EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0568(01)

EF: Kommissionens beslutning af 9. juli 2009 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til tissuepapir (meddelt under nummer K(2009) 4596) (EØS-relevant tekst)

OJ L 197, 29.7.2009, p. 87–95 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 015 P. 67 - 75

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 15/01/2019; ophævet ved 32019D0070

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/568(2)/oj

29.7.2009   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 197/87


KOMMISSIONENS BESLUTNING

af 9. juli 2009

om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til tissuepapir

(meddelt under nummer K(2009) 4596)

(EØS-relevant tekst)

(2009/568/EF)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1980/2000 af 17. juli 2000 om en revideret ordning for tildeling af et EF-miljømærke (1), særlig artikel 6, stk. 1, andet afsnit,

efter høring af Den Europæiske Unions Miljømærkenævn, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Fællesskabets miljømærke kan i medfør af forordning (EF) nr. 1980/2000 tildeles et produkt, som besidder egenskaber, der giver det mulighed for i væsentlig grad at bidrage til forbedringer i forbindelse med vigtige miljøforhold.

(2)

Forordning (EF) nr. 1980/2000 foreskriver, at der for hver produktgruppe fastsættes specifikke miljømærkekriterier på grundlag af kriterier udarbejdet af Den Europæiske Unions Miljømærkenævn.

(3)

Den foreskriver endvidere, at miljømærkekriterierne og de krav til vurdering og verifikation, der er knyttet til kriterierne, skal gennemgås i god tid inden udløbet af gyldighedsperioden for de kriterier, der er specificeret for hver produktgruppe.

(4)

Der er i henhold til forordning (EF) nr. 1980/2000 foretaget en gennemgang af miljøkriterierne og de krav til vurdering og verifikation, der er fastsat i Kommissionens beslutning 2001/405/EF af 4. maj 2001 om miljøkriterier for tildeling af EF-miljømærket til tissue-papirprodukter (2). Miljøkriterierne og de tilhørende krav til vurdering og verifikation gælder til den 4. januar 2010.

(5)

Gennemgangen har vist, at den videnskabelige og markedsmæssige udvikling gør det hensigtsmæssigt at ændre definitionen af produktgruppen og fastsætte nye miljøkriterier.

(6)

Miljøkriterierne og de tilhørende krav til vurdering og verifikation bør gælde i fire år efter vedtagelsen af denne beslutning.

(7)

For endvidere at præcisere, at visse produkter omfattet af Rådets direktiv 76/768/EØF af 27. juli 1976 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om kosmetiske midler (3) bør udelukkes fra den pågældende produktgruppes anvendelsesområde, er det nødvendigt at ændre definitionen af produktgruppen i beslutning 2001/405/EF.

(8)

Beslutning 2001/405/EF bør derfor erstattes.

(9)

Producenter, hvis produkter er blevet tildelt miljømærket for tissuepapir på basis af kriterierne i beslutning 2001/405/EF, bør indrømmes en overgangsperiode, således at de får tilstrækkelig tid til at tilpasse deres produkter til de reviderede kriterier og krav. Producenterne bør også kunne vælge at forelægge ansøgninger enten på grundlag af kriterierne i beslutning 2001/405/EF eller på grundlag af kriterierne i nærværende beslutning, indtil gyldigheden af førstnævnte beslutning ophører.

(10)

Foranstaltningerne i denne beslutning er i overensstemmelse med udtalelse fra det udvalg, der er nedsat ved artikel 17 i forordning (EF) nr. 1980/2000 —

VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

Produktgruppen »tissuepapir« omfatter ark eller ruller af tissuepapir, der egner sig til personlig hygiejne, opsugning af væsker og/eller rengøring af snavsede overflader. Tissueproduktet består af kreppet eller præget papir i ét eller flere lag. Produktets fiberindhold skal mindst udgøre 90 %.

Produktgruppen omfatter ikke følgende:

a)

vådservietter og hygiejneartikler

b)

tissueprodukter, der er laminerede med andre materialer end tissuepapir

c)

produkter omhandlet i direktiv 76/768/EØF.

Artikel 2

For at få tildelt et EF-miljømærke for produkter, der tilhører produktgruppen »tissuepapir«, i medfør af forordning (EF) nr. 1980/2000 skal tissuepapir opfylde kriterierne i bilaget til denne beslutning.

