Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32024D1470

    Rådets afgørelse (FUSP) 2024/1470 af 21. maj 2024 om ændring af afgørelse 2014/512/FUSP om restriktive foranstaltninger på baggrund af Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine

    ST/9546/2024/INIT

    EUT L, 2024/1470, 22.5.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1470/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1470/oj

    European flag

    Den Europæiske Unions
    Tidende

    DA

    L-udgaven


    2024/1470

    22.5.2024

    RÅDETS AFGØRELSE (FUSP) 2024/1470

    af 21. maj 2024

    om ændring af afgørelse 2014/512/FUSP om restriktive foranstaltninger på baggrund af Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 29,

    under henvisning til forslag fra Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Rådet vedtog den 31. juli 2014 afgørelse 2014/512/FUSP (1).

    (2)

    Unionen er fortsat urokkelig i sin støtte til Ukraines suverænitet og territoriale integritet.

    (3)

    Den 24. februar 2022 annoncerede præsidenten for Den Russiske Føderation en militær operation i Ukraine, og Ruslands væbnede styrker indledte en uprovokeret og uberettiget militær aggression mod Ukraine. Denne ulovlige angrebskrig er en åbenbar krænkelse af Ukraines territoriale integritet, suverænitet og uafhængighed såvel som en overtrædelse af forbuddet mod magtanvendelse, jf. artikel 2, stk. 4, i De Forenede Nationers (FN's) pagt, som er en grundlæggende regel i folkeretten, og de øvrige principper i FN-pagten (FN-pagten).

    (4)

    FN's Generalforsamling tager i resolution ES-11/1, der blev vedtaget den 2. marts 2022, meget stærkt afstand fra Den Russiske Føderations aggression mod Ukraine, som er i strid med FN-pagtens artikel 2, stk. 4. FN's Generalforsamling noterer sig i resolution ES-11/4, der blev vedtaget den 12. oktober 2022, FN's generalsekretærs erklæring af 29. september 2022, hvori han minder om, at en stats annektering af en anden stats område som følge af en trussel om eller anvendelse af magt er en krænkelse af principperne i FN-pagten og folkeretten, og fordømmer Den Russiske Føderations afholdelse af ulovlige såkaldte folkeafstemninger i regioner inden for Ukraines internationalt anerkendte grænser og forsøget på ulovlig annektering af regionerne Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizjzja i Ukraine efter afholdelsen af disse såkaldte folkeafstemninger.

    (5)

    FN's Generalforsamling udtrykte i sin resolution A/RES/ES-11/5 af 15. november 2022 alvorlig bekymring over tabet af menneskeliv, tvangsfordrivelse af civile, ødelæggelse af infrastruktur og naturressourcer, tab af offentlig og privat ejendom og økonomisk katastrofe forårsaget af Den Russiske Føderations aggression mod Ukraine og anerkendte, at Den Russiske Føderation skal drages til ansvar for enhver krænkelse af folkeretten i eller mod Ukraine, herunder dens aggression i strid med FN-pagten, samt enhver krænkelse af den internationale humanitære ret og international menneskerettighedslovgivning, og at den må bære de retlige konsekvenser af alle sine folkeretsstridige handlinger, bl.a. ved at yde erstatning for de krænkelser, herunder for den skade, som sådanne handlinger har forvoldt.

    (6)

    I resolution A/ES-11/L.7 af 23. februar 2023 opfordrede FN's Generalforsamling også til, at parterne i den væbnede konflikt fuldt ud overholder deres forpligtelser i henhold til international humanitær ret, og til, at angreb på kritisk infrastruktur i Ukraine og alle bevidste angreb på civile genstande, herunder boliger, skoler og hospitaler, øjeblikkeligt bringes til ophør.

    (7)

    Den 28. februar 2022 vedtog Rådet afgørelse (FUSP) 2022/335 (2) om ændring af afgørelse 2014/512/FUSP, som forbød alle transaktioner vedrørende forvaltningen af Ruslands centralbanks reserver og aktiver, herunder transaktioner med juridiske personer, enheder eller organer, der handler på vegne af eller efter anvisning fra Ruslands centralbank. Den 9. marts 2022 vedtog Rådet afgørelse (FUSP) 2022/395 (3) med henblik på at lade et sådant forbud omfatte den russiske National Wealth Fund. Som følge af disse forbud er de relevante aktiver, der indehaves af finansielle institutioner i medlemsstaterne, »immobiliseret«.

