EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2578

Rådets forordning (EU) 2022/2578 af 22. december 2022 om indførelse af en markedskorrektionsmekanisme til beskyttelse af unionsborgere og økonomien mod uforholdsmæssigt høje priser

ST/15202/2022/INIT

OJ L 335, 29.12.2022, p. 45–60 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/02/2024

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2578/oj

29.12.2022   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 335/45


RÅDETS FORORDNING (EU) 2022/2578

af 22. december 2022

om indførelse af en markedskorrektionsmekanisme til beskyttelse af unionsborgere og økonomien mod uforholdsmæssigt høje priser

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 122, stk. 1,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Den Europæiske Centralbank (1), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Den Russiske Føderations (»Ruslands«) uprovokerede og uberettigede angrebskrig mod Ukraine og den hidtil usete reduktion af naturgasforsyningerne fra Rusland til medlemsstaterne truer Unionens og medlemsstaternes forsyningssikkerhed. Samtidig har Ruslands anvendelse af gasforsyninger som våben og markedsmanipulation gennem forsætlige afbrydelser af gasstrømmene ført til voldsomme stigninger i energipriserne i Unionen. Skiftende forsyningsruter, der har medført overbelastning af den europæiske gasinfrastruktur, behovet for at finde alternative gasforsyningskilder og prisdannelsessystemer, der ikke er tilpasset til en situation med udbudschok, har bidraget til prisudsving og prisstigninger. Højere naturgaspriser bringer Unionens økonomi i fare på grund af vedvarende høj inflation forårsaget af højere elpriser, hvilket underminerer forbrugernes købekraft samt øger produktionsomkostningerne, navnlig i energiintensive industrier, og udgør en alvorlig trussel mod forsyningssikkerheden.

(2)

Naturgaspriserne var usædvanligt volatile i 2022, og nogle benchmarks nåede hidtil usete højder i august 2022. Det unormale niveau, som naturgaspriserne nåede i august 2022, skyldtes en lang række faktorer, herunder en snæver balance mellem udbud og efterspørgsel i forbindelse med genopfyldningen af lagre og reduktionen af rørledningsstrømmene, frygt for yderligere forsyningsafbrydelser og markedsmanipulation fra Ruslands side og en prisdannelsesmekanisme, der ikke var skræddersyet til ekstreme ændringer i udbud og efterspørgsel, og som forværrede den uforholdsmæssigt store prisstigning. Mens priserne i løbet af det sidste årti ellers har ligget på mellem 5 EUR/MWh og 35 EUR/MWh, nåede de europæiske naturgaspriser niveauer, som er 1 000 % højere end tidligere gennemsnitspriser i Unionen. De nederlandske Title Transfer Facility-gasfutures (TTF-gasfutures) (3-månedlige/kvartalsmæssige produkter), som handles på børsen ICE Endex (2), nåede næsten 350 EUR/MWh, og TTF-day-ahead-gas blev handlet på European Energy Exchange til 316 EUR/MWh. Gaspriserne har aldrig tidligere nået et niveau som i august 2022.

(3)

Efter den skade på Nord Stream 1-rørledningen, der sandsynligvis skyldes sabotage i september 2022, er der ingen sandsynlighed for, at gasforsyningen fra Rusland til Unionen vil nå op på førkrigsniveauet i den nærmeste fremtid. Der er fortsat en åbenlys risiko for, at de europæiske forbrugere og virksomheder kan blive udsat for yderligere episoder med økonomisk ødelæggende stigninger i gaspriserne. Uforudsigelige begivenheder såsom ulykker og sabotage af rørledninger, der afbryder gasforsyningen til Europa eller drastisk øger efterspørgslen, kan true forsyningssikkerheden. Spændinger på markedet, der udløses af frygten for pludselig knaphed, vil sandsynligvis vare ved efter denne vinter og ind i næste år, da tilpasningen til udbudschok og etableringen af nye forsyningsforbindelser og infrastruktur forventes at tage mindst et år eller mere.

(4)

Mens der findes derivater vedrørende andre virtuelle handelspunkter, betragtes Titel Transfer Facility (»TTF«) i Nederlandene almindeligvis som en »standardprisreference« for de europæiske gasmarkeder. Dette skyldes dens normalt høje likviditet, som kan tilskrives flere faktorer, herunder dens geografiske placering, som gjorde det muligt for TTF i tiden før krigen at modtage naturgas fra flere kilder, herunder betydelige mængder fra Rusland. Som sådan anvendes den i vid udstrækning som referencepris i prisformler for gasforsyningskontrakter og som prisgrundlag i forbindelse med risikoafdæknings/derivattransaktioner i hele Unionen, herunder i knudepunkter, der ikke er direkte knyttet til TTF. Ifølge markedsdata tegnede TTF-knudepunktet sig for ca. 80 % af den naturgas, der blev handlet i Unionen og Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland (»Det Forenede Kongerige«) tilsammen i de første otte måneder af 2022.

(5)

De ændringer, der har forstyrret Unionens energimarkeder betydeligt siden februar 2022, har imidlertid haft konsekvenser for funktionen og effektiviteten af de traditionelle prisdannelsesmekanismer på engrosmarkedet for gas, navnlig for TTF-benchmarket. Selv om TTF tidligere var en god reference for gaspriserne i andre regioner i Europa, har den fra april 2022 løsrevet sig fra priserne i andre knudepunkter og på andre handelssteder i Europa samt fra de prisvurderinger for import af flydende naturgas (»LNG«), der foretages af prisrapporteringsagenturer. Dette skyldes i høj grad, at gassystemet i Nordvesteuropa har særlige infrastrukturmæssige begrænsninger både med hensyn til rørledningstransmission (vest-øst) og med hensyn til LNG-genforgasningskapacitet. Disse begrænsninger har været delvis ansvarlige for den generelle stigning i gaspriserne siden begyndelsen af krisen i Europa som følge af Ruslands anvendelse af energi som våben. Det unormalt store spænd mellem TTF og andre regionale knudepunkter i august 2022 tyder på, at TTF under de nuværende særlige markedsforhold måske ikke er en god reference for markedssituationen uden for Nordvesteuropa, hvor markederne er præget af infrastrukturbegrænsninger. I perioder med knaphed på markedet i Nordvesteuropa kan andre regionale markeder uden for Nordvesteuropa opleve mere gunstige markedsvilkår, og de vil derfor blive unødigt påvirket af kontraktindeksering i forhold til TTF. Selv om TTF stadig opfylder målet om at skabe balance mellem udbud og efterspørgsel i Nordvesteuropa, er der således behov for at træffe foranstaltninger for at begrænse konsekvenserne for andre regionale markeder i Unionen af eventuelle unormale episoder med uforholdsmæssigt høje TTF-priser. Der kan også i mindre omfang være mangler i prisdannelsen på andre knudepunkter.

(6)

Der findes forskellige foranstaltninger til at løse problemerne med de nuværende prisdannelsesmekanismer. En mulighed for europæiske virksomheder, der er berørt af de seneste betydelige markedsforstyrrelser og manglerne i prisdannelsessystemet, er at indlede en genforhandling af de eksisterende TTF-baserede kontrakter. Da de prisreferencer, der er knyttet til TTF-gasfutures, har en anden relevans end tidligere og ikke nødvendigvis er repræsentative for situationen på gasmarkedet uden for Nordvesteuropa, kan visse købere forsøge at løse de nuværende problemer med prisdannelsen og TTF-benchmarket ved at genforhandle kontrakterne med deres kontraktpartnere, enten i henhold til de bestemmelser, der udtrykkeligt er fastsat i den eksisterende kontrakt, eller i henhold til generelle aftaleretlige principper.

(7)

Importvirksomheder eller medlemsstater, der handler på deres vegne, kan ligeledes arbejde sammen med internationale partnere om at genforhandle eksisterende kontrakter eller indgå nye forsyningskontrakter med mere hensigtsmæssige prisformler, der er tilpasset den nuværende situation med volatilitet. Koordinerede indkøb via den IT-platform, der er oprettet ved Rådets forordning (EU) 2022/2576 (3), kan give mulighed for at sænke prisen på importeret energi og dermed mindske behovet for en markedsintervention.

(8)

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU (4) indeholder desuden allerede visse beskyttelsesforanstaltninger, der tager sigte på at begrænse episoder med ekstrem volatilitet, f.eks. ved at kræve, at regulerede markeder som defineret i artikel 4, stk. 1, nr. 21), i nævnte direktiv etablerer såkaldte kortsigtede »handelsafbrydere«, som begrænser ekstreme prisstigninger i et vist antal timer. Det midlertidige intradagsværktøj til håndtering af uforholdsmæssigt stor volatilitet på markederne for energiderivater, der er indført ved forordning (EU) 2022/2576, bidrager til at begrænse den ekstreme prisvolatilitet på markederne for energiderivater inden for samme handelsdag. Sådanne mekanismer fungerer imidlertid kun på kort sigt og har ikke til formål at forhindre markedspriserne i at nå uforholdsmæssigt høje niveauer.

