EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0435

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2023/435 af 27. februar 2023 om ændring af forordning (EU) 2021/241 for så vidt angår kapitler om REPowerEU i genopretnings- og resiliensplaner og om ændring af forordning (EU) nr. 1303/2013, (EU) 2021/1060 og (EU) 2021/1755 og direktiv 2003/87/EF

PE/80/2022/REV/1

OJ L 63, 28.2.2023, p. 1–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/435/oj

28.2.2023   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 63/1


EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2023/435

af 27. februar 2023

om ændring af forordning (EU) 2021/241 for så vidt angår kapitler om REPowerEU i genopretnings- og resiliensplaner og om ændring af forordning (EU) nr. 1303/2013, (EU) 2021/1060 og (EU) 2021/1755 og direktiv 2003/87/EF

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 175, stk. 3, artikel 177, stk. 1, artikel 192, stk. 1, artikel 194, stk. 2, og artikel 322, stk. 1,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (1),

efter høring af Regionsudvalget,

under henvisning til udtalelse fra Revisionsretten (2),

efter den almindelige lovgivningsprocedure (3), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Siden vedtagelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/241 (4), som oprettede genopretnings- og resiliensfaciliteten (»faciliteten«), har hidtil usete geopolitiske begivenheder udløst af Ruslands angrebskrig mod Ukraine og deres direkte og indirekte forværring af konsekvenserne af covid-19-krisen i betydelig grad påvirket Unionens samfund og økonomi, dens befolkninger og dens økonomiske, sociale og territoriale samhørighed. Navnlig er det tydeligere end nogensinde, at Unionens energisikkerhed og energiuafhængighed er uundværlige for en vellykket, bæredygtig og inklusiv genopretning efter covid-19-krisen, da de også yder vigtige bidrag til Unionens økonomis modstandsdygtighed.

(2)

På grund af den direkte sammenhæng mellem en bæredygtig genopretning, opbygning af Unionens modstandsdygtighed og energisikkerhed, mindskelse af afhængighed af fossile brændstoffer, navnlig fra Rusland, og Unionens betydning for en retfærdig og inklusiv omstilling er faciliteten et velegnet instrument i forbindelse med Unionens reaktion på disse udfordringer. Dette er også tilfældet i lyset af Unionens klima- og miljølovgivning og Unionens internationale forpligtelser, og navnlig i henhold til Parisaftalen, der er vedtaget inden for rammerne af De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer (5).

(3)

I Versailleserklæringen af 10. og 11. marts 2022 har stats- og regeringscheferne opfordret Kommissionen til inden udgangen af maj at foreslå en REPowerEU-plan om at udfase Unionens afhængighed af importen af fossile brændstoffer fra Rusland, hvilket efterfølgende blev gentaget i Det Europæiske Råds konklusioner af 24. og 25. marts 2022. Dette mål bør nås i god tid inden 2030 på en måde, der er i overensstemmelse med den europæiske grønne pagt, der er fastlagt i Kommissionens meddelelse af 11. december 2019, og med klimamålene for 2030 og 2050, der er nedfældet i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1119 (6).

(4)

Facilitetens mulighed for herigennem at støtte reformer og investeringer, der har til formål at diversificere energiforsyningen, navnlig fossile brændstoffer, samt for at øge modstandsdygtigheden, sikkerheden og bæredygtigheden i Unionens energisystem og herved bidrage til overkommelige energipriser og styrke Unionens strategiske uafhængighed sammen med en åben økonomi, bør styrkes. For at nå disse mål må Unionen øge transmissions- og distributionsnettenes energieffektivitet, pålidelighed og modstandsdygtighed, fremme systemfleksibilitet, minimere kapacitetsbegrænsninger, herunder ved hjælp af øget netkapacitet og kapacitet til lagring af elektricitet, fremme digitalisering, sikre modstandsdygtige forsyningskæder, cybersikkerhed og beskyttelse og klimatilpasning af al infrastruktur, samtidig med at den strategiske energiafhængighed reduceres.

(5)

For at opnå størst mulig komplementaritet, overensstemmelse og sammenhæng mellem de politikker og tiltag, som Unionen og medlemsstaterne iværksætter for at fremme uafhængighed, sikkerhed og bæredygtighed i Unionens energiforsyning, bør disse reformer og investeringer på energiområdet etableres gennem et særligt »kapitel om REPowerEU« i genopretnings- og resiliensplanerne.

(6)

Den effektive omstilling til grøn energi og den hurtige reduktion af afhængigheden af energi fra fossile brændstoffer på en inklusiv måde kræver foranstaltninger til at fremme energieffektivitet og -besparelser i bygninger og relateret kritisk energiinfrastruktur og til at dekarbonisere industrierne hurtigere. Det er bydende nødvendigt hurtigt at øge investeringerne i energieffektivitetsforanstaltninger såsom udbredelsen af bæredygtige og effektive opvarmnings- og kølingsløsninger, som udgør en effektiv måde at tackle nogle af de mest presserende udfordringer med hensyn til energiforsyning og energiomkostninger på. Der bør derfor også ydes støtte til reformer og investeringer, der øger energieffektiviteten, dekarboniserer industrien, herunder ved anvendelse af kulstoffattige brændstoffer såsom kulstoffattig brint, og ved udbredelsen af vedvarende brint og andre vedvarende brændstoffer, der ikke er af biologisk oprindelse, og energibesparelser i medlemsstaternes økonomier i overensstemmelse med Unionens energi- og klimamål og retlige rammer. Kommissionen bør navnlig tilskynde medlemsstaterne til i deres kapitler om REPowerEU at medtage foranstaltninger til støtte for dekarboniseringen af industrien.

(7)

Udfasningen af afhængigheden af import af russiske fossile brændstoffer forventes at føre til en reduktion af Unionens samlede energiafhængighed. Kapitlerne om REPowerEU bør bidrage til at øge og styrke Unionens strategiske autonomi uden i overdreven grad at øge dens afhængighed af import af råstoffer fra tredjelande.

(8)

Ved udarbejdelsen af genopretnings- og resiliensplanerne samt kapitlerne om REPowerEU bør medlemsstaterne koordinere deres økonomiske politikker på en sådan måde, at de når de mål om økonomisk, social og territorial samhørighed, der er fastsat i artikel 174 i traktaten, med henblik på at mindske forskellene mellem de forskellige områders udviklingsniveauer og forbedre situationen for de mindst begunstigede regioner, idet der lægges særlig vægt på fjerntliggende, perifere og isolerede områder og øer, som allerede oplever yderligere begrænsninger.

(9)

For at give Unionens reaktion den størst mulige rækkevidde bør det kræves, at alle medlemsstater, der indgiver en genopretnings- og resiliensplan efter denne forordnings ikrafttræden med en anmodning om at anvende yderligere finansiering i form af lån i overensstemmelse med de nye regler, der fastsættes i medfør af denne ændringsforordning, fra auktionering af kvoter fra kvotehandelssystemet, jf. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF (7), eller fra overførsler fra brexittilpasningsreserven, der blev oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1755 (8), medtager et kapitel om REPowerEU i deres genopretnings- og resiliensplan. I overensstemmelse med de gældende muligheder for i medfør af forordning (EU) 2021/241 at indgive et udkast til en genopretnings- og resiliensplan og for at sikre en korrekt udarbejdelse af kapitlerne om REPowerEU kan medlemsstaterne indgive et udkast til et kapitel om REPowerEU, inden de indgiver en ændret genopretnings- og resiliensplan. Unødige administrative byrder bør undgås.

(10)

Kapitlerne om REPowerEU bør omfatte nye reformer og investeringer, der fra den 1. februar 2022 bidrager til REPowerEU's mål og tackler krisen forårsaget af de seneste geopolitiske begivenheder. Foranstaltninger, der allerede er medtaget i Rådets vedtagne gennemførelsesafgørelser, og som bidrager til REPowerEU-målene, kan dog medtages i kapitlet om REPowerEU, hvis den pågældende medlemsstat efter ajourføringen af det maksimale finansielle bidrag er genstand for en nedsættelse af sit maksimale finansielle bidrag. I så fald bør medlemsstaten kunne medtage sådanne foranstaltninger i dets kapitel om REPowerEU op til et beløb for anslåede omkostninger svarende til nedsættelsen af det maksimale finansielle bidrag.

(11)

En medlemsstat bør kunne medtage den opskalerede del af foranstaltningerne i Rådets allerede vedtagne gennemførelsesafgørelse i dets kapitel om REPowerEU sammen med de tilhørende milepæle og mål. En sådan opskalering bør medføre en væsentlig forbedring af foranstaltningernes ambitionsniveau som afspejlet i udformningen eller niveauet af de tilhørende milepæle og mål, idet der samtidig bygges videre på foranstaltningerne i Rådets allerede vedtagne gennemførelsesafgørelse.

(12)

En medlemsstat bør indgive sit kapitel om REPowerEU i form af et tillæg til dens genopretnings- og resiliensplaner. Et kapitel om REPowerEU bør indeholde en redegørelse for, hvordan foranstaltningerne heri hænger sammen med den pågældende medlemsstats bestræbelser på at nå REPowerEU-målene, idet der tages hensyn til foranstaltningerne omfattet af Rådets allerede vedtagne gennemførelsesafgørelser, samt en redegørelse for det samlede bidrag fra disse foranstaltninger og andre nationalt finansierede og EU-finansierede supplerende eller ledsagende foranstaltninger til REPowerEU-målene.

(13)

Kapitler om REPowerEU bør bl.a. bidrage til at øge andelen af bæredygtig og vedvarende energi i energimikset og til at afhjælpe flaskehalse i energiinfrastrukturen. For så vidt angår naturgasinfrastruktur bør reformerne og investeringerne relateret til kapitlerne om REPowerEU med henblik på at diversificere forsyningen væk fra Rusland og bygge på de behov, der aktuelt er identificeret gennem den vurdering, der er gennemført og vedtaget af det europæiske net af transmissionssystemoperatører for gas, der er oprettet i en ånd af solidaritet med hensyn til forsyningssikkerhed, og tage hensyn til den berørte medlemsstats strategiske energisikkerhedsbehov og de skærpede beredskabsforanstaltninger, herunder energilagring, der er truffet med henblik på tilpasning til nye geopolitiske trusler, uden at underminere det langsigtede bidrag til den grønne omstilling.

(14)

Der bør tilføjes et relevant vurderingskriterium, som kan danne grundlag for Kommissionens vurdering af reformerne og investeringerne i kapitlerne om REPowerEU og for at sikre, at disse reformer og investeringer er egnede til at nå de specifikke mål for REPowerEU. Der bør kræves en A-rating i henhold til dette nye vurderingskriterium, for at den pågældende genopretnings- og resiliensplan kan vurderes positivt af Kommissionen.

(15)

Investeringer i infrastruktur og teknologier alene er ikke tilstrækkeligt til at sikre en reduktion af afhængigheden af fossile brændstoffer i lyset af den eksisterende mangel på arbejdskraft og færdigheder. I denne forbindelse er det allerede muligt at afsætte ressourcer til omskoling og opkvalificering af mennesker for yderligere at udstyre arbejdsstyrken med grønne færdigheder samt til forskning og udvikling af innovative løsninger i forbindelse med den grønne omstilling. Medlemsstaterne opfordres til at investere yderligere i omskoling og opkvalificering, navnlig til grønne og relaterede digitale færdigheder og teknologier, for at sikre, at ingen lades i stikken under den grønne omstilling. Hvis en medlemsstat i sit kapitel om REPowerEU medtager foranstaltninger vedrørende omskoling og opkvalificering af mennesker, bør Kommissionen overveje, om sådanne foranstaltninger i væsentlig grad bidrager til at støtte en omskoling af arbejdsstyrken til grønne færdigheder og relaterede digitale færdigheder.

