Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023D0176

    Kommissionens afgørelse (EU) 2023/176 af 14. december 2022 om overensstemmelse mellem præstationsmålene i det reviderede udkast til præstationsplan, der er forelagt af Frankrig i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 549/2004, og de unionsdækkende præstationsmål for den tredje referenceperiode (meddelt under nummer C(2022) 9230) (Kun den engelske udgave er autentisk) (EØS-relevant tekst)

    C/2022/9230

    EUT L 25 af 27.1.2023, p. 70–78 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2023/176/oj

    27.1.2023   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 25/70


    KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2023/176

    af 14. december 2022

    om overensstemmelse mellem præstationsmålene i det reviderede udkast til præstationsplan, der er forelagt af Frankrig i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 549/2004, og de unionsdækkende præstationsmål for den tredje referenceperiode

    (meddelt under nummer C(2022) 9230)

    (Kun den engelske udgave er autentisk)

    (EØS-relevant tekst)

    EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 549/2004 af 10. marts 2004 om rammerne for oprettelse af et fælles europæisk luftrum (»rammeforordningen«) (1), særlig artikel 11, stk. 3, litra c),

    under henvisning til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 af 11. februar 2019 om oprettelse af en præstations- og afgiftsordning for det fælles europæiske luftrum og om ophævelse af gennemførelsesforordning (EU) nr. 390/2013 og (EU) nr. 391/2013 (2), særlig artikel 15, stk. 2, og

    ud fra følgende betragtninger:

    GENERELLE BETRAGTNINGER

    (1)

    I henhold til artikel 10 i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 skal medlemsstaterne udarbejde præstationsplaner på nationalt niveau eller inden for funktionelle luftrumsblokke, og disse skal omfatte bindende præstationsmål for hver referenceperiode under præstationsordningen for luftfartstjenester og netfunktioner. Disse præstationsmål skal være i overensstemmelse med de unionsdækkende mål, som Kommissionen har vedtaget for den pågældende referenceperiode.

    (2)

    De unionsdækkende præstationsmål for den tredje referenceperiode (»RP3«) blev oprindeligt fastsat ved Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/903 (3). Eftersom disse unionsdækkende præstationsmål og udkastene til præstationsplaner for tredje referenceperiode, som medlemsstaterne forelagde i oktober 2019, blev udarbejdet før udbruddet af covid-19-pandemien i marts 2020, blev der ikke taget højde for den væsentlige reduktion af lufttrafikken, som skyldtes de foranstaltninger, medlemsstater og tredjelande traf for at begrænse pandemien.

    (3)

    Som reaktion på covid-19-pandemiens indvirkning på udøvelsen af luftfartstjenester blev der i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2020/1627 fastsat ekstraordinære foranstaltninger for den tredje referenceperiode, som fraviger bestemmelserne i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 (4). Den 2. juni 2021 vedtog Kommissionen Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2021/891 (5) om fastsættelse af reviderede unionsdækkende præstationsmål for lufttrafikstyringsnettet for den tredje referenceperiode. På dette grundlag forelagde medlemsstaterne i oktober 2021 Kommissionen udkast til præstationsplaner, der indeholder reviderede lokale præstationsmål for tredje referenceperiode.

    (4)

    Den 13. april 2022 vedtog Kommissionen gennemførelsesafgørelse (EU) 2022/728 (6), der er rettet til Belgien, Cypern, Frankrig, Grækenland, Letland, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Rumænien, Sverige og Tyskland. I nævnte afgørelse blev det fastsat med hensyn til det udkast til præstationsplan, som Den Franske Republik (»Frankrig«) i samarbejde med Belgien, Luxembourg, Nederlandene og Tyskland har udarbejdet (»udkast til præstationsplan for FABEC«) for den funktionelle luftrumsblok, at præstationsmålene for omkostningseffektivitet for overflyvningstjenester for afgiftszonen Belgien-Luxembourg ikke er i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål, og der blev fremsat anbefalinger om revision af disse mål. Gennemførelsesafgørelse (EU) 2022/728 indeholder ingen bemærkninger om præstationsmålene for luftfartstjenester, der udøves i Frankrigs luftrum.

