Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007DC0067

    Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget - Politiske resultater i 2006

    /* KOM/2007/0067 endelig udg. */

    52007DC0067

    Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget - Politiske resultater i 2006 /* KOM/2007/0067 endelig udg. */


    [pic] | KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER |

    Bruxelles, den 28.2.2007

    KOM(2007) 67 endelig

    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

    Politiske resultater i 2006

    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

    Politiske resultater i 2006

    1. Mod et resultatorienteret EU – et år med gode resultater

    I 2006 gik Kommissionen ind i en ny fase af bestræbelserne for at nå de mål, der blev afstukket i begyndelsen af dens mandat. Den 10. maj foreslog Kommissionen et ambitiøst handlingsprogram, hvori der fastsættes en række konkrete foranstaltninger til gavn for EU-borgerne: et resultatorienteret EU . Programmet var baseret på en dobbelt strategi , der dels skulle bevise EU's evne til at handle, dels fremme løsningen af en række institutionelle og forfatningsmæssige spørgsmål.

    På Det Europæiske Råds møde i juni 2006 enedes EU's stats- og regeringschefer om at forfølge denne dobbelte strategi og opnåede konsensus om en tidsplan for fortsættelsen af den institutionelle reformproces , herunder en politisk erklæring, som medlemsstaterne, Europa-Parlamentet og Kommissionen skal vedtage i Berlin den 25. marts 2007 for at markere Rom-traktatens 50 års fødselsdag.

    Borgerne ønsker, at EU fører en politik på en række områder, der er relevant for deres hverdag. Derfor står EU's strategi for en bæredygtig udvikling og Lissabon-strategien for vækst og beskæftigelse i centrum af Kommissionen prioriteringer med henblik på at sikre velstand og en retfærdig og miljømæssigt bæredygtig fremtid for EU. Efter lancering af den fornyede Lissabon-strategi i 2005, blev der i 2006 lagt vægt på gennemførelsen heraf. Det nye partnerskab mellem medlemsstaterne og Kommissionen er begyndt at bære frugt og bidrog til at forbedre de økonomiske resultater i EU.

    Første halvdel af 2006 var præget af afslutningen i maj af forhandlingerne med Europa-Parlamentet og Rådet om EU's finansielle ramme for 2007-2013 . Efter denne aftale fremlagde Kommissionen en pakke bestående af mere end 30 reviderede forslag, således at den nye generation af finansieringsprogrammer kunne starte den 1. januar 2007. Derudover indgik Rådet og Europa-Parlamentet i november en endelig aftale for at reformere forvaltningen af EU's budget og forenkle adgangen til EU-midler. De nye regler vil sætte gang i resultaterne af EU-programmerne under den flerårige finansielle ramme for 2007-2013.

    For så vidt angår gennemførelsen af de forskellige politikker har Kommissionen fokuseret på at få ført sit arbejdsprogram for 2006 ud i livet; den fremsatte 74 prioriterede forslag vedrørende arbejdsprogrammet i løbet af året og et supplerende i begyndelsen af 2007, hvilket giver en gennemførelsesprocent på næsten 90 %. Det viser, at den strategiske planlægnings- og programmeringscyklus, hvor der fokuseres på et begrænset antal prioriterede områder, nu er fuldt og helt integreret i Kommissionens arbejde. Det forhindrede imidlertid ikke Kommissionen i at tage de uforudsete udfordringer op, der ikke var planlagt foranstaltninger for i begyndelsen af året, og reagere hurtigt i forbindelse med presserende behov, f.eks. under Libanon-krisen.

    Som opfølgning af det europæiske åbenhedsinitiativ , der blev lanceret i 2005, udsendte Kommissionen en grønbog i 2006, der skabte en bred offentlig debat om, hvordan det er muligt at forbedre EU-institutionernes åbenhed og aktindsigten i deres dokumenter. På samme baggrund oprettede Kommissionen en webportal, der gav direkte adgang til oplysninger om støttemodtagere under de programmer, den direkte forvalter, og hvor der var links til de medlemsstaters websteder, der allerede offentliggør oplysninger om slutmodtagerne af landbrugsstøtten under delt forvaltning. Kommissionen fortsatte med at styrke forbindelserne til de nationale parlamenter ved at sende alle nye forslag og høringsdokumenter direkte til dem og opfordre dem til at fremkomme med deres bemærkninger hertil for derved at forbedre udformningen af politikker.

    Kommissionen besluttede at give EU det centrale ansvar for kommunikation ved i en hvidbog at foreslå, at kommunikation kommer til at udgøre en selvstændig EU-politik som en serviceydelse til borgerne og til fremme af demokratiet. Den vellykkede offentlige høring om hvidbogen fortsatte indtil september 2006 og er blevet suppleret af fire fora for de berørte parter om specifikke emner.

    Som en del af Kommissionens Plan D – Demokrati, Dialog og Debat [1], der blev lanceret i oktober 2005 og fulgt op i november 2006[2], afholdt Kommissionen en lang række møder og aktiviteter i medlemsstaterne for at få iværksat en reel debat med EU-borgerne og skabe kanaler, hvorigennem de europæiske beslutningstagere kan blive opmærksomme på de spørgsmål, der optager borgerne.

    En vigtig faktor for at bringe EU tættere på borgerne er dens politik på området multilingvisme , der garanterer den kulturelle og sproglige forskellighed og retten til at henvende sig til EU-institutionerne på et hvilket som helst af de officielle EU-sprog. I 2006 traf Kommissionen foranstaltninger til pr. 1. januar 2007 at indføre tre nye officielle sprog (bulgarsk, rumænsk og irsk).

    2. VELSTAND

    Lissabon-strategien for vækst og beskæftigelse

    2006 var et år med mange foranstaltninger under strategien for vækst og beskæftigelse. I begyndelsen af 2006 opfordrede Kommissionen medlemsstaterne til at sætte "fuld fart fremad", og den årlige statusrapport viser, at der er sket reelle fremskridt. I løbet af året er indsatsen for at omsætte de politiske tiltag til konkrete resultater blevet øget mærkbart med henblik på at forbedre erhvervsmiljøet og få virksomhederne til at investere og skabe arbejdspladser. Der er stadig mere, der viser, at tidligere reformer begynder at skabe kvantificerbare resultater, og der er beviser for, at den fulde gennemførelse af Lissabon-strategien giver store muligheder for mange nye job og øget vækst.

    Kommissionen foreslog for 2006, at der blev givet fast tilsagn til en række foranstaltninger til styrkelse af reformen på fire prioriterede handlingsområder , nemlig viden (uddannelse, forskning og udvikling samt innovation), udnyttelse af erhvervspotentialet, navnlig i små og mellemstore virksomheder, øgede beskæftigelsesmuligheder, navnlig for unge - i overensstemmelse med den europæiske ungdomspagt - og ældre arbejdstagere, og energi. Stats- og regeringscheferne enedes om disse tilsagn på Det Europæiske Råds møde i marts. I 2006 har der været en mærkbar ændring i de nationale tilsagn til gennemførelsen af Lissabon-strategien , navnlig på de fire områder, der på Det Europæiske Råds møde blev fastsat som prioriterede. Medlemsstaterne udveksler i stigende grad erfaringer og gode idéer. Alle er kommet videre, men der er dog stadig store forskelle mellem medlemsstaterne for så vidt angår reformens dybde og den fart, hvormed den gennemføres.

    Der er sket gode fremskridt for så vidt angår reformerne på EU-plan under Fællesskabets Lissabon-program . Indtil nu har Kommissionen iværksat over 75 % af alle de tiltag, der blev bebudet i Fællesskabets Lissabon-program. Samhørighedspolitikken har spillet sin rolle som et væsentligt finansielt instrument på EU-plan for at nå de mål, der er fastsat på dagsordenen for vækst og beskæftigelse. Via de nationale strategiske referencerammer, der er forhandlet med medlemsstaterne, forventes det, at det beløb, der er øremærket til vækst og beskæftigelse inden for rammerne af strukturfondene, vil beløbe sig til 200 mia. EUR. Andre fællesskabsinstrumenter såsom politikken for udvikling af landdistrikterne blev også anvendt til at bidrage til strategien for vækst og beskæftigelse. Generelt er det nye partnerskab for vækst og beskæftigelse begyndt at vise sin værdi som drivkraft for gennemførelsen af økonomisk reform i Europa.

