en alvorlig hændelse

9)   »nødsituation«: en alvorlig og farlig situation, der gør øjeblikkelig handling påkrævet

10)   »eksamination«: en formaliseret prøve med henblik på at evaluere personens viden og forståelse

11)   »vejledende materiale«: ikke-bindende materiale udarbejdet af agenturet, som belyser betydningen af et krav eller en specifikation, og som anvendes til at understøtte fortolkningen af forordning (EF) nr. 216/2008, de tilknyttede gennemførelsesbestemmelser og AMC

12)   »ICAO-flyvepladsbetegnelse«: den kode på 4 bogstaver, der er sammensat i henhold til ICAO's regler i håndbog DOC 7910, og som er tildelt en fast luftfartsstation

13)   »sprogfærdighedspåtegning«: den erklæring, der er anført på og udgør en del af et certifikat, og som angiver indehaverens sprogfærdigheder

14)   »certifikat«: et dokument, som er udstedt og påtegnet i henhold til denne forordning, og som berettiger den retmæssige indehaver til at udøve rettigheder i overensstemmelse med de kategorier og påtegninger, der er anført på det

15)   »uddannelse på arbejdsstedet«: den fase i uddannelsen ved en enhed, hvori tidligere tilegnede jobrelaterede rutiner og færdigheder integreres i praksis under tilsyn af en kvalificeret instruktør for uddannelse på arbejdsstedet i en situation med reel trafik

16)   »påtegning som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet (OJTI)«: den autorisation, der er anført på og udgør en del af et certifikat, og som angiver, at indehaveren har beføjelse til at fungere som instruktør i forbindelse med uddannelse på arbejdsstedet og på syntetiske træningsanordninger

17)   »part-task trainer (PTT)«: en syntetisk træningsanordning til træning af specifikke og udvalgte operationelle opgaver, uden at eleven skal løse alle de opgaver, som normalt forbindes med et fuldt operationelt miljø

18)   »præstationsmål«: en klar og utvetydig angivelse af de præstationer, som forventes af den person, der gennemgår den pågældende uddannelse, de betingelser, hvorunder præstationen finder sted, og de standarder, som bør opfyldes af den person, der gennemgår uddannelsen

19)   »midlertidig uarbejdsdygtighed«: en midlertidig tilstand, hvor certifikatindehaveren er forhindret i at udøve rettigheder i medfør af certifikatet, når den pågældendes kategorier, påtegninger og helbredsgodkendelse er gyldige

20)   »psykoaktivt stof«: alkohol, opioider, cannabinoider, beroligende midler, hypnotika, kokain og andre psykostimulerende midler, hallucinogener og flygtige opløsningsmidler, men ikke koffein og tobak

21)   »kategoripåtegning«: den autorisation, der er anført på og udgør en del af et certifikat, og som angiver de særlige betingelser, rettigheder eller begrænsninger, som gælder for den pågældende kategori

22)   »fornyelse«: den administrative handling, der foretages efter udløbet af en kategoris, en påtegnings eller et certifikats gyldighedsperiode, for at forny rettighederne for kategorien, påtegningen eller beviset i en yderligere fastlagt periode på betingelse af, at visse fastlagte krav er opfyldt

23)   »forlængelse«: den administrative handling, der foretages inden for gyldighedsperioden for en kategori, en påtegning eller et certifikat, og som giver indehaveren ret til fortsat at udøve rettigheder i overensstemmelse med kategorien, påtegningen eller certifikatet i en yderligere fastlagt periode, på betingelse af, at visse fastlagte krav er opfyldt

24)   »sektor«: en del af et kontrolområde og/eller en flyveinformationsregion eller øvre region

25)   »simulator«: en syntetisk træningsanordning, som viser de vigtigste aspekter af virkelighedens operationelle miljø og gengiver de operationelle vilkår, hvorunder den person, der uddannes, direkte kan øve opgaver i real tid

26)   »syntetisk træningsanordning«: enhver type anordning, hvormed operationelle vilkår simuleres, herunder simulatorer og part-task trainers

27)   »påtegning som instruktør i syntetiske træningsanordninger (STDI)«: den autorisation, der er anført på og udgør en del af et certifikat, og som angiver, at indehaveren har beføjelse til at fungere som instruktør i syntetiske træningsanordninger

28)   »uddannelseskursus«: teoretisk og/eller praktisk instruktion, der er udviklet inden for en struktureret ramme og gives inden for en på forhånd fastlagt periode

29)   »uddannelsesorganisation«: en organisation, som den kompetente myndighed har certificeret til at levere en eller flere uddannelsestyper

30)   »enhedspåtegning«: den autorisation, der er anført på og udgør en del af et certifikat, og som angiver ICAO-flyvepladsbetegnelsen og den sektor, gruppe af sektorer eller arbejdspositioner, hvori certifikatets indehaver har beføjelse til at arbejde

31)   »validering«: en proces, hvorved en vellykket fuldførelse af et enhedspåtegningskursus, der er tilknyttet en kategori eller en kategoripåtegning, giver indehaveren ret til at begynde at udøve de beføjelser, der er knyttet til kategorien eller kategoripåtegningen.

Artikel 5

Kompetent myndighed

1.   Medlemsstaterne skal udpege eller oprette en eller flere kompetente myndigheder, som tildeles ansvaret for certificering af og tilsyn med personer og organisationer, der er omfattet af denne forordning.

2.   Inden for en funktionel luftrumsblok eller i tilfælde af, at tjenesteydelser udøves på tværs af landegrænser, skal de kompetente myndigheder udpeges efter aftale mellem de berørte medlemsstater.

3.   Hvis en medlemsstat udpeger eller opretter mere end én kompetent myndighed, skal hver kompetent myndigheds kompetenceområder være klart defineret med hensyn til ansvar og geografisk område, når dette er relevant. Der skal etableres koordinering mellem disse myndigheder for at sikre effektivt tilsyn med alle personer og organisationer, der er omfattet af denne forordning, inden for myndighedernes respektive kompetenceområder.

4.   Den eller de kompetente myndigheder skal være uafhængige af luftfartstjenesteudøvere og uddannelsesorganisationer. Denne uafhængighed skal opnås gennem en passende adskillelse i det mindste på det funktionelle plan mellem de kompetente myndigheder på den ene side og luftfartstjenesteudøvere og uddannelsesorganisationer på den anden side. De kompetente myndigheder udøver deres beføjelser på en uvildig og gennemskuelig måde.

Første afsnit finder også anvendelse på agenturet, når det handler i egenskab af en kompetent myndighed i henhold til artikel 6, stk. 2, litra b), og artikel 6, stk. 3, litra a), nr. ii).

5.   Medlemsstaterne sikrer, at de kompetente myndigheder råder over den fornødne kapacitet til at udføre de certificerings- og tilsynsaktiviteter, der er omfattet af deres certificerings- og tilsynsprogrammer, herunder tilstrækkelige ressourcer til at opfylde kravene i bilag II (del ATCO.AR). Medlemsstaterne skal blandt andet anvende de bedømmelser, som de kompetente myndigheder udarbejder i henhold til punkt ATCO.AR.A.005, litra a), i bilag II, til at påvise deres kapacitet.

6.   Medlemsstaterne skal sikre, at de kompetente myndigheders personale, som skal varetage tilsyns- og certificeringsaktiviteter i henhold til denne forordning, ikke berøres af direkte eller indirekte interessekonflikter, navnlig med hensyn til familiemæssige eller økonomiske interesser.

7.   Den eller de kompetente myndigheder, der er udpeget eller oprettet af en medlemsstat i henhold til forordning (EU) nr. 805/2011, skal anses for at være den kompetente myndighed med henblik på denne forordning, medmindre den pågældende medlemsstat fastsætter andet. I sidstnævnte tilfælde underretter medlemsstaterne agenturet om navn(e) og adresse(r) på den eller de kompetente myndigheder, som de udpeger eller opretter i henhold til denne artikel samt eventuelle ændringer heraf.

Artikel 6

Kompetent myndighed med henblik på bilag I, III og IV

1.   Med henblik på bilag I forstås ved den kompetente myndighed den myndighed, som er udpeget eller oprettet af medlemsstaten, og til hvilken en person indgiver sin ansøgning om udstedelse af et certifikat.

2.   Med henblik på bilag III og for tilsynet med kravene til luftfartstjenesteudøvere i bilag I forstås ved den kompetente myndighed:

a)

den myndighed, der er udpeget eller oprettet som kompetent tilsynsmyndighed af den medlemsstat, hvor ansøgeren har sit hovedaktivitetssted eller eventuelt sit hjemsted, medmindre andet er fastsat i bilaterale eller multilaterale aftaler mellem medlemsstater eller deres kompetente myndigheder

b)

agenturet, hvis ansøgeren har sit hovedaktivitetssted eller eventuelt sit hjemsted uden for medlemsstaternes territorium.

3.   Med henblik på bilag IV forstås ved den kompetente myndighed:

a)

for flyvemedicinske centre:

i)

den myndighed, der er udpeget af den medlemsstat, hvor det flyvemedicinske center har sit hovedforretningssted

ii)

agenturet, hvis det flyvemedicinske center ligger i et tredjeland.

b)

for flyvelæger:

i)

den myndighed, der er udpeget af den medlemsstat, hvor flyvelægen har sin hovedpraksis

ii)

hvis flyvelægens hovedpraksis ligger i et tredjeland: den myndighed, der er udpeget af den medlemsstat, hos hvem flyvelægen ansøger om udstedelse af certifikatet.

Artikel 7

Overgangsbestemmelser

1.   Certifikater, kategorier og påtegninger, som er udstedt i overensstemmelse med de relevante bestemmelser i national lovgivning baseret på direktiv 2006/23/EF og certifikater, kategorier og påtegninger, som er udstedt i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 805/2011, skal anses for at være udstedt i overensstemmelse med denne forordning.

2.   Kategorien områdekontrol, procedure (Area Control Procedural — ACP) med kategoripåtegningen havområdekontrol (Oceanic Control — OCN) udstedt i overensstemmelse med nationale bestemmelser på grundlag af artikel 31, stk. 1, i forordning (EU) nr. 805/2011, skal anses for at være udstedt i overensstemmelse med denne forordning.

3.   Helbredsgodkendelser og uddannelsesorganisationscertifikater, flyvelæger og flyvemedicinske centre, godkendelser af kompetenceplaner for enheder og uddannelsesplaner, der er udstedt i overensstemmelse med de relevante bestemmelser i national lovgivning på grundlag af direktiv 2006/23/EF i henhold til forordning (EU) nr. 805/2011, skal anses for at være udstedt i overensstemmelse med denne forordning.

Artikel 8

Ombytning af certifikater, tilpasninger af rettigheder, uddannelseskurser og kompetenceplaner for enheder

1.   Medlemsstaterne skal ombytte de certifikater, der er nævnt i artikel 7, stk. 1, med certifikater i overensstemmelse med det format, der er fastsat i tillæg 1 i bilag II til denne forordning, senest den 31. december 2015 eller den 31. december 2016, hvis medlemsstaten gør brug af undtagelsen som omhandlet i artikel 11, stk. 2.

2.   Medlemsstaterne skal ombytte de certifikater til flyvelederuddannelsesorganisationer, der er nævnt i artikel 7, stk. 3, med certifikater i overensstemmelse med det format, der er fastsat i tillæg 2 i bilag II til denne forordning, senest den 31. december 2015 eller den 31. december 2016, hvis medlemsstaten gør brug af undtagelsen som omhandlet i artikel 11, stk. 2.

3.   Medlemsstaterne skal ombytte de flyvelægecertifikater og certifikater for flyvemedicinske centre, der er nævnt i artikel 7, stk. 3, med certifikater i overensstemmelse med det format, der er fastsat i tillæg 3 og 4 i bilag II til denne forordning, senest den 31. december 2015 eller den 31. december 2016, hvis medlemsstaten gør brug af undtagelsen som omhandlet i artikel 11, stk. 2.

4.   De kompetente myndigheder skal konvertere eksaminatorers og bedømmeres rettigheder i forbindelse med grunduddannelse i medfør af artikel 20 i forordning (EU) nr. 805/2011 tillige med kompetenceeksaminatorers og kompetencebedømmeres rettigheder i forbindelse med uddannelse ved en enhed og opfriskningsuddannelse, der er godkendt af den kompetente myndighed i medfør af artikel 24 i forordning (EU) nr. 805/2011, til rettigheder i form af en bedømmerpåtegning i medfør af nærværende forordning, hvis dette er relevant, senest den 31. december 2015 eller den 31. december 2016, hvis medlemsstaten gør brug af undtagelsen som omhandlet i artikel 11, stk. 2.

5.   De kompetente myndigheder kan konvertere rettigheder, der indehaves af nationale simulatorinstruktører eller instruktører i syntetiske træningsanordninger, til en påtegning som instruktør i syntetiske træningsanordninger i henhold til denne forordning, hvis dette er relevant, senest den 31. december 2015 eller den 31. december 2016, hvis medlemsstaten gør brug af undtagelsen som omhandlet i artikel 11, stk. 2.

6.   Luftfartstjenesteudøvere skal tilpasse deres kompetenceplaner for enheder med henblik på at opfylde kravene i denne forordning senest den 31. december 2015 eller den 31. december 2016, hvis medlemsstaten gør brug af undtagelsen som omhandlet i artikel 11, stk. 2.

7.   Flyvelederuddannelsesorganisationer skal tilpasse deres uddannelsesplaner med henblik på at opfylde kravene i denne forordning senest den 31. december 2015 eller den 31. december 2016, hvis medlemsstaten gør brug af undtagelsen som omhandlet i artikel 11, stk. 2.

8.   Beviser for fuldførelse af uddannelseskurser, der er påbegyndt i overensstemmelse med forordning (EU) nr. 805/2011, inden denne forordning finder anvendelse, skal godkendes med henblik på at udstede de relevante certifikater, kategorier og påtegninger i overensstemmelse med nærværende forordning, forudsat at uddannelsen og den praktiske prøve er afsluttet senest den 30. juni 2016 eller den 30. juni 2017, hvis medlemsstaten gør brug af undtagelsen som omhandlet i artikel 11, stk. 2.

Artikel 9

Ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 923/2012

Artikel 2, nr. 104), i gennemførelsesforordning (EU) nr. 923/2012 affattes således:

»104)   »psykoaktivt stof«: alkohol, opioider, cannabinoider, beroligende midler, hypnotika, kokain og andre psykostimulerende midler, hallucinogener og flygtige opløsningsmidler, men ikke koffein og tobak«

Artikel 10

Ophævelse

Forordning (EU) nr. 805/2011 ophæves.

Artikel 11

Ikrafttræden og anvendelse

1.   Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra den 30. juni 2015.

2.   Uanset stk. 1 kan medlemsstaterne beslutte ikke at anvende bilag I til IV helt eller delvis før den 31. december 2016.

Hvis en medlemsstat gør brug af denne mulighed, skal den underrette Kommissionen og agenturet senest den 1. juli 2015. Denne underretning skal beskrive anvendelsesområdet for denne eller disse undtagelser og et gennemførelsesprogram med en tids- og handlingsplan. I så fald finder de relevante bestemmelser i forordning (EU) nr. 805/2011 fortsat anvendelse.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 20. februar 2015.

På Kommissionens vegne

Jean-Claude JUNCKER

Formand


(1)  EUT L 79 af 19.3.2008, s. 1.

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 549/2004 af 10. marts 2004 om rammerne for oprettelse af et fælles europæisk luftrum (EUT L 96 af 31.3.2004, s. 10).

(3)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/23/EF af 5. april 2006 om et EF-flyveledercertifikat (EUT L 114 af 27.4.2006, s. 22).

(4)  Kommissionens forordning (EU) nr. 805/2011 af 10. august 2011 om fastlæggelse af nærmere regler for flyveledercertifikater og visse certifikater i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 216/2008 (EUT L 206 af 11.8.2011, s. 21).

(5)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 923/2012 af 26. september 2012 om fælles regler for luftrummet og operationelle bestemmelser vedrørende luftfartstjenester og -procedurer og om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 1035/2011 og forordning (EF) nr. 1265/2007, (EF) nr. 1794/2006, (EF) nr. 730/2006, (EF) nr. 1033/2006 og (EU) nr. 255/2010 (EUT L 281 af 13.10.2012, s. 1).


 

INDHOLDSFORTEGNELSE

BILAG I —

DEL ATCO — KRAV TIL UDSTEDELSE AF FLYVELEDERCERTIFIKATER 18

SUBPART A —

GENERELLE KRAV 18

ATCO.A.001

Anvendelsesområde 18

ATCO.A.005

Ansøgning om udstedelse af certifikater, kategorier og påtegninger 18

ATCO.A.010

Ombytning af certifikater 18

ATCO.A.015

Udøvelse af certifikaters rettigheder og midlertidig uarbejdsdygtighed 18

ATCO.A.020

Tilbagekaldelse og inddragelse af certifikater, kategorier og påtegninger 19

SUBPART B —

CERTIFIKATER, KATEGORIER OG PÅTEGNINGER 19

ATCO.B.001

Flyvelederelevcertifikat 19

ATCO.B.005

Flyveledercertifikat 19

ATCO.B.010

Flyvelederkategorier 20

ATCO.B.015

Kategoripåtegninger 20

ATCO.B.020

Enhedspåtegninger 21

ATCO.B.025

Kompetenceplan for en enhed 22

ATCO.B.030

Sprogpåtegning 23

ATCO.B.035

Sprogpåtegningens gyldighed 23

ATCO.B.040

Bedømmelse af sprogfærdigheder 24

ATCO.B.045

Sproguddannelse 24

SUBPART C —

KRAV TIL INSTRUKTØRER OG BEDØMMERE 24

AFSNIT 1 —

INSTRUKTØRER 24

ATCO.C.001

Teoriinstruktører 24

ATCO.C.005

Praktiske instruktører 25

ATCO.C.010

Rettigheder hos instruktører for uddannelse på arbejdsstedet 25

ATCO.C.015

Ansøgning om en påtegning som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet 25

ATCO.C.020

Gyldighedsperiode for en påtegning som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet 25

ATCO.C.025

Midlertidig godkendelse som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet 25

ATCO.C.030

Rettigheder hos instruktører i syntetiske træningsanordninger 26

ATCO.C.035

Ansøgning om påtegning som instruktør i syntetiske træningsanordninger 26

ATCO.C.040

Gyldighedsperiode for påtegningen som instruktør i syntetiske træningsanordninger 26

AFSNIT 2 —

BEDØMMERE 27

ATCO.C.045

Bedømmeres rettigheder 27

ATCO.C.050

Særinteresser 27

ATCO.C.055

Ansøgning om en bedømmerpåtegning 27

ATCO.C.060

Bedømmerpåtegningens gyldighed 28

ATCO.C.065

Midlertidig godkendelse som bedømmer 28

SUBPART D —

FLYVELEDERUDDANNELSE 28

AFSNIT 1 —

GENERELLE KRAV 28

ATCO.D.001

Flyvelederuddannelsens mål 28

ATCO.D.005

Former for flyvelederuddannelse 28

AFSNIT 2 —

KRAV TIL GRUNDUDDANNELSE 29

ATCO.D.010

Grunduddannelsens sammensætning 29

ATCO.D.015

Grunduddannelsesplan 30

ATCO.D.020

Basisuddannelse og kategorigivende uddannelse 30

ATCO.D.025

Eksamination og bedømmelse i forbindelse med basisuddannelse 31

ATCO.D.030

Resultatmål for basisuddannelsen 31

ATCO.D.035

Eksamination og bedømmelse i forbindelse med kategorigivende uddannelse 31

ATCO.D.040

Resultatmål for kategorigivende uddannelse 32

AFSNIT 3 —

KRAV TIL UDDANNELSE VED EN ENHED 32

ATCO.D.045

Sammensætning af uddannelse ved en enhed 32

ATCO.D.050

Forudsætninger for uddannelse ved en enhed 33

ATCO.D.055

Uddannelsesplan for en enhed 33

ATCO.D.060

Enhedspåtegningskursus 34

ATCO.D.065

Påvisning af teoretisk viden og forståelse 34

ATCO.D.070

Bedømmelser under enhedspåtegningskurser 34

AFSNIT 4 —

KRAV TIL VEDLIGEHOLDELSESUDDANNELSE 34

ATCO.D.075

Vedligeholdelsesuddannelse 34

ATCO.D.080

Genopfriskningsuddannelse 34

ATCO.D.085

Omskoling 35

AFSNIT 5 —

UDDANNELSE AF INSTRUKTØRER OG BEDØMMERE 35

ATCO.D.090

Uddannelse af praktiske instruktører 35

ATCO.D.095

Uddannelse af bedømmere 35

TILLÆG 1 til bilag I —

BEDØMMELSESSKALA VEDRØRENDE SPROGFÆRDIGHEDER — KRAV TIL SPROGFÆRDIGHEDER 36

TILLÆG 2 til bilag I —

BASISUDDANNELSE 39

Emne 1:

GENERELT OM KURSET 39

Emne 2:

LUFTFARTSLOVGIVNING 39

Emne 3:

LUFTTRAFIKSTYRING 40

Emne 4:

METEOROLOGI 41

Emne 5:

NAVIGATION 42

Emne 6:

LUFTFARTØJER 43

Emne 7:

MENNESKELIGE FAKTORER 44

Emne 8:

UDSTYR OG SYSTEMER 45

Emne 9:

FAGLIGT MILJØ 46

TILLÆG 3 til bilag I —

KATEGORIEN FLYVEPLADSKONTROL, VISUEL (ADV) 47

Emne 1:

GENERELT OM KURSET 47

Emne 2:

LUFTFARTSLOVGIVNING 47

Emne 3:

LUFTTRAFIKSTYRING 48

Emne 4:

METEOROLOGI 49

Emne 5:

NAVIGATION 49

Emne 6:

LUFTFARTØJER 49

Emne 7:

MENNESKELIGE FAKTORER 50

Emne 8:

UDSTYR OG SYSTEMER 51

Emne 9:

FAGLIGT MILJØ 51

Emne 10:

UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER 51

Emne 11:

FLYVEPLADSER 52

TILLÆG 4 til bilag I —

KATEGORIEN FLYVEPLADSKONTROL, INSTRUMENT FOR KONTROLTÅRNE — ADI (TWR) 53

Emne 1:

GENERELT OM KURSET 53

Emne 2:

LUFTFARTSLOVGIVNING 53

Emne 3:

LUFTTRAFIKSTYRING 54

Emne 4:

METEOROLOGI 55

Emne 5:

NAVIGATION 55

Emne 6:

LUFTFARTØJER 56

Emne 7:

MENNESKELIGE FAKTORER 56

Emne 8:

UDSTYR OG SYSTEMER 57

Emne 9:

FAGLIGT MILJØ 57

Emne 10:

UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER 58

Emne 11:

FLYVEPLADSER 58

TILLÆG 5 til bilag I —

KATEGORIEN INDFLYVNINGSKONTROL, PROCEDURE (APP) 59

Emne 1:

GENERELT OM KURSET 59

Emne 2:

LUFTFARTSLOVGIVNING 59

Emne 3:

LUFTTRAFIKSTYRING 60

Emne 4:

METEOROLOGI 61

Emne 5:

NAVIGATION 61

Emne 6:

LUFTFARTØJER 61

Emne 7:

MENNESKELIGE FAKTORER 62

Emne 8:

UDSTYR OG SYSTEMER 63

Emne 9:

FAGLIGT MILJØ 63

Emne 10:

UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER 63

Emne 11:

FLYVEPLADSER 64

TILLÆG 6 til bilag I —

KATEGORIEN OMRÅDEKONTROL, PROCEDURE (ACP) 65

Emne 1:

GENERELT OM KURSET 65

Emne 2:

LUFTFARTSLOVGIVNING 65

Emne 3:

LUFTTRAFIKSTYRING 66

Emne 4:

METEOROLOGI 67

Emne 5:

NAVIGATION 67

Emne 6:

LUFTFARTØJER 67

Emne 7:

MENNESKELIGE FAKTORER 68

Emne 8:

UDSTYR OG SYSTEMER 68

Emne 9:

FAGLIGT MILJØ 69

Emne 10:

UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER 69

TILLÆG 7 til bilag I —

KATEGORIEN INDFLYVNINGSKONTROL, OVERVÅGNING (APS) 70

Emne 1:

GENERELT OM KURSET 70

Emne 2:

LUFTFARTSLOVGIVNING 70

Emne 3:

LUFTTRAFIKSTYRING 71

Emne 4:

METEOROLOGI 72

Emne 5:

NAVIGATION 72

Emne 6:

LUFTFARTØJER 73

Emne 7:

MENNESKELIGE FAKTORER 73

Emne 8:

UDSTYR OG SYSTEMER 74

Emne 9:

FAGLIGT MILJØ 74

Emne 10:

UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER 75

Emne 11:

FLYVEPLADSER 75

TILLÆG 8 til bilag I —

KATEGORIEN OMRÅDEKONTROL, OVERVÅGNING (ACS) 76

Emne 1:

GENERELT OM KURSET 76

Emne 2:

LUFTFARTSLOVGIVNING 76

Emne 3:

LUFTTRAFIKSTYRING 77

Emne 4:

METEOROLOGI 78

Emne 5:

NAVIGATION 78

Emne 6:

LUFTFARTØJER 79

Emne 7:

MENNESKELIGE FAKTORER 79

Emne 8:

UDSTYR OG SYSTEMER 80

Emne 9:

FAGLIGT MILJØ 80

Emne 10:

UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER 81

BILAG II —

DEL ATCO.AR — KRAV TIL KOMPETENTE MYNDIGHEDER 82

SUBPART A —

GENERELLE KRAV 82

ATCO.AR.A.001

Anvendelsesområde 82

ATCO.AR.A.005

Personale 82

ATCO.AR.A.010

De kompetente myndigheders opgaver 82

ATCO.AR.A.015

Måder for overensstemmelse 83

ATCO.AR.A.020

Oplysninger til agenturet 83

ATCO.AR.A.025

Omgående reaktion på et sikkerhedsproblem 84

SUBPART B —

STYRING 84

ATCO.AR.B.001

Styringssystem 84

ATCO.AR.B.005

Tildeling af opgaver til kvalificerede enheder 85

ATCO.AR.B.010

Ændringer af styringssystemet 85

ATCO.AR.B.015

Registrering 85

SUBPART C —

TILSYN OG HÅNDHÆVELSE 86

ATCO.AR.C.001

Tilsyn 86

ATCO.AR.C.005

Tilsynsprogram 86

ATCO.AR.C.010

Anmærkninger og håndhævelsesforanstaltninger for personale 87

SUBPART D —

UDSTEDELSE, FORLÆNGELSE, FORNYELSE, INDDRAGELSE OG TILBAGEKALDELSE AF CERTIFIKATER, KATEGORIER OG PÅTEGNINGER 87

ATCO.AR.D.001

Procedure for udstedelse, forlængelse og fornyelse af certifikater, kategorier og påtegninger 87

ATCO.AR.D.005

Tilbagekaldelse og inddragelse af certifikater, kategorier og påtegninger 88

SUBPART E —

CERTIFICERINGSPROCEDURE FOR FLYVELEDERUDDANNELSESORGANISATIONER OG GODKENDELSE AF UDDANNELSESKURSER 88

ATCO.AR.E.001

Procedure for anmodninger fra og certificering af uddannelsesorganisationer 88

ATCO.AR.E.005

Godkendelse af uddannelseskurser og uddannelsesplaner 89

ATCO.AR.E.010

Ændringer hos uddannelsesorganisationerne 89

ATCO.AR.E.015

Anmærkninger og afhjælpende foranstaltninger 89

SUBPART F —

SPECIFIKKE KRAV VEDRØRENDE FLYVEMEDICINSKE BEVISER 90

AFSNIT 1 —

GENERELLE KRAV 90

ATCO.AR.F.001

Flyvemedicinske centre og flyvemedicinske beviser 90

AFSNIT 2 —

DOKUMENTATION 91

ATCO.AR.F.005

Helbredsgodkendelse 91

ATCO.AR.F.010

AME-bevis 91

ATCO.AR.F.015

AeMC-bevis 91

ATCO.AR.F.020

Flyvemedicinske blanketter 91

TILLÆG 1 til bilag II —

Certifikatets format — FLYVELEDERCERTIFIKAT 92

TILLÆG 2 til bilag II —

CERTIFIKAT FOR FLYVELEDERUDDANNELSESORGANISATIONER (ATCO TO'er) 98

TILLÆG 3 til bilag II —

CERTIFIKAT FOR FLYVELÆGER 100

TILLÆG 4 til bilag II —

BEVIS FOR FLYVEMEDICINSKE CENTRE 102

BILAG III —

DEL ATCO.OR — KRAV TIL FLYVELEDERUDDANNELSESORGANISATIONER OG FLYVEMEDICINSKE CENTRE 103

SUBPART A —

GENERELLE KRAV 103

ATCO.OR.A.001

Anvendelsesområde 103

SUBPART B —

KRAV TIL FLYVELEDERUDDANNELSESORGANISATIONER 103

ATCO.OR.B.001

Ansøgning om et uddannelsesorganisationscertifikat 103

ATCO.OR.B.005

Måder for overensstemmelse 103

ATCO.OR.B.010

Betingelser for godkendelse af et uddannelsesorganisations-certifikat og rettigheder i det 104

ATCO.OR.B.015

Ændringer hos uddannelsesorganisationen 104

ATCO.OR.B.020

Fortsat gyldighed 104

ATCO.OR.B.025

Adgang til uddannelsesorganisationers faciliteter og data 104

ATCO.OR.B.030

Anmærkninger 104

ATCO.OR.B.035

Omgående reaktion på et sikkerhedsproblem 105

ATCO.OR.B.040

Indberetning af hændelser 105

SUBPART C —

ADMINISTRATION AF FLYVELEDERUDDANNELSESORGANISATIONER 105

ATCO.OR.C.001

Uddannelsesorganisationers styringssystemer 105

ATCO.OR.C.005

Kontraherede aktiviteter 105

ATCO.OR.C.010

Krav til personale 106

ATCO.OR.C.015

Faciliteter og udstyr 106

ATCO.OR.C.020

Registrering 106

ATCO.OR.C.025

Finansiering og forsikringer 106

SUBPART D —

KRAV TIL UDDANNELSESKURSER OG UDDANNELSESPLANER 107

ATCO.OR.D.001

Krav til uddannelseskurser og uddannelsesplaner 107

ATCO.OR.D.005

Resultater af eksamination og bedømmelser samt tilhørende certifikater 107

SUBPART E —

KRAV TIL FLYVEMEDICINSKE CENTRE 107

ATCO.OR.E.001

Flyvemedicinske centre 107

BILAG IV —

DEL ATCO.MED — HELBREDSKRAV TIL FLYVELEDERE 108

SUBPART A —

GENERELLE KRAV 108

AFSNIT 1 —

GENERELT 108

ATCO.MED.A.001

Kompetent myndighed 108

ATCO.MED.A.005

Anvendelsesområde 108

ATCO.MED.A.010

Definitioner 108

ATCO.MED.A.015

Lægens tavshedspligt 109

ATCO.MED.A.020

Forringelse af helbredsmæssig egnethed 109

ATCO.MED.A.025

Forpligtelser for det flyvemedicinske center og flyvelægen 109

AFSNIT 2 —

KRAV TIL HELBREDSGODKENDELSER 110

ATCO.MED.A.030

Helbredsgodkendelser 110

ATCO.MED.A.035

Ansøgning om en helbredsgodkendelse 110

ATCO.MED.A.040

Udstedelse, forlængelse og fornyelse af helbredsgodkendelser 110

ATCO.MED.A.045

Gyldighedsperiode, forlængelse og fornyelse af helbredsgodkendelser 111

ATCO.MED.A.046

Inddragelse eller tilbagekaldelse af en helbredsgodkendelse 111

ATCO.MED.A.050

Henvisning 112

SUBPART B —

KRAV TIL FLYVELEDERES HELBREDSGODKENDELSER 112

AFSNIT 1 —

GENERELT 112

ATCO.MED.B.001

Begrænsninger for helbredsgodkendelser 112

AFSNIT 2 —

HELBREDSKRAV TIL KLASSE 3-HELBREDSGODKENDELSER 112

ATCO.MED.B.005

Generelt 112

ATCO.MED.B.010

Det kardiovaskulære system 113

ATCO.MED.B.015

Åndedrætssystemet 115

ATCO.MED.B.020

Fordøjelsessystemet 116

ATCO.MED.B.025

Metaboliske og endokrine systemer 116

ATCO.MED.B.030

Hæmatologi 116

ATCO.MED.B.035

Det urogenitale system 117

ATCO.MED.B.040

Infektionssygdom 117

ATCO.MED.B.045

Obstetrik og gynækologi 117

ATCO.MED.B.050

Det muskuloskeletale system 117

ATCO.MED.B.055

Psykiatri 118

ATCO.MED.B.060

Psykologi 118

ATCO.MED.B.065

Neurologi 118

ATCO.MED.B.070

Det visuelle system 119

ATCO.MED.B.075

Farvesyn 120

ATCO.MED.B.080

Oto-rhino-laryngologi 120

ATCO.MED.B.085

Dermatologi 120

ATCO.MED.B.090

Onkologi 121

SUBPART C —

FLYVELÆGER 121

ATCO.MED.C.001

Rettigheder 121

ATCO.MED.C.005

Ansøgning 121

ATCO.MED.C.010

Krav til udstedelsen af et flyvelægecertifikat 121

ATCO.MED.C.015

Uddannelseskurser i flyvemedicin 122

ATCO.MED.C.020

Ændringer i flyvelægecertifikatet 122

ATCO.MED.C.025

Gyldighedsperiode for flyvelægecertifikater 122

BILAG I

DEL ATCO

KRAV TIL UDSTEDELSE AF FLYVELEDERCERTIFIKATER

SUBPART A

GENERELLE KRAV

ATCO.A.001   Anvendelsesområde

I denne del, som indeholdt i dette bilag, fastlægges kravene til udstedelse, tilbagekaldelse og inddragelse af flyvelederelevcertifikater og flyveledercertifikater og tilhørende kategorier og påtegninger samt betingelserne for deres gyldighed og anvendelse.

ATCO.A.005   Ansøgning om udstedelse af certifikater, kategorier og påtegninger

a)

En ansøgning om udstedelse af certifikater, kategorier og påtegninger skal forelægges den kompetente myndighed i overensstemmelse med den procedure, der er fastsat af myndigheden.

b)

En ansøgning om udstedelse af yderligere kategorier eller påtegninger, forlængelse eller fornyelse af påtegninger og genudstedelse af et certifikat skal forelægges den kompetente myndighed, som oprindeligt har udstedt det pågældende certifikat.

c)

Certifikatet tilhører den person, det er udstedt til, medmindre det tilbagekaldes af den kompetente myndighed. Certifikatindehaveren skal underskrive certifikatet.

d)

Certifikatet skal indeholde alle relevante oplysninger om de rettigheder, certifikatet giver, og overholde kravene i tillæg 1 til bilag II.

ATCO.A.010   Ombytning af certifikater

a)

Hvis certifikatindehaveren agter at udøve certifikatets rettigheder i en medlemsstat, for hvilken den kompetente myndighed ikke er den myndighed, der har udstedt certifikatet, skal certifikatindehaveren indgive en ansøgning om at få ombyttet sit certifikat med et certifikat udstedt af den kompetente myndighed i den medlemsstat, hvor rettighederne skal udøves, i overensstemmelse med den procedure, der er fastlagt af denne myndighed, medmindre andet er fastsat i aftaler, der er indgået mellem medlemsstaterne. Til dette formål skal de involverede myndigheder udveksle alle de relevante oplysninger, der er nødvendige for at foretage ombytningen af certifikatet i overensstemmelse med de procedurer, som beskrives i ATCO.AR.B.001, litra c).

b)

For at kunne ombytte certifikatet og udøve dets rettigheder i en anden medlemsstat end den, hvor det er udstedt, skal certifikatindehaveren opfylde de i ATCO.B.030 omhandlede krav til sprogfærdigheder, der er relevante for medlemsstaten.

c)

Det nye certifikat skal indeholde alle gyldige kategorier, kategoripåtegninger, certifikatpåtegninger og enhedspåtegninger i det gamle certifikat, herunder deres respektive datoer for første udstedelse og udløb, hvor det er relevant.

d)

Efter at have modtaget det nye certifikat skal certifikatindehaveren indgive en ansøgning som omhandlet i ATCO.A.005 og vedlægge vedkommendes certifikat for at få nye kategorier, kategoripåtegninger, certifikatpåtegninger eller enhedspåtegninger.

e)

Efter ombytningen skal det gamle certifikat returneres til den myndighed, som har udstedt det.