(9)

En reduktion af efterspørgslen er endnu et vigtigt element i håndteringen af problemet med ekstreme prisstigninger. En reduktion af efterspørgslen efter gas og elektricitet kan lægge en dæmper på markedspriserne og derfor bidrage til at afhjælpe problemerne med unormalt høje gaspriser. Denne forordning bør derfor i overensstemmelse med konklusionerne fra Det Europæiske Råds møde den 20.-21. oktober 2022 sikre, at aktiveringen af den mekanisme, der oprettes ved denne forordning, ikke fører til en samlet stigning i gasforbruget.

(10)

I sommeren 2022 bidrog statsstøttede enheders bestræbelser på at købe gas til oplagring uden hensyntagen til ukoordinerede indkøbs indvirkning på priserne til øgede prisbenchmarks, navnlig for TTF-priserne. Bedre koordinering, hvor det er relevant, mellem medlemsstater, der anvender statsfinansierede enheder til at købe gas til opfyldning af underjordiske gaslagerfaciliteter, er derfor vigtig for at undgå ekstreme prisstigninger i fremtiden. Anvendelsen af den mekanisme for fælles indkøb, der er indført ved forordning (EU) 2022/2576, kan spille en vigtig rolle med hensyn til at begrænse episoder med overdrevent høje gaspriser i denne henseende.

(11)

Selv om der findes eksisterende foranstaltninger til at tackle nogle af de elementer, der fører til problemer med prisdannelsen på gasmarkederne, kan disse eksisterende foranstaltninger ikke tilvejebringe en umiddelbar og tilstrækkeligt sikker løsning på de nuværende problemer.

(12)

Det er derfor nødvendigt at indføre en midlertidig markedskorrektionsmekanisme for naturgastransaktioner på de vigtigste markeder for TTF-derivater og derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter, med løbetider mellem month-ahead og year-ahead, der med øjeblikkelig virkning skal beskytte mod episoder med uforholdsmæssigt høje gaspriser.

(13)

Det Europæiske Råd opfordrede i konklusionerne af 20.-21. oktober 2022 Kommissionen til hurtigst muligt at forelægge et forslag om en midlertidig dynamisk priskorridor for naturgastransaktioner for øjeblikkeligt at begrænse episoder med overdrevent høje gaspriser, idet der tages hensyn til de garantier, der er fastsat i artikel 23, stk. 2, i Kommissionens forslag til forordning (EU) 2022/2576.

(14)

De følgende garantier bør på den ene side tages i betragtning ved udformningen af markedskorrektionsmekanismen og bør på den anden side anvendes til at sikre, at en eventuel aktivering af markedskorrektionsmekanismen vil blive bragt til ophør, hvis betingelserne for dens aktivering ikke længere er til stede, eller hvis der opstår utilsigtede markedsforstyrrelser: markedskorrektionsmekanismen bør finde anvendelse på naturgastransaktioner i TTF, et virtuelt handelspunkt der drives af Gasunie Transport Services B.V.; andre EU-gashandelsknudepunkter kan knyttes til den korrigerede TTF-spotpris via en dynamisk priskorridor; den bør ikke berøre gashandel over-the-counter (»OTC«); den bør ikke bringe Unionens gasforsyningssikkerhed i fare; den bør ikke afhænge af de fremskridt, der gøres med gennemførelsen af gasbesparelsesmålet; den bør ikke føre til en samlet stigning i gasforbruget; den bør udformes på en sådan måde, at den ikke forhindrer markedsbaserede gasstrømme inden for Unionen; den bør ikke påvirke energiderivatmarkedernes stabilitet og velordnede funktion; og den bør tage hensyn til gaspriserne på de forskellige organiserede markedspladser i Unionen.

(15)

Markedskorrektionsmekanismen bør udformes således, at den opfylder to grundlæggende kriterier, navnlig at den fungerer som et effektivt instrument mod episoder med ekstraordinært høje gaspriser, og at den kun aktiveres, hvis priserne når et ekstraordinært niveau i forhold til de globale markeder, for at undgå betydelige markedsforstyrrelser og afbrydelser af forsyningskontrakter, der potentielt kan føre til alvorlige risici for forsyningssikkerheden.

(16)

Interventioner ved hjælp af markedskorrektionsmekanismen bør begrænses til afhjælpning af de vigtigste mangler i prisdannelsessystemet. TTF's month-ahead-afregningspris for derivater er langt det mest anvendte benchmark i gasforsyningskontrakter i hele Unionen efterfulgt af two-month ahead- og year-ahead-løbetider. Omlægninger i handelen med derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter, kan imidlertid føre til fordrejninger på Unionens energi- eller finansmarkeder, f.eks. gennem markedsdeltagernes arbitrage mellem korrigerede og ikkekorrigerede derivater, til skade for forbrugerne. Derivater, der er knyttet til alle virtuelle handelspunkter i Unionen, bør derfor i princippet medtages i markedskorrektionsmekanismen. Anvendelsen af mekanismen på derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter end TTF, er imidlertid kompleks og kræver yderligere teknisk forberedelse. Med henblik på det presserende behov for at indføre markedskorrektionsmekanismen for det vigtigste derivat, TTF-derivat, bør Kommissionen have beføjelse til ved hjælp af en gennemførelsesretsakt at fastlægge de tekniske detaljer vedrørende anvendelsen af markedskorrektionsmekanismen på derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter, og udvælgelsen af derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter, som kan udelukkes på grundlag af forud fastsatte kriterier.

(17)

Aktiveringen af markedskorrektionsmekanismen bør sende et klart signal til markedet om, at Unionen ikke vil acceptere uforholdsmæssigt høje gaspriser, der skyldes en ufuldstændig prisdannelse. Det bør også give markedsaktørerne sikkerhed med hensyn til pålidelige grænser for handelen med gas og kan medføre betydelige økonomiske besparelser for både virksomheder og husholdninger, som i mindre grad vil blive udsat for episoder med uforholdsmæssigt høje energipriser.

(18)

Markedskorrektionsmekanismen bør indføre et dynamisk sikkerhedsloft for prisen fra month-ahead- til year-ahead-derivater. Det dynamiske sikkerhedsloft bør aktiveres, hvis derivatprisen når et forud fastlagt niveau, og hvis prisstigningen ikke svarer til en lignende stigning på regionalt niveau eller verdensmarkedsniveau.

(19)

Et dynamisk sikkerhedsloft bør derfor sikre, at handelsordrer, der ligger betydeligt over LNG-priserne i andre regioner i verden, ikke accepteres. Der bør anvendes passende benchmarks til at fastsætte en referencepris, der afspejler den globale LNG-prisudvikling. Referenceprisen bør baseres på de LNG-prisvurderinger, der er repræsentative for de europæiske markedsvilkår, og på grund af Det Forenede Kongeriges og Asiens særlige betydning som konkurrenter på det globale LNG-marked også på et passende benchmark for Det Forenede Kongerige og de asiatiske regioner. I modsætning til rørledningsgas handles LNG over hele verden. LNG-priserne afspejler derfor bedre udviklingen i gaspriserne på globalt plan og kan tjene som benchmark for vurderingen af, om prisniveauerne i kontinentale knudepunkter på unormal vis afviger fra de internationale priser.

(20)

Det udsnit af LNG-priser, der tages i betragtning, bør være tilstrækkelig bredt til at være informativt selv i tilfælde af, at en specifik LNG-pris ikke er tilgængelig på en given dag. Med henblik på at opbygge en repræsentativ kurv af europæiske og internationale priser og for at sikre, at de enheder, der leverer prisoplysningerne, er underlagt relevant EU-regulering, bør prisvurderingerne udvælges af rapporteringsagenturer, som er opført i det register over administratorer og benchmarks, der er oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011 (5). Da rettidige oplysninger er afgørende for den dynamiske markedskorrektionsmekanisme, bør kun prisoplysninger fra enheder, der giver oplysninger vedrørende offentliggørelsesdagen, tages i betragtning. For at gøre det muligt for Den Europæiske Unions Agentur for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder, der er oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/942 (6) (»ACER«), at varetage sine markedstilsynsopgaver i henhold til nærværende forordning og beregne referenceprisen rettidigt er det nødvendigt at forpligte de rapporteringsagenturer, der offentliggør prisvurderinger, til at fremlægge vurderinger for ACER senest kl. 21.00 CET, forudsat at de er tilgængelige, således at ACER kan offentliggøre en referencepris inden dagens udgang. Selv om sådanne rapporteringsforpligtelser kun vedrører eksisterende data og ikke udgør en væsentlig yderligere byrde for rapporteringsagenturerne og er hyppige inden for regulering af energi- og finansmarkederne, bør ACER sikre fortrolig behandling af de modtagne oplysninger, beskytte eventuelle intellektuelle ejendomsrettigheder vedrørende disse oplysninger og udelukkende anvende disse oplysninger til reguleringsmæssige formål. ACER bør kunne udstede retningslinjer for, i hvilket format de relevante data skal fremlægges.

