EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31998R1965

Rådets forordning (EF) nr. 1965/98 af 9. september 1998 om indførelse af en endelig antidumpingtold på importen af polysulfidpolymerer med oprindelse i Amerikas Forenede Stater og om endelig opkrævning af den midlertidige told

OJ L 255, 17.9.1998, p. 1–8 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 17/09/2003

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1998/1965/oj

31998R1965

Rådets forordning (EF) nr. 1965/98 af 9. september 1998 om indførelse af en endelig antidumpingtold på importen af polysulfidpolymerer med oprindelse i Amerikas Forenede Stater og om endelig opkrævning af den midlertidige told

EF-Tidende nr. L 255 af 17/09/1998 s. 0001 - 0008


RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1965/98 af 9. september 1998 om indførelse af en endelig antidumpingtold på importen af polysulfidpolymerer med oprindelse i Amerikas Forenede Stater og om endelig opkrævning af den midlertidige told

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Rådets forordning (EF) nr. 384/96 af 22. december 1995 om beskyttelse mod dumpingimport fra lande, der ikke er medlemmer af Det Europæiske Fællesskab (1), særlig artikel 9, stk. 4,

under henvisning til forslag fra Kommissionen forelagt efter høring af Det Rådgivende Udvalg, og

ud fra følgende betragtninger:

A. PROCEDURE

(1) Ved forordning (EF) nr. 617/98 (2) i det følgende benævnt »forordningen om midlertidig told«, indførte Kommissionen en midlertidig told på importen til Fællesskabet af polysulfidpolymerer, i det følgende benævnt »PSP«, henhørende under KN-kode ex 4002 99 90 og med oprindelse i Amerikas Forenede Stater, i det følgende benævnt »USA«.

(2) Efter indførelsen af de midlertidige antidumpingforanstaltninger fremsatte flere interesserede parter skriftlige bemærkninger.

(3) Parter, der anmodede om det, fik lejlighed til at blive hørt af Kommissionen.

(4) Kommissionen fortsatte med at indhente og efterprøve alle de oplysninger, som den anså for nødvendige for at træffe endelig afgørelse i sagen. Der blev aflagt kontrolbesøg hos følgende industrielle brugere af PSP:

- Kömmerling Chemische Fabrik GmbH & Co., Pirmasens, Tyskland.

- Chemetall GmbH, Frankfurt/Main, Tyskland.

(5) Parterne underrettedes om de vigtigste kendsgerninger og betragtninger, på grundlag af hvilke det påtænktes at anbefale indførelse af endelig antidumpingtold og endelig opkrævning af de beløb, for hvilke der var stillet sikkerhed i form af midlertidig told. Parterne indrømmedes også en frist, inden for hvilken de kunne fremsætte bemærkninger til ovennævnte underretning.

(6) Parternes mundtlige og skriftlige bemærkninger undersøgtes nærmere, og om fornødent ændredes de endelige undersøgelsesresultater for at tage hensyn hertil.

B. DEN PÅGÆLDENDE VARE OG SAMME VARE

(7) Den eksporterende producent i USA anmodede om, at PSP i fast form holdes uden for den foreliggende undersøgelse. Det skal i den forbindelse anføres, at i EF-erhvervsgrenens klage og i den undersøgelse, der gennemførtes på grundlag af denne klage, sondredes der ikke mellem PSP i flydende og fast form, og den omfattede ikke udtrykkeligt PSP i fast form. I betragtning af det betydeligt større marked for flydende PSP og den kendsgerning, at EF-erhvervsgrenen kun fremstiller PSP i flydende form, var nævnte undersøgelse udelukkende baseret på markedet for flydende PSP i USA og i Fællesskabet.

I forordningen om midlertidig told sondredes der imidlertid ikke mellem PSP i fast og flydende form, og antidumpingforanstaltingerne var følgelig gældende for al PSP. Eftersom det fremgår af den undersøgelse, der er gennemført efter indførelsen af de midlertidige foranstaltninger, at PSP i fast form i henseende til fysiske og tekniske egenskaber ikke er samme vare som PSP i flydende form som følge af en anderledes molekylestruktur, og da det påvistes, at PSP i fast form ikke kunne omdannes til flydende PSP, holdes PSP i fast form uden for den foreliggende undersøgelse.

Der er ikke fremført andre bemærkninger til dette spørgsmål, og de konklusioner, der er omhandlet i betragtning 12 i forordningen om midlertidig told, bekræftes derfor.