Artikel 3

Miljøkriterierne for produktgruppen »tissuepapir« og de krav til vurdering og verifikation, der er knyttet til disse kriterier, gælder i fire år efter vedtagelsen af denne beslutning.

Artikel 4

Det administrative kodenummer for produktgruppen »tissuepapir« er »004«.

Artikel 5

Beslutning 2001/405/EF ophæves.

Artikel 6

1.   Ansøgninger om tildeling af miljømærket for produkter i produktgruppen »tissuepapir«, der indgives før datoen for vedtagelsen af denne beslutning, vurderes i overensstemmelse med betingelserne i beslutning 2001/405/EF.

2.   Ansøgninger om tildeling af miljømærket for produkter i produktgruppen »tissuepapir«, der indgives efter datoen for vedtagelsen af denne beslutning, men senest den 4. januar 2010, kan baseres på enten kriterierne i beslutning 2001/405/EF eller kriterierne i denne beslutning.

Sådanne ansøgninger bedømmes ud fra de kriterier, som de bygger på.

3.   Hvis miljømærket tildeles på grundlag af en ansøgning, der er vurderet i henhold til kriterierne i beslutning 2001/405/EF, kan det anvendes i en periode på 12 måneder fra vedtagelsen af denne beslutning.

Artikel 7

Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 9. juli 2009.

På Kommissionens vegne

Stavros DIMAS

Medlem af Kommissionen


(1)  EFT L 237 af 21.9.2000, s. 1.

(2)  EFT L 142 af 29.5.2001, s. 10.

(3)  EFT L 262 af 27.9.1976, s. 169.


BILAG

GENERELT

Sigtet med kriterierne

Disse kriterier tager især sigte på at:

reducere udledningerne af giftige eller eutrofierende stoffer i vandmiljøet

reducere miljøskader eller -risici i forbindelse med anvendelsen af energi (global opvarmning, forsuring, nedbrydning af ozonlaget, udtømning af ikke-vedvarende ressourcer) ved at nedbringe energiforbruget og de dermed forbundne emissioner til luften

reducere miljøskader eller -risici i forbindelse med anvendelsen af farlige kemikalier

tilskynde til at anvende bæredygtige fibre

der anvendes bæredygtige forvaltningsprincipper med henblik på at bevare skove.

Kriterierne er fastsat på niveauer, der fremmer mærkningen af tissuepapirprodukter med en lavere miljøbelastning.

Vurderings- og verifikationskrav

Der er ved hvert kriterium anført specifikke vurderings- og verifikationskrav.

Når ansøgeren skal forelægge erklæringer, dokumentation, analyse- og testresultater eller andet belæg for, at kriterierne er opfyldt, er det underforstået, at belægget efter forholdene kan stamme fra ansøgeren og/eller dennes leverandør(er) og/eller disses leverandør(er) osv.

Der kan eventuelt anvendes andre testmetoder end dem, der er anført ved de enkelte kriterier, hvis disse accepteres som ligeværdige af det ansvarlige organ, der skal vurdere ansøgningen.

Prøvning udføres så vidt muligt af behørigt akkrediterede laboratorier, som opfylder de generelle krav i standard EN ISO 17025.

De ansvarlige organer kan om nødvendigt kræve underbyggende dokumentation og foretage uafhængig verifikation.

Det anbefales de ansvarlige organer at tage hensyn til, om der anvendes anerkendte miljøledelsesordninger, f.eks. EMAS eller ISO 14001, når de bedømmer ansøgningerne og kontrollerer, om kriterierne overholdes (NB: Der er ikke krav om anvendelse af sådanne ledelsesordninger).

MILJØKRITERIER

Miljøkriterierne omfatter produktionen af papirmasse, herunder alle delprocesser fra det punkt, hvor fiberråmaterialet/returpapiret passerer anlæggets porte til det punkt, hvor papirmassen forlader papirmøllen. Hvad angår papirproduktionsprocesserne, omfattes alle delprocesser fra bankning af massen (opløsning af returpapiret) til oprulning af papiret på ruller.

Transport, forarbejdning og emballering af papirmassen, papiret eller råmaterialer er ikke omfattet.

Genbrugsfibre defineres som fibre fra genanvendelse af returpapir og -pap fra trykkerier og forbrugere. Indkøbt og eget udskudspapir fra produktion af nye fibre omfattes ikke af definitionen.

