EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0535

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om de finansielle instrumenter, som pr. 31. december 2016 modtager støtte fra det almindelige budget, jf. finansforordningens artikel 140, stk. 8

COM/2017/0535 final

Bruxelles, den 25.9.2017

COM(2017) 535 final

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

om de finansielle instrumenter, som pr. 31. december 2016 modtager støtte fra det almindelige budget, jf. finansforordningens artikel 140, stk. 8

{SWD(2017) 312 final}


Indholdsfortegnelse

1.     INDLEDNING    

2.     OVERSIGT OVER DE FINANSIELLE INSTRUMENTER    

3.     FORMÅLET MED DE FINANSIELLE INSTRUMENTER    

3.1.     Den aktuelle økonomiske baggrund    

3.2.     Finansielle instrumenter gør det muligt at få mere ud af mindre    

3.3.     Finansielle instrumenters effekt øges, når de kombineres og blandes med andre midler        

4.     ANALYSE AF RAPPORTENS OPLYSNINGER    

4.1.     Financial løftestangseffekt for instrumenterne 2007-2013    

4.2.     Financial løftestangseffekt for instrumenterne 2014-2020    

4.3.     Instrumenternes målgrupper    

4.4.     Geografisk fordeling af opnåede finansieringer    

4.5.     Succeshistorier    

5.     KONKLUSION    


1.INDLEDNING

Som fastsat i finansforordningens artikel 140, stk. 8 1 , skal Kommissionen årligt aflægge beretning til Europa-Parlamentet og Rådet om aktiviteterne i forbindelse med de centralt forvaltede finansielle instrumenter for EU's interne og eksterne politikker, som modtager støtte fra det almindelige budget og forvaltes direkte eller indirekte af Kommissionen. Dette er den fjerde rapport i henhold til denne bestemmelse 2 .

Formålet med rapporten er at give Europa-Parlamentet og Rådet en fuldstændig oversigt over de finansielle instrumenter på EU-plan og de herved opnåede resultater, både kvantitativt og kvalitativt, som kan benyttes som et dynamisk redskab i beslutningstagningen. For at forbedre rapportens nytteværdi i denne forbindelse har Kommissionen inden for rammerne af forslaget om revision af finansforordningen foreslået, at denne rapport og andre dokumenter, der giver oplysninger om EU's finansielle instrumenter 3   og på nuværende tidspunkt fremlægges på forskellige tidspunkter, slås sammen til en enkelt rapport, der vedlægges budgetforslaget. Den nye rapport der er påtænkt i Kommissionens forslag til revision af finansforordningen 4   vil ikke blot skulle omfatte finansielle instrumenter, sådan som finansforordningen kræver af den nuværende rapport, men også budgetgarantier og finansiel bistand 5 . En sådan forbedret rapport vil kunne indføres ved ikrafttrædelsen af den reviderede finansforordning.

Det bør bemærkes, at der skal aflægges særskilt rapport om de instrumenter, som modtager EU-støtte, men som medlemsstaterne gennemfører ved delt forvaltning. I programmeringsperioden 2007-2013 blev der inden den 1. oktober hvert år 6 offentliggjort en årlig rapport om anvendelsen af finansieringstekniske instrumenter under Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU) og Den Europæiske Socialfond (ESF). Siden 2016 har Kommissionen forelagt dataresuméer om fremskridt i forbindelse med gennemførelsen af de finansielle instrumenter, der er omfattet af delt forvaltning i henhold til forordningen om fælles bestemmelser for de europæiske struktur- og investeringsfonde (Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU), Den Europæiske Socialfond (ESF), Samhørighedsfonden (SF), Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EMFF)) 7 . I programmeringsperioden 2014-2020 blev den første årlige oversigtsrapport fremlagt i slutningen af 2016 8 . Ligeledes skal der i henhold til EFSI-forordningen 9 aflægges særskilt rapport for finansierings- og investeringstransaktioner under EFSI-budgetgarantien – som ikke er finansielle instrumenter i finansforordningens forstand.

Den foreliggende rapport om instrumenter på EU-plan er ledsaget af et arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene, der indeholder detaljerede oplysninger for hvert finansielt instrument som krævet i finansforordningens artikel 140, stk. 8, litra a)-l). Bilag 1 til den foreliggende rapport indeholder disse oplysninger for hvert instrument, sammenfattet i tabelform. Derudover indeholder oversigtstabellen på side 4 i arbejdsdokumentet en synoptisk liste over de finansielle instrumenter, der er medtaget i rapporten, samt retlige og finansielle oplysninger.

2.OVERSIGT OVER DE FINANSIELLE INSTRUMENTER

Finansielle instrumenter er "finansielle EU-støtteforanstaltninger afholdt som et supplement over budgettet med henblik på at støtte et eller flere af Unionens specifikke politikmål. Sådanne instrumenter kan have form af egenkapital- eller kvasiegenkapitalinvesteringer, lån eller garantier eller andre risikodelingsinstrumenter og kan, når det er relevant, kombineres med tilskud" 10 . I øjeblikket forvalter Kommissionen direkte eller indirekte 35 finansielle instrumenter. Figur 1 nedenfor viser, hvordan disse 35 instrumenter efter type (egenkapital, garanti eller blandede instrumenter) alle forfølger tre overordnede strategiske mål: Små og mellemstore virksomheder (SMV'er) ("strategiske målgrupper"), infrastruktur  i bred forstand, omfattende både materiel og immateriel infrastruktur som forskning og innovation ("strategiske målsektorer"), samt udvidelse, naboskab og udviklingssamarbejdslande ("strategiske mållande uden for EU"). Figur 1 skelner også mellem instrumenter indført under den flerårige finansielle ramme 2007-2013 (FFR) (indre kredsløb), og instrumenter indført under FFR 2014-2020 (ydre kredsløb) og viser instrumenternes relative størrelse med hensyn til budget.

Figur 1: Finansielle instrumenter for perioden 2007-2013 og 2014-2020 pr. 31-12-2016 (mia. EUR)

Bemærkninger: En liste over akronymer for de finansielle instrumenter kan ses i slutningen af det foreliggende dokument. For SMV-initiativet omfatter tallet kun bidraget fra EFRU.

Unionens samlede bidrag til instrumenterne i 2007-2013 udgjorde næsten 5,7 mia. EUR. I 2014-2020 udgør den samlede budgetramme for finansielle instrumenter næsten 9 mia. EUR, hvoraf der ved udgangen af 2016 11 var indgået forpligtelser for mere end 4,9 mia. EUR, dvs. knap halvdelen.

3.FORMÅLET MED DE FINANSIELLE INSTRUMENTER

Den aktuelle økonomiske baggrund

I 2016, på tidspunktet for de finansielle instrumenters indførelse, befandt medlemsstaterne sig i en økonomisk situation med stadig lave, men positive vækstrater. Europa er nu på vej mod en langsom, men støt genopretning efter den økonomiske og finansielle krise; overordnet set hæmmes opsvinget dog stadig af strukturelle og kriserelaterede svagheder. Investeringerne er ikke steget markant, og de forventes ikke at stige markant i løbet af det næste par år på grund af politisk usikkerhed og en forventet beskeden efterspørgsel på mellemlang og lang sigt. Den høje gældsætning i den private sektor og en høj andel af misligholdte lån begrænser stadig bankernes udlånskapacitet og er således til hinder for økonomisk vækst og finansiel stabilitet. Disse udfordringer kræver fortsat, at der træffes foranstaltninger for at mindske europæisk økonomis afhængighed af banksektorens udlån yderligere. Adgangen til egenkapitalfinansiering som alternativ finansieringskilde, navnlig for små virksomheder, er fortsat begrænset.

En mere detaljeret analyse af den økonomiske og finansielle sammenhæng, hvori de finansielle instrumenter blev indført, herunder oplysninger om manglende finansiering, kan findes i bilaget til arbejdsdokumentet.

Finansielle instrumenter gør det muligt at få mere ud af mindre

Generelt er de midler, der står til rådighed som støtte for EU's politikker, begrænsede. Derfor er yderligere midler nødvendige for at sikre en mere effektiv forfølgelse af offentlige målsætninger. De finansielle instrumenter på EU-plan er med til at fremme offentlige finansielle institutioners og private investorers udlån til realøkonomien, navnlig til små og mellemstore virksomheder, som er behæftet med en større risiko. De finansielle instrumenter spiller en meget nyttig rolle som katalysator for yderligere private og offentlige midler ved, at nogle af de finansielle risici deles med andre offentlige og private aktører og dermed virker som en finansiel løftestang. Da medlemsstaternes offentlige midler fortsat vil være begrænsede, er det nødvendigt at øge anvendelsen af finansielle instrumenter suppleret med budgetgarantier og om nødvendigt med tilskud, for derigennem at frigøre yderligere investeringer gennem EU-budgettet og optimere virkningen af budgettet for finansieringen af EU's politikker ("få mere ud af mindre").

En analyse af den finansielle løftestang for de forskellige typer instrumenter (en kombination af alle sektorer) kan ses nedenfor i afsnit 4.

Men den finansielle løftestang er ikke den eneste løftestang: Ved at give finansielle formidlere incitament til at forfølge fælles mål gennem en tilpasning af interesser sikrer de finansielle instrumenter også en politisk løftestang inden for forskellige rammer og retsordener. Derudover opnås en institutionel løftestang, navnlig gennem mobilisering af ekspertisen vedrørende EU's politikker blandt de institutionelle aktører, som er involverede i gennemførelseskæden.

Set i dette lys har de finansielle instrumenter allerede spillet en betydelig rolle ved at nå ud til vigtige målgrupper som for eksempel SMV'er, innovative virksomheder og mikrovirksomheder og gennem støtte til sektorer med høj værdi som transport og energi. De har bidraget til at afhjælpe markedssvigt, og har kunnet anvendes til at mobilisere betydelige ekstra midler fra den private og offentlige sektor 12 .

Finansielle instrumenters effekt øges, når de kombineres og kombineres med andre midler

En vigtig lære, der kan drages af anvendelsen af de finansielle instrumenter til dato, er fordelene ved at kombinere forskellige EU-finansieringskilder i et forsøg på at opnå en større virkning af de summer, der investeres i realøkonomien, og større fleksibilitet i gennemførelse og valg af mål. Derudover kan en kombination af finansielle instrumenter med EU-tilskud samt andre regionale eller nationale midler være nødvendig for at dække kapitaludgifterne ved projekter, der ikke alene kan finansieres gennem EU's budgettets finansieringsinstrumenter. Den flerårige finansielle ramme for 2014-2020 giver allerede sådanne kombinationsmuligheder.

For eksempel er de finansielle instrumenter inden for rammerne af Horisont 2020 til forskning og innovation eller Cosme for SMV'er blevet brugt i kombination med en garanti fra budgettet. Siden lanceringen af disse instrumenter har de vakt stor interesse på markedet, og den oprindelige rammebevilling blev hurtigt opbrugt. Det blev derfor besluttet at styrke instrumenterne ved at øge den risikobærende kapacitet i forbindelse med Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer (EFSI) 13 , den første søjle i investeringsplanen for Europa 14 15 .