    Innovation

    Som svar på en opfordring fra Det Europæiske Råd på dets forårsmøde i 2006 fremlagde Kommissionen en bredt baseret innovationsstrategi , der viser vejen fremad mod en mere operationel fase af EU's innovationspolitik. Programmet blev støttet af europæiske ledere på deres uformelle topmøde i Lahti i Finland den 20. oktober 2006.

    En af de større begivenheder i 2006 var Rådets og Europa-Parlamentets vedtagelse af det 7. rammeprogram for forskning og teknologisk udvikling og Rådets vedtagelse af Euratoms 7. rammeprogram for forskning og uddannelse på det nukleare område. Det 7. rammeprogram for forskning og udvikling vil øge udgifterne til forskning og udvikling i tidsrummet 2007-2013 med 41 % (i løbende priser). Via det nyligt oprettede Europæiske Forskningsråd vil der blive kanaliseret EU-midler over mod de bedste frontlinjeforskningsprojekter. Det forventes for første gang nogensinde, at EU i 2007 vil vedtage en ny metode til finansiering af vigtig teknologisk forskning ved at lancere de første fælles teknologiinitiativer – langsigtede partnerskaber mellem den offentlige og den private sektor for at fremme EU's stilling inden for strategisk teknologi.

    For at støtte innovationen sigter det nyligt vedtagne program for konkurrenceevne og innovation mod at opnå en 60 % forøgelse af de finansielle instrumenter, hvorigennem der ydes støtte til iværksætteraktiviteter og innovation. I meddelelsen om finansiering af SMV'ers vækst peges der på yderligere aktiviteter, der kan forbedre adgangen til finansiering, og som kan indebære en tredobling af startfase- og risikokapitalinvesteringerne inden 2013. Kommissionen har også fremsat idéer om, hvordan skattemæssige incitamenter kan fungere som et vigtigt politisk instrument, som medlemsstaterne kan anvende til at stimulere til mere erhvervsforskning.

    I 2006 blev vejen banet for oprettelsen af et europæisk teknologiinstitut som et nyt ekspertisecenter for innovation, forskning og højere uddannelse i EU. Efter brede høringer af medlemsstaterne og de berørte parter blev der ved udgangen af 2006 fremsat et formelt forslag.

    En anden vigtig begivenhed var afslutningen af ITER -forhandlingerne (om den internationale termonukleare forsøgsreaktor), der førte til, at syv parter[3] undertegnede ITER-aftalen i november. ITER-projektet, der har til formål at vise potentialet ved fusion som energikilde, bliver verdens største videnskabelige samarbejde af sin art og involverer lande, der repræsenterer over halvdelen af verdens befolkning.

    Det globale satelitnavigationssystem Galileo modtog de første testsignaler fra rummet i januar 2006. For at sikre maksimal anvendelse af Galileos potentiale blev der ved hjælp af en grønbog iværksat en debat om, hvad den offentlige sektor kan gøre for at skabe hensigtsmæssige rammer for udviklingen af satelitnavigationsapplikationer.

    Det indre marked

    Som en del af en vidtrækkende undersøgelse af det indre marked indledte Kommissionen i april en høring om den fremtidige politik for det indre marked. Høringen viste, at EU-borgerne, virksomhederne og regeringerne mener, at det indre marked spiller en væsentlig rolle, når EU skal tage de nuværende udfordringer op, men også, at det kan forbedres, og at der kræves en klar vision for at tage nye udfordringer op. Høringen vil give idéer til, hvordan det er muligt at forbedre den måde, hvorpå det indre marked fungerer; idéerne vil blive fremlagt i 2007.

    En af de betydeligste begivenheder i 2006 var vedtagelsen af servicedirektivet . Servicedirektivet er et nøgleredskab for at udnytte det fulde potentiale i EU's servicesektor og bidrage til at skabe et reelt indre marked for tjenesteydelser. Den frie etableringsret og retten til at levere tjenesteydelser på tværs af grænserne vil blive lettet, og forbrugernes rettigheder som brugere af disse tjenesteydelser vil blive styrket via indførelse af en generel bestemmelse mod forskelsbehandling og om informationsrettigheder.

    En anden vigtig milepæl var aftalen mellem Rådet og Europa-Parlamentet om forordningen om registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier ( REACH ), der træder i kraft i juni 2007. REACH-forordningen indebærer en overordnet reform af fremstilling, markedsføring, import og anvendelse af kemiske stoffer. Den vil forbedre sundheden og miljøet og samtidig sikre innovation og konkurrenceevne.

    Det nye udkast til direktiv, hvori der foreslås en fuldstændig liberalisering af markedet for posttjenester inden 2009, udgør et yderligere skridt fremad mod en udnyttelse af det fulde potentiale af en vigtig sektor i EU's økonomi. Forslaget vil få direkte virkning for fremme af konkurrencen, forbrugervalg og en bæredygtig beskæftigelse og samtidig bevare en forsyningspligt af høj kvalitet.

    I finanssektoren er der fremsat et vigtigt forslag til retsakt, hvori der fastsættes klare kriterier for medlemsstaternes tilsynsmyndigheders adgang til oplysninger om forslag til fusioner og overtagelser mellem finansinstitutter. I en hvidbog om investeringsfonde fastsættes forslag til mulige forbedringer, der skal være til gavn for både investorer og erhvervslivet; der fokuseres på omkostningseffektivitet og offentliggørelse af oplysninger. I en meddelelse om indskudsgarantier blev der foreslået en række selvregulerende foranstaltninger for banker med henblik på at beskytte forbrugerne, hvis banken skulle gå fallit. Kommissionen støttede også et initiativ vedrørende selvregulering fra værdipapirsektoren med henblik på at udvikle en adfærdskodeks, der skal gøre det muligt at sikre en effektiv clearing og afvikling på tværs af grænserne.

    Med vedtagelsen af retningslinjer for at skabe klarhed omkring tildeling af offentlige kontrakter vedrørende forsvarsmateriel i henhold til EU-reglerne blev de indledende foranstaltninger for at skabe åbne og fair markeder på området truffet. Derudover blev der fremsat et forslag om ændring af klage direktiverne med henblik på at styrke effektiviteten af de klagemekanismer, som økonomiske aktører, der er blevet forbigået i forbindelse med procedurerne for offentlige indkøb, råder over. Det forventes at skabe større incitament for virksomhederne til at fremsætte tilbud på tværs af grænserne.

    Stigningen i antallet af retssager anlagt af skatteydere de seneste år har vist, at der fortsat ofte er skattemæssige hindringer for mobilitet og investering på tværs af grænserne. Som følge heraf har Kommissionen foreslået en koordineret EU-strategi med henblik på nationale systemer for direkte beskatning . Høringerne om, hvordan det er muligt at optrappe bekæmpelsen af skattesnyd er indledt med alle berørte parter, og der blev fremlagt en ny generation af told- og skatteprogrammer med henblik på at forbedre samarbejdet mellem nationale systemer og forenkle deres funktion. For så vidt angår indirekte beskatning foreslog Kommissionen at afskaffe kapitaltilførselsafgiften for derved at støtte udviklingen af virksomhederne i EU.

    Kommissionen fortsatte med strengt og konsekvent at anvende fællesskabsreglerne på karteller, konkurrencebegrænsende praksis, fusioner og statsstøtte . I forbindelse med bekæmpelsen af karteller og misbrug af dominerende stilling udstedte Kommissionen bøder på over 2 mia. EUR. De reviderede retningslinjer for fastsættelse af bøder for overtrædelser af kartelreglerne og den reviderede samarbejdsmeddelelse vil øge effektiviteten af Kommissionens indsats og sikre virksomhederne klarere vejledning. De nyligt vedtagne retningslinjer for statsstøtte i forbindelse med forskning og udvikling og innovation, risikokapital og de minimis-støtte udgør et vigtigt fremskridt med hensyn til at skabe rammerne for mindre og mere målrettet støtte. Også i landbrugssektoren blev der ved udgangen af 2006 vedtaget nye statsstøtteregler.

    Initiativet "i2010" , der har til formål at stimulere teknologier i forbindelse med informationssamfundet for at bidrage til at nå Lissabon-målsætningerne, er ved at blive gennemført. For at gøre de offentlige tjenester mere effektive blev der fremlagt en handlingsplan for en it-baseret modernisering af medlemsstaternes administrative systemer inden 2010. Der blev iværksat høringer med henblik på at gennemgå reglerne for elektronisk kommunikation . I telekommunikationssektoren fik Kommissionens initiativ med henblik på at mindske de alt for store mobilroamingtakster , hvilket er af direkte gavn for borgerne, bred støtte.