1.   Udledninger til vand og luft

a)   Kemisk iltforbrug (COD), phosphor (P), svovl (S), nitrogenoxider (NO x )

For hver af disse parametre skal udledningen til luft og/eller i vandmiljøet fra papirmasse- og papirproduktionen udtrykkes i point (PCOD, PP, PS, PNOx), som det er angivet nedenfor.

Ingen af de point, der gives individuelt til PCOD, PP, PS eller PNOx, må overstige 1,5.

Det samlede antal point (Ptotal = PCOD + PP + PS + PNOx) må ikke overstige 4,0.

PCOD beregnes som beskrevet i det følgende (PP, PS og PNOx beregnes præcis på samme måde med de tilsvarende referenceværdier).

For hver anvendt papirmasse »i« skal de dermed forbundne COD-emissioner (CODpapirmasse,i udtrykt i kg/ton lufttørret papirmasse — ADT) vægtes i henhold til deres relative andele af hver mængde anvendt papirmasse (papirmasse,i for så vidt angår lufttørret tissuepapir). Den vægtede COD-emission for papirmasserne lægges derefter sammen med den målte COD-emission fra papirproduktionen for at give en samlet COD-emission, CODtotal..

Den vægtede COD-referenceværdi for papirmasseproduktion beregnes på samme måde som summen af de vægtede referenceværdier for hver anvendt papirmasse og sammenlægges med referenceværdien for papirproduktion for at give en samlet COD-referenceværdi, CODreftotal. Referenceværdierne for hver anvendt papirmassetype og for papirproduktionen er anført i tabel 1.

Til sidst divideres den samlede COD-emission med den samlede COD-referenceværdi således:

Formula

Tabel 1

Referenceværdier for emissioner fra forskellige papirmassetyper og papirproduktion

(kg/ADT)

Papirmassetype/papir

Emissioner

CODreference

Preference

Sreference

NOx reference

Kemisk papirmasse (undtagen sulfit)

18,0

0,045

0,6

1,6

Kemisk papirmasse (sulfit)

25,0

0,045

0,6

1,6

Ubleget kemisk papirmasse

10,0

0,02

0,6

1,6

CTMP

15,0

0,01

0,3

0,3

Papirmasse af genvundne fibre

3,0

0,01

0,03

0,3

Tissuepapir

2,0

0,01

0,03

0,5

I tilfælde af kraftvarmeproduktion på samme anlæg tildeles og beregnes NOx- og S-emissionerne efter følgende ligning:

Andelen af emissioner fra kraftproduktion = 2 × (MWh(el))/[2 × MWh(el) + MWh(varme)]

I denne beregning beregnes nettoelektriciteten, dvs. kun den del, der leveres fra kraftværket til papirmasse-/papirproduktionen, medregnes; den el, der anvendes på kraftværket til at producere energien, indgår ikke i beregningen.

I denne beregning beregnes nettovarmen, dvs. kun den del, der leveres fra kraftværket til papirmasse-/papirproduktionen, medregnes; den varme, der anvendes på kraftværket til at producere energien, indgår ikke i beregningen.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge udførlige beregninger, som dokumenterer, at kriteriet er opfyldt, tillige med tilhørende dokumentation, bl.a. testrapporter på grundlag af følgende testmetoder, for hver enkelt parameter eller tilsvarende som anført nedenfor:

COD: ISO 6060, DIN 38409 del 41, NFT 90101 ASTM D 125283, Dr Lange LCK 114, Hack eller WTW

P: EN ISO 6878, APAT IRSA CNR 4110 eller Dr Lange LCK 349

NOx: ISO 11564

S(oxid.): EPA nr. 8

S(red.): EPA nr. 16A

svovlindholdet i olie: ISO 8754

svovlindholdet i kul: ISO 351.

Dokumentationen skal omfatte en angivelse af målehyppigheden og en beregning af point for COD, P, S og NOx. Den skal inddrage alle emissioner af S og NOx, som forekommer i forbindelse med produktionen af papirmasse og papir, herunder damp, der genereres uden for produktionsstedet, med undtagelse af emissioner i forbindelse med elproduktionen. Målingerne skal omfatte genvindingskedler, kalkovne, dampkedler og afbrændingsovne til stærkt ildelugtende gasser. Emissioner fra diffuse kilder skal også inddrages. De indrapporterede emissionsmængder af svovl til luften skal omfatte emissioner af såvel oxiderede som reducerede svovlforbindelser (dimethylsulphid, methylmercaptan, hydrogensulphid og lignende). Svovlemissionerne fra kraftvarmeproduktionen fra olie, kul og andre brændselstyper, hvor svovlindholdet er kendt, kan beregnes i stedet for at måles, og de skal indregnes.