    (5)

    Som reaktion på Ruslands angrebskrig mod Ukraine, der blev indledt den 24. februar 2022, har Unionen indført restriktive foranstaltninger, der forbyder russiske luftfartsselskaber, russisk registrerede luftfartøjer og luftfartøjer, der ikke er registreret i Rusland, men som ejes, chartres eller på anden måde kontrolleres af russiske fysiske eller juridiske personer, enheder eller organer, at lande i, lette fra eller overflyve Unionens område. Disse restriktive foranstaltninger og de af Rusland vedtagne modforanstaltninger har ført til ændringer i trafikken i det europæiske luftrum. Visse medlemsstater er blevet hårdt ramt af en væsentlig reduktion af antallet af overflyvninger i det luftrum, som de har ansvaret for. På EU-plan har de konstaterede konsekvenser for antallet af flyvninger dog været begrænsede i modsætning til den markante nedgang i lufttrafikken i Europa, som skyldtes udbruddet af covid-19-pandemien.

    (6)

    Den 13. juli 2022 forelagde Frankrig sammen med Belgien, Luxembourg, Nederlandene og Tyskland et revideret udkast til præstationsplan for FABEC for tredje referenceperiode for Kommissionen.

    (7)

    Den 24. oktober 2022 konkluderede Kommissionen, at de reviderede præstationsmål for omkostningseffektivitet, der er foreslået for overflyvningsafgiftszonen Belgien-Luxembourg, fortsat giver anledning til tvivl om, hvorvidt de er i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål. Kommissionen indledte derfor den detaljerede undersøgelse i henhold til artikel 15, stk. 3, i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317, for så vidt angår de præstationsmål, der er opført i det reviderede udkast til præstationsplan for FABEC, som blev forelagt den 13. juli 2022. Kommissionen underrettede Belgien, Frankrig, Tyskland, Luxembourg og Nederlandene herom ved afgørelse (EU) 2022/2255 (7).

    (8)

    Den 28. oktober 2022 meddelte Frankrig Kommissionen, at landet har trukket sig fra det reviderede udkast til præstationsplan for FABEC, og forelagde Kommissionen et revideret udkast til præstationsplan for tredje referenceperiode, som er fastlagt på nationalt plan (»revideret udkast til national præstationsplan«). I det reviderede udkast til national præstationsplan fastholdes præstationsmålene for luftfartstjenester, der udøves i Frankrigs luftrum, på det niveau, der er fastsat i det reviderede udkast til præstationsplan for FABEC, som blev forelagt den 13. juli 2022. Der var reelt ingen yderligere præstationsfordele eller synergier for Frankrig som følge af det reviderede udkast til præstationsplan for FABEC. I det reviderede udkast til national præstationsplan anføres ingen negative virkninger som følge af afbrydelsen af præstationsplanlægnings- og målsætningsaktiviteterne på FABEC-niveau.

    (9)

    Præstationsvurderingsorganet, som bistår Kommissionen med gennemførelsen af præstationsordningen i overensstemmelse med artikel 11, stk. 2, i forordning (EF) nr. 549/2004, har forelagt Kommissionen en rapport med sin vurdering af det reviderede udkast til national præstationsplan.

    (10)

    I overensstemmelse med artikel 15, stk. 1, i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 har Kommissionen under hensyntagen til de lokale forhold vurderet overensstemmelsen af de lokale præstationsmål i det reviderede udkast til præstationsplan, som Frankrig har forelagt, i overensstemmelse med vurderingskriterierne i punkt 1 i bilag IV til den nævnte forordning. Med hensyn til hvert centralt præstationsområde og de tilknyttede præstationsmål har Kommissionen suppleret sin vurdering med en gennemgang af de elementer, der er fastsat i punkt 2 i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317.

    (11)

    I basistrafikprognosen fra Eurocontrol Statistics and Forecast Service (STATFOR), som blev offentliggjort i juni 2022, tages der højde for de ændrede omstændigheder for lufttrafikken i det europæiske luftrum som følge af Ruslands angrebskrig mod Ukraine. Kommissionen bemærker på grundlag af denne prognose, at Frankrig ikke forventes at opleve de store ændringer i lufttrafikstrømmene i løbet af tredje referenceperiode som følge af Ruslands angrebskrig mod Ukraine. Denne ændrede omstændighed har derfor ikke direkte indvirkning på præstationsmålene i det reviderede udkast til national præstationsplan eller Kommissionens vurdering af disse mål for så vidt angår deres overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål.

