Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02013R0608-20130629

    Intellektuel ejendomsret — toldmyndighedernes håndhævelse

    Intellektuel ejendomsret — toldmyndighedernes håndhævelse

     

    RESUMÉ AF:

    Forordning (EU) nr. 608/2013 om toldmyndighedernes håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder

    HVAD ER FORMÅLET MED DENNE FORORDNING?

    Forordningen fastlægger reviderede procedureregler, som toldmyndighederne anvender til håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder vedrørende varer, som kan underkastes toldtilsyn eller toldkontrol. Den erstatter forordning (EF) nr. 1383/2003.

    HOVEDPUNKTER

    Forordningen omfatter navnlig varer i følgende situationer:

    • når de er angivet til overgang til fri omsætning, udførsel eller genudførsel
    • når de føres ind i eller forlader EU’s toldområde
    • når de er henført under en suspensionsprocedure eller anbragt i en frizone eller på et frilager*.

    Den fastsætter procedurerne for anmodninger for at fastslå, om en intellektuel ejendomsrettighed er blevet krænket. I forbindelse med denne forordning kan en intellektuel ejendomsrettighed omfatte:

    • et varemærke
    • et design
    • en ophavsret i henhold til national lovgivning eller EU-lovgivning
    • en geografisk betegnelse (såsom champagne eller parmaskinke)
    • et patent i henhold til den nationale lovgivning eller EU-lovgivningen
    • et supplerende beskyttelsescertifikat for lægemidler
    • et supplerende beskyttelsescertifikat for pesticider
    • en sortsbeskyttelse i henhold til den nationale lovgivning eller EU-lovgivningen
    • et halvlederprodukts design i henhold til den nationale lovgivning eller EU-lovgivningen
    • en intellektuel ejendomsrettighed, som beskytter opfindelser i henhold til den nationale lovgivning eller EU-lovgivningen
    • et handelsnavn beskyttet som en eksklusiv ejendomsrettighed i henhold til den nationale lovgivning eller EU-lovgivningen.

    Forordningen:

    • fastsætter betingelserne for toldmyndighedernes indgriben, når varer mistænkes for at krænke intellektuelle ejendomsrettigheder
    • fastsætter de foranstaltninger, som skal træffes over for varer, der krænker intellektuelle ejendomsrettigheder
    • udvider antallet af krænkelser af intellektuelle ejendomsrettigheder, som er omfattet af forordningen, og styrker toldmyndighedernes beføjelser til at kontrollere alle varer under toldtilsyn — dette gælder ikke varer uden erhvervsmæssig karakter i rejsendes personlige bagage
    • sikrer, at toldmyndighederne modtager informationer af høj kvalitet, som gør det muligt at foretage en omfattende vurdering af risikoen for krænkelse af intellektuelle ejendomsrettigheder
    • fastsætter retsgrundlaget for en central database til registrering af anmodninger om toldmyndighedernes indgriben og tilbageholdelser af varer, som krænker intellektuelle ejendomsrettigheder, samt udveksling af oplysninger mellem toldmyndighederne.

    For at reducere den administrative byrde:

    • fastsætter forordningen en fælles procedure for alle typer af krænkelser af intellektuelle ejendomsrettigheder, som falder ind under forordningens anvendelsesområde, i henhold til hvilken varer kan tilintetgøres uden behov for, at rettighedshaveren indleder retlige procedurer, på betingelse af. at:
      • rettighedshaveren skriftligt bekræfter, at en intellektuel ejendomsrettighed efter deres opfattelse er blevet krænket
      • klarereren eller ihændehaveren af varerne ikke gør indsigelse mod tilintetgørelsen
    • fastslår forordningen, at proceduren for småforsendelser kun er gældende ved forudgående anmodning fra ansøgeren, og at toldmyndighederne kan bede ansøgeren om at afholde omkostningerne — en småforsendelse defineres som en postforsendelse eller kurerforsendelse, der indeholder tre eller færre genstande og vejer mindre end to kg.

    Derudover:

    • fastlægger forordningen, at national lovgivning er gældende, når de personer, der er berørt af varernes tilbageholdelse, tildeles retten til at blive hørt
    • udvider og tydeliggør forordningen de tilfælde, hvor rettighedshaveren må anvende de oplysninger, som toldmyndighederne offentliggør efter en tilbageholdelse af varer
    • omfatter forordningen regler om dataindsamling, databehandling, datatilbageholdelsesperioder og udøvelsen af rettigheder og ansvar i forbindelse med eksisterende lovgivning om databeskyttelse.

    HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

    Den trådte i kraft den 1. januar 2014, med nogle undtagelser.

    BAGGRUND

    En meddelelse fra Kommissionen omhandler varemærkepakken, som blev vedtaget i 2015:

    • Del 1: Selv om forordning (EU) 2015/2424 ændrede Rådets forordning (EF) nr. 207/2009 (som nævnt i Kommissionens meddelelse), blev sidstnævnte efterfølgende ophævet og erstattet af forordning (EU) 2017/1001 — som er en kodifikation.
    • Del 2: omhandler direktiv (EU) 2015/2436.

    Se desuden:

    VIGTIGE BEGREBER

    Frizone eller frilager: særligt område eller lager inden for EU’s toldområde med varer, som er fritaget for told. Se den relevante liste for yderligere oplysninger.

    HOVEDDOKUMENT

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 608/2013 af 12. juni 2013 om toldmyndighedernes håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1383/2003 (EUT L 181 af 29.6.2013, s. 15-34).

    TILHØRENDE DOKUMENTER

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/1001 af 14. juni 2017 om EU-varemærker (kodificeret udgave) (EUT L 154 af 16.6.2017, s. 1-99).

    Meddelelse fra Kommissionen om toldmyndighedernes håndhævelse af intellektuelle rettigheder i forbindelse med varer, der føres ind i Unionens toldområde uden at være overgået til fri omsætning, herunder varer i transit (EUT C 244 af 5.7.2016, s. 4-9).

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 af 27. april 2016 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af direktiv 95/46/EF (generel forordning om databeskyttelse) (EUT L 119 af 4.5.2016, s. 1-88).

    Efterfølgende ændringer af forordning (EU) 2016/679 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2436 af 16. december 2015 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om varemærker (omarbejdning) (EUT L 336 af 23.12.2015, s. 1-26).

    Se den konsoliderede udgave.

    Rådets resolution af 25. september 2008 om en global europæisk plan for bekæmpelse af varemærkeforfalskning og piratkopiering (EUT C 253 af 4.10.2008, s. 1-2).

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/48/EF af 29. april 2004 om håndhævelsen af intellektuelle ejendomsrettigheder (EUT L 157 af 30.4.2004, s. 45-86). Teksten er offentliggjort på ny i berigtigelse (EUT L 195 af 2.6.2004, s. 16-25).

    Se den konsoliderede udgave.

    Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — Et indre marked for intellektuelle ejendomsrettigheder — Fremme af kreativitet og innovation med sigte på at skabe økonomisk vækst, arbejdspladser af høj kvalitet og førsteklasses produkter og tjenester i Europa (KOM(2011) 287 endelig udg. af 24.5.2011)

    seneste ajourføring 08.12.2017

    Op