Et andet eksempel er kombinationen af ressourcer fra finansieringsinstrumenter på EU-plan, EFSI og tilskud til finansiel bistand på transportområdet inden for rammerne af Connecting Europe-faciliteten (CEF) med henblik på at gøre udbetalingen af CEF-tilskud betinget af godkendelse til finansiering under EFSI eller indgåelsen af en finansieringsaftale med et privat finansieringsselskab eller en national erhvervsfremmende bank inden for 12 måneder efter indgåelsen af tilskudsaftalen.

Finansiering af projekter gennem de såkaldte "investeringsplatforme" under EFSI er et andet middel, som i fremtiden vil kunne komme på tale på grund af den øgede katalytiske effekt på de kombinerede finansieringskilder, f.eks. EU-fonde, Den Europæiske Investeringsbank-Gruppes (EIB) egne midler, nationale erhvervsfremmende banker, institutionelle investorer, statsejede investeringsfonde osv., med det formål at øge den kapital, som anvendes til at støtte projekter.

Endvidere giver forordningen om fælles bestemmelser 16 medlemsstaterne mulighed for at kombinere de europæiske struktur- og investeringsfonde (ESIF) med midler fra Horisont 2020 og Cosme under fælles finansielle instrumenter. Kommissionen henstiller i sit forslag til revision af finansforordningen, at muligheden for kombinationen af instrumenter lettes yderligere 17 .

4.ANALYSE AF RAPPORTENS OPLYSNINGER

Oplysningerne om finansielle instrumenter i rapporten til Europa-Parlamentet og Rådet i henhold til finansforordningens artikel 140, stk. 8, har til formål at sikre åbenhed om den måde, hvorpå skatteydernes penge er blevet brugt. Arbejdsdokumentet indeholder et væld af oplysninger om de enkelte instrumenter med fokus på budgetmyndighedens ret til fuld indsigt i gennemførelsen af EU-budgettet gennem finansielle instrumenter. På grundlag af disse oplysninger er det også muligt at drage nogle generelle konklusioner om opfyldelsesgraden af de forventede mål for de finansielle instrumenter, navnlig i forhold til deres vigtigste begrundelse, den finansielle løftestang ("få mere ud af mindre").

Det, som indtil videre springer i øjnene med hensyn til resultaterne af gennemførelsen, er, at de finansielle instrumenter har kanaliseret betydelige midler over mod en række forskellige støttemodtagere i realøkonomien. Resultatet dokumenterer, at finansielle instrumenter er et effektivt middel til at imødekomme finansieringsbehovet i realøkonomien. Disse instrumenter, der gennemføres i partnerskab med offentlige og private institutioner, retter op på markedssvigt i forbindelse med tilvejebringelse af ekstern finansiering.

Figur 1-8 i de følgende afsnit illustrerer anvendelsen af de finansielle instrumenter for så vidt angår budgetressourcer, løftestangseffekt, finansiering og investering i realøkonomien i FFR-perioderne 2007-2013 og 2014-2020 pr. 31. december 2016, både samlet og efter finansiel kategori (lån, egenkapital og blandede instrumenter).

Financial løftestangseffekt for instrumenterne 2007-2013 18

EU's samlede bidrag til instrumenterne for perioden 2007-2013 beløb sig til næsten 5,7 mia. EUR, der pr. 31. december 2016 havde tilvejebragt en investeringsvolumen på omkring 81,7 mia. EUR samt investeringer på mere end 134 mia. EUR til fordel for de strategiske målgrupper og målsektorer inden for rammerne af EU's interne og eksterne politikker. Den samlede opnåede løftestangseffekt er 14,4 (jf. figur 1).

Figur 1: Finansielle instrumenter for perioden 2007-2013 pr. 31.12.2016 (mia. EUR)

 

Relevante instrumenter: SMEG 07, EPMF-G, RSI, RSFF, FCP-FIS, EDIF GF 1, EFSE, RSL Tyrkiet, GIF (CIP), Marguerite, ENEF under EDIF, ENIF under EDIF, støtte til FEMIP, GEEREF, EEEF, GGF, NIF, IFCA og IF, LAIF.

Figur 2-4 nedenfor viser fordelingen pr. type instrument for perioden 2007-2013.

Figur 2: Finansielle låneinstrumenter for perioden 2007-2013 pr. 31.12.2016 (mia. EUR)

Relevante instrumenter: SMEG 07, EPMF-G, RSI, RSFF, FCP-FIS, EDIF GF 1, EFSE, RSL Tyrkiet.

Figur 3: Finansielle egenkapitalinstrumenter for perioden 2007-2013 pr. 31.12.2016 (mia. EUR)

 

Relevante instrumenter: GIF (CIP), Marguerite, ENEF under EDIF, ENIF under EDIF, støtte til FEMIP, GEEREF.

Figur 4: Blandede finansielle instrumenter (lån og egenkapital) for perioden 2007-2013 pr. 31.12.2016 (mia. EUR)

 

Relevante instrumenter: EEEF, GGF, NIF, IFCA&AIF, LAIF

Finansiel løftestangseffekt af instrumenterne i perioden 2014-2020 19

I perioden 2014-2020 er der fastsat en budgetramme på godt 9 mia. EUR 20 til støtte for finansiering af mere end 88 mia. EUR, hvilket giver en gennemsnitlig løftestangseffekt på næsten 10 og et investeringsbeløb på 116,2 mia. EUR (se figur 5). Som nævnt i den foregående rapport afspejler den lavere gennemsnitlige løftestangseffekt i forhold til de finansielle instrumenter i perioden 2007-2013 for det første, at de finansielle instrumenter i perioden 2014-2020, med henblik på at øge merværdien af EU's bidrag, omfatter produkter med højere risiko end de typiske instrumenter i perioden 2007-2013. Det bør også bemærkes, at den løftestangseffekt, som er rapporteret for instrumenterne i perioden 2007-2013, er den faktiske løftestangseffekt, mens den løftestangseffekt, der er rapporteret for instrumenterne i perioden 2014-2020, er målet for løftestangseffekten 21 . EU's bidrag på 4,9 mia. EUR, som der pr. 31. december 2016 er givet tilsagn om, forventes at støtte finansieringer på ca. 57 mia. EUR med en forventet løftestangseffekt på omkring 11,5 og forventede investeringer på 85 mia. EUR 22 .

Figur 5: Finansielle instrumenter i perioden 2014-2020 pr. 31.12.2016 (mia. EUR)

Relevante instrumenter: Cosme LGF, EU SMV-initiativet (tallet omfatter kun bidraget fra EFRU), EaSI, InnovFin SMV-garanti, CCS-garantifaciliteten, SLG-faciliteten, PF4EE, InnovFin store projekter, CEF DI, RSDI, garantifacilitet 2, EFG, CEF egenkapital, InnovFin egenkapital, NCFF, tematisk blanding.

Omfatter ajourføring af den oprindelige budgetramme og de tilsvarende finansierings- og investeringsbeløb.

Figur 6-8 viser fordelingen pr. type instrument (lån, egenkapital eller blandet) i perioden 2014-2020.

Figur 6: Finansielle låneinstrumenter i perioden 2014-2020 pr. 31-12-2016 (mia. EUR)

Relevante instrumenter: Cosme LGF, EU SMV-initiativet (tallet omfatter kun bidraget fra EFRU), EaSI, InnovFin SMV-garanti, CCS-garantifaciliteten, SLG-faciliteten, PF4EE, InnovFin store projekter, CEF DI, RSDI.

Omfatter ajourføring af den oprindelige budgetramme og de tilsvarende finansierings- og investeringsbeløb.

Figur 7: Finansielle egenkapitalinstrumenter i perioden 2014-2020 pr. 31.12.2016 (mia. EUR)

 

Relevante instrumenter: EFG, CEF egenkapital, InnovFin egenkapital.

Omfatter ajourføring af den oprindelige budgetramme og de tilsvarende finansierings- og investeringsbeløb.

Figur 8: Blandede finansielle instrumenter (lån og egenkapital) i perioden 2014-2020 pr. 31.12.2016 (mia. EUR)

Relevante instrumenter: NCFF, tematisk blanding

Omfatter ajourføring af den oprindelige budgetramme og de tilsvarende finansierings- og investeringsbeløb



Instrumenternes målgrupper

Fordelingen af de samlede forpligtelser pr. sektor er illustreret i figur 9 og 10 for hver programmeringsperiode. I cirkeldiagrammerne udgør SMV'er en strategisk målgruppe for sig selv, mens materielle og immaterielle infrastrukturer er grupperet under strategiske målsektorer. Den reducerede finansiering af regioner uden for EU som strategisk mål kan i den foreliggende FFR forklares ved, at nogle eksisterende forpligtelser for eksterne instrumenter er blevet forlænget.

Bemærk, at en direkte sammenligning mellem figur 9 og 10 bør tage højde for det forhold, at forpligtelserne for instrumenter i perioden 2007-2013 med udgangen af 2016 for størstedelens vedkommende var blevet afsluttet, mens forpligtelser for instrumenterne i perioden 2014-2020 stadig løber.

Figur 9: Finansielle formidlere i perioden 2007-2013 — Budgetforpligtelser pr. mål pr. 31.12.2016 (mio. EUR)

Strategiske målsektorer: Marguerite, EEEF, GIF (CIP), RSI, RSFF, EPMF-G, FCP -FIS

Strategiske målgrupper: SMEG 07

Strategiske mål i regioner uden for EU: IFCA, AIF, LAIF, GEEREF, EDIF GF 1, ENEF under EDIF, ENIF under EDIF, EFSE, GGF, SMV RSLT, NIF, støtte til FEMIP.

Figur 10: Finansielle formidlere i perioden 2014-2020 — Budgetforpligtelser pr. mål pr. 31.12.2016 (mio. EUR)

Strategiske målsektorer: CCS-garantifacilitet, SLGF, PF4EE, RSDI, CEF egenkapital, NCFF, InnovFin SMV-garanti, InnovFin L-M-garanti, InnovFin SMV VC, EaSI.

Strategiske målgrupper: Cosme LFG, EU SMV-initiativet, Cosme EFG

Strategiske mål i regioner uden for EU: NCFF GF2, tematisk blanding

Det bør bemærkes, at der skal aflægges særskilt rapport for de instrumenter, som modtager EU-støtte, men som medlemsstaterne gennemfører ved delt forvaltning. I programmeringsperioden 2007-2013 blev der inden den 1. oktober hvert år 23 offentliggjort en årlig rapport om gennemførelsen af finansieringstekniske instrumenter under Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU) og Den Europæiske Socialfond (ESF). Fra 2016 forelægger Kommissionen dataresuméer om fremskridt i forbindelse med gennemførelsen af de finansielle instrumenter, der er omfattet af delt forvaltning, jf. forordningen om fælles bestemmelser vedrørende de europæiske struktur- og investeringsfonde (EFRU, ESF, SF, ELFUL og EHFF) 24 . I programmeringsperioden 2014-2020 blev den første årlige oversigtsrapport fremlagt i slutningen af 2016 25 . Ligeledes skal der i henhold til EFSI-forordningen 26 aflægges særskilt rapport for finansierings- og investeringstransaktioner under EFSI-budgetgarantien, som ikke er finansielle instrumenter i finansforordningens forstand.