ATCO.A.015   Udøvelse af certifikaters rettigheder og midlertidig uarbejdsdygtighed

a)

Udøvelse af et certifikats rettigheder afhænger af kategoriernes, påtegningernes og helbredsgodkendelsens gyldighed.

b)

Certifikatindehavere må ikke udøve deres certifikats rettigheder, hvis de på nogen måde er i tvivl om, hvorvidt de er i stand til at udøve disse rettigheder på forsvarlig vis, og de skal i sådanne tilfælde straks underrette den relevante luftfartstjenesteudøver om den midlertidige uarbejdsdygtighed med hensyn til at udøve rettighederne.

c)

Luftfartstjenesteudøvere kan erklære certifikatindehaveren midlertidig uarbejdsdygtig, hvis de får kendskab til, at der hersker tvivl om certifikatindehaverens evne til at udøve certifikatets rettigheder på forsvarlig vis.

d)

Luftfartstjenesteudøvere skal udvikle og iværksætte objektive, gennemsigtige og ikke-diskriminerende procedurer for at sætte certifikatindehavere, der erklærer sig midlertidig uarbejdsdygtige, i stand til at udøve certifikatets rettigheder i overensstemmelse med litra b), erklære certifikatindehaveren midlertidig uarbejdsdygtig i overensstemmelse med litra c), tage hånd om de operationelle konsekvenser af tilfælde af midlertidig uarbejdsdygtighed og underrette den kompetente myndighed som fastlagt i procedurerne.

e)

De i litra d) omhandlede procedurer skal være indeholdt i kompetenceplanen for en enhed i henhold til ATCO.B.025, litra a), nr. 13).

ATCO.A.020   Tilbagekaldelse og inddragelse af certifikater, kategorier og påtegninger

a)

Certifikater, kategorier og påtegninger kan inddrages eller tilbagekaldes af den kompetente myndighed i henhold til ATCO.AR.D.005, hvis certifikatindehaveren ikke opfylder kravene i denne del.

b)

Hvis certifikatindehaveren får sit certifikat tilbagekaldt, skal vedkommende straks returnere certifikatet til den kompetente myndighed i overensstemmelse med de administrative procedurer, som denne myndighed har fastlagt.

c)

Ved udstedelse af flyveledercertifikatet tilbagekaldes flyvelederelevcertifikatet, og det skal returneres til den kompetente myndighed, som udsteder flyveledercertifikatet.

SUBPART B

CERTIFIKATER, KATEGORIER OG PÅTEGNINGER

ATCO.B.001   Flyvelederelevcertifikat

a)

Indehavere af et flyvelederelevcertifikat er bemyndiget til at udøve flyvekontroltjenester i overensstemmelse med kategorien/kategorierne og kategoripåtegningen/kategoripåtegningerne i deres certifikat under tilsyn af en instruktør for uddannelse på arbejdsstedet og gennemføre uddannelse med henblik på kategoripåtegning(er).

b)

Ansøgere om udstedelse af et flyvelederelevcertifikat skal:

1)

være mindst 18 år gamle

2)

have bestået grunduddannelsen hos en uddannelsesorganisation, som opfylder de krav, der er fastlagt i bilag III (del ATCO.OR) med relevans for den pågældende kategori og, hvor det er relevant, for kategoripåtegningen, som fastsat i del ATCO, subpart D, afsnit 2

3)

have en gyldig helbredsgodkendelse

4)

have påvist tilstrækkelige sprogfærdigheder i overensstemmelse med kravene i ATCO.B.030.

c)

Flyvelederelevcertifikatet skal indeholde sprogpåtegningen/sprogpåtegningerne og som minimum én kategori og, hvor det er relevant, én kategoripåtegning.

d)

Indehaveren af et flyvelederelevcertifikat, som ikke er begyndt at udøve certifikatets rettigheder inden for ét år fra datoen for dets udstedelse eller har afbrudt udøvelsen af disse rettigheder i en periode på mere end ét år, kan kun påbegynde eller fortsætte uddannelse ved en enhed i denne kategori efter en vurdering af vedkommendes kompetencemæssige baggrund. Denne vurdering skal foretages af en uddannelsesorganisation, som opfylder de krav, der er fastlagt i bilag III (del ATCO.OR), og som er certificeret til at udbyde grunduddannelse af relevans for kategorien. Organisationen skal vurdere, om vedkommende fortsat opfylder kravene af relevans for kategorien og eventuelle uddannelseskrav, som stilles på baggrund af denne vurdering.

ATCO.B.005   Flyveledercertifikat

a)

Indehavere af et flyveledercertifikat bemyndiges til at udøve flyvekontroltjenester i overensstemmelse med kategorierne og kategoripåtegningerne i deres certifikat og til at udøve de rettigheder, som påtegningerne i certifikatet giver dem.

b)

Rettighederne i et flyveledercertifikat omfatter de rettigheder i et flyvelederelevcertifikat, der er fastsat i ATCO.B.001, litra a).

c)

Ansøgere om første udstedelse af et flyveledercertifikat skal:

1)

have et flyvelederelevcertifikat

2)

have gennemført et enhedspåtegningskursus og have bestået relevant eksamination og relevante bedømmelser i overensstemmelse med kravene i del ATCO, subpart D, afsnit 3

3)

have en gyldig helbredsgodkendelse

4)

have påvist tilstrækkelige sprogfærdigheder i overensstemmelse med kravene i ATCO.B.030.

d)

Flyveledercertifikatet valideres ved tilføjelse af en eller flere kategorier og de relevante kategori-, enheds- og sprogpåtegninger, for hvilke uddannelsen er gennemført med tilfredsstillende resultat.

e)

Indehaveren af et flyveledercertifikat, som ikke er begyndt at udøve certifikatets rettigheder inden for ét år fra datoen for dets udstedelse eller har afbrudt udøvelsen af disse rettigheder i en periode på mere end ét år, kan kun påbegynde eller fortsætte uddannelse ved en enhed i denne kategori efter en vurdering af vedkommendes kompetencemæssige baggrund. Denne vurdering skal foretages af en uddannelsesorganisation, som opfylder de krav, der er fastlagt i bilag III (del ATCO.OR), og som er certificeret til at udbyde grunduddannelse af relevans for kategorien. Organisationen skal vurdere, om vedkommende fortsat opfylder kravene af relevans for kategorien og eventuelle uddannelseskrav, som stilles på baggrund af denne vurdering.

ATCO.B.010   Flyvelederkategorier

a)

Certifikater skal indeholde en eller flere af følgende kategorier til angivelse af, hvilken type tjeneste certifikatindehaveren er bemyndiget til at udøve:

1)

kategorien flyvepladskontrol, visuel (Aerodrome Control Visual — ADV), som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udøve flyvekontroltjeneste for flyvepladstrafikken på en flyveplads, der ikke har publiceret instrumentindflyvnings- eller udflyvningsprocedurer

2)

kategorien flyvepladskontrol, instrument (Aerodrome Control Instrument — ADI), som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udøve flyvekontroltjeneste for flyvepladstrafikken på en flyveplads, der har publiceret instrumentindflyvnings- og/eller udflyvningsprocedurer, og dertil skal være knyttet mindst en af de kategoripåtegninger, der er beskrevet i ATCO.B.015, litra a)

3)

kategorien indflyvningskontrol, procedure (Approach Control Procedural — APP), som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udøve flyvekontroltjeneste for ankommende, afgående og gennemflyvende luftfartøjer uden anvendelse af overvågningsudstyr

4)

kategorien indflyvningskontrol, overvågning (Approach Control Surveillance — APS), som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udøve flyvekontroltjeneste for ankommende, afgående eller gennemflyvende luftfartøjer ved hjælp af overvågningsudstyr

5)

kategorien områdekontrol, procedure (Area Control Procedural — ACP), som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udøve flyvekontroltjeneste for luftfartøjer uden anvendelse af overvågningsudstyr

6)

kategorien områdekontrol, overvågning (Area Control Surveillance — ACS), som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udøve flyvekontroltjeneste for luftfartøjer med anvendelse af overvågningsudstyr.

b)

Indehaveren af en kategori, som har afbrudt udøvelsen af de rettigheder, der er knyttet til kategorien i en periode på fire umiddelbart foregående og på hinanden følgende år eller mere, må kun påbegynde uddannelse ved en enhed inden for kategorien efter en vurdering af vedkommendes kompetencemæssige baggrund. Denne vurdering skal foretages af en uddannelsesorganisation, som opfylder de krav, der er fastlagt i bilag III (del ATCO.OR), og som er certificeret til at udbyde uddannelse af relevans for kategorien. Organisationen skal vurdere, om vedkommende fortsat opfylder betingelserne for kategorien og eventuelle uddannelseskrav, som stilles på baggrund af denne vurdering.

ATCO.B.015   Kategoripåtegninger

a)

Kategorien flyvepladskontrol, instrument (Aerodrome Control Instrument — ADI) skal indeholde mindst en af følgende påtegninger:

1)

påtegningen tårnkontrol for flyvepladstrafik i luften (Air Control — AIR), som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udøve tårnkontroltjeneste for lufttrafik, der flyver i nærheden af en flyveplads eller befinder sig på start- og landingsbanen

2)

påtegningen tårnkontrol for flyvepladstrafik på manøvreområde (Ground Movement Control — GMC), som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udøve tårnkontroltjeneste for flyvepladstrafik på manøvreområdet

3)

påtegningen tårnkontrol (Tower Control — TWR), som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udøve flyvepladskontrol. Påtegningen TWR omfatter rettighederne i påtegningerne AIR og GMC

4)

påtegningen tårnkontrol for flyvepladstrafik på manøvreområde, overvågning (Ground Movement Surveillance — GMS), der tildeles i tilknytning til påtegningen tårnkontrol for flyvepladstrafik på manøvreområde eller påtegningen tårnkontrol, og som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udøve tårnkontroltjeneste for flyvepladstrafik på manøvreområdet ved hjælp af systemer til overvågning af flyvepladstrafikken på manøvreområdet

5)

påtegningen flyvepladsradarkontrol (Aerodrome Radar Control — RAD), der tildeles i tilknytning til påtegningen tårnkontrol for flyvepladstrafik i luften eller påtegningen tårnkontrol, og som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udøve flyvepladskontrol ved hjælp af overvågningsradarudstyr.

b)

Kategorien indflyvningskontrol, overvågning (Approach Control Surveillance — APS) kan indeholde en eller flere af følgende påtegninger:

1)

påtegningen præcisionsradarindflyvning (Precision Approach Radar — PAR), som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udføre jordkontrollerede præcisionsindflyvninger under anvendelse af præcisionsindflyvningsradarudstyr for luftfartøjer ved slutindflyvningen til landingsbanen

2)

påtegningen overvågningsradarindflyvning (Surveillance Radar Approach — SRA), som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udføre jordkontrollerede indflyvninger, som ikke er præcisionsindflyvninger, under anvendelse af overvågningsudstyr for luftfartøjer ved slutindflyvningen til landingsbanen

3)

påtegningen terminalkontrol (Terminal Control — TCL), som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udøve flyvekontroltjeneste under anvendelse af alle former for overvågningsudstyr til luftfartøjer, der opererer i et bestemt terminalområde og/eller tilgrænsende sektorer.

c)

Kategorien områdekontrol, procedure (Area Control Procedural — ACP), kan bære påtegningen havområdekontrol (OCN), som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udøve flyvekontroltjeneste for luftfartøjer, der opererer over et havområde.

d)

Kategorien områdekontrol, overvågning (Area Control Surveillance — ACS) kan indeholde en af følgende påtegninger:

1)

påtegningen terminalkontrol (Terminal Control — TCL), som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udøve flyvekontroltjeneste under anvendelse af alle former for overvågningsudstyr til luftfartøjer, der opererer i et bestemt terminalområde og/eller tilgrænsende sektorer

2)

påtegningen havområdekontrol (OCN), som angiver, at certifikatindehaveren har kompetence til at udøve flyvekontroltjeneste for luftfartøjer, der opererer over et havområde.

ATCO.B.020   Enhedspåtegninger

a)

Enhedspåtegninger bemyndiger certifikatindehaveren til at udøve flyvekontroltjenester for en bestemt sektor, gruppe af sektorer og/eller arbejdspositioner under en lufttrafiktjenesteenheds ansvarsområde.

b)

Ansøgere om en enhedspåtegning skal have bestået et enhedspåtegningskursus i overensstemmelse med kravene i del ATCO, subpart D, afsnit 3.

c)

Ansøgere om en enhedspåtegning på baggrund af ombytning af et certifikat som omhandlet i ATCO.A.010 skal ud over kravene i litra b) opfylde kravene i ATCO.D.060, litra f).

d)

For flyveledere, der udøver flyvekontroltjenester for luftfartøjer, der foretager testflyvninger, kan den kompetente myndighed fastsætte yderligere krav, som skal opfyldes, ud over dem, der er fastsat i litra b).

e)

Enhedspåtegninger gælder i en periode, som er fastlagt i kompetenceplanen for en enhed. Denne periode må ikke overstige tre år.

f)

Ved første udstedelse eller fornyelse starter enhedspåtegningers gyldighedsperiode senest 30 dage fra den dato, hvor vurderingen er bestået.

g)

Enhedspåtegninger forlænges, hvis:

1)

Ansøgeren har udøvet certifikatets rettigheder i et minimum af timer, der er fastlagt i kompetenceplanen for enheden.

2)

Ansøgeren har gennemført genopfriskningsuddannelse inden for enhedspåtegningens gyldighedsperiode i henhold til kompetenceplanen for enheden.

3)

Ansøgerens kompetencer er blevet bedømt i overensstemmelse med kompetenceplanen for enheden tidligst tre måneder før enhedspåtegningens udløbsdato.

h)

Forudsat at kravene i litra g) er opfyldt, forlænges enhedspåtegninger senest inden for en periode på tre måneder før deres udløbsdato. I sådanne tilfælde skal gyldighedsperioden beregnes fra denne udløbsdato.

i)

Hvis enhedspåtegningen forlænges før den i litra h) omhandlede periode, indledes dens gyldighedsperiode senest 30 dage fra den dato, hvor vurderingen er bestået, forudsat at kravene i litra g), nr. 1) og 2), også er opfyldt.

j)

Når en enhedspåtegnings gyldighed udløber, skal certifikatindehaveren afslutte enhedspåtegningskurset i overensstemmelse med kravene i del ATCO, subpart D, afsnit 3, for at forny påtegnelsen.

ATCO.B.025   Kompetenceplan for en enhed

a)

Kompetenceplanen for en enhed udarbejdes af luftfartstjenesteudøveren og godkendes af den kompetente myndighed. Den skal som minimum omfatte følgende elementer:

1)

enhedspåtegningens gyldighed i overensstemmelse med ATCO.B.020, litra e)

2)

den maksimale sammenhængende periode, hvori rettighederne i en enhedspåtegning ikke udøves i løbet af dens gyldighedsperiode; denne periode må ikke overstige 90 kalenderdage

3)

det i ATCO.B.020, litra g), nr. 1), omhandlede minimum af timer, hvori enhedspåtegningens rettigheder skal udøves inden for et fastlagt tidsrum, som ikke må overstige 12 måneder. For instruktører for uddannelse på arbejdsstedet, der udøver rettighederne i påtegningen som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet, beregnes tidsforbruget på instruktion som maksimalt 50 % af det antal timer, der kræves for forlængelse af enhedspåtegningen

4)

procedurer for de tilfælde, hvor certifikatindehaveren ikke opfylder kravene i litra a), nr. 2) og 3)

5)

procedurer for vurdering af kompetencer, bl.a. med hensyn til genopfriskningsuddannelsens elementer som omhandlet i ATCO.D.080, litra b)

6)

procedurer for eksamination i den teoretiske viden og forståelse, der er nødvendig for at udøve rettighederne i kategorierne og påtegningerne

7)

procedurer for udpegelse af vedligeholdelsesuddannelsens emner og underemner, formål og uddannelsesmetoder

8)

genopfriskningsuddannelsens minimale varighed og hyppighed

9)

procedurer for eksamination i den teoretiske viden og/eller bedømmelse af de praktiske færdigheder, der er erhvervet under omskoling, herunder minimumskarakteren for beståelse af eksaminationen

10)

procedurer i tilfælde af manglende eksamination eller bedømmelse, herunder appelprocedurer

11)

undervisernes kvalifikationer, roller og ansvarsområder

12)

procedurer til sikring af, at praktiske instruktører har anvendt teknikker til undervisning i de procedurer, som de skal undervise i som foreskrevet i ATCO.C.010, litra b), nr. 3), og ATCO.C.030, litra b), nr. 3)

13)

procedurer for erklæring og håndtering af midlertidig uarbejdsdygtighed med hensyn til at udøve rettighederne i et certifikat og for underretning af den kompetente myndighed i overensstemmelse med ATCO.A.015, litra d)

14)

udpegelse af fortegnelser, der skal føres med hensyn til vedligeholdelsesuddannelse og bedømmelser i henhold til ATCO.AR.B.015

15)

procedurer og begrundelser for gennemgang og ændring af kompetenceplanen for en enhed og forelæggelse heraf for den kompetente myndighed. Kompetenceplanen for en enhed skal gennemgås mindst én gang hvert tredje år.

b)

For at overholde kravet i litra a), nr. 3), skal luftfartstjenesteudøvere føre fortegnelser over det antal timer, hvori hver certifikatindehaver udøver rettighederne i sin enhedspåtegning ved arbejde i sektorer, grupper af sektorer og/eller arbejdspositioner i flyvelederenheden, og forelægge disse data for de kompetente myndigheder og for certifikatindehaveren efter anmodning.

c)

Ved fastlæggelse af procedurerne i litra a), nr. 4), og litra a), nr. 13), skal luftfartstjenesteudøvere sikre, at der anvendes metoder, som garanterer retfærdig behandling af certifikatindehavere, hvis påtegningers gyldighed ikke kan forlænges.

ATCO.B.030   Sprogpåtegning

a)

Flyveledere og flyvelederelever må kun udøve rettighederne i deres certifikater, hvis de har en gyldig sprogpåtegning for engelsk og, hvor det er relevant, for det eller de sprog, der foreskrives af medlemsstaten af hensyn til sikkerheden hos den flyvelederenhed, som enhedspåtegningen gælder for som offentliggjort i luftfartspublikationerne. Sprogpåtegningen skal angive de(t) relevante sprog, sprogfærdighedsniveau(er) og udløbsdato(er).

b)

Sprogfærdighedsniveauet skal fastlægges i overensstemmelse med den bedømmelsesskala, der er fastsat i tillæg 1 i bilag I.

c)

En ansøger til en sprogpåtegning skal på baggrund af den i litra b) omhandlede bedømmelsesskala som minimum påvise at have sprogfærdigheder på operativt niveau (niveau 4).

For at gøre dette skal ansøgeren kunne følgende:

1)

kommunikere effektivt udelukkende verbalt (telefon/radiotelefon) og ansigt til ansigt

2)

udtrykke sig præcist og klart om almindelige, konkrete og faglige spørgsmål

3)

anvende relevante kommunikationsstrategier til at udveksle meddelelser og afklare misforståelser i en almindelig eller arbejdsrelateret situation

4)

relativt let klare sproglige udfordringer, der skyldes en komplikation eller uventet begivenhed i forbindelse med en rutinearbejdssituation eller en kommunikationsopgave, som de ellers er fortrolige med, og

5)

anvende en dialekt eller accent, der er forståelig i luftfartsmiljøet.

d)

Uanset litra c) kan luftfartstjenesteudøveren kræve udvidet niveau (niveau 5) på den bedømmelsesskala vedrørende sprogfærdigheder, der er fastlagt i tillæg 1 i bilag I, hvis de operative omstændigheder i forbindelse med den specifikke kategori eller påtegning af bydende sikkerhedshensyn tilsiger et højere niveau. Et sådant krav skal være ikke-diskriminerende, forholdsmæssigt, gennemskueligt og objektivt begrundet af den luftfartstjenesteudøver, der ønsker at anvende et højere færdighedsniveau, og det skal godkendes af den kompetente myndighed.

e)

Bevis for sprogfærdighederne dokumenteres med et certifikat, der attesterer resultatet af bedømmelsen.

ATCO.B.035   Sprogpåtegningens gyldighed

a)

Afhængigt af det niveau, der fastslås i overensstemmelse med tillæg 1 i bilag I, er sprogpåtegningens gyldighed på:

1)

tre år fra datoen for bedømmelse for operativt niveau (niveau 4) eller

2)

seks år fra datoen for bedømmelse for udvidet niveau (niveau 5)

3)

for ekspertniveau (niveau 6):

i)

ni år fra datoen for bedømmelse for så vidt angår engelsk

ii)

ubegrænset for så vidt angår de andre sprog, der er anført i ATCO.B.030, litra a).

b)

Ved første udstedelse og fornyelse indledes sprogpåtegningers gyldighedsperiode senest 30 dage fra den dato, hvor bedømmelsen af sprogfærdigheder er bestået.

c)

Sprogpåtegninger forlænges efter beståelse af den bedømmelse af sprogfærdigheder, der foretages inden for en periode på tre måneder umiddelbart før udløbsdatoen. I sådanne tilfælde skal gyldighedsperioden beregnes fra denne udløbsdato.

d)

Hvis sprogpåtegningen forlænges før den i litra c) omhandlede periode, indledes dens gyldighedsperiode senest 30 dage fra den dato, hvor bedømmelsen af sprogfærdigheder er bestået.

e)

Når en sprogpåtegnings gyldighed udløber, skal certifikatindehaveren bestå en bedømmelse af sine sprogfærdigheder for at kunne forny påtegningen.

ATCO.B.040   Bedømmelse af sprogfærdigheder

a)

Sprogfærdigheder skal påvises ved brug af en bedømmelsesmetode, der er godkendt af den kompetente myndighed, og som skal omfatte:

1)

den proces, der anvendes ved bedømmelsen

2)

bedømmernes kvalifikationer

3)

appelproceduren.

b)

Organer, der bedømmer sprogfærdigheder, skal overholde de krav, som er fastsat af de kompetente myndigheder i overensstemmelse med ATCO.AR.A.010.

ATCO.B.045   Sproguddannelse

a)

Luftfartstjenesteudøvere skal sikre følgende personer adgang til sproguddannelse for at opretholde det krævede niveau med hensyn til sprogfærdigheder hos flyveledere:

1)

indehavere af en sprogpåtegning på operativt niveau (niveau 4)

2)

certifikatindehavere, som ikke har mulighed for at gøre brug af deres sprogfærdigheder regelmæssigt for at opretholde dem.

b)

Sproguddannelse kan desuden tilbydes i form af vedligeholdelsesuddannelse.

SUBPART C

KRAV TIL INSTRUKTØRER OG BEDØMMERE

AFSNIT 1

Instruktører

ATCO.C.001   Teoriinstruktører

a)

Teoretisk uddannelse må kun varetages af behørigt kvalificerede instruktører.

b)

En teoriinstruktør er behørigt kvalificeret, hvis han/hun:

1)

har et flyveledercertifikat og/eller faglige kvalifikationer inden for det fag, der undervises i, og/eller har påvist tilstrækkelig viden og erfaring over for uddannelsesorganisationen

2)

har påvist undervisningsfærdigheder over for uddannelsesorganisationen.

ATCO.C.005   Praktiske instruktører

En person må kun forestå praktisk uddannelse, hvis vedkommende har et flyveledercertifikat med en påtegning som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet eller en påtegning som instruktør i syntetiske træningsanordninger.

ATCO.C.010   Rettigheder hos instruktører for uddannelse på arbejdsstedet

a)

Indehavere af en påtegning som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet er bemyndiget til at varetage praktisk uddannelse i og tilsyn med de praktiske arbejdspositioner, som vedkommende har en gyldig enhedspåtegning for, og syntetiske træningsanordninger i de kategorier, som vedkommende har.

b)

Indehavere af en påtegning som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet må kun udøve rettighederne i påtegningen, hvis de har:

1)

udøvet rettighederne i den kategori, som de skal undervise i, i mindst to år

2)

udøvet rettighederne i den gyldige enhedspåtegning, som de skal undervise i, i en umiddelbart foregående periode på mindst et halvt år

3)

anvendt undervisningsfærdigheder i de procedurer, som de skal undervise i.

c)

Den i litra b), nr. 1), omhandlede periode på to år kan afkortes til ikke mindre end ét år af den kompetente myndighed, hvis uddannelsesorganisationen anmoder om det.

ATCO.C.015   Ansøgning om en påtegning som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet

Ansøgere om udstedelse af en påtegning som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet skal:

a)

have et flyveledercertifikat med en gyldig enhedspåtegning

b)

have udøvet rettighederne i et flyveledercertifikat i en umiddelbart foregående periode på mindst to år. Denne periode kan afkortes til ikke mindre end ét år af den kompetente myndighed, hvis uddannelsesorganisationen anmoder om det, og

c)

i løbet af ét år forud for ansøgningen have bestået et kursus i praktiske instruktionsteknikker, hvor der undervises i den krævede viden og de krævede pædagogiske færdigheder, og hvor begge dele er blevet vurderet på behørig vis.

ATCO.C.020   Gyldighedsperiode for en påtegning som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet

a)

Påtegningen som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet gælder i tre år.

b)

Den kan forlænges ved at bestå genopfriskningsuddannelse i praktiske undervisningsfærdigheder i løbet af gyldighedsperioden for påtegningen som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet, forudsat at kravene i ATCO.C.015, litra a) og b), er opfyldt.

c)

Hvis påtegningen som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet er udløbet, kan den fornys ved at:

1)

gennemgå genopfriskningsuddannelse i praktiske undervisningsfærdigheder og

2)

bestå en bedømmelse som praktisk instruktør

i løbet af det år, der går forud for ansøgningen om fornyelse, forudsat at kravene i ATCO.C.015, litra a) og b), er opfyldt.

d)

I tilfælde af første udstedelse eller fornyelse indledes gyldighedsperioden senest 30 dage fra den dato, hvor vurderingen er bestået.

e)

Hvis kravene i ATCO.C.015, litra a) og b), ikke er opfyldt, kan påtegningen som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet ombyttes med en påtegning som instruktør i syntetiske træningsanordninger, forudsat at der sikres overholdelse af kravene i ATCO.C.040, litra b) og c).

ATCO.C.025   Midlertidig godkendelse som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet

a)

Hvis overholdelse af de i ATCO.C.010 litra b), nr. 2), omhandlede krav ikke er mulig, kan den kompetente myndighed udstede en midlertidig godkendelse som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet på baggrund af en sikkerhedsanalyse, der forelægges af luftfartstjenesteudøveren.

b)

Den i litra a) omhandlede midlertidige godkendelse som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet kan udstedes til indehavere af en gyldig påtegning som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet, der er udstedt i henhold til ATCO.C.015.

c)

Den i litra a) omhandlede midlertidige godkendelse som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet begrænses til kun at omfatte instruktion, der er nødvendig for at tage hånd om undtagelsestilfælde, og dens gyldighed må ikke overstige et år eller gyldigheden af den påtegning som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet, der er udstedt i henhold til ATCO.C.015, alt efter hvad der forekommer først.

ATCO.C.030   Rettigheder hos instruktører i syntetiske træningsanordninger

a)

Indehavere af en påtegning som instruktør i syntetiske træningsanordninger er bemyndiget til at varetage praktisk uddannelse i syntetiske træningsanordninger for så vidt angår:

1)

fag af praktisk art under grunduddannelse

2)

anden uddannelse ved en enhed end uddannelse på arbejdsstedet og

3)

vedligeholdelsesuddannelse.

Hvis instruktøren i syntetiske træningsanordninger varetager forberedende uddannelse på arbejdsstedet, skal vedkommende have eller have haft den relevante enhedspåtegning.

b)

Indehavere af en påtegning som instruktør i syntetiske træningsanordninger må kun udøve rettighederne i påtegningen, hvis de har:

1)

mindst to års erfaring inden for den kategori, som de skal undervise i

2)

påvist viden om aktuel operativ praksis

3)

anvendt undervisningsteknikker i de procedurer, som de skal undervise i.

c)

Uanset litra b), nr. 1),

1)

er enhver kategoripåtegning relevant med hensyn til basisuddannelse.

2)

Med henblik på kategoriuddannelsen kan uddannelsen i forbindelse med specifikke og udvalgte operationelle opgaver leveres af en indehaver af en påtegning som instruktør i syntetiske træningsanordninger med en kategori, der er relevant for denne specifikke og udvalgte operationelle opgave.

ATCO.C.035   Ansøgning om påtegning som instruktør i syntetiske træningsanordninger

Ansøgere om udstedelse af en påtegning som instruktør i syntetiske træningsanordninger skal:

a)

have udøvet rettighederne i et flyveledercertifikat inden for en hvilken som helst kategori i mindst to år og

b)

i løbet af det år, der går forud for ansøgningen, have bestået et kursus i praktiske instruktionsteknikker, hvor der undervises i den krævede viden og de krævede pædagogiske færdigheder ved brug af teoretiske og praktiske metoder, og hvor begge dele er blevet bedømt på behørig vis.

ATCO.C.040   Gyldighedsperiode for påtegningen som instruktør i syntetiske træningsanordninger

a)

Påtegningen som instruktør i syntetiske træningsanordninger gælder i tre år.

b)

Den kan forlænges ved at bestå genopfriskningsuddannelse i praktiske undervisningsfærdigheder og i aktuel operativ praksis i løbet af gyldighedsperioden for påtegningen som instruktør i syntetiske træningsanordninger.

c)

Hvis påtegningen som instruktør i syntetiske træningsanordninger er udløbet, kan den fornys ved at:

1)

gennemgå genopfriskningsuddannelse i praktiske undervisningsfærdigheder og aktuel operativ praksis og

2)

bestå en bedømmelse som praktisk instruktør

i løbet af det år, der går forud for ansøgningen om fornyelse.

d)

I tilfælde af første udstedelse eller fornyelse indledes gyldighedsperioden senest 30 dage fra den dato, hvor bedømmelsen er bestået.

AFSNIT 2

Bedømmere

ATCO.C.045   Bedømmeres rettigheder

a)

En person må kun foretage bedømmelser, hvis vedkommende har en bedømmerpåtegning.

b)

Indehavere af en bedømmerpåtegning er bemyndiget til at foretage bedømmelser:

1)

med henblik på udstedelse af et flyvelederelevcertifikat i forbindelse med grunduddannelse eller udstedelse af en ny kategori og/eller kategoripåtegning, alt efter tilfældet

2)

af kompetencemæssig baggrund som omhandlet i ATCO.B.001, litra d), og ATCO.B.010, litra b)

3)

af flyvelederelever i forbindelse med udstedelse af en enhedspåtegning og kategoripåtegninger, hvor det er relevant

4)

af flyveledere i forbindelse med udstedelse af en enhedspåtegning og kategoripåtegninger, hvor det er relevant, samt forlængelse og fornyelse af en enhedspåtegning

5)

af ansøgere til stillinger som praktiske instruktører eller bedømmere, hvis der sikres overholdelse af kravene i litra d), nr. 2) til 4).

c)

Indehavere af en bedømmerpåtegning må kun udøve rettighederne i påtegningen, hvis de har:

1)

mindst to års erfaring inden for den kategori og de(n) kategoripåtegning(er), som de skal bedømme, og

2)

påvist viden om aktuel operativ praksis.

d)

Ud over kravene i litra c) gælder det, at indehavere af en bedømmerpåtegning kun må udøve rettighederne i påtegningen:

1)

ved bedømmelser, der fører til udstedelse, forlængelse og fornyelse af en enhedspåtegning, hvis de også har haft den til bedømmelsen knyttede enhedspåtegning i en umiddelbart foregående periode på mindst ét år

2)

ved bedømmelse af en ansøgers kompetencer i forbindelse med udstedelse eller fornyelse af en påtegning som instruktør i syntetiske træningsanordninger, hvis de har en påtegning som instruktør i syntetiske træningsanordninger eller instruktør for uddannelse på arbejdsstedet og har udøvet rettighederne i denne påtegning i mindst tre år

3)

ved bedømmelse af en ansøgers kompetencer i forbindelse med udstedelse eller fornyelse af en påtegning som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet, hvis de har en påtegning som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet og har udøvet rettighederne i denne påtegning i mindst tre år

4)

ved bedømmelse af en ansøgers kompetencer i forbindelse med udstedelse eller fornyelse af en bedømmerpåtegning, hvis de har udøvet rettighederne i bedømmerpåtegningen i mindst tre år.

e)

Ved bedømmelser med henblik på udstedelse og fornyelse af en enhedspåtegning og for at sikre tilsyn i praktiske arbejdspositioner skal bedømmeren desuden have en påtegning som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet, eller også skal en sådan instruktør med den gyldige enhedspåtegning med relation til bedømmelsen være til stede.

ATCO.C.050   Særinteresser

Bedømmere må ikke foretage bedømmelser, hvis deres objektivitet kan være påvirket.

ATCO.C.055   Ansøgning om en bedømmerpåtegning

Ansøgere om udstedelse af en bedømmerpåtegning skal:

a)

have udøvet rettighederne i et flyveledercertifikat i mindst to år

b)

have bestået et bedømmerkursus, hvor der undervises i den krævede viden og de krævede færdigheder ved brug af teoretiske og praktiske metoder, og hvor begge dele er blevet vurderet på behørig vis i løbet af det år, der går forud for ansøgningen.

ATCO.C.060   Bedømmerpåtegningens gyldighed

a)

Bedømmerpåtegningen gælder i tre år.

b)

Den kan forlænges ved at bestå genopfriskningsuddannelse i bedømmerfærdigheder og aktuel operativ praksis i løbet af bedømmerpåtegningens gyldighedsperiode.

c)

Hvis bedømmerpåtegningen er udløbet, kan den fornys ved at:

1)

gennemgå genopfriskningsuddannelse i bedømmerfærdigheder og aktuel operativ praksis og

2)

bestå en bedømmelse som bedømmer

i løbet af det år, der går forud for ansøgningen om fornyelse.

d)

I tilfælde af første udstedelse eller fornyelse indledes gyldighedsperioden senest 30 dage fra den dato, hvor vurderingen er bestået.

ATCO.C.065   Midlertidig godkendelse som bedømmer

a)

Når kravet i ATCO.C.045, litra d), nr. 1), ikke kan overholdes, kan den kompetente myndighed tillade indehavere af en bedømmerpåtegning udstedt i overensstemmelse med ATCO.C.055 at foretage bedømmelser, jf. ATCO.C.045, litra b), nr. 3) og 4), for at tage hånd om undtagelsestilfælde eller sikre uafhængige bedømmelser, forudsat at kravene i litra b) og c) er opfyldt.

b)

For at kunne tage hånd om undtagelsestilfælde skal indehaveren af bedømmerpåtegningen have en enhedspåtegning med tilhørende kategori og i givet fald kategoripåtegning, der er af relevans for bedømmelsen for en forudgående periode på mindst ét år. Godkendelsen begrænses til kun at omfatte de bedømmelser, der er nødvendige for at tage hånd om undtagelsestilfælde, og dens gyldighed må ikke overstige et år eller gyldigheden af den bedømmerpåtegning, der er udstedt i henhold til ATCO.C.055, alt efter hvad der forekommer først.

c)

For at kunne sikre uafhængige bedømmelser skal indehaveren af bedømmerpåtegningen også have en enhedspåtegning med tilhørende kategori og i givet fald kategoripåtegning, der er af relevans for bedømmelsen for en forudgående periode på mindst ét år. Godkendelsens gyldighed fastlægges af den kompetente myndighed, men må ikke overstige gyldighedsperioden for bedømmerpåtegningen som udstedt i overensstemmelse med ATCO.C.055.

d)

For at kunne udstede en midlertidig bedømmergodkendelse af de grunde, der er nævnt i litra b) og c), kan den kompetente myndighed kræve en sikkerhedsanalyse, der skal fremlægges af luftfartstjenesteudøveren.

