Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R1100

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1100/2008 af 22. oktober 2008 om afskaffelse af kontrol ved medlemsstaternes grænser i forbindelse med transport ad landevej og indre vandveje (kodificeret udgave) (EØS-relevant tekst)

    EUT L 304 af 14.11.2008, p. 63–69 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1100/oj

    14.11.2008   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 304/63


    EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1100/2008

    af 22. oktober 2008

    om afskaffelse af kontrol ved medlemsstaternes grænser i forbindelse med transport ad landevej og indre vandveje

    (kodificeret udgave)

    (EØS-relevant tekst)

    EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 71,

    under henvisning til forslag fra Kommissionen,

    under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (1),

    efter høring af Regionsudvalget,

    efter proceduren i traktatens artikel 251 (2), og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Rådets forordning (EØF) nr. 4060/89 af 21. december 1989 om afskaffelse af kontrol ved medlemsstaternes grænser i forbindelse med transport ad landevej og indre vandveje (3) er blevet ændret væsentligt (4). Forordningen bør af klarheds- og rationaliseringshensyn kodificeres.

    (2)

    Gennemførelsen af den frie udveksling af tjenesteydelser på transportområdet er en vigtig del af den fælles transportpolitik i henhold til traktaten, og målet for den fælles transportpolitik er derfor at fremme en glidende trafikafvikling med de forskellige transportmidler inden for Fællesskabet.

    (3)

    I medfør af gældende fællesskabsret og gældende lovgivning i medlemsstaterne om transport ad landevej og indre vandveje foretager medlemsstaterne kontrol, eftersyn og inspektion med henblik på at undersøge, om køretøjer og fartøjer på indre vandveje opfylder bestemmelserne om tekniske forskrifter, tilladelser og anden dokumentation. Disse former for kontrol, eftersyn og inspektion er som helhed fortsat begrundet i nødvendigheden af at undgå forstyrrelser på transportmarkedet og i hensynet til færdselssikkerheden og sikkerheden på de indre vandveje.

    (4)

    I medfør af gældende fællesskabsret kan medlemsstaterne tilrettelægge og foretage ovennævnte kontrol, eftersyn og inspektion, hvor de måtte ønske det.

    (5)

    Nævnte kontrol, eftersyn og inspektion kan gennemføres lige så hensigtsmæssigt på hele de pågældende medlemsstaters område, og grænseoverskridelse bør derfor ikke benyttes som påskud for gennemførelse af disse foranstaltninger —

    UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

    Artikel 1

    Denne forordning finder anvendelse på den kontrol, som medlemsstaterne foretager i medfør af fællesskabsforskrifter eller nationale bestemmelser om transport ad landevej og indre vandveje, som udføres med transportmidler, der er indregistreret eller godkendt til kørsel i en medlemsstat.

    Artikel 2

    I denne forordning forstås ved:

    a)

    »grænse«: enten en indre grænse inden for Fællesskabet eller en ydre grænse i de tilfælde, hvor transport mellem medlemsstater indebærer transit gennem et tredjeland

    b)

    »kontrol«: enhver form for kontrol, inspektion, eftersyn eller formalitet, der af de nationale myndigheder udføres ved medlemsstaternes grænser, og som medfører standsning eller indskrænkning af den fri bevægelighed for de berørte køretøjer eller fartøjer.

    Artikel 3

    Den i bilag I anførte kontrol i medfør af fællesskabsforskrifter eller nationale bestemmelser om transport mellem medlemsstaterne ad landevej eller indre vandveje skal ikke foretages som grænsekontrol, men alene som en del af de normale kontrolforanstaltninger, der anvendes på en ikke-diskriminerende måde på hele en medlemsstats område.

    Artikel 4

    Når det skønnes nødvendigt, forelægger Kommissionen forslag om ændring af bilag I for at tage hensyn til den teknologiske udvikling på denne forordnings område.

    Artikel 5

    Forordning (EØF) nr. 4060/89 som ændret ved den forordning, der er nævnt i bilag II, ophæves.

    Henvisninger til den ophævede forordning betragtes som henvisninger til nærværende forordning og læses i overensstemmelse med sammenligningstabellen i bilag III.

    Artikel 6

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Strasbourg, den 22. oktober 2008.