    (12)

    Frankrig indvilliger undtagelsesvis i at give afkald på sine rettigheder i henhold til artikel 342 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde sammenholdt med artikel 3 i forordning (EF) nr. 1/1958 (8) og i at få denne afgørelse vedtaget og meddelt på engelsk.

    KOMMISSIONENS VURDERING

    Vurdering af præstationsmål for det centrale præstationsområde flyvesikkerhed

    (13)

    På det centrale præstationsområde flyvesikkerhed har Kommissionen vurderet overensstemmelsen af de mål, der er indeholdt i det reviderede udkast til national præstationsplan, som Frankrig har forelagt vedrørende effektiviteten af luftfartstjenesteudøvernes forvaltning af flyvesikkerheden i henhold til punkt 1.1 i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317.

    (14)

    Frankrig har foreslået følgende lokale præstationsmål for flyvesikkerhed vedrørende effektiviteten af forvaltningen af flyvesikkerheden fordelt på sikkerhedsforvaltningsmål og udtrykt som et gennemførelsesniveau:

    Frankrig

    Mål for effektiviteten af flyvesikkerhedsforvaltningen udtrykt som et gennemførelsesniveau, der spænder fra Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA's) niveau A til D

    Berørt luftfartstjenesteudøver

    Flyvesikkerhedsforvaltningsmål

    2022

    2023

    2024

    Unionsdækkende mål

    (2024)

    DSNA

    Flyvesikkerhedspolitik og -mål

    C

    C

    C

    C

    Styring af flyvesikkerhedsrisici

    D

    D

    D

    D

    Sikring af flyvesikkerheden

    C

    C

    C

    C

    Flyvesikkerhedsfremmende foranstaltninger

    C

    C

    C

    C

    Flyvesikkerhedskultur

    C

    C

    C

    C

    (15)

    De flyvesikkerhedsmål, som Frankrig har foreslået for luftfartstjenesteudøveren, dvs. Direction des Services de la Navigation Aerienne (»DSNA«), er i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål.

    (16)

    Kommissionen bemærker, at det reviderede udkast til national præstationsplan fastsætter foranstaltninger for DSNA med henblik på at nå de lokale sikkerhedsmål, f.eks. foranstaltninger til støtte for flyvesikkerhedskultur, ajourførte procedurer for fareidentifikation og -analyse og forbedringer af styringen af flyvesikkerhedsrisici.

    (17)

    I lyset af betragtning 14, 15 og 16, og eftersom de unionsdækkende sikkerhedsmål, der er fastsat i gennemførelsesafgørelse (EU) 2021/891, skal nås senest i det sidste år af tredje referenceperiode, dvs. 2024, bør målene for det centrale præstationsområde flyvesikkerhed i det reviderede udkast til national præstationsplan derfor anses for at være i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål.

    Vurdering af præstationsmål for det centrale præstationsområde miljø

    (18)

    På det centrale præstationsområde miljø er overensstemmelsen af de mål, Frankrig har forelagt vedrørende den gennemsnitlige horisontale overflyvningsflyveeffektivitet for den faktiske bane, blevet vurderet i overensstemmelse med punkt 1.2 i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317. De foreslåede mål i det reviderede udkast til national præstationsplan er således blevet sammenlignet med de relevante referenceværdier for horisontal overflyvningsflyveeffektivitet, der er fastsat i planen til forbedring af det europæiske rutenet, som forelå i juni 2021, dvs. på datoen for vedtagelsen af de reviderede unionsdækkende præstationsmål for tredje referenceperiode.

    (19)

    For 2020 blev det unionsdækkende præstationsmål for den tredje referenceperiode inden for det centrale præstationsområde miljø, som oprindeligt blev fastsat i gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/903 før udbruddet af covid-19-pandemien, ikke revideret ved gennemførelsesafgørelse (EU) 2021/891, da anvendelsesperioden for dette mål var udløbet, og gennemførelsen heraf derfor var blevet endelig, hvilket ikke gav mulighed for tilpasninger med tilbagevirkende kraft. Det er heller ikke muligt med tilbagevirkende kraft i det reviderede udkast til præstationsplaner at ændre de lokale miljøpræstationsmål for 2021, som medlemsstaterne har fastsat i de udkast til præstationsplaner, der blev forelagt i oktober 2021. Derfor bør overensstemmelsen mellem de lokale miljøpræstationsmål og de tilsvarende unionsdækkende præstationsmål vurderes for årene 2022, 2023 og 2024.