    Uddannelse og livslang læring

    Sidste hånd blev lagt på lovgivningsproceduren med henblik på vedtagelsen af programmet for livslang læring 2007-2013. For første gang dækker et enkelt program uddannelsesmulighederne fra barndommen og op i en høj alder. Den vellykkede gennemførelse af de nuværende programmer for livslang læring fortsatte, og der blev i 2006 givet ca. 280 000 stipendier.

    Som reaktion på anmodningen fra Det Europæiske Råd på dets uformelle møde i Hampton Court i oktober 2005 fremlagde Kommissionen sine synspunkter vedrørende strategierne for en modernisering af universiteterne i EU for at gøre dem til drivkraften for innovation. Kommissionen fremsatte også en henstilling om etablering af den europæiske referenceramme for kvalifikationer (EQF) for livslang læring for at bistå medlemsstaterne, arbejdsgivere og enkeltpersoner med at sammenligne kvalifikationer på tværs af de forskellige uddannelsessystemer i EU. Kommissionen fremhævede også de væsentligste problemer for effektivt at kombinere effektivitet og retfærdighed i forbindelse med almen og faglig uddannelse og den store betydning af voksenundervisning for at sikre indslusningen på arbejdsmarkedet, mobilitet og social integrering . Der var enighed om forslaget til henstilling om nøglekompetencer for livslang læring , hvori der fastsættes et referenceværktøj på europæisk niveau for de grundlæggende kvalifikationer, der skal sikres gennem livslang læring, og om henstillingen om et europæisk kvalitetscharter for mobilitet .

    Energi og transport

    Der blev gjort store fremskridt i 2006 med fastlæggelsen af en integreret europæisk energipolitik som reaktion på en opfordring fra stats- og regeringscheferne på deres uformelle møde i Hampton Court i oktober 2005. På grundlag af den grønbog, Kommissionen fremlagde i marts, blev der på Det Europæiske Råds forårsmøde udformet en liste over foranstaltninger, der skal træffes for at garantere en sikker, konkurrencedygtig og bæredygtig energiforsyning i EU. Som opfølgning heraf fremlagde Kommissionen sammen med Rådets Generalsekretariat et dokument med titlen "En ekstern politik, der skal tjene Europas energiinteresser". Kommissionen fremlagde også en handlingsplan for energieffektivitet som første store del af en pakke af foranstaltninger med henblik på at fremme bæredygtigheden, sikkerheden og konkurrenceevnen i EU's energisektor. Det omfattende arbejde, der blev iværksat i 2006, banede vejen for en strategisk redegørelse for den europæiske energipolitik, der blev fremlagt i begyndelsen af 2007.

    På transportområdet tog Kommissionen sin hvidbog om transport fra 2001 op til fornyet revision og fremsatte forslag til supplerende instrumenter for at sikre en bæredygtig mobilitet. En af de nye prioriteringer vedrører logistikken i godstransportkæden, som der blev udsendt en meddelelse om som første skridt hen imod en handlingsplan. Kommissionen fremsatte desuden forslag til en række foranstaltninger med henblik på støtte til at sætte fornyet skub i jernbanesektoren .

    Fra 1. januar 2007 vil alle jernbanegodstjenester blive åbnet op for konkurrence. Denne nye fase i bestræbelserne for at sætte skub i jernbanesektoren udgør et vendepunkt for jernbanegodstransporten.

    Udvidelse af euroområdet

    Den 1. januar 2007 blev Slovenien den første nye medlemsstat fra EU's femte udvidelse, der kom med i euroområdet. Konvergensberetningen for 2006 viste, at andre EU-lande "med dispensation" gør fremskridt hen imod konvergens, selv om det sker med forskellig hastighed. Kommissionen udarbejdede på anmodning af Litauen en særlig rapport, hvori det blev konkluderet, at landet kunne bevare sin nuværende status. Rådet gav efterfølgende sin opbakning hertil.

    3. SOLIDARITET

    Social solidaritet

    Kommissionen vedtog i oktober en meddelelse, hvori der fastsættes fem områder, hvorpå der skal træffes konkrete foranstaltninger for at bistå medlemsstaterne med at tilpasse sig til deres befolkningsmæssige forandringer . Derudover blev der fremlagt en meddelelse om socialydelser af almen interesse med henblik på at tydeliggøre de eksisterende fællesskabsbestemmelser på området, og fremsat et forslag om oprettelse af Den Europæiske Fond for Tilpasning til Globaliseringen , der skal sætte Fællesskabet i stand til at støtte arbejdstagere, der er påvirket af bivirkningerne af globaliseringen.

    I 2006, der var det europæiske år for arbejdstagernes mobilitet , blev der organiseret 2 000 arrangementer i EU for at skabe øget bevidsthed i befolkningerne om deres ret til at arbejde i et andet EU-land. På arbejdsmarkedslovgivningsområdet stadfæstede Rådet Kommissionens forslag til fremme af anstændigt arbejde til alle, både i EU og i verden. Kommissionen afholdt høringer med arbejdsmarkedets parter om bedre måder at forene familie- og arbejdsliv på og om aktiv indslusning af de personer, der befinder sig længst væk fra arbejdsmarkedet . Arbejdsmarkedets parter blev også hørt om behovet for at inkorporere ILO-konventionen om normerne for arbejde til søs i EU-retten. Som reaktion på en opfordring fra Det Europæiske Råd på dets forårsmøde i 2006 udsendte Kommissionen en grønbog med henblik på at iværksætte en debat om, hvordan arbejdsmarkedslovgivning på EU-plan og nationalt plan kan være med til at gøre arbejdsmarkedet mere fleksibelt og samtidig sikre den højst mulige sikkerhed for arbejdstagerne (den såkaldte flexicurity -strategi). Resultatet af høringsprocessen skal anvendes i forbindelse med de initiativer vedrørende flexicurity, Kommissionen vil fremsætte i 2007.

    Forberedelserne til det europæiske år for interkulturel dialog i 2008 fortsatte, bl.a. blev lovgivningsproceduren i forbindelse med afgørelsen om året afsluttet. Også lovgivningsproceduren i forbindelse med nye programmer på området kultur, ungdom og aktivt medborgerskab blev afsluttet.

    Grundlæggende rettigheder og civil retspleje

    På området grundlæggende rettigheder blev der opnået politisk enighed i december om forordningen om oprettelse af Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder . Oprettelsen heraf i 2007 vil udgøre en milepæl i EU's evne til at fremme og sikre respekten for de grundlæggende rettigheder i EU. En anden vigtig begivenhed var fremlæggelsen af et initiativ til fremme og sikring af børns rettigheder i forbindelse med EU's indenrigs- og udenrigspolitik.

    Kommissionen tog fat på problemet med ligestilling mellem mænd og kvinder i EU med en køreplan for ligestilling mellem mænd og kvinder 2006-2010 og oprettelse af et europæisk institut for ligestilling mellem mænd og kvinder . For at fremme EU-borgerskabet foreslog Kommissionen at lette EU-borgernes udøvelse af deres stemmeret i deres opholdsstat i forbindelse med valg til Europa-Parlamentet. I en grønbog om diplomatisk og konsulær beskyttelse af unionsborgere i tredjelande blev der foreslået retningslinjer for, hvordan borgerne kan informeres effektivt, idet der blev set nærmere på omfanget af den beskyttelse, de bør tilbydes, og hvordan de hertil krævede strukturer og ressourcer kan forbedres.

    På området civil retspleje foreslog Kommissionen en række muligheder for forbedring af fuldbyrdelsen af retsafgørelser vedrørende pengekrav i EU. Et forslag til forordning, i medfør af hvilket der indføres regler for lovvalg i forbindelse med ægteskabssager , skal forbedre situationen for et voksende antal internationale ægtepar i EU, der ønsker at blive skilt. I forbindelse hermed blev der udsendt en grønbog om lovkonfliktregler i sager vedrørende formueforholdet mellem ægtefæller, der satte gang i en række overvejelser om mulige fællesskabsforanstaltninger. Endelig blev der i en grønbog om civilsamfundets rolle i forbindelse med Fællesskabets bestræbelser for at bekæmpe narkotika set nærmere på mulighederne for at inddrage dem, der er direkte påvirket af narkotikaproblemet, mere i den politiske beslutningsproces.

