EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31998Q0430

Finansforordning af 16. juni 1998 vedrørende samarbejdet med henblik på udviklingsfinansiering under fjerde AVS/EF-konvention

OJ L 191, 7.7.1998, p. 53–70 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)
Special edition in Czech: Chapter 01 Volume 001 P. 448 - 465
Special edition in Estonian: Chapter 01 Volume 001 P. 448 - 465
Special edition in Latvian: Chapter 01 Volume 001 P. 448 - 465
Special edition in Lithuanian: Chapter 01 Volume 001 P. 448 - 465
Special edition in Hungarian Chapter 01 Volume 001 P. 448 - 465
Special edition in Maltese: Chapter 01 Volume 001 P. 448 - 465
Special edition in Polish: Chapter 01 Volume 001 P. 448 - 465
Special edition in Slovak: Chapter 01 Volume 001 P. 448 - 465
Special edition in Slovene: Chapter 01 Volume 001 P. 448 - 465
Special edition in Bulgarian: Chapter 01 Volume 002 P. 65 - 82
Special edition in Romanian: Chapter 01 Volume 002 P. 65 - 82
Special edition in Croatian: Chapter 01 Volume 015 P. 91 - 108

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_financ/1998/430/oj

31998Q0430

Finansforordning af 16. juni 1998 vedrørende samarbejdet med henblik på udviklingsfinansiering under fjerde AVS/EF-konvention

EF-Tidende nr. L 191 af 07/07/1998 s. 0053 - 0070


FINANSFORORDNING af 16. juni 1998 vedrørende samarbejdet med henblik på udviklingsfinansiering under fjerde AVS/EF-konvention (98/430/EF)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, i det følgende benævnt »EF-traktaten«,

under henvisning til fjerde AVS-EØF-konvention, undertegnet den 15. december 1989 i Lomé, som ændret ved aftalen undertegnet på Mauritius den 4. november 1995, i det følgende benævnt »konventionen«,

under henvisning til den interne aftale om finansiering og forvaltning af Fællesskabets bistand, undertegnet den 20. december 1995 i Bruxelles (1), i det følgende benævnt »den interne aftale«, særlig artikel 32,

under henvisning til Rådets afgørelse 91/482/EØF af 25. juli 1991 om de oversøiske landes og territoriers associering med Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (2), i det følgende benævnt »afgørelsen«,

under henvisning til de almindelige bestemmelser og betingelser for de af Den Europæiske Udviklingsfond finansierede bygge- og anlægskontrakter, indkøbskontrakter og kontrakter om tjenesteydelser (3), som AVS-EØF-Ministerrådet vedtog den 29. marts 1990, i det følgende benævnt »almindelige kontraktbestemmelser og -betingelser«,

under henvisning til forslag fra Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Den Europæiske Investeringsbank, i det følgende benævnt »Banken«,

under henvisning til udtalelse fra Revisionsretten (4), og

ud fra følgende betragtninger:

Medlemsstaterne har i henhold til den interne aftales artikel 1, stk. 1, oprettet en ottende Europæisk Udviklingsfond, i det følgende benævnt »EUF«;

i henhold til den interne aftales artikel 32 fastsættes gennemførelsesbestemmelserne til denne aftale i en finansforordning, som straks efter konventionens ikrafttræden vedtages af Rådet med kvalificeret flertal som fastsat i nævnte aftales artikel 21, stk. 4 -

UDSTEDT FØLGENDE FINANSFORORDNING:

AFSNIT I

FINANSIELLE OVERSLAG, RETNINGSLINJER FOR MEDLEMSSTATERNES INDBETALING AF BIDRAG TIL EUF OG ALMINDELIGE PRINCIPPER

Artikel 1

Beløbet for EUF, der er fastsat i artikel 1 i den interne aftale, fordeles som angivet i bilag I. Fordelingen af tildelingerne og reglerne for overførsler mellem disse tildelinger er fastsat i konventionen og den interne aftale.

Artikel 2

1. De årlige bidrag til EUF indkaldes i fire lige store rater, som forfalder:

- den 20. januar

- den 1. april

- den 1. juli

- den 1. november.

Supplerende indbetalinger for regnskabsåret, der vedtages af Rådet i henhold til den interne aftales artikel 6, stk. 3, forfalder og skal foretages inden for den kortest mulige frist i henhold til afgørelsen om indkaldelse af disse indbetalinger og inden tre måneder, medmindre Rådet træffer anden afgørelse.

2. Kommissionen giver i så god tid som muligt inden forfaldsdatoen for hver bidragsrate, senest ved hvert regnskabsårs begyndelse og på grundlag af den rådsafgørelse, der er omhandlet i artikel 6, stk. 1, i den interne aftale, medlemsstaterne oplysning om størrelsen af de indkaldte beløb, der skal indbetales på hver forfaldsdato. Kommissionen fastsætter de beløb, som hver medlemsstat skal indbetale, i forhold til den pågældende medlemsstats bidrag til EUF som fastsat i artikel 1, stk. 2, i den interne aftale.

Kommissionen underretter i god tid inden forfaldsdatoen for hver bidragsrate om enhver ændring i beløbene af de indkaldte bidrag under hensyntagen til EUF's rent faktiske likviditetssituation og de senest foreliggende overslag over udgifterne i resten af året.

3. Såfremt en bidragsrate, der er indkaldt i henhold til denne artikel, ikke er indbetalt inden for 15 dage efter forfaldsdatoen, pålægges der umiddelbart den pågældende medlemsstat en rente af det ikke-betalte beløb. Morarenten beregnes på grundlag af en sats, som ligger 2 procentpoint over den på forfaldsdagen for den pågældende rate gældende rentesats for kortfristet finansiering på denne medlemsstats pengemarked for ecu. Denne sats forhøjes med 0,25 procentpoint for hver måneds forsinkelse. Den forhøjede sats anvendes, så længe medlemsstaten er i restance med indbetalingen. De beløb, der modtages af Kommissionen i forbindelse med en sådan morarente, krediteres den i den interne aftales artikel 9, stk. 2, omhandlede konto.

Artikel 3

1. Medlemsstaternes bidrag udtrykkes i ecu.

2. Hver medlemsstat indbetaler sit bidrag i ecu. Medlemsstaterne kan dog indbetale deres bidrag i national valuta.

3. Hver medlemsstats finansielle bidrag krediteres en særlig konto benævnt »Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber - Den Europæiske Udviklingsfond«, som oprettes hos den pågældende medlemsstats seddelbank eller i et af medlemsstaten udpeget pengeinstitut. Disse bidrag bliver stående på disse særlige konti, indtil der er behov for dem til betaling i henhold til konventionens artikel 319.

4. Ved udløbet af konventionens gyldighedsperiode indkalder Kommissionen i overensstemmelse med de foreliggende behov og på de i den interne aftale og denne finansforordning fastsatte betingelser den del af bidragene, som medlemsstaterne mangler at indbetale.

Artikel 4

1. Ecuen er sammensat af en sum af beløb i medlemsstaternes valutaer, jf. Rådets forordning (EF) nr. 3320/94 af 22. december 1994 om kodificering af den bestående fællesskabslovgivning vedrørende definitionen af ecuen efter ikrafttrædelsen af traktaten om Den Europæiske Union (5).

Enhver ændring af ecuens sammensætning, der vedtages af Rådet i medfør af EF-traktaten, gælder automatisk for denne bestemmelse.

2. Ecuens værdi udtrykt i en given valuta er lig med summen af modværdierne i denne valuta af de valutabeløb, der indgår i ecuen.

Værdien fastsættes af Kommissionen på grundlag af dagskurserne på valutamarkederne.

Dagskurserne for omregning til de forskellige nationale valutaer foreligger hver dag, og de offentliggøres i De Europæiske Fællesskabers Tidende.

3. Omregning mellem ecuen og de nationale valutaer foretages normalt til dagskursen; i behørigt begrundede undtagelsestilfælde kan dette princip fraviges i overensstemmelse med gennemførelsesbestemmelserne i finansforordningen vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget (6).

Artikel 5

Med henblik på betaling i henhold til konventionens artikel 319, stk. 1 og 4, opretter Kommissionen konti i finansieringsinstitutter i AVS-staterne og OLT for betalinger i AVS-staternes nationale valutaer eller OLT's lokale valutaer og i medlemsstaterne for betalinger i ecu og andre valutaer. Med forbehold af konventionens artikel 319, stk. 3, skal indskuddene på disse konti forrentes. Med forbehold af konventionens artikel 192 skal sådanne renter krediteres den i den interne aftales artikel 9, stk. 2, omhandlede konto.