(21)

På grund af deres høje likviditet er det hensigtsmæssigt også at medtage front-month-derivater vedrørende Det Forenede Kongeriges National Balancing Point (»NBP«). Den daglige prisvurdering, som ACER foretager i henhold til forordning (EU) 2022/2576, bør indgå i kurven af LNG-prisvurderinger.

(22)

Selv om de benchmarks, der tages i betragtning i forbindelse med referenceprisen, er en god indikator for den globale LNG-prisudvikling, kan de ikke blot erstatte derivatpriserne. Dette skyldes hovedsagelig, at referenceprisen afspejler priserne andre steder end i TTF og andre virtuelle handelspunkter i Unionen. De tager f.eks. ikke hensyn til omkostningerne i forbindelse med eventuelle overbelastede infrastrukturer, når gassen flyttes fra LNG-terminalen til det sted, hvor TTF-knudepunktet er beliggende. TTF-priserne er derfor normalt højere end de priser, der tages i betragtning i forbindelse med referenceprisen. Forskellen beløb sig til ca. 35 EUR/MWh i gennemsnit mellem juni og august 2022. Desuden er det af afgørende betydning for forsyningssikkerheden, at den korrigerede TTF-derivatpris fastsættes tilstrækkelig højt til fortsat at tiltrække LNG-import fra andre regioner i verden. Med henblik på forsyningssikkerheden bør referenceprisen derfor tillægges en præmie ved beregningen af den korrigerede TTF-derivatpris. Formlen til sikkerhedsloftet bør være fuldt dynamisk og baseret på en dynamisk kurv af priser, som afspejler priserne på verdensmarkedet, og bør tjene som en vis sikkerhedsmargen for at sikre, at forsyningssikkerheden ikke er i fare. Det dynamiske sikkerhedsloft kan variere hver dag afhængigt af udviklingen i de globale priser i kurven.

(23)

Sikkerhedsloftet bør ikke være statisk. Sikkerhedsloftet bør justeres dynamisk og dagligt. Ved hjælp af offentliggørelsen af en daglig afregningspris kan det dynamiske sikkerhedsloft fortsat være i overensstemmelse med udviklingen på LNG-markedet, prisdannelsesprocessen kan opretholdes på børserne, og en eventuel indvirkning på derivatmarkedernes korrekte funktion kan afbødes. En dynamisk udformning af sikkerhedsloftet vil også mindske risiciene for centrale modparter og begrænse indvirkningen på deltagere på terminsmarkeder såsom clearingmedlemmer og deres kunder. Det dynamiske sikkerhedsloft bør ikke korrigere markedspriser under en vis grænse.

(24)

For at undgå enhver risiko for, at en dynamisk budgrænse for prisen på derivater, der går fra month-ahead- til year-ahead-derivater resulterer i ulovlig samordnet praksis blandt naturgasleverandører eller -forhandlere, bør de finansielle tilsynsmyndigheder, ACER og konkurrencemyndighederne overvåge markederne for gas- og energiderivater særlig omhyggeligt i den periode, hvor markedskorrektionsmekanismen er aktiveret.

(25)

Markedskorrektionsmekanismen bør være af midlertidig karakter og bør kun aktiveres for at begrænse episoder med ekstraordinært høje naturgaspriser, som samtidig er uden forbindelse med priserne på andre gasbørser. Med henblik herpå bør to kumulative betingelser være opfyldt, for at markedskorrektionsmekanismen kan fungere.

(26)

Markedskorrektionsmekanismen bør kun aktiveres, når afregningspriserne for TTF-front-month-derivater når et på forhånd fastsat ekstraordinært højt niveau, så det sikres, at markedskorrektionsmekanismen udbedrer markedsmangler og ikke i betydelig grad påvirker efterspørgslen og udbuddet og den normale prisfastsættelse. Medmindre sikkerhedsloftet fastsættes tilstrækkeligt højt, kan det forhindre markedsdeltagerne i effektivt at afdække deres risici, eftersom dannelsen af pålidelige priser på produkter med en leveringsdato i fremtiden og derivatmarkedernes funktion kan blive skadet. Hvis markedskorrektionsmekanismen udløses for kunstigt at nedbringe priserne i stedet for at rette op på markedssvigt, vil den have alvorlig negativ indvirkning på markedsdeltagerne, herunder energiselskaber, som vil kunne få svært ved at opfylde marginindbetalingskrav og vil kunne opleve likviditetsbegrænsninger, hvilket potentielt kan føre til misligholdelse. Visse markedsaktører, navnlig mindre markedsaktører, kan blive forhindret i at afdække deres positioner, hvilket yderligere forværrer volatiliteten på spotmarkederne og eventuelt fører til højere prisstigninger. I betragtning af de betydelige handelsmængder vil en sådan udvikling udgøre en åbenlys risiko for økonomien, som bør forebygges ved udformningen af markedskorrektionsmekanismen. De tidligere erfaringer, som f.eks. i forbindelse med den ekstraordinære prisstigning, der blev konstateret i august 2022, bør derfor være retningsgivende for fastlæggelsen af, hvilke prisniveauer markedskorrektionsmekanismen udløses på. De foreliggende data viser, at front-month-priserne for TTF-derivater i august 2022 nåede op på et niveau på over 180 EUR/MWh. Formålet med markedskorrektionsmekanismen bør være at undgå unormale priser på det niveau, der blev nået i august 2022.

(27)

Desuden bør markedskorrektionsmekanismen først aktiveres, når TTF-priserne når op på niveauer, der er betydelige og unormalt høje sammenlignet med LNG-priserne, der afspejler udviklingen på verdensmarkedet. Hvis priserne på de globale markeder stiger i samme tempo og til samme niveau som TTF-priserne, kan aktiveringen af markedskorrektionsmekanismen være til hinder for køb af forsyninger på de globale markeder, hvilket kan medføre risici for forsyningssikkerheden. Derfor bør markedskorrektionsmekanismen kun udløses i situationer, hvor TTF-priserne i en længere periode er betydeligt højere end priserne på de globale markeder. Hvis forskellen i forhold til TTF-priserne mindskes eller forsvinder, bør markedskorrektionsmekanismen ligeledes deaktiveres for at undgå enhver risiko for forsyningssikkerheden.

(28)

For at være fuldt forenelig med Rådets forordning (EU) 2022/1369 (7) og de mål for reduktion af efterspørgslen, der er fastsat i nævnte forordning, bør Kommissionen kunne suspendere aktiveringen af markedskorrektionsmekanismen, hvis den indvirker negativt på de fremskridt, der er gjort med opfyldelsen af de mål for frivillig reduktion af efterspørgslen, der er fastsat i forordning (EU) 2022/1369, eller hvis den fører til en samlet stigning i gasforbruget på 15 % i en måned eller 10 % i to på hinanden følgende måneder i forhold til det respektive gennemsnitlige forbrug i sammenlignelige måneder i tidligere år. For at imødegå regionale eller EU-dækkende variationer som følge af sæsonudsving, vejrændringer og andre faktorer såsom covid-19-krisen bør gasforbruget måles i forhold til forbruget i de fem år, der går forud for datoen for nærværende forordnings ikrafttræden, i overensstemmelse med tilgangen i forordning (EU) 2022/1369 og på grundlag af oplysningerne om gasforbrug og reduktion af efterspørgslen fra medlemsstaterne i henhold til nævnte forordning. Den afdæmpende virkning på naturgaspriserne, som markedskorrektionsmekanismen kan have, bør ikke medføre, at der kunstigt tilskyndes til naturgasforbrug i Unionen i en sådan grad, at dette skader de nødvendige bestræbelser på at reducere efterspørgslen efter naturgas i overensstemmelse med de mål for frivillig og obligatorisk reduktion af efterspørgslen, der er fastsat i forordning (EU) 2022/1369, og de mål for reduktion af efterspørgslen, der er fastsat i Rådets forordning (EU) 2022/1854 (8). Kommissionen bør sikre, at aktiveringen af markedskorrektionsmekanismen ikke bremser medlemsstaternes fremskridt for så vidt angår opfyldelsen af deres energisparemål.

(29)

Afhængigt af interventionsniveauet kan markedskorrektionsmekanismen medføre finansielle risici, kontraktlige risici og forsyningssikkerhedsmæssige risici. Risikoniveauet afhænger af, hvor hyppigt markedskorrektionsmekanismen aktiveres, og kan derfor påvirke markedets normale funktion. Jo lavere interventionstærsklen er, desto oftere udløses markedskorrektionsmekanismen, og jo mere sandsynligt er det, at den relevante risiko bliver en realitet. Betingelserne for aktivering af markedskorrektionsmekanismen bør derfor fastsættes på et niveau, der er knyttet til unormale og ekstraordinært høje TTF-month-ahead-priser, og samtidig sikre, at mekanismen er et effektivt instrument mod episoder med uforholdsmæssigt høje gaspriser, der ikke afspejler den internationale markedsudvikling.

