EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012XC1006(01)

Kommissionens retningslinjer — for forelæggelse og offentliggørelse af resultatrelaterede oplysninger om kliniske forsøg med henblik på gennemførelse af artikel 57, stk. 2, i forordning (EF) nr. 726/2004 og artikel 41, stk. 2, i forordning (EF) nr. 1901/2006

OJ C 302, 6.10.2012, p. 7–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

6.10.2012   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 302/7


Kommissionens retningslinjer — for forelæggelse og offentliggørelse af resultatrelaterede oplysninger om kliniske forsøg med henblik på gennemførelse af artikel 57, stk. 2, i forordning (EF) nr. 726/2004 og artikel 41, stk. 2, i forordning (EF) nr. 1901/2006

2012/C 302/03

1.   BAGGRUND

Disse retningslinjer fastlægger aspekter af gennemførelsen af artikel 57, stk. 2, tredje afsnit, i forordning (EF) nr. 726/2004 om fastlæggelse af fællesskabsprocedurer for godkendelse og overvågning af human- og veterinærmedicinske lægemidler og om oprettelse af et europæisk lægemiddelagentur (1) og af artikel 41, stk. 2, i forordning (EF) nr. 1901/2006 om lægemidler til pædiatrisk brug (2).

De vedrører forelæggelse og offentliggørelse af resultatrelaterede oplysninger om kliniske forsøg og gennemfører dermed EU-lovgivning, der har til formål at gøre resultater af kliniske forsøg offentligt tilgængelige, hvilket er en politisk målsætning, der fastholdes i Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kliniske forsøg med humanmedicinske lægemidler og om ophævelse af direktiv 2001/20/EF (3). Disse retningslinjer indeholder desuden retningslinjer for, hvordan manglende overholdelse og faktuelle unøjagtigheder skal behandles.

Disse retningslinjer supplerer følgende retningslinjer fra Kommissionen:

Retningslinjer 2010/C82/01 for ansøgning til den kompetente myndighed om tilladelse til at foretage et klinisk forsøg med lægemidler til human brug, indberetning af væsentlige ændringer og meddelelse om afslutningen af det kliniske forsøg (i det følgende benævnt »detaljerede retningslinjer CT-1«) (4), især afsnit 4.3

Retningslinjer 2008/C168/02 om datafelter i databasen vedrørende kliniske forsøg, jf. artikel 11 i direktiv 2001/20/EF, som skal indgå i databasen om lægemidler, jf. artikel 57 i forordning (EF) nr. 726/2004 (5), især afsnit 3-5, og

Retningslinjer 2009/C28/01 for, hvilke oplysninger vedrørende pædiatriske kliniske forsøg der skal registreres i EU's database vedrørende kliniske forsøg (EudraCT), og hvilke oplysninger der skal gøres offentligt tilgængelige af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMEA), jf. artikel 41 i forordning (EF) nr. 1901/2006 (6), især afsnit 3.2-3.4 og 5.

De nævnte retningslinjer fra Kommissionen er blevet præciseret yderligere i to tekniske gennemførelsesretningslinjer, offentliggjort i EudraLex — bestemmelser om lægemidler i Den Europæiske Union, for listen over felter i EudraCT vedrørende pædiatriske kliniske forsøg, der skal gøres offentligt tilgængelige, jf. artikel i forordning (EF) nr. 1901/2006, og listen over felter i EudraCT-databasen vedrørende kliniske forsøg, der skal gøres offentligt tilgængelige, jf. artikel 57, stk. 2, i forordning (EF) nr. 726/2004 (7).

2.   ANVENDELSESOMRÅDE

Disse retningslinjer vedrører forelæggelse og offentliggørelse af kliniske forsøg, som defineret i artikel 2, litra a), i direktiv 2001/20/EF, og som opfylder mindst et af følgende kriterier:

Det kliniske forsøg er eller var reguleret af direktiv 2001/20/EF, som trådte i kraft senest den 1. maj 2004 (for så vidt angår forelæggelse af resultaterne af kliniske forsøg, som allerede er afsluttet, se afsnit 4.6.1). Det betyder, at mindst ét forsøgssted for det kliniske forsøg ligger i Den Europæiske Union (EU) eller i en medlemsstat af Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde.

