EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006H0026

Kommissionens henstilling af 18. januar 2006 om et samordnet EF-overvågningsprogram for 2006 for at sikre overholdelse af maksimalgrænseværdierne for pesticidrester i og på korn og visse andre vegetabilske produkter samt nationale overvågningsprogrammer for 2007 (meddelt under nummer K(2006) 11) (EØS-relevant tekst)

OJ L 19, 24.1.2006, p. 23–29 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
OJ L 118M, 8.5.2007, p. 79–85 (MT)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2006/26/oj

24.1.2006   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 19/23


KOMMISSIONENS HENSTILLING

af 18. januar 2006

om et samordnet EF-overvågningsprogram for 2006 for at sikre overholdelse af maksimalgrænseværdierne for pesticidrester i og på korn og visse andre vegetabilske produkter samt nationale overvågningsprogrammer for 2007

(meddelt under nummer K(2006) 11)

(EØS-relevant tekst)

(2006/26/EF)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER,

som henviser til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 211,

som henviser til Rådets direktiv 86/362/EØF af 24. juli 1986 om fastsættelse af maksimalgrænseværdier for indholdet af pesticidrester i og på korn (1), særlig artikel 7, stk. 2, litra b),

som henviser til Rådets direktiv 90/642/EØF af 27. november 1990 om fastsættelse af maksimalgrænseværdier for pesticidrester på og i visse produkter af vegetabilsk oprindelse, herunder frugt og grøntsager (2), særlig artikel 4, stk. 2, litra b), og

som tager følgende i betragtning:

(1)

I henhold til direktiv 86/362/EØF og 90/642/EØF bør Kommissionen gradvis arbejde hen imod et system, der gør det muligt at anslå eksponeringen for pesticider gennem føden. For at muliggøre realistiske skøn bør der foreligge data for overvågningen af pesticidrester i en række fødevarer, der udgør væsentlige bestanddele af kosten i EU. Det er almindeligt anerkendt, at væsentlige bestanddele af kosten i EU udgøres af 20-30 fødevarer. Med de ressourcer, der er til rådighed i medlemsstaterne til overvågning af pesticidrester, kan medlemsstaterne kun analysere prøver af otte produkter hvert år inden for rammerne af et koordineret overvågningsprogram. Brugen af pesticider ændrer sig inden for cyklusser på tre år. Hvert pesticid bør således generelt overvåges i 20-30 fødevarer i en række treårige cyklusser.

(2)

Restkoncentrationer af de pesticider, der er omfattet af denne henstilling, bør overvåges i 2006, da disse data vil kunne anvendes til at anslå den faktiske eksponering gennem føden.

(3)

Det er nødvendigt at anvende en systematisk statistisk metode til at fastsætte antallet af prøver, der skal tages i forbindelse med hver samordnet overvågningsforanstaltning. En sådan metode er beskrevet af Codex Alimentarius-Kommissionen (3). På grundlag af en binomial sandsynlighedsfordeling kan det beregnes, at undersøgelse af 613 prøver giver over 99 % sikkerhed for at opdage en prøve, der indeholder pesticidrester over bestemmelsesgrænsen, hvis under 1 % af de vegetabilske produkter indeholder restkoncentrationer over denne grænse. Indsamlingen af disse prøver bør fordeles mellem medlemsstaterne på grundlag af befolkningens størrelse og antallet af forbrugere, idet der skal tages mindst 12 prøver pr. produkt om året.

(4)

Der er offentliggjort retningslinjer for kvalitetskontrolprocedurer for analyse af pesticidrester på Kommissionens websted (4). Der er enighed om, at disse retningslinjer så vidt muligt bør gennemføres af medlemsstaternes analyselaboratorier og til stadighed revideres i lyset af erfaringerne fra overvågningsprogrammerne.

(5)

Ved Kommissionens direktiv 2002/63/EF (5) fastsættes der EF-metoder til prøveudtagning til officiel kontrol af pesticidrester i og på vegetabilske og animalske produkter. I de prøveudtagningsmetoder og -procedurer, der er fastlagt ved direktivet, er der taget hensyn til dem, der anbefales af Codex Alimentarius-Kommissionen.