C. DUMPING

1. Normal værdi

(8) Den eksporterende producent anmodede om, at den normale værdi blev fastsat som en beregnet værdi for alle PSP-varetyper, da det ikke var muligt at foretage en behørig sammenligning på grund af den særlige markedssituation, som omhandlet i artikel 2, stk. 3, i forordning (EF) nr. 384/96, i det følgende benævnt »grundforordningen«. Producenten gjorde gældende, at denne særlige situation er en følge af, at den pågældende vare sælges i mange forskellige markedssegmenter i USA, såsom byggeri, isolerende fugemasse til glas, flyindustrien og bilindustrien, medens den i Fællesskabet hovedsagelig sælges på markedet for isolerende fugemasse til glas. Denne påstand kunne ikke godtages, da det forhold, at hjemmemarkedssalget og eksportsalget er rettet mod forskellige markedssegmenter ikke i sig selv er ensbetydende med en særlig markedssituation, som omhandlet i artikel 2, stk. 3, i grundforordningen.

(9) Den eksporterende producent gjorde endvidere gældende, af det amerikanske PSP-markeds struktur også burde tages i betragtning ved fastsættelsen at et rimeligt beløb til dækning af fortjeneste med henblik på beregningen af den normale værdi. Det anførtes, at dette beløb kun burde fastsættes på grundlag af den pågældende producents salg på markedet for isolerende fugemasse til glas. Dette krav måtte afvises, fordi beløbet til dækning af fortjeneste ifølge artikel 2, stk. 6, i grundforordningen skal fastsættes på grundlag af de faktiske omkostninger, der påløber i forbindelse med den af undersøgelsen omfattede eksportørs produktion og salg af samme vare i normal handel, og ikke kun en del af produktionen og salget, som anført af producenten.

(10) Da der ikke er fremført nye bemærkninger, bekræftes de øvrige undersøgelsesresultater, der er omhandlet i betragtning 13 og 14 i forordningen om midlertidig told.

2. Eksportpris

(11) Da den eksporterende producent ikke har fremført nye bemærkninger vedrørende fastsættelsen af eksportprisen, bekræftes de foreløbige undersøgelsesresultater, der er omhandlet i betragtning 15 i forordningen om midlertidig told.

3. Sammenligning

(12) Den eksporterende producent genfremsatte sin anmodning om, at hans eksportpriser i DEM justeredes for at tage hensyn til valutaomregningskursen. Dette spørgsmål blev taget op til ny undersøgelse, og da det konstateredes, at der faktisk havde været tale om vedvarende bevægelser i vekselkursen for omregning af USD til DEM, blev der i overensstemmelse med artikel 2, stk. 10, litra j), i grundforordningen foretaget en justering af eksportprisen for valutaomregninger. Justeringen beregnedes på det grundlag, at den eksporterende producent indrømmedes 60 dage for at afspejle de vedvarende bevægelser i vekselkurserne for de pågældende transaktioner.

(13) Da der ikke er fremført yderligere bemærkninger vedrørende sammenligningen mellem eksportprisen og den normale værdi, bekræftes de øvrige undersøgelsesresultater, der er omhandlet i betragtning 16 og 17 i forordningen om midlertidig told.

4. Dumpingmargen

(14) Da der ikke er fremført nye bemærkninger vedrørende fastsættelsen af dumpingmargenen, bekræftes den metode, der er omhandlet i betragtning 19 og 20 i forordningen om midlertidig told.

(15) Den endeligt fastlagte dumpingmargen udtrykt i procent af prisen, cif Fællesskabets grænse, udgjorde:

- Morton International Inc., Chicago: 47,5 %.

Da dette selskab anses for at tegne sig for hele produktionen i USA af den pågældende vare, fastsættes den endelige antidumpingtold for eventuelle ikke samarbejdsvillige eksporterende producenter også til 47,5 %.

D. SKADE

1. Salgspriser på fællesskabsmarkedet

(16) Under henvisning til betragtning 28 i forordningen om midlertidig told skal det påpeges, at på grundlag af de oplysninger, der forelå på daværende tidspunkt, konstateredes det, at i hele den betragtede periode faldt den eksporterende producents priser på EF-markedet i gennemsnit med 4 %. Efter indførelsen af midlertidige antidumpingforanstaltninger kunne Kommissionen imidlertid fastslå, at den eksporterende producent havde undladt at opføre alle kreditnotaer, der var udstedt til kunder i Fællesskabet, og de på dette grundlag anførte nettosalgspriser i de detaljerede lister over transaktioner, der var indeholdt i besvarelsen af spørgeskemaet. Disse kreditnotaer var ensbetydende med, at den pågældende producent indrømmede betydelige prisafslag.