    (8)

    Som understreget i konklusionerne fra Det Europæiske Råds møde den 26. og 27. oktober 2023 er der behov for markante fremskridt i koordination med partnere med hensyn til, hvordan ekstraordinære indtægter i private enheders besiddelse, som stammer direkte fra Ruslands immobiliserede aktiver, kan kanaliseres til at støtte Ukraine og dets genopretning og genopbygning i overensstemmelse med gældende aftalemæssige forpligtelser og med EU-retten og folkeretten. Det Europæiske Råd opfordrede i sine konklusioner Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (den højtstående repræsentant) og Kommissionen til at fremskynde arbejdet med henblik på forelæggelse af forslag.

    (9)

    I sine konklusioner af 14. og 15. december 2023 gentog Det Europæiske Råd sin resolutte fordømmelse af Ruslands angrebskrig mod Ukraine, som udgør en åbenbar overtrædelse af FN-pagten, og bekræftede på ny Unionens urokkelige støtte til Ukraines uafhængighed, suverænitet og territoriale integritet inden for dets internationalt anerkendte grænser og dets naturlige ret til selvforsvar mod den russiske aggression.

    (10)

    I sine konklusioner af 1. februar 2024 understregede Det Europæiske Råd på et ekstraordinært møde behovet for sammen med partnere at sikre stabil, forudsigelig og holdbar finansiel støtte til Ukraine i perioden 2024-2027 og konkluderede, at der skal oprettes en Ukrainefacilitet for perioden 2024-2027. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/792 om oprettelse af Ukrainefaciliteten blev vedtaget den 29. februar 2024. Den 5. marts 2024 (4) foreslog Kommissionen en forordning om etablering af programmet for den europæiske forsvarsindustri (»EDIP«) og en ramme for foranstaltninger til sikring af rettidig tilgængelighed og forsyning af forsvarsprodukter (5). EDIP bør oprettes for perioden 2025-2027 og omfatte et samarbejdsprogram (»instrumentet for støtte til Ukraine«), der har til formål at bidrage til genopretning, genopbygning og modernisering af Ukraines forsvarsteknologiske og -industrielle base.

    (11)

    I sine konklusioner af 22. marts 2024 erklærede Det Europæiske Råd, at Den Europæiske Union i betragtning af situationens hastende karakter er fast besluttet på fortsat at yde Ukraine og dets folk al den nødvendige politiske, finansielle, økonomiske, humanitære, militære og diplomatiske støtte, så længe det er påkrævet, og så intenst som nødvendigt.

    (12)

    Den 12. februar 2024 vedtog Rådet afgørelse (FUSP) 2024/577 (6) om ændring af afgørelse 2014/512/FUSP for yderligere at præcisere forbuddet mod transaktioner vedrørende forvaltningen af Ruslands centralbanks reserver og aktiver samt for at indføre flere foranstaltninger.

    (13)

    Det blev præciseret i afgørelse (FUSP) 2024/577, at transaktioner vedrørende balancestyring, der er knyttet til Ruslands centralbanks aktiver og reserver eller knyttet til aktiver og reserver tilhørende juridiske personer, enheder eller organer, der handler på vegne af eller efter anvisning fra Ruslands centralbank, såsom den russiske National Wealth Fund, ikke er omfattet af anvendelsesområdet for forbuddet mod transaktioner, som har været gældende siden den 28. februar 2022. De transaktioner vedrørende balancestyring, der fortsat er tilladte, vedrører navnlig geninvestering af likviditet, der akkumuleres på grund af immobiliserede kuponrente- eller udbyttebetalinger, samt beløb hidrørende fra indfrielser og udløbne indlån, i overensstemmelse med en forsigtig investeringspolitik og gældende lovkrav.

