EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0620

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om ændring af afgørelse nr. 573/2014/EU om øget samarbejde mellem offentlige arbejdsformidlinger

COM/2019/620 final

Bruxelles, den 11.9.2019

COM(2019) 620 final

2019/0188(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

om ændring af afgørelse nr. 573/2014/EU om øget samarbejde mellem offentlige
arbejdsformidlinger

(EØS-relevant tekst)

{SWD(2019) 319 final} - {SWD(2019) 1350 final}


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

De offentlige arbejdsformidlinger er de organer, der hovedsageligt gennemfører beskæftigelsespolitikker, som letter integrationen af jobsøgende på arbejdsmarkedet. Selv om de offentlige arbejdsformidlinger er opbygget forskelligt i de forskellige lande, bidrager de alle til at matche udbud og efterspørgsel på arbejdsmarkedet gennem oplysning, jobanvisning og aktive støttetjenester på lokalt, nationalt og europæisk niveau. De offentlige arbejdsformidlinger er også de aktører, der hovedsageligt gennemfører aktiveringspolitikker i medlemsstaterne, og de spiller en vigtig rolle med hensyn til at fremme vellykket omstilling til og integration på arbejdsmarkedet. Kvaliteten af deres tjenesteydelser har direkte betydning for effekten af den førte beskæftigelsespolitik. De offentlige arbejdsformidlinger er således centrale aktører i bekæmpelsen af arbejdsløshed i Europa og med hensyn til at sikre en vellykket gennemførelse af relevante politikinitiativer i Unionen.

Det europæiske samarbejde mellem de offentlige arbejdsformidlinger blev indledt i 1997, hvor Kommissionen nedsatte en uformel rådgivende gruppe af chefer for offentlige arbejdsformidlinger (det europæiske netværk af chefer for offentlige arbejdsformidlinger). Formålet var at fremme samarbejde, erfaringsudveksling og gensidig læring mellem medlemsorganisationerne og modtage feedback vedrørende beskæftigelsespolitikinitiativer.

På grundlag heraf foreslog Kommissionen at formalisere dette samarbejde i 2013 for at støtte innovation, benchmarking og gensidig læring på EU-plan. I 2014 blev
det europæiske netværk af offentlige arbejdsformidlinger ("Netværket") oprettet for perioden indtil den 31. december 2020 ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 573/2014/EU om øget samarbejde mellem offentlige arbejdsformidlinger.

Forslagets formål er fortsat at styrke de offentlige arbejdsformidlingers kapacitet, virkningsfuldhed og effektivitet ved at tilvejebringe en platform for sammenligning mellem deres præstationer på EU-plan, identificere god praksis og udvikle et gensidigt læringssystem. Det har desuden til formål at give de offentlige arbejdsformidlinger flere muligheder for at bidrage til at udvikle innovative og evidensbaserede politikker.

Netværket bør sikre, at det supplerer og ikke erstatter eller overlapper tiltag, der gennemføres som led i den europæiske beskæftigelsesstrategi som omhandlet i afsnit IX i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF), navnlig i Beskæftigelsesudvalget (EMCO) og dets redskaber, såsom den fælles evalueringsramme, samt programmet for gensidig læring. For at fremme synergier bør Kommissionen desuden fortsat sikre, at sekretariatet for netværket arbejder tæt sammen med EMCO's sekretariat.

Der er foretaget en evaluering for at kaste lys over status for gennemførelsen af den foregående afgørelse samt dermed forbundne udfordringer og muligheder for en yderligere videreførelse af netværket efter den 31. december 2020. Evalueringen viser, at afgørelsen er gennemført med succes, navnlig med benchlearning-initiativet 1 som et frugtbart eksempel på et fælles EU-redskab til fremme af sammenlignelighed, læring og modenhed blandt Unionens offentlige arbejdsformidlinger. I evalueringen konkluderes det også, at netværket har været effektivt med hensyn til at opfylde de mål, der er fastsat i afgørelsen.

Formålet med forslaget om ændring af afgørelse nr. 573/2014/EU er derfor at bygge videre på netværkets positive resultater, som fremgår af resultaterne af nævnte evaluering 2 , samt at imødekomme netværkets interessenters behov for og stærke støtte til at fortsætte gennemførelsen af dette værdifulde samarbejde efter 2020. Det har således til formål at forlænge netværkets varighed til den 31. december 2027.