    (20)

    Præstationsmålene for det centrale præstationsområde miljø, som Frankrig har foreslået, og de tilsvarende nationale referenceværdier for tredje referenceperiode, jf. planen til forbedring af det europæiske rutenet, udtrykt som den gennemsnitlige horisontale overflyvningsflyveeffektivitet for den faktiske bane, er følgende:

    Frankrig

    2022

    2023

    2024

    Målene for det centrale præstationsområde miljø, udtrykt som den gennemsnitlige horisontale overflyvningsflyveeffektivitet for den faktiske bane

    2,83  %

    2,83  %

    2,83  %

    Referenceværdier

    2,83  %

    2,83  %

    2,83  %

    (21)

    Kommissionen bemærker, at de miljøpræstationsmål, som Frankrig har foreslået, svarer til de tilsvarende nationale referenceværdier for hvert af årene 2022, 2023 og 2024.

    (22)

    Kommissionen bemærker, at Frankrig i sit reviderede udkast til national præstationsplan har fremlagt foranstaltninger til opfyldelse af de lokale miljømål, som omfatter forbedret rutedisponibilitet, indførelse af performancebaseret navigation og operationer med continuous descent, forbedring af den fleksible udnyttelse af luftrummet samt indførelse af luftrum med fri ruteføring. Kommissionen opfordrer endvidere Frankrig til at iværksætte alle de foranstaltninger, der anbefales i planen til forbedring af det europæiske rutenet, med henblik på at forbedre overflyvningsbanerne.

    (23)

    I lyset af betragtning 20, 21 og 22 bør målene for det centrale præstationsområde miljø i det reviderede udkast til national præstationsplan derfor anses for at være i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål.

    Vurdering af præstationsmålene for det centrale præstationsområde kapacitet

    (24)

    På det centrale præstationsområde kapacitet er overensstemmelsen af de mål, Frankrig har forelagt vedrørende den gennemsnitlige overflyvnings-ATFM-forsinkelse pr. flyvning, blevet vurderet i overensstemmelse med punkt 1.3 i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317. Målene i det reviderede udkast til præstationsplan er således blevet sammenlignet med de relevante referenceværdier, der er fastsat i netoperationsplanen, som forelå den 2. juni 2021, dvs. på datoen for vedtagelsen af de reviderede unionsdækkende præstationsmål for tredje referenceperiode.

    (25)

    For 2020 blev det unionsdækkende præstationsmål for den tredje referenceperiode inden for det centrale præstationsområde kapacitet, som før udbruddet af covid-19-pandemien oprindeligt blev fastsat i gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/903, ikke revideret ved gennemførelsesafgørelse (EU) 2021/891, da anvendelsesperioden for dette mål var udløbet, og gennemførelsen heraf derfor var blevet endelig, hvilket ikke gav mulighed for tilpasninger med tilbagevirkende kraft. Det er heller ikke muligt med tilbagevirkende kraft i det reviderede udkast til præstationsplaner at ændre de lokale kapacitetspræstationsmål for 2021, som medlemsstaterne har fastsat i de udkast til præstationsplaner, der blev forelagt i oktober 2021. Derfor bør overensstemmelsen mellem de lokale kapacitetspræstationsmål og de tilsvarende unionsdækkende præstationsmål vurderes for årene 2022, 2023 og 2024.

    (26)

    Frankrig har forelagt følgende overflyvningskapacitetsmål for tredje referenceperiode udtrykt i minutters ATFM-forsinkelse pr. flyvning og følgende tilsvarende referenceværdier fra netoperationsplanen:

    Frankrig

    2022

    2023

    2024

    Mål for det centrale præstationsområde kapacitet udtrykt i minutters ATFM-forsinkelse pr. flyvning

    0,25

    0,25

    0,25

    Referenceværdier

    0,25

    0,25

    0,25

    (27)

    Kommissionen bemærker, at de kapacitetsmål, som Frankrig har foreslået, svarer til de tilsvarende nationale referenceværdier for hvert af årene 2022, 2023 og 2024.