(6)

I henhold til direktiv 86/362/EØF og 90/642/EØF skal medlemsstaterne angive de kriterier, der er lagt til grund for udarbejdelsen af deres nationale overvågningsprogrammer. Det bør også oplyses, hvilke kriterier der er lagt til grund for fastsættelsen af antallet af prøver og analyser, hvilke indberetningsniveauer der anvendes, og efter hvilke kriterier disse er fastsat, samt nærmere oplysninger om godkendelse af analyselaboratorier i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 882/2004 af 29. april 2004 om offentlig kontrol med henblik på verifikation af, at foderstof- og fødevarelovgivningen samt dyresundheds- og dyrevelfærdsbestemmelserne overholdes (6). Også antallet og arten af overtrædelser og foranstaltninger truffet i den forbindelse bør angives.

(7)

Der er fastsat maksimalgrænseværdier for restkoncentrationer i babymad i overensstemmelse med artikel 6 i Kommissionens direktiv 91/321/EØF af 14. maj 1991 om modermælkserstatninger og tilskudsblandinger til spædbørn og småbørn (7) og artikel 6 i Kommissionens direktiv 96/5/EF, Euratom af 16. februar 1996 om forarbejdede levnedsmidler baseret på cerealier og babymad til spædbørn og småbørn (8).

(8)

Oplysninger om resultaterne af overvågningsprogrammerne er yderst velegnede til elektronisk databehandling, -lagring og -transmission. Der er udarbejdet formater, der gør det muligt for medlemsstaterne at sende data pr. e-mail. Medlemsstaterne bør derfor være i stand til at sende deres rapporter til Kommissionen i standardformatet. Det er mest effektivt, hvis Kommissionen udarbejder retningslinjer for den videre udvikling af en sådan standardformatering.

(9)

Foranstaltningerne i denne henstilling er i overensstemmelse med udtalelse fra Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed,

HENSTILLER:

1)

Medlemsstaterne opfordres til i 2006 at udtage og analysere stikprøver for de produkt/pesticidrest-kombinationer, der er fastsat i bilag I, på grundlag af det antal stikprøver, som de har fået tildelt for hvert produkt, jf. bilag II, idet der eventuelt tages hensyn til den andel, som medlemsstaten selv, Fællesskabet og tredjelande har af det nationale marked.

Prøveudtagningsproceduren, herunder antallet af enheder, skal være i overensstemmelse med direktiv 2002/63/EF.

2)

For pesticider, der udgør en akut risiko, dvs. som der er fastsat en ArfD (akut referencedosis) for (såsom OP-estere, endosulfan og N-methylcarbamater), bør prøverne udtages på en sådan måde, at der kan udvælges to laboratorieprøver. Såfremt der i den første laboratorieprøve påvises indhold af det givne pesticid, bør enhederne i den anden prøve analyseres individuelt. Dette gælder følgende produkter:

auberginer

druer (9)

bananer

peberfrugt.

Et rimeligt antal stikprøver af disse produkter bør også underkastes individuel analyse af prøveenhederne i den anden laboratorieprøve, hvis de pågældende pesticider påvises i den første prøve, og navnlig hvis der er tale om produkter fra den samme producent.

3)

Af det samlede antal prøver som fastsat i bilag I og II bør hver medlemsstat udtage og analysere:

a)

mindst ti stikprøver af babymad baseret hovedsagelig på grøntsager, frugter eller cerealier

b)

et vist antal prøver (så vidt muligt mindst én prøve) af økologiske landbrugsprodukter, der afspejler det økologiske produkts andel af markedet i den enkelte medlemsstat.

4)

Medlemsstaterne opfordres til senest den 31. august 2007 at indberette resultaterne af analysen af stikprøver for de produkt/pesticidrest-kombinationer, der er angivet i bilag I, med angivelse af følgende:

a)

de anvendte analysemetoder og fastsatte indberetningsniveauer, i overensstemmelse med kvalitetskontrolprocedurerne for analyse af pesticidrester

b)

antallet og arten af overtrædelser og foranstaltninger truffet i den forbindelse.

5)

Rapporten bør udarbejdes i et format, herunder elektronisk format, der er i overensstemmelse med retningslinjerne til medlemsstaterne for gennemførelsen af Kommissionens henstillinger om samordnede EF-overvågningsprogrammer fra Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed.

Resultaterne af prøver af babymad og prøver af økologiske landbrugsprodukter bør angives i separate datablade.

