EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000L0054

Beskyttelse af arbejdstagerne mod udsættelse for biologiske agenser

Beskyttelse af arbejdstagerne mod udsættelse for biologiske agenser

 

RESUMÉ AF:

Direktiv 2000/54/EF — beskyttelse af arbejdstagerne mod farerne ved at være udsat for biologiske agenser

HVAD ER FORMÅLET MED DIREKTIVET?

Det fastlægger regler for risikovurdering og begrænsning i tilfælde, hvor arbejdstagerne ikke kan undgå at blive udsat for sundheds- og sikkerhedsfarer ved biologiske agenser.

HOVEDPUNKTER

Direktivet beskytter sundhed og sikkerhed for arbejdstager, der udsættes for biologiske agenser* (f.eks. mikroorganismer* eller cellekulturer*) under udførelsen af deres arbejde.

Biologiske agenser inddeles i fire risikogrupper efter infektionsrisikograd:

  • gruppe 1 omfatter agenser, som sandsynligvis ikke forårsager sygdom hos mennesker
  • gruppe 2 omfatter agenser, som kan forårsage sygdom hos mennesker, hvor der er lille risiko for spredning til samfundet, og for hvilke der findes effektiv behandling
  • gruppe 3 omfatter agenser, som kan forårsage sygdom hos mennesker, hvor der kan være risiko for spredning til samfundet, selvom forebyggelse og behandling er mulig
  • gruppe 4 omfatter agenser, som kan forårsage sygdom hos mennesker. Der er høj risiko for spredning til samfundet og ingen effektiv behandling.

Risikovurdering

Der skal foretages en risikovurdering ved arbejdsrelaterede aktiviteter, hvor der kan være risiko for, at arbejdstagerne udsættes for biologiske agenser. Arten, graden og varigheden af udsættelsen skal bestemmes med henblik på at planlægge forebyggende foranstaltninger.

Arbejdsgiveren skal medvirke ved regelmæssige risikovurderinger.

Arbejdsgivernes forpligtelser

Hvis aktiviteten tillader det, skal arbejdsgiveren erstatte skadelige agenser med agenser, der ikke er farlige eller er mindre farlige, når brug og videnskabelig viden herom tages i betragtning.

Hvis der er en risiko for arbejdstageres sikkerhed eller sundhed, skal arbejdsgiveren desuden sikre, at en sådan risiko begrænses til et tilstrækkeligt lavt niveau. Arbejdsgiveren kan:

  • begrænse det antal arbejdstagere, der udsættes, til det lavest mulige
  • styre udslip af biologiske agenser på arbejdsstedet ved hjælp af tekniske procedurer
  • etablere kollektive og/eller individuelle beskyttelsesforanstaltninger
  • forebygge eller begrænse utilsigtet udslip af en biologisk agens fra arbejdsstedet ved hjælp af hygiejneforanstaltninger
  • opsætte advarselsskiltning
  • udarbejde en beredskabsplan til håndtering af ulykker
  • sikre indsamling, opbevaring og bortskaffelse af affald
  • træffe foranstaltninger til sikker håndtering og transport af biologiske agenser.

Arbejdsgiveren skal føre en liste over arbejdstagere, der er udsat for agenser i gruppe 3 og/eller gruppe 4. Listen skal opbevares i op til 40 år i nogle tilfælde.

Derudover skal arbejdsgiveren underrette den kompetente nationale myndighed ved første anvendelse af biologiske agenser i gruppe 2, 3 eller 4.

Endelig skal arbejdsgiveren sikre, at arbejdstagere og/eller deres repræsentanter er tilstrækkeligt oplyste og uddannede om:

  • den potentielle sundhedsrisiko
  • foranstaltninger til at forhindre udsættelse
  • hygiejneforskrifter
  • anvendelse af værnemidler og beskyttelsesbeklædning
  • foranstaltninger i tilfælde af uheld.

Ved ulykker eller uheld skal arbejdsgiveren hurtigst muligt orientere arbejdstagerne og/eller deres repræsentanter om årsager, risici og foranstaltninger, der skal træffes.

Helbredskontrol

EU-landene skal etablere systemer til helbredskontrol af arbejdstagere før og efter udsættelse for biologiske agenser.

Ændringer

Bilag til direktiv 2000/54/EF blev løbende ajourført ved ændring af direktiv (EU) 2019/1833 om ændring af bilag I, III, V og VI til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/54/EF så vidt angår rent tekniske tilpasninger.

Ændringsdirektiv (EU) 2020/739 tilføjer SARS-CoV-2 til listen over biologiske agenser, der vides at kunne fremkalde infektionssygdomme hos mennesker, og ændrer tilsvarende bilag III til direktiv 2000/54/EF.

HVORNÅR GÆLDER DIREKTIVET FRA?

Det trådte i kraft den 6. november 2000.

VIGTIGE BEGREBER

Biologiske agenser: mikroorganismer, der bl.a. omfatter genetisk modificerede organismer, cellekulturer og endoparasitter hos mennesker, som kan fremkalde en infektion, allergi eller toksisk effekt.
Mikroorganisme: en cellulær eller ikke-cellulær mikrobiologisk enhed, som er i stand til at replikere eller til at overføre genetisk materiale.
Cellekultur: in-vitro dyrkning af celler fra flercellede organismer.

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/54/EF af 18. september 2000 om beskyttelse af arbejdstagerne mod farerne ved at være udsat for biologiske agenser under arbejdet (syvende særdirektiv i henhold til artikel 16, stk. 1, i direktiv 89/391/EØF)(EUT L 262 af 17.10.2000, s. 21-45).

Efterfølgende ændringer af direktiv 2000/54/EF er indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Kommissionens direktiv (EU) 2020/739 af 3. juni 2020 om ændring af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/54/EF for så vidt angår opførelse af SARS-CoV-2 på listen over biologiske agenser, der vides at kunne fremkalde infektionssygdomme hos mennesker, og om ændring af Kommissionens direktiv (EU) 2019/1833 (EUT L 175 af 4.6.2020, s. 11-14).

Kommissionens direktiv (EU) nr. 2019/1833 af 24. oktober 2019 om ændring af bilag I, III, V og VI til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/54/EF så vidt angår rent tekniske tilpasninger (EUT L 279 af 31.10.2019, s. 54-79).

Rådets direktiv 2010/32/EU af 10. maj 2010 om iværksættelse af rammeaftalen indgået af HOSPEEM og EPSU om forebyggelse af stikskader i sygehus- og sundhedssektoren (EUT L 134 af 1.6.2010, s. 66-72).

Rådets direktiv 89/391/EØF af 12. juni 1989 om iværksættelse af foranstaltninger til forbedring af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed under arbejdet (EFT L 183 af 29.6.1989, s. 1-8).

Se den konsoliderede udgave.

seneste ajourføring 18.06.2020

Op