(17) Tages der hensyn til nettosalgspriserne efter en justering for alle nævnte kreditnotaer, fremgår det af udviklingen i de priser, der beregnedes af både EF-erhvervsgrenen og den eksporterende producent ved salg til store kunder i Fællesskabet i hele den betragtede periode, at i modsætning til den prisudvikling, der er beskrevet i betragtning 28 i forordningen om midlertidig told, sænkede den eksporterende producent sine priser mere end EF-erhvervsgrenen. Nedsættelserne af salgspriserne begyndte i 1996, da den eksporterende producent sænkede sine priser med 10 %. I samme år nedsatte EF-erhvervsgrenen sine priser til de samme kunder med 6 %. I begyndelsen af 1997 sænkede den eksporterende producent sine priser med yderligere 6 %, således at der var tale om en samlet nedsættelse af salgspriserne på 16 %.

2. Prisunderbud

(18) Ved beregningen af prisunderbud benyttede Kommissionen som regel den metode, der bestod i, at den tog udgangspunkt i den eksporterende producents priser ved salg til de første uafhængige kunder i Fællesskabet efter fradrag af alle prisafslag og rabatter.

De derved fremkomne priser sammenlignedes derefter med EF-erhvervsgrenens relevante salgspriser, ligeledes efter fradrag af alle prisafslag og rabatter. Ved anvendelse af denne regel i den foreliggende sag og for at sikre en korrekt beregning af underbud sammenlignedes salgspriserne for de enkelte PSP-varetyper for hver medlemsstat og kunde for kunde. Det følger heraf, at i de tilfælde, hvor visse PSP-varetyper solgtes i visse medlemsstater af den eksporterende producent, men ikke af EF-producenten, eller omvendt, var en egentlig prissammenligning ikke mulig, og den ville heller ikke have været relevant.

(19) På grundlag af ovennævnte metode er der ikke, i modsætning til hvad den eksporterende producent påstår, foretaget nogen vilkårlig udvælgelse af transaktioner. Faktisk sammenlignedes så meget som 70 % af samtlige den eksporterende producents transaktioner med indtil 90 % af EF-producentens transaktioner på EF-markedet. Dette anses for at være en høj grad af repræsentativitet med henblik på beregningen af prisunderbud.

(20) Under hensyntagen til den eksporterende producents kreditnotaer til kunder i Fællesskabet, som afspejler denne producents rabatpolitik, udgjorde de nyberegnede underbudsmargener mellem 0,5 og 36 % alt efter kunde, PSP-varetype og transaktion. Den gennemsnitlige underbudsmargen udgjorde 3,7 %.

3. EF-erhvervsgrenens situation

(21) Den eksporterende producent gjorde gældende, at Kommissionen ikke havde påvist, at der forvoldtes skade, for i den betragtede periode steg EF-erhvervsgrenens produktion med 5 %, og der blev foretaget investeringer med henblik på at øge produktionskapaciteten med 28 %. Den eksporterende producent påstod også, at EF-erhvervsgrenen havde øget sin markedsandel betydeligt, idet den kun var på 4 % i 1988.

(22) Det skal i den forbindelse anføres, at EF-erhvervsgrenen påbegyndte PSP-produktionen i Fællesskabet i 1991. Det er derfor normalt, at visse økonomiske indikatorer, såsom produktion, produktionskapacitet, salg og markedsandel generelt har udvist en positiv udviklingstendens siden 1991. Det skal endvidere bemærkes, at forbruget målt i mængde steg med 5 % i den betragtede periode, og at de investeringer, der var nødvendige for at øge produktionskapaciteten, var meget begrænsede. Endelig bekræftes det på grundlag af undersøgelsen, at EF-erhvervsgrenens rentabilitet har været yderst negativ i hele den betragtede periode som følge af de påtvungne meget lave salgspriser.

4. Konklusion

(23) På grundlag af ovenstående anses den eksporterende producent ikke for at have fremlagt beviser for, at resultaterne af den foreløbige undersøgelse af spørgsmålet om den forvoldte skade, jf. betragtning 24-45 i forordningen om midlertidig told, ikke er gyldige. Resultaterne af den undersøgelse af eksportpriserne, der er foretaget efter offentliggørelsen af forordningen om midlertidig told, viser tværtimod, at der har været tale om betydelige prisunderbud, hvilket bestyrker resultaterne af den foreløbige undersøgelse, som derfor bekræftes.