6)

Medlemsstaterne opfordres til senest den 31. august 2006 at sende Kommissionen og de øvrige medlemsstater de oplysninger, der kræves i henhold til artikel 7, stk. 3, i direktiv 86/362/EØF og artikel 4, stk. 3, i direktiv 90/642/EØF, om overvågningen i 2005 for i det mindste ved stikprøvekontrol at sikre overholdelse af maksimalgrænseværdierne, herunder:

a)

resultaterne af deres nationale programmer for pesticidrester

b)

oplysninger om deres laboratoriers kvalitetskontrolprocedurer og især oplysninger om aspekter ved retningslinjerne for kvalitetskontrolprocedurer for analyse af pesticidrester, som de ikke har kunnet anvende eller har haft vanskeligt ved at anvende

c)

oplysninger om godkendelse af analyselaboratorierne i henhold til artikel 12 i forordning (EF) nr. 882/2004 (herunder hvad godkendelsen omfatter, godkendelsesorgan og kopi af godkendelsen)

d)

oplysninger om de præstationsprøvninger og ringtest, som laboratoriet har deltaget i.

7)

Medlemsstaterne opfordres til senest den 30. september 2006 at sende Kommissionen deres planlagte nationale program for overvågning af de maksimalgrænseværdier for pesticidrester, der er fastsat ved direktiv 90/642/EØF og 86/362/EØF for 2007, med angivelse af følgende:

a)

de kriterier, der er lagt til grund for fastsættelsen af antallet af prøver, der skal tages, og analyser, der skal foretages

b)

de anvendte indberetningsniveauer og de kriterier, der er lagt til grund for fastsættelsen heraf

c)

nærmere oplysninger om godkendelse af analyselaboratorier i henhold til forordning (EF) nr. 882/2004.

Udfærdiget i Bruxelles, den 18. januar 2006.

På Kommissionens vegne

Markos KYPRIANOU

Medlem af Kommissionen


(1)  EFT L 221 af 7.8.1986, s. 37. Senest ændret ved Kommissionens direktiv 2005/76/EF (EUT L 293 af 9.11.2005, s. 14).

(2)  EFT L 350 af 14.12.1990, s. 71. Senest ændret ved direktiv 2005/76/EF.

(3)  Codex Alimentarius, Pesticide Residues in Foodstuffs, Rom 1994, ISBN 92-5-203271-1; bind 2, s. 372.

(4)  Dokument nr. SANCO/10476/2003 (http://europa.eu.int/comm/food/plant/protection/resources/qualcontrol_en.pdf)

(5)  EFT L 187 af 16.7.2002, s. 30.

(6)  EUT L 165 af 30.4.2004, s. 1. Berigtiget i EUT L 191 af 28.5.2004, s. 1.

(7)  EFT L 175 af 4.7.1991, s. 35. Senest ændret ved direktiv 2003/14/EF (EUT L 41 af 14.2.2003, s. 37).

(8)  EFT L 49 af 28.2.1996, s. 17. Senest ændret ved direktiv 2003/13/EF (EUT L 41 af 14.2.2003, s. 33).

(9)  For druer er størrelsen på en enhed (dvs. en standardklase) fastsat til ca. 500 g.


BILAG I

PESTICID/PRODUKT-KOMBINATIONER, SOM SKAL OVERVÅGES

Pesticidrest, som der skal analyseres for

 

2006

2007 (1)

2008 (1)

Acephat

(b)

(c)

(a)

Acetamiprid

 

(c)

(a)

Aldicarb

(b)

(c)

(a)

Azinphos-methyl

(b)

(c)

(a)

Azoxystrobin

(b)

(c)

(a)

Benomyl-gruppen

(b)

(c)

(a)

Bifenthrin

(b)

(c)

(a)

Brompropylat

(b)

(c)

(a)

Bupirimat

(b)

(c)

(a)

Buprofezin

 

(c)

(a)

Captan + folpet

Captan

Folpet

(b)

(c)

(a)

Carbaryl

(b)

(c)

(a)

Chlormequat (2)

(b)

(c)

(a)

Chlorothalonil

(b)

(c)

(a)

Chlorpropham

(b)

(c)

(a)

Chlorpyriphos

(b)

(c)

(a)

Chlorpyriphos-methyl

(b)

(c)

(a)

Cypermethrin

(b)

(c)

(a)

Cyprodinil

(b)

(c)

(a)

Deltamethrin

(b)

(c)

(a)

Diazinon

(b)

(c)

(a)

Dichlofluanid

(b)

(c)

