EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019XC1022(03)

Offentliggørelse af enhedsdokument med ændringer efter godkendelse af en ændring af mindre omfang i overensstemmelse med artikel 53, stk. 2, andet afsnit, i forordning (EU) nr. 1151/20122019/C 358/09

C/2019/7463

OJ C 358, 22.10.2019, p. 15–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.10.2019   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 358/15


Offentliggørelse af enhedsdokument med ændringer efter godkendelse af en ændring af mindre omfang i overensstemmelse med artikel 53, stk. 2, andet afsnit, i forordning (EU) nr. 1151/2012

(2019/C 358/09)

Europa-Kommissionen har godkendt denne ændring af mindre omfang i henhold til artikel 6, stk. 2, tredje afsnit, i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 664/2014 (1).

Ansøgningen om godkendelse af denne ændring af mindre omfang kan findes i Kommissionens DOOR-database.

ENHEDSDOKUMENT

»ACEITUNA ALOREÑA DE MÁLAGA«

EU-nr.: PDO-ES-0785-AM01 — 17.1.2019

BOB (X) BGB ()

1.   Betegnelse

»Aceituna Aloreña de Málaga«

2.   Medlemsstat eller tredjeland

Spanien

3.   Beskrivelse af landbrugsproduktet eller fødevaren

3.1.   Produkttype

Kategori 1.6. Frugt, grøntsager og korn, også forarbejdet

3.2.   Beskrivelse af produktet med betegnelsen i punkt 1

Forarbejdet spiseoliven fra olivenfrugten (Olea europea, L.) af sorten Aloreña, sygdomsfri, høstet inden modning, lagret i saltlage ved naturlig fermentering og krydret med timian, fennikel, hvidløg og peberfrugt eller ekstrakter af disse planter i et størrelsesforhold, der udgør 1-3 %. Denne proces bygger på traditioner, der er videregivet fra generation til generation.

De tre forskellige slags »Aceituna Aloreña de Málaga«, nemlig verdes frescas (friske grønne), tradicionales (traditionelt krydrede) og curadas (modnede), har en række fælles træk, som udelukkende skyldes sorten og forarbejdningsmetoden, der foregår i det geografisk afgrænsede produktions- og forarbejdningsområde.

a)

Oliven, der modnes i saltlage. På grund af det lave oleuropeinindhold er det ikke nødvendigt at behandle disse oliven med kaustisk soda for at afbitre dem. Der er altså tale om oliven, der ikke er forarbejdet med kaustisk soda, men som udelukkende er afbitret ved hjælp af vand og salt og efterfølgende krydret med timian, fennikel, hvidløg og peberfrugt. Det er naturligt tilberedte oliven, der har været i gennem forskellige fermenteringsprocesser.

b)

Løs sten, der nemt slipper kødet, hvilket er en meget eftertragtet egenskab ved spiseoliven.

c)

Med hensyn til frugtens indre har en række smagspaneler fremhævet det enestående forhold mellem kød og sten, frugtens ensartethed og sprøde konsistens. Det samme gælder for kødets fasthed.

d)

Eftersom produktet ikke er behandlet med kaustisk soda, er skindet særligt fibrøst.

e)

Med hensyn til lugten og smagen bør de positive resultater i de organoleptiske prøver, som en række smagspaneler har foretaget, fremhæves. Panelerne beskriver krydringen som aromatisk med en fin saltbalance i forhold til den lette bitterhed (hvilket også skyldes, at olivenfrugterne ikke behandles med kaustisk soda). Bitterheden afhænger af fermenteringsgraden, hvilket betyder, at de friske grønne oliven som regel er mere bitre end oliven, der fermenteres til ende.

»Aceituna Aloreña de Málaga« kan som følge af de forskellige forarbejdningsprocesser blive til tre forskellige produkter, der adskiller sig ved den måde, de fermenteres på:

1.   »Aceituna Aloreña de Málaga«verde fresca:

Disse oliven overføres umiddelbart til en kølig beholder, hvor de opbevares så længe, at de organoleptiske egenskaber, som kendetegner denne proces, ikke ændrer sig, eller til køleskabe, hvor de opbevares ved højst 15 °C så længe, at de organoleptiske egenskaber, som kendetegner denne proces, ikke ændrer sig. Snitning, lagring og pakning af olivenfrugterne skal finde sted over mindst tre dage.

Organoleptiske egenskaber

Verde fresca udmærker sig ved den klare grønne farve og en behagelig frisk duft af frugt og græs, der minder om en nyligt overstået høst. Man bemærker også de karakteristiske krydderier, der bruges i forarbejdningen. De har desuden en fast og sprød konsistens, kødet slipper let stenen, og man fornemmer stadig skindet i munden, når man har tygget frugten. Den grundlæggende smag er bitter og undertiden også en smule salt afhængigt af, hvilken krydderblanding der anvendes. Blandt de sensoriske egenskaber bør nævnes den sammensnerpende og prikkende fornemmelse.

