EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0485

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 485/2013 af 24. maj 2013 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011 for så vidt angår godkendelsesbetingelserne for aktivstofferne clothianidin, thiamethoxam og imidacloprid og om forbud mod anvendelse og salg af frø, som er behandlet med plantebeskyttelsesmidler, der indeholder disse aktivstoffer EØS-relevant tekst

OJ L 139, 25.5.2013, p. 12–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 03 Volume 071 P. 238 - 252

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 19/12/2018

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2013/485/oj

25.5.2013   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 139/12


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 485/2013

af 24. maj 2013

om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011 for så vidt angår godkendelsesbetingelserne for aktivstofferne clothianidin, thiamethoxam og imidacloprid og om forbud mod anvendelse og salg af frø, som er behandlet med plantebeskyttelsesmidler, der indeholder disse aktivstoffer

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 af 21. oktober 2009 om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler og om ophævelse af Rådets direktiv 79/117/EØF og 91/414/EØF (1), særlig første alternativ i artikel 21, stk. 3, artikel 49, stk. 2, og artikel 78, stk. 2, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Aktivstofferne clothianidin, thiamethoxam og imidacloprid blev ved Kommissionens direktiv 2006/41/EF (2), 2007/6/EF (3) og 2008/116/EF (4) optaget i bilag I til Rådets direktiv 91/414/EØF af 15. juli 1991 om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler (5).

(2)

Ved Kommissionens direktiv 2010/21/EU (6) blev bilag I til direktiv 91/414/EØF ændret for så vidt angår de særlige bestemmelser om neonicotinoiderne clothianidin, thiamethoxam og imidacloprid.

(3)

Aktivstoffer opført i bilag I til direktiv 91/414/EØF betragtes som godkendt i henhold til forordning (EF) nr. 1107/2009 og er opført i del A i bilaget til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011 af 25. maj 2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 for så vidt angår listen over godkendte aktivstoffer (7).

(4)

I foråret 2012 blev der offentliggjort nye videnskabelige oplysninger om neonicotinoiders subletale virkninger på bier. Kommissionen anmodede i overensstemmelse med artikel 21, stk. 2, i forordning (EF) nr. 1107/2009 Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (i det følgende benævnt »autoriteten«) om videnskabelig og teknisk bistand til at vurdere disse nye oplysninger og tage risikovurderingen for neonicotinoider op til fornyet overvejelse for så vidt angår deres virkninger på bier.

(5)

Autoriteten fremlagde den 16. januar 2013 sine konklusioner om risikovurderingen for bier af clothianidin, thiamethoxam og imidacloprid (8).

(6)

Autoriteten påviste, at der i forbindelse med visse afgrøder var en høj akut risiko for bier som følge af anvendelsen af plantebeskyttelsesmidler, der indeholder aktivstofferne clothianidin, thiamethoxam eller imidacloprid. Autoriteten påviste navnlig en høj akut risiko for bier som følge af eksponering via støv for så vidt angår en række afgrøder, som følge af indtag af restkoncentrationer i kontamineret pollen og nektar for så vidt angår visse afgrøder og som følge af eksponering via væskedannelse (guttation) for så vidt angår majs. Derudover kunne der i forbindelse med en række afgrøder ikke udelukkes uacceptable risici på grund af akutte eller kroniske virkninger på kolonioverlevelse og -udvikling. Autoriteten påviste endvidere, at der i flere tilfælde manglede data om de enkelte evaluerede afgrøder. Det gælder især den langsigtede risiko for honningbier som følge af eksponering via støv, restkoncentrationer i pollen og nektar og eksponering via væskedannelse (guttation).

(7)

På grundlag af ny videnskabelig og teknisk viden vurderede Kommissionen, at visse forhold eller oplysninger sandsynliggør, at de godkendte anvendelser af clothianidin, thiamethoxam og imidacloprid ikke længere opfylder godkendelseskriterierne i artikel 4 i forordning (EF) nr. 1107/2009 for så vidt angår deres virkninger på bier, og at en høj risiko for bier ikke kan udelukkes, medmindre der indføres yderligere restriktioner. Så længe autoritetens evaluering af anvendelsen på blade ikke forelå, fandt Kommissionen især, at risikoen for bier som følge af anvendelsen på blade svarer til den risiko, der er påvist af autoriteten i forbindelse med frø- og jordbehandlingsmidler på grund af aktivstofferne clothianidin, thiamethoxam og imidacloprids systemiske translokation gennem planten.

(8)

Kommissionen opfordrede anmelderne til at fremsætte bemærkninger.

(9)

Autoritetens konklusioner blev behandlet af medlemsstaterne og Kommissionen i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed, og behandlingen blev afsluttet den 15. marts 2013 med tillæg til de reviderede vurderingsrapporter om clothianidin, thiamethoxam og imidacloprid.

(10)

Kommissionen konkluderer, at en høj risiko for bier ikke kan udelukkes, medmindre der indføres yderligere restriktioner.