    Migration

    Siden Det Europæiske Råd i december 2005 vedtog den samlede migrationsstrategi, er de første håndgribelige foranstaltninger hen imod en reel migrationspolitik på EU-plan blevet truffet. Blandt de væsentligste resultater af den samlede migrationspolitik kan nævnes: iværksættelsen af flere fælles operationer til søs i Middelhavet og Atlanterhavet, EU's bidrag til FN's drøftelser af migration og udvikling, udarbejdelse af en dagsorden med afrikanske lande, et styrket samarbejde med Middelhavslandene og afrikanske lande og en hurtig vedtagelse af fællesskabsstøtte til en yderligere styrkelse af mulighederne for migrationsstyring i Senegal og Mauretanien for derved at bidrage til øget kontrol med migration ad søvejen.

    Kommissionen tog fat på spørgsmålet om ulovlig indvandring ved at fremsætte forslag til en række praktiske foranstaltninger som reaktion på det stadig større pres, migrationen lægger på EU's ydre grænser. I lyset af indstrømningen af ulovlige indvandrere ved EU's sydlige grænser foreslog Kommissionen en integreret model for at forbedre EU's evne til at forvalte sine ydre søgrænser . Kommissionen foreslog også måder, hvorpå dialogen og samarbejdet med Afrika om migrationsspørgsmål kan øges.

    Samhørighed i EU

    Forhandlingerne om lovpakken for samhørighedspolitikken 2007-2013 blev afsluttet i juli. I Fællesskabets strategiske retningslinjer, der blev vedtaget af medlemsstaterne i oktober, blev der fastsat en prioritering for fremtidige investeringer, navnlig inden for forskning, innovation, videnøkonomi og menneskelige ressourcer. Sammen med bevillingen af fællesskabsmidler pr. medlemsstat og prioriteret mål skabte det rammerne for forhandlingerne om ca. 450 operationelle programmer, som medlemsstater og regioner vil fremlægge.

    Miljøbeskyttelse, klimaforandring og en bæredygtig forvaltning af ressourcerne

    I juni bekræftede Det Europæiske Råd sit faste tilsagn om at arbejde for en bæredygtig udvikling ved at vedtage en fornyet EU-strategi for bæredygtig udvikling i et udvidet EU. Med vedtagelsen i 2006 af de tematiske strategier for bymiljø, beskyttelse af jordbunden og pesticider har Kommissionen nu vedtaget alle syv "tematiske strategier" (vedrørende luft, jord, affald, naturressourcer, pesticider, miljø og havmiljø), der udgør hjørnestenen i Fællesskabets 6. miljøhandlingsprogram. Der blev også fremlagt en fællesskabsstrategi for fremme af en bæredygtig fremstilling af biobrændstof af landbrugsprodukter og en fællesskabsplan med henblik på at dæmme op for tab af biodiversitet i EU inden 2010.

    I 2006 stod klimaforandringen hele tiden højt på den politiske dagsorden. I løbet af året beviste EU's emissionshandelsordning trods markedsturbulens sin levedygtighed. I en meddelelse blev dagsordenen for udvidelse af systemet til nye sektorer og gasser afstukket. Der blev også fremsat forslag til retsakter om at få drivhusgasemissioner fra civil luftfart ind under EU's emissionshandelssystem. En vigtig opgave i 2006 var at kontrollere og godkende medlemsstaternes nationale planer for tildeling af emissionskvoter under den anden handelsperiode af emissionshandelsordningen (2008-2012).

    Internationalt spillede Kommissionen en førende rolle på den 12. konference for parterne til konventionen om klimaforandring og mødet mellem parterne til Kyoto-protokollen (Nairobi, november 2006). Der blev gjort fremskridt i forbindelse med adskillige spørgsmål, herunder den særlige klimaforandringsfond, og vejen blev banet for enighed om behovet for tilsagn om emissionsmindskelser efter 2012.

    Med grønbogen om en fremtidig maritim politik for EU blev en af de største høringer i EU's historie lanceret. Formålet er at finde ud af, hvordan borgerne ønsker, havene skal forvaltes, samtidig med at der tilstræbes en bæredygtig balance, der tager hensyn til de økonomiske, de sociale og de miljømæssige aspekter.

    Inden for den fælles fiskeripolitik vedtog Rådet de første overordnede rammer for fiskeribevarelse i Middelhavet og Kommissionens forslag om at styrke kontrollen og håndhævelsen ved hjælp af moderne teknologi. Kommissionen sørgede desuden for, at vigtige fiskeripartnerskabsaftaler med tredjelande såsom Grønland og Mauretanien blev fornyet.

    For så vidt angår den fælles landbrugspolitik foreslog Kommissionen at reformere den fælles markedsordning for vin for derved at gøre denne sektor mere konkurrencedygtig. I december nåede EU's landbrugsministre til enighed om en overordnet reform af støtteordningen for banan producenter. Reformprocessen blev yderligere fremmet via forberedelsen af et forslag om en mere markedsorienteret politik for frugt- og grønsags sektoren, der blev fremlagt i begyndelsen af 2007. Rådet traf i februar 2006 beslutning om Fællesskabets strategiske retningslinjer for udvikling af landdistrikterne for tidsrummet 2007-2013, der har til formål at opfylde Göteborg-målene for bæredygtig udvikling og bidrage til den fornyede Lissabon-strategi for vækst og beskæftigelse. Sammen med gennemførelsesbestemmelserne udgør den rammerne for forhandlingerne om 96 forventede programmer om udvikling af landdistrikterne . For at forenkle den fælles landbrugspolitik til gavn for landmændene, administrationerne og virksomhederne foreslog Kommissionen at oprette en enkelt fælles markedsordning for alle landbrugsprodukter, der skal erstatte de eksisterende 21 ordninger.

    4. SIKKERHED OG FRIHED

    Retlige og indre anliggender

    For yderligere at udvikle området med frihed, sikkerhed og retfærdighed fremlagde Kommissionen en meddelelse, hvori der ses nærmere på mulige måder at forbedre den måde, hvorpå EU-politikkerne fungerer på grundlag af de eksisterende traktater. I en meddelelse blev det foreslået at etablere et overordnet system for objektiv og upartisk evaluering af EU's foranstaltninger. For første gang blev den nationale gennemførelse af Haag-handlingsplanen vurderet, og den første rapport om gennemførelsen blev offentliggjort. På Det Europæiske Råds møde i december blev denne midtvejsvurdering af EU's politikker godkendt, og medlemsstaterne blev opfordret til yderligere at udnytte mulighederne for at forbedre beslutningstagningen.

    For så vidt angår forvaltning af grænserne foreslog Kommissionen at oprette hurtige grænseindsatshold , der skal yde bistand til medlemsstater, der har meget store problemer med at kontrollere deres ydre grænser. Et vigtigt skridt hen imod en styrkelse af sammenhængen i den fælles visumpolitik var fremsættelsen af et forslag om en fællesskabskodeks for visa . For at støtte udvidelsen af Schengen-området enedes Rådet og Europa-Parlamentet politisk om en række foranstaltninger med henblik på at forberede de retlige rammer for anden generation af Schengen-informationssystemet (SIS II) . Med henblik på at styrke politiksamarbejdet i EU blev der fremsat forslag om at få Den Europæiske Politienhed (EUROPOL) ind under EU-retten for derved at øge den demokratiske kontrol.

    For så vidt angår samarbejdet på det strafferetlige område tog Kommissionen fat på en række akutte problemer i forbindelse med den manglende gensidige anerkendelse af varetægtsfængsling på tværs af medlemsstaterne ved at fremsætte forslag om en europæisk kontrolordre under procedurer forud for domsafsigelse.

    I december blev der taget et vigtigt skridt hen imod at øge EU's beredskab i forbindelse med terrorangreb i form af et forslag om et europæisk program for beskyttelse af kritisk infrastruktur . I et strategidokument vedrørende sikkerheden ved netværker og informationssystemer gav Kommissionen sin opbakning til en bevidstgørelseskampagne med henblik på at få virksomheder, enkeltpersoner og administrative organer i EU til at træffe de foranstaltninger, der er nødvendige for at beskytte deres data og udstyr.

