EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006AE1158

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om en temastrategi for bymiljøet KOM(2005) 718 endelig — SEK(2006) 16

OJ C 318, 23.12.2006, p. 86–92 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

23.12.2006   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 318/86


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om en temastrategi for bymiljøet

KOM(2005) 718 endelig — SEK(2006) 16

(2006/C 318/15)

Kommissionen besluttede den 11. januar 2006 under henvisning til artikel 262 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø, som udpegede Antonello Pezzini til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelsen den 11. juli 2006.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 429. plenarforsamling, mødet den 13. september 2006, følgende udtalelse med 194 stemmer for, 2 stemmer imod og 6 hverken for eller imod:

1.   Konklusioner og henstillinger

1.1

EØSU er klar over, at det for at opnå bæredygtig vækst og fremme konkurrenceevne og innovation er afgørende, at vi løser byernes aktuelle, komplekse problemer, herunder miljøforringelse, tæt trafik, boligproblemer, usikkerhed, kriminalitet, beskæftigelsesproblemer og omstrukturering af fremstillingsindustrien, social udstødelse af navnlig unge og ældre samt territorial og etnisk adskillelse.

1.2

Luftforurening i byerne har længe været en sundhedsmæssig nødsituation med meget store sociale og sundhedsmæssige omkostninger. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen skyldes det stigende antal kroniske sygdomme først og fremmest ringe luftkvalitet i byerne. Disse sygdomme lægger en enorm økonomisk byrde på sundhedssystemerne i form af behandlinger og hospitalsindlæggelser og påvirker økonomien negativt pga. de tabte erhvervsdage.

1.3

Forebyggende foranstaltninger er blevet tvingende nødvendige, ikke kun når det gælder om at tage et individuelt ansvar og skære ned på brugen af private køretøjer, men også kollektivt gennem nye transportpolitikker.

1.4

EØSU mener, at medlemsstaterne nu bør stoppe overvejelserne og anbefaler, at de hurtigst muligt vedtager konkrete handlingsplaner til øjeblikkelig gennemførelse på baggrund af Kommissionens talrige henstillinger og inden for rammerne af en integreret, inddragende og ansvarlig tilgang, der skal sikre en væsentlig, vedvarende og verificerbar forbedring af livskvaliteten og miljøet.

1.5

Udvalget er endvidere overbevist om, at Kommissionens fremgangsmåde i forhold til at udvikle en integreret udviklingsstrategi for bymiljøet, der er dybt rodfæstet i principperne om subsidiaritet og nærhed, vil blive en succes i fremtiden, navnlig hvis strategien gennemføres gennem fælles, inddragende metoder inden for rammerne af den nye Lissabon- og Göteborg-dagsorden.

1.5.1

Udvalget mener, at Den Europæiske Union bør vedtage incitamenter til at fremme den bedste praksis, som nationale, regionale og lokale myndigheder har vedtaget for at anvende den ovennævnte strategi i overensstemmelse med deres egne, individuelle omstændigheder.

1.5.2

For at forblive konkurrencedygtige skal byerne udvikle moderne, effektive og lettilgængelige online-tjenester, især inden for sundhedssektoren, sociale tjenester og offentlig administration. Dette ville sikre større social samhørighed og inddrage både unge og ældre i en proces, der fremmer forholdet mellem historiske centre og forstæderne, rige og fattige byområder og mellem sidstnævnte og deres bagland.

1.6

Kort sagt slår EØSU til lyd for, at man specielt til byudvikling bruger modellen for »socialt ansvarlige områder« (dvs. områder, der har som mål at udvikle sig bæredygtigt under hensyntagen til de økonomiske, sociale og miljømæssige aspekter af deres egne aktiviteter samt de socioøkonomiske konsekvenser af en aldrende befolkning).

1.7

Et område kan siges at være »socialt ansvarligt«, når det lykkes for det at kombinere hensigtsmæssige velfærdsniveauer med de forpligtelser, der ligger i socialt ansvar.