Artikel 6

1. Kommissionen overfører fra de særlige konti, der er åbnet i henhold til denne forordnings artikel 3, stk. 3, de nødvendige midler til inddækning af de konti, der er oprettet i dens navn i overensstemmelse med denne forordnings artikel 5. Disse overførsler foretages i takt med udviklingen i likviditetsbehovet i forbindelse med projekter og programmer.

2. Kommissionen bestræber sig på at fordele trækkene på de i artikel 3, stk. 3, omhandlede særlige konti, således at dens tilgodehavender på disse konti til enhver tid står i forhold til medlemsstaternes bidrag til EUF.

Artikel 7

Der deponeres underskriftsprøver for de tjenestemænd og andre ansatte i Kommissionen, som har beføjelse til at udføre transaktioner over EUF's konti, når disse konti oprettes eller, når tjenestemænd meddeles fuldmagt på et senere tidspunkt, ved denne meddelelse. Denne fremgangsmåde gælder også deponering af underskriftsprøver for de nationale og regionale anvisningsberettigede og deres delegerede for transaktioner på de delegerede udbetalingskonti, der er åbnet i AVS-staterne eller OLT, og i givet fald på konti, der er åbnet i medlemsstaterne.

Artikel 8

1. EUF's midler skal anvendes i overensstemmelse med principperne for forsvarlig økonomisk forvaltning, herunder især sparsommelighed og omkostningseffektivitet. Der skal opstilles kvalitative og kvantitative mål, og disses gradvise opfyldelse skal overvåges ved hjælp af egnede indikatorer.

2. Der skal med henblik herpå forud for anvendelsen af EUF-midlerne foretages en evaluering af den foranstaltning, der skal gennemføres, for at sikre, at de forventede resultater berettiger til de midler, der tages i brug.

3. Alle foranstaltninger skal underkastes en periodisk undersøgelse, navnlig i udsigten til den opstilling af skøn over de bidragsindkaldelser, der er omhandlet i artikel 6, stk. 1, i den interne aftale, således at det kan efterprøves, om de er berettigede.

Artikel 9

1. De finansieringsafgørelser, der træffes i medfør af artikel 25 til 27 i den interne aftale, hvad angår den bistand, der forvaltes af Kommissionen, samt finansieringsaftalerne omfatter en sidste frist for iværksættelse af projektet. Efter dette tidspunkt gælder finansieringsafgørelsen og finansieringsaftalen ikke længere.

2. De i stk. 1 nævnte finansieringsafgørelser og -aftaler omfatter desuden en sidste frist for foranstaltningens gennemførelse. En fortsættelse af foranstaltningen ud over denne frist skal berettiges af tredjemand, der modtager bistanden, inden sidste frist for gennemførelsen og accepteres af Kommissionen.

3. Afslutningen af et projekt og frigørelsen af de midler, der er afsat i medfør af artikel 20, indtræffer, når Kommissionens juridiske forpligtelse over for modtageren, hvad angår dette projekt, er opfyldt, og betalinger og dertil knyttede inkasseringer er bogført.

AFSNIT II

FORVALTNINGEN AF DE EUF-BEVILLINGER, HVIS FINANSIELLE GENNEMFØRELSE PÅHVILER KOMMISSIONEN

Afdeling I

ALMINDELIGE BESTEMMELSER

Artikel 10

Bestemmelserne i dette afsnit finder ikke anvendelse på risikovillig kapital og rentegodtgørelser, der forvaltes af Banken, jf. dog artikel 15, stk. 3, litra c), og artikel 39.

Artikel 11

1. Forvaltningen af bevillingerne påhviler de anvisningsberettigede, der alene har beføjelse til at indgå forpligtelse til afholdelse af udgifter, konstatere tilstedeværelsen af udestående fordringer og udstede indtægts- og betalingsordrer.

2. Inkassering og udbetaling påhviler regnskabsføreren.

3. Stillingerne som anvisningsberettiget, finansinspektør og regnskabsfører er indbyrdes uforenelige.

Artikel 12

Hvis indtægter og udgifter forvaltes ved hjælp af integrerede edb-systemer, finder bestemmelserne i del II og III i dette afsnit anvendelse under rimelig hensyntagen til, om det er muligt og nødvendigt at anvende edb.

I denne forbindelse gælder navnlig, at

- bilagene af kontrolhensyn kan forblive hos den ledende anvisningsberettigede, regnskabsføreren eller deres delegerede

- underskrifter og påtegninger kan anbringes ved hjælp af passende anvendelse af edb.

Finansinspektøren skal høres om det regnskabssystem, der indføres for EUF, og skal have adgang til systemets data.

Artikel 13

1. I overensstemmelse med konventionens artikel 311 udnævner Kommissionen den ledende anvisningsberettigede for EUF.

2. Den ledende anvisningsberettigede kan delegere sine gennemførelsesbeføjelser for EUF til befuldmægtigede, som han udnævner med forbehold af Kommissionens godkendelse. De i dette afsnit fastlagte kompetenceregler finder anvendelse på de pågældende befuldmægtigede inden for rammerne af de delegerede beføjelser. I enhver afgørelse om meddelelse af fuldmagt anføres fuldmagtens omfang og i givet fald dens varighed.

3. De befuldmægtigede kan kun handle inden for de beføjelser, som udtrykkeligt er overdraget dem. Afgørelserne om overdragelse af fuldmagt meddeles de befuldmægtigede, regnskabsføreren, finansinspektøren, den ledende anvisningsberettigede samt Revisionsretten.

Artikel 14

1. EUF's finansinspektør er Kommissionens finansinspektør. Han har til opgave at kontrollere forpligtelser til afholdelse af udgifter, anvisning af disse til betaling samt kontrollere konstateringen og inkasseringen af indtægter og inddrivelse af fordringer. Finansinspektøren kan bistås af en eller flere underordnede finansinspektører.

2. Finansinspektøren kontrollerer udgifts- og indtægtsbilag og om nødvendigt på stedet. Han har inden for disse rammer adgang til sagsakter og originale bilag vedrørende forpligtelser, udgifter og indtægter og eventuelt sagsakter vedrørende tildelinger og delegerede bevillinger. Alle dokumenter og alle oplysninger, som lagres eller opbevares på edb, og som finansinspektøren skønner nødvendige til udførelsen af sit hverv, meddeles ham på anmodning.

3. De særlige regler, der gælder for finansinspektøren, er dem, der er fastsat i finansforordningen vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget.

Artikel 15

1. Regnskabsføreren udnævnes af Kommissionen. Han kan bistås i sit hverv af en eller flere underordnede regnskabsførere, der efter begrundet udtalelse fra regnskabsføreren udnævnes på samme betingelser som regnskabsføreren.

2. Regnskabsføreren varetager inkassering af indtægter og afholdelse af udgifter, inddrivelse af fordringer samt likviditetsforvaltningen. Med forbehold af artikel 36 er regnskabsføreren den eneste, der er beføjet til at forvalte midler og værdier. Han er ansvarlig for deres opbevaring.

3. Regnskabsføreren har ansvaret for at føre regnskab over:

a) de i artikel 1 omhandlede tildelinger

b) de i artikel 20 omhandlede forpligtelser

c) de afgørelser vedrørende risikovillig kapital og rentegodtgørelser, der er omhandlet i artikel 39

d) betalinger, indtægter og fordringer.

4. Regnskabsføreren har ansvaret for udarbejdelsen af de finansielle overslag, der er omhandlet i artikel 66, stk. 2.

Artikel 16

Udnævnelse af den ledende anvisningsberettigede, regnskabsføreren, den underordnede regnskabsfører og den forskudsbestyrer, der er omhandlet i artikel 36, samt den i artikel 40 omhandlede kontoplan meddeles Revisionsretten. Kommissionen giver Revisionsretten meddelelse om de procedureregler, den fastlægger i finansiel henseende.

Afdeling II

INDTÆGTER OG FORDRINGER

Artikel 17

1. EUF's indtægter udgøres af indbetalinger fra medlemsstaterne i overensstemmelse med den interne aftale, indtægter af midler på indlån og alle andre beløb, som godtages af Rådet.

2. Regnskabsføreren fører tilsyn med og bogfører indbetalingerne og andre indtægter fra medlemsstaterne.

3. Regnskabsføreren udsteder for alle andre indtægter et indtægtsbevis, der fremsendes til finansinspektøren til forudgående påtegning. Formålet med finansinspektørens påtegning er at fastslå:

a) at regnskabskonteringen er nøjagtig

b) at indtægtsbeviset er formelt korrekt og i overensstemmelse med de gældende bestemmelser

c) at bilagene er formelt korrekte

d) at principperne for forsvarlig finansforvaltning er overholdt

e) at indtægtsbeløbet og den opgivne valuta er korrekt.