(16)

I lyset af den aktuelle energikrises økonomiske og sociale konsekvenser, hvor vedvarende høje og volatile energipriser skærper covid-19-krisens virkninger ved yderligere at øge den økonomiske byrde for forbrugerne, navnlig for de mest sårbare, herunder husholdninger med lav indkomst og for sårbare virksomheder, herunder mikrovirksomheder og små og mellemstore virksomheder, og i anerkendelse af principperne i den europæiske søjle for sociale rettigheder, bør det også være muligt i kapitler om REPowerEU at omfatte foranstaltninger, der skal hjælpe med strukturelt at håndtere situationer med energifattigdom gennem langvarige reformer og investeringer. Reformer og investeringer, der har til formål at bekæmpe energifattigdom, bør give et højere niveau af finansiel støtte til energieffektivitetsordninger, herunder via særlige finansielle instrumenter, politikker for ren energi og ordninger til at mindske energiefterspørgslen for de husholdninger og virksomheder, herunder mikrovirksomheder og små og mellemstore virksomheder, der står over for alvorlige vanskeligheder på grund af høje energiregninger.

(17)

Medlemsstaternes foranstaltninger til reduktion af energiefterspørgslen bør tilskynde til investeringer i energibesparelser.

(18)

Anvendelsen af en ny ordning for kapitler om REPowerEU bør ikke berøre alle andre retlige krav i henhold til forordning (EU) 2021/241, medmindre andet er fastsat.

(19)

Genopretnings- og resiliensplanen, herunder kapitlet om REPowerEU, bør bidrage effektivt til at håndtere alle eller en betydelig del af de udfordringer, der er identificeret i de relevante landespecifikke henstillinger, herunder de landespecifikke henstillinger, der blev vedtaget i forbindelse med det europæiske semester 2022, og som bl.a. henviser til de energiudfordringer, som medlemsstaterne står over for.

(20)

En effektiv omstilling til grøn energi og en reduktion af energiafhængigheden indebærer betydelige digitale investeringer. I lyset af forordning (EU) 2021/241 bør medlemsstaterne redegøre for, hvordan foranstaltningerne i genopretnings- og resiliensplanen, herunder foranstaltningerne i kapitlet om REPowerEU, forventes at bidrage til den digitale omstilling og til håndtering af de dermed forbundne udfordringer, og om de udgør et beløb, der bidrager til de digitale mål, på grundlag af metoden til digital tagging. I betragtning af den hidtil usete hastende karakter og betydning af de energiudfordringer, som Unionen står over for, bør reformerne og investeringerne i kapitlet om REPowerEU imidlertid ikke tages i betragtning ved beregningen af planens samlede tildeling med henblik på anvendelsen af kravet vedrørende de digitale mål i forordning (EU) 2021/241. Ikke desto mindre bør medlemsstaterne bestræbe sig på i videst muligt omfang i kapitlet om REPowerEU at medtage foranstaltninger, der bidrager til det digitale mål baseret på metoden til digital tagging.

(21)

Langvarige administrative procedurer er nogen af de største hindringer for udbredelsen af vedvarende energi. Disse hindringer omfatter kompleksiteten af de gældende regler for udvælgelse af lokaliteter og administrative godkendelser af projekter, kompleksiteten og varigheden af vurderingen af projekternes miljøvirkninger, problemer med nettilslutning og personalemæssige begrænsninger hos de tilladelsesudstedende myndigheder eller netoperatørerne. Yderligere forenkling og fremskyndelse af de administrative tilladelsesprocesser for vedvarende energi og tilhørende elnetinfrastruktur er nødvendig for at sikre, at Unionen når sine energi- og klimamål. Der blev i forbindelse med det europæiske semester 2022 fremsat henstillinger til medlemsstaterne om at fremskynde udbredelsen af vedvarende energi. Som bebudet i Kommissionens meddelelse af 18. maj 2022 med titlen »REPowerEU-plan« har Kommissionen foreslået at ændre Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2018/2001 (9) om vedvarende energi med henblik på at indføre en hurtigere tilladelsesproces for vedvarende energi. Desuden er der ved Rådets forordning (EU) 2022/2577 (10), som fastlægger en ramme for fremskyndelse af udbredelsen af vedvarende energi, indført midlertidige regler for nødsituationer.

(22)

I henhold til artikel 18, stk. 4, litra q), i forordning (EU) 2021/241 bør medlemsstaterne give en sammenfatning af høringsprocessen, der er gennemført i overensstemmelse med nationale retlige rammer, med lokale og regionale myndigheder, arbejdsmarkedets parter og andre relevante interessenter, der er berørt af gennemførelsen af deres genopretnings- og resiliensplaner. Denne høring bør suppleres for at tage fat på de reformer og investeringer, der skal medtages i et potentielt kapitel om REPowerEU, på en måde, som giver interessenterne tilstrækkelig tid til at reagere, samtidig med at det sikres, at den pågældende medlemsstat hurtigt færdiggør kapitlet om REPowerEU. Den ajourførte sammenfatning bør omfatte de hørte interessenter, redegøre for resultatet af den supplerende høring og skitsere, hvordan de input, der er modtaget fra interessenterne, er afspejlet i kapitlerne om REPowerEU.

(23)

Anvendelsen af princippet om »ikke at gøre væsentlig skade« som omhandlet i artikel 17 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/852 (11) (princippet om »ikke at gøre væsentlig skade«) er afgørende for at sikre, at de reformer og investeringer, der foretages som led i genopretningen efter covid-19-krisen, gennemføres på en bæredygtig måde. Det bør fortsat finde anvendelse på de reformer og investeringer, der støttes af faciliteten, med én særlig undtagelse, nemlig når det drejer sig om at beskytte Unionens umiddelbare energisikkerhed. I betragtning af målsætningen om at diversificere energiforsyningen væk fra russiske leverandører bør de reformer og investeringer, der er fastsat i nævnte kapitler om REPowerEU, og som er nødvendige for at forbedre energiinfrastrukturen og -faciliteterne for at opfylde det umiddelbare behov for gas, være berettigede til finansiel støtte fra faciliteten, selv om de ikke overholder princippet om ikke at gøre væsentlig skade. Som hovedregel er olieinfrastruktur og -faciliteter ikke omfattet af kapitlet om REPowerEU. Olieinfrastruktur og -faciliteter, der er nødvendige for at opfylde de umiddelbare forsyningssikkerhedsbehov, bør undtagelsesvis kunne medtages i kapitlet om REPowerEU for en medlemsstat, der har været omfattet af den ekstraordinære midlertidige undtagelse i artikel 3m, stk. 4, i Rådets forordning (EU) nr. 833/2014 (12) indtil nærværende ændringsforordnings ikrafttræden på grund af dens særlige afhængighed af råolie og dens geografiske beliggenhed.

Kommissionen bør vurdere, om foranstaltninger, der forventes at dække det umiddelbare behov for energiforsyningssikkerhed, er berettigede til undtagelsen fra princippet »om ikke at gøre væsentlig skade«. Med henblik på denne vurdering bør Kommissionen bl.a. overveje risikoen for lock-in-effekter og manglen på renere, teknologisk og økonomisk gennemførlige alternativer, der kan anvendes inden for en sammenlignelig tidsplan. En sådan vurdering bør være forholdsmæssig under hensyntagen til, hvor hastende opnåelsen af REPowerEU-målene er. I tvivlstilfælde bør Kommissionen kunne anmode medlemsstaterne om at fremlægge relevante oplysninger til støtte for vurderingen. Evalueringen af renere alternativer bør udføres inden for rimelige grænser.

(24)

Alle foranstaltninger i genopretnings- og resiliensplanerne bør gennemføres i overensstemmelse med gældende EU-ret og national miljølovgivning, navnlig vedrørende miljøkonsekvensvurdering og naturbeskyttelse. For foranstaltninger, der er omfattet af undtagelsen fra princippet »om ikke at gøre væsentlig skade«, bør medlemsstaterne gøre en tilfredsstillende indsats for at begrænse den potentielle skade på miljømål som omhandlet i artikel 17 i forordning (EU) 2020/852, hvor det er muligt, og for at afbøde skaden gennem andre foranstaltninger, herunder foranstaltninger i kapitlerne om REPowerEU.

(25)

Kapitlerne om REPowerEU bør være i overensstemmelse med den pågældende medlemsstats nationale energi- og klimaplaner og med Unionens klimamål som fastsat i forordning (EU) 2021/1119.

(26)

For at afspejle den europæiske grønne pagt som Europas strategi for bæredygtig vækst og vigtigheden af at tackle klimaændringer i overensstemmelse med Unionens forpligtelser til at gennemføre Parisaftalen og nå De Forenede Nationers verdensmål for bæredygtig udvikling skal faciliteten bidrage til at integrere klimaindsatsen og miljømæssig bæredygtighed og til at nå det overordnede mål om, at 30 % af udgifterne under Unionens budget understøtter klimamål. Med henblik herpå bør de foranstaltninger, som støttes af faciliteten, og som er med i medlemsstaternes genopretnings- og resiliensplaner, bidrage til den grønne omstilling, herunder biodiversitet, eller til at håndtere de dermed forbundne udfordringer, og bør omfatte et beløb, der svarer til mindst 37 % af genopretnings- og resiliensplanens samlede tildeling, og mindst 37 % af de samlede anslåede omkostninger ved foranstaltningerne i kapitlet om REPowerEU, på grundlag af den metode for overvågning af klimarelaterede udgifter, som er fastsat i bilag VI til forordning (EU) 2021/241. Denne metode bør anvendes i overensstemmelse hermed på foranstaltninger, som ikke direkte kan henføres til et interventionsområde, der er opført i nævnte bilag. Hvis den pågældende medlemsstat og Kommissionen er enige, bør koefficienterne for støtte til klimamål kunne forhøjes til 40 %eller 100 % for individuelle investeringer som forklaret i genopretnings- og resiliensplanen for at tage hensyn til ledsagende reformforanstaltninger, der øger deres indvirkning på klimamålene på troværdig vis. Med dette for øje kan koefficienterne for støtte til klimamålene forhøjes op til et samlet beløb på 3 % af genopretnings- og resiliensplanens tildeling for individuelle investeringer. Faciliteten bør støtte aktiviteter, der fuldt ud overholder Unionens klima- og miljøstandarder og -prioriteter og princippet »om ikke at gøre væsentlig skade«.

(27)

Medlemsstaterne bør, hvor det er relevant, i kapitlerne om REPowerEU medtage foranstaltninger, som har en dimension eller virkning, der er grænseoverskridende eller omfatter flere lande, således som det er konstateret i Kommissionens seneste behovsvurdering, og som bl.a. bidrager til at skabe europæisk merværdi. Det bør også tages i betragtning, at foranstaltninger, der gennemføres i én medlemsstat, kan have afsmittende virkninger på andre medlemsstater. Kommissionen bør fremme samarbejde mellem medlemsstaterne så tidligt som muligt med henblik på at udvikle foranstaltninger, som har en dimension eller virkning, der er grænseoverskridende eller omfatter flere lande, og som skal indgå i kapitlerne om REPowerEU. Medlemsstaterne bør stræbe efter at sikre, at disse foranstaltninger omfatter et beløb, der svarer til mindst 30 % af de anslåede omkostninger ved foranstaltningerne i kapitlet om REPowerEU. Ud over foranstaltninger, som har en dimension eller virkning, der er grænseoverskridende eller omfatter flere lande, bør foranstaltninger på nationalt plan, der bidrager til at sikre energiforsyningen i Unionen som helhed, i overensstemmelse med REPowerEU-målene, navnlig med hensyn til at afhjælpe eksisterende flaskehalse for så vidt angår energitransmission, -distribution og -lagring, således som det er konstateret i Kommissionens seneste behovsvurdering, og dermed øge potentialet for grænseoverskridende strømme mellem medlemsstaterne, anses for at have en dimension eller virkning, der er grænseoverskridende eller omfatter flere lande. Foranstaltninger, der mindsker afhængigheden af fossile brændstoffer og reducerer energiefterspørgslen, bør også anses for at have en positiv grænseoverskridende virkning, da de frigør yderligere kapacitet eller forsyning for andre medlemsstater.

