EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R1242

Kommissionens forordning (EF) nr. 1242/2008 af 8. december 2008 om opstilling af en fællesskabsklassifikation af landbrugsbedrifter

OJ L 335, 13.12.2008, p. 3–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 03 Volume 041 P. 226 - 247

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2014; ophævet ved 32014R1198

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/1242/oj

13.12.2008   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 335/3


KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 1242/2008

af 8. december 2008

om opstilling af en fællesskabsklassifikation af landbrugsbedrifter

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Rådets forordning 79/65/EØF af 15. juni 1965 om oprettelse af et informationsnet for landøkonomisk bogføring til belysning af indkomstforhold og driftsøkonomiske forhold i landbruget i Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (1), særlig artikel 4, stk. 4 og artikel 7, stk. 3, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Produktionsstrukturerne og -systemerne er meget forskelligartede i EF. For at gøre det lettere at analysere landbrugsbedrifternes strukturelle kendetegn og økonomiske resultater blev der opstillet en hensigtsmæssig og homogen klassifikation af landbrugsbedrifter efter økonomisk størrelse og driftsform ved Kommissionens beslutning 85/377/EØF af 7. juni 1985 om opstilling af en fællesskabsklassifikation af landbrugsbedrifter (2).

(2)

Fællesskabsklassifikationen bør tilpasses, så homogene grupper af bedrifter kan samles i større eller mindre aggregater og der kan foretages sammenligninger af bedrifternes situation.

(3)

I betragtning af den stigende betydning af landbrugsproducenternes indkomster fra andre erhvervsmæssige aktiviteter med direkte tilknytning til bedriften end landbrugsaktiviteter på landbrugsbedrifter bør en variabel klassifikation, der afspejler betydningen af andre erhvervsmæssige aktiviteter (AEA) med direkte tilknytning til bedriften, inkluderes i fællesskabsklassifikationen.

(4)

Med henblik på at opfylde målsætningen i artikel 4, stk. 1, artikel 6, stk. 1, litra b), og artikel 7, stk. 2, i forordning 79/65/EØF bør der vedtages gennemførelsesbestemmelser for fællesskabsklassifikationen. Fællesskabsklassifikationen bør også gælde for de bedrifter, der anvender de regnskabsmæssige data, som indsamles gennem Informationsnettet for Landøkonomisk Bogføring (INLB).

(5)

Ifølge bilag IV til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1166/2008 af 19. november 2008 om undersøgelser af landbrugsbedrifternes struktur og undersøgelse af landbrugets produktionsmetoder og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 571/88 (3) skal undersøgelsen af landbrugsbedrifternes struktur gennemføres på basis af en stikprøve, der er statistisk repræsentativ for landbrugsbedrifternes driftsform og størrelse i overensstemmelse med fællesskabsklassifikationen. Fællesskabsklassifikationen bør derfor også gælde for bedrifter, hvis data indsamles gennem undersøgelser af landbrugsbedrifternes struktur.

(6)

Bedriftens driftsform og økonomiske størrelse bør fastlægges på basis af et økonomisk kriterium, der altid forbliver positivt. Det er derfor hensigtsmæssigt at anvende standard output. Der opstilles et standard output for hvert produkt. Listen over produkter, for hvilke der skal beregnes standard output, bør bringes i overensstemmelse med listen over de kendetegn for landbrugsstrukturundersøgelser, der er fastsat i henhold til forordning (EF) nr. 1166/2008. For at kunne anvende klassifikationen på bedrifterne i INLB bør der opstilles en sammenligningstabel mellem kendetegnene for strukturundersøgelserne og rubrikkerne i INLB's bedriftsskemaer.

(7)

Standard output er baseret på gennemsnitsværdier over en referenceperiode på fem år, men de bør ajourføres med regelmæssige mellemrum for at tage hensyn til økonomiske tendenser, så det fortsat vil være hensigtsmæssigt at benytte klassifikationen. Ajourføringens hyppighed bør forbindes med de år, hvor landbrugsstrukturundersøgelserne gennemføres.

(8)

Med henblik på at opstille udvælgelsesplanen for de regnskabsførende bedrifter, der skal inkluderes i INLB 2010, bør det fastsættes, at den i forordningen fastlagte klassifikation allerede skal anvendes for landbrugsstrukturundersøgelsen for 2007. For at sikre, at analyserne af situationen for de landbrugsbedrifter, der klassificeres efter denne klassifikation, er sammenlignelige, bør det fastsættes, at klassifikationen skal anvendes for landbrugsstrukturundersøgelserne og INLB før 2010. Det er derfor nødvendigt at indsætte en undtagelse, der fastsætter, at der skal beregnes standard output for referenceperioden 2004.

(9)

Standard output og de data, der er nødvendige for at beregne dem, fremsendes til Kommissionen gennem det forbindelsesorgan, som hver medlemsstat har udpeget i henhold til artikel 6 i forordning 79/65/EØF. Det bør fastsættes, at forbindelsesorganet kan meddele de relevante data direkte til Kommissionen gennem det informationssystem, som Kommissionen har oprettet. Det bør også fastsættes, at systemet giver mulighed for elektronisk udveksling af de nødvendige data på basis af modeller, som systemet stiller til rådighed for forbindelsesorganet. Det bør også fastsættes, at Kommissionen skal meddele medlemsstaterne de generelle betingelser for edb-systemets gennemførelse gennem Fællesskabskomitéen for Informationsnettet for Landøkonomisk Bogføring.

(10)

For klarhedens skyld og under hensyn til, at fællesskabsklassifikationen snarere er en foranstaltning med generel anvendelse end en foranstaltning rettet til bestemte modtagere, bør beslutning 85/377/EØF erstattes med en forordning.

(11)

Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Fællesskabskomitéen for Informationsnettet for Landøkonomisk Bogføring —

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

Artikel 1

Formål og anvendelsesområde

1.   Ved denne forordning opstilles der en »fællesskabsklassifikation af landbrugsbedrifter« (herefter benævnt »klassifikation«), som er en ensartet klassifikation af landbrugsbedrifterne i EF efter deres driftsform og økonomiske størrelse og omfanget af andre erhvervsmæssige aktiviteter med direkte tilknytning til bedriften.

2.   Klassifikationen anvendes navnlig med henblik på fremlæggelsen efter driftsform og økonomisk størrelse af de data, der er indsamlet gennem EF's undersøgelser af landbrugsbedrifters struktur og EF's Informationsnet for Landøkonomisk Bogføring.

Artikel 2

Bedriftens driftsform

1.   Ved anvendelse af denne forordning bestemmes en bedrifts »driftsform« ved de forskellige driftsgrenes forholdsmæssige andel af bedriftens samlede standard output. Standard output fastsættes efter artikel 5.

2.   Afhængigt af detaljeringsgraden for driftsformen skelnes der mellem:

a)

generelle driftsformer

b)

hoveddriftsformer

c)

særlige driftsformer.

Klassifikationsskemaet med de forskellige driftsformer er anført i bilag II.

Artikel 3

Bedriftens økonomiske størrelse

Bedriftens økonomiske størrelse defineres på grundlag af bedriftens samlede standard output. Det udtrykkes i euro. Fremgangsmåden ved beregning af bedriftens økonomiske størrelse og de økonomiske størrelsesklasser er defineret i bilag II.

Artikel 4

Andre erhvervsmæssige aktiviteter med direkte tilknytning til bedriften

Omfanget af erhvervsmæssige aktiviteter med direkte tilknytning til bedriften bortset fra bedriftens landbrugsaktiviteter bestemmes ud fra andelen af disse andre erhvervsmæssige aktiviteter af bedriftens endelige output. Forholdet udtrykkes som et procentspænd. Procentspændene er fastsat i del C af bilag III.

Det endelige output, definitionen af og fremgangsmåden ved bestemmelse af forholdet er fastsat i del A og B i bilag III.

Artikel 5

Standard output og samlet standard output

1.   I denne forordning forstås ved »standard output« bruttoproduktionens standardværdi.

Standard output fastlægges for hver region, der er omhandlet i bilag IV, og for hver vegetabilsk og animalsk driftsgren i landbrugsstrukturundersøgelsen, der er omhandlet i bilag III til forordning (EF) nr. 1166/2008.