    På Europa-Parlamentets vegne

    H.-G. PÖTTERING

    Formand

    På Rådets vegne

    J.-P. JOUYET

    Formand


    (1)  EUT C 324 af 30.12.2006, s. 47.

    (2)  Europa-Parlamentets udtalelse af 14.12.2006 (EUT C 317 E af 23.12.2006, s. 599) og Rådets afgørelse af 15.9.2008.

    (3)  EFT L 390 af 30.12.1989, s. 18.

    (4)  Se bilag II.


    BILAG I

    DEL 1

    FÆLLESSKABSFORSKRIFTER

    Afdeling 1

    Direktiver

    a)

    Artikel 6, stk. 4, i Rådets direktiv 96/53/EF af 25. juli 1996 om fastsættelse af de største tilladte dimensioner i national og international trafik og største tilladte vægt i international trafik for visse vejkøretøjer i brug i Fællesskabet (1), som indeholder bestemmelse om, at køretøjer kan underkastes stikprøvekontrol for så vidt angår de fælles normer for vægt, og at de for så vidt angår de fælles normer for dimensioner udelukkende kan underkastes kontrol, når der foreligger mistanke om, at de ikke er i overensstemmelse med bestemmelserne heri.

    b)

    Artikel 3, stk. 2, i Rådets direktiv 96/96/EF af 20. december 1996 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om teknisk kontrol med motorkøretøjer og påhængskøretøjer dertil (2), som indeholder bestemmelse om, at hver medlemsstat skal anerkende det bevis, der i en anden medlemsstat er udstedt for, at et køretøj er blevet godkendt ved en teknisk kontrol; denne anerkendelse indebærer, at de nationale myndigheder kan foretage et eftersyn hvor som helst på deres område.

    c)

    Artikel 2, stk. 2, i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/1/EF af 18. januar 2006 om anvendelse af udlejningskøretøjer uden fører til godstransport ad landevej (3), som indeholder bestemmelse om, at opfyldelse af de i direktivet fastsatte betingelser godtgøres ved hjælp af lejekontrakten og førerens ansættelseskontrakt, som skal forefindes i det lejede køretøj.

    d)

    Artikel 3, stk. 3, 4 og 5, i Rådets direktiv 76/135/EØF af 20. januar 1976 om gensidig anerkendelse af fartsattester for fartøjer på indre vandveje (4), som indeholder bestemmelse om, at attester, certifikater eller tilladelser skal forevises på forlangende af de nationale myndigheder.

    e)

    Artikel 17, stk. 1, i Rådets direktiv 82/714/EØF af 4. oktober 1982 om indførelse af tekniske forskrifter for fartøjer på indre vandveje (5), som indeholder bestemmelse om, at medlemsstaterne når som helst kan kontrollere, at der om bord findes et i henhold til direktivet gyldigt certifikat.

    Afdeling 2

    Forordninger

    a)

    Artikel 14 og 15 i Rådets forordning (EØF) nr. 684/92 af 16. marts 1992 om fælles regler for international personbefordring med bus (6), som giver de ansatte kontrollører ret til at efterse og kontrollere rejsehjemmel, tilladelser og kontroldokumenter, som omhandlet i forordningen.

    b)

    Artikel 18 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 561/2006 af 15. marts 2006 om harmonisering af visse sociale bestemmelser inden for vejtransport (7), som giver medlemsstaterne ret til at udstede bestemmelser, som bl.a. omfatter tilrettelæggelse af samt fremgangsmåde for og midler til gennemførelse af en kontrolordning, der skal sikre, at forordningens bestemmelser efterkommes.

    c)

    Artikel 19 i Rådets forordning (EØF) nr. 3821/85 af 20. december 1985 om kontrolapparatet inden for vejtransport (8), som giver medlemsstaterne ret til at udstede bestemmelser, som bl.a. omfatter tilrettelæggelse af samt fremgangsmåde for og midler til gennemførelse af kontrol af, om apparatet er i overensstemmelse med forordningens bestemmelser.

    d)

    Artikel 5, stk. 4, i Rådets forordning (EØF) nr. 881/92 af 26. marts 1992 om adgang til markedet for vejgodstransport i Fællesskabet, som udføres fra eller til en medlemsstats område eller gennem en eller flere medlemsstaters områder (9), som indeholder bestemmelse om, at en bekræftet genpart af fællesskabstilladelsen opbevares i køretøjet og på forlangende skal forevises de ansatte kontrollører.