2.   »Aceituna Aloreña de Málaga«tradicional:

Disse oliven samles efter ankomst og klassifikation i beholdere, der opbevares i lokaler uden luftkonditionering i mindst 20 dage, inden de pakkes med henblik på konsum. De kan blive under disse forhold så længe, at de organoleptiske egenskaber, som kendetegner denne proces, ikke ændrer sig.

Organoleptiske egenskaber

Disse traditionelt krydrede oliven er blegt grøngule og har altså ikke den samme stærke grønne farve som verdes frescas. De dufter af frisk frugt og de krydderier, der er anvendt, men dufter ikke af græs som verdes frescas. Disse oliven er mindre faste i kødet dog stadig sprøde, kødet slipper også let stenen, og man fornemmer stadig skindet i munden, når man har tygget frugten. Smagen er kun en smule bitter og mindre sammensnerpende og stærk end typen verde fresca.

3.   »Aceituna Aloreña de Málaga«curada:

Efter modtagelse og vask samles olivenfrugterne i fermenteringsbeholdere uden først at blive snittet på langs. Her gennemgår de en modningsproces i mindst 90 dage, inden de pakkes. De kan blive under disse forhold så længe, at de organoleptiske egenskaber, som kendetegner denne proces, ikke ændrer sig.

Organoleptiske egenskaber

De modnede oliven kendetegnes ved en gullig-brun farve, og de dufter af modne frugter og græs. Desuden fornemmer man de under forarbejdningen tilsatte krydderier og de mælkeagtige toner, der fremkommer under fermenteringen. Disse oliven har desuden en mindre fast og sprød konsistens, men kødet slipper stadig let stenen, og man fornemmer også skindet i munden, når man har tygget frugten. Smagen er syrlig, men har mistet sin bitterhed. Frugterne har derimod en stærk eftersmag.

Oliven med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Aceituna Aloreña de Málaga« er udelukkende oliven af højere eller højeste kvalitet.

Oliven af højere kvalitet: oliven af handelsklasse »ekstra« i henhold til kvalitetsnormen for spiseoliven med en størrelse på 140-200.

Oliven af højeste kvalitet: oliven af handelsklasse »I« i henhold til kvalitetsnormen for spiseoliven med en størrelse på 140-260.

Vurdering af de organoleptiske egenskaber sker i henhold til standard COI/OT/NC nr. 1. Handelsstandarden for spiseoliven er COI/OT/MO nr. 1, 2008. Den sensoriske analysemetode til spiseoliven er baseret på forskning fra Departamento de Bromatología y Tecnología de los Alimentos de la Universidad de Córdoba (afdeling for bromatologi og fødevareteknologi ved Universitetet i Córdoba), der er samlet i kontrolorganets kvalitets- og metodehåndbog.

3.3.   Foder (kun for produkter af animalsk oprindelse) og råvarer (kun for forarbejdede produkter)

3.4.   Specifikke etaper af produktionen, som skal finde sted i det afgrænsede geografiske område

Følgende etaper af produktionen skal finde sted i det afgrænsede geografiske område: produktionen af råvarer, forarbejdningen af produktet og den endelige emballering.

Emballeringen sker efterhånden, som ordrerne modtages, men olivenfrugterne skal mindst opbevares tre dage i beholderne, inden de emballeres. Når olivenfrugterne emballeres, tilsættes typiske urter fra lokalområdet. Produktets letfordærvelige karakter, dets særlige egenskaber og forarbejdningsmetoden kræver, at emballeringen altid foretages inden for det geografisk afgrænsede produktions- og forarbejdningsområde for den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Aceituna Aloreña de Málaga« for at opnå og bevare frugternes organoleptiske egenskaber, indtil de bringes i omsætning.

3.5.   Særlige regler for udskæring, rivning eller emballering osv. af det produkt, som betegnelsen henviser til

Emballeringen sker i henhold til de kategorier, der er fastsat i kvalitetsnormen for spiseoliven. På den måde sikres det, at oliven med den beskyttede oprindelsesbetegnelse »Aceituna Aloreña de Málaga« udelukkende er oliven af højere eller højeste kvalitet.

For at forlænge den periode, som olivenfrugterne afsættes i, kan de f.eks. pasteuriseres eller vakuumpakkes i modificeret atmosfære, forudsat at det endelige produkt bevarer sine oprindelige organoleptiske og fysiske kendetegn.

3.6.   Særlige regler for mærkning af det produkt, som betegnelsen henviser til

På etiketten skal oprindelsesbetegnelsen »Aceituna Aloreña de Málaga« fremgå. Mærkningen skal desuden indeholde et nummeret garantisegl, der udstedes af forvaltningsorganet.