(11)

Det bekræftes, at aktivstofferne clothianidin, thiamethoxam og imidacloprid betragtes som godkendt i henhold til forordning (EF) nr. 1107/2009. For at bier eksponeres mindst muligt, er det imidlertid nødvendigt at begrænse anvendelserne af disse aktivstoffer, at træffe særlige risikobegrænsende foranstaltninger til beskyttelse af bier og begrænse anvendelsen af plantebeskyttelsesmidler, der indeholder disse aktivstoffer, til erhvervsmæssige brugere. Det bør især være forbudt at anvende plantebeskyttelsesmidler, der indeholder clothianidin, thiamethoxam eller imidacloprid, til frø- og jordbehandling, når det gælder afgrøder, der tiltrækker bier, og korn, bortset fra anvendelser i drivhuse og på vintersæd. Behandling af blade med plantebeskyttelsesmidler, der indeholder clothianidin, thiamethoxam eller imidacloprid, bør forbydes, når det gælder afgrøder, der tiltrækker bier, og korn, bortset fra anvendelser i drivhuse og anvendelser efter blomstringen. Afgrøder, der høstes før blomstringen, anses ikke for at tiltrække bier.

(12)

Der bør indhentes yderligere bekræftende oplysninger om anvendelserne af clothianidin, thiamethoxam eller imidacloprid, der kan godkendes i henhold til nærværende forordning.

(13)

Gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.

(14)

Risici fra behandlede frø for bier er blevet påvist især som følge af eksponering via støv for så vidt angår en række afgrøder, som følge af indtag af restkoncentrationer i kontamineret pollen og nektar for så vidt angår visse afgrøder og som følge af eksponering via væskedannelse (guttation) for så vidt angår majs. I betragtning af de risici, der er forbundet med anvendelsen af behandlede frø, bør det forbydes at anvende og markedsføre frø, som er behandlet med plantebeskyttelsesmidler, der indeholder clothianidin, thiamethoxam eller imidacloprid, for så vidt angår frø af afgrøder, der tiltrækker bier, og frø fra korn bortset fra vintersæd samt frø, der anvendes i drivhuse.

(15)

Medlemsstaterne bør have tid til at tilbagekalde godkendelserne for plantebeskyttelsesmidler, der indeholder clothianidin, thiamethoxam eller imidacloprid.

(16)

For plantebeskyttelsesmidler, der indeholder clothianidin, thiamethoxam eller imidacloprid, og for hvilke medlemsstaterne bevilger en afviklingsperiode i henhold til artikel 46 i forordning (EF) nr. 1107/2009, bør en sådan periode udløbe senest den 30. november 2013. Senest to år efter nærværende forordnings ikrafttræden vil Kommissionen omgående indlede en undersøgelse af de nye videnskabelige data, den har modtaget.

(17)

I henhold til artikel 36, stk. 3, i forordning (EF) nr. 1107/2009 kan medlemsstaterne under visse omstændigheder indføre yderligere risikobegrænsende foranstaltninger eller begrænsninger for markedsføringen eller anvendelsen af plantebeskyttelsesmidler, der indeholder clothianidin, thiamethoxam eller imidacloprid. For så vidt angår markedsføringen og anvendelsen af frø, som er behandlet med plantebeskyttelsesmidler, der indeholder clothianidin, thiamethoxam eller imidacloprid, giver forordning (EF) nr. 1107/2009 medlemsstaterne mulighed for at iværksætte nødforanstaltninger, jf. forordningens artikel 71.

(18)

Forbuddet mod markedsføring af behandlede frø bør først finde anvendelse fra den 1. december 2013 for at sikre en tilstrækkelig overgangsperiode. Midlertidige nationale beskyttelsesforanstaltninger, der allerede er truffet i medfør af artikel 71 i forordning (EF) nr. 1107/2009, kan opretholdes indtil denne dato i overensstemmelse med forordningens artikel 71, stk. 3.

(19)

Frø, som er behandlet med plantebeskyttelsesmidler, der indeholder clothianidin, thiamethoxam eller imidacloprid og er underlagt begrænsningerne i denne forordnings artikel 1, kan anvendes til forsøg eller undersøgelser i forsknings- eller udviklingsøjemed, jf. artikel 54 i forordning (EF) nr. 1107/2009.

(20)

Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed afgav ikke udtalelse. Det blev anset for at være nødvendigt med en gennemførelsesretsakt, og formanden forelagde udkastet til en gennemførelsesretsakt for appeludvalget til yderligere drøftelse. Appeludvalget har ikke afgivet udtalelse —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011

Bilaget til gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011 ændres som angivet i bilag I til nærværende forordning.

Artikel 2

Forbud mod markedsføring af behandlede frø

Frø af afgrøder, der er opført i bilag II, og som er blevet behandlet med plantebeskyttelsesmidler, der indeholder clothianidin, thiamethoxam eller imidacloprid, må ikke anvendes eller markedsføres, bortset fra frø, der anvendes i drivhuse.

Artikel 3

Overgangsbestemmelser

Om nødvendigt ændrer eller tilbagekalder medlemsstaterne i henhold til forordning (EF) nr. 1107/2009 senest den 30. september 2013 eksisterende godkendelser af plantebeskyttelsesmidler, der indeholder clothianidin, thiamethoxam eller imidacloprid som aktivstof.

