EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D0299

Rådets afgørelse (FUSP) 2018/299 af 26. februar 2018 om fremme af det europæiske net af uafhængige ikkesprednings- og nedrustningstænketanke til støtte for gennemførelsen af EU's strategi mod spredning af masseødelæggelsesvåben

OJ L 56, 28.2.2018, p. 46–59 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 17/05/2022: This act has been changed. Current consolidated version: 16/04/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2018/299/oj

28.2.2018   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 56/46


RÅDETS AFGØRELSE (FUSP) 2018/299

af 26. februar 2018

om fremme af det europæiske net af uafhængige ikkesprednings- og nedrustningstænketanke til støtte for gennemførelsen af EU's strategi mod spredning af masseødelæggelsesvåben

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 28, stk. 1, og artikel 31, stk. 1, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Det Europæiske Råd vedtog den 12. december 2003 EU's strategi mod ikkespredning af masseødelæggelsesvåben (»EU's WMD-ikkespredningsstrategi«), som i kapitel III indeholder en oversigt over foranstaltninger, som skal træffes både i Unionen og i tredjelande for at bekæmpe en sådan spredning.

(2)

Unionen gennemfører aktivt EU's WMD-ikkespredningsstrategi og udmønter konkret de foranstaltninger, der er nævnt i dennes kapitel III, såsom udvikling af de nødvendige strukturer inden for Unionen.

(3)

Den 8. december 2008 vedtog Rådet et sæt konklusioner og et dokument om »Nye EU-aktionslinjer i bekæmpelsen af spredning af masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler« (»de nye aktionslinjer«), hvori det hedder, at spredning af masseødelæggelsesvåben (»WMD«) fortsat er en af de største sikkerhedsudfordringer, og at ikkespredningsaktiviteter udgør en væsentlig del af den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP).

(4)

I de nye aktionslinjer opfordrer Rådet de relevante rådssammensætninger og -organer, Kommissionen, de øvrige institutioner og medlemsstaterne til at følge konkret op på nævnte dokument.

(5)

I de nye aktionslinjer understreger Rådet, at Unionens indsats til forebyggelse af spredning med fordel kan støtte sig på et ikkestatsligt ikkespredningsnet, der samler udenrigspolitiske institutioner og forskningscentre, der er specialiseret i Unionens strategiske områder, og samtidig baserer sig på de nyttige net, der allerede findes. Et sådant net kan udvides til institutioner i tredjelande, som EU fører specifikke ikkespredningsdialoger med.

(6)

Det Europæiske Råd vedtog på mødet den 15. og 16. december 2005 EU-strategien for bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med SALW samt ammunition hertil (»EU's SALW-strategi«), som fastlægger retningslinjerne for Unionens indsats på området for handel med håndvåben og lette våben (»SALW«). Det fremgår af EU's SALW-strategi, at ulovlig ophobning af og handel med SALW og ammunition hertil udgør en alvorlig trussel mod den internationale fred og sikkerhed.

(7)

EU's SALW-strategi har som et af sine mål at fremme en effektiv multilateralisme for at udforme mekanismer på internationalt og regionalt plan samt inden for Unionen og medlemsstaterne til bekæmpelse af udbud og destabiliserende spredning af SALW og ammunition hertil.

(8)

Den 26. juli 2010 vedtog Rådet afgørelse 2010/430/FUSP (1), som oprettede det europæiske net af uafhængige ikkespredningstænketanke og fastslog, at den tekniske gennemførelse af nævnte afgørelse varetages af EU's konsortium for ikke-spredning (»konsortiet«).

(9)

Udvælgelsen af konsortiet til eneste støttemodtager er i dette tilfælde berettiget på grund af Unionens ønske om med støtte fra medlemsstaterne at videreføre sit frugtbare samarbejde med det europæiske net af uafhængige ikkespredningstænketanke, som bidrager til skabelsen af en fælles europæisk ikkesprednings- og nedrustningskultur samt hjælper Unionen med at udvikle og udforme dens politikker på disse områder og øge Unionens synlighed. Selve karakteren af konsortiet, der skylder Unionen sin eksistens og er helt afhængig af EU-støtte, gør en 100 %-finansiering nødvendig i dette tilfælde. Konsortiet har ingen uafhængige finansielle ressourcer eller hjemmel til at fremskaffe andre midler. Desuden har konsortiet ud over de fire forvaltende tænketanke også etableret et net med over 70 tænketanke og forskningscentre, som samler næsten al den ikkestatslige ekspertise om ikkespredning og nedrustning i Unionen.

(10)

Den 10. marts 2014 vedtog Rådet afgørelse 2014/129/FUSP (2), hvormed Unionens fortsatte fremme af og finansielle støtte til det europæiske net af uafhængige ikkespredningstænketankes aktiviteter blev forlænget i tre år, og hvormed konsortiet fik til opgave at varetage den tekniske gennemførelse af nævnte afgørelse.

(11)

Den 3. april 2017 vedtog Rådet afgørelse (FUSP) 2017/632 (3), der indeholder bestemmelser om forlængelse af gyldighedsperioden for afgørelse 2014/129/FUSP for at muliggøre fortsat gennemførelse af aktiviteterne indtil den 2. juli 2017.

(12)

Den 4. juli 2017 vedtog Rådet afgørelse (FUSP) 2017/1195 (4), hvormed gennemførelsesperioden for afgørelse 2014/129/FUSP blev forlænget fra den 3. juli til den 31. december 2017 for at muliggøre afholdelsen af en større årlig konference om ikkespredning og nedrustning i 2017 samt den fortsatte vedligeholdelse og ajourføring af konsortiets internetplatform.