Oliventypen skal angives på etiketten: verdes frescas, tradicionales eller curadas.

4.   Kort angivelse af det geografiske områdes afgrænsning

Produktionsområdet ligger i den sydøstlige del af provinsen Málaga og omfatter følgende 19 kommuner: Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Almogía, Álora, Alozaina, Ardales, El Burgo, Carratraca, Cártama, Casarabonela, Coín, Guaro, Málaga, Monda, Pizarra, Ronda, Tolox, El Valle de Abdalajís og Yunquera.

5.   Tilknytning til det geografiske område

5.1.   Det geografiske områdes egenart

Naturreservatet Guadalhorce (Sierra de las Nieves og Valle del Guadalhorce) er en del af bjergkæden Cordilleras Béticas. Dalen og floden Guadalhorce er omkranset af en række bjerge. Dette bjergrige område omkranser produktionsområdet fuldstændigt med kun en lille åbning ved Guadalhorce-flodens udmunding.

Klimaet i området er en blanding mellem kontinentalklima og det typiske Middelhavsklima, hvilket giver et helt særligt mikroklima, hvor der dyrkes mange forskellige arter, lige fra tropiske arter som avokado til korn, som normalt dyrkes på mere flade jorder. Olivenlundene ligger fortrinsvis i tørre områder i udkanten af de bjerge, der omgiver dalen, hvilket sammen med det milde klima har en afgørende indflydelse på det endelige produkts karakteristika, høsttidspunkt, træernes udbytte osv.

Terrænet er meget ujævnt, og olivenlundene ligger på bjergskråningerne i Guadalhorce-dalen, der er fuldstændig afgrænset og omgivet af bjergkæden. Det betyder, at lundene ligger på marginal og mager jord, hvilket giver et lavt udbytte, men dog et produkt af uovertruffen kvalitet.

Af alle de traditionelle olivendyrkningsmetoder, der udøves i området omkring Guadalhorce-dalen, er den, der har den største indvirkning på det endelige produkt, beskæringen. Teknikken er meget hård og giver træet en særpræget form. Ved denne form for beskæring fjernes først og fremmest de yngste grene, mens træets hovedgrene bevares, og træet formes dermed som et vinglas. På disse grene efterlades den meget lyse vegetation, mens sidegrenene fjernes. Dette giver træet den meget særlige kugleform.

Forarbejdningsprocessen omfatter de forskellige processer, som olivenfrugterne gennemgår for at fjerne bitterheden, f.eks. krydringen. Denne proces bygger på gamle traditioner, der er overleveret fra generation til generation. Det sker stadig på samme måde som i gamle dage, da det er en meget særlig forarbejdningsproces, som knytter sig til dette produkts oprindelsesområde.

5.2.   Produktets egenart

1.

Oleuropeinindhold. Oleuropein er et polyphenol, der giver olivenfrugterne den bitre smag, og i »Aceituna Aloreña de Málaga« er indholdet 103 mg/kg, hvilket betyder, at man kun kan afbitre olivenfrugterne ved at lægge dem i saltlage. De tager således 48 timer i en blanding af vand og salt.

2.

Olivenfrugten har en løs sten, som nemt slipper kødet. Traditionelt set skæres olivenfrugterne over på midten for at afgøre, om tiden er inde til at høste. Hvis kødet let slipper stenen, betyder det, at det er det rette tidspunkt. Dette er en meget efterspurgt egenskab, som kun få sorter af spiseoliven er i besiddelse af.

3.

Forholdet mellem kød og sten er på 3:1, hvilket er et af de højeste for spiseoliven.

4.

»Aceituna Aloreña de Málaga« har en størrelse på 140-260, hvilket placerer dem i kategorien »ekstra«, jf. punkt 3.2.1 kvalitetsklassificeringen COI/OT/NC nr. 1. Denne størrelsesorden har altid været meget eftertragtet blandt både forarbejdningsvirksomhederne og forbrugerne, hvilket har resulteret i, at der er udviklet særlige dyrkningsmetoder med henblik på at opnå den rette størrelse.

5.

Organoleptisk beskrivelse af de forskellige typer »Aceituna Aloreña de Málaga«:

5.1.

Verde fresca

Verde fresca udmærker sig ved den klare grønne farve og en behagelig frisk duft af frugt og græs, der minder om en nyligt overstået høst. Man bemærker også de karakteristiske krydderier, der bruges i forarbejdningen. De har desuden en fast og sprød konsistens, kødet slipper let stenen, og man fornemmer stadig skindet i munden, når man har tygget frugten. Den grundlæggende smag er bitter og undertiden også en smule salt afhængigt af, hvilken krydderblanding der anvendes. Blandt de sensoriske egenskaber bør nævnes den sammensnerpende og prikkende fornemmelse.