    (14)

    Andre transaktioner, navnlig direkte eller indirekte overførsler til eller til fordel for Ruslands centralbank eller til eller til fordel for juridiske personer, enheder eller organer, der handler på vegne af eller efter anvisning fra Ruslands centralbank, såsom den russiske National Wealth Fund, forbliver forbudt.

    (15)

    Forbuddet mod sådanne andre transaktioner medfører en ekstraordinær og uventet akkumulering af likviditet på balancerne i værdipapircentraler som omhandlet i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 909/2014 (7), der spiller en afgørende rolle for afviklingen og den centrale forvaltning af finansielle instrumenter i Unionen. Denne akkumulering skyldes immobiliseringen af Ruslands centralbanks aktiver og reserver eller aktiver og reserver tilhørende juridiske personer, enheder eller organer, der handler på vegne af eller efter anvisning fra Ruslands centralbank, såsom den russiske National Wealth Fund, fordi enhver betaling af hovedstol og renter, kuponrenter, udbytte eller andre indtægter fra værdipapirer til Ruslands centralbank og disse personer, enheder og organer er forbudt.

    (16)

    Værdipapircentraler er i en særlig situation, som adskiller sig fra andre finansielle institutioner, fordi den likviditet, som værdipapircentralernes kunder ejer eller ligger inde med, normalt overføres fra værdipapircentralerne inden dagens udgang og ikke giver kunderne nogen indtægt. Den likviditet, som værdipapircentralerne ligger inde med i forbindelse med Ruslands centralbanks aktiver eller aktiver tilhørende juridiske personer, enheder eller organer, der handler på vegne af eller efter anvisning fra Ruslands centralbank, såsom den russiske National Wealth Fund, og som akkumuleres på grund af restriktive foranstaltninger, skal således forvaltes forsigtigt af værdipapircentralerne. Dette fører til uventede og ekstraordinære indtægter.

    (17)

    De uventede og ekstraordinære indtægter skal ifølge gældende regler ikke stilles til rådighed for Ruslands centralbank, selv efter transaktionsforbuddets ophør. De udgør derfor ikke statslige aktiver. De regler, der beskytter statslige aktiver, finder derfor ikke anvendelse på disse indtægter.

    (18)

    Eftersom disse uventede og ekstraordinære indtægter nødvendigvis er et resultat af indførelsen af de restriktive foranstaltninger, navnlig forbuddet i artikel 1a, stk. 4, i afgørelse 2014/512/FUSP og artikel 5a, stk. 4, i forordning (EU) nr. 833/2014 (8), kan værdipapircentralerne desuden ikke forvente at drage en uberettiget eller utilsigtet økonomisk fordel af dem. På grundlag af det legitime ønske om at forfølge målene for den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, navnlig konsolidering af og støtte til demokratiet, retsstatsprincippet, menneskerettighederne og principperne i folkeretten, herunder den internationale humanitære ret, bevarelse af fred, forebyggelse af konflikter og styrkelse af den internationale sikkerhed og beskyttelse af civilbefolkningen, såvel som bistand til befolkninger, der står over for menneskeskabte katastrofer, blev der med afgørelse (FUSP) 2024/577 indført supplerende foranstaltninger til at sikre, at værdipapircentralernes uventede og ekstraordinære fortjeneste, som påløber i perioden fra nævnte afgørelses ikrafttræden til det tidspunkt, hvor de midlertidige restriktive foranstaltninger vedrørende Ruslands centralbanks aktiver og reserver ophører, kommer Ukraine til gode. Disse foranstaltninger er afspejlet i Rådets forordning (EU) 2024/576 (9).

    (19)

    Navnlig har værdipapircentraler, der besidder reserver og aktiver tilhørende Ruslands centralbank til en samlet værdi af mere end 1 mio. EUR, siden den 15. februar 2024 skullet aflægge regnskab for og forvalte en sådan ekstraordinær likviditet, som akkumuleres på grund af immobiliseringen af Ruslands centralbanks aktiver og reserver, særskilt fra deres øvrige aktiviteter og også holde de uventede og ekstraordinære indtægter, der skabes, adskilt.