(13)

Navnene på det europæiske net af uafhængige ikkespredningstænketanke og konsortiet vil blive tilpasset for at tilføje »nedrustning« i overensstemmelse med henstillingerne i Europa-Parlamentets beslutning af 27. oktober 2016 om nuklear sikkerhed og ikkespredning —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

1.   Med henblik på at bidrage til at styrke gennemførelsen af EU's WMD-ikkespredningsstrategi, som er baseret på principperne om effektiv multilateralisme, forebyggelse og samarbejde med tredjelande, forlænges den fortsatte fremme af og støtte til det europæiske net af uafhængige ikkespredningstænketankes aktiviteter herved i 42 måneder med henblik på at fremme følgende mål:

a)

at tilskynde til en politisk og sikkerhedsrelateret dialog og langsigtet drøftelse om foranstaltninger til bekæmpelse af spredning af masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler i civilsamfundet og navnlig blandt eksperter, forskere og akademikere

b)

at give dem, der deltager i Rådets relevante forberedende organer, mulighed for at konsultere nettet om ikkesprednings- og nedrustningsspørgsmål og give medlemsstaternes repræsentanter mulighed for at deltage i nettets møder

c)

at fungere som et nyttigt springbræt for Unionens og det internationale samfunds ikkesprednings- og nedrustningsaktiviteter, navnlig ved at forelægge rapporter og/eller henstillinger for repræsentanterne for Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (HR)

d)

at medvirke til at øge tredjelandes bevidsthed om sprednings- og nedrustningsudfordringer og om nødvendigheden af at arbejde sammen med Unionen og inden for rammerne af multilaterale fora, navnlig De Forenede Nationer, for at forebygge, hindre, standse og om muligt fjerne spredningsprogrammer, der giver anledning til bekymring globalt

e)

at bidrage til at udvikle ekspertise og institutionel kapacitet om ikkesprednings- og nedrustningsspørgsmål i Unionens og tredjelandes tænketanke og regeringer.

2.   I lyset af EU's SALW-strategi er det europæiske net af uafhængige ikkespredningstænketankes aktiviteter ikke begrænset til at omhandle spørgsmål vedrørende truslerne som følge af spredningen af masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler, men omfatter også spørgsmål vedrørende konventionelle våben, herunder SALW. Inddragelsen af spørgsmål vedrørende konventionelle våben i nettets aktiviteter vil give et enestående redskab til dialog og henstillinger om Unionens indsats på dette område inden for rammerne af gennemførelsen af EU's SALW-strategi og Unionens politik for konventionelle våben.

3.   De projekter, Unionen skal støtte, omfatter følgende specifikke aktiviteter:

a)

tilvejebringelse af midler til afholdelse af større årlige konferencer med tredjelande og civilsamfundet om ikkespredning og nedrustning med henblik på at drøfte og identificere yderligere foranstaltninger til bekæmpelse af spredning af masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler og dertil knyttede nedrustningsmål samt at håndtere udfordringer vedrørende konventionelle våben, herunder bekæmpelse af ulovlig handel med og voldsom ophobning af SALW og ammunition hertil. Konferencerne vil også fremme EU's WMD-ikkespredningsstrategi og EU's SALW-strategi på internationalt plan og betydningen af EU-institutioner og tænketanke i Unionen i den forbindelse med henblik på at øge synligheden af Unionens politikker på dette område og fremlægge rapporter/og eller henstillinger for HR's repræsentanter

b)

tilvejebringelse af midler til tilrettelæggelse af årlige rådgivende møder mellem repræsentanter for EU-institutioner, repræsentanter for medlemsstaterne og akademiske eksperter for at udveksle synspunkter om vigtige spørgsmål og kritiske udviklingstendenser inden for nedrustning, ikkespredning og våbeneksportkontrol med henblik på at fremlægge rapporter/og eller henstillinger for HR's repræsentanter

c)

tilvejebringelse af midler til tilrettelæggelse af op til ni ad hoc-seminarer for eksperter og fagfolk om hele spektret af ikkesprednings- og nedrustningsspørgsmål, herunder både ukonventionelle og konventionelle våben, med henblik på at fremlægge rapporter/og eller henstillinger for HR's repræsentanter

d)

tilvejebringelse af midler til udarbejdelse og publikation af op til 20 politikpapirer, der dækker emner inden for konsortiets mandat, og fremsættelse af forslag til politiske og/eller operationelle politikmuligheder

e)

tilvejebringelse af midler til den fortsatte forvaltning og videreudvikling af en hjælpetjeneste i konsortiet for at yde ad hoc-ekspertise om hele spektret af ikkesprednings- og nedrustningsspørgsmål, herunder både ukonventionelle og konventionelle våben, med en svartid på to til tre uger, herunder udarbejdelsen af op til 18 ekspertdokumenter

f)

tilvejebringelse af midler til fortsat bevidstgørelse, uddannelse og udvikling af ekspertise og institutionel kapacitet inden for ikkespredning og nedrustning blandt tænketanke og regeringer i Unionen og tredjelande gennem:

vedligeholdelse og videreudvikling af et e-læringskursus, der omfatter alle relevante ikkesprednings- og nedrustningsaspekter

oprettelse af op til 36 praktikophold vedrørende ikkespredning og nedrustning for kandidatstuderende eller unge diplomater fra Unionen og tredjelande

tilrettelæggelse af årlige studiebesøg i Bruxelles for deltagerne i FN's stipendiatprogram vedrørende nedrustning med henblik på at fremme og øge synligheden af Unionens politikker inden for ikkespredning, nedrustning og våbeneksportkontrol

udvikling af et pilotuddannelseskursus for at øge kendskabet til spredningsrisici, herunder risici, der stammer fra den videnskabelige og teknologiske udvikling, blandt kandidat- og ph.d.-studerende fra naturvidenskabelige fag

g)

tilvejebringelse af midler til fortsat at vedligeholde, forvalte og udvikle en internetplatform og relaterede sociale net til at lette kontakter, skabe et unikt forum for europæisk forskning vedrørende nedrustning og ikkespredning, fremme det europæiske net af uafhængige ikkespredningstænketanke, række ud til det globale ikkesprednings- og nedrustningsfællesskab og fremme de uddannelsesmæssige tilbud fra konsortiet, både med hensyn til uddannelseskurser på stedet og e-læring.

Bilaget indeholder en detaljeret beskrivelse af projekterne.

Artikel 2

1.   HR har ansvaret for gennemførelsen af denne afgørelse.

2.   Den tekniske gennemførelse af de projekter, der omfatter de i artikel 1, stk. 3, omhandlede aktiviteter, varetages af konsortiet baseret på la Fondation pour la recherche stratégique (FRS), Peace Research Institute Frankfurt (HSFK/PRIF), International Institute for Strategic Studies (IISS), Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), International Affairs Institute (IAI) i Rom og Vienna Center for Disarmament and Non-Proliferation (VCDNP). Konsortiet udfører denne opgave under HR's ansvar. Med henblik herpå indgår HR de nødvendige arrangementer med konsortiet.

3.   Medlemsstaterne og Tjenesten for EU's Optræden Udadtil (EU-Udenrigstjenesten) foreslår, hvilke prioriteter og emner af specifik interesse med henblik på evaluering i konsortiets forskningsprogrammer der skal behandles i arbejdsdokumenter og på seminarer i overensstemmelse med Unionens politikker.