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Med artikel 149 i TEUF som retsgrundlag oprettes netværket med henblik på at bidrage til samarbejdet mellem medlemsstaterne og støtte deres indsats på beskæftigelsesområdet. Netværket er en del af Unionens ramme for beskæftigelsespolitik, der er udviklet som reaktion på nye prioriteter og ændringer på arbejdsmarkedet. I overensstemmelse med traktatens artikel 148, stk. 4, vedtog Rådet ved afgørelse 2010/707/EU retningslinjer for medlemsstaternes beskæftigelsespolitikker, som er blevet ajourført (Rådets afgørelse (EU) 2018/1215 af 16. juli 2018) og opretholdt for 2019.

Sammen med retningslinjerne for den økonomiske politik giver beskæftigelsesretningslinjerne medlemsstaterne vejledning i fastlæggelse af deres nationale reformprogrammer og i gennemførelse af reformer. I retningslinje 7 understreges det, at medlemsstaterne bør tilstræbe mere effektive og virkningsfulde offentlige arbejdsformidlinger ved at sikre rettidig og skræddersyet bistand til at støtte jobsøgende, understøtte efterspørgslen efter arbejdskraft og gennemføre resultatbaseret forvaltning. De integrerede retningslinjer udgør grundlaget for landespecifikke henstillinger, som Rådet retter til medlemsstaterne i processen med det europæiske semester. I de senere år har de omfattet specifikke henstillinger vedrørende de offentlige arbejdsformidlingers funktion og kapacitet og vedrørende effektiviteten af de aktive arbejdsmarkedspolitikker i medlemsstaterne. Dette omfatter behov for mere individualiserede tilbud til de arbejdsløse, et mere omfattende resultatmålingssystem, bedre målretning og prioritering og bedre koordinering mellem centrale og regionale myndigheder.

Aktiv støtte til beskæftigelse er også en af prioriteterne i den europæiske søjle for sociale rettigheder 3 (princip 4). Prioriteten vedrørende målrettet støtte til dem, der har brug for hjælp til at få adgang til arbejdsmarkedet, f.eks. via de offentlige arbejdsformidlinger, styrkes. Et eksempel herpå er det øgede fokus på de offentlige arbejdsformidlingers rolle med hensyn til at nå ud til den ikkeerhvervsaktive del af befolkningen.

Et af netværkets formål er at bidrage til gennemførelsen af Unionens politikinitiativer på beskæftigelsesområdet, som f.eks. Rådets henstilling af 22. april 2013 om oprettelsen af en ungdomsgaranti og Rådets henstilling af 15. februar 2016 om integration af langtidsledige på arbejdsmarkedet, hvor de offentlige arbejdsformidlinger spiller en central rolle. Endvidere bør netværket støtte gennemførelsen af EU-initiativer, der sigter mod bedre færdighedsmatchning, anstændigt og bæredygtigt arbejde, øget frivillig arbejdskraftmobilitet og lettelse af overgangen fra uddannelse og erhvervsuddannelse til arbejde.

Netværkets aktiviteter ligger inden for de offentlige arbejdsformidlingers ansvarsområder og supplerer de initiativer, der er taget af andre interessenter, og bidrager til håndhævelsen af den samlede indsats på dette politikområde. Evalueringen af netværket viser denne komplementaritet, og at netværkets initiativer ikke har erstattet andre initiativer.

Eures 4 , den europæiske jobportal, og netværket har visse komplementære målsætninger vedrørende forbedring af arbejdsmarkedets funktion. Netværket har til formål at skabe et samarbejde mellem de offentlige arbejdsformidlinger for at forbedre de offentlige arbejdsformidlingers resultater og bidrager til gennemførelsen af politikinitiativer på beskæftigelsesområdet, mens Eures fokuserer på at samle ledige stillinger og jobansøgninger og levere mobilitetstjenester med henblik på at lette arbejdskraftens frie bevægelighed og øge integreringen af arbejdsmarkederne.