Bogføringen af indtægterne er endelig efter finansinspektørens påtegning.

Artikel 18

1. Enhver foranstaltning eller situation, der kan afføde eller ændre en til fonden skyldig fordring, og som den nationale anvisningsberettigede har underrettet Kommissionen om, skal først gøres til genstand for et fordringsoverslag fra den ledende anvisningsberettigede. Disse overslag fremsendes til finansinspektøren til påtegning og til regnskabsføreren til pro memoria-registrering. De skal især indeholde angivelse af fordringens art, vurderingen heraf og konteringen i regnskabet såvel som angivelse af debitor. Finansinspektørens påtegning skal fastslå

a) konteringens korrekthed

b) overslagets formelle rigtighed og overensstemmelse med gældende bestemmelser for forvaltningen af EUF såvel som alle retsakter, der er vedtaget til gennemførelse af disse bestemmelser, samt med principperne for forsvarlig økonomisk forvaltning, som omhandlet i artikel 8.

Finansinspektøren kan nægte at give sin påtegning, såfremt de i litra a) og b) anførte betingelser efter hans opfattelse ikke er opfyldt.

Kommissionen kan ved en behørigt begrundet beslutning og på eget ansvar undlade at tage hensyn hertil. Denne beslutning er endelig og bindende; den skal meddeles finansinspektøren til underretning. Kommissionen meddeler inden for en måned Revisionsretten alle beslutninger af denne art.

2. Med forbehold af bestemmelserne i artikel 12 udfærdiger den ledende anvisningsberettigede for hver med sikkerhed konstateret likvid og inddrivelig til fonden skyldig fordring inden for rammerne af gennemførelsen af EUF-bevillingerne en indtægtsordre, der sammen med bilagene indsendes til forudgående påtegning hos finansinspektøren. Efter dennes påtegning skal sådanne indtægtsordrer registreres i regnskaberne af regnskabsføreren.

Påtegningen skal fastslå

a) konteringens korrekthed

b) ordrens formelle rigtighed og overensstemmelse med gældende bestemmelser

c) bilagenes formelle rigtighed

d) debitorbeskrivelsens nøjagtighed

e) forfaldsdatoen

f) overensstemmelse med principperne for forsvarlig økonomisk forvaltning, som omhandlet i artikel 8

g) inkasseringens korrekthed, hvad angår beløb og møntenhed.

Såfremt påtegningen nægtes, finder stk. 1, tredje afsnit, anvendelse.

3. Såfremt den ledende anvisningsberettigede afstår fra at inkassere en fordring som omhandlet i stk. 1, forelægger han i forvejen et forslag om bortfald for finansinspektøren til påtegning og for regnskabsføreren til underretning. Formålet med finansinspektørens påtegning er at konstatere den formelle rigtighed af, at fordringen er frafaldet, og at det er sket i overensstemmelse med principperne for forsvarlig økonomisk forvaltning. Det påtegnede forslag registreres af regnskabsføreren.

Såfremt påtegning nægtes, finder stk. 1, tredje afsnit, anvendelse.

4. Såfremt finansinspektøren konstaterer, at en indtægtsordre vedrørende en fordring ikke er blevet udstedt, eller at en fordring ikke er blevet inkasseret, underretter han Kommissionen herom.

Artikel 19

1. Regnskabsføreren har ansvaret for de behørigt udstedte indtægtsordrer.

2. Regnskabsføreren skal overvåge og sikre, at EUF's midler bliver indbetalt på de i indtægtsordrerne anførte forfaldsdatoer, og drage omsorg for bevarelsen af Fællesskabets krav i denne forbindelse.

3. Regnskabsføreren underretter den ledende anvisningsberettigede og finansinspektøren om fordringer, der ikke er blevet inddrevet inden for de fastsatte frister.

4. I givet fald indleder han inddrivelsesproceduren.

Afdeling III

AFHOLDELSE, FASTSÆTTELSE, ANVISNING OG BETALING AF UDGIFTER

1. Forpligtelse til afholdelse af udgifter

Artikel 20

1. Forud for enhver foranstaltning med udgiftsvirkning for EUF skal den ledende anvisningsberettigede udarbejde et forpligtelsesforslag og kan ikke påtage sig juridiske forpligtelser over for tredjemand, før finansinspektøren har påtegnet det og Kommissionen har truffet en finansieringsafgørelse.

2. De beslutninger, Kommissionen træffer i overensstemmelse med artikel 25 til 27 i den interne aftale og de bestemmelser, der bemyndiger den til at yde finansiel støtte fra EUF, gælder som forpligtelser til at afholde udgifter.

Artikel 21

1. Med forbehold af artikel 12 fremsendes forpligtelsesforslagene samt bilagene hertil til finansinspektøren. Heri anføres navnlig udgiftens formål, det anslåede beløb og konteringen heraf samt finansieringsmodtagerens betegnelse.

2. Forpligtelsesforslagene godkendes af regnskabsføreren efter påtegning af finansinspektøren og Kommissionens finansieringsafgørelse.

Artikel 22

1. Finansinspektørens påtegning af forpligtelsesforslagene skal fastslå:

a) overensstemmelse med artikel 20, stk. 1

b) konteringens korrekthed

c) bevillingernes tilstedeværelse

d) udgiftens korrekthed og overensstemmelse med finansieringsforslaget i henseende til de gældende bestemmelser for EUF

e) anvendelsen af de i artikel 8 omhandlede principper for forsvarlig økonomisk forvaltning.

2. Påtegningen må ikke være betinget.

Artikel 23

1. Finansinspektøren kan nægte at give sin påtegning, hvis han finder, at betingelserne i artikel 22 ikke er opfyldt. Hvis han nægter at give sin påtegning, skal dette begrundes skriftligt. Den ledende anvisningsberettigede underrettes herom.

Såfremt påtegningen nægtes, og den ledende anvisningsberettigede opretholder sit forslag, forelægges spørgsmålet Kommissionen til afgørelse.

2. Bortset fra de tilfælde, hvor der er tvivl om bevillingernes tilstedeværelse, kan Kommissionen på eget ansvar og ved en behørigt begrundet beslutning undlade at tage hensyn til nægtelsen. Denne beslutning er endelig og bindende; den meddeles finansinspektøren til underretning. Kommissionen underretter Revisionsretten om alle sådanne beslutninger inden for en tidsfrist af en måned.

2. Delegerede bevillinger

Artikel 24

1. Kontrakter, der indgås af modtageren for gennemførelse af et projekt eller et program, som har været genstand for en finansieringsafgørelse som omhandlet i artikel 20, stk. 2, og som er godkendt af delegationschefen, registreres i regnskabssystemet af den ledende anvisningsberettigede. Denne registrering betegnes som delegeret bevilling. Det samme gælder kontrakter, som indgås, eller overslag, som antages direkte eller af Kommissionen på modtagerens vegne, vedrørende gennemførelsen af sådanne projekter og programmer.

2. Registreringen af de delegerede bevillinger afskrives på de forpligtelser for finansieringsafgørelser, der er omhandlet i artikel 20, stk. 2.

3. Fastsættelse af udgifter

Artikel 25

Fastsættelsen af en udgift er den handling, hvorved den ledende anvisningsberettigede

a) kontrollerer tilstedeværelsen af kreditors adkomst

b) fastslår og kontrollerer tilstedeværelsen af fordringen og størrelsen heraf, og

c) kontrollerer fordringens forfaldsbetingelser.

Artikel 26

1. Fastsættelse af en udgift kan kun ske efter fremlæggelse af bilag, der beviser kreditors adkomst og, om fornødent, den præsterede ydelse eller tilstedeværelsen af et dokument, der berettiger betalingen. De bilag, der skal vedlægges betalingsordren, og de bemærkninger, de bør indeholde, bør gøre det muligt at udføre den kontrol, der er fastsat i artikel 25 og 29.

2. For visse udgiftskategoriers vedkommende kan der ydes forskud.

3. Den ledende anvisningsberettigede, der er beføjet til at fastsætte udgifter, kontrollerer selv disse bilag eller sikrer på eget ansvar, at denne kontrol er blevet foretaget.