1.7.1

Forståelsen af at acceptere ansvar og rettigheder udspringer af hjemmets bevidste holdning dertil og styrkes gennem kompetencegivende erfaringer i skolen fra de tidlige barndomsår og fremefter.

1.8

Det nuværende (sjette) rammeprogram for forskning og udvikling giver gennem fremsyns-projektet mulighed for at inddrage civilsamfundets aktører i beslutninger om de valg, der med størst sandsynlighed kan frembringe en model med større fokus på områdernes sociale ansvar.

1.8.1

Ud over fremsynsaktiviteter omfatter det syvende rammeprogram for forskning og udvikling inden for rammerne af det prioriterede tema »sundhed« (1) også særlige aktiviteter, der er relevante for menneskets udvikling og aldring, herunder samspil mellem faktorer som miljø, individuel adfærd og kønsspørgsmål.

1.8.2

Udvalget understreger den vigtige rolle, som skoler, uddannelsesinstitutioner og universiteter generelt forventes at spille, når det gælder om at rette opmærksomheden hos unge mennesker og borgere mod bæredygtig udvikling.

1.8.3

Der er gennem mange internationale initiativer gjort forsøg på at identificere de vigtigste principper og grundlæggende værdier i drøftelserne om virksomhedernes sociale ansvar. De vigtigste omfatter:

Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder, artikel 37 om miljøbeskyttelse (2)

Global Compact-initiativet fra FN (3)

OECD's retningslinjer (4)

Chartret om virksomhedernes værdigrundlag (det europæiske institut for socialt ansvarlige regnskaber) (5).

1.9

Udvalget er overbevist om, at foranstaltninger, der har til formål at støtte den konkrete anvendelse af sådanne principper og grundlæggende værdier, bør betragtes som indbringende investeringer, eftersom de sigter mod at forbedre de økonomiske, sociale og beskæftigelsesmæssige aspekter af bymiljøet og dets potentielle attraktioner og udtryk.

1.10

EØSU er stærk tilhænger af, at der indføres en European Green City-pris for at tilskynde lokalsamfundene og de lokale offentlige og private aktører til at yde deres bedste.

1.10.1

EØSU mener, at det er vigtigt, at det selv, i samarbejde med Regionsudvalget, foregår med et godt eksempel og undersøger muligheden for at indføre en årlig civilsamfundspris »Eurogreen Cities« og for gennem Observatoriet for Det Indre Marked at overvåge bedste praksis for bæredygtig udvikling.

2.   Begrundelse

2.1

Langt størstedelen af Europas befolkning bor i byområder (6), hvor livskvaliteten ofte karakteriseres af drastiske forringelser i transportsystemerne, miljømæssige og sociale forhold samt adgangen til grundlæggende tjenester. Sidstnævnte har behov for omfattende, innovative tiltag, en mere intelligent brug af ressourcerne samt en individuel og kollektiv adfærd, der i højere grad respekterer miljøet.

2.1.1

EØSU har ofte haft lejlighed til at give udtryk for sine holdninger til dette spørgsmål og har navnlig påpeget, at: »Byerne er af en lang række grunde et koncentrat af miljøproblemer: […]. Borgerne er stærkt påvirkede af disse problemer, især hvad angår luftkvalitet og støjforurening. I de sydlige EU-lande er det især vandressourcerne, der er problematiske«.

2.1.2

Problemerne i forbindelse med at integrere miljøspørgsmål i byudviklingsprocessen er omfattet af prioriteterne i Fællesskabets sjette miljøhandlingsprogram (2002-2012) for bæredygtig udvikling i forskellige prioritetsområder, som EØSU allerede har udtalt sig om.

2.1.3

Fællesskabets sjette miljøhandlingsprogram (2002-2012) omhandler udvikling og gennemførelse af syv temastrategier (7):

* luftforurening,

* havmiljø,

* bæredygtig udnyttelse af naturressourcer,

* affaldsforebyggelse og -genanvendelse,

jordbundsbeskyttelse

brug af pesticider,

* bymiljø.