Det kliniske forsøg indgår i en pædiatrisk undersøgelsesplan, herunder forsøg, der udføres uden for Den Europæiske Union (EU) (8).

Det kliniske forsøg falder ind under artikel 45 i forordning (EF) nr. 1901/2006.

Det kliniske forsøg falder ind under artikel 46 i forordning (EF) nr. 1901/2006.

3.   INDHOLDET AF DE FORELAGTE RESULTATRELATEREDE OPLYSNINGER

De resultatrelaterede oplysninger bør forelægges i overensstemmelse med disse retningslinjer for alle de i afsnit 2 omhandlede kliniske forsøg.

Indholdet af de resultatrelaterede oplysninger er fastsat i retningslinjer 2009/C28/01. De heri fastsatte oplysninger finder anvendelse på pædiatriske og ikke-pædiatriske kliniske forsøg.

De tekniske gennemførelsesretningslinjer vedrørende datafelternes format (i det følgende benævnt »det fuldstændige datasæt«) er offentliggjort i et særskilt dokument i EudraLex — bestemmelser om lægemidler i Den Europæiske Union, som således supplerer de to tekniske gennemførelsesretningslinjer for listen over felter i EudraCT vedrørende pædiatriske kliniske forsøg, der skal gøres offentligt tilgængelige, jf. artikel i forordning (EF) nr. 1901/2006, og listen over felter i EudraCT-databasen vedrørende kliniske forsøg, der skal gøres offentligt tilgængelige, jf. artikel 57, stk. 2, i forordning (EF) nr. 726/2004 (9).

Datafelterne i disse detaljerede tekniske retningslinjer tager hensyn til internationale harmoniseringsbestræbelser. Indholdet af datafelterne er identisk med »clinicaltrials.gov«-databasen i USA med få undtagelser for at tage hensyn til særlige kendetegn som f.eks. EU's pædiatriske undersøgelsesplan samt udviklingen af internationale databaser eller internationale harmoniseringsbestræbelser.

4.   HVORDAN RESULTATRELATEREDE OPLYSNINGER SKAL FORELÆGGES OG BEHANDLES

Ved at forelægge resultatrelaterede oplysninger i den europæiske database, der er omhandlet i artikel 11, stk. 1, i direktiv 2001/20/EF, (i det følgende benævnt »EudraCT«), opfylder sponsoren, modtageren af afgørelsen om en pædiatrisk undersøgelsesplan eller indehaveren af markedsføringstilladelsen, alt efter omstændighederne, sin forpligtelse i henhold til artikel 41, stk. 2, i forordning (EF) nr. 1901/2006. Sådan en forelæggelse betragtes desuden som fremsendelse af den sammenfattende rapport om det kliniske forsøg som en del af erklæringen om afslutning af forsøget til den nationale kompetente myndighed, jf. afsnit 4.3 i de detaljerede retningslinjer CT-1. Når de resultatrelaterede oplysninger offentliggøres (se afsnit 5), betragtes de som fremsendt til den etiske komité, jf. afsnit 4.2.1 i de detaljerede retningslinjer CT-1.

4.1.   Forelæggelse af data

De resultatrelaterede oplysninger indføres i EudraCT ved enten direkte at indføre data via en webbaseret grænseflade, som stilles til rådighed af Det Europæiske Lægemiddelagentur (i det følgende benævnt »agenturet«), ved at uploade en XML-fil via denne webgrænseflade eller ved at anvende gateway-teknologi. Dataene indføres i et sikkert modul i EudraCT.

Oplysningerne skal forelægges i henhold til et XML-format, som fastlægges og offentliggøres af agenturet.