Artikel 3

1.   Det finansielle referencegrundlag for gennemførelsen af de i artikel 1, stk. 3, omhandlede projekter er på 4 507 004,70 EUR.

2.   De udgifter, der finansieres af det i stk. 1 angivne beløb, forvaltes i overensstemmelse med de procedurer og regler, der gælder for Unionens almindelige budget.

3.   Kommissionen overvåger, at de i stk. 1 omhandlede udgifter forvaltes korrekt. Med henblik herpå indgår den en finansieringsaftale med konsortiet. Det skal fremgå af aftalen, at konsortiet sørger for, at Unionens bidrag til projektet bliver synligt i en grad, der svarer til dets størrelse.

4.   Kommissionen bestræber sig på at indgå den finansieringsaftale, der er omhandlet i stk. 3, snarest muligt efter denne afgørelses ikrafttræden. Den underretter Rådet om eventuelle vanskeligheder i forbindelse med denne proces og om datoen for indgåelsen af aftalen.

Artikel 4

1.   HR aflægger rapport til Rådet om gennemførelsen af denne afgørelse på grundlag af regelmæssige rapporter fra konsortiet. Disse rapporter skal danne udgangspunkt for Rådets evaluering.

2.   Kommissionen aflægger rapport om de finansielle aspekter af de i artikel 1, stk. 3, omhandlede projekter.

Artikel 5

1.   Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

2.   Denne afgørelse udløber 42 måneder efter indgåelsen af finansieringsaftalen omhandlet i artikel 3, stk. 3.

Den udløber dog seks måneder efter ikrafttrædelsen, hvis den pågældende finansieringsaftale ikke er indgået inden da.

Udfærdiget i Bruxelles, den 26. februar 2018.

På Rådets vegne

F. MOGHERINI

Formand


(1)  Rådets afgørelse 2010/430/FUSP af 26. juli 2010 om oprettelse af et europæisk net af uafhængige ikke-sprednings-tænketanke til støtte for gennemførelsen af EU's strategi mod spredning af masseødelæggelsesvåben (EUT L 202 af 4.8.2010, s. 5).

(2)  Rådets afgørelse 2014/129/FUSP af 10. marts 2014 om fremme af det europæiske net af uafhængige ikkespredningstænketanke til støtte for gennemførelsen af EU's strategi mod spredning af masseødelæggelsesvåben (EUT L 71 af 12.3.2014, s. 3).

(3)  Rådets afgørelse (FUSP) 2017/632 af 3. april 2017 om ændring af afgørelse 2014/129/FUSP om fremme af det europæiske net af uafhængige ikkespredningstænketanke til støtte for gennemførelsen af EU's strategi mod spredning af masseødelæggelsesvåben (EUT L 90 af 4.4.2017, s. 10).

(4)  Rådets afgørelse (FUSP) 2017/1195 af 4. juli 2017 om ændring af afgørelse 2014/129/FUSP om fremme af det europæiske net af uafhængige ikkespredningstænketanke til støtte for gennemførelsen af EU's strategi mod spredning af masseødelæggelsesvåben (EUT L 172 af 5.7.2017, s. 14).


BILAG

DET EUROPÆISKE NET AF UAFHÆNGIGE IKKESPREDNINGS- OG NEDRUSTNINGSTÆNKETANKE TIL STØTTE FOR GENNEMFØRELSEN AF EU'S STRATEGI MOD SPREDNING AF MASSEØDELÆGGELSESVÅBEN (EU'S WMD-IKKESPREDNINGSSTRATEGI)

1.   Formål

Formålet med denne afgørelse er en yderligere gennemførelse af de »nye EU-aktionslinjer i bekæmpelsen af spredning af masseødelæggelsesvåben (WMD) og deres fremføringsmidler« (de »nye aktionslinjer«), som Rådet den 8. december 2008 formulerede i sine konklusioner som uddybning af EU's WMD-ikkespredningsstrategi fra 2003. Ifølge de »nye aktionslinjer« kan Unionen med fordel støtte sig på et net af ikkestatslige ikkespredningstænketanke i kampen mod spredning af WMD. Nettet bør samle udenrigspolitiske institutioner og forskningscentre, der er specialiseret i EU's strategiske områder. Et sådant net kan udvides til institutioner i tredjelande, som Unionen fører specifikke ikkesprednings- og nedrustningsdialoger med.

Dette net af uafhængige ikkesprednings- og nedrustningstænketanke (»nettet«) skal fortsat tilskynde til en politisk og sikkerhedsrelateret dialog og langsigtet drøftelse om foranstaltninger til bekæmpelse af masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler og de indbyrdes forbundne spørgsmål om nedrustning i civilsamfundet og mere specifikt blandt eksperter, forskere og akademikere.

Nettets arbejde skal udvides til også at omfatte spørgsmål vedrørende konventionelle våben, herunder SALW, med særlig vægt på foranstaltninger til at sikre den løbende gennemførelse af EU's SALW-strategi. Nettet vil bidrage til at udarbejde nye idéer om Unionens aktioner vedrørende konventionelle våben, herunder ulovlig handel med og voldsom ophobning af SALW og ammunition hertil. Dette omfatter ikke blot reaktionsdimensionen af sikkerhedsspørgsmål, men også forebyggelsesdimensionen. Forebyggelse af ulovlig og ureguleret handel med konventionelle våben, herunder SALW, er blevet anerkendt som en af Unionens prioriteter inden for rammerne af våbenhandelstraktaten (ATT).

Nettet skal også behandle alle aspekter af eksportkontrol i forbindelse med masseødelæggelsesvåben eller konventionelle våben, herunder produkter med dobbelt anvendelse, samt rumsikkerhedsspørgsmål.

Nettet har til formål at øge bevidstheden hos tredjelande om udfordringerne vedrørende spredning af masseødelæggelsesvåben og konventionelle våben, herunder ulovlig handel med og voldsom ophobning af SALW og ammunition hertil, gennem publikationer, møder, konferencer og målrettet uddannelse og outreachprojekter. Det har endvidere til formål at øge bevidstheden om nødvendigheden af at arbejde sammen med Unionen og inden for rammerne af multilaterale fora, navnlig De Forenede Nationer, for at forebygge, hindre, standse og om muligt fjerne spredningsprogrammer, der giver anledning til bekymring i hele verden, samt ulovlig handel med og voldsom ophobning af SALW og ammunition hertil.