2.1.4

Fem af de syv temastrategier er allerede blevet formaliseret af Kommissionen i følgende dokumenter: Forslaget om en temastrategi for luftforurening blev vedtaget af Kommissionen den 21. september 2005 (8); Forslaget til et direktiv om havstrategi blev vedtaget den 24. oktober 2005 (9); Forslaget til et direktiv om affald (ny temastrategi for affaldsforebyggelse og -genanvendelse) blev vedtaget den 21. december 2005 (10); Forslaget om en temastrategi for bæredygtig udnyttelse af naturressourcer blev vedtaget den 21. december 2005 (11); og det nyeste forslag om byudvikling (som er genstand for denne udtalelse) blev vedtaget den 11. januar 2006.

2.1.5

Der er et tydeligt samspil mellem henstillingerne i de fire tidligere temastrategier og den seneste, som er til behandling her. I et bymiljø er der en stor koncentration af og et tæt samspil mellem:

foranstaltninger til bekæmpelse af luftforurening,

foranstaltninger til affaldsforebyggelse og -genanvendelse,

tiltag til at mindske emissioner af drivhusgasser fra fossile brændstoffer i bytransport-, opvarmnings- og airconditionsystemer,

beskyttelse af grundvandet og den naturlige flora og fauna i byparker,

beskyttelse af havmiljøet i forbindelse med havne og kystbyer.

2.1.6

Andre foranstaltninger, der også er relevante for temastrategien for bymiljøet, vedrører reduktion af støjforurening, og i 2002 blev der i den forbindelse lanceret en handlingsplan for store bymæssige bebyggelser (12), og det nye forslag til direktiv om fremme af renere vejtransportkøretøjer (navnlig henstillingerne vedrørende offentlige indkøb) (13).

2.1.6.1

Følgende er ligeledes tæt forbundet med den foreslåede strategi:

EU's miljøpolitiske foranstaltninger vedrørende byforvaltning under Life+-programmet,

EU's regional- og samhørighedspolitiske aktiviteter, såvel under ESF, EFRU og Samhørighedsfonden som andre EU-initiativer, herunder Urban II, Equal og Interreg,

EU's initiativer til rationel energiudnyttelse, reduceret energiforbrug samt energieffektivitet under programmet »Intelligent Energi« samt senere hen rammeprogrammet for konkurrenceevne og innovation,

EU's forsknings- og udviklingsaktiviteter under det flerårige rammeprogram for FTU, især vedrørende miljø og folkesundhed, transport og energi, informationssamfundet som middel til at forbedre livskvaliteten, videnskabelige fremskridt samt kulturel vækst i samfundet, nye materialer og nanoteknologi, radionavigation og satellitudvikling gennem Galileo, GEO og GMES (14),

indgreb til bevarelse af den arkitektoniske, monumentale og kulturelle arv i byerne under fællesskabsprogrammer som Minerva, Life/Ricama, Kultur 2000, Media Plus og eContent Plus,

EU's foranstaltninger i landene i Middelhavsområdet og på Balkan (Meda) samt landene i de nye uafhængige stater (Tacis), som i fremtiden vil være dækket af det nye naboskabsinstrument,

EU's foranstaltninger under Fællesskabets politikker for udviklingssamarbejde i forskellige regioner: AVS-landene, Latinamerika (Mercociudades) og Asien og EU's handelspolitik (EU Trade Sustainability Impact AssessmentSIA).

2.1.7

Vigtige bidrag til at definere en temastrategi for bymiljøet har bl.a. været resultatet af den høring, som Kommissionen gennemførte om sin foreløbige meddelelse fra 2004 (15), en foreløbig analyse af mulige strategier på dette område, frivillige initiativer under Agenda 21, Aalborg-chartret (16), Rådets konklusioner af 14. oktober 2004 om temaets relevans og betydningen af at handle på alle niveauer og endelig Bristol-konklusionerne, der blev udarbejdet under det britiske formandskab (17).