Prøver af udledninger i vandmiljøet skal foretages på ufiltrerede og ikke-bundfældede prøver, der udtages enten efter behandling ved produktionsanlægget eller efter behandling i et offentligt rensningsanlæg. Perioden for målingerne baseres på produktionen i løbet af 12 måneder. Hvis der er tale om et nyt eller ombygget produktionsanlæg, hvor der ikke foreligger emissionsmålinger for en periode på tolv måneder, baseres resultaterne på emissionsmålinger foretaget en gang om dagen i mindst 45 på hinanden følgende dage, efter at anlæggets emissionsværdier har stabiliseret sig.

b)   AOX

Den vægtede gennemsnitsværdi for AOX fra produktionen af papirmasse anvendt til miljømærkede tissueprodukter må ikke overstige 0,12 kg/ADT papir. AOX-emissioner fra hver enkelt papirmasse anvendt i papiret må ikke overstige 0,25 kg/ADT papirmasse.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport, hvor følgende testmetode er anvendt: AOX ISO 9562 (1989) fra papirmasseleverandøren sammen med detaljerede beregninger, der viser, at kriteriet er opfyldt, tillige med tilhørende dokumentation.

Målehyppigheden skal oplyses i den underbyggende dokumentation. AOX måles kun under processer, hvor der anvendes chlorforbindelser til blegning af papirmassen. Det er ikke nødvendigt at måle AOX i spildevandet fra ikke-integreret papirproduktion eller i spildevandet fra papirmasseproduktion, hvor der ikke anvendes chlorblegning, eller hvor blegningen udføres med chlorfrie stoffer.

Målingerne foretages på ufiltrerede og ikke-bundfældede prøver, der udtages enten efter behandling ved produktionsanlægget eller efter behandling i et offentligt rensningsanlæg. Perioden for målingerne baseres på produktionen i løbet af 12 måneder. Hvis der er tale om et nyt eller ombygget produktionsanlæg, hvor der ikke foreligger emissionsmålinger for en periode på 12 måneder, baseres resultaterne på emissionsmålinger foretaget en gang om dagen i mindst 45 på hinanden følgende dage, efter at anlæggets emissionsværdier har stabiliseret sig.

c)   CO2

Emissionerne af kuldioxid fra ikke-vedvarende energikilder må ikke overstige 1 500 kg pr. ADT fremstillet papir, inklusive emissioner fra elproduktionen (uanset om den finder sted i eller uden for produktionsanlægget).

Brændsler anvendt til forarbejdning af tissuepapir til et produkt og transport i forbindelse med levering af dette produkt, papirmasser eller andre råmaterialer indgår ikke i beregningerne.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge udførlige beregninger, som dokumenterer, at kriteriet er opfyldt, tillige med tilhørende dokumentation.

Ansøgeren skal aflevere data over emission af kuldioxid til luften. Disse skal omfatte alle konventionelle brændsler, der benyttes under papirmasse- og papirproduktionen, herunder emissioner fra elproduktionen (uanset om den produceres i eller uden for anlægget).

Følgende emissionsfaktorer anvendes til beregning af CO2-emissioner fra brændsler:

Tabel 2

Brændsel

CO2-emission

Enhed

Kul

95

g CO2 fossil/MJ

Råolie

73

g CO2 fossil/MJ

Brændselsolie 1

74

g CO2 fossil/MJ

Brændselsolie 2-5

77

g CO2 fossil/MJ

LPG

62,40

g CO2 fossil/MJ

Naturgas

56

g CO2 fossil/MJ

Elektricitet fra forsyningsnettet

400

g CO2 fossil/kWh

Hvad angår el fra forsyningsnettet, anvendes værdien i ovenstående tabel (europæisk gennemsnit), medmindre ansøgeren forelægger dokumentation for, at der anvendes el fra vedvarende energikilder i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/77/EF (2); i så fald kan ansøgeren udelukke el fra vedvarende energikilder fra beregningen.

2.   Energiforbrug

Det samlede elforbrug til produktion af det pågældende tissuepapirprodukt beregnes som summen af den elektricitet, der forbruges på de forskellige trin i papirmasse- og tissuepapirproduktionen; det må ikke overstige 2 200 kWh electricitet pr. ADT produceret papir.