Oplysningerne forelægges:

af modtageren af afgørelsen om en pædiatrisk undersøgelsesplan, hvis det kliniske forsøg indgår i en pædiatrisk undersøgelsesplan

af indehaveren af markedsføringstilladelsen, hvis det kliniske forsøg falder ind under artikel 45 og 46 i forordning (EF) nr. 1901/2006

af sponsoren af det kliniske forsøg for alle andre kliniske forsøg, som er omhandlet i afnit 2.

Den part, der er ansvarlig for forelæggelse af oplysningerne, tildeles derfor en sikker konto til at uploade og redigere oplysningerne i systemet. Denne part har udelukkende adgang til sine egne oplysninger. Denne adgang gør det muligt at forelægge og ajourføre oplysningerne i en sikker del af systemet. Den videre behandling og offentliggørelse af oplysningerne varetages af agenturet.

Nogle felter under de protokolrelaterede oplysninger anvendes til at præsentere forsøgets kontekst, hvilket gør det nemmere at fremlægge de resultatrelaterede oplysninger. De tilsvarende protokolrelaterede oplysninger bliver indhentet automatisk fra EudraCT til disse felter, når de resultatrelaterede oplysninger indføres via webgrænsefladen, eller udfyldes automatisk i en XML-fil, der kan downloades. Når der forelægges resultatrelaterede oplysninger, kan disse felter opdateres ved hjælp af webgrænsefladen eller alternativt ved at uploade en opdateret XML-fil med protokolrelaterede oplysninger.

Der er som regel afsat et felt til bemærkninger til de datafelter, som ikke er fritekstfelter. Hensigten med felterne til bemærkninger er at give mulighed for at indsætte oplysninger, som supplerer indholdet i de faste felter. Strukturen i de indsamlede oplysninger passer til langt størsteparten af kliniske forsøg. Feltet til bemærkninger kan imidlertid benyttes, hvis datafelterne ikke i tilstrækkelig grad er egnede til de påkrævede oplysninger.

4.2.   Behandling

I den sikre del af systemet kan der foretages en automatisk teknisk validering. Hvis der opstår problemer, vil forelæggelsen af oplysningerne blive blokeret. Den part, der er ansvarlig for forelæggelsen, modtager en valideringsrapport med vejledning om, hvordan problemerne kan afhjælpes eller afklares.

Oplysningerne indføres derefter i EudraCT, og oplysninger om kliniske forsøg, der skal offentliggøres, udvælges på grundlag af de gældende reglerne og offentliggøres i EU's register over kliniske forsøg i EudraPharm-databasen (se afsnit 5). De knyttes til de protokolrelaterede oplysninger, hvis disse er tilgængelige i EudraCT.

Der er ikke offentlig adgang til det sikre modul. Indførelse af resultatrelaterede oplysninger overskriver ikke eksisterende protokolrelaterede oplysninger, som er lagret i EudraCT.

4.3.   Frister

Resultatrelaterede oplysninger bør forelægges inden for de frister, der er fastsat i forordning (EF) nr. 1901/2006 og retningslinjerne under afsnit 1, dvs. (for så vidt angår pædiatriske kliniske forsøg) inden for 6 måneder (10) og ellers inden for 1 år efter afslutningen af forsøget (11).

Det anbefales at forelægge de resultatrelaterede oplysninger før disse frister, hvis oplysningerne allerede er tilgængelige. Dette er f.eks. tilfældet, hvis resultaterne allerede er blevet offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift, eller hvis der er fastsat en primær afslutningsdato før afslutningen af forsøget.

Hvis det kliniske forsøg afsluttes før tid, betragtes denne dato som afslutningen af forsøget.

Der kan kun forelægges ét sæt af resultatrelaterede oplysninger pr. planlagt analyse og forsøg. Hvis resultatet underkastes flere analyser, skal der forelægges oplysninger om hver enkelt af disse analyser.