Artikel 4

Afviklingsperiode

Eventuelle afviklingsperioder, som medlemsstaterne bevilger i henhold til artikel 46 i forordning (EF) nr. 1107/2009, skal være så korte som muligt og skal udløbe senest den 30. november 2013.

Artikel 5

Ikrafttrædelse

Denne forordning træder i kraft på og anvendes fra dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 2 anvendes dog fra den 1. december 2013.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 24. maj 2013.

På Kommissionens vegne

José Manuel BARROSO

Formand


(1)  EUT L 309 af 24.11.2009, s. 1.

(2)  EUT L 187 af 8.7.2006, s. 24.

(3)  EUT L 43 af 15.2.2007, s. 13.

(4)  EUT L 337 af 16.12.2008, s. 86.

(5)  EFT L 230 af 19.8.1991, s. 1.

(6)  EUT L 65 af 13.3.2010, s. 27.

(7)  EUT L 153 af 11.6.2011, s. 1.

(8)  Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet: Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment for bees for the active substance clothianidin. EFSA Journal 2013; 11(1):3066. [58 pp.] doi:10.2903/j.efsa.2013.3066.

Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment for bees for the active substance imidacloprid. EFSA Journal 2013; 11(1):3068. [55 pp.] doi:10.2903/j.efsa.2013.

Conclusion on the peer review of the pesticide risk assessment for bees for the active substance thiamethoxam. EFSA Journal 2013; 11(1):3067. [68 pp.] doi:10.2903/j.efsa.2013.3067. Foreligger online: www.efsa.europa.eu/efsajournal.htm.


BILAG I

Ændring af bilaget til gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011

1)

Kolonnen »Særlige bestemmelser« i række 121, clothianidin, i del A i bilaget til gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011 affattes således:

»DEL A

Må kun tillades anvendt som insekticid til erhvervsmæssig brug.

Må ikke tillades anvendt til frøbehandling eller jordbehandling for så vidt angår følgende kornsorter, når disse sås fra januar til juni:

byg, hirse, havre, ris, rug, durra, triticale, hvede.

Må ikke tillades anvendt til behandling af blade på følgende kornsorter:

byg, hirse, havre, ris, rug, durra, triticale, hvede.

Må ikke tillades anvendt til behandling af frø, jord eller blade for så vidt angår følgende afgrøder, bortset fra anvendelser i drivhuse og med undtagelse af behandling af blade efter blomstringen:

 

lucerne (Medicago sativa)

 

mandel (Prunus amygdalus, P. communis, Amygdalus communis)

 

anis (Pimpinella anisum), stjerneanis (Illicium verum), kommen (Carum carvi), koriander (Coriandrum sativum), spidskommen (Cuminum cyminum), fennikel (Foeniculum vulgare), enebær (Juniperus communis)

 

æbler (Malus pumila, M. sylvestris, M. communis, Pyrus malus)

 

abrikoser (Prunus armeniaca)

 

avocadoer (Persea americana)

 

bananer (Musa sapientum, M. cavendishii, M. nana)

 

bønner (Phaseolus spp.)

 

brombær (Rubus fruticosus)

 

blåbær, almindelig blåbær (Vaccinium myrtillus), amerikansk blåbær (V. corymbosum)

 

hestebønner (Vicia faba var. major, var. equina, var. minor)

 

boghvede (Fagopyrum esculentum)

 

johannesbrød, johannesbrødtræ (Ceratonia siliqua)

 

ricinusfrø (Ricinus communis)

 

kirsebær (Prunus avium)

 

kastanjer (Castanea spp.)

 

kikærter (Cicer arietinum)

 

cayennepeber, spansk peber (Capsicum frutescens, C. annuum), allehånde (Pimenta officinalis)

 

kløver (Trifolium spp.)

 

kaffe (Coffea spp. arabica, robusta, liberica)

 

bomuld (Gossypium spp.)

 

vignabønner (Vigna unguiculata)

 

storfrugtet tranebær (Vaccinium macrocarpon), almindelig tranebær (Vaccinium oxycoccos)

 

agurker (Cucumis sativus)

 

solbær (Ribes nigrum), haveribs (R. rubrum)

 

dadler (Phoenix dactylifera)

 

hyldebær (Sambucus nigra)

 

stikkelsbær (Ribes uva-crispa)

 

grapefrugt (C. paradisi)

 

vindruer (Vitis vinifera)

 

jordnødder (Arachis hypogaea)

 

hasselnødder (Corylus avellana)

 

hamp (Cannabis sativa)

 

rynket rose (Rosa rugosa)

 

almindelig kiwi (Actinidia chinensis)

 

bælgplanter: almindelig kællingetand (Lotus corniculatus), kløverbusk (Lespedeza spp.), kujibønner (Pueraria lobata), sesbania (Sesbania spp.), esparsette (Onobrychis sativa), rød hanekløver (Hedysarum coronarium)

 

citroner og limefrugter, citron (Citrus limon), lime (C. aurantiifolia), sød lemon (C. limetta)

 

linser (Lens esculenta, Ervum lens)

 

hørfrø (Linum usitatissimum)

 

lupiner (Lupinus spp.)