E. ÅRSAGEN TIL SKADE

1. Dumpingimportens indvirkning på EF-erhvervsgrenen

(24) Der er kun to leverandører på EF-markedet. EF-erhvervsgrenen er ikke i stand til at tilfredsstille hele efterspørgslen i Fællesskabet, men den eksporterende producent har en produktionskapacitet, der overstiger forbruget i Fællesskabet. Hertil kommer, at der er nogle få store brugere på markedet, der efterspørger større mængder PSP, end EF-erhvervsgrenen kan levere. I betragtning af denne situation og den eksporterende producents prispolitik må det formodes, at EF-erhvervsgrenen er udsat for særlige vanskeligheder under prisforhandlinger.

(25) Store industrielle brugere er således nødsaget til at dække en del af deres PSP-behov ved indkøb fra den eksporterende producent. Dette fører til en situation, hvor der grundlæggende ikke er nogen konkurrence om levering af disse mængder på EF-markedet, og den eksporterende producent kan opnå højere priser for den del af forbruget i Fællesskabet.

Ovennævnte situation understreger den kendsgerning, at det sande omfang af det pristryk, som EF-erhvervsgrenen er udsat for, ikke kan forklares ved de forholdsvis lave prisunderbudsmargener, der er fastsat ovenfor. Priskonkurrencens sande omfang afsløres snarere, hvis fastlæggelsen af prisunderbud begrænses til at omfatte den del af markedet, hvor der er konkurrence mellem de to leverandører. En prisunderbudsmargen beregnet på dette grundlag er væsentligt højere end en margen, der er fastsat på grundlag af al import.

(26) Som følge heraf var den eksporterende producent i stand til ikke alene at fastholde, men at øge sin markedsandel. Selv om værdien af forbruget faldt med 1 % fra 1994 til udgangen af undersøgelsesperioden, var den eksporterende producent i stand til at øge sin andel af markedet målt i værdi med 2 %, medens EF-erhvervsgrenens andel samtidigt faldt med 6 %.

(27) Det kan på dette grundlag fastslås, at dumpingimporten til lave priser havde medvirket til at presse EF-erhvervsgrenens priser nedad og havde dermed forårsaget EF-erhvervsgrenens manglende fortjeneste, og der var således forvoldt væsentlig skade.

2. Konkurrence fra substituerende varer, forbrugsudvikling

(28) Ifølge den eksporterende producent havde Kommissionen undladt at tage i betragtning, at den pågældende vare betegnede et særskilt marked inden for et større marked for alternative polymerer. Det større marked for alternative polymerer havde angiveligt haft betydelig indvirkning på efterspørgslen efter og priserne på PSP, da brugerne let kunne skifte fra PSP til andre polymerer, når PSP-priserne oversteg en vis tærskelværdi. Nogle PSP-brugere gjorde gældende, at efterspørgslen efter tætningsmidler baseret på polyurethan, som er den vigtigste konkurrent til PSP, var steget, således at markedsandelen for denne vare i Fællesskabet var steget fra 9 % til 12 % i løbet af den betragtede periode.

(29) Trods denne påståede stigning i forbruget af substituerende varer konkluderedes det, at konkurrencen fra disse varer havde haft meget begrænset, om overhovedet nogen, indvirkning på EF-erhvervsgrenens situation. Selv om forbruget af polyurethanbaserede tætningsmidler steg med 3 procentpoint, steg forbruget af PSP målt i mængde mere. Desuden vil de substituerende varer kun øve indflydelse på forbruget af PSP, hvis prisen på sidstnævnte når op over en bestemt tærskelværdi. De faldende priser på PSP pegede i retning af, at en sådan situation ikke indtraf. Endvidere nødvendiggør overgang fra PSP til andre polymerbaserede tætningsmidler betydelige investeringer, og inddækningen heraf vil formentlig indebære en betydelig prisforhøjelse på tætningsmidler baseret på andre polymerer end PSP.

(30) Den eksporterende producent anfægtede den foreløbigt fastlagte udvikling i forbruget af PSP i Fællesskabet, idet han gjorde gældende, at markedet havde vist tegn på vedvarende vækst fra 1994 til udgangen af undersøgelsesperioden (marts 1997). Det anførtes endvidere, at nedgangen på 20 % i EF-erhvervsgrenens salgsværdi i 1996 skyldtes et kortvarigt tilbageslag i byggeindustrien.

