Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0443

    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN Markedsvurdering af lyskilder til netspænding som omhandlet i Kommissionens forordning (EU) nr. 1194/2012

    COM/2015/0443 final

    Bruxelles, den 11.9.2015

    COM(2015) 443 final

    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

    Markedsvurdering af lyskilder til netspænding som omhandlet i Kommissionens forordning (EU) nr. 1194/2012


    1.Indledning

    Kommissionens forordning (EU) nr. 1194/2012 1 indeholder mindstekrav til retningsbestemte lyskilders, LED-lyskilders og dertil hørende udstyrs energieffektivitet. Disse krav til miljøvenligt design indføres i faser, hvor der i hver fase tilføjes nye eller strengere krav sammenlignet med den foregående fase. Den sidste fase, fase 3, finder efter planen anvendelse fra den 1. september 2016 og vil stille mindstekrav til energieffektivitet på 0,95 for glødetrådslyskilder, 0,36 for højtryksdamplamper og 0,2 for alle andre lyskilder udtrykt ved hjælp af et energieffektivitetsindeks (EEI). Retningsbestemte halogenlyskilder til netspænding, der pt. er på markedet, opfylder ikke kravet til glødetrådslyskilder, og markedsføring af disse vil derfor blive forbudt i fase 3.

    For at sikre, at disse halogenlyskilder ikke udfases, uden at der findes en egnet erstatningsmulighed, fastsættes det i forordning 1194/2012, at fase 3 for glødetrådslyskilder til netspænding kun træder i kraft, hvis "Kommissionen senest den 30. september 2015 forelægger beviser opnået via en detaljeret markedsanalyse og meddelt konsultationsforummet, om at der findes glødetrådslyskilder til netspænding på markedet, som:

    – opfylder kravene til maksimalt EEI i fase 3

    – er rimelige i pris, dvs. ikke indebærer uforholdsmæssige omkostninger for størsteparten af slutbrugerne

    for så vidt angår brugsegenskaber af interesse for forbrugerne er stort set ligeværdige med glødetrådslyskilder til netspænding, som kan fås på tidspunktet for denne forordnings ikrafttræden [3. januar 2013], herunder også hvad angår lysstrømme, som dækker alle de referencelysstrømme, der er anført i tabel 6 [i forordning 1194/2012, i intervallet 90 lm til 1000 lm]

    er kompatible med udstyr udformet til installation mellem elnettilslutningen og glødetrådslyskilderne på tidspunktet for denne forordnings ikrafttræden i henhold til kompatibilitetskravene på teknikkens aktuelle stade" 2 .

    Med denne meddelelse opfyldes lovkravet om en markedsvurdering af de tilgængelige erstatningsmuligheder for lyskilder til netspænding på markedet. Den bygger på en teknisk markedsoversigt 3 , som eksterne tekniske rådgivere har udarbejdet for Kommissionen, og som forelægges for konsultationsforummet for miljøvenligt design.

    2.Overholdelse af det maksimale energieffektivitetsindeks

    Den mest sandsynlige erstatningsmulighed for halogenlyskilder er LED-lyskilder, som i øjeblikket forandrer belysningsmarkedet. Ca. 70 % af alle LED-lyskildemodeller på markedet opfylder kravene til maksimalt EEI i fase 3, hvilket giver forbrugerne et bredt udvalg af erstatningsmuligheder. Andelen af disse overensstemmende lyskilder, der findes på markedet, forventes at stige yderligere grundet de løbende forbedringer af LED-teknologien.

    3.Rimelige priser for erstatningsløsninger

    Retningsbestemte LED-lyskilder, der udbydes på EU-markedet, udbydes til rimelige priser både hvad angår detailpriser og livscyklusomkostninger.

    Selv om initialinvesteringsomkostningerne er højere for LED-lyskilder end for retningsbestemte halogenlyskilder til netspænding, varierer de observerede detailpriser i størrelsesorden 1,80 EUR til 18 EUR afhængigt af varemærke, salgssted og type LED-lyskilde. De fleste LED-lyskilder koster under 10 EUR. Disse priser forventes at falde yderligere på grund af den teknologiske udvikling inden for LED-teknologi; fald i detailprisen på op til 25 % blev konstateret på EU-markedet i de første fire måneder af 2015.