Endelig vil Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed, det nye EU-organ til støtte for medlemsstaternes håndhævelse af reglerne på området for arbejdskraftmobilitet 5 , lette adgangen for enkeltpersoner og arbejdsgivere til oplysninger om deres rettigheder og pligter samt til relevante tjenester, herunder gennem den fælles-digitale portal. Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed vil også mægle i tilfælde af grænseoverskridende tvister mellem nationale myndigheder. Netværket og Den Europæiske Arbejdsmarkedsmyndighed har således forskellige mål, som supplerer hinanden i bestræbelserne på at få det europæiske arbejdsmarked til at fungere bedre.

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

Europa 2020-strategien er Unionens dagsorden for vækst og beskæftigelse i dette årti. Overordnet set har evalueringen af afgørelse nr. 573/2014/EU vist, at der er en høj grad af sammenhæng mellem afgørelsen og Unionens politikramme. Synergier kan forbedres, f.eks. gennem samarbejde med andre interessenter på arbejdsmarkedet, herunder andre udbydere af arbejdsformidling og, hvor det er relevant, EU-agenturer inden for beskæftigelse, socialpolitik og uddannelse og erhvervsuddannelse, arbejdsmarkedets parter, organisationer, der repræsenterer arbejdsløse eller sårbare grupper, NGO'er, der arbejder inden for beskæftigelse, regionale og lokale myndigheder. Ingen af interessenterne mente imidlertid, at der var tale om overlappende tiltag.

Unionen spiller en vigtig rolle i udformningen og gennemførelsen af FN's 2030-dagsorden for bæredygtig udvikling og dens mål for bæredygtig udvikling 6 . Netværket bidrager til at fremme bæredygtig og inklusiv økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse og anstændigt arbejde til alle (mål 8) 7 .

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Retsgrundlaget for forslaget er det samme som i afgørelse nr. 573/2014/EU.

Retten til at træffe foranstaltninger har hjemmel i artikel 149 i TEUF, hvori det hedder, at "Europa-Parlamentet og Rådet kan […] vedtage tilskyndelsesforanstaltninger, der skal fremme samarbejdet mellem medlemsstaterne og støtte deres indsats på beskæftigelsesområdet gennem initiativer, der tager sigte på at udvikle en udveksling af oplysninger og gode erfaringer, og som skal sikre komparativ analysevirksomhed og rådgivning samt fremme fornyende metoder og evaluere erfaringer, navnlig ved hjælp af pilotprojekter […]".

Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

Forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet, da det har til formål at støtte medlemsstaterne i moderniseringen af deres offentlige arbejdsformidlinger med henblik på at nå de overordnede europæiske beskæftigelsesmål.

På nuværende tidspunkt er der ingen oplysninger om, hvordan samarbejdet mellem de offentlige arbejdsformidlinger kan tilrettelægges i tilfælde af, at afgørelse nr. 573/2014/EU ikke forlænges. Selv om det er sandsynligt, at en vis grad af samarbejde fortsætter uden netværket, mener interessenterne, at den formelle rolle, som støttes af afgørelsen, samt den tekniske og finansielle støtte, som Kommissionen yder, er af afgørende betydning. Det er derfor sandsynligt, at samarbejdet mellem de offentlige arbejdsformidlinger vil være mindre effektivt og systematisk, hvis afgørelsen ikke forlænges.

Proportionalitetsprincippet

Forslaget er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, da det foreslås i form af en tilskyndelsesforanstaltning for de offentlige arbejdsformidlinger, og dets varighed er begrænset til tidsperioden frem til 2027.

Med dette forslag forlænges netværkets oprettelsesperiode, hvorved der skabes en platform for sammenligning af de offentlige arbejdsformidlingers resultater på EU-plan, identifikation af god praksis og fremme af gensidig læring med henblik på at øge kapaciteten og effektiviteten, men medlemsstaterne er fortsat ansvarlige for at organisere, bemande og drive deres offentlige arbejdsformidlinger. Erfaringen har vist, at de offentlige arbejdsformidlinger ikke i tilstrækkelig grad engagerer sig i hinandens aktiviteter inden for læring og benchmarking, hvilket hæmmer mulighederne for, at de offentlige arbejdsformidlinger på et tidligt stadie identificerer dårlige resultater på nationalt plan og potentielle strukturelle problemer på arbejdsmarkedet som følge heraf.