(28)

Der bør tilføjes et relevant vurderingskriterium, som kan danne grundlag for Kommissionens vurdering af, om reformerne og investeringerne i kapitlerne om REPowerEU har en dimension eller virkning, der er grænseoverskridende eller omfatter flere lande.

(29)

Der bør indføres yderligere incitamenter for medlemsstaterne til at anmode om lånestøtte for at sikre, at medlemsstaterne udnytter de disponible midler, samtidig med at principperne om ligebehandling, solidaritet, proportionalitet og gennemsigtighed overholdes. Med henblik herpå bør medlemsstaterne senest 30 dage efter denne forordnings ikrafttræden så klart som muligt meddele Kommissionen, om de agter at anmode om lånestøtte eller ej. Kommissionen bør på samme tid, på lige vilkår og uden unødigt ophold forelægge Europa-Parlamentet og Rådet en oversigt over de hensigter, som medlemsstaterne har givet udtryk for, og den foreslåede videre fremgangsmåde for at fordele de disponible midler. Meddelelsen af en hensigt bør ikke berøre medlemsstaternes mulighed for at anmode om lånestøtte indtil den 31. august 2023 i overensstemmelse med artikel 14 i forordning (EU) 2021/241, herunder i tilfælde af anmodninger på over 6,8 % af deres bruttonationalindkomst (BNI), hvis de relevante betingelser finder anvendelse. Dette bør ligeledes ikke berøre Kommissionens indgåelse af den tilsvarende låneaftale efter vedtagelsen af den relevante gennemførelsesafgørelse fra Rådet.

(30)

Medlemsstaterne opfordres til at indgive kapitlerne om REPowerEU så hurtigt som muligt og helst senest to måneder efter denne ændringsforordnings ikrafttræden. I overensstemmelse med artikel 19, stk. 1, i forordning (EU) 2021/241 bør Kommissionen vurdere den ændrede genopretnings- og resiliensplan, som medlemsstaten indgiver inden for to måneder, og fremsætte et forslag til Rådets gennemførelsesafgørelse. I betragtning af den presserende karakter af de udfordringer, som medlemsstaterne står over for, bør Kommissionen bestræbe sig på at afslutte vurderingen af de ændrede genopretnings- og resiliensplaner uden unødig forsinkelse.

(31)

For at tilskynde til et højt ambitionsniveau for de reformer og investeringer, der skal medtages i kapitlet om REPowerEU, bør der desuden tilvejebringes nye særlige finansieringskilder.

(32)

Rådets forordning (EU) 2022/1854 (13) indfører et midlertidigt solidaritetsbidrag fra EU-selskaber og faste driftssteder med aktiviteter inden for råolie-, naturgas-, kul- og raffinaderisektorer, der gælder i alle medlemsstater. Medlemsstaterne opfordres til at anvende en del af de indtægter, der genereres ved dette midlertidige bidrag, til at fremme synergier og komplementaritet med reformerne og investeringerne i deres kapitler om REPowerEU på en sammenhængende måde til finansiering af de foranstaltninger, der skal gennemføres på nationalt plan i overensstemmelse med REPowerEU-målene.

(33)

Den nuværende økonomiske og geopolitiske situation kræver, at Unionen mobiliserer tilgængelige midler for hurtigt at diversificere Unionens energiforsyning og mindske afhængigheden af fossile brændstoffer inden 2030. I den forbindelse bør direktiv 2003/87/EF give mulighed for ekstraordinært ved auktionering at monetarisere en del af kvoterne fra Innovationsfonden og af de kvoter, der tildeles medlemsstaterne, undtagen de kvoter, som fordeles med henblik på solidaritet, vækst og sammenkoblinger, og bør fordele indtægterne til reformer og investeringer, der bidrager til REPowerEU-målene, inden for rammerne af faciliteten. Auktioneringen af Innovationsfondens kvoter og af kvoter, der tildeles medlemsstaterne, bør også fremrykkes. En del af kvoterne fra markedsstabilitetsreserven, som ellers ville blive erklæret ugyldig, bør anvendes til at supplere Innovationsfonden.

(34)

I forbindelse med Unionens nødindgreb for at imødegå høje energipriser som følge af virkningerne af Ruslands angrebskrig mod Ukraine bør målrettede ekstraordinære midlertidige foranstaltninger inden for rammerne af samhørighedspolitikken for 2014-2020 som fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 (14) gennem en fleksibel anvendelse af midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU), Den Europæiske Socialfond (ESF) og Samhørighedsfonden, hjælpe små- og mellemstore virksomheder (SMV'er), der er særlig berørt af stigninger i energipriserne, samt sårbare husholdninger med at dække energiomkostninger, der er afholdt og betalt fra den 1. februar 2022. En sådan støtte er i fuld overensstemmelse med REPowerEU-målene.

(35)

EFRU bør undtagelsesvis navnlig anvendes til at yde driftskapitalstøtte til SMV'er, der er særlig berørt af stigninger i energipriserne. Støtte til SMV'er, der er særlig berørt af stigninger i energipriserne, bør være forholdsmæssig og overholde de gældende statsstøtteregler. Desuden bør ESF undtagelsesvis anvendes til at yde støtte til sårbare husholdninger, således som det er fastsat i de nationale regler, for at hjælpe dem med at dække deres energiforbrugsomkostninger, selv hvis der ikke træffes foranstaltninger, der øger beskæftigelsesegnetheden for de personer, der modtager støtte, dvs. aktive foranstaltninger. Disse er ekstraordinære foranstaltninger, der er strengt nødvendige for at imødegå energikrisen som følge af virkningerne af Ruslands angrebskrig mod Ukraine. De sikrer, at de personer, der modtager støtte, har adgang til væsentlige tjenester, og bidrager derved også til de nødvendige sundhedsbetingelser for at deltage på arbejdsmarkedet. Der kan uden forskel ydes støtte fra de EFRU, ESF og Samhørighedsfonden. Ud over ESF bør EFRU og Samhørighedsfonden desuden også have mulighed for at støtte foranstaltninger til fastholdelse af arbejdspladser gennem arbejdsfordelingsordninger og tilsvarende ordninger, herunder støtte til selvstændige. Sådanne ordninger har til formål at beskytte arbejdstagere og selvstændige mod risikoen for arbejdsløshed. De midler, der tildeles sådanne ordninger, anvendes udelukkende til støtte for arbejdstagere og selvstændige. EU-støtte til sådanne arbejdsfordelingsordninger og tilsvarende ordninger bør være tidsbegrænset. Det bør også være muligt at anvende de REACT-EU-midler, der er fastsat i artikel 92a i forordning (EU) nr. 1303/2013, til disse tre typer støtte med henblik på at styrke medlemsstaternes igangværende bestræbelser hen imod en modstandsdygtig genopretning af deres økonomier efter covid-19-krisen.

(36)

Specifikke programmeringsordninger bør gøre det muligt at udelukkende programmere midler inden for særlige prioritetsakser og bidrage til specifikke investeringsprioriteter. For at yde betydelig støtte til medlemsstaterne i deres bestræbelser på at inddæmme konsekvenserne af energikrisen bør medlemsstaterne undtagelsesvis drage fordel af en medfinansieringssats på 100 %, der skal anvendes på de særlige prioritetsakser i operationelle programmer, som udelukkende yder en sådan støtte indtil udgangen af programmeringsperioden 2014-2020. Disse begrænsede og målrettede foranstaltninger bør supplere de strukturelle indgreb i samhørighedspolitikken til støtte for produktion af ren energi og fremme af energieffektivitet. For at tage hensyn til Unionens budgetmæssige begrænsninger bør Kommissionens betalinger til sådanne operationer under de særlige prioriteter begrænses til 5 000 000 000 EUR i 2023.

(37)

Med henblik på at give medlemsstaterne og regionerne tilstrækkelig fleksibilitet til at imødegå nye udfordringer bør Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1060 (15) også give medlemsstaterne mulighed for at anmode om op til 7,5 % af midlerne inden for rammerne af EFRU, Den Europæiske Socialfond Plus og Samhørighedsfonden for at bidrage til REPowerEU-målene. Det bør være muligt for disse fonde at yde støtte til REPowerEU-målene, hvis en sådan støtte falder ind under den pågældende fonds anvendelsesområde, bidrager til dens specifikke mål og overholder reglerne i forordning (EU) 2021/1060 og de relevante fondsspecifikke forordninger, herunder princippet »om ikke at gøre væsentlig skade«.

(38)

Medlemsstaterne bør have mulighed for overførsel af hele eller en del af deres foreløbige tildeling fra midlerne i brexittilpasningsreserven til faciliteten. Covid-19-krisen, som er blevet skærpet af truslen mod Unionens energisikkerhed, har forværret de negative konsekvenser af Det Forenede Kongeriges udtræden af Unionen i medlemsstaterne, herunder deres regioner og lokalsamfund samt sektorer, navnlig i dem, der er mest negativt påvirket af nævnte udtrædelse. De foranstaltninger, der skal finansieres under brexittilpasningsreserven, og de reformer og investeringer, der skal finansieres under faciliteten, kan tjene samme formål og have et lignende indhold. Både brexittilpasningsreserven og faciliteten har som slutmål at afbøde de negative virkninger for den økonomiske, sociale og territoriale samhørighed. I denne forbindelse kan reformer og investeringer under faciliteten, selv om de primært sigter mod at afhjælpe pandemiens økonomiske konsekvenser, også bidrage til at imødegå uforudsete og negative konsekvenser i de medlemsstater og sektorer, der er hårdest berørt af brexit. Endelig opføres forpligtelses- og betalingsbevillingerne under både brexittilpasningsreserven og faciliteten ud over lofterne i den flerårige finansielle ramme. I dette scenarie og i betragtning af forstyrrelserne på det globale energimarked som følge af den seneste geopolitiske udvikling er det passende at give medlemsstaterne fleksibilitet ved at tillade overførsler fra brexittilpasningsreserven til faciliteten, som vil gøre det muligt at opfylde begges mål og i sidste ende skabe økonomisk, social og territorial samhørighed.

(39)

Udbetalinger af yderligere støtte til medlemsstater, som medtager et kapitel om REPowerEU i deres genopretnings- og resiliensplaner, bør foretages i overensstemmelse med reglerne for faciliteten indtil udgangen af 2026.

(40)

En anmodning fremlagt i en genopretnings- og resiliensplan om en særlig finansiering, herunder en tildeling fra auktioneringen af kvoter fra kvotehandelssystemet, jf. direktiv 2003/87/EF, overførsler af midler fra EFRU, Den Europæiske Socialfond Plus eller Samhørighedsfonden, der er omfattet af artikel 26 i forordning (EU) 2021/1060, og overførsel af midler fra brexittilpasningsreserven, af foranstaltninger indeholdt i et kapitel om REPowerEU bør afspejle et større finansielt behov i forbindelse med de reformer og investeringer, der indgår i dette kapitel.

(41)

For at sikre, at finansiel støtte fremrykkes for bedre at kunne reagere på den aktuelle energikrise, bør det være muligt efter anmodning fra en medlemsstat, der indgives sammen med kapitlet om REPowerEU i en ændret genopretnings- og resiliensplan, at udbetale et beløb af den yderligere finansiering, der er nødvendig for at finansiere foranstaltninger i kapitlet om REPowerEU, i form af to forfinansieringsbetalinger.

Kommissionen bør så vidt muligt foretage den første forfinansieringsbetaling senest to måneder efter dens indgåelse af den retlige forpligtelse, der er omhandlet i forordning (EU) 2021/241, og den anden forfinansieringsbetaling inden for 12 måneder efter ikrafttrædelsen af Rådets gennemførelsesafgørelse, der godkender vurderingen af genopretnings- og resiliensplanen, herunder et kapitel om REPowerEU. Disse betalinger bør være afhængige af de disponible midler, navnlig tilgængeligheden af midler fra NextGenerationEU-kontoen, af midler, der er godkendt i det årlige EU-budget og af indtægterne fra auktioneringen af kvoter fra kvotehandelssystemet, jf. direktiv 2003/87/EF, og af den faktiske forudgående overførsel af midler under programmer med delt forvaltning, hvis der anmodes herom.