    Inden for flysikkerhed traf EU en række foranstaltninger for at imødegå trusler som følge af flydende sprængstoffer ved at begrænse den mængde væske, passagerer må tage med i flykabinen. Kommissionen bidrog også til en vellykket indgåelse af en ny aftale med USA om PNR-oplysninger (Passenger Name Records) efter EF-Domstolens afgørelse af maj 2006, hvorved de beslutninger, der lå den grund for den foregående aftale, blev annulleret. Derudover vedtog Kommissionen gennemførelsesbestemmelserne til "sikkerhedsændringen" af EF-toldkodeksen , der har til formål at øge sikkerheden i forbindelse med EU's forsyningskæde og lette den internationale handel.

    Sundhed og sikkerhed

    Der blev opnået politisk enighed om EU's sundhedsprogram for 2007-2013 , hvori rammerne for Kommissionens finansiering af sundhedsrelaterede projekter i det pågældende tidsrum afstikkes. For at støtte samarbejdet mellem medlemsstaternes sundhedssystemer og garantere retssikkerheden i medfør af fællesskabsretten iværksatte Kommissionen en høring på tværs af grænserne om sundhedspleje . EU's sundhedsportal , der blev lanceret for nylig, giver EU-borgerne let adgang til fuldstændige oplysninger om sundhedsrelaterede spørgsmål.

    For så vidt angår fødevaresikkerhed tog Kommissionen fat på spørgsmålet om uddannelse af embedsmænd , der er ansvarlige for gennemførelsen af kontrol, og fremsatte forslag til nye harmoniserede regler for markedsføring af plantebeskyttelsesmidler . Der blev hurtigt grebet ind, da det blev afsløret, at langkornet ris importeret fra USA var forurenet med uautoriseret genmodificeret ris. Kommissionen udarbejdede desuden en strategi for at støtte medlemsstaterne med at mindske alkoholrelaterede skader . Der blev taget yderligere et skridt hen imod at øge luftfartssikkerheden i EU , da der blev udarbejdet en liste over luftfartsselskaber, der anses for at være usikre og derfor ikke må flyve inden for EU. På forbrugerområdet blev forhandlingerne om det nye program for en fællesskabsaktion (2007-2013) afsluttet på noget nær rekordtid.

    I 2006 blev der gjort store bestræbelser for at mindske virkningerne af og risikoen for fugleinfluenza i EU mest muligt. Kommissionen sendte team til medlemsstaterne for at hjælpe dem med at gennemgå og koordinere deres beredskabsplaner for en verdensomspændende influenzaepidemi blandt mennesker. EU's civilbeskyttelsesordning blev i 2006 anvendt i forbindelse med næsten 20 nødsituationer. EU's solidaritetsfond ydede finansiel bistand i 9 tilfælde af naturkatastrofer i 2006 (199,24 mio. EUR).

    5. EU SOM GLOBAL PARTNER

    Udvidelsen

    2006 var et vigtigt år for så vidt angår udvidelse. Bulgariens og Rumæniens tiltrædelse den 1. januar 2007 fuldendte femte udvidelsesrunde. Den 9. november fremsatte Kommissionen forslag til en strategi for at opbygge en fornyet konsensus om udvidelse , herunder en særlig rapport om EU's integrationskapacitet. Rådet gav efterfølgende sin opbakning hertil.

    For så vidt angår de tre kandidatlande – Kroatien, Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien og Tyrkiet – fortsatte Kommissionen med at overvåge de fremskridt, der blev gjort med henblik på at opfylde tiltrædelseskriterierne. Parallelt hermed blev forhandlingerne med Kroatien og Tyrkiet fortsat. Da Tyrkiet ikke opfyldte sin forpligtelse til en fuldstændig, ikke-diskriminerende gennemførelse af Ankara-protokollen, udsendte Kommissionen en henstilling vedrørende videreførelsen af tiltrædelsesforhandlingerne. På Rådets møde i december blev denne henstilling i vid udstrækning fulgt, idet der blev opnået enighed om, at medlemsstaterne venter med at træffe beslutning om at åbne forhandlingskapitler på politiske områder, der er omfattet af restriktioner fra tyrkisk side, og foreløbigt at lukke kapitler, indtil Kommissionen har kontrolleret, at Tyrkiet opfylder sine løfter.

    Kommissionen arbejdede i 2006 med gennemførelsen af stabiliserings- og associeringsprocessen i landene på Vestbalkan . Efter folkeafstemningen og anerkendelsen af Montenegros selvstændighed vedtog Rådet Kommissionens forslag til et nyt mandat til at forhandle om en stabiliserings- og associeringsaftale med dette land; de tekniske forhandlinger afsluttedes i december. Andre vigtige begivenheder var undertegnelsen af en stabiliserings- og associeringsaftale med Albanien og afslutningen af de tekniske forhandlinger om en stabiliserings- og associeringsaftale med Bosnien-Hercegovina . Kommissionen suspenderede i maj forhandlingerne om en stabiliserings- og associeringsaftale med Serbien som følge af den serbiske regerings forværrede samarbejde med Den Internationale Straffedomstol for Det Tidligere Jugoslavien. I Kosovo arbejdede Kommissionen tæt sammen med to EU-team, der skal forberede den fremtidige internationale tilstedeværelse i landet og den fremtidige retsstats inden for rammerne af EU's sikkerheds- og forsvarspolitik, når spørgsmålet om landets status er afklaret.

    I 2006 prioriterede Kommissionen meningsudvekslinger om udvidelse højt gennem strategiske partnerskaber, herunder med andre EU-institutioner og lokale administrationer, medierne og ikke-statslige organisationer. Kommissionen fortsatte desuden sin dialog med civilsamfundet med henblik på at forbedre den gensidige forståelse og tage fat på den bekymring vedrørende udvidelse, som borgerne gav udtryk for.

    EU's naboskabspolitik

    Gennemførelsen af EU's naboskabspolitik [4] kom et væsentligt skridt videre i 2006. Der blev vedtaget yderligere tre handlingsplaner (der omfattede Armenien, Aserbajdsjan og Georgien) og opnået enighed om to andre (Egypten og Libanon), der forventes vedtaget i begyndelsen af 2007. Det bringer antallet af partnere, som EU har indgået konkrete gensidige forpligtelser med inden for rammerne af naboskabspolitikken, op på tolv. Desuden forelagde Kommissionen Rådet en række forhandlingsdirektiver med henblik på en ny, mere omfattende aftale med Ukraine , der skal erstatte den eksisterende partnerskabs- og samarbejdsaftale. I september blev der vedtaget en langsigtet miljøstrategi med henblik på rensning og beskyttelse af Middelhavet .

    Overvejelserne om fremtidige foranstaltninger i forbindelse med naboskabspolitikken fortsatte med en ambitiøs meddelelse, hvori der redegøres for nye forslag til styrkelse og yderligere udvikling af naboskabspolitikken. I november blev et nyt specifikt finansielt instrument , det europæiske naboskabs- og partnerskabsinstrument (ENPI), vedtaget. Instrumentet vil i væsentlig grad forbedre kvaliteten af EU's bistand og tilvejebringe yderligere midler til støtte for EU's partneres reformer.

    Den øvrige verden

    I juni 2006 forelagde Kommissionen et analysedokument med titlen "EU i verden", som indeholder en række praktiske forslag til at skabe større sammenhæng og øget effektivitet og synlighed i forbindelse med EU's foranstaltninger udadtil og til at styrke forbindelsen mellem indenrigs- og udenrigspolitikken , navnlig på områder som energisikkerhed, klimaforandring, migration, forebyggelse af terrorisme og den økonomiske og finansielle politik.

    En af de største udfordringer i forbindelse med EU's udenrigspolitik de kommende år bliver at udnytte potentialet for udvikling af forbindelserne med Kina . På topmødet mellem EU og Kina i Helsingfors den 9. september 2006 enedes man om at iværksætte forhandlinger om en ny overordnet partnerskabs- og samarbejdsaftale. På grundlag af resultaterne af dette topmøde foreslog Kommissionen i oktober en ny ambitiøs dagsorden for forbindelserne mellem EU og Kina . I juli sendte Kommissionen en række udkast til direktiver med henblik på forhandling af en ny rammeaftale vedrørende forbindelserne mellem EU og Rusland . Efter det fjerde topmøde mellem EU og landene i Latinamerika og Caribien (Wien, maj 2006) foreslog Kommissionen at indlede forhandlinger om associeringsaftaler med Centralamerika og Andesfællesskabet .