2.1.8

Endvidere har Kommissionen udarbejdet et arbejdsdokument, der er vedhæftet den her omhandlede meddelelse, og som består af en konsekvensanalyse af de forskellige gennemførelsesscenarier for strategien og de dertil knyttede omkostninger.

2.1.9

I 2005 anerkendte Europa-Parlamentet i en betænkning om den urbane dimension i forbindelse med udvidelsen  (18), at byer og bymæssig bebyggelse, hvor 78 % af Den Europæiske Unions befolkning er koncentreret, er områder, hvor både de vanskeligste og hyppigste problemer er koncentreret, men at de også er områder, hvor der bygges på fremtiden, og hvor alle former for viden udforskes og konsolideres. Byerne er således »hovedaktører […] i forbindelse med gennemførelsen af de reviderede Lissabon- og Göteborg-mål«. Europa-Parlamentet har ligeledes opfordret Kommissionen »til at udvikle og foreslå modeller og redskaber til bæredygtig byudvikling, som er tilgængelige for alle byerne og de bymæssige bebyggelser eller byområder«.

2.1.10

EØSU fastholder, at de politiske beslutningstagere i forståelse med arbejdsmarkedets parter og civilsamfundet generelt bør forfølge målet om at udvikle et bymiljø, der genererer et højt socialt afkast gennem uddannelsesorienterede politikker.

2.2   Kommissionens forslag

2.2.1

Kommissionen bemærker i sit forslag, at »mangfoldigheden af historiske, geografiske, klimatiske, administrative og juridiske forhold kræver lokalt tilrettelagte, skræddersyede løsninger på bymiljøets problemer«, og at »nærhedsprincippet, der jo går ud på, at der skal handles på det niveau, hvor indsatsen er mest effektiv, [dermed] indebærer […], at der også skal handles på lokalt plan«. I lyset af byområdernes mangfoldighed og de bestående nationale, regionale og lokale forpligtelser samt vanskelighederne med at opstille fælles normer, konkluderede Kommissionen »at det ikke ville være den bedste måde at nå strategiens mål på«, hvilket de fleste medlemsstater og de lokale myndigheder selv bekræftede.

2.2.2

Den foreslåede temastrategi er struktureret som følger:

vejledning om helhedsorienteret miljøforvaltning,

vejledning om bæredygtige bytransportplaner, der skal udvikles af de lokale myndigheder med teknisk vejledning vedrørende de vigtigste aspekter af transportplanerne og med eksempler på bedste praksis, der offentliggøres af Kommissionen i 2006,

støtte til udveksling af erfaringer med bedste praksis,

en internetportal for lokale myndigheder på Kommissionens websted for at give lettere adgang til alle dokumenter, der offentliggøres på en række forskellige websteder for lokale myndigheder som led i handlingsplanen for bedre formidling af Europa,

uddannelse for at opnå de kompetencer, der kræves for at vedtage en helhedsorienteret forvaltning. Dette kunne også omfatte udvekslingsprogrammer for medarbejdere i lokalmyndigheder og ESF-initiativer for at styrke de regionale og lokale offentlige forvaltningers effektivitet (19),

anvendelse af andre EU-politikker: samhørighedspolitikker (20) og forskningspolitikker (21).

2.2.3

Eftersom Kommissionens forslag er multisektorielt, bør det læses på baggrund af andre temaforslag, navnlig forslaget om luftforurening samt forslagene om fast byaffald, havforurening og jordbundsbeskyttelse.

2.2.4

Endvidere ville det være passende for Kommissionen at udarbejde en konsolideret version af alle bestemmelser vedrørende den bæredygtige udvikling af byer og bymæssige bebyggelser i de forskellige EU-programmer vedrørende bymiljøet. Endelig bør Kommissionen udarbejde strategiske retningslinjer, der i forskellige henseender er relevante for byudviklingen.