Ansøgeren skal beregne hele elektricitetsforbruget under produktionen af papirmasse og tissuepapir, inklusive den elektricitet, der bruges til at fjerne tryksværte fra affaldspapir til produktion af genbrugspapir.

Elektricitetsberegningen omfatter ikke den energi, der er brugt til transport af råmaterialer eller til forarbejdning og emballering.

Ved elektricitet forstås nettoforbruget af indgående elektricitet fra forsyningsnettet og intern elproduktion målt som elektrisk effekt. Der skal dog ikke redegøres for elektricitet, der anvendes til spildevandsbehandling og luftrensning.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge udførlige beregninger, som dokumenterer, at kriteriet er opfyldt, tillige med al tilhørende dokumentation. De afgivne oplysninger bør derfor omfatte det samlede elforbrug.

3.   Fibre — bæredygtig skovforvaltning

a)

Papirmasse- og papirproducenten/erne skal have en politik for bæredygtig træ- og fiberforsyning og et system til at spore og efterprøve træets oprindelse og spore det fra skoven til den første modtagelse.

Oprindelsen af alle nye træfibre skal dokumenteres. Papirmasse- og papirproducenten skal sikre, at alt træ og alle fibre kommer fra lovlige kilder. Træ og fibre må ikke komme fra beskyttede områder eller områder, der behandles i en officiel procedure med henblik på at blive udpeget til beskyttelse, eller fra urskove og skove af høj bevarelsesværdi, der er defineret i nationale tiltag med inddragelse af berørte parter, medmindre indkøbene tydeligt falder i tråd med de nationale beskyttelsesbestemmelser.

b)

Fiberråmaterialet i papiret kan være genvundne eller ny fibre. 50 % af de nye fibre skal imidlertid komme fra bæredygtigt forvaltede skove, der er blevet certificeret i henhold til en uafhængig ordning, der opfylder kriterierne i punkt 15 i Rådets resolution af 15. december 1998 om en skovbrugsstrategi for Den Europæiske Union og den videre udviklingen heraf.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge hensigtsmæssig dokumentation fra papirleverandøren med angivelse af type, mængde og nøjagtig oprindelse af de fibre, der er anvendt i papirmassen og i papirproduktionen. Anvendes der nye fibre fra skove, skal ansøgeren forelægge de relevante certifikater fra leverandøren af papiret/papirmassen, der viser, at certificeringsordningen fuldt ud opfylder kravene i punkt 15 i Rådets resolution af 15. december 1998 om en skovbrugsstrategi for Den Europæiske Union.

4.   Farlige kemiske stoffer

a)   Chlor

Chlorgas må ikke anvendes som blegemiddel. Dette krav gælder ikke for chlorgas i forbindelse med produktion og anvendelse af chlordioxid.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en erklæring fra papirmasseproducenten eller -producenterne om, at der ikke er anvendt chlorgas som blegemiddel. Bemærk: Selv om dette krav også gælder for blegning af genvundne fibre, accepteres det, at sådanne fibre i deres forudgående livscyklus er blevet bleget med chlorgas.

b)   APEO

Alkylphenolethoxylater eller alkylphenolderivater må ikke tilsættes vaskeaktive stoffer, afsværtningskemikalier, skumdæmpere, dispergeringsmidler eller bestrygningsmidler. Alkylphenolderivater defineres som stoffer, der danner alkylphenoler i forbindelse med nedbrydningen.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren eller kemikalieleverandøren(erne) skal forelægge en eller flere erklæringer om, at der hverken er tilsat alkylphenolethoxylater eller alkylphenolderivater til disse produkter.

c)   Overfladeaktive stoffer i afsværtningsopløsninger til genvundne fibre

Når der anvendes overfladeaktive stoffer i mængder på mindst 100 g/ADT (kumuleret over alle de anvendte overfladeaktive stoffer i de forskellige opløsninger, der anvendes til afsværtning af genvundne fibre), skal alle overfladeaktive stoffer være let bionedbrydelige. Så når disse overfladeaktive stoffer anvendes i mængder på mindre end 100 g/ADT, skal alle overfladeaktive stoffer enten være let bionedbrydelige eller bionedbrydelige på lang sigt (testmetoder og tærskelværdier er angivet nedenfor).