Fremgangsmåden for beregning af standard output for hver driftsgren og procedurerne for indsamling af relevante data er fastlagt i bilag IV.

2.   Bedriftens samlede standard output svarer til summen af de værdier, der opnås for de enkelte driftsgrene ved at multiplicere standard outputtet pr. enhed med det tilsvarende antal enheder.

3.   Med henblik på at beregne standard output for landbrugsstrukturundersøgelsen for år N forstås ved »referenceperiode« år N-3, der dækker fem på hinanden følgende år fra år N-5 til år N-1.

Standard output bestemmes ved at benytte de gennemsnitsbasisdata, der er beregnet over en referenceperiode på fem år som omhandlet i første afsnit. For at tage hensyn til de økonomiske tendenser ajourføres de mindst hver gang, at der gennemføres en landbrugsstrukturundersøgelse.

Den første referenceperiode, for hvilken der skal beregnes standard output, svarer til referenceperioden 2007, der dækker over kalenderårene 2005, 2006, 2007, 2008 og 2009 eller landbrugsproduktionsårene 2005/06, 2006/07, 2007/08, 2008/09 og 2009/10.

4.   Uanset stk. 3 beregner medlemsstaterne standard output for referenceperioden 2004 for de driftsgrene, der er opført i landbrugsstrukturundersøgelsen for 2007 som defineret i Kommissionens forordning (EF) nr. 204/2006 (4). I så fald omfatter referenceperioden enten kalenderårene 2003, 2004 og 2005 eller landbrugsproduktionsårene 2003/04, 2004/05 og 2005/06.

Artikel 6

Meddelelser til Kommissionen

1.   De i del 3 i bilag IV omhandlede standard output og data fremsendes til Kommissionen (Eurostat) af det forbindelsesorgan, som hver medlemsstat har udpeget i henhold til artikel 6 i forordning 79/65/EØF, eller af det til dette formål udpegede organ.

2.   Medlemsstaterne tilsender Kommissionen standard output for referenceperioden år N og de i del 3 i bilag IV omhandlede data inden den 31. december i år N+3, eller i givet fald inden en dato, som Kommissionen fastlægger efter høring af Fællesskabskomitéen for Informationsnettet for Landøkonomisk Bogføring.

Standard output for referenceperioden 2004 tilsendes Kommissionen senest den 31. december 2008.

3.   Til fremsendelse af de i stk. 1 omhandlede standard output og data benytter medlemsstaterne de edb-systemer, som Kommissionen (Eurostat) stiller til rådighed, og som muliggør elektronisk udveksling af dokumenter og information mellem den og medlemsstaterne.

4.   Form og indhold af de for fremsendelsen nødvendige dokumenter fastlægger Kommissionen på grundlag af modeller eller spørgeskemaer, som stilles til rådighed gennem de i stk. 3 nævnte systemer. Bestemmelserne om egenskaberne for de i stk. 1 nævnte data fastlægges inden for rammerne af Fællesskabskomitéen for Informationsnettet for Landøkonomisk Bogføring.

Artikel 7

Ophævelse

1.   Beslutning 85/377/EØF ophæves.

Beslutning 85/377/EØF anvendes dog fortsat til at klassificere bedrifterne i Informationsnettet for Landøkonomisk Bogføring til og med regnskabsåret 2009 og for den undersøgelse af landbrugsbedrifternes struktur, der er omhandlet i Rådets forordning (EØF) nr. 571/88 (5), til og med undersøgelsen for 2007.

2.   Henvisninger til den ophævede beslutning gælder som henvisninger til nærværende beslutning og læses efter sammenligningstabellen i bilag V.

Artikel 8

Ikrafttrædelse og anvendelse

Denne forordning træder i kraft på syvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den anvendes fra regnskabsåret 2010 for Informationsnettet for Landøkonomisk Bogføring og for undersøgelsen af landbrugsbedrifternes struktur fra undersøgelsen for 2010.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 8. december 2008.

På Kommissionens vegne

Mariann FISCHER BOEL

Medlem af Kommissionen


(1)  EFT 109 af 23.6.1965, s. 1859/65.

(2)  EFT L af 220 af 17.8.1985, s. 1.

(3)  EUT L 321 af 1.12.2008, s. 14.

(4)  EUT L 34 af 7.2.2006, s. 3.

(5)  EFT L 56 af 2.3.1988, s. 1.


BILAG I

KLASSIFIKATION AF LANDBRUGSBEDRIFTERNE EFTER DRIFTSFORM

A.   KLASSIFIKATIONSSKEMA

Specialiserede bedrifter — vegetabilsk produktion

Generel driftsform

Hoveddriftsform

Særlig driftsform

1.

Specialiserede bedrifter, agerbrug

15.

Specialiserede bedrifter, korn, olieplanter og proteinafgrøder

151.

Specialiserede bedrifter, korn, eksklusive ris, olieplanter og proteinafgrøder

152.

Specialiserede bedrifter, ris

153.

Bedrifter med korn (inklusive ris), olieplanter og proteinafgrøder

16.

Bedrifter med agerbrug, i øvrigt

161.

Specialiserede bedrifter, rodfrugter

162.

Bedrifter med korn, olieplanter, proteinafgrøder og rodfrugter

163.

Specialiserede bedrifter, grøntsager som markafgrøde

164.

Specialiserede bedrifter, tobak

165.

Specialiserede bedrifter, bomuld

166.

Bedrifter med agerbrug, blandet

2.

Specialiserede bedrifter, gartneri

21.

Specialiserede bedrifter, gartneri under glas

211.

Specialiserede bedrifter, grøntsager under glas

212.

Specialiserede bedrifter, blomster og prydplanter under glas

213.

Specialiserede bedrifter, blandet gartneri under glas

22.

Specialiserede bedrifter, gartneri på friland

221.

Specialiserede bedrifter, grøntsager på friland

222.

Specialiserede bedrifter, blomster og prydplanter på friland

223.

Specialiserede bedrifter, blandet gartneri på friland

23.

Gartneri, andet

231.

Specialiserede bedrifter, svampe

232.

Specialiserede bedrifter, planteskoler

233.

Gartneri, blandet

3.

Specialiserede bedrifter, permanente beplantninger

35.

Specialiserede bedrifter, vinbrug

351.

Specialiserede vinbrug, kvalitetsvin

352.

Specialiserede vinbrug, anden vin

353.

Specialiserede bedrifter, druer til spisebrug

354.

Andre vinbrug

36.

Specialiserede bedrifter, frugt og citrusfrugter

361.

Specialiserede bedrifter, frugt (bortset fra citrus, tropiske frugter og nødder)

362.

Specialiserede bedrifter, citrusfrugter

363.

Specialiserede bedrifter, nødder

364.

Specialiserede bedrifter, tropiske frugter

365.

Specialiserede bedrifter, frugt, citrusfrugter, tropiske frugter og nødder: blandet produktion

37.

Specialiserede bedrifter, oliven

370.

Specialiserede bedrifter, oliven

38.

Bedrifter med permanente beplantninger i øvrigt

380.

Bedrifter med permanente beplantninger, i øvrigt


Specialiserede bedrifter — animalsk produktion

Generel driftsform

Hoveddriftsform

Særlig driftsform

4.

Specialiserede bedrifter, grovfoderædende husdyr

45.

Specialiserede bedrifter, malkekvæg

450.

Specialiserede bedrifter, malkekvæg

46.

Specialiserede kvægbrug, opdræt/fedning

460.

Specialiserede kvægbrug, opdræt/fedning

47.

Kvægbrug, blandet

470.

Kvægbrug, blandet

48.

Bedrifter, får, geder og grovfoderædende husdyr i øvrigt

481.

Specialiserede bedrifter, får

482.

Bedrifter med får og kvæg

483.

Specialiserede bedrifter, geder

484.

Grovfoderædende husdyr, i øvrigt

5.

Specialiserede bedrifter, svin/fjerkræ m.v.

51.

Specialiserede bedrifter, svin

511.