 

majs (Zea mays)

 

melonfrø (Cucumis melo)

 

sennepsfrø: gul sennep (Brassica alba, B. hirta, Sinapis alba), sort sennep (Brassica nigra, Sinapis nigra)

 

okra (Abelmoschus esculentus), gombo (Hibiscus esculentus)

 

oliven (Olea europaea)

 

appelsiner (Citrus sinensis), pomerans (C. aurantium)

 

ferskener og nektariner (Prunus persica, Amygdalus persica, Persica laevis)

 

pærer (Pyrus communis)

 

ærter: haveært (Pisum sativum), markært (P. arvense)

 

pebermynte (Mentha spp.: M. piperita)

 

kaki (Diospyros kaki: D. virginiana)

 

pistacier (Pistacia vera)

 

blommer og slåen: reineclauder, mirabeller, sveskeblommer (Prunus domestica), slåen (P. spinosa)

 

valmuefrø (Papaver somniferum)

 

græskar og courgetter (Cucurbita spp.)

 

pyrethrum (Chrysanthemum cinerariifolium)

 

kvæder (Cydonia oblonga, C. vulgaris, C. japonica)

 

rapsfrø (Brassica napus var. oleifera)

 

hindbær (Rubus idaeus)

 

saflorfrø (Carthamus tinctorius)

 

fugleklo (Ornithopus sativus)

 

sesamfrø (Sesamum indicum)

 

sojabønner (Glycine soja)

 

krydderier: laurbærblade (Laurus nobilis), dildfrø (Anethum graveolens), bukkehornsfrø (Trigonella foenumgraecum), safran (Crocus sativus), timian (Thymus vulgaris), gurkemeje (Curcuma longa)

 

jordbær (Fragaria spp.)

 

solsikkefrø (Helianthus annuus)

 

tangeriner (Citrus tangerina), mandariner (Citrus reticulata), satsumamandariner (C. unshiu)

 

majroer og rybs (Brassica rapa var. rapifera og oleifera spp.)

 

fodervikke (Vicia sativa)

 

haveskorzoner (Scorzonera hispanica)

 

valnødder (Juglans spp.: J. regia)

 

vandmeloner (Citrullus vulgaris)

 

prydplanter, der blomstrer i behandlingsåret.

DEL B

Med henblik på gennemførelsen af de i artikel 29, stk. 6, i forordning (EF) nr. 1107/2009 nævnte ensartede principper skal der tages hensyn til konklusionerne i den reviderede vurderingsrapport om clothianidin, særlig tillæg I og II, som færdigbehandlet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 27. januar 2006, samt konklusionerne i tillægget til den reviderede vurderingsrapport om clothianidin, som færdigbehandlet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 15. marts 2013.

Ved denne samlede vurdering skal medlemsstaterne være særligt opmærksomme på:

beskyttelsen af grundvandet, når aktivstoffet anvendes i områder med følsomme jordbunds- og/eller klimaforhold

beskyttelsen af frøædende fugle og pattedyr, når stoffet anvendes som frøbejdse.

Medlemsstaterne sikrer, at:

frø kun bejdses på professionelle frøbehandlingsanlæg. Disse anlæg skal anvende de bedste eksisterende teknikker, så det sikres, at der frigives så lidt støv som muligt under anvendelse på frø, under oplagring og transport

der anvendes passende radsåningsudstyr, som sikrer en god nedfældning i jorden, minimalt spild under anvendelsen og minimal frigivelse af støv

godkendelsesbetingelserne omfatter risikobegrænsende foranstaltninger for at beskytte bier, hvis det er relevant

der iværksættes overvågningsprogrammer, når og hvis det er relevant, for at fastslå biernes reelle eksponering for clothianidin i områder, hvor store mængder bier fouragerer, eller som bruges meget af biavlere.

Anvendelsesbetingelserne skal omfatte risikobegrænsende foranstaltninger, hvis det er relevant.

Anmelderen fremlægger bekræftende oplysninger om:

a)

risikoen for andre bestøvere end honningbier

b)

risikoen for honningbier, der fouragerer i nektar eller pollen i efterfølgende afgrøder

c)

den potentielle optagelse via rødderne på blomstrende ukrudt

d)

risikoen for honningbier, der fouragerer på honningdug fra insekter

e)

den potentielle eksponering via guttation og den akutte og langsigtede risiko for kolonioverlevelse og -udvikling samt risikoen for biyngel som følge af en sådan eksponering

f)

den potentielle eksponering for afdrift af støv som følge af radsåning og den akutte og langsigtede risiko for kolonioverlevelse og -udvikling samt risikoen for biyngel som følge af en sådan eksponering

g)

den akutte og langsigtede risiko for kolonioverlevelse og -udvikling samt risikoen for honningbiers yngel som følge af indtagelse af kontamineret nektar og pollen.

Anmelderen fremlægger disse oplysninger for Kommissionen, medlemsstaterne og autoriteten senest den 31. december 2014.«

2)

Kolonnen »Særlige bestemmelser« i række 140, thiamethoxam, i del A i bilaget til gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011 affattes således:

»DEL A

Må kun tillades anvendt som insekticid til erhvervsmæssig brug.