5.2.

Tradicional

Disse traditionelt krydrede oliven er blegt grøngule og har altså ikke den samme stærke grønne farve som verdes frescas. De dufter af frisk frugt og de krydderier, der er anvendt, men dufter ikke af græs som verdes frescas. Disse oliven er mindre faste i kødet dog stadig sprøde, kødet slipper også let stenen, og man fornemmer stadig skindet i munden, når man har tygget frugten. Smagen er kun en smule bitter og mindre sammensnerpende og stærk end typen verde fresca.

5.3.

Curada

De modnede oliven kendetegnes ved en gullig-brun farve, og de dufter af modne frugter og græs. Desuden fornemmer man de under forarbejdningen tilsatte krydderier og de mælkeagtige toner, der fremkommer under fermenteringen. Disse oliven har desuden en mindre fast og sprød konsistens, men kødet slipper stadig let stenen, og man fornemmer også skindet i munden, når man har tygget frugten. De har en syrlig smag, er mindre bitre, men med en kraftig eftersmag.

5.3.   Sammenhængen mellem det geografiske område og produktets kvalitet eller egenskaber

Som allerede bemærket er oliventræet meget sårbart over for miljømæssige forhold og håndtering, men samtidig omstiller det sig let til omgivelserne. Det vigtigt at understrege, at produktionsområdet er fuldstændig omkranset af en bjergkæde, som tilfører det en række særlige klimatologiske, pedologiske og terrænmæssige særpræg. Sammen med lokalbefolkningens viden har dette resulteret i et helt særligt produkt, der klart adskiller sig fra andre spiseoliven på markedet.

Oleuropeinindholdet i »Aceituna Aloreña de Málaga« er et af de forhold, der er mest afgørende i forhold til valget af fremstillings- og forarbejdningsprocesserne. På grund af det lave indhold af dette polyphenol kan olivenfrugterne afbitres i løbet af nogle dage i en enkel saltlage. Det er også derfor, at olivenfrugterne får et snit, så saltlagen nemmere kan trænge ind i frugten og opløse det stof, der gør frugterne bitre.

Saltlagen bevirker desuden, at »Aceituna Aloreña de Málaga« får en fibrøs og sprød konsistens, og den friske frugts sprødhed bevares, da frugten ikke forarbejdes med kaustisk soda. Den fibrøse konsistens skyldes også den type jord, som oliventræerne dyrkes i, og som normalt ligger i de bjergrige randområder.

Det har påvirket fremstillingsmetoden meget, at kødet let slipper stenen, hvilket i lokalområdet betegnes som »hueso flotante« (»flydende sten«). Olivenfrugterne får et snit under forarbejdningen, og stenen efterlades i selve frugten. For at afgøre om tiden er inde til at høste, skæres olivenfrugten normalt midt over. Hvis de to dele slipper hinanden, betyder det, at tiden er inde til at høste.

Smagen og aromaen er også nært knyttet til fremstillingsmetoden. Det samme gør sig gældende for de menneskelige faktorer, i og med at man stadig bruger gamle metoder, der er blevet overført i generationer fra fader til søn. Derudover bruges der en række urter, som i lange tider er dyrket og høstet i det geografisk afgrænsede område (timian, fennikel, peberfrugt og hvidløg), men de kan dog også komme fra andre områder.

Størrelsen på »Aceituna Aloreña de Málaga« er også et af produktets meget eftertragtede kendetegn. For at opnå denne størrelse anvender landbrugerne nogle typiske beskæringsteknikker, som adskiller sig fra andre ved at være meget strenge og resulterer i en rund form med lyse blade. Dyrkningsmetoden har også stor indflydelse på forholdet mellem kød og sten, og en række testpaneler har beskrevet dette forhold som enestående.

Henvisning til offentliggørelsen af varespecifikationen

(Artikel 6, stk. 1, andet afsnit, i nærværende forordning)

Den fulde tekst til varespecifikationen for betegnelsen kan findes på følgende link:

https://juntadeandalucia.es/export/drupaljda/Pliego_Aceituna_Alore%C3%B1a_modificado.pdf

eller ved at gå direkte ind på startsiden for Consejería de Agricultura, Pesca y Desarrollo Rural

(http://juntadeandalucia.es/organismos/agriculturapescaydesarrollorural.html) og klikke på følgende: »Áreas de actividad«/»Industrias y Cadena Agroalimentaria«/»Calidad«/»Denominaciones de Calidad«/»Otros Productos« (så findes varespecifikationen under den pågældende kvalitetsbetegnelse).


(1)  EUT L 179 af 19.6.2014, s. 17.


Top