(42)

For at overholde betalingslofterne i den flerårige finansielle ramme bør der fastsættes et loft for betalinger svarende til forfinansieringen for beløb, der overføres i henhold til forordning (EU) 2021/1060.

(43)

Kommissionen bør overvåge gennemførelsen af de reformer og investeringer, der er skitseret i kapitlet om REPowerEU, og deres bidrag til REPowerEU-målene og give oplysninger derom, navnlig gennem udvekslinger under genopretnings- og resiliensdialogen, gennem rapportering i resultattavlen for genopretning og resiliens og gennem et særligt afsnit i den årlige rapport, der skal forelægges Europa-Parlamentet og Rådet.

(44)

De seneste geopolitiske begivenheder har i betydelig grad påvirket priserne på energi, fødevarer og byggematerialer og også forårsaget mangler i de globale forsyningskæder, ført til øget inflation og skabt nye udfordringer, herunder en risiko for energifattigdom og højere leveomkostninger. En reaktion på disse udfordringer kan være nødvendig. Denne udvikling kan have en direkte indvirkning på muligheden for at gennemføre foranstaltningerne i genopretnings- og resiliensplanerne. I det omfang medlemsstaterne kan påvise, at en sådan udvikling gør det helt eller delvist umuligt at nå en bestemt milepæl eller et bestemt mål, kan sådanne situationer påberåbes som objektive omstændigheder i henhold til forordning (EU) 2021/241. I det omfang medlemsstaterne kan påvise, at opnåelsen af en bestemt milepæl eller opfyldelsen af et bestemt mål er i strid med opfyldelsen af REPowerEU-målene, kan sådanne situationer desuden også påberåbes som objektive omstændigheder i henhold til nævnte forordning. Desuden bør ingen anmodning om ændringer undergrave den overordnede gennemførelse af genopretnings- og resiliensplanerne, herunder medlemsstaternes reform- og investeringsbestræbelser

(45)

Forordning (EU) 2021/241, (EU) nr. 1303/2013, (EU) 2021/1060 og (EU) 2021/1755 og direktiv 2003/87/EF bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.

(46)

For at muliggøre øjeblikkelig anvendelse af de i denne forordning fastsatte foranstaltninger bør den træde i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Ændring af forordning (EU) 2021/241

I forordning (EU) 2021/241 foretages følgende ændringer:

1)

Artikel 4, stk. 1, affattes således:

»1.   På linje med de seks søjler, der er omhandlet i denne forordnings artikel 3, de sammenhænge og synergier, de skaber, og i forbindelse med covid-19-krisen er det facilitetens overordnede mål at fremme Unionens økonomiske, sociale og territoriale samhørighed ved at forbedre medlemsstaternes resiliens, kriseberedskab, tilpasningsevne og vækstpotentiale, ved at afbøde denne krises sociale og økonomiske indvirkning, navnlig på kvinder, ved at bidrage til gennemførelsen af den europæiske søjle for sociale rettigheder, ved at støtte den grønne omstilling, ved at bidrage til opnåelsen af Unionens 2030-klimamål fastsat i artikel 2, nr. 11), i forordning (EU) 2018/1999, ved at opfylde målet om EU-klimaneutralitet senest i 2050 og om den digitale omstilling og ved at øge modstandsdygtigheden, sikkerheden og bæredygtigheden af Unionens energisystem gennem den nødvendige mindskelse af afhængigheden af fossile brændstoffer og ved at diversificere energiforsyningen på EU-plan, herunder ved at øge udbredelsen af vedvarende energi, energieffektivitet og energilagringskapacitet, og på den måde medvirke til øget økonomisk og social konvergens, genoprettelse og fremme af bæredygtig vækst og integration af Unionens økonomier, fremme jobskabelse af høj kvalitet og bidrage til Unionens strategiske autonomi sammen med en åben økonomi og skabe europæisk merværdi.«

2)

Artikel 5, stk. 2, affattes således:

»2.   Faciliteten må kun støtte foranstaltninger, der respekterer princippet om »ikke at gøre væsentlig skade«, som også finder anvendelse på foranstaltningerne i kapitlerne om REPowerEU, medmindre andet er fastsat i denne forordning.«

3)

I artikel 14 foretages følgende ændringer:

a)

I stk. 3 tilføjes følgende litra:

»d)

hvor det er relevant, reformer og investeringer i overensstemmelse med artikel 21c«.

b)

Stk. 4 affattes således:

»4.   Lånestøtten til den pågældende medlemsstats genopretnings- og resiliensplan må ikke være større end forskellen mellem de samlede omkostninger til genopretnings- og resiliensplanen, som revideret, hvor det er relevant, og det maksimale finansielle bidrag omhandlet i artikel 11, herunder, hvor det er relevant, den indtægt, der er omhandlet i artikel 21a, samt midler overført fra delte forvaltningsprogrammer.«

c)

Stk. 6 affattes således:

»6.   Uanset stk. 5 kan lånestøttebeløbet under ekstraordinære omstændigheder øges, hvis der er midler til rådighed, under hensyntagen til den anmodende medlemsstats behov samt anmodninger om lånestøtte, der allerede er indgivet eller planlægges indgivet af andre medlemsstater, samtidig med at principperne om ligebehandling, solidaritet, proportionalitet og gennemsigtighed anvendes. For at lette anvendelsen af disse principper meddeler medlemsstaterne senest den 31. marts 2023 Kommissionen, om de agter at anmode om lånestøtte. Kommissionen forelægger på samme tid, på lige vilkår og uden unødigt ophold Europa-Parlamentet og Rådet en oversigt over de hensigter, som medlemsstaterne har givet udtryk for, og den foreslåede videre fremgangsmåde for at fordele de disponible midler. Denne meddelelse af hensigten om at anmode om lånestøtte berører ikke medlemsstaternes mulighed for at anmode om lånestøtte indtil den 31. august 2023, herunder i tilfælde af anmodninger på over 6,8 % af BNI, hvis de relevante betingelser finder anvendelse. Dette berører heller ikke indgåelsen af den tilsvarende låneaftale efter vedtagelsen af den relevante gennemførelsesafgørelse fra Rådet.«

4)

Artikel 17, stk. 2, affattes således:

»2.   Foranstaltninger, der iværksættes fra den 1. februar 2020 og fremefter, er støtteberettigede, forudsat at de opfylder kravene i denne forordning.

De nye reformer og investeringer, der er omhandlet i artikel 21c, stk. 1, er dog kun støtteberettigede, hvis de iværksættes fra den 1. februar 2022 og fremefter«.

5)

I artikel 18, stk. 4, foretages følgende ændringer:

a)

Følgende litra indsættes:

»ca)

en redegørelse for, hvordan kapitlet om REPowerEU bidrager til at bekæmpe energifattigdom, herunder, hvor det er relevant, at give tilstrækkelig prioritet til behovene hos dem, der er berørt af energifattigdom, og til at mindske sårbarheder i de kommende vintersæsoner«.

b)

Litra e) affattes således:

»e)

en kvalitativ redegørelse for, hvordan foranstaltningerne i genopretnings- og resiliensplanen forventes at bidrage til den grønne omstilling, herunder biodiversitet, eller til håndtering af de dermed forbundne udfordringer, om de omfatter et beløb, der svarer til mindst 37 % af genopretnings- og resiliensplanens samlede tildeling, og om foranstaltninger af denne art i kapitlet om REPowerEU, udgør et beløb som mindst svarer til 37 % af de samlede anslåede omkostninger ved foranstaltningerne i nævnte kapitel, på grundlag af den metode for overvågning af klimarelaterede udgifter, som er fastsat i bilag VI; denne metode anvendes i overensstemmelse hermed på foranstaltninger, som ikke direkte kan henføres til et interventionsområde, der er opført i bilag VI; koefficienterne for støtte til klimamålene kan forhøjes op til et samlet beløb på 3 % af genopretnings- og resiliensplanens tildeling for individuelle investeringer for at tage hensyn til ledsagende reformforanstaltninger, der øger deres indvirkning på klimamålene på troværdig vis som redegjort for i genopretnings- og resiliensplanen«.

c)

Litra h) affattes således:

»h)

angivelse af, om foranstaltningerne i genopretnings- og resiliensplanen omfatter grænseoverskridende projekter eller flerlandeprojekter, en redegørelse for, hvordan de relevante foranstaltninger i kapitlet om REPowerEU, herunder de foranstaltninger, der imødegår de udfordringer, der er konstateret i Kommissionens seneste behovsvurdering, har en dimension eller virkning, der er grænseoverskridende eller omfatter flere lande, og en angivelse af, om de samlede omkostninger ved disse foranstaltninger omfatter et beløb, der svarer til mindst til 30 % af de anslåede omkostninger i kapitlet om REPowerEU«.

d)

Litra q) affattes således:

»q)

med henblik på udarbejdelse og, hvor den er tilgængelig, gennemførelse af genopretnings- og resiliensplanen, en sammenfatning af høringsprocessen, der er gennemført i overensstemmelse med de nationale retlige rammer, med lokale og regionale myndigheder, arbejdsmarkedets parter, civilsamfundsorganisationer, ungdomsorganisationer og andre relevante interessenter, og hvordan interessenternes input afspejles i genopretnings- og resiliensplanen; hvor der er medtaget et kapitel om REPowerEU skal denne sammenfatning omfatte en angivelse af de hørte interessenter, en beskrivelse af resultatet af høringsprocessen, hvad angår nævnte kapitel, og en oversigt over, hvordan de modtagne input er blevet afspejlet«.

6)

I artikel 19, stk. 3, foretages følgende ændringer:

a)

Følgende litraer indsættes:

»da)

om kapitlet om REPowerEU indeholder reformer og investeringer, der er omhandlet i artikel 21c, og som effektivt bidrager til energisikkerhed, diversificering af Unionens energiforsyning, en øget udbredelse af vedvarende energi og energieffektivitet, en øget energilagringskapacitet eller den nødvendige mindskelse af afhængigheden af fossile brændstoffer inden 2030

db)

om kapitlet om REPowerEU indeholder reformer og investeringer, der er omhandlet i artikel 21c, og som forventes at have en dimension eller virkning, der er grænseoverskridende eller omfatter flere lande«.

b)

Litra e) affattes således:

»e)

om genopretnings- og resiliensplanen indeholder foranstaltninger, der effektivt bidrager til den grønne omstilling, herunder biodiversitet, eller håndterer de dermed forbundne udfordringer, om de omfatter et beløb, der svarer til mindst 37 % af genopretnings- og resiliensplanens samlede tildeling, og om sådanne foranstaltninger i kapitlet om REPowerEU, udgør et beløb, der svarer til mindst 37 % af de samlede anslåede omkostninger ved foranstaltningerne i nævnte kapitel, på grundlag af den metode for overvågning af klimarelaterede udgifter, som er fastsat i bilag VI; denne metode anvendes i overensstemmelse hermed på foranstaltninger, som ikke direkte kan henføres til et interventionsområde, der er opført i bilag VI; koefficienterne for støtte til klimamålene kan forhøjes op til et samlet beløb på 3 % af genopretnings- og resiliensplanens tildeling for individuelle investeringer for at tage hensyn til ledsagende reformforanstaltninger, der øger deres indvirkning på klimamålene på troværdig vis, forudsat Kommissionen giver samtykke«.