(30)

Det er vigtigt, at markedskorrektionsmekanismen er udformet på en sådan måde, at den ikke ændrer den grundlæggende kontraktlige balance i gasforsyningskontrakterne, men snarere imødegår episoder, hvor markedet opfører sig unormalt. Hvis de udløsende faktorer for interventionen fastsættes på et niveau, hvor de afhjælper eksisterende problemer med prisdannelsen, men ikke har til formål at forstyrre balancen mellem udbud og efterspørgsel, minimeres risikoen for, at den kontraktlige balance i eksisterende kontrakter ændres på grund af markedskorrektionsmekanismen eller dens aktivering.

(31)

For at sikre at markedskorrektionsmekanismen har øjeblikkelig virkning, bør den dynamiske budgrænse aktiveres straks og automatisk uden behov for en yderligere afgørelse fra ACER eller Kommissionen.

(32)

For at sikre at eventuelle problemer som følge af aktiveringen identificeres tidligt, bør Kommissionen pålægge Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed, der er oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1095/2010 (9) (»ESMA«), og ACER at udarbejde en rapport om markedskorrektionsmekanismens mulige negative virkninger på finans- og energimarkederne og på forsyningssikkerheden.

(33)

ACER bør løbende overvåge, om betingelserne for at anvende markedskorrektionsmekanismen er opfyldt. ACER er den myndighed, der er bedst egnet til at foretage en sådan overvågning, fordi ACER har et EU-dækkende overblik over gasmarkederne og den nødvendige ekspertise i gasmarkedernes funktion og allerede har mandat til at overvåge handelsaktiviteter med engrosenergiprodukter i henhold til EU-retten. For at kontrollere om betingelserne for at aktivere eller deaktivere markedskorrektionsmekanismen er opfyldt, bør ACER derfor overvåge udviklingen i TTF-front-month-afregningsprisen og sammenligne den med referenceprisen, der er bestemt på grundlag af gennemsnitsprisen for LNG-prisvurderinger knyttet til europæiske handelsknudepunkter. Når betingelserne for aktivering af markedskorrektionsmekanismen er opfyldt, bør ACER straks offentliggøre en meddelelse på sit websted med oplysning om, at de udløsende betingelser for aktivering af markedskorrektionsmekanismen er opfyldt. Den efterfølgende dag bør markedsoperatører ikke acceptere ordrer, der ligger over den dynamiske budgrænse, og deltagere på markedet for TTF-derivater bør ikke afgive sådanne ordrer. Markedsoperatører og deltagere på markedet for TTF-derivater bør overvåge ACER's websted, hvor den daglige referencepris bør offentliggøres. Der bør gælde en lignende dynamisk budgrænse for derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter, på de betingelser, der er fastsat i gennemførelsesretsakten om anvendelsen af markedskorrektionsmekanismen på sådanne derivater.

(34)

Aktiveringen af markedskorrektionsmekanismen kan have uønskede og uforudsigelige virkninger for økonomien, herunder risici for forsyningssikkerheden og den finansielle stabilitet. For at sikre en hurtig reaktion i tilfælde af at utilsigtede markedsforstyrrelser opstår, bør der fastlægges effektive beskyttelsesforanstaltninger baseret på objektive kriterier, som sikrer, at markedskorrektionsmekanismen til enhver tid kan suspenderes. I tilfælde af utilsigtede markedsforstyrrelser på grundlag af resultaterne af ACER's overvågning og konkrete tegn på, at en markedskorrektionsbegivenhed er nært forestående, bør Kommissionen kunne anmode om udtalelse fra ESMA, ACER og, hvor det er relevant, det europæiske net af transmissionssystemoperatører for gas (»ENTSOG«) og Gaskoordinationsgruppen, der er nedsat ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/1938 (10), om indvirkningen af en eventuel markedskorrektionsbegivenhed på forsyningssikkerheden, gasstrømmene inden for Unionen og den finansielle stabilitet, således at Kommissionen ved hjælp af en gennemførelsesafgørelse om nødvendigt hurtigt kan suspendere ACER's aktivering af markedskorrektionsmekanismen.

(35)

Ud over en daglig gennemgang af, om kravene til den dynamiske budgrænse stadig er gældende, bør der fastlægges yderligere beskyttelsesforanstaltninger for at undgå utilsigtede markedsforstyrrelser.

(36)

Den dynamiske budgrænse bør ikke påvirke OTC-transaktioner, da anvendelse af denne grænse for OTC-transaktioner vil give anledning til alvorlige overvågningsproblemer og kan føre til problemer med forsyningssikkerheden. Der bør dog anvendes en revisionsmekanisme til at vurdere, om udelukkelsen af OTC-transaktioner kan føre til betydelige omlægninger af handelen med TTF-derivater til OTC-markeder, hvorved finans- eller energimarkedernes stabilitet bringes i fare.

(37)

Markedskorrektionsmekanismen bør automatisk deaktiveres, hvis situationen på naturgasmarkedet ikke længere berettiger brugen af den. Medmindre der opstår markedsforstyrrelser, bør markedskorrektionsmekanismen først deaktiveres efter en vis periode for at undgå, at den hyppigt aktiveres og deaktiveres. Markedskorrektionsmekanismen bør derfor automatisk deaktiveres efter 20 dage, hvis den dynamiske budgrænse er på 180 EUR/MWh i en vis periode. Deaktiveringen af markedskorrektionsmekanismen bør ikke kræve nogen vurdering fra ACER eller Kommissionen, men bør ske automatisk, når betingelserne er opfyldt.

(38)

Hvis der opstår en betydelig reduktion af gasforsyningerne og i tilfælde af, at gasforsyningen er utilstrækkelig til at dække den resterende gasefterspørgsel, kan Kommissionen i henhold til forordning (EU) 2017/1938 erklære en nødsituation på regionalt niveau eller EU-niveau efter anmodning fra en medlemsstat, der har erklæret en nødsituation, og skal erklære en nødsituation på regionalt niveau eller EU-niveau, hvis to eller flere medlemsstater har erklæret en nødsituation. For at forhindre en situation i at opstå, hvor den fortsatte aktivering af markedskorrektionsmekanismen fører til forsyningssikkerhedsproblemer, bør markedskorrektionsmekanismen automatisk deaktiveres, hvis Kommissionen har erklæret en nødsituation på regionalt niveau eller EU-niveau.

(39)

Det er af afgørende betydning, at markedskorrektionsmekanismen omfatter et effektivt instrument til øjeblikkelig og når som helst at suspendere det dynamiske sikkerhedsloft baseret på objektive kriterier, hvis det dynamiske sikkerhedsloft fører til alvorlige markedsforstyrrelser, der påvirker forsyningssikkerheden og gasstrømmene inden for Unionen.

(40)

Da det er vigtigt at foretage en grundig vurdering af alle de beskyttelsesforanstaltninger, der skal tages i betragtning ved vurderingen af en eventuel suspension af markedskorrektionsmekanismen, bør markedskorrektionsmekanismen suspenderes ved hjælp af en gennemførelsesafgørelse truffet af Kommissionen. Når Kommissionen træffer en sådan afgørelse, hvilket den bør gøre uden unødig forsinkelse, bør Kommissionen vurdere, om anvendelsen af den dynamiske budgrænse bringer Unionens forsyningssikkerhed i fare, ledsages af en tilstrækkelig indsats for at reducere efterspørgslen, forhindrer markedsbaserede gasstrømme inden for Unionen, påvirker energiderivatmarkederne negativt, tager højde for gaspriserne på forskellige organiserede markedspladser i Unionen eller kan påvirke eksisterende gasforsyningskontrakter negativt. I sådanne tilfælde bør Kommissionen suspendere markedskorrektionsmekanismen ved hjælp af en gennemførelsesafgørelse. I betragtning af behovet for at reagere hurtigt bør Kommissionen ikke være forpligtet til at handle i overensstemmelse med en udvalgsprocedure.

(41)

Markedskorrektionsmekanismen bør ikke bringe Unionens gasforsyningssikkerhed i fare ved at begrænse prissignaler, som er afgørende for at tiltrække de nødvendige gasforsyninger og for gasstrømmene inden for Unionen. Faktisk kan gasleverandører potentielt tilbageholde forsyninger, når markedskorrektionsmekanismen aktiveres, for at maksimere overskuddet ved at sælge lige efter deaktiveringen af lofterne. Hvis markedskorrektionsmekanismen medfører sådanne risici for Unionens gasforsyningssikkerhed, uden at der er blevet erklæret en nødsituation på regionalt niveau eller EU-niveau, bør Kommissionen straks suspendere markedskorrektionsmekanismen. De elementer, der skal tages i betragtning ved vurderingen af risici for forsyningssikkerheden, bør omfatte en potentiel væsentlig afvigelse udvist af en af komponenterne i referenceprisen i forhold til den historiske tendens og et betydeligt fald i den kvartalsvise LNG-import til Unionen i forhold til samme kvartal året før.