Unionen ønsker at støtte dette net på følgende måde:

ved at tilrettelægge tre større årlige konferencer og — som et sidearrangement — »workshopper af næste generation« med henblik på at forelægge rapporter og/eller henstillinger for repræsentanterne for Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (»HR«)

ved at tilrettelægge tre rådgivende møder mellem repræsentanter for Unionens institutioner, repræsentanter for medlemsstaterne og akademiske eksperter for at udveksle synspunkter om vigtige spørgsmål og kritiske udviklinger inden for nedrustning, ikkespredning og våbeneksportkontrol med henblik på at fremlægge rapporter/og eller henstillinger for HR's repræsentanter

ved at tilrettelægge op til ni ad hoc-seminarer for eksperter og fagfolk om hele spektret af ikkesprednings- og nedrustningsspørgsmål, herunder både ukonventionelle og konventionelle våben, med henblik på at fremlægge rapporter/og eller henstillinger for HR's repræsentanter

ved at udarbejde og publicere op til 20 politikpapirer, der dækker emner inden for konsortiets mandat, og fremsætte forslag til politiske og/eller operationelle politikmuligheder

ved fortsat at forvalte og videreudvikle en hjælpetjeneste i konsortiet for at yde ad hoc-ekspertise om hele spektret af ikkesprednings- og nedrustningsspørgsmål, herunder både ukonventionelle og konventionelle våben, med en svartid på to til tre uger, herunder udarbejdelsen af op til 18 ekspertdokumenter

ved at vedligeholde og videreudvikle et e-læringskursus, der omfatter alle relevante ikkesprednings- og nedrustningsaspekter

ved at oprette op til 36 praktikophold vedrørende ikkespredning og nedrustning for kandidatstuderende eller unge diplomater fra Unionen og tredjelande

ved at tilrettelægge årlige studiebesøg i Bruxelles for deltagerne i FN's stipendiatprogram vedrørende nedrustning med henblik på at fremme og øge synligheden af Unionens politikker inden for ikkespredning, nedrustning og våbeneksportkontrol

ved at udvikle et pilotuddannelseskursus for at øge bevidstheden om spredningsrisici, herunder risici, der stammer fra den videnskabelige og teknologiske udvikling, blandt kandidat- og ph.d.-studerende fra naturvidenskabelige fag

ved fortsat at vedligeholde, forvalte og udvikle en internetplatform og relaterede sociale net til at lette kontakter, skabe et unikt forum for europæisk forskning vedrørende nedrustning og ikkespredning, fremme nettet, række ud til det globale ikkesprednings- og nedrustningsfællesskab og fremme de uddannelsesmæssige tilbud fra konsortiet, både med hensyn til uddannelseskurser på stedet og e-læring.

2.   Nettets organisation

Nettet er åbent for alle relevante tænketanke og forskningsinstitutter i Unionen og associerede stater og respekterer fuldt ud de forskellige holdninger, der eksisterer i Unionen. Det vil blive inddraget i alle konsortiets aktiviteter i videst mulige omfang for at sikre dets medlemmer ejerskab og synlighed.

Nettet vil fortsat fremme kontakter inden for det europæiske forskningsfællesskab vedrørende ikkespredning og nedrustning og navnlig række ud til naturvidenskabelige forskere, der arbejder inden for CBRN-sikkerhed. Det skal også fremover lette kontakterne mellem ikkestatslige eksperter, medlemsstaternes repræsentanter og EU-institutionerne. Nettet vil være parat til at indgå i et samspil med ikkestatslige aktører fra tredjelande i overensstemmelse med EU's WMD-ikkespredningsstrategier og SALW-strategier.

Nettets mandat dækker ikkespredning af masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler, nedrustning samt spørgsmål vedrørende konventionelle våben, herunder SALW, samt våbeneksportkontrol og rumsikkerhed.

Deltagerne i Rådets relevante forberedende organer (såsom CONOP/CODUN og COARM) vil kunne konsultere nettet om spørgsmål vedrørende nedrustning og ikkespredning af ikkekonventionelle og konventionelle våben, herunder SALW, og deres repræsentanter kan deltage i nettets møder. Nettets møder kan om muligt tilrettelægges i tilknytning til arbejdsgruppernes møder.

Nettet skal fortsat ledes af EU's konsortium for ikkespredning, der er blevet dannet af FRS, HSFK/PRIF, IISS, SIPRI, IAI og VCDNP og får til opgave at forvalte projekterne i tæt samarbejde med HR's repræsentanter.

Konsortiet indbyder i samråd med HR's repræsentanter og medlemsstaterne deltagere, der har ekspertviden om ikkesprednings- og nedrustningspolitikker vedrørende masseødelæggelsesvåben og konventionelle våben, til ekspertseminarer og større årlige konferencer og opfordrer dem til at udveksle deres publikationer og orientere om deres aktiviteter på det dertil indrettede websted. Konsortiet vil også bidrage til kompetenceudviklingen vedrørende ikkesprednings- og nedrustningsspørgsmål for både embedsmænd og forskere inden for og uden for Unionen.

3.   Projektbeskrivelse

3.1.   Projekt 1: Tilrettelæggelse af en større årlig konference med en rapport og/eller henstillinger

3.1.1.   Projektets formål

De større årlige ikkesprednings- og nedrustningskonferencer, hvori der deltager regeringseksperter og uafhængige tænketanke og andre specialister fra den akademiske verden i Unionen og associerede stater såvel som tredjelande, drøfter og identificerer yderligere foranstaltninger til bekæmpelse af spredning af masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler og dertil knyttede nedrustningsmål samt tackler udfordringer vedrørende konventionelle våben, herunder bekæmpelse af ulovlig handel med og voldsom ophobning af SALW og ammunition hertil. Som projektets flagskibsarrangement skal den årlige konference fortsat skabe øget bevidsthed omkring EU's WMD-ikkespredningsstrategier og SALW-strategier og de »nye aktionslinjer« og EU-institutionernes tilhørende gennemførelsesindsats.

De årlige konferencer skal også tjene til at fremme betydningen af og styrke forbindelserne mellem europæiske tænketanke med speciale inden for ikkespredning og nedrustning og medvirke til at forbedre kapaciteten i disse og andre institutioner, herunder i dele af verden, hvor der savnes en mere tilbundsgående ekspertise inden for ikkespredning og nedrustning.