7)

I artikel 20, stk. 5, indsættes følgende litra:

»ca)

en sammenfatning af de foreslåede foranstaltninger i kapitlet om REPowerEU, der har en dimension eller virkning, der er grænseoverskridende eller omfatter flere lande, herunder de foranstaltninger, der imødegår de udfordringer, der er konstateret i Kommissionens seneste behovsvurdering; hvis de anslåede omkostninger ved disse foranstaltninger udgør et beløb, der svarer til mindre end 30 % af de anslåede omkostninger ved alle foranstaltninger i kapitlet om REPowerEU, en redegørelse med begrundelserne herfor, navnlig en påvisning af, at andre foranstaltninger i kapitlet om REPowerEU bedre opfylder målene i artikel 21c, stk. 3, eller at der ikke findes nok projekter med en dimension eller virkning, der er grænseoverskridende eller omfatter flere lande, navnlig i betragtning af facilitetens levetid«.

8)

Følgende kapitel indsættes efter kapitel III:

»KAPITEL IIIa

REPowerEU

Artikel 21a

Indtægter fra kvotehandelssystemet, jf. direktiv 2003/87/EF

1.   20 000 000 000 EUR i løbende priser tilvejebragt i overensstemmelse med artikel 10e i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF (*1) stilles til rådighed som yderligere ikketilbagebetalingspligtig finansiel støtte fra faciliteten med henblik på gennemførelse under denne forordning for at øge modstandsdygtigheden af Unionens energisystem ved at mindske afhængigheden af fossile brændstoffer og diversificere energiforsyningen på EU-plan. Som fastsat i artikel 10e i direktiv 2003/87/EF udgør disse beløb eksterne formålsbestemte indtægter i overensstemmelse med finansforordningens artikel 21, stk. 5.

2.   Den tildelingsandel af beløbet i stk. 1, der er til rådighed for hver medlemsstat, beregnes på grundlag af de indikatorer, der er fastsat i metoden i bilag IVa.

3.   Det beløb, der er omhandlet i stk. 1, tildeles udelukkende til foranstaltninger, der er omhandlet i artikel 21c med undtagelse af de foranstaltninger, der er omhandlet i artikel 21c, stk. 3, litra a). Det kan også dække de udgifter, der er omhandlet i artikel 6, stk. 2.

4.   Forpligtelsesbevillinger, der dækker det beløb, der er omhandlet i stk. 1, stilles automatisk til rådighed for dette beløb fra den 1. marts 2023.

5.   Hver medlemsstat kan indgive en anmodning til Kommissionen om tildelingen af et beløb, der ikke overstiger dens andel, ved i sin plan at medtage de reformer og investeringer, der er omhandlet i artikel 21c, og angive deres anslåede omkostninger.

6.   Rådets gennemførelsesafgørelse som vedtaget i henhold til artikel 20, stk. 1, fastsætter det indtægtsbeløb, der er omhandlet i nærværende artikels stk. 1, som tildeles medlemsstaten efter indgivelse af en anmodning i henhold til nærværende artikels stk. 5. Det tilsvarende beløb skal, forudsat at der er midler til rådighed, udbetales i trancher i overensstemmelse med artikel 24, når den pågældende medlemsstat på tilfredsstillende vis har opfyldt de milepæle og mål, der er udpeget i forbindelse med gennemførelsen af de foranstaltninger, der er omhandlet i artikel 21c.

Artikel 21b

Midler fra programmer under delt forvaltning som støtte til REPowerEU-mål

1.   Inden for de midler, der er tildelt dem, kan medlemsstaterne i medfør af forordningen om fælles bestemmelser for 2021-2027 anmode om støtte til målene i nærværende forordnings artikel 21c, stk. 3, fra programmer, der støttes af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond Plus og Samhørighedsfonden, på de betingelser, der er fastsat i artikel 26a i forordningen om fælles bestemmelser for 2021-2027 og de fondsspecifikke forordninger. En sådan støtte gennemføres i overensstemmelse med forordningen om fælles bestemmelser for 2021-2027 og de fondsspecifikke forordninger.

2.   Midler kan overføres i henhold til artikel 4a i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1755 (*2) for at støtte foranstaltninger som omhandlet i nærværende forordnings artikel 21c.

Artikel 21c

Kapitler om REPowerEU i genopretnings- og resiliensplanerne

1.   De genopretnings- og resiliensplaner, der indgives til Kommissionen efter den 1. marts 2023, og som kræver anvendelse af yderligere finansiering i henhold til artikel 14, 21a eller 21b, skal medtage et kapitel om REPowerEU, der indeholder foranstaltninger og deres tilhørende milepæle og mål. Foranstaltningerne i kapitlet om REPowerEU skal enten være nye reformer og investeringer, der iværksættes fra den 1. februar 2022 og fremefter, eller den opskalerede del af de reformer og investeringer, der indgår i Rådets allerede vedtagne gennemførelsesafgørelse for den pågældende medlemsstat.

2.   Uanset stk. 1 kan medlemsstater, der er omfattet af en nedsættelse af det maksimale finansielle bidrag i overensstemmelse med artikel 11, stk. 2, også i kapitlerne om REPowerEU medtage foranstaltninger omhandlet i Rådets allerede vedtagne gennemførelsesafgørelser, uden at de skal opskaleres, op til et beløb svarende til denne nedsættelse.

3.   Reformer og investeringer i kapitlet om REPowerEU skal sigte mod at bidrage til mindst et af følgende mål:

a)

forbedre energiinfrastrukturen og -faciliteterne for at opfylde det umiddelbare behov for forsyningssikkerhed vedrørende gas, herunder flydende naturgas, navnlig for at muliggøre diversificering af forsyningen i hele Unionens interesse; foranstaltninger vedrørende olieinfrastruktur og -faciliteter, der er nødvendige for at opfylde de umiddelbare forsyningssikkerhedsbehov, kan kun medtages i kapitlet om REPowerEU for en medlemsstat, hvor denne medlemsstat har været omfattet af den ekstraordinære midlertidige undtagelse i artikel 3m, stk. 4, i forordning (EU) nr. 833/2014 senest den 1. marts 2023 på grund af dens særlige afhængighed af råolie og dens geografiske beliggenhed

b)

fremme energieffektiviteten i bygninger og kritisk energiinfrastruktur, dekarbonisere industrien, øge produktionen og udbredelsen af bæredygtig biomethan og af vedvarende eller fossilfri brint og øge andelen og fremskynde udbredelsen af vedvarende energi

c)

bekæmpe energifattigdom

d)

tilskynde til reduktion af energiefterspørgslen

e)

afhjælpe interne og grænseoverskridende flaskehalse i energitransmissionen og -distributionen, støtte lagring af elektricitet og fremskynde integrationen af vedvarende energikilder og støtte nulemissionstransport og infrastrukturen heraf, herunder jernbaner

f)

støtte målsætningerne i litra a)-e) gennem en fremskyndet omskoling af arbejdsstyrken til grønne færdigheder og dertil knyttede digitale færdigheder samt gennem støtte til værdikæder inden for kritiske råstoffer og teknologier med relation til den grønne omstilling.

4.   Kapitlet om REPowerEU skal også indeholde en redegørelse for, hvordan foranstaltningerne i nævnte kapitel stemmer overens med den pågældende medlemsstats bestræbelser på at nå målene i stk. 3, idet der tages hensyn til foranstaltningerne omfattet af Rådets allerede vedtagne gennemførelsesafgørelse, samt en redegørelse for det samlede bidrag fra disse foranstaltninger og andre nationalt finansierede og EU-finansierede supplerende eller ledsagende foranstaltninger til disse mål.

5.   De anslåede omkostninger ved reformer og investeringer i kapitlet om REPowerEU tages ikke i betragtning ved beregningen af genopretnings- og resiliensplanens samlede tildeling i henhold til artikel 18, stk. 4, litra f), og artikel 19, stk. 3, litra f).

6.   Uanset artikel 5, stk. 2, artikel 17, stk. 4, artikel 18, stk. 4, litra d), og artikel 19, stk. 3, litra d), finder princippet om »ikke at gøre væsentlig skade« ikke anvendelse på reformerne og investeringerne i medfør af nærværende artikels stk. 3, litra a), forudsat at Kommissionen har foretaget en positiv vurdering af, at følgende krav er opfyldt:

a)

Foranstaltningen er nødvendig og står i et rimeligt forhold til det umiddelbare forsyningssikkerhedsbehov i overensstemmelse med nærværende artikels stk. 3, litra a), idet der tages hensyn til renere, gennemførlige alternativer og risikoen for lock-in-effekter.

b)

Den pågældende medlemsstat har gjort en tilfredsstillende indsats for at begrænse den potentielle skade på miljømål som omhandlet i artikel 17 i forordning (EU) 2020/852, hvor det er muligt, og for at afbøde skaden gennem andre foranstaltninger, herunder foranstaltningerne i kapitlet om REPowerEU.

c)

Foranstaltningen bringer ikke ud fra kvalitative betragtninger opfyldelsen af Unionens klimamål for 2030 og målet om at nå klimaneutralitet i EU senest i 2050 i fare.

d)

Foranstaltningen skal efter planen være i kraft senest den 31. december 2026.

7.   Ved foretagelsen af den i stk. 6 omhandlede vurdering samarbejder Kommissionen tæt med den pågældende medlemsstat. Kommissionen kan fremsætte bemærkninger eller anmode om supplerende oplysninger. Den pågældende medlemsstat giver de supplerende oplysninger, der anmodes om.

8.   De indtægter, der stilles til rådighed i henhold til artikel 21a, bidrager ikke til reformer og investeringer i henhold til nærværende artikels stk. 3, litra a).

9.   De samlede anslåede omkostninger ved de foranstaltninger, der er genstand for en positiv vurdering fra Kommissionens side i henhold til stk. 6, må ikke overstige 30 % af de samlede anslåede omkostninger ved foranstaltningerne i kapitlet om REPowerEU.

Artikel 21d

REPowerEU-forfinansiering

1.   Genopretnings- og resiliensplanen, der indeholder et kapitel om REPowerEU, kan ledsages af en anmodning om forfinansiering. Med forbehold af Rådets vedtagelse senest den 31. december 2023 af den gennemførelsesafgørelse, der er omhandlet i artikel 20, stk. 1, og artikel 21, stk. 2, foretager Kommissionen op til to forfinansieringsbetalinger på op til 20 % af den yderligere finansiering, som den pågældende medlemsstat anmoder om til finansiering af kapitlet om REPowerEU, jf. artikel 7, 12, 14, 21a og 21b, samtidig med at princippet om ligebehandling af medlemsstaterne og princippet om proportionalitet overholdes.

2.   Hvad angår midler, der overføres på de betingelser, der er fastsat i artikel 26 i forordning (EU) 2021/1060, må hver af de to sæt forfinansieringsbetalinger ikke overstige 1 000 000 000 EUR.

3.   Uanset finansforordningens artikel 116, stk. 1, foretager Kommissionen så vidt muligt og afhængigt af de disponible midler forfinansieringsbetalingerne som følger:

a)

hvad angår den første forfinansieringsbetaling, senest to måneder efter Kommissionens og den pågældende medlemsstats indgåelse af den aftale, som udgør den retlige forpligtelse, der er omhandlet i artikel 23

b)

hvad angår den anden forfinansieringsbetaling, inden for 12 måneder efter ikrafttrædelsen af Rådets gennemførelsesafgørelse, der godkender vurderingen af genopretnings- og resiliensplanen, herunder et kapitel om REPowerEU.

4.   En forfinansieringsbetaling for så vidt angår de midler, der er omhandlet i stk. 2, sker efter modtagelse af oplysninger fra alle medlemsstaterne om, hvorvidt de agter at anmode om forfinansiering af sådanne midler, og om nødvendigt pro rata for at overholde det samlede loft på 1 000 000 000 EUR.

5.   I tilfælde af forfinansiering i henhold til stk. 1 justeres det i artikel 20, stk. 5, litra a), omhandlede finansielle bidrag og, hvor det er relevant, det lånebeløb, der skal betales som omhandlet i artikel 20, stk. 5, litra h), forholdsmæssigt.