    (28)

    Kommissionen bemærker, at Frankrig i sit reviderede udkast til national præstationsplan har forelagt foranstaltninger til opfyldelse af de lokale overflyvningskapacitetsmål. Disse foranstaltninger omfatter modernisering af lufttrafikstyringssystemer og -redskaber, et øget antal fuldtidsækvivalenter for flyveledere (»ATCO«), forbedringer i tilrettelæggelsen af ATCO-uddannelsen og -vagtordningerne samt øget fleksibilitet med hensyn til flyveledernes arbejdstid.

    (29)

    I lyset af betragtning 26, 27 og 28, bør målene for det centrale præstationsområde kapacitet i det reviderede udkast til national præstationsplan derfor anses for at være i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål.

    Evaluering af kapacitetsmål for tårn- og indflyvningskontroltjenester

    (30)

    I forbindelse med lufthavne, der er omfattet af anvendelsesområdet for gennemførelsesforordning (EU) 2019/317, jf. nævnte forordnings artikel 1, stk. 3 og 4, har Kommissionen suppleret sin undersøgelse af overflyvningskapacitetsmålene med en gennemgang af kapacitetsmålene for tårn- og indflyvningskontroltjenester i overensstemmelse med punkt 2.1, litra b), i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317. Det blev konstateret, at disse mål ikke gav nogen anledning til betænkeligheder med hensyn til Frankrig.

    Vurdering af præstationsmålene for det centrale præstationsområde omkostningseffektivitet

    (31)

    Kommissionen har vurderet overensstemmelsen af de omkostningseffektivitetsmål, som landet har foreslået i det reviderede udkast til national præstationsplan, i henhold til punkt 1.4, litra a), b) og c), i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317.

    (32)

    Frankrig har fremlagt følgende omkostningseffektivitetsmål for overflyvningstjenester for tredje referenceperiode:

    Frankrigs overflyvningsafgiftszone

    Referenceværdi 2014

    Referenceværdi 2019

    2020-2021

    2022

    2023

    2024

    Omkostningseffektivitetsmål for overflyvningstjenester udtrykt som fastlagt overflyvningsenhedsomkostning (i real værdi i 2017-priser)

    65,24  EUR

    59,43  EUR

    132,06  EUR

    76,14  EUR

    62,09  EUR

    58,56  EUR

    (33)

    Med hensyn til punkt 1.4, litra a), i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 bemærker Kommissionen, at den fastlagte enhedsomkostningstendens (»DUC«) for overflyvningstjenester på afgiftszoneniveau på – 0,4 % i tredje referenceperiode overpræsterer sammenholdt med den unionsdækkende tendens på + 1,0 % i samme periode.

    (34)

    Med hensyn til punkt 1.4, litra b), i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 bemærker Kommissionen, at den langsigtede DUC-tendens på afgiftszoneniveau i løbet af den anden referenceperiode og tredje referenceperiode på – 1,2 % underpræsterer sammenholdt med den unionsdækkende tendens på – 1,3 % i samme periode.

    (35)

    Med hensyn til punkt 1.4, litra c), i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 bemærker Kommissionen, at Frankrigs referenceværdi for DUC på 59,43 EUR udtrykt i 2017-priser (»EUR2017«) er 1,8 % lavere end den gennemsnitlige referenceværdi på 60,53, udtrykt i EUR2017, for den relevante sammenligningsgruppe.

    (36)

    Det er tydeligt, at Frankrigs DUC-tendens i tredje referenceperiode overpræsterer sammenholdt med den tilsvarende unionsdækkende tendens, og at Frankrigs referenceværdi for 2019 ligger under gennemsnittet for sammenligningsgruppen. Desuden er Frankrigs DUC reduceret betydeligt i anden og tredje referenceperiode. Kommissionen finder derfor for Frankrigs vedkommende, at den lille afvigelse fra den langsigtede unionsdækkende DUC-tendens, der er nævnt i betragtning 34, ikke er til hinder for, at målene for omkostningseffektivitet kan være i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål for omkostningseffektivitet.

    (37)

    I lyset af betragtning 32-36 bør målene for det centrale præstationsområde omkostningseffektivitet i det reviderede udkast til national præstationsplan derfor anses for at være i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål.