(31) Det skal i den forbindelse anføres, at en påstand om, at der havde været tale om vedvarende vækst i forbruget af PSP, om konkurrence fra substituerende varer og nedgang i EF-erhvervsgrenens salg som følge af et kortvarigt tilbageslag i byggeindustrien, er selvmodsigende. Det fremgik således af undersøgelsen, at den overskydende kapacitet i industrien for isolerende fugemasse til glas, som er det vigtigste marked for PSP i Fællesskabet, havde ført til mindre udsving i forbruget, som det fremgår af forbrugsudviklingen fra 1994 til marts 1997. Markedskonjunkturerne, som er ens for alle aktører på markedet, må imidlertid anses for at have haft de samme virkninger for alle.

(32) Undersøgelsen viser, at sidstnævnte ikke var tilfældet. Trods nedgangen i EF-erhvervsgrenens salg i 1996, steg den eksporterende producents salg i 1996 med 8 % målt i mængde og med 6 % målt i værdi sammenlignet med 1995. Markedsandelen steg med 5 % i mængde og med 6 % i værdi. Disse resultater faldt sammen med en nedgang i EF-erhvervsgrenens markedsandel både målt i mængde og værdi på henholdsvis 16 % og 25 %.

(33) I modsætning til den eksporterende producents påstand, kunne nedgangen på 20 % i værdien af EF-erhvervsgrenens salg mellem 1994 og 1996 ikke tilskrives tilbageslaget i byggeindustrien. Udviklingen i forbruget var positiv mellem 1994 og 1996. Desuden bekræftede undersøgelsen de resultater, der er omhandlet i betragtning 34 i forordningen om midlertidig told, nemlig at en større kunde ikke havde indgivet ordre på PSP til EF-erhvervsgrenen i 1996, men havde foretrukket udelukkende at dække sit behov ved lavprisimport fra den eksporterende producent.

(34) EF-erhvervsgrenens andel af EF-markedet var følgelig i 1996 på sit laveste, både i mængde- og værdimæssig henseende. Det lykkedes først ved udgangen af undersøgelsesperioden at genoprette markedsandelen målt i mængde, hvorimod 6 % af markedet målt i værdi var gået tabt ved udgangen af undersøgelsesperioden set i forhold til 1994 som følge af den eksporterende producents prispolitik. Hertil kommer, at i betragtning af en stigning i forbruget på 5 %, svarende til 838 tons, i denne periode opnåede den eksporterende producent hovedparten af de nye ordrer, nemlig ca. tre fjerdedele.

3. Konklusion

(35) Den eksporterende producents påstande vedrørende årsagen til den væsentlige skade, som EF-erhvervsgrenen har lidt, ansås ikke for begrundede. Det fremgår tværtimod af den fortsatte undersøgelse, at de konstaterede prisunderbud forvoldte større skade på grund af den eksporterende producents prispolitik over for brugerne i Fællesskabet. Da der således ikke er fremført nye væsentlige argumenter vedrørende de undersøgelsesresultater, der er omhandlet i betragtning 47-61 i forordningen om midlertidig told, bekræftes den foreløbige konklusion, ifølge hvilken den betydelige lavprisimport af PSP til dumpingpriser havde påført EF-erhvervsgrenen væsentlig skade, og at eventuelle negative virkninger, som måtte kunne tilskrives ændringer i forbruget, ikke har et sådant omfang, at de kan bryde denne årsagssammenhæng.

F. FÆLLESSKABETS INTERESSER

1. EF-erhvervsgrenen

(36) Nogle interesserede parter gjorde gældende, at EF-producenten var konkurrencedygtig og levedygtig, og selv om der ikke indførtes antidumpingforanstaltninger, ville denne producent ikke indstille produktionen af PSP i betragtning af navnlig de investeringer, der var foretaget, og den positive udvikling, der forventedes på EF-markedet.

(37) Det fremgår af undersøgelsen, at konkurrencevilkårene på markedet ikke var rimelige i den betragtede periode. Videresalgspriserne var lavere end de dertil svarende produktionsomkostninger, og EF-erhvervsgrenen kunne ikke i det uendelige bære de dermed forbundne finansielle tab. Selv om EF-erhvervsgrenen strukturelt set er levedygtig og konkurrencedygtig, vil den i det foreliggende tilfælde, da den er den mindste aktør på EF-markedet, kun være i stand til at drage fordel af en eventuel bedring i markedssituationen, hvis der genskabes redelige konkurrencevilkår.