Må ikke tillades anvendt til frøbehandling eller jordbehandling for så vidt angår følgende kornsorter, når disse sås fra januar til juni:

byg, hirse, havre, ris, rug, durra, triticale, hvede.

Må ikke tillades anvendt til behandling af blade på følgende kornsorter:

byg, hirse, havre, ris, rug, durra, triticale, hvede.

Må ikke tillades anvendt til behandling af frø, jord eller blade for så vidt angår følgende afgrøder, bortset fra anvendelser i drivhuse og med undtagelse af behandling af blade efter blomstringen:

 

lucerne (Medicago sativa)

 

mandel (Prunus amygdalus, P. communis, Amygdalus communis)

 

anis (Pimpinella anisum), stjerneanis (Illicium verum), kommen (Carum carvi), koriander (Coriandrum sativum), spidskommen (Cuminum cyminum), fennikel (Foeniculum vulgare), enebær (Juniperus communis)

 

æbler (Malus pumila, M. sylvestris, M. communis, Pyrus malus)

 

abrikoser (Prunus armeniaca)

 

avocadoer (Persea americana)

 

bananer (Musa sapientum, M. cavendishii, M. nana)

 

bønner (Phaseolus spp.)

 

brombær (Rubus fruticosus)

 

blåbær, almindelig blåbær (Vaccinium myrtillus), amerikansk blåbær (V. corymbosum)

 

hestebønner (Vicia faba var. major, var. equina, var. minor)

 

boghvede (Fagopyrum esculentum)

 

johannesbrød, johannesbrødtræ (Ceratonia siliqua)

 

ricinusfrø (Ricinus communis)

 

kirsebær (Prunus avium)

 

kastanjer (Castanea spp.)

 

kikærter (Cicer arietinum)

 

cayennepeber, spansk peber (Capsicum frutescens, C. annuum), allehånde (Pimenta officinalis)

 

kløver (Trifolium spp.)

 

kaffe (Coffea spp. arabica, robusta, liberica)

 

bomuld (Gossypium spp.)

 

vignabønner (Vigna unguiculata)

 

storfrugtet tranebær (Vaccinium macrocarpon), almindelig tranebær (Vaccinium oxycoccos)

 

agurker (Cucumis sativus)

 

solbær (Ribes nigrum), haveribs (R. rubrum)

 

dadler (Phoenix dactylifera)

 

hyldebær (Sambucus nigra)

 

stikkelsbær (Ribes uva-crispa)

 

grapefrugt (C. paradisi)

 

vindruer (Vitis vinifera)

 

jordnødder (Arachis hypogaea)

 

hasselnødder (Corylus avellana)

 

hamp (Cannabis sativa)

 

rynket rose (Rosa rugosa)

 

almindelig kiwi (Actinidia chinensis)

 

bælgplanter: almindelig kællingetand (Lotus corniculatus), kløverbusk (Lespedeza spp.), kujibønner (Pueraria lobata), sesbania (Sesbania spp.), esparsette (Onobrychis sativa), rød hanekløver (Hedysarum coronarium)

 

citroner og limefrugter, citron (Citrus limon), lime (C. aurantiifolia), sød lemon (C. limetta)

 

linser (Lens esculenta, Ervum lens)

 

hørfrø (Linum usitatissimum)

 

lupiner (Lupinus spp.)

 

majs (Zea mays)

 

melonfrø (Cucumis melo)

 

sennepsfrø: gul sennep (Brassica alba, B. hirta, Sinapis alba), sort sennep (Brassica nigra, Sinapis nigra)

 

okra (Abelmoschus esculentus), gombo (Hibiscus esculentus)

 

oliven (Olea europaea)

 

appelsiner (Citrus sinensis), pomerans (C. aurantium)

 

ferskener og nektariner (Prunus persica, Amygdalus persica, Persica laevis)

 

pærer (Pyrus communis)

 

ærter: haveært (Pisum sativum), markært (P. arvense)

 

pebermynte (Mentha spp.: M. piperita)

 

kaki (Diospyros kaki: D. virginiana)

 

pistacier (Pistacia vera)

 

blommer og slåen: reineclauder, mirabeller, sveskeblommer (Prunus domestica), slåen (P. spinosa)

 

valmuefrø (Papaver somniferum)

 

græskar og courgetter (Cucurbita spp.)

 

pyrethrum (Chrysanthemum cinerariifolium)

 

kvæder (Cydonia oblonga, C. vulgaris, C. japonica)

 

rapsfrø (Brassica napus var. oleifera)

 

hindbær (Rubus idaeus)

 

saflorfrø (Carthamus tinctorius)

 

fugleklo (Ornithopus sativus)

 

sesamfrø (Sesamum indicum)

 

sojabønner (Glycine soja)

 

krydderier: laurbærblade (Laurus nobilis), dildfrø (Anethum graveolens), bukkehornsfrø (Trigonella foenumgraecum), safran (Crocus sativus), timian (Thymus vulgaris), gurkemeje (Curcuma longa)

 

jordbær (Fragaria spp.)

 

solsikkefrø (Helianthus annuus)

 

tangeriner (Citrus tangerina), mandariner (Citrus reticulata), satsumamandariner (C. unshiu)

 

majroer og rybs (Brassica rapa var. rapifera og oleifera spp.)