SUBPART D

FLYVELEDERUDDANNELSE

AFSNIT 1

Generelle krav

ATCO.D.001   Flyvelederuddannelsens mål

Flyvelederuddannelsen skal omfatte alle de teoretiske kurser og praktiske øvelser, herunder simulering, samt den uddannelse på arbejdsstedet, der er nødvendig for at tilegne sig og vedligeholde de færdigheder, der kræves for at udøve sikker, velordnet og hurtig afvikling af flyvekontroltjenester.

ATCO.D.005   Former for flyvelederuddannelse

a)

Flyvelederuddannelse består af følgende:

1)

grunduddannelse, som fører til udstedelse af et flyvelederelevcertifikat eller en ekstra kategori og, hvor det er relevant, en ekstra kategoripåtegning, og hvor der gennemføres:

i)   »basisuddannelse«: teoretisk og praktisk uddannelse, som skal give eleven grundlæggende viden og praktiske færdigheder med relation til grundlæggende operationelle procedurer

ii)   »kategorigivende uddannelse«: teoretisk og praktisk uddannelse, som skal give eleven viden og praktiske færdigheder med relation til en bestemt kategori og, hvor det er relevant, en kategoripåtegning

2)

uddannelse ved en enhed, som fører til udstedelse af et flyveledercertifikat eller en kategoripåtegning, validering af en eller flere kategorier eller kategoripåtegninger og/eller udstedelse eller fornyelse af en enhedspåtegning. Den omfatter følgende faser:

i)

overgangsuddannelse, som primært skal give eleven viden om og forståelse af operationelle procedurer og opgavespecifikke aspekter på arbejdsstedet og

ii)

uddannelse på arbejdsstedet, som er den sidste fase i uddannelsen ved en enhed, under hvilken tidligere tilegnede jobrelaterede rutiner og færdigheder integreres i praksis under tilsyn af en kvalificeret instruktør for uddannelse på arbejdsstedet i situationer med reel trafik.

iii)

Ud over det i nr. i) og ii) anførte forudsættes der for enhedspåtegninger, som kræver håndtering af komplekse situationer og situationer med tæt trafik, en forberedende uddannelse på arbejdsstedet for at forbedre de tidligere tilegnede kategorirelaterede rutiner og færdigheder og for at forberede eleven på situationer med reel trafik, som kan forekomme i den pågældende enhed

3)

vedligeholdelsesuddannelse, som har til formål at opretholde certifikatets påtegningers gyldighed, og som består af:

i)

genopfriskningsuddannelse

ii)

omskoling, hvis det er relevant.

b)

Ud over de i litra a) omhandlede former for uddannelse kan flyveledere gennemføre følgende former:

1)

uddannelse som praktisk instruktør, der fører til udstedelse, forlængelse eller fornyelse af en påtegning som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet eller instruktør i syntetiske træningsanordninger

2)

uddannelse som bedømmer, der fører til udstedelse, forlængelse eller fornyelse af en bedømmerpåtegning.

AFSNIT 2

Krav til grunduddannelse

ATCO.D.010   Grunduddannelsens sammensætning

a)

Grunduddannelse, som er beregnet til ansøgere om udstedelse af et flyvelederelevcertifikat eller en ekstra kategori og/eller kategoripåtegning, består af:

1)

basisuddannelse, som omfatter alle fag, emner og underemner i tillæg 2 i bilag I og

2)

kategorigivende uddannelse, som omfatter fagene, emnerne og underemnerne i mindst en af følgende:

i)

kategorien flyvepladskontrol, visuel, — ADV — som defineres i tillæg 3 i bilag I

ii)

kategorien flyvepladskontrol, instrument, for kontroltårne — ADI (TWR) — som defineres i tillæg 4 i bilag I

iii)

kategorien indflyvningskontrol, procedure, — APP — som defineres i tillæg 5 i bilag I

iv)

kategorien områdekontrol, procedure, — ACP — som defineres i tillæg 6 i bilag I

v)

kategorien indflyvningskontrol, overvågning, — APS — som defineres i tillæg 7 i bilag I

vi)

kategorien områdekontrol, overvågning, — ACS — som defineres i tillæg 8 i bilag I.

b)

Uddannelse med henblik på en ekstra kategori består af uddannelse i de fag, emner og underemner, der er relevante for mindst én af de kategorier, der er fastlagt i litra a), nr. 2).

c)

Uddannelse med henblik på genaktivering af en kategori efter manglende beståelse ved en bedømmelse af kompetencemæssig baggrund i henhold til ATCO.B.010, litra b), skræddersys med udgangspunkt i resultatet af denne bedømmelse.

d)

Uddannelse med henblik på en anden kategoripåtegning end ATCO.B.015, litra a), nr. 3), består af fag, emner og underemner, som uddannelsesorganisationen udvikler, og som godkendes som en del af uddannelseskurset.

e)

Basisuddannelse og/eller kategorigivende uddannelse kan suppleres med yderligere fag, emner og underemner, som er specifikke for det enkelte FAB-miljø eller nationale miljø.

ATCO.D.015   Grunduddannelsesplan

Uddannelsesorganisationen udarbejder en grunduddannelsesplan, som skal godkendes af den kompetente myndighed. Den skal som minimum indeholde:

a)

sammensætningen af det grundlæggende uddannelseskursus, der udbydes i overensstemmelse med ATCO.D.010

b)

opbygningen af den grunduddannelse, der udbydes i overensstemmelse med ATCO.D.020, litra b)

c)

proceduren for gennemførelse af det eller de grundlæggende uddannelseskursus(er)

d)

uddannelsesmetoderne

e)

den minimale og maksimale varighed af det eller de grundlæggende uddannelseskurser

f)

med hensyn til ATCO.D.010, litra b): proceduren for tilpasning af det eller de(t) grundlæggende uddannelseskursus(er), så der tages behørigt hensyn til en bestået basisuddannelse

g)

procedurer for eksamination og bedømmelser i overensstemmelse med ATCO.D.025 og ATCO.D.035 og for resultatmål i overensstemmelse med ATCO.D.030 og ATCO.D.040

h)

undervisernes kvalifikationer, roller og ansvarsområder

i)

proceduren ved afbrydelse af uddannelse

j)

appelproceduren

k)

udpegelse af fortegnelser, der skal føres specifikt for grunduddannelse

l)

procedurer og begrundelser for gennemgang og ændring af grunduddannelsesplanen og forelæggelse af den for den kompetente myndighed. Grunduddannelsesplanen skal gennemgås mindst én gang hvert tredje år.

ATCO.D.020   Basisuddannelse og kategorigivende uddannelse

a)

Basisuddannelse og kategorigivende uddannelse gennemføres i form af separate eller integrerede kurser.

b)

Uddannelsesorganisationerne udvikler og gennemfører kurser i basisuddannelse og kategorigivende uddannelse eller et integreret grundlæggende uddannelseskursus, som skal godkendes af den kompetente myndighed.

c)

Hvis grunduddannelse gennemføres som et integreret kursus, skal der skelnes klart mellem eksamination og bedømmelser for:

1)

basisuddannelse og

2)

hver enkelt kategorigivende uddannelse.

d)

Beståelse af grunduddannelsen eller af en kategorigivende uddannelse ved udstedelse af en ekstra kategori dokumenteres med et certifikat, der udstedes af uddannelsesorganisationen.

e)

Beståelse af basisuddannelsen dokumenteres med et certifikat, der udstedes af uddannelsesorganisationen efter anmodning fra ansøgeren.

ATCO.D.025   Eksamination og bedømmelse i forbindelse med basisuddannelse

a)

Basisuddannelseskurser omfatter teoretisk(e) eksamination(er) og bedømmelse(r).

b)

Ved teoretisk(e) eksamination(er) gives karakteren »bestået« til en ansøger, som opnår mindst 75 % af samtlige karakterpoint ved den pågældende eksamination.

c)

Bedømmelse(r) af resultatmålene i ATCO.D.030 foretages ved brug af en part-task trainer eller simulator.

d)

Ved bedømmelser gives karakteren »bestået« til en ansøger, der konsekvent udviser den fornødne effektivitet som anført i ATCO.D.030 og den adfærd, som er nødvendig for at sikre forsvarlige operationer hos flyvekontroltjenesten.

ATCO.D.030   Resultatmål for basisuddannelsen

Bedømmelse(r) skal omfatte evaluering ud fra følgende resultatmål:

a)

kontrollere og bruge udstyr ved arbejdspositioner

b)

skabe og opretholde overblik over situationen ved at holde øje med og identificere luftfartøjer, hvis det er nødvendigt

c)

holde øje med og opdatere visninger af flyvedata

d)

foretage konstant aflytning på den rette frekvens

e)

udstede passende klareringer, instrukser og oplysninger til trafikken

f)

anvende godkendt fraseologi

g)

kommunikere effektivt

h)

sikre adskillelse

i)

sikre den fornødne koordinering

j)

anvende de foreskrevne procedurer for et simuleret luftrum

k)

afsløre potentielle konflikter mellem luftfartøjer

l)

kunne prioritere handlinger

m)

vælge hensigtsmæssige adskillelsesmetoder.

ATCO.D.035   Eksamination og bedømmelse i forbindelse med kategorigivende uddannelse

a)

Kurser i kategorigivende uddannelse omfatter teoretisk(e) eksamination(er) og bedømmelse(r).

b)

Ved teoretisk(e) eksamination(er) gives karakteren »bestået« til en ansøger, som opnår mindst 75 % af samtlige karakterpoint ved den pågældende eksamination.

c)

Bedømmelse(r) foretages på basis af resultatmålene for kategorigivende uddannelse, som beskrives i ATCO.D.040.

d)

Bedømmelse(r) foretages i en simulator.

e)

Ved bedømmelse(r) gives karakteren »bestået« til en ansøger, der konsekvent udviser den fornødne effektivitet som anført i ATCO.D.040 og den adfærd, som er nødvendig for at sikre forsvarlige operationer hos flyvekontroltjenesten.

ATCO.D.040   Resultatmål for kategorigivende uddannelse

a)

Der fastlægges opgaver og fastsættes resultatmål for hvert kursus i kategorigivende uddannelse.

b)

I resultatmålene for kategorigivende uddannelse kræves det, at ansøgerne kan:

1)

udvise evnen til at styre lufttrafik på en måde, så sikker, velordnet og hurtig afvikling af tjenester sikres, og

2)

håndtere komplekse situationer og situationer med tæt trafik.

c)

Ud over kravene i litra b) skal resultatmålene for kategorigivende uddannelse for kategorierne flyvepladskontrol, visuel, (ADV) og flyvepladskontrol, instrument, (ADI) sikre, at ansøgerne kan:

1)

håndtere arbejdsbyrden og udøve lufttrafiktjenester inden for et nærmere defineret ansvarsområde på flyvepladsen og

2)

anvende teknikker og operationelle procedurer for kontrol af trafikken på flyvepladsen.

d)

Ud over kravene i litra b) skal resultatmålene for kategorigivende uddannelse inden for kategorien indflyvningskontrol, procedure, sikre, at ansøgerne kan:

1)

håndtere arbejdsbyrden og udøve lufttrafiktjenester inden for et nærmere defineret ansvarsområde for indflyvningskontrol og

2)

anvende procedurebaseret indflyvningskontrol, planlægningsteknikker og operationelle procedurer over for ankommende, ventende, afgående og gennemflyvende trafik.

e)

Ud over kravene i litra b) skal resultatmålene for kategorigivende uddannelse inden for kategorien indflyvningskontrol, overvågning, sikre, at ansøgerne kan:

1)

håndtere arbejdsbyrden og udøve lufttrafiktjenester inden for et nærmere defineret ansvarsområde for indflyvningskontrol og

2)

sikre overvågning ved indflyvningskontrol og anvende planlægningsteknikker og operationelle procedurer over for ankommende, ventende, afgående og gennemflyvende trafik.

f)

Ud over kravene i litra b) skal resultatmålene for kategorigivende uddannelse inden for kategorien områdekontrol, procedure, sikre, at ansøgerne kan:

1)

håndtere arbejdsbyrden og udøve lufttrafiktjenester inden for et nærmere defineret ansvarsområde for områdekontrol og

2)

anvende procedurebaseret områdekontrol, planlægningsteknikker og operationelle procedurer over for trafik i området.

g)

Ud over kravene i litra b) skal resultatmålene for kategorigivende uddannelse inden for kategorien områdekontrol, overvågning, sikre, at ansøgerne kan:

1)

håndtere arbejdsbyrden og udøve lufttrafiktjenester inden for et nærmere defineret ansvarsområde for områdekontrol og

2)

anvende procedurebaseret overvågning, planlægningsteknikker og operationelle procedurer over for trafik i området.

AFSNIT 3

Krav til uddannelse ved en enhed

ATCO.D.045   Sammensætning af uddannelse ved en enhed

a)

Uddannelse ved en enhed består af et eller flere uddannelseskurser for hver enhedspåtegning, der er fastlagt hos flyvelederenheden som defineret i uddannelsesplanen for enheden.

b)

Enhedspåtegningskurset(erne) udformes og udbydes af uddannelsesorganisationer i overensstemmelse med ATCO.D.060 og godkendes af den kompetente myndighed.

c)

Uddannelse ved en enhed omfatter uddannelse i:

1)

operationelle procedurer

2)

opgavespecifikke aspekter

3)

unormale situationer og nødsituationer og

4)

menneskelige faktorer.

ATCO.D.050   Forudsætninger for uddannelse ved en enhed

Uddannelse ved en enhed kan kun påbegyndes af indehavere af:

a)

et flyvelederelevcertifikat med den relevante kategori og eventuelle relevante kategoripåtegninger eller

b)

et flyveledercertifikat med den relevante kategori og eventuelle relevante kategoripåtegninger,

forudsat at kravene i ATCO.B.001, litra d), og ATCO.B.010, litra b), er opfyldt.

ATCO.D.055   Uddannelsesplan for en enhed

a)

Uddannelsesorganisationen udarbejder for hver flyvelederenhed en uddannelsesplan, som skal godkendes af den kompetente myndighed.

b)

Uddannelsesplanen for enheden skal som minimum indeholde:

1)

de kategorier og påtegninger, som uddannelse gennemføres for

2)

uddannelsens opbygning

3)

listen over enhedspåtegningskursus(er) i overensstemmelse med ATCO.D.060

4)

proceduren for gennemførelse af et enhedspåtegningskursus

5)

uddannelsesmetoderne

6)

enhedspåtegningskursernes minimale varighed

7)

proceduren for tilpasning af enhedspåtegningskurset(erne), så der tages behørigt hensyn til ansøgernes tilegnede kategorier og/eller kategoripåtegninger og erfaring, hvor det er relevant

8)

procedurerne for påvisning af teoretisk viden og forståelse i overensstemmelse med ATCO.D.065, herunder antallet og arten af eksaminationer og deres hyppighed samt minimumskarakterer for beståelse, som skal være mindst 75 % af samtlige karakterpoint ved disse eksaminationer

9)

procedurerne for bedømmelse i overensstemmelse med ATCO.D.070, herunder antallet af bedømmelser og deres hyppighed

10)

undervisernes kvalifikationer, roller og ansvarsområder

11)

proceduren ved afbrydelse af uddannelse

12)

appelproceduren

13)

udpegelse af fortegnelser, der skal føres specifikt for uddannelsen ved en enhed

14)

en liste over udpegede unormale situationer og nødsituationer, der er specifikke for hver enhedspåtegning

15)

procedurerne og begrundelserne for gennemgang og ændring af uddannelsesplanen for enheden og forelæggelse af den for den kompetente myndighed. Uddannelsesplanen for enheden skal gennemgås mindst én gang hvert tredje år.

ATCO.D.060   Enhedspåtegningskursus

a)

Enhedspåtegningskurset er en kombination af de faser i uddannelsen ved en enhed, der er relevante for udstedelse eller fornyelse af en enhedspåtegning i certifikatet. Hvert kursus skal omfatte:

1)

en fase med overgangsuddannelse

2)

en fase med uddannelse på arbejdsstedet.

Forberedende uddannelse på arbejdsstedet skal indgå i kurset i overensstemmelse med ATCO.D.005, litra a), nr. 2), hvis det kræves.

b)

De i litra a) omhandlede faser i uddannelsen ved en enhed gennemføres separat eller integreret.

c)

For enhedspåtegningskurser fastlægges pensum og resultatmål i overensstemmelse med ATCO.D.045, litra c), og kurserne gennemføres i overensstemmelse med uddannelsesplanen for enheden.

d)

Enhedspåtegningskurser, der omfatter uddannelse med henblik på kategoripåtegning(er) i overensstemmelse med ATCO.B.015, suppleres med yderligere uddannelse, som sikrer tilegnelse af de færdigheder, der kræves for de pågældende kategoripåtegninger.

e)

Uddannelse med henblik på en anden kategoripåtegning end ATCO.B.015, litra a), nr. 3), består af fag, faglige målsætninger, emner og underemner, som uddannelsesorganisationen udvikler, og som godkendes som en del af uddannelseskurset.

f)

Enhedspåtegningskurser, der gennemføres efter ombytning af et certifikat, tilpasses, så de omfatter de elementer i grunduddannelsen, der er specifikke for det enkelte FAB-miljø eller nationale miljø.

ATCO.D.065   Påvisning af teoretisk viden og forståelse

Teoretisk viden og forståelse dokumenteres ved eksaminationer.

ATCO.D.070   Bedømmelser under enhedspåtegningskurser

a)

Ansøgerne bedømmes under normale driftsbetingelser i det operationelle miljø som minimum én gang ved afslutningen af uddannelsen på arbejdsstedet.

b)

Hvis enhedspåtegningskurset omfatter en fase med forberedende uddannelse på arbejdsstedet, vurderes ansøgerens færdigheder i en syntetisk træningsanordning som minimum ved udgangen af denne fase.

c)

Uanset litra a) kan der ved bedømmelse i forbindelse med en enhedspåtegning anvendes en syntetisk træningsanordning for at påvise anvendelse af procedurer, som ansøgeren er uddannet i, men som ikke er forekommet i det operationelle miljø under bedømmelsen.

AFSNIT 4

Krav til vedligeholdelsesuddannelse

ATCO.D.075   Vedligeholdelsesuddannelse

Vedligeholdelsesuddannelse, som består af genopfrisknings- og omskolingskurser, gennemføres i overensstemmelse med kravene i kompetenceplanen for enheden i henhold til ATCO.B.025.

ATCO.D.080   Genopfriskningsuddannelse

a)

Et eller flere genopfriskningskurser udformes og gennemføres af uddannelsesorganisationerne og godkendes af den kompetente myndighed.

b)

Genopfriskningsuddannelsen, som har til formål at gennemgå og øge flyveledernes viden og færdigheder, så de kan varetage sikker, velordnet og hurtig afvikling af lufttrafik, skal som minimum omfatte:

1)

uddannelse i standardprocedurer og fremgangsmåder, hvor der anvendes godkendt fraseologi og effektiv kommunikation

2)

uddannelse i unormale situationer og nødsituationer, hvor der anvendes godkendt fraseologi og effektiv kommunikation, og

3)

uddannelse i menneskelige faktorer.

c)

Der fastlægges et pensum for genopfriskningskurset, og hvis flyveledernes færdigheder opdateres i et fag/emne, fastlægges der desuden resultatmål.

ATCO.D.085   Omskoling

a)

Et eller flere omskolingskurser udformes og gennemføres af uddannelsesorganisationerne og godkendes af den kompetente myndighed.

b)

Omskolingen, som har til formål at øge deltagernes viden og færdigheder med hensyn til en ændring i det operationelle miljø, gennemføres af uddannelsesorganisationerne, hvis det ved sikkerhedsvurderingen af ændringen konkluderes, at der er behov for omskolingen.

c)

Ved omskolingskurser skal følgende fastlægges:

1)

kursets varighed og hensigtsmæssige uddannelsesmetoder under hensyntagen til ændringens art og omfang og

2)

metoderne til eksamination og/eller bedømmelse ved omskolingen.

d)

Omskoling skal gennemføres, før flyveledere udøver deres certifikats rettigheder i det ændrede operationelle miljø.

AFSNIT 5

Uddannelse af instruktører og bedømmere

ATCO.D.090   Uddannelse af praktiske instruktører

a)

Uddannelse af praktiske instruktører udformes og gennemføres af uddannelsesorganisationerne og består af:

1)

et kursus i praktiske instruktionsteknikker for instruktører for uddannelse på arbejdsstedet og/eller instruktører i syntetiske træningsanordninger, herunder en bedømmelse

2)

et genopfriskningskursus i praktiske undervisningsfærdigheder

3)

en eller flere metoder til bedømmelse af praktiske instruktørers kompetencer.

b)

De i litra a) omhandlede uddannelseskurser og bedømmelsesmetoder skal godkendes af den kompetente myndighed.

ATCO.D.095   Uddannelse af bedømmere

a)

Uddannelse af bedømmere udformes og gennemføres af uddannelsesorganisationerne og består af:

1)

et bedømmeruddannelseskursus, herunder en bedømmelse

2)

et genopfriskningskursus i bedømmerfærdigheder

3)

en eller flere metoder til bedømmelse af bedømmeres kompetencer.

b)

De i litra a) omhandlede uddannelseskurser og bedømmelsesmetoder skal godkendes af den kompetente myndighed.

Tillæg 1 til bilag I

BEDØMMELSESSKALA VEDRØRENDE SPROGFÆRDIGHEDER — KRAV TIL SPROGFÆRDIGHEDER

Bedømmelsesskala vedrørende sprogfærdigheder: ekspertniveau, udvidet niveau og operativt niveau

Niveau

Udtale

Anvender en dialekt og/eller accent, der er forståelig i luftfartsmiljøet

Struktur

De relevante grammatiske strukturer og sætningsmønstre bestemmes af sprogfunktioner, der passer til opgaven

Ordforråd

Udtryksevne

Forståelse

Interaktion

Ekspert

6

Udtale, tryk, rytme og intonation, der eventuelt kan være påvirket af modersmålet eller regional variation, hæmmer næsten aldrig forståelsen.

Behersker til stadighed både enkle og komplekse grammatiske strukturer og sætningsmønstre.

Ordforrådet er stort og præcist nok til at kommunikere effektivt om en bred vifte af kendte og ukendte emner. Ordforrådet er idiomatisk, nuanceret og tilpasset kommunikationsniveauet.

Formår at tale længe på naturlig og ubesværet måde. Varierer talestrømmen af stilistiske årsager, f.eks. for at understrege noget. Anvender spontant korrekte argumentative markører og konnektorer.

Forståelsen er til stadighed korrekt i næsten alle sammenhænge og indbefatter sproglige og kulturelle finesser.

Interagerer let i næsten alle situationer. Forstår sproglige og ikke-sproglige udtryk og reagerer korrekt på dem.

Udvidet niveau

5

Udtale, tryk, rytme og intonation, der er påvirket af modersmålet eller regional variation, hæmmer sjældent forståelsen.

Behersker til stadighed enkle grammatiske strukturer og sætningsmønstre. Der gøres forsøg med komplekse strukturer, men undertiden med meningsforstyrrende fejl.

Ordforrådet er stort og præcist nok til at samtale effektivt om almindelige, konkrete og arbejdsrelaterede emner. Er god til at bruge omskrivninger. Ordforrådet er undertiden idiomatisk.

Formår at tale længe og relativt ubesværet om kendte emner, men varierer ikke nødvendigvis talestrømmen som et stilistisk hjælpemiddel. Kan anvende korrekte argumentative markører og konnektorer.

Forståelsen er korrekt, når det drejer sig om almindelige, konkrete og arbejdsrelaterede emner, og for det meste korrekt, når der er tale om sproglige vanskeligheder, komplikationer eller uventede begivenheder. Kan forstå en række talevarianter (dialekt og/eller accent) eller stillejer.

Svarene er umiddelbare, korrekte og informative. Er god til at tale og lytte i samtalesituationer.

Operationel

4

Udtale, tryk, rytme og intonation påvirkes af modersmålet eller regional variation, men hæmmer kun af og til forståelsen.

Enkle grammatiske strukturer og sætningsmønstre anvendes kreativt og beherskes normalt. Der kan opstå fejl, især i usædvanlige eller uventede situationer, men de er sjældent meningsforstyrrende.

Ordforrådet er normalt stort og præcist nok til at kommunikere effektivt om almindelige, konkrete og arbejdsrelaterede emner. Er ofte i stand til at bruge omskrivninger, hvis ordforrådet ikke rækker i usædvanlige eller uventede situationer.

Taler sammenhængende i et passende tempo. Taler undertiden mindre flydende ved overgang fra indøvede faste vendinger eller fagsprog til spontan interaktion, men dette er ikke til hinder for effektiv kommunikation. Kan anvende argumentative markører og konnektorer i begrænset omfang. Fyldord virker ikke distraherende.

Forståelsen er for det meste korrekt, når det drejer sig om almindelige, konkrete og arbejdsrelaterede emner, og accenten eller måden at tale på er tilstrækkeligt forståelig for et internationalt samfund af sprogbrugere. Hvis der opstår sproglige vanskeligheder eller komplikationer eller indtræder uventede begivenheder, kan forståelsen være langsommere eller kræve afklarende spørgsmål.

Svarene er normalt umiddelbare, korrekte og informative. Indleder og fører en samtale selv i uventede situationer. Reagerer korrekt, når der ser ud til at forekomme misforståelser, ved at kontrollere, bekræfte eller bede om afklarende oplysninger.

Bedømmelsesskala vedrørende sprogfærdigheder: føroperativt niveau, elementært niveau og førelementært niveau

Niveau

Udtale

Anvender en dialekt og/eller accent, der er forståelig i luftfartsmiljøet

Struktur

De relevante grammatiske strukturer og sætningsmønstre bestemmes af sprogfunktioner, der passer til opgaven

Ordforråd

Udtryksevne

Forståelse

Interaktion

Før-operativt niveau

3

Udtale, tryk, rytme og intonation påvirkes af modersmålet eller regional variation og hæmmer ofte forståelsen.

Enkle grammatiske strukturer og sætningsmønstre i forbindelse med forudsigelige situationer beherskes ikke altid tilstrækkeligt. Der opstår ofte meningsforstyrrende fejl.

Ordforrådet er ofte stort og præcist nok til at kommunikere om almindelige, konkrete og arbejdsrelaterede emner, men det er begrænset, og ordvalget er ofte ukorrekt. Er ofte ude af stand til at bruge omskrivninger i mangel af ordforråd.

Taler sammenhængende, men er ikke god til at formulere sig og holder for lange pauser. Tøvende eller langsom sprogbehandling kan forhindre effektiv kommunikation. Fyldord virker undertiden distraherende.

Forståelsen er ofte korrekt, når det drejer sig om almindelige, konkrete og arbejdsrelaterede emner, og accenten eller måden at tale på er tilstrækkeligt forståelig for et internationalt samfund af sprogbrugere. Kan have svært ved at forstå en sproglig vanskelighed eller en komplikation eller uventet begivenhed.

Svarene er undertiden umiddelbare, korrekte og informative. Kan indlede og føre en samtale relativt ubesværet om kendte emner og i forudsigelige situationer. Reagerer generelt ikke korrekt i uventede situationer.

Elementært niveau

2

Udtale, tryk, rytme og intonation påvirkes kraftigt af modersmålet eller regional variation og hæmmer normalt forståelsen.

Behersker kun i begrænset omfang nogle få enkle udenadlærte grammatiske strukturer og sætningsmønstre.

Begrænset ordforråd, der kun består af isolerede ord og udenadlærte vendinger.

Kan fremsætte meget korte, isolerede, udenadlærte ytringer med hyppige pauser og distraherende brug af fyldord i forsøg på at finde udtryk og udtale mindre velkendte ord.

Forståelsen er begrænset til isolerede, udenadlærte vendinger, når de udtales omhyggeligt og langsomt.

Reaktionstiden er langsom, og der reageres ofte ukorrekt. Interaktionen er begrænset til enkle rutineudvekslinger.

Førelementært niveau

1

Niveauet er lavere end det elementære niveau.

Niveauet er lavere end det elementære niveau.

Niveauet er lavere end det elementære niveau.

Niveauet er lavere end det elementære niveau.

Niveauet er lavere end det elementære niveau.

Niveauet er lavere end det elementære niveau.

Tillæg 2 til bilag I

BASISUDDANNELSE

(Reference: Bilag I — del ATCO, subpart D, afsnit 2, ATCO.D.010, litra a), nr. 1))

INDHOLDSFORTEGNELSE

EMNE 1:

GENERELT OM KURSET

EMNE 2:

LUFTFARTSLOVGIVNING

EMNE 3:

LUFTTRAFIKSTYRING

EMNE 4:

METEOROLOGI

EMNE 5:

NAVIGATION

EMNE 6:

LUFTFARTØJER

EMNE 7:

MENNESKELIGE FAKTORER

EMNE 8:

UDSTYR OG SYSTEMER

EMNE 9:

FAGLIGT MILJØ

EMNE 1:   GENERELT OM KURSET

EMNE INTRB 1 —   KURSUSLEDELSE

Underemne INTRB 1.1 —

Generelt om kurset

Underemne INTRB 1.2 —

Kursusadministration

Underemne INTRB 1.3 —

Undervisningsmateriale og uddannelsesdokumentation

EMNE INDL 2 —   GENERELT OM FLYVELEDERUDDANNELSEN

Underemne INTRB 2.1 —

Kursets indhold og opbygning

Underemne INTRB 2.2 —

Uddannelsesetik

Underemne INTRB 2.3 —

Bedømmelsesproces

EMNE INDL 3 —   GENERELT OM ATCO'S FREMTID

Underemne INTRB 3.1 —

Jobudsigt

EMNE 2:   LUFTFARTSLOVGIVNING

EMNE LAWB 1 —   GENERELT OM LUFTFARTSLOVGIVNING

Underemne LAWB 1.1 —

Luftfartslovgivningens relevans

EMNE LAWB 2 —   INTERNATIONALE ORGANISATIONER

Underemne LAWB 2.1 —

ICAO

Underemne LAWB 2.2 —

Europæiske og andre agenturer

Underemne LAWB 2.3 —

Luftfartssammenslutninger

EMNE LAWB 3 —   NATIONALE ORGANISATIONER

Underemne LAWB 3.1 —

Formål og funktion

Underemne LAWB 3.2 —

Nationale lovgivningsmæssige procedurer

Underemne LAWB 3.3 —

Kompetent myndighed

Underemne LAWB 3.4 —

Nationale luftfartssammenslutninger

EMNE LAWB 4 —   ATS-FLYVESIKKERHEDSSTYRING

Underemne LAWB 4.1 —

Flyvesikkerhedsrelaterede forskrifter

Underemne LAWB 4.2 —

Flyvesikkerhedsstyringssystem

EMNE LAWB 5 —   REGLER OG BESTEMMELSER

Underemne LAWB 5.1 —

Måleenheder

Underemne LAWB 5.2 —

ATCO-certificering

Underemne LAWB 5.3 —

Oversigt over luftfartstjenesten og lufttrafiktjenesten

Underemne LAWB 5.4 —

Lufttrafikregler

Underemne LAWB 5.5 —

Luftrum og ATS-ruter

Underemne LAWB 5.6 —

Flyveplan

Underemne LAWB 5.7 —

Flyvepladser

Underemne LAWB 5.8 —

Venteprocedurer for IFR-flyvninger

Underemne LAWB 5.9 —

Venteprocedurer for VFR-flyvninger

EMNE 3:   LUFTTRAFIKSTYRING

EMNE ATMB 1 —   LUFTTRAFIKSTYRING

Underemne ATMB 1.1 —

Anvendelse af måleenheder

Underemne ATMB 1.2 —

Flyvekontroltjeneste (ATC)

Underemne ATMB 1.3 —

Flyveinformationstjeneste (FIS)

Underemne ATMB 1.4 —

Alarmeringstjeneste

Underemne ATMB 1.5 —

Flyverådgivningstjeneste

Underemne ATMB 1.6 —

ATS-systemkapacitet og lufttrafikregulering

Underemne ATMB 1.7 —

Luftrumsstyring (ASM)

EMNE ATMB 2 —   HØJDEMÅLING OG NIVEAUTILDELING

Underemne ATMB 2.1 —

Højdemåling

Underemne ATMB 2.2 —

Gennemgangsniveau

Underemne ATMB 2.3 —

Niveautildeling

EMNE ATMB 3 —   RADIOTELEFONI (RTF)