2. Følgevirkninger for beskæftigelsen

(38) Importører, der er forretningsmæssigt forbundet med den eksporterende producent, gjorde også gældende, at Kommissionen ikke havde taget stilling til virkningerne af antidumpingforanstaltninger for deres forretningsvirksomhed, som kunne sammenlignes med EF-erhvervsgrenens.

(39) Ifølge undersøgelsen faldt antallet af arbejdstagere i EF-erhvervsgrenen, som var direkte beskæftiget med produktion og salg af PSP, med 7 % i løbet af den betragtede periode. På baggrund af betragtning 67 og 68 i forordningen om midlertidig told konkluderedes det, at følgerne for beskæftigelsen af ikke at træffe foranstaltninger ikke vil blive begrænset til kun at omfatte en nedgang i den direkte beskæftigelse, der vil også blive skabt usikkerhed om et betydeligt antal arbejdspladser i beslægtede erhverv.

Det skal på den anden side påpeges, at de foreslåede foranstaltninger ikke er af en sådan karakter, at den eksporterende producent udelukkes fra EF-markedet. Det fastslås derfor, at beskæftigelsen i beslægtede salgsselskaber i Fællesskabet, som under alle omstændigheder er lavere end i EF-erhvervsgrenen, ikke vil blive berørt i urimeligt omfang.

3. EF-brugernes interesser

(40) De importører, der er forretningsmæssigt forbundet med den eksporterende producent, gjorde gældende, at brugerne var af den opfattelse, at antidumpingforanstaltninger ville have en negativ indvirkning på deres omkostninger og priser, og at den skrøbelige ligevægt, der fandtes mellem PSP og substituerende varer, ville blive påvirket.

(41) Det fremgår af undersøgelsen, at det prisniveau, der skal overskrides for at sandsynliggøre, at brugerne vil forlade PSP til fordel for substituerende polymerer, bestemmes af følgende faktorer: teknisk set er PSP den bedst egnede polymer til glasisolering, den er let af bearbejde og meget driftssikker som tætningsmiddel til sådanne anvendelsesformål, det lag af PSP, der er nødvendig for at isolere glas, er ca. 25 % mindre end de alternative midler, såsom polyurethan.

Som følge heraf vil forbruget af PSP formentlig kun blive berørt, hvis de aktuelle priser på PSP stiger med over 20 %.

(42) Som endvidere anført i betragtning 29 vil det være nødvendigt at foretage betydelige investeringer for at fremstille andre polymer-baserede tætningsmidler med henblik på at substituere PSP, og dette vil ganske sikkert medføre en forhøjelse af videresalgsprisen på EF-markedet. De foreslåede foranstaltninger anses derfor ikke for at kunne forårsage et skift fra PSP til andre polymerer.

(43) Hvad angår antidumpingforanstaltningernes indvirkning på brugernes aktiviteter, var det opfattelsen, at foranstaltningernes negative følgevirkninger burde ses på baggrund af det højere prisniveau, der ville være gældende på EF-markedet, hvis der kun var en leverandør, nemlig den eksporterende producent.

Det kan på den ene side næppe forventes, at priserne i Fællesskabet vil stige med antidumpingtoldens fulde beløb, da EF-erhvervsgrenen også vil drage fordel af en stigning i salget.

Som anført ovenfor vil på den anden side en mulig tilbagevenden til en monopolsituation på EF-markedet ifølge de erfaringer, der er indhøstet siden EF-producentens indtræden på markedet, også have negative følger for salgspriserne. En sådan situation vil kunne opstå igen, hvis EF-producenten drives ud af markedet som følge af skadevoldende dumpingimport fra den eksporterende producent.

(44) På grundlag af ovenstående kendsgerninger og betragtninger fastslås det, at på trods af indførelsen af antidumpingforanstaltninger vil det på lang sigt være fordelagtigt for brugerne, at der er to leverandører på EF-markedet.

(45) Blandt de bemærkninger, der er modtaget fra brugerne, gjorde en gældende, at indførelsen af antidumpingforanstaltninger vil medføre en stigning af brugernes priser og dermed bringe deres konkurrencedygtighed i fare, ikke alene i Fællesskabet men også på eksportmarkederne, som f.eks. Asien. For så vidt angår EF-markedet, anførtes det, at antidumpingtold vil medføre, at nogle brugere opnår større fordele end andre, fordi antidumpingtolden vil berøre de brugere, der i højere grad havde baseret sig på leverancer fra den eksporterende producent. Dette gør sig navnlig gældende for den største bruger i Fællesskabet. Det blev følgelig gjort gældende, at konkurrencen mellem brugerne ville blive fordrejet.