Specialiserede bedrifter, søer og smågrise

512.

Specialiserede bedrifter, slagtesvin

513.

Bedrifter med søer, smågrise og slagtesvin

52.

Specialiserede bedrifter, fjerkræ

521.

Specialiserede bedrifter, læggehøns

522.

Specialiserede bedrifter, slagtefjerkræ

523.

Bedrifter med læggehøns og slagtefjerkræ

53.

Bedrifter med svin/fjerkræ, i øvrigt

530.

Bedrifter med svin/fjerkræ, i øvrigt


Blandede bedrifter

Generel driftsform

Hoveddriftsform

Særlig driftsform

6.

Bedrifter med blandet planteavl

61.

Bedrifter med blandet planteavl

611.

Bedrifter med gartneriafgrøder og permanente beplantninger

612.

Bedrifter med agerbrug og gartneriafgrøder

613.

Bedrifter med agerbrug og vin

614.

Bedrifter med agerbrug og permanente beplantninger

615.

Bedrifter med blandet planteavl, hovedsagelig agerbrug

616.

Bedrifter med blandede afgrøder, i øvrigt

7.

Bedrifter med blandet husdyrhold

73.

Bedrifter med blandet husdyrhold, hovedsagelig grovfoderædende husdyr

731.

Bedrifter med blandet husdyrhold, hovedsagelig malkekvæg

732.

Bedrifter med blandet husdyrhold, hovedsagelig ikke-malkekvæg

74.

Bedrifter med blandet husdyrhold, hovedsagelig svin/fjerkræ mv.

741.

Bedrifter med blandet husdyrhold: svin/fjerkræ og malkekvæg

742.

Bedrifter med blandet husdyrhold: grovfoderædende og ikke-malkekvæg

8.

Blandede bedrifter med planteavl og husdyrhold

83.

Blandede bedrifter, agerbrug og grovfoderædende husdyr

831.

Blandede bedrifter, agerbrug med malkekvæg

832.

Blandede bedrifter, malkekvæg med agerbrug

833.

Blandede bedrifter, agerbrug med ikke-malkekvæg

834.

Grovfoderædende husdyr, eksklusive malkekvæg, med agerbrug

84.

Blandede bedrifter med planteavl og husdyrhold, forskelligt

841.

Blandede bedrifter med agerbrug og svin/fjerkræ

842.

Blandede bedrifter med permanente beplantninger og grovfoderædende husdyr

843.

Bedrifter med biavl

844.

Bedrifter med blandet planteavl og husdyrhold, i øvrigt

9.

Bedrifter, der ikke kan klassificeres

90.

Bedrifter, der ikke kan klassificeres

900.

Bedrifter, der ikke kan klassificeres

B.   SAMMENLIGNINGSTABEL OG SAMLEKODER

I.   Oversigt over sammenhængen mellem rubrikkerne i undersøgelserne af landbrugsbedrifternes struktur og rubrikkerne i bedriftsskemaet for Informationsnettet for Landøkonomisk Bogføring (INLB)

Rubrikker, der svarer til hinanden ved anvendelse af SO

Kode, der skal benyttes for rubrikken

Fællesskabsundersøgelserne af landbrugsbedrifternes struktur i 2010, 2013 og 2016

(forordning (EF) nr. 1166/2008)

INLB’s bedriftsskema

(forordning (EF) nr. 868/2008 om bedriftsskemaet (1))

I.   

Kulturer

2.01.01.01.

Blød hvede og spelt

120.

Blød hvede og spelt

2.01.01.02.

Hård hvede

121.

Hård hvede

2.01.01.03.

Rug

122.

Rug (herunder blandsæd)

2.01.01.04.

Byg

123.

Byg

2.01.01.05.

Havre

124.

Havre

125.

Blandinger af vårsæd

2.01.01.06.

Kernemajs

126.

Kornmajs (herunder våd kornmajs)

2.01.01.07.

Ris

127.

Ris

2.01.01.99.

Andre kornafgrøder til fremstilling af fuldmodent korn

128.

Andre kornarter

2.01.02.

Tørrede bælgfrugter og proteinafgrøder til høst i moden tilstand (inkl. frø og blandinger af korn og bælgsæd)

129.

Proteinafgrøder

2.01.02.01.

Heraf ærter, hestebønner og sødlupin

360.

Ærter, hestebønner og sødlupin

361.

Linser, kikærter og vikke

330.

Andre proteinafgrøder

2.01.03.

Kartofler (inkl. tidlige kartofler og læggekartofler)

130.

Kartofler (herunder nye kartofler og læggekartofler)

2.01.04.

Sukkerroer (ekskl. frø)

131.

Sukkerroer (frø ikke medregnet)

2.01.05.

Rodfrugtplanter til foder (ekskl. frø)

144.

Rodfrugtplanter til foder (frø ikke medregnet)

2.01.06.01.

Tobak

134.

Tobak

2.01.06.02.

Humle

133.

Humle

2.01.06.03.

Bomuld

347.

Bomuld

2.01.06.04.

Raps og rybs

331.

Raps og rybs

2.01.06.05.

Solsikke

332.

Solsikke

2.01.06.06.

Soja

333.

Soja

2.01.06.07.

Hørfrø (oliehør)

364.

Hør bortset fra spindhør

2.01.06.08.

Andre olieholdige afgrøder

334.

Andre olieholdige frø

2.01.06.09.

Hør

373.

Hør

2.01.06.10.

Hamp

374.

Hamp

2.01.06.11.

Andre fiberafgrøder

 

2.01.06.12.

Krydder-, aroma- og lægeplanter

345.

Lægeurter, krydderurter, aromastoffer og parfumeplanter, herunder te, kaffe og cikorie til kaffe

2.01.06.99.

Industriafgrøder, i.a.n.

346.

Sukkerrør

348.

Andre industriplanter

2.01.07.

Friske grøntsager, meloner og jordbær, heraf:

 

2.01.07.01.

Frilands eller under lav overdækning

 

2.01.07.01.01.

dyrket som markafgrøder

136.

Friske grøntsager, meloner og jordbær, der dyrkes som markafgrøder på friland

2.01.07.01.02.

dyrket som gartneriafgrøder

137.

Friske grøntsager, meloner og jordbær, der dyrkes som gartneriafgrøder på friland

2.01.07.02.

Under glas eller under anden høj overdækning

138.

Friske grøntsager, meloner og jordbær, der dyrkes overdækket

2.01.08.

Blomster og prydplanter (ekskl. planteskoler):

 

2.01.08.01.

Frilands eller under lav overdækning

140.

Blomster og prydplanter dyrket på friland (bortset fra planteskoler)

2.01.08.02.

Under glas eller under anden høj overdækning

141.

Blomster og prydplanter dyrket overdækket

2.01.09.

Grønthøstede planter

 

2.01.09.01.

Græs i omdrift

147.

Midlertidige græsgange

2.01.09.02.

Andre grønthøstede planter

145.

Andre foderplanter

2.01.09.02.01.

Fodermajs

326.

Fodermajs

2.01.09.02.02.

Bælgplanter

327.

Andet korn til ensilering

OG

2.01.09.02.99.

Andre grønthøstede planter, i.a.n.

328.

Andre foderplanter

2.01.10.

Frø og stiklinger på agerjord

142.

Græsfrø

143.

Andre frø

2.01.11.

Andre markafgrøder

148.

Andre markafgrøder, som ikke er omfattet af rubrik 120-147

149.

Arealer, for hvilke der er indgået lejemål, og som er klar til såning, herunder arealer, der stilles til rådighed for arbejdskraften som naturalgode

2.01.12.01.

Brakjord uden braklægningstilskud

146.

Udtagen jord

Manglende data kode 3: Udtagen jord uden tilskud

2.01.12.02.

Brakjord med braklægningstilskud, uden økonomisk udbytte

146.

Udtagen jord

Manglende data kode 8: Jord, der ikke dyrkes og ikke mere anvendes til produktionsformål, for hvilke bedriften fortsat er støtteberettiget

2.03.01.

Græs- og engarealer, ekskl. marginale græsarealer

150.

Enge og permanente græsgange

2.03.02.