Underemne ATMB 3.1 —

Generelle driftsprocedurer for radiotelefoni

EMNE ATMB 4 —   ATC-KLARERINGER OG -INSTRUKTIONER

Underemne ATMB 4.1 —

ATC-klareringers type og indhold

Underemne ATMB 4.2 —

ATC-instruktioner

EMNE ATMB 5 —   KOORDINERING

Underemne ATMB 5.1 —

Koordineringsprincipper, -typer og -indhold

Underemne ATMB 5.2 —

Koordineringsbehov

Underemne ATMB 5.3 —

Koordineringsmetoder

EMNE ATMB 6 —   VISNING AF DATA

Underemne ATMB 6.1 —

Ekstraktion af data

Underemne ATMB 6.2 —

Datastyring

EMNE ATMB 7 —   ADSKILLELSE

Underemne ATMB 7.1 —

Vertikal adskillelse og procedurer

Underemne ATMB 7.2 —

Horisontal adskillelse og procedurer

Underemne ATMB 7.3 —

Visuel adskillelse

Underemne ATMB 7.4 —

Flyvepladsadskillelse og -procedurer

Underemne ATMB 7.5 —

Adskillelse baseret på ATS-overvågningssystemer

Underemne ATMB 7.6 —

Adskillelse baseret på slipstrømsturbulens

EMNE ATMB 8 —   LUFTBÅRNE ANTIKOLLISIONSSYSTEMER OG JORDBASEREDE SIKKERHEDSNET

Underemne ATMB 8.1 —

Luftbårne antikollisionssystemer

Underemne ATMB 8.2 —

Jordbaserede sikkerhedsnet

EMNE ATMB 9 —   GRUNDLÆGGENDE PRAKTISKE FÆRDIGHEDER

Underemne ATMB 9.1 —

Lufttrafikstyringen

Underemne ATMB 9.2 —

Grundlæggende praktiske færdigheder gældende for alle kategorier

Underemne ATMB 9.3 —

Grundlæggende praktiske færdigheder gældende for flyvepladser

Underemne ATMB 9.4 —

Grundlæggende praktiske færdigheder gældende for overvågning

EMNE 4:   METEOROLOGI

EMNE METB 1 —   GENERELT OM METEOROLOGI

Underemne METB 1.1 —

Anvendelse af måleenheder

Underemne METB 1.2 —

Luftfart og meteorologi

Underemne METB 1.3 —

Opbygning af den meteorologiske tjeneste

EMNE METB 2 —   ATMOSFÆRE

Underemne METB 2.1 —

Sammensætning og struktur

Underemne METB 2.2 —

Standardatmosfære

Underemne METB 2.3 —

Varme og temperatur

Underemne METB 2.4 —

Vand i atmosfæren

Underemne METB 2.5 —

Lufttryk

EMNE METB 3 —   ATMOSFÆRISK CIRKULATION

Underemne METB 3.1 —

Generel luftcirkulation

Underemne METB 3.2 —

Luftmasser og frontsystemer

Underemne METB 3.3 —

Mesoskalasystemer

Underemne METB 3.4 —

Vind

EMNE METB 4 —   METEOROLOGISK FÆNOMEN

Underemne METB 4.1 —

Skyer

Underemne METB 4.2 —

Nedbørstyper

Underemne METB 4.3 —

Sigtbarhed

Underemne METB 4.4 —

Meteorologiske farer

EMNE METB 5 —   METEOROLOGISK INFORMATION FOR LUFTFART

Underemne METB 5.1 —

Meddelelser og rapporter

EMNE 5:   NAVIGATION

EMNE NAVB 1 —   GENERELT OM NAVIGATION

Underemne NAVB 1.1 —

Anvendelse af måleenheder

Underemne NAVB 1.2 —

Formål med og brug af navigation

EMNE NAVB 2 —   JORDEN

Underemne NAVB 2.1 —

Jordens placering og bevægelse

Underemne NAVB 2.2 —

Koordinatsystem, retning og afstand

Underemne NAVB 2.3 —

Magnetisme

EMNE NAVB 3 —   KORT OG LUFTFARTSKORT

Underemne NAVB 3.1 —

Kartografi og projektion

Underemne NAVB 3.2 —

Kort og diagrammer til brug inden for luftfart

EMNE NAVB 4 —   GRUNDLÆGGENDE NAVIGATIONSBEGREBER

Underemne NAVB 4.1 —

Vindpåvirkning

Underemne NAVB 4.2 —

Hastighed

Underemne NAVB 4.3 —

Visuel navigation

Underemne NAVB 4.4 —

Navigationsaspekter ved flyveplanlægning

EMNE NAVB 5 —   INSTRUMENTNAVIGATION

Underemne NAVB 5.1 —

Jordbaserede systemer

Underemne NAVB 5.2 —

Inertinavigationssystemer

Underemne NAVB 5.3 —

Satellitbaserede systemer

Underemne NAVB 5.4 —

Instrumentindflyvningsprocedurer

EMNE NAVB 6 —   YDELSESBASERET NAVIGATION

Underemne NAVB 6.1 —

Principper bag og fordele ved områdenavigation

Underemne NAVB 6.2 —

Generelt om PBN

Underemne NAVB 6.3 —

PBN-applikationer

EMNE NAVB 7 —   UDVIKLINGSTENDENSER INDEN FOR NAVIGATION

Underemne NAVB 7.1 —

Fremtidige udviklingstendenser

EMNE 6:   LUFTFARTØJER

EMNE ACFTB 1 —   GENERELT OM LUFTFARTØJER

Underemne ACFTB 1.1 —

Anvendelse af måleenheder

Underemne ACFTB 1.2 —

Luftfart og luftfartøjer

EMNE ACFTB 2 —   FLYVEPRINCIPPER

Underemne ACFTB 2.1 —

Kræfter, der påvirker luftfartøjer

Underemne ACFTB 2.2 —

Luftfartøjers strukturkomponenter og styreorganer

Underemne ACFTB 2.3 —

Operationelle begrænsninger

EMNE ACFTB 3 —   LUFTFARTØJSKATEGORIER

Underemne ACFTB 3.1 —

Luftfartøjskategorier

Underemne ACFTB 3.2 —

Kategorier af slipstrømsturbulens

Underemne ACFTB 3.3 —

ICAO's anflyvningskategorier

Underemne ACFTB 3.4 —

Miljøkategorier

EMNE ACFTB 4 —   LUFTFARTØJSDATA

Underemne ACFTB 4.1 —

Genkendelse

Underemne ACFTB 4.2 —

Ydelsesdata

EMNE ACFTB 5 —   FLYMOTORER

Underemne ACFTB 5.1 —

Stempelmotorer

Underemne ACFTB 5.2 —

Reaktionsmotorer

Underemne ACFTB 5.3 —

Turbopropmotorer

Underemne ACFTB 5.4 —

Flybrændstof

EMNE ACFTB 6 —   LUFTFARTØJSSYSTEMER OG -INSTRUMENTER

Underemne ACFTB 6.1 —

Flyveinstrumenter

Underemne ACFTB 6.2 —

Navigationsinstrumenter

Underemne ACFTB 6.3 —

Motorinstrumenter

Underemne ACFTB 6.4 —

Luftfartøjssystemer

EMNE ACFTB 7 —   FAKTORER MED INDVIRKNING PÅ LUFTFARTØJETS YDELSE

Underemne ACFTB 7.1 —

Startfaktorer

Underemne ACFTB 7.2 —

Opstigningsfaktorer

Underemne ACFTB 7.3 —

Flyvefaktorer

Underemne ACFTB 7.4 —

Nedstignings- og indledende anflyvningsfaktorer

Underemne ACFTB 7.5 —

Slutindflyvnings- og landingsfaktorer

Underemne ACFTB 7.6 —

Økonomiske faktorer

Underemne ACFTB 7.7 —

Miljø faktorer

EMNE 7:   MENNESKELIGE FAKTORER

EMNE HUMB 1 —   GENERELT OM MENNESKELIGE FAKTORER

Underemne HUMB 1.1 —

Indlæringsteknikker

Underemne HUMB 1.2 —

De menneskelige faktorers betydning for flyvekontroltjenesten

Underemne HUMB 1.3 —

Menneskelige faktorer og flyvekontroltjeneste

EMNE HUMB 2 —   MENNESKELIG YDEEVNE

Underemne HUMB 2.1 —

Individuel adfærd

Underemne HUMB 2.2 —

Sikkerhedskultur og faglig hæderlighed

Underemne HUMB 2.3 —

Sundhed og trivsel

Underemne HUMB 2.4 —

Teamarbejde

Underemne HUMB 2.5 —

Arbejdstagernes grundlæggende behov

Underemne HUMB 2.6 —

Stress

EMNE HUMB 3 —   MENNESKELIGE FEJL

Underemne HUMB 3.1 —

Risici ved fejl

Underemne HUMB 3.2 —

Definition af en menneskelig fejl

Underemne HUMB 3.3 —

Klassificering af menneskelige fejl

Underemne HUMB 3.4 —

Risikoanalyse og risikostyring

EMNE HUMB 4 —   KOMMUNIKATION

Underemne HUMB 4.1 —

Betydning af god kommunikation inden for flyvekontroltjeneste

Underemne HUMB 4.2 —

Kommunikationsproces

Underemne HUMB 4.3 —

Kommunikationsmidler

EMNE HUMB 5 —   ARBEJDSMILJØET

Underemne HUMB 5.1 —

Ergonomi og behovet for god udformning

Underemne HUMB 5.2 —

Udstyr og værktøj

Underemne HUMB 5.3 —

Automatisering

EMNE 8:   UDSTYR OG SYSTEMER

EMNE EQPSB 1 —   FLYVEKONTROLTJENESTENS UDSTYR

Underemne EQPSB 1.1 —

Hovedtyper af flyvekontroltjenestens udstyr

EMNE EQPSB 2 —   RADIO

Underemne EQPSB 2.1 —

Radioteori

Underemne EQPSB 2.2 —

Pejling

EMNE EQPSB 3 —   KOMMUNIKATIONSUDSTYR

Underemne EQPSB 3.1 —

Radiokommunikation

Underemne EQPSB 3.2 —

Talekommunikation mellem lufttrafiktjenesteenheder/-positioner

Underemne EQPSB 3.3 —

Data link-kommunikation

Underemne EQPSB 3.4 —

Flyselskabskommunikation

EMNE EQPSB 4 —   GENERELT OM OVERVÅGNING

Underemne EQPSB 4.1 —

ATS-overvågningskoncept

EMNE EQPSB 5 —   RADAR

Underemne EQPSB 5.1 —

Radarprincipper

Underemne EQPSB 5.2 —

Primærradar

Underemne EQPSB 5.3 —

Sekundærradar

Underemne EQPSB 5.4 —

Brug af radarer

Underemne EQPSB 5.5 —

Mode S

EMNE EQPSB 6 —   AFHÆNGIG AUTOMATISK OVERVÅGNING

Underemne EQPSB 6.1 —

Principper bag afhængig automatisk overvågning

Underemne EQPSB 6.2 —

Anvendelse af afhængig automatisk overvågning

EMNE EQPSB 7 —   MULTILATERATION

Underemne EQPSB 7.1 —

Principper bag multilateration

Underemne EQPSB 7.2 —

Anvendelse af multilateration

EMNE EQPSB 8 —   BEHANDLING AF OVERVÅGNINGSDATA

Underemne EQPSB 8.1 —

Netværkssamarbejde om overvågningsdata

Underemne EQPSB 8.2 —

Arbejdsprincipper bag netværkssamarbejde om overvågningsdata

EMNE EQPSB 9 —   FREMTIDIGT UDSTYR

Underemne EQPSB 9.1 —

Nye udviklingstendenser

EMNE EQPSB 10 —   ATS-AUTOMATISERING

Underemne EQPSB 10.1 —

Automatiseringsprincipper

Underemne EQPSB 10.2 —

Luftfartens faste telekommunikationsnet (AFTN)

Underemne EQPSB 10.3 —

Onlinedataudveksling

Underemne EQPSB 10.4 —

Anvendte systemer til automatisk informationsformidling

EMNE EQPSB 11 —   ARBEJDSPOSITIONER

Underemne EQPSB 11.1 —

Udstyr til arbejdspositioner

Underemne EQPSB 11.2 —

Flyvepladskontrol

Underemne EQPSB 11.3 —

Indflyvningskontrol

Underemne EQPSB 11.4 —

Områdekontrol

EMNE 9:   FAGLIGT MILJØ

EMNE PENB 1 —   RUTINEOPBYGNING

Underemne PENB 1.1 —

Lufttrafiktjenesten og flyvepladsfaciliteter

EMNE PENB 2 —   LUFTRUMSBRUGERE

Underemne PENB 2.1 —

Civil luftfart

Underemne PENB 2.2 —

Militær

Underemne PENB 2.3 —

Forventninger og krav til piloter

EMNE PENB 3 —   KUNDERELATIONER

Underemne PENB 3.1 —

Kunderelationer

EMNE PENB 4 —   MILJØBESKYTTELSE

Underemne PENB 4.1 —

Miljøbeskyttelse

Tillæg 3 til bilag I

KATEGORIEN FLYVEPLADSKONTROL, VISUEL (ADV)

(Reference: Bilag I — DEL ATCO, subpart D, afsnit 2, ATCO.D.010, litra a) nr. 2), i))

INDHOLDSFORTEGNELSE

EMNE 1:

GENERELT OM KURSET

EMNE 2:

LUFTFARTSLOVGIVNING

EMNE 3:

LUFTTRAFIKSTYRING

EMNE 4:

METEOROLOGI

EMNE 5:

NAVIGATION

EMNE 6:

LUFTFARTØJER

EMNE 7:

MENNESKELIGE FAKTORER

EMNE 8:

UDSTYR OG SYSTEMER

EMNE 9:

FAGLIGT MILJØ

EMNE 10:

UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

EMNE 11:

FLYVEPLADSER

EMNE 1:   GENERELT OM KURSET

EMNE INTR 1 —   KURSUSLEDELSE

Underemne INTR 1.1 —

Generelt om kurset

Underemne INTR 1.2 —

Kursusadministration

Underemne INTR 1.3 —

Undervisningsmateriale og uddannelsesdokumentation

EMNE INTR 2 —   GENERELT OM FLYVELEDERUDDANNELSEN

Underemne INTR 2.1 —

Kursets indhold og opbygning

Underemne INTR 2.2 —

Uddannelsesetik

Underemne INTR 2.3 —

Bedømmelsesproces

EMNE 2:   LUFTFARTSLOVGIVNING

EMNE LAW 1 —   ATCO-CERTIFIKAT/KOMPETENCEBEVIS

Underemne LAW 1.1 —

Rettigheder og betingelser

EMNE LAW 2 —   REGLER OG BESTEMMELSER

Underemne LAW 2.1 —

Rapporter

Underemne LAW 2.2 —

Luftrum

EMNE LAW 3 —   ATC-FLYVESIKKERHEDSSTYRING

Underemne LAW 3.1 —

Feedback-proces

Underemne LAW 3.2 —

Sikkerhedsundersøgelse

EMNE 3:   LUFTTRAFIKSTYRING

EMNE ATM 1 —   UDØVELSE AF TJENESTER

Underemne ATM 1.1 —

Flyvepladskontrol

Underemne ATM 1.2 —

Flyveinformationstjeneste (FIS)

Underemne ATM 1.3 —

Alarmeringstjeneste (ALRS)

Underemne ATM 1.4 —

ATS-systemkapacitet og lufttrafikregulering

EMNE ATM 2 —   KOMMUNIKATION

Underemne ATM 2.1 —

Effektiv kommunikation

EMNE ATM 3 —   ATC-KLARERINGER OG -INSTRUKTIONER

Underemne ATM 3.1 —

ATC-klareringer

Underemne ATM 3.2 —

ATC-instruktioner

EMNE ATM 4 —   KOORDINERING

Underemne ATM 4.1 —

Koordineringsbehov

Underemne ATM 4.2 —

Koordineringsværktøj og -metoder

Underemne ATM 4.3 —

Koordineringsprocedurer

EMNE ATM 5 —   HØJDEMÅLING OG NIVEAUTILDELING

Underemne ATM 5.1 —

Højdemåling

EMNE ATM 6 —   ADSKILLELSE

Underemne ATM 6.1 —

Adskillelse mellem afgående luftfartøjer

Underemne ATM 6.2 —

Adskillelse af ankommende luftfartøjer og luftfartøjer før landing eller afgående luftfartøjer

Underemne ATM 6.3 —

Længdeadskillelse udtrykt i tidsintervaller under hensyn til slipstrømsturbulens

Underemne ATM 6.4 —

Reducerede adskillelsesminima

EMNE ATM 7 —   LUFTBÅRNE ANTIKOLLISIONSSYSTEMER OG JORDBASEREDE SIKKERHEDSNET

Underemne ATM 7.1 —

Luftbårne antikollisionssystemer

Underemne ATM 7.2 —

Jordbaserede sikkerhedsnet

EMNE ATM 8 —   VISNING AF DATA

Underemne ATM 8.1 —

Datastyring

EMNE ATM 9 —   OPERATIONELT MILJØ (SIMULERET)

Underemne ATM 9.1 —

Det operationelle miljøs integritet

Underemne ATM 9.2 —

Verifikation af de operationelle procedurers aktualitet

Underemne ATM 9.3 —

Handover-takeover

EMNE ATM 10 —   UDØVELSE AF TÅRNKONTROLTJENESTE

Underemne ATM 10.1 —

Ansvar for udøvelsen

Underemne ATM 10.2 —

Kontroltårnets funktioner

Underemne ATM 10.3 —

Lufttrafikstyringen

Underemne ATM 10.4 —

Luftfartsfyr

Underemne ATM 10.5 —

Information til luftfartøjer fra kontroltårnet

Underemne ATM 10.6 —

Kontrol af flyvepladstrafik

Underemne ATM 10.7 —

Trafikkontrol i trafikrunden

Underemne ATM 10.8 —

Bane i brug

EMNE 4:   METEOROLOGI

EMNE MET 1 —   METEOROLOGISKE FÆNOMENER

Underemne MET 1.1 —

Meteorologiske fænomener

EMNE MET 2 —   KILDER TIL METEOROLOGISKE DATA

Underemne MET 2.1 —

Meteorologiske instrumenter

Underemne MET 2.2 —

Andre kilder til meteorologiske data

EMNE 5:   NAVIGATION

EMNE NAV 1 —   KORT OG LUFTFARTSKORT

Underemne NAV 1.1 —

Kort og diagrammer

EMNE NAV 2 —   INSTRUMENTNAVIGATION

Underemne NAV 2.1 —

Navigationssystemer

Underemne NAV 2.2 —

Stabiliseret indflyvning

EMNE 6:   LUFTFARTØJER

EMNE ACFT 1 —   LUFTFARTØJERS INSTRUMENTER

Underemne ACFT 1.1

Luftfartøjers instrumenter

EMNE ACFT 2 —   LUFTFARTØJSKATEGORIER

Underemne ACFT 2.1 —

Slipstrømsturbulens

EMNE ACFT 3 —   FAKTORER, DER PÅVIRKER LUFTFARTØJETS YDELSE

Underemne ACFT 3.1 —

Startfaktorer

Underemne ACFT 3.2 —

Opstigningsfaktorer

Underemne ACFT 3.3 —

Slutindflyvnings- og landingsfaktorer

Underemne ACFT 3.4 —

Økonomiske faktorer

Underemne ACFT 3.5 —

Miljøfaktorer

EMNE ACFT 4 —   LUFTFARTØJSDATA

Underemne ACFT 4.1 —

Genkendelse af luftfartøjstyper

Underemne ACFT 4.2 —

Ydelsesdata

EMNE 7:   MENNESKELIGE FAKTORER

EMNE HUM 1 —   PSYKOLOGISKE FAKTORER

Underemne HUM 1.1 —

Kognitive faktorer

EMNE HUM 2 —   MEDICINSKE OG FYSIOLOGISKE FAKTORER

Underemne HUM 2.1 —

Træthed

Underemne HUM 2.2 —

Fysisk form

EMNE HUM 3 —   SOCIALE OG ORGANISATORISKE FAKTORER

Underemne HUM 3.1 —

Teamressourceforvaltning

Underemne HUM 3.2 —

Teamarbejde og teamroller

Underemne HUM 3.3 —

Ansvarlig adfærd

EMNE HUM 4 —   STRESS

Underemne HUM 4.1 —

Stress

Underemne HUM 4.2 —

Stresshåndtering

EMNE HUM 5 —   MENNESKELIGE FEJL

Underemne HUM 5.1 —

Menneskelige fejl

Underemne HUM 5.2 —

Overtrædelse af regler

EMNE HUM 6 —   SAMARBEJDE

Underemne HUM 6.1 —

Kommunikation

Underemne HUM 6.2 —

Samarbejde inden for samme ansvarsområde

Underemne HUM 6.3 —

Samarbejde mellem forskellige ansvarsområder

Underemne HUM 6.4 —

Flyveleder-/pilotsamarbejde

EMNE 8:   UDSTYR OG SYSTEMER

EMNE EQPS 1 —   TALEKOMMUNIKATION

Underemne EQPS 1.1 —

Radiokommunikation

Underemne EQPS 1.2 —

Anden talekommunikation

EMNE EQPS 2 —   ATS-AUTOMATISERING

Underemne EQPS 2.1 —

Luftfartens faste telekommunikationsnet (AFTN)

Underemne EQPS 2.2 —

Automatisk dataudveksling

EMNE EQPS 3 —   ARBEJDSPOSITION FOR FLYVELEDERE

Underemne EQPS 3.1 —

Drift og kontrol af udstyr

Underemne EQPS 3.2 —

Situationsdisplays og informationssystemer

Underemne EQPS 3.3 —

Flyvedatasystemer

EMNE EQPS 4 —   FREMTIDIGT UDSTYR

Underemne EQPS 4.1 —

Nye udviklingstendenser

EMNE EQPS 5 —   UDSTYRETS OG SYSTEMERNES BEGRÆNSNINGER OG FORRINGELSE

Underemne EQPS 5.1 —

Reaktion på begrænsninger

Underemne EQPS 5.2 —

Forringelse af kommunikationsudstyret

Underemne EQPS 5.3 —

Forringelse af navigationsudstyret

EMNE 9:   FAGLIGT MILJØ

EMNE PEN 1 —   RUTINEOPBYGNING

Underemne PEN 1.1 —

Studiebesøg på flyveplads

EMNE PEN 2 —   LUFTRUMSBRUGERE

Underemne PEN 2.1 —

Bidragydere til civile ATS-operationer

Underemne PEN 2.2 —

Bidragydere til militære ATS-operationer

EMNE PEN 3 —   KUNDERELATIONER

Underemne PEN 3.1 —

Udøvelse af tjenester og brugerkrav

EMNE PEN 4 —   MILJØBESKYTTELSE

Underemne PEN 4.1 —

Miljøbeskyttelse

EMNE 10:   UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

EMNE ABES 1 —   UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER (ABES)

Underemne ABES 1.1 —

Oversigt over ABES

EMNE ABES 2 —   KOMPETENCEUDVIKLING

Underemne ABES 2.1 —

Kommunikationens effektivitet

Underemne ABES 2.2 —

Forhindring af psykisk overbelastning

Underemne ABES 2.3 —

Samarbejde luft/jord

EMNE ABES 3 —   PROCEDURER FOR UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

Underemne ABES 3.1 —

Anvendelse af ABES-procedurer

Underemne ABES 3.2 —

Radiosvigt

Underemne ABES 3.3 —

Ulovlige handlinger og bombetrusler på luftfartøjer

Underemne ABES 3.4 —

Vildfarne eller uidentificerede luftfartøjer

Underemne ABES 3.5 —

Indtrængen på landingsbanen

EMNE 11:   FLYVEPLADSER

EMNE AGA 1 —   FLYVEPLADSDATA, -UDFORMNING OG -KOORDINERING

Underemne AGA 1.1 —

Definitioner

Underemne AGA 1.2 —

Koordinering

EMNE AGA 2 —   TRAFIKOMRÅDE

Underemne AGA 2.1 —

Trafikområde

Underemne AGA 2.2 —

Manøvreområde

Underemne AGA 2.3 —

Baner

EMNE AGA 3 —   HINDRINGER

Underemne AGA 3.1 —

Hindringsfrit luftrum omkring flyvepladser

EMNE AGA 4 —   DIVERSE UDSTYR

Underemne AGA 4.1 —

Placering

Tillæg 4 til bilag I

KATEGORIEN FLYVEPLADSKONTROL, INSTRUMENT FOR KONTROLTÅRNE — ADI (TWR)

(Reference: Bilag I — DEL ATCO, subpart D, afsnit 2, ATCO.D.010, litra a), nr. 2), ii))

INDHOLDSFORTEGNELSE

EMNE 1:

GENERELT OM KURSET

EMNE 2:

LUFTFARTSLOVGIVNING

EMNE 3:

LUFTTRAFIKSTYRING

EMNE 4:

METEOROLOGI

EMNE 5:

NAVIGATION

EMNE 6:

LUFTFARTØJER

EMNE 7:

MENNESKELIGE FAKTORER

EMNE 8:

UDSTYR OG SYSTEMER

EMNE 9:

FAGLIGT MILJØ

EMNE 10:

UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

EMNE 11:

FLYVEPLADSER

EMNE 1:   GENERELT OM KURSET

EMNE INTR 1 —   KURSUSLEDELSE

Underemne INTR 1.1 —

Generelt om kurset

Underemne INTR 1.2 —

Kursusadministration

Underemne INTR 1.3 —

Undervisningsmateriale og uddannelsesdokumentation

EMNE INTR 2 —   GENERELT OM FLYVELEDERUDDANNELSEN

Underemne INTR 2.1 —

Kursets indhold og opbygning

Underemne INTR 2.2 —

Uddannelsesetik

Underemne INTR 2.3 —

Bedømmelsesproces

EMNE 2:   LUFTFARTSLOVGIVNING

EMNE LAW 1 —   ATCO-CERTIFIKAT/KOMPETENCEBEVIS

Underemne LAW 1.1 —

Rettigheder og betingelser

EMNE LAW 2 —   REGLER OG BESTEMMELSER

Underemne LAW 2.1 —

Rapporter

Underemne LAW 2.2 —

Luftrum

EMNE LAW 3 —   ATC-FLYVESIKKERHEDSSTYRING

Underemne LAW 3.1 —

Feedback-proces

Underemne LAW 3.2 —

Sikkerhedsundersøgelse

EMNE 3:   LUFTTRAFIKSTYRING

EMNE ATM 1 —   UDØVELSE AF TJENESTER

Underemne ATM 1.1 —

Flyvepladskontrol

Underemne ATM 1.2 —

Flyveinformationstjeneste (FIS)

Underemne ATM 1.3 —

Alarmeringstjeneste (ALRS)

Underemne ATM 1.4 —

ATS-systemkapacitet og lufttrafikregulering

EMNE ATM 2 —   KOMMUNIKATION

Underemne ATM 2.1 —

Effektiv kommunikation

EMNE ATM 3 —   ATC-KLARERINGER OG -INSTRUKTIONER

Underemne ATM 3.1 —

ATC-klareringer

Underemne ATM 3.2 —

ATC-instruktioner

EMNE ATM 4 —   KOORDINERING

Underemne ATM 4.1 —

Koordineringsbehov

Underemne ATM 4.2 —

Koordineringsværktøj og -metoder

Underemne ATM 4.3 —

Koordineringsprocedurer

EMNE ATM 5 —   HØJDEMÅLING OG NIVEAUTILDELING

Underemne ATM 5.1 —

Højdemåling

Underemne ATM 5.2 —

Klarering af terræn

EMNE ATM 6 —   ADSKILLELSE

Underemne ATM 6.1 —

Adskillelse mellem afgående luftfartøjer

Underemne ATM 6.2 —

Adskillelse af afgående luftfartøjer og ankommende luftfartøjer

Underemne ATM 6.3 —

Adskillelse af ankommende luftfartøjer og luftfartøjer før landing eller afgående luftfartøjer

Underemne ATM 6.4 —

Længdeadskillelse udtrykt i tidsintervaller under hensyn til slipstrømsturbulens

Underemne ATM 6.5 —

Reducerede adskillelsesminima

EMNE ATM 7 —   LUFTBÅRNE ANTIKOLLISIONSSYSTEMER OG JORDBASEREDE SIKKERHEDSNET

Underemne ATM 7.1 —

Luftbårne antikollisionssystemer

Underemne ATM 7.2 —

Jordbaserede sikkerhedsnet

EMNE ATM 8 —   VISNING AF DATA

Underemne ATM 8.1 —

Datastyring

EMNE ATM 9 —   OPERATIONELT MILJØ (SIMULERET)

Underemne ATM 9.1 —

Det operationelle miljøs integritet

Underemne ATM 9.2 —

Verifikation af de operationelle procedurers aktualitet

Underemne ATM 9.3 —

Handover-takeover

EMNE ATM 10 —   UDØVELSE AF TÅRNKONTROLTJENESTE

Underemne ATM 10.1 —

Ansvar for udøvelsen

Underemne ATM 10.2 —

Kontroltårnets funktioner

Underemne ATM 10.3 —

Lufttrafikstyringen

Underemne ATM 10.4 —

Luftfartsfyr

Underemne ATM 10.5 —

Information til luftfartøjer fra kontroltårnet

Underemne ATM 10.6 —

Kontrol af flyvepladstrafik

Underemne ATM 10.7 —

Trafikkontrol i trafikrunden

Underemne ATM 10.8 —

Bane i brug

EMNE ATM 11 —   UDØVELSE AF TÅRNKONTROLTJENESTE — INSTRUMENT

Underemne ATM 11.1 —

Operationer i lav sigtbarhed og specielle visuelle flyveregler

Underemne ATM 11.2 —

Afgående trafik

Underemne ATM 11.3 —

Ankommende trafik

Underemne ATM 11.4 —

Tårnkontroltjeneste med avanceret systemstøtte

EMNE 4:   METEOROLOGI

EMNE MET 1 —   METEOROLOGISKE FÆNOMENER

Underemne MET 1.1 —

Meteorologiske fænomener

EMNE MET 2 —   KILDER TIL METEOROLOGISKE DATA

Underemne MET 2.1 —

Meteorologiske instrumenter

Underemne MET 2.2 —

Andre kilder til meteorologiske data

EMNE 5:   NAVIGATION

EMNE NAV 1 —   KORT OG LUFTFARTSKORT

Underemne NAV 1.1 —

Kort og diagrammer

EMNE NAV 2 —   INSTRUMENTNAVIGATION

Underemne NAV 2.1 —

Navigationssystemer

Underemne NAV 2.2 —

Stabiliseret indflyvning

Underemne NAV 2.3 —

Instrumentudflyvninger og -indflyvninger

Underemne NAV 2.4 —

Satellitbaserede systemer

Underemne NAV 2.5 —

PBN-applikationer

EMNE 6:   LUFTFARTØJER

EMNE ACFT 1 —   LUFTFARTØJRS INSTRUMENTER

Underemne ACFT 1.1 —

Luftfartøjers instrumenter

EMNE ACFT 2 —   LUFTFARTØJSKATEGORIER

Underemne ACFT 2.1 —

Slipstrømsturbulens

Underemne ACFT 2.2 —

ICAO's anflyvningskategorier

EMNE ACFT 3 —   FAKTORER, DER PÅVIRKER LUFTFARTØJETS YDELSE

Underemne ACFT 3.1 —

Startfaktorer

Underemne ACFT 3.2 —

Opstigningsfaktorer

Underemne ACFT 3.3 —

Slutindflyvnings- og landingsfaktorer

Underemne ACFT 3.4 —

Økonomiske faktorer

Underemne ACFT 3.5 —

Miljøfaktorer

EMNE ACFT 4 —   LUFTFARTØJSDATA

Underemne ACFT 4.1 —

Genkendelse af luftfartøjstyper

Underemne ACFT 4.2 —

Ydelsesdata

EMNE 7:   MENNESKELIGE FAKTORER

EMNE HUM 1 —   PSYKOLOGISKE FAKTORER

Underemne HUM 1.1 —

Kognitive faktorer

EMNE HUM 2 —   MEDICINSKE OG FYSIOLOGISKE FAKTORER

Underemne HUM 2.1 —

Træthed

Underemne HUM 2.2 —

Fysisk form

EMNE HUM 3 —   SOCIALE OG ORGANISATORISKE FAKTORER

Underemne HUM 3.1 —

Teamressourceforvaltning

Underemne HUM 3.2 —

Teamarbejde og teamroller

Underemne HUM 3.3 —

Ansvarlig adfærd

EMNE HUM 4 —   STRESS

Underemne HUM 4.1 —

Stress

Underemne HUM 4.2 —

Stresshåndtering

EMNE HUM 5 —   MENNESKELIGE FEJL

Underemne HUM 5.1 —

Menneskelige fejl

Underemne HUM 5.2 —

Overtrædelse af regler

EMNE HUM 6 —   SAMARBEJDE

Underemne HUM 6.1 —

Kommunikation

Underemne HUM 6.2 —

Samarbejde inden for samme ansvarsområde

Underemne HUM 6.3 —

Samarbejde mellem forskellige ansvarsområder

Underemne HUM 6.4 —

Flyveleder-/pilotsamarbejde

EMNE 8:   UDSTYR OG SYSTEMER

EMNE EQPS 1 —   TALEKOMMUNIKATION

Underemne EQPS 1.1 —

Radiokommunikation

Underemne EQPS 1.2 —

Anden talekommunikation

EMNE EQPS 2 —   ATS-AUTOMATISERING

Underemne EQPS 2.1 —

Luftfartens faste telekommunikationsnet (AFTN)

Underemne EQPS 2.2 —

Automatisk dataudveksling

EMNE EQPS 3 —   ARBEJDSPOSITION FOR FLYVELEDERE

Underemne EQPS 3.1 —

Drift og kontrol af udstyr

Underemne EQPS 3.2 —

Situationsdisplays og informationssystemer

Underemne EQPS 3.3 —

Flyvedatasystemer

EMNE EQPS 4 —   FREMTIDIGT UDSTYR

Underemne EQPS 4.1 —

Nye udviklingstendenser

EMNE EQPS 5 —   UDSTYRETS OG SYSTEMERNES BEGRÆNSNINGER OG FORRINGELSE

Underemne EQPS 5.1 —

Reaktion på begrænsninger

Underemne EQPS 5.2 —

Forringelse af kommunikationsudstyret

Underemne EQPS 5.3 —

Forringelse af navigationsudstyret

EMNE 9:   FAGLIGT MILJØ

EMNE PEN 1 —   RUTINEOPBYGNING

Underemne PEN 1.1 —

Studiebesøg på flyveplads

EMNE PEN 2 —   LUFTRUMSBRUGERE

Underemne PEN 2.1 —

Bidragydere til civile ATS-operationer

Underemne PEN 2.2 —

Bidragydere til militære ATS-operationer

EMNE PEN 3 —   KUNDERELATIONER

Underemne PEN 3.1 —

Udøvelse af tjenester og brugerkrav

EMNE PEN 4 —   MILJØBESKYTTELSE

Underemne PEN 4.1 —

Miljøbeskyttelse

EMNE 10:   UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

EMNE ABES 1 —   UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER (ABES)

Underemne ABES 1.1 —

Oversigt over ABES

EMNE ABES 2 —   KOMPETENCEUDVIKLING

Underemne ABES 2.1 —

Kommunikationens effektivitet

Underemne ABES 2.2 —

Forhindring af psykisk overbelastning

Underemne ABES 2.3 —

Samarbejde luft/jord

EMNE ABES 3 —   PROCEDURER FOR UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

Underemne ABES 3.1 —

Anvendelse af ABES-procedurer

Underemne ABES 3.2 —

Radiosvigt

Underemne ABES 3.3 —

Ulovlige handlinger og bombetrusler på luftfartøjer

Underemne ABES 3.4 —

Vildfarne eller uidentificerede luftfartøjer

Underemne ABES 3.5 —

Indtrængen på landingsbanen

EMNE 11:   FLYVEPLADSER

EMNE AGA 1 —   FLYVEPLADSDATA, -UDFORMNING OG -KOORDINERING

Underemne AGA 1.1 —

Definitioner

Underemne AGA 1.2 —

Koordinering

EMNE AGA 2 —   TRAFIKOMRÅDE

Underemne AGA 2.1 —

Trafikområde

Underemne AGA 2.2 —

Manøvreområde

Underemne AGA 2.3 —

Baner

EMNE AGA 3 —   HINDRINGER

Underemne AGA 3.1 —

Hindringsfrit luftrum omkring flyvepladser

EMNE AGA 4 —   DIVERSE UDSTYR

Underemne AGA 4.1 —

Placering

Tillæg 5 til bilag I

KATEGORIEN INDFLYVNINGSKONTROL, PROCEDURE (APP)

(Reference: Bilag I — DEL ATCO, subpart D, afsnit 2, ATCO.D.010, litra a), nr. 2), iii))

INDHOLDSFORTEGNELSE

EMNE 1:

GENERELT OM KURSET

EMNE 2:

LUFTFARTSLOVGIVNING

EMNE 3:

LUFTTRAFIKSTYRING

EMNE 4:

METEOROLOGI

EMNE 5:

NAVIGATION

EMNE 6:

LUFTFARTØJER

EMNE 7:

MENNESKELIGE FAKTORER

EMNE 8:

UDSTYR OG SYSTEMER

EMNE 9:

FAGLIGT MILJØ

EMNE 10:

UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

EMNE 11:

FLYVEPLADSER

EMNE 1:   GENERELT OM KURSET

EMNE INTR 1 —   KURSUSLEDELSE

Underemne INTR 1.1 —

Generelt om kurset

Underemne INTR 1.2 —

Kursusadministration

Underemne INTR 1.3 —

Undervisningsmateriale og uddannelsesdokumentation

EMNE INTR 2 —   GENERELT OM FLYVELEDERUDDANNELSEN

Underemne INTR 2.1 —

Kursets indhold og opbygning

Underemne INTR 2.2 —

Uddannelsesetik

Underemne INTR 2.3 —

Bedømmelsesproces

EMNE 2:   LUFTFARTSLOVGIVNING

EMNE LAW 1 —   ATCO-CERTIFIKAT/KOMPETENCEBEVIS

Underemne LAW 1.1 —

Rettigheder og betingelser

EMNE LAW 2 —   REGLER OG BESTEMMELSER

Underemne LAW 2.1 —

Rapporter

Underemne LAW 2.2 —

Luftrum

EMNE LAW 3 —   ATC-FLYVESIKKERHEDSSTYRING

Underemne LAW 3.1 —

Feedback-proces

Underemne LAW 3.2 —

Sikkerhedsundersøgelse

EMNE 3:   LUFTTRAFIKSTYRING

EMNE ATM 1 —   UDØVELSE AF TJENESTER

Underemne ATM 1.1 —

Flyvekontroltjeneste (ATC)

Underemne ATM 1.2 —

Flyveinformationstjeneste (FIS)

Underemne ATM 1.3 —

Alarmeringstjeneste (ALRS)

Underemne ATM 1.4 —

ATS-systemkapacitet og lufttrafikregulering

Underemne ATM 1.5 —

Luftrumsstyring (ASM)

EMNE ATM 2 —   KOMMUNIKATION

Underemne ATM 2.1 —

Effektiv kommunikation

EMNE ATM 3 —   FLYVETILLADELSER OG FLYVEINSTRUKSER

Underemne ATM 3.1 —

ATC-klareringer

Underemne ATM 3.2 —

ATC-instruktioner

EMNE ATM 4 —   KOORDINERING

Underemne ATM 4.1 —

Koordineringsbehov

Underemne ATM 4.2 —

Koordineringsværktøj og -metoder

Underemne ATM 4.3 —

Koordineringsprocedurer

EMNE ATM 5 —   HØJDEMÅLING OG NIVEAUTILDELING

Underemne ATM 5.1 —

Højdemåling

Underemne ATM 5.2 —

Klarering af terræn

EMNE ATM 6 —   ADSKILLELSE

Underemne ATM 6.1 —

Vertikal adskillelse

Underemne ATM 6.2 —

Horisontal adskillelse

Underemne ATM 6.3 —

Uddelegering af adskillelse

EMNE ATM 7 —   LUFTBÅRNE ANTIKOLLISIONSSYSTEMER OG JORDBASEREDE SIKKERHEDSNET

Underemne ATM 7.1 —

Luftbårne antikollisionssystemer

EMNE ATM 8 —   VISNING AF DATA

Underemne ATM 8.1 —

Datastyring

EMNE ATM 9 —   OPERATIONELT MILJØ (SIMULERET)