    (20)

    Værdipapircentraler har også forbud mod at disponere over deres deraf følgende nettofortjeneste som fastsat i overensstemmelse med national ret efter fradrag af selskabsskat i henhold til den generelle ordning i den pågældende medlemsstat, hvad enten det sker ved udlodning af udbytte eller i enhver anden form til fordel for aktionærer eller tredjeparter, indtil Rådet træffer afgørelse om fastsættelse af et finansielt bidrag baseret på denne nettofortjeneste for at støtte Ukraine. Den deraf følgende nettofortjeneste, der er genereret før den 15. februar 2024, forbliver uden restriktioner og er umiddelbart til rådighed til absorbering af værdipapircentralernes udgifter, risici og tab som krævet i henhold til gældende EU-ret og national lovgivning om værdipapircentraler, herunder i henhold til tilsynslovgivning, hvor det er relevant.

    (21)

    I anledning af toårsdagen for Ruslands ulovlige, uberettigede, uprovokerede og omfattende invasion af Ukraine gentog G7-lederne i deres erklæring af 24. februar 2024 deres landes fortsatte støtte til Ukraines ret til selvforsvar og deres engagement i Ukraines langsigtede sikkerhed og forpligtede sig til at øge deres sikkerhedsbistand til Ukraine samt produktions- og leveringskapaciteten for at bistå landet. Nævnte erklæring hilste vedtagelsen af EU-retsakter vedrørende værdipapircentralers ekstraordinære indtægter fra Ruslands immobiliserede statslige aktiver velkommen og tilskyndede til yderligere skridt til at muliggøre deres anvendelse i overensstemmelse med gældende aftalemæssige forpligtelser og gældende lovgivning.

    (22)

    I lyset af situationens alvor og som svar på Ruslands angrebskrig mod Ukraine, og så længe Den Russiske Føderations ulovlige handlinger fortsat krænker grundlæggende regler i folkeretten, herunder navnlig forbuddet mod magtanvendelse, jf. FN-pagtens artikel 2, stk. 4, eller i international humanitær ret, bør alle de foranstaltninger, som Unionen har truffet, fastholdes. Der bør også træffes supplerende ekstraordinære foranstaltninger med henblik på at støtte Ukraine og dets genopretning og genopbygning samt dets selvforsvar mod den russiske aggression i overensstemmelse med målene for den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, navnlig bevarelse af Unionens værdier, grundlæggende interesser, sikkerhed, uafhængighed og integritet, konsolidering af og støtte til demokratiet, retsstatsprincippet, menneskerettighederne og principperne i folkeretten, herunder den internationale humanitære ret, retten til selvforsvar og forbuddet mod aggression i henhold til FN-pagten, bevarelse af freden, forebyggelse af konflikter og styrkelse af den internationale sikkerhed og beskyttelse af civilbefolkningen såvel som bistand til befolkninger, der står over for menneskeskabte katastrofer såsom dem, som Ruslands angrebskrig har påført Ukraine og dets befolkning.

    (23)

    Formålet med disse supplerende foranstaltninger bør i sidste ende være at støtte Ukraine og dets genopretning og genopbygning samt dets selvforsvar mod den russiske aggression, herunder gennem den europæiske fredsfacilitet, der er oprettet ved Rådets afgørelse (FUSP) 2021/509 (10), og EU-programmer, der finansieres over Unionens budget, f.eks. Ukrainefaciliteten og programmer, der tager sigte på genopretning, genopbygning og modernisering af Ukraines forsvarsteknologiske og -industrielle base. I overensstemmelse med retssikkerhedsprincippet bør de supplerende foranstaltninger finde anvendelse fra den 15. februar 2024.

    (24)

    Der bør navnlig fastsættes regler for, hvordan nettofortjenesten fra værdipapircentralers uventede og ekstraordinære indtægter som følge af gennemførelsen af de restriktive foranstaltninger, navnlig forbuddet i artikel 1a, stk. 4, i afgørelse 2014/512/FUSP og artikel 5a, stk. 4, i forordning (EU) nr. 833/2014 i koordination med partnere bør dirigeres til støtte for Ukraine og dets genopretning og genopbygning samt dets selvforsvar mod Ruslands angrebskrig i overensstemmelse med gældende aftalemæssige forpligtelser og med EU-retten og folkeretten. Kommissionen bør hvert halve år underrette Rådet om de beløb, der overføres af værdipapircentralerne.