Geografisk fordeling af opnåede finansieringer

De finansielle instrumenter har forskelligt geografisk anvendelsesområde ifølge deres respektive retsgrundlag; da de hovedsageligt er styret af efterspørgsel, bestemmes deres fordeling desuden af de relative ansøgninger om finansiering. De følgende cirkeldiagrammer viser fordelingen af den opnåede finansiering landene indbyrdes opdelt efter forskellige instrumentklassifikationer (samlet og pr. FFR).

Som nævnt i det foregående blev et antal eksterne instrumenter under FFR 2007-2013 forlænget under FFR 2014-2020, og andelen af finansiering tildelt uden for EU, finansieret med EU's finansielle instrumenter i perioden 2014-2020, er derfor forholdsvist lavere, da disse allerede er medtaget i beregningerne for perioden 2007-2013.

Navnlig store, vestlige EU-medlemsstater som Frankrig og Italien synes at have nydt godt af optrapningen af de finansielle instrumenter i perioden 2014-2020 sammenlignet med FFR 2007-2013. Deres andel af den samlede opnåede finansiering er steget betydeligt (Frankrig fra 4,9 % til 39,9 % og Italien fra 6,9 % til 15,6 %). Disse høje vækstrater kan dog forklares med de ovennævnte lavere andele for eksterne instrumenter. Den resterende vækst i Frankrigs andel skyldes hovedsagelig deltagelsen i initiativet for projektobligationer i perioden 2007-2013 og lånegarantiinstrumentet for transeuropæiske transportnetprojekter, der nu for perioden 2014-2020 er lagt sammen med låneinstrumentet med risikodeling, CEF DI.

Figur 11: Finansielle instrumenter 2007-2013 og 2014-2020 – Samlet opnået finansiering fordelt efter bestemmelsesland pr. 31.12.2016

Figur 12: Finansielle instrumenter 2007-2013 – Opnået finansiering fordelt efter bestemmelsesland pr. 31.12.2016.

Figur 13: Finansielle instrumenter 2014-2020 – Opnået finansiering fordelt efter bestemmelsesland pr. 31.12.2016.

For så vidt angår fordelingen pr. type instrument (ikke vist i figuren) så begunstiger den geografiske fordeling af gældsinstrumenter store EU-lande som Frankrig, Tyskland og Italien, mens egenkapitalinstrumenter og navnlig blandede instrumenter (gæld og egenkapital) kommer lande uden for EU til gode (især i Middelhavsområdet)

Succeshistorier

På tværs af den nuværende og tidligere programmeringsperiode har EU's støtte til virksomheder og andre målgrupper, især SMV'er, i strategiske sektorer som forskning og innovation, materielle infrastrukturer og energieffektivitet, socialt iværksætteri, uddannelse og kultur givet anledning til mange succeshistorier om iværksætteri. Nogle af historierne anføres nedenfor:

SMV'er: EFSI/Cosme - Lånegarantifaciliteten

ØFinansiering, der bakkes op af EU-programmet for små og mellemstore virksomheders konkurrenceevne (Cosme), og støtter vækst blandt mere risikobetonede SMV'er, har hjulpet den polske stålgrossist Presto Stal til at lancere nye tjenester. Presto Stal er placeret i Klawkowo i det nordlige Polen, og virksomhedens forretningsmodel er centreret omkring dens lokale kundegrundlag. For nylig har Presto Stal søgt at udvide sit tjenesteudbud. Dette indebar køb af jord til et nyt hovedkvarter og en ny fabrik. Der var behov for en betydelig investering, og denne blev muliggjort via Cosme. Det EU-garanterede lån sikrede virksomheden økonomisk stabilitet under ekspansionsprojektet, og for øjeblikket støbes fundamentet til de nye bygninger. Som følge heraf har Presto Stal ansat yderligere personale, og antallet af medarbejdere forventes at nå op på 10 i 2017. https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/brochure-investment-plan-17x17-june17_da.pdf

Forskning og innovation: EFSI/Horizon 2020 - SMV-garantifaciliteten InnovFin

ØIkke alle kan gøre deres yndlingsbeskæftigelse til et levebrød, men det var nøjagtig, hvad Matthieu Gobbi og Jérôme Giacomoni gjorde. Mens de studerede på den prestigefyldte École Polytechnique i Paris, besluttede parret at forvandle deres passion for aerostater og varmluftballoner til en karriere. I 1993 grundlagde de to 25-årige ingeniører Areophile, en virksomhed specialiseret i udviklingen af heliumballoner fasttøjret til jorden.

Mere end 20 år senere havde Areophile udviklet sig til det vigtigste datterselskab af den nu langt større virksomhed Aerogroupe. 110 medarbejdere og imponerende vækstrater havde gjort det muligt for Matthieu og Jérôme at gøre Aerophile til en global leder på markedet for tøjrede balloner ved at levere deres balloner i forskellige formater. Deres produkter er nu tilgængelige i omkring 30 lande rundt omkring i verden, og en af Matthieu og Jérômes balloner svævede over de sidste olympiske lege i Rio de Janeiro.

På et tidspunkt i virksomhedens udvikling vidste de, at tidspunktet var kommet til at diversificere deres produktlinje: siden da har en af deres innovative ideer været skabelsen af "Aerobar", den første flyvende bar, som giver forbrugerne mulighed for at få en drink højt oppe i luften, men også åbningen af en forlystelsespark, "Parc du Petit Prince", baseret på Antoine de Saint-Exupérys roman "Den lille prins".

For at understøtte deres virksomheds vækst havde Matthieu og Jérôme sikret en obligation med støtte fra Den Europæiske Investeringsfond (EIF) under EFSI, den første søjle i investeringsplanen for Europa. Investeringsplanen for Europa, EU-initiativet, der sigter mod at skabe nye investeringer i Europa ved at støtte små og mellemstore innovative virksomheder i kombination med InnovFin SMEG, har derfor støttet Matthieu og Jérôme direkte med at realisere deres seneste forretningsplaner og skabe cirka 100 sæsonjob.

http://www.eif.org/what_we_do/guarantees/case-studies/efsi_innovfin_aerogroupe_france.htm?lang=-en

Infrastruktur og energieffektivitet: Den Europæiske 2020-fond for Energi, Klimaændringer og Infrastruktur (Marguerite)

ØGennem Margueritefonden har EU (blandt andet) støttet opkøbet af 29 % af aktierne i AS Latvijas Gāze (LG), det vertikalt integrerede gasselskab, som står for transmission, distribution, oplagring og forsyning af naturgas i Letland. LG driver og vedligeholder gastransmissionen og gasdistributionsrørledningerne i Letland samt det underjordiske gaslager i Inčukalns, den tredjestørste lagerfacilitet i EU og et strategisk aktiv for gasforsyningssikkerheden i Baltikum. LG sikrer også levering af naturgas til mere end 400 000 kunder på hjemmemarkedet samt til kunder i Estland, det nordvestlige Rusland og Litauen. Selskabet sponsorerer to projekter af fælles interesse, der vil forbedre den regionale gasforsyningssikkerhed.

http://www.reuters.com/article/latvijas-gaze-ma-marguerite-eon-idUSL8N15C3D3

Infrastruktur og energieffektivitet: Instrumentet til privatfinansiering af energieffektive instrumenter (PF4EE)

ØDen tjekkiske Komercni Banka (KB) var den første finansielle formidler, der underskrev en PF4EE-aftale. Et af de efterfølgende projekter bestod i optimering af et industrielt bageris (SMV) opvarmningssystem, vægisolering og vinduer. Projektets udgifter beløb sig til ca. 300 000 EUR, hvoraf 20 % blev dækket af PF4EE, og resulterede i energibesparelser på godt og vel 60 000 EUR pr. år.

5.KONKLUSION

EU's finansielle instrumenter har vist sig at være effektive (dvs. hvad angår deres spændvidde) og omkostningseffektive (dvs. hvad angår resultater), når det drejer sig om at klare de udfordringer, som EU's økonomi fortsat står over for med hensyn til tilstrækkelig adgang til finansiering på rimelige vilkår. Finansielle instrumenter gør det muligt at udvide EU-budgettets udbredelse i realøkonomien, og Kommissionen vil, navnlig i forbindelse med sine kommende forslag til den næste flerårige finansielle ramme, nøje overveje muligheden for at styrke de eksisterende instrumenter eller lancere nye, der tager højde for mangler på markedet eller suboptimale investeringsforhold i situationer, hvor markedsbaseret finansiering med en EU-garanti, egenkapitalinvestering eller anden risikodelingsordning kan være den mest passende form for EU-støtte.

Selv om der stadig vil være behov for ikke-tilbagebetalingspligtig finansiel støtte, kan innovative finansielle instrumenter være en mere passende og omkostningseffektiv foranstaltning på nogle politikområder. I oplægget om fremtiden for EU's finanser påpeges det, at risikodelingsinstrumenter kan spille en betydningsfuld rolle i budgetgennemførelsen i fremtiden på grund af deres evne til at "få mere ud af mindre" og sikre den optimale udnyttelse af EU-budgettet, navnlig i en tid med budgetmæssige begrænsninger 27 .

Samtidig med at omstændighederne synes at tale stærkt for at øge mængden af budgetmidler, der afsættes til finansielle instrumenter, vil Kommissionen vurdere, i hvilket omfang det er muligt at reducere det nuværende store antal instrumenter. Som nævnt i oplægget om fremtiden for EU's finanser er én mulig løsning på dette at oprette en enkelt fond med kombinationsmuligheder og politikspecifikke komponenter 28 . Som vist i figur 1, så er flere af de nuværende 35 instrumenters mål rettet mod samme segment, og der kan forekomme overlapninger, der risikerer at skabe forvirring blandt modtagere og unødvendige administrative byrder.

Der vil ligeledes blive lagt særlig vægt på at sikre, at projektiværksættere og de finansielle instrumenters målgrupper af modtagere har adgang til oplysninger om EU-støttet finansiering gennem flere kanaler, f.eks. portalen "SMV'ernes adgang til finansiering" 29 .

Kommissionen vil samtidig fortsat søge at opnå den rette balance og sikre en korrekt regnskabsføring, rapportering, overvågning og revision, mens der arbejdes hen imod en så effektiv gennemførelse som muligt af de finansielle instrumenter. Selv om de nuværende rammer for gennemførelsen af instrumenterne i perioden 2014-2020 indeholder klare bestemmelser om tekniske krav, åbenhed, intern kontrol, revision og rapportering, så bør regelsættet løbende revideres med henblik på at reducere bureaukratiet, lette gennemførelsen og yderligere tilpasse de finansielle instrumenters udformning, så de er på linje med de mest effektive og opdaterede markedspraksisser.

Kommissionen foretager en midtvejsevaluering af hvert enkelt instrument som krævet ifølge retsgrundlaget for sektorerne. Kommissionens forslag til revision af finansforordningen, der i øjeblikket forhandles med Europa-Parlamentet og Rådet, trækker på de hidtidige erfaringer for at gøde jorden for næste generation af finansielle instrumenter og budgetgarantier og skabe det mest hensigtsmæssige lovgivningsmæssige rammer for en korrekt gennemførelse, som gør det muligt at nå de aftalte politikmål.