    DEL 2

    NATIONALE FORSKRIFTER

    a)

    Kontrol af kørekort, der indehaves af personer, der fører køretøjer til godstransport og personbefordring.

    b)

    Kontrol i forbindelse med de transportmidler, der anvendes til transport af farligt gods, og især:

    i)

    Dokumenter:

    førerens uddannelsesbevis

    sikkerhedsanvisning

    godkendelsescertifikat (ADR eller tilsvarende normer)

    kopi af en eventuel dispensation (ADR eller tilsvarende normer)

    ii)

    Afmærkning af køretøj, der transporterer farligt gods:

    orangefarvet advarselsskilt

    overensstemmelse

    placering på køretøjet

    fareseddel på køretøjet

    overensstemmelse

    placering på køretøjet

    identifikationsplade på tanke (faste, aftagelige eller tankcontainere)

    pladens fysiske tilstedeværelse og læsbarhed

    datoen for den sidst foretagne inspektion

    inspektionsorganets stempel

    iii)

    Køretøjets udstyr (ADR eller tilsvarende normer):

    supplerende ildslukker

    særligt udstyr

    iv)

    Belastning af køretøjerne:

    overbelastning (i henhold til tankens kapacitet)

    fastgørelse af kolli

    forbud mod samlastning.

    c)

    Kontrol i forbindelse med de transportmidler, der anvendes til transport af letfordærvelige levnedsmidler, og især:

    i)

    Dokumenter:

    godkendelsescertifikat for materiellet

    ii)

    Særligt materiel, der bruges til transport af letfordærvelige levnedsmidler:

    godkendelsesplade

    identifikationsmærker

    iii)

    Det særlige materiels funktion:

    materiellets temperaturgrænser (kendingsmærke).


    (1)  EFT L 235 af 17.9.1996, s. 59.

    (2)  EFT L 46 af 17.2.1997, s. 1.

    (3)  EUT L 33 af 4.2.2006, s. 82.

    (4)  EFT L 21 af 29.1.1976, s. 10.

    (5)  EFT L 301 af 28.10.1982, s. 1.

    (6)  EFT L 74 af 20.3.1992, s. 1.

    (7)  EUT L 102 af 11.4.2006, s. 1.

    (8)  EFT L 370 af 31.12.1985, s. 8.

    (9)  EFT L 95 af 9.4.1992, s. 1.


    BILAG II

    OPHÆVET FORORDNING MED ÆNDRINGER

    (jf. artikel 5)

    Rådets forordning (EØF) nr. 4060/89

    (EFT L 390 af 30.12.1989, s. 18)

    Rådets forordning (EØF) nr. 3356/91

    (EFT L 318 af 20.11.1991, s. 1)


    BILAG III

    SAMMENLIGNINGSTABEL

    Forordning (EØF) nr. 4060/89

    Nærværende forordning

    Artikel 1

    Artikel 1

    Artikel 2

    Artikel 2

    Artikel 3

    Artikel 3

    Artikel 3a

    Artikel 4

    Artikel 4

    Artikel 6

    Artikel 5

    Bilag, del 1, direktiver, litra a)

    Bilag I, del 1, afdeling 1, litra a)

    Bilag, del 1, direktiver, litra b)

    Bilag I, del 1, afdeling 1, litra b)

    Bilag, del 1, direktiver, litra c)

    Bilag I, del 1, afdeling 1, litra c)

    Bilag, del 1, direktiver, litra d)

    Bilag, del 1, direktiver, litra e)

    Bilag I, del 1, afdeling 1, litra d)

    Bilag, del 1, direktiver, litra f)

    Bilag I, del 1, afdeling 1, litra e)

    Bilag, del 1, forordninger, litra a)

    Bilag I, del 1, afdeling 2, litra a)

    Bilag, del 1, forordninger, litra b)

    Bilag, del 1, forordninger, litra c)

    Bilag, del 1, forordninger, litra d)

    Bilag I, del 1, afdeling 2, litra b)

    Bilag, del 1, forordninger, litra e)

    Bilag I, del 1, afdeling 2, litra c)

    Bilag, del 1, forordninger, litra f)

    Bilag I, del 1, afdeling 2, litra d)

    Bilag, del 2

    Bilag I, del 2

    Bilag II

    Bilag III


    Top