Vurdering og verifikation: Ansøgeren eller kemikalieleverandøren(erne) skal fremlægge en erklæring om, at kriteriet er opfyldt, sammen med de relevante sikkerhedsdatablade eller testrapporter for hvert overfladeaktivt stof; denne dokumentation skal indeholde oplysninger om testmetode, tærskelværdi og konklusion på grundlag af en af de følgende testmetoder og tærskelværdier: For let bionedbrydelighed benyttes OECD 301 A-F (eller tilsvarende ISO-standarder) med en nedbrydningsprocent i løbet af 28 dage på mindst 70 % for 301 A og E, og mindst 60 % for 301 B, C, D og F; for bionedbrydelighed på lang sigt benyttes OECD 302 A-C (eller tilsvarende ISO-standarder (3) med en nedbrydningsprocent (inklusive adsorption) i løbet af 28 dage på mindst 70 % for 302 A og B, og på mindst 60 % for 302 C.

d)   Biocider

Den aktive komponent i biocider eller biostatiske stoffer, der anvendes til at bekæmpe slimdannende organismer i det recirkulerede vand i papirprocessen, må ikke kunne ophobes i organismer.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren eller kemikalieleverandøren(erne) skal fremlægge en erklæring om, at kriteriet er opfyldt, sammen med de relevante sikkerhedsdatablade eller testrapporter; denne dokumentation skal indeholde oplysninger om testmetode, tærskelværdier og konklusion på grundlag af følgende testmetoder: OECD 107, 117 eller 305 A-E.

e)   Vådstyrkemidler

Vådstyrkemidler må højst indeholde 0,7 % af de organiske chlorforbindelser epichlorhydrin (ECH), 1,3-dichlor-2-propanol (DCP) og 3-monochlor-1,2-propanediol (MCPD) beregnet som summen af de tre forbindelser og sat i forhold til vådstyrkemidlets tørstofindhold.

Vådstyrkemidler, der indeholder glyoxal, må ikke anvendes til produktion af miljømærket tissuepapir.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren eller kemikalieleverandøren(erne) skal fremlægge en eller flere erklæringer om, at indholdet af epichlorhydrin (ECH), 1,3-dichlor-2-propanol (DCP) og 3-monochlor-1,2-propanediol (MCPD), beregnet som summen af de tre forbindelser og sat i forhold til vådstyrkemidlets tørstofindhold, ikke overstiger 0,7 %.

f)   Blødgøringsmidler, lotioner, duftstoffer og tilsætningsstoffer af naturlig oprindelse

Ingen af de anvendte stoffer eller præparater/blandinger i blødgøringsmidler, lotioner, duftstoffer og tilsætningsstoffer af naturlig oprindelse må være klassificeret som miljøfarlige, sensibiliserende, kræftfremkaldende eller mutagene med risikosætningerne R42, R43, R45, R46, R50, R51, R52 eller R53 (eller en kombination heraf) i henhold til Rådets direktiv 67/548/EØF (4) eller Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 1999/45/EF (5) og ændringerne hertil. Stoffer/duftstoffer, der i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/15/EF (6) (7. ændring til Rådets direktiv 76/768/EØF, bilag III, del I) kræver, at stoffet mærkes på produktet/emballagen, må ikke anvendes i miljømærkede produkter (højeste tilladte koncentration 0,01 %).

Enhver ingrediens, der anvendes som duftstof i produktet, skal være fremstillet, håndteret og anvendt i overensstemmelse med International Fragrance Associations regler for god praksis.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en liste over de blødgøringsmidler, lotioner og tilsætningsstoffer af naturlig oprindelse, der er blevet tilsat tissueproduktet, sammen med en erklæring for hvert tilsat præparat om, at kriteriet er opfyldt.

Duftstofproducenten skal for hver enkelt del af kriteriet forelægge det ansvarlige organ en erklæring om, at kriteriet er opfyldt.

5.   Produktsikkerhed

Produkter, der er fremstillet af genvundne fibre eller en blanding af genvundne og nye fibre, skal opfylde følgende sundhedskrav:

 

Tissuepapir må højst indeholde:

formaldehyd: 1 mg/dm2 ved prøvning efter EN 1541

glyoxal: 1,5 mg/dm2 ved prøvning efter DIN 54603

PCP: 2 mg/kg ved prøvning efter EN ISO 15320.

 

Alle tissuepapirprodukter skal opfylde følgende krav:

Slimhæmmende og antimikrobielle stoffer: Ingen væksthæmning for mikroorganismer ved prøvning efter EN 1104.

