EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tillid til Europas åbne og demokratiske retssystemer

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Tillid til Europas åbne og demokratiske retssystemer

Denne meddelelse fra Kommissionen fastlægger en ny EU-retlig ramme for at styrke retsstatsprincippet med henblik på at sikre effektiv og ens beskyttelse af retsstatsprincippet* i alle EU-lande.

DOKUMENT

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet - En ny EU-retlig ramme for at styrke retsstatsprincippet (COM(2014) 158 final af 11.3.2014).

RESUMÉ

Denne meddelelse fra Kommissionen fastlægger en ny EU-retlig ramme for at styrke retsstatsprincippet med henblik på at sikre effektiv og ens beskyttelse af retsstatsprincippet* i alle EU-lande.

HVAD ER MÅLET MED DENNE RETLIGE RAMME?

Formålet med rammen er at håndtere »systemiske trusler mod retsstatsprincippet« i ethvert af de 28 EU-lande. Den opretter et værktøj til tidlig varsling, der giver Kommissionen mulighed for at indgå i en dialog med det pågældende land for at undgå, at truslerne mod retsstatsprincippet eskalerer.

HOVEDPUNKTER

Den retlige ramme er udviklet til at supplere de eksisterende midler til at beskytte EU’s retsstatsprincip. De omfatter traktatbrudsproceduren (begrænset til overtrædelse af en specifik EU-retlig bestemmelse) mod EU-lande og den »sidste udvej«forebyggelses- og sanktionsmekanismerne, der fremgår af artikel 7 i traktaten om Den Europæiske Union (TEU).

Hvordan kommer den nye retlige ramme til at fungere?

Formålet med den retlige ramme er at gøre det muligt for Kommissionen at finde en løsning sammen med det pågældende EU-land for derved at forhindre, at der opstår en systemisk trussel mod retsstatsprincippet. Den vil gælde på samme måde for alle EU-lande og fungere på grundlag af de samme standarder.

De nationale »foranstaltninger til beskyttelse af retsstatsprincippet« bør i princippet være tilstrækkelige til at håndtere potentielle problemer, og de kan findes i et lands:

politiske og institutionelle grundlag og/eller retsorden

forfatningsmæssige struktur

magtens tredeling (for eksempel mellem den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt)

domstolenes uafhængighed og upartiskhed eller landets system for retslig prøvelse (f.eks. hvor domstolene kan dømme gyldigheden af en handling).

Den retlige ramme aktiveres, når nationale »foranstaltninger til beskyttelse af retsstatsprincippet« ikke synes effektivt at kunne afværge disse trusler.

Procedure i tre faser

Hvis der er tydelige tegn på en systemisk trussel mod retsstatsprincippet i et EU-land, vil Kommissionen indlede en struktureret udveksling med det pågældende land for at finde en løsning. Denne procedure omfatter:

Kommissionens vurdering: Kommissionen kan udsende en »udtalelse vedrørende overholdelsen af retsstatsprincippet« og give det pågældende land rimelig tid til at svare.

Kommissionens henstilling: Kommissionen kan udstede en »henstilling vedrørende overholdelsen af retsstatsprincippet« (metoder til, hvordan landet hurtigt og praktisk kan løse de identificerede problemer).

Opfølgning af Kommissionens henstilling: Hvis EU-landet ikke reagerer tilfredsstillende, vil Kommissionen overveje at benytte mekanismerne under artikel 7 i TEU og suspendere det pågældende lands rettigheder under EU-traktaterne, herunder landets stemmerettigheder i Rådet.

Kommissionen holder Europa-Parlamentet og Rådet informeret om udviklingen i alle faser af proceduren. Den kan også søge ekstern rådgivning og ekspertise, såsom fra Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder eller fra europæiske juridiske eksperter.

BAGGRUND

EU og retsstatsprincippet

Retsstatsprincippet er et af de grundlæggende og forfatningsmæssige principper i EU, som det fremgår af TEU og EU’s charter om grundlæggende rettigheder. Det gør det muligt for EU-borgere og nationale myndigheder at have tillid til retssystemerne i alle EU-landene.

Der er yderligere oplysninger på Europa-Kommissionens websted for effektiv retfærdighed.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Konsoliderede versioner af traktaten om Den Europæiske Union og traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (2012/C 326/01) (Den Europæiske Unions Tidende C 326 af 26.10.2012, s. 1-390).

EU’s charter om grundlæggende rettigheder (2012/C 326/02) (Den Europæiske Unions Tidende C 326 af 26.10.2012, s. 391-407).

Seneste ajourføring: 12.12.2014

Top