EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52003AE1408

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 90/435/EØF om en fælles beskatningsordning for moder- og datterselskaber fra forskellige medlemsstater" (KOM(2003) 462 endelig — 2003/0179 (CNS))

OJ C 32, 5.2.2004, p. 118–119 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52003AE1408

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 90/435/EØF om en fælles beskatningsordning for moder- og datterselskaber fra forskellige medlemsstater" (KOM(2003) 462 endelig — 2003/0179 (CNS))

EU-Tidende nr. C 032 af 05/02/2004 s. 0118 - 0119


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 90/435/EØF om en fælles beskatningsordning for moder- og datterselskaber fra forskellige medlemsstater"

(KOM(2003) 462 endelig - 2003/0179 (CNS))

(2004/C 32/25)

Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 5. september 2003 under henvisning til EF-traktatens artikel 262 at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

På grund af sagens hastende karakter besluttede Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg på sin 403. plenarforsamling den 29. og 30. oktober 2003, mødet den 29. oktober, at overdrage det forberedende arbejde til Renata Polverini som hovedordfører, og vedtog enstemmigt følgende udtalelse.

1. Baggrund

1.1. Direktiv 90/435/EØF har i relation til overskudsbetaling eller anden udlodning af udbytte af kapitalandele indført et sæt regler, der sigter mod at fjerne eller i det mindste begrænse den dobbelte eller flerdobbelte juridiske og økonomiske beskatning, som den stat, hvor moderselskabet er hjemmehørende, pålægger udbytte, der udloddes af et datterselskab.

1.2. De erfaringer, der er indhøstet i forbindelse med gennemførelsen af den pågældende lovgivning, har vist, at der er behov for at foretage visse tilpasninger af den oprindelige tekst, der blev færdiggjort i 1990.

1.3. Kommissionen har foretaget en undersøgelse af selskabsbeskatningen i medlemsstaterne og udarbejdet et forslag til ændring af det foreliggende direktiv, som først og fremmest sigter mod at udvide kredsen af selskaber, der kan nyde godt af de pågældende regler.

2. Generelle bemærkninger

2.1. EØSU mener, bl. a. i lyset af den forestående udvidelse af EU, at en effektiv fjernelse af de skatte- og afgiftsmæssige forhindringer kræver en gradvis harmonisering af medlemsstaternes lovgivning.

2.2. På grund af globaliseringen af markederne og udbredelsen af de nye teknologier og elektronisk handel er det et absolut "must" at fjerne de faktorer, der kan hindre selskaberne i EU i at udnytte det indre markeds fordele fuldt ud, og som medfører tab af konkurrenceevne og velstand i modstrid med de mål, der blev fastlagt i Lissabon

2.3. EØSU tilslutter sig idéen bag forslaget om ændring af direktivet om moder- og datterselskaber, dvs. konsolidering af koncerner, der er hjemmehørende i flere af EU's medlemsstater. Et lignende mål kan forfølges ved at eliminere eller i det mindste begrænse den dobbelte eller flerdobbelte juridiske og økonomiske beskatning, som udbytte, der udloddes af et datterselskab, pålægges i den stat, hvor moderselskabet eller det faste driftssted er hjemmehørende.

2.4. EØSUbifalder forslaget om at udvide kredsen af selskaber, der omfattes af direktivet, til en type juridiske personer, der tidligere faldt uden for direktivets anvendelsesområde, nemlig anpartsselskaber, gensidige forsikringsselskaber, visse ikke-kapitalbaserede selskaber og sparekasser.

2.5. Især inddragelsen af sparekasser og gensidige selskaber i direktivets anvendelsesområde vil lette konsolideringen af koncerner på EU's indre marked - også inden for bank- og forsikringssektoren.

2.6. Dog bør man vurdere, om det i visse på forhånd fastlagte tilfælde er hensigtsmæssigt at udvide de fordele, der indrømmes i direktivet (dog kun fritagelse for beskatning af udloddede udbytter), til andre end moder-/datterselskabsforbindelser.