4. Anvisning af udgifter til betaling

Artikel 27

Anvisningen er den handling, hvorved den ledende anvisningsberettigede ved udstedelse af en betalingsordre pålægger regnskabsføreren at betale en udgift, som han har fastsat.

Artikel 28

Betalingsordren skal angive

a) konteringen i regnskabet

b) det beløb, der skal betales, skrevet med tal og bogstaver, med angivelse af valutaen

c) modtagerens navn og adresse

d) bankkontoen

e) betalingsformen

f) formålet med udgiften.

Betalingsordren dateres og underskrives af den ledende anvisningsberettigede.

Artikel 29

1. Betalingsordren vedlægges de originale bilag, som skal indeholde eller ledsages af den anvisningsberettigedes attestering af korrektheden af de beløb, der skal betales, og af leverancernes modtagelse eller tjenesteydelsens udførelse. Betalingsordren skal udvise numrene på og påtegningsdatoerne for de tilsvarende forpligtelser.

2. Kopier af bilagene, hvis overensstemmelse med originalerne er attesteret af den ledende anvisningsberettigede eller af Kommissionens delegerede, kan i behørigt begrundede tilfælde gælde som originaler.

Artikel 30

1. Med forbehold af artikel 35 sendes betalingsordrerne til forudgående påtegning hos finansinspektøren. Den forudgående påtegning skal fastslå

a) betalingsordrens korrekte udstedelse

b) betalingsordrens overensstemmelse med kreditors adkomst

c) konteringens rigtighed

d) bevillingernes tilstedeværelse

e) bilagenes korrekthed

f) kreditorbeskrivelsens rigtighed.

2. Hvis påtegning nægtes, finder artikel 23 anvendelse.

3. Efter finansinspektørens påtegning fremsendes den originale betalingsordre samt bilagene til regnskabsføreren.

5. Betaling af udgifter

Artikel 31

1. Med forbehold af konventionens artikel 313 og artikel 319, stk. 8, vedrørende henholdsvis den nationale anvisningsberettigedes ansvar og det finansielle ansvar, der påhviler de ansvarlige for styringen og gennemførelsen af samarbejdet med henblik på udviklingsfinansiering, er betalingen den endelige handling, der frigør EUF for dens forpligtelser over for kreditorerne.

2. Regnskabsføreren foretager betalingen af udgifterne inden for rammerne af de disponible midler, jf. dog artikel 36.

Artikel 32

I tilfælde af, at der foreligger en materiel fejl, eller såfremt den frigørende kvitterings gyldighed anfægtes, eller de i nærværende finansforordning fastsatte formaliteter tilsidesættes, skal regnskabsføreren tilbageholde betalingen.

Artikel 33

1. Såfremt betalingen tilbageholdes, anfører regnskabsføreren grundene til denne beslutning i en skriftlig erklæring, der omgående fremsendes til den ledende anvisningsberettigede samt til finansinspektøren til dennes underretning.

2. Medmindre der er tale om, at den frigørende kvitterings gyldighed anfægtes, kan den ledende anvisningsberettigede i tilfælde af tilbageholdelse af betalingen forelægge sagen for Kommissionen. Denne kan på eget ansvar skriftligt kræve, at betalingen foretages.

Artikel 34

1. Betalingerne finder sted via de i artikel 5 angivne bankkonti. De nærmere regler for sådanne kontis oprettelse, funktion og anvendelse fastsættes af Kommissionen.

2. Det fastsættes i disse regler især, at checks og overførsler skal underskrives af to personer i fællesskab, hvoraf den ene skal være en underordnet regnskabsfører eller en forskudsbestyrer; i disse regler fastsættes det endvidere, for hvilke udgifter betaling altid skal foretages ved check eller overførsel.

6. Betalinger, der foretages lokalt

Artikel 35

1. Hvor delegationschefen i overensstemmelse med artikel 13 fungerer som ledende anvisningsberettiget pr. delegation, kan de tilsvarende betalinger foretages af en underordnet regnskabsfører på stedet, som udnævnes på de i artikel 15 angivne betingelser.

Den underordnede regnskabsfører foretager betalingerne i national valuta til den delegerede udbetalingskonto i AVS-staten eller OLT og eventuelt betalinger i fremmed valuta til en eller flere delegerede udbetalingskonti i Fællesskabet.

2. Bogføringen i EUF's regnskaber af betalinger, der foretages i medfør af stk. 1, kan også overdrages den underordnede regnskabsfører.

3. Finansinspektøren fører i forbindelse med betalinger, der foretages af den underordnede regnskabsfører efter delegation, kontrol efter deres gennemførelse og eventuelt deres bogføring.

7. Forskudsforvaltning

Artikel 36

1. Den ledende anvisningsberettigede kan efter en positiv udtalelse fra regnskabsføreren og finansinspektøren træffe beslutning om at oprette forskudsforvaltninger med henblik på betaling af visse udgiftskategorier.

2. Regnskabsføreren er den eneste, der kan overføre midler til forskudsforvaltningerne.

3. I de nærmere bestemmelser for forskudsforvaltningernes funktion fastsættes særlig

a) måden, hvorpå forskudsbestyrerne udpeges

b) arten af og maksimumsbeløbet for hver udgift, der kan afholdes under forskudsforvaltning

c) maksimumsbeløbet for de forskud, der kan bevilges

d) de nærmere regler og frister for fremlæggelse af bilag

e) forskudsbestyrernes ansvar.

4. Den ledende anvisningsberettigede og regnskabsføreren påser, at forskud ydet i medfør af denne artikel afvikles behørigt med hensyn til såvel beløbsstørrelser som frister.

Afdeling IV

REGNSKAB

Artikel 37

Regnskabet for EUF føres i ecu pr. kalenderår som dobbelt bogholderi.

Det udviser:

a) tildelingerne

b) forpligtelserne

c) de delegerede bevillinger

d) alle årets indtægter, betalinger, konstaterede fordringer og opkrævninger med angivelse af det fulde beløb og uden sammenlægninger.

De støttes af bilag.

Når delegerede bevillinger, indtægter, betalinger og fordringer udtrykkes i nationale valutaer, skal regnskabssystemet dog gøre det muligt i fornødent omfang at opføre disse poster i såvel national valuta som i ecu.

Artikel 38

1. De i artikel 20, stk. 2, omhandlede forpligtelser bogføres i ecu med beløbet af de finansieringsafgørelser, som Kommissionen træffer.

2. De i artikel 24 omhandlede delegerede bevillinger bogføres i ecu med modværdien af de kontrakter, som indgås, eller de overslag, som antages af AVS-staten eller OLT eller af Kommissionen som led i projektgennemførelsen. I denne modværdi tages der eventuelt hensyn til:

a) et beløb til betaling af udgifter på basis af bilag (refusionsberettigede)

b) et beløb til prisrevision og uforudsete udgifter som angivet i de kontrakter, der finansieres af EUF

c) et beløb til dækning af valutakurssvingninger.

3. De omregningskurser, der skal anvendes ved den endelige bogføring af betalinger, der foretages som led i de projekter og programmer, der er omhandlet i konventionens tredje del, afsnit III, er de gældende kurser på datoen for betalingerne. Denne dato svarer til den dato, på hvilken Kommissionens konti som omhandlet i artikel 5 i denne forordning er blevet debiteret.

4. Alle regnskabsbilag vedrørende indfrielsen af en forpligtelse opbevares i en periode på fem år fra datoen for den beslutning om decharge for gennemførelsen af EUF, der er omhandlet i artikel 33, stk. 3, i den interne aftale, vedrørende det regnskabsår, i hvilket forpligtelsen regnskabsmæssigt er blevet afviklet.

Artikel 39

1. Kommissionen fører regnskab over den risikovillige kapital og de rentegodtgørelser, det forvaltes af Banken på Fællesskabets vegne.

2. Forud for Bankens bestyrelses finansieringsafgørelse i overensstemmelse med artikel 29, stk. 3 og 4, i den interne aftale forelægger den ledende anvisningsberettigede finansinspektøren og regnskabsføreren et konteringsforslag vedrørende afgørelsen.

3. I dette forslag angives navnlig formålet med, evalueringen og konteringen af udgiften samt finansieringsmodtageren.

Målet med finansinspektørens påtegning af dette forslag er at fastslå:

a) konteringens korrekthed

b) bevillingernes tilstedeværelse.

Regnskabsføreren giver sin godkendelse, efter at Bankens bestyrelse har truffet sin finansieringsafgørelse.