Valg af retsakt

Den valgte retsakt er en afgørelse i henhold til den oprindelige ændrede retsakt.
Afgørelse nr. 573/2014/EU om øget samarbejde mellem de offentlige arbejdsformidlinger er en tilskyndelsesforanstaltning, jf. artikel 149. I betragtning af karakteren af denne tilskyndelsesforanstaltning er valget af en afgørelse som retligt instrument det mest hensigtsmæssige.

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Efterfølgende evalueringer/kvalitetskontrol af gældende lovgivning

Der er foretaget en evaluering 8 af gennemførelsen af afgørelse nr. 573/2014/EU for at vurdere status for og graden af gennemførelsen, samt for at kaste lys over og danne grundlag for et eventuelt fremtidigt samarbejde mellem de europæiske offentlige arbejdsformidlinger efter 2020. Denne evaluering blev ikke krævet ved afgørelse nr. 573/2014/EU, men er blevet gennemført for at sikre god forvaltning i overensstemmelse med princippet om "først at evaluere" 9 og for at tage hensyn til erfaringerne fra tidligere EU-tiltag. I evalueringen vurderes det, om netværket har opfyldt sine retlige forpligtelser og opfyldt sine mål. Den dækker de fem kriterier, der er fastsat i kravene om bedre regulering, nemlig relevans, virkningsfuldhed, effektivitet, sammenhæng og EU-merværdi.

Afgørelsen er fortsat særdeles relevant for de offentlige arbejdsformidlinger. Netværkets mål og initiativer, jf. afgørelsens artikel 3 og 4, omfatter de centrale ansvarsområder for de offentlige arbejdsformidlinger og udgør en solid ramme for netværkets politik og konkrete aktiviteter. Ved at skabe en bred ramme for netværkets aktiviteter muliggør målene en fleksibel tilgang til at tage fat på de prioriterede indsatsområder afhængigt af udviklingen på arbejdsmarkedet.

Evalueringen viser, at netværket virkningsfuldt har opfyldt sine mål og initiativer. Netværket har vist, at det er et effektivt redskab til at støtte de nationale offentlige arbejdsformidlinger i de individuelle udfordringer, de står over for, og til at fremme europæisk samarbejde. Navnlig benchlearninginitiativet (hvor benchmarking og gensidig læring kombineres) fungerer som et frugtbart eksempel på et fælles EU-redskab til fremme af sammenlignelighed, læring og modenhed blandt de offentlige arbejdsformidlinger. De har fulgt resultaterne af benchlearningvurderingerne og er som følge heraf blevet mere modne organisationer. Virkningsfuldheden kan først og fremmest tilskrives benchlearninginitiativet samt videndeling gennem arrangementer vedrørende gensidig læring, rapporter og bedste praksis fra de offentlige arbejdsformidlinger.

Nogle netværksaktiviteter er vanskelige at kvantificere, og fire år er kort tid til at opnå visse gevinster og gøre dem synlige, såsom ændringer i organisationskulturen. De offentlige arbejdsformidlingers vilje til at deltage i benchlearning og arrangementer vedrørende gensidig læring samt positiv feedback fra de offentlige arbejdsformidlinger viser imidlertid, at netværkets resultater er meget effektive og værdsættes af alle netværkets medlemmer. Generelt har mindre udviklede offentlige arbejdsformidlinger nydt godt af at deltage i netværket med hensyn til de fremskridt, de har gjort i forhold til resultater, men de mere udviklede offentlige arbejdsformidlinger har også gjort fremskridt. I evalueringen peges der på nogle områder med potentiale for yderligere forbedring af effektiviteten, såsom fokus på mindre og mere målrettede læringsarrangementer og potentialet for yderligere brug af digitale løsninger.

Evalueringen viser, at der er en betydelig grad af sammenhæng mellem
afgørelse nr. 573/2014/EU og Unionens politikramme. Netværkets bidrag til Unionens politikinitiativer har været mest omfattende i gennemførelsen af ungdomsgarantien og integrationen af langtidsledige på arbejdsmarkedet. Netværket har vist fleksibilitet til at rette fokus mod nye emner, såsom integration af migranter og flygtninge, forebyggelse af arbejdsløshed og håndtering af mangel på kvalifikationer. Disse resultater har også klart bidraget til en bedre analyse af medlemsstaternes økonomiske/beskæftigelsesmæssige resultater i forbindelse med det europæiske semester.