De årlige konferencer og eventuelle forberedende møder skal behandle ikkesprednings- og nedrustningsspørgsmål, som har aktuel relevans for arbejdet i Tjenesten for EU's optræden udadtil (EU-Udenrigstjenesten). På grundlag af disse drøftelser og andet arbejde, som konsortiet holder opsyn med, vil der blive udarbejdet politikorienterede rapporter samt et sæt handlingsorienterede henstillinger til HR's repræsentanter. Rapporten udsendes til de relevante EU-institutioner og medlemsstaterne og gøres tilgængelig online.

3.1.2.   Projektets resultater

videreførelse af en stor europæiskledet ikkesprednings- og nedrustningskonference, der fortsat vil være hovedcentret for fremme af strategiske drøftelser om foranstaltninger til bekæmpelse af spredning af masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler og dertil knyttede nedrustningsmål til tackling af udfordringer vedrørende konventionelle våben, herunder bekæmpelse af ulovlig handel med og voldsom ophobning af SALW og ammunition hertil

større synlighed og bevidsthed omkring Unionens politikker vedrørende masseødelæggelsesvåben og ikkespredning af SALW og kemiske, biologiske, radiologiske eller nukleare våben (CBRN) blandt embedsmænd, akademikere og civilsamfundet i tredjelande

fremme af nettet og dets rolle og sammenhæng samt Unionens rolle på dette område og opbygning af ekspertviden om ikkespredning i lande, hvor en sådan er utilstrækkelig, herunder i tredjelande

fremlæggelse af politikorienterede rapporter og/eller handlingsorienterede henstillinger, som kan forbedre gennemførelsen af EU's WMD-ikkespredningsstrategier og SALW-strategier og udgøre et nyttigt afsæt for Unionens og det internationale samfunds ikkespredningsaktiviteter og aktiviteter vedrørende konventionelle våben

forøgelse af bevidsthed og viden i Unionens institutioner, medlemsstaterne, civilsamfundet og tredjelande om truslerne i forbindelse med masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler, så de bedre kan foregribe situationerne.

3.1.3.   Projektbeskrivelse

Projektet omfatter tilrettelæggelse af tre større årlige konferencer, om nødvendigt med forberedende møder, og udarbejdelse af dertil knyttede rapporter og/eller henstillinger:

en årlig konference af halvanden dags varighed i Bruxelles med deltagelse af op til 300 eksperter fra tænketanke og den akademiske verden og regeringer fra Unionen og associerede stater og tredjelande med speciale inden for ikkespredning, nedrustning, våbenkontrol og konventionelle våben, herunder SALW

fokus på udviklingen af »næste generation« af specialister, herunder fra lande uden for Europa og Nordamerika, som vil blive indbudt til en ekstra dag før eller efter konferencen med henblik på specialundervisning og kontakter med de relevante EU-institutioner

politikorienterede rapporter og/eller handlingsorienterede henstillinger, der kan accelerere gennemførelsen af EU's WMD- og SALW-strategier.

3.2.   Projekt 2: Tilrettelæggelse af årlige rådgivende EU-møder

3.2.1.   Projektets formål

Projektet sørger for tilrettelæggelse af tre årlige rådgivende møder med forberedelse af dertil knyttede rapporter og/eller henstillinger. Seminarerne bør både tackle Unionens kort- og langsigtede udfordringer med hensyn til ikkespredning og nedrustning, navnlig masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler, konventionelle våben, herunder SALW, og nye typer af våben og fremføringsmidler. De bør også give Unionens beslutningstagere mulighed for at fokusere på mere vidtgående udfordringer og tendenser inden for ikkespredning og nedrustning samt på andre relevante spørgsmål, som rækker ud over deres normale arbejdsområde.

De rådgivende møder skal også tjene til at styrke forbindelserne mellem europæiske tænketanke med speciale inden for ikkespredning og nedrustning og medvirke til at forbedre kapaciteten på disse områder, især i regioner hvor ekspertisen inden for ikkespredning og nedrustning kan forbedres.

3.2.2.   Projektets resultater

udveksling af oplysninger og analyse vedrørende aktuelle spredningstendenser mellem fagfolk og akademiske eksperter fra medlemsstaterne samt specialister fra EU-Udenrigstjenesten og andre af Unionens institutioner

drøftelse af, hvordan Unionens politikker mod spredning bedst gennemføres

tilvejebringelse af konstruktiv feedback til Unionen om dens strategier mod spredning af masseødelæggelsesvåben og SALW fra uafhængige tænketanke i Unionen samt forslag fra fagfolk til tænketankene om de politisk mest relevante emner med henblik på yderligere forskning

udpegning af relevante ikkesprednings- og nedrustningsspørgsmål til politikorienterede rapporter

udarbejdelse af politikorienterede rapporter samt et sæt handlingsorienterede henstillinger til HR's repræsentanter.

3.2.3.   Projektbeskrivelse

Projektet lægger op til tilrettelæggelse af tre årlige rådgivende møder med forberedelse af dertil knyttede rapporter og/eller henstillinger. Dagsordenen for disse arrangementer udarbejdes i tæt samarbejde med Rådets FUSP-grupper inden for ikkespredning og nedrustning (CODUN/CONOP) og våbeneksportkontrol (COARM). Møderne bør både tackle Unionens kort- og langsigtede udfordringer med hensyn til ikkespredning og nedrustning inden for følgende våbenkategorier: masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler, konventionelle våben, herunder SALW, og nye typer af våben og fremføringsmidler.

De årlige rådgivende møder varer halvanden dag og har mulighed for deltagelse af op til 100 personer fra tænketanke i Unionen, medlemsstaterne og Unionens institutioner, der er specialister inden for ikkespredning og konventionelle våben, herunder SALW. Disse møder tjener hovedsagelig et rådgivende formål mellem ikkesprednings- og nedrustningstænketanke i Unionen, Unionen og dens medlemsstater. De årlige rådgivende møder bør afholdes i Bruxelles.

3.3.   Projekt 3: Tilrettelæggelse af ad hoc-seminarer

3.3.1.   Projektets formål

Projektet lægger op til tilrettelæggelse af op til ni ad hoc-ekspertseminarer med forberedelse af dertil knyttede rapporter og/eller henstillinger. Disse seminarer tjener bør hovedsagelig tjene et rådgivende formål mellem Unionens ikkespredningstænketanke, Unionen og dens medlemsstater på et ad hoc-grundlag for at håndtere vigtige begivenheder og Unionens politikvalgmuligheder samt for at give Unionens tænketanke, medlemsstater og Unionens institutioner lejlighed til at række ud til målgrupper i og uden for Unionen.