(42)

Da ubegrænsede grænseoverskridende gasstrømme inden for Unionen er et centralt element i forsyningssikkerheden i Unionen, bør aktiveringen af markedskorrektionsmekanismen også suspenderes, hvis den unødigt begrænser grænseoverskridende gasstrømme inden for Unionen, så Unionens forsyningssikkerhed bringes i fare.

(43)

Markedskorrektionsmekanismen bør ikke forringe den rolle, som prissignalerne spiller på Unionens indre marked for naturgas, og forhindre markedsbaserede gasstrømme inden for Unionen, da det er afgørende, at naturgassen fortsat når ud til de områder, hvor der er størst behov.

(44)

Markedskorrektionsmekanismerne bør ikke unødigt stå i vejen for, at energiderivatmarkederne fortsat fungerer korrekt. Disse markeder spiller en central rolle med hensyn til at sætte markedsdeltagerne i stand til at afdække deres positioner med henblik på risikostyring, navnlig hvad angår prisvolatilitet. Desuden kan prisinterventioner gennem markedskorrektionsmekanismen medføre betydelige finansielle tab for markedsdeltagerne på derivatmarkederne. I betragtning af, hvor stort gasmarkedet i Unionen er, kan sådanne tab ikke alene påvirke de specialiserede derivatmarkeder, men også have betydelige afsmittende virkninger på andre finansielle markeder. Prisinterventioner kan også føre til en skadelig stigning i marginindbetalingskrav på grund af usikkerhed. En betydelig stigning i marginindbetalingskrav kan medføre betydelige finansielle tab og likviditetstab for markedsdeltagerne, hvilket kan føre til misligholdelse fra et clearingmedlems eller en slutkundes side. Relevante markedsdeltagere bør handle i god tro og ikke uretmæssigt ændre risikostyringsprocedurer, så det fører til en stigning i marginindbetalingskrav, navnlig hvis de ikke er i overensstemmelse med normale markedsprocedurer. Kommissionen bør derfor straks suspendere markedskorrektionsmekanismen, hvis den forhindrer derivatmarkedet i at fungere korrekt, f.eks. hvis den fører til et betydeligt fald i TTF-derivattransaktioner inden for Unionen eller til en betydelig omlægning af TTF-derivattransaktioner til markedspladser uden for Unionen. I den forbindelse er det vigtigt, at Kommissionen tager hensyn til den tilgængelige ekspertise fra relevante EU-organer. ESMA er en uafhængig myndighed, der bidrager til at sikre stabilitet i Unionens finansielle system, navnlig ved at fremme stabile og velordnede finansielle markeder såsom derivatmarkederne.

Kommissionen bør derfor tage rapporter fra ESMA om sådanne aspekter i betragtning. Desuden bør Kommissionen tage hensyn til enhver rådgivning fra Den Europæiske Centralbank (»ECB«) vedrørende det finansielle systems stabilitet, jf. artikel 127, stk. 4, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (»TEUF«) og artikel 25.1 i protokol nr. 4 om statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank, der er knyttet som bilag til TEUF (»protokollen«). I betragtning af de finansielle markeders volatilitet og de omfattende konsekvenser, som interventioner på disse markeder potentielt kan have, er det vigtigt at sikre, at Kommissionen hurtigt kan suspendere markedskorrektionsmekanismen. ESMA's rapport bør derfor afgives senest efter 48 timer eller inden for samme dag i hastesager efter anmodning fra Kommissionen.

(45)

Markedskorrektionsmekanismen bør udformes således, at der kun tages højde for ekstraordinære stigninger i gaspriserne som følge af mangler i prisdannelsesmekanismen, og bør som sådan ikke have nogen indvirkning på gyldigheden af eksisterende gasforsyningskontrakter. I situationer, hvor ACER eller Kommissionen konstaterer, at aktiveringen af markedskorrektionsmekanismen har en negativ indvirkning på eksisterende gasforsyningskontrakter, bør Kommissionen imidlertid suspendere markedskorrektionsmekanismen.

(46)

Markedskorrektionsmekanismens udformning og suspensionsmuligheder bør tage hensyn til, at naturgasforhandlere kan flytte naturgashandelen til regioner uden for Unionen, hvilket mindsker markedskorrektionsmekanismens effektivitet. Dette vil f.eks. være tilfældet, hvis forhandlerne indleder OTC-gashandel, som er mindre gennemsigtig, ikke i samme grad er underlagt myndighedskontrol og indebærer større risiko for, at de involverede parter misligholder deres forpligtelser. Dette vil også være tilfældet, hvis forhandlere, hvis afdækning kan være begrænset af markedskorrektionsmekanismen, søger afdækning i andre jurisdiktioner, hvorved clearingmodparten får behov for at rebalancere de likvide midler, der ligger til grund for derivatpositionerne, for at afspejle den af loftet begrænsede afviklingspris, hvilket udløser marginindbetalingskrav.

(47)

ACER, ESMA, ENTSOG og Gaskoordinationsgruppen bør bistå Kommissionen ved overvågningen af markedskorrektionsmekanismen.

(48)

I forbindelse med udførelsen af sine opgaver i henhold til denne forordning bør Kommissionen også have mulighed for at konsultere ECB og søge rådgivning i overensstemmelse med ECB's rolle i henhold til artikel 127, stk. 5, i TEUF med henblik på at bidrage til en smidig gennemførelse af politikker vedrørende tilsyn med kreditinstitutter og vedrørende det finansielle systems stabilitet og i henhold til protokollens artikel 25.1 med henblik på at rådgive og blive konsulteret af bl.a. Kommissionen angående anvendelsesområdet for og gennemførelsen af EU-lovgivningen vedrørende tilsyn med kreditinstitutter og stabiliteten af det finansielle system. En sådan konsultationsproces bør tilrettelægges på en sådan måde, at den giver mulighed for en hurtig suspension af markedskorrektionsmekanismen, hvis der er behov for det.

(49)

I betragtning af det presserende behov for at løse problemerne, navnlig i forbindelse med prisfastsættelsen for TTF-derivater i Unionen, er en hurtig gennemførelse af markedskorrektionsmekanismen af afgørende betydning. ESMA og ACER bør foretage en vurdering af virkningerne af markedskorrektionsmekanismen (»vurdering af virkningerne«) for at analysere, om en hurtig gennemførelse af markedskorrektionsmekanismen kan have utilsigtede negative konsekvenser for finans- eller energimarkederne eller for forsyningssikkerheden. Vurderingen af virkningerne bør forelægges Kommissionen senest den 1. marts 2023. Den bør navnlig analysere de elementer, der er nødvendige for gennemførelsesretsakten om de nærmere ordninger for udvidelsen af markedskorrektionsmekanismen til også at omfatte derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter, og kontrollere, om de centrale elementer i markedskorrektionsmekanismen stadig er hensigtsmæssige i lyset af udviklingen på finans- og energimarkedet eller i forsyningssikkerheden. Senest den 23. januar 2023 bør ESMA og ACER offentliggøre en foreløbig datarapport om indførelsen af markedskorrektionsmekanismen. Under hensyntagen til resultaterne af vurderingen af virkningerne bør Kommissionen, hvis det er relevant, uden unødig forsinkelse foreslå en ændring af denne forordning med henblik på at tilpasse valget af de produkter, der er omfattet af markedskorrektionsmekanismen.

(50)

Kommissionen kan også foreslå andre ændringer af denne forordning på grundlag af vurderingen af virkningerne eller efter en markedskorrektionsbegivenhed eller en suspensionsafgørelse eller i lyset af markedsudviklingen og udviklingen i forsyningssikkerheden.

(51)

For at bevare derivatmarkedernes sunde funktion, navnlig de centrale clearingmodparters (»CCP'ers«) risikostyringsprocesser, og for at minimere behovet for at kræve en yderligere marginindbetaling som sikkerhed bør parterne have mulighed for at udligne eller reducere positioner på markedet for TTF-derivater på en velordnet måde, hvis de ønsker det. Den dynamiske budgrænse bør derfor ikke gælde for kontrakter, der er indgået inden denne forordnings ikrafttræden, eller for handler, der gør det muligt for markedsdeltagere at udligne eller reducere positioner, som hidrører fra TTF-derivatkontrakter, der er indgået inden denne forordnings ikrafttræden.

(52)

CCP'er spiller en central rolle med hensyn til at sikre velfungerende markeder for TTF-derivater ved at mindske modpartsrisikoen. Det er derfor nødvendigt, at CCP'ers aktiviteter, navnlig med hensyn til styring af misligholdte positioner, ikke hindres af markedskorrektionsmekanismen. Med henblik herpå bør den dynamiske budgrænse ikke gælde for handler, der udføres som led i en misligholdelsesstyringsproces, som organiseres af en CCP.