Underemne ATM 9.1 —

Det operationelle miljøs integritet

Underemne ATM 9.2 —

Verifikation af de operationelle procedurers aktualitet

Underemne ATM 9.3 —

Handover-takeover

EMNE ATM 10 —   UDØVELSE AF KONTROLTJENESTE

Underemne ATM 10.1 —

Ansvar og behandling af oplysninger

Underemne ATM 10.2 —

Indflyvningskontrol

Underemne ATM 10.3 —

Lufttrafikstyringen

Underemne ATM 10.4 —

Håndtering af trafik

EMNE ATM 11 —   VENTEPOSITION

Underemne ATM 11.1 —

Generelle venteprocedurer

Underemne ATM 11.2 —

Indflyvende luftfartøj

EMNE 4:   METEOROLOGI

EMNE MET 1 —   METEOROLOGISKE FÆNOMENER

Underemne MET 1.1 —

Meteorologiske fænomener

EMNE MET 2 —   KILDER TIL METEOROLOGISKE DATA

Underemne MET 2.1 —

Kilder til meteorologiske oplysninger

EMNE 5:   NAVIGATION

EMNE NAV 1 —   KORT OG LUFTFARTSKORT

Underemne NAV 1.1 —

Kort og diagrammer

EMNE NAV 2 —   INSTRUMENTNAVIGATION

Underemne NAV 2.1 —

Navigationssystemer

Underemne NAV 2.2 —

Stabiliseret indflyvning

Underemne NAV 2.3 —

Instrumentudflyvninger og -indflyvninger

Underemne NAV 2.4 —

Navigationsassistance

Underemne NAV 2.5 —

Satellitbaserede systemer

Underemne NAV 2.6 —

PBN-applikationer

EMNE 6:   LUFTFARTØJER

EMNE ACFT 1 —   LUFTFARTØJERS INSTRUMENTER

Underemne ACFT 1.1 —

Luftfartøjers instrumenter

EMNE ACFT 2 —   LUFTFARTØJSKATEGORIER

Underemne ACFT 2.1 —

Slipstrømsturbulens

Underemne ACFT 2.2 —

ICAO's anflyvningskategorier

EMNE ACFT 3 —   FAKTORER, DER PÅVIRKER LUFTFARTØJETS YDELSE

Underemne ACFT 3.1 —

Opstigningsfaktorer

Underemne ACFT 3.2 —

Flyvefaktorer

Underemne ACFT 3.3 —

Nedstignings- og indledende anflyvningsfaktorer

Underemne ACFT 3.4 —

Slutindflyvnings- og landingsfaktorer

Underemne ACFT 3.5 —

Økonomiske faktorer

Underemne ACFT 3.6 —

Miljøfaktorer

EMNE ACFT 4 —   LUFTFARTØJSDATA

Underemne ACFT 4.1 —

Ydelsesdata

EMNE 7:   MENNESKELIGE FAKTORER

EMNE HUM 1 —   PSYKOLOGISKE FAKTORER

Underemne HUM 1.1 —

Kognitive faktorer

EMNE HUM 2 —   MEDICINSKE OG FYSIOLOGISKE FAKTORER

Underemne HUM 2.1 —

Træthed

Underemne HUM 2.2 —

Fysisk form

EMNE HUM 3 —   SOCIALE OG ORGANISATORISKE FAKTORER

Underemne HUM 3.1 —

Teamressourceforvaltning

Underemne HUM 3.2 —

Teamarbejde og teamroller

Underemne HUM 3.3 —

Ansvarlig adfærd

EMNE HUM 4 —   STRESS

Underemne HUM 4.1 —

Stress

Underemne HUM 4.2 —

Stresshåndtering

EMNE HUM 5 —   MENNESKELIGE FEJL

Underemne HUM 5.1 —

Menneskelige fejl

Underemne HUM 5.2 —

Overtrædelse af regler

EMNE HUM 6 —   SAMARBEJDE

Underemne HUM 6.1 —

Kommunikation

Underemne HUM 6.2 —

Samarbejde inden for samme ansvarsområde

Underemne HUM 6.3 —

Samarbejde mellem forskellige ansvarsområder

Underemne HUM 6.4 —

Flyveleder-/pilotsamarbejde

EMNE 8:   UDSTYR OG SYSTEMER

EMNE EQPS 1 —   TALEKOMMUNIKATION

Underemne EQPS 1.1 —

Radiokommunikation

Underemne EQPS 1.2 —

Anden talekommunikation

EMNE EQPS 2 —   ATS-AUTOMATISERING

Underemne EQPS 2.1 —

Luftfartens faste telekommunikationsnet (AFTN)

Underemne EQPS 2.2 —

Automatisk dataudveksling

EMNE EQPS 3 —   ARBEJDSPOSITION FOR FLYVELEDERE

Underemne EQPS 3.1 —

Drift og kontrol af udstyr

Underemne EQPS 3.2 —

Situationsdisplays og informationssystemer

Underemne EQPS 3.3 —

Flyvedatasystemer

EMNE EQPS 4 —   FREMTIDIGT UDSTYR

Underemne EQPS 4.1 —

Nye udviklingstendenser

EMNE EQPS 5 —   UDSTYRETS OG SYSTEMERNES BEGRÆNSNINGER OG FORRINGELSE

Underemne EQPS 5.1 —

Reaktion på begrænsninger

Underemne EQPS 5.2 —

Forringelse af kommunikationsudstyret

Underemne EQPS 5.3 —

Forringelse af navigationsudstyret

EMNE 9:   FAGLIGT MILJØ

EMNE PEN 1 —   RUTINEOPBYGNING

Underemne PEN 1.1 —

Studiebesøg på flyveplads

EMNE PEN 2 —   LUFTRUMSBRUGERE

Underemne PEN 2.1 —

Bidragydere til civile ATS-operationer

Underemne PEN 2.2 —

Bidragydere til militære ATS-operationer

EMNE PEN 3 —   KUNDERELATIONER

Underemne PEN 3.1 —

Udøvelse af tjenester og brugerkrav

EMNE PEN 4 —   MILJØBESKYTTELSE

Underemne PEN 4.1 —

Miljøbeskyttelse

EMNE 10:   UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

EMNE ABES 1 —   UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER (ABES)

Underemne ABES 1.1 —

Oversigt over ABES

EMNE ABES 2 —   KOMPETENCEUDVIKLING

Underemne ABES 2.1 —

Kommunikationens effektivitet

Underemne ABES 2.2 —

Forhindring af psykisk overbelastning

Underemne ABES 2.3 —

Samarbejde luft/jord

EMNE ABES 3 —   PROCEDURER FOR UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

Underemne ABES 3.1 —

Anvendelse af ABES-procedurer

Underemne ABES 3.2 —

Radiosvigt

Underemne ABES 3.3 —

Ulovlige handlinger og bombetrusler på luftfartøjer

Underemne ABES 3.4 —

Vildfarne eller uidentificerede luftfartøjer

Underemne ABES 3.5 —

Omdirigeringer

EMNE 11:   FLYVEPLADSER

EMNE AGA 1 —   FLYVEPLADSDATA, -UDFORMNING OG -KOORDINERING

Underemne AGA 1.1 —

Definitioner

Underemne AGA 1.2 —

Koordinering

EMNE AGA 2 —   TRAFIKOMRÅDE

Underemne AGA 2.1 —

Trafikområde

Underemne AGA 2.2 —

Manøvreområde

Underemne AGA 2.3 —

Baner

EMNE AGA 3 —   HINDRINGER

Underemne AGA 3.1 —

Hindringsfrit luftrum omkring flyvepladser

EMNE AGA 4 —   DIVERSE UDSTYR

Underemne AGA 4.1 —

Placering

Tillæg 6 til bilag I

KATEGORIEN OMRÅDEKONTROL, PROCEDURE (ACP)

(Reference: bilag I — DEL ATCO, subpart D, afsnit 2, ATCO.D.010, litra a), nr. 2), iv))

INDHOLDSFORTEGNELSE

EMNE 1:

GENERELT OM KURSET

EMNE 2:

LUFTFARTSLOVGIVNING

EMNE 3:

LUFTTRAFIKSTYRING

EMNE 4:

METEOROLOGI

EMNE 5:

NAVIGATION

EMNE 6:

LUFTFARTØJER

EMNE 7:

MENNESKELIGE FAKTORER

EMNE 8:

UDSTYR OG SYSTEMER

EMNE 9:

FAGLIGT MILJØ

EMNE 10:

UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

EMNE 1:   GENERELT OM KURSET

EMNE INTR 1 —   KURSUSLEDELSE

Underemne INTR 1.1 —

Introduktion

Underemne INTR 1.2 —

Kursusadministration

Underemne INTR 1.3 —

Undervisningsmateriale og uddannelsesdokumentation

EMNE INTR 2 —   GENERELT OM FLYVELEDERUDDANNELSEN

Underemne INTR 2.1 —

Kursets indhold og opbygning

Underemne INTR 2.2 —

Uddannelsesetik

Underemne INTR 2.3 —

Bedømmelsesproces

EMNE 2:   LUFTFARTSLOVGIVNING

EMNE LAW 1 —   ATCO-CERTIFIKAT/KOMPETENCEBEVIS

Underemne LAW 1.1 —

Rettigheder og betingelser

EMNE LAW 2 —   REGLER OG BESTEMMELSER

Underemne LAW 2.1 —

Rapporter

Underemne LAW 2.2 —

Luftrum

EMNE LAW 3 —   ATC-FLYVESIKKERHEDSSTYRING

Underemne LAW 3.1 —

Feedback-proces

Underemne LAW 3.2 —

Sikkerhedsundersøgelse

EMNE 3:   LUFTTRAFIKSTYRING

EMNE ATM 1 —   UDØVELSE AF TJENESTER

Underemne ATM 1.1 —

Flyvekontroltjeneste (ATC)

Underemne ATM 1.2 —

Flyveinformationstjeneste (FIS)

Underemne ATM 1.3 —

Alarmeringstjeneste (ALRS)

Underemne ATM 1.4 —

ATS-systemkapacitet og lufttrafikregulering

Underemne ATM 1.5 —

Luftrumsstyring (ASM)

EMNE ATM 2 —   KOMMUNIKATION

Underemne ATM 2.1 —

Effektiv kommunikation

EMNE ATM 3 —   ATC-KLARERINGER OG -INSTRUKTIONER

Underemne ATM 3.1 —

ATC-klareringer

Underemne ATM 3.2 —

ATC-instruktioner

EMNE ATM 4 —   KOORDINERING

Underemne ATM 4.1 —

Koordineringsbehov

Underemne ATM 4.2 —

Koordineringsværktøj og -metoder

Underemne ATM 4.3 —

Koordineringsprocedurer

EMNE ATM 5 —   HØJDEMÅLING OG NIVEAUTILDELING

Underemne ATM 5.1 —

Højdemåling

Underemne ATM 5.2 —

Klarering af terræn

EMNE ATM 6 —   ADSKILLELSE

Underemne ATM 6.1 —

Vertikal adskillelse

Underemne ATM 6.2 —

Horisontal adskillelse

EMNE ATM 7 —   LUFTBÅRNE ANTIKOLLISIONSSYSTEMER OG JORDBASEREDE SIKKERHEDSNET

Underemne ATM 7.1 —

Luftbårne antikollisionssystemer

EMNE ATM 8 —   VISNING AF DATA

Underemne ATM 8.1 —

Datastyring

EMNE ATM 9 —   OPERATIONELT MILJØ (SIMULERET)

Underemne ATM 9.1 —

Det operationelle miljøs integritet

Underemne ATM 9.2 —

Verifikation af de operationelle procedurers aktualitet

Underemne ATM 9.3 —

Handover-takeover

EMNE ATM 10 —   UDØVELSE AF KONTROLTJENESTE

Underemne ATM 10.1 —

Ansvar og behandling af oplysninger

Underemne ATM 10.2 —

Områdekontrol

Underemne ATM 10.3 —

Lufttrafikstyringen

Underemne ATM 10.4 —

Håndtering af trafik

EMNE ATM 11 —   VENTEPOSITION

Underemne ATM 11.1 —

Generelle venteprocedurer

Underemne ATM 11.2 —

Luftfartøj i venteposition

EMNE 4:   METEOROLOGI

EMNE MET 1 —   METEOROLOGISKE FÆNOMENER

Underemne MET 1.1 —

Meteorologiske fænomener

EMNE MET 2 —   KILDER TIL METEOROLOGISKE DATA

Underemne MET 2.1 —

Kilder til meteorologiske oplysninger

EMNE 5:   NAVIGATION

EMNE NAV 1 —   KORT OG LUFTFARTSKORT

Underemne NAV 1.1 —

Kort og diagrammer

EMNE NAV 2 —   INSTRUMENTNAVIGATION

Underemne NAV 2.1 —

Navigationssystemer

Underemne NAV 2.2 —

Navigationsassistance

Underemne NAV 2.3 —

PBN-applikationer

EMNE 6:   LUFTFARTØJER

EMNE ACFT 1 —   LUFTFARTØJERS INSTRUMENTER

Underemne ACFT 1.1

Luftfartøjers instrumenter

EMNE ACFT 2 —   LUFTFARTØJSKATEGORIER

Underemne ACFT 2.1 —

Slipstrømsturbulens

EMNE ACFT 3 —   FAKTORER, DER PÅVIRKER LUFTFARTØJETS YDELSE

Underemne ACFT 3.1 —

Opstigningsfaktorer

Underemne ACFT 3.2 —

Flyvefaktorer

Underemne ACFT 3.3 —

Nedstigningsfaktorer

Underemne ACFT 3.4 —

Økonomiske faktorer

Underemne ACFT 3.5 —

Miljøfaktorer

EMNE ACFT 4 —   LUFTFARTØJSDATA

Underemne ACFT 4.1 —

Ydelsesdata

EMNE 7:   MENNESKELIGE FAKTORER

EMNE HUM 1 —   PSYKOLOGISKE FAKTORER

Underemne HUM 1.1 —

Kognitive faktorer

EMNE HUM 2 —   MEDICINSKE OG FYSIOLOGISKE FAKTORER

Underemne HUM 2.1 —

Træthed

Underemne HUM 2.2 —

Fysisk form

EMNE HUM 3 —   SOCIALE OG ORGANISATORISKE FAKTORER

Underemne HUM 3.1 —

Teamressourceforvaltning

Underemne HUM 3.2 —

Teamarbejde og teamroller

Underemne HUM 3.3 —

Ansvarlig adfærd

EMNE HUM 4 —   STRESS

Underemne HUM 4.1 —

Stress

Underemne HUM 4.2 —

Stresshåndtering

EMNE HUM 5 —   MENNESKELIGE FEJL

Underemne HUM 5.1 —

Menneskelige fejl

Underemne HUM 5.2 —

Overtrædelse af regler

EMNE HUM 6 —   SAMARBEJDE

Underemne HUM 6.1 —

Kommunikation

Underemne HUM 6.2 —

Samarbejde inden for samme ansvarsområde

Underemne HUM 6.3 —

Samarbejde mellem forskellige ansvarsområder

Underemne HUM 6.4 —

Flyveleder-/pilotsamarbejde

EMNE 8:   UDSTYR OG SYSTEMER

EMNE EQPS 1 —   TALEKOMMUNIKATION

Underemne EQPS 1.1 —

Radiokommunikation

Underemne EQPS 1.2 —

Anden talekommunikation

EMNE EQPS 2 —   ATS-AUTOMATISERING

Underemne EQPS 2.1 —

Luftfartens faste telekommunikationsnet (AFTN)

Underemne EQPS 2.2 —

Automatisk dataudveksling

EMNE EQPS 3 —   ARBEJDSPOSITION FOR FLYVELEDERE

Underemne EQPS 3.1 —

Drift og kontrol af udstyr

Underemne EQPS 3.2 —

Situationsdisplays og informationssystemer

Underemne EQPS 3.3 —

Flyvedatasystemer

EMNE EQPS 4 —   FREMTIDIGT UDSTYR

Underemne EQPS 4.1 —

Nye udviklingstendenser

EMNE EQPS 5 —   UDSTYRETS OG SYSTEMERNES BEGRÆNSNINGER OG FORRINGELSE

Underemne EQPS 5.1 —

Reaktion på begrænsninger

Underemne EQPS 5.2 —

Forringelse af kommunikationsudstyret

Underemne EQPS 5.3 —

Forringelse af navigationsudstyret

EMNE 9:   FAGLIGT MILJØ

EMNE PEN 1 —   RUTINEOPBYGNING

Underemne PEN 1.1 —

Studiebesøg på områdekontrolcentral

EMNE PEN 2 —   LUFTRUMSBRUGERE

Underemne PEN 2.1 —

Bidragydere til civile ATS-operationer

Underemne PEN 2.2 —

Bidragydere til militære ATS-operationer

EMNE PEN 3 —   KUNDERELATIONER

Underemne PEN 3.1 —

Udøvelse af tjenester og brugerkrav

EMNE PEN 4 —   MILJØBESKYTTELSE

Underemne PEN 4.1 —

Miljøbeskyttelse

EMNE 10:   UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

EMNE ABES 1 —   UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER (ABES)

Underemne ABES 1.1 —

Oversigt over ABES

EMNE ABES 2 —   KOMPETENCEUDVIKLING

Underemne ABES 2.1 —

Kommunikationens effektivitet

Underemne ABES 2.2 —

Forhindring af psykisk overbelastning

Underemne ABES 2.3 —

Samarbejde luft/jord

EMNE ABES 3 —   PROCEDURER FOR UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

Underemne ABES 3.1 —

Anvendelse af ABES-procedurer

Underemne ABES 3.2 —

Radiosvigt

Underemne ABES 3.3 —

Ulovlige handlinger og bombetrusler på luftfartøjer

Underemne ABES 3.4 —

Vildfarne eller uidentificerede luftfartøjer

Underemne ABES 3.5 —

Omdirigeringer

Tillæg 7 til bilag I

KATEGORIEN INDFLYVNINGSKONTROL, OVERVÅGNING (APS)

(Reference: Bilag I — DEL ATCO, subpart D, afsnit 2, ATCO.D.010, litra a), nr. 2), v))

INDHOLDSFORTEGNELSE

EMNE 1:

GENERELT OM KURSET

EMNE 2:

LUFTFARTSLOVGIVNING

EMNE 3:

LUFTTRAFIKSTYRING

EMNE 4:

METEOROLOGI

EMNE 5:

NAVIGATION

EMNE 6:

LUFTFARTØJER

EMNE 7:

MENNESKELIGE FAKTORER

EMNE 8:

UDSTYR OG SYSTEMER

EMNE 9:

FAGLIGT MILJØ

EMNE 10:

UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

EMNE 11:

FLYVEPLADSER

EMNE 1:   GENERELT OM KURSET

EMNE INTR 1 —   KURSUSLEDELSE

Underemne INTR 1.1 —

Introduktion

Underemne INTR 1.2 —

Kursusadministration

Underemne INTR 1.3 —

Undervisningsmateriale og uddannelsesdokumentation

EMNE INTR 2 —   GENERELT OM FLYVELEDERUDDANNELSEN

Underemne INTR 2.1 —

Kursets indhold og opbygning

Underemne INTR 2.2 —

Uddannelsesetik

Underemne INTR 2.3 —

Bedømmelsesproces

EMNE 2:   LUFTFARTSLOVGIVNING

EMNE LAW 1 —   ATCO-CERTIFIKAT/KOMPETENCEBEVIS

Underemne LAW 1.1 —

Rettigheder og betingelser

EMNE LAW 2 —   REGLER OG BESTEMMELSER

Underemne LAW 2.1 —

Rapporter

Underemne LAW 2.2 —

Luftrum

EMNE LAW 3 —   ATC-FLYVESIKKERHEDSSTYRING

Underemne LAW 3.1 —

Feedback-proces

Underemne LAW 3.2 —

Sikkerhedsundersøgelse

EMNE 3:   LUFTTRAFIKSTYRING

EMNE ATM 1 —   UDØVELSE AF TJENESTER

Underemne ATM 1.1 —

Flyvekontroltjeneste (ATC)

Underemne ATM 1.2 —

Flyveinformationstjeneste (FIS)

Underemne ATM 1.3 —

Alarmeringstjeneste (ALRS)

Underemne ATM 1.4 —

ATS-systemkapacitet og lufttrafikregulering

Underemne ATM 1.5 —

Luftrumsstyring (ASM)

EMNE ATM 2 —   KOMMUNIKATION

Underemne ATM 2.1 —

Effektiv kommunikation

EMNE ATM 3 —   ATC-KLARERINGER OG -INSTRUKTIONER

Underemne ATM 3.1 —

ATC-klareringer

Underemne ATM 3.2 —

ATC-instruktioner

EMNE ATM 4 —   KOORDINERING

Underemne ATM 4.1 —

Koordineringsbehov

Underemne ATM 4.2 —

Koordineringsværktøj og -metoder

Underemne ATM 4.3 —

Koordineringsprocedurer

EMNE ATM 5 —   HØJDEMÅLING OG NIVEAUTILDELING

Underemne ATM 5.1 —

Højdemåling

Underemne ATM 5.2 —

Klarering af terræn

EMNE ATM 6 —   ADSKILLELSE

Underemne ATM 6.1 —

Vertikal adskillelse

Underemne ATM 6.2 —

Længdeadskillelse i et overvågningsområde

Underemne ATM 6.3 —

Uddelegering af adskillelse

Underemne ATM 6.4 —

Adskillelse udtrykt i afstandsintervaller under hensyn til slipstrømsturbulens

Underemne ATM 6.5 —

Adskillelse baseret på ATS-overvågningssystemer

EMNE ATM 7 —   LUFTBÅRNE ANTIKOLLISIONSSYSTEMER OG JORDBASEREDE SIKKERHEDSNET

Underemne ATM 7.1 —

Luftbårne antikollisionssystemer

Underemne ATM 7.2 —

Jordbaserede sikkerhedsnet

EMNE ATM 8 —   VISNING AF DATA

Underemne ATM 8.1 —

Datastyring

EMNE ATM 9 —   OPERATIONELT MILJØ (SIMULERET)

Underemne ATM 9.1 —

Det operationelle miljøs integritet

Underemne ATM 9.2 —

Verifikation af de operationelle procedurers aktualitet

Underemne ATM 9.3 —

Handover-takeover

EMNE ATM 10 —   UDØVELSE AF KONTROLTJENESTE

Underemne ATM 10.1 —

Ansvar og behandling af oplysninger

Underemne ATM 10.2 —

Lufttrafiktjenestes overvågningstjeneste

Underemne ATM 10.3 —

Lufttrafikstyringen

Underemne ATM 10.4 —

Håndtering af trafik

Underemne ATM 10.5 —

Kontroltjeneste med avanceret systemstøtte

EMNE ATM 11 —   VENTEPOSITION

Underemne ATM 11.1 —

Generelle venteprocedurer

Underemne ATM 11.2 —

Indflyvende luftfartøj

Underemne ATM 11.3 —

Venteposition i et overvågningsområde

EMNE ATM 12 —   IDENTIFIKATION

Underemne ATM 12.1 —

Etablering af identifikation

Underemne ATM 12.2 —

Vedligeholdelse af identifikation

Underemne ATM 12.3 —

Tab af identitet

Underemne ATM 12.4 —

Positionsinformation

Underemne ATM 12.5 —

Overførsel af identitet

EMNE 4:   METEOROLOGI

EMNE MET 1 —   METEOROLOGISKE FÆNOMENER

Underemne MET 1.1 —

Meteorologiske fænomener

EMNE MET 2 —   KILDER TIL METEOROLOGISKE DATA

Underemne MET 2.1 —

Kilder til meteorologiske oplysninger

EMNE 5:   NAVIGATION

EMNE NAV 1 —   KORT OG LUFTFARTSKORT

Underemne NAV 1.1 —

Kort og diagrammer

EMNE NAV 2 —   INSTRUMENTNAVIGATION

Underemne NAV 2.1 —

Navigationssystemer

Underemne NAV 2.2 —

Stabiliseret indflyvning

Underemne NAV 2.3 —

Instrumentudflyvninger og -indflyvninger

Underemne NAV 2.4 —

Navigationsassistance

Underemne NAV 2.5 —

Satellitbaserede systemer

Underemne NAV 2.6 —

PBN-applikationer

EMNE 6:   LUFTFARTØJER

EMNE ACFT 1 —   LUFTFARTØJERS INSTRUMENTER

Underemne ACFT 1.1 —

Luftfartøjers instrumenter

EMNE ACFT 2 —   LUFTFARTØJSKATEGORIER

Underemne ACFT 2.1 —

Slipstrømsturbulens

Underemne ACFT 2.2 —

ICAO's anflyvningskategorier

EMNE ACFT 3 —   FAKTORER MED INDVIRKNING PÅ LUFTFARTØJETS YDELSE

Underemne ACFT 3.1 —

Opstigningsfaktorer

Underemne ACFT 3.2 —

Flyvefaktorer

Underemne ACFT 3.3 —

Nedstignings- og indledende anflyvningsfaktorer

Underemne ACFT 3.4 —

Slutindflyvnings- og landingsfaktorer

Underemne ACFT 3.5 —

Økonomiske faktorer

Underemne ACFT 3.6 —

Miljøfaktorer

EMNE ACFT 4 —   LUFTFARTØJSDATA

Underemne ACFT 4.1 —

Ydelsesdata

EMNE 7:   MENNESKELIGE FAKTORER

EMNE HUM 1 —   PSYKOLOGISKE FAKTORER

Underemne HUM 1.1 —

Kognitive faktorer

EMNE HUM 2 —   MEDICINSKE OG FYSIOLOGISKE FAKTORER

Underemne HUM 2.1 —

Træthed

Underemne HUM 2.2 —

Fysisk form

EMNE HUM 3 —   SOCIALE OG ORGANISATORISKE FAKTORER

Underemne HUM 3.1 —

Teamressourceforvaltning

Underemne HUM 3.2 —

Teamarbejde og teamroller

Underemne HUM 3.3 —

Ansvarlig adfærd

EMNE HUM 4 —   STRESS

Underemne HUM 4.1 —

Stress

Underemne HUM 4.2 —

Stresshåndtering

EMNE HUM 5 —   MENNESKELIGE FEJL

Underemne HUM 5.1 —

Menneskelige fejl

Underemne HUM 5.2 —

Overtrædelse af regler

EMNE HUM 6 —   SAMARBEJDE

Underemne HUM 6.1 —

Kommunikation

Underemne HUM 6.2 —

Samarbejde inden for samme ansvarsområde

Underemne HUM 6.3 —

Samarbejde mellem forskellige ansvarsområder

Underemne HUM 6.4 —

Flyveleder-/pilotsamarbejde

EMNE 8:   UDSTYR OG SYSTEMER

EMNE EQPS 1 —   TALEKOMMUNIKATION

Underemne EQPS 1.1 —

Radiokommunikation

Underemne EQPS 1.2 —

Anden talekommunikation

EMNE EQPS 2 —   ATS-AUTOMATISERING

Underemne EQPS 2.1 —

Luftfartens faste telekommunikationsnet (AFTN)

Underemne EQPS 2.2 —

Automatisk dataudveksling

EMNE EQPS 3 —   ARBEJDSPOSITION FOR FLYVELEDERE

Underemne EQPS 3.1 —

Drift og kontrol af udstyr

Underemne EQPS 3.2 —

Situationsdisplays og informationssystemer

Underemne EQPS 3.3 —

Flyvedatasystemer

Underemne EQPS 3.4 —

Brug af ATS-overvågningssystem

Underemne EQPS 3.5 —

Avancerede systemer

EMNE EQPS 4 —   FREMTIDIGT UDSTYR

Underemne EQPS 4.1 —

Nye udviklingstendenser

EMNE EQPS 5 —   UDSTYRETS OG SYSTEMERNES BEGRÆNSNINGER OG FORRINGELSE

Underemne EQPS 5.1 —

Reaktion på begrænsninger

Underemne EQPS 5.2 —

Forringelse af kommunikationsudstyret

Underemne EQPS 5.3 —

Forringelse af navigationsudstyret

Underemne EQPS 5.4 —

Forringelse af overvågningsudstyr

Underemne EQPS 5.5 —

Forringelse af flyvekontroltjenestens behandlingssystem

EMNE 9:   FAGLIGT MILJØ

EMNE PEN 1 —   RUTINEOPBYGNING

Underemne PEN 1.1 —

Studiebesøg på flyveplads

EMNE PEN 2 —   LUFTRUMSBRUGERE

Underemne PEN 2.1 —

Bidragydere til civile ATS-operationer

Underemne PEN 2.2 —

Bidragydere til militære ATS-operationer

EMNE PEN 3 —   KUNDERELATIONER

Underemne PEN 3.1 —

Udøvelse af tjenester og brugerkrav

EMNE PEN 4 —   MILJØBESKYTTELSE

Underemne PEN 4.1 —

Miljøbeskyttelse

EMNE 10:   UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

EMNE ABES 1 —   UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER (ABES)

Underemne ABES 1.1 —

Oversigt over ABES

EMNE ABES 2 —   KOMPETENCEUDVIKLING

Underemne ABES 2.1 —

Kommunikationens effektivitet

Underemne ABES 2.2 —

Forhindring af psykisk overbelastning

Underemne ABES 2.3 —

Samarbejde luft/jord

EMNE ABES 3 —   PROCEDURER FOR UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

Underemne ABES 3.1 —

Anvendelse af ABES-procedurer

Underemne ABES 3.2 —

Radiosvigt

Underemne ABES 3.3 —

Ulovlige handlinger og bombetrusler på luftfartøjer

Underemne ABES 3.4 —

Vildfarne eller uidentificerede luftfartøjer

Underemne ABES 3.5 —

Omdirigeringer

Underemne ABES 3.6 —

Transponderfejl

EMNE 11:   FLYVEPLADSER

EMNE AGA 1 —   FLYVEPLADSDATA, -UDFORMNING OG -KOORDINERING

Underemne AGA 1.1 —

Definitioner

Underemne AGA 1.2 —

Koordinering

EMNE AGA 2 —   TRAFIKOMRÅDE

Underemne AGA 2.1 —

Trafikområde

Underemne AGA 2.2 —

Manøvreområde

Underemne AGA 2.3 —

Baner

EMNE AGA 3 —   HINDRINGER

Underemne AGA 3.1 —

Hindringsfrit luftrum omkring flyvepladser

EMNE AGA 4 —   DIVERSE UDSTYR

Underemne AGA 4.1 —

Placering

Tillæg 8 til bilag I

KATEGORIEN OMRÅDEKONTROL, OVERVÅGNING (ACS)

(Reference: Bilag I — DEL ATCO, subpart D, afsnit 2, ATCO.D.010, litra a), nr. 2), vi))

INDHOLDSFORTEGNELSE

EMNE 1:

GENERELT OM KURSET

EMNE 2:

LUFTFARTSLOVGIVNING

EMNE 3:

LUFTTRAFIKSTYRING

EMNE 4:

METEOROLOGI

EMNE 5:

NAVIGATION

EMNE 6:

LUFTFARTØJER

EMNE 7:

MENNESKELIGE FAKTORER

EMNE 8:

UDSTYR OG SYSTEMER

EMNE 9:

FAGLIGT MILJØ

EMNE 10:

UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

EMNE 1:   GENERELT OM KURSET

EMNE INTR 1 —   KURSUSLEDELSE

Underemne INTR 1.1 —

Introduktion

Underemne INTR 1.2 —

Kursusadministration

Underemne INTR 1.3 —

Undervisningsmateriale og uddannelsesdokumentation

EMNE INTR 2 —   GENERELT OM FLYVELEDERUDDANNELSEN

Underemne INTR 2.1 —

Kursets indhold og opbygning

Underemne INTR 2.2 —

Uddannelsesetik

Underemne INTR 2.3 —

Bedømmelsesproces

EMNE 2:   LUFTFARTSLOVGIVNING

EMNE LAW 1 —   ATCO-CERTIFIKAT/KOMPETENCEBEVIS

Underemne LAW 1.1 —

Rettigheder og betingelser

EMNE LAW 2 —   REGLER OG BESTEMMELSER

Underemne LAW 2.1 —

Rapporter

Underemne LAW 2.2 —

Luftrum

EMNE LAW 3 —   ATC-FLYVESIKKERHEDSSTYRING

Underemne LAW 3.1 —

Feedback-proces

Underemne LAW 3.2 —

Sikkerhedsundersøgelse

EMNE 3:   LUFTTRAFIKSTYRING

EMNE ATM 1 —   UDØVELSE AF TJENESTER

Underemne ATM 1.1 —

Flyvekontroltjeneste (ATC)

Underemne ATM 1.2 —

Flyveinformationstjeneste (FIS)

Underemne ATM 1.3 —

Alarmeringstjeneste (ALRS)

Underemne ATM 1.4 —

ATS-systemkapacitet og lufttrafikregulering

Underemne ATM 1.5 —

Luftrumsstyring (ASM)

EMNE ATM 2 —   KOMMUNIKATION

Underemne ATM 2.1 —

Effektiv kommunikation

EMNE ATM 3 —   ATC-KLARERINGER OG -INSTRUKTIONER

Underemne ATM 3.1 —

ATC-klareringer

Underemne ATM 3.2 —

ATC-instruktioner

EMNE ATM 4 —   KOORDINERING

Underemne ATM 4.1 —

Koordineringsbehov

Underemne ATM 4.2 —

Koordineringsværktøj og -metoder

Underemne ATM 4.3 —

Koordineringsprocedurer

EMNE ATM 5 —   HØJDEMÅLING OG NIVEAUTILDELING

Underemne ATM 5.1 —

Højdemåling

Underemne ATM 5.2 —

Klarering af terræn

EMNE ATM 6 —   ADSKILLELSE

Underemne ATM 6.1 —

Vertikal adskillelse

Underemne ATM 6.2 —

Længdeadskillelse i et overvågningsområde

Underemne ATM 6.3 —

Adskillelse udtrykt i afstandsintervaller under hensyn til slipstrømsturbulens

Underemne ATM 6.4 —

Adskillelse baseret på ATS-overvågningssystemer

EMNE ATM 7 —   LUFTBÅRNE ANTIKOLLISIONSSYSTEMER OG JORDBASEREDE SIKKERHEDSNET

Underemne ATM 7.1 —

Luftbårne antikollisionssystemer

Underemne ATM 7.2 —

Jordbaserede sikkerhedsnet

EMNE ATM 8 —   VISNING AF DATA

Underemne ATM 8.1 —

Datastyring

EMNE ATM 9 —   OPERATIONELT MILJØ (SIMULERET)