2.3   Generelle bemærkninger

2.3.1

EØSU ser positivt på Kommissionens meddelelse, fordi den omhandler et spørgsmål, der er yderst relevant for EU's borgere, idet det har konsekvenser for livskvaliteten i deres byer og byområder og på grund af den grundlæggende rolle, som sidstnævnte spiller i forbindelse med at skabe rigdom og økonomisk, social og kulturel udvikling.

2.3.2

Især bør forudsætningerne for den strategiske foranstaltning som anført i Bristol-overenskomsten fra december 2005 (22) for bæredygtige samfund i Europa understreges:

økonomisk vækst, i mangel af hvilken vi ikke kan investere i oprettelse og vedligeholdelse af bæredygtige samfund,

en helhedsstrategi, der sikrer bæredygtig udvikling, forener økonomiske, sociale og miljømæssige udfordringer samt social inddragelse og social retfærdighed,

en stærk kulturel identitet, der kan omdanne Europas byer til internationalt overlegne områder med henblik på at nå målene i Lissabon-dagsordenen,

evnen til at takle udfordringen omkring social adskillelse,

anerkendelse af, at bæredygtig udvikling kan eksistere på forskellige niveauer lokalt, bymæssigt og regionalt.

2.3.3

For at sikre overensstemmelse med Fællesskabets forpligtelse til at lovgive mindre, men bedre mener udvalget, at det ville være hensigtsmæssigt at:

anvende frivillige samordningsmetoder, der kombinerer den nye helhedsstrategi for byforvaltning med indholdet af miljødirektiverne (vand, luft, støj, affald, gasemissioner, klimaændringer, natur og biodiversitet) og andre temastrategier under det sjette handlingsprogram 2002-2012,

udarbejde fremsyn for bymiljøudvikling med inddragelse af alle økonomiske og sociale aktører, interessenter og slutbrugergrupper, herunder de mest sårbare og marginaliserede grupper, hvorpå de lokale beslutningstagere kan basere deres uafhængige valg, og hvis resultater kan tjene til at identificere fælles indikatorer på europæisk niveau for overvågning og sammenligning,

intensivere samarbejdet på alle forvaltningsniveauer (lokalt, regionalt og nationalt) og mellem de lokale myndigheders forskellige afdelinger, herunder inden for offentlig sikkerhed og sikring af økonomiske aktiviteter mod kriminalitet og mikrokriminalitet i byerne,

træffe konkrete foranstaltninger med henblik på at løse problemerne som følge af en aldrende befolkning i byerne, bl.a. ved at sammenligne erfaringer i forskellige europæiske byer,

yde EU-støtte til kapacitetsopbyggende initiativer til støtte for lokalforvaltningerne og de økonomiske og sociale interessenter og civilsamfundsorganisationer i området,

yde EU-støtte til teknisk uddannelse, udveksling af bedste praksis og udvekslingsprogrammer for medarbejdere i lokalmyndigheder og eksperter fra forskellige medlemsstater,

etablere offentlig-private partnerskaber, navnlig med henblik på forvaltning af integrerede økonomiske udviklingsprogrammer og fremme af økologiske økonomiske aktiviteter i forbindelse med planlægning af bæredygtig udvikling og genopbygning af ringe eller forladte områder samt den socioøkonomiske bæredygtige genopbygning af små til mellemstore byer eller nedslidte kvarterer i store byer (23),

sikre samordning og konsekvens i den fremgangsmåde, som benyttes af Kommissionens afdelinger med ansvar for politikker og programmer, der fokuserer på de forskellige økonomiske, sociale og miljømæssige aspekter af byudvikling, gennem opstilling af et tydeligt defineret tværtjenstligt knudepunkt, som eksterne partnere let kan identificere,

yde EU-støtte til gennemførlighedsundersøgelser for at få en tydelig og objektiv idé om omkostningerne i forbindelse med udarbejdelse, vedtagelse, gennemførelse, certificering, kontrol og overvågning, kvalitetsvurdering samt revision af helhedsorienterede miljøforvaltningsplaner, planer for bæredygtig bytrafik og miljøforvaltningssystemer (24) for byer og bymæssige bebyggelser, alt efter type og karakteristika,