AKRONYMER FOR DE FINANSIELLE INSTRUMENTER

CCS - GF:            Garantifaciliteten for de kulturelle og kreative sektorer

CEF:                Connecting Europe-faciliteten

CEF DI:            Låneinstrument med risikodeling under Connecting
               Europe-faciliteten

CEF egenkapital:        Egenkapitalinstrument under Connecting Europe-faciliteten

CIP:                Rammeprogrammet for konkurrenceevne og innovation

Cosme:        Virksomheders konkurrenceevne og små og mellemstore
   virksomheder

EaSI - CBI:            Kapacitetsopbyggende investeringer i beskæftigelse og social
               innovation

EaSI - G:        Beskæftigelse og social innovation – Mikrofinansiering og
   socialt iværksætteri

EEEF:                Den europæiske energieffektiviseringsfond

EFG under Cosme:        Egenkapitalfacilitet for vækst under Cosme

EFSE:                Den Europæiske Fond for Sydøsteuropa

ENEF under EDIF:        Virksomhedsudvidelsesfond under faciliteten for
   virksomhedsudvikling og innovation på Vestbalkan

ENIF under EDIF:        Virksomhedsinnovationsfonden under faciliteten for
   virksomhedsudvikling og innovation på Vestbalkan

EPMF - G:            Europæisk fremskridtsmikrofinans - Garanti-facilitet

EPMF - FCP - FIS:        Europæisk fremskridtsmikrofinans - Fonds Commun de
   Placement – Fonds d’Investissement Spécialisé

FEMIP:            Støtte til Euro-Middelhavs-faciliteten for investeringer og
               partnerskab

FP7:                Rammeprogram for forskning og teknologisk udvikling

GEEREF:            Global Fond for Energieffektivitet og Vedvarende Energi

GGF:                Den Grønne Vækstfond

GIF under CIP:        Facilitet for hurtigtvoksende og innovative SMV'er under
   programmet for konkurrenceevne og innovation

IFCA og AIF:        Investeringsfacilitet for Centralasien og den asiatiske
               investeringsfacilitet

LAIF:                Den latinamerikanske investeringsfacilitet

LGF under Cosme:        Lånegarantifaciliteten under programmet for virksomheders
   konkurrenceevne og små og mellemstore virksomheder

NCFF:                Faciliteten til finansiering af naturkapital

NIF:                Naboskabsinvesteringsfaciliteten

PF4EE:                Privatfinansiering af energieffektive instrumenter

RSFF:                Finansieringsfacilitet med risikodeling under FP7

RSI:        Risikodelingsinstrumenter (Pilotgarantifacilitet for F&I-drevne
   SMV'er og små midcapselskaber) under FP7

RSL:                Genopretningslån til Tyrkiets

SMEG07 under CIP:    SMV-garantifacilitet 2007 under rammeprogrammet for
   konkurrenceevne og innovation. 

WB EDIF GF1:        Garantifacilitet I under faciliteten for virksomhedsudvikling og
   innovation på Vestbalkan.

WB EDIF GF2:        Garantifacilitet II under faciliteten for virksomhedsudvikling
   og innovation på Vestbalkan.

(1)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 af 25. oktober 2012 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget og om ophævelse af Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1).

(2)

COM(2016) 675 final af 24.10.2016 COM(2015) 565 final af 13.11.2015 COM(2014) 686 final af 30.10.2014

(3)

Ud over den foreliggende rapport drejer det sig navnlig om det arbejdsdokument, der er baseret på finansforordningens artikel 38, stk. 5, og dokumentet med de oplysninger, der kræves efter finansforordningens artikel 49, stk. 1, litra e).

(4)

Se Europa-Parlamentets og Rådets forslag til forordning om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2012/2002, (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1305/2013, (EU) nr. 1306/2013, (EU) nr. 1307/2013, (EU) nr. 1308/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014, (EU) nr. 652/2014 og Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 541/2014/EU, COM(2016) 605 final, af 14.9.2016, navnlig forslaget om en ny artikel 39, stk. 4, og en ny artikel 242.

(5)

I Kommissionens forslag (se fodnote 4) defineret som bistand til medlemsstater eller tredjelande i form af lån eller en kreditlinje, eller ethvert andet instrument, der anses for hensigtsmæssigt til at sikre bistandens effektivitet, til hvilket Unionen på Unionens vegne kan låne de nødvendige midler på kapitalmarkederne eller fra finansielle institutioner.

(6)

Hele rapporten for 2015 findes på:

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/thefunds/fin_inst/pdf/summary_data_fei_2015.pdf

(7)

Artikel 46, stk. 4, i forordning (EU) nr. 1303/2013.

(8)

Rapporten af 31. december 2015 findes på:

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/thefunds/fin_inst/pdf/summary_data_fi_1420_2015.pdf

(9)

 Artikel 16-18 i forordning EU nr. 2015/1017. Navnlig kræves det efter artikel 16, stk. 2, at EIB, når det er hensigtsmæssigt i samarbejde med Den Europæiske Investeringsfond EIF, aflægger årsrapport til Europa-Parlamentet og Rådet om EIB's finansierings- og investeringsforanstaltninger, der er omfattet af EFSI-forordningen. Rapporten for 2015 findes her: http://www.eib.org/attachments/strategies/efsi_2015_report_ep_council_en.pdf

(10)

Finansforordningens artikel 2, litra p).

(11)

 Dette tal omfatter kapitaltilbageførsler, EFRU-bidrag til flere finansielle instrumenter, SMV-initiativets bidrag fra EFRU og sammenlægningen af LGTT og PBI med CEF-låneinstrumentet.

(12)

For eksempel havde de vigtigste finansielle instrumenter på EU-plan for den flerårige periode 2007-2013, som havde til formål at hjælpe SMV'er (CIP-GIF, CIP-SMEG 07 og RSI) og mikrovirksomheder samt selvstændige (EPMF), finansieret med et samlet budgetbidrag på mindre end 1,6 mia. EUR, ved udgangen af 2016 ydet støtte til lån på knap 23 mia. EUR og mobiliseret egenkapitalinvesteringer på mere end 1,2 mia. EUR, hvilket forbedrede adgangen til finansiering for over 400 000 SMV'er.

(13)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2015/1017 af 25. juni 2015 om Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer, Det Europæiske Centrum for Investeringsrådgivning og Den Europæiske Portal for Investeringsprojekter og om ændring af forordning (EU) nr. 1291/2013 og (EU) nr. 1316/2013 — Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer (EUT L 169 af 1.7.2015, s. 1).

(14)

Mens EFSI er underlagt specifikke indberetningsprocedurer ifølge EFSI-forordningen, så indeholder denne rapport i arbejdsdokumentet redegørelser for de yderligere midler, som EFSI har tilført de finansielle instrumenter.

(15)

Gennemførelsen af EFSI er godt på vej. 477 transaktioner, der støttes af fonden, er allerede blevet godkendt af Den Europæiske Investeringsbank-Gruppe for et samlet investeringsbeløb på 183,5 mia. EUR (58 % af det samlede mål på 315 mia. EUR i midten af 2018), fordelt på alle 28 medlemsstater, og forventes at komme 427 600 SMV'er og midcapselskaber til gavn. For yderligere at øge fondens gennemslagskraft forhandles der med Europa-Parlamentet og Rådet om den foreslåede udvidelse af EFSI med EFSI 2.

(16)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 af 17. december 2013 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om generelle bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1083/2006.

(17)

COM(2016) 605 final (se fodnote 4).

(18)

For de finansielle instrumenter i perioden 2007-2013 defineres "Samlet forpligtelse" som den samlede budgetforpligtelse for det pågældende finansielle instrument. Sådanne forpligtelser omfatter ikke kun bevillinger tildelt i budgetproceduren, men også budgetressourcer som EØS-bidrag, tredjelandes indgangsbilletter til deltagelse i det finansielle instrument eller midler, der er overført til det relevante finansielle instrument inden for EU's budget. "Opnået finansiering" svarer til mængden af risikofinansiering af støtteberettigede endelige modtagere af et finansielt instrument gennem sin finansieringskæde, herunder delen af EU's bidrag, dvs. en samlet budgetmæssig forpligtelse. Endelig står "Opnået investering" for den endelige modtagers kapitalinvesteringsudgifter, i mange tilfælde repræsenteret ved det samlede finansieringsbeløb, der er til rådighed for investering, herunder egenkapital.

(19)

For finansielle instrumenter i perioden 2014-2020 angiver "Budgetramme" de bevillinger under forpligtelserne, som forudses for instrumentet i hele dets levetid. "Finansieringsmål" er målet for finansiering til støtteberettigede endelige modtagere (herunder forventet finansiering, dvs. det forventede finansieringsbeløb fra indgåede transaktioner). Endelig er "Investeringsmål" målet for den endelige modtagers investeringsudgifter (herunder forventet investering, dvs. det forventede investeringsbeløb fra indgåede transaktioner).

(20)

Rammebeløbet for 2014-2020 omfatter også bevillinger til to programmer i perioden 2007-2013 (initiativet for projektobligationer og lånegarantiinstrumentet for transeuropæiske transportnetprojekter), som i 2016 blev lagt sammen med det nye låneinstrument med risikodeling under Connecting Europe-faciliteten.

(21)

 I nogle tilfælde overstiger den faktiske løftestangseffekt den forventede løftestangseffekt under instrumenter i perioden 2007-2013. Derfor kan den faktiske løftestangseffekt for finansielle instrumenter i perioden 2014-2020 i sidste ende også overstige den aktuelle forventning.

(22)

I denne fase er de forventede finansieringer og investeringer begrænset til de beløb, der er fastlagt i de aftaler, der allerede er indgået mellem bemyndigede enheder og finansielle formidlere/endelige modtagere.

(23)

Hele rapporten for 2015 findes på:

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/thefunds/fin_inst/pdf/summary_data_fei_2015.pdf

(24)

Artikel 46, stk. 4, i forordning (EU) nr. 1303/2013.

(25)

Rapporten af 31. december 2015 findes på:

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/thefunds/fin_inst/pdf/summary_data_fi_1420_2015.pdf

(26)

 Artikel 16-18 i forordning (EU) nr. 2015/1017. Navnlig kræves det efter artikel 16, stk. 2, at EIB, når det er hensigtsmæssigt i samarbejde med Den Europæiske Investeringsfond EIF, aflægger årsrapport til Europa-Parlamentet og Rådet om EIB's finansierings- og investeringsforanstaltninger, der er omfattet af EFSI-forordningen. Rapporten for 2015 findes her: http://www.eib.org/attachments/strategies/efsi_2015_report_ep_council_en.pdf

(27)

 Kommissionens oplæg om fremtiden for EU's finanser, jf. navnlig afsnit 4.2.2: https://ec.europa.eu/commission/publications/reflection-paper-future-eu-finances_da

(28)

Se ovenfor.

(29)

https://ec.europa.eu/growth/access-to-finance_da

Top

Bruxelles, den 25.9.2017

COM(2017) 535 final

BILAG

til

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

om finansielle instrumenter, som pr. 31. december 2016 modtager støtte fra det almindelige budget, jf. finansforordningens artikel 140, stk. 8

{SWD(2017) 312 final}


BILAG

Nedenstående skemaer sammenfatter de foreliggende oplysninger pr. 31. december 2016 om hvert af de pågældende emner, jf. finansforordningens artikel 140, stk. 8. Der findes yderligere oplysninger i arbejdsdokumentet.