3.3.2.   Projektets resultater

udveksling af oplysninger og analyse vedrørende aktuelle spredningstendenser mellem fagfolk og akademiske eksperter fra medlemsstaterne samt specialister fra EU-Udenrigstjenesten og andre af Unionens institutioner

drøftelse af, hvordan Unionens politikker mod spredning bedst gennemføres

tilvejebringelse af konstruktiv feedback til Unionen om dens strategier mod spredning af masseødelæggelsesvåben og SALW fra uafhængige tænketanke i Unionen samt forslag fra fagfolk til tænketankene om de politisk mest relevante emner med henblik på yderligere forskning

udpegning af relevante ikkesprednings- og nedrustningsspørgsmål til politikorienterede rapporter

udarbejdelse af politikorienterede rapporter samt et sæt handlingsorienterede henstillinger til HR's repræsentanter. Disse rapporter formidles til Unionens relevante institutioner og til medlemsstaterne.

3.3.3.   Projektbeskrivelse

Projektet lægger op til tilrettelæggelse af op til ni ad hoc-ekspertseminarer med forberedelse af dertil knyttede rapporter og/eller henstillinger. Ad hoc-seminarerne varer op til to dage og har, alt efter den enkelte sag, mulighed for deltagelse af op til 45 personer.

3.4.   Projekt 4: Publikationer

3.4.1.   Projektets formål

tilvejebringelse af oplysninger og analyse om emner forbundet med spredning af masseødelæggelsesvåben, deres fremføringsmidler, konventionelle våben, herunder SALW, og nedrustning, der kan føde ind i en politisk og sikkerhedsrelateret dialog om disse spørgsmål, primært mellem eksperter, forskere og akademikere

tilvejebringelse af en ressource, som deltagerne i Rådets relevante forberedende organer kan anvende som baggrundsorientering for deres drøftelser om Unionens politik og praksis vedrørende ikkespredning, våbenkontrol og nedrustning

tilvejebringelse af idéer, oplysninger og analyser, som kan være med til at udvikle tiltag vedrørende ikkespredning, våbenkontrol og nedrustning på EU-niveau.

3.4.2.   Projektets resultater

styrket politisk og sikkerhedsrelateret dialog om foranstaltninger til bekæmpelse af spredningen af masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler, våbenkontrol og nedrustning, primært mellem eksperter, forskere og akademikere

øget bevidsthed, viden og forståelse i civilsamfundet, navnlig det bredere EU-net af uafhængige ikkespredningstænketanke, og blandt regeringer om spørgsmål vedrørende Unionens ikkesprednings-, våbenkontrol- og nedrustningspolitikker

politiske og/eller operationelle politikvalgmuligheder for HR, Unionens institutioner og medlemsstaterne

udvikling af tiltag vedrørende ikkespredning, våbenkontrol og nedrustning på EU-niveau gennem idéer, oplysninger og analyser.

3.4.3.   Projektbeskrivelse

Projektet lægger op til udarbejdelse og publikation af op til 20 politikpapirer. Disse politikpapirer udarbejdes eller bestilles af konsortiet og repræsenterer ikke nødvendigvis Unionens institutioners eller medlemsstaternes synspunkter. Politikpapirerne behandler emnerne inden for konsortiets mandat. I hvert papir opstilles der politiske og/eller operationelle politikvalgmuligheder. Alle politikpapirer offentliggøres på konsortiets websted.

3.5.   Projekt 5: Forvaltning og videreudvikling af hjælpetjenesten

3.5.1.   Projektets formål

Den fortsatte forvaltning og videreudviklingen af hjælpetjenesten i konsortiet for at yde ad hoc-ekspertise i forbindelse med hele spektret af ikkesprednings- og nedrustningsspørgsmål, herunder både ukonventionelle og konventionelle våben, vil præge og lette udformningen af Unionens politiske tiltag i forbindelse med specifikke og presserende emner.

3.5.2.   Projektets resultater

forvaltning af ad hoc-forskningsanmodninger med en svartid på to til tre uger om specifikke spørgsmål på EU-Udenrigstjenestens anmodning

fremme af ad hoc-dialog om specifikke emner mellem konsortiets tænketanke og EU-Udenrigstjenesten

herigennem styrke vidensgrundlaget for løbende drøftelser om ikkespredningsspørgsmål i Unionen

sikring af, at EU-Udenrigstjenesten har omfattende adgang til konsortiets ekspertise og forskningsbestemte ressourcer i forbindelse med kortfristede og lejlighedsvise anmodninger.

3.5.3.   Projektbeskrivelse

Projektet leverer op til 18 5-10 siders ekspertdokumenter til EU-Udenrigstjenesten og Rådets relevante arbejdsgrupper vedrørende aktuelle ikkesprednings- og nedrustningsspørgsmål, som EU-Udenrigstjenesten har anmodet om, inden for en frist på to til tre uger. Dokumenterne vil være baseret på en gennemgang af eksisterende akademisk litteratur og primære dokumenter (ikke original forskning). Mulige emner i lyset af den internationale dagsorden, kommende EU-arrangementer og EU's politikdokumenter vil blive fastlagt gennem drøftelser med EU-Udenrigstjenesten. EU-Udenrigstjenesten kan anmode om denne funktion a) ved hjælp af et dokument; og/eller b) ved hjælp af en orientering af CONOP eller COARM; og/eller c) i form af ekspertinput på afstand, når hastende rådgivning er påkrævet.

3.6.   Projekt 6: E-læring

3.6.1.   Projektets formål

opbygning af kapacitet hos næste generation af forskere og fagfolk inden for ikkespredning og nedrustning

uddybning af det indgående kendskab til Unionens ikkesprednings- og nedrustningspolitikker i hele Unionen og i tredjelande

bidrag til globale initiativer, der tager sigte på at fremme uddannelse om ikkespredning og nedrustning

fornyelse og udvidelse af ekspertisen om masseødelæggelsesvåben og SALW i Unionen og partnerlande

tilvejebringelse af skræddersyet og ajourført viden om hele spektret af ikkekonventionel og konventionel våbenkontrol til Unionens institutioner, medlemsstaterne og det europæiske net af tænketanke.