Derudover støtter netværket nationale offentlige arbejdsformidlinger i gennemførelsen af de landespecifikke henstillinger, der er rettet til medlemsstaterne, om aktive arbejdsmarkedspolitikker og spørgsmål vedrørende offentlige arbejdsformidlinger i forbindelse med det europæiske semester. Som nøgleaktører i gennemførelsen af Den Europæiske Socialfond spiller de offentlige arbejdsformidlinger også en aktiv rolle i udviklingen af en omfattende politikramme for aktive arbejdsmarkedspolitikker i deres respektive medlemsstater og bidrager dermed til en virkningsfuld og effektiv anvendelse af EU-midler.

En merværdi af netværket af offentlige arbejdsformidlinger har været en struktureret ramme til vurdering af de offentlige arbejdsformidlingers resultater og kapacitet og til at lette sammenligninger, peerlæring og forbedringer. Evalueringen viser flere andre resultater af afgørelsen, som ikke fandt sted, før netværket blev oprettet i 2014, og som ikke ville være opnået gennem et frivilligt samarbejde mellem de nationale offentlige arbejdsformidlinger. Nogle vigtige resultater er større ejerskab, individuel læring hos de offentlige arbejdsformidlinger og fælles gensidig læring, sikring af en kollektiv stemme og en formel platform i politikudformningen på EU-plan og bidrag til Europa 2020-målene. Evalueringen viser også, at finansiel, organisatorisk og ekspertmæssig støtte fra Unionen er afgørende for at sikre, at alle de offentlige arbejdsformidlinger fortsat deltager.

Høringer af interesserede parter

For at sikre, at de interesserede parters synspunkter kom til udtryk i evalueringen, var en lang række interesserede parter involveret i høringsprocessen. Udvalgte interesserede parter omfattede repræsentanter for de 32 offentlige arbejdsformidlinger i netværket 10 , relevante organisationer og organer på EU-plan (f.eks. EMCO, private arbejdsformidlinger og vikarbureauer på EU-plan, det europæiske netværk for politik for livslang vejledning), relevante internationale organisationer (f.eks. ILO, OECD, Verdensbanken, WAPES) samt de offentlige arbejdsformidlingers sekretariat, kontrahenter, tidligere medlemmer af netværket af offentlige arbejdsformidlinger eller personer involveret i samarbejdet mellem de offentlige arbejdsformidlinger før 2014. Der blev afholdt en workshop om evalueringen med vejledere ved de offentlige arbejdsformidlinger for europæiske anliggender (AFEPA). En internetbaseret offentlig høring var også åben for alle interesserede parter og offentligheden.

Resultaterne er ensartede på tværs af de forskellige typer af interesserede parter. Der er visse forskelle med hensyn til vurderingen af virkningsfuldheden af forskellige aktiviteter i netværket eller graden af deres bidrag til opfyldelsen af hvert enkelt mål. For eksempel har de fleste interesserede parter oplyst, at der er et vist samarbejde mellem netværket og andre relevante interesserede parter på arbejdsmarkedet (jf. artikel 5 i afgørelse nr. 573/2014/EU), men at der er muligheder for forbedringer i fremtiden ved at udvikle stærkere forbindelser med partnere på EU-plan og nationalt plan. Feedback fra de interesserede parter er et vigtigt input for netværkets fremtidige prioriteter i overensstemmelse med målene i afgørelse nr. 573/2014/EU.

Indhentning og brug af ekspertbistand

Til støtte for indhentningen af beviser, de interesserede parters synspunkter og udtalelser samt den analytiske del af evalueringen blev der bestilt en ekstern undersøgelse hos en kontrahent 11 .

Konsekvensanalyse

Forlængelsen af afgørelse nr. 573/2014/EU indebærer en videreførelse af de eksisterende rammer og initiativer. Dette forslag er begrænset til forlængelse af den i artikel 1 nævnte periode, hvor netværket er oprettet, og visse tekniske opdateringer. Forslaget ledsages af ovennævnte evaluering. Dette forslag af rutinekarakter betragtes som et mindre initiativ i henhold til reglerne om bedre regulering.