Det bør bemærkes, at ifølge artikel 140, stk. 8, litra k) skal både målet for løftestangseffekten og den opnåede løftestangseffekt angives, men for de fleste finansielle instrumenter var der ikke fastsat mål for løftestangseffekten i 2007-2013. Oplysningerne er således begrænset til den opnåede løftestangseffekt, og beregningen heraf er beskrevet i det relevante afsnit i arbejdsdokumentet 1 . På nuværende tidspunkt er den opnåede løftestangseffekt i mange tilfælde endnu ikke endelig, idet antallet af endelige modtagere stadig stiger. For igangværende instrumenter anføres målet for løftestangseffekten sammen med en forventet løftestangseffekt, baseret på den mængde finansiering til støtteberettigede endelige modtagere, der forventes som følge af de transaktioner, som den bemyndigede enhed allerede har indgået med finansielle formidlere (eller endelige modtagere).

A -AKTIEINSTRUMENTER

Facilitet for hurtigt voksende og innovative SMV'er under CIP -

GIF

(V.1.1 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: ECFIN / GROW

Egenkapitalinstrument under Connecting Europe-faciliteten – CEF

(V.1.2 i arbejdsdokumentet)

Ansvarligt GD: CNECT

Egenkapitalfacilitet for vækst under Cosme

EFG

(V.1.3 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: GROW

InnovFin egenkapital (Horizon 2020)

(V.1.4. i arb.dok.)

Ansvarligt GD: FTU

EaSi kapacitetsopbyggende investeringer

(EaSI CBI)

2014 til 2020

(V.1.5. i arb.dok.)

Ansvarligt GD: GD EMPL

a) Basisretsakt

Afgørelse nr. 1639/2006/EF

Forordning (EU) nr. 1316/2013 og forordning (EU) 2015/1017

Forordning (EU) nr. 1287/2013

Forordning (EU) nr. 1291/2013

Forordning (EU) nr. 1290/2013

Forordning (EU) nr. 1296/2013

Forordning (EU) nr. 1296/2013

b) Beskrivelse

Egenkapitalinstrument til forøgelse af udbuddet af egenkapital til innovative SMV'er i opstarts- og ekspansionsfasen

Egenkapitalinstrument til optimering af brugen af knappe CEF-ressourcer til mindre og mere risikobetonede projekter

Egenkapitalinstrument til tilvejebringelse af venturekapital og mezzaninfinansiering til SMV'er i ekspansions- og vækstfasen

Egenkapitalinstrument til investering af venturekapital og kvasiegenkapital i F&I-drevne SMV'er og små midcapselskaber i opstartsfasen

Egenkapitalinstrument med henblik på opbygning af finansielle formidleres institutionelle kapacitet gennem direkte og indirekte egenkapitalinvesteringer og lån med henblik på en yderligere udvidelse af deres operationer, inden for både mikrofinansiering og socialt iværksætteri.

c) Involverede finansielle institutioner

EIF

Direkte forvaltning

EIF

EIF

EIF

d) Samlede budgetforpligtelser og betalinger

600,2 mio. EUR

464,5 mio. EUR

100 mio. EUR

0 EUR

172,9 mio. EUR

56,1 mio. EUR

256,1 mio. EUR

234,1 mio. EUR

12,7 mio. EUR

10,8 mio. EUR

Facilitet for hurtigt voksende og innovative SMV'er under CIP - GIF

Egenkapitalinstrument under Connecting Europe-faciliteten – CEF

Egenkapitalfacilitet for vækst under Cosme

EFG

InnovFin egenkapital (Horizon 2020)

EaSi kapacitetsopbyggende investeringer

(EaSI CBI)

e) Resultater

43 aftaler indgået med venturekapitalfonde med forventet finansiering på 3,08 mia. EUR til 516 støtteberettigede SMV'er

Ikke relevant

9 aftaler indgået med risikokapitalfonde med forventet finansiering på 470,6 mio. EUR til 64 støtteberettigede SMV'er

Indgåede aftaler om forventet finansiering på 565,1 mio. EUR til ca. 300 støtteberettigede SMV'er

0

f) Vurdering af eventuelle beløb, der er tilbagebetalt til instrumentet

Over 90 %

Ikke relevant

10,9 mio. EUR

0,4 mio. EUR

Ikke relevant

g) Saldoen på forvaltningskontoen 2

423,2 mio. EUR 

Ikke relevant

51,3 mio. EUR 

229 mio. EUR

10,7 mio. EUR 

h) Indtægter og tilbagebetalinger

53,2 mio. EUR

-

0,01 mio. EUR

0,4 mio. EUR

Ikke relevant

i) Værdien af egenkapitalinvesteringer

333,5 mio. EUR 

Ikke relevant

12,2 mio. EUR 

8,4 mio. EUR

0

j) Værdiforringelser/indfriede garantier

19,9 mio. EUR

Ikke relevant

0

Ikke relevant

Ikke relevant

k) Løftestangseffekt

Forventet: 5

Opnået: 5,7

Mål: 5 til 17

Mål: mellem 4 og 6

Forventet: 2,7

Opnået: 0,4

Forventet: 2,21

Opnået: 0,06

Mål: 2 3

Facilitet for hurtigt voksende og innovative SMV'er under CIP - GIF

Egenkapitalinstrument under Connecting Europe-faciliteten – CEF

Egenkapitalfacilitet for vækst under Cosme

EFG

InnovFin egenkapital (Horizon 2020)

EaSi kapacitetsopbyggende investeringer

(EaSI CBI)

I) Bidrag til opfyldelsen af programmål

Støtte til finansiering på over 1,4 mia. EUR til 484 støtteberettigede SMV'er

Støtte til investeringer på knap 3,6 mia. EUR.

Ikke relevant

Den forventede volumen af egenkapitalinvesteringer på 470,6 mio. EUR i 64 støtteberettige endelige modtagere

Investeringer på 64 mio. EUR fordelt på 12 SMV'er i 7 lande ved udgangen af 2016

Den forventede investeringsvolumen i 1500 støtteberettigede endelige modtagere er 2 900 mio. EUR

Den forventede finansieringsvolumen beløber sig til 565,1 mio. EUR til 300 støtteberettigede endelige modtagere

Opnået finansieringsvolumen beløber sig til 15 mio. EUR til 8 støtteberettigede endelige modtagere

Investeringer i SMV'er beløber sig til ca. 15 mio. EUR.

Den forventede volumen af 16 mio. EUR til rådighed for investeringer i de 8 til 10 planlagte støtteberettigede finansielle formidlere forventes at generere ca. 32 mio. EUR i investeringer i finansielle formidlere.



B -GARANTIINSTRUMENTER

SMV-garantifacilitet under CIP — SMEG07

(V.2.1 i arb.dok.)

Ansvarlige GD'er: GROW og ECFIN

Garanti under den europæiske mikrofinansieringsfacilitet Progress — EPMF-G

(V.2.2 i arb.dok.)

Ansvarlige GD'er: GD EMPL

Pilotgarantifacilitet for F&I-drevne SMV'er og små midcapselskaber — RSI

(V.2.5 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: FTU

EaSI – Mikrofinansiering og socialt iværksætteri
- Garantier – EaSI-G

(V.2.3 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: GD EMPL

Lånegarantifacilitet under Cosme — LGF

(V.2.4 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: GROW 4

a) Basisretsakt

Afgørelse nr. 1639/2006/EF

Afgørelse nr. 283/2010/EU

Afgørelse nr. 1982/2006/EF

Forordning (EU) nr. 1296/2013

Forordning (EU) nr. 1287/2013

b) Beskrivelse

Garantiinstrument til forbedring af SMV'ernes adgang til finansiering

Garantiinstrument til forbedring af enkeltpersoners og mikrovirksomheders adgang til mikrofinansiering

Garantiinstrument til forbedring af adgangen til lånefinansiering med henblik på FUI-investeringer

Garantiinstrument til fremme af beskæftigelse og social inklusion ved at udvide adgangen til mikrofinansiering og støtte sociale virksomheder

Instrument til ydelse af garantier og andre risikodelingsordninger for at forbedre SMV'ernes adgang til finansiering

c) Involverede finansielle institutioner

EIF

EIF

EIF

EIF

EIF

d) Samlede budgetforpligtelser og betalinger

649,9 mio. EUR

424,7 mio. EUR

23,6 mio. EUR

22,5 mio. EUR

270 mio. EUR

270 mio. EUR

68,8 mio. EUR

42,2 mio. EUR

375,5 mio. EUR

183,0 mio. EUR

SMV-garantifacilitet under CIP — SMEG07

Garanti under den europæiske mikrofinansieringsfacilitet Progress — EPMF-G

Pilotgarantifacilitet for F&I-drevne SMV'er og små midcapselskaber — RSI

EaSI – Mikrofinansiering og socialt iværksætteri
- Garantier – EaSI-G

Lånegarantifacilitet under Cosme — LGF

e) Resultater

70 aftaler indgået med 52 finansielle formidlere om forventet finansiering på 23,1 mia. EUR med    
en garantivolumen på 523,4 mio. EUR i støtte

36 aftaler indgået om forventet finansiering på 286,48 mia. EUR med    
en garantivolumen på 20,96 mio. EUR i støtte

35 indgåede aftaler om forventet finansiering på 3,3 mia. EUR til 3 000 støtteberettigede endelige modtagere; opnået finansiering på 2,33 mia. EUR til 4 146 støtteberettigede endelige modtagere

40 aftaler indgået om forventet finansiering på 753,58 mio. EUR til 55 815 støtteberettigede endelige modtagere med    
en garantivolumen på 59,41 mio. EUR i støtte

40 aftaler indgået om forventet finansiering på 157,96 mio. EUR til 12 804 støtteberettigede endelige modtagere med    
en garantivolumen på 59,41 mio. EUR i støtte

67 aftaler indgået med 61 finansielle formidlere om forventet finansiering på 18,9 mia. EUR til ca. 291 000 SMV'er

f) Vurdering af eventuelle beløb, der er tilbagebetalt til instrumentet

Over 60 %

Hele det modtagne provenu blev anvendt

64,1 mio. EUR

Ikke relevant

Ikke relevant

g) Saldoen på forvaltningskontoen 5

99,6 mio. EUR

9,59 mio. EUR

181,8 mio. EUR 6

38,8 mio. EUR

160,3 mio. EUR

h) Indtægter og tilbagebetalinger

21,8 mio. EUR

1,0 mio. EUR samlede indtægter

65,9 mio. EUR

0,02 mio. EUR samlede indtægter

0,29 mio. EUR

SMV-garantifacilitet under CIP — SMEG07

Garanti under den europæiske mikrofinansieringsfacilitet Progress — EPMF-G

Pilotgarantifacilitet for F&I-drevne SMV'er og små midcapselskaber — RSI

EaSI – Mikrofinansiering og socialt iværksætteri
- Garantier – EaSI-G

Lånegarantifacilitet under Cosme — LGF

i) Værdien af egenkapitalinvesteringer

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

j) Værdiforringelser/indfriede garantier

292,6 mio. EUR

12,1 mio. EUR

14,7 mio. EUR

0,55 mio. EUR

4,8 mio. EUR

k) Løftestangseffekt

Forventet: 44

Opnået: 40

Mål: 6,67

Forventet: 12,1

Opnået: 9,98

Forventet: 12

Opnået: 8,5

Mål: 5,5

Forventet: 11

Opnået: 2,3

Mål: 20 til 30

Forventet: 32,9

Opnået: 9,7

I) Bidrag til opfyldelsen af programmål

Støtte til ny finansiering på 21,1 mia. EUR, i alt 469 269 lån til 385 772 SMV'er

Støtte til investeringer på 30,9 mia. EUR

23 lande omfattet

385 772 arbejdspladser skabt/bevaret.