Farvestoffer og optisk hvidt: Ingen afsmitning ved prøvning efter EN 646/648 (afsmitningsgrad 4 kræves).

Farvestoffer og tryksværte:

Farvestoffer og tryksværte, der anvendes i produktionen af tissuepapir, må ikke indeholde azofarvestoffer, som kan spaltes til nogen af de aminer, der er anført i tabel 3.

Farvestoffer og tryksværte, der anvendes i produktionen af tissuepapir, må ikke være baseret på Cd eller Mn.

Tabel 3

Farvestoffer må ikke afgive følgende aminer i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/61/EF  (7)

Aminer

CAS-nummer

4-amino-biphenyl

92-67-1

Benzidin

92-87-5

4-chlor-toluidin

95-69-2

2-naphtylamin

91-59-8

o-aminoazo-toluen

97-56-3

2-amino-4-nitro-toluen

99-55-8

p-chloranilin

106-47-8

2,4-diamino-anisol

615-05-4

2,4'-diamino-diphenylmethan

101-77-9

3,3'-dichlorbenzidin

91-94-1

3,3'-dimethoxybenzidin

119-90-4

3,3'-dimethylbenzidin

119-93-7

3,3'-dimethyl-4,4'-diamino-diphenylmethane

838-88-0

p-cresidin

120-71-8

4,4'-methylenbis(2-chloroanilin)

101-14-4

4,4'-oxydianilin

101-80-4

4,4'-thiodianilin

139-65-1

o-toluidin

95-53-4

2,4-toluilendiamin

95-80-7

2,4,5-trimethylanilin

137-17-7

0-anisidindimethoxyanilin

90-04-0

2,4-xylidin

95-68-1

4,6-xylidin

87-62-7

4-aminoazobenzen

60-09-3

Vurdering og verifikation: Ansøgeren og/eller dennes kemikalieleverandør(er) skal erklære, at produktet opfylder dette kriterium.

6.   Affaldshåndtering

Alle producenter af papirmasse, papir og forarbejdede tissuepapirprodukter skal have en ordning for håndtering af affald og restprodukter fra produktionsanlæggene. Ordningen dokumenteres eller beskrives i ansøgningen og skal mindst omfatte følgende:

fremgangsmåder til adskillelse og genvinding af materialer fra affaldsstrømmen

fremgangsmåder til nyttiggørelse af materialer til anden brug, f.eks. forbrænding til dampproduktion eller til brug i landbruget

fremgangsmåder til håndtering af farligt affald.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge en beskrivelse af affaldshåndteringen for de pågældende anlæg og en erklæring om, at kriteriet er opfyldt.

7.   Brugsegnethed

Produktet skal være egnet til formålet.

8.   Forbrugeroplysninger

I miljømærkets rubrik 2 skal der stå følgende:

indeholder bæredygtigt producerede fibre

ringe vand- og luftforurening

lave udslip af drivhusgasser og lavt elforbrug.

Ved siden af miljømærket skal fabrikanten desuden anføre minimumsprocentsatsen for genvundne fibre og/eller procentsatsen for certificerede fibre.


(1)  ADT = Air dry tonne (ton lufttørret papirmasse) betyder 90 % tørstofindhold for papirmasse. Papirs egentlige tørstofindhold ligger normalt på omkring 95 %. I beregningerne skal referenceværdierne for papirmasser justeres for at svare til papirets indhold af tørre fibre, der som oftest ligger på over 90 %.

(2)  EFT L 283 af 27.10.2001, s. 33.

(3)  F.eks. EN ISO standard 14593:1999 — Water quality. — Evaluation of ultimate aerobic biodegradability of organic compounds in aqueous medium. — Analyse af uorganisk kulstof i lukkede beholdere (CO2 headspace test). Der anvendes ikke præadaptation. Der anvendes ikke ti-dages-vindue (referencemetode) baseret på Kommissionens forordning (EF) nr. 907/2006 af 20. juni 2006 om ændring af bilag III og VII til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 648/2004 om vaske- og rengøringsmidler (EUT L 168 af 21.6.2006, s. 5).

(4)  EFT 196 af 16.8.1967, s. 1.

(5)  EFT L 200 af 30.7.1999, s. 1.

(6)  EUT L 66 af 11.3.2003, s. 26.

(7)  EFT L 243 af 11.9.2002, s. 15.


Top