(a)

Dichlorvos

 

(c)

(a)

Dicofol

(b)

(c)

(a)

Dimethoat + omethoat

Dimethoat

Omethoat

(b)

(c)

(a)

Diphenylamin

(b)

(c)

(a)

Endosulfan

(b)

(c)

(a)

Fenhexamid

(b)

(c)

(a)

Fenitrothion

 

(c)

(a)

Fludioxonil

(b)

(c)

(a)

Hexythiazox

 

(c)

(a)

Imazalil

(b)

(c)

(a)

Imidacloprid

(b)

(c)

(a)

Indoxacarb

 

(c)

(a)

Iprodion

(b)

(c)

(a)

Iprovalicarb

 

(c)

(a)

Kresoxim-methyl

(b)

(c)

(a)

Lambda-cyhalothrin

(b)

(c)

(a)

Malathion

(b)

(c)

(a)

Maneb-gruppen

(b)

(c)

(a)

Mepanipyrim

 

(c)

(a)

Metalaxyl

(b)

(c)

(a)

Methamidophos

(b)

(c)

(a)

Methidathion

(b)

(c)

(a)

Methiocarb

(b)

(c)

(a)

Methomyl

(b)

(c)

(a)

Myclobutanil

(b)

(c)

(a)

Oxydemeton-methyl

(b)

(c)

(a)

Parathion

(b)

(c)

(a)

Penconazol

 

(c)

(a)

Phosalon

(b)

(c)

(a)

Pirimicarb

(b)

(c)

(a)

Pirimiphos-methyl

(b)

(c)

(a)

Prochloraz

 

(c)

(a)

Procymidon

(b)

(c)

(a)

Profenofos

 

(c)

(a)

Propargit

(b)

(c)

(a)

Pyrethriner

(b)

(c)

(a)

Pyrimethanil

(b)

(c)

(a)

Pyriproxyfen

 

(c)

(a)

Quinoxyfen

 

(c)

(a)

Spiroxamin

(b)

(c)

(a)

Tebuconazol

 

(c)

(a)

Tebufenozid

 

(c)

(a)

Thiabendazol

(b)

(c)

(a)

Tolcloflos-methyl

(b)

(c)

(a)

Tolylfluanid

(b)

(c)

(a)

Triadimefon + triadimenol

Triadimefon

Triadimenol

(b)

(c)

(a)

Vinclozolin

(b)

(c)

(a)

(a)

Bønner (friske eller frosne), gulerødder, agurker, appelsiner eller mandariner, pærer, kartofler, ris, spinat (frisk eller frossen).

(b)

Auberginer, bananer, blomkål, druer, appelsinsaft (), ærter (friske/frosne, uden bælg), peberfrugter (søde), hvede.

(c)

Æbler, hovedkål, porrer, salat, tomater, ferskner (herunder nektariner og lignende krydsninger), rug eller hvede, jordbær.


(1)  Vejledende for 2007 og 2008 afhængigt af programmer, som der vil blive rettet henstilling om for disse år.

(2)  Cerealier, gulerødder, frugtgrøntsager og pærer bør analyseres for chlormequat.

(3)  For appelsinsaft bør medlemsstaterne angive kilden (koncentrat eller friske frugter).


BILAG II

Antal prøver, som hver medlemsstat udtager af hvert produkt og analyserer.

Lande-kode

Prøver

AT

12 (1)

15 (2)

BE

12 (1)

15 (2)

CY

12 (1)

15 (2)

CZ

12 (1)

15 (2)

DE

93

DK

12 (1)

15 (2)

ES

45

EE

12 (1)

15 (2)

EL

12 (1)

15 (2)

FR

66

FI

12 (1)

15 (2)

HU

12 (1)

15 (2)

IT

65

IE

12 (1)

15 (2)

LU

12 (1)

15 (2)

LT

12 (1)

15 (2)

LV

12 (1)

15 (2)

MT

12 (1)

15 (2)

NL

17

PT

12 (1)

15 (2)

PL

45

SE

12 (1)

15 (2)

SI

12 (1)

15 (2)

SK

12 (1)

15 (2)

UK

66

Mindste antal prøver i alt: 613


(1)  Mindste antal prøver for hver anvendt metode til påvisning af en enkelt restkoncentration.

(2)  Mindste antal prøver for hver anvendt metode til samtidig påvisning af flere restkoncentrationer.


Top