Marginale græsarealer

151.

Overdrev

2.03.03.

Varige græsarealer, der ikke længere anvendes til produktionsformål, og som er tilskudsberettigede

314.

Permanente græsarealer, der ikke mere anvendes til produktionsformål, og som fortsat er tilskudsberettigede

2.04.01.

Plantager med frugttræer og -buske

152.

Plantager med frugttræer og -buske

2.04.01.01.

Frugter, heraf:

 

2.04.01.01.01.

Frugter, der vokser i tempereret klima

349.

Kernefrugt

350.

Stenfrugt

2.04.01.01.02.

Frugter, der vokser i subtropisk klima

353.

Tropiske og subtropiske frugter

2.04.01.02.

Bær

352.

Småfrugter og bær

2.04.01.03.

Nødder

351.

Nødder

2.04.02.

Citruslunde

153.

Citruslunde

2.04.03.

Olivenlunde

154.

Olivenlunde

2.04.03.01.

hvor der normalt produceres oliven til spisebrug

281.

Spiseoliven

2.04.03.02.

hvor der normalt produceres oliven til fremstilling af olivenolie

282.

Oliven bestemt til oliefremstilling

283.

Olivenolie

2.04.04.

Vinmarker, hvorpå der normalt produceres:

155.

Vinmarker

2.04.04.01.

Kvalitetsvin

286.

Druer til fremstilling af kvalitetsvin med BOB

292.

Druer til fremstilling af kvalitetsvin med BGB

289.

Kvalitetsvin med BOB

294.

Kvalitetsvin med BGB

2.04.04.02.

Anden vin

293.

Druer til anden vin

288.

Forskellige produkter fra vinfremstilling: most, saft, brændevin, vineddike o.a., der fremstilles på vinbruget

295.

Anden vin

2.04.04.03.

Spisedruer

285.

Druer til spisebrug

2.04.04.04.

Druer til tørring

291.

Druer til tørring

2.04.05.

Planteskoler

157.

Planteskoler

2.04.06.

Andre flerårige kulturer

158.

Andre permanente beplantninger

2.04.07.

Flerårige kulturer under glas

156.

Overdækkede permanente beplantninger

2.06.01.

Svampe

139.

Svampe

II.   

Husdyr

3.01.

Dyr af hestefamilien

22.

Heste (uanset alder)

3.02.01.

Hornkvæg, under et år, tyre-, stude- og kviekalve

23.

Fedekalve

24.

Andet hornkvæg under et år

3.02.02.

Tyre og stude, et år, men under to år

25.

Tyre fra et til under to år

3.02.03.

Kvier, et år, men under to år

26.

Køer og kvier fra et til under to år

3.02.04.

Tyre og stude, to år og derover

27.

Tyre på to år og derover

3.02.05.

Kvier, to år og derover

28.

Avlskvier

29.

Slagtekvier

3.02.06.

Malkekøer

30.

Malkekøer

31.

Udsætterkøer

3.02.99.

Andre køer

32.

Andre køer

3.03.01.

Får (alle aldre)

 

3.03.01.01.

Hunfår til avl

40.

Moderfår

3.03.01.99.

Andre får

41.

Andre får

3.03.02.

Geder (alle aldre)

 

3.03.02.01.

Hungeder til avl

38.

Hungeder til avl

3.03.02.99.

Andre geder

39.

Andre geder

3.04.01.

Grise, hvis levende vægt er under 20 kg

43.

Smågrise

3.04.02.

Avlssøer på 50 kg og derover

44.

Avlssøer

3.04.99.

Andre svin

45.

Fedesvin

46.

Andre svin

3.05.01.

Slagtekyllinger

47.

Slagtekyllinger

3.05.02.

Æglæggende høner

48.

Æglæggende høner

3.05.03.

Andet fjerkræ

49.

Fjerkræ i øvrigt

3.05.03.01.

Kalkuner

3.05.03.02.

Ænder

3.05.03.03.

Gæs

3.05.03.04.

Strudse

3.05.03.99.

Andet fjerkræ, i.a.n.

3.06.

Hunkaniner til avl

34.

Moderkaniner

3.07.

Bier

33.

Bistader

II.   Koder, som dækker flere af de driftsgrene, der anvendes ved undersøgelserne af landbrugsbedrifternes struktur i 2010, 2013 og 2016

P45.

Malkekvæg = 3.02.01. (hornkvæg under et år, tyre-, stude- og kviekalve) + 3.02.03. (kvier et år, men under to år) + 3.02.05. (kvier to år og derover + 3.02.06. (malkekøer)

P46.

Kvæg = P45 (malkekvæg) + 3.02.02. (tyre og stude et år, men under to år) + 3.02.04. (tyre og stude, to år og derover) + 3.02.99. (andre køer)

GL

Græssende husdyr = 3.01. (dyr af hestefamilien) + P46 (kvæg) + 3.03.01.01. (hunfår til avl) + 3.03.01.99 (andre får) + 3.03.02.01. (hungeder til avl) + 3.03.02.99. (andre geder)

Hvis GL=0

FCP1

Foder til salg = 2.01.05. (rodfrugtplanter til foder) + 2.01.09. (grønthøstede planter) + 2.03.01. (græs- og engarealer ekskl. marginale græsarealer) + 2.03.02. (marginale græsarealer)

FCP4

Foder til græssende husdyr = 0

P17

Rodfrugter = 2.01.03. (kartofler) + 2.01.04. (sukkerroer) + 2.01.05. (rodfrugtplanter til foder)

Hvis GL>0

FCP1

Foder til salg = 0

FCP4

Foder til græssende husdyr = 2.01.05. (rodfrugtplanter til foder) + 2.01.09. (grønthøstede planter) + 2.03.01. (græs- og engarealer ekskl. marginale græsarealer) + 2.03.02. (marginale græsarealer)

P17

Rodfrugter = 2.01.03. (kartofler) + 2.01.04. (sukkerroer)

P151.

Korn uden ris = 2.01.01.01. (blød hvede og spelt) + 2.01.01.02. (hård hvede) + 2.01.01.03. (rug) + 2.01.01.04. (byg) + 2.01.01.05. (havre) + 2.01.01.06. (kernemajs) + 2.01.01.99. (andre kornafgrøder til fremstilling af fuldmodent korn)

P15.

Korn = P151 (korn uden ris) + 2.01.01.07. (ris)

P16.

Olieplanter = 2.01.06.04. (raps og rybs) + 2.01.06.05. (solsikke) + 2.01.06.06. (soja) + 2.01.06.07. (hørfrø (oliehør)) + 2.01.06.08. (andre olieholdige afgrøder)

P51.

Svin = 3.04.01. (grise, hvis levende vægt er under 20 kg) + 3.04.02. (avlssøer på 50 kg og derover) + 3.04.99 (andre svin)

P52.

Fjerkræ = 3.05.01. (slagtekyllinger) + 3.05.02. (æglæggende høner) + 3.05.03. (andet fjerkræ)

P1.

Agerbrug = P15 (korn) + 2.01.02. (tørrede bælgfrugter og proteinafgrøder til høst i moden tilstand) + 2.01.03. (kartofler) + 2.01.04. (sukkerroer) + 2.01.06.01. (tobak) + 2.01.06.02. (humle) + 2.01.06.03. (bomuld) + P16 (olieplanter) + 2.01.06.09. (hør) + 2.01.06.10. (hamp) + 2.01.06.11. (andre fiberafgrøder) + 2.01.06.12. (krydder-, aroma- og lægeplanter) + 2.01.06.99. (industriafgrøder, i.a.n.) + 2.01.07.01.01. (friske grøntsager, meloner og jordbær — frilands eller under lav overdækning — dyrket som markafgrøder) + 2.01.10. (frø og stiklinger på agerjord) + 2.01.11. (andre markafgrøder) + 2.01.12.01. (brakjord uden braklægningstilskud) + FCP1 (foder til salg)

P2.