    (25)

    Værdipapircentraler, der besidder aktiver og reserver til en samlet værdi af over 1 mio. EUR, bør fra deres tilsvarende nettofortjeneste bidrage med et finansielt bidrag svarende til 99,7 % af den nettofortjeneste, der er akkumuleret siden den 15. februar 2024. Denne sats begrundes med, at den pågældende nettofortjeneste nødvendigvis skyldes gennemførelsen af de restriktive foranstaltninger, navnlig forbuddet i artikel 1a, stk. 4, i afgørelse 2014/512/FUSP og artikel 5a, stk. 4, i forordning (EU) nr. 833/2014, og at værdipapircentraler derfor ikke kan forvente at drage en uberettiget eller utilsigtet økonomisk fordel af dem. I betragtning af værdipapircentralernes opgave og den rolle, de spiller i håndteringen af de immobiliserede aktiver, bør det imidlertid fastsættes, at de kan tilbageholde en begrænset procentdel af nettofortjenesten for at sikre effektivitet i deres arbejde. Betalinger bør ske i halvårlige rater, indtil den ekstraordinære fortjeneste ikke længere akkumuleres på værdipapircentralernes balance som følge af ophævelsen af de restriktive foranstaltninger, der forbyder transaktioner med Ruslands centralbanks aktiver og reserver.

    (26)

    Værdipapircentraler bør foreløbigt kunne tilbageholde en andel på højst 10 % af det finansielle bidrag med henblik på at efterleve lovkrav til kapital- og risikoforvaltning i betragtning af indvirkningen som følge af krigen i Ukraine på de aktiver, som værdipapircentraler besidder. Hvis denne andel bliver utilstrækkelig i fremtiden, bør værdipapircentraler kunne indgive en behørigt begrundet anmodning til den nationale tilsynsmyndighed om at tilbageholde en yderligere procentdel af det skyldige finansielle bidrag. Der kan kun gives tilladelse til tilbageholdelsen af en yderligere procentdel, hvis det er strengt nødvendigt for at opfylde risikoforvaltningskravene i betragtning af indvirkningen som følge af krigen i Ukraine på de aktiver, som værdipapircentraler besidder.

    (27)

    Denne afgørelse fastsætter supplerende foranstaltninger, som skaber nye forpligtelser for værdipapircentraler, nemlig at bidrage til Unionen med henblik på at støtte Ukraine og dets genopretning og genopbygning samt dets selvforsvar mod den russiske aggression. I betragtning af baggrunden for disse foranstaltninger, værdipapircentralernes særlige situation og det legitime ønske om at træffe foranstaltninger med henblik på at forfølge målene for EU's udenrigs- og sikkerhedspolitik, navnlig bevarelse af Unionens værdier, grundlæggende interesser, sikkerhed, uafhængighed og integritet, konsolidering af og støtte til demokratiet, retsstatsprincippet, menneskerettighederne og principperne i folkeretten, herunder den internationale humanitære ret, retten til selvforsvar og forbuddet mod aggression i henhold til FN-pagten, bevarelse af freden, forebyggelse af konflikter og styrkelse af den internationale sikkerhed og beskyttelse af civilbefolkningen såvel som bistand til befolkninger, der står over for menneskeskabte katastrofer såsom dem, som Ruslands angrebskrig har påført Ukraine og dets befolkning, er disse foranstaltninger fuldt ud i overensstemmelse med de grundlæggende rettigheder og friheder, der anerkendes i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder, navnlig artikel 17 og 52, da de er berettigede og står i et rimeligt forhold til de forfulgte mål.

    (28)

    De restriktive foranstaltninger i forbindelse med forbuddet mod transaktioner vedrørende forvaltningen af Ruslands centralbanks aktiver og reserver bør forblive i kraft, indtil Rusland indstiller sin angrebskrig mod Ukraine og kompenserer Ukraine for de skader, som denne krig har forårsaget.