(*1)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF af 13. oktober 2003 om et system for handel med kvoter for drivhusgasemissioner i Unionen og om ændring af Rådets direktiv 96/61/EF (EUT L 275 af 25.10.2003, s. 32)."

(*2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1755 af 6. oktober 2021 om oprettelse af brexittilpasningsreserven (EUT L 357 af 8.10.2021, s. 1).«"

9)

Artikel 23, stk. 1, affattes således:

»1.   Når Rådet har vedtaget en gennemførelsesafgørelse som omhandlet i artikel 20, stk. 1, indgår Kommissionen en aftale med den berørte medlemsstat, der udgør en specifik retlig forpligtelse som omhandlet i finansforordningen. For hver medlemsstat må den retlige forpligtelse ikke overstige summen af det finansielle bidrag, der er omhandlet i artikel 11, stk. 1, litra a), for 2021 og 2022, det ajourførte finansielle bidrag, der er omhandlet i artikel 11, stk. 2, for 2023, og det beløb, der er beregnet i henhold til artikel 21a, stk. 2.«

10)

Følgende artikel indsættes:

»Artikel 25a

Gennemsigtighed med hensyn til slutmodtagere

1.   Hver medlemsstat opretter en letanvendelig offentlig portal, som indeholder data om de 100 slutmodtagere, der modtager det største finansieringsbeløb til gennemførelse af foranstaltninger inden for faciliteten. Medlemsstaterne ajourfører disse data to gange om året.

2.   Med hensyn til de slutmodtagere, der er omhandlet i stk. 1, offentliggøres følgende oplysninger:

a)

hvis der er tale om en juridisk person, modtagerens fulde registrerede juridiske navn og moms- eller skatteregistreringsnummer, hvis et sådant findes, eller en anden entydig identifikator på nationalt plan

b)

hvis der er tale om en fysisk person, modtagerens for- og efternavn

c)

det beløb, som er modtaget af hver modtager, og de tilknyttede foranstaltninger, hvortil en medlemsstat har modtaget finansiering gennem faciliteten.

3.   De oplysninger, der er omhandlet i artikel 38, stk. 3, i finansforordningen, offentliggøres ikke.

4.   Hvis der offentliggøres personoplysninger, slettes de i stk. 2 omhandlede oplysninger af de pågældende medlemsstater to år efter udgangen af det regnskabsår, hvor finansieringen er betalt til slutmodtageren.

5.   Kommissionen centraliserer medlemsstaternes offentlige portaler og offentliggør de i stk. 1 omhandlede data i den i artikel 30 omhandlede resultattavle for genopretning og resiliens.«

11)

I artikel 26, stk. 1, tilføjes følgende litra:

»h)

fremskridtene med gennemførelsen af reformerne og investeringerne i kapitlerne om REPowerEU.«

12)

Artikel 29, stk. 1, affattes således:

»1.   Kommissionen overvåger gennemførelsen af faciliteten og måler opfyldelsen af målene i artikel 4, herunder gennemførelsen af reformerne og investeringerne i kapitlerne om REPowerEU og deres bidrag til målene i artikel 21c, stk. 3. Overvågningen af gennemførelsen skal være målrettet og stå i rimeligt forhold til de aktiviteter, der gennemføres under faciliteten.«

13)

Artikel 30, stk. 3, affattes således:

»3.   Resultattavlen skal også vise de fremskridt, der er gjort med gennemførelsen af genopretnings- og resiliensplanerne, med hensyn til de fælles indikatorer, der er omhandlet i artikel 29, stk. 4. Den skal også omfatte de fremskridt, der er gjort med gennemførelsen af foranstaltningerne i REPowerEU-kapitler og deres bidrag til målene i artikel 21c, stk. 3, og angive oplysninger om reduktionen i Unionens import af fossile brændstoffer og diversificeringen af energiforsyningen.«

14)

I artikel 31 foretages følgende ændringer:

a)

I stk. 3 foretages følgende ændringer:

i)

Indledningen affattes således:

»3.   Årsrapporten skal desuden indeholde følgende oplysninger:«.

ii)

Følgende litraer tilføjes:

»d)

en oversigt over foranstaltninger med en dimension eller virkning, der er grænseoverskridende eller omfatter flere lande, der er medtaget i alle kapitler om REPowerEU, deres samlede anslåede omkostninger og en angivelse af, om de samlede omkostninger ved disse foranstaltninger omfatter et beløb, der svarer til mindst 30 % af de samlede anslåede omkostninger ved foranstaltninger, der er omfattet af alle kapitler om REPowerEU

e)

antallet af foranstaltninger, der er omfattet af artikel 21c, stk. 3, litra a), og som indgår i alle kapitler om REPowerEU, og deres samlede anslåede omkostninger

f)

fremskridtene med gennemførelsen af reformerne of investeringerne i kapitlet om REPowerEU i et særligt afsnit, som omfatter indhøstede erfaringer efter at have analyseret de tilgængelige data om slutmodtagere og eksempler på bedste praksis.«

b)

Følgende stykke indsættes:

»3a.   De oplysninger, der er omhandlet i litra d) og e), medtages kun i årsrapporten efter godkendelsen af vurderingen af alle genopretnings- og resiliensplaner, der indeholder et kapitel om REPowerEU.«

15)

Artikel 32, stk. 2, affattes således:

»2.   Evalueringsrapporten skal navnlig indeholde en vurdering af, i hvor stort omfang målene er nået, samt af effektiviteten af ressourceudnyttelsen og den europæiske merværdi. Der skal tillige tages stilling til, i hvilken udstrækning alle mål og tiltag fortsat er relevante, og gennemførelsen af kapitlerne om REPowerEU og deres bidrag til målene i artikel 21c, stk. 3, skal vurderes.«

16)

Teksten i bilag I til denne forordning indsættes som bilag IVa.

17)

Bilag V ændres i overensstemmelse med bilag II til denne forordning.

Artikel 2

Ændring af forordning (EU) nr. 1303/2013

I forordning (EU) nr. 1303/2013 indsættes følgende artikel:

»Artikel 25b

Ekstraordinære foranstaltninger for anvendelse af fondene til støtte for SMV'er, der er særlig berørt af stigninger i energipriserne, sårbare husholdninger og arbejdsfordelingsordninger og tilsvarende ordninger

1.   Som en ekstraordinær foranstaltning, der er strengt nødvendig for at imødegå energikrisen som følge af virkningerne af Ruslands angrebskrig mod Ukraine, kan EFRU støtte finansieringen af driftskapital i form af tilskud til SMV'er, der er særlig berørt af stigninger i energipriserne, under den investeringsprioritet, der er omhandlet i artikel 5, stk. 3, litra d), i forordning (EU) nr. 1301/2013. SMV'er, der er særlig berørt af stigninger i energipriserne, er dem, der er berettiget til at modtage støtte til ekstraomkostninger som følge af usædvanligt store stigninger i prisen på naturgas og elektricitet i henhold til de midlertidige rammebestemmelser for statsstøtte i forbindelse med krisen.

Som en yderligere ekstraordinær foranstaltning, der er strengt nødvendig for at håndtere energikrisen som følge af virkningerne af Ruslands angrebskrig mod Ukraine, kan ESF støtte sårbare husholdninger for at hjælpe dem med at dække deres omkostninger ved energiforbrug, selv uden tilsvarende aktive foranstaltninger, under den investeringsprioritet, der er omhandlet i artikel 3, stk. 1, litra b), nr. iv), i forordning (EU) nr. 1304/2013.

2.   Operationer, der yder den i stk. 1 omhandlede støtte, kan finansieres af enten EFRU eller ESF på grundlag af de regler, der gælder for den anden fond. Desuden kan sådanne operationer, hvis de bidrager til én af de i stk. 1 omhandlede investeringsprioriteter, finansieres af Samhørighedsfonden på grundlag af de regler, der gælder for enten EFRU eller ESF. Desuden kan EFRU og Samhørighedsfonden også finansiere adgangen til arbejdsmarkedet ved at bevare arbejdspladser for ansatte og selvstændige gennem arbejdsdelingsordninger og tilsvarende ordninger på grundlag af de regler, der gælder for ESF under den investeringsprioritet, der er omhandlet i artikel 3, stk. 1, litra a), nr. v), i forordning (EU) nr. 1304/2013.

3.   Operationer, der yder den støtte, der er omhandlet i stk. 1 og 2, programmeres udelukkende under en ny særlig prioritetsakse. Den særlige prioritetsakse kan omfatte finansiering fra EFRU og ESF fra forskellige regionskategorier og fra Samhørighedsfonden. Støtte fra REACT-EU-midlerne i den i artikel 92a omhandlede betydning programmeres under en særskilt særlig prioritetsakse, der bidrager til den investeringsprioritet, der er omhandlet i artikel 92b, stk. 9, tredje afsnit.

De beløb, der tildeles de særlige prioritetsakser, der er omhandlet i nærværende stykkes første afsnit, må ikke overstige 10 % af de samlede midler fra EFRU, ESF og Samhørighedsfonden, herunder REACT-EU-midlerne under målet om investeringer i vækst og beskæftigelse, der er tildelt den pågældende medlemsstat for programmeringsperioden 2014-2020, jf. den relevante gennemførelsesafgørelse fra Kommissionen. Uanset artikel 120, stk. 3, første og andet afsnit, anvendes en medfinansieringssats på 100 % på den eller de særlige prioritetsakser.

4.   Anmodninger om ændring af et eksisterende operationelt program, der indgives af en medlemsstat med henblik på at indføre en eller flere særlige prioritetsakser som omhandlet i stk. 3, skal være behørigt begrundet og ledsages af det reviderede program. De elementer, der er anført i artikel 96, stk. 2, litra b), nr. v) og vii), kræves ikke i beskrivelsen af prioritetsaksen eller akserne i det reviderede operationelle program.

5.   Uanset artikel 65, stk. 9, er udgifter til operationer til støtte for finansiering af driftskapital i form af tilskud til SMV'er, der er særlig berørt af stigninger i energipriserne, til operationer, der støtter sårbare husholdninger med henblik på at hjælpe dem med at dække deres energiforbrugsomkostninger og til arbejdsdelingsordninger og tilsvarende ordninger, støtteberettigede fra den 1. februar 2022. Artikel 65, stk. 6, finder ikke anvendelse på sådanne operationer og ordninger.

6.   Uanset artikel 125, stk. 3, litra b), kan operationer til støtte for finansiering af driftskapital i form af tilskud til SMV'er, der er særlig berørt af stigninger i energipriserne, operationer, der yder støtte til sårbare husholdninger for at hjælpe dem med at dække deres energiforbrugsomkostninger, og arbejdsdelingsordninger og tilsvarende ordninger, udvælges til at modtage støtte fra EFRU, ESF eller Samhørighedsfonden forud for godkendelsen af det ændrede program.

7.   For operationer til støtte for finansiering af driftskapital i form af tilskud til SMV'er, der er særlig berørt af stigninger i energipriserne, som gennemføres uden for programområdet, men inden for medlemsstaten, finder kun artikel 70, stk. 2, første afsnit, litra d), anvendelse. Uanset artikel 70, stk. 4, finder artikel 70, stk. 2, første afsnit, litra d), også anvendelse på operationer, der støttes af ESF, og som yder støtte til sårbare husholdninger for at hjælpe dem med at dække deres energiforbrugsomkostninger og arbejdsdelingsordninger og tilsvarende ordninger, der gennemføres uden for programområdet, men i medlemsstaten.

8.   De samlede betalinger fra Kommissionen til medlemsstaterne fra EFRU, ESF og Samhørighedsfonden med undtagelse af REACT-EU-midlerne til de særlige prioriteter, der er omhandlet i stk. 3, må ikke overstige 5 000 000 000 EUR i 2023. Beløbene udbetales, forudsat at der er midler til rådighed under lofterne i den flerårige finansielle ramme 2014-2020.