4.4.   Sprog

De resultatrelaterede oplysninger er hovedsagelig numeriske eller baseret på værdidefinitioner, som på forhånd er fastlagt i lister over muligheder eller terminologi.

Med hensyn til fritekstfelterne accepterer systemet indførelse af oplysninger på flere sprog (de officielle EU-sprog). I overensstemmelse med WHO-standarderne og med henblik på at lette den internationale anvendelse uden for EU bør oplysningerne indføres på engelsk. Oplysningerne kan dog indføres på ethvert andet officielt EU-sprog.

4.5.   Opdatering af oplysninger og opfølgende oplysninger

Visse protokolrelaterede oplysninger og nogle af de resultatrelaterede oplysninger (f.eks. kontaktpunkter for yderligere oplysninger eller tilmeldingsstatus) kan opdateres af den part, der forelægger oplysningerne, på en måde så de opdaterede oplysninger gøres direkte tilgængelige for offentligheden, såfremt de består den tekniske kontrol.

Alle versioner af protokolrelaterede oplysninger og resultatrelaterede oplysninger lagres, og indførelse af nye versioner medfører ikke, at tidligere versioner slettes, hvilket gør det muligt at registrere ændringerne.

4.6.   Bestemmelser om resultater af kliniske forsøg, som allerede er afsluttet

4.6.1.   Kliniske forsøg, der henhører under direktiv 2001/20/EF

Resultatrelaterede oplysninger om kliniske forsøg, som er afsluttet mindre end ét år før færdiggørelsen af den programmering, der omhandles i afsnit 6, bør forelægges inden for ét år, efter at denne programmering er færdig ved anvendelse af det fuldstændige datasæt (se afsnit 4.1).

Resultatrelaterede oplysninger om kliniske forsøg, som er afsluttet mere end ét år før færdiggørelsen af den programmering, der omhandles i afsnit 6, kan forelægges enten ved anvendelse af det fuldstændige datasæt (se afsnit 3) eller ved anvendelse af den metode, der er beskrevet for kliniske forsøg, der er omfattet af artikel 45 i forordning (EF) nr. 1901/2006 (se nedenfor). Dette bør gøres inden for 24 måneder efter færdiggørelsen af den programmering, der omhandles i afsnit 6.

4.6.2.   Kliniske forsøg, der er omhandlet i forordning (EF) nr. 1901/2006

Der vil være mulighed for en alternativ forelæggelsesmetode for kliniske forsøg, der er omfattet af artikel 45 i forordning (EF) nr. 1901/2006. For disse kliniske forsøg kan de resultatrelaterede oplysninger forelægges agenturet med henblik på offentliggørelse i form af en kopi, som er godkendt af rettighedshaveren, af den lægevidenskabelige artikel (som PDF-fil) eller ethvert andet passende dokument, som indeholder oplysningerne i denne sammenfatning (som PDF-fil). I sådanne tilfælde fastlægges der et sæt af felter i EudraCT til udpegning af det pågældende kliniske forsøg med henblik på at lette søgning og gøre det muligt at vedhæfte PDF-filen. Disse resultatrelaterede oplysninger bør forelægges inden for 24 måneder efter færdiggørelsen af den programmering, der omhandles i afsnit 6.

Resultatrelaterede oplysninger om kliniske forsøg, der er omfattet af en godkendt pædiatrisk undersøgelsesplan (jf. artikel 41, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1901/2006), og om forsøg, der sponsoreres af indehaveren af markedsføringstilladelsen, og som indebærer anvendelse hos den pædiatriske befolkningsgruppe af et lægemiddel, for hvilket der foreligger en markedsføringstilladelse (jf. artikel 46 i forordning (EF) nr. 1901/2006), og som blev afsluttet inden færdiggørelsen af den programmering, der omhandles i afsnit 6, bør forelægges inden for ét år, efter at programmeringen er færdig ved anvendelse af det fuldstændige datasæt (se afsnit 4.1).