    (29)

    Der er behov for yderligere handling fra Unionens side for at gennemføre visse foranstaltninger.

    (30)

    Afgørelse 2014/512/FUSP bør derfor ændres i overensstemmelse hermed —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    I afgørelse 2014/512/FUSP foretages følgende ændringer:

    1)

    Artikel 1a, stk. 8, affattes således:

    »8.   Fra den 15. februar 2024 og så længe de restriktive foranstaltninger i stk. 4 opretholdes, anvender værdipapircentraler som omhandlet i forordning (EU) nr. 909/2014, der besidder aktiver og reserver som omhandlet i denne artikels stk. 4 til en samlet værdi af over 1 mio. EUR, følgende regler for likviditet, der akkumuleres udelukkende som følge af de restriktive foranstaltninger:

    a)

    Denne likviditet opgøres særskilt.

    b)

    Indtægter hidrørende fra eller genereret af den likviditet, der er omhandlet i litra a), fra den 15. februar 2024 registreres særskilt i værdipapircentralernes regnskab.

    c)

    Med forbehold af stk. 9 og 10 må nettofortjeneste, der med hensyn til de indtægter, der er omhandlet i nærværende stykkes litra b), fastsættes i overensstemmelse med national ret, herunder ved at fratrække alle relevante udgifter, der er knyttet til eller hidrører fra forvaltningen af de immobiliserede aktiver og den risikostyring, der er forbundet med de immobiliserede aktiver, og efter fradrag af selskabsskat i henhold til den generelle ordning i den pågældende medlemsstat, ikke anvendes til udbetaling i form af udbytte eller i enhver anden form til fordel for aktionærer eller tredjepart. Dette forbud gælder ikke for nettofortjeneste, der ikke udgør det finansielle bidrag som omhandlet i stk. 9.«

    2)

    I artikel 1a tilføjes følgende stykker:

    »9.   Den i stk. 8, litra c), omhandlede nettofortjeneste er omfattet af et finansielt bidrag, som værdipapircentralerne betaler til Unionen.

    Satsen for det finansielle bidrag udgør 99,7 % af denne nettofortjeneste.

    10.

    a)

    Værdipapircentraler kan foreløbigt tilbageholde en andel på højst 10 % af det skyldige finansielle bidrag (»foreløbigt tilbageholdte beløb«), som fortsat er skyldigt til Unionen.

    b)

    Hvis den andel, der er omhandlet i litra a), ikke er tilstrækkelig set i lyset af risikoforvaltningskravene, kan en værdipapircentral indgive en anmodning om at tilbageholde en yderligere procentdel af det skyldige finansielle bidrag. Der kan kun gives tilladelse til tilbageholdelsen af en yderligere procentdel, hvis det er strengt nødvendigt for at opfylde risikoforvaltningskravene i betragtning af indvirkningen som følge af krigen i Ukraine på de aktiver, som værdipapircentraler besidder.

    c)

    Beløb, der foreløbigt tilbageholdes af en værdipapircentral i overensstemmelse med dette stykke, må udelukkende anvendes til at dække udgifter, risici og tab, som den har lidt på grund af krigen i Ukraine for så vidt angår de aktiver, som denne værdipapircentral besidder, og kun i det omfang sådanne udgifter, risici og tab ikke kan dækkes af værdipapircentralens interne ressourcer på det tidspunkt, hvor de opstår. Foreløbigt tilbageholdte beløb, som er blevet anvendt i overensstemmelse med dette litra, ophører med at være skyldige til Unionen.

    d)

    Foreløbigt tilbageholdte beløb, som ikke er blevet anvendt inden for fem år til det formål, der er omhandlet i litra c), overføres til Unionen, medmindre der er truffet en afgørelse om, hvorvidt disse beløb eller en del af disse beløb stadig er nødvendige for at opfylde risikoforvaltningskravene i betragtning af indvirkningen som følge af krigen i Ukraine på de aktiver, som værdipapircentraler besidder. Beløb, der ikke længere tilbageholdes, overføres til Unionen.

    e)

    Værdipapircentralerne overfører alle resterende uudnyttede beløb, der foreløbigt har været tilbageholdt, til Unionen, senest når de restriktive foranstaltninger i henhold til denne artikel ophører, medmindre der er truffet en afgørelse om derefter at tilbageholde beløbene, hvis disse beløb eller en del af disse beløb stadig er nødvendige for at opfylde relevante risikoforvaltningskrav i betragtning af indvirkningen som følge af krigen i Ukraine på de aktiver, som værdipapircentraler besidder.