Der blev ikke foretaget nogen særskilt konsekvensanalyse, fordi:

evalueringen viser, at afgørelsen om offentlige arbejdsformidlinger fungerer godt, og der foreslås ingen væsentlige ændringer af den eksisterende politik

resultaterne af evalueringen støtter forlængelsen af afgørelsen om offentlige arbejdsformidlinger

evalueringen (sammenholdt med opfordringen fra de nationale offentlige arbejdsformidlinger og netværkets bestyrelse) giver allerede tilstrækkelige beviser for, at det vil få negative virkninger, hvis afgørelsen ikke forlænges

det foreslåede initiativ er en logisk følge af og i overensstemmelse med evalueringsresultaterne.

Grundlæggende rettigheder

Afgørelse nr. 573/2014/EU overholder de grundlæggende rettigheder og de principper, som er anerkendt i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder. Afgørelsen tilstræber navnlig at sikre fuld overholdelse af retten til adgang til gratis arbejdsformidling og til at fremme anvendelsen af Chartrets artikel 29. Dette forslag indebærer ingen ændringer.

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Forslaget kræver ikke yderligere ressourcer, herunder personale, fra EU-budgettet.

Den finansielle støtte til det EU-dækkende netværk af offentlige arbejdsformidlinger er allerede indeholdt i forslaget til forordning om Den Europæiske Socialfond Plus (ESF+) for 2021-2027 inden for rammerne af det foreslåede budget for EaSI 12 . De tilsvarende udgifter er en simpel forlængelse af den støtte til netværket, der allerede er ydet under den nuværende programmeringsperiode 2014-2020.

5.ANDRE FORHOLD

Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

Netværkets årsrapporter sendes til Europa-Parlamentet og Rådet og offentliggøres.

En evaluering af anvendelsen af forslaget forelægges Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget senest i september 2026.

2019/0188 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

om ændring af afgørelse nr. 573/2014/EU om øget samarbejde mellem offentlige
arbejdsformidlinger

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 149, og

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg 13 ,

under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget 14 ,

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 573/2014/EU 15 oprettes det europæiske netværk af offentlige arbejdsformidlinger (i det følgende benævnt "Netværket") fra den 17. juni 2014 til den 31. december 2020.

(2)Netværket har til formål at styrke de offentlige arbejdsformidlingers kapacitet, virkningsfuldhed og effektivitet ved at tilvejebringe en platform for sammenligning mellem deres præstationer på EU-plan, identificere god praksis og etablere et gensidigt læringssystem. Netværket har desuden til formål give de offentlige arbejdsformidlinger flere muligheder for at være med til at udvikle innovative og evidensbaserede politikker i overensstemmelse med relevante politikinitiativer på EU-plan.

(3)Netværket har været af afgørende betydning med hensyn til at tilskynde til yderligere samarbejde mellem medlemsstaterne inden for de offentlige arbejdsformidlingers ansvarsområder samt bidrage til at modernisere og styrke de offentlige arbejdsformidlinger. En evaluering af status for gennemførelsen af afgørelse nr. 573/2014/EU 16 viser, at netværket har haft en positiv indvirkning, og identificerer de erfaringer, der er gjort på grundlag af de forskellige aktiviteter og erfaringer.

(4)For at udnytte de hidtil opnåede resultater og yderligere fremme samarbejdet mellem de offentlige arbejdsformidlinger bør netværkets varighed forlænges indtil den 31. december 2027.

(5)Videreførelsen af netværket bør støtte gennemførelsen af den europæiske søjle for sociale rettigheder, som omfatter aktiv støtte til beskæftigelse blandt sine principper. Det bør også bidrage til det bæredygtige udviklingsmål 8 i FN's 2030-dagsorden for bæredygtig udvikling ved at bidrage til inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, beskæftigelse og anstændigt arbejde til alle.

(6)Netværket bør fortsætte med at organisere samarbejde og kontakter med andre interessenter på arbejdsmarkedet for at fremme synergier mellem dem, herunder navnlig samarbejde med EU-agenturer inden for beskæftigelse, socialpolitik, uddannelse og erhvervsuddannelse, for at sikre en konsekvent politikramme.

(7)Unionens finansielle støtte til netværket bør stilles til rådighed i overensstemmelse med den flerårige finansielle ramme for 2021-2027.