    Evaluering af målene for omkostningseffektivitet for tårn- og indflyvningskontroltjenester

    (38)

    I forbindelse med lufthavne, der er omfattet af anvendelsesområdet for gennemførelsesforordning (EU) 2019/317, jf. nævnte forordnings artikel 1, stk. 3 og 4, har Kommissionen suppleret sin undersøgelse af omkostningseffektivitetsmålene for overflyvningstjenester med en gennemgang af omkostningseffektivitetsmålene for tårn- og indflyvningskontroltjenester i overensstemmelse med punkt 2.1, litra c), i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317. Det blev konstateret, at disse mål ikke gav nogen anledning til betænkeligheder med hensyn til Frankrig.

    Undersøgelse af de incitamentsordninger, der er omhandlet i artikel 11 i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317, som supplement til Kommissionens vurdering af kapacitetsmål

    (39)

    I overensstemmelse med punkt 2.1, litra f), i bilag IV til gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 har Kommissionen suppleret sin undersøgelse af kapacitetsmålene ved at gennemgå de udkast til incitamentsordninger, der er omhandlet i artikel 11 i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317. I denne henseende har Kommissionen undersøgt, om de foreslåede incitamentsordninger opfylder de materielle krav, der er fastsat i artikel 11, stk. 1 og 3, i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317.

    (40)

    I gennemførelsesafgørelse (EU) 2022/728 konkluderede Kommissionen, at Frankrig skal revidere sine incitamentsordninger med henblik på at nå målene for overflyvningskapacitet og tårn- og indflyvningskontrolkapacitet, således at den maksimale økonomiske ulempe, der følger af disse incitamentsordninger, fastsættes på et niveau, der har en væsentlig indvirkning på indtægtsrisikoen. Kommissionen bemærker imidlertid, at Frankrig ikke har ændret disse incitamentsordninger i forhold til det reviderede udkast til præstationsplan for FABEC, der blev forelagt i 2021, og det reviderede udkast til præstationsplan for FABEC, der blev forelagt den 13. juli 2022.

    (41)

    I lyset af betragtning 40, konkluderer Kommissionen derfor, at incitamentsordningerne i det reviderede udkast til national præstationsplan fortsat giver anledning til betænkeligheder. Kommissionen gentager derfor sit synspunkt om, at Frankrig i forbindelse med vedtagelsen af landets endelige præstationsplan i overensstemmelse med artikel 16, litra a), i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317 bør revidere sine incitamentsordninger med henblik på at nå målene for overflyvningskapacitet og tårn- og indflyvningskontrolkapacitet således, at de maksimale økonomiske ulemper, der følger af disse incitamentsordninger, fastsættes på et niveau, som har væsentlig indvirkning på indtægtsrisikoen, som det udtrykkeligt kræves i henhold til artikel 11, stk. 3, litra a), i gennemførelsesforordning (EU) 2019/317; efter Kommissionens opfattelse bør dette udmønte sig i en maksimal økonomisk ulempe på 1 % af de fastlagte omkostninger eller derover.

    KONKLUSION

    (42)

    På baggrund af ovenstående konstaterer Kommissionen, at præstationsmålene i det reviderede udkast til national præstationsplan, som Frankrig har forelagt, er i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    Præstationsmålene i det reviderede udkast til præstationsplan, som Frankrig forelagde den 28. oktober 2022 i henhold til forordning (EF) nr. 549/2004, og som er opført i bilaget til denne afgørelse, er i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål for den tredje referenceperiode, der er fastsat ved gennemførelsesafgørelse (EU) 2021/891.

    Artikel 2

    Denne afgørelse er rettet til Den Franske Republik.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 14. december 2022.

    På Kommissionens vegne

    Adina-Ioana VĂLEAN

    Medlem af Kommissionen


    (1)  EUT L 96 af 31.3.2004, s. 1.

    (2)  EUT L 56 af 25.2.2019, s. 1.

    (3)  Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/903 af 29. maj 2019 om fastsættelse af unionsdækkende præstationsmål for lufttrafikstyringsnettet for den tredje referenceperiode, der starter den 1. januar 2020 og slutter den 31. december 2024 (EUT L 144 af 3.6.2019, s. 49).