Gartneri = 2.01.07.01.02. (friske grøntsager, meloner og jordbær — frilands eller under lav overdækning — dyrket som gartneriafgrøder) + 2.01.07.02. (friske grøntsager, meloner og jordbær — under glas eller under anden høj overdækning) + 2.01.08.01. (blomster og prydplanter — frilands eller under lav overdækning) + 2.01.08.02. (blomster og prydplanter — under glas eller under anden høj overdækning) + 2.06.01. (svampe) + 2.04.05. (planteskoler)

P3.

Permanente beplantninger = 2.04.01. (plantager med frugttræer og -buske) + 2.04.02. (citruslunde) + 2.04.03. (olivenlunde) + 2.04.04. (vinmarker) + 2.04.06. (andre flerårige kulturer) + 2.04.07. (flerårige kulturer under glas)

P4.

Græssende husdyr og foder = GL (græssende husdyr) + FCP4 (foder til græssende husdyr)

P5.

Svin og fjerkræ mv. = P51 (svin) + P52 (fjerkræ) + 3.6. (hunkaniner til avl)

C.   DEFINITION AF DRIFTSFORMER

Bestemmelse af driftsformerne sker på grundlag af to elementer, nemlig:

a)

De forskellige driftsgrene

Driftsgrenene henviser til den liste over driftsgrene, der er udarbejdet til brug ved undersøgelserne af landbrugsbedrifternes struktur i 2010, 2013 og 2016; de angives ved anvendelse af koderne i del B.I af dette bilag eller ved hjælp af en kode, der samler en række af disse driftsgrene som fastsat i del B.II af dette bilag (2).

b)

De tærskelværdier, der afgrænser driftsformerne

Medmindre andet er anført, angives disse tærskelværdier som brøkdele af bedriftens samlede standard output.

Specialiserede bedrifter — vegetabilsk produktion

Driftsform

Definition

Kode for driftsgrene og tærskelværdier

(ref. dette bilags del B)

Generel driftsform

Hoveddriftsform

Særlig driftsform

Kode

 

Kode

 

Kode

 

1

Specialiserede bedrifter, agerbrug

 

 

 

 

Agerbrug (dvs. korn, tørrede bælgplanter og proteinafgrøder til høst i moden tilstand, olieplanter, kartofler, sukkerroer, industriplanter, friske grøntsager, meloner, jordbær som markafgrøde, frø og plantemateriale på agerjord, andre agerjordskulturer og brakjord og foderafgrøder til salg > 2/3

P1 > 2/3

15

Specialiserede bedrifter, korn, olieplanter og proteinafgrøder

 

 

Korn, olieplanter, tørrede bælgfrugter og proteinafgrøder til høst i moden tilstand > 2/3

P15 + P16 + 2.01.02. > 2/3

151

Specialiserede bedrifter, korn (eksklusive ris), olieplanter og proteinafgrøder

Korn (ekskl. ris), olieplanter, tørrede bælgfrugter og proteinafgrøder til høst i moden tilstand > 2/3

P151 + P16 + 2.01.02. > 2/3

152

Specialiserede bedrifter, ris

Rice > 2/3

2.01.01.07. > 2/3

153

Bedrifter med korn (inklusive ris), olieplanter og proteinafgrøder

Bedrifter i klasse 15, der ikke omfattes af klasse 151 eller 152

 

16

Bedrifter med agerbrug, i øvrigt

 

 

Agerbrug > 2/3; korn, olieplanter, tørrede bælgfrugter og proteinafgrøder til høst i moden tilstand ≤ 2/3

P15 + P16 + 2.01.02. ≤ 2/3

161

Specialiserede bedrifter, rodfrugter

Kartofler, sukkerroer og rodfrugtplanter til foder > 2/3

P17 > 2/3

162

Bedrifter med korn, olieplanter, proteinafgrøder og rodfrugter

Korn, olieplanter, tørrede bælgfrugter og proteinafgrøder til høst i moden tilstand > 1/3; rodfrugter > 1/3

P15 + P16 + 2.01.02. > 1/3; P17 > 1/3

163

Specialiserede bedrifter, grøntsager som markafgrøde

Friske grøntsager, meloner og jordbær frilands eller under lav overdækning dyrket som markafgrøder > 2/3

2.01.07.01.01. > 2/3

164

Specialiserede bedrifter, tobak

Tobak > 2/3

2.01.06.01. > 2/3

165

Specialiserede bedrifter, bomuld

Bomuld > 2/3

2.01.06.03. > 2/3

166

Bedrifter med agerbrug, i øvrigt

Bedrifter i klasse 16, der ikke omfattes af underopdeling 161, 162, 163, 164 eller 165

 

2

Specialiserede bedrifter, gartneri

 

 

 

 

Friske grøntsager, meloner, jordbær, som gartneriafgrøder og under glas, blomster og prydplanter på friland eller under glas, samt svampe og planteskoler > 2/3

P2 > 2/3

21

Specialiserede bedrifter, gartneri under glas

 

 

Friske grøntsager, meloner og jordbær under glas eller under anden høj overdækning samt blomster og prydplanter under glas eller under anden høj overdækning > 2/3

2.01.07.02. + 2.01.08.02. > 2/3

211

Specialiserede bedrifter, grøntsager under glas

Friske grønsager, meloner og jordbær under glas eller under anden høj overdækning > 2/3

2.01.07.02. > 2/3

212

Specialiserede bedrifter, blomster og prydplanter

Blomster og prydplanter under glas eller under anden høj overdækning > 2/3

2.01.08.02. > 2/3

213

Specialiserede bedrifter, blandet gartneri under glas

Bedrifter i klasse 21, der ikke omfattes af klasse 211 eller 212

 

22

Specialiserede bedrifter, gartneri på friland

 

 

Friske grøntsager, meloner og jordbær frilands eller under lav overdækning som gartneriafgrøder, blomster og prydplanter frilands eller under lav overdækning > 2/3

2.01.07.01.02. + 2.01.08.01. > 2/3

221

Specialiserede bedrifter, grønsager på friland

Friske grøntsager, meloner og jordbær frilands eller under lav overdækning dyrket som gartneriafgrøder > 2/3

2.01.07.01.02. > 2/3

222

Specialiserede bedrifter, blomster og prydplanter på friland

Blomster og prydplanter frilands eller under lav overdækning > 2/3

2.01.08.01. > 2/3

223

Specialiserede bedrifter, blandet gartneri på friland

Bedrifter i klasse 22, der ikke omfattes af klasse 221 eller 222

 

23

Gartneri, i øvrigt

 

 

Gartneribedrifter med gartneri overdækket ≤ 2/3 og gartneri på friland ≤ 2/3

2.01.07.01.02. + 2.01.08.01. ≤ 2/3; 2.01.07.02. + 2.01.08.02. ≤ 2/3

231

Specialiserede bedrifter, svampe

Svampe > 2/3

2.06.01. > 2/3

232

Specialiserede bedrifter, planteskoler

Planteskoler > 2/3

2.04.05. > 2/3

233

Gartneri i øvrigt

Bedrifter i klasse 23, der ikke omfattes af klasse 231 eller 232

 

3

Specialiserede bedrifter, permanente beplantninger

 

 

 

 

Plantager med frugttræer og -buske, citruslunde, olivenlunde, vinmarker, andre flerårige kulturer samt flerårige kulturer under glas > 2/3

P3 > 2/3

35

Specialiserede bedrifter, vinbrug

 

 

Vinmarker > 2/3

2.04.04. > 2/3

351

Specialiserede vinbrug, kvalitetsvin

Vinmarker, hvorpå der normalt produceres kvalitetsvin > 2/3

2.04.04.01. > 2/3

352

Specialiserede vinbrug, anden vin

Vinmarker, hvorpå der normalt produceres anden vin > 2/3

2.04.04.02. > 2/3

353

Specialiserede bedrifter, druer til spisebrug

Vinmarker, hvorpå der normalt produceres spisedruer > 2/3

2.04.04.03. > 2/3

354

Andre vinbrug

Bedrifter i klasse 35, der ikke omfattes af klasse 351, 3512 eller 353

 

36

Specialiserede bedrifter, frugt og citrusfrugter

 

 