Støtte til nye mikrolån på 235,63 mio. EUR, i alt 20 980 lån til 19 713 støtteberettigede endelige modtagere

Støtte til investeringer på 336,5 mio. EUR

18 omfattede medlemsstater

37 038 arbejdspladser støttet.

Støtte til ny lånefinansiering på 2,3 mia. EUR til 4 146 støtteberettigede endelige modtagere

Støtte til investeringer på knap 4,7 mia. EUR

17 lande omfattet.

Støtte til ny finansiering på 157,9 mio. EUR til 12 804 endelige modtagere

Støtte til investeringer på 225,6 mio. EUR

20 lande omfattet.

Støtte til ny finansiering på 5,5 mia. EUR til 143 344 endelige modtagere

7,8 mia. EUR i investeringsstøtte

21 lande omfattet.

SMV'er og små midcapselskaber F&I låneservice under H2020 — InnovFin SMEG

(V.2.6 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: FTU 7

Garantifaciliteten for de kulturelle og kreative sektorer – CCSGF

(V. 2.7 arb.dok.)

Ansvarlige DG'er: CNECT og EAC

Studielånsgarantifaciliteten (Erasmus+) — SLGF

(V.2.8 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: Den Europæiske Revisionsret

Instrumenter til privatfinansiering af energieffektivitet (PF4EE)

(V.2.9 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: KLIMA

a) Basisretsakt

Forordning (EU) nr. 1291/2013 + 1290/2013

Forordning (EU) nr. 1295/2013

Forordning (EU) nr. 1288/2013

Forordning (EU) nr. 1293/2013

b) Beskrivelse

Garantiinstrument til fremme af F&I-drevne SMV'ers og små midcapselskabers adgang til risikofinansiering

Garantiinstrument til forbedring af den kulturelle og kreative sektors konkurrenceevne ved at støtte finansielle institutioners lån til SMV'er, som er aktive i sektoren

Garantiinstrument til støtte for mobilitet, lighed og høj studiekvalitet via lån til mobile studerende til kandidatstudier

Garantiinstrument (pilotinitiativ) med henblik på at give adgang til tilstrækkelig og økonomisk overkommelig kommerciel finansiering til støtteberettigede investeringer i energieffektivitet

c) Involverede finansielle institutioner

EIF

EIF

EIF

EIB

d) Samlede budgetforpligtelser og betalinger

534,5 mio. EUR

478,2 mio. EUR

14,8 mio. EUR

5,98 mio. EUR

115,7 mio. EUR

21,2 mio. EUR

70,0 mio. EUR

19,1 mio. EUR

e) Resultater

Der er indgået 109 aftaler med 71 finansielle formidlere 8,6 mia. EUR i forventet finansiering til ca. 24 000 SMV'er og små midcapselskaber 1,94 mia. EUR i opnået finansiering til ca. 5 682 SMV'er og små midcapselskaber.

Ikke relevant

6 aftaler indgået om forventet finansiering på 160,0 mio. EUR til 11 500 støtteberettigede endelige modtagere med    
en garantivolumen på 25,9 mio. EUR i støtte

Ikke relevant (6 endelige modtagere, 6 underskrevne aftaler)

SMV'er og små midcapselskaber F&I låneservice under H2020 — InnovFin SMEG 8

Garantifaciliteten for kulturelle og kreative sektorer — CCSG

Studielånsgarantifaciliteten (Erasmus+) — SLGF

Instrumenter til privatfinansiering af energieffektivitet (PF4EE)

f) Vurdering af eventuelle beløb, der er tilbagebetalt til instrumentet

1,89 mio. EUR

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

g) Saldoen på forvaltningskontoen 9

467 mio. EUR

5,67 mio. EUR

15,9 mio. EUR

17,99 mio. EUR 

h) Indtægter og tilbagebetalinger

2,17 mio. EUR

0 EUR

0,1 mio. EUR

0,006 mio. EUR

i) Værdien af egenkapitalinvesteringer

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

j) Værdiforringelser/indfriede garantier

2,3 mio. EUR

0 EUR

0 EUR

0 EUR

k) Løftestangseffekt

Mål: 9

Forventet: 9,6

Opnået: 2,2

Mål: 5,7

Mål: 5,7

Forventet: 1,4

Opnået: 0,03

Mål: 8

Opnået: 13

I) Bidrag til opfyldelsen af programmål

Støtte til ny lånefinansiering på 1 944 mia. EUR til 5 682 endelige modtagere

2,8 mia. EUR i investeringsstøtte.

689 mio. EUR rettet mod ny finansiering til de kulturelle og kreative brancher.

Allerede effektueret finansiering på 3,1 mio. EUR til 247 kandidatstuderende

Støtte til grænseoverskridende mobilitet for kandidatstuderende.

Målet for EIB's finansiering er 430 mio., og det dermed forbundne mål for investeringer i energieffektivitet er ca. 540 mio. EUR

Pilotinitiativet giver erfaringsgrundlag for en eventuel optrapning.



C -RISIKODELINGSINSTRUMENTER

Finansieringsfaciliteten for risikodeling — RSFF

(V.3.1 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: FTU

F&I-lånefaciliteten under Horisont 2020 — InnovFin

(V.3.2 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: FTU

Låneinstrument med risikodeling under Connecting Europe-faciliteten – CEF DI

(V. 3.3 arb.dok.)

Ansvarlige GD'er:

MOVE, ENER, CNECT

Finansieringsfaciliteten for naturkapital – NCFF

(V.3.4 i arb.dok.)
Ansvarlige GD'er: ENV/KLIMA

SMV-initiativet

(V.3.5 i arb.dok.)

Ansvarlige GD'er: ECFIN, RTD, GROW, REGIO, AGRI

a) Basisretsakt

Afgørelse nr. 1982/2006/EF

Forordning (EU) nr. 1291/2013 + 1290/2013

Forordning (EU)
nr. 1316/2013

Forordning (EU) nr. 1293/2013

Forordning (EU) nr. 1287/2013, 1291/2013 og 1303/2013

b) Beskrivelse

Lånefinansieringsinstrument med henblik på at lette adgangen til risikofinansiering for endelige FUI-modtagere

Lånefinansieringsinstrument med henblik på at lette adgangen til lånefinansiering for endelige modtagere, der investerer i F&I

Risikodelingsinstrument til lån/garantier/projektobligationer med henblik på at lette finansiering af infrastrukturprojekter

Risikodelingsinstrument med henblik på at finansiere indtægtsskabende investeringer i naturkapital

Risikodelingsinstrument med henblik på at supplere og udnytte synergier mellem eksisterende nationale og EU-støtteprogrammer for SMV'er ved at generere yderligere långivning til SMV'er

c) Involverede finansielle institutioner

EIB

EIB

EIB

EIB

EIB, EIF

d) Samlede budgetforpligtelser og betalinger

960,7 mio. EUR

960,7 mio. EUR

796 mio. EUR

786 mio. EUR

688,7 mio. EUR

479,4 mio. EUR

50 mio. EUR

11,7 mio. EUR

23,3 mio. EUR 10

19,3 mio. EUR

Finansieringsfaciliteten for risikodeling — RSFF

F&I-lånefaciliteten under Horisont 2020 — InnovFin

Låneinstrument med risikodeling under Connecting Europe-faciliteten – CEF DI

Finansieringsfaciliteten for naturkapital – NCFF

SMV-initiativet

e) Resultater

Aftaler indgået om forventet finansiering på 11,3 mia. EUR til 114 støtteberettigede endelige modtagere; opnået finansiering på 10,2 mia. EUR til 112 støtteberettigede endelige modtagere

Aftaler indgået om forventet finansiering på 5,9 mia. EUR til 97 støtteberettigede endelige modtagere; opnået finansiering på 3,5 mia. EUR til 72 støtteberettigede endelige modtagere.

Projekter fra sammenlagte instrumenter – LGTT og PBI (aftaler indgået for 13,8 mia. EUR til 11 endelige modtagere) 1 transportprojekt (fra det tidligere LGTT-instrument) refinansieret, 1 garantiaftale indgået med en bank (nov. 2016) for 150 mio. EUR, men endnu ingen nye investeringer.

Ikke relevant (ingen transaktioner endnu)

Endnu ikke relevant

f) Vurdering af eventuelle beløb, der er tilbagebetalt til instrumentet

Der er tildelt 476 mio. EUR til InnovFin Horisont 2020 F&I-lånefaciliteten

Der er tildelt 6 mio. EUR til InnovFin Horisont 2020 F&I-lånefaciliteten

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

g) Saldoen på forvaltningskontoen 11

712,3 mio. EUR 12  

698 mio. EUR

492,9 mio. EUR

10,25 mio. EUR

Ikke relevant

h) Indtægter og tilbagebetalinger

476 mio. EUR

31,5 mio. EUR

13,4 mio. EUR

Ikke relevant

Ikke relevant

i) Værdien af egenkapitalinvesteringer

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

j) Værdiforringelser/indfriede garantier

10,7 mio. EUR

91,43 mio. EUR

Ikke relevant

Ikke relevant

0,8 mio. EUR 

Finansieringsfaciliteten for risikodeling — RSFF

F&I-lånefaciliteten under Horisont 2020 — InnovFin

Låneinstrument med risikodeling under Connecting Europe-faciliteten – CEF DI

Finansieringsfaciliteten for naturkapital – NCFF

SMV-initiativet

k) Løftestangseffekt

Mål: 5 til 6,5

Forventet: 12

Opnået: 10,6

Mål: 12,5

Forventet: 7,5

Opnået: 4,5

Mål: 6 til 15

Forventet: 22,6

Opnået: 20,1

Mål: 2 til 4

Mål: 7

Forventet: 7

Opnået: 3,2

I) Bidrag til opfyldelsen af programmål

Støtte til ny risikofinansiering på 10,2 mia. EUR til 112 støtteberettigede endelige modtagere

Støtte til investeringer på 20,4 mia. EUR

25 lande omfattet.

Støtte til ny risikofinansiering på 3,5 mia. EUR til 72 støtteberettigede endelige modtagere

Støtte til investeringer på 10,2 mia. EUR

23 lande omfattet.

Støtte til investeringer på 13,8 mia. EUR

7 lande omfattet.

Finansieringsmål 120 til 240 mio. EUR til fremme af biodiversitet og tilpasning til

klimaændringer.

Finansieringsmål 5 723 mio. EUR, der genereres til alle spanske regioner.



D -SÆRLIGE INVESTERINGSMEKANISMER

Den europæiske fremskridts-mikrofinansieringsfacilitet — FCP-FIS

(V.4.1 i arb.dok.)