    I 2006 blev der gjort fremskridt i forbindelse med visse handelsrelationer, hvilket Kommissionen støttede ved at fremlægge en ny strategi " Det globale Europa - i konkurrencen på verdensmarkedet ", hvori der redegøres for, hvordan en kombination af indenrigs- og udenrigspolitiske foranstaltninger kan være med til at øge væksten og beskæftigelsen i EU. Kommissionen gjorde en stor indsats for at fremme de multilaterale drøftelser om verdenshandlen inden for rammerne af Doha-udviklingsdagsordenen , men forhandlingerne gik desværre i stå i midten af 2006.

    Som en del af rammerne for handelspolitikken i forbindelse med førnævnte strategi iværksatte Kommissionen en række overvejelser om anvendelsen af EU's handelspolitiske beskyttelsesinstrumenter . Kommissionen fremlagde desuden anmodninger om forhandlingsmandater vedrørende en ny generation af handelsaftaler med nøglepartnere: Indien, Sydkorea og ASEAN-landene . I de nye aftaler skal der tages fat på spørgsmål, som endnu ikke kan gøres til genstand for multilaterale drøftelser og vil danne grundlag for næste fase af den multilaterale liberalisering.

    For første gang nogen sinde fremlagde Kommissionen en ny vision for Caribien og Stillehavsområdet . Med hensyn til Caribien er hovedmålet at fremme den regionale integration for at tage hensyn til de særlige økonomiske og miljømæssige karakteristika i området. Med hensyn til Stillehavsområdet er hovedmålet at iværksætte en bredere politisk dialog og sikre en bæredygtig forvaltning af naturressourcerne.

    2006 var det første gennemførelsesår for EU's strategi for Afrika . I den forbindelse foreslog Kommissionen et ambitiøst og innovativt partnerskab mellem EU og Afrika om infrastruktur (transport, energi, vand og sanitære forhold samt informations- og kommunikationsteknologi). Kommissionen udsendte desuden en meddelelse om et strategisk partnerskab mellem EU og Sydafrika , en såkaldt ankernation på det afrikanske kontinent og en aktiv mægler i forbindelse med afrikansk politik, samt en EU-strategi for fred, sikkerhed og udvikling på Afrikas Horn .

    Det er kun muligt at mindske fattigdommen og sikre en bæredygtig udvikling og fred, hvis der gøres betydelige fremskridt hen imod en demokratisk styreform . Kommissionen fremsatte forslag om en fælles EU-strategi med henblik på at få udviklingslande til at optrappe deres reformbestræbelser, navnlig på grundlag af betydelige incitamenter til de regeringer, der udformer ambitiøse og troværdige planer for så vidt angår styreform. Det nylige forslag om en verdensfond for energieffektivitet og vedvarende energi med en risikovillig kapital på 100 mio. EUR har til formål at sikre udviklingslandene ren og sikker energi og afhjælpe deres behov for risikovillig kapital i den forbindelse.

    Kommissionen spillede fortsat en vigtig rolle i forbindelse med reaktionerne på internationale kriser og uforudsete politiske begivenheder, både via sit bidrag til EU's foranstaltninger inden for rammerne af den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik og ved anvendelse af fællesskabsinstrumenter (humanitær bistand, udsendelse af valgobservatører eller den hurtige reaktionsmekanisme). F.eks. kan nævnes etablering af kanaler for direkte bistand til det palæstinensiske folk gennem den midlertidige internationale mekanisme eller den hurtige reaktion i forbindelse med konflikten mellem Israel og Libanon eller krisen i Timor-Leste, hvor der blev anvendt en passende kombination af politiske og humanitære foranstaltninger samt andre støtteforanstaltninger.

    Behovet for humanitær bistand i 2006 blev meget stort som følge af navnlig konflikten i Libanon og den forværrede humanitære situation i Darfur-Sudan og de palæstinensiske territorier. Ud over at tage sig af følgerne af naturkatastrofer fortsatte Kommissionen med at yde bistand til ofre for konflikter med særlig vægt på "glemte kriser" – f.eks. i Algeriet (vestsaharanske flygtninge), Indien/Pakistan (Kashmir), Myanmar/Thailand, Nepal og Rusland (tjetjenere). Afrika er fortsat kontinentet med langt de fleste lokale og/eller regionale konflikter, hvor flertallet af ofrene er civile. Antallet og omfanget af de humanitære kriser i 2006 førte til en betydelig forøgelse af budgettet for humanitær bistand, der steg fra 496 mio. EUR til 671 mio. EUR.

    6. BEDRE LOVGIVNING OG IGANGVÆRENDE AKTIVITETER

    Kommissionen fremsatte i november sin strategiske redegørelse for initiativer vedrørende bedre lovgivning, hvori de hidtidige fremskridt vurderes, og der fremsættes en række forslag. For at sikre kvaliteten var konsekvensanalysesystemet blevet styrket ved oprettelse af et uafhængigt udvalg for konsekvensanalyse direkte under formandens beføjelser. Der blev tilføjet mere end 40 nye initiativer til det rullende regelforenklingsprogram , der dækker perioden 2006-2009, og der blev integreret en række forenklingsinitiativer i Kommissionens lovgivnings- og arbejdsprogram. Høringen af de berørte parter er blevet udvidet og øget ved hjælp af 129 høringer via Internettet.

    Kommissionen gennemførte 67 konsekvensanalyser i 2006 og iværksatte en ekstern evaluering af sit konsekvensanalysesystem. Kommissionen har desuden fremsat forslag til sammen med medlemsstaterne at mindske de administrative byrder for virksomheder med 25 % inden 2012 og integreret EU's standardomkostningsmodel for måling af de administrative omkostninger i sine retningslinjer for konsekvensanalyse. Som et praktisk eksempel på, hvordan Kommissionen har til hensigt at føre sine forpligtelser ud i livet, har den afstukket en strategi for fortsat at mindske virksomhedernes statistiske byrder . Strategien blev yderligere udviklet i et forslag til Fællesskabets statistiske program 2008-2012.

    Parallelt med moderniseringen og strømliningen af EU-retten gjorde Kommissionen i 2006 en stor indsats med hensyn til forvaltningen af de eksisterende politikker . 2006 var det sidste år med forpligtelsesbevillinger til den tidligere generation af EU's finansielle programmer under de finansielle overslag for 2000-2006. I 2006 styrkede Kommissionen sit overvågningssystem for budgetgennemførelsen for derved at sikre en pålidelig prognose for budgetgennemførelsen og forbedre den. I forbindelse med bistanden til tredjelande blev der indgået rekordstore budgetmæssige forpligtelser inden for rammerne af Den Europæiske Udviklingsfond og EU-budgettet på i alt 7,6 mia. EUR, hvilket er en stigning på 57 % i forhold til 2001.

    Kommissionen lagde fortsat stor vægt på kontrollen med gennemførelsen af EU-retten . Den fortsatte med at støtte medlemsstaternes bestræbelser på at nå frem til en situation, hvor det generelt var mindre end 1,5 % af retsakterne, der blev gennemført med forsinkelse, således som Det Europæiske Råd havde fastsat. I 2006 faldt det samlede antal nye overtrædelsesprocedurer lidt i forhold til 2005. Med hensyn til gennemførelseslovgivning afsluttede Kommissionen med held forhandlingerne om de retlige rammer for dens gennemførelsesbeføjelser ("komitologiafgørelsen") og sikring af opfølgningen, herunder vedtagelse af 26 prioriterede forslag med henblik på tilpasning til de nye regler.

    Bestræbelserne for at sikre en moderne, effektiv og serviceminded administration fortsatte, navnlig gennem etableringen af rammer for Kommissionens driftskontinuitet, der har til formål at forberede institutionen i tilfælde af større potentielle afbrydelser af dens aktiviteter som følge af f.eks. terrorangreb, en global epidemi eller tilsvarende skadelige trusler mod personale, bygninger eller it-systemer. Derudover blev der gennemført to øvelser for at afprøve, hvor hensigtsmæssige Kommissionens kriseforvaltningsprocedurer er, herunder en fælles øvelse mellem Rådet og Kommissionen. Kommissionen fortsatte med at sikre, at de nye medlemsstater var passende repræsenteret blandt dens personale ved at opfylde sine rekrutteringsmål for 2004-2006 og traf de nødvendige forberedende skridt til at integrere bulgarske og rumænske tjenestemænd i personalet fra 2007. Derudover blev der gjort fremskridt inden for e-administration, og kommunikationen med de nationale administrationer, virksomheder og borgerne har givet konkrete resultater, der er med til at forbedre administrationens generelle effektivitet.