Plantager med frugttræer og -buske samt citruslunde > 2/3

2.04.01. + 2.04.02. > 2/3

361

Specialiserede bedrifter frugter (eksklusive citrusfrugter, tropiske frugter og nødder)

Frugter, der vokser i tempereret klima, og bær > 2/3

2.04.01.01.01. + 2.04.01.02. > 2/3

362

Specialiserede bedrifter, citrusfrugter

Citruslunde > 2/3

2.04.02. > 2/3

363

Specialiserede bedrifter, nødder

Nødder > 2/3

2.04.01.03. > 2/3

364

Specialiserede bedrifter, tropiske frugter

Tropiske frugter > 2/3

2.04.01.01.02. > 2/3

365

Specialiserede bedrifter, frugter, citrusfrugter, tropiske frugter og nødder: blandet produktion

Bedrifter i klasse 36, der ikke omfattes af klasse 361, 362, 363 eller 364

 

37

Specialiserede bedrifter, oliven

370

Specialiserede bedrifter, oliven

Olivenlunde > 2/3

2.04.03. > 2/3

38

Bedrifter med permanente beplantninger, i øvrigt

380

Bedrifter med permanente beplantninger, i øvrigt

Bedrifter i klasse 3, der ikke omfattes af klasse 35, 36 eller 37

 


Specialiserede bedrifter — Animalsk produktion

Driftsform

Definition

Kode for kendetegn samt tærskelværdier

(ref. dette bilags del B)

Generel driftsform

Hoveddriftsform

Særlig driftsform

Kode

 

Kode

 

Kode

 

4

Specialiserede bedrifter, grovfoderædende husdyr

 

 

 

 

Foder til grovfoderædende husdyr (f.eks. rodfrugter til foderbrug, grønthøstede planter, græsgange og græsenge og frie græsgange) og grovfoderædende husdyr (dvs. heste, alle kategorier af kvæg, får og geder) > 2/3

P4 > 2/3

45

Specialiserede bedrifter malkekvæg

 

 

Malkekøer > 3/4 af alle grovfoderædende husdyr; grovfoderædende husdyr > 1/3 af grovfoderædende husdyr og foder

3.02.06. > 3/4 GL; GL > 1/3 P4

46

Specialiserede kvægbrug, opdræt/fedning

 

 

Hele kvægbesætningen (dvs. kalve under 1 år, hornkvæg 1-2 år samt hornkvæg 2 år og derover (tyre og stude, kvier, malkekøer og andre køer)) > 2/3 af grovfoderædende husdyr; malkekøer ≤ 1/10 af grovfoderædende husdyr; grovfoderædende husdyr > 1/3 af grovfoderædende husdyr og foder

P46 > 2/3 GL; 3.02.06. ≤ 1/10 GL; GL > 1/3 P4

47

Kvægbrug, blandet

 

 

Hele kvægbesætningen > 2/3 af grovfoderædende husdyr; malkekøer > 1/10 af grovfoderædende husdyr; grovfoderædende husdyr > 1/3 af grovfoderædende husdyr og foder; ekskl. bedrifter, der omfattes af klasse 45

P46 > 2/3 GL; 3.02.06. > 1/10 GL; GL > 1/3 P4; ekskl. 45

48

Får, geder og grovfoderædende husdyr, i øvrigt

 

 

Hele kvægbesætningen ≤ 2/3 af grovfoderædende husdyr

P46 ≤ 2/3

481

Specialiserede bedrifter, får

Får > 2/3 af grovfoderædende husdyr; grovfoderædende husdyr > 1/3 af grovfoderædende husdyr og foder

3.03.01. > 2/3 GL; GL > 1/3 P4

482

Specialiserede bedrifter, får og kvæg

Hele kvægbesætningen > 1/3 af grovfoderædende husdyr, får > 1/3 af grovfoderædende husdyr > 1/3 af grovfoderædende husdyr og foder

P46 > 1/3 GL; 3.03.01. > 1/3 GL; GL > 1/3 P4

483

Specialiserede bedrifter, geder

Geder > 2/3 af grovfoderædende husdyr; grovfoderædende husdyr > 1/3 af grovfoderædende husdyr og foder

3.03.02. > 2/3 GL; GL > 1/3 P4

484

Grovfoderædende husdyr, i øvrigt

Bedrifter i klasse 48, der ikke omfattes af underopdeling 481, 482 eller 483

 

5

Specialiserede bedrifter, svin/fjerkræ m.v.

 

 

 

 

Specialiserede bedrifter svin/fjerkræ m.v. (dvs. smågrise, avlssøer og andre svin), fjerkræ (dvs. slagtekyllinger, læggehøns og andet fjerkræ) og hunkaniner til avl > 2/3

P5 > 2/3

51

Specialiserede bedrifter, svin

 

 

Svin > 2/3

P51 > 2/3

511

Specialiserede bedrifter, søer og smågrise

Avlssøer > 2/3

3.04.02. > 2/3

512

Specialiserede bedrifter, slagtesvin

Grise og andre svin > 2/3

3.04.01. + 3.04.99. > 2/3

513

Bedrifter med søer, smågrise og slagtesvin

Bedrifter i klasse 51, der ikke omfattes af klasse 511 eller 512

 

52

Specialiserede bedrifter, fjerkræ

 

 

Fjerkræ > 2/3

P52 > 2/3

521

Specialiserede bedrifter, læggehøns

Æglæggende høner > 2/3

3.05.02. > 2/3

522

Specialiserede bedrifter, slagtefjerkræ

Slagtekyllinger og andet fjerkræ > 2/3

3.05.01. + 3.05.03. > 2/3

523

Bedrifter med læggehøns og slagtefjerkræ

Bedrifter i klasse 52, der ikke omfattes af klasse 521 eller 522

 

53

Bedrifter med svin/fjerkræ, i øvrigt

 

 

Bedrifter i klasse 5, der ikke omfattes af klasse 51 eller 52

 


Blandede bedrifter

Driftsform

Definition

Kode for kendetegn samt tærskelværdier

(ref. dette bilags del B)

Generel driftsform

Hoveddriftsform

Særlig driftsform

Kode

 

Kode

 

Kode

 

6

Bedrifter med blandet planteavl

61

Bedrifter med blandet planteavl

 

 

Agerbrug og gartneri og permanente beplantninger > 2/3 men {agerbrug ≤ 2/3 og gartneri ≤ 2/3 og permanente beplantninger ≤ 2/3}

(P1 + P2 + P3) > 2/3; P1 ≤ 2/3; P2 ≤ 2/3; P3 ≤ 2/3

611

Bedrifter med gartneri og permanente beplantninger

Gartneri > 1/3; permanente beplantninger > 1/3

P2 > 1/3; P3 > 1/3

612

Bedrifter med agerbrug og gartneri

Agerbrug > 1/3; gartneri > 1/3

P1 > 1/3; P2 > 1/3

613

Bedrifter med agerbrug og vin

Agerbrug > 1/3; vinmarker > 1/3

P1 > 1/3; 2.04.04. > 1/3

614

Bedrifter med agerbrug og permanente beplantninger

Agerbrug > 1/3; permanente beplantninger > 1/3; vinmarker ≤ 1/3

P1 > 1/3; P3 > 1/3; 2.04.04. ≤ 1/3

615

Bedrifter med blandet planteavl, hovedsagelig agerbrug

Agerbrug > 1/3; ingen anden aktivitet > 1/3

P1 > 1/3; P2 ≤ 1/3; P3 ≤ 1/3;

616

Andre bedrifter med blandede afgrøder

Bedrifter i klasse 61, der ikke omfattes af klasse 611, 612, 613, 614 og 615

 

7

Bedrifter med blandet husdyrhold

 

 

 

 

Grovfoderædende husdyr og foder og svin/fjerkræ > 2/3; grovfoderædende husdyr og foder ≤ svin/fjerkræ ≤ 2/3

P4 + P5 > 2/3; P4 ≤ 2/3; P5 ≤ 2/3

73

Bedrifter med blandet husdyrhold, hovedsagelig grovfoderædende husdyr

 

 

Grovfoderædende husdyr og foder > svin/fjerkræ

P4 > P5

731

Bedrifter med blandet husdyrhold, hovedsagelig malkekvæg

Malkekvæg > 1/3 af grovfoderædende husdyr; malkekøer > 1/2 af malkekvæget

P45 > 1/3 GL; 3.02.06. > 1/2 P45;

732

Bedrifter med blandet husdyrhold, hovedsagelig grovfoderædende husdyr

Bedrifter i klasse 73, der ikke omfattes af klasse 731

 

74

Bedrifter med blandet husdyrhold, hovedsagelig svin/fjerkræ mv.