(46) Hvad angår førstnævnte argument skal det påpeges, at antidumpingtold ikke kan berøre konkurrencedygtigheden for eksport til tredjelande. Antidumpingtold skal således ikke betales, når den pågældende vare indføres under proceduren for aktiv forædling, eller den tilbagebetales, når varen genudføres i uændret stand eller efter indarbejdning i en anden vare. At dette vil indebære en yderligere administrativ byrde, kan ikke betragtes som et gyldigt argument mod indførelsen af antidumpingtold.

Med hensyn til afhængigheden af importeret PSP er det opfattelsen, at en brugers beslutning om større afhængighed af en forsyningskilde er truffet på grundlag af individuelle interesser uanset eventuelle antidumpinghensyn. En sådan individuel beslutning kan derfor ikke være nogen retningslinje for at vurdere brugernes generelle interesser.

(47) Det blev også gjort gældende, at indførelsen af antidumpingtold vil kunne resultere i vareknaphed, hvis den største leverandør, den eksporterende producent, trækker sig tilbage fra markedet og går over til at sælge slutproduktet, hvori der indgår PSP. Førstnævnte mulighed anses for yderst usandsynlig, idet EF-markedet er den eksporterende producents største marked. Hvad angår det andet argument, må det anses for muligt, at den eksporterende producent går over til at sælge slutproduktet uafhængigt af indførelsen på antidumpingtold på PSP. Der er imidlertid intet, der tyder på, at den eksporterende producent har tilstrækkelig produktionskapacitet til at forsyne det største marked i verden, nemlig EF-markedet, med PSP-baserede tætningsmidler hovedsagelig bestemt for glasisolering.

4. Konklusion

(48) Bortset fra ovenanførte argumenter og påstande er der ikke modtaget nye bevisligheder eller krav i forbindelse med fastlæggelsen af Fællesskabets interesser, og det bekræftes derfor, at der ikke foreligger nogen tvingende grunde til at antage, at det ikke er i Fællesskabets interesse at indføre antidumpingforanstaltninger i den foreliggende procedure.

G. ANTIDUMPINGFORANSTALTNINGER

1. Skadestærskel

(49) De endelige antidumpingforanstaltninger bør udformes på en sådan måde, at de hindrer, at der påføres EF-erhvervsgrenen yderligere skade som følge af dumpingimporten fra USA. De skadestærskler, der fastsattes i forordningen om midlertidig told, jf. betragtning 82 og 83, genberegnedes således på baggrund af de nye undersøgelsesresultater vedrørende den eksporterende producents videresalgspriser i Fællesskabet.

(50) Under henvisning til betragtning 82 i forordningen om midlertidig told er det stadig opfattelsen, at den told, der er nødvendig for at afhjælpe dumpingimportens skadelige virkninger, skal indebære, at importpriserne hæves til et niveau, der vil gøre det muligt for EF-erhvervsgrenen at få dækning for sine produktionsomkostninger og opnå en rimelig fortjeneste af salget.

(51) Den eksporterende producent gjorde gældende, at den indikative fortjeneste på 9 %, der benyttedes ved beregningen af skadestærsklen i forordningen om midlertidig told, ikke i tilstrækkelig grad var begrundet, og at beregningerne var baseret på en vilkårligt udvalgt stikprøve af transaktioner, som begunstigede den konklusion, at den eksporterende producent havde solgt til for lave priser. De beløb, der var benyttet i nogle transaktioner, var blevet sat for lavt med det resultat, at Kommissionen nåede frem til en for høj skadestærskel.

(52) Denne minimumsfortjenstmargen anses for at gøre det muligt for EF-erhvervsgrenen at dække sine behov for langsigtede investeringer og at genoprette de senere års tab. Desuden er dette et rimeligt afkast, som EF-erhvervsgrenen ville kunne forvente, hvis der ikke fandt skadevoldende dumping sted. Da der ikke er fremlagt dokumentation for, at denne indikative fortjeneste er for høj, og i betragtning af at den er langt lavere end den fortjenstmargen, som den eksporterende producent anså det for rimeligt at anvende ved beregningen af den normale værdi i USA, bekræftes nævnte margen på 9 %. Med hensyn til udvælgelsen af salgstransaktioner er den samme påstand blevet fremført i forbindelse med fastlæggelsen af prisunderbud, og den er imødegået i betragtning 19.