    Annex – 2006 Work Programme initiatives adopted by the Commission – by strategic objective

    Prosperity

    Reference | Title | Adoption date | COM/SEC References |

    2006/INFSO/003 | Communication from the Commission – i2010 e-Government Action Plan: Accelerating e-Government in Europe for the Benefit of All | 25/04/2006 | COM(2006)173; SEC(2006)511 |

    2006/SG/008 | Green Paper – European Transparency Initiative | 03/05/2006 | COM(2006)194 |

    2006/MARKT/002 | Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Council Directives 89/665/EEC and 92/13/EEC with regard to improving the effectiveness of review procedures concerning the award of public contracts | 04/05/2006 | COM(2006)195; SEC(2006)557 2006/0066 (COD) |

    2006/ECFIN/097 | Report from the Commission – Convergence Report 2006 on Slovenia (prepared in accordance with Article 122(2) of the Treaty at the request of Slovenia) | 16/05/2006 | COM(2006)224; SEC(2006)615 |

    2006/ECFIN/020 | Proposal for a Council Decision in accordance with Article 122(2) of the Treaty on the adoption by Slovenia of the single currency on 1 January 2007 | 16/05/2006 | COM(2006)225 2006/0077 (CNS) |

    2006/TAXUD/001 | Proposal for a Decision of the European Parliament and of the Council establishing an action programme for customs in the Community (Customs 2013) | 17/05/2006 | COM(2006)201; SEC(2006)570 2006/0075 (COD) |

    2006/TAXUD/002 | Proposal for a Decision of the European Parliament and of the Council establishing a Community programme to improve the operation of taxation systems in the internal market (Fiscalis 2013) | 17/05/2006 | COM(2006)202; SEC(2006)566 2006/0076 (COD) |

    2006/TAXUD/003 | Communication from the Commission concerning the need to develop a co-ordinated strategy to improve the fight against fiscal fraud | 31/05/2006 | COM(2006)254; SEC(2006)659 |

    2005/TREN/011 | Communication from the Commission – Keep Europe moving : Sustainable mobility for our continent (Mid-term review of the European Commission’s 2001 Transport White Paper) | 22/06/2006 | COM(2006)314; SEC(2006)785 |

    2006/ECFIN/021 | Conversion rates between the euro and the currencies of the Member States adopting the euro | 28/06/2006 | COM(2006)320 |

    2006/TREN/010 | Communication from the Commission - Freight Transport Logistics in Europe – the key to sustainable mobility | 28/06/2006 | COM(2006)336; SEC(2006)818; SEC(2006)820 |

    2006/INFSO/001 | Communication from the Commission on the Review of the EU Regulatory Framework for electronic communications networks and services | 29/06/2006 | COM(2006)334; SEC(2006)816 and 817 |

    2006/ENTR/007 | Communication from the Commission - Implementing the Community Lisbon Programme: Financing SME Growth – Adding European Value | 29/06/2006 | COM(2006)349; SEC(2006)841, 842 and 856 |

    2006/INFSO/029 | Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council on roaming on public mobile networks within the Community and amending Directive 2002/21/EC on a common regulatory framework for electronic communications networks and services | 12/07/2006 | COM(2006)382; SEC(2006)925 and 926 |

    2006/EAC/006 | Proposal for a Recommendation of the European Parliament and of the Council on the establishment of the European Qualifications Framework for lifelong learning | 05/09/2006 | COM(2006)479; SEC(2006)1093,1094 |

    2006/MARKT/007 | Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Council Directive 92/49/EEC and Directives 2002/83/EC, 2004/39/EC, 2005/68/EC and 2006/48/EC as regards procedural rules and evaluation criteria for the prudential assessment of acquisitions and increase of shareholdings in the financial sector | 12/09/2006 | COM(2006)507 |

    2006/SG+/030 | Communication from the Commission – Putting knowledge into practice: A broad-based innovation strategy for the EU | 13/09/2006 | COM(2006)502 |

    2006/EAC+/004 | Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council establishing the European Institute of Technology | 18/10/2006 | COM(2006)604; SEC(2006)1313; SEC(2006)1314 |

    2006/MARKT/006 | Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directive 97/67/EC concerning the full accomplishment of the internal market of Community postal services | 18/10/2006 | COM(2006)594; SEC(2006)1301; SEC(2006)1291, 1292 |

    2006/SG+/016 | Commission Working Document - First progress report on the strategy for the simplification of the regulatory environment | 14/11/2006 | COM(2006)690 |

    2006/SG+/029 | Communication from the Commission – A strategic review of Better Regulation in the European Union | 14/11/2006 | COM(2006)689 |

    2006/MARKT/004 | White Paper on Enhancing the Single Market Framework for Investment Funds | 15/11/2006 | COM(2006)686; SEC(2006)1451-1452 |

    2006/ECFIN/019 | Report from the Commission – Convergence Report December 2006 | 05/12/2006 | COM(2006)762; SEC(2006)1570 |

    2006/MARKT+/012 | Interpretative Communication on the application of Article 296 of the Treaty in the field of defence procurement | 07/12/2006 | COM(2006)779; SEC(2006)1554-5 |

    2006/TREN/025 | Green paper on Satellite Navigation Applications | 08/12/2006 | COM(2006)769 |

    Solidarity

    Reference | Title | Adoption date | COM/SEC References |

    2006/AGRI+/019 | Communication from the Commission - An EU Strategy for Bio-fuels | 08/02/2006 | COM(2006)34; SEC(2006)142 |

    2006/EMPL/001 | Communication from the Commission – A Roadmap for equality between women and men | 01/03/2006 | COM(2006)92; SEC(2006)275 |

    2006/TREN/054 | Green Paper - A European Strategy for Sustainable, Competitive and Secure Energy | 08/03/2006 | COM(2006)105; SEC(2006)317 |

    2005/ENV/011 | Communication from the Commission – Halting the loss of biodiversity by 2010 – and beyond : Sustaining ecosystem services for human well–being | 22/05/2006 | COM(2006)216; SEC(2006)621; SEC(2006)607 |

    2006/FISH/001 | Communication from the Commission – Towards a future Maritime Policy for the Union: A European Vision for the Oceans and Seas | 07/06/2006 | COM(2006)275 |

    2006/AGRI/003 | Communication from the Commission – Towards a sustainable European wine sector | 22/06/2006 | COM(2006)319; SEC(2006)770; SEC(2006)780 |

    2006/JLS/007 | Green Paper on the role of Civil Society in Drugs Policy in the European Union | 26/06/2006 | COM(2006)316 |

    2006/JLS/009 | Communication from the Commission - Towards an EU Strategy on the Rights of the Child | 04/07/2006 | COM(2006)367; SEC(2006)888 and 889 |

    2004/ENV/003 | Communication from the Commission – A Thematic Strategy on the Sustainable Use of Pesticides | 12/07/2006 | COM(2006)372 and 373; SEC(2006)894 and 895; SEC(2006)914 |

    2005/REGIO+/013 | Proposal for a Council Decision on Community strategic guidelines on cohesion | 12/07/2006 | COM(2006)386; SEC(2006)929 |

    2003/SANCO/61 | Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council concerning the placing of plant protection products on the market | 12/07/2006 | COM(2006)388; SEC(2006)930 and 931 |

    2005/JLS/187 | Proposal for a Council Regulation amending Regulation (EC) No 2201/2003 as regards jurisdiction and introducing rules concerning applicable law in matrimonial matters | 17/07/2006 | COM(2006)399; SEC(2006)949 and 950 |

    2005/JLS/188 | Green Paper on conflict of laws in matters concerning matrimonial property regimes, including the questions of jurisdiction and mutual recognition | 17/07/2006 | COM(2006)400; SEC(2006)952 |

    2006/JLS/005 | Communication from the Commission on policy priorities in the fight against illegal immigration of third-country nationals | 19/07/2006 | COM(2006)402; SEC(2006)964 and 965; SEC(2006) 1010 |

    2005/AGRI/003 | Proposal for a Council Regulation amending Regulations (EEC) No 404/93, (EC) No 1782/2003 and (EC) No 247/2006 as regards the banana sector | 20/09/2006 | COM(2006)489; SEC(2006)1106, 1107 |

    2006/EMPL/004 | Commission Communication – The demographic future of Europe – from challenge to opportunity | 12/10/2006 | COM(2006)571 |