3. Særlige bemærkninger

3.1. Artikel 1, stk. 1: Fast driftssted

3.1.1. Ændringsforslaget til direktivets artikel 1 skal præcisere, at den medlemsstat, hvor et fast driftssted er beliggende, skal indrømme de med direktivet forbundne fordele, når det pågældende faste driftssted modtager udloddede udbytter, forudsat at de fastsatte betingelser for moder- og datterselskaber er opfyldt.

3.1.2. Direktivets artikel 4, stk. 1, ændres således, at den medlemsstat, hvor et fast driftssted eller et moderselskab, som modtager udloddede udbytter, er beliggende, er forpligtet til:

- enten at undlade at beskatte dette overskud,

eller beskatte det, men give moderselskabet og det faste driftssted tilladelse til fra skattebeløbet at trække den del af den af datterselskabet og ethvert datterselskab på lavere niveau betalte selskabsskat,

- der vedrører dette overskud, op til det tilsvarende skattebeløb.

3.1.3. Udvidelsen af direktivet om moder- og datterselskaber til også at omfatte den situation, hvor et moderselskabs faste driftsted modtager udbytte fra et datterselskab kræver en granskning af de forskellige former for trekantsafleveringer, som koncernens skatteplanlægning kan lægge op til.

3.1.4. I den forbindelse åbner formuleringen af ændringsforslaget mulighed for at komme ind under de foreliggende regler, hvis moderselskabet og dets datterselskab er skattemæssigt hjemmehørende i samme medlemsstat, og overskudsbetalingen modtages af et fast driftssted under moderselskabet beliggende i en anden medlemsstat.

3.1.4.1. Direktivet kan ligeledes anvendes, hvis moderselskabet og dets datterselskab er hjemmehørende i forskellige medlemsstater, og overskudsbetalingen modtages af et faste driftssted, der er hjemmehørende i den samme medlemsstat som datterselskabet.

3.1.5. Direktivet om moder- og datterselskaber finder endvidere delvis anvendelse, hvis moderselskabet og dets datterselskab er hjemmehørende i forskellige medlemsstater, og det faste driftssted er hjemmehørende i et land uden for EU. I sådanne tilfælde vil den stat, hvor datterselskabet er hjemmehørende, undlade at beskatte det udloddede overskud, medens myndighederne i den stat, hvor det faste driftssted er hjemmehørende (se direktivets art. 5), ikke bør anvende den i direktivet fastlagte ordning. Endelig kan det land, hvor moderselskabet er hjemmehørende, i kraft af den nye formulering af art. 4, stk. 1 i det foreliggende direktiv, vælge enten at undlade at beskatte sådanne overskud eller at beskatte det, men give tilladelse til fra skattebeløbet at trække anden betalt selskabsskat, der vedrører dette overskud, op til det tilsvarende skattebeløb.

3.1.6. Endelig skal man være særlig opmærksom på den potentielle risiko for misbrug af direktivet i tilfælde, hvor moderselskabet og datterselskabet er hjemmehørende i den samme medlemsstat, medens det faste driftssted er hjemmehørende i en anden medlemsstat. I sådanne tilfælde bør direktivet ikke finde anvendelse, jvf. art. 3. stk. 1, der kræver, at datterselskabet er skattepligtigt i et andet medlemsland end moderselskabet.

3.1.6.1. Det vil imidlertid i den sammenhæng være hensigtsmæssigt at undersøge nærmere, om princippet om ikke-diskrimination krænkes (jf. de generelle bemærkninger).

3.2. Art. 1, stk. 2: Udvidelse af antallet af virksomheder, der er omfattet af moder-/datterselskabsdirektivet

3.2.1. I forbindelse med udvidelsen af ordningens objektive krav stilles der forslag om at sænke den minimumskapitalandel, som kræves for at kunne opnå status som moderselskab og som datterselskab, fra 25 % til 10 %.

3.2.2. EØSU bemærker med tilfredshed, at man ved at sænke minimumskapitalandelen udvider antallet af virksomheder, som kan nyde godt af skattelempelserne i direktiv 90/435/EØF, og som tidligere ikke opfyldte mindstekravet om en kapitalandel på 25 %.

Bruxelles, den 29. oktober 2003.

Roger Briesch

Formand for

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg

Top