(53)

Markedskorrektionsmekanismen er nødvendig og forholdsmæssig for at nå målet om at korrigere uforholdsmæssigt høje gaspriser på TTF og derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter. Alle medlemsstater er bekymrede over de indirekte virkninger af prisstigningerne såsom stigende energipriser og inflation. Hvad angår manglerne i prisdannelsessystemet spiller sådanne mangler en varierende rolle i de forskellige medlemsstater, idet prisstigningerne er mere udprægede i nogle medlemsstater (f.eks. medlemsstater i Centraleuropa) end i andre medlemsstater (f.eks. medlemsstater i Unionens yderområder eller med andre forsyningsmuligheder). For at undgå en fragmenteret indsats, der kan splitte det integrerede EU-gasmarked, er det nødvendigt med en fælles indsats i en ånd af solidaritet. Dette er også afgørende for at sikre forsyningssikkerheden i Unionen. Desuden bør fælles beskyttelsesforanstaltninger, som kan være mere nødvendige i medlemsstater uden forsyningsalternativer end i medlemsstater med forsyningsalternativer, sikre en koordineret tilgang som et udtryk for energisolidaritet. På trods af, at de finansielle risici og fordele varierer meget i de forskellige medlemsstater, bør markedskorrektionsmekanismen udgøre et solidaritetsmæssigt kompromis, hvor alle medlemsstater går med til at bidrage til markedskorrektionen og acceptere de samme begrænsninger for prisdannelsen, selv om manglerne i prisdannelsesmekanismen og derivatprisernes finansielle indvirkning på økonomien er forskellig i nogle medlemsstater. Markedskorrektionsmekanismen vil derfor styrke solidariteten i Unionen ved at forebygge uforholdsmæssigt høje priser, som ville være uholdbare for mange medlemsstater selv i korte perioder. Markedskorrektionsmekanismen vil bidrage til at sikre, at gasforsyningsselskaber fra alle medlemsstater kan købe gas til rimelige priser i en ånd af solidaritet.

(54)

For at sikre ensartede betingelser for gennemførelsen denne forordning bør Kommissionen tillægges gennemførelsesbeføjelser til at fastlægge de tekniske detaljer vedrørende anvendelsen af markedskorrektionsmekanismen på derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter. Disse beføjelser bør udøves i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 (11).

(55)

Med den ustabile og uforudsigelige situation på naturgasmarkedet forud for vintersæsonen er det vigtigt at sikre, at markedskorrektionsmekanismen kan finde anvendelse så hurtigt som muligt, hvis betingelserne for dens aktivering er opfyldt. Denne forordning bør derfor træde i kraft den 1. februar 2023. Den dynamiske budgrænse bør gælde fra den 15. februar 2023. Forpligtelsen til at forelægge en foreløbig datarapport fra ESMA og ACER bør gælde med tilbagevirkende kraft fra den 1. januar 2023 for at indhente de krævede oplysninger hurtigst muligt —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

KAPITEL I

GENSTAND, ANVENDELSESOMRÅDE OG DEFINITIONER

Artikel 1

Genstand og anvendelsesområde

Ved denne forordning indføres en midlertidig markedskorrektionsmekanisme for ordrer afgivet med henblik på handel med TTF-derivater og derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter, i overensstemmelse med artikel 9, for at begrænse episoder med uforholdsmæssigt høje gaspriser i Unionen, som ikke afspejler priserne på verdensmarkedet.

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning forstås ved:

1)

»TTF-derivat«: et råvarederivat som defineret i artikel 2, stk. 1, nr. 30), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 (12), der handles på et reguleret marked, og hvis underliggende instrument er en transaktion i det virtuelle handelspunkt Title Transfer Facility (TTF), der drives af Gasunie Transport Services B.V.

2)

»derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter«: et råvarederivat som defineret i artikel 2, stk. 1, nr. 30), i forordning (EU) nr. 600/2014, der handles på et reguleret marked, og hvis underliggende instrument er en transaktion i et virtuelt handelspunkt for gas i Unionen

3)

»virtuelt handelspunkt«: et ikkefysisk handelspunkt inden for et indfødnings-udtags-system, hvor gasser udveksles mellem en sælger og en køber, uden at der er behov for at reservere transmissions- eller distributionskapacitet

4)

»TTF-front-month-derivat«: et TTF-derivat, hvis udløbsdato er den tætteste blandt de derivater med en løbetid på en måned, der handles på et givet reguleret marked

5)

»TTF-front-year-derivat«: et TTF-derivat, hvis udløbsdato er den tætteste blandt de derivater med en løbetid på 12 måneder, der handles på et givet reguleret marked

6)

»referencepris«: den daglige gennemsnitspris, for så vidt den er tilgængelig, beregnet på grundlag af:

LNG-prisvurderingen Northwest Europe Marker defineret som det daglige gennemsnit af »Daily Spot Northwest Europe Marker (NWE)«, som administreres af Platts Benchmark B.V. (Nederlandene) og »Northwest Europe des — half-month 2«, som forvaltes af Argus Benchmark Administration B.V. (Nederlandene); med en omregning af LNG-prisvurderinger i USD pr. Metric Million British Thermal Units (MMBtu) til EUR pr. MWh på grundlag af Den Europæiske Centralbanks (»ECB's«) eurovalutakurs og en omregningskurs på 1 MMBtu til 0,293071 kWh

LNG-prisvurderingen Mediterranean Marker defineret som det daglige gennemsnit af »Daily Spot Mediterranean Marker (MED)«, som administreres af Platts Benchmark B.V. (Nederlandene) og af det daglige gennemsnit af »Iberian peninsula des — half-month 2«, »Italy des — half-month 2« og »Greece des — half-month 2«, som administreres af Argus Benchmark Administration B.V. (Nederlandene); med en omregning af LNG-prisvurderinger i USD pr. MMBtu til EUR pr. MWh på grundlag af ECB's eurovalutakurs og en omregningskurs på 1 MMBtu til 0,293071 kWh

LNG-prisvurderingen Northeast Asia Marker defineret som det daglige gennemsnit af »LNG Japan/Korea DES 2 Half-Month«, som administreres af Platts Benchmark B.V. (Nederlandene) og »Northeast Asia des (ANEA) — half-month 2«, som forvaltes af Argus Benchmark Administration B.V. (Nederlandene); med en omregning af LNG-prisvurderinger i USD pr. MMBtu til EUR pr. MWh på grundlag af ECB's eurovalutakurs og en omregningskurs på 1 MMBtu til 0,293071 kWh

afregningsprisen for NBP-front-month-derivater, som offentliggjort af ICE Futures Europe (Det Forenede Kongerige); med en omregning af pence sterling pr. therm til EUR pr. MWh på grundlag af ECB's eurovalutakurs og en omregningskurs på 1 therm til 29,3071 kWh

den daglige prisvurdering, som ACER foretager i henhold til artikel 18 i forordning (EU) 2022/2576

7)

»reguleret marked«: et reguleret marked som defineret i artikel 4, stk. 1, nr. 21), i direktiv 2014/65/EU

8)

»markedsoperatør«: en markedsoperatør som defineret i artikel 4, stk. 1, nr. 18), i direktiv 2014/65/EU.

KAPITEL II

MARKEDSKORREKTIONSMEKANISME

Artikel 3

Prisovervågning

1.   ACER overvåger løbende udviklingen i referenceprisen og afregningsprisen for TTF-front-month-derivater og afregningsprisen for front-month-derivater på derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter.

2.   Men henblik på stk. 1 underretter Platts Benchmark B.V. (Nederlandene) hver dag senest kl. 21.00 (CET) ACER om de daglige LNG-prisvurderinger af følgende markeder: »Daily Spot Mediterranean Marker (MED)«, »Daily Spot Northwest Europe Marker (NEW)« og »Japan Korea Marker (JKM)«.

3.   Med henblik på stk. 1 underretter Argus Benchmark Administration B.V (Nederlandene) hver dag senest kl. 21.00 (CET) ACER om de daglige LNG-prisvurderinger af følgende markeder: »Northwest Europe des — half-month 2«, »Iberian peninsula des — half-month 2«, »Italy des — half-month 2«, »Greece des — half-month 2« og »Northeast Asia des (ANEA) — half-month 2«.

4.   ACER beregner hver dag den daglige referencepris på grundlag af de oplysninger, der modtages i henhold til stk. 1. ACER offentliggør dagligt den daglige referencepris på sit websted senest kl. 23.59 CET.

Artikel 4

Markedskorrektionsbegivenhed

1.   Markedskorrektionsmekanismen for afregningsprisen for TTF-front-year-derivater aktiveres, når der indtræffer en markedskorrektionsbegivenhed. En markedskorrektionsbegivenhed anses for at indtræffe, når afregningsprisen for TTF-front-month-derivater, som offentliggjort af ICE Endex B.V. (Nederlandene):

a)

overstiger 180 EUR/MWh i tre arbejdsdage, og

b)

er 35 EUR højere end referenceprisen i den periode, der er omhandlet i litra a).