Ansvarlige DG'er: GD EMPL

Den Europæiske 2020-fond — Marguerite

(V.4.2 i arb.dok.)
Ansvarligt GD: MOVE

Den europæiske energieffektiviseringsfond — EEEF

(V.4.3 i arb.dok.)
Ansvarligt GD: ENER

a) Basisretsakt

Afgørelse nr. 283/2010/EU

Forordning (EF) nr. 680/2007 og beslutning C(2010)941

Forordning (EU) nr. 1233/2010

b) Beskrivelse

Medejerskab i forening af værdipapirer og andre støtteberettigede aktiver, der er indrettet til at øge adgangen til mikrofinansiering

Paneuropæisk equityfond med det formål at støtte langsigtede infrastrukturinvesteringer inden for transport og vedvarende energi i EU

Specialiseret investeringsfond (SICAV), som investerer i energieffektivitet, vedvarende energiprojekter og ren bytransport

c) Involverede finansielle institutioner

EIF (forvaltningsselskab)

EIB (medinvestor)

Medinvestorer: Frankrig (CDC), Italien (CdP), Tyskland (KfW), Spanien (ICO), Polen (PKO) og EIB

EIB (bemyndiget enhed, investor), Deutsche Bank (investeringsforvalter, investor), CDP (investor)

d) Samlede budgetforpligtelser og betalinger

80 mio. EUR

80 mio. EUR

80 mio. EUR

43,7 mio. EUR

146,3 mio. EUR

116,2 mio. EUR

e) Resultater

50 aftaler indgået om forventet finansiering på 402,3 mio. EUR til over 60 062 støtteberettigede endelige modtagere

Forventet finansiering på 710 mio. EUR i form af egenkapital (på Margueritefondniveau) til 20 til 30 projekter Til dato er 12 projekter finansieret med en samlet egenkapitalforpligtelse på 455 mio. EUR på fondniveau (egenkapital på projektniveau: 1,8 mia. EUR)

Forventet finansiering på 237 mio. EUR i form af egenkapital (på EEE-fondniveau) til 20 til 30 projekter bemærk, at EEEF er åben for nye investorer og kan vokse yderligere

f) Vurdering af eventuelle beløb, der er tilbagebetalt til instrumentet

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

g) Saldoen på forvaltningskontoen 13

Ikke relevant

Ikke relevant

8 mio. EUR 

Den europæiske fremskridts-mikrofinansieringsfacilitet — FCP-FIS

Den Europæiske 2020-fond — Marguerite

Den europæiske energieffektiviseringsfond — EEEF

h) Indtægter og tilbagebetalinger

EUR 0 (fra budgetsynspunkt)

Bemærk:

3,5 mio. EUR i indtægter i 2016 og 16,8 mio. EUR samlede indtægter

15,1 mio. EUR i tilbagebetalinger i 2016 og 24,8 mio. EUR samlede tilbagebetalinger

0 EUR

Indtægter for 2016: 4,5 mio. EUR (urevideret tal)

i) Værdien af egenkapitalinvesteringer

NAV: 75,1 mio. EUR

NAV: 54 mio. EUR

NAV: 97,1 mio. EUR

j) Værdiforringelser/indfriede garantier

0 EUR

0 EUR

0 EUR

k) Løftestangseffekt

Mål: 2,83

Forventet: 5,02

Opnået: 2,95

Opnået: 42

Opnået: 2,2

I) Bidrag til opfyldelsen af programmål

Støtte til ny finansiering på 236,06 mio. EUR, i alt 35 241 mikrolån til 32 428 endelige modtagere

Støtte til investeringer på 337,2 mio. EUR

16 medlemsstater omfattet.

Støtte til ny finansiering på 455 mio. EUR til 12 projekter (endelige modtagere)

Samlet støtte til investeringer på 5,4 mia. EUR (egenkapital og lån)

9 lande omfattet.

Støtte til ny finansiering på 121 mio. EUR i form af egenkapital til 11 projekter, som tegner sig for samlede investeringer på 224 mio. EUR

E -FINANSIELLE INSTRUMENTER I UDVIDELSESLANDENE

Garantifaciliteten under VB EDIF 14 — GF VB 1

(V.5.1 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: NEAR

Garantifacilitet II under VB EDIF 15 — GF VB 2

(V.5.2 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: NEAR

Virksomhedsudvidelsesfonden — ENEF 16

(V.5.3 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: NEAR

a) Basisretsakt

Rådets forordning (EF) nr. 1085/2006

Forordning (EF) nr. 231/2014

Rådets forordning (EF) nr. 1085/2006

b) Beskrivelse

Garantiinstrument, der skaber betingelser for oprettelse af og vækst i innovative SMV'er med stort potentiale i Vestbalkan

Direkte fortsættelse af VB EDIF GF 1 Garantiinstrument, der skaber betingelser for oprettelse af og vækst i innovative SMV'er med stort potentiale i Vestbalkan

Egenkapitalinstrument, der finansierer udviklings- og ekspansionskapital i etablerede SMV'er i Vestbalkan

c) Involverede finansielle institutioner

EIF

EIF

EIF (forvalter),

EBRD, DEG, OeEB

d) Samlede budgetforpligtelser og betalinger

21,9 mio. EUR

21,9 mio. EUR

17,5 mio. EUR

10 mio. EUR

11 mio. EUR

10,4 mio. EUR

e) Resultater

6 aftaler indgået med banker om forventet finansiering på 117,9 mio. EUR til endelige modtagere

Forventet finansiering: 107 mio. EUR

Forventet (omtrentlig) finansiering på 97 mio. EUR i form af egenkapital (på ENEF-fondniveau) til ca. 15 endelige modtagere opnået finansiering: 4,75 mio. EUR til 3 endelige modtagere.

Garantifaciliteten under VB EDIF 17 — GF VB 1

Garantifacilitet II under VB EDIF 18 — GF VB 2

Virksomhedsudvidelsesfonden — ENEF 19

f) Vurdering af eventuelle beløb, der er tilbagebetalt til instrumentet

0,003 mio. EUR

Ikke relevant

Ikke relevant

g) Saldoen på forvaltningskontoen 20

19,34 mio. EUR

9,6 mio. EUR

9,79 mio. EUR 

h) Indtægter og tilbagebetalinger

0,02 mio. EUR

0 EUR

Ikke relevant

i) Værdien af egenkapitalinvesteringer

Ikke relevant

Ikke relevant

1,22 mio. EUR 

j) Værdiforringelser/indfriede garantier

0,51 mio. EUR 

0 EUR

0 EUR

k) Løftestangseffekt

Mål: 7

Opnået: 5,4

Mål: 4 til 5,2

Forventet: 6,1

Mål: 10

Forventet: 8,8

Opnået: 0,4

I) Bidrag til opfyldelsen af programmål

Opnået finansiering på 117,9 mio. EUR til 1430 endelige modtagere.

Endnu ikke tilgængelig (6 transaktioner med finansielle formidlere (banker) er i støbeskeen).

Støtte til ny finansiering på 4,75 mio. EUR til 3 modtagere.

Virksomhedsinnovationsfonden – ENIF 21

(V.5.4 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: NEAR

Den Europæiske Fond for Sydøsteuropa – EFSE

(V.5.5 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: NEAR

Den Grønne Vækstfond — GGF

(V.5.6 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: NEAR

Genopretningslån til SMV'er i Tyrkiet — RSL

(V.5.7 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: NEAR

a) Basisretsakt

Rådets forordning (EF) nr. 1085/2006

Rådets forordning (EF) nr. 1085/2006

Rådets forordning (EF) nr. 1085/2006

Rådets forordning (EF) nr. 1085/2006

b) Beskrivelse

Egenkapitalinstrument til finansiering af innovative SMV'er i opstartsfasen i Vestbalkan

Offentligt-privat partnerskab, der bistår med at udvikle den private sektor i udvidelsesregionen ved at støtte SMV'er

Innovativ fond til tilvejebringelse af finansiering til energieffektivitet og vedvarende energiprojekter i Sydøsteuropa og Tyrkiet

Samfinansieringsinstrument til afbødning af krisens virkninger og støtte til SMV'er med det formål at udvikle den tyrkiske økonomi

c) Involverede finansielle institutioner

EIF (forvalter),

EBRD, KfW

EIF (forvalter)

Øvrige investorer (f.eks. EBRD, KfW, EIB)

EIF (forvalter)

Medinvestorer (f.eks. EIB, EBRD, KfW)

EIB (risikodelingspartner)

Halkbank, Akbank

d) Samlede budgetforpligtelser og betalinger

21,2 mio. EUR

21,2 mio. EUR

87,68 mio. EUR

87,68 mio. EUR

38,6 mio. EUR

38,6 mio. EUR

30 mio. EUR

30 mio. EUR

e) Resultater

Forventet finansiering på 50 mio. EUR i form af egenkapital (på ENIF-fondniveau); opnået finansiering: 1,18 mio. EUR (til 5 modtagere)

EU's andel på 113,7 mio. EUR tildelt EFSE-fonden; opnået finansiering: 120 695 aktive lån i SEE og 702 790 lån udbetalt siden starten i december 2005 for et samlet beløb på i alt 4,3 mia. EUR.

EU's andel på 38,6 mio. tildelt GGF-fonden med en forventet finansiering på 411,7 mio. EUR og opnået finansiering for 429,9 mio. EUR til 16 701 endelige modtagere.

Finansiering på 299,6 mio. EUR allerede mobiliseret til 265 endelige modtagere

f) Vurdering af eventuelle beløb, der er tilbagebetalt til instrumentet

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

Virksomhedsinnovationsfonden – ENIF

Den Europæiske Fond for Sydøsteuropa – EFSE

Den Grønne Vækstfond — GGF

Genopretningslån til SMV'er i Tyrkiet — RSL

g) Saldoen på forvaltningskontoen 22

19,6 mio. EUR 

Ikke relevant

Ikke relevant

18,06 mio. EUR

h) Indtægter og tilbagebetalinger

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

18,06 mio. EUR

i) Værdien af egenkapitalinvesteringer

0,44 mio. EUR 

113,7 mio. EUR (på EFSE-niveau)

39,3 mio. EUR (på GGF-niveau)

Ikke relevant

j) Værdiforringelser/indfriede garantier

0 EUR

0 EUR

Ikke relevant

ingen

k) Løftestangseffekt

Forventet: 2

Opnået: 0,06

Opnået: 49

Mål: 10,7

Forventet: 12,6

Opnået: 11,1

Mål: 10

Opnået: 10

I) Bidrag til opfyldelsen af programmål

50 mio. EUR i forventet finansiering i form af egenkapital (på ENIF-fondniveau); opnået finansiering: 1,18 mio. EUR (til 5 modtagere)

Støtte til ny finansiering på 4,3 mia. EUR til 702 790 endelige modtagere

EFSE har været en international rollemodel for mikrofinansiering (se arbejdsdokumentet).

Støtte til ny finansiering på 429,9 mio. EUR til 16 701 endelige modtagere.

1 548 436 MWh/år, energibesparelser på årsbasis

CO2-reduktion på 389 434 t/år.