    LED-lyskilders lavere energiforbrug, ofte i størrelsesorden en femtedel, medfører betydelige besparelser med hensyn til livscyklusomkostninger for forbrugerne, selv når højere detailpriser tages i betragtning. Der kan pt. opnås tilbagebetalingstider på ca. et år eller kortere, og i næsten alle tilfælde vil besparelserne opveje initialomkostningerne ved at erstatte retningsbestemte halogenlyskilder til netspænding med LED-lyskilder.

    4.Generel ækvivalens med hensyn til brugsegenskaber

    LED-lyskilder udgør en fuldt ækvivalent erstatningsmulighed mht. brugsegenskaber for ca. 90 % af modellerne af retningsbestemte halogenlyskilder til netspænding på markedet. Disse LED-lyskilder opfylder kravene til miljøvenligt design mht. brugsegenskaber i forordning nr. 1194/2012 og herunder et tilstrækkeligt farvegengivelsesindeks (CRI) med en CRI-værdi på 80 eller derover, og nogle LED-lyskilders CRI-værdi ligger over 90. Generelt er sortimentet af LED-lyskilder bredere med hensyn til lumenniveauer, spredningsvinkler, farvetemperatur og modeller end sortimentet af retningsbestemte halogenlyskilder til netspænding på markedet.

    For de resterende 10 % af modellerne af retningsbestemte halogenlyskilder til netspænding på markedet udgør LED-lyskilder en stort set ækvivalent erstatningsmulighed mht. brugsegenskaber. Forbrugerne kan blive nødt til at gå på kompromis med mindre betydende egenskaber såsom spredningsvinklen, men de fleste vil ikke bemærke forskellen. Det er også muligt at bruge adaptere til nogle fatningstyper for at opnå fuld ækvivalens med en LED-lyskilde med en anden sokkel.

    5.Kompatibilitet med udstyr

    Som erstatningsmulighed er LED-lyskilder generelt kompatible med det udstyr, der anvendes til retningsbestemte halogenlyskilder til netspænding. Kompatibiliteten med lysdæmpere udgør en undtagelse; alle halogenlyskilder kan lysdæmpes, men det er kun en del af LED-lyskilderne på EU-markedet, som fungerer sammen med de lysdæmpere af ældre og nyere dato, der var tilgængelige på markedet den 3. januar 2013, hvor forordning 1194/2012 trådte i kraft. De LED-lyskilder, der kan lysdæmpes, opfylder også alle kravene.

    Ifølge de obligatoriske informationskrav i forordning 1194/2012 kræves det allerede, at forbrugerne oplyses om, hvilke lysdæmpere hver LED-lyskildemodel i givet fald er kompatibel med. Dette gør det muligt for forbrugerne at købe den rette erstatningsmulighed for dem.

    6.Konklusion

    Denne markedsvurdering viser, at retningsbestemte LED-lyskilder til netspænding, som overholder mindstekravene til energieffektivitet i henhold til forordning 1194/2012, er tilgængelige, udbydes til rimelige priser, er ækvivalente mht. brugsegenskaber og er kompatible med udstyr, der anvendes mellem elnettilslutningen og lyskilden.

    Kravene er derfor opfyldt, således at fase 3 i forordning 1194/2012 kan finde anvendelse på glødetrådslyskilder til netspænding.

    (1)

    Kommissionens forordning (EU) nr. 1194/2012 af 12. december 2012 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af retningsbestemte lyskilder, LED-lyskilder og dertil hørende udstyr, EUT L 342/1.

    (2)

    Citat fra forordning 1194/2012, bilag III, punkt 1.1, s. 11. – teksten i kantet parentes er tilføjet for at øge læsbarheden.

    (3)

    Den tekniske markedsoversigt er offentligt tilgængelig på Kommissionens websted: https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/Draft%20Final%20Market%20Assessment%20data.pdf . Den blev forelagt på mødet i konsultationsforummet for miljøvenligt design den 25. juni 2015.

    Top