Underemne ATM 9.1 —

Det operationelle miljøs integritet

Underemne ATM 9.2 —

Verifikation af de operationelle procedurers aktualitet

Underemne ATM 9.3 —

Handover-takeover

EMNE ATM 10 —   UDØVELSE AF KONTROLTJENESTE

Underemne ATM 10.1 —

Ansvar og behandling af oplysninger

Underemne ATM 10.2 —

Lufttrafiktjenestes overvågningstjeneste

Underemne ATM 10.3 —

Lufttrafikstyringen

Underemne ATM 10.4 —

Håndtering af trafik

Underemne ATM 10.5 —

Kontroltjeneste med avanceret systemstøtte

EMNE ATM 11 —   VENTEPOSITION

Underemne ATM 11.1 —

Generelle venteprocedurer

Underemne ATM 11.2 —

Luftfartøj i venteposition

Underemne ATM 11.3 —

Venteposition i et overvågningsområde

EMNE ATM 12 —   IDENTIFIKATION

Underemne ATM 12.1 —

Etablering af identifikation

Underemne ATM 12.2 —

Vedligeholdelse af identifikation

Underemne ATM 12.3 —

Tab af identitet

Underemne ATM 12.4 —

Positionsinformation

Underemne ATM 12.5 —

Overførsel af identitet

EMNE 4:   METEOROLOGI

EMNE MET 1 —   METEOROLOGISKE FÆNOMENER

Underemne MET 1.1 —

Meteorologiske fænomener

EMNE MET 2 —   KILDER TIL METEOROLOGISKE DATA

Underemne MET 2.1 —

Kilder til meteorologiske oplysninger

EMNE 5:   NAVIGATION

EMNE NAV 1 —   KORT OG LUFTFARTSKORT

Underemne NAV 1.1 —

Kort og diagrammer

EMNE NAV 2 —   INSTRUMENTNAVIGATION

Underemne NAV 2.1 —

Navigationssystemer

Underemne NAV 2.2 —

Navigationsassistance

Underemne NAV 2.3 —

PBN-applikationer

EMNE 6:   LUFTFARTØJER

EMNE ACFT 1 —   LUFTFARTØJERS INSTRUMENTER

Underemne ACFT 1.1 —

Luftfartøjers instrumenter

EMNE ACFT 2 —   LUFTFARTØJSKATEGORIER

Underemne ACFT 2.1 —

Slipstrømsturbulens

EMNE ACFT 3 —   FAKTORER MED INDVIRKNING PÅ LUFTFARTØJETS YDELSE

Underemne ACFT 3.1 —

Opstigningsfaktorer

Underemne ACFT 3.2 —

Flyvefaktorer

Underemne ACFT 3.3 —

Nedstigningsfaktorer

Underemne ACFT 3.4 —

Økonomiske faktorer

Underemne ACFT 3.5 —

Miljøfaktorer

EMNE ACFT 4 —   LUFTFARTØJSDATA

Underemne ACFT 4.1 —

Ydelsesdata

EMNE 7:   MENNESKELIGE FAKTORER

EMNE HUM 1 —   PSYKOLOGISKE FAKTORER

Underemne HUM 1.1 —

Kognitive faktorer

EMNE HUM 2 —   MEDICINSKE OG FYSIOLOGISKE FAKTORER

Underemne HUM 2.1 —

Træthed

Underemne HUM 2.2 —

Fysisk form

EMNE HUM 3 —   SOCIALE OG ORGANISATORISKE FAKTORER

Underemne HUM 3.1 —

Teamressourceforvaltning

Underemne HUM 3.2 —

Teamarbejde og teamroller

Underemne HUM 3.3 —

Ansvarlig adfærd

EMNE HUM 4 —   STRESS

Underemne HUM 4.1 —

Stress

Underemne HUM 4.2 —

Stresshåndtering

EMNE HUM 5 —   MENNESKELIGE FEJL

Underemne HUM 5.1 —

Menneskelige fejl

Underemne HUM 5.2 —

Overtrædelse af regler

EMNE HUM 6 —   SAMARBEJDE

Underemne HUM 6.1 —

Kommunikation

Underemne HUM 6.2 —

Samarbejde inden for samme ansvarsområde

Underemne HUM 6.3 —

Samarbejde mellem forskellige ansvarsområder

Underemne HUM 6.4 —

Flyveleder-/pilotsamarbejde

EMNE 8:   UDSTYR OG SYSTEMER

EMNE EQPS 1 —   TALEKOMMUNIKATION

Underemne EQPS 1.1 —

Radiokommunikation

Underemne EQPS 1.2 —

Anden talekommunikation

EMNE EQPS 2 —   ATS-AUTOMATISERING

Underemne EQPS 2.1 —

Luftfartens faste telekommunikationsnet (AFTN)

Underemne EQPS 2.2 —

Automatisk dataudveksling

EMNE EQPS 3 —   ARBEJDSPOSITION FOR FLYVELEDERE

Underemne EQPS 3.1 —

Drift og kontrol af udstyr

Underemne EQPS 3.2 —

Situationsdisplays og informationssystemer

Underemne EQPS 3.3 —

Flyvedatasystemer

Underemne EQPS 3.4 —

Brug af ATS-overvågningssystem

Underemne EQPS 3.5 —

Avancerede systemer

EMNE EQPS 4 —   FREMTIDIGT UDSTYR

Underemne EQPS 4.1 —

Nye udviklingstendenser

EMNE EQPS 5 —   UDSTYRETS OG SYSTEMERNES BEGRÆNSNINGER OG FORRINGELSE

Underemne EQPS 5.1 —

Reaktion på begrænsninger

Underemne EQPS 5.2 —

Forringelse af kommunikationsudstyret

Underemne EQPS 5.3 —

Forringelse af navigationsudstyret

Underemne EQPS 5.4 —

Forringelse af overvågningsudstyr

Underemne EQPS 5.5 —

Forringelse af flyvekontroltjenestens behandlingssystem

EMNE 9:   FAGLIGT MILJØ

EMNE PEN 1 —   RUTINEOPBYGNING

Underemne PEN 1.1 —

Studiebesøg på områdekontrolcentral

EMNE PEN 2 —   LUFTRUMSBRUGERE

Underemne PEN 2.1 —

Bidragydere til civile ATS-operationer

Underemne PEN 2.2 —

Bidragydere til militære ATS-operationer

EMNE PEN 3 —   KUNDERELATIONER

Underemne PEN 3.1 —

Udøvelse af tjenester og brugerkrav

EMNE PEN 4 —   MILJØBESKYTTELSE

Underemne PEN 4.1 —

Miljøbeskyttelse

EMNE 10:   UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

EMNE ABES 1 —   UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER (ABES)

Underemne ABES 1.1 —

Oversigt over ABES

EMNE ABES 2 —   KOMPETENCEUDVIKLING

Underemne ABES 2.1 —

Kommunikationens effektivitet

Underemne ABES 2.2 —

Forhindring af psykisk overbelastning

Underemne ABES 2.3 —

Samarbejde luft/jord

EMNE ABES 3 —   PROCEDURER FOR UNORMALE SITUATIONER OG NØDSITUATIONER

Underemne ABES 3.1 —

Anvendelse af ABES-procedurer

Underemne ABES 3.2 —

Radiosvigt

Underemne ABES 3.3 —

Ulovlige handlinger og bombetrusler på luftfartøjer

Underemne ABES 3.4 —

Vildfarne eller uidentificerede luftfartøjer

Underemne ABES 3.5 —

Omdirigeringer

Underemne ABES 3.6 —

Transponderfejl


BILAG II

DEL ATCO.AR

KRAV TIL KOMPETENTE MYNDIGHEDER

SUBPART A

GENERELLE KRAV

ATCO.AR.A.001   Anvendelsesområde

I denne del, der er angivet i dette bilag, fastlægges de administrative krav, der gælder for de kompetente myndigheder med ansvar for udstedelse, vedligeholdelse, inddragelse eller tilbagekaldelse af flyvelederes certifikater, kategorier, påtegninger og helbredsgodkendelser samt certificering af og tilsyn med uddannelsesorganisationer og flyvemedicinske centre.

ATCO.AR.A.005   Personale

a)

De kompetente myndigheder udarbejder og opdaterer hvert andet år en vurdering af de menneskelige ressourcer, der er nødvendige for at varetage deres tilsynsfunktioner, på baggrund af en gennemgang af de procedurer, der kræves i denne forordning, og anvendelsen af dem.

b)

Det personale, som den kompetente myndighed bemyndiger til at foretage certificering og/eller tilsyn, skal sættes i stand til som minimum at udføre følgende opgaver:

1)

undersøge de dokumenter, herunder licenser, certifikater, optegnelser, data, procedurer og andre materialer, der er relevante for udførelsen af den krævede opgave

2)

tage kopier af eller udskrifter fra disse optegnelser, data, procedurer og andre materialer

3)

anmode om forklaringer

4)

få adgang til relevante områder og operationslokaliteter

5)

foretage audits og inspektioner, herunder uanmeldte inspektioner

6)

træffe eller iværksætte de fornødne håndhævelsesforanstaltninger.

c)

Den kompetente myndighed kan tillade sit personale at foretage bedømmelser, der fører til udstedelse, forlængelse og fornyelse af en enhedspåtegning, forudsat at det opfylder kravene i ATCO.C.045, med undtagelse af litra d), nr. 1). Kendskab til aktuelle operationelle procedurer og praksis i den pågældende enhed, hvor bedømmelsen finder sted, skal imidlertid sikres.

ATCO.AR.A.010   De kompetente myndigheders opgaver

a)

De kompetente myndigheders opgaver omfatter:

1)

udstedelse, inddragelse og tilbagekaldelse af certifikater, kategorier, påtegninger og helbredsgodkendelser

2)

udstedelse af midlertidige godkendelser som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet i overensstemmelse med ATCO.C.025

3)

udstedelse af midlertidige godkendelser som bedømmer i overensstemmelse med ATCO.C.065

4)

forlængelse og fornyelse af påtegninger

5)

forlængelse, fornyelse og begrænsning af helbredsgodkendelser efter henvisning fra en flyvelæge eller et flyvemedicinsk center

6)

udstedelse, forlængelse, fornyelse, inddragelse, tilbagekaldelse, begrænsning og ændring af flyvelægers certifikater

7)

udstedelse, inddragelse, tilbagekaldelse og begrænsning af uddannelsesorganisationers certifikater og flyvemedicinske centres certifikater

8)

godkendelse af uddannelseskurser, planer og kompetenceplaner for enheder samt bedømmelsesmetoder

9)

godkendelse af bedømmelsesmetoden ved påvisning af sprogfærdigheder og fastlæggelsen af de krav, som gælder for organer, der bedømmer sprogfærdigheder i henhold til ATCO.B.040

10)

godkendelse af behovet for sprogfærdigheder på udvidet niveau (niveau 5) i overensstemmelse med ATCO.B.030, litra d)

11)

tilsyn med uddannelsesorganisationer, herunder deres uddannelseskurser og -planer

12)

godkendelse af og tilsyn med kompetenceplanerne for enheder

13)

fastlæggelse af hensigtsmæssige appelprocedurer og underretningsmekanismer

14)

forenkling af anerkendelse og ombytning af certifikater, herunder overførsel af flyvelederes fortegnelser og returnering af det gamle certifikat til den udstedende kompetente myndighed i overensstemmelse med ATCO.A.010

15)

forenkling af anerkendelse af uddannelsesorganisationers certifikater og kursusgodkendelser.

ATCO.AR.A.015   Måder for overensstemmelse

a)

Agenturet udvikler acceptable måder for overensstemmelse (AMC), som kan anvendes til at påvise overensstemmelse med forordning (EF) nr. 216/2008 og dens gennemførelsesbestemmelser. Når de acceptable måder for overensstemmelse anvendes, er de tilhørende krav i gennemførelsesbestemmelserne opfyldt.

b)

Alternative måder for overensstemmelse kan anvendes til at påvise overholdelse af gennemførelsesbestemmelserne.

c)

Den kompetente myndighed opretter et system til konsekvent at vurdere, at alle alternative måder for overensstemmelse, som anvendes af myndigheden selv eller af organisationer og personer, der er omfattet af dens tilsyn, giver mulighed for overholdelse af forordning (EF) nr. 216/2008 og dens gennemførelsesbestemmelser.

d)

Den kompetente myndighed vurderer alle alternative måder for overensstemmelse, der foreslås af en organisation i overensstemmelse med ATCO.OR.B.005, ved at gennemgå den fremlagte dokumentation og, hvis det skønnes nødvendigt, foretage en inspektion af organisationen.

Når den kompetente myndighed finder, at de alternative måder for overensstemmelse overholder gennemførelsesbestemmelserne, skal den uden unødig forsinkelse:

1)

underrette ansøgeren om, at de alternative måder for overensstemmelse kan implementeres, og, hvis det er relevant, ændre ansøgerens godkendelse eller certifikat i overensstemmelse dermed

2)

underrette agenturet om deres indhold, herunder kopier af al relevant dokumentation og

3)

underrette andre medlemsstater om alternative måder for overensstemmelse, som er blevet accepteret.

e)

Hvis den kompetente myndighed selv anvender alternative måder for overensstemmelse for at sikre overensstemmelse med forordning (EF) nr. 216/2008 og dens gennemførelsesbestemmelser, skal den:

1)

stille dem til rådighed for alle organisationer og personer, der er omfattet af myndighedens tilsyn og

2)

underrette agenturet uden unødig forsinkelse.

Den kompetente myndighed giver agenturet en komplet beskrivelse af de alternative måder for overensstemmelse, herunder evt. ændringer af procedurer, der kan være relevante, samt en vurdering, som viser, at gennemførelsesbestemmelserne er opfyldt.

ATCO.AR.A.020   Oplysninger til agenturet

a)

Den kompetente myndighed underretter uden unødig forsinkelse agenturet om eventuelle tilfælde af betydelige problemer i forbindelse med gennemførelsen af forordning (EF) nr. 216/2008 og denne forordning.

b)

Den kompetente myndighed giver agenturet oplysninger af sikkerhedsmæssig betydning, som stammer fra de hændelsesindberetninger, myndigheden har modtaget.

ATCO.AR.A.025   Omgående reaktion på et sikkerhedsproblem

a)

Med forbehold af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 376/2014 (1) etablerer den kompetente myndighed et system til behørig indsamling, analyse og formidling af sikkerhedsoplysninger.

b)

Agenturet etablerer et system til behørig analyse af relevante sikkerhedsoplysninger, det måtte modtage, og giver uden unødig forsinkelse medlemsstaterne og Kommissionen alle oplysninger, herunder anbefalinger eller afhjælpende foranstaltninger, der bør træffes, som er nødvendige for, at de kan reagere i tide på et sikkerhedsproblem, som involverer materiel, dele, apparatur, personer eller organisationer, der er omfattet af forordning (EF) nr. 216/2008 og dens gennemførelsesbestemmelser.

c)

Når den kompetente myndighed har modtaget de i litra a) og b), omhandlede oplysninger, træffer myndigheden passende foranstaltninger for at håndtere sikkerhedsproblemet.

d)

Underretning om foranstaltninger, der træffes i henhold til litra c), gives straks til alle personer og organisationer, som skal overholde dem ifølge forordning (EF) nr. 216/2008 og dens gennemførelsesbestemmelser. Den kompetente myndighed underretter også agenturet om disse foranstaltninger og, når der kræves en kombineret indsats, de andre berørte medlemsstater.

SUBPART B

STYRING

ATCO.AR.B.001   Styringssystem

a)

Den kompetente myndighed etablerer og vedligeholder et styringssystem, der som minimum omfatter:

1)

dokumenterede politikker og procedurer til beskrivelse af dens organisation, måder og metoder til at opnå overensstemmelse med forordning (EF) nr. 216/2008 og denne forordning. Procedurerne skal holdes ajour og fungere som grundlæggende arbejdsdokumenter inden for den kompetente myndighed for alle tilknyttede aktiviteter

2)

et tilstrækkeligt personale, herunder inspektører med ansvar for licenser og certificering, til at udføre dens opgaver og varetage dens ansvar. Personalet skal være kvalificeret til at udføre de tildelte opgaver og have den nødvendige viden, erfaring, grundlæggende uddannelse og periodiske uddannelse på jobbet, så denne kompetence bevares. Med et personaleplanlægningssystem sikres det, at alle opgaver varetages korrekt

3)

tilstrækkelige faciliteter og kontorlokaler til at udføre de tildelte opgaver

4)

en funktion til at overvåge, at styringssystemet er i overensstemmelse med de relevante krav, og at procedurerne er tilstrækkelige. Herunder fastlægges en intern auditproces og en proces til styring af sikkerhedsrisici. Overensstemmelsesovervågning skal omfatte et feedbacksystem af auditanmærkninger til den kompetente myndigheds øverste ledelse med henblik på at sikre, at de nødvendige afhjælpende foranstaltninger gennemføres, og

5)

en person eller en gruppe af personer, der er endeligt ansvarlige over for den kompetente myndigheds øverste ledelse for overholdelsesovervågningsfunktionen.

b)

For hvert aktivitetsområde i styringssystemet skal den kompetente myndighed udpege en eller flere personer med det overordnede ansvar for styringen af den eller de relevante opgaver.

c)

Den kompetente myndighed fastlægger procedurer for deltagelse i udveksling af alle nødvendige oplysninger og assistance med andre berørte kompetente myndigheder, herunder udveksling af oplysninger om alle anmærkninger og iværksatte opfølgende foranstaltninger som følge af tilsyn med personer og organisationer, der udøver aktiviteter inden for en medlemsstats territorium, men som er certificeret af den kompetente myndighed i en anden medlemsstat eller af agenturet.

d)

En kopi af procedurerne vedrørende styringssystemet og ændringerne hertil skal stilles til rådighed for agenturet med henblik på standardisering.

ATCO.AR.B.005   Tildeling af opgaver til kvalificerede enheder

a)

Hvis den kompetente myndighed tildeler opgaver med relation til grundlæggende certificering eller løbende tilsyn med personer eller organisationer i henhold til forordning (EF) nr. 216/2008 og dens gennemførelsesbestemmelser, må de kun tildeles til kvalificerede enheder. Ved tildelingen af opgaver sikrer den kompetente myndighed, at:

1)

der forefindes et system til grundlæggende og fortsat at vurdere, om den kvalificerede enhed overholder bilag V til forordning (EF) nr. 216/2008.

Systemet og resultaterne af bedømmelserne dokumenteres

2)

den har indgået en dokumenteret aftale med en kvalificeret enhed, som er godkendt af begge parter på et behørigt ledelsesniveau, og som klart definerer:

i)

de opgaver, der skal udføres

ii)

de erklæringer, rapporter og optegnelser, der skal fremlægges

iii)

de tekniske betingelser, der skal opfyldes ved udførelsen af sådanne opgaver

iv)

den tilhørende ansvarsdækning og

v)

den beskyttelse, der gives i forbindelse med oplysninger, som indhentes som led i udførelsen af opgaverne.

b)

Den kompetente myndighed sikrer, at den interne revisionsproces og en proces til sikkerhedsmæssig risikostyring, som kræves i henhold til ATCO.AR.B.001, litra a), nr. 4), omfatter alle certificerings- og tilsynsopgaver, som udføres på myndighedens vegne.

ATCO.AR.B.010   Ændringer af styringssystemet

a)

Den kompetente myndighed sikrer, at der forefindes et system til identificering af ændringer, som har indflydelse på myndighedens mulighed for at udføre sine opgaver og varetage sit ansvar som fastlagt i forordning (EF) nr. 216/2008 og denne forordning. Dette system skal sætte myndigheden i stand til at træffe passende foranstaltninger for at sikre, at dens styringssystem forbliver tilstrækkeligt og effektivt.

b)

Den kompetente myndighed ajourfører sit styringssystem, så det afspejler eventuelle ændringer af forordning (EF) nr. 216/2008 og denne forordning rettidigt, for at sikre en effektiv gennemførelse.

c)

Den kompetente myndighed underretter agenturet om ændringer, som har indflydelse på myndighedens mulighed for at udføre sine opgaver og varetage sit ansvar som fastlagt i forordning (EF) nr. 216/2008 og nærværende forordning.

ATCO.AR.B.015   Registrering

a)

De kompetente myndigheder fører en liste over alle de certifikater, som de har udstedt til organisationer og personer.

b)

Den kompetente myndighed etablerer et registreringssystem, som giver mulighed for passende opbevaring, adgang til og pålidelig sporbarhed for:

1)

styringssystemets dokumenterede politikker og procedurer

2)

uddannelse, kvalifikation og bemyndigelse af personalet

3)

tildeling af opgaver, herunder de elementer, der kræves i henhold til ATCO.AR.B.005, og nærmere oplysninger om de tildelte opgaver

4)

certificeringsprocesser og løbende tilsyn med certificerede organisationer

5)

nærmere oplysninger om kurser, som uddannelsesorganisationer tilbyder

6)

procedurer for udstedelse af licenser, kategorier, påtegninger og certifikater og for det løbende tilsyn med indehaverne af disse licenser, kategorier, påtegninger og certifikater

7)

løbende tilsyn med personer og organisationer, der udøver aktiviteter på medlemsstatens område, men som er certificeret af den kompetente myndighed i en anden medlemsstat efter aftale mellem disse myndigheder

8)

anmærkninger, afhjælpende foranstaltninger og dato for afslutningen af foranstaltningen

9)

iværksatte håndhævelsesforanstaltninger

10)

sikkerhedsoplysninger og opfølgende foranstaltninger

11)

anvendelse af fleksibilitetsbestemmelserne i henhold til artikel 14 forordning (EF) nr. 216/2008 og

12)

evaluering og underretning til agenturet om alternative måder for overensstemmelse, der foreslås af organisationer, og vurdering af alternative måder for overensstemmelse, som anvendes af den kompetente myndighed selv.

c)

Alle fortegnelser opbevares i mindst fem år, personcertifikater dog i mindst 10 år, efter udløbet af den sidste påtegning på certifikatet, jf. den gældende lov om databeskyttelse.

SUBPART C

TILSYN OG HÅNDHÆVELSE

ATCO.AR.C.001   Tilsyn

a)

Den kompetente myndighed kontrollerer:

1)

overholdelse af de krav, der gælder for organisationer eller personer forud for udstedelse af organisationscertifikater eller licenser, certifikater, kategorier eller påtegninger til personer, hvor det er relevant

2)

fortsat overensstemmelse med de gældende krav og betingelser, der er knyttet til uddannelsesorganisationens certifikat, samt de gældende krav for uddannelseskurser, -planer og -ordninger, som myndigheden har godkendt, og krav, der gælder for personale

3)

gennemførelsen af relevante sikkerhedsforanstaltninger pålagt af den kompetente myndighed som defineret i ATCO.AR.A.025, litra c) og d).

b)

Denne kontrol:

1)

understøttes af dokumentation, der særligt har til formål at vejlede personale med ansvar for tilsynet med sikkerheden i udførelsen af deres funktioner

2)

oplyser berørte personer og organisationer om resultaterne af sikkerhedstilsynet

3)

er baseret på audits og inspektioner, herunder uanmeldte inspektioner, hvor det er relevant, og

4)

forsyner den kompetente myndighed med de nødvendige beviser, hvis der kræves yderligere foranstaltninger, herunder de foranstaltninger, der er fastlagt i ATCO.AR.C.010 og ATCO.AR.E.015.

c)

Tilsynets omfang fastlægges på grundlag af tidligere tilsynsaktiviteters omfang og resultater samt sikkerhedsprioriteringerne.

d)

Uanset medlemsstaternes kompetencer skal omfanget og resultaterne af tilsyn, der gennemføres på en medlemsstats område af personer eller organisationer, som er etableret eller bosat i en anden medlemsstat, fastlægges på grundlag af sikkerhedsprioriteringerne og tidligere tilsynsaktiviteter.

e)

Hvis en persons eller organisations aktivitet involverer mere end én medlemsstat, kan den kompetente myndighed med ansvar for tilsynet under litra a) til c) aftale specifikke alternative tilsynsordninger med den eller de andre kompetente myndigheder. En person eller organisation, der er genstand for en sådan aftale, oplyses om dens eksistens og omfang.

ATCO.AR.C.005   Tilsynsprogram

a)

Den kompetente myndighed fastlægger og vedligeholder et tilsynsprogram, der dækker de tilsynsaktiviteter, som kræves i henhold til ATCO.AR.C.001.

b)

For organisationer, der er certificeret af den kompetente myndighed, skal tilsynsprogrammet udvikles under hensyntagen til organisationens særlige karakter, kompleksiteten af dens aktiviteter og tidligere certificerings- og/eller tilsynsaktiviteter. Hver cyklus af tilsynsprogrammet skal omfatte:

1)

de fornødne audits og inspektioner, herunder eventuelle uanmeldte inspektioner og

2)

møder mellem uddannelsesorganisationens ledelse og den kompetente myndighed for at sikre, at begge orienteres om vigtige forhold.

c)

For organisationer, der er certificeret af den kompetente myndighed, skal der anvendes en tilsynsplanlægningscyklus på højst 24 måneder.

Tilsynsplanlægningscyklussen kan afkortes, hvis der er dokumentation for, at organisationens sikkerhedspræstation er forringet.

Tilsynsplanlægningscyklussen kan forlænges til højst 36 måneder, hvis den kompetente myndighed har fastlagt følgende for de foregående 24 måneder:

1)

Organisationen har godtgjort, at den effektivt kan identificere luftfartssikkerhedsrisici og styre de tilknyttede risici.

2)

Organisationen har løbende vist, at den har fuld kontrol over alle ændringer, jf. ATCO.OR.B.015.

3)

Der er ikke konstateret niveau 1-anmærkninger.

4)

Alle afhjælpende foranstaltninger er gennemført inden for den frist, der er fastlagt eller forlænget af den kompetente myndighed som defineret i ATCO.AR.E.015.

Tilsynsplanlægningscyklussen kan yderligere forlænges til højst 48 måneder, hvis organisationen i tillæg til ovennævnte har fastlagt et effektivt system for løbende rapportering til den kompetente myndighed vedrørende organisationens sikkerhedspræstation og overholdelse af lovgivningen, og den kompetente myndighed har godkendt dette system.

d)

Tilsynsprogrammet for uddannelsesorganisationer skal omfatte tilsyn med uddannelsesstandarder, herunder stikprøveudtagning med hensyn til levering af uddannelse, hvis det er hensigtsmæssigt.

e)

For personer, der er indehavere af certifikater, kategorier eller påtegninger udstedt af den kompetente myndighed, skal tilsynsprogrammet omfatte inspektioner, herunder uanmeldte inspektioner, hvor det er relevant.

ATCO.AR.C.010   Anmærkninger og håndhævelsesforanstaltninger for personale

a)

Hvis den kompetente myndighed med ansvar for tilsyn i henhold til ATCO.AR.C.001 ved tilsyn eller på anden måde konstaterer, at en person med et certifikat udstedt i henhold til denne forordning ikke har opfyldt de gældende krav, skal den kompetente myndighed udstede en anmærkning, registrere den og meddele den skriftligt til certifikatindehaveren samt, hvor det er relevant, meddele anmærkningen til den organisation, der har ansat vedkommende.

b)

Hvis den kompetente myndighed, der meddeler anmærkningen, har ansvaret for udstedelsen af certifikatet:

1)

kan den inddrage eller tilbagekalde certifikatet, kategorien eller påtegningen alt efter tilfældet, hvis et sikkerhedsproblem er blevet udpeget

2)

skal den træffe yderligere håndhævelsesforanstaltninger, der er nødvendige for at forhindre, at den manglende overholdelse fortsætter.

c)

Hvis den kompetente myndighed, der meddeler anmærkningen, ikke har ansvaret for udstedelsen af certifikatet, skal den underrette den kompetente myndighed, som har udstedt certifikatet. I så fald skal den kompetente myndighed, som har udstedt certifikatet, træffe foranstaltninger i overensstemmelse med litra b) og underrette den kompetente myndighed, der har udstedt anmærkningen.

SUBPART D

UDSTEDELSE, FORLÆNGELSE, FORNYELSE, INDDRAGELSE OG TILBAGEKALDELSE AF CERTIFIKATER, KATEGORIER OG PÅTEGNINGER

ATCO.AR.D.001   Procedure for udstedelse, forlængelse og fornyelse af certifikater, kategorier, påtegninger og godkendelser

a)

Den kompetente myndighed fastlægger procedurer for ansøgning om og udstedelse og ombytning af certifikater, udstedelse af kategorier og påtegninger samt forlængelse og fornyelse af påtegninger. Disse procedurer kan omfatte:

1)

udstedelse af midlertidige godkendelser som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet og midlertidig bedømmer og

2)

hvis det er relevant, kan bedømmere have tilladelse til at forlænge og forny enhedspåtegninger; i så fald skal bedømmere fremsende alle fortegnelser og rapporter samt eventuelle andre oplysninger til den kompetente myndighed som defineret i sådanne procedurer.

b)

Når den kompetente myndighed modtager en ansøgning og eventuel støttedokumentation, kontrollerer myndigheden, at ansøgningen er fyldestgørende, og om ansøgeren opfylder kravene i bilag I.

c)

Hvis ansøgeren opfylder de gældende krav, vil den kompetente myndighed udstede, forlænge eller forny, når det er berettiget, det relevante certifikat, kategori(er) og påtegning(er) i det format, der er fastsat i tillæg 1 til bilag II. Den midlertidige godkendelse som instruktør for uddannelse på arbejdsstedet, jf. ATCO.C.025, og den midlertidige bedømmertilladelse, jf. ATCO.C.065, udstedes som et særskilt dokument, hvor indehaverens beføjelser samt gyldigheden af godkendelsen skal specificeres.

d)

For at undgå unødvendige administrative byrder kan den kompetente myndighed fastlægge procedurer, som gør det muligt at fastsætte den samme gyldighedsdato for flere påtegninger. Under alle omstændigheder må de pågældende påtegningers gyldighedsperiode ikke forlænges.

e)

Den kompetente myndighed skal erstatte flyveledercertifikatet, hvis det er nødvendigt af administrative årsager, og hvis punkt XIIa i certifikatet er udfyldt, og der ikke er mere plads. Datoen for den første udstedelse af kategorier og påtegninger overføres til det nye certifikat.

ATCO.AR.D.005   Tilbagekaldelse og inddragelse af certifikater, kategorier og påtegninger

a)

Med henblik på gennemførelse af ATCO.A.020 fastsætter den kompetente myndighed administrative procedurer for inddragelse og tilbagekaldelse af certifikater, kategorier og påtegninger.

b)

Den kompetente myndighed kan inddrage et certifikat i tilfælde af, at midlertidig uarbejdsdygtighed ikke afhjælpes i overensstemmelse med de i ATCO.A.015, litra e), omhandlede procedurer.

c)

Den kompetente myndighed skal især under følgende omstændigheder inddrage eller tilbagekalde et certifikat, en kategori eller en påtegning i overensstemmelse med ATCO.AR.C.010:

1)

ved udøvelse af certifikatets rettigheder, når certifikatindehaveren ikke længere overholder de gældende krav i denne forordning

2)

hvis et flyvelederelev- eller flyveledercertifikat, en kategori, en påtegning eller et certifikat er opnået ved hjælp af forfalskning af indsendt dokumentation

3)

hvis certifikatet eller dets fortegnelser er blevet forfalsket

4)

hvis indehaveren udøver certifikatets, kategoriernes eller påtegningernes rettigheder under påvirkning af psykoaktive stoffer

d)

I tilfælde af inddragelse eller tilbagekaldelse af certifikater, kategorier og påtegninger underretter den kompetente myndighed på skrift certifikatindehaveren om denne beslutning og om vedkommendes ret til at klage i henhold til de procedurer, der er fastsat i ATCO.AR.A.010, litra a), nr. 14). I tilfælde af inddragelse eller tilbagekaldelse af bedømmerpåtegningen bør den relevante luftfartstjenesteudøver også underrettes.

e)

Den kompetente myndighed skal også inddrage eller tilbagekalde et certifikat, en kategori eller en påtegning efter skriftlig anmodning fra certifikatindehaveren.

SUBPART E

CERTIFICERINGSPROCEDURE FOR FLYVELEDERUDDANNELSESORGANISATIONER OG GODKENDELSE AF UDDANNELSESKURSER

ATCO.AR.E.001   Procedure for anmodninger fra og certificering af uddannelsesorganisationer

a)

Når den kompetente myndighed modtager en ansøgning om udstedelse af et certifikat til en uddannelsesorganisation, vurderer myndigheden uddannelsesorganisationens opfyldelse af kravene i bilag III.

b)

Den kompetente myndighed udsteder et certifikat, hvis den uddannelsesorganisation, der ansøger, opfylder de krav, der er fastlagt i tillæg 2 til bilag II.

c)

For at give organisationen mulighed for at gennemføre ændringer uden forudgående samtykke fra den kompetente myndighed i overensstemmelse med ATCO.OR.B.015 og ATCO.AR.E.010, litra c), godkender den kompetente myndighed en procedure, der forelægges af uddannelsesorganisationen, og som definerer omfanget af sådanne ændringer og beskriver, hvordan de vil blive håndteret og formidlet.

ATCO.AR.E.005   Godkendelse af uddannelseskurser og uddannelsesplaner

a)

Den kompetente myndighed godkender uddannelseskurser og uddannelsesplaner, der udformes i overensstemmelse med de krav, der er fastlagt i ATCO.OR.D.001.

b)

Efter en ombytning af et certifikat i henhold til ATCO.A.010 godkender eller afviser den kompetente myndighed det enhedspåtegningskursus, der udarbejdes i overensstemmelse med ATCO.B.020, litra b) og c), senest seks uger efter indgivelse af ansøgningen om godkendelse af kurset, ligesom myndigheden sikrer, at principperne om ikke-forskelsbehandling og proportionalitet overholdes.

ATCO.AR.E.010   Ændringer hos uddannelsesorganisationerne

a)

Når den kompetente myndighed modtager en ansøgning om en ændring, som kræver forudgående godkendelse i henhold til ATCO.OR.B.015, vurderer myndigheden uddannelsesorganisationens opfyldelse af kravene i bilag III, før den udsteder godkendelsen.

Den kompetente myndighed skal godkende de betingelser, som organisationen muligvis vil operere under, mens ændringen foretages, medmindre myndigheden vurderer, at ændringen ikke kan gennemføres.

Når den kompetente myndighed finder det godtgjort, at uddannelsesorganisationen opfylder de gældende krav, godkender myndigheden ændringen.

b)

Med forbehold af eventuelle yderligere håndhævelsesforanstaltninger i henhold til ATCO.AR.E.015 gælder det, at når organisationen gennemfører ændringer, der kræver forudgående godkendelse, uden at have modtaget en godkendelse fra den kompetente myndighed som fastlagt i litra a), skal den kompetente myndighed straks træffe passende foranstaltninger.

c)

For så vidt angår ændringer, der ikke kræver forudgående godkendelse, skal den kompetente myndighed godkende en procedure, der udformes af uddannelsesorganisationen i overensstemmelse med ATCO.OR.B.015, og som fastlægger omfanget af disse ændringer og organisationens forvaltnings- og underretningsmekanismer. Ved det løbende tilsyn skal den kompetente myndighed ud fra oplysningerne i underretningerne verificere, at de trufne foranstaltninger er i overensstemmelse med de godkendte procedurer og de gældende krav.

ATCO.AR.E.015   Anmærkninger og afhjælpende foranstaltninger

a)

Den kompetente myndighed skal råde over et system til analyse af anmærkninger med henblik på at vurdere deres betydning for sikkerheden.

b)

En niveau 1-anmærkning udstedes af den kompetente myndighed, hvis den konstaterer en betydelig manglende opfyldelse af de gældende krav i forordning (EF) nr. 216/2008 og denne forordning, af kravene til uddannelsesorganisationens procedurer og håndbøger eller af kravene til de udbudte former for uddannelse og/eller tjenester eller certifikater, som sænker sikkerheden eller bringer den i alvorlig fare og/eller medfører en betydelig forringelse af den udbudte uddannelse.

En niveau 1-anmærkning skal omfatte, men ikke være begrænset til, følgende:

1)

undladelse af at give den kompetente myndighed adgang til organisationens faciliteter, jf. ATCO.OR.B.025, i de almindelige arbejdstider og efter to skriftlige anmodninger

2)

opnåelse eller bevarelse af gyldigheden af uddannelsesorganisationens certifikat ved hjælp af forfalskning af indsendt dokumentation

3)

bevis for uregelmæssigheder eller svigagtig brug af uddannelsesorganisationens certifikat og

4)

fravær af en ansvarlig leder.

c)

En niveau 2-anmærkning udstedes af den kompetente myndighed, hvis den konstaterer manglende opfyldelse af de gældende krav i forordning (EF) nr. 216/2008 og denne forordning, af kravene til uddannelsesorganisationens procedurer og håndbøger eller af kravene til de udbudte former for uddannelse og/eller tjenester eller certifikater, som kan påvirke sikkerheden negativt eller endog bringe den i alvorlig fare og/eller medføre en betydelig forringelse af den udbudte uddannelse.

d)

Når der ved tilsyn eller på anden måde må gives en anmærkning, underretter den kompetente myndighed, ud over de andre foranstaltninger, der kræves i henhold til forordning (EF) nr. 216/2008 og denne forordning, skriftligt uddannelsesorganisationen om anmærkningen og anmoder om foranstaltninger til at afhjælpe den manglende overensstemmelse.