    11.   Beløbene for det finansielle bidrag, der betales til Unionen, anvendes til at støtte Ukraine gennem den europæiske fredsfacilitet, der er oprettet ved Rådets afgørelse (FUSP) 2021/509 (*1), og gennem EU-programmer, der finansieres over Unionens budget, efter følgende nøgle:

    a)

    Den europæiske fredsfacilitet: 90 %

    b)

    EU-programmer, der finansieres over Unionens budget: 10 %.

    Denne fordeling revideres årligt og første gang inden den 1. januar 2025 og kan ændres ved en gennemførelsesafgørelse fra Rådet, der vedtages efter forslag fra Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik.

    Unionen træffer de nødvendige foranstaltninger til at fastsætte den specifikke fordeling mellem EU-programmerne af den andel af det finansielle bidrag, som skal anvendes gennem EU-programmer, der finansieres over Unionens budget.

    (*1)  Rådets afgørelse (FUSP) 2021/509 af 22. marts 2021 om oprettelse af en europæisk fredsfacilitet og om ophævelse af afgørelse (FUSP) 2015/528 (EUT L 102 af 24.3.2021, s. 14).« "

    Artikel 2

    Denne afgørelse træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 21. maj 2024.

    På Rådets vegne

    H. LAHBIB

    Formand


    (1)  Rådets afgørelse 2014/512/FUSP af 31. juli 2014 om restriktive foranstaltninger på baggrund af Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine (EUT L 229 af 31.7.2014, s. 13).

    (2)  Rådets afgørelse (FUSP) 2022/335 af 28. februar 2022 om ændring af afgørelse 2014/512/FUSP om restriktive foranstaltninger på baggrund af Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine (EUT L 57 af 28.2.2022, s. 4).

    (3)  Rådets afgørelse (FUSP) 2022/395 af 9. marts 2022 om ændring af afgørelse 2014/512/FUSP om restriktive foranstaltninger på baggrund af Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine (EUT L 81 af 9.3.2022, s. 8).

    (4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/792 af 29. februar 2024 om oprettelse af Ukrainefaciliteten (EUT L, 2024/792, 29.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/792/oj).

    (5)  Interinstitutionel procedure 2024/0061/COD (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/HIS/?uri=CELEX:52024PC0150).

    (6)  Rådets afgørelse (FUSP) 2024/577 af 12. februar 2024 om ændring af afgørelse 2014/512/FUSP om restriktive foranstaltninger på baggrund af Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine (EUT L, 2024/577, 14.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/577/oj).

    (7)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 909/2014 af 23. juli 2014 om forbedring af værdipapirafviklingen i Den Europæiske Union og om værdipapircentraler samt om ændring af direktiv 98/26/EF og 2014/65/EU samt forordning (EU) nr. 236/2012 (EUT L 257 af 28.8.2014, s. 1).

    (8)  Rådets forordning (EU) nr. 833/2014 af 31. juli 2014 om restriktive foranstaltninger på baggrund af Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine (EUT L 229 af 31.7.2014, s. 1).

    (9)  Rådets forordning (EU) 2024/576 af 12. februar 2024 om ændring af forordning (EU) nr. 833/2014 om restriktive foranstaltninger på baggrund af Ruslands handlinger, der destabiliserer situationen i Ukraine (EUT L, 2024/576, 14.2.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/576/oj).

    (10)  Rådets afgørelse (FUSP) 2021/509 af 22. marts 2021 om oprettelse af en europæisk fredsfacilitet og om ophævelse af afgørelse (FUSP) 2015/528 (EUT L 102 af 24.3.2021, s. 14).


    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2024/1470/oj

    ISSN 1977-0634 (electronic edition)


    Top