 

fodervikke (Vicia sativa)

 

haveskorzoner (Scorzonera hispanica)

 

valnødder (Juglans spp.: J. regia)

 

vandmeloner (Citrullus vulgaris)

 

prydplanter, der blomstrer i behandlingsåret.

DEL B

Med henblik på gennemførelsen af de i artikel 29, stk. 6, i forordning (EF) nr. 1107/2009 nævnte ensartede principper skal der tages hensyn til konklusionerne i den reviderede vurderingsrapport om thiamethoxam, særlig tillæg I og II, som færdigbehandlet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 14. juli 2006, samt konklusionerne i tillægget til den reviderede vurderingsrapport om thiamethoxam, som færdigbehandlet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 15. marts 2013.

Ved denne samlede vurdering skal medlemsstaterne være særligt opmærksomme på:

muligheden for grundvandsforurening, navnlig med hensyn til aktivstoffet og dets metabolitter NOA 459602, SYN 501406 og CGA 322704, når aktivstoffet anvendes i områder med følsomme jordbunds- og/eller klimaforhold

beskyttelsen af vandorganismer

risikoen på langt sigt for små planteædende dyr, hvis stoffet anvendes til frøbehandling.

Medlemsstaterne sikrer, at:

frø kun bejdses på professionelle frøbehandlingsanlæg. Disse anlæg skal anvende de bedste eksisterende teknikker, så det sikres, at der frigives så lidt støv som muligt under anvendelse på frø, under oplagring og transport

der anvendes passende radsåningsudstyr, som sikrer en god nedfældning i jorden, minimalt spild under anvendelsen og minimal frigivelse af støv

godkendelsesbetingelserne omfatter risikobegrænsende foranstaltninger for at beskytte bier, hvis det er relevant

der iværksættes overvågningsprogrammer, når og hvis det er relevant, for at fastslå biernes reelle eksponering for thiamethoxam i områder, hvor store mængder bier fouragerer, eller som bruges meget af biavlere.

Anvendelsesbetingelserne skal omfatte risikobegrænsende foranstaltninger, hvis det er relevant.

Anmelderen fremlægger bekræftende oplysninger om:

a)

risikoen for andre bestøvere end honningbier

b)

risikoen for honningbier, der fouragerer i nektar eller pollen i efterfølgende afgrøder

c)

den potentielle optagelse via rødderne på blomstrende ukrudt

d)

risikoen for honningbier, der fouragerer på honningdug fra insekter

e)

den potentielle eksponering via guttation og den akutte og langsigtede risiko for kolonioverlevelse og -udvikling samt risikoen for biyngel som følge af en sådan eksponering

f)

den potentielle eksponering for afdrift af støv som følge af radsåning og den akutte og langsigtede risiko for kolonioverlevelse og -udvikling samt risikoen for biyngel som følge af en sådan eksponering

g)

den akutte og langsigtede risiko for kolonioverlevelse og -udvikling samt risikoen for honningbiers yngel som følge af indtagelse af kontamineret nektar og pollen.

Anmelderen fremlægger disse oplysninger for Kommissionen, medlemsstaterne og autoriteten senest den 31. december 2014.«

3)

Kolonnen »Særlige bestemmelser« i række 216, imidacloprid, i del A i bilaget til gennemførelsesforordning (EU) nr. 540/2011 affattes således:

»DEL A

Må kun tillades anvendt som insekticid til erhvervsmæssig brug.

Må ikke tillades anvendt til frøbehandling eller jordbehandling for så vidt angår følgende kornsorter, når disse sås fra januar til juni:

byg, hirse, havre, ris, rug, durra, triticale, hvede.

Må ikke tillades anvendt til behandling af blade på følgende kornsorter:

byg, hirse, havre, ris, rug, durra, triticale, hvede.

Må ikke tillades anvendt til behandling af frø, jord eller blade for så vidt angår følgende afgrøder, bortset fra anvendelser i drivhuse og med undtagelse af behandling af blade efter blomstringen:

 

lucerne (Medicago sativa)

 

mandel (Prunus amygdalus, P. communis, Amygdalus communis)

 

anis (Pimpinella anisum), stjerneanis (Illicium verum), kommen (Carum carvi), koriander (Coriandrum sativum), spidskommen (Cuminum cyminum), fennikel (Foeniculum vulgare), enebær (Juniperus communis)

 

æbler (Malus pumila, M. sylvestris, M. communis, Pyrus malus)

 

abrikoser (Prunus armeniaca)

 

avocadoer (Persea americana)

 

bananer (Musa sapientum, M. cavendishii, M. nana)

 

bønner (Phaseolus spp.)

 

brombær (Rubus fruticosus)

 

blåbær, almindelig blåbær (Vaccinium myrtillus), amerikansk blåbær (V. corymbosum)

 

hestebønner (Vicia faba var. major, var. equina, var. minor)

 

boghvede (Fagopyrum esculentum)

 

johannesbrød, johannesbrødtræ (Ceratonia siliqua)

 

ricinusfrø (Ricinus communis)

 

kirsebær (Prunus avium)

 

kastanjer (Castanea spp.)