1)

Ved en niveau 1-anmærkning træffer den kompetente myndighed umiddelbart passende foranstaltninger til at forbyde eller begrænse aktiviteter og, hvis det er relevant, til at tilbagekalde certifikatet eller begrænse eller inddrage det helt eller delvist, afhængigt af omfanget af anmærkningen, indtil uddannelsesorganisationen har afhjulpet manglen med et vellykket resultat.

2)

Ved niveau 2-anmærkninger skal den kompetente myndighed:

i)

give uddannelsesorganisationen en frist til gennemførelse af afhjælpende foranstaltninger i en handlingsplan, som er rimelig i forhold til arten af anmærkningerne og

ii)

vurdere de afhjælpende foranstaltninger og den gennemførelsesplan, som uddannelsesorganisationen har foreslået, og acceptere disse, hvis myndigheden vurderer, at de er tilstrækkelige til at afhjælpe den manglende overensstemmelse.

3)

Hvis uddannelsesorganisationen ikke fremsender en acceptabel plan for afhjælpende foranstaltninger eller gennemfører de afhjælpende foranstaltninger inden for den frist, som den kompetente myndighed har accepteret eller forlænget, hæves anmærkningen til en niveau 1-anmærkning, og der træffes de i ovenstående litra d), nr. 1), beskrevne foranstaltninger.

e)

Den kompetente myndighed registrerer alle de anmærkninger, den har påpeget, og, hvor det er relevant, de håndhævelsesforanstaltninger, den har truffet, samt alle afhjælpende foranstaltninger og datoer for afslutning af foranstaltninger vedrørende anmærkninger.

SUBPART F

SPECIFIKKE KRAV VEDRØRENDE FLYVEMEDICINSKE BEVISER

AFSNIT 1

Generelle krav

ATCO.AR.F.001   Flyvemedicinske centre og flyvemedicinske beviser

Med hensyn til flyvemedicinske centre og flyvemedicinske beviser skal den kompetente myndighed uanset subpart A, B og C anvende følgende bestemmelser i bilag VI til Kommissionens forordning (EU) nr. 1178/2011 (2) (forordningen om flyvebesætninger), undtagen hvis der henvises til alment praktiserende læger:

Subpart ARA.GEN

Subpart ARA.AeMC

ARA.MED.120 Lægefaglige eksperter

ARA.MED.125 Henvisning til den certifikatudstedende myndighed

ARA.MED.150 Registrering

ARA.MED.200 Procedure for udstedelse, forlængelse, fornyelse og ændring af et AME-bevis

ARA.MED.245 Løbende tilsyn

ARA.MED.250 Begrænsning, inddragelse og tilbagekaldelse af et AME-bevis

ARA.MED.255 Håndhævelsesforanstaltninger

ARA.MED.315 Gennemgang af undersøgelsesrapporter og

ARA.MED.325 Sekundær vurderingsprocedure.

AFSNIT 2

Dokumentation

ATCO.AR.F.005   Helbredsgodkendelse

Helbredsgodkendelsen skal opfylde følgende specifikationer:

a)

Indhold

1)

Stat, hvor ATCO-certifikatet er udstedt eller ansøgt om (I)

2)

Helbredsgodkendelsesklasse (II)

3)

Certifikatets serienummer startende med FN-landekoden for den ATCO-certifikatudstedende stat efterfulgt af en kode med tal og/eller bogstaver bestående af arabertal og latinske bogstaver (III)

4)

Indehaverens navn (IV)

5)

Indehaverens nationalitet (VI)

6)

Indehaverens fødselsdato (XIV)

7)

Indehaverens underskrift (VII)

8)

Begrænsning(er) (XIII)

9)

Udløbsdato for helbredsgodkendelsen i klasse 3 (IX)

10)

Dato for undersøgelse

11)

Dato for seneste elektrokardiogram

12)

Dato for seneste audiogram

13)

Dato for udstedelse og underskrift af den flyvelæge eller lægefaglige ekspert, der udstedte helbredsgodkendelsen (X)

14)

Segl eller stempel.

b)

Materiale: Det papir eller andet materiale, der anvendes, skal hindre eller klart vise eventuelle rettelser eller sletninger. Eventuelle tilføjelser eller sletninger på blanketten skal klart godkendes af den kompetente myndighed.

c)

Sprog: Helbredsgodkendelser skal udfærdiges på det eller de(t) nationale sprog og på engelsk og sådanne andre sprog, som den kompetente myndighed måtte finde passende.

d)

Alle datoer på helbredsgodkendelsen skal angives i formatet dd/mm/åååå.

ATCO.AR.F.010   AME-bevis

Når den kompetente myndighed har konstateret, at flyvelægen opfylder de gældende krav, udsteder, forlænger, fornyr eller ændrer myndigheden AME-beviset ved hjælp af den blanket, der er fastlagt i tillæg 3 til bilag II.

ATCO.AR.F.015   AeMC-bevis

Når den kompetente myndighed har konstateret, at det flyvemedicinske center opfylder de gældende krav, udsteder eller ændrer myndigheden AeMC-beviset ved hjælp af den blanket, der er fastlagt i tillæg 4 til bilag II.

ATCO.AR.F.020   Flyvemedicinske blanketter

Den kompetente myndighed forsyner flyvelæger og flyvemedicinske centre med:

a)

ansøgningsblanketten til en helbredsgodkendelse og

b)

undersøgelsesrapportblanketten til klasse 3-ansøgere.


(1)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 376/2014 af 3. april 2014 om indberetning og analyse af samt opfølgning på begivenheder inden for civil luftfart, ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 996/2010 og ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/42/EF, Kommissionens forordning (EF) nr. 1321/2007 og Kommissionens forordning (EF) nr. 1330/2007 (EUT L 122 af 24.4.2014, s. 18).

(2)  Kommissionens forordning (EU) nr. 1178/2011 af 3. november 2011 fastsættelse af tekniske krav og administrative procedurer for flyvebesætninger i civil luftfart i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 216/2008 (EUT L 311 af 25.11.2011, s. 1).

Tillæg 1 til bilag II

Certifikatformat

FLYVELEDERCERTIFIKAT

Flyveledercertifikater udstedt i overensstemmelse med denne forordning skal overholde følgende specifikationer:

a)

Indhold. Feltets nummer skal altid angives i forbindelse med feltoverskriften. Felt I til XI er de »permanente« felter, og felt XII til XIV er de »variable« felter, som kan angives på en separat eller løs del af hovedblanketten som beskrevet nedenfor. Eventuelle separate eller løse dele skal klart kunne identificeres som en del af certifikatet.

1)   Permanente felter:

(I)

certifikatudstedende stat

(II)

certifikatets titel

(III)

serienummer på certifikatet med De Forenede Nationers (FN) landekode for udstedende stat efterfulgt af »ATCO-(elev)certifikat« og en kode med tal og/eller bogstaver bestående af arabertal og latinske bogstaver

(IV)

indehaverens fulde navn (med latinske tegn, selv om skriften for det eller de nationale sprog ikke er latinsk)

(IVa)

fødselsdato

(V)

indehaverens adresse, hvis det kræves af den kompetente myndighed

(VI)

indehaverens nationalitet

(VII)

indehaverens underskrift

(VIII)

kompetente myndighed

(IX)

certificering af gyldighed og godkendelse for de rettigheder, herunder datoen for disses første udstedelse

(X)

den certifikatudstedende embedsmands underskrift og udstedelsesdato

(XI)

den kompetente myndigheds segl eller stempel.

2)   Variable felter:

(XII)

kategorier og påtegninger med udløbsdatoer

(XIII)

bemærkninger: sprogfærdighedspåtegninger og

(XIV)

alle andre oplysninger, som den kompetente myndighed kræver.

b)

Certifikatet skal være ledsaget af en gyldig helbredsgodkendelse, undtagen når kun STDI-privilegier udøves.

c)

Materiale. Papir af højeste kvalitet og/eller andet egnet materiale, herunder plastikkort, skal forhindre eller tydeligt vise eventuelle rettelser eller sletninger. Eventuelle tilføjelser eller sletninger på blanketten skal klart godkendes af den kompetente myndighed.

d)

Sprog. Certifikater skal udfærdiges på engelsk og, hvis det kræves af medlemsstaterne, på det eller de nationale sprog og andre sprog, som de anser for at være hensigtsmæssige.

Image

Image

Image

Image

Image

Forkortelser

Flyvekontrolkategorier

Krav: N/A

ADV

Flyvepladskontrol, visuel

ADI

Flyvepladskontrol, instrument

APP

Indflyvningskontrol, procedure

APS

Indflyvningskontrol, overvågning

ACP

Områdekontrol, procedure

ACS

Områdekontrol, overvågning

Kategoripåtegninger

AIR

Tårnkontrol for flyvepladstrafik i luften

GMC

Tårnkontrol for flyvepladstrafik på manøvreområdet, kontrol

TWR

Tårnkontrol

GMS

Tårnkontrol for flyvepladstrafik på manøvreområdet, overvågning

RAD

Flyvepladsradarkontrol

PAR

Præcisionsindflyvningsradar

SRA

Overvågningsradarindflyvning

TCL

Terminalkontrol

OCN

Havområdekontrol

Certifikatpåtegninger

OJTI

Instruktør for uddannelse på arbejdsstedet

STDI

Syntetisk træningsanordningsinstruktør

Bedømmer

Bedømmer

Tillæg 2 til bilag II

Image

Image

Tillæg 3 til bilag II

Image

Image

Tillæg 4 til bilag II

Image


BILAG III

DEL ATCO.OR

KRAV TIL FLYVELEDERUDDANNELSESORGANISATIONER OG FLYVEMEDICINSKE CENTRE

SUBPART A

GENERELLE KRAV

ATCO.OR.A.001   Anvendelsesområde

I denne del, der er angivet i dette bilag, fastlægges de krav, som flyvelederuddannelsesorganisationer og flyvemedicinske centre skal opfylde for at opnå og bevare et certifikat i overensstemmelse med forordning (EF) nr. 216/2008 og denne forordning.

SUBPART B

KRAV TIL FLYVELEDERUDDANNELSESORGANISATIONER

ATCO.OR.B.001   Ansøgning om et uddannelsesorganisationscertifikat

a)

En ansøgning om et uddannelsesorganisationscertifikat skal forelægges den kompetente myndighed i tilstrækkelig god tid til, at myndigheden kan vurdere ansøgningen. Ansøgningen skal indgives i overensstemmelse med den procedure, der er fastsat af denne myndighed.

b)

Når ansøgere ansøger om certifikatet for første gang, skal de over for den kompetente myndighed dokumentere, hvordan de vil overholde de krav, der er fastsat i forordning (EF) nr. 216/2008 og denne forordning.

c)

En ansøgning om et uddannelsesorganisationscertifikat skal omfatte følgende oplysninger:

1)

ansøgerens navn og adresse

2)

adresserne på eventuelle andre aktivitetssteder (herunder, hvis det er relevant, listen over ATC-enheder) end ansøgerens adresse under litra a) ovenfor

3)

navne og kontaktoplysninger på:

i)

den ansvarlige leder

ii)

lederen af uddannelsesorganisationen, hvis denne er en anden end lederen under nr. i)

iii)

den eller de person(er), som uddannelsesorganisationen har udpeget som kontaktpunkt(er) for kommunikation med den kompetente myndighed

4)

datoen for forventet påbegyndelse af aktiviteter eller ændringer

5)

en fortegnelse over de former for uddannelse, der skal gennemføres, og mindst ét uddannelseskursus fra hver form for uddannelse, der forventes gennemført

6)

erklæringen om overholdelse af de gældende krav, som skal underskrives af den ansvarlige leder, og hvori det erklæres, at uddannelsesorganisationen til enhver tid vil overholde kravene

7)

procedurerne i styringssystemet og

8)

datoen for ansøgning.

ATCO.OR.B.005   Måder for overensstemmelse

a)

En organisation kan anvende andre måder for overensstemmelse end dem, som agenturet har vedtaget, for at opnå overensstemmelse med forordning (EF) nr. 216/2008 og denne forordning.

b)

Hvis en organisation ønsker at anvende alternative måder for overensstemmelse, skal den forelægge den kompetente myndighed en fyldestgørende beskrivelse af dem, før den implementerer dem. Beskrivelsen skal omfatte eventuelle revisioner af håndbøger eller procedurer, som måtte være relevante, samt en vurdering, der påviser overensstemmelse med forordning (EF) nr. 216/2008 og dens gennemførelsesbestemmelser.

c)

Organisationen kan gennemføre disse alternative måder for overensstemmelse under forudsætning af en forudgående godkendelse hos den kompetente myndighed og efter modtagelse af underretningen som foreskrevet i ATCO.AR.A.015, litra d).

ATCO.OR.B.010   Betingelser for godkendelse af et uddannelsesorganisations-certifikat og rettigheder i det

a)

Uddannelsesorganisationer skal overholde anvendelsesområdet og rettighederne i de betingelser for godkendelse, som er vedføjet organisationens certifikat.

b)

For at sikre, at de gældende krav i subpart D i bilag I (del ATCO) er opfyldt, må retten til at udbyde uddannelse ved en enhed og vedligeholdelsesuddannelse må kun tildeles uddannelsesorganisationer, som:

1)

har et certifikat, der giver ret til at udøve flyvekontroltjeneste eller

2)

har indgået en særlig aftale med ATC-udøveren.

ATCO.OR.B.015   Ændringer hos uddannelsesorganisationen

a)

Ændringer hos uddannelsesorganisationen, som påvirker certifikatet eller betingelserne for godkendelse af organisationen eller et relevant element ved organisationens styringssystemer, kræver forudgående godkendelse fra den kompetente myndighed.

b)

Uddannelsesorganisationer skal enes med den kompetente myndighed om de ændringer, der kræver forudgående godkendelse, ud over dem, som er anført under litra a).

c)

For så vidt angår ændringer, der kræver forudgående godkendelse i henhold til litra a) og b), skal uddannelsesorganisationen ansøge om og indhente en godkendelse udstedt af den kompetente myndighed. Ansøgningen skal indgives, før en sådan ændring foretages, for at gøre det muligt for den kompetente myndighed at fastslå den fortsatte overensstemmelse med denne forordning og om nødvendigt ændre uddannelsesorganisationens certifikat og de betingelser for godkendelse, som er knyttet til det.

Uddannelsesorganisationer skal forelægge den kompetente myndighed al relevant dokumentation.

Ændringen må først foretages efter modtagelse af en formel godkendelse fra den kompetente myndighed i overensstemmelse med ATCO.AR.E.010.

Uddannelsesorganisationer skal drives i overensstemmelse med de betingelser, som den kompetente myndighed foreskriver, under gennemførelsen af sådanne ændringer, hvor det er relevant.

d)

Den kompetente myndighed skal straks underrettes om ændringer af de i litra a) omhandlede elementer på grund af uforudsete omstændigheder, for at myndigheden kan udstede den nødvendige godkendelse.

e)

Alle ændringer, der ikke kræver forudgående godkendelse, skal håndteres og formidles til den kompetente myndighed som fastlagt i den procedure, som myndigheden har godkendt i overensstemmelse med ATCO.AR.E.010.

f)

Uddannelsesorganisationer skal underrette den kompetente myndighed, hvis de indstiller deres aktiviteter.

ATCO.OR.B.020   Fortsat gyldighed

a)

En uddannelsesorganisations certificering skal fortsat være gyldig, så længe certifikatet ikke overdrages eller tilbagekaldes, og uddannelsesorganisationen fortsat overholder kravene i forordning (EF) nr. 216/2008 og denne forordning, under hensyntagen til bestemmelserne vedrørende håndtering af anmærkninger i henhold til ATCO.OR.B.030.

b)

Certifikatet returneres uden unødig forsinkelse til den kompetente myndighed i tilfælde af tilbagekaldelse eller indstilling af alle aktiviteter.

ATCO.OR.B.025   Adgang til uddannelsesorganisationers faciliteter og data

Uddannelsesorganisationer og ansøgere om certifikater til uddannelsesorganisationer giver enhver person, som er bemyndiget af eller handler på vegne af den kompetente myndighed, adgang til de relevante områder for at undersøge de krævede fortegnelser, data, procedurer og eventuelt andet materiale med relation til varetagelsen af den kompetente myndigheds opgaver.

ATCO.OR.B.030   Anmærkninger

Efter modtagelse af en meddelelse om anmærkningerne udstedt af den kompetente myndighed i overensstemmelse med ATCO.AR.E.015 skal uddannelsesorganisationen:

a)

afdække den egentlige årsag til anmærkningen

b)

fastlægge en plan for afhjælpende foranstaltninger og

c)

påvise gennemførelsen af de afhjælpende foranstaltninger til den kompetente myndigheds tilfredshed inden for det tidsrum, der er aftalt med myndigheden, som fastlagt i ATCO.AR.E.015.

ATCO.OR.B.035   Omgående reaktion på et sikkerhedsproblem

Uddannelsesorganisationen gennemfører alle sikkerhedsforanstaltninger, som den kompetente myndighed har fastlagt i overensstemmelse med ATCO.AR.C.001, litra a), nr. 3), for uddannelsesorganisationens aktiviteter.

ATCO.OR.B.040   Indberetning af hændelser

a)

Uddannelsesorganisationer, som udbyder uddannelse på arbejdsstedet, skal til den kompetente myndighed eller til enhver anden organisation, som luftfartsforetagendets hjemstat kræver informeret, indberette ethvert havari, enhver alvorlig hændelse eller begivenhed, som defineret i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 996/2010 (1) og forordning (EU) nr. 376/2014, der skyldes deres uddannelsesaktiviteter.

b)

En indberetning skal foretages så hurtigt som praktisk muligt, men i alle tilfælde inden for 72 timer efter, at uddannelsesorganisationen har udpeget det forhold, som indberetningen vedrører, medmindre helt særlige omstændigheder umuliggør dette.

c)

Hvor det er relevant, skal uddannelsesorganisationer foretage en opfølgende indberetning for at fremlægge nærmere oplysninger om de foranstaltninger, som de agter at træffe for at forebygge lignende hændelser i fremtiden, så snart de har udpeget disse foranstaltninger.

d)

Med forbehold af forordning (EU) nr. 996/2010 og forordning (EU) nr. 376/2014 skal de indberetninger, der henvises til i litra a) til c), foretages i en form og på en måde, som fastlægges af den kompetente myndighed og indeholder alle relevante oplysninger om de forhold, som uddannelsesorganisationen kender til.

SUBPART C

ADMINISTRATION AF FLYVELEDERUDDANNELSESORGANISATIONER

ATCO.OR.C.001   Uddannelsesorganisationers styringssystemer

Uddannelsesorganisationer etablerer, gennemfører og vedligeholder et styringssystem, som omfatter:

a)

klare linjer med hensyn til ansvar og forpligtelser i hele organisationen, herunder den sikkerhedsansvarlige leders direkte ansvar

b)

en beskrivelse af organisationens principper med hensyn til sikkerhed, dvs. sikkerhedspolitikken

c)

identifikation af luftfartssikkerhedsfarer ved uddannelsesorganisationens aktiviteter, evaluering deraf og styring af de dermed forbundne risici, herunder foranstaltninger til at reducere risikoen og kontrollere deres effektivitet

d)

sikring af, at personalet til stadighed er uddannet og kompetent til at udføre deres opgaver

e)

dokumentation for alle vigtige processer for styringssystemet, herunder en proces til oplysning af personalet om deres ansvar og proceduren for ændring af denne dokumentation

f)

en funktion til overvågning af organisationens opfyldelse af relevante krav. Denne overvågning skal omfatte et system til tilbagemeldinger om anmærkninger til den ansvarlige leder for at sikre effektiv gennemførelse af afhjælpende foranstaltninger, hvor det er nødvendigt

g)

styringssystemet skal stå i et rimeligt forhold til organisationens størrelse og aktiviteter under hensyntagen til de iboende farer og risici ved disse aktiviteter.

ATCO.OR.C.005   Kontraherede aktiviteter

a)

Uddannelsesorganisationer sikrer i forbindelse med kontrahering eller køb af en hvilken som helst del af dens aktivitet, at de kontraherede eller købte aktiviteter eller dele heraf opfylder de gældende krav.

b)

Hvis en uddannelsesorganisation kontraherer en hvilken som helst del af sine aktiviteter til en organisation, som ikke selv er certificeret i overensstemmelse med denne forordning til at udføre sådanne aktiviteter, arbejder den kontraherede organisation under de betingelser for godkendelse, som er indeholdt i det certifikat, der er udstedt til den kontraherende uddannelsesorganisation. Den kontraherende uddannelsesorganisation skal sikre, at den kompetente myndighed får adgang til den kontraherede organisation for at afgøre, om der fortsat er overensstemmelse med de gældende krav.

ATCO.OR.C.010   Krav til personale

a)

Uddannelsesorganisationer skal udpege en ansvarlig leder.

b)

Uddannelsesorganisationerne skal udpege en eller flere personer med ansvar for uddannelse. Denne eller disse personer skal i sidste instans være ansvarlige over for den ansvarlige leder.

c)

Uddannelsesorganisationer skal have tilstrækkeligt kvalificeret personale til de planlagte opgaver og aktiviteter, som skal udføres i overensstemmelse med de gældende krav.

d)

Uddannelsesorganisationer skal føre fortegnelser over teoriundervisere, herunder deres relevante faglige kvalifikationer, tilstrækkelige viden og erfaring samt påvisning af kvaliteten i deres undervisningsteknikker og de fag, som de har ret til at undervise i.

e)

Uddannelsesorganisationer skal fastlægge en procedure til opretholdelse af teoriundervisernes kompetencer.

f)

Uddannelsesorganisationer skal sikre, at praktiske instruktører og bedømmere består genopfriskningsuddannelse for at forlænge deres respektive påtegninger.

g)

Uddannelsesorganisationer skal føre registre over personer, der er kvalificeret til at vurdere praktiske instruktørers og bedømmeres kompetencer i overensstemmelse med ATCO.C.045, samt disses relevante påtegninger.

ATCO.OR.C.015   Faciliteter og udstyr

a)

Uddannelsesorganisationer skal råde over faciliteter, der giver mulighed for udførelse og styring af alle planlagte opgaver og aktiviteter i overensstemmelse med denne forordning.

b)

Uddannelsesorganisationerne skal sikre, at de syntetiske træningsanordninger overholder de gældende specifikationer og krav, så de modsvarer opgaven.

c)

Ved instruktion under uddannelse på arbejdsstedet skal uddannelsesorganisationerne sikre, at instruktøren har præcis de samme oplysninger som den person, der varetager uddannelse på arbejdsstedet, og straks kan gribe ind.

ATCO.OR.C.020   Registrering

a)

Uddannelsesorganisationer skal opbevare detaljerede fortegnelser over personer, som modtager eller har modtaget uddannelse, for at påvise, at alle krav til uddannelseskurserne er opfyldt.

b)

Uddannelsesorganisationer skal etablere og vedligeholde et system til registrering af instruktørers og bedømmeres faglige kvalifikationer og vurderinger af deres undervisningsteknikker samt de emner, som de har ret til at undervise i, hvor det er relevant.

c)

De i litra a) og b) krævede fortegnelser opbevares i mindst fem år, jf. den gældende nationale lov om databeskyttelse:

1)

efter at den person, der modtager uddannelsen, har gennemført kurset og

2)

efter at instruktøren eller bedømmeren ophører med at varetage funktioner for uddannelsesorganisationen, hvor det er relevant.

d)

Proceduren ved arkivering, herunder fortegnelsernes format, skal anføres i uddannelsesorganisationens styringssystem.

e)

Fortegnelserne skal lagres på en sikker måde.

ATCO.OR.C.025   Finansiering og forsikringer

Uddannelsesorganisationer skal godtgøre, at de råder over midler, der er tilstrækkelige til at gennemføre uddannelsesaktiviteterne i henhold til denne forordning, at aktiviteterne er tilstrækkeligt forsikringsdækkede under hensyn til karakteren af den pågældende uddannelse, og at alle aktiviteter kan udføres i overensstemmelse med forordningen.

SUBPART D

KRAV TIL UDDANNELSESKURSER OG UDDANNELSESPLANER

ATCO.OR.D.001   Krav til uddannelseskurser og uddannelsesplaner

Uddannelsesorganisationer skal udarbejde:

a)

uddannelsesplaner og uddannelseskurser med relation til de former for uddannelse, der gennemføres i overensstemmelse med kravene i bilag I (del ATCO), subpart D

b)

fag, faglige målsætninger, emner og underemner for kategoripåtegninger i overensstemmelse med kravene i bilag I (del ATCO)

c)

metoder til bedømmelse i overensstemmelse med ATCO.D.090, litra a), nr. 3), og ATCO.D.095, litra a), nr. 3).

ATCO.OR.D.005   Resultater af eksaminationer og bedømmelser samt certifikater

a)

Uddannelsesorganisationen skal give ansøgeren adgang til vedkommendes resultater fra eksaminationer og bedømmelser og efter anmodning fra ansøgeren udstede et certifikat med disse resultater.

b)

Efter beståelse af grunduddannelsen, eller af en kategorigivende uddannelse ved udstedelse af en ekstra kategori, udsteder uddannelsesorganisationen et certifikat.

c)

Et certifikat for gennemførelse af basisuddannelsen må kun udstedes efter anmodning fra ansøgeren, hvis alle fag, emner og underemner i tillæg 2 i bilag I til denne forordning er gennemført, og ansøgeren har bestået de tilhørende eksaminationer og bedømmelser.

SUBPART E

KRAV TIL FLYVEMEDICINSKE CENTRE

ATCO.OR.E.001   Flyvemedicinske centre

Flyvemedicinske centre (AeMC'er) skal anvende bestemmelserne i subpart ORA.GEN og ORA.AeMC af bilag VII til Kommissionens forordning (EU) nr. 290/2012 (2), idet:

a)

alle henvisninger til klasse 1 erstattes med klasse 3 og

b)

alle henvisninger til del-MED erstattes af del ATCO.MED.


(1)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 996/2010 af 20. oktober 2010 om undersøgelse og forebyggelse af havarier og hændelser inden for civil luftfart og om ophævelse af direktiv 94/56/EF (EUT L 295 af 12.11.2010, s. 35).

(2)  Kommissionens forordning (EU) nr. 290/2012 af 30. marts 2012 om ændring af forordning (EU) nr. 1178/2011 om tekniske krav og administrative procedurer i forbindelse med personale inden for civil luftfart i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 216/2008 (EUT L 100 af 5.4.2012, s. 1).


BILAG IV

DEL ATCO.MED

HELBREDSKRAV TIL FLYVELEDERE

SUBPART A

GENERELLE KRAV

AFSNIT 1

Generelt

ATCO.MED.A.001   Kompetent myndighed

I denne del forstås ved den kompetente myndighed

a)

for flyvemedicinske centre (AeMC'er):

1)

den myndighed, der er udpeget af den medlemsstat, hvor det flyvemedicinske center har sit hovedforretningssted

2)

agenturet, hvis det flyvemedicinske center ligger i et tredjeland.

b)

for flyvelæger (AME'er):

1)

den myndighed, der er udpeget af den medlemsstat, hvor flyvelægen har sin hovedpraksis

2)

hvis flyvelægens hovedpraksis ligger i et tredjeland: den myndighed, der er udpeget af den medlemsstat, hos hvem flyvelægen ansøger om udstedelse af certifikatet.

ATCO.MED.A.005   Anvendelsesområde

I denne del, der er angivet i dette bilag, fastlægges kravene for:

a)

udstedelse, gyldighed, forlængelse og fornyelse af den helbredsgodkendelse, der kræves for at udøve rettighederne i et flyveledercertifikat eller et flyvelederelevcertifikat, med undtagelse af instruktører i syntetiske træningsanordninger og

b)

certificering af flyvelæger (AME'er), der udsteder klasse 3-helbredsgodkendelser.

ATCO.MED.A.010   Definitioner

I denne del forstås ved:

a)   »akkrediteret medicinsk konklusion«: en konklusion, der er opstillet af en eller flere lægesagkyndige, som den certifikatudstedende myndighed kan acceptere ud fra objektive og ikke-diskriminerende kriterier i forbindelse med den pågældende sag, og om fornødent er nået i samråd med flyveoperatører eller andre sagkyndige, herunder en praktisk risikovurdering

b)   »flyvemedicinsk vurdering«: konklusionen om en ansøgers helbredsmæssige egnethed baseret på en evaluering af ansøgerens sygehistorie og flyvemedicinske undersøgelser som påkrævet i henhold til denne del og yderligere undersøgelser og medicinske analyser efter behov

c)   »flyvemedicinsk undersøgelse«: inspektion, palpering, perkussion, auskultation eller andre former for udredning med særlig henblik på at fastslå den fornødne helbredstilstand til at udøve certifikatets rettigheder

d)   »øjenspecialist«: en oftalmolog eller en specialist i synsbehandling, der er kvalificeret inden for optometri og uddannet i at genkende patologiske tilstande

e)   »udredning«: en vurdering af en formodet patologisk tilstand hos en ansøger ved hjælp af undersøgelser og test med henblik på at bekræfte forekomsten eller fraværet af en medicinsk tilstand

f)   »certifikatudstedende myndighed«: den kompetente myndighed i den medlemsstat, der udstedte certifikatet, eller hos hvilken en person ansøger om udstedelse af et certifikat, eller, hvis en person endnu ikke har ansøgt om udstedelse af et certifikat, den kompetente myndighed i overensstemmelse med denne del

g)   »begrænsning«: en betingelse, som er pålagt en helbredsgodkendelse, der skal overholdes under udøvelse af certifikatrettighederne

h)   »refraktionsanomali«: afvigelsen fra emmetropi målt i dioptrier i den mest ametropiske meridian, målt ved hjælp af standardmetoder

i)   »væsentlig«: en helbredstilstand, som forhindrer sikker udøvelse af certifikatets rettigheder.

ATCO.MED.A.015   Lægens tavshedspligt

Alle personer, der deltager i flyvemedicinske undersøgelser, flyvemedicinske vurderinger samt certificering, skal sikre, at tavshedspligten til enhver tid respekteres.

ATCO.MED.A.020   Forringelse af helbredsmæssig egnethed

a)

Certifikatindehavere må ikke udøve deres certifikatrettigheder på noget tidspunkt, hvis de:

1)

er vidende om en forringelse af deres helbredsmæssige egnethed, der kan gøre dem ude af stand til sikkert at udøve disse rettigheder

2)

tager eller anvender ordineret eller ikke-ordineret medicin, som kan forventes at påvirke den sikre udøvelse af certifikatets rettigheder

3)

er i medicinsk, kirurgisk eller anden behandling, der kan forventes at påvirke den sikre udøvelse af certifikatets rettigheder.

b)

Desuden skal indehavere af en helbredsgodkendelse i klasse 3 uden unødig forsinkelse, og før de udøver deres certifikats rettigheder, søge flyvemedicinsk rådgivning, når de:

1)

har fået foretaget en kirurgisk operation eller invasiv procedure

2)

har påbegyndt regelmæssig brug af et hvilket som helst lægemiddel

3)

har været udsat for en væsentlig personskade, der gør dem ude af stand til at udøve certifikatets rettigheder

4)

har haft en væsentlig sygdom, der gør dem ude af stand til at udøve certifikatets rettigheder

5)

er gravide

6)

er blevet indlagt på hospital eller medicinsk klinik

7)

for første gang har brug for korrigerende linser.

I så fald skal det flyvemedicinske center eller flyvelægen vurdere certifikatindehaverens eller flyvelederelevens helbredsmæssige egnethed og afgøre, om vedkommende er egnet til at genoptage udøvelsen af sine rettigheder.

ATCO.MED.A.025   Forpligtelser for det flyvemedicinske center og flyvelægen

a)

Ved udførelse af flyvemedicinske undersøgelser og lægelige vurderinger, som kræves i denne del, skal det flyvemedicinske center eller flyvelægen:

1)

sikre, at kommunikation med ansøgeren kan ske uden sprogbarrierer

2)

gøre ansøgeren opmærksom på konsekvenserne af at afgive ufuldstændige, upræcise eller urigtige erklæringer om sin sygehistorie

3)

underrette den certifikatudstedende myndighed, hvis ansøgeren afgiver ufuldstændige, upræcise eller urigtige erklæringer om sin sygehistorie

4)

underrette den certifikatudstedende myndighed, hvis ansøgeren trækker sin ansøgning om en helbredsgodkendelse tilbage på noget tidspunkt i processen.

b)

Efter gennemførelse af de flyvemedicinske undersøgelser og vurderinger skal det flyvemedicinske center eller flyvelægen:

1)

meddele personen, om denne er egnet eller uegnet, eller henvise den pågældende til den certifikatudstedende myndighed

2)

informere ansøgeren om enhver begrænsning, der påføres helbredsgodkendelsen og

3)

hvis ansøgeren er blevet vurderet som uegnet, oplyses vedkommende om sin ret til en fornyet gennemgang af afgørelsen og

4)

uden unødig forsinkelse forelægge den certifikatudstedende myndighed en underskrevet eller elektronisk autentificeret rapport, der indeholder de detaljerede resultater af den flyvemedicinske undersøgelse og vurdering til brug ved helbredsgodkendelsen og en kopi af ansøgningsblanketten, udredningsformularen og helbredsgodkendelsen og

5)

informere ansøgeren om dennes ansvar i tilfælde af forringelse af vedkommendes helbredsmæssige egnethed som anført i ATCO.MED.A.020.

c)

Flyvemedicinske centre og flyvelæger skal føre journaler med oplysninger om flyvemedicinske undersøgelser og vurderinger, som er foretaget i overensstemmelse med denne del, og resultaterne af dem i mindst 10 år eller i den periode, der er fastlagt i national lovgivning, hvis denne er længere.

d)

Flyvemedicinske centre og flyvelæger skal på anmodning fremsende alle flyvemedicinske journaler og rapporter og eventuelle andre relevante oplysninger til den kompetente myndigheds lægelige instans, hvis de er nødvendige for:

1)

helbredsgodkendelse

2)

tilsynsfunktioner.

AFSNIT 2

Krav til helbredsgodkendelser

ATCO.MED.A.030   Helbredsgodkendelser

a)

Ansøgere til og indehavere af et flyveledercertifikat eller flyvelederelevcertifikat skal have en helbredsgodkendelse i klasse 3.

b)

En certifikatindehaver må ikke på noget tidspunkt have mere end én helbredsgodkendelse, der er udstedt i henhold til denne del.

ATCO.MED.A.035   Ansøgning om en helbredsgodkendelse

a)

Ansøgninger om en helbredsgodkendelse skal udfærdiges i et format, der er fastlagt af den kompetente myndighed.

b)

Ansøgere om en helbredsgodkendelse skal forelægge det flyvemedicinske center eller flyvelægen:

1)

dokumentation for deres identitet

2)

en underskrevet erklæring med oplysning om:

i)

medicinske fakta om deres sygehistorie

ii)

hvorvidt de tidligere har ansøgt om en helbredsgodkendelse eller har gennemgået en flyvemedicinsk undersøgelse med henblik på en helbredsgodkendelse, og i bekræftende fald af hvem og med hvilket resultat

iii)

hvorvidt de tidligere er blevet vurderet som uegnet eller har fået en helbredsgodkendelse inddraget eller tilbagekaldt.

c)

Ved ansøgning om forlængelse eller fornyelse af helbredsgodkendelsen skal ansøgere forelægge deres seneste helbredsgodkendelse for det flyvemedicinske center eller flyvelægen før de pågældende undersøgelser.