2.   Efter vedtagelsen af den gennemførelsesretsakt, der er omhandlet i artikel 9, stk. 1, anses en markedskorrektionsbegivenhed vedrørende derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter, også for at indtræffe på de betingelser, der er fastsat i nævnte gennemførelsesretsakt i henhold til kriterierne i artikel 9, stk. 2.

3.   Hvis ACER konstaterer, at der er indtruffet en markedskorrektionsbegivenhed, offentliggør det på en klar og synlig måde på sit websted senest kl. 23.59 CET en meddelelse om, at der er indtruffet en markedskorrektionsbegivenhed (»meddelelse om markedskorrektion«), og underretter Rådet, Kommissionen, ECB og ESMA om markedskorrektionsbegivenheden.

4.   Markedsoperatører på markedet for TTF-derivater og deltagere på markedet for TTF-derivater overvåger ACER's websted dagligt.

5.   Fra dagen efter offentliggørelsen af en meddelelse om markedskorrektion må regulerede markedsoperatører ikke acceptere, og deltagere på markedet for TTF-derivater må ikke afgive ordrer på TTF-derivater, der udløber i perioden fra udløbsdatoen for TTF-front-month-derivater til udløbsdatoen for TTF-front-year-derivatet med priser på 35 EUR over den referencepris, som ACER har offentliggjort den foregående dag (»dynamisk budgrænse«). Hvis referenceprisen er under 145 EUR/MWh, forbliver den dynamiske budgrænse summen af 145 EUR og 35 EUR.

6.   Efter vedtagelsen af den gennemførelsesretsakt, der er omhandlet i artikel 9, stk. 1, finder en dynamisk budgrænse anvendelse på derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter, på de betingelser, der er fastsat i nævnte gennemførelsesretsakt i henhold til kriterierne i artikel 9, stk. 2.

7.   Når den dynamiske budgrænse er aktiveret af ACER, gælder den i mindst 20 arbejdsdage, medmindre den suspenderes af Kommissionen i overensstemmelse med artikel 6 eller deaktiveres i overensstemmelse med artikel 5, stk. 1.

8.   For at Kommissionen ved hjælp af en gennemførelsesafgørelse om nødvendigt hurtigt kan suspendere ACER's aktivering af markedskorrektionsmekanismen, i tilfælde af, at der på grundlag af resultaterne af ACER's overvågning i henhold til artikel 3, stk. 1, er konkrete tegn på, at en markedskorrektionsbegivenhed i henhold til artikel 4, stk. 1, litra b), er nært forestående, anmoder Kommissionen straks ECB, ESMA og, hvis det er relevant, det europæiske net af transmissionssystemoperatører for gas (»ENTSOG«) og Gaskoordinationsgruppen om at fremlægge en vurdering af virkningen af en eventuel markedskorrektionsbegivenhed for forsyningssikkerheden, gasstrømme inden for Unionen og den finansielle stabilitet. Denne vurdering skal tage hensyn til prisudviklingen på andre relevante organiserede markedspladser, navnlig i Asien eller USA, som afspejlet i »Joint Japan Korea Marker« eller »Henry Hub Gas Price Assessment«, som begge administreres af Platts Benchmark B.V. (Nederlandene) og offentliggøres af S&P Global Inc. (New York).

9.   Efter at have vurderet virkningen af den dynamiske budgrænse på gas- og elforbruget og fremskridtene med hensyn til at opfylde de mål for reduktion af efterspørgslen, der er fastsat i artikel 3 og 5 i forordning (EU) 2022/1369 og i artikel 3 og 4 i forordning (EU) 2022/1854, kan Kommissionen også foreslå en ændring af forordning (EU) 2022/1369 for at tilpasse den til den nye situation.

10.   I tilfælde af en markedskorrektionsbegivenhed anmoder Kommissionen uden unødig forsinkelse ECB om rådgivning om risikoen for utilsigtede forstyrrelser af energiderivatmarkedernes stabilitet og velordnede funktion.

Artikel 5

Deaktivering af markedskorrektionsmekanismen

1.   Den dynamiske budgrænse deaktiveres 20 arbejdsdage efter, at markedskorrektionsbegivenheden er indtruffet i overensstemmelse med artikel 4, stk. 5, eller herefter, hvis referenceprisen er under 145 EUR/MWh i tre på hinanden følgende arbejdsdage.

2.   Når Kommissionen erklærer en nødsituation på regionalt niveau eller EU-niveau, navnlig i tilfælde af en betydelig forringelse af gasforsyningssituationen, der fører til en situation, hvor gasforsyningen er utilstrækkelig til at dække den resterende gasefterspørgsel (»rationering«), i overensstemmelse med artikel 12, stk. 1, i forordning (EU) 2017/1938, deaktiveres den dynamiske budgrænse.

3.   ACER offentliggør straks en meddelelse på sit websted og underretter Rådet, Kommissionen, ECB og ESMA om, at der er indtruffet en deaktiveringsbegivenhed som omhandlet i stk. 1 (»deaktiveringsmeddelelse«).

Artikel 6

Suspension af markedskorrektionsmekanismen

1.   ESMA, ACER, ENTSOG og Gaskoordinationsgruppen overvåger løbende den dynamiske budgrænses virkninger på finans- og energimarkederne og forsyningssikkerheden i tilfælde af aktivering af markedskorrektionsmekanismen.

2.   På grundlag af overvågningen som omhandlet i stk. 1 suspenderer Kommissionen til enhver tid markedskorrektionsmekanismen ved hjælp af en gennemførelsesafgørelse, hvis der opstår utilsigtede markedsforstyrrelser eller åbenlyse risici for sådanne forstyrrelser, som har en negativ indvirkning på forsyningssikkerheden, gasstrømme inden for Unionen eller den finansielle stabilitet (»suspensionsafgørelse«). Kommissionen tager i sin vurdering hensyn til, om aktiveringen af markedskorrektionsmekanismen:

a)

bringer Unionens gasforsyningssikkerhed i fare; de elementer, der skal tages i betragtning ved vurderingen af risici for forsyningssikkerheden, er en potentiel væsentlig afvigelse udvist af en af komponenterne i referenceprisen i forhold til den historiske tendens og et betydeligt fald i den kvartalsvise LNG-import til Unionen i forhold til samme kvartal året før

b)

indtræffer i en periode, hvor målene for obligatorisk reduktion af efterspørgslen i henhold til artikel 5 i forordning (EU) 2022/1369 ikke opfyldes på EU-plan, har en negativ indvirkning på de fremskridt, der er gjort med hensyn til opfyldelsen af gasbesparelsesmålet i henhold til artikel 3 i forordning (EU) 2022/1369, under hensyntagen til behovet for at sikre, at prissignalerne tilskynder til reduktion af efterspørgslen, eller fører til en samlet stigning i gasforbruget på 15 % i en måned eller på 10 % i to på hinanden følgende måneder i forhold til det respektive gennemsnitlige forbrug i de samme måneder i de fem på hinanden følgende år forud for den 1. februar 2023 på grundlag af data om gasforbrug og reduktion af efterspørgslen, som modtages fra medlemsstaterne i henhold til artikel 8 i forordning (EU) 2022/1369

c)

forhindrer markedsbaserede gasstrømme inden for Unionen ifølge ACER's overvågningsdata

d)

ifølge ESMA's rapport om virkningen af ESMA's aktivering af markedskorrektionsforanstaltningen og enhver rådgivning fra ECB efter Kommissionens anmodning til dette formål påvirker energiderivatmarkedernes stabilitet og velordnede funktion, navnlig hvis det fører til en betydelig stigning i marginindbetalingskrav eller et betydeligt fald i TTF-derivattransaktioner inden for Unionen i en måned i forhold til samme måned året før eller til en betydelig omlægning af TTF-derivattransaktioner til markedspladser uden for Unionen

e)

fører til betydelige forskelle mellem markedspriserne for gas på de forskellige organiserede markedspladser i Unionen og på andre relevante organiserede markedspladser såsom i Asien eller USA, som afspejlet i »Joint Japan Korea Marker« eller »Henry Hub Gas Price Assessment«, som begge administreres af Platts Benchmark B.V. (Nederlandene)

f)

påvirker gyldigheden af eksisterende gasforsyningskontrakter, herunder langfristede gasforsyningskontrakter.

3.   En suspensionsafgørelse træffes uden unødig forsinkelse og offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende. Fra dagen efter offentliggørelsen af en suspensionsafgørelse og med den varighed, der angives i suspensionsafgørelsen, ophører den dynamiske budgrænse med at finde anvendelse.

4.   ACER, ESMA, ENTSOG og Gaskoordinationsgruppen bistår Kommissionen med at varetage opgaverne i henhold til artikel 4, 5 og 6. ESMA's rapport i henhold til nærværende artikels stk. 2, litra d), afgives senest efter 48 timer eller inden for samme dag i hastesager efter anmodning fra Kommissionen.