(8)Afgørelse nr. 573/2014/EU bør ændres i overensstemmelse hermed.

(9)For at sikre en gnidningsløs videreførelse af netværkets aktiviteter bør denne afgørelse anvendes fra den 1. januar 2021 —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

I afgørelse nr. 573/2014/EU foretages følgende ændringer:

1)Artikel 1, stk. 1, affattes således:

"Der oprettes hermed et netværk af offentlige arbejdsformidlinger ("Netværket") på EU-plan for perioden indtil den 31. december 2027."

2)Artikel 3, indledningen, affattes således:

"Formålet med denne afgørelse er at tilskynde til samarbejde mellem medlemsstaterne på beskæftigelsesområdet gennem netværket inden for de offentlige arbejdsformidlingers ansvarsområder for at bidrage til gennemførelsen af Unionens beskæftigelsespolitikker. Dette vil også bidrage til at gennemføre den europæiske søjle for sociale rettigheder og FN's mål for bæredygtig udvikling og dermed yde støtte til:"

3)Artikel 4, stk. 1, litra c), erstattes af følgende:

"c) bidrag til at modernisere og styrke de offentlige arbejdsformidlinger på centrale områder i overensstemmelse med Unionens beskæftigelsespolitikker, den europæiske søjle for sociale rettigheder og målene for bæredygtig udvikling"

4)Artikel 5 affattes således:

                   "Samarbejde

Netværket indleder et samarbejde med de relevante interessenter på arbejdsmarkedet, herunder andre leverandører af arbejdsformidling og, hvor det er hensigtsmæssigt, EU-agenturer inden for beskæftigelse, socialpolitik og uddannelse og erhvervsuddannelse, arbejdsmarkedets parter, organisationer, der repræsenterer arbejdsløse personer eller sårbare grupper, NGO'er, der arbejder inden for beskæftigelse, og regionale og lokale myndigheder, ved at inddrage dem i relevante aktiviteter og møder i netværket og ved at udveksle oplysninger og data."

5)Artikel 7 affattes således:

"Finansiel støtte

De samlede midler til gennemførelsen af denne afgørelse stilles i givet fald til rådighed i overensstemmelse med den næste flerårige finansielle ramme for 2021-2027, hvis årlige bevillinger godkendes af Europa-Parlamentet og Rådet inden for den finansielle ramme."

6)Artikel 9, stk. 2, affattes således:

"Den i artikel 8 omhandlede delegation af beføjelser tillægges Kommissionen indtil den 31. december 2027."

7)Artikel 10 affattes således:

"Revision

Senest i september 2026 forelægger Kommissionen en evaluering af anvendelsen af denne afgørelse for Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget."

Artikel 2

Denne afgørelse træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra den 1. januar 2021.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

Formand    Formand

(1)     https://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=20613&langId=en , se side 1.
(2)    Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene, SWD(2019) 1350.
(3)    https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/social-summit-european-pillar-social-rights-booklet_da.pdf
(4)     http://data.europa.eu/eli/reg/2016/589/oj
(5)     https://ela.europa.eu/
(6)    https://ec.europa.eu/europeaid/sites/devco/files/european-consensus-on-development-final-20170626_en.pdf
(7)     https://sustainabledevelopment.un.org/topics/sustainabledevelopmentgoals
(8)     https://publications.europa.eu/da/home
(9)     https://ec.europa.eu/info/law/law-making-process/planning-and-proposing-law/better-regulation-why-and-how_da
(10)    Netværket af offentlige arbejdsformidlinger omfatter de offentlige arbejdsformidlinger i EU-28 samt Island og Norge (i alt 30 lande). Da der imidlertid er tre deltagende offentlige arbejdsformidlinger i Belgien, er det samlede antal offentlige arbejdsformidlinger i netværket 32.
(11)     https://publications.europa.eu/da/home
(12)    COM(2018) 382 final.
(13)    EUT C […] af […], s. […].
(14)    EUT C […] af […], s. […].
(15)     Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 573/2014/EU af 15. maj 2014 om øget samarbejde mellem offentlige arbejdsformidlinger (EUT L 159 af 28.5.2014, s. 32) .
(16)    Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene, SWD(2019) 1350.
Top