 

 

Grovfoderædende husdyr og foder ≤ svin/fjerkræ

P4 ≤ P5

741

Blandet husdyrhold: svin/fjerkræ og malkekvæg

Malkekvæg > 1/3 af grovfoderædende husdyr; > 1/3, malkekøer > 1/2 af malkekvæget

P45 > 1/3 GL; P5 > 1/3; 3.02.06. > 1/2 P45

742

Blandet husdyrhold: svin/fjerkræ og grovfoderædende husdyr, der ikke er malkekøer

Bedrifter i klasse 74, der ikke omfattes af klasse 741

 

8

Blandede bedrifter, planteavl og husdyrhold

 

 

 

 

Bedrifter, der ikke omfattes af klasserne 1 til 7

 

83

Blandede bedrifter, agerbrug og grovfoderædende husdyr

 

 

Agerbrug > 1/3; grovfoderædende husdyr og foder > 1/3

P1 > 1/3; P4 > 1/3

831

Blandede bedrifter med agerbrug og malkekvæg

Malkekvæg > 1/3 af grovfoderædende husdyr; malkekøer > 1/2 af malkekvæget; malkekvæg ≥ agerbrug

P45 > 1/3 GL; 3.02.06. > 1/2 P45; P45 < P1

832

Blandede bedrifter med malkekvæg og agerbrug

Malkekvæg > 1/3 af grovfoderædende husdyr; malkekøer > 1/2 af malkekvæget; malkekvæg ≥ agerbrug

P45 > 1/3 GL; 3.02.06. > 1/2 P45; P45 ≥ P1

833

Bedrifter med agerbrug og grovfoderædende husdyr, der ikke er malkekvæg

Agerbrug > grovfoderædende husdyr og foder, ekskl. bedrifter, der omfattes af klasse 831

P1 > P4; ekskl. 831

834

Bedrifter med grovfoderædende husdyr, der ikke er malkekvæg, og agerbrug

Bedrifter i klasse 83, der ikke omfattes af klasse 831, 832 eller 8332

 

84

Blandede bedrifter med planteavl og husdyrhold, i øvrigt

 

 

Bedrifter i klasse 8, der ikke omfattes af klasse 83

 

841

Blandede bedrifter med agerbrug og svin/fjerkræ

Agerbrug > 1/3; svin/fjerkræ > 1/3

P1 > 1/3; P5 > 1/3

842

Blandede bedrifter med permanente beplantninger og grovfoderædende husdyr

Permanente beplantninger > 1/3; grovfoderædende husdyr og foder > 1/3

P3 > 1/3; P4 > 1/3

843

Bedrifter med biavl

Bier > 2/3

3.7. > 2/3

844

Bedrifter med planteavl og husdyrhold, i øvrigt

Bedrifter i klasse 84, der ikke omfattes af klasse 841, 842 eller 843

 


Bedrifter, der ikke kan klassificeres

Driftsform

Definition

Kode for driftsgrene samt tærskelværdier

(ref. dette bilags del B)

Generel driftsform

Hoveddriftsform

Særlig driftsform

Kode

 

Kode

 

Kode

 

9

Bedrifter, der ikke kan klassificeres

 

 

 

 

Bedrifter, der ikke kan klassificeres

Standard-produktionsudbytte i alt = 0


(1)  EUT L 237 af 4.9.2008, s. 18.

(2)  Driftsgrenene/kendetegnene 2.01.05. (Rodfrugtplanter til foder), 2.01.09. (Grønthøstede planter), 2.01.12.01. (Brakjord uden braklægningstilskud), 2.01.12.02. (Brakjord med braklægningstilskud, uden økonomisk udbytte), 2.02. (Køkkenhaver), 2.03.01. (Græs- og engarealer, ekskl. marginale græsarealer), 2.03.02. (Marginale græsarealer), 2.03.03. (Varige græsarealer, der ikke længere anvendes til produktionsformål, og som er tilskudsberettigede), 3.02.01. (Hornkvæg, under et år, tyre-, stude- og kviekalve), 3.03.01.99. (Andre får), 3.03.02.99. (Andre geder) og 3.04.01. (Grise, hvis levende vægt er under 20 kg) anvendes kun på visse betingelser (jf. punkt 5 i bilag IV).


BILAG II

BEDRIFTERNES ØKONOMISKE STØRRELSE

A.   BEDRIFTENS ØKONOMISKE STØRRELSE

Bedriftens økonomiske størrelse måles som bedriftens samlede standard output udtrykt i euro.

B.   DE ØKONOMISKE STØRRELSESKLASSER FOR BEDRIFTERNE

Bedrifterne klassificeres på grundlag af størrelsesklasserne, hvis grænser er følgende:

Klasse

Grænser i EUR

I

under 2 000 EUR

II

fra 2 000 til under 4 000 EUR

III

fra 4 000 til under 8 000 EUR

IV

fra 8 000 til under 15 000 EUR

V

fra 15 000 til under 25 000 EUR

VI

fra 25 000 til under 50 000 EUR

VII

fra 50 000 til under 100 000 EUR

VIII.

fra 100 000 til under 250 000 EUR

IX

fra 250 000 til under 500 000 EUR

X

fra 500 000 til under 750 000 EUR

XI

fra 750 000 til under 1 000 000 EUR

XII

fra 1 000 000 til under 1 500 000 EUR

XIII

fra 1 500 000 til under 3 000 000 EUR

XIV

3 000 000 EUR og mere

Det kan i forbindelse med Informationsnettet for Landøkonomisk Bogføring og Fællesskabets landbrugsstrukturundersøgelser være fastsat, at størrelsesklasse IV og V, VIII og IX, X og XI, samt størrelsesklasse XII til XIV eller X til XIV slås sammen.

Til gennemførelse af artikel 4, stk. 1, i forordning 79/65/EØF bør medlemsstaterne i forbindelse med undersøgelsesområdet for informationsnettet for landøkonomisk bogføring fastsætte en grænse for bedrifternes økonomiske størrelse, som er sammenfaldende med de ovenfor anførte grænser for størrelsesklasserne.


BILAG III

ANDRE ERHVERVSMÆSSIGE AKTIVITETER MED DIREKTE TILKNYTNING TIL BEDRIFTEN

A.   DEFINITION AF ANDRE ERHVERVSMÆSSIGE AKTIVITETER MED DIREKTE TILKNYTNING TIL BEDRIFTEN

Erhvervsmæssige aktiviteter med direkte tilknytning til bedriften bortset fra bedriftens landbrugsaktiviteter omfatter alle andre aktiviteter end landbrugsarbejde med direkte tilknytning til bedrifter og med økonomiske følger for bedriften. Det drejer sig om aktiviteter, hvor bedriftens ressourcer (areal, bygninger, maskiner osv.) eller bedriftens produkter anvendes.

B.   SKØN OVER OMFANGET AF ANDRE ERHVERVSMÆSSIGE AKTIVITETER (AEA) MED DIREKTE TILKNYTNING TIL BEDRIFTEN

Andelen af AEA med direkte tilknytning til bedriften af bedriftens endelige produktionsudbytte anslås som andelen af AEA's omsætning af bedriftens samlede omsætning (inkl. direkte betalinger) som følger:

Formula

C.   KLASSER, DER AFSPEJLER OMFANGET AF AEA MED DIREKTE TILKNYTNING TIL BEDRIFTEN

Bedrifter opdeles i klasser, der afspejler omfanget af AEA med direkte tilknytning til bedriften, inden for følgende grænser:

Klasse

Procentspænd

I

Fra 0 % til 10 %

II

Fra over 10 % til 50 %

III

Fra over 50 % til under 100 %.