styrke fællesskabsstøtten til konkrete udviklingsprojekter samt netværk af europæiske byer og ikke-europæiske byer som European Urban Knowledge Network, Eurocities, Mercociudades, Civitas-Mobilis, Urbact,

udvikle informationssamfundets teknologiske potentiale, e-forvaltning, e-læring og fjernarbejde for at fremme udviklingen af bymiljøet,

udvikle pensa til skoler og faglige uddannelsescentre på forskellige niveauer for at øge borgernes ansvarsfølelse i forhold til miljøspørgsmål og for at skabe »videnarbejdere«,

udvikle konsekvensvurderingssystemer, der kan tilvejebringe harmoniserede statusrapporter om den miljømæssige, økonomiske, sociale, kulturelle og teknologiske udvikling i europæiske byer. Til dette formål ville det være hensigtsmæssigt at tilvejebringe fælles retningslinjer for konsekvensvurderinger svarende til udkastet til EU's håndbog om bæredygtighedsvurderinger.

2.3.4

Udvalget lægger stor vægt på den proces, der kan sætte regioner og navnlig byer i stand til at definere sig selv som »socialt ansvarlige områder« (25). Dette sker kun, hvis regionerne og byerne kan integrere:

sociale og miljømæssige hensyn i deres økonomiske beslutninger,

værdimodeller kombineret med inddragende beslutningsprocesser for at genoplive konkurrenceevnen under bl.a. EU's Jessica-initiativ (26),

bedste praksis og fortsat samspil med interessenter for at fremme innovation og konkurrenceevne,

»rimelig« velfærd kombineret med ansvar for miljø og sundhed,

en lydhør og engageret tilgang til bæredygtig bymæssig udvikling fra politikernes side.

2.3.4.1

Udvalget er overbevist om, at den sociale og kulturelle udvikling af bymiljøet er af største vigtighed i lyset af de demografiske tendenser og migrationsstrømmene.

2.3.4.2

Udvalget er ligeledes overbevist om, at det er et centralt led i en effektiv bæredygtig udviklingsstrategi at bekæmpe økonomisk, social og kulturel fattigdom, forringelse af menneskets fysiske og psykiske sundhed, social udstødelse og marginalisering af de mest sårbare grupper af bybefolkningen med henblik på at opnå en mere effektiv social inddragelse af alle etniske og kulturelle grupper.

2.3.5

Udviklingen bør inddeles i følgende klart definerede faser:

identificering af lokalsamfundets fælles værdier,

identificering af ressourcer og behov,

definering af mål for forbedringer og af harmoniserede vurderingsindikatorer,

etablering af en køreplan og identificering af instrumenter,

bottom up-forvaltning og overvågning af projektet med socialt ansvarlige områder,

intensive oplysningsaktiviteter og fortsat uddannelse med henblik på at udvikle en kultur omkring området.

2.3.5.1

Lokale myndigheder har allerede identificeret en række løsninger, herunder følgende eksempler:

elektriske minibusser i stedet for private køretøjer i byer (Salzburg),

busser, der kører på biobrændstoffer (Bologna),

cykler med hjælpemotorer (27): meget vigtigt for ældre generelt og for indbyggere i byer uden bjerge (Ferrara, Milano),

lette jernbaner, der forbinder lufthavne og intermodale transportcentre med byernes centrum,

lokalplaner for byplanlægning med fokus på byfornyelse og bevarelse af de arkitektoniske og miljømæssige kvaliteter med Versailles som forbillede (28).

2.3.5.2

EØSU støtter Kommissionens forslag om fremme af renere vejtransportkøretøjer og forslaget om afgifter på personbiler i forhold til CO2-emissioner og ikke cylinderkapacitet.