4. a) Bankens finansieringsafgørelser vedrørende risikovillig kapital bogføres til deres nominelle værdi.

b) I tilfælde med rentegodtgørelser foretages der en midlertidig bogføring på grundlag af en af Kommissionen anslået værdi på tidspunktet, hvor afgørelsen træffes, og der foretages en endelig bogføring ved den evaluering af rentegodtgørelsesbeløbet, som Banken fremsender ved kontraktens undertegnelse. Beløbet reguleres ved kontraktens afslutning.

5. De anmodninger om overførsel af midler, der er omhandlet i artikel 59, stk. 2, og artikel 61, stk. 3, fremsendes til finansinspektøren af den ledende anvisningsberettigede.

Overførselsanmodningerne skal angive:

a) konteringen

b) det beløb, der skal betales, angivet i tal og med bogstaver samt udbetalingsvaluta

c) modtagerens navn og adresse

d) bankkonto og betalingsmåde

e) udgiftens formål

f) valørdato for udbetalingen.

6. Betalingen foretages og bogføres af regnskabsføreren.

7. Finansieringsafgørelsen træffes, og tilbageføringen af den disponible saldo til den relevante tildeling foretages efter anmodning fra Banken.

Artikel 40

1. De regnskabsmæssige posteringer foretages i overensstemmelse med en kontoplan i klasser, der tydeligt adskiller de konti, som danner grundlag for opstillingen af henholdsvis de finansielle oversigter og forvaltningsregnskabet.

2. Kommissionen fastsætter på forslag af regnskabsføreren de nærmere betingelser for opstillingen af kontoplanen og dennes funktion.

Artikel 41

Regnskabet afsluttes ved regnskabsårets udgang med henblik på udarbejdelsen af de finansielle oversigter og forvaltningsregnskabet for EUF. Disse forelægges for finansinspektøren til udtalelse.

Afdeling V

DE ANVISNINGSBERETTIGEDES, FINANSINSPEKTØRERNES, REGNSKABSFØRERNES OG FORSKUDSBESTYRERNES ANSVAR

Artikel 42

Med forbehold af konventionens artikel 313, stk. 1, litra f), og artikel 319, stk. 8, pådrager enhver anvisningsberettiget sig disciplinært og eventuelt økonomisk ansvar, såfremt han konstaterer tilstedeværelsen af udestående fordringer til EUF's fordel, afholder en udgift eller underskriver en betalingsordre uden at overholde bestemmelserne i denne forordning. Det samme gælder ligeledes, hvis han undlader at udstede eller uberettiget forsinker udstedelsen af en betalingsordre eller inddrivelsen af en fordring og hermed påfører Kommissionen erstatningsansvar over for tredjemand.

Artikel 43

En finansinspektør pådrager sig disciplinært og eventuelt økonomisk ansvar for de handlinger, han foretager under udøvelsen af sit hverv, særlig såfremt han giver påtegning i tilfælde af en overskridelse af bevillingerne.

Artikel 44

1. Regnskabsføreren og de underordnede regnskabsførere pådrager sig disciplinært og eventuelt økonomisk ansvar for de betalinger, de foretager uden at overholde artikel 32.

De er disciplinært og økonomisk ansvarlige for ethvert tab eller enhver ødelæggelse af de midler, værdier og dokumenter, der er dem betroet, hvis dette tab eller denne ødelæggelse skyldes forsæt eller grov uagtsomhed, der kan tilskrives dem.

På samme betingelser er de ansvarlige for den korrekte udførelse af de ordrer, de modtager om anvendelse og forvaltning af bankkonti, særlig

a) såfremt de inkasseringer eller betalinger, de foretager, ikke svarer til det beløb, der er anført på indtægts- eller betalingsordrerne

b) såfremt de betaler til andre modtagere end de berettigede.

2. Enhver forskudsbestyrer pådrager sig disciplinært og eventuelt økonomisk ansvar

a) såfremt han ikke med formelt korrekte bilag kan begrunde de betalinger, han foretager

b) såfremt han betaler til andre modtagere end den berettigede.

Han er disciplinært og økonomisk ansvarlig for ethvert tab eller enhver ødelæggelse af de midler, værdier og dokumenter, der er ham betroet, hvis dette tab eller denne ødelæggelse skyldes forsæt eller grov uagtsomhed, der kan tilskrives ham.

3. Regnskabsføreren, de underordnede regnskabsførere og forskudsbestyrerne skal forsikre sig mod de risici, de løber i henhold til denne artikel, og som ikke kan dækkes af den i stk. 4 omhandlede garantifond. Kommissionen dækker de hermed forbundne forsikringsudgifter.

4. Der ydes særlige godtgørelser til regnskabsførere, underordnede regnskabsførere og forskudsbestyrere. Størrelsen af disse godtgørelser fastsættes af Kommissionen. De til disse godtgørelser svarende beløb krediteres hver måned en konto, åbnet af Kommissionen i hver af disse tjenestemænds navn for at oprette en garantifond, der skal dække et eventuelt kasse- eller bankunderskud, som den pågældende måtte være ansvarlig for.

Kreditsaldoen på disse garantikonti udbetales til de pågældende ansatte, når de fratræder hvervet som regnskabsfører eller forskudsbestyrer, og hvad angår regnskabsføreren, når denne har modtaget den i artikel 46 omhandlede decharge.

Artikel 45

Den ledende anvisningsberettigede og hans delegerede, finansinspektørerne, regnskabsførerne og forskudsbestyrerne kan pådrage sig økonomisk og disciplinært ansvar på de vilkår, der er fastlagt i artikel 22 og 86 til 89 i vedtægten for tjenestemænd i De Europæiske Fællesskaber.

Artikel 46

Kommissionen har en frist på to år fra den dato, på hvilken de finansielle oversigter er blevet forelagt Rådet, til at træffe afgørelse om at meddele regnskabsførerne decharge for transaktionerne i forbindelse hermed.

AFSNIT III

GENNEMFØRELSESFORANSTALTNINGER

Afdeling I

DE EUF-TRANSAKTIONER, SOM KOMMISSIONEN FORVALTER

1. Almindelige bestemmelser

Artikel 47

Når den tildelte bistand videreformidles til den endelige låntager i overensstemmelse med konventionens artikel 219, stk. 5, artikel 233, stk. 3, og artikel 266, skal finansieringsaftalen indeholde en nærmere angivelse af lånebetingelserne, bl.a. rentesats, lånets varighed, afdragsfri periode og ordninger vedrørende anvendelsen af midlerne fra tilbagebetalinger og renter. Ved fastsættelsen af disse betingelser skal der tages tilbørligt hensyn til alle relevante bestemmelser i konventionen, herunder især artikel 233, stk. 4, litra b), artikel 240, stk. 1, litra a), og artikel 291.

Artikel 48

Betalingskrav i forbindelse med forsinkelser, som Kommissionen er ansvarlig for i henhold til konventionens artikel 319, imødekommes af Kommissionen over den konto, der er omhandlet i den interne aftales artikel 9, stk. 2.

2. Udbud og kontrakter

Artikel 49

1. Kommissionen træffer passende foranstaltninger til at sikre, at de berørte erhvervskredse holdes effektivt informeret, blandt andet gennem regelmæssig offentliggørelse af forhåndsmeddelelser om kontrakter, som skal finansieres ved hjælp af EUF-midler.

2. Kommissionen sørger på den mest hensigtsmæssige måde

a) under angivelse af de indgåede kontrakters formål, indhold og beløb

- for offentliggørelse en gang om året af forhåndsmeddelelser om de kontrakter vedrørende tjenesteydelser og de foranstaltninger vedrørende teknisk samarbejde, der skal henholdsvis indgås eller træffes efter udbuddet i de tolv måneder, der følger efter offentliggørelsen

- for offentliggørelse en gang hver tredje måned af ændringer af de forhåndsmeddelelser, der er nævnt i første led

b) for offentliggørelse af resultaterne af udbuddene så hurtigt som muligt.

3. En tilsvarende fremgangsmåde følges med henblik på at give meddelelse om afgørelser vedrørende intervention i form af gennemførelse af undersøgelser og ydelse af faglig bistand.

Artikel 50

Kommissionen underretter hvert år Rådet om de kontrakter, der er indgået i løbet af det pågældende år. Den giver i Rådet meddelelse om de foranstaltninger, som den har truffet, eller som den agter at træffe med henblik på at forbedre konkurrencevilkårene ved deltagelse i EUF's udbud.

Kommissionen giver i sin beretning Rådet alle oplysninger, som kan sætte det i stand til at vurdere, om de trufne foranstaltninger på forhånd har bevirket, at der for alle virksomheder i de forskellige medlemsstater, i AVS-staterne samt i de associerede lande og territorier er skabt lige muligheder for adgang til de indkøbskontrakter om bygge- og anlægsarbejder, leverance- og tjenesteydelser, der finansieres af EUF.