5.   Kommissionen kan i forbindelse med udførelsen af sine opgaver i henhold til artikel 4, 5 og 6 høre ECB med henblik på rådgivning om ethvert spørgsmål, der vedrører dens opgave i henhold til artikel 127, stk. 5, i TEUF, for at bidrage til smidig gennemførelse af politikker vedrørende tilsynet med kreditinstitutter og det finansielle systems stabilitet.

Artikel 7

Tavshedspligt

1.   Enhver fortrolig oplysning, der modtages, udveksles eller videregives i henhold til denne forordning, er underlagt de i denne artikel omhandlede betingelser vedrørende tavshedspligt.

2.   Tavshedspligten gælder for alle personer, der arbejder eller har arbejdet for ACER eller for en myndighed, en markedsdeltager eller en fysisk eller juridisk person, som den kompetente myndighed har overdraget sine beføjelser til, herunder revisorer og eksperter, der har indgået en kontrakt med den kompetente myndighed.

3.   Oplysninger, der er omfattet af tavshedspligt, må ikke videregives til nogen anden person eller myndighed, medmindre der er hjemmel hertil i medfør af EU-retten eller national ret.

4.   Alle oplysninger, der udveksles mellem de kompetente myndigheder i henhold til denne forordning, og som vedrører forretnings- eller driftsmæssige forhold og andre økonomiske eller personlige anliggender, betragtes som fortrolige og er underlagt krav om tavshedspligt, undtagen når den kompetente myndighed på det tidspunkt, hvor oplysningerne blev meddelt, har erklæret, at disse oplysninger kan videregives, eller når videregivelse er nødvendig i forbindelse med en eventuel retsforfølgning.

Artikel 8

Vurdering af virkningerne

1.   ESMA og ACER vurderer virkningerne af markedskorrektionsmekanismen på finans- og energimarkederne og på forsyningssikkerheden, navnlig for at kontrollere, om de centrale elementer i markedskorrektionsmekanismen stadig er hensigtsmæssige i lyset af udviklingerne for så vidt angår finans- og energimarkedet og forsyningssikkerheden.

2.   I vurderingen af virkningerne foretager ESMA og ACER navnlig en analyse vedrørende kriterierne i artikel 9, stk. 2. Ved denne vurdering kontrolleres navnlig, om begrænsningen til TTF-derivater har ført til markedsdeltagernes arbitrage mellem korrigerede og ikkekorrigerede derivater med negativ indvirkning på finans- eller energimarkederne og til skade for forbrugerne.

3.   ESMA og ACER vurderer også, om:

a)

udelukkelsen af handel over-the-counter (»OTC«) fra denne forordnings anvendelsesområde har ført til betydelige omlægninger af handelen med TTF-derivater til OTC-markeder, hvorved finans- eller energimarkedernes stabilitet bringes i fare

b)

markedskorrektionsmekanismen har ført til et betydeligt fald i TTF-derivattransaktioner inden for Unionen, eller til en betydelig omlægning af TTF-derivattransaktioner til markedspladser uden for Unionen.

4.   ESMA og ACER vurderer desuden, om følgende skal revideres:

a)

de elementer, der indgår i referenceprisen

b)

de betingelser, der er omhandlet i artikel 4, stk. 1

c)

den dynamiske budgrænse.

5.   Rapporterne fra ESMA og ACER i henhold til stk. 1 forelægges Kommissionen senest den 1. marts 2023. Senest den 23. januar 2023 offentliggør ESMA og ACER en foreløbig datarapport om indførelsen af markedskorrektionsmekanismen.

Artikel 9

Udvidelse af markedskorrektionsmekanismen til derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter

1.   På grundlag af den vurdering, der er omhandlet i artikel 8, stk. 1, fastlægger Kommissionen ved hjælp af en gennemførelsesretsakt de tekniske detaljer vedrørende anvendelsen af markedskorrektionsmekanismen på derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter, jf. nærværende artikels stk. 2, senest den 31. marts 2023. Denne gennemførelsesretsakt vedtages i overensstemmelse med artikel 11, stk. 2.

Hvis anvendelsen af markedskorrektionsmekanismen på derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter, fører til betydelige negative virkninger på finans- eller gasmarkederne i henhold til kriterierne i nærværende artikels stk. 2, udelukker Kommissionen undtagelsesvis visse derivater fra markedskorrektionsmekanismens anvendelsesområde.

2.   Kommissionen vælger de tekniske detaljer vedrørende gennemførelsen samt de derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter, som det kan være nødvendigt at udelukke fra markedskorrektionsmekanismen, navnlig på grundlag af følgende kriterier:

a)

adgang til oplysninger om priserne på derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter

b)

likviditeten af de derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter

c)

den indvirkning, som udvidelsen af markedskorrektionsmekanismen til derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter, vil have på gasstrømme inden for Unionen og på forsyningssikkerheden

d)

den indvirkning, som udvidelsen af markedskorrektionsmekanismen til derivater, der er knyttet til andre virtuelle handelspunkter, vil have på de finansielle markeders stabilitet under hensyntagen til indvirkningen af eventuelle yderligere marginindbetalinger som sikkerhed.

Artikel 10

Revision

Kommissionen kan, hvis det er relevant, foreslå en ændring af denne forordning. så derivater, der handles OTC, medtages i denne forordnings anvendelsesområde, eller så de elementer, der indgår i referenceprisen, revideres, idet det navnlig skal overvejes at tillægge nævnte elementer forskellig vægt, betingelserne for aktivering af markedskorrektionsmekanismen, jf. artikel 4, stk. 1, litra a) og b), og den dynamiske budgrænse. Inden Kommissionen forelægger et sådant forslag, hører den ECB, ESMA, ACER, ENTSOG og Gaskoordinationsgruppen samt eventuelt andre relevante interessenter.

Artikel 11

Udvalgsprocedure

1.   Kommissionen bistås af et udvalg. Dette udvalg er et udvalg som omhandlet i forordning (EU) nr. 182/2011.

2.   Når der henvises til dette stykke, finder artikel 5 i forordning (EU) nr. 182/2011 anvendelse.

KAPITEL III

AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

Artikel 12

Ikrafttræden

1.   Denne forordning træder i kraft den 1. februar 2023. Den finder anvendelse fra samme dag i en periode på ét år.

2.   Artikel 4 finder anvendelse fra den 15. februar 2023.

3.   Artikel 8, stk. 2, finder anvendelse fra den 1. januar 2023.

4.   Denne forordning finder ikke anvendelse på følgende:

a)

TTF-derivatkontrakter, der er indgået før den 1. februar 2023

b)

køb og salg af TTF-derivater med henblik på at udligne eller reducere TTF-derivatkontrakter, der er indgået inden den 1. februar 2023

c)

køb og salg af TTF-derivater som led i en misligholdelsesstyringsprocedure fra en central clearingmodparts side, herunder OTC-handler, der er registreret på det regulerede marked med henblik på clearing

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 22. december 2022.

På Rådets vegne

M. BEK

Formand


(1)  Udtalelse af 2.12.2022 (endnu ikke offentliggjort i EUT).

(2)  ICE Endex er en af de vigtigste energibørser i Europa. For så vidt angår gas muliggør den reguleret handel med futures og optioner for den nederlandske gasbørs TTF.

(3)  Rådets forordning (EU) 2022/2576 af 19. december 2022 om styrkelse af solidariteten gennem bedre koordinering af indkøb af gas, pålidelige prisbenchmarks og udveksling af gas på tværs af grænserne (se side 1 i denne EUT).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter og om ændring af direktiv 2002/92/EF og direktiv 2011/61/EU (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 349).

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011 af 8. juni 2016 om indeks, der bruges som benchmarks i finansielle instrumenter og finansielle kontrakter eller med henblik på at måle investeringsfondes økonomiske resultater, og om ændring af direktiv 2008/48/EF og 2014/17/EU samt forordning (EU) nr. 596/2014 (EUT L 171 af 29.6.2016, s. 1).

(6)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/942 af 5. juni 2019 om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder (EUT L 158 af 14.6.2019, s. 22).

(7)  Rådets forordning (EU) 2022/1369 af 5. august 2022 om koordinerede foranstaltninger til reduktion af efterspørgslen efter gas (EUT L 206 af 8.8.2022, s. 1).

(8)  Rådets forordning (EU) 2022/1854 af 6. oktober 2022 om et nødindgreb for at imødegå høje energipriser (EUT L 261 I af 7.10.2022, s. 1).

(9)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1095/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/77/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 84).

(10)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/1938 af 25. oktober 2017 om foranstaltninger til opretholdelse af gasforsyningssikkerheden og ophævelse af forordning (EU) nr. 994/2010 (EUT L 280 af 28.10.2017, s. 1).

(11)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser (EUT L 55 af 28.2.2011, s. 13).

(12)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 600/2014 af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter og om ændring af forordning (EU) nr. 648/2012 (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 84).


Top