4.7.   Manglende overholdelse, faktuelle unøjagtigheder

Medlemsstaterne bør kontrollere, at agenturet har fået forelagt resultatrelaterede oplysninger vedrørende de kliniske forsøg, som medlemsstaterne har godkendt.

Kliniske forsøg, for hvilke der ikke er forelagt nogen resultatrelaterede oplysninger 9 måneder efter afslutningen af forsøget (se afsnit 4.3) for så vidt angår pædiatriske forsøg eller 15 måneder for så vidt angår andre forsøg, vil blive mærket. Denne oplysning vil blive offentligt tilgængelig. Forsøgets forventede varighed meddeles i forbindelse med ansøgningen om godkendelse af et klinisk forsøg. Den faktiske afslutning af forsøget meddeles via erklæringen om afslutning af forsøget.

Alle rettelser til de offentliggjorte oplysninger foretages af den part, der forelægger oplysningerne, somme tider efter anmodning fra agenturet.

Hvis inspektioner af overholdelse af god klinisk praksis viser, at der består betydelig tvivl om nøjagtigheden eller pålideligheden af de resultatrelaterede oplysninger, underrettes agenturet straks.

Agenturet bevarer muligheden for

at fjerne den offentlige adgang til oplysningerne

at understrege, at de resultatrelaterede oplysninger ikke er gyldige for så vidt angår overholdelse af god klinisk praksis eller

at få foretaget en offentlig notering, i tilfælde hvor det er nødvendigt af hensyn til den faktuelle nøjagtighed eller overholdelsen af lovkrav.

5.   FREMLÆGGELSE AF DE RESULTATRELATEREDE OPLYSNINGER FOR OFFENTLIGHEDEN

De forelagte resultatrelaterede oplysninger offentliggøres via EU's register over kliniske forsøg i EudraPharm-databasen i henhold til de retningslinjer fra Kommissionen, der er omhandlet i afsnit 1, dvs. at det kun er resultatrelaterede oplysninger om ikke-pædiatriske kliniske fase I-forsøg, som ikke offentliggøres.

De resultatrelaterede oplysninger offentliggøres inden for 15 arbejdsdage efter forelæggelsen af et gyldigt datasæt.

De resultatrelaterede oplysninger vedrørende hvert klinisk forsøg knyttes til de tilsvarende protokolrelaterede oplysninger, som allerede er lagret i systemet.

For så vidt angår opfølgende oplysninger (se afsnit 4.5) vil den aktuelle version automatisk blive vist først, men de tidligere versioner vil også være offentligt tilgængelige.

Ud over at kunne læses direkte på webstedet vil oplysningerne også blive tilgængelige i et printvenligt format og i et format, der kan downloades.

Webgrænsefladen indeholder redskaber til søgning, læsning og browsing i de offentligt tilgængelige oplysninger om kliniske forsøg og resultaterne heraf.

6.   GENNEMFØRELSE

Disse retningslinjer finder anvendelse, så snart programmeringen af de relevante databaser er færdig.

Færdiggørelsen af programmeringen bekendtgøres offentligt af agenturet.


(1)  EUT L 136 af 30.4.2004, s. 1.

(2)  EUT L 378 af 27.12.2006, s. 1.

(3)  COM(2012) 369 final af 17.7.2012.

(4)  EUT C 82 af 30.3.2010, s. 1.

(5)  EUT C 168 af 3.7.2008, s. 3.

(6)  EUT C 28 af 4.2.2009, s. 1.

(7)  http://ec.europa.eu/health/documents/eudralex/vol-10/index_en.htm

(8)  Artikel 41, stk. 1, i forordning (EF) nr. 1901/2006.

(9)  Se fodnote 7.

(10)  Afsnit 2.2.2. i retningslinjer 2009/C28/01.

(11)  Med hensyn til begrebet »afslutningen af det kliniske forsøg« henvises til afsnit 4 i de detaljerede retningslinjer CT-1.


Top