Artikel 51

Den årsberetning til Rådet, der er omhandlet i artikel 50, skal indeholde oplysninger om indgåelse af aftaler, både underhåndsaftaler og aftaler efter begrænset udbud for kontrakter om bygge- og anlægsarbejder, leverancer og tjenesteydelser og aftaler i administrativt regi.

Artikel 52

1. Med forbehold af artikel 20, stk. 1, litra c), i den interne aftale finder bestemmelserne i de almindelige kontraktbestemmelser og -betingelser anvendelse på alle udbud og kontrakter, der finansieres af EUF. Betalingsbetingelserne og den valuta eller de valutaer, der betales med, angives nærmere i de pågældende kontrakter.

2. Ved fastsættelsen af den pris, der tilbydes for kontrakter, der finansieres af EUF, tages der hensyn til de afgiftsordninger, der er omhandlet i konventionens artikel 308, 309 og 310.

3. Når betalingen foretages i en AVS-stats nationale valuta, skal den ske gennem en bank, der er etableret i den pågældende stat, eller det land, hvor ordremodtageren har sit hovedsæde.

Når betalingen foretages i ecu eller i fremmed valuta, skal den ske gennem en autoriseret bank eller en autoriseret formidler, der er etableret i en medlemsstat eller en AVS-stat eller det land, hvor ordremodtageren har sit hovedsæde.

3. Strukturtilpasningsstøtte

Artikel 53

1. Den i konventionen omhandlede strukturtilpasningsstøtte iværksættes i henhold til konventionens artikel 243-248.

2. Beløbene i de kontrakter, der indgås i forbindelse med importprogrammer i form af bistand i fremmed valuta, kan udtrykkes i andre valutaer end ecu eller AVS-staternes valutaer, herunder valutaer i lande, der ikke er kontraherende parter i konventionen.

3. I forbindelse med hvert enkelt forskudsbeløb, der ydes til strukturtilpasningsprogrammer, kontrollerer Kommissionen den formelle rigtighed og udgiftens berettigelse efter de for anvendelse af midlerne gældende regler og bestemmelserne i konventionens artikel 246, 248 og 294, stk. 1, litra b), samt artikel 20 i den interne aftale.

4. Forvaltning af ordningen til stabilisering af eksportindtægterne (Stabex)

Artikel 54

De årlige midler til Stabex-ordningen, der er omhandlet i konventionens artikel 191, forvaltes af Kommissionen efter følgende fremgangsmåde:

a) de to halvdele af hver årlig rate krediteres ordningen henholdsvis den 1. april og den 1. juli og indbetales på en særlig Stabex-konto. Den første overførsel nedsættes dog med eventuelle beløb af forlods træk, som er foretaget i det foregående år i henhold til konventionens artikel 194, stk. 1. Den anden årlige overførsel forhøjes i givet fald med forlods træk, der foretages på det følgende år i henhold til konventionens artikel 194, stk. 1. Ethvert beløb, der skal krediteres Stabex-ordningen i det kalenderår, i hvilket konventionen trådte i kraft, overføres til ordningen på tidspunktet for denne finansforordnings ikrafttræden med virkning fra ovenfor fastsatte forfaldsdatoer. Imidlertid kan medlemsstaterne omdanne skyldige bidrag til en åben fordring, hvoraf renterne tilskrives ordningen i overensstemmelse med retningslinjerne i bilag II

b) de årlige rater tilskrives rente, der krediteres Stabex-ordningens midler, og det på følgende måde:

- fra 1. april hvert år får den første halvårlige rate, med fradrag af alle forskud og overførsler, der er udbetalt fra Stabex-ordningens midler, tilskrevet renter

- fra 1. juli hvert år tilskrives den anden halvårlige rate rente på tilsvarende måde

c) den del af en årlig rate, der ikke er blevet udbetalt i form af forskud eller overførsler, får forsat tillagt renter, der godskrives Stabex-ordningens midler, indtil den anvendes det følgende regnskabsår

d) de overførsler, der er omhandlet i konventionens artikel 211, foretages i ecu til en rentebærende bankkonto, der vælges af AVS-staten og Kommissionen efter fælles aftale og som åbnes i en af Fællesskabets medlemsstater. Al tilskreven rente krediteres denne konto. Alle træk på denne konto kræver to underskrifter, hvoraf den ene skal hidrøre fra en person, som er udpeget af AVS-staten, og den anden fra chefen for Kommissionens delegation. Midlerne på kontoen, herunder renterne, frigøres i henhold til konventionens artikel 186, stk. 2.

Artikel 55

I tilfælde af forlods anvendelse af det følgende års rate, som fastlagt i konventionens artikel 194, reduceres de forskud, der er omhandlet i konventionens artikel 206, i forhold hertil.

Artikel 56

Den kvartalsrapport til medlemsstaterne om EUF's likviditetssituation, som er omhandlet i artikel 2, stk. 1, skal omfatte specifikke oplysninger om Stabex-ordningens finansielle situation.

Artikel 57

Såfremt beregningen af en overførsel eller et forskud kræver omregning til ecu af statistiske oplysninger, der er angivet i den berørte AVS-stats nationale valuta eller i en anden valuta, anvendes som vekselkurs den årlige gennemsnitskurs i det kalenderår, som statistikken vedrører.

Afdeling II

DEN STØTTE, SOM BANKEN ADMINISTRERER

Artikel 58

I begyndelsen af hvert kvartal fremsender Banken til Kommissionen overslag over alle de beløb, der forventes krævet udbetalt fra EUF i det pågældende kvartal, for så vidt angår risikovillig kapital og rentegodtgørelser, som den forvalter i overensstemmelse med artikel 10 i den interne aftale.

1. Risikovillig kapital

Artikel 59

1. I enhver afgørelse om ydelse af risikovillig kapital fastsættes en grænse for Fællesskabets forpligtelse og økonomiske ansvar samt i forbindelse med kapitalinteresser for omfanget af de dermed forbundne selskabsrettigheder. Ved afgørelsen tages der også hensyn til bestemmelserne i konventionens artikel 234, stk. 2, om ansvaret i forbindelse med kursrisiko.

De retsakter, der ligger til grund for transaktioner med risikovillig kapital, udfærdiges af Banken som befuldmægtiget for Fællesskabet.

2. Hver gang en udbetaling finder sted anmoder Banken Kommissionen om at betale modværdien i ecu af det beløb, der udbetales som risikovillig kapital. Kommissionen betaler dette beløb inden for 21 dage efter modtagelsen af betalingsanmodningen med samme valørdato, som den for Bankens udbetaling gældende.

3. Finder udbetalingen sted i andre valutaer end ecu, er de valutakurser, der anvendes ved fastsættelsen af de beløb, som skal udbetales, dem, som Banken har opnået hos den bankforbindelse, der har fået pålagt vekseltransaktionen.

De satser for omregning til ecu, som låntageren skal anvende til beregning af de beløb, der skal betales for provenu, indtægter og tilbagebetalinger i forbindelse med transaktioner med risikovillig kapital, er dem, som er gældende en måned inden datoen for betalingen.

4. Tilgodehavender i form af provenu, indtægter og tilbagebetalinger i forbindelse med transaktioner med risikovillig kapital inkasseres på Fællesskabets vegne af Banken i overensstemmelse med artikel 60.

Artikel 60

De af Banken inkasserede midler i form af provenu, indtægter eller tilbagebetalinger i forbindelse med transaktioner med risikovillig kapital krediteres en særlig konto, der oprettes i Fællesskabets navn og for medlemsstaternes regning i forhold til disses bidrag til EUF. Denne konto føres i ecu og forvaltes af Banken i henhold til artikel 9, stk. 1, i den interne aftale. Banken træffer aftale med medlemsstaterne om de oplysninger, der skal gives vedrørende kontoen.

De praktiske fremgangsmåder for forvaltning af kontoen, herunder reglerne for fastsættelse af rentesatserne for indestående beløb, aftales mellem Rådet og Banken i forståelse med Kommissionen.

2. Lån med rentegodtgørelse

Artikel 61

1. Det samlede rentegodtgørelsesbeløb for lån fra Banken beregnes i ecu i henhold til konventionens artikel 235 på grundlag af rentesrenten beregnet efter fremgangsmåden i nærværende artikels stk. 3, litra c).