9.   Denne artikel finder ikke anvendelse på programmer under målet om europæisk territorialt samarbejde.«

Artikel 3

Ændring af forordning (EU) 2021/1060

I forordning (EU) 2021/1060 foretages følgende ændringer:

1)

Artikel 22, stk. 3, litra g), nr. i), affattes således:

»i)

en tabel med angivelse af de samlede finansielle tildelinger for hver fond og, hvis det er relevant, for hver regionskategori for hele programmeringsperioden og pr. år, herunder eventuelle beløb, der er overført i henhold til artikel 26 eller 27 og medlemsstatens anmodning om støtteforanstaltninger, der bidrager til målene i artikel 21c, stk. 3, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/241 (*3)

(*3)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/241 af 12. februar 2021 om oprettelse af genopretnings- og resiliensfaciliteten (EUT L 57 af 18.2.2021, s. 17).«"

2)

I artikel 24 tilføjes følgende stykke:

»8.   For så vidt angår programmer, der modtager støtte fra EFRU, ESF+ eller Samhørighedsfonden, kan medlemsstaten forelægge en ændring af et program i overensstemmelse med denne artikel med anmodning om, at foranstaltninger, der bidrager til målene i artikel 21c, stk. 3, i forordning (EU) 2021/241 medtages i et program, hvis en sådan støtte bidrager til den pågældende fonds specifikke målsætninger som fastsat i fondsspecifikke forordninger. De beløb, der anmodes om til sådanne foranstaltninger programmeres under en specifik målsætning i overensstemmelse med de fondsspecifikke forordninger og indgår i en prioritet. Disse samlede beløb må ikke overstige grænsen på 7,5 % af den oprindelige nationale tildeling til hver fond.«

3)

Følgende artikel indsættes:

»Artikel 26a

Støtte til målene i artikel 21c, stk. 3, i forordning (EU) 2021/241

1.   Medlemsstater, der i overensstemmelse med forordning (EU) 2021/241 indgiver genopretnings- og resiliensplaner, som indeholder et kapitel om REPowerEU, til Kommissionen, kan gennem en ændring af et program i medfør af nærværende forordnings artikel 24 anmode om, at op til 7,5 % af deres oprindelige nationale tildeling under EFRU, ESF+ og Samhørighedsfonden indgår i prioriteter, der bidrager til målene i artikel 21c, stk. 3, i forordning (EU) 2021/241, forudsat at en sådan støtte bidrager til den pågældende fonds specifikke målsætninger som fastsat i de fondsspecifikke forordninger. Muligheden for en sådan anmodning berører ikke den mulighed for overførsel af midler, der er omhandlet i nærværende forordnings artikel 26.

2.   Midler, som medlemsstaterne anmoder om efter denne artikel, gennemføres i overensstemmelse med denne forordning og de fondsspecifikke forordninger.

3.   Anmodninger om ændring af et program skal indeholde det samlede beløb af midler, som bidrager til målene i artikel 21c, stk. 3, i forordning (EU) 2021/241 for hvert år pr. fond og pr. regionskategori, hvis det er relevant.«

4)

Bilag V ændres i overensstemmelse med bilag III til denne forordning.

Artikel 4

Ændring af forordning (EU) 2021/1755

I forordning (EU) 2021/1755 indsættes følgende artikel:

»Artikel 4a

Overførsel til genopretnings- og resiliensfaciliteten

1.   Medlemsstaterne kan senest den 1. marts 2023 indgive en begrundet anmodning til Kommissionen om overførsel af alle eller en del af beløbene fra deres foreløbige tildeling, der er fastsat i den i artikel 4, stk. 5, omhandlede gennemførelsesretsakt fra Kommissionen, til genopretnings- og resiliensfaciliteten, der er oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/241 (*4). Hvis anmodningen om overførsel godkendes, ændrer Kommissionen gennemførelsesretsakten for at afspejle de justerede beløb efter overførslerne.

2.   Hvis overførslerne påvirker de rater, der allerede er udbetalt eller skal udbetales som forfinansiering, ændrer Kommissionen den i artikel 9, stk. 1, omhandlede gennemførelsesretsakt i overensstemmelse hermed for den pågældende medlemsstat. Kommissionen inddriver i givet fald i overensstemmelse med finansforordningen alle eller en del af de rater for 2021 og 2022, der er udbetalt til den pågældende medlemsstat som forfinansiering. I så fald overføres de inddrevne beløb til genopretnings- og resiliensfaciliteten udelukkende til fordel for den pågældende medlemsstat.

3.   Hvis en medlemsstat vælger at overføre hele eller en del af sin foreløbige tildeling til genopretnings- og resiliensfaciliteten i overensstemmelse med denne artikel, nedsættes de beløb, der skal anvendes med henblik på artikel 4, stk. 4, første afsnit, forholdsmæssigt.

4.   Hvis en medlemsstat vælger at overføre hele sin foreløbige tildeling til genopretnings- og resiliensfaciliteten, finder artikel 10, stk. 1, ikke anvendelse.

5.   Artikel 10, stk. 2, finder ikke anvendelse på de beløb, der overføres til genopretnings- og resiliensfaciliteten.

Artikel 5

Ændring af direktiv 2003/87/EF

I direktiv 2003/87/EF indsættes følgende artikel:

»Artikel 10e

Genopretnings- og resiliensfacilitet

1.   Som en ekstraordinær og punktuel foranstaltning indtil den 31. august 2026 auktioneres de kvoter, der er auktioneret i henhold til denne artikels stk. 2 og 3, indtil de samlede indtægter fra en sådan auktionering når 20 mia. EUR. Disse indtægter stilles til rådighed for genopretnings- og resiliensfaciliteten, der er oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/241 (*5), og gennemføres i overensstemmelse med nævnte forordnings bestemmelser.

2.   Uanset artikel 10a, stk. 8, auktioneres en del af de kvoter, der er omhandlet i nævnte stykke, indtil den 31. august 2026 for at støtte målene i artikel 21c, stk. 3, litra b)-f), i forordning (EU) 2021/241, indtil indtægterne fra en sådan auktionering når 12 mia. EUR.

3.   Indtil den 31. august 2026 auktioneres et antal kvoter fra den mængde, som medlemsstaterne ellers ville auktionere fra den 1. januar 2027 til den 31. december 2030 i medfør af artikel 10, stk. 2, litra a), for at støtte målene i artikel 21c, stk. 3, litra b)-f), i forordning (EU) 2021/241, indtil indtægterne fra en sådan auktionering når 8 mia. EUR. Disse kvoter auktioneres i princippet i lige store årlige mængder i den pågældende periode.

4.   Uanset artikel 1, stk. 5a, i afgørelse (EU) 2015/1814 og indtil den 31. december 2030 anvendes 27 mio. ikketildelte kvoter i markedsstabilitetsreserven fra den samlede mængde, som ellers ville være blevet erklæret ugyldig i løbet af denne periode, til at støtte innovation, jf. dette direktivs artikel 10a, stk. 8, første afsnit.

5.   Kommissionen sikrer, at de kvoter, der auktioneres efter stk. 2 og 3, herunder, hvis det er relevant, til forfinansieringsbetalinger i overensstemmelse med artikel 21d i forordning (EU) 2021/241, auktioneres i overensstemmelse med de principper og nærmere regler, der er fastsat i artikel 10, stk. 4, i dette direktiv, og i overensstemmelse med artikel 24 i Kommissionens forordning (EU) nr. 1031/2010 (*6) for at sikre et passende beløb af Innovationsfondens midler i perioden fra 2023 til 2026. Den i nærværende artikel omhandlede auktionsperiode revideres et år efter dens start i lyset af indvirkningen af den i nærværende artikel omhandlede auktionering på kvotemarkedet og prisen.

6.   EIB er kvoteudbyder for de kvoter, der skal auktioneres i henhold til denne artikel på den auktionsplatform, der er udpeget efter artikel 26, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1031/2010, og stiller provenuet genereret fra auktioneringen til rådighed for Kommissionen.

7.   Provenuet fra auktioneringen af disse kvoter udgør eksterne formålsbestemte indtægter i overensstemmelse med artikel 21, stk. 5, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 (*7).

Artikel 6

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 27. februar 2023.

På Europa-Parlamentets vegne

R. METSOLA

Formand

På Rådets vegne

J. ROSWALL

Formand


(1)  EUT C 486 af 21.12.2022, s. 185.

(2)  EUT C 333 af 1.9.2022, s. 5.

(3)  Europa-Parlamentets holdning af 14.2.2023 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 21.2.2023.

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/241 af 12. februar 2021 om oprettelse af genopretnings- og resiliensfaciliteten (EUT L 57 af 18.2.2021, s. 17).

(5)  EUT L 282 af 19.10.2016, s. 4.

(6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1119 af 30. juni 2021 om fastlæggelse af rammerne for at opnå klimaneutralitet og om ændring af forordning (EF) nr. 401/2009 og (EU) 2018/1999 (»den europæiske klimalov«) (EUT L 243 af 9.7.2021, s. 1).

(7)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF af 13. oktober 2003 om et system for handel med kvoter for drivhusgasemissioner i Unionen og om ændring af Rådets direktiv 96/61/EF (EUT L 275 af 25.10.2003, s. 32).

(8)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1755 af 6. oktober 2021 om oprettelse af brexittilpasningsreserven (EUT L 357 af 8.10.2021, s. 1).

(9)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2018/2001 af 11. december 2018 om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder (EUT L 328 af 21.12.2018, s. 82).

(10)  Rådets forordning (EU) 2022/2577 af 22. december 2022 om fastlæggelse af en ramme for fremskyndelse af udbredelsen af vedvarende energi (EUT L 335 af 29.12.2022, s. 36).

(11)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/852 af 18. juni 2020 om fastlæggelse af en ramme til fremme af bæredygtige investeringer og om ændring af forordning (EU) 2019/2088 (EUT L 198 af 22.6.2020, s. 13).

(12)  Rådets forordning (EU) nr. 833/2014 af 31. juli 2014 om restriktive foranstaltninger på baggrund af Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine (EUT L 229 af 31.7.2014, s. 1).

(13)  Rådets forordning (EU) 2022/1854 af 6. oktober 2022 om et nødindgreb for at imødegå høje energipriser (EUT L 261 I af 7.10.2022, s. 1).

(14)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 af 17. december 2013 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om generelle bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1083/2006 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 320).

(15)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1060 af 24. juni 2021 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond Plus, Samhørighedsfonden, Fonden for Retfærdig Omstilling og Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond og om finansielle regler for nævnte fonde og for Asyl-, Migrations- og Integrationsfonden, Fonden for Intern Sikkerhed og instrumentet for finansiel støtte til grænseforvaltning og visumpolitik (EUT L 231 af 30.6.2021, s. 159).


BILAG I

I forordning (EU) 2021/241 indsættes følgende bilag:

»BILAG IVa

I dette bilag angives metoden til beregning af den tildelingsandel af de midler i form af yderligere ikketilbagebetalingspligtig finansiel støtte gennem faciliteten, der er omhandlet i artikel 21a, stk. 1, der er til rådighed for hver medlemsstat. Metoden tager i forbindelse med hver medlemsstat hensyn til:

befolkningstallet

reciprokværdien af BNP pr. indbygger

deflatoren for prisen på faste bruttoinvesteringer

fossile brændstoffers andel af det indenlandske bruttoenergiforbrug.

For at undgå overdreven koncentration af midler:

begrænses reciprokværdien af BNP pr. indbygger til maksimalt 160 % af det vægtede EU-gennemsnit

begrænses reciprokværdien af BNP pr. indbygger til maksimalt 55 % af det vægtede EU-gennemsnit, hvis BNP pr. indbygger i den pågældende medlemsstat er over 130 % af gennemsnittet i EU-27

fastsættes der en minimumsandel for tildeling på 0,15 %

fastsættes der en maksimumsandel for tildeling på 13,80 %.