2.3.6

EØSU mener, at oplysningsaktiviteterne om disse emner, bør intensiveres på alle niveauer, men navnlig på lokalt niveau for at sikre, at borgere og virksomheder udvikler en følelse af engagement i og ansvar (bl.a. gennem fremsynsprojektet) over for det arbejde, som internationale organer som Kommissionen, FN, OECD og Det Europæiske Institut for Socialt Ansvarlige Regnskaber i de senere år har gennemført vedrørende bæredygtig udvikling og virksomhedernes sociale ansvar.

2.3.6.1

De procedurer, der skal vedtages, vedrører forskning og innovation, politikker til støtte for renovering af installationer, uddannelse, udbredelse af miljøforvaltningssystemer og overvågningssystemer.

2.3.6.2

De mest hensigtsmæssige instrumenter ud over oplysningskampagner og fremme af en ansvarskultur omfatter ISO 14001, EMAS (29), GHG (30), skattemæssig og finansiel støtte til opnåelse af disse mål, forenklede procedurer og fritagelse fra miljøkrav for dem, der har opnået certificering.

2.3.6.3

Udvalget mener, at det vil være nyttigt at indføre en pris til »grønne byer i Europa«. Sådanne priser kan vise sig at være effektive incitamenter til at optimere lokalsamfundenes engagement og deres offentlige og private komponenter og til at udvikle en helhedsstrategi og en livsstil i overensstemmelse dermed.

2.3.6.4

Det er vigtigt, at EØSU i samarbejde med Regionsudvalget går forrest og undersøger mulighederne for at selv at indføre en årlig civilsamfundspris »Eurogreen City«, medvirker til at verificere de fremskridt, der registreres af ORATE (31), identificerer hindringer og gennem Observatoriet for Det Indre Marked sikrer, at bedste praksis for bæredygtig udvikling følges.

2.3.7

EØSU mener, at der i en effektiv byudviklingsstrategi først og fremmest bør fokuseres på at identificere hensigtsmæssige forvaltningssystemer for derefter at kunne iværksætte aktioner med integreret forvaltning af vanskelige situationer, som samtidig giver plads til:

flere niveauer for handling og beslutningstagning i området,

flere beslutningscentre med egne karakteristika og prioriterede mål,

tidshorisont for kort-, mellem- og langsigtede mål.

2.3.8

Udvalget fastholder, at de mest relevante punkter til forbedring af helhedsforvaltningssystemet for socialt ansvarlige områder bør omfatte:

forbedringer af Kommissionens interne høringsproces,

inddragelse af alle interessenter i byernes socioøkonomiske og miljømæssige bæredygtighed i forbindelse med udarbejdelse af forslag til foranstaltninger,

fortsat og struktureret dialog med civilsamfundet med henblik på gennemsigtig udbredelse af oplysninger om miljørisici, valg af ren teknologi samt behov for at gøre hjembyen mere attraktiv,

en fælles vision for projekter på mellemlang sigt gennem inddragende fremsyn, der omfatter alle offentlige og private beslutningscentre,

anvendelse af konsekvensvurderinger, som er baseret på forud fastsatte kriterier og indikatorer på EU-niveau, og som er i overensstemmelse med en integreret helhedsstrategi,

analyse af bedste praksis, navnlig med hensyn til social integration, sikkerhed og social sameksistens,

mere uddannelse i miljøbeskyttelse i skoler og på kurser for voksne og ældre,

en fælles indsats for bl.a. gennem EU's Jeremie- og Jessica-projekt at udvikle et finansieringsteknisk system, som kan fremme vækst, beskæftigelse og social integration i byerne, gennem strukturfondene og Samhørighedsfonden, EIB, EIF og med støtte fra offentlig-private partnerskaber,

incitamenter og certificeringsordninger, der belønner frivillige offentlige og private initiativer til udvikling af et bæredygtigt og konkurrencedygtigt bymiljø.