2. Ved undertegnelsen af hver lånekontrakt meddeler Banken Kommissionen det anslåede samlede rentegodtgørelsesbeløb udtrykt i ecu.

3. Ved udbetalingen af hver lånerate anmoder Banken Kommissionen om at betale den tilsvarende rentegodtgørelse, som beregnes således:

a) modværdien i ecu af de beløb, der er udbetalt i national valuta, beregnes ved hjælp af den omregningskurs mellem de udbetalte valutaer og den ecu, der er offentliggjort i De Europæiske Fællesskabers Tidende og gældende på datoen for fastlæggelsen af de beløb i national valuta, der skal udbetales; denne dato meddeles Kommissionen

b) godtgørelsessatsen anvendes på den årlige resthovedstol, der henstår på hver forfaldsdag

c) nutidsværdien af rentegodtgørelserne i forbindelse med udbetalte lån beregnes på grundlag af rentesrenten, svarende til den årlige rente, som Banken reelt ville have opnået for den eller de valutaer, der er anvendt ved den pågældende udbetaling, såfremt lånet ikke var omfattet af en rentegodtgørelse. Ved denne beregning af nutidsværdien nedsættes rentesrenten med 0,4 procentpoint.

4. Kommissionen betaler rentegodtgørelsesbeløbet i ecu, beregnet efter de i stk. 3 beskrevne fremgangsmåder, senest 21 dage efter modtagelsen af betalingsanmodningen, idet valørdatoen er datoen for udbetalingen af den tilsvarende lånerate.

5. Såfremt hele det lån, som er ydet med rentegodtgørelse, tilbagebetales før forfaldstidspunktet, betaler Banken på den første kontraktlige forfaldsdag efter den førtidige tilbagebetaling Kommissionen hele saldoen af den beregnede rentegodtgørelse, korrigeret for perioden mellem Bankens modtagelse af rentegodtgørelsen og betalingstidspunktet. Ved delvis førtidig tilbagebetaling af et sådant lån skal Bankens betaling til Kommissionen vedrøre den del af lånet, der er blevet tilbagebetalt.

6. De beløb, der tilbagebetales til Kommissionen, medfører en tilsvarende forhøjelse af de bevillinger, der i henhold til den interne aftales artikel 4 er afsat til finansiering af rentegodtgørelser.

7. Alle de i denne artikel omhandlede betalinger foretages i ecu.

AFSNIT IV

DE UDØVENDE ORGANER

1. Den ledende anvisningsberettigede

Artikel 62

Den ledende anvisningsberettigede for EUF, der er omhandlet i konventionens artikel 311, træffer alle nødvendige foranstaltninger til gennemførelsen af konventionens artikel 294 til 307.

Artikel 63

1. Den ledende anvisningsberettigede træffer alle foranstaltninger til at sikre, at de nationale eller regionale anvisningsberettigede varetager de opgaver, der er pålagt dem i medfør af konventionen, særlig artikel 312 til 315.

2. Såfremt den ledende anvisningsberettigede får kendskab til problemer i afviklingen af procedurer vedrørende forvaltningen af EUF's midler, tager han sammen med den nationale eller regionale anvisningsberettigede de nødvendige kontakter med henblik på at afhjælpe dette forhold og træffer i givet fald de nødvendige forholdsregler, når den nationale eller regionale anvisningsberettigede ikke varetager eller ikke er i stand til at påtage sig de opgaver, som konventionen tillægger dem; bl.a. kan han midlertidigt træde i stedet for den nationale eller regionale anvisningsberettigede.

Artikel 64

Den nationale og den regionale anvisningsberettigede træffer i nært samarbejde med delegationschefen de foranstaltninger, der er knyttet til gennemførelsen af projekterne i overensstemmelse med konventionens artikel 313 og 317.

Delegationschefen skal under udøvelsen af de i artikel 316 fastlagte funktioner overholde nærværende finansforordning.

2. Kommissionens delegerede

Artikel 65

Forholdet mellem Kommissionen og de udbetalende myndigheder, der er omhandlet i konventionens artikel 319, fastlægges i kontrakter, der forudgående skal påtegnes af finansinspektøren. Kontrakterne sendes til Revisionsretten, når de er underskrevet.

AFSNIT V

REGNSKABSAFLÆGGELSE OG REVISION AF REGNSKABERNE

Artikel 66

1. Kommissionen udarbejder senest den 1. maj hvert år finansielle oversigter og et forvaltningsregnskab for EUF, som beskriver den finansielle situation pr. 31. december i det forløbne regnskabsår.

2. De finansielle oversigter udarbejdes af regnskabsføreren og omfatter:

a) en status over EUF's formuestilling på tidspunktet for det forløbne regnskabsårs afslutning

b) en oversigt over ressourcer og anvendte midler i det forløbne regnskabsår

c) en oversigt over indtægter og udgifter i det forløbne regnskabsår

d) en indtægtsoversigt med

- overslag over kalenderårets indtægter

- ændringer i indtægtsoverslagene

- de i løbet af kalenderåret konstaterede fordringer

- beløb, der endnu skal indgå ved udgangen af kalenderåret

- yderligere indtægter

e) en oversigt med angivelse af

- udestående fordringer, der skal indfries i begyndelsen af kalenderåret

- fordringer konstateret i løbet af kalenderåret

- beløb, der skal inddrives i løbet af kalenderåret

- bortfaldne konstaterede fordringer

- fordringer, der endnu skal inkasseres ved udgangen af kalenderåret

f) bemærkninger om de regnskabsprincipper, der er fulgt ved udarbejdelsen og præsentationen af regnskaberne, eventuelt med yderligere forklaringer til visse rubrikker i litra a), b), c), d) og e) ovenfor nævnte talopstillinger.

Artikel 67

1. Det i artikel 68 omhandlede forvaltningsregnskab udarbejdes af den ledende anvisningsberettigede i samråd med regnskabsføreren og skal omfatte:

a) en opstilling, der viser udviklingen i det forløbne regnskabsår i de i artikel 1 nævnte tildelinger

b) en opstilling, der viser det samlede beløb pr. tildeling af forpligtelserne, de delegerede bevillinger og betalingerne i løbet af regnskabsåret og de samlede beløb heraf siden EUF's begyndelse

c) opstillinger, der pr. tildeling, land, territorium, region eller underregion viser det samlede beløb af forpligtelser, delegerede bevillinger og betalinger i løbet af regnskabsåret og de samlede beløb heraf siden EUF's begyndelse.

2. Forvaltningsregnskabet indledes med en analyse af finansforvaltningen i det forløbne regnskabsår.

Artikel 68

Med forbehold af den interne aftales artikel 33, stk. 5, fremsender Kommissionen senest den 1. maj i det følgende regnskabsår de finansielle oversigter og forvaltningsregnskabet til Europa-Parlamentet, Rådet og Revisionsretten.

Artikel 69

Revisionsretten og dens medlemmer kan i forbindelse med udøvelsen af deres hverv bistås af ansatte i Revisionsretten.

Revisionsretten selv eller et af dens medlemmer skal give de myndigheder, med hvilke de ansatte med delegeret ansvar skal samarbejde, meddelelse om de opgaver, der overdrages disse ansatte.

Artikel 70

1. Med forbehold af artikel 33, stk. 5, i den interne aftale skal Revisionsretten foretage sin revision på grundlag af regnskabsbilagene og om fornødent ved undersøgelser på stedet. Revisionen har til formål at fastslå indtægternes og udgifternes lovlighed og formelle rigtighed i forhold til de gældende bestemmelser samt at sikre, at den økonomiske forvaltning har været forsvarlig.

2. I udførelsen af sit hverv kan Revisionsretten på de i stk. 6 fastsatte betingelser gøre sig bekendt med alle dokumenter og oplysninger, der angår den økonomiske forvaltning i de tjenestegrene, som er undergivet dens kontrol; den har beføjelse til at indhente oplysninger hos enhver ansat, der har ansvaret for en indtægt eller en udgift, og til at benytte alle de kontrolmuligheder, som står til de nævnte tjenestegrenes rådighed.

3. Revisionsretten drager omsorg for, at alle værdipapirer og midler, der er deponeret eller findes i kassen, kontrolleres ved gennemsyn af de beviser, som depositarerne har undertegnet, eller af rapporter over kasse- og værdibeholdningen. Den kan selv foretage en sådan kontrol.

4. Efter anmodning fra Revisionsretten bemyndiger Kommissionen de pengeinstitutter, i hvilke EUF har tilgodehavender, til at give Revisionsretten mulighed for at forvisse sig om, at regnskabet stemmer overens med oplysninger indhentet uden for institutionen.