    (4)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2020/1627 af 3. november 2020 om ekstraordinære foranstaltninger for det fælles europæiske luftrums præstations- og afgiftsordnings tredje referenceperiode (2020-2024) på grund af covid-19-pandemien (EUT L 366 af 4.11.2020, s. 7).

    (5)  Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2021/891 af 2. juni 2021 om fastsættelse af reviderede unionsdækkende præstationsmål for lufttrafikstyringsnettet for den tredje referenceperiode (2020-2024) og om ophævelse af gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/903 (EUT L 195 af 3.6.2021, s. 3).

    (6)  Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2022/728 af 13. april 2022 om den manglende overensstemmelse mellem visse præstationsmål i de udkast til nationale planer og planer for de funktionelle luftrumsblokke, der er forelagt af Belgien, Cypern, Frankrig, Grækenland, Letland, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Rumænien, Sverige og Tyskland i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 549/2004, og de unionsdækkende præstationsmål for den tredje referenceperiode og om fremsættelse af anbefalinger om revision af disse mål (EUT L 135 af 12.5.2022, s. 4).

    (7)  Kommissionens afgørelse (EU) 2022/2255 af 24. oktober 2022 om indledning af den detaljerede undersøgelse af visse præstationsmål indeholdt i det reviderede udkast til præstationsplan for den tredje referenceperiode inden for den funktionelle luftrumsblok forelagt af Belgien, Tyskland, Frankrig, Luxembourg og Nederlandene i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 549/2004 (EUT L 297 af 17.11.2022, s. 71).

    (8)  Forordning nr. 1 om den ordning, der skal gælde for det europæiske Atomenergifællesskab på det sproglige område (EFT 17 af 6.10.1958, s. 385/58).


    BILAG

    Præstationsmål anført i det reviderede udkast til præstationsplan, der er forelagt af Frankrig i henhold til forordning (EF) nr. 549/2004, som anses for at være i overensstemmelse med de unionsdækkende præstationsmål i den tredje referenceperiode

    DET CENTRALE PRÆSTATIONSOMRÅDE FLYVESIKKERHED

    Effektiviteten af flyvesikkerhedsforvaltningen

    Frankrig

    Mål for effektiviteten af forvaltningen af flyvesikkerheden udtrykt som et gennemførelsesniveau, der spænder fra EASA-niveau A til D

    Berørt luftfartstjenesteudøver

    Flyvesikkerhedsforvaltningsmål

    2022

    2023

    2024

    DSNA

    Flyvesikkerhedspolitik og -mål

    C

    C

    C

    Styring af flyvesikkerhedsrisici

    D

    D

    D

    Sikring af flyvesikkerheden

    C

    C

    C

    Flyvesikkerhedsfremmende foranstaltninger

    C

    C

    C

    Flyvesikkerhedskultur

    C

    C

    C

    DET CENTRALE PRÆSTATIONSOMRÅDE MILJØ

    Gennemsnitlig horisontal overflyvningsflyveeffektivitet for den faktiske bane

    Frankrig

    2022

    2023

    2024

    Målene for det centrale præstationsområde miljø, udtrykt som den gennemsnitlige horisontale overflyvningsflyveeffektivitet for den faktiske bane

    2,83  %

    2,83  %

    2,83  %

    DET CENTRALE PRÆSTATIONSOMRÅDE KAPACITET

    Gennemsnitlig overflyvnings-ATFM-forsinkelse i minutter pr. flyvning

    Frankrig

    2022

    2023

    2024

    Mål for det centrale præstationsområde kapacitet udtrykt i minutters ATFM-forsinkelse pr. flyvning

    0,25

    0,25

    0,25

    DET CENTRALE PRÆSTATIONSOMRÅDE OMKOSTNINGSEFFEKTIVITET

    Fastlagte enhedsomkostninger for overflyvningsluftfartstjenester

    Frankrigs overflyvningsafgiftszone

    Referenceværdi 2014

    Referenceværdi 2019

    2020-2021

    2022

    2023

    2024

    Omkostningseffektivitetsmål for overflyvningstjenester udtrykt som fastlagt overflyvningsenhedsomkostning (i real værdi i 2017-priser)

    65,24  EUR

    59,43  EUR

    132,06  EUR

    76,14  EUR

    62,09  EUR

    58,56  EUR


    Top