 

kikærter (Cicer arietinum)

 

cayennepeber, spansk peber (Capsicum frutescens, C. annuum), allehånde (Pimenta officinalis)

 

kløver (Trifolium spp.)

 

kaffe (Coffea spp. arabica, robusta, liberica)

 

bomuld (Gossypium spp.)

 

vignabønner (Vigna unguiculata)

 

storfrugtet tranebær (Vaccinium macrocarpon), almindelig tranebær (Vaccinium oxycoccos)

 

agurker (Cucumis sativus)

 

solbær (Ribes nigrum), haveribs (R. rubrum)

 

dadler (Phoenix dactylifera)

 

hyldebær (Sambucus nigra)

 

stikkelsbær (Ribes uva-crispa)

 

grapefrugt (C. paradisi)

 

vindruer (Vitis vinifera)

 

jordnødder (Arachis hypogaea)

 

hasselnødder (Corylus avellana)

 

hamp (Cannabis sativa)

 

rynket rose (Rosa rugosa)

 

almindelig kiwi (Actinidia chinensis)

 

bælgplanter: almindelig kællingetand (Lotus corniculatus), kløverbusk (Lespedeza spp.), kujibønner (Pueraria lobata), sesbania (Sesbania spp.), esparsette (Onobrychis sativa), rød hanekløver (Hedysarum coronarium)

 

citroner og limefrugter, citron (Citrus limon), lime (C. aurantiifolia), sød lemon (C. limetta)

 

linser (Lens esculenta, Ervum lens)

 

hørfrø (Linum usitatissimum)

 

lupiner (Lupinus spp.)

 

majs (Zea mays)

 

melonfrø (Cucumis melo)

 

sennepsfrø: gul sennep (Brassica alba, B. hirta, Sinapis alba), sort sennep (Brassica nigra, Sinapis nigra)

 

okra (Abelmoschus esculentus), gombo (Hibiscus esculentus)

 

oliven (Olea europaea)

 

appelsiner (Citrus sinensis), pomerans (C. aurantium)

 

ferskener og nektariner (Prunus persica, Amygdalus persica, Persica laevis)

 

pærer (Pyrus communis)

 

ærter: haveært (Pisum sativum), markært (P. arvense)

 

pebermynte (Mentha spp.: M. piperita)

 

kaki (Diospyros kaki: D. virginiana)

 

pistacier (Pistacia vera)

 

blommer og slåen: reineclauder, mirabeller, sveskeblommer (Prunus domestica), slåen (P. spinosa)

 

valmuefrø (Papaver somniferum)

 

græskar og courgetter (Cucurbita spp.)

 

pyrethrum (Chrysanthemum cinerariifolium)

 

kvæder (Cydonia oblonga, C. vulgaris, C. japonica)

 

rapsfrø (Brassica napus var. oleifera)

 

hindbær (Rubus idaeus)

 

saflorfrø (Carthamus tinctorius)

 

fugleklo (Ornithopus sativus)

 

sesamfrø (Sesamum indicum)

 

sojabønner (Glycine soja)

 

krydderier: laurbærblade (Laurus nobilis), dildfrø (Anethum graveolens), bukkehornsfrø (Trigonella foenumgraecum), safran (Crocus sativus), timian (Thymus vulgaris), gurkemeje (Curcuma longa)

 

jordbær (Fragaria spp.)

 

solsikkefrø (Helianthus annuus)

 

tangeriner (Citrus tangerina), mandariner (Citrus reticulata), satsumamandariner (C. unshiu)

 

majroer og rybs (Brassica rapa var. rapifera og oleifera spp.)

 

fodervikke (Vicia sativa)

 

haveskorzoner (Scorzonera hispanica)

 

valnødder (Juglans spp.: J. regia)

 

vandmeloner (Citrullus vulgaris)

 

prydplanter, der blomstrer i behandlingsåret.

DEL B

Ved vurdering af anmodninger om godkendelse af plantebeskyttelsesmidler, der indeholder imidacloprid, skal medlemsstaterne være særligt opmærksomme på kriterierne i artikel 4, stk. 3, i forordning (EF) nr. 1107/2009, ligesom de skal sikre, at de nødvendige data og oplysninger er fremlagt, inden en sådan godkendelse gives.

Med henblik på gennemførelsen af de i artikel 29, stk. 6, i forordning (EF) nr. 1107/2009 nævnte ensartede principper skal der tages hensyn til konklusionerne i den reviderede vurderingsrapport om imidacloprid, særlig tillæg I og II, som færdigbehandlet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 26. september 2008, samt konklusionerne i tillægget til den reviderede vurderingsrapport om imidacloprid, som færdigbehandlet i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed den 15. marts 2013.

Ved denne samlede vurdering skal medlemsstaterne være særligt opmærksomme på:

beskyttelsen af brugerne og arbejdstagerne og sikre, at anvendelsesbetingelserne foreskriver brug af personlige værnemidler

virkningerne for vandorganismer, leddyr, der ikke er målarter, regnorme og andre makroorganismer i jorden og sikre, at godkendelsesbetingelserne omfatter risikobegrænsende foranstaltninger, hvis det er relevant.