5. Kommissionen yder Revisionsretten al den bistand og giver den alle de oplysninger, som denne mener at have brug for til udførelsen af sit hverv, og særlig alle de oplysninger, den råder over som følge af den kontrol, den har udført i henhold til gældende bestemmelser over for de administrationer, som varetager forvaltningen af EUF's finanser, og som afholder udgifter for Fællesskabets regning. Den stiller navnlig til Revisionsrettens rådighed alle bilag vedrørende indgåelsen og gennemførelsen af kontrakter og alle regnskaber over penge og materiale, alle regnskabsbilag eller anden dokumentation såvel som de tilsvarende administrative dokumenter, enhver dokumentation vedrørende indtægter og udgifter, alle fortegnelser, alle organisationsplaner, som Revisionsretten mener at have brug for, og alle dokumenter og oplysninger, som er registreret eller opbevaret på datamedium.

Med henblik herpå har de ansatte, der undergives Revisionsrettens revision, særlig pligt til

a) at åbne deres kasse og fremvise penge, værdipapirer og materiale af enhver art og de bilag vedrørende forvaltningen, som de ligger inde med, såvel som alle bøger og andre dokumenter, der har tilknytning dertil

b) at fremvise korrespondance eller andre dokumenter, der er nødvendige til den fuldstændige udførelse af revisionen som omhandlet i stk. 1.

Kun Revisionsretten kan begære adgang til de i andet afsnit, litra b), omtalte oplysninger.

Revisionsretten er beføjet til at revidere de dokumenter, der har med EUF's indtægter og udgifter at gøre, og som opbevares i Kommissionens tjenestegrene, i særdeleshed i de tjenestegrene, der har ansvaret for beslutninger vedrørende disse indtægter og udgifter.

6. Kontrollen af indtægternes og udgifternes lovlighed og formelle rigtighed og af den økonomiske forvaltnings forsvarlighed omfatter også den anvendelse, som organer, der ikke hører under Kommissionen, gør af de fællesskabsmidler, de har modtaget. Enhver ydelse af EUF-midler til modtagere uden for Kommissionen er betinget af, at modtagerne skriftligt accepterer at lade Revisionsretten føre kontrol med anvendelsen af de udbetalte beløb.

Artikel 71

1. Revisionsretten udarbejder en årsberetning efter afslutningen af hvert regnskabsår.

2. Revisionsretten kan desuden til enhver tid efter anmodning fra en af Fællesskabets institutioner fremsætte bemærkninger, navnlig i form af særberetninger om særlige spørgsmål og afgive udtalelser.

3. Særberetningerne fremsendes til den berørte institution eller instans.

Den pågældende institution har to en halv måned til over for Revisionsretten at fremkomme med de kommentarer, den måtte ønske at fremsætte vedrørende de pågældende bemærkninger.

Skulle Revisionsretten beslutte at lade sine bemærkninger offentliggøre i De Europæiske Fællesskabers Tidende, anfører den efter disse bemærkninger alle de kommentarer, som den eller de berørte institutioner har fremsat hertil.

Særberetningen fremsendes til Europa-Parlamentet og Rådet, som hver for sig og eventuelt sammen med Kommissionen tager stilling til, hvilke foranstaltninger der skal træffes til opfølgning heraf.

Artikel 72

1. For Revisionsrettens årsberetning, som foreskrevet i EF-traktatens artikel 188 C, gælder følgende bestemmelser:

a) Revisionsretten fremsender senest den 15. juli de bemærkninger til Kommissionen, den mener bør anføres i årsberetningen. Disse bemærkninger behandles fortroligt. Kommissionen sender Revisionsretten sine svar senest den 31. oktober i det pågældende år

b) årsberetningen skal indeholde en vurdering af, om den økonomiske forvaltning har været forsvarlig.

2. Revisionsretten fremsender sin årsberetning ledsaget af Kommissionens svar til de myndigheder, der har ansvaret for at give decharge i medfør af artikel 33, stk. 3, i den interne aftale, og til Kommissionen senest den 30. november, og lader den offentliggøre i De Europæiske Fællesskabers Tidende.

Artikel 73

Samtidig med den i artikel 71 omhandlede årsberetning forelægger Revisionsretten Europa-Parlamentet og Rådet en erklæring om regnskabernes rigtighed og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed.

Artikel 74

1. Senest den 30. april i det følgende år meddeler Europa-Parlamentet efter henstilling fra Rådet, der træffer afgørelse med kvalificeret flertal, Kommissionen decharge for den økonomiske forvaltning af EUF i det forløbne regnskabsår i overensstemmelse med den interne aftales artikel 33, stk. 3. Kan denne frist ikke overholdes, underretter Parlamentet eller Rådet Kommissionen om årsagerne til, at denne afgørelse har måttet udsættes. Hvis Europa-Parlamentet udsætter afgørelsen om decharge, bestræber Kommissionen sig på snarest muligt at træffe foranstaltninger til at fjerne hindringerne for denne afgørelse.

2. Dechargeafgørelsen indeholder en vurdering af den ansvarsfuldhed, Kommissionen har udvist i den økonomiske forvaltning i den forløbne periode.

3. Finansinspektøren tager hensyn til de bemærkninger, der er anført i dechargeafgørelserne.

4. Kommissionen træffer enhver hensigtsmæssig foranstaltning til at tage bemærkningerne i dechargeafgørelserne til følge.

5. Efter anmodning fra Europa-Parlamentet eller Rådet aflægger Kommissionen rapport om de foranstaltninger, der er truffet som følge af bemærkningerne, bl.a. om de instrukser, den har givet de tjenestegrene, som medvirker ved forvaltningen af EUF. Denne rapport sendes ligeledes til Revisionsretten.

6. De finansielle oversigter og forvaltningsregnskabet for hvert regnskabsår samt såvel som dechargeafgørelsen offentliggøres i De Europæiske Fællesskabers Tidende.

AFSNIT VI

ALMINDELIGE OG AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

Artikel 75

Medmindre andet er anført, skal henvisninger i denne finansforordning til bestemmelser i konventionen betragtes som henvisninger til de tilsvarende bestemmelser i afgørelse 91/482/EØF.

Artikel 76

Denne finansforordning finder anvendelse på den støtte, der er nærmere beskrevet i finansprotokollen til konventionen. Denne finansforordning træder i kraft dagen efter vedtagelsen og finder anvendelse i samme tidsrum som den interne aftale.

Udfærdiget i Luxembourg, den 16. juni 1998.

På Rådets vegne

M. MEACHER

Formand

(1) EFT L 229 af 17. 8. 1991, s. 288.

(2) EFT L 263 af 19. 9. 1991, s. 1. Afgørelsen er ændret ved afgørelse 97/803/EF (EFT L 329 af 29. 11. 1997, s. 50).

(3) EFT L 382 af 31. 12. 1990, s. 3.

(4) EFT C 223 af 22. 7. 1997, s. 1.

(5) EFT L 350 af 31. 12. 1994, s. 27.

(6) EFT L 356 af 31. 12. 1977, s. 1. Forordningen er senest ændret ved forordning (EF) nr. 2444/97 (EFT L 340 af 11. 12. 1997, s. 1).

BILAG I

Til ottende EUF er der i overensstemmelse med artikel 1 i den interne aftale afsat et beløb på 13 132 mio. ECU.

Af dette beløb er

1) et beløb på 12 967 mio. ECU bestemt for AVS-staterne fordelt som:

>TABELPOSITION>

2) Et beløb på 165 mio. ECU bestemt til OLT fordelt som følger

>TABELPOSITION>

BILAG II

I overensstemmelse med artikel 54, litra a), kan medlemsstaterne omdanne det bidrag, som hver enkelt skylder til finansieringen af de årlige rater (jf. konventionens artikel 191), til en åben fordring, hvoraf renterne tilskrives Stabex-ordningen, og vil blive opført på den medlemsstats statskassekonti, der ønsker at anvende denne ordning, i forhold til den fordelingsnøgle i ottende EUF, der er fastsat i den interne aftale.

De rentesrenter, som den pågældende medlemsstat skylder på fordringen, beregnes af EUF's regnskabsfører på grundlag af den gennemsnitlige årlige rentesats, der gælder i Den Internationale Betalingsbank, forhøjet med 0,25 procentpoint.

Fordringen frigøres, efterhånden som der opstår reelle behov herfor.

Konkret indbetaler medlemsstaterne på grundlag af dette forslag følgende beløb til Stabex:

>TABELPOSITION>

Top