(53) Der blev følgelig foretaget en sammenligning mellem skadestærsklerne beregnet for hver PSP-varetype og salgspriserne for de tilsvarende PSP-varetyper med oprindelse i USA ved levering til industrielle brugere og under hensyntagen til alle prisafslag. Den positive forskel udtrykt i procent af nettoværdien, cif Fællesskabets grænse, af de sammenlignede transaktioner udgør 13,2 %.

2. Antidumpingforanstaltningernes omfang og form

(54) På grundlag af ovenstående konklusioner om dumping, skade, årsagssammenhæng og Fællesskabets interesser undersøgtes det, under hvilken form og i hvilket omfang det var nødvendigt at indføre antidumpingforanstaltninger for at fjerne den skadevoldende dumpingimports handelsfordrejende virkninger og genskabe en situation med effektiv konkurrence på EF-markedet.

1. Antidumpingforanstaltningernes omfang

(55) Eftersom den fastlagte skadestærskel er lavere end den fastlagte dumpingmargen, benyttedes førstnævnte i overensstemmelse med artikel 9, stk. 4, i grundforordningen som grundlag for fastlæggelse af foranstaltningerne.

2. Tilsagn

(56) Efter at være blevet underrettet om de endelige undersøgelsesresultater, afgav den eksporterende producent et pristilsagn. Dette tilsagn er blevet undersøgt nærmere, og det konkluderedes, at de prisforhøjelser, der blev tilbudt som led i dette pristilsagn, ikke var tilstrækkelige til at afhjælpe den skade, der er påført EF-erhvervsgrenen, og det opfyldte dermed ikke betingelserne i artikel 8, stk. 1, i grundforordningen. I betragtning af den duopolistiske leveringsstruktur, der kendetegner EF-markedet, anses et pristilsagn desuden ikke for velegnet. Endvidere importeres PSP med oprindelse i USA i mange forskellige typer og pakninger, og varen sælges også til kunder i Fællesskabet på forskellige salgsbetingelser, som i betydeligt omfang påvirker import- og videresalgspriser. Dette indebærer, at det i praksis næsten er umuligt at føre tilsyn med overholdelsen af et tilsagn.

På grundlag af ovenstående fastslog Kommissionen derfor efter konsultationer, at det afgivne pristilsagn ikke kan godtages. Kommissionen har underrettet den eksporterende producent herom.

3. Endelig antidumpingtold

(57) På grundlag af ovennævnte bør der indføres endelige foranstaltninger i form af en værditold på 13,2 % på importen af polysulfidpolymerer med oprindelse i USA.

H. OPKRÆVNING AF DEN MIDLERTIDIGE TOLD

(58) I betragtning af størrelsen af de fastlagte dumpingmargener for de eksporterende producenter og på baggrund af den væsentlige skade, der er påført EF-erhvervsgrenen, anses det for påkrævet, at de beløb, for hvilke der er stillet sikkerhed i form af midlertidig antidumpingtold for transaktioner, der omfatter den pågældende vare, opkræves endeligt -

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

Artikel 1

1. Der indføres en endelig antidumpingtold på importen af flydende polysulfidpolymerer med oprindelse i Amerikas Forenede Stater. Den pågældende vare henhører under KN-kode ex 4002 99 90 (Taric-kode 4002 99 90* 11).

Polysulfidpolymerer i fast form, som henhører under KN-kode ex 4002 99 90 (Taric-kode 4002 99 90* 19), er ikke omfattet af denne forordning.

2. Tolden fastsættes til 13,2 % og beregnes af nettoprisen, frit Fællesskabets grænse, ufortoldet.

Artikel 2

De beløb, der i henhold til forordning (EF) nr. 617/98 er stillet som sikkerhed i form af midlertidig antidumpingtold, opkræves endeligt, medmindre de er stillet som sikkerhed for import af polysulfidpolymerer i fast form, i hvilket tilfælde de skal frigives.

Artikel 3

Denne forordning træder i kraft på dagen for offentliggørelsen i De Europæiske Fællesskabers Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 9. september 1998.

På Rådets vegne

W. SCHÜSSEL

Formand

(1) EFT L 56 af 6. 3. 1996, s. 1. Forordningen er senest ændret ved forordning (EF) nr. 905/98 (EFT L 128 af 30. 4. 1998, s. 18).

(2) EFT L 82 af 19. 3. 1998, s. 25.

Top