Medlemsstaterne sikrer, at:

frø kun bejdses på professionelle frøbehandlingsanlæg. Disse anlæg skal anvende de bedste eksisterende teknikker, så det sikres, at der frigives så lidt støv som muligt under anvendelse på frø, under oplagring og transport

der anvendes passende radsåningsudstyr, som sikrer en god nedfældning i jorden, minimalt spild under anvendelsen og minimal frigivelse af støv

godkendelsesbetingelserne omfatter risikobegrænsende foranstaltninger for at beskytte bier, hvis det er relevant

der iværksættes overvågningsprogrammer, når og hvis det er relevant, for at fastslå biernes reelle eksponering for imidacloprid i områder, hvor store mængder bier fouragerer, eller som bruges meget af biavlere.

Anvendelsesbetingelserne skal omfatte risikobegrænsende foranstaltninger, hvis det er relevant.

Anmelderen fremlægger bekræftende oplysninger om:

a)

risikoen for andre bestøvere end honningbier

b)

risikoen for honningbier, der fouragerer i nektar eller pollen i efterfølgende afgrøder

c)

den potentielle optagelse via rødderne på blomstrende ukrudt

d)

risikoen for honningbier, der fouragerer på honningdug fra insekter

e)

den potentielle eksponering via guttation og den akutte og langsigtede risiko for kolonioverlevelse og -udvikling samt risikoen for biyngel som følge af en sådan eksponering

f)

den potentielle eksponering for afdrift af støv som følge af radsåning og den akutte og langsigtede risiko for kolonioverlevelse og -udvikling samt risikoen for biyngel som følge af en sådan eksponering

g)

den akutte og langsigtede risiko for kolonioverlevelse og -udvikling samt risikoen for honningbiers yngel som følge af indtagelse af kontamineret nektar og pollen.

Anmelderen fremlægger disse oplysninger for Kommissionen, medlemsstaterne og autoriteten senest den 31. december 2014.«


BILAG II

Liste over frø som omhandlet i artikel 2

Det er forbudt at anvende og markedsføre følgende frø behandlet med plantebeskyttelsesmidler, som indeholder clothianidin, thiamethoxam eller imidacloprid:

 

byg, hirse, havre, ris, rug, durra, triticale, hvede, når disse kornsorter sås fra januar til juni.

 

lucerne (Medicago sativa)

 

anis (Pimpinella anisum), stjerneanis (Illicium verum), kommen (Carum carvi), koriander (Coriandrum sativum), spidskommen (Cuminum cyminum), fennikel (Foeniculum vulgare), enebær (Juniperus communis)

 

bønner (Phaseolus spp.)

 

hestebønner (Vicia faba var. major, var. equina, var. minor)

 

boghvede (Fagopyrum esculentum)

 

ricinusfrø (Ricinus communis)

 

kikærter (Cicer arietinum)

 

cayennepeber, spansk peber (Capsicum frutescens, C. annuum), allehånde (Pimenta officinalis)

 

kløver (Trifolium spp.)

 

kaffe (Coffea spp. arabica, robusta, liberica)

 

bomuld (Gossypium spp.)

 

vignabønner (Vigna unguiculata)

 

agurker (Cucumis sativus)

 

jordnødder (Arachis hypogaea)

 

hamp (Cannabis sativa)

 

bælgplanter: almindelig kællingetand (Lotus corniculatus), kløverbusk (Lespedeza spp.), kujibønner (Pueraria lobata), sesbania (Sesbania spp.), esparsette (Onobrychis sativa), rød hanekløver (Hedysarum coronarium)

 

linser (Lens esculenta, Ervum lens)

 

hørfrø (Linum usitatissimum)

 

lupiner (Lupinus spp.)

 

majs (Zea mays)

 

melonfrø (Cucumis melo)

 

sennepsfrø, gul sennep (Brassica alba, B. hirta, Sinapis alba), sort sennep (Brassica nigra, Sinapis nigra)

 

okra (Abelmoschus esculentus), gombo (Hibiscus esculentus)

 

ærter: haveært (Pisum sativum), markært (P. arvense)

 

pebermynte (Mentha spp.: M. piperita)

 

valmuefrø (Papaver somniferum)

 

græskar og courgetter (Cucurbita spp.)

 

pyrethrum (Chrysanthemum cinerariifolium)

 

rapsfrø (Brassica napus var. oleifera)

 

saflorfrø (Carthamus tinctorius)

 

sesamfrø (Sesamum indicum)

 

sojabønner (Glycine soja)

 

krydderier: laurbærblade (Laurus nobilis), dildfrø (Anethum graveolens), bukkehornsfrø (Trigonella foenumgraecum), safran (Crocus sativus), timian (Thymus vulgaris), gurkemeje (Curcuma longa)

 

jordbær (Fragaria spp.)

 

solsikkefrø (Helianthus annuus)

 

majroer og rybs (Brassica rapa var. rapifera og oleifera spp.)

 

fodervikke (Vicia sativa)

 

vandmeloner (Citrullus vulgaris)

 

prydplanter, der blomstrer i behandlingsåret.


Top