3.6.2.   Projektets resultater

vedligeholdelse og optimering af et fuldstændigt e-læringskursus, der omfatter alle relevante ikkesprednings- og nedrustningsaspekter

outreachaktiviteter og bistand til undervisere og lærere for så vidt angår brug af Unionens uddannelsesressourcer vedrørende ikkespredning og nedrustning

støtte til integration af Unionens e-læringsressourcer i universiteternes kandidatprogrammer

kombination af e-læring og klasseundervisning tilpasset til konsortiets behov med henblik på at øge bevidstheden om spredning (»blandet læring«)

uddybning af det indgående kendskab til Unionens ikkesprednings- og nedrustningspolitikker i hele Unionen og i tredjelande

tilvejebringelse af en løbende ajourført, åben uddannelsesressource for alle interessenter, der er involveret i ikkespredningsforskning og -programplanlægning

udvikling af yderligere onlineindhold for at forbedre kursusplaner og levere kritisk støttende viden til ikkespredningsfagfolk og -forskere.

3.6.3.   Projektbeskrivelse

Projektet fokuserer på den globale formidling og brug af det e-læringsværktøj, der er udviklet i henhold til afgørelse 2014/129/FUSP.

Med henblik herpå skal e-læringssidens brugervenlighed og den tilhørende certifikatdel løbende forbedres på grundlag af deltagerfeedback og evalueringen af brugeradfærd ved hjælp af forskellige statistiske værktøjer. Der vil blive lagt særlig vægt på at ajourføre e-læringstilbuddet for syns- eller hørehæmmede brugere for at lette uhindret brug af kurset og give adgang for så mange potentielle deltagere som muligt. Hele kursets forståelighed skal også styrkes gennem en omfattende sproglig gennemgang, der udføres af specialiserede personer med engelsk som modersmål.

Alle 15 læringsenheder vil blive ajourført, så studerende har adgang til de mest aktuelle kendsgerninger og tal. Outreachaktiviteter og støtte til uddannelsesinstitutioner skal sikre, at det er nemt at integrere e-læringen i universiteternes kandidatprogrammer og andre uddannelsestilbud, og fremme verdensomspændende brug af e-læringskurset.

Op til fem yderligere læringsenheder skal udvikles og iværksættes mellem 2018 og 2020. Det supplerende e-læringsindhold skal udvikles i tæt samråd med EU-Udenrigstjenesten og medlemsstaterne og kan høre under én af følgende kategorier:

a)

den avancerede læringsenhed, der uddyber eksisterende kursusindhold og tilvejebringer mere tilbundsgående viden

b)

den praktiske læringsenhed, der fokuserer på praktiske gennemførelsesspørgsmål i forbindelse med ikkesprednings- eller eksportkontrolordninger

c)

den akademiske læringsenhed, der bidrager med teoretiske overvejelser om ikkespredning og nedrustning

d)

den støttende læringsenhed, der bidrager med kritisk viden for bedre forståelse af den overordnede ikkesprednings- og nedrustningsproblematik (f.eks. retlige, finansielle eller etiske aspekter)

e)

den individualiserede læringsenhed, der støtter specifikke klasseundervisningskurser og bruges i kombination med disse kurser (»blandet læring«).

3.7.   Projekt 7: Praktikophold

3.7.1.   Projektets formål

opbygning af kapacitet hos næste generation af forskere og fagfolk inden for ikkespredningspolitik og -programplanlægning

uddybning af forståelsen for og ejerskabet af Unionens ikkesprednings- og nedrustningspolitikker i hele Unionen

formidling og forøgelse af kendskabet til Unionens SALW- og WMD-politikker i tredjelande

opbygning af netværk for nye eksperter på regionalt niveau, hvor Unionen har en stærk interesse i ikkespredning

styrkelse af kapacitetsopbygning inden for nettet

fornyelse og udvidelse af ekspertisen om masseødelæggelsesvåben og SALW i Unionen og partnerlande.

3.7.2.   Projektets resultater

styrkelse af kapaciteten hos næste generation af forskere og fagfolk inden for ikkespredningspolitik og -programplanlægning

uddybning af det indgående kendskab til Unionens ikkesprednings- og nedrustningspolitikker i hele Unionen

bedre forståelse for EU's strategier, politikker og ikkespredningstilgange i tredjelande

opbygning af netværk af unge fagfolk og akademikere og fremme af praktisk samarbejde

styrket kapacitetsopbygning i forbindelse med Unionens politikker inden for masseødelæggelsesvåben og SALW i nettet.

3.7.3.   Projektbeskrivelse

Projektet lægger op til praktikophold vedrørende ikkespredning og nedrustning for op til 36 kandidatstuderende eller unge diplomater, hver i en periode på op til tre måneder. Konsortiet opretter praktikopholdene, fører tilsyn hermed og dokumenterer dem og kombinerer foredrag, debatseminarer, struktureret læsning og projektintegration.

Alle institutter, der tilhører nettet, kan være værtsinstitutter. 30 ud af de 36 praktikophold skal forbeholdes europæiske ansøgere, mens de resterende seks praktikophold er forbeholdt ikkeeuropæiske ansøgere, ideelt set fra Sydasien, Østasien, Mellemøsten og Nordafrika.

Alle praktikanter inviteres så vidt muligt til de konferencer og seminarer, der tilrettelægges af konsortiet i løbet af deres praktikophold.

3.8.   Projekt 8: EU-studiebesøg for deltagerne i FN's stipendiatprogram vedrørende nedrustning

3.8.1.   Projektets formål

uddybning af det indgående kendskab til og sikring af synligheden af Unionens ikkesprednings- og nedrustningspolitikker i tredjelande

fornyelse og udvidelse af ekspertisen om masseødelæggelsesvåben og SALW i tredjelande, navnlig ved at øge bevidstheden om de muligheder, Unionens programmer for kapacitetsopbygning tilbyder inden for områder såsom våbeneksportkontrol, ikkespredning og nedrustning og begrænsning af CBRN-risici

støtte til FN's indsats for at styrke uddannelse om nedrustning og fremme multilateralisme.

3.8.2.   Projektets resultater

uddybning af det indgående kendskab til og synligheden af Unionens ikkesprednings- og nedrustningspolitikker i tredjelande

forbedret ekspertise om masseødelæggelsesvåben og SALW i partnerlandene

forbedret FN-uddannelse om nedrustning.

3.8.3.   Projektbeskrivelse

Projektet omfatter et årligt studiebesøg i Bruxelles på to til tre dage for FN's stipendiatprogram vedrørende nedrustning, herunder et seminar med talere fra Unionens institutioner og eksperter fra konsortiets netværk, og en tur til relevante steder. Besøget planlægges således, at det passer ind i den europæiske del af stipendiatprogrammet, typisk forud for FN's generalforsamling.