BILAG IV

STANDARD OUTPUT (SO)

1.   DEFINITION OG PRINCIPPER FOR BEREGNING AF SO

a)   Ved output for en landbrugsdriftsgren forstås den monetære værdi af bruttolandbrugsproduktionen til priser ab gård.

Ved standard output (SO) forstås gennemsnitsværdien af outputtet i en given region for hver driftsgren i landbruget.

b)   Output er lig med summen af værdien af hoved- og biprodukterne.

Værdierne beregnes ved at multiplicere produktion pr. enhed med pris ab gård. Moms, afgifter på produkter og direkte betalinger medregnes ikke.

c)   Produktionsperiode

SO svarer til en produktionsperiode på 12 måneder (kalenderår eller produktionsår).

For vegetabilske og animalske produkter, for hvilke produktionen varer under eller over 12 måneder, beregnes et SO svarende til tilvækst eller produktion i 12 måneder.

d)   Basisoplysninger og referenceperiode

SO bestemmes ved at anvende de faktorer, der er nævnt i litra b). Med henblik herpå indsamles der i medlemsstaterne basisdata for en referenceperiode, der dækker fem på hinanden følgende kalenderår eller landbrugsproduktionsår. Referenceperioden er den samme for alle medlemsstater og fastsættes af Kommissionen. F.eks. dækker SO for referenceperioden »2007« kalenderårene 2005, 2006, 2007, 2008 og 2009 eller landbrugsproduktionsårene 2005/06, 2006/07, 2007/08, 2008/09 og 2009/10.

e)   Enheder

1)   Fysiske enheder:

a)

SO for vegetabilske driftsgrene bestemmes på grundlag af arealet udtrykt i ha.

For svampedyrkning bestemmes SO dog på grundlag af bruttoproduktionen for den samlede årlige høst pr. 100 m2 bedareal. Ved anvendelse i forbindelse med Informationsnettet for Landøkonomisk Bogføring divideres de således bestemte SO med det antal gange, der er høstet inden for et år; dette antal oplyses af medlemsstaten.

b)

SO for animalske driftsgrene bestemmes pr. husdyr undtagen for fjerkræ, hvor de bestemmes pr. 100 stk. fjerkræ, og for bier, hvor de opgøres pr. bifamilie.

2)   Valutaenheder og afrunding

De basisdata, der ligger til grund for bestemmelsen af SO, og selve SO fastsættes i euro. For de medlemsstater, som ikke deltager i Den Økonomiske og Monetære Union, omregnes SO til euro ved hjælp af de gennemsnitlige vekselkurser for den referenceperiode, der er defineret i afsnit 1, litra d), i dette bilag. Kommissionen underretter de pågældende medlemsstater om disse kurser.

SO kan, når det anses for hensigtsmæssigt, afrundes til nærmeste multiplum af 5 EUR.

2.   OPDELING AF SO

a)   Efter vegetabilske og animalske driftsgrene

SO bestemmes for alle de driftsgrene i landbruget, der svarer til rubrikkerne i fællesskabsundersøgelserne af landbrugsbedrifternes struktur, og opgøres som foreskrevet i forbindelse med disse undersøgelser.

b)   Geografisk opdeling

SO bestemmes som minimum på grundlag af geografiske enheder, der harmonerer med de enheder, som benyttes i forbindelse med fællesskabsundersøgelserne af landbrugsbedrifternes struktur og Informationsnettet for Landøkonomisk Bogføring. Ugunstigt stillede områder og bjergområder betragtes ikke som en geografisk enhed.

Der bestemmes ikke noget SO for driftsgrene, der ikke forekommer i den pågældende region.

3.   INDSAMLING AF DATA TIL BESTEMMELSE AF SO

a)

Basisdata til bestemmelse af SO ajourføres mindst hver gang, at der gennemføres en undersøgelse af landbrugsbedrifternes struktur i form af en optælling.

b)

Mellem to EF-undersøgelser af landbrugsbedrifternes struktur i form af en optælling ajourføres SO hver gang, at der gennemføres en undersøgelse af landbrugsbedrifternes struktur. Ajourføringerne foretages:

enten gennem indsamling af basisdata på tilsvarende måde som omtalt under litra a)

eller ved hjælp af en beregningsmetode, som gør det muligt at ajourføre SO. Principperne for en sådan metode fastlægges på EF-niveau.

4.   GENNEMFØRELSE

I overensstemmelse med dette bilag påhviler det medlemsstaterne at indsamle de basisdata, der indgår i beregningen af SO, at beregne disse, at omregne SO til euro og at indsamle de data, som er nødvendige til eventuel anvendelse af ajourføringsmetoden.

5.   BEHANDLING AF SÆRLIGE TILFÆLDE

I det følgende fastsættes der særlige bestemmelser for beregningen af SO for visse driftsgrene:

a)   Brakjord uden tilskud

SO for brakjord uden tilskud indgår kun i beregningen af bedriftens samlede SO, hvis der findes andre positive SO på bedriften.

b)   Brakjord med betaling af tilskud og uden økonomisk udbytte og permanente græsarealer, der ikke mere benyttes til produktionsformål, og som fortsat er tilskudsberettiget

Da udbyttet af jord med tilskud og uden økonomisk udbytte er begrænset til de direkte betalinger, betragtes SO som lig med nul.

c)   Køkkenhaver

Da udbyttet af køkkenhaver normalt er bestemt til producentens eget forbrug og ikke til salg, betragtes SO som lig med nul.

d)   Husdyr

For husdyr opdeles driftsgrenene efter aldersklasse. Output svarer til værdien af dyrets tilvækst i den periode, som dyret tilbringer i denne klasse. Det svarer med andre ord til forskellen mellem dyrets værdi, når det forlader klassen, og dets værdi, når det indgår i klassen (også kaldet genanskaffelsesværdi).

e)   Hornkvæg under et år, tyre-, stude- og kviekalve

SO for hornkvæg under et år indgår kun i beregningen af bedriftens samlede SO, hvis der findes flere hornkvæg under et år end køer på bedriften. Kun SO for det overskydende antal hornkvæg under et år medtages i beregningen.

f)   Andre får og andre geder

De SO, der bestemmes for får, medtages kun i beregningen af bedriftens samlede SO, hvis der ikke er nogen hunavlsfår på bedriften.

De SO, der bestemmes for geder, medtages kun i beregningen af bedriftens samlede SO, hvis der ikke er nogen hunavlsgeder på bedriften.

g)   Smågrise

De SO, der bestemmes for smågrise, medtages kun i beregningen af bedriftens samlede SO, hvis der ikke er nogen avlssøer på bedriften.

h)   Foder

Hvis der ikke findes grovfoderædende husdyr (dvs. heste, kvæg, får og geder) på bedriften, betragtes foderafgrøder (dvs. foderrodfrugter, grønthøstede planter, græsarealer og enge) som bestemt til salg og som del af agerjordsproduktionen.

Hvis der er grovfoderædende husdyr på bedriften, betragtes foderafgrøden som bestemt til opfodring af de grovfoderædende husdyr og som del af foderproduktionen.


BILAG V

Sammenligningstabel

Beslutning 85/377/ EØF

Nærværende forordning

Artikel 1, stk. 1

Artikel 1, stk. 1

Artikel 1, stk. 2

Artikel 2, stk. 1, og artikel 2, stk. 2

Artikel 2, stk. 3

Artikel 1, stk. 2

Artikel 3 til 5

Artikel 6

Artikel 2, stk. 1

Artikel 7, første afsnit, indledning

Artikel 2, stk. 2, indledning

Artikel 7, stk. 1, første til tredje led

Artikel 2, stk. 2, første afsnit, litra a) til c)

Artikel 7, stk. 1, fjerde led

Artikel 7, stk. 2

Artikel 7, stk. 3

Artikel 2, stk. 2, andet afsnit

Artikel 8 og 9

Artikel 3

Artikel 4 til 7

Artikel 10

Artikel 11

Artikel 12

Artikel 8

Bilag I

Bilag IV

Bilag II

Bilag I

Bilag III

Bilag II

Bilag III

Bilag V


Top