Den fordelingsnøgle, som anvendes på det beløb, der er omhandlet i artikel 21a, stk. 1, ρi, fastsættes som følger:

Image 1

hvor medlemsstaterne i til z er de medlemsstater, der får en minimumsandel for tildeling, og medlemsstaterne i til q er de medlemsstater, der får en maksimumsandel for tildeling.

hvor

Formula

hvor

Formula
og
Formula
og
Formula
,

hvor

Formula
for medlemsstater i med
Formula
og

Formula
for medlemsstater i med
Formula

I den forbindelse gælder (1):

popi,2021 er den samlede befolkning i 2021 i medlemsstat i

popEU,2021 er den samlede befolkning i 2021 i EU-27-medlemsstaterne

Formula
er det vægtede gennemsnitlige nominelle BNP i 2021 pr. indbygger for EU-27-medlemsstaterne

Formula
er det nominelle BNP i 2021 pr. indbygger i medlemsstat i

FFGICi,2020 er fossile brændstoffers 2020-andel af det indenlandske bruttoenergiforbrug i medlemsstat i

FFGICEU,2020 er fossile brændstoffers vægtede gennemsnitlige 2020-andel af det indenlandske bruttoenergiforbrug i EU-27-medlemsstaterne

Formula
er forholdet mellem prisindekset for faste bruttoinvesteringer i andet kvartal 2022 (implicit deflator, 2015=100, national valuta, sæson- og kalenderkorrigerede data) for medlemsstat i og prisindekset for faste bruttoinvesteringer i andet kvartal 2021 (implicit deflator, 2015=100, national valuta, sæson- og kalenderkorrigerede data) for medlemsstat i

Formula
er forholdet mellem prisindekset for faste bruttoinvesteringer i andet kvartal 2022 (implicit deflator, 2015=100, national valuta, sæson- og kalenderkorrigerede data) for det samlede EU-27 og prisindekset for faste bruttoinvesteringer i andet kvartal 2021 (implicit deflator, 2015=100, national valuta, sæson- og kalenderkorrigerede data) for det samlede EU-27.

Anvendelse af metoden på det beløb, der er omhandlet i artikel 21a, stk. 1, vil resultere i følgende andel og beløb pr. medlemsstat:

Medlemsstat

Andel i % af summen

Beløb (1 000  EUR, løbende priser)

Belgien

1,41  %

282 139

Bulgarien

2,40  %

480 047

Tjekkiet

3,41  %

681 565

Danmark

0,65  %

130 911

Tyskland

10,45  %

2 089 555

Estland

0,42  %

83 423

Irland

0,45  %

89 598

Grækenland

3,85  %

769 222

Spanien

12,93  %

2 586 147

Frankrig

11,60  %

2 320 955

Kroatien

1,35  %

269 441

Italien

13,80  %

2 760 000

Cypern

0,26  %

52 487

Letland

0,62  %

123 983

Litauen

0,97  %

194 020

Luxembourg

0,15  %

30 000

Ungarn

3,51  %

701 565

Malta

0,15  %

30 000

Nederlandene

2,28  %

455 042

Østrig

1,05  %

210 620

Polen

13,80  %

2 760 000

Portugal

3,52  %

704 420

Rumænien

7,00  %

1 399 326

Slovenien

0,58  %

116 910

Slovakiet

1,83  %

366 959

Finland

0,56  %

112 936

Sverige

0,99  %

198 727

EU-27

100,00  %

20 000 000

«

(1)  Alle data i denne forordning er fra Eurostat; Skæringsdato den 20. september 2022 for historiske data, der bruges til at anvende fordelingsnøglen i dette bilag. Fossile brændstoffer omfatter faste fossile brændstoffer, syntetiske gasser, tørv og tørveprodukter, olieskifer og olieholdigt sand, olie og olieprodukter (undtagen biobrændstofdelen), naturgas og ikkevedvarende affald.


BILAG II

I bilag V til forordning (EU) 2021/241 foretages følgende ændringer:

1)

I punkt 2, affattes punkt 2.5, første afsnit, således:

»2.5.

Genopretnings- og resiliensplanen indeholder foranstaltninger, der effektivt bidrager til den grønne omstilling, herunder biodiversitet, eller til håndtering af de dermed forbundne udfordringer, der omfatter et beløb, der svarer til mindst 37 % af genopretnings- og resiliensplanens samlede tildeling, og sådanne foranstaltninger i kapitlet om REPowerEU udgør et beløb, som svarer til mindst 37 % af de samlede anslåede omkostninger ved foranstaltningerne i kapitlet om REPowerEU, på grundlag af den metode for overvågning af klimarelaterede udgifter, som er fastsat i bilag VI; denne metode anvendes i overensstemmelse hermed på foranstaltninger, som ikke direkte kan henføres til et interventionsområde, der er opført i bilag VI; koefficienterne for støtte til klimamålene kan forhøjes op til et samlet beløb på 3 % af genopretnings- og resiliensplanens tildeling for individuelle investeringer for at tage hensyn til ledsagende reformforanstaltninger, der øger deres indvirkning på klimamålene på troværdig vis, forudsat Kommissionen giver samtykke.«

2)

I punkt 2 tilføjes følgende punkter:

»2.12.

Foranstaltningerne i artikel 21c forventes effektivt at bidrage til energisikkerheden, diversificeringen af Unionens energiforsyning, en øget udbredelse af vedvarende energi og energieffektivitet, en øget energilagringskapacitet eller den nødvendige mindskelse af afhængigheden af fossile brændstoffer inden 2030.

Ved vurderingen af foranstaltningerne i artikel 21c tager Kommissionen ud fra dette kriterium hensyn til de specifikke udfordringer og den yderligere finansiering under den facilitet, der er til rådighed for den pågældende medlemsstat. Kommissionen tager også følgende elementer i betragtning:

Anvendelsesområde

Gennemførelsen af de planlagte foranstaltninger forventes at bidrage effektivt til forbedringen af energiinfrastrukturen og -faciliteterne for at opfylde det umiddelbare behov for forsyningssikkerhed vedrørende gas, herunder flydende naturgas, eller olie, hvorpå fravigelsen i henhold til artikel 21c, stk.3, litra a), finder anvendelse, og navnlig at muliggøre diversificering af forsyningen i hele Unionens interesse

eller

gennemførelsen af de planlagte foranstaltninger forventes at bidrage effektivt til at fremme energieffektiviteten i bygninger og kritisk energiinfrastruktur, dekarbonisere industrien, øge produktionen og udbredelsen af bæredygtig biomethan og af vedvarende eller fossilfri brint og øge andelen og fremskynde udbredelsen af vedvarende energi

eller

gennemførelsen af de planlagte foranstaltninger forventes effektivt at bidrage til at bekæmpe energifattigdom, og, hvor det er relevant, at give tilstrækkelig prioritet til behovene hos dem, der er berørt af energifattigdom, og til at mindske sårbarheder i de kommende vintersæsoner

eller

gennemførelsen af de planlagte foranstaltninger forventes at bidrage effektivt til at tilskynde til reduktion af energiefterspørgslen

eller

gennemførelsen af de planlagte foranstaltninger forventes at afhjælpe interne og grænseoverskridende flaskehalse i energitransmissionen og -distributionen, støtte lagring af elektricitet og fremskynde integrationen af vedvarende energikilder og støtte nulemissionstransport og infrastrukturen heraf, herunder jernbaner

eller

gennemførelsen af de planlagte foranstaltninger forventes effektivt at bidrage til at støtte målsætningerne i artikel 21c, stk. 3, litra a)-e), gennem en fremskyndet omskoling af arbejdsstyrken til grønne og relaterede digitale færdigheder samt støtte til værdikæder inden for centrale råstoffer og teknologier med relation til den grønne omstilling

og

de planlagte foranstaltninger hænger sammen med den pågældende medlemsstats bestræbelser på at nå målene i artikel 21c, stk. 3, idet der tages hensyn til foranstaltningerne omfattet af Rådets allerede vedtagne gennemførelsesafgørelse samt andre nationalt finansierede og EU-finansierede supplerende eller ledsagende foranstaltninger til målene i artikel 21c, stk. 3.

Rating

 

A – I høj grad

 

B – I moderat grad

 

C – I ringe grad

2.13.

De foranstaltninger, der er omhandlet i artikel 21c, forventes at have en dimension eller virkning, der er grænseoverskridende eller omfatter flere lande.

Kommissionen tager hensyn til følgende elementer ved vurderingen ud fra dette kriterium:

Anvendelsesområde

gennemførelsen på nationalt plan af de planlagte foranstaltninger forventes at bidrage til at sikre energiforsyningen i Unionen som helhed, herunder ved at imødegå de udfordringer, der er konstateret i Kommissionens seneste behovsvurdering, i overensstemmelse med målene i artikel 21, stk. 3, idet der tages hensyn til det tilgængelige finansielle bidrag til den pågældende medlemsstat og dens geografiske beliggenhed

eller

gennemførelsen af de planlagte foranstaltninger forventes at bidrage til at mindske afhængigheden af fossile brændstoffer og reducere energiforespørgslen.

Rating

 

A – I høj grad

 

B – I moderat grad

 

C – I ringe grad«.

3)

I punkt 3 foretages følgende ændringer:

a)

Leddet »— et A for kriterium 2.2, 2.3, 2.5 og 2.6« ændres til »— et A for kriterium 2.2, 2.3, 2.5, 2.6 og 2.12«.

b)

Leddet »— ikke A for kriterium 2.2, 2.3, 2.5 og 2.6« ændres til »— ikke A for kriterium 2.2, 2.3, 2.5, 2.6 og 2.12«.


BILAG III

I bilag V til forordning (EU) 2021/1060 foretages følgende ændringer:

1)

Teksten i punkt 3 affattes således:

»Ref.: artikel 22, stk. 3, litra g), nr. i), ii) og iii), artikel 112, stk. 1, 2 og 3, og artikel 14, 26 og 26a i forordningen om fælles bestemmelser«.

2)

Punkt 3.1 ændres således:

a)

Første afsnit og den unummererede tabel affattes således:

»3.1

Overførsler og bidrag (*1)

Ref.: artikel 14, 26, 26a og 27 i forordningen om fælles bestemmelser

Programændring vedrørende

bidrag til InvestEU

overførsel til instrumenter under direkte eller indirekte forvaltning

overførsel mellem EFRU, ESF+, Samhørighedsfonden eller til en anden fond eller andre fonde

bidrag fra fondene til målene i artikel 21c, stk. 3, i forordning (EU) 2021/241 (*2)

(*1)  Finder kun anvendelse på programændringer i overensstemmelse med artikel 14, 26 og 26a, undtagen supplerende overførsler til FRO i overensstemmelse med artikel 27 i forordningen om fælles bestemmelser. Overførsler berører ikke den årlige fordeling af finansielle bevillinger på FFR-niveau for en medlemsstat."

b)

Følgende tabel indsættes efter tabel 17B:

»Tabel 21: Midler, der bidrager til målene i artikel 21c, stk. 3, i forordning (EU) 2021/241

Fond

Regionskategori

2022

2023

2024

2025

2026

2027

I alt

EFRU

Mere udviklede regioner

 

 

 

 

 

 

 

 

Overgangsregioner

 

 

 

 

 

 

 

Mindre udviklede regioner

 

 

 

 

 

 

 

I alt

 

 

 

 

 

 

 

 

ESF+

Mere udviklede regioner

 

 

 

 

 

 

 

 

Overgangsregioner

 

 

 

 

 

 

 

Mindre udviklede regioner

 

 

 

 

 

 

 

I alt

 

 

 

 

 

 

 

 

Samhørighedsfonden

Ikke relevant«

 

 

 

 

 

 

 

I alt

 

 

 

 

 

 

 

 


(*1)  Finder kun anvendelse på programændringer i overensstemmelse med artikel 14, 26 og 26a, undtagen supplerende overførsler til FRO i overensstemmelse med artikel 27 i forordningen om fælles bestemmelser. Overførsler berører ikke den årlige fordeling af finansielle bevillinger på FFR-niveau for en medlemsstat.


Top