    2006/REGIO/006 | Proposal for a Council Regulation concerning Community financial contributions to the International Fund for Ireland (2007-2010) | 12/10/2006 | COM(2006)564; SEC(2006)1227 |

    2006/TREN/032 | Communication from the Commission – Action Plan for Energy Efficiency: Realising the Potential | 19/10/2006 | COM(2006)545; SEC(2006)1173 to 1175 |

    2006/JLS/006 | Green paper on improving the efficiency of the enforcement of judgments in the European Union – The attachment of Bank Accounts | 24/10/2006 | COM(2006)618; SEC(2006)1341 |

    2006/EMPL/003 | Green paper - Modernising labour law to meet the challenges of the 21st century | 22/11/2006 | COM(2006)708 |

    2006/JLS/008 | Communication from the Commission – European elections 2004 Commission report on the participation of European Union citizens in the Member State of residence (Directive 93/109/EC) and on the electoral arrangements (Decision 76/787/EC as amended by Decision 2002/772/EC, Euratom) | 12/12/2006 | COM(2006)790; COM(2006)791; SEC(2006)1645-47 |

    2006/ENV/017 | Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directive 2003/87/EC so as to include aviation activities in the scheme for greenhouse gas emission allowance trading within the Community | 20/12/2006 | COM(2006)818; SEC(2006)1684; SEC(2006)1685 |

    2006/AGRI/002 | Proposal for a Council Regulation laying down specific rules as regards the fruit and vegetable sector and amending certain Regulations | 24/01/2007 | COM(2007)17; SEC(2007)74 and 75 |

    Security and freedom

    Reference | Title | Adoption date | COM/SEC References |

    2006/INFSO/002 | Communication from the Commission – A strategy for a Secure Information Society – “Dialogue, partnership and empowerment” | 31/05/2006 | COM(2006)251; SEC(2006)656 |

    2006/TREN/007 | Communication from the Commission under Article 138(2) of the EC Treaty on the strengthening of maritime labour standards | 15/06/2006 | COM(2006)287 |

    2006/JLS/017 | Communication from the Commission - Evaluation of EU Policies on Freedom, Security and Justice | 28/06/2006 | COM(2006)332; SEC(2006)815 |

    2006/JLS/016 | Communication from the Commission - Report on the implementation of the Hague programme for 2005 | 28/06/2006 | COM(2006)333; SEC(2006)813 and 814 |

    2006/JLS/002 | Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council establishing a Community Code on Visas | 19/07/2006 | COM(2006)403; SEC(2006)957 and 958 |

    2006/JLS/003 | Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council establishing a mechanism for the creation of Rapid Border Intervention Teams and amending Council Regulation (EC) No 2007/2004 as regards that mechanism | 19/07/2006 | COM(2006)401; SEC(2006)954 and 955; SEC(2006) 953 |

    2005/SANCO/024 | Communication from the Commission – Better training for safer food | 20/09/2006 | COM(2006)519; SEC(2006)1163, 1164 |

    2005/SANCO/032 | Communication from the Commission – An EU strategy to support Member States in reducing alcohol related harm | 24/10/2006 | COM(2006)625; SEC(2006)1358; SEC(2006)1360; SEC(2006)1411 |

    2006/JLS/045 | Proposal for a Directive of the Council on the identification and designation of European Critical Infrastructure and the assessment of the need to improve their protection | 12/12/2006 | COM(2006)787; SEC(2006)1654; SEC(2006)1648 |

    2006/TREN/005 | Communication from the Commission – "Facilitating the movement of locomotives across the European Union" Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on the interoperability of the Community rail system Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending Directive 2004/49/EC on safety on the Community's railways Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council amending Regulation (EC) No 881/2004 establishing a European Railway Agency | 13/12/2006 | COM(2006)782-5; SEC(2006)1640-2 |

    Europe as a world partner

    Reference | Title | Adoption date | COM/SEC References |

    2006/DEV/004 | Communication from the Commission – An EU-Caribbean Partnership for growth, stability and development | 02/03/2006 | COM(2006)86; SEC(2006)268 |

    2006/ELARG/001 | Communication from the Commission – Monitoring report on the state of preparedness for EU membership of Bulgaria and Romania | 16/05/2006 | COM(2006)214; SEC(2006)595; SEC(2006)596; SEC(2006)598 |

    2006/DEV/002 | Communication from the Commission – EU relations with the Pacific islands : a strategy for a strengthened partnership | 29/05/2006 | COM(2006)248; SEC(2006)642 |

    2006/ELARG/028 | Recommendation from the Commission to the Council to amend the Negotiating Directives for a Stabilisation and Association Agreement with Serbia and Montenegro in order to continue negotiations with the Republic of Serbia Recommendation from the Commission to the Council to authorise the Commission to negotiate with the Republic of Montenegro a Stabilisation and Association Agreement | 06/07/2006 | SEC(2006)885 and 886 |

    2006/DEV/006 | Communication from the Commission – Interconnecting Africa: the EU-Africa Partnership on Infrastructure | 12/07/2006 | COM(2006)376; SEC(2006)896; SEC(2006)983 |

    2006/DEV/005 | Communication from the Commission – Governance in the European Consensus on Development: Towards a harmonised approach within the European Union | 30/08/2006 | COM(2006)421; SEC(2006)1020; SEC(2006)1021 and 1022 |

    2006/RELEX+/019 2006/TRADE+/003 | Recommendation from the Commission to the Council authorising the Commission to open negotiations with Ukraine for a new Enhanced Agreement | 13/09/2006 | SEC(2006)1105; SEC(2006)1110; SEC(2006)1156 |

    2006/ELARG/027 | Communication from the Commission – Monitoring report on the state of preparedness for EU membership of Bulgaria and Romania | 26/09/2006 | COM(2006)549 |

    2006/TRADE/001 | Communication from the Commission – Global Europe competing in the World - A Contribution to the EU's Growth and Jobs Strategy | 04/10/2006 | COM(2006)567; SEC(2006)1228-1230 |

    2006/ENV/015 | Communication from the Commission – Mobilising public and private finance towards global access to climate-friendly, affordable and secure energy services: The Global Energy Efficiency and Renewable Energy Fund | 06/10/2006 | COM(2006)583; SEC(2006)1224 and 1225 |

    2005/RELEX+/040 | Communication from the Commission – EU–China: Closer partners, growing responsibilities | 24/10/2006 | COM(2006)631; COM(2006)632 |

    2006/ELARG/002 | Communication from the Commission – Enlargement Strategy and Main Challenges 2006–2007 (including annexed special report on the EU's capacity to integrate new members) | 08/11/2006 | COM(2006)649; SEC(2006)1383-1390 |

    2006/RELEX/007 | Communication from the Commission on strengthening the European Neighbourhood Policy Communication from the Commission on the general approach to enable ENP partner countries to participate in Community agencies and Community programmes | 29/11/2006 | COM(2006)724; COM(2006)726; SEC(2006)1504-1512; SEC(2006)1536 |

    2006/RELEX/022 | Recommendation from the Commission to the Council authorising the Commission to open negotiations for the conclusion of an Association Agreement between the European Community and its Member States and the Central American Republics of Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua and Panama | 06/12/2006 | SEC(2006)1625; SEC(2006)1596-8; SEC(2006)1613-5; SEC(2006)1558-1566 |

    2006/RELEX/023 | Recommendation from the Commission to the Council authorising the Commission to open negotiations for the conclusion of an Association Agreement between the European Community and its Member States and the Andean Community and its Member Countries | 06/12/2006 | SEC(2006)1625; SEC(2006)1596-8; SEC(2006)1613-5; SEC(2006)1558-1566 |

    2006/TRADE/021 | Communication from the Commission – Global Europe: Europe's trade defence instruments in a changing global economy A Green Paper for public consultation | 06/12/2006 | COM(2006)763 |

    [1] Kommissionens bidrag til tænkepausen og tiden derefter: Plan D for demokrati, dialog og debat - KOM(2005) 494.

    [2] Kommissionens informationsnotat fra næstformand Margot Wallström til Kommissionen – SEK(2006) 1553: Plan D – Wider and Deeper Debate on Europe.

    [3] Kina, EU, Indien, Japan, Rusland, Sydkorea og USA.

    [4] EU's politik over for sine naboer: Algeriet, Armenien, Aserbajdsjan, Belarus, Egypten, Georgien, Israel, Jordan, Libanon, Libyen, Moldova, Marokko, Den Palæstinensiske Myndighed, Syrien, Tunesien og Ukraine.

    Top