3.9.   Projekt 9: Uddannelse i bevidsthed om spredning

3.9.1.   Projektets formål

opbygning af bevidsthed blandt naturvidenskabelige fag og på andre relevante områder om risici for spredning af masseødelæggelsesvåben, der er forbundet med bestemte materialer, bestemt software og teknologi, og om de relevante internationale traktater og mekanismer

opbygning af kapacitet blandt disse grupper til at fastsætte interne overholdelsesmekanismer inden for deres institutioner med henblik på at kontrollere følsomme teknologistrømme samt materialesikkerhed

tilførelse af nye idéer om teknologisk udvikling og den mulige indvirkning heraf på ikkespredning til Unionens institutioner, medlemsstaterne og Unionens ikkespredningsnet.

3.9.2.   Projektets resultater

forbedret kapacitet hos næste generation af forskere inden for naturvidenskab og andre relevante områder i ikkespredningsinstrumenter og -politikker

bidrag til målene for Unionens ikkespredningspolitik gennem øget bevidsthed om spredningsrisikoen blandt discipliner med store spredningsrisici og høj teknologisk udvikling

kombination af fjernundervisning (e-læring) og uddannelse på stedet (»blandet læring«).

3.9.3.   Projektbeskrivelse

Med dette projekt udvikles et pilotkursus med henblik på at øge bevidstheden om spredningsrisici for kandidat- og ph.d.-studerende fra naturvidenskabelige fag og andre relevante områder. Dette omfatter udvikling af en målrettet læseplan for to forskellige modtagergrupper (såsom biomedicinske, ingeniørvidenskabelige eller nukleare) og gennemførelse af et pilotkursus for hver af disse målgrupper.

3.10.   Projekt 10: Forvaltning af en internetplatform

3.10.1.   Projektets formål

Vedligeholdelsen og udviklingen af et internetwebsted skal lette kontakterne mellem nettets møder og skabe en forskningsdialog mellem ikkespredningstænketankene. Unionens institutioner og medlemsstaterne kan også drage fordel af et dedikeret websted, hvor nettets deltagere frit kan udveksle oplysninger, dele deres idéer og offentliggøre deres undersøgelser om ikkespredning af masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler og spørgsmål vedrørende konventionelle våben, herunder SALW. Projektet skal give en onlineopfølgning af arrangementerne og være et vindue for europæisk forskning. Det skal bidrage til effektiv formidling af forskningsresultater i tænketankmiljøet og til regeringskredse. Dette fører til en bedre foregribelse af og øget viden om trusler med tilknytning til spredning af masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler og til konventionelle våben, herunder ulovlig handel med og voldsom ophobning af SALW og ammunition hertil.

3.10.2.   Projektets resultater

forvaltning af en platform, hvor ikkespredningstænketanke løbende kan dele deres uafhængige synspunkter på og analyser af spørgsmål vedrørende spredning af masseødelæggelsesvåben og konventionelle våben, herunder SALW

udvidelse, forvaltning og ajourføring af det eksisterende net af uafhængige tænketanke

fremme af en bedre forståelse af Unionens WMD-ikkespredningsstrategier og SALW-strategier inden for civilsamfundet og sikring af en grænseflade mellem Unionen og nettet af tænketanke

vedvarende og gratis download af dokumenter fra nettets møder og fra uafhængige tænketanke, der gerne vil dele deres forskningsresultater uden finansiel kompensation

forøgelse af bevidsthed og viden i Unionens institutioner, medlemsstaterne, civilsamfundet og tredjelande om truslerne i forbindelse med konventionelle våben, masseødelæggelsesvåben og deres fremføringsmidler, så de bedre kan foregribe situationerne.

3.10.3.   Projektbeskrivelse

anvendelse af en teknologi af den sociale netværkstype kunne, når det er muligt og hensigtsmæssigt, udvikles for at muliggøre aktiv onlinekommunikation og udveksling af oplysninger mellem nettets deltagere i et velkendt miljø

konsortiet, som er ansvarligt for projektet, er ansvarlig for webhosting, webdesign og den tekniske vedligeholdelse af webstedet

Unionens politikker vedrørende spredning af masseødelæggelsesvåben og konventionelle våben, herunder SALW, følges løbende og støttes med passende dokumentation

publikationer fra konsortiet fremmes og støttes med specifikke historiske oversigter

konferencer tilrettelagt af konsortiet fremmes og viderebringes på webstedet (baggrundspapirer, dagsordener, præsentationer, eventuelt videooptagelser af åbne møder, når det er passende)

konsortiets e-læringskursus gøres tilgængeligt via webstedet. En intranetadgang udvikles specielt for nettets medlemmer og Unionens embedsmænd (integreret værktøj til e-læring).

særlige fokussider om aktuelle emner vedrørende spredning af masseødelæggelsesvåben og konventionelle våben, herunder SALW, offentliggøres hver anden måned.

4.   Varighed

Den samlede anslåede varighed af projekternes gennemførelse er 42 måneder.

5.   Begunstigede

5.1.   Direkte begunstigede

De foreslåede projekter tjener de formål, der er opstillet for FUSP, og bidrager til at opfylde de strategiske mål, der er fastsat i EU's WMD-ikkespredningsstrategi og SALW-strategi.

5.2.   Indirekte begunstigede

Projekternes indirekte begunstigede er:

a)

uafhængige tænketanke og akademikere fra Unionen og tredjelande, som er specialiseret i spørgsmål vedrørende ikkespredning, nedrustning og konventionelle våben, herunder SALW

b)

institutioner i Unionen, herunder uddannelsesinstitutioner, studerende og alle andre modtagere af e-læringskurset

c)

medlemsstaterne

d)

tredjelande.

6.   Tredjepartsdeltagere

Projekterne finansieres fuldt ud ved denne afgørelse. Eksperterne fra nettet kan betragtes som tredjepartsdeltagere. De arbejder i overensstemmelse med deres normale regler.

7.   Styringskomitéen

Styringskomitéen for dette projekt består af repræsentanter for HR og for gennemførelsesinstansen, jf. punkt 8. Styringskomitéen fører regelmæssigt og mindst én gang om året tilsyn med gennemførelsen af denne afgørelse, herunder ved hjælp af elektroniske kommunikationsmidler.

8.   Gennemførelsesinstans

Den tekniske gennemførelse af denne afgørelse varetages af konsortiet, der udfører sin opgave under HR's tilsyn. Konsortiet samarbejder under udførelsen af sine aktiviteter med HR, medlemsstaterne, andre deltagende stater og internationale organisationer, alt efter hvad der er relevant.


Top