Bruxelles, den 13. september 2006

Anne-Marie SIGMUND

Formand for

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  EUT C 65/02/2006, punkt 5.2.2 (ordfører: Renate Heinisch) og EUT C 65, 2006 (ordførere: Gerd Wolf og Antonello Pezzini)

(2)  Artikel 37: Miljøbeskyttelse »Et højt miljøbeskyttelsesniveau og forbedring af miljøkvaliteten skal integreres i Unionens politikker og sikres i overensstemmelse med princippet om en bæredygtig udvikling.«

(3)  »Lad os forene markedskræfterne med de universelt anerkendte idealers prestige. Las os forene de produktive kræfter i det private initiativ med de mest ugunstigt stilledes behov og de kommende generationers krav«. — De Forenede Nationers Generalsekretær, Kofi Annan, bebudede Global Compact-initiativet i en tale på World Economic Forum i Davos, Schweiz, i januar 1999 og fremlagde det formelt i FN's hovedsæde i juli 2000. Med Global Compact-initiativet opfordres virksomhederne til at vedtage ni universelle principper for menneskerettigheder og beskæftigelses- og miljøstandarder.

(4)  OECD's retningslinjer for multinationale virksomheder blev udgivet i juni 2000 og er rettet mod internationale virksomheder.

(5)  Chartret om virksomhedernes værdigrundlag udarbejdet af IBS (se bilag II).

(6)  Med over 50.000 indbyggere.

(7)  Asterisk-symbolet betyder, at området allerede er dækket af et direktiv.

(8)  KOM(2005) 446 endelig.

(9)  KOM(2005) 505 endelig.

(10)  KOM(2005) 667 endelig.

(11)  KOM(2005) 670 endelig.

(12)  Direktiv 2002/49/EF.

(13)  KOM(2005) 634 endelig.

(14)  Global miljø- og sikkerhedsovervågning.

(15)  KOM(2004) 60 endelig: På vej mod en temastrategi for bymiljøet.

(16)  www.aalborgplus10.dk.

(17)  Bristol-overenskomsten, december 2005, www.odpm.gov.uk, produktkode 05 EUPMI 03584. I Bristol-overenskomsten identificeres otte punkter, der grundlæggende karakteriserer et bæredygtigt samfund: 1) er aktivt, inddragende og sikkert, 2) er veldrevet 3) har gode forbindelser 4) har gode tjenester 5) er miljøfølsomt 6) er tiltrækkende 7) er velkonstrueret og -bygget og 8) er gæstfrit over for alle.

(18)  EP(2005)0272 af 21. september 2005.

(19)  Den Europæiske Socialfond (KOM(2004) 493) kunne bruges til at støtte uddannelse inden for offentlig administration på forskellige niveauer. Det nye Life+-program kunne også spille en vigtig rolle.

(20)  KOM(2004) 494 og 495.

(21)  KOM(2005) 1.

(22)  Se fodnote 18.

(23)  Bidraget fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) på dette område er vigtigt.

(24)  Se bilag F til Kommissionens arbejdsdokument SEK(2006) 16.

(25)  Se Rådsdokument 10117/06 af 9.6.2006 Revision af EU-strategien for bæredygtig udvikling — Ny strategi, punkt 29 og 30.

(26)  Jessica (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas: EU-støtte til bæredygtige investeringer i byområder) har til formål at løse problemer med finansiering af byfornyelses- og byudviklingsprojekter og sociale boligprojekter gennem en kombination af støtte og lån.

(27)  Elektriske motorer.

(28)  Studiegruppen med Juan Mendoza Castro som formand havde efter invitation fra Stéphane Buffetaut, EØSU-medlem og viceborgmester i Versailles, mulighed for ved selvsyn at studere udformningen, udførelsen og udviklingen af lokalplanen for Versailles inden for rammerne af Agenda 21 som vedtaget af byrådet i 2003 (se bilag 3).

(29)  EMAS, forordning nr. 1836/93, ændret ved forordning nr. 761/2001.

(30)  Den nye ISO 14064-standard om drivhusgasser og direktiv 2003/87/EF.

(31)  ORATE (Observationscentret for EU's fysiske og funktionelle udvikling).


Top