Forbedring af kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer
RESUMÉ AF:
Forordning (EU) nr. 1151/2012 om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer
HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?
- Den søger at forbedre Europas kvalitetspolitik for landbrugsprodukter ved at styrke sammenhængen mellem forskellige kvalitetsordninger.
- Det inkluderer foranstaltninger til støtte af landbruget og forarbejdningsaktiviteter samt landbrugssystemer forbundet med produkter af høj kvalitet, i overensstemmelse med EU’s politiske målsætninger for udvikling af landdistrikterne. Forordningen omfatter imidlertid ikke spiritus, aromatiserede vine eller vinprodukter.
HOVEDPUNKTER
Forordningens hovedpunkter:
- Den grupperer i én forordning regler for registrering af produkter som beskyttede oprindelsesbetegnelser (BOB), beskyttede geografiske betegnelser (BGB) og garanterede traditionelle specialiteter (GTS)
- Den fastsætter ét regelsæt for BOB, BGB og GTS i forbindelse med procedurer og producenters rolle
- Den styrker og forenkler ordningerne for BOB, BGB og GTS
- Den styrker og tydeliggør niveauet for beskyttelse af registrerede navne og de fælles EU-symboler
- Den afkorter og forenkler proceduren for registrering af navne (BOB, BGB, GTS)
- Den stiller krav om, at EU-produkter der er registreret og markedsført som BOB, BGB eller GTS i overensstemmelse med forordningen, har mærkninger der viser EU-symbolet og produktets betegnelse (siden 4. januar 2016)
- Den opretter en ny ramme til udvikling af valgfrie kvalitetsvilkår, som giver forbrugeren ekstra information. Dette inkluderer det nye udtryk bjergprodukt.
Ændringslovgivning
I 2017 blev forordning (EU) nr. 1151/2012 ændret ved forordning (EU) 2017/625 om offentlig kontrol og andre officielle aktiviteter med henblik på at sikre anvendelsen af fødevare- og foderlovgivningen og reglerne for dyresundhed og dyrevelfærd, plantesundhed og plantebeskyttelsesmidler (se resumé).
I henhold til den ændrede tekst skal verifikationen af overholdelsen med produktspecifikationer før markedsføring af produkter, udføres af:
- de kompetente myndigheder udpeget i overensstemmelse med forordning (EU) 2017/625 med ændringer (artikel 4) eller
- organer med delegerede opgaver (som defineret i artikel 3, stk. 5, i forordning (EU) 2017/625) med ændringer.
Organer med delegerede opgaver, der gennemfører kontrol i tredjelande, skal akkrediteres i henhold til den relevante harmoniserede standard for »Overensstemmelsesvurdering — krav til organer, der certificerer produkter, processer og serviceydelser«. Disse organer med delegerede opgaver kan akkrediteres af enten et nationalt akkrediteringsorgan i EU i overensstemmelse med forordning (EF) 765/2008 (se resumé), eller af et akkrediteringsorgan uden for EU, der har undertegnet en multilateral anerkendelsesordning inden for rammerne af det internationale akkrediteringsforum.
HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?
- Forordning (EU) nr. 1151/2012 trådte i kraft den 3. januar 2013, selv om artikel 12, stk. 3, og artikel 23, stk. 3, trådte i kraft den 4. januar 2016 med forbehold af allerede markedsførte produkter før den dato.
- Forordning (EU) 2017/625 med ændringer trådte i kraft den 14. december 2019.
BAGGRUND
For yderligere oplysninger henvises til:
HOVEDDOKUMENT
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1151/2012 af 21. november 2012 om kvalitetsordninger for landbrugsprodukter og fødevarer (EUT L 343 af 14.12.2012, s. 1–29).
Efterfølgende ændringer af forordning (EU) nr. 1151/2012 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.
seneste ajourføring 14.10.2021
Top