Støtte til ny finansiering på 299,6 mio. EUR til 265 støtteberettigede endelige modtagere med sigte på at skabe over 4 000 nye arbejdspladser.


F - FINANSIELLE INSTRUMENTER I NABOSKABSLANDE OG DCI-LANDE

Naboskabsinvesteringsfaciliteten – NIF

(V.6.1 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: NEAR

Investeringsfacilitet for Centralasien — IFCA og Den Asiatiske Investeringsfacilitet — AIF

(V.6.2 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: DEVCO

Den latinamerikanske investeringsfacilitet — LAIF

(V.6.3 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: DEVCO

Støtte til FEMIP-faciliteten

(V.6.4 i arb.dok.)

Ansvarligt GD:

NEAR

GEEREF

(V.6.5 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: DEVCO

Tematisk blanding (ElectriFI, AgriFI, Klimaændring)

(V.6.6 i arb.dok.)

Ansvarligt GD: DEVCO

a) Basisretsakt

Forordning (EF) nr. 1638/2006

Forordning (EU) nr. 232/2014

Forordning (EU) nr. 236/2014

Forordning (EF) nr. 1905/2006

Forordning (EU) nr. 233/2014

Forordning (EU) nr. 236/2014

Forordning (EF) nr. 1905/2006

Forordning (EU) nr. 233/2014

Forordning (EU) nr. 236/2014

Forordning (EF) nr. 1638/2006

Forordning (EF) nr. 1905/2006

Forordning (EU) nr. 233/2014

Forordning (EU) nr. 236/2014

Forordning (EF) nr. 1905/2006

Forordning (EU) nr. 233/2014

Forordning (EU) nr. 236/2014

b) Beskrivelse

Instrument til fremme af investeringer med fokus på energi, transport, miljø, SMV'er og den samfundsøkonomiske udvikling

IFCA: Instrument til fremme af investeringer og vigtige infrastrukturer med fokus på energi og miljø

AIF: Instrument til fremme af investeringer og nøgleinfrastrukturer med fokus på klimaændringer, grønne investeringer og SMV'er.

Instrument med henblik på at fremme investeringer og infrastrukturer i sektorer som transport, energi, miljø og sociale sektorer i Latinamerika

Instrument til tilvejebringelse af kapital til den private sektor på vilkår, der ellers ikke er adgang til lokalt

Finansieringsmekanisme til fremme af energieffektivitet og vedvarende energiprojekter gennem regionale private equityfonde

ElectriFI sigter mod at bygge bro over kløfterne i strukturering og finansiering af investeringer rettet mod manglen på adgang til ren og pålidelig elektricitet til en overkommelig pris og energitjenester overalt i verden. AgriFI's hovedformål er at udvikle inkluderende og bæredygtigt landbrug baseret på værdikæder. Klimaændringsforanstaltninger sigter mod omsætte lokale klimastrategier til handlingsplaner, budgetter og investeringsprojekter.

c) Involverede finansielle institutioner (Primære FI'er for DCI-instrumenter)

EIB, EBRD, CEB, NIB, NEFCO, AFD, KfW, AECID, SIMEST

EIB, EBRD, KfW, AFD

EIB, AFD, AECID, KfW

EIB

EIF (forvalter)

EIB,

AFD, FMO, KfW, PROPARCO

Naboskabsinvesteringsfaciliteten – NIF

Investeringsfacilitet for Centralasien — IFCA og Den Asiatiske Investeringsfacilitet — AIF

Den latinamerikanske investeringsfacilitet — LAIF

Støtte til FEMIP-faciliteten

GEEREF

Tematisk blanding (ElectriFI, AgriFI, Klimaændring)

d) Samlede budgetforpligtelser og betalinger

1 678,64 mio. EUR
757,17 mio. EUR

349 mio. EUR
(IFCA: 166 mio. EUR
AIF: 183 mio. EUR
132 mio. EUR
(IFCA: 82 mio. EUR
AIF: 50 mio. EUR)

305 mio. EUR
151 mio. EUR
Klimaændringskomponenten:
17,3 mio. EUR
15,8 mio. EUR

224 mio. EUR
224 mio. EUR

81,1 mio. EUR
79,5 mio. EUR

270,3 mio. EUR
34,9 mio. EUR

e) Resultater

Godkendte lån for 16,95 mia. EUR til finansiering af 123 projekter

4,1 mia. EUR finansierede investeringer i alt, heraf 2 672 mio. EUR godkendt finansiering (285 mio. i EU-støtte – IFCA 143 mio., AIF 142 mio. + 2 387 mio. – IFCA 605 mio., AIF 1782 mio.) gennem europæiske finansielle institutioner til 46 projekter (IFCA: 22, AIF: 24)

7,5 mia. EUR finansierede investeringer i alt, heraf 3 946 mio. EUR godkendt finansiering (274 mio. i EU-støtte + 3 672 mio.) gennem EIF'er til 33 projekter

33,1 mio. EUR tildelt til transaktioner vedrørende teknisk bistand 180,3 mio. EUR tildelt finansiering til 28 risikokapitaltransaktioner for projektomkostninger på i alt næsten 4,4 mia. EUR EIB-medfinansiering på 2,3 mia. EUR.

Forventet finansiering på 222 mio. EUR til støtteberettigede projekter opnået finansiering: 148 mio. EUR til 84 projekter.

 

Foreligger endnu ikke Første aftale lukket under EDFI ElectriFI om investering af 2,5 mil. USD i konvertible obligationer i et projekt i Haiti

f) Vurdering af eventuelle beløb, der er tilbagebetalt til instrumentet

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

Ikke relevant

g) Saldoen på forvaltningskontoen 23

Se nærmere oplysninger om de 10 forskellige forvaltningskonti i arbejdsdokument 2, afsnit 6.1

MIFA "Gældsfond" (under IFCA og AIF): 9,23 mio. EUR

Ikke relevant

45,37 mio. EUR

73,58 mio. EUR

30,3 mio. EUR

Naboskabsinvesteringsfaciliteten – NIF

Investeringsfacilitet for Centralasien — IFCA og Den Asiatiske Investeringsfacilitet — AIF

Den latinamerikanske investeringsfacilitet — LAIF

Støtte til FEMIP-faciliteten

GEEREF

Tematisk blanding (ElectriFI, AgriFI, Klimaændring)

h) Indtægter og tilbagebetalinger

0 EUR

Ikke relevant

Ikke relevant

13,7 mio. EUR

Ikke relevant

Ikke relevant

i) Værdien af egenkapitalinvesteringer

SANAD: 8,76 mio. USD
EFSE: EUR 4,80 m 
GGF: 9,94 mio. EUR

9,23 mio. EUR

(MIFA, se ovenfor)

Ikke relevant

81,4 mio. EUR

72,3 mio. EUR

Ikke relevant

j) Værdiforringelser/indfriede garantier

0 EUR

Ikke relevant

Ikke relevant

8,9 mio. EUR

Ikke relevant

Ikke relevant

k) Løftestangseffekt

Mål: 4 til 5:

Forventet: 6,48

Opnået: 9,1

Mål: 4 til 5:

Opnået: 14,4

(IFCA: 6,9 — AIF: 22,2)

Mål: 4 til 5:

Opnået: 27,5

Opnået (2007-14): 6,0

Opnået (2014): 26,8

Mål: 2,7
Opnået: 2,7
(På funds-of-fund-niveau – første indgangsniveau)

Mål ElectriFI: 7,4

Mål AgriFI: 7,8

I) Bidrag til opfyldelsen af programmål

Støtte til investeringer på 29,22 mia. EUR (samlede projektomkostninger)

123 projekter finansieret for et samlet beløb på 16,95 mia. EUR opnået finansiering.

Støtte til investeringer på 4,1 mia. EUR (IFCA: 970 mio.

AIF: 3 152 mio.)

17 lande omfattet (IFCA: 5, AIF: 12)

Støtte til investeringer på mere end 7,5 mia. EUR

11 lande omfattet.

Støtte til investeringer på knap 4,4 mia. EUR

6 lande omfattet.

Ny finansiering på 148 mio. EUR investeret i 11 regionale kapitalfonde eller virksomhedsfonde Støtte til investeringer/projekter på knap 3 mia. EUR.

Den potentielle investering knyttet til de hidtidige forslag under EDFI ElectriFI ville beløbe sig til 26,6 mio. EUR for en installeret kapacitet på 38,3 MW.

(1)

     Den gældende finansforordning og gennemførelsesbestemmelserne hertil stiller krav om en ensartet tilgang til rapportering om løftestangseffekten. Eftersom bestemmelserne om finansielle instrumenter trådte i kraft i januar 2014, er det kun de finansielle instrumenter for perioden 2014-2020, der er underlagt den ensartede tilgang.

(2)

Inklusive alle aktiver: kort- og langfristede indbetalinger og obligationer, egenkapitalinvestering samt indestående fremmed valuta på det finansielle instruments konti.

(3)

Figuren med den forventede løftestangseffekt henviser til planlagte investeringer i finansielle formidlere.

(4)

Data inkluderer EFSI, se også arbejdsdokumentet.

(5)

Inklusive alle aktiver: kort- og langfristede indbetalinger og obligationer, egenkapitalinvestering samt indestående fremmed valuta på det finansielle instruments konti.

(6)

Bemærk venligst, at det angivne tal også indgår i RSFF.

(7)

Data inkluderer EFSI, se også arbejdsdokumentet.

(8)

Data inkluderer EFSI, se også arbejdsdokumentet.

(9)

Inklusive alle aktiver: kort- og langfristede indbetalinger og obligationer, egenkapitalinvestering samt indestående fremmed valuta på det finansielle instruments konti

(10)

Kun tal for H2020 og Cosme LGF, omfatter ikke EFRU-bidrag (se også arbejdsdokumentet).

(11)

Inklusive alle aktiver: kort- og langfristede indbetalinger og obligationer, egenkapitalinvestering samt indestående fremmed valuta på det finansielle instruments konti.

(12)

Bemærk, at det oplyste tal ikke omfatter RSI-andelen (181 mio. EUR).

(13)

Inklusive alle aktiver: kort- og langfristede indbetalinger og obligationer, egenkapitalinvestering samt indestående fremmed valuta på det finansielle instruments konti

(14)

     Virksomhedsudviklings- og innovationsfaciliteten for Vestbalkan (VB EDIF).

(15)

     Virksomhedsudviklings- og innovationsfaciliteten for Vestbalkan (VB EDIF).

(16)

     Under VB EDIF.

(17)

Virksomhedsudviklings- og innovationsfaciliteten for Vestbalkan (VB EDIF).

(18)

Virksomhedsudviklings- og innovationsfaciliteten for Vestbalkan (VB EDIF).

(19)

Under VB EDIF.

(20)

Inklusive alle aktiver: kort- og langfristede indbetalinger og obligationer, egenkapitalinvestering samt indestående fremmed valuta på det finansielle instruments konti.

(21)

     Under VB EDIF.

(22)

Inklusive alle aktiver: kort- og langfristede indbetalinger og obligationer, egenkapitalinvestering samt indestående fremmed valuta på det finansielle instruments konti.

(23)

Inklusive alle aktiver: kort- og langfristede indbetalinger og obligationer, egenkapitalinvestering samt indestående fremmed valuta på det finansielle instruments konti.

Top