EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001AE1483

Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 577/98 om gennemførelse af en stikprøveundersøgelse vedrørende arbejdsstyrken i Fællesskabet"

OJ C 48, 21.2.2002, p. 67–68 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52001AE1483

Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 577/98 om gennemførelse af en stikprøveundersøgelse vedrørende arbejdsstyrken i Fællesskabet"

EF-Tidende nr. C 048 af 21/02/2002 s. 0067 - 0068


Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om "Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 577/98 om gennemførelse af en stikprøveundersøgelse vedrørende arbejdsstyrken i Fællesskabet"

(2002/C 48/15)

Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 2. juli 2001 under henvisning til EF-traktatens artikel 262 at anmode om Det Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

Det forberedende arbejde henvistes til ØSU's Sektion for Beskæftigelse, Sociale og Arbejdsmarkedsmæssige Spørgsmål og Borgerrettigheder, som udpegede Georgios Sklavounos til ordfører uden studiegruppe. Sektionen vedtog enstemmigt sin udtalelse den 7. november 2001.

Det Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 386. plenarforsamling af 28.-29. november 2001, mødet den 28. november 2001, med 117 stemmer for, 1 imod og 1 hverken for eller imod, følgende udtalelse.

1. Indledning

1.1. I Rådets forordning (EF) nr. 577/98 om gennemførelse af en stikprøveundersøgelse vedrørende arbejdsstyrken i Fællesskabet er der fastlagt grundlæggende bestemmelser vedrørende en stikprøveundersøgelse af arbejdsstyrken, som skal levere sammenlignelige statistiske oplysninger om niveauet for samt strukturen og udviklingen i beskæftigelsen og arbejdsløsheden i medlemsstaterne.

1.2. På grund af vanskeligheden ved at gennemføre en kontinuerlig stikprøveundersøgelse af arbejdsstyrken på samme tidspunkt i alle medlemsstater fastsattes det i artikel 1, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 577/1998, at "de medlemsstater, der ikke er i stand til at gennemføre en kontinuerlig undersøgelse, kan foretage en årlig undersøgelse, som skal finde sted om foråret".

1.3. En af konklusionerne i Kommissionens rapport om gennemførelse af Rådets forordning(1), som blev vedtaget i januar 2001, var, at der for øjeblikket gennemføres en kontinuerlig undersøgelse i 10 af EU-medlemsstaterne.

1.3.1. En anden konklusion var, at det forhold, at der ikke påhviler medlemsstaterne nogen forpligtelse til at gå over til at anvende en kontinuerlig undersøgelse - som allerede bemærket ved forordningens vedtagelse - udnyttes af de medlemsstater, for hvem dette udgør såvel et teknisk som et politisk problem. Så længe en medlemsstat, der tegner sig for en betragtelig andel af beskæftigelsen i EU, ikke går over til at anvende en kontinuerlig undersøgelse, er der - set i et europæisk perspektiv - tale om en uacceptabel devaluering af de bestræbelser, de andre medlemsstater udfolder i den henseende.

1.4. Siden Rådets forordning (EF) nr. 577/98 trådte i kraft (marts 1998), er der gået tilstrækkelig lang tid til, at alle medlemsstater har kunnet træffe de foranstaltninger, der er nødvendige for at kunne gennemføre forordningen fuldt ud. Som nævnt tidligere, er det imidlertid ikke alle medlemsstater, der har truffet sådanne foranstaltninger. Derfor bør den dispensation, som giver medlemsstaterne mulighed for kun at gennemføre en årlig undersøgelse, være tidsbegrænset.

1.5. Kommissionen foreslår derfor følgende ændring af forordningen:

Artikel 1, stk. 2, affattes således:

"Undersøgelsen er en kontinuerlig undersøgelse, som leverer resultater på kvartals- og årsbasis; det er dog muligt for medlemsstater, som ikke er i stand til at gennemføre en kontinuerlig undersøgelse, i en overgangsperiode til og med år 2002 at foretage en årlig undersøgelse, som skal finde sted om foråret."

2. Generelle bemærkninger

2.1. ØSU hilser Kommissionens forslag velkommen, og er enig i, at den dispensation, som giver medlemsstaterne mulighed for kun at gennemføre en årlig undersøgelse, skal være tidsbegrænset. ØSU støtter den foreslåede frist.

2.2. ØSU vil gerne gentage, hvad det sagde i sin tidligere udtalelse om undersøgelsen af arbejdsstyrken(2).

2.2.1. "ØSU finder, at pålidelig og detaljeret information om arbejdsmarkedet, herunder om beskæftigelsen, om arbejdsløshedens art og omfang i medlemsstaterne og om de forskellige regioner i medlemsstaterne, er en afgørende forudsætning for, at man kan udvikle en kohærent og koordineret strategi til nedbringelse af arbejdsløsheden i EU. Det er klart, at sådanne statistikker må udarbejdes på et sammenligneligt og indbyrdes overensstemmende grundlag for virkelig at være af værdi."

2.2.2. "ØSU finder, at det ville være til stor gavn for statistikkernes sammenlignelighed, om alle medlemsstaterne gennemførte undersøgelsen kontinuerligt, som det for øjeblikket sker i de fleste medlemsstater. ØSU håber derfor, at overgangsperioden, hvor medlemsstaterne får mulighed for at gennemføre en årlig undersøgelse om foråret, afkortes mest muligt, så man i en rimelig nær fremtid er i den situation, at alle medlemsstater gennemfører en kontinuerlig undersøgelse. Det skulle ikke kunne udgøre en urimelig byrde hverken for administrationen i medlemsstaterne eller for de interviewede."

2.3. Arbejdsløshed er ikke en uafhængig størrelse, men et mangesidet socio-økonomisk fænomen. Ud over kvartalsvise og årlige "opgørelser" over arbejdsløsheden er der derfor behov for nogle hensigtsmæssige statistiske instrumenter, der kan gengive den komplekse virkelighed omkring arbejdsløsheden.

2.3.1. Dataindsamling i statistisk øjemed skal ikke blot ses som et neutralt registreringsredskab, men som et redskab til analyse og til fastlæggelse af politikken.

2.3.2. Vi bør hele tiden vurdere metoden bag og tilrettelæggelsen af indsamlingen af data til statistikker, og ikke blot se på rækkefølgen og hyppigheden af dataindsamlingen.

2.4. Vi har endvidere ikke alene brug for at kende årsagerne til, men også virkningerne af arbejdsløshed - de direkte og indirekte omkostninger ved arbejdsløshed i social, økonomisk og kulturel sammenhæng, samt årsagerne og virkningerne i relation til bæredygtig udvikling.

2.4.1. Eftersom bæredygtig udvikling er på vej til at blive en af EU's vigtigste strategiske målsætninger, skal dataindsamling i statistisk øjemed fremme bæredygtighed, forståelse af sociale og økonomiske problemer og udarbejdelse af strategier til at løse disse problemer.

Bruxelles, den 28. november 2001.

Göke Frerichs

Formand for

Det Økonomiske og Sociale Udvalg

(1) Kommissionens rapport til Europa-Parlamentet og Rådet om gennemførelse af Rådets forordning (EF) nr. 577/98 om gennemførelse af en stikprøveundersøgelse vedrørende arbejdsstyrken i Fællesskabet, KOM(2000) 895 endelig.

(2) Udtalelse om gennemførelse af en stikprøveundersøgelse vedrørende arbejdss tyrken i Fællesskabet, EFT C 129 af 27.4.1998, s. 65, Ordfører: Kenneth Walker (punkt 3.1 og 3.2).

Top