ATCO.MED.A.040   Udstedelse, forlængelse og fornyelse af helbredsgodkendelser

a)

En helbredsgodkendelse skal kun udstedes, forlænges eller fornys, når de påkrævede flyvemedicinske undersøgelser og lægelige vurderinger er gennemført, og ansøgeren er blevet vurderet som egnet.

b)

Første udstedelse

Første klasse 3-helbredsgodkendelser skal udstedes af et flyvemedicinsk center.

c)

Forlængelse og fornyelse

Klasse 3-helbredsgodkendelser skal forlænges eller fornys af et flyvemedicinsk center eller en flyvelæge.

d)

Det flyvemedicinske center eller flyvelægen skal kun udstede, forlænge eller forny en helbredsgodkendelse, hvis:

1)

ansøgeren har forelagt dem en fuld sygehistorie samt, hvis det er påkrævet af det flyvemedicinske center eller flyvelægen, resultaterne af flyvemedicinske undersøgelser og test udført af ansøgerens læge eller en speciallæge og

2)

det flyvemedicinske center eller flyvelægen har foretaget en flyvemedicinsk vurdering baseret på flyvemedicinske undersøgelser og test som påkrævet med henblik på at bekræfte, at ansøgeren opfylder alle relevante krav i denne del.

e)

Flyvelægen, det flyvemedicinske center eller, i tilfælde af henvisning, den certifikatudstedende myndighed kan kræve, at ansøgeren skal gennemgå yderligere lægeundersøgelser og udredninger, hvis den kliniske undersøgelse indikerer det, før helbredsgodkendelsen udstedes, forlænges eller fornys.

f)

Den certifikatudstedende myndighed kan i udstede eller genudstede en helbredsgodkendelse, hvis:

1)

en sag henvises

2)

myndigheden har påvist, at det er nødvendigt at ændre oplysningerne på godkendelsen, i hvilket tilfælde den ukorrekte godkendelse skal tilbagekaldes.

ATCO.MED.A.045   Gyldighedsperiode, forlængelse og fornyelse af helbredsgodkendelser

a)   Gyldighed

1)

Klasse 3-helbredsgodkendelser skal være gyldige i en periode på 24 måneder.

2)

Gyldighedsperioden for klasse 3-helbredsgodkendelser skal nedsættes til 12 måneder for indehavere af en godkendelse, som er fyldt 40 år. En helbredsgodkendelse, der udstedes inden det fyldte 40. år, skal ophøre med at være gyldig, når indehaveren af godkendelsen fylder 41.

3)

Gyldighedsperioden for en helbredsgodkendelse, herunder enhver hermed forbundet undersøgelse eller specialudredning, skal:

i)

bestemmes ud fra ansøgerens alder på den dato, hvor den flyvemedicinske undersøgelse finder sted og

ii)

beregnes fra datoen for den flyvemedicinske undersøgelse ved første udstedelse og fornyelse og fra udløbsdatoen for den tidligere helbredsgodkendelse ved forlængelse.

b)   Forlængelse

Flyvemedicinske undersøgelser og vurderinger i forbindelse med forlængelse af en helbredsgodkendelse kan foretages op til 45 dage før helbredsgodkendelsens udløbsdato.

c)   Fornyelse

1)

Hvis indehaveren af en helbredsgodkendelse ikke opfylder litra b), skal der foretages en flyvemedicinsk undersøgelse og vurdering med henblik på fornyelse.

2)

Hvis helbredsgodkendelsen udløb:

i)

for mindre end 2 år siden, skal der foretages en rutinemæssig flyvemedicinsk undersøgelse med henblik på forlængelse

ii)

for mere end 2 år siden, må det flyvemedicinske center eller flyvelægen kun foretage den flyvemedicinske undersøgelse med henblik på fornyelse efter en vurdering af ansøgerens flyvemedicinske journaler

iii)

for mere end 5 år siden, skal undersøgelseskravene for den første udstedelse anvendes, og vurderingen skal baseres på kravene til forlængelse.

ATCO.MED.A.046   Inddragelse eller tilbagekaldelse af en helbredsgodkendelse

a)

I tilfælde af tilbagekaldelse af helbredsgodkendelsen skal indehaveren straks returnere helbredsgodkendelsen til den certifikatudstedende myndighed.

b)

I tilfælde af inddragelse af helbredsgodkendelsen skal indehaveren returnere helbredsgodkendelsen til den certifikatudstedende myndighed efter anmodning fra myndigheden.

ATCO.MED.A.050   Henvisning

Hvis en ansøger til en klasse 3-helbredsgodkendelse henvises til den certifikatudstedende myndighed i henhold til ATCO MED.B.001, skal det flyvemedicinske center eller flyvelægen overføre den relevante lægelige dokumentation til den certifikatudstedende myndighed.

SUBPART B

KRAV TIL FLYVELEDERES HELBREDSGODKENDELSER

AFSNIT 1

Generelt

ATCO.MED.B.001   Begrænsninger for helbredsgodkendelser

a)

Begrænsninger for klasse 3-helbredsgodkendelser

1)

Hvis ansøgeren ikke fuldt ud opfylder kravene for en klasse 3-helbredsgodkendelse, men ikke anses for at bringe den sikre udøvelse af certifikatets rettigheder i fare, skal det flyvemedicinske center eller flyvelægen:

i)

henvise beslutningen om ansøgerens egnethed til den certifikatudstedende myndighed som anført i denne subpart eller

ii)

i tilfælde, hvor en henvisning til den certifikatudstedende myndighed ikke er anført i denne subpart, evaluere, om ansøgeren er i stand til sikkert at varetage sine opgaver, når vedkommende opfylder en eller flere begrænsninger, som er påtegnet helbredsgodkendelsen, og udstede helbredsgodkendelsen med begrænsning(er) efter behov.

2)

Det flyvemedicinske center eller flyvelægen kan forlænge eller forny en helbredsgodkendelse med den samme begrænsning uden at henvise ansøgeren til den certifikatudstedende myndighed.

b)

Ved vurdering af, hvorvidt en begrænsning er nødvendig, skal der tages særligt hensyn til følgende:

1)

om en akkrediteret medicinsk konklusion viser, at ansøgerens manglende opfyldelse under særlige forhold af ethvert krav, numerisk eller andet, forventes ikke at ville bringe flyvesikkerheden i fare ved udøvelsen af certifikatrettighederne

2)

ansøgerens erfaring af relevans for den operation, der skal udføres.

c)

Operationelle begrænsninger

1)

Den kompetente myndighed fastlægger sammen med luftfartstjenesteudøveren de operationelle begrænsninger, der gælder i det pågældende operationelle miljø.

2)

Passende operationelle begrænsninger må kun placeres på helbredsgodkendelsen af den certifikatudstedende myndighed.

d)

Enhver anden begrænsning kan pålægges indehaveren af en helbredsgodkendelse, hvis det er nødvendigt for at sikre forsvarlig udøvelse af certifikatets rettigheder.

e)

Enhver begrænsning, der pålægges indehaveren af en helbredsgodkendelse, skal anføres heri.

AFSNIT 2

Helbredskrav til klasse 3-helbredsgodkendelser

ATCO.MED.B.005   Generelt

Ansøgerne skal være fri for enhver af følgende tilstande, der vil kunne indebære en grad af funktionel uarbejdsdygtighed, som kan forventes at påvirke den sikre udøvelse af arbejdsopgaver, eller der kan gøre ansøgeren pludselig uegnet til at udøve certifikatets rettigheder på sikker vis:

1)

abnormitet, medfødt eller erhvervet

2)

aktiv, latent, akut eller kronisk sygdom eller handicap

3)

sår, skader eller følgevirkninger af operation

4)

virkning eller bivirkning af ethvert ordineret eller ikke-ordineret lægemiddel, der tages terapeutisk, diagnostisk eller præventivt.

ATCO.MED.B.010   Det kardiovaskulære system

a)   Undersøgelse

1)

Der skal foretages et standardelektrokardiogram med 12 afledninger (EKG) og udarbejdes en rapport ved undersøgelse i forbindelse med den første udstedelse af en helbredsgodkendelse og derefter:

i)

hvert 4. år indtil det fyldte 30. år

ii)

ved alle efterfølgende undersøgelser med henblik på forlængelse eller fornyelse og

iii)

ved klinisk indikation.

2)

En udvidet kardiovaskulær vurdering skal foretages:

i)

ved den første undersøgelse med henblik på forlængelse eller fornyelse efter det fyldte 65. år

ii)

hvert 4. år derefter og

iii)

ved klinisk indikation.

3)

Der er behov for en estimering af serumlipider, herunder kolesterol, ved undersøgelsen i forbindelse med den første udstedelse af en helbredsgodkendelse, ved den første undersøgelse efter det fyldte 40. år og ved klinisk indikation.

b)   Det kardiovaskulære system — generelt

1)

Ansøgere med en af følgende tilstande skal vurderes som uegnede:

i)

aneurisme af den torakale eller suprarenale abdominale aorta, før operation

ii)

signifikant funktionel eller symptomatisk abnormitet i en af hjerteklapperne

iii)

hjerte eller hjerte-/lungetransplantation.

2)

Ansøgere, som tidligere har fået fastslået en af følgende tilstande eller har fået en diagnose på en af disse, skal henvises til den certifikatudstedende myndighed, før de kan vurderes som egnede:

i)

perifer arteriesygdom før eller efter operation

ii)

aneurisme af den torakale eller suprarenale abdominale aorta efter operation

iii)

aneurisme af den infra-renale abdominale aorta, før eller efter operation

iv)

funktionelt insignifikante hjerteklapabnormaliteter

v)

efter hjerteklapoperation

vi)

abnormalitet i perikardium, myokardium eller endokardium

vii)

medfødt abnormalitet i hjertet, før eller efter korrigerende operation

viii)

recidiverende vasovagal synkope

ix)

arterie- eller venetrombose

x)

pulmonal emboli

xi)

kardiovaskulær tilstand, som kræver systemisk antikoagulant behandling.

c)   Blodtryk

1)

Blodtrykket skal registreres ved hver undersøgelse.

2)

Ansøgerens blodtryk skal ligge inden for de normale grænser.

3)

Ansøgere skal vurderes som uegnede, når:

i)

de har symptomatisk hypotension eller

ii)

når deres blodtryk ved undersøgelse konsekvent overstiger 160 mmHg systolisk og/eller 95 mmHg diastolisk, med eller uden behandling.

4)

Påbegyndelse af medicinering med henblik på blodtrykskontrol vil kræve en periode med midlertidig uegnet vurdering for at fastslå, at der ikke forekommer signifikante bivirkninger.

d)   Koronararteriesygdom

1)

Ansøgere med en af følgende tilstande skal vurderes som uegnede:

i)

symptomatisk koronararteriesygdom

ii)

symptomer på koronararteriesygdom kontrolleret ved hjælp af medicinering.

2)

Ansøgere med en af følgende tilstande skal henvises til den certifikatudstedende myndighed og gennemgå en kardiologisk vurdering for at udelukke myokardieiskæmi, før de kan vurderes som egnede:

i)

formodet myokardieiskæmi

ii)

asymptomatisk mindre koronararteriesygdom, som ikke kræver nogen anti-angina-behandling.

3)

Ansøgere med tidligere eller diagnose på en af følgende tilstande skal henvises til den certifikatudstedende myndighed og gennemgå en kardiologisk vurdering, før de kan vurderes som egnede:

i)

myokardieiskæmi

ii)

myokardieinfarkt

iii)

revaskularisation og stenting for koronararteriesygdom.

e)   Rytme-/ledningsforstyrrelser

1)

Ansøgere til en klasse 3-helbredsgodkendelse med en signifikant periodisk eller fastslået forstyrrelse af hjerteledningen eller -rytmen, skal henvises til den certifikatudstedende myndighed og gennemgå en kardiologisk vurdering med tilfredsstillende resultater, før de kan vurderes som egnede. Disse forstyrrelser skal omfatte følgende:

i)

forstyrrelse af den supraventrikulære rytme, herunder periodisk eller fast sinoatrial forstyrrelse, atrieflimren og/eller -flagren samt asymptomatiske sinuspauser

ii)

komplet venstresidigt grenblok

iii)

Mobitz type 2 atrioventrikulært blok

iv)

bred og/eller smal kompleks takykardi

v)

ventrikulær præexcitation

vi)

asymptomatisk QT-forlængelse

vii)

Brugada-mønster i elektrokardiografi.

2)

Ansøgere med en af de tilstande, der er anført i nr. i) til viii), kan vurderes som egnede i fraværet af enhver anden abnormitet og med en kardiologisk vurdering med et tilfredsstillende resultat:

i)

ukomplet grenblok

ii)

komplet højresidigt grenblok

iii)

stabil afvigelse på venstresidig akse

iv)

asymptomatisk sinusbradykardi

v)

asymptomatisk sinustakykardi

vi)

asymptomatiske ensartede isolerede supraventrikulære eller ventrikulære ektopiske komplekser

vii)

første grad af atrioventrikulært blok

viii)

Mobitz type 1 atrioventrikulært blok.

3)

Ansøgere med en af følgende tilstande skal henvises til den certifikatudstedende myndighed og gennemgå en kardiologisk vurdering med et tilfredsstillende resultat, før de kan vurderes som egnede:

i)

ablationsbehandling

ii)

pacemakerimplantation.

4)

Ansøgere med en af følgende tilstande skal vurderes som uegnede:

i)

symptomatisk sinoatrial sygdom

ii)

totalt atrioventrikulært blok

iii)

symptomatisk QT-forlængelse

iv)

et implanterbart automatisk defibrilleringssystem

v)

en ventrikulær anti-takykardi pacemaker.

ATCO.MED.B.015   Åndedrætssystemet

a)

Ansøgere med signifikant nedsat lungefunktionsevne skal henvises til den certifikatudstedende myndighed med henblik på flyvemedicinsk vurdering. Vedkommende kan vurderes som egnede, når lungefunktionen er restitueret og tilfredsstillende.

b)

Undersøgelse

Test af lungefunktionen kræves ved den første undersøgelse og ved klinisk indikation.

c)

Ansøgere med tidligere eller fastslået diagnose på astma, der kræver medicinering, skal have foretaget en vurdering af åndedrætssystemet med et tilfredsstillende resultat. Vedkommende kan vurderes som egnede, hvis de er asymptomatiske, og eventuel behandling ikke påvirker sikkerheden.

d)

Ansøgere med tidligere eller fastslået diagnose på en af følgende skal henvises til den certifikatudstedende myndighed og have foretaget en vurdering af åndedrætssystemet med et tilfredsstillende resultat, før de kan vurderes som egnede:

1)

aktiv inflammatorisk sygdom i åndedrætssystemet

2)

aktiv sarkoidose

3)

pneumothorax

4)

søvnapnøsyndrom

5)

større torakal operation

6)

kronisk obstruktiv lungesygdom

7)

lungetransplantation.

ATCO.MED.B.020   Fordøjelsessystemet

a)

Ansøgere med eventuelle følgevirkninger af sygdom eller et kirurgisk indgreb i en hvilken som helst del af fordøjelseskanalen eller dens adnexa, der kan forventes at forårsage uarbejdsdygtighed, især enhver obstruktion som følge af striktur eller kompression, skal vurderes som uegnede.

b)

Ansøgere må ikke have hernia, der kan give anledning til invaliderende symptomer.

c)

Ansøgere med forstyrrelse i mave-tarm-systemet, herunder dem i nr. 1) til 5), kan vurderes som egnede, hvis der foretages en gastroenterologisk vurdering med et tilfredsstillende resultat efter vellykket behandling eller fuldstændig restitution efter operation:

1)

recidiverende dyspeptisk forstyrrelse, der kræver medicinering

2)

pankreatitis

3)

symptomatiske galdesten

4)

en fastslået diagnose på aktuel eller tidligere kronisk inflammatorisk tarmsygdom

5)

efter kirurgisk operation i fordøjelseskanalen eller dens adnexa, herunder kirurgi, der omfatter total eller partiel ekscision eller en diversion af et af disse organer.

ATCO.MED.B.025   Metaboliske og endokrine systemer

a)

Ansøgere med metaboliske, ernæringsmæssige eller endokrine funktionsforstyrrelser kan vurderes som helbredsmæssigt egnede under forudsætning af, at der er påvist stabilitet i tilstanden og en flyvemedicinsk vurdering med et tilfredsstillende resultat.

b)

Diabetes mellitus

1)

Ansøgere med diabetes mellitus, der kræver insulin, skal vurderes som uegnede.

2)

Ansøgere med diabetes mellitus, der kræver anden medicinering end insulin for at opnå kontrol med blodsukkerniveauet, skal henvises til den certifikatudstedende myndighed. Vedkommende kan vurderes som egnede, hvis det kan påvises, at der er opnået kontrol med blodsukkerniveauet, og det er stabilt.

ATCO.MED.B.030   Hæmatologi

a)

Eventuel blodprøvetagning skal fastlægges af flyvelægen eller det flyvemedicinske center under hensyntagen til sygehistorien og på baggrund af den fysiske undersøgelse.

b)

Ansøgere med en hæmatologisk tilstand, f.eks.:

1)

koagulation og hæmoragisk eller trombotisk forstyrrelse

2)

kronisk leukæmi

3)

abnormal hæmoglobin, herunder, men ikke begrænset til anæmi, erythrocytosis eller hæmoglobinopati

4)

signifikant lymfeforstørrelse

5)

forstørrelse af milten,

skal henvises til den certifikatudstedende myndighed. Vedkommende kan vurderes som egnede, hvis der foretages en flyvemedicinsk evaluering med et tilfredsstillende resultat.

c)

Ansøgere, der lider af akut leukæmi, skal vurderes som uegnede.

ATCO.MED.B.035   Det urogenitale system

a)

Urinanalyse skal være en del af hver enkelt flyvemedicinsk vurdering. Urinen må ikke indeholde noget abnormt element, der vurderes at have patologisk betydning.

b)

Ansøgere med følgevirkninger af sygdom eller kirurgiske indgreb i det urogenitale system eller dets adnexa, der kan forventes at forårsage uarbejdsdygtighed, især enhver obstruktion som følge af striktur eller kompression, skal vurderes som helbredsmæssigt uegnede.

c)

Ansøgere med en urogenitial forstyrrelse såsom:

1)

nyresygdomme

2)

en eller flere urin-calculi

kan vurderes som egnede, hvis der foretages en renal/urologisk vurdering med et tilfredsstillende resultat.

d)

Ansøgere, der har gennemgået:

1)

en større kirurgisk operation i det urogenitale system eller dets adnexa, der omfatter total eller partiel ekscision eller en diversion af dets organer eller

2)

en større urologisk operation

skal henvises til den certifikatudstedende myndighed med henblik på en flyvemedicinsk vurdering efter fuldstændig restitution, før de kan vurderes som egnede.

ATCO.MED.B.040   Infektionssygdom

a)

Hiv-positive ansøgere skal henvises til den certifikatudstedende myndighed og kan vurderes som egnede, hvis der foretages en specialistvurdering med et tilfredsstillende resultat, og forudsat at den certifikatudstedende myndighed har tilstrækkelig dokumentation for, at behandlingen ikke påvirker den sikre udøvelse af certifikatets rettigheder.

b)

Ansøgere, der har fået stillet en diagnose på eller udviser symptomer på infektionssygdom, såsom:

1)

akut syfilis

2)

aktiv tuberkulose

3)

smitsom leverbetændelse

4)

tropesygdomme

skal henvises til den certifikatudstedende myndighed med henblik på en flyvemedicinsk vurdering. Vedkommende kan vurderes som egnede efter fuldstændig restitution og specialistvurdering, forudsat at den certifikatudstedende myndighed har tilstrækkelig dokumentation for, at behandlingen ikke påvirker den sikre udøvelse af certifikatets rettigheder.

ATCO.MED.B.045   Obstetrik og gynækologi

a)

Ansøgere, der har gennemgået en større gynækologisk operation, skal vurderes som uegnede, indtil de er fuldt restituerede.

b)

Graviditet

Hvis det flyvemedicinske center eller flyvelægen i tilfælde af graviditet vurderer, at certifikatindehaveren er egnet til at udøve sine rettigheder, skal helbredsgodkendelsens gyldighedsperiode begrænses til afslutningen af den 34. graviditetsuge. Certifikatindehaveren skal undersøges og vurderes med henblik på forlængelse efter fuldstændig restitution efter afslutningen af graviditeten.

ATCO.MED.B.050   Det muskuloskeletale system

a)

Ansøgere skal have en tilfredsstillende funktionel brug af det muskuloskeletale system, så de kan udøve certifikatets rettigheder på sikker vis.

b)

Ansøgere med statiske eller progressive muskuloskeletale eller rheumatologiske tilstande, der kan forventes at påvirke den sikre udøvelse af certifikatet rettigheder, skal henvises til den certifikatudstedende myndighed. Vedkommende kan vurderes som egnede efter en specialistvurdering med et tilfredsstillende resultat.

ATCO.MED.B.055   Psykiatri

a)

Ansøgere med en mental eller adfærdsmæssig forstyrrelse som følge af alkohol eller anden brug eller misbrug af psykoaktive stoffer, herunder lejlighedsvis brug, som kan medføre afhængighed, skal vurderes som uegnede indtil udløbet af en periode med dokumenteret ædruelighed eller frihed fra brug eller misbrug af psykoaktive stoffer, hvis der foretages en psykiatrisk vurdering med et tilfredsstillende resultat efter vellykket behandling. Ansøgere skal henvises til den certifikatudstedende myndighed.

b)

Ansøgere med en psykisk lidelse, f.eks.:

1)

stemningsforstyrrelser

2)

neurotiske forstyrrelser

3)

personlighedsforstyrrelser

4)

mentale eller adfærdsmæssige forstyrrelser

skal gennemgå en psykiatrisk vurdering med et tilfredsstillende resultat, før de kan vurderes som egnede. Ansøgerne skal henvises til den certifikatudstedende myndighed med henblik på en vurdering af deres helbredstilstand.

c)

Ansøgere med tidligere enkeltstående eller gentagne tilfælde af tilsigtet selvskade skal vurderes som uegnede. Ansøgere skal henvises til den certifikatudstedende myndighed og gennemgå en psykiatrisk vurdering med et tilfredsstillende resultat, før de kan vurderes som egnede.

d)

Ansøgere, som tidligere har fået fastslået eller har fået en klinisk diagnose på skizofreni, schizotypal tilstand, vrangforestillinger eller mani, skal vurderes som uegnede.

ATCO.MED.B.060   Psykologi

a)

Ansøgere, som udviser stressrelaterede symptomer, der kan forventes at påvirke deres evne til at udøve certifikatets rettigheder på forsvarlig vis, skal henvises til den certifikatudstedende myndighed. Ansøgerne kan kun vurderes som egnede, efter at det ved en psykologisk og/eller psykiatrisk vurdering er påvist, at de ikke længere udviser stressrelaterede symptomer.

b)

Der kan være behov for en psykologisk vurdering som en del af eller supplement til en specialists psykiatriske eller neurologiske vurdering.

ATCO.MED.B.065   Neurologi

a)

Ansøgere, som tidligere har fået fastslået eller har fået en klinisk diagnose på følgende skal vurderes som uegnede:

1)

epilepsi undtagen i tilfælde under litra b), nr. 1) og 2)

2)

recidiverende episoder med bevidsthedsforstyrrelse af uvis årsag

3)

tilstande med stor tilbøjelighed til cerebral dysfunktion.

b)

Ansøgere, som tidligere har fået fastslået eller har fået en klinisk diagnose på en af følgende tilstande skal henvises til den certifikatudstedende myndighed og gennemgå en yderligere vurdering, før de kan vurderes som egnede:

1)

epilepsi uden tilbagefald efter det fyldte 5. år

2)

epilepsi uden tilbagefald og ude af al behandling i mere end 10 år

3)

epileptiform EEG-abnormiteter og slow-wave aktivitet med fokalt præg

4)

progressiv eller ikke-progressiv sygdom i nervesystemet

5)

en enkelt episode af bevidsthedsforstyrrelser eller bevidstløshed

6)

hjerneskade

7)

spinal eller perifer nerveskade

8)

sygdomstilstande i nervesystemet på grund af vaskulære mangler, herunder hæmoragiske og iskæmiske tilstande

ATCO.MED.B.070   Det visuelle system

a)

Undersøgelse

1)

En omfattende øjenundersøgelse skal være en del af den første undersøgelse og foretages regelmæssigt afhængigt af refraktionen og øjets funktionelle ydeevne.

2)

En rutineøjenundersøgelse skal indgå som en del af alle undersøgelser med henblik på forlængelse og fornyelse.

3)

Ansøgere skal have foretaget tonometri ved den første undersøgelse med henblik på forlængelse, hvis vedkommende er over 40 år, ved klinisk indikation, og hvis vedkommendes familiebaggrund antyder et behov for det.

4)

Ansøgere skal forelægge det flyvemedicinske center eller flyvelægen en rapport om oftalmisk undersøgelse i tilfælde, hvor:

i)

den funktionelle ydeevne ændrer sig væsentligt

ii)

den krævede synsstyrke på afstand kun kan opnås med korrigerende linser.

5)

Ansøgere med en betydelig refraktionsanomali skal henvises til den certifikatudstedende myndighed.

b)

Synsstyrken på afstand med eller uden optimal korrektion skal være 6/9 (0,7) eller bedre i hvert øje særskilt, og synsstyrken med begge øjne skal være 6/6 (1,0) eller bedre.

c)

Ansøgere ved den første undersøgelse, som har monokulært eller funktionelt monokulært syn, herunder balanceproblemer i øjenmuskulaturen, skal vurderes som uegnede. Ved undersøgelser med henblik på forlængelse eller fornyelse kan ansøgeren vurderes som egnet, hvis der foretages en øjenundersøgelse med et tilfredsstillende resultat. Ansøgeren skal henvises til den certifikatudstedende myndighed.

d)

Ansøgere ved den første undersøgelse med erhvervet, ikke fyldestgørende synsevne i et af øjnene skal vurderes som uegnede. Ved undersøgelser med henblik på forlængelse eller fornyelse skal ansøgeren henvises til den certifikatudstedende myndighed, og vedkommende kan vurderes som egnet, hvis der foretages en øjenundersøgelse med et tilfredsstillende resultat.

e)

Ansøgere skal kunne læse en N5-tavle eller tilsvarende på 30-50 cm og en N14-tavle eller tilsvarende på 60-100 cm afstand, om nødvendigt med korrektion.

f)

Ansøgere skal have et normalt synsfelt og normal binokulær funktion.

g)

Ansøgere, der har gennemgået øjenkirurgi, skal vurderes som uegnede, indtil synsfunktionen er fuldt restitueret. Vedkommende kan vurderes som egnede af den licensudstedende myndighed følgende en oftalmisk vurdering med et tilfredsstillende resultat.

h)

Ansøgere med en klinisk diagnose på keratoconus skal henvises til den certifikatudstedende myndighed og kan vurderes som egnede, hvis de undersøges af en oftalmolog med et tilfredsstillende resultat.

i)

Ansøgere med diplopi skal vurderes som uegnede.

j)

Briller og kontaktlinser

1)

Hvis tilfredsstillende synsfunktion til varetagelse af opgaverne i en kategori kun opnås ved brug af korrektion, skal brillerne eller kontaktlinserne sikre optimal synsfunktion og være veltolererede og egnede til flyvekontrolformål.

2)

Der må ikke bruges mere end et par briller for at opfylde synskravene på alle afstande, når brillerne bæres under udøvelsen af de rettigheder, der tildeles i et certifikat.

3)

Der skal være et ekstra par af tilsvarende korrigerende briller klar til brug under udøvelsen af de rettigheder, der tildeles i de(t) relevante certifikat(er).

4)

Kontaktlinser, som anvendes under udøvelsen af de rettigheder, der tildeles i et certifikat, skal være monofokale, ikke farvede og ikke ortokeratologiske. Der må ikke anvendes monovisionskontaktlinser.

5)

Ansøgere med en betydelig refraktionsanomali skal bruge kontaktlinser eller brilleglas med højt indeks.

ATCO.MED.B.075   Farvesyn

Ansøgerne skal være normale trikromater.

ATCO.MED.B.080   Oto-rhino-laryngologi

a)

Undersøgelse

1)

En rutinemæssig oto-rhino-laryngologisk undersøgelse skal indgå som en del af den første undersøgelse og alle undersøgelser med henblik på forlængelse og fornyelse.

2)

Hørelsen skal testes ved alle undersøgelser. Ansøgeren skal kunne forstå en almindelig samtale ved en test, hvor vedkommende befinder sig 2 meter fra flyvelægen og har ryggen vendt mod denne.

3)

Hørelsen skal testes med ren-tone audiometri under den første undersøgelse og efterfølgende undersøgelser med henblik på forlængelse eller fornyelse hvert 4. år indtil det fyldte 40. år og hvert 2. år derefter.

4)

Ren-tone audiometri:

i)

Ansøgere til en klasse 3-helbredsgodkendelse må ikke have et høretab på mere end 35 dB ved enhver af frekvenserne 500, 1 000 eller 2 000 Hz eller mere end 50 dB ved 3 000 Hz i nogen af ørerne.

ii)

Ansøgere, som ikke opfylder ovennævnte kriterier for hørelse, skal henvises til den certifikatudstedende myndighed og gennemgå en specialistvurdering, før vedkommende kan vurderes som egnede. Ansøgerne ved den første undersøgelse skal gennemgå en ordgenkendelsestest. Ansøgere til en forlængelse eller fornyelse af en klasse 3-helbredsgodkendelse skal gennemgå en test af vedkommendes funktionelle høreevne i det operationelle miljø.

5)

Høreapparater

i)

Første undersøgelse: Et behov for at bruge høreapparater for at opfylde kravene til hørelse medfører uegnethed.

ii)

Undersøgelser med henblik på forlængelse og fornyelse: Vedkommende kan vurderes som egnede, hvis brugen af høreapparat(er) eller et hensigtsmæssigt protetisk hjælpemiddel forbedrer høreevnen, så der opnås normal standard, hvilket vurderes ved funktionstest i det operationelle miljø.

(iii)

Hvis et protetisk hjælpemiddel er nødvendigt for at opnå normal høreevne, skal et ekstra sæt af udstyret og tilbehøret, såsom batterier, være til rådighed ved udøvelse af certifikatets rettigheder.

b)

Ansøgere med:

1)

en aktiv, kronisk patologisk proces i det indre øre eller mellemøret

2)

uhelet perforation eller funktionsforstyrrelse af de(n) tympaniske membran(er)

3)

forstyrrelse af vestibulær funktion

4)

signifikante misdannelser eller signifikant kronisk infektion i den orale kavitet eller de øvre luftveje

5)

signifikant tale- eller stemmeforstyrrelse, som mindsker taleforståelsen

skal henvises til den certifikatudstedende myndighed og gennemgå yderligere oto-rhino-laryngologisk undersøgelse og vurdering for at fastlægge, at tilstanden ikke påvirker den sikre udøvelse af certifikatets rettigheder.

ATCO.MED.B.085   Dermatologi

Ansøgere må ikke have nogen fastslået dermatologisk tilstand, der kan forventes at påvirke den sikre udøvelse af de rettigheder, der tildeles i det relevante certifikat.

ATCO.MED.B.090   Onkologi

a)

Efter diagnose af en primær eller sekundær ondartet sygdom skal ansøgere henvises til den certifikatudstedende myndighed og gennemføre en onkologisk undersøgelse med et tilfredsstillende resultat, før vedkommende kan vurderes som egnede.

b)

Ansøgere, som tidligere har fået fastslået eller har fået en klinisk diagnose på intracerebral ondartet tumor, skal vurderes som uegnede.

SUBPART C

FLYVELÆGER (AME'er)

ATCO.MED.C.001   Rettigheder

a)

I overensstemmelse med denne del har en flyvelæge ret til at forlænge og forny klasse 3-helbredsgodkendelser og foretage de relevante flyvemedicinske undersøgelser og vurderinger.

b)

Anvendelsesområdet for flyvelægens rettigheder og eventuelle betingelser i den forbindelse skal angives på certifikatet.

c)

Indehavere af et flyvelægecertifikat må ikke foretage flyvemedicinske undersøgelser og vurderinger i en anden medlemsstat end den medlemsstat, der udstedte deres flyvelægecertifikat, medmindre de har:

1)

fået adgang af værtsmedlemsstaten til at udøve deres erhvervsaktiviteter som speciallæge

2)

informeret værtsmedlemsstatens kompetente myndighed om, at de har til hensigt at foretage flyvemedicinske undersøgelser og vurderinger og at udstede helbredsgodkendelser inden for anvendelsesområdet for deres rettigheder som flyvelæge og

3)

fået en orientering af værtsmedlemsstatens kompetente myndighed.

ATCO.MED.C.005   Ansøgning

a)

Ansøgning om et flyvelægecertifikat skal indgives i overensstemmelse med den procedure, der er fastsat af den kompetente myndighed.

b)

Ansøgere til et flyvelægecertifikat skal forelægge den kompetente myndighed:

1)

personoplysninger og arbejdsadresse

2)

dokumentation for, at de opfylder kravene i ATCO.MED.C.010, herunder et bevis for fuldførelse af uddannelseskurset i flyvemedicin af relevans for de rettigheder, som de ansøger om

3)

en skriftlig erklæring om, at flyvelægen vil udstede helbredsgodkendelser på basis af kravene i denne del.

c)

Når flyvelægen foretager flyvemedicinske undersøgelser på mere end ét sted, skal denne videregive relevante oplysninger om alle praksissteder og -faciliteter til den kompetente myndighed.

ATCO.MED.C.010   Krav til udstedelsen af et flyvelægecertifikat

Ansøgere til et flyvelægecertifikat med ansvar for forlængelse og fornyelse af klasse 3-helbredsgodkendelser skal:

a)

være fuldt ud kvalificerede og autoriserede til at udøve lægegerning og have et bevis for fuldførelse af den fornødne uddannelse eller have dokumentation for speciallægeuddannelse

b)

have bestået basisuddannelsen og en videregående uddannelse i flyvemedicin, herunder særlige moduler om helbredsundersøgelse af flyveledere og det særlige miljø inden for flyveledelse

c)

godtgøre over for den kompetente myndighed, at de:

1)

råder over tilstrækkelige faciliteter, procedurer, dokumentation og fungerende udstyr af relevans for flyvemedicinske undersøgelser og

2)

har fastlagt nødvendige procedurer og forhold med henblik på at sikre den lægelige tavshedspligt.

ATCO.MED.C.015   Uddannelseskurser i flyvemedicin

a)

Uddannelseskurser i flyvemedicin skal godkendes af den kompetente myndighed i den medlemsstat, hvor uddannelsesudbyderen har sit hovedforretningssted. Uddannelsesudbyderen skal godtgøre, at kursusplanen er tilstrækkelig og rummer læringsformål om at tilegne sig de nødvendige kompetencer, og at de personer, der forestår uddannelsen, har tilstrækkelig viden og erfaring.

b)

Undtagen i tilfælde af genopfriskningsuddannelse skal kurserne afsluttes med en skriftlig eksamen i de emner, som kurset har omfattet.

c)

Uddannelsesudbyderen skal udstede et bevis for fuldførelse til ansøgere, når de har bestået den pågældende eksamen.

ATCO.MED.C.020   Ændringer i flyvelægecertifikatet

a)

Flyvelæger skal underrette den kompetente myndighed om følgende forhold, der kunne få indflydelse på deres certifikat:

1)

Flyvelægen er underlagt disciplinærprocedurer eller efterforskning foretaget af et medicinsk tilsynsorgan

2)

Der er sket ændringer af det grundlag, som certifikatet er udstedt på, herunder indholdet af de erklæringer, der er afgivet sammen med ansøgningen

3)

Kravene for udstedelsen af et flyvelægecertifikat er ikke længere opfyldt

4)

Flyvelægens praksissted(er) eller postadresse er ændret.

b)

Undlades det at underrette den kompetente myndighed herom, skal flyvelægecertifikatets rettigheder inddrages eller tilbagekaldes efter en afgørelse, som træffes af den kompetente myndighed, der inddrager eller tilbagekalder certifikatet.

ATCO.MED.C.025   Gyldighedsperiode for flyvelægecertifikater

Et flyvelægecertifikat skal udstedes for en periode af højst tre års varighed. Det forlænges, forudsat at indehaveren:

a)

fortsat opfylder de generelle krav, der stilles til praktiserende læger, og opretholder registreringen som praktiserende læge

b)

har gennemgået genopfriskningsuddannelse i flyvemedicin og i flyvelederes arbejdsmiljøer inden for de seneste tre år

c)

har foretaget mindst 10 flyvemedicinske undersøgelser hvert år. Dette antal undersøgelser må kun reduceres af den kompetente myndighed under behørigt begrundede omstændigheder

d)

fortsat opfylder betingelserne for vedkommendes flyvelægecertifikat og

e)

udøver sine rettigheder som flyvelæge i overensstemmelse med denne del.


Top